江西省九江市庐山市匡庐星瀚高级中学2025-2026学年高三上学期10月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省九江市庐山市匡庐星瀚高级中学2025-2026学年高三上学期10月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

江西省九江市匡卢星瀚高级中学2025-2026学年上学期期中高三英语试卷
时间120分钟 总分150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Why is Jane worried
A.She might be fired. B.She made a mistake. C.The computer broke down.
2.What is Lucas’ problem at work
A.He is often late. B.He dislikes the job. C.He lacks experience.
3.How did screen addiction affect the woman
A.It made her put on weight.
B.It made her eyesight worse.
C.It made her lose interest in real life.
4.What does Jerry do for a living now
A.He makes videos. B.He reports news. C.He writes storybooks.
5.Who is in charge of the Europe department
A.The man. B.Mr. Brown. C.The woman.
第二节(共15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6.When did Ada start working with the man
A.Three days ago. B.A week ago. C.A month ago.
7.What impresses the man about Ada
A.Her work attitude. B.Her work efficiency. C.Her work experience.
听下面一段对话,回答以下小题。
8.Where probably are the speakers
A.At a family reunion. B.At a social gathering. C.At a department meeting.
9.What is the man
A.A bank clerk. B.An art director. C.A financial analyst.
10.What does the woman like about her job
A.High salary. B.Paid leave. C.Travel opportunities.
听下面一段对话,回答以下小题。
11.What does the man mainly share with the woman
A.The history of Rome.
B.A travel route.
C.His travel experience.
12.What does the man say about the Forum
A.It’s one of the Seven Wonders of the World.
B.It’s one of the oldest buildings in Rome.
C.It’s one of the prettiest places in Rome.
13.What is the woman going to do at the Via del Corso
A.Go shopping. B.Visit a monument. C.Throw a coin.
听下面一段对话,回答以下小题。
14.What does the woman offer to do for the man
A.Book a flight. B.Order a taxi. C.Take him to the airport.
15.Why does the man want to go to the Art Institute of Chicago
A.To visit his favorite museum.
B.To appreciate Monet’s works.
C.To enjoy the Crown Fountain.
16.How long will the man stay in Michigan City
A.Seven days. B.Four days. C.Three days.
17.What does the man go to Michigan City
A.Going sightseeing. B.Visiting his relative. C.Attending a wedding ceremony.
听下面一段独白,回答以下小题。
18.What is the most attractive about the small towns
A.A peaceful life. B.Comfortable hotels. C.Scenic places.
19.What did the speaker do during the trip
A.He made many friends.
B.He tried different foods.
C.He took a lot of pictures.
20.What is the purpose of the talk
A.To suggest a quick getaway.
B.To advertise a travel agency.
C.To introduce a way of socializing.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The world is full of many natural wonders. Here are a few of the most beautiful and most visited national parks around the globe.
Kruger National Park, South Africa
It is one of the most iconic parks in South Africa, spanning about 5 million acres. It offers access to animals such as the Big Five as well as Nile crocodiles (鳄鱼) and rare birds. The park gives visitors the opportunity to explore it in their own cars, stay at public rest camps, or in private cottages. It also works to preserve historic things like the archaeological sites Bushman rock paintings.
Galapagos National Park, Ecuador
It is made up of volcanic islands hundreds of miles off the coast of Ecuador, country of South America. The park covers an area of 3,040 square miles and is the country’s first national park. The government of Ecuador declared 97% of the Galapagos Islands area as protected and it was named a UNESCO World Heritage Site. The Galapagos Islands are home to world-famed wildlife.
Khao Sok National Park, Thailand
The park is part of one of the world’s oldest and largest evergreen rainforests and home to over 200 types of plants, hundreds of bird species and lots of reptiles (爬行动物) and insects. It was established in 1980 and can be reached easily from the popular destination of Phuket. Here guests can encounter elephants in the jungle and enjoy boating, birdwatching, and hiking.
Torres del Paine National Park, Chile
The park is home to the Grey Glacier and popular hiking trails like the W Trek and O Circuit, which both take several days to finish. Because the park has been affected by extensive wildfires, some activities are not allowed. For instance, some activities—like swimming—are not permitted at all in the protected area’s bodies of water.
21.What do Kruger National Park and Galapagos National Park have in common
A.They are both located in South Africa.
B.They are both suitable habitats for wildlife.
C.They both have rare bird species in the world.
D.They both have a UNESCO World Heritage Site.
22.What do we know about Khao Sok National Park
A.It features elephant riding activities.
B.It is the largest national park in Thailand.
C.It is easily accessible from a famous resort.
D.It has a history of more than half a century.
23.What can tourists do in Torres del Paine National Park
A.Observe large animals in a car. B.Explore ancient rock paintings.
C.Swim in natural pools and lakes. D.Join a multi-day hiking adventure.
B
Exciting news is on the horizon as California power authorities have successfully completed their groundbreaking solar panel-covered canal project, which promises to generate a remarkable 1.6 megawatts (兆瓦) of clean energy. This innovative initiative, led by the Turlock Irrigation District Water & Power, plays a vital role in irrigating (灌溉) essential crops like cotton and tomatoes in the heart of California’s central valley.
The inspiration for this project came from a 2021 research paper by scientists at the University of California, Santa Cruz, who discovered that covering canals with solar panels could save an astonishing 63.5 billion gallons of water from evaporation (蒸发) each year. This brilliant idea not only conserves water but also offers an incredible benefit: for every megawatt of solar energy produced during Turlock’s average 290 sunny days, the panels could replace 15-20 diesel (柴油) generators that traditionally pump water along these canals.
Known as Project Nexus, this initiative took flight in October 2022. It stands out in the world and the second of its kind in the US. The project will be closely monitored to see how its performance matches the promising projections.
The concept of placing solar panels over canals isn’t new; it first emerged in 2014 in Gujarat, India, where a pilot project successfully covered a stretch of canal and paved the way for an entire canal-topped solar plant. Researchers in India found that the water beneath the panels helped maintain ideal temperatures, leading to a 2-5% improvement in efficiency.
In addition to conserving water and minimizing land use for solar farms, the panels’ unique placement helps extend their lifespan by keeping them cooler. This innovative approach also limits the growth of harmful plants along the canals, reducing the need for manual or chemical clearing.
With about 4,000 miles of canals across California, the potential for taking advantage of solar energy is tremendous, with estimates suggesting they could generate up to 13 gigawatts of power. This would be enough to supply energy to around 750,000 homes, effectively lighting up nearly half of Los Angeles.
24.What can we know about the solar-covered canal project from Santa Cruz’s research
A.It is energy-saving and eco-friendly.
B.Its economic benefit is limited in real use.
C.It has changed previous irrigation methods.
D.It is designed to solve the water shortage problem.
25.How did the Indian project influence California’s Project Nexus
A.By supplying critical equipment. B.By demonstrating possibility.
C.By providing the technical designs. D.By offering precise data on temperatures.
