河南省郑州市宇华实验学校2025-2026学年高三上学期10月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

河南省郑州市宇华实验学校2025-2026学年高三上学期10月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

郑州市宇华实验学校2025—2026学年高三(上)10月月考
英 语
注意事项:
1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。
2.每道选择题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。
3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the man plan to do
A.Look for a job. B.Move to a new place. C.Rearrange the furniture.
2.What are the speakers talking about
A.A new book. B.A morning paper. C.An African teacher.
3.How does the woman probably feel now
A.Regretful. B.Anxious. C.Confused.
4.Where does the conversation take place
A.In a restaurant. B.In a police station. C.In a car.
5.What is the man going to do tomorrow
A.Pay the bill. B.Check the mailbox. C.Fix the gas cooker.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6.What does Steve think of his training
A.Disappointing. B.Acceptable. C.Excellent.
7.How long does Steve train each day
A.Three hours. B.Five hours. C.Ten hours.
听下面一段对话,回答以下小题。
8.What does Mark say about live drawing
A.It’s enjoyable. B.It’s stressful. C.It’s creative.
9.What is the new thing that Mark wants to draw on
A.Magazines. B.Diaries. C.Maps.
10.Where do Mark’s inspirations come from
A.His dreams. B.His parents. C.His travels.
听下面一段对话,回答以下小题。
11.What position is the man interested in
A.Window cleaner. B.Shop assistant. C.Fitness coach.
12.What will be provided for the job
A.A company car. B.A smartphone. C.A video recorder.
13.What is needed to do the job
A.Computer skills. B.Physical strength. C.Work experience.
听下面一段对话,回答以下小题。
14.What does the man do
A.He’s a receptionist. B.He’s a secretary. C.He’s a waiter.
15.Why does the man say sorry to the woman
A.He showed her the wrong way.
B.There is no reservation for her.
C.Her name has been misspelled.
16.What is the man’s advice for the woman
A.Come back later. B.Talk to the manager. C.Postpone the meeting.
17.What will the woman probably do next
A.Tidy up a room. B.Make a phone call. C.Go for a coffee.
听下面一段独白,回答以下小题。
18.Why do many birds live in the city
A.They can obtain food easily.
B.They enjoy human company.
C.They lost their natural habitat.
19.What does Christina find surprising
A.The birds are facing serious dangers.
B.Different kinds of birds live together.
C.Some birds are attracted to the poles.
20.What is Christina’s suggestion concerning the birds
A.Drive them away. B.Feed them regularly. C.Do research on them.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Unlock Your Confidence: from Self-doubt to Unstopping SuccessAbout This Event
It’s facilitated by seasoned instructors. While we encourage live attendance to fully engage in the interactive experience, we understand scheduling conflicts happen. The event recording will be available for VIP ticket holders. Please note that confirmation of your registration is required through the link we offer.
Event Overview
We’ll discover why confidence is critical and how it influences every aspect of your life, identify the red flags of self-doubt, understand how overthinking and self-doubt can hold you back in both personal and professional contexts, and finally learn what you need do to regain your confidence.
Why You Should Attend
This isn’t just another online conference. This is an interactive experience where you’ll engage in exercises, discussions, and actionable takeaways guided by professional experts. You’ll leave with a personalized plan to take the next steps toward confident decision-making and meaningful progress. Moreover, by participating, you will have the unique opportunity to network with like-minded individuals from diverse backgrounds. Share your insights, learn from their experiences, and expand your professional and personal perspective (思维方式).
Who Should Attend
Those who are experiencing life transitions and seeking clarity can benefit from the event. Just take this opportunity to invest in yourself. You own confidence from the moment of birth — everyone has it. However, life experiences can sometimes bury it beneath doubt. Let us help you uncover and regain the confidence that’s always been within you.
21.What must you do to attend the event
A.Contact coaches in advance. B.Attend the live event on time.
C.Send a confirmation email. D.Enter the given link to register.
22.What can you learn from the event
A.The method of facing external criticism. B.The method of shaping self-confidence.
C.The suitable approach for self-reflection. D.Data on how many people lack confidence.
23.What is the author’s purpose of writing the text
A.To persuade people to attend an event.
B.To explain the history of confidence research.
C.To compare the methods of developing leadership.
D.To describe the daily work of seasoned instructors.
B
Last month, Green Community held a “Recycled Art Workshop” to encourage residents to reuse old items and reduce waste. Over 50 people, including students, parents, and elderly neighbors, joined the one-day event. The community center’s large hall was filled with tables covered in old clothes, glass jars, cardboard boxes, and other discarded items — all collected from residents in the weeks before the workshop.
Ms. Li, a local art teacher who led the workshop, started by showing everyone examples: a lamp made from an old glass jar wrapped in colored string, a storage box from a cardboard box decorated with painted flowers, and a plant pot from a plastic bottle with small holes drilled in the bottom. “Many old things we want to throw away can be turned into useful or beautiful objects with a little creativity,” she said, adding that even small changes could give old items a new life.
During the workshop, 12-year-old Tom worked with his grandma. They cut an old cotton shirt into pieces, sewed the edges together, and filled it with soft fabric scraps to make a small pillow. “My grandma used to sew clothes for our whole family, but she hasn’t touched a needle in years. This activity made her eyes light up — she even taught me how to do a simple stitch,” Tom shared. Mrs. Wang, a retired teacher, turned her broken umbrella into a decorative wall hanging: she removed the broken ribs, kept the fabric, and hung it with ribbons. “I almost threw the umbrella away last week, but now it’s my favorite piece of wall art!” she smiled.
Such activities not only help protect the environment by reducing trash but also bring community members closer. They let people share skills, stories, and laughter — something that busy modern life often lacks. Green Community’s leader, Mr. Zhang, said they plan to hold similar events every season, with the next one focusing on turning old furniture into new pieces. “We want to keep this positive energy going and make our community a warmer place,” he added.
