资源简介 广东省汕头市潮南区陈店实验等校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题一、E. 情景对话。(2024九上·潮南期中)请通读下面对话,根据对话内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Alan: Would you like to drink something, Jenny Jenny: Yes. 1. Alan: Here you are.Jenny: Thanks. How beautiful the tea set is! 2. Alan: I bought it in Jingdezhen, Jiangxi Province.Jenny: 3. Alan: It's made from a special kind of clay.Jenny: 4. Alan: No, I don't know how it was made. Why don't we go online and find it out Jenny: 5. Let's look it up.A. Good idea!B. That sounds boring.C. What's it made from D. I'd like a cup of tea.E. Do you know how it was made F. Where did you buy it 二、语法选择 (本大题共有10 小题)(2024九上·潮南期中)Hello, I'm Tina Green. I'm a 15-year-old schoolgirl. Today, I'm going to show 6. two of my favorite things that I have had for three years.7. you can see, there is a brown guitar hanging on the wall in my bedroom. I like musical instruments (乐器), especially the guitar. It is a guitar 8. a long history but it still looks new. My father got it from my grandfather when he was a teenager and then he 9. it to me as my birthday present three years ago. I always use it 10. . I will give it to my child in the future.11. second thing is my schoolbag. It is a good schoolbag for middle school students who need to carry 12. books every day. First of all, it 13. of a strong material that will stand up to a lot of wear and tear (磨损). In fact, I tested it and it didn't tear easily. Also, the material is waterproof (防水的), so books won't get 14. in the rain. Last but not least, it doesn't weigh a lot. Of course, leather (皮革) schoolbags may look cooler, but they are heavier. 15. a heavy schoolbag is bad for your back, so the truth is, I prefer this one.6.A.yours B.you C.your7.A.As B.Until C.Unless8.A.for B.to C.with9.A.gives B.gave C.has given10.A.care B.careful C.carefully11.A.A B.An C.The12.A.few B.many C.much13.A.made B.is making C.is made14.A.wet B.wetter C.wettest15.A.Carry B.Carrying C.To carrying三、完形填空 (本大题有10小题)(2024九上·潮南期中) Silk is a thin and pretty strong fiber (纤维制品). Thousands of years ago, in ancient China, people began making the silk fiber into a soft fabric (织物). It was very beautiful. However, silk could only be used in the palace (宫殿) because of its high 16. at first.The silk in China was not a secret. When the Chinese government paid visits to other countries, they carried gifts made of silk. The people in other countries started to use this 17. thing. It became popular in the West 18. .Silk business always encouraged people who traded (从事贸易) to 19. ways to travel from Europe to the Far East. Later they came to be known as "the Silk Road". At the same time, some people 20. sea routes (路线).The Silk Road played a(n) 21. role in bringing people from different countries into communication. To make 22. deals, people had to learn the languages and cultures of other countries first to make better communication. Through communication, people could 23. knowledge about arts, science and technology with each other. The Silk Road has always been of great 24. to the tour of the countries along the route.The Silk Road has a far greater 25. on history than we can imagine. It made China famous and popular around the world in ancient times.16.A.treat B.ability C.score D.price17.A.common B.terrible C.unusual D.private18.A.politely B.quickly C.carefully D.hardly19.A.look after B.search for C.prepare for D.take after20.A.discovered B.refused C.lost D.heated21.A.important B.meaningless C.dangerous D.impossible22.A.strange B.wrong C.patient D.successful23.A.share B.create C.choose D.produce24.A.trick B.advice C.help D.truth25.A.problem B.form C.influence D.process四、A(2024九上·潮南期中)Trains are great for getting around cities and traveling long distances (距离). Here are some of the world's fastest trains.Shanghai Maglev Train (磁悬浮列车), China Shanghai Maglev Train reaches a top speed of 431 kilometers each hour. It means the 30-kilometer train line from Shanghai Pudong International Airport to Longyang Road Station takes about eight minutes. It is also said that Shanghai Maglev Train has reached 500 kilometers each hour during tests.CR400 Fuxing, China CR400 Fuxing trains travel at a top speed of 350 kilometers each hour, and they have reached 420 kilometers each hour during tests. Used in large cities across China, these trains can take passengers from Beijing to Shanghai in just under five hours.ICE 3, Germany Intercity-Express(ICE) trains (城际特快列车) travel across Germany and some other parts of Europe, and ICE 3 trains are the fastest among them. They usually travel at up to 300 kilometers each hour, or up to 330 kilometers each hour if they're running late. And these trains have reached 368 kilometers each hour in tests.JR East E5, Japan JR East E5 trains travel between Tokyo and Hakodate. Although they've traveled at up to 400 kilometers each hour during tests, these trains usually move at up to 320 kilometers each hour for normal travel.26.How long will it take to travel from Beijing to Shanghai by CR400 Fuxing A.More than 20 hours. B.Less than 5 hours.C.More than 10 hours. D.Less than 1 hour.27.What can we know about ICE 3 trains A.They travel from Europe to Asia.B.They run faster when they're late.C.They come from Japan.D.They've reached 400 kilometers each hour in tests.28.Which is mentioned in the text A.The speed of each train.B.The ticket price of each train.C.The time when each train was built.D.The station where each train starts.29.What can we know from the text A.All the high- speed trains above travel in China.B.Of all the JR East trains, JR East E5 trains are the fastest.C.CR400 Fuxing trains travel at a top speed of 360 kilometers each hour.D.The Maglev Train line in Shanghai is 30 km long.30.In which part of a magazine can we read this passage A.Business. B.Sports. C.Technology. D.Hobby.