26.What does the underlined word “tremendous” in the last paragraph most probably mean
A.控制的。 B.暂时的。 C.重大的。 D.定义的。
27.Which would be the best title for the passage
A.How Canals Can Help Save Energy B.California’s Fight for Water Supply
C.Solar panels: A New Use for Canals D.Project Nexus: A Solar Success Case
C
The “post-00s venturing into senior tour groups” phenomenon during the National Day Golden Week has become a hot topic on social media. Many netizens shared interesting stories about the interaction between young people and the elderly in the tour groups, which made this travel mode known to more people.
For post-00s, joining senior tour groups is a new way to experience travel. They are tired of the fast-paced “check-in style” travel that requires visiting multiple scenic spots a day. Instead, they prefer the relaxed rhythm of senior tour groups, where they can walk slowly in ancient towns, taste local delicacies carefully, and feel the warmth of life. At the same time, traveling with the elderly also makes the journey more interesting. The elderly’s carefulness and thoughtfulness can help young people avoid many troubles during the trip.
For the elderly, the participation of post-00s brings vitality to the tour groups. The young people's vitality and new ideas make the elderly feel younger. Some elderly people said that communicating with young people made them learn many new things, such as using social media to share travel photos, which enriched their spiritual life.
This intergenerational travel mode not only meets the travel needs of different age groups but also promotes the development of the travel market. More and more travel agencies begin to pay attention to this trend and plan more suitable products for both young people and the elderly.
28.Why are post-00s tired of “check-in style” travel
A.Because it is too relaxed.
B.Because it requires visiting multiple scenic spots a day.
C.Because it is too expensive.
D.Because it has no local delicacies.
29.What advantage does traveling with the elderly bring to post-00s
A.The elderly’s carefulness can help them avoid troubles.
B.The elderly will ask them for money.
C.They have to take care of the elderly all the time.
D.The journey becomes boring.
30.What do the elderly gain from communicating with post-00s
A.They become younger physically.
B.They learn many new things, like using social media.
C.They stop traveling with their peers.
D.They spend more money on travel.
31.What impact does the intergenerational travel mode have on the travel market
A.It makes the travel market shrink.
B.It promotes the development of the travel market.
C.It makes travel agencies close down.
D.It has no impact on the travel market.
D
Natural disasters like earthquakes usually cause interruptions to communications, posing great challenges to rescue efforts. So in 2008, China launched the Tiantong Project to set up a satellite communication system accessible to the public.
Now the project has led to major advances in satellite communication and mobile phone development. In 2021 the Tiantong satellites formed a network covering the entire Asia-Pacific region. In August, 2023, Huawei released the world’s first smartphone that supported satellite calls, by directly connecting to the Tiantong satellites. On December 18, 2023, a 6.2-magnitude earthquake hit Gansu, causing widespread communication interruptions. Thanks to the Tiantong satellites, many of those trapped in the disaster were able to connect with the outside world through the satellite calling function on their smartphones.
Direct satellite connectivity for mobile phones was previously believed to be impossible. To reach a small smartphone, the satellite needs to produce a very powerful signal. When a large number of different high-power signals flood the satellite’s transmitting antenna(传输天线)at the same time, they can lower the quality of satellite calls and, in severe cases, cause the entire system to collapse. Since the 1970s, nearly all the previous commercial communication satellite networks have experienced such major failures. This issue, known as PIM, was once a bottleneck for further development of satellite communication technology.
To solve this problem, Chinese physicists have established a physical model that can predict the occurrence of PIM with incredible accuracy. Based on this work, Chinese scientists developed the world’s first PIM simulation(模拟)software, which, in turn, helped Chinese engineers develop a series of effective technologies against PIM. These key scientific and technological breakthroughs enable the Tiantong satellites to transmit and receive electromagnetic(电磁)waves in 800 different frequency bands and, meanwhile, resist daily temperature changes of up to 160°C.
Solving the PIM problem in such tough working conditions is extremely challenging. The success of Tiantong exhibits the hard work of the project team and marks China’s leading position in this technical field around the globe.
32.What was probably the original intention of the Tiantong Project
A.To promote mobile phone development.
B.To build a natural disaster rescue system.
C.To develop commercial satellite technology.
D.To build an emergency communication system.
33.What is the primary cause of PIM
A.Collapse of the systems. B.Overload of strong signals.
C.Lack of physical models. D.Equipment of low qualities.
34.What does the author want to prove by mentioning previous satellite networks
A.The risk of satellite networks. B.The necessity of solving PIM.
C.The fault of satellite networks. D.The difficulty of solving PIM.
35.What plays a key role in the success of the Chinese team
A.Their close cooperation. B.The powerful satellites.
C.Their accurate prediction. D.The PIM software model.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Paris is an ideal travel destination with its food, wine, shopping complexes and sightseeing spots. 36 Actually it is possible to have a good time without spending a lot.
Forget the large international hotels in the centre. Instead, get off the main streets. There are many hotels just two blocks away from the main tourist attractions, which cost as little as US $35 a night each, including breakfast.
37 But who needs more when the point of the trip is to be out in the streets The real bonus is living among French people and experiencing their life.
Seek out small, local cafes when you want a meal. They are at every street corner in the less fancy parts of town. Choose from the fixed-price dinner menus posted outside these cafes. Many have prices as low as US $9 or US $10. Drinks with meals are more expensive, especially beer and quality wine. But there are some reasonable alternatives. House wine is good: perhaps a couple of dollars per carafe (喇叭瓶). Coffee, thick and lovely, costs US $2.50 a cup. 38
Getting around Paris is easy and inexpensive. Walking is the best way to feel the street-life but when you start to tire, take the train. Subway tickets for anywhere across the city cost around a dollar a trip and even less if you buy a multiple-ticket book. 39 All the maps and signposts are easy to understand.
40 Passes can be bought at major subway stations and elsewhere. The Louvre is an absolute must to visit. The Eiffel Tower gives a great view of the city for less than US $10. You can’t miss the street architecture, the surrounding atmosphere and the daily goings-on in Paris. More importantly, they cost nothing or little to explore and experience.
A.The system is quick and efficient.
B.The breakfast features a local flavor.
C.But some people are worried about the high cost.
D.The admissions to Paris’ attractions are not costly.
E.Quality wine and tasty food are tough on the budget.
F.The rooms with small bathrooms are clean and basic.
G.That totals less than $15 per person for dinner and drinks.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The taxi driver sounded surprised. “You’re here by yourself ” He wasn’t used to 41 solo (独自的) women to Kilimanjaro International Airport, where I’d catch a 42 to the heart of Tanzania’s vast land.
I’m happily married. I have friends. Yet the idea of going on safari (游猎) alone 43 me. While solo travel has increased in 44 , safaris remain well-received with family trips and honeymoons. But I wanted to experience one of the 45 places on Earth on my own.
After landing, my journey began in the wildlife-rich Mara-Serengeti ecosystem. At my camp, my guide David 46 me with a question: “What do you most want to see This is 47 up to you.”
Twice daily, we set out at dawn and dusk — 48 hours for spotting wildlife. Within minutes, we saw a lilac-breasted bird, its feathers pretty against the golden grass, 49 by a group of warthogs (疣猪) eating grass. Some days, we tracked lions resting in trees; others, I 50 quiet birdwatching.