24.Why did Ms. Li show examples at the start
A.To sell them. B.To give ideas.
C.To ask for help. D.To show off.
25.What can we infer about Tom’s grandma
A.She hates sewing now. B.She forgot how to sew.
C.She liked the activity. D.She made the pillow alone.
26.Why will the community hold more events
A.To save money. B.To keep the good influence.
C.To attract teachers. D.To sell items.
27.What does the author think of busy modern life
A.It helps people learn more skills. B.It lacks sharing and connection.
C.It is perfect for work. D.It lets people meet neighbors.
C
This holiday season, many of us are reflecting on how we connect with others. While social media can help us stay in touch, it often leaves us feeling isolated and drained.
“It is useful to think of the news as an environment,” say Kevin Barnhurst and John Nerone, authors of The Form of News. “The newspaper industry, and now all Internet media, set up a view of distant events and readers feel empowered because otherwise inaccessible places come within their reach. Against that background, the newspaper sets up a world filled with familiar faces and voices.” When reading the news in print or online, they say, people feel “smarter and better connected, if only because they know what to complain about.”
Think of the way you feel when reading, watching, or listening to your favorite media personality: we are drawn there because it feels both comfortable and unpredictable. Like the best kind of relationship, it is both familiar and exciting, and we keep coming back for more. In the digital era, social media and news sites, where we spend most of our online time, are elaborately designed using advanced algorithms and user-centric strategies. Their aim is to keep us engaged as long as possible. This is due to an economic model where more clicks, motivated by attractive headlines and personalized content, lead to more page views and thus more ad exposure, maximizing both user immersion and platform profitability. The Internet is monetized at every turn. But the longer we remain online, the shallower our real-life connections can become.
If we remain fixed to our screens, we rarely dive deeper, push ourselves to swim out farther than the familiar routes we travel online. Even those ideas which, upon our initial encounter with them in the online realm, manage to strike us as being of a profound and thought-provoking nature, in most cases, scarcely succeed in sparking a reply that extends beyond a simple digital gesture of a “like” or a “share”. If we want all of this knowledge to go further, our engagements to go deeper, then we need to take them offline. That’s what good friends and good conversations do. They let us step out of our algorithm.
“One of the great challenges of today’s digital thinking tools is knowing when not to use them,” says Clive Thompson in his book Smarter Than You Think, “and when to rely on the powers of older and slower technologies, like paper and books.” This year especially, it’s important to find ways to connect with each other. But as the book The Joy of Missing Out reminds us, social media is not a one-size-fits-all for communication. This season, we want to remind you that there are many different ways to connect with those you love while still being apart.
28.By “It is useful to think of the news as an environment” (paragraph 2), Kevin Barnhurst and John Nerone convey the following messages that _____.
A.news connects people, even in some places that are difficult for people to reach
B.news has the effect of influencing our decisions and actions like the environment
C.news creates an environment where familiar people can interact with each other
D.news expands people’s circle of friends, easily turning strangers into familiar faces
29.What can be inferred from Paragraph 3 and 4
A.Algorithms push the content favored by people, which makes them think deeply.
B.By skimming through similar information, people can be convinced to pay more.
C.However attractive the news on the Internet is, it fails to inspire in-depth thinking.
D.It is only offline that people can communicate smoothly and maintain friendship.
30.Which of the following is the author most likely to discuss after the passage
A.Share the content of The Joy of Missing Out.
B.Improve the skills of communicating online.
C.Introduce ways to connect with distant friends.
D.Remind people of the time to quit digital tools.
31.Which of the following might be the best title of the passage
A.Searching for Alternatives: Are There Other Ways to Make Friends
B.Offline Friendships from Afar: How Can We Make It Work
C.Is Online Socializing as Great as It Seems The Unpleasant Truth
D.Can Online Communication Help with Thinking Perhaps
D
Flowering plants are very important to Earth’s ecosystems. They are necessary for life on Earth. Flowering plants are also called angiosperms (被子植物). Flowering plants include corn, wheat, rice and potatoes to maple, oak, apple and cherry trees.
New research based on genome (基因组) data for 9, 506 species of flowering plants provides the deepest understanding yet of their evolutionary history. The research explains how angiosperms appeared and became widespread during the age of dinosaurs. It also offers explanations for how such plants have changed over time.
The team of scientists created a new tree of life for angiosperms. A tree of life is a tool that biologists use to see the evolutionary relationships among plants, animals and other life forms. Their new tree of life covers 15 times more kinds of flowering plants than the closest comparable study.
The study identified two periods of diversification among angiosperms. The first one occurred around 150 million to 140 million years ago during the Mesozoic era when 80 percent of major angiosperm species arose. The next one happened about 100 million years later during the Cenozoic era, after the extinction of the dinosaurs and the rise of mammals. That period saw decreasing world temperatures.
Researchers said angiosperms are more successful at reproducing than gymnosperms (裸子植物). Gymnosperms and angiosperms both have seeds. But the flowering plants have enclosed seeds that protect them from loss of water. This permits them to survive in a wider range of environments, from deserts to Antarctica.
They also evolved the flower, a structure that permitted them to form relationships with animal pollinators, especially insects. Gymnosperms usually depend upon the wind for pollination. Angiosperms evolved a high diversity of fruit types, permitting effective seed spread.
Flowering plants provide most of the calories humans eat, from grains to fruits to vegetables. “They’re sources of many of our medicines and hold potential solutions to global challenges like climate change, biodiversity loss, food security and renewable energy,” researchers said.
32.What is the function of paragraph 1
A.To show the types of angiosperms.
B.To provide background information.
C.To introduce the topic of the passage.
D.To arouse readers’ interest in reading.
33.Which of the following can be inferred from the new study
A.It’s based on genome data for 9, 506 species of angiosperms.