五、B(2024九上·潮南期中)In a new study, researchers found a fact. Whether it's sports practice, music lessons or a usual catch- up with friends, when children are doing after-school activities, they may feel happier and healthier than those who always look at a screen.What's more, children's happiness improved when they joined in after-school activities, while things were completely ▲ when they spent time on social media (媒体) or playing video games.The researchers studied 61,759 school students from Grade Four to Grade Nine. They worked out how many days every week children joined in after-school activities from 3:00 pm to 6:00 pm. Then they compared the number to well-being factors (幸福的因素 ) like satisfaction, sadness and worry.Lead researcher Dr. Rosa Virgara said the research showed how some out-of-school activities can improve children's happiness, while others, especially screens, can be bad for their mental (精神上的) and physical health. "Screens are a big distraction (分散注意力的事物) for children of all ages. Whether children are playing games, watching TV or using social media, there is something about all screens that hurts their happiness," she said.The study also showed that even children who were already happy also benefited (得益于) from joining in after-school activities. "This shows that there is a big need to find ways to encourage children of all ages and backgrounds to join in activities that keep them away from TVs, computers and smart phones," Dr. Rosa Virgara said.31.The writer starts the passage ________.A.by telling a story B.by giving some numbersC.by explaining a problem D.by showing a research result32.Which is the best word for " ▲ " in Paragraph 2 A.true B.cool C.different D.strange33.In which paragraph can we find the steps of the study A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.34.Which of the following may Dr. Rosa Virgara agree with A.Children shouldn't have much screen time.B.Distractions aren't always bad for children.C.Teachers also benefit from after-school activities.D.Sometimes playing video games is good for children's mental health.35.What's the writer's main purpose in writing the passage A.To ask for some advice on doing after-school activities.B.To encourage children to join in more after-school activities.C.To share personal experiences of doing after-school activities.D.To collect readers'opinions on doing after-school activities.六、C(2024九上·潮南期中)配对阅读。Ⅰ栏是对打算更换房子的五(组)人的描述,Ⅱ栏是对七座房子的介绍。请从Ⅱ栏中为Ⅰ栏中的人物选出适合他们的房子,其中有两项是多余的。Ⅰ Ⅱ 36. Frank and Mary would like to be in a central area where they can enjoy views (风景) of the city center. They hope to see some musicals (音乐剧) often with their two kids. They don't have a pet. 37. Ben and Linda want a house from which they can easily drive to places outside London where they can learn about how people used to live. They also want the house to have a swimming pool for their two sons. 38. Cindy and Tom have two kids and they want to travel around the countryside and central London. They don't have a car, so they will use other ways to get around. 39. Anne likes learning about the history of art and watching plays. She wants a home that is close to the city center and is safe and peaceful. She has pets, so she needs to find a place for her pets. 40. Andy and Sam are roommates (室友). They want a two- bedroom house. They like to go dancing and try foods from different countries. They think it's important to exercise and keep active. A. There is a nice house with four bedrooms in the middle of the city. It has a garden and a swimming pool. It's easy for you to visit old houses outside London by car. B. There is a small apartment with heating (暖气设备) on a quiet and safe street. There are some parks nearby, and it's easy to take a car to central London. You can't keep your pets there. C. There is a quiet house in central London. It has one bedroom. It is very safe. It isn't far from the main cultural attractions (文化景点), such as theaters and history museums. You can keep your pets there. D. There is a big three-bedroom apartment on the fifth floor in the city center. It has a balcony (阳台) where you can enjoy views of the city center. There are famous theaters nearby that you can easily reach by walking. You can't keep pets here. E. There is a big village house outside London. It's close to a large train station, so you can easily travel around the countryside and central London by train. It has a very large garden for you to relax during the summer. F. There is a house on the top floor. It is on a busy street in the middle of London. It is very small with only one bedroom but very new. There are lots of little museums nearby. You can't keep pets there. G. There is a safe and comfortable house with two bedrooms on the twelfth floor. There is a gym and a swimming pool that everyone can use. You just need a short walk to find lots of restaurants with foods from different countries.七、短文填空 (本大题共10小题) [注意:每空一词](2024九上·潮南期中)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。