【期中考点突破】突破02 阅读理解-选择4题(含答案解析)--2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破沪教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点突破】突破02 阅读理解-选择4题(含答案解析)--2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破沪教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破沪教版
(五四学制)(2024)突破02 阅读理解-选择4题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
What Is AI and How Does It Change Our Lives
Artificial Intelligence, or AI for short, is not just a popular term in movies—it’s a real technology that’s changing how we live, work, and learn. Unlike traditional machines that only follow fixed rules, AI systems can “learn” from data, spot patterns, and make decisions on their own. This ability makes AI different from ordinary tools and gives it huge potential to shape our future.
AI is already around us in many ways. When you ask a smart speaker for the weather, or when a phone app suggests songs you might like, you’re using AI. In schools, some teachers use AI tools to check students’ homework quickly and even give personal feedback to help slow learners catch up. In hospitals, AI can analyze medical scans (like X-rays) to find small signs of illness that human eyes might miss, helping doctors make better treatment plans.
However, AI also brings challenges. One big worry is job changes: as AI gets better at tasks like factory work or data entry, some jobs may disappear. Another problem is privacy—AI systems need lots of data to learn, and if this data includes personal information (like our phone records or online habits), it could be misused. For example, some companies might use AI to track people’s behavior without their permission.
To deal with these challenges, countries around the world are making rules for AI use. These rules aim to keep AI safe and fair: they stop AI from being used to harm people, protect personal data, and make sure AI creates more jobs than it takes away. Many experts also believe that students today should learn about AI, not just to use it, but to understand how it works—this will help them prepare for a world where AI is everywhere.
AI is not perfect, but it’s clear that it will play a bigger role in our lives. By using it wisely and solving its problems, we can make AI a tool that helps humans, not replaces them.
1.Which example shows AI being used to help with medical work
A.A smart speaker telling patients the time.
B.An app suggesting healthy food to eat.
C.AI analyzing X-rays to find signs of illness.
D.AI checking students’ medical homework.
2.What is one main challenge AI brings, according to the passage
A.AI can’t learn from enough data.
B.AI may take away some people’s jobs.
C.AI makes traditional machines useless.
D.AI is too hard for people to use.
3.Why do countries make rules for AI use
A.To stop people from using AI in daily life.
B.To make sure AI is safe and used fairly.
C.To let AI take over all human jobs.
D.To collect more personal data for AI companies.
4.What is the author’s attitude towards AI in the passage
A.AI is perfect and will replace humans soon.
B.AI has problems, but it can be a helpful tool if used wisely.
C.AI is too dangerous and should be stopped.
D.AI is useless for daily life and work.
Look at your parents’ mobile phones. Can you see a small “5G” at the top Do you know what it is 5G means “5th generation mobile network (第五代移动通信技术)”.
Each mobile network generation is faster and more powerful than the one before it. In the 1980s, with 1G, phone calls were made for the first time. Around ten years later, 2G let us send messages. Then in the 2000s, using the Internet, listening to music, and sending emails came up in people’s lives with the development of 3G. Later, we could watch films and even buy things in the 2010s with 4G. To our surprise, 5G is coming now. What is special about 5G
Do you have online classes at home With 5G, you can have classes outside your home. The class can go as well as the ones you have at home. Students from poor places can have the chance to study just like you do.
Recently, you could see cars that can drive by themselves—you tell them where you want to go, and they take you there as fast as possible. With 5G, cars like this appear in our lives. It makes self-driving cars safer. These cars can send messages to each other and also “talk” to traffic lights.
5G networks are about 100 times faster than 4G. This means you can download a movie in seconds and make your video calls clearer. What’s more, VR games will become more popular with 5G. It will make the games feel even more real.
All in all, 5G will change the way people live and make our lives more comfortable and convenient than before. Now you can buy a new mobile phone to use 5G networks. Why not try 5G
5.The writer mentions (提到了) ________ kinds of mobile networks in this passage.
A.2 B.3 C.4 D.5
6.From the passage, we can ________ with 5G.
①have online classes ②have self-driving cars ③see a doctor at home
④study better ⑤make video calls clearer
A.①②③ B.②④⑤ C.①②⑤ D.①④⑤
7.To show how 5G changes our lives, the writer mainly ________.
A.gives examples B.gives definitions C.gives numbers D.tells stories
8.We can read the passage from ________.
A.a science magazine B.a guidebook
C.an ad D.a poster
As we all know, artificial intelligence (人工智能) is now playing an important part in our life. Below are some of the parts in which AI plays a role.
AI improves travel experience by making it easy to book flights (航班) and hotels and giving the best choice according to travelers’ likes. It can also make a traveling plan by giving advice for activities, dining, and places of interest according to the traveler’s interests. Also, AI shows weather and so on during trips, to make sure a successful trip.
AI has a big influence on home appliances (家用电器), making them more intelligent. Smart fridges can alert when some food is nearing going bad, and even show what dishes people can make according to the available food. AI washing machines and dishwashers make sure their cleaning time matches the size of clothes and how dirty they are, to make the best use of water and energy. And AI ovens can make sure cooking times and temperatures, to cook delicious meals.
AI has also changed driving a lot as the technology of autonomous vehicles (无人驾驶汽车) appears. Moreover, AI can help cars talk with each other on road to keep road safety. AI can also help improve the traffic condition by telling real-time road information. AI’s role in driving not only tries to improve safety but also makes a great difference to traffic.
In a word, AI is making our lives easier and safer in certain ways. From making travel easier to smarter home appliances and driving, AI is here to help. We are sure that AI will bring us a lot of wonderful things in the future.
9.How does AI help to improve travel experience
A.By helping make the best plans for travelers. B.By giving travelers delicious dishes.
C.By changing the weather during the trip. D.By making decisions for the travelers.
10.Which of the following best shows the underlined word “alert” in Paragraph 3
① adj. thinking about a problem quickly ② adj. thinking about what is happening
③ v. to make someone decide something ④ v. to tell someone about a problem
A.① B.② C.③ D.④
11.What is Paragraph 4 mainly about
A.AI can tell information. B.AI can make different kinds of cars.
C.AI can talk to people on road. D.AI can play an important role in driving.
12.Which of the following best shows the structure of the passage
A.B. C. D.
People find it important to be in good health. To keep healthy, many people go to work on foot. When they start walking, they open the step counter app (计步程序) in their phones to record (记录) how many steps they walk on that day. After a day’s walk, some people show the number online, like WeChat or Weibo. This can make them learn from each other and keep exercising.
“This helps me to exercise more and keep a good habit,” Miss Liu said. ① “I can also talk about how to keep healthy with my friends on WeChat. We are in the same group to encourage each other and that gives group members the hope that we can keep exercising.” ②
Miss Wu likes to exercise. ③ “After I use the step counter app, everything is different. It’s great to exercise with my friends. Sometimes there are prizes (奖品) for those who walk more steps. I really like it.” she says. ④
Walking is a relaxing and useful way to exercise. Both the old and the young like it. Recording the steps helps people develop a good habit of walking, and people take more interest in walking by showing the number. But don’t take the number too seriously (严肃地).
13.People use the step counter app to ________.
A.keep them in good health B.record the time
C.talk with friends online D.record the number of steps
14.What does the underlined word “encourage” mean
A.挑战 B.鼓励 C.介绍 D.保护
15.We should put “But she is kind of lazy and doesn’t want to exercise every day.” in ________.
