资源简介 莆田第十五中学2025--2026学年下学期高三英语第二次月考试卷(满分:150 分;考试时间:120 分钟)姓名 :____________ 班级 :______________ 座号:______注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What does the woman expect the man to do A.Go to her party. B.Prepare the dinner. C.Bring his friends over.2.What are the speakers mainly talking about A.Popular tourist spots. B.Dream destinations. C.Efficient transport.3.Why does the woman want to return home A.To prepare her meal. B.To get an item left there. C.To have a rest after the workday.4.Where does the conversation probably take place A.In a pet store. B.In a circus tent. C.At a wildlife park.5.What does the new girl look like A.She is too slim. B.She has long hair. C.She is of average height.听下面一段对话,回答以下小题。6.What has the woman been doing in her room all day A.Reading a novel. B.Watching movies. C.Doing some exercise.7.How does the man feel about the woman’s suggestion A.Interested. B.Surprised. C.Bored.听下面一段对话,回答以下小题。8.What does the man care most about the food at the stands A.Its taste. B.Its nutrition. C.Its cleanliness.9.Where are food stands popular according to the woman A.In Asia. B.In Africa. C.In Europe.10.What does the woman think is an important factor in judging the food A.The price. B.The business. C.The advertisement.听下面一段对话,回答以下小题。11.Why is the game worth watching A.It is free. B.It is the final . C.It could be exciting.12.What time does the man suggest arriving for the game A.At one. B.At two. C.At three.13.What will the woman do today A.Hang out with the man. B.Collect the ticket. C.Watch a game.听下面一段对话,回答以下小题。14.Who is the woman probably talking to A.A friend. B.A police officer. C.A car service worker.15.What is the probable problem with the woman’s car A.One tire is flat. B.The battery is dead. C.It was hit by another car.16.What is the woman going to do next A.Call a taxi. B.Drive her car. C.Buy a new tire.听下面一段独白,回答以下小题。17.What makes Paper Sea unique A.Its interview column. B.Its production method. C.Its impressive photography.18.How often is Paper Sea published A.Twice a year. B.Every month. C.Every three months.19.What content may be included in Paper Sea A.Traveling tips. B.Writing instructions. C.Research on ocean waves.20.What can we learn about Paper Sea A.It’s based in Malaysia.B.It’s only 8.90 every issue.C.It’s available with digital offers.第二部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWith more and more luxury gyms opening every year, there’s something for everyone, whether you’re looking for top-of-the-range personal training, a comprehensive wellness experience, or high-intensity exercise classes. Here are our four luxury London gyms.SurrenneA luxury private club in Knightsbridge’s Emory hotel from Claridge’s team, offers 4-floor wellness with Tracy Anderson’s studio, Rose Ferguson’s nutrition, top gym gear, a gold-leaf pool, and art-filled treatment rooms.Annual membership starts from 10,000, plus a joining fee of 5,000Old Barrack Yard, Knightsbridge, London SW1X 7NPLanserhof at The Arts ClubThe Arts Club on Dover Street, dubbed “the world’s first medical gym”, offers top medical professionals as your fitness coaches. Its 6-floor space has high-tech body assessment tools, smart Technogym machines. There are also over 250 exercise classes monthly (Pilates, yoga, spin). Annual membership starts from 6,500 with a 1,500 joining fee, while pay-as-you-go personal training sessions start from 110 for 55 minutes.17-18 Dover Street, Mayfair, London, W1S 4LTThird SpaceThis boutique gym brand has 13 sites, of which the newest and most impressive features a dedicated HIIT studio and a gym packed with performance-enhancing equipment. As well as offering over 100 classes a week that include reformer Pilates, hot yoga and Sweat X, the gym is also home to a 20m pool and a spa complete with a hydropool, sauna and steam room.Monthly membership starts from 230Branches in Richmond, Clapham, Battersea, Wood Wharf, Wimbledon, Moorgate, Mayfair, Marylebone, Islington, Canary Wharf, Soho, Tower Bridge and the Citythirdspace.londonThe Body LabThe focus at The Body Lab is on creating a holistic journey that will leave you feeling in peak condition. While the workouts are gruelling, there’s a lot of emphasis on optimising recovery to help reduce inflammation and stress, with an infrared sauna and the UK’s largest float tank on hand for post-workout relaxation. They’ve even thought about the lighting, which is cool during the day and warm in the mornings and evenings to mimic the body’s circadian rhythm.Membership packages start from 5,000 per annum151-153 Kensington High Street, Kensington, London, W8 6SUthebodylablondon.com21.Which gym allows on-demand payment A.Surrenne. B.Lanserhof at The Arts Club.C.Third Space. D.The Body Lab.22.What is the feature of Third Space A.The monthly membership fee is fixed at 230.B.Its branches are located in central London areas.C.Its newest site has a special studio and advanced facilities.D.It combines a variety of fitness classes with a gold-leaf pool.23.What do the four gyms have in common A.They all offer monthly memberships.B.They can be contacted via their websites.C.They are located in different cities.D.They provide free personal training sessions.BIn 2004 Khan offered to tutor his 12-year-old cousin Nadia, who was struggling