From Tanzania, I flew to Kenya’s Maasai Mara. “This forest is where young Maasai become warriors,” my guide Simon told me. He plants trees to 51 deforestation. The land, he explained, is tied to his people’s 52 .
This trip 53 the paradox (悖论) of solo safaris: the freedom to be alone, yet deeply 54 nature and culture. Camps are 55 , dropping single fees and offering flexibility. And as I learned, being alone in the wild isn’t lonely — it’s liberating.
41.A.driving B.leading C.moving D.shipping
42.A.train B.subway C.flight D.coach
43.A.confused B.terrified C.annoyed D.attracted
44.A.affordability B.popularity C.comfort D.frequency
45.A.wildest B.busiest C.furthest D.oldest
46.A.ignored B.interrupted C.greeted D.inspired
47.A.rarely B.physically C.partially D.entirely
48.A.random B.worst C.ideal D.quiet
49.A.followed B.replaced C.hidden D.threatened
50.A.avoided B.forgot C.regretted D.preferred
51.A.promote B.fight C.speed D.monitor
52.A.extinction B.entertainment C.celebration D.survival
53.A.invented B.revealed C.doubted D.simplified
54.A.connected with B.trapped by C.dependent on D.fearful of
55.A.resisting B.rejecting C.adapting D.commercializing
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空自处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
Neuralink, 56 (found) by Elon Musk, plans to begin clinical trials in the United States in October 2025 of the Brain-Computer Interface (BCI), a device that can read speech signals 57 (direct) from the brain and transform them into text. The project aims to help people with speech disorders.
The company’s president, DJ Seo, said the US Food and Drug Administration (FDA) has granted 58 (permit) for the study. According to him, the technology will be able to record 59 a person is trying to say or mentally imagine speech. “If you’re imagining saying something, we would be able to pick that up,” Seo said.
Neuralink is currently conducting five more clinical trials of implants (植入) that allow users 60 (control) electronic devices, including computers, using brain signals. The company is considering implanting the device in healthy people by 2030, which would be 61 step towards creating consumer technology.
Similar developments are already being tested by other scientific groups to restore speech in patients 62 possess ability to think but cannot physically pronounce words. While companies like Synchron focus on less invasive (侵入的) methods, Neuralink’s deeper brain implant approach offers 63 (detailed) brain data.
The start of the tests in October was postponed from the previous plan: implantation in the part of the brain for language 64 (suppose) to begin by the end of September. In addition to 65 (restore) speech, Neuralink is studying the possibilities of treating blindness and Parkinson’s disease.
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
66.假如你是李华。你的澳大利亚朋友Tom听说春节期间你去了马街书会 (Majie Quyi Show), 请你给他写封回信, 介绍下马街书会的基本情况。
历史 700 多年 性质 民间艺术盛会; “中国十大民俗”之一
时间 每年阴历正月十一至十三 地点 河南宝丰马街
演员 来自全国的曲艺艺人 内容 40多种曲艺和其它传统曲目
注意: 1. 词数80 左右;
2. 可以适当增加细节, 以使行文连贯。
Dear Tom,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was in the early morning of one summer holiday that I was flying to Bali, Indonesia to see volcanoes. And my best friend was waiting for my arrival there. When I got off the plane and stepped out of the airport, I was thinking how unbelievable it was to stand in front of the spectacular volcano mountain. The imaginary sights distracted me, for a moment, from my current problem.
Only when I stood by the bus station to Bali, did I realize that I had no enough cash on me. The only ATM nearby didn’t seem to have any power, and I nervously looked down at my credit card, my only lifeline. I hoped there might be a way to convince the bus driver to let me on and pay him once I reached the destination and got the cash from my friend.
When the bus door opened, I stood behind a young lady and her little girl. I started to worry, wondering what I’d do if the credit card didn’t make the cut. They boarded the bus, paid in cash and sat down in the first row. When I approached the driver and held out my credit card, he looked at me seriously and shook his head.
“I don’t have any money,” I said. I showed him my wallet to confirm that I was telling the truth. He stared back blankly and then said no. I still wanted to convince him again. I pulled up my flight information on my phone and showed it to him. I pointed to the nearby ATM and signaled that it didn’t work. This time, he looked at me and apologized to me. “I’m really sorry. Can you make way for the other passengers ”
I stood aside. “What should I do ” I hesitated. It was the first time that I had visited the city. I was unfamiliar with everything around me. I searched the locations of other ATMs in the area. They were too far away. It would take me at least two hours to get there on foot. I really didn’t want my friend to wait for me too long, but unfortunately, I had to.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I was about to get off the bus when the young lady stood up.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Once we arrived at Bali, I followed the young lady and her little girl off the bus.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________江西省九江市匡卢星瀚高级中学2025-2026学年上学期期中
10.What does the woman like about her job
高三英语试卷
A.High salary.
B.Paid leave.
C.Travel opportunities.
时间120分钟总分150分
听下面一段对话,回答以下小题。
第一部分听力(共两节,满分30分)
11.What does the man mainly share with the woman
第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
A.The history of Rome.
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳
B.A travel route.
选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅
C.His travel experience.
读一遍。
12.What does the man say about the Forum
1.Why is Jane worried
A.It's one of the Seven Wonders of the World.
A.She might be fired.B.She made a mistake.
C.The computer broke down.
B.It's one of the oldest buildings in Rome.
2.What is Lucas'problem at work
C.It's one of the prettiest places in Rome.
A.He is often late.
B.He dislikes the job.
C.He lacks experience.
13.What is the woman going to do at the Via del Corso
3.How did screen addiction affect the woman
A.Go shopping.B.Visit a monument
C.Throw a coin.
听下面一段对话,回答以下小题。
A.It made her put on weight.
B.It made her eyesight worse.
14.What does the woman offer to do for the man
C.It made her lose interest in real life
A.Book a flight.B.Order a taxi
C.Take him to the airport
4.What does Jerry do for a living now
15.Why does the man want to go to the Art Institute of Chicago
A.He makes videos.B.He reports news.
C.He writes storybooks.
A.To visit his favorite museum.
5.Who is in charge of the Europe department
B.To appreciate Monet's works.
A.The man.
B.Mr.Brown.
C.The woman.
C.To enjoy the Crown Fountain.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
16.How long will the man stay in Michigan City
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中
A.Seven days.
B.Four days.
C.Three days.
选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每
17.What does the man go to Michigan City
小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
A.Going sightseeing.B.Visiting his relative.
C.Attending a wedding ceremony.
听下面一段对话,回答以下小题。
听下面一段独白,回答以下小题。
6.When did Ada start working with the man
18.What is the most attractive about the small towns
A.Three days ago.B.A week ago.
C.A month ago
A.A peaceful life.
B.Comfortable hotels.
C.Scenic places.
7.What impresses the man about Ada
19.What did the speaker do during the trip
A.Her work attitude.B.Her work efficiency.
C.Her work experience.
A.He made many friends.
听下面一段对话,回答以下小题。
B.He tried different foods.
