资源简介 2025-2026 学年九年级英语上学期期中模拟练习卷 人教版(考试时间:90 分钟 试卷满分:120 分)第一卷 (选择题,满分 75 分)一、听力。(共 20 分)A. 听对话选图片。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)1.Where is Mr Black going A. B. C.2.When will the boy’s father come back A. B. C.3.What is the speaker talking about A. B. C.4.A. B. C.5.What is Jack’s animal sign A. B. C.B. 听短对话选答案。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)6.What are they going to have A.Some juice. B.Some cola. C.Some ice cream.7.Where is the lab A.Beside the dining hall. B.Next to the library. C.In front of the library.8.Where is Sandy A.In the classroom. B.At home. C.In the library.9. A.Bowls. B.Forks. C.Chopsticks.10.A.A restaurant. B.A coffee shop. C.A restroom.C. 听长对话选答案。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)听对话,回答下列小题。11.How long will the man stay in Shanghai A.For five days. B.For two days. C.For four days.12.What will the weather be like in Shanghai tomorrow A.Sunny. B.Rainy. C.Cloudy.听一段对话,回答以下小题。13.How’s Linda’s English A.She can speak English, but she can’t write it.B.She can speak and write English well.C.She can write English, but she can’t speak it.14.What does the man think of French A.Easy. B.Interesting. C.Difficult.15.How many languages can Linda speak A.Two. B.Three. C.Four.D.听短文选答案。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)听短文,回答以下各小题。16.What can influence your personality according to the passage A.Your nationality B.Your star sign C.Your animal sign17.Who is careful about “saving face” when dealing with other people A.Germans B.French people C.Chinese18.Who spends lots of time outdoors and enjoys a slower life A.Australians B.Chinese C.French people19.Who is serious and careful and pays attention to details A.Chinese B.Australians C.Germans20.What can we learn from the passage A.People think Germans are loud and rude.B.French people are good at singing and dancing.C.Some people say French people have no sense of humour.二、单项选择。(本题共 8 小题,每小题 1 分,共 8 分)21.Be quiet in the library!A.loud B.lively C.silent D.active22.Is there a restroom A.study B.hospital C.kitchen D.washing room23.—Could you please show me how to book tickets online —________. Whenever you are free.A.With pleasure B.Sorry C.Never mind D.You are welcome24.—________. Could you tell me where I should park my car —Sure. There’s an underground parking lot over there.A.Let it go B.Come on C.Excuse me D.On the way25.Uncle Li __________ to his office in the morning, but now he __________ to work on foot.A.used to drive; is used to go B.used to driving; is used to goC.used to drive; is used to going D.used to driving; is used to going26.Zhang Guimei is always ________ with herself. That’s why she was honored as one of the“People Who Moved China”.A.kind B.friendly C.strict D.generous27.—What a day! I was fired by the boss and my son hurt himself in the PE lesson.—________, as the saying goes. I’m sorry to hear that.A.It never rains but it pours B.Every dog has its dayC.Don’t burn the candle at both ends D.The early bird catches the worm28.—Mr Wang, I’m new here. Could you tell me ________ I’ve heard so much about it.—Sure. It has a long history and you can enjoy its beauty.A.when was the Haohe River built B.if the Wolf Hill is worth visitingC.that I can go to Binjiang Park D.where I could try traditional food三、阅读(共两节,满分 32 分)第一节(共 11 小题;每小题 2 分,满分 22 分)阅读下列短文,从短文后每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。A三、阅读理解Do you ever have problems getting all your work done If you do, you should try thePomodoro Technique.“Pomodoro” means “tomato” in Italian. The Pomodoro Technique was created by an Italian,Francesco Cirillo, who used a tomato clock to count time when he was studying. Here is how thetechnique works:Study for 25 minutes. This is Write down what you areGet a timer. called one “pomodoro.” Set a going to do.timer.Stop studying when the timergoes off. Take a five-minute After four pomodoros, take abreak. longer break, 15 to 30Note: You should set a timer Start another pomodoro minutes.not only for the pomodoros Note: The breaks help youbut for the breaks as well. focus and not feel tired.That way, you won’t stop fortoo long.So, next time you are learning for a test or doing homework, give the Pomodoro Techniquea try. It may be the answer you need for studying smarter!29.The underlined word “timer” refers to ________.A.a special watch B.a person who counts timeC.a tomato clock D.a long period of break30.The poster was designed to ________.A.share a story about an ItalianB.show the best time to take a breakC.share the history of the Pomodoro TechniqueD.show a way of finishing work without wasting time31.Which of the following statements is true about the Pomodoro Technique A.It is the best way to count time.B.You need to set a timer for the breaks.C.You need to buy a new watch for this technique.D.It is easy to get very tired because the breaks are too short.BNot many girls grow up to become rocket engineers, and even fewer go to space. But WangHaoze has achieved both.As a student, she studied very hard. In 2008, she entered Southeast University, one of China’s top universities. There, she took part in new research programs. They were exciting but also verydifficult.Once, Wang complained (抱怨) about the challenges. Her supervisor, Gu Fan, told her,“Always do your best, even when it’s hard. Make hard work a habit. If you don’t, you may notknow how to try your best when you finally find what you love.”Wang remembered these words well. After leaving school, she discovered her true interest:space science. She became a rocket engine designer. She enjoyed solving problems and soondesigned an excellent new product.In May 2018, China began training new astronauts. Wang caught the chance and signed upright away. Because