with math. The tutoring classes continued over the phone, and soon he realized how essential personalized learning was for students. Eventually, he found himself tutoring around 15 cousins. However, scheduling challenges pushed him to adopt a more scalable approach. In 2006, Khan began recording tutorial videos and uploading them to YouTube, allowing learners to access the material at their own pace. As things started getting out of hand, he decided to create a website for them to practice problems, using Yahoo Doodle for visualizing calculations during phone sessions.The transition to internet videos occurred two years later when a friend questioned the scalability of Khan’s lessons. While he was initially skeptical about YouTube, Khan eventually tried making tutorial videos. To his surprise, the format gained popularity, with his cousins telling him that they preferred the online explanations more. The demand grew, reaching a broader audience, and by 2008, he was teaching tens of thousands of learners each month.Khan started recording his educational videos in a makeshift “studio” at his home, specifically in a closet. The setup consisted of a $900 desktop from Best Buy, a $200 microphone, a pen tablet from Amazon, and screen capture software. In this humble space, Khan drew on an art program on his computer while providing explanations into the microphone.Around 2009, Khan made the decision to leave his job to dedicate himself full-time to building the Khan Academy. In September 2010, Khan Academy secured substantial grants, including $2 million from Google and $1.5 million from the Bill and Melinda Gates Foundation. This influx (流入) of funds marked the beginning of organizational expansion. In October 2010, the growing team moved into their first official office space, solidifying the foundation for Khan Academy’s continued growth.Today, be it for school or college, Khan Academy has become one of the most popular platforms that students turn to for getting their doubts cleared.24.Why did Khan begin recording tutorial videos in 2006 A.His cousins requested more flexible learning schedules.B.He wanted to become a popular YouTuber.C.Managing schedules for multiple cousins became difficult.D.Schools asked him to create online materials.25.What did Khan initially use to create educational videos A.A professional camera and studio lighting in a makeshift “studio”.B.A desktop, a microphone, a pen tablet, and screen capture software.C.A laptop, free drawing software and a microphone used to explain.D.YouTube, Yahoo Doodle for visualizing and a smartphone.26.What can be inferred from Khan’s decision to leave his job in 2009 A.He wanted to pursue a career in online education.B.The fund industry was experiencing a downturn.C.His family pressured him to focus on tutoring full-time.D.He needed to move into an official office for the academy.27.What is the text mainly about A.The impact of Khan Academy on modern education.B.The development course of a global learning platform.C.The financial growth of Khan Academy through grants.D.The major challenges of online learning platforms.CIf you check the webpage of Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), you will find a list of actions and conditions that can be qualified as cruelty to animals. The list includes such points as torturing or beating an animal; failing to provide it with food and appropriate treatment in case of disease or injury; killing an animal in an inhumane manner; failing to provide appropriate transportation conditions, and so on. As can be noticed, cruelty to animals is defined based on specific criteria that allow us to evaluate the way an animal is treated.According to statistics, animals who suffer from cruelty most often are dogs (64.5%) and cats (18%). 25% are for other animals, such as horses (The Humane Society). Supposedly, it means domestic pets are the most vulnerable category to suffer from cruelty; also, it might mean cruelty towards animals is a result of pet owners demonstrating their anger, frustration, or stress on the closest and most defenseless creatures.Undoubtedly, there are people who mistreat animals because of their own misfortunes, twisted personalities, mental illnesses, ignorance, or indifference. According to the American Psychiatric Association, animal cruelty is “one of the diagnostic criteria of conduct disorder.” The fourth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) defines conduct disorder as “a repetitive and persistent pattern of behavior in which the basic rights of others or major age-appropriate societal norms or rules are violated.” In practice, it means animal abusers — those who treat animals cruelly — are likely to commit certain forms of crime and abuse towards people as well, which is a disturbing sign for sure.Given the serious consequences of animal cruelty for both animals and society, it is urgent that we take action. Stricter laws, increased public awareness, and educational programs are needed to address this issue. By safeguarding the well-being of animals, we not only protect innocent lives but also contribute to building a more compassionate and harmonious world.28.What does the RSPCA mainly focus on A.The types of animals most likely to be abused.B.The legal responsibilities