8.Where probably are the speakers
C.He took a lot of pictures.
A.At a family reunion.B.At a social gathering.
C.At a department meeting.
20.What is the purpose of the talk
9.What is the man
A.To suggest a quick getaway
A.A bank clerk.
B.An art director.
C.A financial analyst.
B.To advertise a travel agency.
C.To introduce a way of socializing.
第1页,共12页
第2页,共12页江西省九江市匡卢星瀚高级中学2025-2026学年上学期期中高三英语试卷参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C C A B A A B B C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B C A C B B C A B A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B C D A B C D B A B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B D B D A C F G A D
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 A C D B A C D C A D
题号 51 52 53 54 55
答案 B D B A C
1.A
【原文】W: I’m afraid that I’ll be fired. In that case, there’s no way I can make ends meet.
M: Don’t worry, Jane. I don’t think the boss will fire you over one minor mistake. Besides, it’s the old computer that’s to blame.
2.C
【原文】M: Lucas has been here for a month, but his work efficiency remains low.
W: Yeah. He’s a fresh graduate and this is his first job. Everything is new to him in this field. But I have confidence in his potential.
M: Then I’ll allow this new hand more time to grow.
3.C
【原文】W: I found too much screen time pulled all the color out of real life. I couldn’t see the point of anything else. Luckily, it was all past.
M: Yes. It ate up so much time! Getting it under control has been such a weight off my mind!
4.A
【原文】M: Jerry quit his job as a reporter. Now he’s a popular video blogger on a famous social platform. His success speaks for itself.
W: Yeah, I’ve watched all his videos where he presents the beauty of rural China. His story was reported in the press and on television.
5.B
【原文】M: What are you reading
W: The year-end report.
M: The report says all departments are making a profit except the Europe department.
W: Well, Mr. Brown seems to be the wrong person to head that department.
6.A 7.A
【原文】W: Are you pleased with your new secretary Ada
M: It’s rather early to say yet.
W: How long has she been with you A week
M: Only three days.
W: Three days is indeed a short time. But what's your impression of her
M: She is eager to learn. She asks a lot of questions about the work procedures, which shows she’s trying to adapt quickly to her new job.
W: What about her work efficiency
M: It’s hard to tell so far. She’s only been assigned some simple tasks.
W: Let’s hope she continues to perform well. Maybe in a month, you'll have a definite opinion of her.
8.B 9.B 10.C
【原文】M: Hello, my name is George.
W: Hi, my name is Mattia.
M: Pleased to meet you, do you know the host of the party
W: Yes, the host, Mary is a good friend of mine, and you
M: I came with my friend Susan, who knows Mary, how do you know Mary
W: Oh, we work together in the same office as Chase Bank.
M: What do you do there
W: I’m a financial analyst. How about you
M: I’m a director responsible for art design at Leo Burnett, an advertising company.
W: Do you work with any specific customers
M: Yes, I work with Pepsi Cola and OJ potato chips. What do you do at the bank
W: I deal with numbers in the accounting area of the international division.
M: Do you like it
W: Yes, it is interesting and I get a chance to travel overseas.
M: That’s a nice bonus.
11.B 12.C 13.A
【原文】M: Okay, so now I’m going to tell you a bit about our tour. Today we’re going to start at the Colosseum, Rome’s most famous and recognized monument.
W: Great. I’ve always wanted to see it.
M: It’s one of the Seven Wonders of the World, and then we’re going to visit the Forum. This is one of the most beautiful places you will find in Rome. After that, we’re going to see the pantheon, one of the oldest buildings in the city.
W: Wow, I can’t wait.
M: We’re also going to visit the Trevi Fountain, in which you can throw a coin. Then we’ll be very near the VIA Del Corso, where all the best shops are.
W: Great. I’d like to buy a lot of souvenirs for my family.
14.C 15.B 16.B 17.C
【原文】M: Hey Laura! I’m going to Chicago! I have booked a flight for tonight. So, I’ll be there tomorrow morning if there is no delay.
W: Night flights are cost-efficient. But it might not be convenient to get a taxi. Do you need a ride to the airport
M: No, thanks. I can call a taxi in advance. Have you ever been to Chicago
W: Yes. There are many interesting places that you can visit. For example, Millennium Park, which features the Jay Pritzker Pavilion, Cloud Gate, and the Crown Fountain.
M: What about the Art Institute of Chicago I heard that the museum shows masterpieces like Monet’s Water Lilies and Stacks of Wheat. Is that true I am so excited about that.
W: Oh, yes. Where are you going to stay
M: I have booked a room at the Palmer House Hilton, which was recommended by my relative. It is not far from the Art Institute of Chicago.
W: How long are you going to be there
M: Just three days. I have an annual leave of seven days. For the rest of the days, I plan to stay in Michigan City. One of my old friends will get married there.
18.A 19.B 20.A
【原文】
M: Hello, if you are looking for something fun to do, consider a quick weekend trip to somewhere in your local area. Here in the American Midwest near Chicago, there are a number of scenic places and picturesque towns. And are only a one to three hour drive away. Recently, our social group visited three small towns, Shiwana, Nani, and Elkhart in northern Indiana.
What we enjoyed most was seeing small town with its quiet, slower paced life. It was easy to locate a comfortable, inexpensive hotel there. We wandered the main street shopping areas and tried a variety of treats. The busy Saturday ended with snacks, drinks and conversation. We were then rewarded with a good night’s sleep in the peaceful countryside. After a brief Sunday breakfast, we started our way back home. Each of us felt refreshed after this quick overnight trip.