A.① B.② C.③ D.④
16.What is the best title (标题) of the article
A.Walking Makes Us Healthy B.Recording Changes Our Life
C.An Interesting Way to Exercise D.A Useful App to Keep Exercising
Lots of people go travelling during holidays. As travellers look for more personalized (个人特制的) experiences, many choose AI to be their online tour guides.
During the May Day holiday, Wu Hongbo, a visitor from Dalian, travelled to Shanxi. It was his first visit to Shanxi. Wu didn’t want to join a tour group because he would have to spend a lot of money and he couldn’t explore freely. There were so many places of interest in Shanxi and he was not familiar with the travel routes (路线), so he turned to AI for help.
Wu used AI to plan a fantastic tour of Shanxi. He input the places he wanted to visit, his travel dates, budget and personal interests into an AI app. Soon, he got a personalized week-long travel plan. It showed him the ways to get around, places to visit, and hotels to stay in. Wu is interested in ancient buildings and tasty food, so the AI app also listed several not-so-famous but culturally rich places and delicious dishes.
“This AI-planned tour truly gave me great surprises,” Wu said. “The places and routes perfectly matched (与……一致) my taste, helping me understand Shanxi better.”
Specialists believe 2025 will be the breakout year for AI tour guides. They think AI can meet tourists’ needs for personalized travel. During a personalized trip, AI can serve tourists in real time. Through modern technologies, an AI tour guide can act like a personal guide, explaining the historical stories and cultural meanings behind the tourist areas.
In the future, AI tour guides will help human (人类的) guides and together they can bring a more personalized experience to make travel more exciting.
17.Why didn’t Wu travel with a tour group
A.He hoped to get some peace and quiet.
B.He was very familiar with the travel routes.
C.He enjoyed exploring different places himself.
D.He wanted to visit places of his choice and save money.
18.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.How long Wu stayed in Shanxi. B.Why Wu turned to the AI app for help.
C.What information the AI app gave Wu. D.Which places Wu wanted to visit in Shanxi.
19.What did Wu think of the AI-planned tour
A.Safe and interesting. B.Surprising and wonderful.
C.Tiring but meaningful. D.Exciting but too short.
20.Which is the best title for the text
A.AI tour guides: the future of travel B.Advice on using AI for trip planning
C.Personalized travel: a new way of travelling D.Modern technologies used by AI tour guides
There are two kinds of birds in the park: the blue bird and the brown bird. However, the number of blue birds has become smaller recently. This is mainly because brown birds take away their food and living space. Brown birds are bigger and more aggressive, so they are better at competing for resources. Also, brown birds carry a kind of bacteria (细菌). This bacteria doesn’t harm brown birds, but it can make blue birds sick.
Luckily, scientists have developed an APP to help increase blue bird numbers. The APP uses artificial intelligence (人工智能). It can identify (识别) different birds by their appearance. Scientists trained the APP by showing it lots of photos of blue birds and brown birds. The main job of the APP is to help blue birds by finding more food for them while stopping brown birds from getting that food. To control brown bird population, the APP can also suggest special feeders that make it hard for brown birds to eat. Scientists check if the APP recognizes the birds correctly every day.
What’s next Scientists think the APP could also be used to track birds’ movements. For example, if a blue bird is hurt, the APP can let scientists know quickly.
With the help of the APP, the number of blue birds might increase soon. “This is not only about saving blue birds,” Dr. Lee, a wildlife expert, says. “It’s also about using technology to protect nature.”
根据短文内容,选择最佳答案。
21.What does the underlined word “increase” in Paragraph 2 probably mean
A.Reduce. B.Save. C.Raise. D.Decrease.
22.What can the APP do to protect blue birds according to the passage
① Find food for blue birds. ② Recognize birds in the photos.
③ Help blue birds find new homes ④ Control brown bird population.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
23.How does the writer begin Paragraph 3
A.By asking a question. B.By giving an example.
C.By reporting a result. D.By using a story.
24.What is the main purpose of the passage
A.To show how technology helps save birds in danger.
B.To compare the living habits of blue and brown birds.
C.To describe how the APP helps scientists study bird movements.
D.To explain why brown birds are dangerous for blue birds.
Maybe you think artificial intelligence (AI) might one day make humans less needed or replaced. But while AI makes life easier, could it also be making us lazy thinkers According to a new study, the more humans depend on AI tools to complete their tasks, the less critical thinking (批判性思维) they do. This makes it more difficult for humans to call up the skills when they are needed.
The scientists chose 319 knowledge workers. The workers needed to report what tasks they were asked to do and how they used AI tools to complete them. They also had to report how well they could check the AI’s work and how confident they were in their own ability to complete the same task without AI.
The study found that the more workers trusted the AI to finish the task, the more they felt like they could let their hands off the wheel. This could lead to depending too much on the technology without checking it. And people may become less critical. However, when workers didn’t trust the AI much, they used their critical thinking skills more. So they could feel more confident about checking what the AI produced and improving it on their own.
The study doesn’t deny (否认) that AI can make work faster, but it does warn about the disadvantages. Balancing the benefits of AI with our own development is more important than ever. Critical thinking in the age of AI isn’t about refusing technology—it’s about using it wisely.
25.What did the new study find
A.AI is better at completing tasks.
B.AI will replace humans one day.
C.AI makes humans’ critical thinking weaker.
26.According to the study, what happens when workers trust the AI too much to complete a task
A.They may over-depend on the AI without careful checking.
B.They compare different AI tools and their works.
C.They improve their own skills by correcting the AI’s mistakes.
27.How does the writer show the study’s result in Paragraph 3
A.By listing numbers. B.By comparing facts. C.By asking questions.
28.What does the writer advise readers to do
A.Do not trust AI tools at all.
B.Do easy tasks on your own.
C.Make use of AI in a proper way.
Imagine having an idea, drawing it on paper, bringing it to a store and seeing it turn into an object. This is now possible with the help of 3D printers. Such machines were once used just by universities and big companies, but now, stores with 3D printing services are appearing around the United States.
Bryan Jaycox and his wife opened The Build Shop LLC in Los Angeles two years ago. The Jaycoxs offer 3D printing classes and services for anyone who is interested.
“I think 3D printing business is going to be huge. It’s going to have a huge influence on society as a whole,” says KiChong Tran, one of the students in a recent class. He plans to open a 3D printing business in Cambodia.
3D printing services are coming into American people’s life. The UPS Store is a nationwide retailer (零售商) that provides copying and other services. The UPS Store recently put 3D printers in three of its locally owned stores. Burke Jones owns one of the stores in San Diego.
“The need has been amazing. There has been a lot of interest from people. It’s been much more than I would have imagined.”
The UPS Store plans to add 3D printers in three more stores.
For $11, someone used a 3D printer to produce two small plastic parts as part of a knuckle (指节) for a hand. He works for the company which is testing finger prosthetics (假肢). He says the same-day or next-day printing services will speed up testing of parts and get them to patients faster.
Staples, an American store, is selling 3D printers on its website for as low as about $1,300. As with any technology, experts expect the printing speed to increase and the price to go down.
Bryan Jaycox requires $15 an hour to print an object. He also sets the price depending on the size of the object and up to $50 an hour for design and work services.
