资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科北师大版七年级上册期中基础测试卷答案及解析(满分 100 分 考试时间 90 分钟)听力文本I. 听短对话,选择最佳答案1.M: What does your mother do, Lucy W: She's a nurse. She works in a hospital.Q: What is the girl's mother's job 2.W: Do you like maths, Tom M: No, I don't. My favourite subject is PE. I like playing football.Q: What subject does the boy like best 3.W: Where are you from, Tom M: I'm from Canada. But I live in China now.Q: Where is Tom from 4.M: What time do you usually get up, Mary W: I usually get up at 7:00 a.m. I never get up late.Q: What time does the girl usually get up 5.W: Do you often play basketball with your brother M: Yes, we do. We play basketball every weekend.Q: What do the two speakers often do together II. 听长对话,选择最佳答案第一段长对话M: Hi, Lily. How many people are there in your family W: There are five: my dad, my mom, my grandpa, my grandma and me.M: Oh, a big family! What does your father like doing W: He likes playing chess. He often plays chess with my grandpa on weekends.M: That's fun!第二段长对话W: What do you have for lunch at school, Jack M: I have rice and fish. It's delicious. What about you W: I have noodles and eggs. By the way, when do you have music class M: We have music class on Wednesdays. What after-school activity do you join W: I join the Art Club. What about you M: I join the Football Club. We practice every afternoon.III. 听长对白Lucy is a student in Grade 7. Last week, she made a new friend named Jack. Jack is 13 years old. He is tall with big eyes. He has short black hair. Jack is from China, but he lived in the UK before.Jack is good at drawing. He can draw many beautiful animals. Lucy also likes drawing, so they often draw together. Jack is very friendly. He helps Lucy with her maths homework, and Lucy helps Jack with his English.They usually meet after school. They walk home together and talk about their hobbies. Sometimes, they go to the library to read books. Lucy likes her new friend very much. She thinks Jack makes her school life more interesting.第一部分 听力(20 分)I. 听短对话,选择最佳答案(每小题 1 分,共 5 分)答案:B解析:根据听力文本 “W: She's a nurse. She works in a hospital.” 可知,女生的妈妈是护士,对应选项 B。答案:C解析:根据听力文本 “M: No, I don't. My favourite subject is PE.” 可知,男生最喜欢的科目是体育,对应选项 C。答案:B解析:根据听力文本 “M: I'm from Canada.” 可知,Tom 来自加拿大,对应选项 B。答案:B解析:根据听力文本 “W: I usually get up at 7:00 a.m.” 可知,女生通常早上 7 点起床,对应选项 B。答案:A解析:根据听力文本 “W: Do you often play basketball with your brother M: Yes, we do.” 可知,两人经常一起打篮球,对应选项 A。II. 听长对话,选择最佳答案(每小题 1 分,共 5 分)答案:B解析:根据听力文本 “W: There are five: my dad, my mom, my grandpa, my grandma and me.” 可知,Lily 家有 5 口人,对应选项 B。答案:B解析:根据听力文本 “W: He likes playing chess. He often plays chess with my grandpa on weekends.” 可知,Lily 的爸爸喜欢下棋,对应选项 B。答案:A解析:根据听力文本 “M: I have rice and fish.” 可知,男生在学校午餐吃米饭和鱼,对应选项 A。答案:B解析:根据听力文本 “M: We have music class on Wednesdays.” 可知,女生(对话中男生回答音乐课时间,可推断女生询问的是两人共同的课程时间)周三有音乐课,对应选项 B。答案:B解析:根据听力文本 “M: I join the Football Club.” 可知,男生加入了足球俱乐部,对应选项 B。III. 听长对白,选择最佳答案(每小题 2 分,共 10 分)答案:C解析:根据听力文本 “Lucy is a student in Grade 7. Last week, she made a new friend named Jack.” 可知,Lucy 的新朋友叫 Jack,对应选项 C。答案:B解析:根据听力文本 “Jack is 13 years old.” 可知,Jack13 岁,对应选项 B。答案:A解析:根据听力文本 “He is tall with big eyes. He has short black hair.” 