21.B 22.C 23.D
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四个最美丽且最受欢迎的国家公园。
21.细节理解题。根据Kruger National Park, South Africa部分“It offers access to animals such as the Big Five as well as Nile crocodiles (鳄鱼) and rare birds.(这里可以看到“非洲五霸”、尼罗河鳄鱼和珍稀鸟类等动物。)”和Galapagos National Park, Ecuador部分“The Galapagos Islands are home to world-famed wildlife. (加拉帕戈斯群岛是世界著名野生动物的栖息地。)”可知,两个公园的共同点是都是野生动物的适宜栖息地。故选B项。
22.细节理解题。根据Khao Sok National Park, Thailand部分“It was established in 1980 and can be reached easily from the popular destination of Phuket. (该公园建于1980年,从热门目的地普吉岛可轻松抵达。)”可知,该公园从著名度假胜地(普吉岛)出发很容易到达。故选C项。
23.细节理解题。根据Torres del Paine National Park, Chile部分“The park is home to the Grey Glacier and popular hiking trails like the W Trek and O Circuit, which both take several days to finish. (该公园拥有格雷冰川和热门徒步路线,如 W 路线和 O 路线,这两条路线都需要几天时间才能完成。)”可知,游客可以在该公园参加多日徒步探险。故选D项。
24.A 25.B 26.C 27.D
【导语】本文是一篇新闻报道。主要介绍美国加州完成太阳能电池板覆盖运河的创新项目,阐述其灵感来源、优势、借鉴的印度案例及巨大发展潜力。
24.推理判断题。根据第二段中的“The inspiration for this project came from a 2021 research paper by scientists at the University of California, Santa Cruz, who discovered that covering canals with solar panels could save an astonishing 63.5 billion gallons of water from evaporation each year. This brilliant idea not only conserves water but also offers an incredible benefit: for every megawatt of solar energy produced during Turlock’s average 290 sunny days, the panels could replace 15-20 diesel generators that traditionally pump water along these canals.(该项目的灵感来源于2021年加州大学圣克鲁兹分校科学家的一篇研究论文,他们发现用太阳能电池板覆盖运河每年可节省惊人的635亿加仑因蒸发损失的水。这个绝妙的想法不仅能节约用水,还带来了一项惊人的好处:在特洛克平均290天的晴天里,每产生1兆瓦太阳能,这些电池板就能取代15到20台传统上用于沿运河抽水的柴油发电机。)”可知,圣克鲁兹的研究显示该项目既能节水,又能替代柴油发电机、产生清洁能源,具备节能和环保的双重属性。故选A项。
25.推理判断题。根据第四段中的“The concept of placing solar panels over canals isn’t new; it first emerged in 2014 in Gujarat, India, where a pilot project successfully covered a stretch of canal and paved the way for an entire canal-topped solar plant.(在运河上方安装太阳能电池板的概念并不新鲜;它最早于2014年出现在印度古吉拉特邦,当时一个试点项目成功覆盖了一段运河,为整个运河顶部太阳能发电厂铺平了道路。)”可知,印度的试点项目成功验证了运河覆盖太阳能电池板的可行性,为加州的“Nexus项目”提供了实践参考,证明了该概念的可操作性。故选B项。
26.词句猜测题。根据最后一段中的“With about 4,000 miles of canals across California, the potential for taking advantage of solar energy is tremendous, with estimates suggesting they could generate up to 13 gigawatts of power. This would be enough to supply energy to around 750,000 homes, effectively lighting up nearly half of Los Angeles.(加州约有4000英里的运河,利用太阳能的潜力是tremendous,据估计这些运河能产生高达130亿瓦的电力。这足以为大约75万个家庭供电,实际上能为洛杉矶近一半的区域提供照明。)”可知,后文“产生130亿瓦电力、供75万个家庭使用”的具体数据,体现出加州运河利用太阳能的潜力极大,因此“tremendous”意为“重大的、极大的”。故选C项。
27.主旨大意题。通读全文,第一段点明加州成功完成太阳能电池板覆盖运河项目,即“Nexus项目”,后续段落围绕该项目的灵感来源、优势、借鉴的印度案例及未来潜力展开,核心始终是“Nexus项目”这一成功的太阳能应用案例,由此可知,“Project Nexus: A Solar Success Case(Nexus项目:一个成功的太阳能案例)”能精准概括全文核心,适合作为最佳标题。故选D项。
28.B 29.A 30.B 31.B
【导语】本文是一篇说明文。国庆黄金周期间,“00后加入老年旅行团”成社交媒体热议话题。00后厌倦快节奏打卡游,偏爱老年团慢节奏,这种跨代旅行模式既满足不同需求,又推动旅游市场发展。
28.细节理解题。根据文章第二段中的“They are tired of the fast-paced ‘check-in style’ travel that requires visiting multiple scenic spots a day.(他们厌倦了那种快节奏的“打卡式”旅行,这种旅行要求一天内游览多个景点)”可知,00后厌倦了“打卡式”旅行,因为这种旅行方式要求一天内参观多个景点,节奏过快。故选B。
29.细节理解题。根据文章第二段中的“The elderly’s carefulness and thoughtfulness can help young people avoid many troubles during the trip.(老年人的谨慎和周到能够帮助年轻人在旅行中避免许多麻烦)”可知,与老年人一起旅行,他们的细心和体贴能够帮助年轻人在旅途中避免许多麻烦。故选A。
30.推理判断题。根据文章第三段中的“Some elderly people said that communicating with young people made them learn many new things, such as using social media to share travel photos(一些老年人表示,与年轻人交流让他们学到了很多新事物,比如使用社交媒体分享旅行照片,这丰富了他们的精神生活)”可知,一些老年人表示,与年轻人交流让他们学到了很多新事物,比如使用社交媒体分享旅行照片。故选B。
31.推理判断题。根据文章最后一段中的“This intergenerational travel mode not only meets the travel needs of different age groups but also promotes the development of the travel market.(这种代际间的出行方式不仅满足了不同年龄段人群的出行需求,还促进了旅游市场的发展)”可知,这种跨代旅行模式不仅满足了不同年龄段的旅行需求,还促进了旅游市场的发展。由此推知,B项“It promotes the development of the travel market.(它促进了旅游市场的发展)”符合题意。故选B。
32.D 33.B 34.D 35.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国天通项目的背景、发展历程、取得的成就以及在解决卫星通信技术瓶颈方面所做的努力。
32.推理判断题。根据第一段“Natural disasters like earthquakes usually cause interruptions to communications, posing great challenges to rescue efforts. So in 2008, China launched the Tiantong Project to set up a satellite communication system accessible to the public.(像地震这样的自然灾害通常会导致通信中断,给救援工作带来巨大挑战。因此,2008年,中国启动了天通项目,以建立一个公众可以使用的卫星通信系统。)”可知,天通项目的初衷可能是建立一个应急通信系统。故选D。