Mr Jaycox believes that within five years, 3D printing technology could become more user-friendly. Even with today’s technology, however, KiChong Tran says it can already make a big difference in a developing country like Cambodia. “With 3D printing you can give them tools, so they can take more responsibility for their own development and they learn skills beyond just learning English and becoming a tour guide or something like that. They can actually create things that give value to the world.”
He says it’s not just Cambodia but anywhere where there is a 3D printer, it can turn a good idea into reality.
29.What can 3D printers do according to the passage
A.Come up with an idea. B.Draw on a piece of paper.
C.Help users to spend less money. D.Turn an idea into a physical object.
30.What does the underlined part mean in this passage
A.Make users’ lives easier. B.Make friends with users.
C.Make 3D printers easier to use. D.Use 3D printers to make money.
31.What can we infer from the passage
A.3D printing is becoming popular in the world.
B.KiChong Tran opened a 3D printing business in Cambodia.
C.The UPS Store is the biggest 3D printing company.
D.3D printing plays the most important role in daily life.
32.What’s the passage mainly about
A.The future of 3D printing in the world.
B.The 3D printing business in Cambodia.
C.The development and growth of 3D printing business.
D.The 3D printing classes and services in different places.
The Changjiang River, also known as the Yangtze River, is one of the longest rivers in the world. It is important to the Chinese people and is called the “mother river”. It is not just a natural wonder — it is also a symbol of the Chinese nation.
Nowadays, the Yangtze River National Cultural Park comes into view. How to protect Yangtze River culture and improve cultural confidence is a new task for the places near the Yangtze River.
The Yangtze River National Cultural Park, which is also an important “National Park” project, goes across 13 provinces with 841 national-level intangible cultural heritage (非物质文化遗产) projects, 465 historical and cultural cities, towns, and villages, as well as 91 national-level museums. It expresses China’s traditional, revolutionary (革命的), and socialist advanced cultures.
With over 2,200 years’ history, Jiujiang plays an important part in the Yangtze River National Cultural Park. To protect Yangtze River culture, Jiujiang creates the “Most Beautiful Yangtze River Bank”. Jiujiang makes it possible that the park not only protects cultural heritage but also further improves the quality of people’s life there. The park turns Jiujiang into a place where visitors can learn more about historical stories and enjoy natural beauty. It also helps local communities by creating jobs in tourism.
The Yangtze River National Cultural Park project carries the great meaning for the Chinese nation. The project is based on the rich cultural resources (资源). The Yangtze River National Cultural Park project holds value in many fields such as water resources protection, social development and educational programs for students. It draws a new painting and shows harmony (和谐) between nature, people and cities.
33.What is the new task for the places near the Yangtze River
A.Calling on more people to pay a visit to the Yangtze River.
B.Setting a good example for other cultural parks in the country.
C.Protecting the Yangtze River culture and improving cultural confidence.
D.Building the best national and cultural park in the world.
34.What’s the purpose of listing numbers in Paragraph 3
A.To compare different cultural parks. B.To stress the influence of the project.
C.To ask people to protect the environment. D.To explain the history of the Yangtze River.
35.What does the underlined word “It” in the last paragraph refer to
A.The culture. B.The project. C.The history. D.The river.
36.What is the best title for the text
A.The Cultural Development of Jiujiang B.The Long History of the Yangtze River
C.The Yangtze River National Cultural Park D.The Importance of the Yangtze River
①Planting trees can cut down CO2 in the air, but just doing this isn’t enough to deal with climate change. Now one way discussed widely is carbon capture (碳捕获). It refers to the technology that can protect the earth against climate change by cutting down CO2 in the air.
②Carbon capture technology is used to collect CO2 that is given off by factories. For example, it can be fitted to coal-burning power stations and factories to capture the CO2, before it is given off by factories. The captured CO2 can then be liquefied (液化) and stored underground. Besides, the technology can also be used to collect the CO2 that has already gone into the air.
③Then how can we deal with the CO2 we capture Proper utilization (利用) is truly important. It can not only help create markets for this new technology, but also make it cheaper for companies to use. Nowadays, CO2 is used in greenhouses to grow vegetables. CO2 can even be used to make useful products, such as plastics, building materials, and paints.
④Carbon capture is considered to be quite helpful. However, there are many problems on the way. There’s 50 billion tons of carbon going out to the air from cars and factories every year. But even a great number of carbon capture machines now can capture only a few dozens of tons of it. The thickness of CO2 in the open air is about 300 times less than that in the power stations or factories, making it much less efficient to capture CO2. Because of this, carbon capture machines are very expensive today. So, it’s hard to make a real difference in fighting climate change now. But it will be improved quickly and will become cheaper and more efficient. It is like the mobile phones which were expensive and difficult to use 20 years ago. But now mobile phones have been greatly improved.
37.What can carbon capture technology be used for
A.Helping protect trees. B.Cutting down CO2 in the air.
C.Studying the condition of the air. D.Checking signs of climate change.
38.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.The ways in which the technology works. B.The advantage of the technology.
C.The secrets behind the technology. D.The development of the technology.
39.What can we know from the passage
A.The market for CO2 products is growing fast.
B.Carbon capture technology hasn’t been widely used.
C.The cost of fixing the carbon capture machines is high.
D.There is more CO2 in the open air than that in factories.
40.Why does the writer mention the example of mobile phones
A.To express the personal interest in mobile phones.
B.To show carbon capture technology will be improved.
C.To raise a new topic of how technology influences our life.
D.To advise readers to take an interest in the development of technology.
The impact of fast fashion on the environment is significant. Recently, Zara, one of the largest fast-fashion retailers (零售商) in the world, put forth a concept that only sustainable fabrics are used in clothing production. But how can Zara ever be sustainable They produce around 450 million garments (衣服) a year and release 500 new designs a week, about 20,000 a year. Zara’s fast-fashion model has been so successful that it has inspired an entire industry to follow it.
Clothing production doubled from 2012 to 2022. The average consumer bought 60 percent more clothing in 2022 than in 2012, but kept each garment half as long. And less than one percent of all clothing produced globally is recycled.
I spend a lot of time reading the corporate social responsibility reports of large brands and interviewing micro-to-small-sized enterprises to see how they approach sustainability. The largest significant difference between them is culture.
Small brands focus on creating a culture of sustainability by using strategies like producing made-to-order, so they are not making more than what is sold. Most small brands are opting to work under an “anti-fashion calendar”. They choose not to follow the intense seasonal calendar that fashion functions under. They do this because waste is one of their biggest concerns. They also design clothing to be of the highest quality, ensuring durability and longevity, so you may keep it longer.
Fast fashion is a “grow or die” business, and the fast-fashion growth model used by all large companies is predicated on limitless growth. Large global corporate retailers are not seeking to change their fundamental business model or create cultures of sustainability. That would require reworking their entire business structure and ultimately hurt their bottom line.
I would start to believe Zara and other large fashion brands had good intentions to fight climate change if they started to look at how to move away from their continuous offerings of weekly new products. They need to introduce alternative sustainable business model practices. One small step could be to offer repair or tailoring services. Tailoring creates clothes that fit perfectly, subsequently increasing their emotional value, so that we love them and keep them longer.