可知,Jack 个子高(选项 A 中 “Tall” 符合),对应选项 A(选项 B “Short”、C “Thin with a small mouth” 均未提及)。答案:C解析:根据听力文本 “Jack is good at drawing.” 可知,Jack 擅长画画,对应选项 C。答案:A解析:根据听力文本 “They usually meet after school.” 可知,两人通常放学后见面,对应选项 A。第二部分 笔试(80 分)I. 单项选择(每小题 1 分,共 15 分)答案:B解析:考查主谓一致。“My family” 此处指 “家庭”,为单数概念,谓语动词用第三人称单数形式 “has”(表示 “拥有”);“live” 表示 “居住”,不符合 “拥有房子” 的语境,故选 B。答案:A解析:考查疑问词辨析。根据答语 “He's my uncle.”(回答 “人”),可知问句询问 “是谁”,用 “Who”;“What” 问职业 / 事物,“Where” 问地点,“How” 问方式,故选 A。答案:B解析:考查一般现在时。根据 “every day” 可知句子用一般现在时,主语 “Lisa” 是第三人称单数,谓语动词用 “goes”;“went” 是过去时,“will go” 是将来时,均不符合,故选 B。答案:B解析:考查 there be 句型。根据 “two bedrooms”(复数名词),可知 be 动词用 “are”;there be 句型表示 “存在”,不能与 “have”(表示 “拥有”)连用,故选 B。答案:B解析:考查 be 动词。主语 “your favourite food” 是不可数名词,视为单数,be 动词用 “is”;“am” 仅用于主语 “I”,“are” 用于复数,故选 B。答案:A解析:考查动词辨析。“join” 后接 “团队 / 俱乐部”(如 football team),表示 “加入组织”;“take part in” 后接 “活动”(如 match),“enter” 表示 “进入”,“attend” 表示 “参加会议 / 课程”,故选 A。答案:A解析:考查介词搭配。“in the morning/afternoon/evening” 是固定搭配,表示 “在上午 / 下午 / 晚上”;“on” 用于具体日期或星期,“at” 用于具体时间点,故选 A。答案:B解析:考查疑问词辨析。根据答语 “Once a week”(回答 “频率”),用 “How often”;“How long” 问时长,“How many” 问数量(可数名词),“How much” 问数量(不可数名词)或价格,故选 B。答案:A解析:考查物主代词和人称代词。第一空修饰名词 “schoolbag”,用形容词性物主代词 “my”;第二空指代 “schoolbag”,用主格代词 “It”;“Its” 是 “它的”,“mine” 是名词性物主代词(后不接名词),故选 A。答案:A解析:考查介词和动词搭配。“on weekends” 是固定搭配,表示 “在周末”;“help sb. do sth.” 是固定用法,“do housework” 表示 “做家务”,“make” 不与 “housework” 搭配,故选 A。答案:C解析:考查固定搭配。“be good at doing sth.” 是固定用法,表示 “擅长做某事”,“at” 后接动词 - ing 形式,故选 C。答案:B解析:考查名词复数。根据 “many”(后接可数名词复数),“book” 的复数是 “books”,“dictionary” 的复数是 “dictionaries”(选项 D 拼写错误),故选 B。答案:B解析:考查一般现在时。根据 “often” 可知句子用一般现在时,主语 “she” 是第三人称单数,谓语动词用 “helps”;“help” 是原形,“helped” 是过去时,“will help” 是将来时,故选 B。答案:B解析:考查形容词比较级。根据 “than” 可知用比较级,“tall” 的比较级是 “taller”,“thin” 的比较级是 “thinner”;“more tall/thin” 是错误形式,“tallest/thinnest” 是最高级,故选 B。答案:C解析:考查固定句型。“Would you like to do sth. ” 是固定句型,表示 “你愿意做某事吗?”,用于委婉邀请;“Do/Will you like...” 语气较直接,“Are” 后接 “doing”,故选 C。II. 完形填空(每小题 1 分,共 15 分)答案:A解析:考查介词短语。根据 “sits” 和语境,“next to”(在旁边)符合 “同班同学的座位位置”;“in front of”(在前面)、“behind”(在后面)未提及,“between”(在两者之间)需接 “and”,故选 A。答案:B解析:考查形容词辨析。根据 “always smiles at everyone”(总是对人微笑),可知 “friendly”(友好的)符合语境;“shy”(害羞的)、“quiet”(安静的)、“strict”(严格的)与 “微笑” 矛盾,故选 B。答案:C解析:考查名词辨析。根据后句 “He teaches us English”(他教我们英语),可知是 “teacher”(老师);“doctor”(医生)、“nurse”(护士)、“cook”(厨师)均不符合 “教书” 的语境,故选 C。答案:A解析:考查主谓一致。主语 “They”(指代 Emma 的父母)是复数,谓语动词用原形 “live”;“lives” 是三单形式,“living” 是 - ing 形式,“to live” 是不定式,故选 A。答案:D解析:考查一般现在时和动词辨析。根据 “often” 可知用一般现在时,主语 “Emma” 是三单,用 “invites”(邀请);“ask” 表示 “请求”(常用 “ask sb. to do”,但语境更侧重 “邀请去家里”),“invited” 是过去时,故选 D。答案:A解析:考查动词时态。根据 “usually” 可知用一般现在时,主语 “we” 是复数,谓语动词用原形 “read”;“reads” 是三单,“reading” 是 - ing 形式,“to read” 是不定式,故选 A。答案:C解析:考查固定搭配。“be good at doing sth.” 是固定用法,“at” 后接动词 - ing 形式,“sing” 的 - ing 形式是 “singing”,故选 C。答案:D解析:考查连词辨析。根据前句 “she never laughs at me”(不嘲笑我)和后句 “she helps me practice”(帮助我练习),可知是 “转折替代” 关系,用 “Instead”(反而);“And” 表并列,“So” 表结果,“But” 表转折(需接完整句子),故选 D。答案:B解析:考查副词辨析。此处修饰动词 “sing”,用副词 “well”(好地);“good” 是形容词(修饰名词),“bad”(坏的)、“badly”(坏地)与 “学会唱歌” 语境矛盾,故选 B。答案:C解析:考查形容词辨析。根据 “happy to have Emma as my friend”(开心有 Emma 这个朋友),可知 “interesting”(有趣的)符合 “学校生活更有趣” 的语境;“boring”(无聊的)、“difficult”(困难的)、“easy”(简单的)与 “开心” 矛盾,故选 C。答案:B解析:考查介词搭配。