33.细节理解题。根据第三段“When a large number of different high-power signals flood the satellite’s transmitting antenna (传输天线) at the same time, they can lower the quality of satellite calls and, in severe cases, cause the entire system to collapse. This issue, known as PIM, was once a bottleneck for further development of satellite communication technology.(当大量不同的高功率信号同时涌入卫星的传输天线时,它们会降低卫星通话的质量,在严重的情况下,甚至会导致整个系统崩溃。这个问题被称为PIM,曾经是卫星通信技术进一步发展的瓶颈。)”可知,PIM的主要原因是强信号过载。故选B。
34.推理判断题。根据第三段“Since the 1970s, nearly all the previous commercial communication satellite networks have experienced such major failures. This issue, known as PIM, was once a bottleneck for further development of satellite communication technology.(自20世纪70年代以来,几乎所有以前的商业通信卫星网络都经历过这样的重大故障。这个问题被称为PIM,曾经是卫星通信技术进一步发展的瓶颈。)”可知,作者提到以前的卫星网络是想证明解决PIM的困难。故选D。
35.推理判断题。根据第四段“To solve this problem, Chinese physicists have established a physical model that can predict the occurrence of PIM with incredible accuracy. Based on this work, Chinese scientists developed the world’s first PIM simulation (模拟) software, which, in turn, helped Chinese engineers develop a series of effective technologies against PIM.(为解决这一问题,中国物理学家建立了一个物理模型,能够以极高的精度预测PIM的发生。基于这项研究成果,中国科学家研发出了全球首款PIM模拟软件,该软件进而助力中国工程师开发出了一系列有效的抗PIM技术。)”和最后一段“The success of Tiantong exhibits the hard work of the project team and marks China’s leading position in this technical field around the globe.(天通项目的成功,既彰显了项目团队的辛勤付出,也标志着中国在该全球技术领域占据领先地位。)”可知,中国团队的成功得益于他们的密切合作。故选A。
36.C 37.F 38.G 39.A 40.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍在巴黎低成本旅行的方法。
36.根据上文“Paris is an ideal travel destination with its food, wine, shopping complexes and sightseeing spots. (巴黎是理想的旅游目的地,有美食、美酒、购物中心和景点。)”以及下文“Actually it is possible to have a good time without spending a lot. (实际上,不用花很多钱也能玩得很开心。)”可知,此空需承接上文对巴黎的赞美,引出“担心花费高”的顾虑,再用下文转折消除顾虑。C选项“But some people are worried about the high cost. (但有些人担心费用太高。)”中的“but”形成转折,既呼应上文“理想旅游地”,又为下文“低成本游玩”做铺垫,符合语境。故选C项。
37.根据上文“There are many hotels just two blocks away from the main tourist attractions, which cost as little as US $35 a night each, including breakfast. (主景点附近两个街区内有很多酒店,每晚价格低至35美元,还含早餐。)”以及下文“But who needs more when the point of the trip is to be out in the streets (但旅行的重点是在街上逛,谁还需要更多(设施)呢?)”可知,此空需描述低价酒店的设施情况,且与下文“不需要更多设施”形成衔接。F选项“The rooms with small bathrooms are clean and basic. (带小浴室的房间干净且设施基础。)”既说明低价酒店的具体条件,又呼应下文“不需要更多设施”的观点,符合语境。故选F项。
38.根据上文“Many have prices as low as US $9 or US $10. Drinks with meals are more expensive, especially beer and quality wine. But there are some reasonable alternatives. House wine is good: perhaps a couple of dollars per carafe (喇叭瓶). Coffee, thick and lovely, costs US $2.50 a cup. (很多(咖啡馆)的套餐价格低至9或10美元。餐配饮品更贵,尤其是啤酒和优质葡萄酒,但有性价比高的选择。家酿葡萄酒不错,大概每瓶几美元。浓郁美味的咖啡每杯2.5美元。)”可知,此空需计算晚餐加饮品的总费用,总结低价就餐的优势。G选项“That totals less than $15 per person for dinner and drinks. (这样算下来,每人晚餐加饮品总共不到15美元。)”中的“that”指代上文的餐费和饮品费,通过具体金额体现低成本,符合语境。故选G项。
39.根据上文“Subway tickets for anywhere across the city cost around a dollar a trip and even less if you buy a multiple-ticket book. (全城任意地点的地铁单程票约1美元,买联票更便宜。)”以及下文“All the maps and signposts are easy to understand. (所有地图和路标都很易懂。)”可知,此空需补充地铁系统的优点,衔接票价与便捷性。A选项“The system is quick and efficient. (这个系统快捷高效。)”中的“the system”指代巴黎地铁,既说明地铁的优势,又与下文“路标易懂”共同体现交通便捷,符合语境。故选A项。
40.根据下文“Passes can be bought at major subway stations and elsewhere. The Louvre is an absolute must to visit. The Eiffel Tower gives a great view of the city for less than US $10. You can’t miss the street architecture, the surrounding atmosphere and the daily goings-on in Paris. More importantly, they cost nothing or little to explore and experience. (通票可在主要地铁站及其他地方购买。卢浮宫是绝对必去的景点。花不到10美元登上埃菲尔铁塔,就能将整座城市的美景尽收眼底。巴黎的街头建筑、周边氛围以及日常百态都不容你错过。更重要的是,探索和体验这些事物几乎不花钱,或者只需花很少的钱。)”可知,本段围绕“巴黎景点费用低”展开,此空应作为段落开头,点明主题。D选项“The admissions to Paris’ attractions are not costly. (巴黎景点的门票并不贵。)”直接概括主题,与下文“埃菲尔铁塔不到10美元、街头建筑免费”的内容一致,符合语境。故选D项。
41.A 42.C 43.D 44.B 45.A 46.C 47.D 48.C 49.A 50.D 51.B 52.D 53.B 54.A 55.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位已婚女性独自前往非洲坦桑尼亚和肯尼亚进行游猎旅行的经历和感悟。
41.考查动词词义辨析。句意:他不习惯开车载着独自出行的女性前往乞力马扎罗国际机场,而从那里我将搭乘航班前往坦桑尼亚广袤大地的中心。A. driving开车送;B. leading引领;C. moving使移动;D. shipping用船运。根据上文“The taxi driver sounded surprised.(出租车司机听起来显得很惊讶。)”可知,这个出租车司机正开车送作者去机场,所以这里指他不习惯开车载着独自出门的女性去乞力马扎罗机场。故选A。
42.考查名词词义辨析。句意:他不习惯开车载着独自出行的女性前往乞力马扎罗国际机场,而从那里我将搭乘航班前往坦桑尼亚广袤大地的中心。A. train火车;B. subway地铁;C. flight航班、班机;D. coach火车车厢。根据Airport可知,作者去机场应该是要去赶乘航班的。故选C。