41.What does the author intend to show with the numbers about Zara in paragraph 1
A.Zara is not eco-friendly. B.Zara is popular with consumers.
C.Zara is a large fast-fashion retailer. D.Zara is a success in fashion industry.
42.Which of the following shows a cultural feature of small brands
A.Designing clothing as needed. B.Designing clothing seasonally.
C.Producing clothing as needed. D.Producing clothing seasonally.
43.What does the underlined part “bottom line” in paragraph 5 relate to
A.The fast-fashion retailers. B.The profits from fast fashion.
C.The culture of sustainability. D.The relationship with consumers.
44.What does the last paragraph focus on
A.How to make consumers love their clothes.
B.How to make consumers buy less clothing.
C.How large fashion brands offer weekly new products.
D.How large fashion brands improve their services.
One of the best parts of autumn is its beautiful colors. Normally green leaves turn into orange, yellow, red and finally brown. This is called “leaf phenology”, and many people look forward to it every year. However, because of climate (气候) change, autumn is changing.
According to a study that came out earlier this year, the season length is growing. It is taking longer for leaves to change their colors. And this is not the only way that climate change is ruining the season.
“Trees are holding onto their leaves longer,” explained Dr. Diamond, a senior climate scientist. “In my own neighborhood, I can remember that the leaves would drop a lot sooner 20 years ago than they do now. This is a personal experience, but research actually supports what we’re seeing.”
Climate change isn’t just causing the leaves to change later. We can also expect later frosts (霜) according to Dr. Mann, a professor of the University of Pennsylvania. Mann said, “That means pests (害虫) stay active for a longer time in autumn, leading to a greater health risk to human beings.”
If there is any good news at all, though, we may be able to delay (延缓) this development. Mann pointed out that if humans limited the carbon emissions (限制碳排放), they could still stop the worst effects (影响) of climate change from hitting them during the autumn months. “A new study recently suggests that surface warming will possibly stop after carbon emissions reach zero,” Mann noted in Live Science recently.
Autumn is such a wonderful season—whether it’s the golden leaves covering the grasslands in North China or the ginkgo trees (银杏树) dropping their yellow leaves in our schoolyard, it’s a gift we should keep. The beautiful autumn we protect today may be the sweet memory we will hold tomorrow.
45.Which is NOT the effect of climate change on autumn
A.The season length is becoming longer. B.Leaves are changing their colors later.
C.There is much more frost in autumn. D.Pests keep active longer than before.
46.In which of the following blanks can we put the word “ruin”
Last month, a fireworks show in the Himalayas might badly ① the local environment. The noise could scare wild animals, and the ② left might pollute the land. Human beings should learn to ③ and protect nature. It’s necessary for us to find a ④ between development and protection.
A.① B.② C.③ D.④
47.What does the underlined phrase “this development” refer to
A.The beautiful autumn scenery in people’s life.
B.Dr. Diamond’s memories of the autumn before.
C.The autumn changes because of climate change.
D.Dr. Mann’s advice on stopping carbon emissions.
48.What’s the purpose of the passage
A.To describe the beautiful colors of autumn. B.To call for actions against climate change.
C.To talk about the effects of autumn changes. D.To explain the research about leaf phenology.
Tianzhu Mountain in Anhui is famous for its high cliffs (悬崖) and amazing sights. But keeping this mountain clean is not easy. Tourists throw rubbish on the cliffs. Every day, a group of brave (勇敢的) workers pick up the rubbish. They are called the “cliffside cleaners”.
One worker is Tu Yousheng. He started to work here over 20 years ago. Every morning, he uses safety ropes (绳索), takes a rubbish bag, and climbs down the cliffs. The wind is strong, and the rocks are huge, but he carefully picks up every piece of rubbish. Sometimes, rubbish gets caught between rocks. He has to work hard to pull it out.
Tu grew up near Tianzhu Mountain. He loves it like his home. “This job is dangerous, but someone has to do it,” he says. Over 20 years, Tu has climbed 2,800 km—as far as from Beijing to Urumqi! His team work in hot summers and cold winters but never stop.
Besides (除了) cleaning, Tu also teaches tourists about taking care of nature. When he sees tourists litter, he kindly asks them to stop and explains why it is important to keep nature clean. Many visitors listen to him and even help clean up.
Thanks to these cleaners, Tianzhu Mountain stays beautiful. Their hard work reminds us to care for nature. Next time you travel somewhere, remember not to drop litter.
49.What does Tu Yousheng’s daily work show
A.Why tourists drop litter. B.How to use safety ropes. C.How dangerous cliff cleaning is.
50.Why does Tu keep doing this job for so many years
A.Because he loves the mountain.
B.Because he wants to be famous.
C.Because he likes dangerous activities.
51.What else does Tu do besides cleaning
A.He tells the history of the mountain.
B.He teaches about nature care.
C.He encourages people to climb Tianzhu Mountain.
52.What is the main message of this story
A.Tianzhu Mountain is amazing. B.Respect nature and don’t litter. C.Climbing is good exercise.
When we choose a house, we all want to have nice neighbors, because most of us think that they are helpful to our life. But what kind of neighbour is good The answers are different from person to person. Here are my answers.
First, it is very important to respect (尊重) each other. If our neighbors always want to know more about our life, how will we feel He or she may also talk with others about our life. Do you want to live with him or her The answer is “No”. We will feel very annoyed at having this kind of neighbors and move away quickly.
Next, a good neighbour is always ready to give us a hand when we are in need. For example, if we are not at home, our good neighbors will help us take care of the pets.
Finally, a good neighbour should love the environment. He or she never throws rubbish here and there, because the good environment can make us comfortable and happy.
I think we all should learn to be a good neighbour, and build a friendly community together!
53.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By giving an example.
C.By asking a question. D.By giving a fact.
54.Nice neighbors will________.
A.talk with others about our life B.want to know more about our life
C.look after our pets when we are away D.never give us a hand
55.The underlined word “annoyed” in Paragraph 2 means “_______”.
A.angry B.lonely C.excited D.glad
56.What’s the structure (结构) of this passage (Paragraph 1 =①,…)
A.B.C. D.
Many people know that rubbish is a big problem on the earth. What many people don’t know is that junk (垃圾) has become a problem in outer space too.
According to BBC News, there are more than 22,000 pieces of space junk floating around the earth. And these are just the things that we can see from the surface of the earth by telescopes (望远镜). There are also millions of smaller pieces of junk that we can’t see.
Objects (物体), like bits of old space rockets or satellites, move around the planet at very high speeds. They are so fast that even a very small piece can break important satellites or become a danger to astronauts. If the tiniest piece of junk crashes into a spaceship, it can damage the spaceship.
To make things worse, when two objects in space crash, they will break into many smaller pieces. For example, when a US satellite hit an old Russian satellite in 2009, they broke into thousands of pieces, increasing the amount of space junk.
To reduce additional space junk, countries have agreed that all new space tools can only stay in space for 25 years at most. Each tool must be built to fall safely into the earth’s atmosphere (大气层) after that time. In the upper parts of the atmosphere, it will burn up.
Many scientists are also suggesting different ways to clean up space junk. In the UK, scientists are testing a metal net that can be fired into space junk. The net catches the junk and then pulls it into the earth’s atmosphere to burn up. The Germans are building robots that can collect pieces of space junk and bring them back to the earth to be safely destroyed.