B.It proved high temperatures helps to diversify angiosperms.
C.It possibly traced the common ancestor of flowering plants.
D.It adopted more research techniques than previous studies.
34.Angiosperms show more advantages in ________ than gymnosperms.
A.wind pollination B.adaptability
C.medical values D.life cycles
35.What does the passage mainly talk about
A.New Research Learns Evolution of Flowering Plants.
B.New Research Digs into More Kinds of Angiosperms.
C.Flowering Plants are Important to Earth’s Ecosystems.
D.Flowering Plants Provide necessities for human beings.
第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Studies have shown that physical activity can improve mental alertness and cognitive function. Your brain works better and you can think more clearly after exercising. 36 If you are looking for a way to boost your studying, try incorporating daily exercise into your routine.
Try light exercise while you study.
A few studies have shown that performing light exercise while studying can help recall of information. These studies found that vigorous exercise while studying may hurt recall because your brain is focused on the workout instead of the information. 37 You can use the stationary bike while you study for at least half an hour, making sure to keep the intensity light.
Exercise at your desk.
You can get your blood pumping at your desk while you study. If you don’t want to leave everything and go for a quick 15-minute stroll, try getting some physical activity in where you are. Do some chair squats at your desk. 38 Hover just above the chair for about 10 seconds. Repeat this 20 times.
Take a walk on breaks.
If you are studying in the library, break up your study sessions with physical activity. 39 You can also do this if you are studying in your dorm or a coffee shop. Taking a break helps refresh yourself and gets blood flowing to the brain, which can help you think and remember better.
40
Consistent daily workouts, integrated with your study and class schedule, are more effective than cramming 150 minutes of physical activity into the weekend. Regular physical activity throughout the week enhances brain function when you need it most — during your study sessions — rather than isolating it to the weekend.
A.Focus on consistency.
B.Make the exercise an enjoyable experience.
C.Stand up from your chair, and then squat down without sitting down.
D.If you are going to exercise while studying, just make sure to keep it gentle.
E.Get up and take a fifteen-minute stroll around the building or around campus nearby.
F.Physical activity also helps boost memory and recall, which is important when studying.
G.Do low-impact gentle exercises, such as walking or swimming, at least 30 minutes a day.
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 (共15小题; 每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
As I hung some clean towels in my teenage daughters’ bathroom, I realized it was too outdated and needed to be renovated(翻新)。
My eye 41 on the poem hanging in plain sight, which was called “One Set of Footprints”. I’d 42 it during childhood visits to my grandparents’ house. My grandpa carved the poem into a plaque(牌匾)and hung it on the stairway. The poem told of a man 43 his life as he walked along the beach with God. He noticed two sets of footprints were left behind them in the sand. But during life’s 44 times, the man saw only one set his own, he assumed. 45 , he asked, “where was God when he was needed most ” “When you saw only one set of footprints,” God replied, “it was then that I 46 you.”
The poem fascinated me as I discovered its 47 . Whenever there was trouble or sadness in my life, I 48 the footprints, and I knew God was with me, carrying me.
I had hung this poem in my daughters’ bathroom, hoping it would 49 them as it did me. 50 , over the years, they seemed to overlook it. To them, it was probably just part of the decoration that went 51 like the childish print on the wallpaper.
That afternoon I 52 my 13-year-old Heidi from school. On the drive home, she 53 shared her plan to recite the bathroom poem at a talent show. She said she read it daily for encouragement and knew it 54 . At that moment, I realized even when I couldn’t see God’s 55 , he was nearer than ever, in this seemingly ordinary bathroom space.
41.A.rolled B.placed C.fell D.shone
42.A.memorized B.experienced C.acknowledged D.explained
43.A.reviewing B.learning C.admitting D.confirming
44.A.coziest B.toughest C.busiest D.oddest
45.A.Ashamed B.Embarrassed C.Frightened D.Confused
46.A.led B.carried C.supported D.tested
47.A.secret B.courage C.message D.accuracy
48.A.pictured B.witnessed C.predicted D.followed
49.A.convince B.protect C.reply D.touch
50.A.Therefore B.Instead C.Yet D.Otherwise
51.A.unnoticed B.unclaimed C.unanswered D.unchecked
52.A.looked after B.called up C.picked up D.turned to
53.A.necessarily B.unexpectedly C.objectively D.politely
54.A.by sight B.by chance C.by nature D.by heart
55.A.presence B.performance C.identity D.contribution
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
An exhibition at the Xingyun Art Gallery in Shenzhen is featuring artwork 56 (inspire) by knot-tying, or zhongguojie in Chinese, which originated in China over 2,500 years ago.
Knot-tying is one of 57 most traditional handicrafts. The interweaving and looping of the ropes reflect the unique aesthetic and cultural connotations of the Chinese nation, according to Liu Xin, 58 is in charge of the exhibition.
“The exhibition combines knot-tying culture, modern craftsmanship and contemporary art,” says Liu. “We hope to present the rather delicate knot-tying art and its cultural significance in a visual context, 59 initiate dialogues with decorative art, folk art and modernist art.”
“In knot-tying, each step should aim for a 60 (harmony) and complete pattern. You try to 61 (skillful) manipulate the ropes and guide them to form the desired shape until a perfect knot is created,” explains Chen Yue, a knot-tying enthusiast among the visitors to the exhibition.
“The crafter's patience and creativity 62 (demonstrate) during the knot-tying process, and any carelessness might lead to flaws,” she adds. “A masterful crafter always 63 (try) to complete the knot with a sense of precision and elegance as a way of respect 64 the art form.”