“on + 具体某天的上午 / 下午 / 晚上”(如 Sunday morning),是固定用法;“in” 用于泛指上午,“at” 用于具体时间点,“for” 表示 “持续时间”,故选 B。答案:A解析:考查固定搭配。“want to do sth.” 是固定用法,“to” 后接动词原形,“fly kites” 表示 “放风筝”,故选 A。答案:B解析:考查形容词辨析。根据 “Friends are important”(朋友很重要),可知 “happy”(开心的)符合 “朋友让我们开心” 的语境;“sad”(难过的)、“angry”(生气的)、“tired”(累的)与 “重要” 矛盾,故选 B。答案:A解析:考查形容词辨析。根据 “have such a good friend”(有这么好的朋友),可知 “lucky”(幸运的)符合语境;“unlucky”(不幸的)、“sad”(难过的)、“angry”(生气的)与 “好朋友” 矛盾,故选 A。答案:B解析:考查动词辨析。“spend time with sb.” 是固定搭配,表示 “和某人共度时光”;“take” 常用 “it takes sb. time to do”,“use” 表示 “使用”,“have” 表示 “拥有”,故选 B。III. 阅读理解(每小题 2 分,共 30 分)(A)My Family答案:B解析:根据原文第一段 “There are four people in my family: my dad, my mom, my brother Tom and me.” 可知,Sarah 家有 4 口人,对应选项 B。答案:C解析:根据原文第二段 “My dad is 40 years old. He is a teacher. He teaches maths in a middle school.” 可知,Sarah 的爸爸是数学老师,对应选项 C。答案:B解析:根据原文第二段 “She likes reading books.” 可知,Sarah 的妈妈喜欢读书,对应选项 B。(B)My School Life答案:C解析:根据原文第二段 “We have six lessons every day.” 可知,David 每天有 6 节课,对应选项 C。答案:B解析:根据原文第二段 “We have PE lessons on Tuesdays and Thursdays.” 可知,David 周二和周四有体育课,对应选项 B。答案:B解析:根据原文第三段 “I join the Football Club.” 可知,David 加入了足球俱乐部,对应选项 B。答案:C解析:根据原文第四段 “At school, my favourite place is the playground.” 可知,David 最喜欢的学校地点是操场,对应选项 C。(C)A New Friend答案:C解析:根据原文第一段 “Her name is Lily. She is from Australia.” 可知,Lily 来自澳大利亚,对应选项 C。答案:B解析:根据原文第二段 “Lily has long blonde hair and big green eyes. She is very tall.” 可知,Lily 个子高、有金色长发,对应选项 B。答案:C解析:根据原文第三段 “I wanted to make friends with her, so I went to her and said...” 可知,Mary 主动和 Lily 说话是因为想和她做朋友,对应选项 C。答案:A解析:根据原文第四段 “After school, we usually dance together in the park.” 可知,两人放学后经常在公园跳舞,对应选项 A。(D)Weekend Fun答案:A解析:根据原文第二段 “On Saturdays, I usually get up at 8:00 a.m.... After breakfast, I help my dad clean the car.” 可知,Peter 周六上午帮爸爸洗车,对应选项 A。答案:B解析:根据原文第二段 “In the afternoon, I often go to the park with my friends. We play basketball or ride bikes.” 可知,Peter 和朋友在公园打篮球或骑自行车,对应选项 B。答案:C解析:根据原文第三段 “My grandma makes delicious dumplings for us.” 可知,Peter 的奶奶周日做饺子,对应选项 C。答案:C解析:根据原文最后一段 “I love weekends because they are full of fun and love.” 可知,Peter 喜欢周末是因为周末充满乐趣和爱,对应选项 C。IV. 阅读表达(每小题 2 分,共 10 分)答案:Because he is not good at English and can't answer the teacher's questions in English class.解析:根据原文第一段 “Li Ming is a nice boy, but he is not good at English. He often feels sad because he can't answer the teacher's questions in English class.” 直接提取原因。答案:She wants to help Li Ming with his English.解析:根据原文第二段 “Li Ming, let's study English together after school. I can help you with your English.” 可知,Amy 想帮 Li Ming 学英语。答案:They study English in the classroom after school.解析:根据原文第三段 “Every afternoon after school, we study in the classroom for an hour.” 可知,两人放学后在教室学英语。答案:It takes two months for Li Ming's English to improve.解析:根据原文第四段 “After two months, Li Ming's English improves a lot.” 可知,两个月后 Li Ming 的英语有了很大进步。答案:She feels very happy.解析:根据原文第四段 “I feel very happy because I can help my friend.” 可知,Amy 帮助 Li Ming 后感到很开心。V. 