“The problem is becoming more challenging because we’re sending more objects into space to help people use their mobile phones and computers,” says Marco Castronuovo, an Italian space researcher.
“It’s time to act now. The longer we leave the problem, the bigger it will become,” he says.
57.What does the underlined word “these” in Paragraph 2 refer to
A.Telescopes. B.Satellites.
C.Pieces of space junk. D.BBC News reports.
58.Why is space junk considered a problem
A.Because it burns up after it enters the atmosphere.
B.Because it often blocks the view of the telescopes on the earth.
C.Because it can force (迫使) new space tools to travel at slower speeds.
D.Because it may crash into other space tools causing damage or death.
59.Countries want future space tools to be able to fall back into the earth’s atmosphere so that _____.
A.the tools can be reused later B.the tools won’t become space junk
C.the earth’s atmosphere can stay clean D.the effects of the space flight can be studied
60.How do the Germans plan to deal with space junk
A.Catch it with nets. B.Use robots to collect it.
C.Burn it in the earth’s atmosphere. D.Send it further away from the earth.
In ancient (古代的) China, people had three names: their last name, first name, and courtesy name (字). Do you know Li Bai His last name is Li. His first name is Bai. And his courtesy name is Taibai.
People use their first names when they are with their family or friends. And your elders, like your grandparents and parents, call your first name at home. But people use their courtesy names when they work.
Boys get their courtesy names when they are 20 years old. Girls get their courtesy names after they get married (结婚).
People’s courtesy names have something to do with their first names. For example, Zhuge Liang’s first name is Liang. It means “bright”. His courtesy name is Kongming. And the meaning is “very bright”.
61.The three names of ancient Chinese people are ________.
a. last name b. middle name c. first name d. courtesy name
A.abc B.acd C.abd D.bcd
62.When does Li Bai probably get his courtesy name
A.When he is 15 years old. B.When he gets married.
C.When he gets his first name. D.When he is 20 years old.
63.What does the underlined word “It” in Paragraph 4 refer to
A.People’s courtesy names. B.People’s first names.
C.Zhuge Liang’s first name. D.Zhuge Liang’s courtesy name.
64.Which of the following shows the structure (结构) of the passage
A. B.
C. D.
A new study suggests that roosters (公鸡) can recognize (认出) themselves in a mirror (镜子).
Scientists use the “mark test” to test whether an animal can recognize itself. A mark is put on an animal, usually in a spot that can only be seen in a mirror. Then the animal is allowed to look in a mirror. If the animal seems to pay attention to the mark, scientists believe the animal has recognized itself.
The list of animals who can recognize themselves in a mirror isn’t long. The skill has mainly been found in animals with large brains, like dolphins, chimpanzees and elephants. Until recently, only one kind of bird had passed the test.
Scientists at the University of Bonn in Germany recently ran the mark test on roosters. They put a pink triangle (三角形) on the chests of the roosters. But when the roosters looked in a mirror, they didn’t seem to notice the mark.
The scientists then needed a different way to test whether the roosters could recognize themselves.
When there’s danger—like a hawk (鹰) flying above—roosters make loud calls to warn nearby chickens. But roosters only make the cries if other chickens can hear them. If they’re alone, they remain quiet so the hawk won’t see them.
The scientists realized that they could use the shadow (影子) of a hawk to test whether or not the roosters thought they were alone—even when they could see “another” chicken in a mirror.
First, the scientists let the roosters spend time getting used to being in a closed space and having a mirror around. Then, they ran several tests by making a hawk shadow appear above a rooster and watching how it reacted. When there was no mirror, the rooster reacted as usual. It called out when it was near another rooster (Picture ▲ ), but remained quiet when it was alone. But when a rooster was in a space where it could see itself in the mirror, it wasn’t fooled into thinking there was another rooster. It remained silent under the hawk shadow. It did this even if there was a rooster hidden behind the mirror.
The scientists say the results show that the roosters knew they were seeing themselves in the mirror, and not other roosters.
65.What is the purpose of the “mark test”
A.To compare different animals’ intelligence.
B.To measure an animal’s brain size.
C.To see if an animal can recognize itself.
D.To test a bird’s ability to fly.
66.What does the underlined word “them” refer to
A.Hawks. B.Roosters. C.Chickens. D.Scientists.
67.Which of the following pictures can be put into ▲
A. B. C. D.
68.What can we infer from the passage
A.Roosters prefer to make no sound when they face danger alone.
B.Roosters are not as smart as dolphins, chimpanzees and elephants.
C.The mark test can exactly tell if an animal can recognize itself in the mirror.
D.When seeing its image in the mirror, the rooster thinks there’s another rooster.
Dinosaurs lived on Earth a long time ago. They were the rulers of the planet for millions of years. There were many different kinds of dinosaurs.
Some dinosaurs were huge. For example, the Brachiosaurus had a very long neck. It could eat leaves from the tops of tall trees. The Tyrannosaurus Rex, or T-Rex for short, was a fierce meat-eater. It had sharp teeth and strong legs. Other dinosaurs were small. The Compsognathus was about the size of a chicken. It was a fast runner and ate small animals.
Dinosaurs laid eggs. Some dinosaur eggs were as small as eggs from birds today, while others were much bigger.
Scientists learn about dinosaurs by studying fossils. Fossils are the remains of dinosaurs, like bones or footprints, that have turned into rock over time.
Dinosaurs died out, but they still fascinate people of all ages, especially kids who love to learn about these amazing creatures from the past.
69.How long did dinosaurs rule the planet
A.For a few years. B.For millions of years. C.For thousands of years. D.For hundreds of years.
70.Which dinosaur was about the size of a chicken
A.Tyrannosaurus Rex. B.Compsognathus.
C.Brachiosaurus. D.Bird-like dinosaur.
71.What does the word “fascinate” in Paragraph 5 mean
A.surprise B.influence C.teach D.interest
72.Which of the following is the best title for the passage
A.How Dinosaurs Hunt for Food B.Giants of the Past—Dinosaurs
C.Different Kinds of Bird-like Dinosaurs D.Why Dinosaurs became Extinct
Have you ever lost something in a hard-to-reach space, like behind a sofa or under the bed Wouldn’t it be nice to just suck it up and get it out with a tool Well, robots will soon make this possible.
In a study, scientists from the University of Hong Kong and Carnegie Mellon University in the US have invented small robots that can quickly change into liquid states. They melted (熔化) into liquid and managed to get out of a locked cage during the tests, shocking the whole scientific community.
According to the website Mashable, the scientists got the idea from sea cucumbers (海参), which can change the softness of their bodies and easily enter any place. The robots in the study were made from a soft metal, which has a low melting point of only 30°C. The scientists first placed the robot in a magnetic field (磁场). Thanks to the magnetic field, the robot can then be heated into a liquid form, allowing it to enter some hard-to-reach places. After that, by controlling the strength or direction of the magnetic field, the robot can be moved around in a controlled manner.
Hopefully, these liquid robots can be widely used in different fields and will not disappoint us. They can help take out a foreign object from a model human stomach. Scientists can use them to repair a TV set by squeezing them into hard-to-reach areas inside the TV set. To prevent humans from being harmed, these robots can perform dangerous tasks in hard-to-reach environments, such as cleaning in nuclear power plants (核电站).