Liu says that the symmetry of the knots, the beauty in the strategic arrangement of the ropes, and the flowing lines of the finished work motivated artists 65 (create) oil paintings, pottery sculptures, digitally-designed patterns and embroidery works for the exhibition.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华,你校学生会调查显示,学生不吃早餐现象普遍,请你写一篇文章投稿校英语报健康专栏。
内容包括:
1.分析负面影响;
2.提出解决方法。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
Don’t skip your breakfast
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
How exciting! Today is my basketball Grand-final! My team of six enthusiastic boys led by our coach, Jack, has worked extremely hard just to make the finals. My heart was pounding a hundred kilometres an hour as I walked into our home ground. As I hurried to our team bench, our opponents caught my attention. They seemed a lot taller and “meaner” looking.
Whistle blew. Five of us started on the court. Our opponent got hold of the ball first. They were unbelievably fast. They kept breaking our defences and kept scoring goals. Excited parents were cheering so much that their faces were as red as beetroots. Even our best, Bryce, could not stop our opponents from scoring, which annoyed him a lot. By half time, both teams were extremely exhausted and our opponents were ten goals ahead, which presented us with an enormous but achievable challenge.
Jack was awfully anxious as we were not playing anywhere near our best. He told us that we could still win if we made our transitions much quicker so that penalty shots came our way.He also directed us to rebound (抢断篮板) and position ourselves better to receive and score goals. Most important, he reminded us to play as a team.
Our team was all fired up. The second half started in our favour. We were as quick as lightning on the court. We were dribbling (运球), passing, shooting and rebounding without any mistakes. We caught our opponents by surprise. The scores were almost level. We were trailing only by one point. The crowd was growing wild with excitement, fuelling our confidence. At the same time, our opponents switched back to attention and started playing like what they did in the first half, making it harder for us to score.
One minute left! Our opponent threw in the ball but I managed to steal it! Our team was bursting with happiness! More opponents were heading my way and I had to pass the ball to Bryce. Instead of passing on the ball, he did the most unexpected thing. He tried to score from half court! He missed by miles!
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Then I noticed Jack signaled to the referee for a pause.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Whistle blew again and we came back to the court.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
英语 参考答案
第一部分 听力(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)
1.【答案】B
【听力材料】W: What are all these boxes for
M: I’m looking for a new apartment.
W: Why
M: Well, just for a change, and the rent is too high.
2.【答案】A
【听力材料】W: Wow, Jennifer got her new book published last month. I learned it from the morning paper today.
M: Yes, I know. It’s based on her teaching experience in Africa last year.
3.【答案】B
【听力材料】W: Jim, have you seen Bob
M: Not since he left my office an hour ago. Why
W: He’s supposed to be at the airport now to pick up Mr. Anderson, but he’s nowhere to be found.
4.【答案】C
【听力材料】W: Slow down a bit, John. Keep it under 65. We don’t want to be pulled over by the police.
M: OK. I just wanted to get to the service station sooner — I’m kind of hungry.
5.【答案】A
【听力材料】W: I found the gas bill in the mailbox.
M: How much is it
W: About 150. Oh, it was due last Friday.
M: Don’t worry. I’ll take care of it tomorrow.
【答案】6.C 7.B
【听力材料】W: Hello, Steve. How’s your training going
M: Great! My coach has a really good swim program for me and I think I’m in first-class condition.
W: Do you have to get up very early
M: Well, I don’t like training early in the morning, so I start at 10:00.
W: I see. What about lunch then
M: I don’t have lunch. Lunch makes me sleepy. I train all through the day until 3:00.
【答案】8.A 9.B 10.C
【听力材料】W: Good evening everyone. I’m Fiona. With us tonight is Mark, a famous local artist. Thanks for joining us, Mark.
M: Thank you, Fiona.
W: Have you done live drawing before Is there more pressure to draw in front of an audience
M: Yes, I have done live drawing before. It’s always fun. I often draw pictures in pubs, and people always come over for a look and a chat.
W: I know that you’ve drawn pictures on many things, including maps and the covers of books and magazines. What’s something you haven’t drawn on yet, but really want to
M: I’d like to draw on personal diaries people have kept over the years and draw the owner on it.
W: Fantastic. Could you also tell us where your inspirations come from
M: Most are from the people I’ve met and talked to when I was traveling. I always dreamed of traveling around the world and creating a series of drawings about different cities in the world.
【答案】11.A 12.A 13.B
【听力材料】W: Hello, this is Carl’s Commercial Cleaning. May I help you
M: Yes. I’m calling to ask about the cleaner position. Is it still available
W: Yes, it is. We mainly work with small stores in the area and the job is to clean the storefront windows.
M: I know. You said that in the ad. Do I need work experience
W: No, we offer on-the-job paid training. As a company car is provided, you must have a driver’s license and a good driving record. You also need to have a smartphone for communication.
M: Sure thing. Can I ask about the pay
W: Certainly. It’s 10 to 12 dollars per hour plus tips.
M: Okay. Do you have other requirements
W: Our employees must be dependable and be able to lift heavy things and stand long hours at a time.
M: No problem.
W: Good. Can you come tomorrow afternoon at two for an interview
M: Okay.
【答案】14.A 15.B 16.A 17.C
【听力材料】M: Good morning, can I help you
W: Yes, I’ve got a reservation. My name is Hillary Langley.
M: Just a moment, please. How do you spell your last name
W: L-A-N-G-L-E-Y. Langley.
M: Well, I’m sorry, but we don’t seem to have a reservation for you.
W: There must be some mistake. I’m attending a conference in the city and my secretary told me that the conference organizer made the reservation for me.
M: I see. No, I’m sorry. You are not booked in here.
W: Well, but can you find me a single room anyway
M: I’m afraid there’s nothing available at the moment.
W: Look, I really need a room here. Can I talk to your manager
M: The manager is away on business. But, well, I may be able to help you if you could wait and prepare to check in after two in the afternoon. We’ll have some rooms at that time.
W: That’d be very kind of you. Could you give me a call when you have a room available I’ll just wander around and have some coffee.