lively, her, local, to, complete, make, on, hard, festival, know, and, orTaiyuan Luogu is a national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产) with a history of around 1,000 years. It's widely used in weddings (婚礼) and at traditional 41. to bring good luck.Taiyuan Luogu is popular in the countryside. Many 42. people are good at it. A woman named Niu Gaixian in Xiaozhanying Village in Taiyuan is one of them. Now she's a city- level inheritor (市级传承人) of this form of art. Every time she and her team members have their Taiyuan Luogu shows, the village will soon become 43. .In 1990, Niu met Han Qixiang, a national- level inheritor of Taiyuan Luogu, 44. became his student. Since then, practicing playing Taiyuan Luogu has become part of 45. everyday life." Mr. Han had a great influence 46. me. He asked me to learn more about traditional culture, not only of Shanxi, but also across the country," said Niu Gaixian.In 2003, Niu Gaixian set up her own Taiyuan Luogu team. To avoid 47. mistakes while they are giving performances, she and her team members practice again and again. They always practice 48. , even in the hot summer.In April 2018, Niu Gaixian and her team were invited to join in an international drum culture festival in Africa. After they 49. their performances, they were cheered by the crowd.Niu Gaixian hopes that more and more people can 50. about this kind of traditional art.八、读写综合 (本大题分为A、B两部分)(2024九上·潮南期中)回答问题。请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答5个问题,要求所写答案语法正确、语义完整。I used to be very shy, so I usually just listened to other people's conversations. My teacher Mrs. Smith always encouraged me to communicate with others.One day, she told us that our class would put on a play she had written. "I need someone to play the lead role. Does anyone want to try " she asked. A few excited hands were raised up— mine wasn't one of them. Mrs. Smith walked up to me and said, "I think you're perfect for it."Me, the lead Mrs. Smith continued, "I was thinking of you for the role when I wrote the play!" Suddenly, I thought it was time to throw away my shyness and show the world who I really was. I looked at Mrs. Smith and said, "OK, I'll try."After five months of practicing, the big day finally arrived. I felt so nervous. My knees shook and my heart beat like I'd just run a mile. "It doesn't matter how you do tonight," said Mrs. Smith, as if reading my thoughts. "You've already shown yourself how wonderful you are. That's the most important thing for you."Mrs. Smith was right. When I stepped on the stage (舞台), I showed that I could take chances (机会) and be brave enough to make a big change for myself —a girl with new-found confidence (信心). I thanked Mrs. Smith a lot. She helped me to change by encouraging me to act the lead role of the play. It was a great experience and I'll never forget it.51.Why did the writer usually just listen to other people's conversations 52.Who was Mrs. Smith thinking of for the lead role when she wrote the play 53.How did the writer feel when the big day finally arrived 54.How did Mrs. Smith help the writer to change 55.What did the writer think of the experience 56.书面表达。作家列夫·托尔斯泰曾说:"所谓人生,是一刻也不停地变化着的。"在你的生命中有什么变化对你产生了重要影响呢?假设你们学校的英文校报正在进行主题征文活动,请你根据以下提示及要求,以"The most important change in my life"为题写一篇英语短文投稿。提示:1. 你生活中最重要的变化是什么;2. 你从这个变化中学到了什么。要求:1. 紧扣主题、语句通顺、语法正确、书写规范;2.80词左右 (开头已给出,不计入总词数)。The most important change in my lifeLife is filled with changes. Some of them may have a great influence on us. 答案解析部分【答案】1.D;2.F;3.C;4.E;5.A【知识点】询问意向;询问地点;询问感受;表达建议【解析】【分析】本文是Alan和Jenny两人谈论茶具的产地、材质等内容的对话。A.Good idea!好主意!B.That sounds boring.听起来很无聊。C.What's it made from 它是用什么做的?D.I'd like a cup of tea.我想喝杯茶。E.Do you know how it was made 你知道它是怎么做的吗?F.Where did you buy it你在哪里买的?【点评】补全对话考查日常交际用语的应用,要紧扣话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。1.根据上文"Would you like to drink something, Jenny "和空前"Yes."可知,此处是回答自己想喝啥;选项D"我想喝一杯茶。"符合语境。故选D。2.根据下文"I bought it in Jingdezhen, Jiangxi Province."可知,此处是问茶具在哪里买的;选项F"在哪里买的?"符合语境。故选F。3.根据下文"It's made from a special kind of clay."可知,此处是问茶具的材质;选项C"它是用什么做的?"符合语境。故选C。4.根据下文"No, I don't know how it was made."可知,此处是一个一般疑问句,询问茶具是如何制成的;选项E"你知道它是怎么制成的吗?"符合语境。故选E。5.根据上文"Why don't we go online and find it out "和空后"Let's look it up."可知,此处是说去网上查找信息是一个好主意;选项A"好主意!"符合语境。故选A。【答案】6.B;7.A;8.C;9.B;10.C;11.C;12.B;13.C;14.A;15.B【知识点】记叙文;人物传记【解析】【分析】本文主要介绍了作者三年来最喜欢的两个物品。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。6.句意:今天,我将向大家展示我三年来最喜欢的两个物品。yours你的,名词性物主代词;you你,宾格;your你的,形容词性物主代词。show sb. sth."向某人展示某物",作宾语用代词宾格。故选B。7.句意:如你所见,我卧室的墙上挂着一把棕色吉他。As正如;Until直到;Unless除非。as you can see"正如你所看到的那样"。故选A。8.句意:这是一把历史悠久的吉他,但看起来仍然很新。for为了;to到;with有。根据"a long history"可知是有悠久的历史,用介词with。故选C。9.句意:我父亲十几岁时从我祖父那里得到的,然后三年前他把它作为我的生日礼物送给了我。gives给,动词单三;gave动词过去式;has given现在完成时。根据"three years ago"可知句子用一般过去时,动词用过去式。故选B。10.句意:我总是小心地使用它。care关心,动词;careful认真的,形容词;carefully认真地,副词。此处修饰动词use用副词。故选C。11.句意:第二个东西是我的书包。A不定冠词,修饰以辅音音素开头的单词;An不定冠词,修饰以元音音素开头的单词;The定冠词。序数词前加定冠词the。故选C。12.句意:对于每天需要携带大量书籍的中学生来说,这是一个很好的书包。few很少;many很多,修饰可数名词复数;much很多,修饰不可数名词。根据"for middle school students who need to carry...books every day"可知是每天携带很多书,修饰名词复数用many。故选B。13.句意:首先,它是由坚固的材料制成的,可以承受很多磨损。made制作,动词过去式;is making现在进行时;is made被动语态。此处是结构be made of"由……制成"。故选C。14.句意:此外,这种材料是防水的,所以书在雨中不会弄湿。wet湿的,原级;wetter比较级;wettest最高级。此处无比较之意,故此处用形容词的原级。故选A。15.句意:背一个沉重的书包对你的背不好,所以事实上,我更喜欢这个。Carry携带,动词原形;Carrying动名词;To carrying介词加动名词。此处作主语用动名词。故选B。【答案】16.D;17.C;18.B;19.B;20.A;21.A;22.D;23.A;24.C;25.C【知识点】说明文;中国历史【解析】【分析】本文讲述了丝绸在古代中国的起源、传播以及通过丝绸之路促进不同国家间交流和贸易的重要性。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。16.句意:然而,丝绸最初因为价格昂贵,只能在宫中使用。treat款待,招待;ability能力;score分数;price价格。根据"silk could only be used in the palace (宫殿)"可知,丝绸最初只能在宫中使用,说明丝绸价格昂贵。故选D。17.句意:其他国家的人开始使用这个不寻常的东西。common普通的;terrible糟糕的;unusual不寻常的,罕见的;private私有的。根据"When the Chinese government paid visits to other countries, they carried gifts made of silk."可知,丝绸是政府访问其他国家时带去的礼物,由此推知丝绸在当时是一种罕见的东西。故选C。18.句意:它很快在西方流行起来。politely礼貌地;quickly快速地;carefully仔细地;hardly几乎不。根据"It became popular in the West ..."可知,丝绸在西方很快就流行起来了。故选B。19.