“What we’re showing are just ideas that need to be developed further,” said Carmel Majidi of Carnegie Mellon University. “The goal of our future research is to put these liquid robots to use in real-life situations more quickly. We are very confident about achieving this goal.”
73.The writer started the passage by ________.
A.giving examples B.telling stories C.comparing facts D.asking questions
74.The liquid robot works in the order of ________.
a. It is heated into a liquid form. b. It is put in a magnetic field.
c. The magnetic field is used to move robots. d. It enters some hard-to-reach places.
A.a-c-d-b B.a-b-c-d C.b-a-d-c D.d-b-a-c
75.This passage mainly wants to tell us ________.
A.what liquid robots can do now and in the future
B.why scientists invented liquid robots
C.where small liquid robots are invented
D.how liquid robots work in a magnetic field
76.The passage is written in a(n) ________ tone (语气).
A.disappointed B.humorous C.confident D.angry
① Is it a blog (博客) or is it news Do you know the differences between a blog and a news article You can find both on many websites, and they may be about the same topic.
② Let’s say you’re looking up information about a new restaurant opening. You might find an article titled “Downtown’s Latest Restaurant ‘Flavour Fusion’ Opens Its Doors”, which reports on the place, opening date, menu pricing, and the cook’s information. At the same time, another post called “My Amazing First Visit to Flavour Fusion!” would share the writer’s personal dining experience, favourite dishes, feelings about the decorations (装潢), and advice on what to order.
③ Can you tell which is the news article and which is the blog Here’s what you need to know.
④ News articles give information about facts. They answer the essential (核心的) questions: Who What When Where Why And How News articles are usually more formal (正式的). They shouldn’t be influenced (影响) by personal feelings.
⑤ However, blogs give ideas and opinions on something. They may also have information about facts, but the key point is on opinions. Bloggers can write in a free, friendly style and share their own experiences on the topics. They might use “I think” or “I feel” phrases that you hardly see in news articles.
⑥Why is it important to know about different kinds of writing The more you know, the more quickly you can search (搜寻) for the information you want. If it is facts you are looking for, check a news article. If you want to know what different people think about something, check a blog.
⑦ Remember, both blogs and news play important roles. The key is knowing which is which and using them correctly. With this skill, you can make smarter choices about what information to take in. So next time you read something online, take some time to find out if it’s a blog or news article. After all, in this age full of information, being a careful reader is the first step to really becoming knowledgeable.
77.What is the main difference between news and blogs
A.Blogs are usually longer than news. B.News talks about facts and blogs give opinions.
C.News articles are only found online. D.Blogs are more interesting than news.
78.According to the passage, which of the following is the most likely from a news article
A.Ladies and gentlemen, I want to thank you all for being here with us today.
B.Friendship’s warm light guides us through the darkness of life’s long night.
C.Five famous Chinese writers walk into Chongqing No. 3 Secondary School.
D.Nobody should miss the most delicious beef noodles here in “Noodle Delight”
79.What is the best title for this passage
A.The Importance of News and Blogs B.Blogs or News: It’s too Difficult to Choose
C.Online Information Search Advice D.Blogs VS News: Different but Both Important
80.Which of the following shows the structure of this passage
A.B. C. D.
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.B 4.B
【导语】本文主要讲述了人工智能(AI)的定义、应用、挑战以及应对措施。
1.细节理解题。根据“In hospitals, AI can analyze medical scans (like X-rays) to find small signs of illness that human eyes might miss, helping doctors make better treatment plans.”可知,AI分析X光片以发现疾病迹象,这展示了AI在医疗工作中的应用。故选C。
2.细节理解题。根据“One big worry is job changes: as AI gets better at tasks like factory work or data entry, some jobs may disappear.”可知,AI带来的一个主要挑战是可能会取代一些人的工作。故选B。
3.细节理解题。根据“To deal with these challenges, countries around the world are making rules for AI use. These rules aim to keep AI safe and fair”可知,各国制定AI使用规则是为了确保AI的安全和公平使用。故选B。
4.细节理解题。根据“AI is not perfect, but it’s clear that it will play a bigger role in our lives. By using it wisely and solving its problems, we can make AI a tool that helps humans, not replaces them.”可知,作者认为AI虽然存在问题,但如果明智地使用并解决其问题,它可以成为帮助人类的工具。故选B。
5.D 6.C 7.A 8.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了5G技术的特点、应用场景及其对人们生活的改变,并鼓励读者尝试使用5G。
5.细节理解题。根据文章内容,作者提到了1G、2G、3G、4G和5G,共五种移动通信技术。故选D。
6.细节理解题。根据文章第三段“With 5G, you can have classes outside your home.”可知,5G可以实现远程在线课程,①正确;根据第四段“With 5G, cars like this appear in our lives.”可知,5G可以实现自动驾驶汽车,②正确;根据第五段“This means you can download a movie in seconds, and make your video calls clearer.”可知,5G可以实现更清晰的视频通话,⑤正确。而③“在家看医生”和④“学习更好”在文中并未提及。故选C。
7.推理判断题。根据文章内容,作者通过列举5G在在线课程、自动驾驶汽车、视频通话和VR游戏等方面的应用,来展示5G如何改变我们的生活。这是通过举例子的方式来进行说明的。故选A。
8.推理判断题。文章主要介绍了5G技术的特点和应用,属于科技类内容,因此最有可能出现在科学杂志上。故选A。
9.A 10.D 11.D 12.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了人工智能在旅行、家用电器、驾驶等方面的重要作用,说明了人工智能正在多领域让我们的生活更便捷、更安全,并展望其未来发展。