of pet owners.C.The standards for judging animal cruelty.D.The psychological reasons behind animal abuse.29.What is suggested by the statistics about animal cruelty A.Wild animals face more abuse than domestic pets.B.Pet owners’ negative emotions may lead to animal cruelty.C.Horses are the least likely to be mistreated among animals.D.Animal cruelty is mainly caused by mental illness.30.How can society effectively reduce animal cruelty A.By encouraging more people to adopt stray animals.B.By providing free mental health counseling to pet owners.C.By establishing stricter laws and promoting public education.D.By increasing the number of animal shelters.31.Which of the following is the most suitable title for the text A.The Hidden Dangers of Conduct DisorderB.Statistics on Animal Cruelty Around the WorldC.Animal Shelters: A Haven for Abused PetsD.Animal Cruelty: Definition, Causes, and SolutionsDScientists from China have created a truly remarkable robot hand! Named the “F-TAC Hand”, it was developed by researchers from Peking University and the Beijing Institute for General Artificial Intelligence, and their exciting work was just published in the famous science journal Nature Machine Intelligence on June 9th, 2025.What makes this robotic hand so special It can feel and adjust its grip just like a human hand can. Imagine trying to pick up a ping-pong ball with just your little finger, or holding both a baseball and a golf ball in one hand without dropping them. The F-TAC Hand can do these things! If it picks up a cup full of water, it automatically adjusts its hold to keep the cup steady and prevent spills — reacting faster than you can blink.The secret lies in its amazing touch sensors. Covering 70% of the hand’s surface, these tiny sensors — packed as densely (密集地) as 10,000 per square centimeter — let the hand feel textures, pressure, and any tiny movement of the object it’s holding. Crucially, these sensors are built right into the hand’s structure, so they don’t make the hand stiff or clumsy. A smart computer program uses this constant touch feedback to instantly decide the best way to grip different objects, just like our brains tell our hands what to do.Beyond its amazing ability to mimic human touch, the F-TAC Hand also brings practical solutions to real-world problems in robotics. It’s inspired by how our own hands and nerves work. The F-TAC Hand isn’t just cool science; it has real uses. It could lead to much better prosthetic limbs, help robots perform delicate surgery, work safely in dangerous places like nuclear plants, or handle complex jobs in factories.Made possible partly by China’s powerful “Peng Cheng Cloud Brain Ⅱ”, this “hand of touch intelligence” is a big step forward for China in robotics and AI. Experts believe it brings us closer to robots that can truly understand and interact with the physical world around them. The future of robots just got a lot more skillful!32.What is TRUE about the F-TAC Hand when grasping objects A.It can adjust its grip to prevent spills from a full cup of water.B.It must use the entire hand to pick up a ping-pong ball.C.It reacts more slowly than a human blink when picking up items.D.It cannot grasp objects of different sizes at the same time.33.What can we learn from the third paragraph A.Each sensor covers an area of 10,000 square centimeters.B.The sensors are integrated into the hand’s structure to keep it stiff.C.The AI program makes decisions delayed based on touch feedback.D.The AI program uses real-time touch feedback to control the grip.34.What does the underlined phrase “mimic” in paragraph 4 probably mean A.Imitate. B.Replace. C.Simplify. D.Enhance.35.What is the main purpose of the author in writing this passage A.To introduce the development history of robotic hands.B.To compare the F-TAC Hand with other robotic hands.C.To criticize the limitations of previous robotic hands.D.To highlight the features and applications of the F-TAC Hand.第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。What You Can Learn from Exam PapersExam papers are not just tools for assessment. 36 . By analyzing and understanding exam papers, you can gain insights that go beyond the grades you receive. Here are some key lessons you can learn from exam papers.37Exam papers provide a clear picture of your performance in different areas. By reviewing your answers and the corresponding scores, you can identify which topics or skills you excel in and which ones need improvement. For example, if you consistently score well in multiple-choice questions but struggle with essay questions, it indicates that you might need to work on your writing skills or ability to synthesize information.Improve time managementOne of the most important skills you can develop from exam papers is effective time management. By analyzing how you allocate time during an exam, you can identify areas where you might be spending too much or too little time. For instance, if you find that you often run out of time before completing the exam, it suggests that you need to practice pacing yourself better. 38 .Enhance critical thinking and problem-solving skillsExam papers often require you to apply your knowledge in new and different ways. By working through past exam questions, you can practice critical thinking and problem-solving skills. 