M: Certainly. Would you please give me your phone number
W: Sure, here’s my card, thanks.
【答案】18.C 19.B 20.C
【听力材料】W: Good evening. I’m honored to have my voice heard to make a difference in the lives of those little birds that share our city. My name is Christina. I’m an enthusiastic bird-watcher. Because we cut down too many trees in the nearby areas, many birds now find places within the city to live. The most common is the area behind the large advertisement boards on the poles. It’s a natural choice for the birds because the poles are similar to trees, tall and far from dangers on the ground. The surprising thing is that there are likely more than five or six kinds of birds living together at each place. While trying to learn more about these birds, I find that there have not been any consistent studies or monitoring of them. Their eating habits, adaptation to life in the city, diseases, death rate, and such other information are not available. I’d like to suggest that a program be started to study these birds. It could be convenient to employ bird-watchers to do the initial studies.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)
A
【答案】21.D 22.B 23.A
【解析】21.细节理解题。根据About This Event部分“Please note that confirmation of your registration is required through the link we offer. (请注意,您需要通过我们提供的链接确认注册)”可知,要参加该活动,必须通过主办方提供的链接完成注册确认。故选D项。
22.细节理解题。根据Event Overview部分“We’ll discover why confidence is critical and how it influences every aspect of your life, identify the red flags of self-doubt, understand how overthinking and self-doubt can hold you back in both personal and professional contexts, and finally learn what you need do to regain your confidence. (我们将发现为什么自信至关重要,以及它如何影响你生活的方方面面,识别自我怀疑的危险信号,了解过度思考和自我怀疑如何在个人和职业环境中阻碍你,并最终了解你需要做些什么来重拾自信)”可知,该活动会教授重新找回自信的方法,即塑造自信的方法。故选B项。
23.推理判断题。通读全文可知,文本围绕“Unlock Your Confidence: from Self-doubt to Unstoppable Success (释放你的自信:从自我怀疑到势不可挡的成功)”这一活动展开,依次介绍了活动的举办方式(About This Event)、活动内容(Event Overview)、参加活动的益处(Why You Should Attend)以及适合的人群(Who Should Attend)。这些内容均旨在劝说人们参加该活动。故选A项。
B
【答案】24.B 25.C 26.B 27.B
【解析】24.推理判断题。根据第二段中“‘Many old things we want to throw away can be turned into useful or beautiful objects with a little creativity,’ she said.(她说:“只要有一点创造力,很多我们想扔掉的旧东西都能变成有用或漂亮的物品。”)可知,李女士展示例子是为了给居民提供将旧物改造的思路。故选B。
25.推理判断题。根据第三段中“‘My grandma used to sew clothes for our whole family, but she hasn’t touched a needle in years. This activity made her eyes light up — she even taught me how to do a simple stitch,’ Tom shared.(汤姆分享道:“我奶奶以前给全家缝衣服,但她已经好几年没碰过针了。这个活动让她眼睛一亮 —— 她还教我怎么缝简单的针脚。”)可知,活动让汤姆的奶奶重新拿起针线,还主动教汤姆,说明她喜欢这个活动。故选C。
26.细节理解题。根据第四段中“Green Community’s leader, Mr. Zhang, said they plan to hold similar events every season, with the next one focusing on turning old furniture into new pieces. “We want to keep this positive energy going and make our community a warmer place,” he added.(格林社区的负责人张先生表示,他们计划每个季节都举办类似活动,下一季的重点是把旧家具改造成新家具。他补充道:“我们希望让这种正能量延续下去,让我们的社区变得更温暖。”)可知,社区举办更多活动是为了延续工作坊带来的积极影响。故选B。
27.细节理解题。根据第四段中“Such activities not only help protect the environment by reducing trash but also bring community members closer. They let people share skills, stories, and laughter — something that busy modern life often lacks.(这类活动不仅能通过减少垃圾帮助保护环境,还能拉近社区成员之间的距离。它们让人们分享技能、故事和欢笑 —— 而这些正是忙碌的现代生活常常缺失的)”可知,作者认为忙碌的现代生活缺少分享与人际间的联系。故选B。
C
【答案】28.A 29.C 30.C 31.C
【解析】28.词句猜测题。根据第二段中“The newspaper industry, and now all Internet media, set up a view of distant events and readers feel empowered because otherwise inaccessible places come within their reach. Against that background, the newspaper sets up a world filled with familiar faces and voices. (报业以及如今的互联网媒体构建了一种对远方事件的观看机制,读者因那些原本难以触及的地域变得近在咫尺而获得掌控感。在此背景下,报纸营造出一个充满熟悉面孔与声音的世界)”可知,新闻能让人们与难以到达的地方建立联系。所以划线句“It is useful to think of the news as an environment(把新闻看作一种环境是有用的)”传达的信息是新闻能连接人们,即使是在一些人们难以到达的地方。故选A项。