书面表达(10 分)题目 1:Introduce My Family(范文)My FamilyI have a warm family with three people: my dad, my mom and me. My dad is 40 years old. He is a doctor who works in a big hospital. He likes playing basketball in his free time, and he often takes me to play together. My mom is 38. She is a teacher at a primary school. She is kind to her students and likes reading books every night. I'm 13 and in Grade 7. I like drawing and singing. We usually have dinner together every evening and talk about our day. I love my family very much because we always support each other.题目 2:My School Life(范文)My School LifeI'm in Grade 7, and my school life is busy but happy. We have many subjects at school, such as Chinese, Maths, English, PE and Music. My favourite subject is PE because I like playing football with my classmates in class. After school, there are many interesting activities. I join the Football Club, and we practice for an hour every afternoon. Sometimes we have matches with other schools. My favourite place at school is the playground. I often play there with my friends during breaks. I really enjoy my school life because it teaches me new things and helps me make good friends./ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科北师大版七年级上册期中基础测试卷(满分 100 分 考试时间 90 分钟)第一部分 听力(20 分)I. 听短对话,选择最佳答案(每小题 1 分,共 5 分)每段对话读一遍。( )1.What is the girl's mother's job A. A doctor B. A nurse C. A teacher( )2.What subject does the boy like best A. Maths B. English C. PE( )3.Where is Tom from A. China B. Canada C. The UK( )4.What time does the girl usually get up A. At 6:30 a.m. B. At 7:00 a.m. C. At 7:30 a.m.( )5.What do the two speakers often do together A. Play basketball B. Read books C. Watch TVII. 听长对话,选择最佳答案(每小题 1 分,共 5 分)每段对话读两遍。听第一段长对话,回答第 6-7 题( )6.How many people are there in Lily's family A. 4 B. 5 C. 6( )7.What does Lily's father like doing A. Cooking B. Playing chess C. Reading books听第二段长对话,回答第 8-10 题( )8.What does the boy have for lunch at school A. Rice and fish B. Noodles and eggs C. Hamburgers and milk( )9.When does the girl have music class A. On Mondays B. On Wednesdays C. On Fridays( )10.What after-school activity does the boy join A. The Art Club B. The Football Club C. The English ClubIII. 听长对白,选择最佳答案(每小题 2 分,共 10 分)对白读两遍。( )11. What is Lucy's new friend's name A. Amy B. Tom C. Jack( )12. How old is Lucy's new friend A. 12 B. 13 C. 14( )13. What does Lucy's new friend look like Tall with long hairShort with big eyesC. Thin with a small mouth( )14. What is Lucy's new friend good at A. Singing B. Dancing C. Drawing( )15. When do Lucy and her new friend usually meet A. After school B. On weekends C. In the morning第二部分 笔试(80 分)I. 单项选择(每小题 1 分,共 15 分)从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。( )1.My family ____ a small house near the park. We all love living there.A. have B. has C. live D. lives( )2.—____ is that man over there —He's my uncle. He's a cook.A. Who B. What C. Where D. How( )3.Lisa ____ to school by bike every day, but today she walks.A. go B. goes C. went D. will go( )4.There ____ two bedrooms, a living room and a kitchen in my house.A. is B. are C. has D. have( )5.—What ____ your favourite food —I like noodles best. They're delicious.A. am B. is C. are D. be( )6.My brother ____ the school football team last month. He practises every afternoon.A. joined B. took part in C. entered D. attended( )7.We usually have four lessons ____ the morning and two ____ the afternoon.A. in; in B. on; on C. at; in D. in; on( )8.