of her strong body and mind, she was chosen. The training was full ofchallenges, but she never gave up.On October 30, 2024, Wang flew into space on the Shenzhou-19 spaceship. She will facemore challenges at the Tiangong space station, but she is ready to try her best.32.When did Wang Haoze get into Southeast University A.In 2008. B.In 2018. C.In 2024.33.Why did Wang Haoze’s supervisor give her advice A.Because she was not a top student in the university.B.Because she complained about the challenges in research.C.Because she wanted to give up her research programs.34.What does the underlined word “supervisor” mean in Paragraph 3 A.Friend. B.Student. C.Teacher.35.What is the main idea of the passage A.It introduces how Southeast University trains top rocket engineers.B.It tells the story of Wang Haoze from a student to an astronaut.C.It explains the challenges of being an astronaut in China.CIn China, AI chatbots like DeepSeek are becoming popular helpers. Students chat aboutexam fears, and young parents ask about family arguments. These computer programs give repliesday or night, earning the name “24-hour digital friends.” But can AI truly replace human doctors A 2024 report shows that 45% of people who need mental health (心理健康) care failed toreceive help. High costs and doctor shortages remain big problems. Professor Daniel Lowdexplains, “AI chatbots offer free support anytime. They are not perfect, but if they reduce people’sloneliness, that’s meaningful progress.”However, human doctors have special skills that machines can’t copy. During meetings,they notice important details like tears, which help them understand hidden pains. They changetreatment (治疗) plans weekly based on patients’ conditions. Professor Richard Lachman warns,“Chatbots repeat doctor-like words without real medical training. This could be risky.”Some companies are trying to create safer AI tools. The Wysa app follows strict UKhospital rules, always telling users “I’m not a real doctor” during talks. It suggests breathingexercises for stress and connects users to human experts for serious problems.For quick help with simple issues like school pressure or friend fights, chatbots work well.They’re free and never get tired. But for long-term mental health needs, human doctors do better.They remember your birthday, notice your new haircut, and laugh at your jokes just like yourfriends. Building this kind of rapport is something AI cannot achieve.The future might see chatbots dealing with common questions while doctors focus onserious problems. It might be better to use both: chatbots for quick advice at midnight, and realdoctors for deeper conversations during daylight hours.36.Why do some people use AI chatbots for help according to paragraph 1 A.Chatbots can notice small details like feelings.B.Chatbots can give free advice to people.C.Chatbots can answer questions anytime.D.Chatbots can help students with exams.37.How does Wysa make the AI tools safer A.It always gives correct answers to patients.B.It follows strict rules in US hospitals.C.It connects users to police in serious cases.D.It says “I’m not a real doctor” during chats.38.What does the underlined word rapport in paragraph 5 probably mean A.Relationship. B.Technology. C.convenience. D.Conversation.39.According to the passage, what will happen in the future A.AI will replace all doctors. B.AI and doctors will work together.C.Human doctors will not use AI. D.AI will not provide mental health care.第二节(共 10 小题;每小题 2 分,满分 10 分)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。Everyone wants to be an excellent child at school. Being excellent means not only being agreat student but also doing well in other areas, like social activities. 40Create a good environment at home to support your success at school. Being excellent atschool requires hard work at home, too. Make sure you have somewhere comfortable to finishyour homework, review your subjects, and study for exams at home.41 Being organized will help you complete your homework more efficiently (高效地) and avoid losing important materials. Making your homework and school things clean andtidy also leaves a better impression on your teachers and classmates.42 Once you build your skills in an area, take part in competitions against othertalented people in your field. Whether it’s a dance competition or a spelling bee, taking part inthem is a great way to shine.43 If you take care of yourself and stay healthy, you’ll have more energy foryour classes and other activities, and look better, too.Being kind to all the people around your school will help you be a star at school. 44The more people you have on your side, the more people you can ask for help when you need it.A.Do activities that challenge you.B.Always keep a smile ready for the people.C.How do people become excellent at work D.Here are some steps for you to achieve that.E.Stay organized and keep your materials clean.F.Do you always complete all your homework on time G.Being healthy is a good step in helping you succeed.四、完形填空。(本题共 10 小题,每小题 1.5 分,共 15 分)Johnny was a good kid, but sometimes, he got into 45 while hanging around inthe house. One morning, his parents had to be away for a big event, so Johnny had to stay home46 —for the first time. Mom and Dad knew it was a big step for Johnny, so they sat him downand talked 47 the rules of being home alone.“Listen up, Johnny!” Dad said. “ 48 we’re not here, there are some importantrules for you. Rule number one: always keep the door locked (锁好).”Johnny listened carefully and nodded (点头).“Promise not to open the door for strangers, 49 they are,” Mom said.Johnny nodded again.“Oh,” Dad added, “and remember to 50 the lights and appliances (电器) whenyou’re not using them.”