29.推理判断题。根据第三段中“In the digital era, social media and news sites, where we spend most of our online time, are elaborately designed using advanced algorithms and user-centric strategies. Their aim is to keep us engaged as long as possible. This is due to an economic model where more clicks, motivated by attractive headlines and personalized content, lead to more page views and thus more ad exposure, maximizing both user immersion and platform profitability. The Internet is monetized at every turn. But the longer we remain online, the shallower our real-life connections can become.(在数字时代,我们大部分的上网时间都消耗在社交媒体和新闻网站上——这些平台运用精密的算法和以用户为中心的策略精心设计,旨在尽可能延长我们的停留时间。其背后的经济逻辑是:通过诱人的标题和个性化内容吸引点击,增加页面浏览量,从而提升广告曝光度,最终实现用户沉浸度与平台盈利的最大化。互联网的每个环节都被转化为盈利点。然而,我们在虚拟世界停留得越久,现实世界中的人际联结就可能变得越浅薄)”和第四段中“Even those ideas which, upon our initial encounter with them in the online realm, manage to strike us as being of a profound and thought provoking nature, in most cases, scarcely succeed in sparking a reply that extends beyond a simple digital gesture of a ‘like’ or a ‘share’. (即使是那些我们最初在网络世界中遇到时,觉得深刻且发人深省的想法,在大多数情况下,也很难引发除了简单的‘点赞’或‘分享’之外的回应)”可知,互联网上的新闻是为了实现用户沉浸度与平台盈利的最大化,无论它多么有吸引力,都难以激发深入思考。故选C项。
30.推理判断题。根据最后一段中“This season, we want to remind you that there are many different ways to connect with those you love while still being apart. (这个时节,我们想提醒你,即使分开,也有很多不同的方式可以与你爱的人建立联系)”可知,有很多不同的方式可以与你爱的人建立联系,所以作者接下来最有可能介绍与远方朋友建立联系的方式。故选C项。
31.主旨大意题。通读全文,结合第一段中“While social media can help us stay in touch, it often leaves us feeling isolated and drained. (虽然社交媒体可以帮助我们保持联系,但它常常让我们感到孤立和疲惫)”和第三段中“But the longer we remain online, the shallower our real-life connections can become. (我们上网的时间越长,现实生活中的联系就会越浅)”可知,文章主要论述了社交媒体和网络新闻虽能让人们保持联系,但存在诸多弊端,说明线上社交并不像看起来那么美好。所以“Is Online Socializing as Great as It Seems The Unpleasant Truth (线上社交真的像看起来那么好吗?令人不快的真相)”能概括文章内容,最适合做文章标题。故选C项。
D
【答案】32.B 33.C 34.B 35.A
【解析】32.推理判断题。首段开篇点明“Flowering plants are very important to Earth’s ecosystems. They are necessary for life on Earth. Flowering plants are also called angiosperms (被子植物). Flowering plants include corn, wheat, rice and potatoes to maple, oak, apple and cherry trees.(开花植物对地球生态系统至关重要,它们是地球上生命存在的必要条件。开花植物也被称为被子植物。开花植物的种类繁多,既包括玉米、小麦、水稻、土豆等农作物,也涵盖枫树、橡树、苹果树和樱桃树等树木。)”可知,第一段为后文内容提供了必要的背景知识。故选B项。
33.推理判断题。根据第三段中的“The team of scientists created a new tree of life for angiosperms. A tree of life is a tool that biologists use to see the evolutionary relationships among plants, animals and other life forms.(科学家团队为被子植物绘制了新的生命进化树。生命进化树是生物学家用于观察植物、动物及其他生命形式间进化关系的工具)” 可知,生命进化树可追溯生物间的进化关系,由此可推断,该研究绘制的被子植物生命进化树,有可能追溯到开花植物的共同祖先。故选C项。
34.细节理解题。根据第五段“This permits them to survive in a wider range of environments, from deserts to Antarctica. (这使得它们能够在更广泛的环境中生存,从沙漠到南极洲)”以及第六段进一步说明它们演化出花多种果实类型,便于与动物传粉者建立关系和有效传播种子。这些特点共同体现了被子植物更强的适应能力。故选B项。
35.主旨大意题。文章开篇简要提及开花植物的重要性后,从第二段开始就围绕“New research based on genome data for 9, 506 species of flowering plants provides the deepest understanding yet of their evolutionary history. (基于9, 506种开花植物基因组数据的新研究,为它们的进化史提供了迄今为止最深入的理解)”这一核心研究展开,详细阐述了该研究在构建被子植物生命之树、揭示其多样化时期、解释其成功演化原因等方面的发现。因此,全文主旨是一项关于开花植物演化的新研究。故选A项。
第二节 (共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)
【答案】36.F 37.D 38.C 39.E 40.A
【解析】36.根据前文“Studies have shown that physical activity can improve mental alertness and cognitive function. Your brain works better and you can think more clearly after exercising.(研究表明,体育活动可以提高精神警觉性和认知功能。锻炼后,你的大脑工作得更好,思维也更清晰)”可知,此处都在讲述运动对学习的好处,所以F项“Physical activity also helps boost memory and recall, which is important when studying.(体育活动也有助于提高记忆和回忆,这在学习时很重要)”也是讲述运动对学习的好处,其中的also承接上文,符合文意。故选F项。
37.根据前文“A few studies have shown that performing light exercise while studying can help recall of information. These studies found that vigorous exercise while studying may hurt recall because your brain is focused on the workout instead of the information.(一些研究表明,在学习时进行轻微的运动可以帮助回忆信息。这些研究发现,学习时剧烈运动可能会损害记忆,因为你的大脑专注于锻炼而不是信息)”可知,本段讲述学习的时候试着做一些轻微的运动,而不能作剧烈运动,所以D项“If you are going to exercise while studying, just make sure to keep it gentle.(如果你打算一边学习一边锻炼,一定要保持温和)”承接上文,符合本段主题。故选D项。