句意:丝绸贸易一直鼓励从事贸易的人寻找从欧洲到远东的旅行方式。look after照顾;search for寻找;prepare for为……做准备;take after与(某人)相像。根据"Later they came to be known as ‘the Silk Road'. "可知,此处指寻找从欧洲到远东的旅行之路。故选B。20.句意:与此同时,一些人发现了海上航线。discovered发现;refused拒绝;lost失去;heated加热。根据上文"people who traded (从事贸易) to ... ways to travel from Europe to the Far East."可知,人们一直在寻找从欧洲到远东的贸易之路,与此同时,一些人发现了海上航线。故选A。21.句意:丝绸之路在使不同国家的人们进行交流方面发挥了重要作用。important重要的;meaningless无意义的;dangerous危险的;impossible不可能的。根据常识可知,丝绸之路在促进不同国家的交流方面发挥了重要作用;play an important role"起重要作用",固定短语。故选A。22.句意:为了达成成功的交易,人们必须首先学习其他国家的语言和文化,以便更好地沟通。strange奇怪的;wrong错误的;patient有耐心的;successful成功的。根据"people had to learn the languages and cultures of other countries first to make better communication"可知,人们去学习其他国家的语言和文化,以便更好地沟通,从而达成成功的交易。故选D。23.句意:通过交流,人们可以相互分享艺术、科学和技术知识。share分享;create创造;choose选择;produce生产。根据"knowledge about arts, science and technology with each other"可知,此处指互相分享艺术、科学和技术知识,share sth. with sb."与某人分享……"。故选A。24.句意:丝绸之路一直对沿线国家的旅游有很大的帮助。trick花招,诡计;advice建议;help帮助;truth事实,真相。根据"The Silk Road has always been of great ... to the tour of the countries along the route."可知,丝绸之路有助于沿线的国家的旅游业发展。故选C。25.句意:丝绸之路对历史的影响远远超出我们的想象。problem问题;form表,表格;influence影响;process过程。根据"It made China famous and popular around the world in ancient times."可知,丝绸之路对历史的影响很大;have an influence on"对……有影响"。故选C。【答案】26.B27.B28.A29.D30.C【知识点】说明文;交通方式;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文介绍了世界上一些最快的列车及其速度和运行情况。【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,选择正确答案。26.细节理解题。根据"Used in large cities across China, these trains can take passengers from Beijing to Shanghai in just under five hours."可知乘坐CR400复兴号从北京到上海,花费的时间不到5小时。故选B。27.细节理解题。根据"They usually travel at up to 300 kilometers each hour, or up to 330 kilometers each hour if they're running late."可知它们通常以每小时300公里的速度行驶,如果晚点,时速可达330公里;即晚点了它们可以跑得更快。故选B。28.细节理解题。根据"Shanghai Maglev Train reaches a top speed of 431 kilometers each hour. ", "CR400 Fuxing trains travel at a top speed of 350 kilometers each hour,","They usually travel at up to 300 kilometers each hour,"和"these trains usually move at up to 320 kilometers each hour for normal travel"可知,短文中提到了每种列车的速度。故选A。29.细节理解题。根据"It means the 30-kilometer train line from Shanghai Pudong International Airport to Longyang Road Station takes about eight minutes."可知,从上海浦东国际机场到龙阳路站30公里的火车线路大约需要8分钟,即上海的磁悬浮列车线路长30公里。故选D。30.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了世界上一些最快的列车及其速度和运行情况。结合选项推知 ,我们可能在杂志的"科技"部分读到本文。故选C。【答案】31.D32.C33.B34.A35.B【知识点】说明文;业余活动;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文主要介绍课外活动的益处并鼓励孩子们参加更多的课外活动。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。31.细节理解题。根据第一段中的"In a new study, researchers found a fact."可知,作者通过展示研究结果来开篇的。故选D。32.推理判断题。while"然而",表示对比或转折的含义,所以此处表示与参加课外活动的孩子们相比,花时间在社交媒体或玩电子游戏的孩子们的情况是完全不同的,所以C项符合。故选C。33.细节理解题。根据第三段"The researchers studied 61,759 school students from Grade Four to Grade Nine. They worked out how many days every week children joined in after-school activities from 3:00 pm to 6:00 pm. Then they compared the number to well-being factors (幸福的因素 ) like satisfaction, sadness and worry."可知,本段介绍的是研究的步骤,所以B项符合。故选B。34.细节理解题。根据倒数第二段中的"while others, especially screens, can be bad for their mental (精神上的) and physical health. ‘Screens are a big distraction (分散注意力的事物) for children of all ages. Whether children are playing games, watching TV or using social media, there is something about all screens that hurts their happiness'"可知,Rosa Virgara认为屏幕对孩子们来说是有坏处的,孩子们不应该有太多的屏幕时间。故选A。35.文章大意题。根据最后一段中的"This shows that there is a big need to find ways to encourage children of all ages and backgrounds to join in activities that keep them away from TVs, computers and smart phones"并通读全文可知,本文主要介绍课外活动的益处并鼓励孩子们参加更多的课外活动。故选B。【答案】36.D;37.A;38.E;39.C;40.G【知识点】其他语篇类型;交通方式【解析】【分析】本文分别介绍了想更换房子的五(组)人和七座房屋的情况。【点评】考查配对阅读,首先读懂文章大意,然后根据人物描述和对房子的介绍确定答案。36.根据"Frank and Mary would like to be in a central area where they can enjoy views of the city center. They hope to see some musicals often with their two kids. They don't have a pet."可知,弗兰克和玛丽想住在市中心欣赏其景色。他们希望经常和两个孩子一起看音乐剧。他们没有宠物。选项D"在市中心的五楼有一套有三个卧室的大公寓。它有一个阳台,在那里你可以欣赏到市中心的景色。附近有一些著名的剧院,步行很容易到达。你不能在这里养宠物"与之相符。故选D。37.根据"Ben and Linda want a house from which they can easily drive to places outside London where they can learn about how people used to live. They also want the house to have a swimming pool for their two sons."可知,本和琳达想要一所可以很容易地开车去伦敦以外的地方的房子。他们想了解人们过去是如何生活的。他们还希望房子里有一个游泳池,供他们的两个儿子使用。选项A"在市中心有一栋有四间卧室的漂亮房子。它有一个花园和一个游泳池。你开车去伦敦郊外参观老房子很容易"与之相符。故选A。38.根据"Cindy and Tom have two kids and they want to travel around the countryside and central London. They don't have a car, so they will use other ways to get around."可知,带有两个孩子辛迪和汤姆想去乡下和伦敦市中心旅行。他们没有车,会用其他方式出行。选项E"在伦敦郊外有一幢很大的乡村房子。它靠近一个大火车站,所以你可以很容易地乘火车环游乡村和伦敦市中心。它有一个非常大的花园供你在夏天放松"与之相符。故选E。39.根据"Anne likes learning about the history of art and watching plays. She wants a home that is close to the city center and is safe and peaceful. She has pets, so she needs to find a place for her pets."可知,喜欢学习艺术史和看戏剧的安妮想要一个离市中心近、安全、安宁的家。她还需要为她的宠物找个地方。选项C"在伦敦市中心有一所安静的房子。它有一间卧室。它很安全。它离主要的文化景点不远,比如剧院和历史博物馆。你可以在那里养宠物"与之相符。故选C。40.根据"Andy and Sam are roommates. They want a two- bedroom house. They like to go dancing and try foods from different countries. They think it's important to exercise and keep active."可知,安迪和萨姆是室友。他们想要一套两居室的房子。他们喜欢去跳舞,品尝来自不同国家的食物,他们也认为锻炼和保持活跃是很重要的。选项G"在12楼有一个安全舒适的房子,有两间卧室。有一个健身房和一个游泳池,每个人都可以使用。你只需要走一小段路就能找到许多提供不同国家食物的餐馆"与之相符。故选G。【答案】41.festivals;42.local;43.lively;44.and;45.her;46.on;47.making;48.hard;49.completed;50.know【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了国家级非物质文化遗产太原锣鼓的传承人牛改仙及其团队努力推广和传承这一传统艺术的故事。lively活泼的;her她的;local当地的;to到;complete完全的;make制作;on在......