9.细节理解题。根据第二段“AI improves travel experience by making it easy to book flights and hotels...make a traveling plan by giving advice...shows weather and so on during trips,”可知,AI通过为旅行者制定最佳计划来帮助提升旅行体验。故选A。
10.词句猜测题。根据第三段“Smart fridges can alert when some food is nearing going bad, and even show what dishes people can make according to the available food.”可知,智能冰箱在某些食物快要变质时会发出提醒,甚至还能根据现有食材显示人们可以做哪些菜肴;因此,划线单词“alert”意为“提示,提醒”,动词,对应“v. to tell someone about a problem”。故选D。
11.主旨大意题。根据第四段“AI has also changed driving a lot... AI’s role in driving not only tries to improve safety but also makes a great difference to traffic.”可知,本段的核心是人工智能在驾驶领域的重要作用。故选D。
12.篇章结构题。综合全文可知,第1段:总述人工智能在生活中很重要,引出其在不同领域的应用;第2—4 段:分别介绍人工智能在旅行、家用电器、驾驶领域的作用 (并列分述);第5段:总结人工智能的作用,展望未来。因此,本文的结构为“总——分——总”,选项B结构图符合题意。故选B。
13.D 14.B 15.C 16.D
【导语】本文主要介绍了一种手机软件——计步器,以及人们对它的使用。
13.细节理解题。根据“When they start walking, they open the step counter app (计步程序) in their phones to record (记录) how many steps they walk on that day.”可知,人们使用计步程序是为了记录步数。故选D。
14.词句猜测题。根据“We are in the same group to encourage each other and that gives group members the hope that we can keep exercising.”可知,在同一个小组中互相鼓励,给了小组成员希望,这样可以继续锻炼,由此可知“encourage”意思是“鼓励”。故选B。
15.推理判断题。“But she is kind of lazy and doesn’t want to exercise every day.”表转折,前文提到“Miss Wu likes to exercise.”,此处转折说明她原本的惰性,与后文“After I use the step counter app, everything is different”形成对比,所以应放在③处。故选C。
16.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了一种手机软件——计步器,以及人们对它的使用,D选项“A Useful App to Keep Exercising”符合本文标题。故选D。
17.D 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是一篇说明文,文章讲述了五一假期期间,来自大连的游客吴宏波选择使用人工智能作为他的在线导游来规划山西之旅,他通过人工智能应用获得了个性化的旅行计划,并对这次旅行感到非常满意。文章还提到专家认为2025年将是人工智能导游的突破之年,未来人工智能导游将与人类导游合作,为游客带来更加个性化的旅行体验。
17.细节理解题。根据文章第二段“Wu didn’t want to join a tour group because he would have to spend a lot of money and he couldn’t explore freely.”可知,吴宏波不想跟旅行团是因为他想省钱,并且不想被限制,可以自由探索。故选D。
18.推理判断题。根据文章第三段“He input the places he wanted to visit, his travel dates, budget and personal interests into an AI app. Soon, he got a personalized week-long travel plan. It showed him the ways to get around, places to visit, and hotels to stay in.”可知,本段主要介绍了吴宏波输入了想要参观的地方、旅行日期、预算和个人兴趣到人工智能应用中,很快他得到了一个个性化的为期一周的旅行计划,包括出行方式、参观地点和住宿酒店等信息。因此,本段主要讲述的是人工智能应用为吴宏波提供了哪些信息。故选C。
19.细节理解题。根据文章第四段“‘This AI-planned tour truly gave me great surprises,’ Wu said. ‘The places and routes perfectly matched (与……一致) my taste, helping me understand Shanxi better.’”可知,吴宏波认为这次人工智能规划的旅行给他带来了惊喜,地方和路线完全符合他的口味,帮助他更好地了解了山西。因此,他认为这次旅行是令人惊讶和美妙的。故选B。
20.最佳标题题。根据文章最后一段“In the future, AI tour guides will help human (人类的) guides and together they can bring a more personalized experience to make travel more exciting.”以及全文内容可知,文章主要讲述了人工智能导游在旅行中的应用和未来发展趋势,强调了人工智能导游将为旅行者带来更加个性化的体验。因此,最佳标题是“AI tour guides: the future of travel”(人工智能导游:旅行的未来)。故选A。
21.C 22.B 23.A 24.A
【导语】本文主要介绍了蓝鸟面临的问题,并重点介绍了科学家开发的APP如何利用人工智能技术来帮助保护蓝鸟,使其数量有望增加。
21.词句猜测题。根据“However, the number of blue birds has become smaller recently.”及“Luckily, scientists have developed an APP to help increase blue bird numbers.”可知,科学家开发APP是为了应对蓝鸟数量变少的问题,目的是要让蓝鸟数量变多。故划线单词“increase”意为“增加”。故选C。
22.细节理解题。根据“It can identify (识别) different birds by their appearance...The main job of the APP is to help blue birds by finding more food for them while stopping brown birds from getting that food. To control brown bird population, the APP can also suggest special feeders that make it hard for brown birds to eat.”可知,为了保护蓝鸟,APP可以为蓝鸟找食物、识别照片中的鸟并控制褐鸟数量。故选B。
23.推理判断题。根据“What’s next Scientists think the APP could also be used to track birds’ movements. For example, if a blue bird is hurt, the APP can let scientists know quickly.”可推知,作者是通过提出一个问题来开始本段的。故选A。
24.主旨大意题。通读全文可知,本文讲述了蓝鸟面临的问题,并重点介绍了科学家开发的APP如何利用人工智能技术来帮助保护蓝鸟,使其数量有望增加。故本文主要目的是展示科技如何帮助拯救濒危鸟类。故选A。
25.C 26.A 27.B 28.C
【导语】本文通过一项针对319名知识工作者的研究,探讨了过度依赖AI工具对批判性思维的负面影响,指出平衡AI优势与人类自主思考的重要性。
25.细节理解题。根据“According to a new study, the more humans depend on AI tools to complete their tasks, the less critical thinking (批判性思维) they do.”可知,AI削弱了人类的批判性思维。故选C。
26.细节理解题。根据“The study found that the more workers trusted the AI to finish the task, the more they felt like they could let their hands off the wheel. This could lead to depending too much on the technology without checking it.”可知,过度信任AI会导致依赖且疏于检查。故选A。
27.推理判断题。根据第3段“This could lead to depending too much on the technology without checking it. And people may become less critical....when workers didn’t trust the AI much, they used their critical thinking skills more”可知,作者通过对比“信任AI时减少思考”和“不信任时更多用批判性思维”的事实来展示研究结果。故选B。
28.推理判断题。根据“Balancing the benefits of AI with our own development is more important than ever. Critical thinking in the age of AI isn’t about refusing technology—it’s about using it wisely.”可知,作者建议合理使用AI。故选C。
29.D 30.C 31.A 32.C
【导语】本文主要介绍了3D打印技术的发展及其在美国家庭和商业中的应用,同时提及了该技术未来的潜力和对不同地区的影响。
29.细节理解题。根据“Imagine having an idea, drawing it on paper, bringing it to a store and seeing it turn into an object. This is now possible with the help of 3D printers.”可知,3D打印机能将想法转化为实体物品。故选D。
30.词句猜测题。根据“Mr Jaycox believes that within five years, 3D printing technology could become more user-friendly.”及后文对技术应用的描述,“user-friendly”意为“更易于使用的”,即让3D打印机使用起来更简单。故选C。
31.推理判断题。根据“stores with 3D printing services are appearing around the United States”“KiChong Tran plans to open a 3D printing business in Cambodia”及“He says it’s not just Cambodia but anywhere where there is a 3D printer...”可推断,3D打印技术正在全球范围内逐渐流行。故选A。
32.主旨大意题。文章开篇介绍3D打印技术的应用场景变化,接着列举多个美国3D打印业务案例,最后提及技术未来趋势和对其他国家的影响,核心是围绕3D打印业务的发展与成长展开。故选C。