“Don’t worry, Mom and Dad,” Johnny said. “I will remember those. Better safe than sorry,right ”“That’s right,” Mom smiled. “And if you ever feel 51 or worried, we’re just aphone call away, and we’ll be back soon.”As his parents left, Johnny stood at the door and said 52 . During the whole day,Johnny followed the rules perfectly. He locked the door when his parents left, kept quiet whentheir mailman 53 outside the door, and turned off the lights when he went to bed. Hewas so proud of himself when his parents 54 returned home at night.45.A.happiness B.trouble C.danger46.A.together B.aloud C.alone47.A.to B.about C.with48.A.When B.Unless C.Because49.A.whoever B.however C.whenever50.A.turn up B.turn off C.turn on51.A.scary B.scared C.surprise52.A.hello B.thanks C.goodbye53.A.appeared B.shouted C.rushed54.A.suddenly B.politely C.finally第二卷 (非选择题,满分 45 分)五、完成句子。(本题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)55.The report was written by Tom yesterday. (改为一般疑问句)the report by Tom yesterday 56.“Will Martin review for the math test ” Mrs. Lee asked me. (改成宾语从句)Mrs. Lee asked me Martin review for the math test.57.Tina often draws pictures after school. (用 now 改写)Tina pictures now.58.最后,他死于他的伤。In the end, he his wounds.59.他们穿过一扇门。They a gate.六、短文填空。(本题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)Engineers in the US have made a group of robots. They are smart enough to m 60to deal with obstacles (障碍).“When ants collect or carry things, i 61 one comes upon an obstacle, the groupworks together to deal with that obstacle,” explained Dr Yasemin Ozkan-Aydin of the Universityof Notre Dame, who led the research. “When there’s a break in the path, for example, they will c62 a bridge so the other ants can travel across and that is the idea for the study.”Ozkan-Aydin and her partners s 63 3D-printed a group of four-legged robotswhich are 15 to 20 cm long. They were fixed with touch sensors (传感器) at the front and b64 , so that they could feel and work with the other robots in the group. The robots were thentasked with finding their way over different surfaces (表面), i 65 grass, floors andcarpets. Ozkan-Aydin also built stairs for them to climb up using plastic or wooden blocks.Whenever a robot had d 66 in connecting itself with the other robots, it would sendinformation to them t 67 its touch sensors.Ozkan-Aydin hopes this technology could be used in the future to make groups of robots tohelp in more areas. However, she s 68 that battery technology needs to improve so thatthe robots’ working time won’t be i 69 by electric quantity (电量).七、任务型阅读。(本题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)阅读短文,按要求回答问题。Chinese people like the red colour a lot. Even now, Chinese people like to call ourselvesChizi, meaning the red descendant (子孙).Red represents the motherland and authority (权威). Official uniforms of the Tang dynastywere red. In the Qing dynasty, red was used on official caps to show different rankings (等级). Aswe know, the Five-starred Red Flag was first raised on October 1st, 1949. Even nowadays,headlines of official documents (文件) are painted in red. This is why they are called red-headdocuments.For ordinary people, red stands for happiness. For example, “double happiness” used forweddings is red. The bride (新娘) wears red clothes which are different from the white gowns ofthe West. During the Chinese Spring Festival, people will give red packets to the children toexpress good wishes. Couplets (对联) hanging on both sides of the doors are written in red. Theword red equals beauty. The expression hongyan, meaning red colour, is a synonym (代名词) of abeautiful girl. Red is also one of the most popular words used in the names of Chinese women.But in traffic lights, red means stop driving.This is how the Westerners like to use the red colour. It is because red is very bright, and isgood for warning purposes. But it doesn’t really have any negative (负面的) meanings.回答下面 5 个问题,每题答案不超过 5 个词。70.What does Chizi mean 71.When was the Five-starred Red Flag first raised 72.What are official documents called when the headlines are painted in red 73.Why will people give red packets to the children 74.What do you think of the red colour 八、书面表达。(共 15 分)75.中国结作为一种传统艺术形式,深受国人和国外友人的喜爱。春节期间人们经常悬挂中国结,以增加节日气氛。请你写一篇发言稿向外国朋友们介绍中国结。要点:1. 由一根红色的绳子编成;2. 过去用来记事,现在用来装饰(decorate);3. 是幸福和好运的象征。要求:1. 内容应包括所有要点;2. 条理清晰,行文连贯,可适当发挥;3. 文中不能出现真实的人名、地名、校名等信息;4. 词数 80 词左右。_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025-2026 学年九年级英语上学期期中模拟练习卷人教版解析卷(考试时间:90 分钟 试卷满分:120 分)第一卷 (选择题,满分 75 分)一、听力。(共 20 分)A. 听对话选图片。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)1.Where is Mr Black going A. B. C.【答案】B【原文】Mr. Black is going to park his car in the parking lot on the left.2.When will the boy’s father come back A. B. C.【答案】B【原文】M: Today is Wednesday, and my father will be back in three days.3.What is the speaker talking about A. B. C.【答案】C【原文】The mooncakes are delicious.4.A. B. C.【答案】B【原文】A: Excuse me, sir. Please don’t use a flash while taking photos in this room.A: Sorry, I didn’t see the sign on the wall.Question: What can be seen on the wall of the room 5.What is Jack’s animal sign A. B. C.【答案】C【原文】W: Jack, what is your animal sign M: My brother’s animal sign is the sheep. My brother is one year older than me so my animal signmust be the monkey.B. 听短对话选答案。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)6.What are they going to have A.Some juice. B.Some cola. C.Some ice cream.【答案】C【原文】W: It’s too hot, Tom. Let’s get something cool to eat.M: How about some ice cream There is an ice cream shop near here.7.Where is the lab A.Beside the dining hall. B.Next to the library. C.In front of the library.【答案】A【原文】M: Excuse me. Could you tell me where the lab is W: Sure. It’s over there, across from the library, beside the dining hall.8.Where is Sandy A.In the classroom. B.At home. C.In the library.