39 . The skill is essential not only for academic success but also for success in your future career and personal life.Develop a growth mindsetReviewing exam papers can be a powerful way to develop a growth mindset. Instead of focusing solely on the grades, look at the feedback (反馈) and use it as an opportunity to learn and improve. 40 . By adopting this perspective, you can turn exam papers into valuable learning experiences that contribute to your overall development.A. Keep practicing consistentlyB. Identify your strengths and weaknessesC. This skill is also useful for time-sensitive tasks in lifeD. Every mistake is a chance to grow and become betterE. You can adjust your study habits based on the exam papersF. They are also valuable resources for learning and self-improvementG. The process helps you understand how to develop effective solutions第三部分 语言运用(共两节, 满分40分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I've never met Mrs. Poddar, the owner of the house where I am living in this foreign country. I finished my 41 through a property agent. Mrs. Poddar is a complete 42 for me.Yet, a few months later, Mrs. Poddar instructed my agent to 43 my rent, and the new rent is only half of the original! Feeling 44 , I asked my agent about the reason. He told me that Mrs. Poddar 45 I was from abroad studying here alone and was still 46 the new environment. She did this just to offer me some 47 .Being away from my family to 48 my college degree, I have found the life here 49 in the past few months: no friends, no familiar food… But the 50 Mrs. Poddar showed me opened a new world to me, 51 me not to indulge (沉湎) in negative feelings and to establish new relationships. So I decided to 52 with people in my local area by first lending a hand to others. On one occasion, I shopped for groceries for an old couple, who 53 me to a heavy meal they made. Actually, about half of my spare time is 54 with offering help to people in my neighborhood.We are indeed from different 55 , but that doesn't loosen the ties between us.41. A. moving B. purchasing C. selling D. renting42. A. newcomer B. stranger C. friend D. helper43. A. lower B. cancel C. collect D. raise44. A. motivated B. confused C. excited D. annoyed45. A. anticipated B. suspected C. discovered D. argued46. A. wondering at B. adjusting to C. looking into D. working on47. A. convenience B. advice C. comfort D. freedom48. A. pursue B. change C. polish D. support49. A. boring B. adventurous C. tough D. eventful50. A. trust B. wisdom C. respect D. kindness51. A. forcing B. expecting C. encouraging D. commanding52. A. negotiate B. live C. correspond D. connect53. A. treated B. entitled C. guided D. welcomed54. A. ready B. occupied C. stuck D. consistent55. A. neighborhoods B. families C. generations D. backgrounds第二节 语篇填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)Every year, during the rainy season, a scenic road winding through China’s Poyang Lake 56 (look) like a mythical dragon when it is flooded, offering 57 unique driving and visual experience.Opened in 2013, Yongwu Road is the only stretch connecting Wucheng, one of the oldest townships in China, to 58 (neighbor) townships and counties. As part of the X219 county road, this 5.05-kilometer infrastructure (基础设施) 59 (build) straight through Poyang Lake. But Yongwu is most popular with tourists at the onset of the rainy season in spring 60 (watch) the water level start rising. When the surrounding lake level reaches about 18.6 meters, water floods some parts of the road, turning Yongwu Road into “China’s most beautiful road under the water”.When viewed from a distance, the sky and the water merge 61 one color. Cars traveling on the road are like small boats “sailing against the wind and waves” on the sea, creating a breath-taking landscape.62 (interesting), driving on this superficially flooded road is a time-limited opportunity, as local 63 (authority) often close traffic when the water level reaches the flood warning line (19 meters) for safety purposes. At that time, tourists 64 wish to enjoy the scenery of the flooded road can go by boat.The “over-water road” only appears when the water level is just right. This limited beauty may last for only a few days. If you miss it, you will have to wait for another year. Whether you are driving 65 simply admiring it from a distance, Yongwu Road remains one of China’s most enchanting seasonal wonders.第四部分 书面表达(满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)第一节(满分15分)假定你是学校学生会主席李华,你校将于下月底在校礼堂举办“中外文化交流周”启动仪式,仪式需要中英双语配合主持。请给英国交换生Lucy写一封邮件,邀请她担任活动开幕式的英文主持人。内容包括:1.活动介绍;2.期待答复。注意:1.词数100左右;2.开头已给出,不计入总词数。Dear Lucy,I hope this email finds you well.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节 书面表达(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。