38.根据前文“Do some chair squats at your desk.(在办公桌前做一些椅子下蹲)”以及后文“Hover just above the chair for about 10 seconds. Repeat this 20 times.(在椅子上方停留大约10秒钟。重复20次)”可知,此处在讲述椅子下蹲的具体做法,所以C项“Stand up from your chair, and then squat down without sitting down.(从椅子上站起来,然后蹲下来,不要坐下)”符合此处主题,为椅子下蹲运动的具体做法。故选C项。
39.根据本段小标题“Take a walk on breaks.(休息时散散步)”可知,本段讲述学习中休息时,可以散散步,所以E项“Get up and take a fifteen-minute stroll around the building or around campus nearby.(站起来,绕着教学楼或附近的校园散步15分钟)”符合本段主题,其中后文“You can also do this if you are studying in your dorm or a coffee shop.(如果你在宿舍或咖啡店学习,你也可以这样做)”的do this指的就是空处讲述的绕着教学楼或附近的校园散步15分钟。故选E项。
40.分析设空,为本段小标题,根据后文“Consistent daily workouts, integrated with your study and class schedule, are more effective than cramming 150 minutes of physical activity into the weekend. Regular physical activity throughout the week enhances brain function when you need it most—during your study sessions — rather than isolating it to the weekend.(每天坚持锻炼,结合你的学习和课程安排,比把150分钟的体育活动塞到周末更有效。一周中有规律的体育锻炼可以在你最需要的时候增强大脑功能——在你学习的时候——而不是把它隔离到周末)”可知,本段主要讲述了每天坚持锻炼,而不是把体育活动塞到周末,所以A项“Focus on consistency.(注重一致性)”符合本段主题,为本段小标题。故选A项。
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
【答案】41.C 42.A 43.A 44.B 45.D 46.B 47.C 48.A 49.D 50.C 51.A 52.C 53.B 54.D 55.A
【解析】41.考查动词词义辨析。句意:我的目光落在显眼处挂着的一首诗上,这首诗叫《One Set of Footprints》。A. rolled滚动;B. placed放置;C. fell落下,(目光)落在;D. shone照耀。根据下文“on the poem hanging in plain sight”可知,这里指作者的目光落在诗歌上,fall on 表示“落在…… 上”,故选C。
42.考查动词词义辨析。句意:我小时候去祖父母家时就记住了它。A. memorized记住;B. experienced经历;C. acknowledged承认;D. explained解释。根据下文“My grandpa carved the poem into a plaque(牌匾)and hung it on the stairway. The poem told of a man...his life as he walked along the beach with God.”可知,小时候记作者就住了它,故选A。
43.考查动词词义辨析。句意:这首诗讲述了一个男人回顾自己与上帝沿着海滩行走时的生活。A. reviewing回顾;B. learning学习;C. admitting承认;D. confirming确认。根据下文“his life as he walked along the beach with God.”可知,诗歌中男人回顾与上帝沿着海滩行走时的生活,故选A。
44.考查形容词词义辨析。句意:但在人生最艰难的时刻,这个人看到沙滩上只有一组脚印,他以为那是他自己的。A. coziest最舒适的;B. toughest最艰难的;C. busiest最忙碌的;D. oddest最奇怪的。根据下文“he asked, “where was God when he was needed most ””可知,这里指艰难时刻,故选B。
45.考查形容词词义辨析。句意:他感到困惑,问道:“在我最需要上帝的时候,他在哪里?”A. Ashamed羞愧的;B. Embarrassed尴尬的;C. Frightened害怕的;D. Confused困惑的。根据上文“the man saw only one set his own, he assumed.”可知,他看到只有一组脚印,对上帝的位置感到困惑,故选D。
46.考查动词词义辨析。句意:上帝回答说:“当你只看到一组脚印时,那是我在背着你。”A. led带领;B. carried背,扛;C. supported支持;D. tested测试。根据上文“When you saw only one set of footprints”以及下文“carrying me.”可知,诗歌中表达上帝在艰难时刻背着人前行,故选B。
47.查名词词义辨析。句意:当我领悟到这首诗传达的寓意时,它深深吸引了我。A. secret秘密;B. courage勇气;C. message寓意,信息;D. accuracy准确性。根据上文“The poem fascinated me”可知,作者领悟到诗歌传达的寓意,所以被深深地吸引了,故选C。
48.考查动词词义辨析。句意:每当我生活中遇到麻烦或悲伤时,我就想象那些脚印,我知道上帝与我同在,背着我前行。A. pictured想象;B. witnessed目睹;C. predicted预测;D. followed跟随。根据上文“Whenever there was trouble or sadness in my life,”以及下文“the footprints,”可知,这里指在脑海中想象脚印,故选A。
49.考查动词词义辨析。句意:我把这首诗挂在女儿们的浴室里,希望它能像触动我一样触动她们。A. convince使信服;B. protect保护;C. reply回复;D. touch触动。根据上文“Whenever there was trouble or sadness in my life, I...the footprints, and I knew God was with me, carrying me.”以及“it did me”可知,作者希望诗歌能像影响自己一样触动女儿们,故选D。
50.考查副词词义辨析。句意:然而,多年来,她们似乎忽略了它。A. Therefore因此;B. Instead相反;C. Yet然而;D. Otherwise否则。与作者希望的情况相反,女儿们忽略了,yet 表示转折,故选C。
51.考查形容词词义辨析。句意:对她们来说,它可能只是像墙纸上幼稚图案一样不被注意的装饰的一部分。A. unnoticed未被注意的;B. unclaimed无人认领的;C. unanswered未回答的;D. unchecked未检查的。根据上文“they seemed to overlook it.”可知,前文说女儿们忽略它,这里指像不被注意的装饰,故选A。
52.考查动词短语辨析。句意:那天下午我从学校接我13岁的Heidi。A. looked after照顾;B. called up打电话;C. picked up接某人;D. turned to转向。根据上文“That afternoon”以及下文“my 13-year-old Heidi from school.”可知,作者去接从13岁的女儿,故选C。
53.考查副词词义辨析。句意:在开车回家的路上,她出乎意料地分享了她在才艺表演中朗诵浴室那首诗的计划。A. necessarily必要地;B. unexpectedly出乎意料地;C. objectively客观地;D. politely礼貌地。作者原以为女儿忽略了诗歌,所以她的分享出乎意料,故选B。
54.考查介词短语辨析。句意:她说她每天读这首诗以获得鼓励,并且已经把它牢记于心。A. by sight凭外貌;B. by chance偶然;C. by nature天生;D. by heart牢记。根据上文“She said she read it daily for encouragement”可知,她每天读,所以牢记于心,know...by heart 表示 “牢记……”,故选D。