【答案】C【原文】W: Are you all here today M: Everyone is here except Sandy. Kitty says Sandy has gone to the library.W: OK, I see.9.A.Bowls. B.Forks. C.Chopsticks.【答案】C【原文】W: Is this pair of chopsticks made of silver M: No, they are made of wood. The fork and the bowl are made of silver.Q: What is made of wood 10.A.A restaurant. B.A coffee shop. C.A restroom.【答案】A【原文】A: Excuse me, do you know where the nearest restaurant is B: Yes, it’s on the third floor.Question: Where does the boy want to go C. 听长对话选答案。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)听对话,回答下列小题。11.How long will the man stay in Shanghai A.For five days. B.For two days. C.For four days.12.What will the weather be like in Shanghai tomorrow A.Sunny. B.Rainy. C.Cloudy.【答案】11.C 12.B【原文】W: How long will you stay in Shanghai M: From Tuesday to Friday.W: Oh, I’m afraid you’d better take an umbrella.M: Why W: The radio says it will be rainy in Shanghai tomorrow.M: OK, I will. Thank you.听一段对话,回答以下小题。13.How’s Linda’s English A.She can speak English, but she can’t write it.B.She can speak and write English well.C.She can write English, but she can’t speak it.14.What does the man think of French A.Easy. B.Interesting. C.Difficult.15.How many languages can Linda speak A.Two. B.Three. C.Four.【答案】13.B 14.C 15.B【原文】M: Linda, what language can you speak besides Chinese W: English. I can speak English very well. I can also write it well.M: How about French W: I can speak a little French, but I can’t write it at all.M: Well, it isn’t easy. It’s quite different from English and Chinese.W: Yes. I agree with you.D.听短文选答案。(本题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)听短文,回答以下各小题。16.What can influence your personality according to the passage A.Your nationality B.Your star sign C.Your animal sign17.Who is careful about “saving face” when dealing with other people A.Germans B.French people C.Chinese18.Who spends lots of time outdoors and enjoys a slower life A.Australians B.Chinese C.French people19.Who is serious and careful and pays attention to details A.Chinese B.Australians C.Germans20.What can we learn from the passage A.People think Germans are loud and rude.B.French people are good at singing and dancing.C.Some people say French people have no sense of humour.【答案】16.A 17.C 18.A 19.C 20.B【原文】Some people believe that your nationality can influence your personality.FrenchFrench people are often seen as romantic and outgoing people with a great love for life, food andwine. They are good at singing and dancing.ChineseChinese are friendly people who are hard-working. They are polite because they are careful aboutsaving face when dealing with other people.AustraliansAustralians are merry people who spend a lot of time outdoors. They enjoy a slower life. Theylaugh a lot but sometimes people think they are loud and rude.GermansGermans are often described as being serious and careful. They are hard workers and pay a lot ofattention to details. However, sometimes people say Germans have no sense of humor.All these national types can be true for some people but very wrong for others. For example, youmight meet a German who is a confident singer with a great sense of humor or an Australian whois shy and quiet.二、单项选择。(本题共 8 小题,每小题 1 分,共 8 分)21.Be quiet in the library!A.loud B.lively C.silent D.active【答案】C【详解】句意:在图书馆要保持安静!考查形容词辨析。loud 大声的;lively 活泼的;silent 寂静的;active 活跃的。此句为祈使句,根据“in the library”可知,图书馆里要保持安静。“quiet”意为“安静的”,与选项 C 意思相近。故选 C。22.Is there a restroom A.study B.hospital C.kitchen D.washing room【答案】D【详解】句意:这儿有洗手间吗?考查名词辨析。study 书房;hospital 医院;kitchen 厨房;washing room 洗手间。restroom意为“洗手间”,与 washing room 意思相同。故选 D。23.—Could you please show me how to book tickets online —________. Whenever you are free.A.With pleasure B.Sorry C.Never mind D.You are welcome【答案】A【详解】句意:——你能告诉我如何在网上订票吗?——乐意效劳。只要你有空。考查情景交际。With pleasure 乐意效劳;Sorry 对不起;Never mind 没关系;You are welcome不客气。根据“Whenever you are free”可知,此句是说愿意帮助对方,故选 A。24.—________. Could you tell me where I should park my car —Sure. There’s an underground parking lot over there.A.Let it go B.Come on C.Excuse me D.On the way【答案】C【详解】句意:——打扰一下。你能告诉我该把车停在哪里吗?——当然,在那里有一个地下停车场。考查情景交际。Let it go 随它吧;Come on 加油;Excuse me 打扰一下;On the way 在途中。根据“Could you tell me where I should park my car ”可知,表示打扰对方,用 excuse me,故选 C。25.Uncle Li __________ to his office in the morning, but now he __________ to work on foot.A.used to drive; is used to go B.used to driving; is used to goC.used to drive; is used to going D.used to driving; is used to going【答案】C【详解】句意:李叔叔过去常常早上开车去办公室,但现在他习惯步行上班。考查动词短语用法。used to do sth 表示“过去常常做某事”;be used to doing sth 表示“习惯于做某事”;be used to do sth 表示“被用来做某事”。根据“to his office in the morning, but nowhe...to work on foot”可知他过去常常早上开车去办公室,但现在他习惯步行上班,第一个空用短语 used to do,第二个空用短语 be used to doing。故选 C。26.Zhang Guimei is always ________ with herself. That’s why she was honored as one of the“People Who Moved China”.A.kind B.friendly C.strict D.generous【答案】C【详解】句意:张桂梅总是对自己要求严格。那就是为什么她被授予“感动中国人物”之一的原因。考查形容词辨析。kind 善良的;friendly 友好的;strict 严格的;generous 慷慨的。根据语境可知,张桂梅被授予“感动中国人物”之一,说明她是一个对自己要求严格的人,be strict withsb.意为“对某人要求严格”,所以此处应该用 strict。故选 C。27.—What a day! I was fired by the boss and my son hurt himself in the PE lesson.—________, as the saying goes. I’m sorry to hear that.A.It never rains but it pours B.Every dog has its dayC.Don’t burn the candle at both ends D.The early bird catches the worm【答案】A【详解】句意:——多么糟糕的一天啊!我被老板解雇了,我儿子在体育课上受伤了。——祸不单行啊,就像俗话说的那样。听到这个消息我很难过。考查谚语。It never rains but it pours 祸不单行;Every dog has its day 人人皆有得意时;Don’tburn the candle at both ends 不要过度消耗精力;The early bird catches the worm 早起的鸟儿有虫吃。根据语境可知,此处是在描述对方一天内遭遇了多个不幸,即“祸不单行”,所以应该用 It never rains but it pours。