—____ do you visit your grandparents —Once a week. We often have dinner together.A. How long B. How often C. How many D. How much( )9.This is ____ new schoolbag. ____ is blue and white.A. my; It B. I; It C. my; Its D. mine; It( )10.—What do you usually do ____ weekends —I usually help my mom ____ housework.A. on; do B. in; do C. at; make D. on; make( )11.My sister is good at ____. She draws many beautiful pictures every week.A. draw B. draws C. drawing D. to draw( )12.There are many ____ in our school library. We can borrow them to read.A. book B. books C. dictionary D. dictionarys( )13.—Is your English teacher kind —Yes, she is. She often ____ us with our English.A. help B. helps C. helped D. will help( )14.My father is ____ than my mother, but my mother is ____ than my father.tall; thin B. taller; thinnerC. tallest; thinnest D. more tall; more thin( )15.—____ you like to come to my birthday party —Yes, I'd love to. Thank you!A. Do B. Will C. Would D. AreII. 完形填空(每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从 A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。My name is Mike. I'm 12 years old and I'm in Grade 7. Last month, I made a new friend named Emma. She is in my class and sits 16 me. Emma is from Canada. She has short brown hair and big blue eyes. She is very 17 and always smiles at everyone.Emma's family has three people: her parents and her. Her father is a 18 in our school. He teaches us English. Her mother is a nurse in a hospital. They 19 in a small house near our school. On weekends, Emma often 20 me to her home. We usually 21 books or watch cartoons together. Her mother makes delicious cookies for us—they are my favourite!Emma is good at 22 . She can sing many English songs. She often teaches me to sing after class. I'm not good at singing, but she never laughs at me. 23 , she helps me practice every day. Now I can sing a few English songs 24 .I'm very happy to have Emma as my friend. She makes my school life more 25 . I hope we can be friends forever.26 Sunday morning, we are going to the park together. We want to 27 kites and have a picnic. I think we will have a great time. Friends are important in our life. They can make us 28 and help us grow. I'm 29 to have such a good friend like Emma. Do you have a good friend How do you 30 time with him or her ( )16.A. next to B. in front of C. behind D. between( )17.A. shy B. friendly C. quiet D. strict( )18.A. doctor B. nurse C. teacher D. cook( )19.A. live B. lives C. living D. to live( )20.A. ask B. asks C. invited D. invites( )21.A. read B. reads C. reading D. to read( )22.A. sing B. sings C. singing D. to sing( )23.A. And B. So C. But D. Instead( )24.A. good B. well C. bad D. badly( )25.A. boring B. difficult C. interesting D. easy( )26.A. In B. On C. At D. For( )27.A. fly B. flies C. flying D. to fly( )28.A. sad B. happy C. angry D. tired( )29.A. lucky B. unlucky C. sad D. angry( )30.A. take B. spend C. use D. haveIII. 