上面;hard困难的;festival节日;know知道;and和;or或者。【点评】考查选词填空,首先理解所给单词的词义及词性,然后结合语法确定单词正确形式。41.句意:它被广泛用于婚礼和传统节日,以带来好运。根据"traditional "可知此处指传统节日,festival"节日",符合语境,此处应用复数表示泛指。故填festivals。42.句意:很多当地人都很擅长。根据"A woman named Niu Gaixian in Xiaozhanying Village in Taiyuan is one of them."可知很多当地人都擅长太原锣鼓,local"当地的",符合语境。故填local。43.句意:每次她和她的团队成员有太原锣鼓表演,村子很快就会变得热闹起来。根据"Taiyuan Luogu shows"可知,太原锣鼓表演使得村子变得生气勃勃,lively"生气勃勃的,热闹的",符合语境,形容词作表语。故填lively。44.句意:1990年,牛改仙师从太原锣鼓国家级传承人韩起祥,成为他的学生。根据"In 1990, Niu met Han Qixiang, a national-level inheritor of Taiyuan Luogu, ... became his student."可知,前后句是并列关系,and符合语境。故填and。45.句意:从那时起,练习打太原锣鼓就成了她日常生活的一部分。根据"In 1990, Niu met Han Qixiang, a national-level inheritor of Taiyuan Luogu, ... became his student."可知,牛改仙拜师后,练习打太原锣鼓就成了她日常生活的一部分,her"她的",符合语境。故填her。46.句意:韩先生对我影响很大。have a great influence on"对……有很大的影响",固定短语,on符合语境。故填on。47.句意:为了避免在表演时犯错,她和她的团队成员一遍又一遍地练习。make mistakes"犯错",固定短语,make符合语境;再根据avoid doing sth."避免做某事",此处要用动名词。故填making。48.句意:他们总是努力练习,即使在炎热的夏天。根据"even in the hot summer"可知,他们很努力地练习,hard"努力地",符合语境,副词修饰动词。故填hard。49.句意:表演结束后,他们受到人群的欢呼。根据"they were cheered by the crowd."可知,他们收到人群的欢呼是在表演完成后,complete符合语境;再根据"In April 2018"可知,时态为一般过去时,动词要用过去式。故填completed。50.句意:牛改仙希望越来越多的人了解这种传统艺术。know about"了解",情态动词can后接动词原形。故填know。【答案】51.Because the writer used to be very shy.52.Mrs. Smith was thinking of the writer for the lead role when she wrote the play.53.She felt so nervous.54.By encouraging her to act the lead role of the play.55.It was great.56.例文The most important change in my lifeLife is filled with changes. Some of them may have a great influence on us. Now I would like to talk about the most important change in my life.I used to live at home with my family. My parents looked after me well and I didn't have to do anything else except study. Everything was going fine until I was sent to a boarding school.Living at school requires me to do chores on my own. It was so difficult for me at first that I cried many times. With the help of my teachers and roommates, I kept trying and learning. Now, I'm able to take good care of myself. My parents are proud of me for my independence.【知识点】命题作文;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要讲述作者过去很腼腆,害怕见生人,但是在老师的帮助下,一次登台表演的经历让作者重拾了信心。【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案。51.根据第一段中的"I used to be very shy, so I usually just listened to other people's conversations." 可知,作者过去很害羞,所以通常只听别人的谈话。故填Because the writer used to be very shy.。52.根据第三段中的"Me, the lead Mrs. Smith continued, ‘I was thinking of you for the role when I wrote the play!'"可知,史密斯老师写这部戏剧的时候,正考虑由作者来演主角。故填Mrs. Smith was thinking of the writer for the lead role when she wrote the play.。53.根据倒数第二段中的"After five months of practicing, the big day finally arrived. I felt so nervous." 可知,这个重要的日子到来时,作者感到很紧张。故填She felt so nervous.。54.根据最后一段中的"I thanked Mrs. Smith a lot. She helped me to change by encouraging me to act the lead role of the play."可知,史密斯老师是通过鼓励作者扮演主角来帮助她改变的。故填By encouraging her to act the lead role of the play.。55.根据最后一段中的"It was a great experience and I'll never forget it."可知,作者认为这次的经历很棒。故填It was great.。56.【分析】这是一篇命题作文,主要介绍生活中最重要的变化。时态是一般现在时和一般过去时,首先介绍自己的生活中最重要的变化;然后介绍自己从变化中学到了什么;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文主题突出,紧紧围绕The most important change in my life这一主题展开,内容集中,能够让读者快速了解文章的核心观点,即作者生活中最重要的变化以及从中学到的东西。细节丰富,在描述变化过程时,提供了许多具体的细节,如进入寄宿学校后独立生活的困难以及在老师和室友帮助下逐渐适应的过程,使文章内容更加充实、真实,增强了文章的可信度和可读性。情感真挚,通过描述自己从依赖父母到独立生活的转变,以及父母为自己独立而骄傲,流露出了真实的情感,让读者能够感受到作者在这个变化过程中的成长和喜悦。语言简洁,在满足内容要求的前提下,语言简洁明了,没有过多的冗长表述,符合英文校报征文活动的写作特点,能够高效地传达信息。结构清晰合理,采用了总分总的结构。开头点明生活中有很多变化,有些对我们影响很大,引出下文要讲述自己生活中最重要的变化;中间详细描述变化的具体内容和自己的学习过程;结尾虽然没有单独成段,但在描述完现在能够照顾好自己且父母为自己骄傲后,自然地结束了文章,逻辑清晰,层次分明。过渡自然流畅,使用了Now I would like to talk about、Everything was going fine until、With the help of等短语和句子来过渡,使文章的衔接更加自然,内容连贯。1 / 1广东省汕头市潮南区陈店实验等校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题一、E. 情景对话。(2024九上·潮南期中)请通读下面对话,根据对话内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Alan: Would you like to drink something, Jenny Jenny: Yes. 1. Alan: Here you are.Jenny: Thanks. How beautiful the tea set is! 2. Alan: I bought it in Jingdezhen, Jiangxi Province.Jenny: 3. Alan: It's made from a special kind of clay.Jenny: 4. Alan: No, I don't know how it was made. Why don't we go online and find it out Jenny: 5. Let's look it up.A. Good idea!B. That sounds boring.C. What's it made from D. I'd like a cup of tea.E. Do you know how it was made F. Where did you buy it 【答案】1.D;2.F;3.C;4.E;5.A【知识点】询问意向;询问地点;询问感受;表达建议【解析】【分析】本文是Alan和Jenny两人谈论茶具的产地、材质等内容的对话。A.Good idea!好主意!B.That sounds boring.听起来很无聊。C.What's it made from 它是用什么做的?D.I'd like a cup of tea.我想喝杯茶。E.Do you know how it was made 你知道它是怎么做的吗?F.Where did you buy it你在哪里买的?【点评】补全对话考查日常交际用语的应用,要紧扣话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。1.根据上文"Would you like to drink something, Jenny "和空前"Yes."可知,此处是回答自己想喝啥;选项D"我想喝一杯茶。"符合语境。故选D。2.根据下文"I bought it in Jingdezhen, Jiangxi Province."可知,此处是问茶具在哪里买的;选项F"在哪里买的?"符合语境。故选F。3.根据下文"It's made from a special kind of clay."可知,此处是问茶具的材质;选项C"它是用什么做的?"符合语境。故选C。4.根据下文"No, I don't know how it was made."可知,此处是一个一般疑问句,询问茶具是如何制成的;选项E"你知道它是怎么制成的吗?"符合语境。故选E。5.根据上文"Why don't we go online and find it out "和空后"Let's look it up."可知,此处是说去网上查找信息是一个好主意;选项A"好主意!"符合语境。故选A。