故选 A。28.—Mr Wang, I’m new here. Could you tell me ________ I’ve heard so much about it.—Sure. It has a long history and you can enjoy its beauty.A.when was the Haohe River built B.if the Wolf Hill is worth visitingC.that I can go to Binjiang Park D.where I could try traditional food【答案】B【详解】句意:——王先生,我是新来的。你能告诉我狼山是否值得一游吗?我听说了很多关于它的事。——当然。它历史悠久,你可以欣赏它的美。考查宾语从句。宾语从句应用陈述语序,排除 A;根据答语“It has a long history and you canenjoy its beauty.”可知,是在询问某个地方是否值得游览,B 选项“if the Wolf Hill is worthvisiting”符合语境。故选 B。三、阅读(共两节,满分 32 分)第一节(共 11 小题;每小题 2 分,满分 22 分)阅读下列短文,从短文后每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。ADo you ever have problems getting all your work done If you do, you should try thePomodoro Technique.“Pomodoro” means “tomato” in Italian. The Pomodoro Technique was created by an Italian,Francesco Cirillo, who used a tomato clock to count time when he was studying. Here is how thetechnique works:Study for 25 minutes. This is Write down what you areGet a timer. called one “pomodoro.” Set a going to do.timer.Stop studying when the timergoes off. Take a five-minuteAfter four pomodoros, take a break.longer break, 15 to 30 Note: You should set a timerStart another pomodoro minutes. not only for the pomodorosNote: The breaks help you but for the breaks as well.focus and not feel tired. That way, you won’t stop fortoo long.So, next time you are learning for a test or doing homework, give the Pomodoro Techniquea try. It may be the answer you need for studying smarter!29.The underlined word “timer” refers to ________.A.a special watch B.a person who counts timeC.a tomato clock D.a long period of break30.The poster was designed to ________.A.share a story about an ItalianB.show the best time to take a breakC.share the history of the Pomodoro TechniqueD.show a way of finishing work without wasting time31.Which of the following statements is true about the Pomodoro Technique A.It is the best way to count time.B.You need to set a timer for the breaks.C.You need to buy a new watch for this technique.D.It is easy to get very tired because the breaks are too short.【答案】29.C 30.D 31.B【导语】本文是一篇说明文,介绍了“番茄工作法”的起源、具体操作步骤以及这种方法的益处,旨在鼓励读者尝试这种高效的工作学习方式。29.词句猜测题。根据第二段中“The Pomodoro Technique was created by an Italian, FrancescoCirillo, who used a tomato clock to count time when he was studying.”以及后文“Set a timer.”和“You should set a timer not only for the pomodoros but for the breaks as well.”可知,弗朗西斯科·奇里洛在学习时使用了一个番茄形状的时钟来计时,而“番茄工作法”中也提到要设置一个计时器来计时工作和休息,由此可推知,“timer”指的是用来计时的工具,即“番茄钟”。故选 C。30.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中“Do you ever have problems getting all your workdone If you do, you should try the Pomodoro Technique.”以及最后一段中“So, next time you arelearning for a test or doing homework, give the Pomodoro Technique a try. It may be the answeryou need for studying smarter!”可知,文章介绍了“番茄工作法”的起源、具体操作步骤以及这种方法的益处,旨在鼓励读者尝试这种高效的工作学习方式,以不浪费时间的方式完成工作。选项 D“展示一种不浪费时间完成工作的方法”符合文章主旨。故选 D。31.细节理解题。根据第四段中“Note: You should set a timer not only for the pomodoros but forthe breaks as well.”可知,在使用“番茄工作法”时,不仅要为工作时段设置计时器,还要为休息时段设置计时器。选项 B“你需要为休息设置一个计时器”符合文意。故选 B。BNot many girls grow up to become rocket engineers, and even fewer go to space. But WangHaoze has achieved both.As a student, she studied very hard. In 2008, she entered Southeast University, one of China’s top universities. There, she took part in new research programs. They were exciting but also verydifficult.Once, Wang complained (抱怨) about the challenges. Her supervisor, Gu Fan, told her,“Always do your best, even when it’s hard. Make hard work a habit. If you don’t, you may notknow how to try your best when you finally find what you love.”Wang remembered these words well. After leaving school, she discovered her true interest:space science. She became a rocket engine designer. She enjoyed solving problems and soondesigned an excellent new product.In May 2018, China began training new astronauts. Wang caught the chance and signed upright away. Because of her strong body and mind, she was chosen. The training was full ofchallenges, but she never gave up.On October 30, 2024, Wang flew into space on the Shenzhou-19 spaceship. She will facemore challenges at the Tiangong space station, but she is ready to try her best.32.When did Wang Haoze get into Southeast University A.In 2008. B.In 2018. C.In 2024.33.Why did Wang Haoze’s supervisor give her advice A.Because she was not a top student in the university.B.Because she complained about the challenges in research.C.Because she wanted to give up her research programs.34.What does the underlined word “supervisor” mean in Paragraph 3 A.Friend. B.Student. C.Teacher.35.What is the main idea of the passage A.It introduces how Southeast University trains top rocket engineers.B.It tells the story of Wang Haoze from a student to an astronaut.C.It explains the challenges of being an astronaut in China.【答案】32.A 33.B 34.C 35.B【导语】本文讲述了王浩泽从学生时代到成为火箭发动机设计师并飞往太空的奋斗历程。32.细节理解题。根据“In 2008, she entered Southeast University, one of China’s top universities.”可知,王浩泽在 2008 年进入东南大学。故选 A。33.细节理解题。根据“Once, Wang complained (抱怨) about the challenges.”可知,王浩泽的导师给她建议,是因为她抱怨研究中的挑战。故选 B。34.词句猜测题。根据“Her supervisor, Gu Fan, told her, ‘Always do your best, even when it’shard. Make hard work a habit. If you don’t, you may not know how to try your best when youfinally find what you love.’”并结合常识可知,在大学里,给学生研究指导并提出建议的通常是老师或导师,所以划线词与“Teacher”同义。故选 C。35.主旨大意题。根据文章内容可知,文章从王浩泽的学生时代讲起,介绍她成为火箭发动机设计师,再到成为宇航员进入太空的经历,所以本文的主旨是讲述王浩泽从学生到宇航员的故事。故选 B。