阅读理解(每小题 2 分,共 30 分)(A)Hi, I'm Sarah. I have a happy family. There are four people in my family: my dad, my mom, my brother Tom and me.My dad is 40 years old. He is a teacher. He teaches maths in a middle school. He is very kind to his students. He likes playing basketball in his free time. My mom is 38. She is a nurse. She works in a big hospital. She is always busy, but she still makes delicious dinner for us every day. She likes reading books.My brother Tom is 10. He is in Grade 4. He likes playing video games and watching cartoons. He is very funny and often makes us laugh. I'm 13 and I'm in Grade 7. I like drawing and singing. I often draw pictures for my family.We usually have dinner together every evening. On weekends, we often go to the park or visit my grandparents. I love my family very much!根据短文内容,选择最佳答案。( )31. How many people are there in Sarah's family A. 3 B. 4 C. 5 D. 6( )32. What does Sarah's father do A. A doctor B. A nurse C. A maths teacher D. An English teacher( )33. What does Sarah's mother like doing Playing basketball B. Reading booksC. Drawing pictures D. Watching cartoons(B)Hello, I'm David. I'm in Grade 7. My school is not very big, but it's clean and beautiful.I go to school from Monday to Friday. We have six lessons every day. The first lesson starts at 8:00 a.m. and the last lesson finishes at 4:00 p.m. My favourite subject is PE. We have PE lessons on Tuesdays and Thursdays. I like playing football with my classmates in PE class. It's fun!After school, there are many after-school activities. I join the Football Club. We practice football for an hour every afternoon. Sometimes, we have matches with other schools. I also like the Art Club, but I don't have time to join it.At school, my favourite place is the playground. I often play there with my friends during breaks. The dining hall is also a good place—we have delicious food there, like rice, fish and vegetables.I like my school life. It's busy but happy!根据短文内容,选择最佳答案。( )34. How many lessons does David have every day A. 4 B. 5 C. 6 D. 7( )35. When does David have PE lessons A. On Mondays and Wednesdays B. On Tuesdays and ThursdaysC. On Wednesdays and Fridays D. On Mondays and Fridays( )36. Which after-school activity does David join The Art Club B. The Football ClubC. The English Club D. The Music Club( )37. What is David's favourite place at school The classroom B. The libraryC. The playground D. The dining hall(C)Last week, a new student came to our class. Her name is Lily. She is from Australia. She is 12 years old, just like me.Lily has long blonde hair and big green eyes. She is very tall. She wears a red dress on her first day. She looks very pretty.At first, Lily was a little shy. She didn't talk much. I wanted to make friends with her, so I went to her and said, "Hello, I'm Mary. Welcome to our class!" She smiled and said, "Thank you. I'm Lily." We talked about our hobbies. I like dancing, and she likes dancing too! We became good friends quickly.Now, we sit together in class. We often help each other with our homework. After school, we usually dance together in the park. Lily is a good dancer. She teaches me new dance moves. I'm very happy to have her as my friend.根据短文内容,选择最佳答案。