33.C 34.B 35.B 36.C
【导语】本文是一篇说明文,围绕长江国家文化公园展开,介绍了其涵盖的文化资源、九江在其中的作用,以及该项目的重要意义,还涉及长江沿岸地区的新任务等内容。
33.细节理解题。根据“How to protect Yangtze River culture and improve cultural confidence is a new task for the places near the Yangtze River.”可知,长江沿岸地区的新任务是保护长江文化并提升文化自信。故选C。
34.推理判断题。第三段列举了“13 provinces”、“841 national-level intangible cultural heritage projects”等数字,是为了强调长江国家文化公园项目涉及资源之多,突出其影响力。故选B。
35.词句猜测题。最后一段中“It”指代前文的“The Yangtze River National Cultural Park project”,即长江国家文化公园项目。故选B。
36.最佳标题题。文章围绕“长江国家文化公园”的资源、意义及作用等展开,因此“The Yangtze River National Cultural Park”最能准确概括全文主旨。故选C。
37.B 38.A 39.B 40.B
【导语】本文主要介绍了碳捕获技术的用途和现存问题。
37.细节理解题。根据“It refers to the technology that can protect the earth down...in the air.”可知,碳捕获技术可以减少空气中的二氧化碳。故选B。
38.主旨大意题。根据第二段内容可知,碳捕集技术用于收集工厂排放的二氧化碳,所以该段主要介绍了碳捕获技术是如何发挥作用的。故选A。
39.推理判断题。根据“However, there are many problems on the way ... So, it’s hard to make a real difference in fighting climate change now.”可知,如今,碳捕集机非常昂贵,因此,现在很难在应对气候变化方面做出真正的影响,因此可推知,碳捕获技术尚未被广泛应用。故选B。
40.推理判断题。根据“But it will be improved quickly and will become cheaper and more efficient. It is like the mobile phones which were expensive and difficult to use 20 years ago. But now mobile phones have been greatly improved.”可知,作者提到手机是为了说明碳捕获技术也将会像手机一样被不断地优化。故选B。
41.A 42.C 43.B 44.D
【导语】本文主要探讨了快时尚对环境的影响,对比了大型快时尚品牌与小型品牌在可持续发展方面的差异,并对大型品牌提出可持续发展建议。
41.推理判断题。根据第一段“But how can Zara ever be sustainable They produce around 450 million garments a year and release 500 new designs a week, about 20,000 a year”可知,作者用Zara的产量和设计数量,是为了说明Zara难以实现可持续发展,即不环保。故选A。
42.细节理解题。根据第四段“Small brands focus on creating a culture of sustainability by using strategies like producing made-to-order, so they are not making more than what is sold”可知,按需生产是小型品牌的文化特色。故选C。
43.词句猜测题。根据第五段“Large global corporate retailers are not seeking to change their fundamental business model…That would require reworking their entire business structure”可知,改变商业模式会影响企业根本利益,bottom line此处指快时尚带来的利润。故选B。
44.主旨大意题。根据最后一段“I would start to believe Zara... if they started to look at how to move away from their continuous offerings of weekly new products. They need to introduce alternative sustainable business model practices. One small step could be to offer repair or tailoring services”可知,该段重点是大型时尚品牌如何改进服务以实现可持续发展。故选D。
45.C 46.A 47.C 48.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了气候变化对秋天的影响,包括季节变长、树叶变色变晚、霜冻推迟、害虫活跃时间延长等,同时指出如果人类限制碳排放,可能延缓这些影响,呼吁人们保护秋天这一美好季节。
45.细节理解题。根据文章第四段“We can also expect later frosts (霜) according to Dr. Mann”可知,霜冻会推迟,而不是霜冻更多,所以选项C错误;故选C。
46.推理判断题。根据所给句子“Last month, a fireworks show in the Himalayas might badly ① the local environment.”以及后文“The noise could scare wild animals, and the ② left might pollute the land.”可知,烟花表演可能会对当地环境造成破坏,“ruin”意为“破坏”,与“①”处语境相符,所以“ruin”可以放在①处。故选A。
47.词句猜测题。根据文章第五段“If there is any good news at all, though, we may be able to delay (延缓) this development.”以及前文提到的气候变化对秋天的影响,如季节变长、树叶变色变晚等,可知“this development”指的是由于气候变化导致的秋天的变化。故选C。
48.主旨大意题。根据文章最后一段“Autumn is such a wonderful season...The beautiful autumn we protect today may be the sweet memory we will hold tomorrow.”以及前文提到的气候变化对秋天的影响和限制碳排放可以延缓这些影响,可知文章的目的是呼吁人们采取行动对抗气候变化,保护秋天这一美好季节。故选B。
49.C 50.A 51.B 52.B
【导语】本文讲述了安徽天柱山的悬崖清洁工涂有胜及其团队的故事
49.细节理解题。根据“Every morning, he uses safety ropes (绳索), takes a rubbish bag, and climbs down the cliffs. The wind is strong, and the rocks are huge, but he carefully picks up every piece of rubbish.”可知,涂有胜每天早上使用安全绳索,拿着垃圾袋,爬下悬崖清理垃圾,风很大,岩石巨大,但他仍仔细捡起每一片垃圾,这体现了悬崖清理工作的危险性。故选C。
50.细节理解题。根据“Tu grew up near Tianzhu Mountain. He loves it like his home. ‘This job is dangerous, but someone has to do it,’ he says.”可知,涂有胜在天柱山附近长大,他把这座山当作自己的家一样热爱,所以尽管这份工作危险,他还是坚持做了这么多年。故选A。
51.细节理解题。根据“Besides (除了) cleaning, Tu also teaches tourists about taking care of nature.”可知,除了清理垃圾,他还教游客如何爱护自然。故选B。
52.主旨大意题。根据“Thanks to these cleaners, Tianzhu Mountain stays beautiful. Their hard work reminds us to care for nature. Next time you travel somewhere, remember not to drop litter.”可知,文章主要讲述了天柱山的悬崖清洁工们辛苦工作保持山体清洁,提醒人们要尊重自然,不要乱扔垃圾。故选B。
53.C 54.C 55.A 56.C
【导语】本文是一篇议论文,文章通过提出“什么是好邻居”的问题,论述了好邻居应具备尊重、乐于助人和爱护环境这三个特点,并呼吁大家共同建设友好社区。
53.细节理解题。根据第一段中“When we choose a house, we all want to have nice neighbors, because most of us think that they are helpful to our life. But what kind of neighbour is good ”可知,作者通过提出“什么样的邻居是好邻居”这一问题开篇。故选C。
54.细节理解题。根据第三段中“For example, if we are not at home, our good neighbors will help us take care of the pets.”可知,好邻居会在我们不在家时帮忙照顾宠物。故选C。
55.词句猜测题。根据第二段中“We will feel very annoyed at having this kind of neighbors and move away quickly.”可知,有这种邻居我们会觉得很生气,赶紧搬走。由此可推测,下划线单词“annoyed”的中文意思是“生气的”,与angry同义。故选A。
56.篇章结构题。通读全文可知,第①段提出“想要好邻居”及“什么样的邻居是好邻居”的问题;第②到④段分别从相互尊重、乐于助人、爱护环境三个方面阐述好邻居的特质;第⑤段呼吁大家做个好邻居,共建友好社区,即“总-分-总”结构(①/②③④/⑤)。故选C。
57.C 58.D 59.B 60.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了太空垃圾的现状、危害,以及各国和科学家为减少、清理太空垃圾所采取的措施,并强调及时应对该问题的重要性。
57.词句猜测题。根据第二段“According to BBC News, there are more than 22,000 pieces of space junk floating around the earth. And these are just the things that we can see from the surface of the earth by telescopes.”可知,据英国广播公司新闻报道,地球周围漂浮着超过 2.2 万块太空垃圾。而这些还只是我们从地球表面通过望远镜能观测到的部分;据此可以推断,划线单词“these”指代前文的“pieces of space junk”(太空垃圾碎片)。故选C。
58.细节理解题。根据第三段“even a very small piece can break important satellites or become a danger to astronauts. If the tiniest piece of junk crashes into a spaceship, it can damage the spaceship”可知,即使很小的太空垃圾也能撞坏重要卫星、对宇航员造成威胁,若撞上宇宙飞船还会损坏

展开更多......

收起↑

资源预览