CIn China, AI chatbots like DeepSeek are becoming popular helpers. Students chat aboutexam fears, and young parents ask about family arguments. These computer programs give repliesday or night, earning the name “24-hour digital friends.” But can AI truly replace human doctors A 2024 report shows that 45% of people who need mental health (心理健康) care failed toreceive help. High costs and doctor shortages remain big problems. Professor Daniel Lowdexplains, “AI chatbots offer free support anytime. They are not perfect, but if they reduce people’sloneliness, that’s meaningful progress.”However, human doctors have special skills that machines can’t copy. During meetings,they notice important details like tears, which help them understand hidden pains. They changetreatment (治疗) plans weekly based on patients’ conditions. Professor Richard Lachman warns,“Chatbots repeat doctor-like words without real medical training. This could be risky.”Some companies are trying to create safer AI tools. The Wysa app follows strict UKhospital rules, always telling users “I’m not a real doctor” during talks. It suggests breathingexercises for stress and connects users to human experts for serious problems.For quick help with simple issues like school pressure or friend fights, chatbots work well.They’re free and never get tired. But for long-term mental health needs, human doctors do better.They remember your birthday, notice your new haircut, and laugh at your jokes just like yourfriends. Building this kind of rapport is something AI cannot achieve.The future might see chatbots dealing with common questions while doctors focus onserious problems. It might be better to use both: chatbots for quick advice at midnight, and realdoctors for deeper conversations during daylight hours.36.Why do some people use AI chatbots for help according to paragraph 1 A.Chatbots can notice small details like feelings.B.Chatbots can give free advice to people.C.Chatbots can answer questions anytime.D.Chatbots can help students with exams.37.How does Wysa make the AI tools safer A.It always gives correct answers to patients.B.It follows strict rules in US hospitals.C.It connects users to police in serious cases.D.It says “I’m not a real doctor” during chats.38.What does the underlined word rapport in paragraph 5 probably mean A.Relationship. B.Technology. C.convenience. D.Conversation.39.According to the passage, what will happen in the future A.AI will replace all doctors. B.AI and doctors will work together.C.Human doctors will not use AI. D.AI will not provide mental health care.【答案】36.C 37.D 38.A 39.B【导语】本文是一篇说明文,主要讨论了 AI 聊天机器人在心理健康领域的应用及其局限性,同时对比了 AI 与人类医生的优缺点,并展望了未来二者可能的协作模式。36.细节理解题。根据“These computer programs give replies day or night, earning the name‘24-hour digital friends.’”可知,AI 聊天机器人因能全天候回复问题而得名“24 小时数字朋友”。故选 C。37.细节理解题。根据“The Wysa app follows strict UK hospital rules, always telling users ‘I’mnot a real doctor’ during talks.”可知,Wysa 通过明确声明非真实医生来确保安全性。故选 D。38.词句猜测题。根据“They remember your birthday, notice your new haircut, and laugh at yourjokes just like your friends. Building this kind of rapport is something AI cannot achieve.”可知,他们会记住你的生日,注意到你新剪的发型,还会像你的朋友一样,被你讲的笑话逗笑,这是一种人际关系,但是建立这种融洽的关系是人工智能无法做到的,rapport 指“人际关系”。故选 A。39.推理判断题。根据“The future might see chatbots dealing with common questions whiledoctors focus on serious problems. It might be better to use both: chatbots for quick advice atmidnight, and real doctors for deeper conversations during daylight hours.”可推知,未来 AI 与医生将协作分工。故选 B。第二节(共 10 小题;每小题 2 分,满分 10 分)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。Everyone wants to be an excellent child at school. Being excellent means not only being agreat student but also doing well in other areas, like social activities. 40Create a good environment at home to support your success at school. Being excellent atschool requires hard work at home, too. Make sure you have somewhere comfortable to finishyour homework, review your subjects, and study for exams at home.41 Being organized will help you complete your homework more efficiently (高效地) and avoid losing important materials. Making your homework and school things clean andtidy also leaves a better impression on your teachers and classmates.42 Once you build your skills in an area, take part in competitions against othertalented people in your field. Whether it’s a dance competition or a spelling bee, taking part inthem is a great way to shine.43 If you take care of yourself and stay healthy, you’ll have more energy foryour classes and other activities, and look better, too.Being kind to all the people around your school will help you be a star at school. 44The more people you have on your side, the more people you can ask for help when you need it.A.Do activities that challenge you.B.Always keep a smile ready for the people.C.How do people become excellent at work D.Here are some steps for you to achieve that.E.Stay organized and keep your materials clean.F.Do you always complete all your homework on time G.Being healthy is a good step in helping you succeed.【答案】40.D 41.E 42.A 43.G 44.B【导语】本文是一篇说明文,短文内容是关于如何在学校成为优秀学生的建议。40.根据“Create a good environment at home to support your success at school.”可知,下文开始给出具体建议。选项 D“以下是实现这一目标的一些步骤。”符合语境。故选 D。41.根据“Being organized will help you complete your homework more efficiently (高效地) andavoid losing important materials.”可知,下文详细解释“有条理”的好处,选项 E“保持整洁,保持材料干净。”符合语境。故选 E。42.根据“Once you build your skills in an area, take part in competitions against other talentedpeople in your field.”可知,此处应该引出“竞赛”内容,选项 A“做一些有挑战性的活动。”符合语境。故选 A。43.根据“If you take care of yourself and stay healthy, you’ll have more energy for your classesand other activities, and look better, too.”可知,下文讨论“保持健康”的益处,选项 G“保持健康是帮助你成功的重要一步。”符合语境。故选 G。44.根据“Being kind to all the people around your school will help you be a star at school. Themore people you have on your side, the more people you can ask for help when you need it.”可知,上文强调“善待他人”,下文说明人际支持的重要性。选项 B“永远对别人保持微笑。”符合语境。故选 B。四、完形填空。