( )38. Where is Lily from A. China B. Canada C. Australia D. The UK( )39. What does Lily look like A. Short with long black hair B. Tall with long blonde hairC. Short with big green eyes D. Tall with small blue eyes( )40. Why did Mary go to talk to Lily Because Lily was her old friendB. Because Mary wanted to help Lily with homeworkC. Because Mary wanted to make friends with LilyD. Because Lily asked Mary for help( )41. What do Mary and Lily often do after school A. Dance in the park B. Read books in the libraryC. Play football on the playground D. Watch TV at home(D)Hi, I'm Peter. Weekends are my favourite time because I can spend time with my family.On Saturdays, I usually get up at 8:00 a.m. I have breakfast with my parents and my little sister. After breakfast, I help my dad clean the car. My sister helps my mom clean the house. In the afternoon, I often go to the park with my friends. We play basketball or ride bikes. Sometimes, we fly kites if the weather is good. In the evening, I watch cartoons with my sister.On Sundays, I usually go to my grandparents' home. My grandparents live in a small village. They have a big garden. I like to help my grandpa water the flowers. My grandma makes delicious dumplings for us. We have a big lunch together. After lunch, I talk with my grandpa about his childhood. He tells me many interesting stories. In the afternoon, we go back home.I love weekends because they are full of fun and love.根据短文内容,选择最佳答案。( )42. What does Peter usually do on Saturday mornings A. Clean the car with his dad B. Clean the house with his momC. Play basketball with his friends D. Visit his grandparents( )43. What does Peter do in the park with his friends A. Fly kites B. Play basketball or ride bikesC. Water flowers D. Read books( )44. What does Peter's grandma make for them on Sundays A. Noodles B. Rice C. Dumplings D. Cookies( )45. Why does Peter love weekends Because he doesn't have to go to schoolB. Because he can watch cartoons all dayC. Because weekends are full of fun and loveD. Because he can eat delicious foodIV. 阅读表达(每小题 2 分,共 10 分)阅读下面短文,回答问题。My name is Amy. I have a classmate named Li Ming. Li Ming is a nice boy, but he is not good at English. He often feels sad because he can't answer the teacher's questions in English class.I want to help Li Ming. So I talk to him and say, "Li Ming, let's study English together after school. I can help you with your English." Li Ming is very happy. He agrees.Every afternoon after school, we study in the classroom for an hour. I help him read English words and sentences. We also do English exercises together. When he makes mistakes, I tell him the right answers and explain why. Li Ming works very hard. He listens carefully and asks me many questions.After two months, Li Ming's English improves a lot. He can answer the teacher's questions in class. He even gets a good grade in the English test. Li Ming thanks me many times. I feel very happy because I can help my friend. I think helping others makes me happy too.根据短文内容,回答下列问题。Why does Li Ming often feel sad What does Amy want to help Li Ming with Where do Amy and Li Ming study English after school How long does it take for Li Ming's English to improve 50. How does Amy feel when she helps Li Ming V. 书面表达(10 分)从以下两个题目中任选一个,写一篇不少于 60 词的短文。题目 1:Introduce My Family要求:1. 介绍家人的数量和名字;2. 描述家人的职业或年级、爱好;3. 表达对家人的爱。题目 2:My School Life要求:1. 介绍学校的科目和喜欢的科目;2. 描述课后活动或喜欢的学校地点;3. 表达对学校生活的感受。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 北师大版2025年秋七年级上册期中基础测试卷.docx 北师大版2025年秋七年级上册期中基础测试卷答案及解析.docx