As Papá fell sound asleep, Catalina slid from her bed and felt her way to the front door. The girl waited a moment to see if any of her family would wake, but nobody stirred. She tiptoed upstairs to her “Observatory”, longing for drinking in deep lungfuls of the clear night air under the bright stars.She polished her dear telescope, which was presented by her grandpa, the only one to support her dream. She assembled (组装) it, disassembled it and reassembled it repeatedly, knowing its parts very well.Through it she could explore the unknown galaxy, the Milky Way stretching across the deep blue sky. Night was always her favorite time. When everything was quiet, she was lost in her starry night. At this moment, she seemed to forget her cares and sorrows in the daytime.She told her secret dream to these beloved ones, her friends, teachers and even her father. When she said, “Papá, I want to be an astronomer working in the Cerro Tololo Inter-American Observatory someday,” her father replied, “Maybe if you work hard, you'll be hired to clean the offices.” No one believed she would be a scientist one day. But why She knew she could be a good scientist. She knew it!A big day was coming—to visit the Cerro Tololo Inter-American Observatory, where she had visited for dozens of times, familiar with every set of the instruments there. This time with her classmates she was still eager for something stimulating.She took a cautious step forward, holding her breath, and her eyes getting closer to the lens (镜片) of the telescope. She adjusted the device softly and carefully, hoping to find more... “Bang!...” suddenly there came a loud noise. One of her old friends “one-meter” telescope fell down, broken.“Look out! Stop touching anything! Step backward!” The manager yelled.“One-meter is broken, but the scientist has the day off. Nobody can fix it.” An operator added. Worries blanketed the hall.“I CAN FIX IT!” Catalina's voice was surprisingly calm.“You what...?” The manager uttered, confused, and doubted.“It has 67 parts in total. An adjustable spanner (扳手) and a star screwdriver (螺丝刀) can help.”“Then you know how to assemble it.” His eyes wide open, he still half believed.Confidently, she nodded.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Para 1: Hesitating for a second, the manager agreed, “Just do it, and I'll take all responsibilities.”_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Para 2: Thunderous applause erupted and rocked the hall._______________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________高三英语第二次月考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A B B C C A A C A B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C A B C B B B C A C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 B C B C B A B C B C题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 D A D A D F B C G D语言:41-45 DBABC 46-50 BCACD 51-55 CDABDlooks 57.a 58.neighboring 59.was built 60.to watch61.into 62.Interestingly 63.authorities 64.who/that 65.or1.A【原文】W: John, I want to have a few friends over for a dinner party to celebrate my birthday. Would you be able to come this Sunday M: I’d be delighted to, Mary.2.B【原文】M: If you could travel anywhere as you wish, where would you go W: I would love to see Paris and the Eiffel Tower.M: Me too, and I’d also like to book a flight to Africa and see all the lions and elephants.3.B【原文】W: My laptop! I left it on the kitchen table while we were eating. I can’t believe I didn’t bring it!M: Oh, no. Do you need it today Or can you wait until the end of the workday to use it W: I’d better go home now.4.C【原文】M: Does this place keep animals to entertain people It’s wrong to keep animals locked up, even though it’s so big.W: No. They take care of wild animals that were once kept as pets or used for circus performances and give them a good life. It has excellent animal welfare.5.C【原文】W: There’s a new girl in school. Have you seen her yet M: I heard about her but I haven’t seen her yet. Tell me what she looks like.W: I think that she is way too pretty. The first thing I noticed was her black short hair. She’s of medium height. Neither fat nor slim. And she’s always well dressed.6.A 7.A【原文】M: It’s already evening! What have you been doing in your room all day W: I’ve been totally absorbed in a very interesting novel.M: So that was what kept you from going to the movies with me this afternoon!W: Actually, it was because I know nothing good has been playing at the theater recently. How about playing table tennis tonight M: OK, but I haven’t played it before. Can you teach me W: Sure!8.C 9.A 10.B【原文】M: Everywhere I see food stands that sell all kinds of interesting foods. But I don’t dare sit down at any of them, because I’m not sure if they are clean.W: Food stands are definitely a part of Asian culture. They have been around for the longest time, and even though the government tries to get rid of these vendors, their popularity just never dies.M: But how do you know if they’re nice W: Well, an important factor is to see if the business at the food stand is good.M: I notice sometimes that the price for the food at these food stands is dirt cheap. How good can it get W: Well, you’d have to taste it for yourself.11.C 12.A 13.B【原文】M: Hey, Cathy. Are you going to the volleyball game on Saturday W: No, Tim. I’m not a big volleyball fan.M: Well, you’ll regret it.W: Why, are you going M: Of course. It should be a really good game. Neither team has been defeated so far and this game will decide who can go to the final.W: Well, that sounds like it could be an exciting game. What time does it start M: At two o’clock, but it’s good to get there an hour early. Everyone likes to hang out before the game actually begins.W: And how much are the tickets