二、语法选择 (本大题共有10 小题)(2024九上·潮南期中)Hello, I'm Tina Green. I'm a 15-year-old schoolgirl. Today, I'm going to show 6. two of my favorite things that I have had for three years.7. you can see, there is a brown guitar hanging on the wall in my bedroom. I like musical instruments (乐器), especially the guitar. It is a guitar 8. a long history but it still looks new. My father got it from my grandfather when he was a teenager and then he 9. it to me as my birthday present three years ago. I always use it 10. . I will give it to my child in the future.11. second thing is my schoolbag. It is a good schoolbag for middle school students who need to carry 12. books every day. First of all, it 13. of a strong material that will stand up to a lot of wear and tear (磨损). In fact, I tested it and it didn't tear easily. Also, the material is waterproof (防水的), so books won't get 14. in the rain. Last but not least, it doesn't weigh a lot. Of course, leather (皮革) schoolbags may look cooler, but they are heavier. 15. a heavy schoolbag is bad for your back, so the truth is, I prefer this one.6.A.yours B.you C.your7.A.As B.Until C.Unless8.A.for B.to C.with9.A.gives B.gave C.has given10.A.care B.careful C.carefully11.A.A B.An C.The12.A.few B.many C.much13.A.made B.is making C.is made14.A.wet B.wetter C.wettest15.A.Carry B.Carrying C.To carrying【答案】6.B;7.A;8.C;9.B;10.C;11.C;12.B;13.C;14.A;15.B【知识点】记叙文;人物传记【解析】【分析】本文主要介绍了作者三年来最喜欢的两个物品。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。6.句意:今天,我将向大家展示我三年来最喜欢的两个物品。yours你的,名词性物主代词;you你,宾格;your你的,形容词性物主代词。show sb. sth."向某人展示某物",作宾语用代词宾格。故选B。7.句意:如你所见,我卧室的墙上挂着一把棕色吉他。As正如;Until直到;Unless除非。as you can see"正如你所看到的那样"。故选A。8.句意:这是一把历史悠久的吉他,但看起来仍然很新。for为了;to到;with有。根据"a long history"可知是有悠久的历史,用介词with。故选C。9.句意:我父亲十几岁时从我祖父那里得到的,然后三年前他把它作为我的生日礼物送给了我。gives给,动词单三;gave动词过去式;has given现在完成时。根据"three years ago"可知句子用一般过去时,动词用过去式。故选B。10.句意:我总是小心地使用它。care关心,动词;careful认真的,形容词;carefully认真地,副词。此处修饰动词use用副词。故选C。11.句意:第二个东西是我的书包。A不定冠词,修饰以辅音音素开头的单词;An不定冠词,修饰以元音音素开头的单词;The定冠词。序数词前加定冠词the。故选C。12.句意:对于每天需要携带大量书籍的中学生来说,这是一个很好的书包。few很少;many很多,修饰可数名词复数;much很多,修饰不可数名词。根据"for middle school students who need to carry...books every day"可知是每天携带很多书,修饰名词复数用many。故选B。13.句意:首先,它是由坚固的材料制成的,可以承受很多磨损。made制作,动词过去式;is making现在进行时;is made被动语态。此处是结构be made of"由……制成"。故选C。14.句意:此外,这种材料是防水的,所以书在雨中不会弄湿。wet湿的,原级;wetter比较级;wettest最高级。此处无比较之意,故此处用形容词的原级。故选A。15.句意:背一个沉重的书包对你的背不好,所以事实上,我更喜欢这个。Carry携带,动词原形;Carrying动名词;To carrying介词加动名词。此处作主语用动名词。故选B。三、完形填空 (本大题有10小题)(2024九上·潮南期中) Silk is a thin and pretty strong fiber (纤维制品). Thousands of years ago, in ancient China, people began making the silk fiber into a soft fabric (织物). It was very beautiful. However, silk could only be used in the palace (宫殿) because of its high 16. at first.The silk in China was not a secret. When the Chinese government paid visits to other countries, they carried gifts made of silk. The people in other countries started to use this 17. thing. It became popular in the West 18. .Silk business always encouraged people who traded (从事贸易) to 19. ways to travel from Europe to the Far East. Later they came to be known as "the Silk Road". At the same time, some people 20. sea routes (路线).The Silk Road played a(n) 21. role in bringing people from different countries into communication. To make 22. deals, people had to learn the languages and cultures of other countries first to make better communication. Through communication, people could 23. knowledge about arts, science and technology with each other. The Silk Road has always been of great 24. to the tour of the countries along the route.The Silk Road has a far greater 25. on history than we can imagine. It made China famous and popular around the world in ancient times.16.A.treat B.ability C.score D.price17.A.common B.terrible C.unusual D.private18.A.politely B.quickly C.carefully D.hardly19.A.look after B.search for C.prepare for D.take after20.A.discovered B.refused C.lost D.heated21.A.important B.meaningless C.dangerous D.impossible22.A.strange B.wrong C.patient D.successful23.A.share B.create C.choose D.produce24.A.trick B.advice C.help D.truth25.A.problem B.form C.influence D.process【答案】16.D;17.C;18.B;19.B;20.A;21.A;22.D;23.A;24.C;25.C【知识点】说明文;中国历史【解析】【分析】本文讲述了丝绸在古代中国的起源、传播以及通过丝绸之路促进不同国家间交流和贸易的重要性。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。16.句意:然而,丝绸最初因为价格昂贵,只能在宫中使用。treat款待,招待;ability能力;score分数;price价格。根据"silk could only be used in the palace (宫殿)"可知,丝绸最初只能在宫中使用,说明丝绸价格昂贵。故选D。17.句意:其他国家的人开始使用这个不寻常的东西。common普通的;terrible糟糕的;unusual不寻常的,罕见的;private私有的。根据"When the Chinese government paid visits to other countries, they carried gifts made of silk."可知,丝绸是政府访问其他国家时带去的礼物,由此推知丝绸在当时是一种罕见的东西。故选C。18.句意:它很快在西方流行起来。politely礼貌地;quickly快速地;carefully仔细地;hardly几乎不。根据"It became popular in the West ..."可知,丝绸在西方很快就流行起来了。故选B。19.句意:丝绸贸易一直鼓励从事贸易的人寻找从欧洲到远东的旅行方式。look after照顾;search for寻找;prepare for为……做准备;take after与(某人)相像。根据"Later they came to be known as ‘the Silk Road'. "可知,此处指寻找从欧洲到远东的旅行之路。故选B。20.句意:与此同时,一些人发现了海上航线。discovered发现;refused拒绝;lost失去;heated加热。根据上文"people who traded (从事贸易) to ... ways to travel from Europe to the Far East."可知,人们一直在寻找从欧洲到远东的贸易之路,与此同时,一些人发现了海上航线。故选A。21.句意:丝绸之路在使不同国家的人们进行交流方面发挥了重要作用。important重要的;meaningless无意义的;dangerous危险的;impossible不可能的。根据常识可知,丝绸之路在促进不同国家的交流方面发挥了重要作用;play an important role"起重要作用",固定短语。故选A。22.句意:为了达成成功的交易,人们必须首先学习其他国家的语言和文化,以便更好地沟通。strange奇怪的;wrong错误的;patient有耐心的;successful成功的。根据"people had to learn the languages and cultures of other countries first to make better communication"可知,人们去学习其他国家的语言和文化,以便更好地沟通,从而达成成功的交易。故选D。23.句意:通过交流,人们可以相互分享艺术、科学和技术知识。share分享;create创造;choose选择;produce生产。根据"knowledge about arts, science and technology with each other"可知,此处指互相分享艺术、科学和技术知识,share sth. with sb."与某人分享……"。故选A。24.句意:丝绸之路一直对沿线国家的旅游有很大的帮助。trick花招,诡计;advice建议;help帮助;truth事实,真相。根据"The Silk Road has always been of great ... to the tour of the countries along the route."可知,丝绸之路有助于沿线的国家的旅游业发展。故选C。25.句意:丝绸之路对历史的影响远远超出我们的想象。problem问题;form表,表格;influence影响;process过程。根据"It made China famous and popular around the world in ancient times."