(本题共 10 小题,每小题 1.5 分,共 15 分)Johnny was a good kid, but sometimes, he got into 45 while hanging around inthe house. One morning, his parents had to be away for a big event, so Johnny had to stay home46 —for the first time. Mom and Dad knew it was a big step for Johnny, so they sat him downand talked 47 the rules of being home alone.“Listen up, Johnny!” Dad said. “ 48 we’re not here, there are some importantrules for you. Rule number one: always keep the door locked (锁好).”Johnny listened carefully and nodded (点头).“Promise not to open the door for strangers, 49 they are,” Mom said.Johnny nodded again.“Oh,” Dad added, “and remember to 50 the lights and appliances (电器) whenyou’re not using them.”“Don’t worry, Mom and Dad,” Johnny said. “I will remember those. Better safe than sorry,right ”“That’s right,” Mom smiled. “And if you ever feel 51 or worried, we’re just aphone call away, and we’ll be back soon.”As his parents left, Johnny stood at the door and said 52 . During the whole day,Johnny followed the rules perfectly. He locked the door when his parents left, kept quiet whentheir mailman 53 outside the door, and turned off the lights when he went to bed. Hewas so proud of himself when his parents 54 returned home at night.45.A.happiness B.trouble C.danger46.A.together B.aloud C.alone47.A.to B.about C.with48.A.When B.Unless C.Because49.A.whoever B.however C.whenever50.A.turn up B.turn off C.turn on51.A.scary B.scared C.surprise52.A.hello B.thanks C.goodbye53.A.appeared B.shouted C.rushed54.A.suddenly B.politely C.finally【答案】45.B 46.C 47.B 48.A 49.A 50.B 51.B 52.C 53.A 54.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了 Johnny 第一次独自在家时遵守父母叮嘱的规则的故事。45.句意:Johnny 是个好孩子,但有时他在家里闲逛时会惹上麻烦。happiness 快乐;trouble 麻烦;danger 危险。“but”表示转折,此处与上文“Johnny was a good kid”表达相反意思,应是他会惹麻烦。故选 B。46.句意:一天早上,他的父母不得不外出参加一个重要的活动,所以 Johnny 不得不独自待在家里——这是他的第一次。together 一起;aloud 大声地;alone 独自。根据下文“...the rules of being home alone.”可知,他要独自待在家。故选 C。47.句意:爸爸妈妈知道这对 Johnny 来说是重大的一步,于是他们让他坐下来,和他谈了独自在家需遵守的规则。to 向;about 关于;with 和。根据“..and talked...the rules of being home alone.”可知,此处应用固定搭配 talk about“谈论”,表示谈论规则。故选 B。48.句意:当我们不在这里的时候,有一些重要的规则需要你遵守。When 当……时;Unless 除非;Because 因为。根据“...we’re not here, there are some importantrules for you.”可知,此处指当父母不在时,他有一些需要遵守的规则,应用 when 引导时间状语从句。故选 A。49.句意:“答应不要给陌生人开门,无论他们是谁。”妈妈说。whoever 无论谁;however 无论如何;whenever 无论何时。根据“Promise not to open the doorfor strangers,...they are”可知,此处指无论对方是谁都不能开门,应用 whoever 引导从句。故选 A。50.句意:“哦,”爸爸补充道,“还有,记得不用电器和灯的时候要把它们关掉。”turn up 调高;turn off 关闭;turn on 打开。根据“...when you’re not using them.”可知,不用电器和灯时,要关闭它们。故选 B。51.句意:如果你感到害怕或担心,我们随时可以接到你的电话,我们很快就会回来。scary 可怕的,形容词;scared 感到害怕的,形容词;surprise 惊讶,名词。根据“...you ever feel...”可知,此处指“你”感到害怕,用形容词 scared 作表语。故选 B。52.句意:父母离开时,Johnny 站在门口说再见。hello 你好;thanks 谢谢;goodbye 再见。根据“As his parents left...”可知,父母离开时要跟他们告别,应说“再见”。故选 C。53.句意:当他的父母离开时,他把门锁上,当他们的邮递员出现在门外时,他保持安静,上床睡觉时关灯。appeared 出现;shouted 喊叫;rushed 冲。根据“...their mailman...outside the door...”可知,邮递员上门送件,应是出现在门外。故选 A。54.句意:当父母最终在晚上回家时,他为自己感到非常自豪。suddenly 突然;politely 礼貌地;finally 终于。根据“...returned home at night.”可知,此处指经过一整个白天的等待,父母终于在晚上回来了。故选 C。第二卷 (非选择题,满分 45 分)五、完成句子。(本题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)55.The report was written by Tom yesterday. (改为一般疑问句)the report by Tom yesterday 【答案】 Was written【详解】句意:这份报告是汤姆昨天写的。题干为一般过去时的被动语态,其一般疑问句的构成应将 be 动词 was 提到句首,句首首字母大写,其余不变。故填 Was;written。56.“Will Martin review for the math test ” Mrs. Lee asked me. (改成宾语从句)Mrs. Lee asked me Martin review for the math test.【答案】 if/whether would【详解】句意:“马丁会复习数学测验吗?” 李老师问我。原句是一般疑问句,改为宾语从句时,需用引导词“if”或“whether”。主句时态为一般过去时(asked),从句也需用过去时,所以需将原句的一般将来时“will”改为过去将来时“would”。故填 if/whether;would。57.Tina often draws pictures after school. (用 now 改写)Tina pictures now.【答案】 is drawing【详解】句意:蒂娜放学后经常画画。根据题意,draws 是第三人称单数动词形式,其动词原形是 draw;用 now 改写句子,改写后的句子的时态是现在进行时,其结构是“is/am/are+现在分词”,因为主语 Tina 是第三人称单数,因此 be 动词用单数形式 is,动词 draw 要用现在分词 drawing。故填 is;drawing。58.最后,他死于他的伤。In the end, he his wounds.【答案】 died from【详解】根据句意可知,此处表示“死于(某种原因,多指外伤、事故等)”,用固定短语“diefrom”,由前文“In the end”可知句子时态为一般过去时,所以“die”要使用过去式“died”。故填died;from。59.他们穿过一扇门。They a gate.【答案】 went through【详解】根据中英文提示可知,缺少“穿过”,英文表达为 go through,表示(“ 内部)穿过”,结合句意,本句是一般过去时,所以,动词 go 应用过去式 went。故填 went;through。六、短文填空。(本题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)Engineers in the US have made a group of robots. They are smart enough to m 60to deal with obstacles (障碍).“When ants collect or carry things, i 61 one comes upon an obstacle, the groupworks together to deal with that obstacle,” explained Dr Yasemin Ozkan-Aydin of the Universityof Notre Dame, who led the research. “When there’s a break in the path, for example, they will c62 a bridge so the other ants can travel across and that is the idea for the study.”Ozkan-Aydin and her partners s 63 3D-printed a group of four-legged robotswhich are 15 to 20 cm long. They were fixed with touch sensors (传感器) at the front and b64 , so that they could feel and work with the other robots in the group. The robots were thentasked with finding their way over different surfaces (表面), i 65 grass, floors andcarpets. Ozkan-Aydin also built stairs for them to climb up using plastic or wooden blocks.Whenever a robot had d 66 in connecting itself with the other robots, it would sendinformation to them t 67 its touch sensors.Ozkan-Aydin hopes this technology could be used in the future to make groups of robots tohelp in more areas. However, she s 68 that battery technology needs to improve so thatthe robots’ working time won’t be i 69 by electric quantity (电量).【答案】60.(m)anage 61.(i)f 62.(c)reate 63.(s)uccessfully 64.(b)ack 65.(i)ncluding 66.(d)ifficulty 67.(t)hrough 68.(s)ays 69.(i)nfluenced【导语】本文主要介绍了美国工程师制作了一组机器人,它们足够聪明,能应对障碍,文章还介绍了这项研究的灵感来源、机器人的制作及测试情况,最后提到研究者对该技术未来的期望和目前存在的问题。60.句意:它们足够聪明,能够设法应对障碍。