M: The tickets are free with your student card; you just have to pick them up at the stadium by the end of the day today.W: I’m glad I ran into you. I think my first volleyball game will be this weekend!14.C 15.B 16.B【原文】W: Thank you for coming on such short notice. None of my friends could help.M: Not at all. Now, what can I do for you W: Well, my car won’t start. And I don’t know anything about cars.M: That’s okay. Let’s get you off the side of the road so you don’t get hit by a car. Can you turn the car on for me W: See Nothing happens. Can you fix it M: Ah… Okay… I know what this is. It’s the battery. Let me get something from my truck.W: Aha! I guess I won’t have to call a taxi. How can I repay you M: The cost was included in the service package when you bought your car.W: So, next time I get a flat tire, can I call you M: Hopefully, there won’t be a need for that. You’re all set, madam. Drive safe.17.B 18.C 19.A 20.C【原文】W: Paper Sea is a coffee-table publication covering international surfing, travel and art culture, based in Melbourne, Australia. What sets it apart from other magazines is that it’s completely handmade. Paper Sea is a quarterly leisure magazine for people who share the passion for the ocean, traveling and creativity. In the four issues published throughout a whole year, we present to you amazing photographs captured by the world’s best photographers. Meanwhile, their stories behind the moments are also set alongside in-depth interviews with artists, surfers, musicians, and many more people in between. We are publishing first-hand experiences as we explore the beaches, national parks, artists’ studios and unique cultures of countries near and distant like U.K., U.S. etc. With each issue priced at just 8.99, you can choose from both our print and digital options to fully engage yourself in the impressive visuals and insightful content that Paper Sea has to offer. So dive in, and let the waves of inspiration wash over you as you explore the attractive beauty of our shared world within the pages of Paper Sea.21.B 22.C 23.B【导语】本文是一篇应用文。本文介绍了伦敦的四家豪华健身房,并且分别详细描述了每家健身房的特色、位置、网址以及会员费用等信息,为寻找高端个人训练、全面健康体验或高强度运动课程的顾客提供了选择。21.细节理解题。根据Lanserhof at The Arts Club部分中的“Annual membership starts from 6,500 with a 1,500 joining fee, while pay-as-you-go personal training sessions start from 110 for 55 minutes. (年费从6500英镑起,另加1500英镑的入会费,而按需支付的个人训练课程从55分钟的110英镑起。)”可知,Lanserhof at The Arts Club允许按需付款。故选B。22.细节理解题。根据Third Space部分中的“This boutique gym brand has 13 sites, of which the newest and most impressive features a dedicated HIIT studio and a gym packed with performance-enhancing equipment. (这个精品健身品牌拥有 13 家门店,其中最新、最令人印象深刻的是一个专用的HIIT工作室和一个装满性能提升设备的健身房。)”可知,Third Space的特点是它的最新店有一个特殊的工作室和先进的设施。故选C。23.细节理解题。根据Surrenne部分中的“”、Lanserhof at The Arts Club部分中的“”、Third Space部分中的“thirdspace.london”以及The Body Lab部分中的“thebodylablondon.com”可知,这四个健身房的共同点是都可以通过它们的网站联系。故选B。24.C 25.B 26.A 27.B【导语】这是一篇记叙文。文章讲述2004年可汗因表亲数学薄弱开始辅导,后因排课难,2006年录教学视频传至 YouTube。2009年他辞职全职打造可汗学院,2010年获谷歌等资助并搬入办公地,如今该平台成学生答疑热门选择。24.细节理解题。根据第一段“However, scheduling challenges pushed him to adopt a more scalable approach. In 2006, Khan began recording tutorial videos and uploading them to YouTube, allowing learners to access the material at their own pace. As things started getting out of hand, he decided to create a website for them to practice problems, using Yahoo Doodle for visualizing calculations during phone sessions.(然而,日程安排方面的挑战促使他采用了一种更具可扩展性的方法。2006年,可汗开始录制教学视频并上传到 YouTube,这样学习者就能按照自己的节奏获取这些学习资料。随着事情逐渐变得难以应对,他决定创建一个网站,供学习者练习题目 —— 在之前的电话辅导过程中,他曾使用雅虎涂鸦(Yahoo Doodle)来可视化呈现计算过程。)”可知,可汗2006年开始录制教学视频是因为给多个表亲安排课程时间变得困难。故选C项。25.细节理解题。根据第三段“The setup consisted of a $900 desktop from Best Buy, a $200 microphone, a pen tablet from Amazon, and screen capture software.(这套设备包括一台从百思买购买的900美元的台式电脑、一个200美元的麦克风、一个从亚马逊购买的数位板和屏幕捕捉软件。)”可知,可汗最初制作教学视频使用的是台式电脑、麦克风、数位板和屏幕捕捉软件。故选B项。26.推理判断题。根据第四段“Around 2009, Khan made the decision to leave his job to dedicate himself full-time to building the Khan Academy.(2009 年左右,可汗决定辞职,全职投入到可汗学院的建设中。)”可知,他辞职是为了全职投身在线教育事业,即追求在线教育领域的职业发展。故选A项。27.主旨大意题。通读全文,根据原文第一段“In 2004 Khan offered to tutor his 12-year-old cousin Nadia(2004 年,汗开始辅导他 12 岁的表妹纳迪亚)”,第二段“In 2006, Khan began recording tutorial videos and uploading them to YouTube(2006 年,汗开始录制教学视频并上传到 YouTube)”,第五段“Around 2009, Khan made the decision to leave his job to dedicate himself full - time to building the Khan Academy. In September 2010, Khan Academy secured substantial grants, including $2 million from Google and $1.5 million from the Bill and Melinda Gates Foundation.(2009年前后,汗决定辞职,全身心投入到可汗学院的建设中。2010年9月,可汗学院获得了大量资助,包括谷歌的200万美元和比尔及梅琳达 盖茨基金会的150万美元)”以及最后一段“Today, be it for school or college, Khan Academy has become one of the most popular platforms that students turn to for getting their doubts cleared.(如今,无论是对于学校还是大学而言,可汗学院都已成为学生们寻求解惑的最受欢迎的平台之一)”可知,文章从2004年汗为表亲辅导数学讲起,到2006年录制视频上传YouTube,再到2009年辞职全职建设可汗学院,2010年获得资助并发展,最后到如今可汗学院的影响力,完整讲述了可汗学院这一全球学习平台的发展历程。故选B项。28.C 29.B 30.C 31.D【导语】这是一篇议论文。文章介绍 RSPCA 定义的动物虐待标准,指出猫狗易受虐,分析施虐者原因及危害,还提出需靠严法、宣传等措施解决该问题。28.细节理解题。