可知,丝绸之路对历史的影响很大;have an influence on"对……有影响"。故选C。四、A(2024九上·潮南期中)Trains are great for getting around cities and traveling long distances (距离). Here are some of the world's fastest trains.Shanghai Maglev Train (磁悬浮列车), China Shanghai Maglev Train reaches a top speed of 431 kilometers each hour. It means the 30-kilometer train line from Shanghai Pudong International Airport to Longyang Road Station takes about eight minutes. It is also said that Shanghai Maglev Train has reached 500 kilometers each hour during tests.CR400 Fuxing, China CR400 Fuxing trains travel at a top speed of 350 kilometers each hour, and they have reached 420 kilometers each hour during tests. Used in large cities across China, these trains can take passengers from Beijing to Shanghai in just under five hours.ICE 3, Germany Intercity-Express(ICE) trains (城际特快列车) travel across Germany and some other parts of Europe, and ICE 3 trains are the fastest among them. They usually travel at up to 300 kilometers each hour, or up to 330 kilometers each hour if they're running late. And these trains have reached 368 kilometers each hour in tests.JR East E5, Japan JR East E5 trains travel between Tokyo and Hakodate. Although they've traveled at up to 400 kilometers each hour during tests, these trains usually move at up to 320 kilometers each hour for normal travel.26.How long will it take to travel from Beijing to Shanghai by CR400 Fuxing A.More than 20 hours. B.Less than 5 hours.C.More than 10 hours. D.Less than 1 hour.27.What can we know about ICE 3 trains A.They travel from Europe to Asia.B.They run faster when they're late.C.They come from Japan.D.They've reached 400 kilometers each hour in tests.28.Which is mentioned in the text A.The speed of each train.B.The ticket price of each train.C.The time when each train was built.D.The station where each train starts.29.What can we know from the text A.All the high- speed trains above travel in China.B.Of all the JR East trains, JR East E5 trains are the fastest.C.CR400 Fuxing trains travel at a top speed of 360 kilometers each hour.D.The Maglev Train line in Shanghai is 30 km long.30.In which part of a magazine can we read this passage A.Business. B.Sports. C.Technology. D.Hobby.【答案】26.B27.B28.A29.D30.C【知识点】说明文;交通方式;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文介绍了世界上一些最快的列车及其速度和运行情况。【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,选择正确答案。26.细节理解题。根据"Used in large cities across China, these trains can take passengers from Beijing to Shanghai in just under five hours."可知乘坐CR400复兴号从北京到上海,花费的时间不到5小时。故选B。27.细节理解题。根据"They usually travel at up to 300 kilometers each hour, or up to 330 kilometers each hour if they're running late."可知它们通常以每小时300公里的速度行驶,如果晚点,时速可达330公里;即晚点了它们可以跑得更快。故选B。28.细节理解题。根据"Shanghai Maglev Train reaches a top speed of 431 kilometers each hour. ", "CR400 Fuxing trains travel at a top speed of 350 kilometers each hour,","They usually travel at up to 300 kilometers each hour,"和"these trains usually move at up to 320 kilometers each hour for normal travel"可知,短文中提到了每种列车的速度。故选A。29.细节理解题。根据"It means the 30-kilometer train line from Shanghai Pudong International Airport to Longyang Road Station takes about eight minutes."可知,从上海浦东国际机场到龙阳路站30公里的火车线路大约需要8分钟,即上海的磁悬浮列车线路长30公里。故选D。30.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了世界上一些最快的列车及其速度和运行情况。结合选项推知 ,我们可能在杂志的"科技"部分读到本文。故选C。五、B(2024九上·潮南期中)In a new study, researchers found a fact. Whether it's sports practice, music lessons or a usual catch- up with friends, when children are doing after-school activities, they may feel happier and healthier than those who always look at a screen.What's more, children's happiness improved when they joined in after-school activities, while things were completely ▲ when they spent time on social media (媒体) or playing video games.The researchers studied 61,759 school students from Grade Four to Grade Nine. They worked out how many days every week children joined in after-school activities from 3:00 pm to 6:00 pm. Then they compared the number to well-being factors (幸福的因素 ) like satisfaction, sadness and worry.Lead researcher Dr. Rosa Virgara said the research showed how some out-of-school activities can improve children's happiness, while others, especially screens, can be bad for their mental (精神上的) and physical health. "Screens are a big distraction (分散注意力的事物) for children of all ages. Whether children are playing games, watching TV or using social media, there is something about all screens that hurts their happiness," she said.The study also showed that even children who were already happy also benefited (得益于) from joining in after-school activities. "This shows that there is a big need to find ways to encourage children of all ages and backgrounds to join in activities that keep them away from TVs, computers and smart phones," Dr. Rosa Virgara said.31.The writer starts the passage ________.A.by telling a story B.by giving some numbersC.by explaining a problem D.by showing a research result32.Which is the best word for " ▲ " in Paragraph 2 A.true B.cool C.different D.strange33.In which paragraph can we find the steps of the study A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.34.Which of the following may Dr. Rosa Virgara agree with A.Children shouldn't have much screen time.B.Distractions aren't always bad for children.C.Teachers also benefit from after-school activities.D.Sometimes playing video games is good for children's mental health.35.What's the writer's main purpose in writing the passage A.To ask for some advice on doing after-school activities.B.To encourage children to join in more after-school activities.C.To share personal experiences of doing after-school activities.D.To collect readers'opinions on doing after-school activities.