根据“to deal with obstacles”及首字母提示可知,此处指设法应对障碍,manage to do sth.为固定短语,意为“设法做成某事”,且 enoughto do sth.表示“足够……去做某事”,manage 用原形。故填(m)anage。61.句意:“当蚂蚁收集或搬运东西时,如果其中一个遇到障碍物,群体就会一起努力应对那个障碍物,”领导这项研究的圣母大学的 Yasemin Ozkan-Aydin 博士解释说。根据“one comesupon an obstacle, the group works together to deal with that obstacle”及首字母提示可知,此处表示假设的情况,即如果其中一个遇到障碍物,if“如果”符合语境,引导条件状语从句。故填(i)f。62.句意:“例如,当路径出现中断时,它们会搭建一座桥,让其他蚂蚁可以穿过,这就是这项研究的理念。”根据“a bridge so the other ants can travel across”及首字母提示可知,此处指搭建一座桥,create“创建,建造”符合语境,will 后接动词原形。故填(c)reate。63.句意:Ozkan-Aydin 和她的伙伴们成功地 3D 打印了一组长 15 到 20 厘米的四条腿机器人。根据“3D-printed a group of four-legged robots”及首字母提示可知,此处指成功地打印出机器人,successfully“成功地”符合语境,修饰动词 3D-printed。故填(s)uccessfully。64.句意:它们的前部和后部都装有触摸传感器,以便它们能够感知并与群体中的其他机器人协同工作。根据“at the front and”及首字母提示可知,此处与 at the front 相对应,指后部,back“后面”符合语境。故填(b)ack。65.句意:然后,这些机器人被赋予了在不同表面上寻找路径的任务,包括草地、地板和地毯。根据“different surfaces (表面),...grass, floors and carpets”及首字母提示可知,此处指包括草地、地板和地毯这些表面,including“包括”符合语境。故填(i)ncluding。66.句意:每当一个机器人与其他机器人连接有困难时,它就会通过触摸传感器向它们发送信息。根据“Whenever a robot had...in connecting itself with the other robots”及首字母提示可知,此处指连接有困难,have difficulty (in) doing sth.为固定短语,意为“做某事有困难”。故填(d)ifficulty。67.句意:每当一个机器人与其他机器人连接有困难时,它就会通过触摸传感器向它们发送信息。根据“it would send information to them...its touch sensors”及首字母提示可知,此处指通过触摸传感器发送信息,through“通过”符合语境。故填(t)hrough。68.句意:然而,她说电池技术需要改进,这样机器人的工作时间就不会受到电量的影响。根据“she...that battery technology need to improve”及首字母提示可知,此处指她说电池技术需要改进,say“说”符合语境,主语 she 为第三人称单数,时态为一般现在时,谓语动词用三单形式。故填(s)ays。69.句意:然而,她说电池技术需要改进,这样机器人的工作时间就不会受到电量的影响。根据“so that the robots working time won’t be...by electric quantity (电量)”及首字母提示可知,此处指工作时间不会受到电量的影响,influence“影响”符合语境,此处为被动语态,be 动词后接过去分词。故填(i)nfluenced。七、任务型阅读。(本题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)阅读短文,按要求回答问题。Chinese people like the red colour a lot. Even now, Chinese people like to call ourselvesChizi, meaning the red descendant (子孙).Red represents the motherland and authority (权威). Official uniforms of the Tang dynastywere red. In the Qing dynasty, red was used on official caps to show different rankings (等级). Aswe know, the Five-starred Red Flag was first raised on October 1st, 1949. Even nowadays,headlines of official documents (文件) are painted in red. This is why they are called red-headdocuments.For ordinary people, red stands for happiness. For example, “double happiness” used forweddings is red. The bride (新娘) wears red clothes which are different from the white gowns ofthe West. During the Chinese Spring Festival, people will give red packets to the children toexpress good wishes. Couplets (对联) hanging on both sides of the doors are written in red. Theword red equals beauty. The expression hongyan, meaning red colour, is a synonym (代名词) of abeautiful girl. Red is also one of the most popular words used in the names of Chinese women.But in traffic lights, red means stop driving.This is how the Westerners like to use the red colour. It is because red is very bright, and isgood for warning purposes. But it doesn’t really have any negative (负面的) meanings.回答下面 5 个问题,每题答案不超过 5 个词。70.What does Chizi mean 71.When was the Five-starred Red Flag first raised 72.What are official documents called when the headlines are painted in red 73.Why will people give red packets to the children 74.What do you think of the red colour 【答案】70.The red descendant. 71.On October 1st, 1949. 72.Red-head documents.73.To express good wishes. 74.It represents happiness./Wonderful.【导语】本文主要介绍了红色在中国文化中的意义,同时也介绍了西方人使用红色的原因。70.根据“Even now, Chinese people like to call ourselves Chizi, meaning the red descendant (子孙).”可知 Chizi 的意思是炎黄子孙。故填 The red descendant.71.根据“As we know, the Five-starred Red Flag was first raised on October 1st, 1949.”可知五星红旗第一次升起是在 1949 年 10 月 1 日。故填 On October 1st, 1949.72.根据“Even nowadays, headlines of official documents (文件) are painted in red. This is whythey are called red-head documents.”可知官方文件标题涂成红色时被称为红头文件。故填Red-head documents.73.根据“During the Chinese Spring Festival, people will give red packets to the children toexpress good wishes.”可知人们给孩子红包是为了表达美好祝愿。故填 To express good wishes.74.开放性试题,言之有理即可。故填 It represents happiness./Wonderful.八、书面表达。(共 15 分)75.中国结作为一种传统艺术形式,深受国人和国外友人的喜爱。春节期间人们经常悬挂中国结,以增加节日气氛。请你写一篇发言稿向外国朋友们介绍中国结。要点:1. 由一根红色的绳子编成;2. 过去用来记事,现在用来装饰(decorate);3. 是幸福和好运的象征。要求:1. 内容应包括所有要点;2. 条理清晰,行文连贯,可适当发挥;3. 文中不能出现真实的人名、地名、校名等信息;4. 词数 80 词左右。_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Dear foreign friends,I’m glad to introduce Chinese knots to you. Chinese knots, which are made of a single redrope, are deeply loved by both Chinese and foreign friends. They used to be used to record eventsin the past, but now they serve mainly as decorations, especially during the Spring Festival, toenhance the festive atmosphere. Moreover, Chinese knots symbolize happiness and good luck. Ihope you can appreciate and understand this traditional art form.Thank you!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态主要为“一般现在时”,用于描述中国结的现状和特点;同时,可以提及过去的使用情况,采用“一般过去时”;③提示:写作要点已明确给出,包括中国结的制作材料、过去和现在的用途以及象征意义。考生需确保涵盖所有要点,并适当添加细节以使内容更丰富。[写作步骤]第一步,表明写作意图。可以简要介绍中国结作为一种传统艺术形式,受到广泛喜爱,并引出要介绍的内容;第二步,具体阐述写作内容。根据提示,从中国结的制作材料、过去和现在的用途以及象征意义三个方面进行详细介绍;第三步,书写结语。表达对中国结的喜爱之情,并希望外国朋友也能欣赏并了解这一传统艺术形式。[亮点词汇]①be made of 由……制成②used to do sth.过去常常做某事③symbolize 象征④decorate 装饰[高分句型]①Chinese knots, which are made of a single red rope, are deeply loved by both Chinese andforeign friends.(定语从句)②They used to be used to record events in the past, but now they serve mainly as decorations,especially during the Spring Festival, to enhance the festive atmosphere.(转折句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年九年级英语上学期期中模拟练习卷 人教版 2025-2026学年九年级英语上学期期中模拟练习卷 人教版 原卷.docx 2025-2026学年九年级英语上学期期中模拟练习卷 人教版 2025-2026学年九年级英语上学期期中模拟练习卷 人教版 解析卷.docx 2025-2026学年九年级英语上学期期中模拟练习卷 人教版 audio.mp4