根据第一段“If you check the webpage of Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), you will find a list of actions and conditions that can be qualified as cruelty to animals. The list includes such points as torturing or beating an animal; failing to provide it with food and appropriate treatment in case of disease or injury; killing an animal in an inhumane manner; failing to provide appropriate transportation conditions, and so on. As can be noticed, cruelty to animals is defined based on specific criteria that allow us to evaluate the way an animal is treated. (若你查阅皇家防止虐待动物协会(Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals,简称 RSPCA)的官网,会发现一份可被认定为“虐待动物”的行为与情形清单。该清单包含以下要点:折磨或殴打动物;动物生病或受伤时,未为其提供食物及适当治疗;以非人道方式杀害动物;未提供适当的运输条件等。不难看出,“虐待动物”的定义基于明确标准,这些标准可帮助我们评判动物所受待遇是否合理。)”可知,RSPCA主要关注的是判断虐待动物的标准。故选C项。29.推理判断题。根据第二段“Supposedly, it means domestic pets are the most vulnerable category to suffer from cruelty; also, it might mean cruelty towards animals is a result of pet owners demonstrating their anger, frustration, or stress on the closest and most defenseless creatures. (据称,这意味着家养宠物是最容易遭受虐待的群体;此外,这也可能意味着虐待动物是宠物主人将自己的愤怒、沮丧或压力发泄在最亲近、最无反抗能力的生物身上的结果。)”可知,这些关于动物虐待的统计数据表明,宠物主人的负面情绪可能会导致动物虐待行为。故选B项。30.细节理解题。根据最后一段“Given the serious consequences of animal cruelty for both animals and society, it is urgent that we take action. Stricter laws, increased public awareness, and educational programs are needed to address this issue. (鉴于虐待动物对动物和社会都造成了严重后果,我们迫切需要采取行动。解决这一问题需要更严格的法律、提高公众意识和开展教育项目。)”可知,社会可以通过制定更严格的法律和推进公众教育来有效减少动物虐待。故选C项。31.主旨大意题。通读全文可知,第一段通过RSPCA的定义介绍了虐待动物的判断标准;第二段借助统计数据说明易受虐待的动物类型及可能原因;第三段分析了虐待动物者的心理和潜在危害;最后一段提出解决虐待动物问题的措施。文章围绕“动物虐待”的定义、原因和解决办法展开,因此D项“Animal Cruelty: Definition, Causes, and Solutions (动物虐待:定义、原因与解决办法)”适合作为标题。故选D项。32.A 33.D 34.A 35.D【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国研发F-TAC Hand机器人手,仿人触觉强且应用前景广。32.细节理解题。根据第二段“If it picks up a cup full of water, it automatically adjusts its hold to keep the cup steady and prevent spills — reacting faster than you can blink.(如果它拿起一杯水,它会自动调整手部的力度,以保持杯子稳定并防止水洒出——其反应速度甚至快于你眨眼的频率)”可知, F-TAC Hand在抓取物时能够调整其握持力度,以防止装满水的杯子出现溢出的情况”正确。故选A。33.细节理解题。根据第三段“A smart computer program uses this constant touch feedback to instantly decide the best way to grip different objects, just like our brains tell our hands what to do.(一个智能的计算机程序会利用这种持续的触觉反馈信息,迅速确定握住不同物体的最佳方式,就像我们的大脑会指挥我们的手去做相应动作一样)”可知,该人工智能程序利用实时触觉反馈来控制抓握力度。故选D。34.词句猜测题。根据划线词后文“It’s inspired by how our own hands and nerves work.(它的设计灵感来源于我们自身的手和神经的工作方式)”以及“human touch(人类触感)”可知,机器人的设计灵感来源于我们自身的手和神经的工作方式,即模仿了人类触感的能力。故划线词意思是“模仿”。故选A。35.推理判断题。通读全文可知,2-3段围绕F-TAC Hand机器人手的“特性”(如传感器、抓握能力),第4段围绕它的“应用”(假肢、手术等)展开。由此推知,作者写作本文的目的是突出F-TAC Hand的特性与应用。故选D。答案与解析:36.F 37.B 38.C 39.G 40.D【文章大意】这是一篇说明文。本文介绍了分析试卷可以带来的好处。(考试试卷不仅仅是用于评估的工具。)”可知,前句提到“试卷不只是评估工具”,空格处需承接此逻辑,说明试卷的另一作用。F选项中“also”呼应前文“not just”,明确试卷的双重属性,符合上下文衔接。故F选项“它们也是学习和自我提升的宝贵资源”符合语境,故选F。performance in different areas. By reviewing your answers and the corresponding scores, you can identify which topics or skills you excel in and which ones need improvement. For example, if you consistently score well in multiple-choice questions but struggle with essay questions, it indicates that you might need to work on your writing skills or ability to synthesize information. (考试试卷能清晰地反映出你在不同方面的表现情况。通过查看你的答案以及相应的分数,你可以明确自己在哪些方面表现出色,哪些方面还需要改进。例如,如果你在选择题上总是得分很高,但在论述题上却表现不佳,这表明你可能需要在写作技能或综合信息处理能力方面进行提升。)”可知,此处为段落小标题,需概括该段核心内容。后文围绕“通过试卷回顾成绩,识别擅长与需改进的领域”展开,本句点明段落主旨。故B选项“明确自己的长处和短处”符合语境,故选B。第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)41. 答案:D解析:根据上文"the house where I am living in this foreign country"和下文"through a property agent"可知,作者通过房地产经纪人完成了租房事宜。move"搬家";purchase"购买";sell"出售";rent"租房"。42. 答案:B解析:根据上文"never met Mrs. Poddar"可知,Mrs. Poddar对作者来说是一个完全陌生的人。newcomer"新人";stranger"陌生人";friend"朋友";helper"助手"。43. 答案:A解析:根据下文"the new rent is only half of the original"可知,Mrs. Poddar指示房地产经纪人降低了(lower)作者的租金。cancel"取消";collect"收,收取";raise"提高"。44. 答案:B解析:根据下文"I asked my agent about the reason"可知,作者对于租金减半感到困惑。motivated"积极的";confused"困惑的";excited"兴奋的";annoyed"恼怒的"。45. 答案:C解析:根据下文"I was from abroad studying here alone... the new environment"可知,Mrs. Poddar了解到作者独自在异国他乡学习。anticipate"预期";suspect"怀疑";discover"发现,了解到";argue"论证,争论"。46. 答案:B解析:根据上文"from abroad studying here alone"和下文"no friends, no familiar food"可知,作者正在适应新环境。wonder at"对……感到惊讶";adjust to"适应";look into"调查";work on"努力改善"。47. 答案:C解析:根据上文"She did this just to offer me some"和下文"Being away from my family"可知,Mrs. Poddar 提供给作者的是安慰(comfort)。convenience"便利";advice"建议";freedom"自由"。48. 答案:A解析:根据上文"studying here alone"和下文"my college degree"可知,作者离开家人是为了攻读大学文凭。pursue"追求";change"改变";polish"润色";support"支持"。49. 答案:C解析:根据上文"alone"和下文"no friends, no familiar food"可知,作者发现这里的生活很艰难。boring"无聊的";adventurous"惊险的";tough"艰难的";eventful"多事的"。50. 答案:D解析:上文提到Mrs. Poddar虽然跟作者素未谋面,但是了解到作者独自一人在异国求学后,主动给作者降租,这是一种善意的举动,因此答案是kindness。trust"信任";wisdom"精明";respect"尊重"。51. 答案:C解析:根据上文"opened a new world to me"和下文"not to indulge (沉湎) in negative feelings and to establish new relationships"可知,Mrs. Poddar的行为鼓励作者不要沉湎于负面情绪,而是要建立新的人际关系。force"强迫";expect"期待";encourage"鼓励";command"命令"。52. 答案:D解析:根据上文"establish new relationships"和下文"by first lending a hand to others"可知,作者决定与当地的人建立良好的关系。negotiate"协商";live"居住";correspond"通信";connect"建立良好关系,联系"。53. 答案:A解析:根据上文"shopped for groceries for an old couple"和下文"to a heavy meal they made"可知,这对老夫妇用丰盛的饭菜招待了作者。treat"招待";entitle"使有权利";guide"指引";welcome"欢迎"。54. 答案:B解析:根据上文"about half of my spare time"和下文"offering help to people in my neighborhood"可知,作者用大约一半的业余时间帮助街坊四邻。