43.考查动词词义辨析。句意:然而,独自进行游猎的这个想法却吸引了我。A. confused使困惑;B. terrified吓唬;C. annoyed使恼怒;D. attracted吸引。根据上文“I’m happily married. I have friends.(我婚姻幸福美满,我还有朋友。)”和本句中的Yet可知,两句之间为转折关系,表明作者虽然婚姻美满,还有朋友,但仍让想要去独自游猎,说明这个想法吸引了她。故选D。
44.考查名词词义辨析。句意:尽管独自旅行的流行度有所上升,但游猎活动仍被家庭旅行和蜜月所欢迎。A. affordability负担能力;B. popularity受欢迎、流行;C. comfort舒适、安慰;D. frequency频率。根据While和well-received可知,两句之间为转折关系,表明虽然独自旅行开始流行,但是游猎活动主要还是在家庭旅行和蜜月旅行时进行。故选B。
45.考查形容词词义辨析。句意:但我想独自体验地球上最荒野的地方之一。A. wildest最荒野的;B. busiest最忙的;C. furthest最远的;D. oldest最老的。根据下文“After landing, my journey began in the wildlife-rich Mara-Serengeti ecosystem. (落地后,我的旅程从野生动物丰富的马拉-塞伦盖蒂生态系统开始了。)”可知,作者去的是富有野生动物的自然荒野地带,是最荒野的地方之一。故选A。
46.考查动词词义辨析。句意:在我的营地,我的向导大卫一见面就问我:“你最想看什么呢?”A. ignored忽视;B. interrupted打断、打扰;C. greeted迎接、问候;D. inspired激励。根据上文“After landing, my journey began in the wildlife-rich Mara-Serengeti ecosystem. (落地后,我的旅程从野生动物丰富的马拉-塞伦盖蒂生态系统开始了。)”可知,作者开始了旅程,到达营地后,向导应该是一见面就先问了作者一个问题,即用问题迎接了作者。故选C。
47.考查副词词义辨析。句意:这完全取决于你。A. rarely罕见地、少有地;B. physically身体上;C. partially部分地;D. entirely完全地。根据上句“What do you most want to see (你最想看什么?)” 和常识可知,向导应该根据游客的需求来安排行程,所以向导说作者最想看什么应该完全由作者做决定。故选D。
48.考查形容词词义辨析。句意:我们每天两次在黎明和黄昏时分出发,这是观赏野生动物的理想时间。A. random任意的;B. worst最坏的;C. ideal理想的;D. quiet安静的。根据该段的描述“Within minutes, we saw a lilac-breasted bird, its feathers pretty against the golden grass, 9 by a group of warthogs (疣猪) eating grass. Some days, we tracked lions resting in trees; others, I 10 quiet birdwatching.(几分钟之内,我们就看到了一只淡紫色胸脯的鸟,它的羽毛在金黄的草丛中显得格外美丽,之后跟着一群正在吃草的疣猪。有些日子,我们会观察那些在树上休息的狮子;而其他时候,我则更喜欢安静地观察鸟类。)”和常识可知,作者观赏到了很多野生动物美好的时刻,说明这是观赏的理想时间。故选C。
49.考查动词词义辨析。句意:几分钟之内,我们就看到了一只淡紫色胸脯的鸟,它的羽毛在金黄的草丛中显得格外美丽,之后跟着一群正在吃草的疣猪。A. followed跟随;B. replaced代替;C. hidden躲藏;D. threatened威胁。该句描述了作者看到的野生动物美好和谐的景象,所以这里应该是指鸟被疣猪跟随的场景。故选A。
50.考查动词词义辨析。句意:有些日子,我们会追踪那些在树上休息的狮子;而其他时候,我则更喜欢安静地观察鸟类。A. avoided避免;B. forgot忘记;C. regretted遗憾、后悔;D. preferred偏爱、更喜欢。根据Some days和others之间的对比可知,相比追踪狮子,作者表示其他时候更喜欢安静观鸟。故选D。
51.考查动词词义辨析。句意:他种树以对抗森林砍伐。A. promote促进、提升;B. fight与……斗争、对抗;C. speed加速、促进;D. monitor监控。根据常识可知,植树造林就是为了对抗森林砍伐,与之作斗争。故选B.
52.考查名词词义辨析。句意:他解释说,这片土地与他的人民的生存息息相关。A. extinction灭绝;B. entertainment娱乐;C. celebration庆祝;D. survival生存。根据上文“He plants trees to 11 deforestation. (他种树以对抗森林砍伐。)”和常识可知,这里的人民种树与乱砍乱伐作斗争,是为了保护自己赖以生存的土地,这片土地与他们的生存息息相关。故选D。
53.考查动词词义辨析。句意:这次旅行揭示了独自游猎的悖论:独处的自由,却与自然和文化紧密相连。A. invented发明;B. revealed揭示;C. doubted怀疑;D. simplified简化。根据下文悖论的内容“the freedom to be alone, yet deeply 14 nature and culture.”可知,这是作者通过这次独自游猎所领会到的,即这次旅行揭示了这一悖论。故选B。
54.考查固定短语辨析。句意:这次旅行揭示了独自游猎的悖论:独处的自由,却与自然和文化紧密相连。A. connected with与……相连;B. trapped by被……困住;C. dependent on依赖于;D. fearful of害怕。根据文章第四、五段的内容可知,作者虽然是自由独行,却看到了大自然的美丽和谐,了解了当地的人文文化,感受到了与自然和文化的紧密相连。故选A。
55.考查动词词义辨析。句意:营地正在做出调整,降低单人费用并提供灵活性。A. resisting抵抗;B. rejecting拒绝;C. adapting适应、调整;D. commercializing商业化。根据“dropping single fees and offering flexibility”可知,营地正在做出调整和改变,以适应独自游猎游客的需求。故选C。
56.founded 57.directly 58.permission 59.what 60.to control 61.a 62.who/that 63.more detailed 64.was supposed 65.restoring
【导语】本文是一篇新闻报道。主要介绍了 Neuralink 公司研发的脑机接口(BCI)设备的相关情况,包括其计划开展的临床试验、目标用途、与其他科研团队类似研究的对比,以及研发计划的调整等内容。
56.考查非谓语动词。句意:Neuralink由埃隆·马斯克创立,计划于2025年10月在美国开始对脑机接口(BCI)进行临床试验,这是一种可以直接从大脑读取语音信号并将其转化为文本的设备。Neuralink与found之间是被动关系,即“被创立”,所以用过去分词founded作后置定语,修饰Neuralink。故填founded。
57.考查副词。句意:Neuralink由埃隆·马斯克创立,计划于2025年10月在美国开始对脑机接口(BCI)进行临床试验,这是一种可以直接从大脑读取语音信号并将其转化为文本的设备。此处修饰动词read,要用副词形式,direct的副词是directly,意为“直接地”。故填directly。
58.考查名词。句意:该公司总裁DJ Seo表示,美国食品药品监督管理局(FDA)已批准这项研究。grant是及物动词,后接名词作宾语,permit的名词形式是permission,意为“许可,批准”,为不可数名词。故填permission。
59.考查宾语从句。句意:据他介绍,这项技术将能够记录一个人试图说的话或在脑海中想象说出的话。空格处引导宾语从句,作record的宾语,从句中缺少say的宾语,表示“……的话”,所以用what引导。故填what。
60.考查非谓语动词。句意:Neuralink目前正在进行另外五项植入物的临床试验,这些植入物允许用户使用大脑信号控制包括电脑在内的电子设备。allow sb. to do sth.是固定搭配,意为“允许某人做某事”,所以此处用动词不定式to control。故填to control。
61.考查冠词。句意:该公司正在考虑到2030年将该设备植入健康人体内,这将是朝着创造消费技术迈出的一步。step是可数名词单数,此处表示泛指“一步”,且step是以辅音音素开头的单词,所以用不定冠词a。故填a。
62.考查定语从句。句意:其他科研团队已经在测试类似的进展,以恢复那些有思考能力但无法实际说出话的患者的语言能力。空格处引导定语从句,先行词是patients,指人,在从句中作主语,所以用关系代词who或that引导。故填who/that。
63.考查形容词比较级。句意:虽然像Synchron这样的公司专注于侵入性较小的方法,但Neuralink的深度脑植入方法能提供更详细的大脑数据。根据语境,此处是将Neuralink的方法与其他公司的方法进行对比,所以用比较级,detailed的比较级是more detailed,意为“更详细的”。故填more detailed。
64.考查时态和语态。句意:10月份开始的测试比之前的计划推迟了:原计划在9月底开始在大脑语言区域进行植入。be supposed to do sth.是固定搭配,意为“应该做某事”,且事情发生在过去,主语implantation是单数,所以用一般过去时的被动语态was supposed。故填was supposed。
65.考查非谓语动词。句意:除了恢复语言能力,Neuralink还在研究治疗失明和帕金森病的可能性。in addition to是固定短语,意为“除……之外”,其中to是介词,后接动名词形式作宾语,所以用restoring。故填restoring。
66.