55.考查名词词义辨析。句意:在那一刻,我意识到即使我看不到上帝的存在,他也比以往任何时候都更接近,就在这个看似普通的浴室空间里。A. presence存在;B. performance表现;C. identity身份;D. contribution贡献。根据上文“he was nearer than ever”可知,指看不到上帝的存在时,其实他也比以往任何时候都更接近,故选A。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
【答案】56.inspired 57.the 58.who 59.and 60.harmonious 61.skillfully 62.are demonstrated 63.tries 64.for 65.to create
【解析】56.考查非谓语动词。句意:深圳星云美术馆的一场展览正展出以中国结(中文称“中国结”)为灵感创作的艺术品,中国结起源于2500多年前的中国。artwork与inspire之间是被动关系,此处表示“被……启发”,故用inspire的过去分词作后置定语。故填inspired。
57.考查冠词。句意:中国结是最传统的手工艺品之一。此处特指“最传统的手工艺之一”,形容词最高级前需加定冠词the。故填the。
58.考查定语从句。句意:负责此次展览的Liu Xin表示,绳子的交织与缠绕体现了中华民族独特的审美和文化内涵。先行词Liu Xin为人,非限制性定语从句缺少主语,需填关系代词who。故填who。
59.考查连词。句意:“我们希望在视觉语境中呈现精巧的中国结艺术及其文化意义,并与装饰艺术、民间艺术和现代主义艺术展开对话。”Liu Xin说。present...与initiate...是并列关系,均为hope后的宾语,故用and连接。故填and。
60.考查形容词。句意:在中国结制作中,每一步都应以打造和谐、完整的图案为目标。冠词a和名词pattern之间需填形容词作定语, harmony的形容词形式为harmonious。故填harmonious。
61.考查副词。句意:你需要熟练地操控绳子,引导它们形成期望的形状,直到编出一个完美的中国结。动词manipulate需副词修饰, skillful的副词形式为skillfully。故填skillfully。
62.考查动词时态和语态。句意:“制作者的耐心和创造力在编织中国结的过程中得以体现,任何疏忽都可能导致瑕疵。”她补充道。主语patience and creativity与demonstrate之间为被动关系,且讲述客观事实用一般现在时的被动语态。故填are demonstrated。
63.考查动词时态和主谓一致。句意:一位技艺精湛的制作者总会力求以精准和优雅的感觉完成中国结,以此表达对这门艺术形式的尊重。主语crafter为单数,且描述普遍事实用一般现在时,try需用第三人称单数。故填tries。
64.考查介词固定搭配。句意:一位技艺精湛的制作者总会力求以精准和优雅的感觉完成中国结,以此表达对这门艺术形式的尊重。respect后接介词for表示“对……的尊重”。故填for。
65.考查动词不定式。句意:Liu Xin表示,中国结的对称性、绳子巧妙排布的美感以及成品流畅的线条,激励艺术家们为此次展览创作了油画、陶艺雕塑、数字设计图案和刺绣作品。motivate sb to do sth为固定搭配,表示“激励某人做某事”,不定式作宾语补足语。故填to create。
第四部分 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15分)
66.【答案】例文
Don’t skip your breakfast
A recent survey by our school’s Student Union shows skipping breakfast is common among us.
This habit harms us. It makes you dizzy and tired in morning classes, weakens focus, hurts the immune system over time, and lowers study efficiency as the brain lacks glucose.
Here are some tips that may be of help. Prepare boiled eggs or milk the night before for busy mornings. Keep portable snacks like fruit handy. Try eating breakfast five days a week to build the habit. Breakfast matters a lot. Let’s stop skipping it and start each day healthily!
【解析】1.词汇积累
显示:show → indicate
普遍的:common→ widespread
劳累的:tired → exhausted
习惯:habit → routine
2.句式拓展
同义句改写
原句:This habit harms us. It makes you dizzy and tired in morning classes, weakens focus, hurts the immune system over time, and lowers study efficiency as the brain lacks glucose.
拓展句:This habit harms us, which will make you dizzy and tired in morning classes, weaken focus, hurt the immune system over time, and lower study efficiency as the brain lacks glucose.
第二节 (满分25分)
67.【答案】Possible version:
Then I noticed Jack signaled to the referee for a pause. So we headed towards Jack and gathered around him. Somehow one of teammates began complaining about Bryce. Feeling frustrated and aggrieved, Bryce argued that he just tried to get scores. Jack looked into our eyes,saying, “It is easy to blame someone for mistake, but remember that basketball game is a team effort. We win together or lose together!” So ashamed was Bryce that he promised to keep calm and cooperate.
Whistle blew again and we came back to the court. Though our opponents had possession of the ball, I stole it once again and passed it to Bryce. Finding he got double teamed, Bryce managed to pass the ball to one of us. He shot. Yes! We made it! The final buzzer rang! We screamed with excitement and hugged together. Since this memorable basketball match, we have been ready for every battle. There is no limit to what we can accomplish as long as we play a team.
【解析】1.段落续写:
①由第一段首句内容“然后我注意到杰克示意裁判暂停一下。”可知,第一段可描写接下来团队聚在一起,和教练交流。
②由第二段首句内容“哨声又响了,我们回到了球场。”可知,第二段可描写最后一分钟的拼搏在场上团队协作,取得成功。
2.续写线索:申请暂停——和队友教练交流——策略——上场——团队合作——进球
3.词汇激活
行为类
①向……走去:walk towards/head towards
②牢记:remember/memorize/keep in mind
③完成,实现:accomplish/achieve/fulfil
情绪类
①沮丧:sad/frustrated/depressed/discouraged
②难忘的:memorable/unforgettable
第 page number 页,共 number of pages 页

展开更多......

收起↑

资源预览