ready"准备好的";occupied"忙于";stuck"困(于)";consistent"一致的"。55. 答案:D解析:根据上文内容可知,作者是在异国他乡求学,因此这里表示虽然我们确实来自不同的背景,但是这并不会让我们变得疏远。neighborhood"街区";family"家庭";generation"一代";background"背景"。56.looks 57.a 58.neighboring 59.was built 60.to watch 61.into 62.Interestingly 63.authorities 64.who/that 65.or【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国鄱阳湖永吴公路的独特景观及其季节性特点。56.考查时态和主谓一致。句意:每年雨季,一条蜿蜒穿过中国鄱阳湖的风景公路在洪水泛滥时看起来就像一条神秘的龙,为游客提供了一种独特的驾驶和视觉体验。look(看起来,看似)作谓语,根据时间状语“Every year”可知,本句陈述的是经常性、习惯性的动作,应用一般现在时态,主语“a scenic road”是单数名词,谓语动词用单数形式。故填looks。57.考查冠词。句意:每年雨季,一条蜿蜒穿过中国鄱阳湖的风景公路在洪水泛滥时看起来就像一条神秘的龙,为游客提供了一种独特的驾驶和视觉体验。可数名词experience泛指“一种独特的驾驶和视觉体验”,且unique发音以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故填a。58.考查形容词。句意:永吴公路于2013年开通,是连接中国最古老的乡镇之一——吴城镇与邻近乡镇和县城的唯一一段公路。提示词修饰名词词组townships and counties,用形容词neighboring作定语,意为“邻近的”。故填neighboring。59.考查时态语态和主谓一致。句意:作为X219县道的一部分,这条5.05公里的基础设施是直接穿过鄱阳湖修建的。build(修建)是句中谓语动词,与主语“this 5.05-kilometer infrastructure”之间是被动关系,句中有时间状语“in 2013”,讲述过去的事情,应用一般过去时的被动语态,又因主语是单数名词,所以谓语动词也应用单数形式。故填was built。60.考查非谓语动词。句意:但永吴公路最受游客欢迎的是在春季雨季来临时,观赏水位开始上涨的景象。“(watch) the water level start rising.”是游客春季雨季到永吴公路的目的,用不定式作目的状语。故填to watch。61.考查介词。句意:从远处看,天空和水融合成一种颜色。merge into是固定短语,意为“融合成;合并成为”。故填into。62.考查副词。句意:有趣的是,在这条表面被淹的公路上开车是一个有时间限制的机会,因为当地有关部门出于安全考虑,当水位达到洪水警戒线(19米)时,通常会关闭交通。根据句意可知,应填入副词interestingly作状语,修饰后面整个句子,意为“有趣的是”;句首单词首字母应大写。故填Interestingly。63.考查名词。句意:有趣的是,在这条表面被淹的公路上开车是一个有时间限制的机会,因为当地有关部门出于安全考虑,当水位达到洪水警戒线(19米)时,通常会关闭交通。authority作主语,意为“当局,管理部门”,常使用复数形式。故填authorities。64.考查定语从句。句意:届时,想欣赏这条被淹没的公路美景的游客可以乘船前往。分析句子可知,“_____wish to enjoy the scenery of the flooded road”是限制性定语从句,修饰先行词tourists,指人,关系词将其代入定语从句中作主语,应使用关系代词who或that引导该从句。故填who或that。65.考查连词。句意:无论你是开车还是只是远远地欣赏,永吴公路仍然是中国最迷人的季节性奇观之一。whether...or...是固定搭配,意为“无论……还是……”,引导让步状语从句。故填or。66.应用文Dear Lucy,I hope this email finds you well. On behalf of the Students’ Union, I’m writing to sincerely invite you to be the English host for the opening ceremony of our “Sino-Foreign Cultural Exchange Week”.The ceremony will be held in the school auditorium at the end of next month. It aims to promote cultural exchanges between Chinese and foreign students, with wonderful performances like traditional Chinese dance and English drama. As an English host, you’ll work with a Chinese host to introduce the event, welcome guests and guide the ceremony process — your fluent English and cross-cultural perspective will surely make it a success.Could you let me know your decision by next Friday Looking forward to your positive reply!Yours sincerely,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国交换生Lucy写一封邮件,邀请她担任“中外文化交流周”活动开幕式的英文主持人。【详解】1.词汇积累举行:hold→organize答复:reply→response代表:on behalf of→represent肯定:surely→certainly2.句式拓展简单句变复合句原句:The ceremony will be held in the school auditorium at the end of next month. It aims to promote cultural exchanges between Chinese and foreign students, with wonderful performances like traditional Chinese dance and English drama.拓展句:The ceremony will be held in the school auditorium at the end of next month, whose aim is to promote cultural exchanges between Chinese and foreign students, with wonderful performances like traditional Chinese dance and English drama.【点睛】【高分句型1】On behalf of the Students’ Union, I’m writing to sincerely invite you to be the English host for the opening ceremony of our “Sino-Foreign Cultural Exchange Week”. (运用了不定式作目的状语)【高分句型2】The ceremony will be held in the school auditorium at the end of next month. (运用了一般将来时的被动语态)67.读后续写Hesitating for a second, the manager agreed, “Just do it, and I’ll take all responsibilities.” He handed her the tools she needed, watching in disbelief as Catalina confidently began to work. Her fingers moved swiftly, each part fitting perfectly into place as if guided by an unseen force. Minutes ticked by, and the tension in the air thickened with every successful turn of the screw.Thunderous applause erupted and rocked the hall. When Catalina finished, the telescope stood tall and proud, restored to its former glory. The manager beamed, his doubts vanished. “How did you do it ” he asked, amazement coloring his voice. Catalina smiled, her eyes shining with determination. “I’ve been preparing for this moment ever since Papá gave me this telescope. I knew I could fix it because I know every part of it, just like I know every star in the sky.” That day, Catalina not only fixed the telescope but also proved to everyone that she was destined to become a great astronomer.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了卡塔琳娜参观天文台的时候,望远镜掉了下来,于是卡塔琳娜自告奋勇要修理望远镜,并成功修好,大家都为她鼓掌。那一天,卡塔琳娜不仅修好了望远镜,还向大家证明了她注定要成为一名伟大的天文学家。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“经理犹豫了一下,同意了:‘去做吧,我会承担所有的责任。’”可知,第一段可描写卡塔琳娜修理望远镜的过程。②由第二段首句内容“雷鸣般的掌声爆发了,震动了大厅”可知,第二段可描写卡塔琳娜得到了他人和经理的称赞,以及卡塔琳娜解释为什么自己会修理。2.续写线索:经理同意——开始修理——修理完成——鼓掌——解释原因——卡塔琳娜感悟3.词汇激活行为类①恢复:restore/regain②修理:fix/repair③消失:vanish/disappear情绪类①紧张:tension /stress②惊讶:amazement/surprise【点睛】[高分句型1] He handed her the tools she needed, watching in disbelief as Catalina confidently began to work. (运用了现在分词作状语)[高分句型2] When Catalina finished, the telescope stood tall and proud, restored to its former glory. (运用了when引导时间状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 福建省莆田市第十五中学2025-2026学年高三上学期第二次月考英语试题.docx 高三英语第二次月考答案.docx