Dear Tom,
I’m glad you’re interested in my recent trip to the Majie Quyi Show during the Spring Festival.
This unique folk art festival, known as one of the “Top Ten Chinese Folk Customs”, has a history of over 700 years. It takes place annually from the 11th to the 13th day of the first lunar month in Majie, Baofeng, Henan. Performers from all over China gather here to showcase more than 40 types of Quyi and other traditional tunes, making it a truly remarkable event for folk art lovers.
I had a wonderful time experiencing this vibrant display of Chinese cultural heritage.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇是图表作文。你的澳大利亚朋友Tom听说春节期间你去了马街书会,要求考生给他写封回信, 介绍下马街书会的基本情况。
【详解】1. 词汇积累
高兴:glad→delighted
独特的:unique→special
展示:showcase→display
活动:event→activity
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:This unique folk art festival, known as one of the “Top Ten Chinese Folk Customs”, has a history of over 700 years.
拓展句:This unique folk art festival, which is known as one of the “Top Ten Chinese Folk Customs”, has a history of over 700 years.
【点睛】[高级句型1]I’m glad you’re interested in my recent trip to the Majie Quyi Show during the Spring Festival.(省略that的宾语从句)
[高级句型2]Performers from all over China gather here to showcase more than 40 types of Quyi and other traditional tunes, making it a truly remarkable event for folk art lovers.(现在分词作结构状语)
67. I was about to get off the bus when the young lady stood up. “Would you mind me helping you pay the fee ” She asked me. Surprised and excited, I looked into her eyes and said, “You are so generous to help me out. I’m more than grateful to your deed.” Hearing what I said, the young lady just smiled and paid for me. “Thank you very much, lady. After getting off, I’ll ask my friend to pay you back.” I said thankfully. “Just forget it.” She said.
Once we arrived at Bali, I followed the young lady and her little girl off the bus. My friend was waiting for me eagerly. Seeing me, he approached and asked worriedly, “Why are you so late What happened to you ” I explained the whole story to him briefly and said, “Don’t worry too much. I’m OK now. Please lend me some money to pay back to the generous lady.” But when I gave her the money, she refused it at first. Realizing our insistence, she accepted it finally. My friend and I thanked her again and helped them cross the road.
【导语】本文以人物为中心展开,主要讲述作者要去印度尼西亚巴厘岛和在那里等着他的朋友一起去看火山,但是下了飞机却发现没有足够的现金坐公交车,他去了自动取款机,发现不能用。所以等一位年轻的女士和她的女儿上车之后,他打算和司机商量一下,先坐上车,等下车的时候让朋友帮忙付钱。但是,不管他怎么解释,司机就是不让他上车。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我正要下车,这时那位年轻女士站了起来。”可知,第一段可描写年轻女士帮忙付了车钱。
②由第二段首句内容“我们一到巴厘岛,我就跟着这位年轻女士和她的小女儿下了公共汽车。”可知,第二段可描写作者下车碰到朋友之后,让朋友给那位年轻的女士车票钱。
2.续写线索:帮助付钱——感谢——下车——询问——还钱——婉拒——接受——再次感谢
3.词汇激活
行为类
①支付:pay/defray
②走近:approach/come near
③担心:worry/be concerned about
情绪类
①感激的:grateful/thankful
②吃惊的:surprised/shocked
【点睛】【高分句型1】Hearing what I said, the young lady just smiled and paid for me.(由what引导的宾语从句)
【高分句型2】But when I gave her the money, she refused it at first.(由when引导的时间状语从句)
答案第1页,共2页江西省九江市匡卢星瀚高级中学2025-2026学年上学期期中考试高三英语试卷答题卡
时长:120分钟 试卷满分:150分
条形码粘贴处
姓名___________班级__________
考场___________座号__________
第一部分:听力(每题1.5分共计:30分)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
第二部分:阅读理解(每题2.5分共计:50分)
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
[ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ]
[ E ] [ E ] [ E ] [ E ] [ E ]
[ F ] [ F ] [ F ] [ F ] [ F ]
[ G ] [ G ] [ G ] [ G ] [ G ]
第三部分:英语知识运用(第一节)(每题1分共计:15分)
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
[ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ]
第三部分:英语知识运用(第二节)(每题1.5分共计:15分)
56. ________________________________ 57. ________________________________
58. ________________________________ 59. ________________________________
60. ________________________________ 61. ________________________________
62. ________________________________ 63. ________________________________
64. ________________________________ 65. ________________________________
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
Dear Tom,
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
I was about to get off the bus when the young lady stood up.
Once we arrived at Bali, I followed the young lady and her little girl off the bus.江西省九江市匡卢星瀚高级中学2025-2026学年上
学期期中考试高三英语试卷答题卡
第三部分:英语知识运用(第二节)(每题1.5分共计:15分)
56.
57.
时长:120分钟
试卷满分:150分
58.
59.
姓名
班级
60.
61
考场
座号
62.
条形码粘贴处
64.
65.
第一部分:听力(每题1.5分共计:30分)
第四部分写作(共两节,满分40分)
12345
678910
第一节(满分15分)
IAJ[AJIA][A】IA
[A][A][A】[A][A]
Dear Tom,
[B][B][B][B][B)
IB]IB]IB】IB]IB
[c][c][C][C]IC]
Ic】Ic)Ic】Ic)Ic]
1112131415
1617181920
【AJ[A][A][A】IAJ
【A][A][A][A][A]
[B][B][B][B][B]
IB】[B]IBJ[B]IB]
IC]IC]IC]IC)IC]IC]IC]ICIIC]IC]
第二部分:阅读理解(每题2.5分共计:50分)
2122232425
2627282930
3132333435
3637383940
IAJ【AJIA][A][A]
IA]IA]IA】IA]IAJ
IA】IA】IAJ【AJ[A]
[A][A][AJ【AJ【A
[B][B)[B][B][B)
IB】IB]IB1IB]IB]
IB1IB】IB]IB]IB
IB[B]IB)IB]【B
[c]Ic][c】Ic]Ic
Ic】[c)Ic】Ic)Ic]
Ic】Ic】Ic】Ic1Ic]
Ic】[c】Ic】Ic】Ic
[D][D][D]ID][D]
[D]ID】【D]ID]ID]
[D][D][D][D][D]
[D]ID】ID][D][D
[E)【E】IE][E]IE]
[F】IF]IF]IF]IFJ
【G]【G】【G][G】IG]
第三部分:英语知识运用(第一节)(每题1分共计:15分)
4142434445
4647484950
5152535455
IA】[A】[A][A][AJ
[A】【A】IA】【A】【AJ
[AJ[A][A]【A)【AJ
[B][B】IB][B][B]
【BJIB】IB]【B】IB1
IB1IB】[B]IB】[B]
[c)c】Ic】[c]Ic
[c]Ic】Ic】【c]Ic】
Ic]Ic】[c】【c】[c]
ID】ID][D]ID][D][D][D][D】[D][D][D][D][D][D][D]
Yours.
Li Hua
高三年级英语试题第1页(共4页)
高三年级英语试题第2页(共4页)

展开更多......

收起↑

资源列表