【答案】31.D32.C33.B34.A35.B【知识点】说明文;业余活动;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文主要介绍课外活动的益处并鼓励孩子们参加更多的课外活动。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。31.细节理解题。根据第一段中的"In a new study, researchers found a fact."可知,作者通过展示研究结果来开篇的。故选D。32.推理判断题。while"然而",表示对比或转折的含义,所以此处表示与参加课外活动的孩子们相比,花时间在社交媒体或玩电子游戏的孩子们的情况是完全不同的,所以C项符合。故选C。33.细节理解题。根据第三段"The researchers studied 61,759 school students from Grade Four to Grade Nine. They worked out how many days every week children joined in after-school activities from 3:00 pm to 6:00 pm. Then they compared the number to well-being factors (幸福的因素 ) like satisfaction, sadness and worry."可知,本段介绍的是研究的步骤,所以B项符合。故选B。34.细节理解题。根据倒数第二段中的"while others, especially screens, can be bad for their mental (精神上的) and physical health. ‘Screens are a big distraction (分散注意力的事物) for children of all ages. Whether children are playing games, watching TV or using social media, there is something about all screens that hurts their happiness'"可知,Rosa Virgara认为屏幕对孩子们来说是有坏处的,孩子们不应该有太多的屏幕时间。故选A。35.文章大意题。根据最后一段中的"This shows that there is a big need to find ways to encourage children of all ages and backgrounds to join in activities that keep them away from TVs, computers and smart phones"并通读全文可知,本文主要介绍课外活动的益处并鼓励孩子们参加更多的课外活动。故选B。六、C(2024九上·潮南期中)配对阅读。Ⅰ栏是对打算更换房子的五(组)人的描述,Ⅱ栏是对七座房子的介绍。请从Ⅱ栏中为Ⅰ栏中的人物选出适合他们的房子,其中有两项是多余的。Ⅰ Ⅱ 36. Frank and Mary would like to be in a central area where they can enjoy views (风景) of the city center. They hope to see some musicals (音乐剧) often with their two kids. They don't have a pet. 37. Ben and Linda want a house from which they can easily drive to places outside London where they can learn about how people used to live. They also want the house to have a swimming pool for their two sons. 38. Cindy and Tom have two kids and they want to travel around the countryside and central London. They don't have a car, so they will use other ways to get around. 39. Anne likes learning about the history of art and watching plays. She wants a home that is close to the city center and is safe and peaceful. She has pets, so she needs to find a place for her pets. 40. Andy and Sam are roommates (室友). They want a two- bedroom house. They like to go dancing and try foods from different countries. They think it's important to exercise and keep active. A. There is a nice house with four bedrooms in the middle of the city. It has a garden and a swimming pool. It's easy for you to visit old houses outside London by car. B. There is a small apartment with heating (暖气设备) on a quiet and safe street. There are some parks nearby, and it's easy to take a car to central London. You can't keep your pets there. C. There is a quiet house in central London. It has one bedroom. It is very safe. It isn't far from the main cultural attractions (文化景点), such as theaters and history museums. You can keep your pets there. D. There is a big three-bedroom apartment on the fifth floor in the city center. It has a balcony (阳台) where you can enjoy views of the city center. There are famous theaters nearby that you can easily reach by walking. You can't keep pets here. E. There is a big village house outside London. It's close to a large train station, so you can easily travel around the countryside and central London by train. It has a very large garden for you to relax during the summer. F. There is a house on the top floor. It is on a busy street in the middle of London. It is very small with only one bedroom but very new. There are lots of little museums nearby. You can't keep pets there. G. There is a safe and comfortable house with two bedrooms on the twelfth floor. There is a gym and a swimming pool that everyone can use. You just need a short walk to find lots of restaurants with foods from different countries.【答案】36.D;37.A;38.E;39.C;40.G【知识点】其他语篇类型;交通方式【解析】【分析】本文分别介绍了想更换房子的五(组)人和七座房屋的情况。【点评】考查配对阅读,首先读懂文章大意,然后根据人物描述和对房子的介绍确定答案。36.根据"Frank and Mary would like to be in a central area where they can enjoy views of the city center. They hope to see some musicals often with their two kids. They don't have a pet."可知,弗兰克和玛丽想住在市中心欣赏其景色。他们希望经常和两个孩子一起看音乐剧。他们没有宠物。选项D"在市中心的五楼有一套有三个卧室的大公寓。它有一个阳台,在那里你可以欣赏到市中心的景色。附近有一些著名的剧院,步行很容易到达。你不能在这里养宠物"与之相符。故选D。37.根据"Ben and Linda want a house from which they can easily drive to places outside London where they can learn about how people used to live. They also want the house to have a swimming pool for their two sons."可知,本和琳达想要一所可以很容易地开车去伦敦以外的地方的房子。他们想了解人们过去是如何生活的。他们还希望房子里有一个游泳池,供他们的两个儿子使用。选项A"在市中心有一栋有四间卧室的漂亮房子。它有一个花园和一个游泳池。你开车去伦敦郊外参观老房子很容易"与之相符。故选A。38.根据"Cindy and Tom have two kids and they want to travel around the countryside and central London. They don't have a car, so they will use other ways to get around."可知,带有两个孩子辛迪和汤姆想去乡下和伦敦市中心旅行。他们没有车,会用其他方式出行。选项E"在伦敦郊外有一幢很大的乡村房子。它靠近一个大火车站,所以你可以很容易地乘火车环游乡村和伦敦市中心。它有一个非常大的花园供你在夏天放松"与之相符。故选E。39.根据"Anne likes learning about the history of art and watching plays. She wants a home that is close to the city center and is safe and peaceful. She has pets, so she needs to find a place for her pets."可知,喜欢学习艺术史和看戏剧的安妮想要一个离市中心近、安全、安宁的家。她还需要为她的宠物找个地方。选项C"在伦敦市中心有一所安静的房子。它有一间卧室。它很安全。它离主要的文化景点不远,比如剧院和历史博物馆。你可以在那里养宠物"与之相符。故选C。40.根据"Andy and Sam are roommates. They want a two- bedroom house. They like to go dancing and try foods from different countries. They think it's important to exercise and keep active."可知,安迪和萨姆是室友。他们想要一套两居室的房子。他们喜欢去跳舞,品尝来自不同国家的食物,他们也认为锻炼和保持活跃是很重要的。选项G"在12楼有一个安全舒适的房子,有两间卧室。有一个健身房和一个游泳池,每个人都可以使用。你只需要走一小段路就能找到许多提供不同国家食物的餐馆"与之相符。故选G。七、短文填空 (本大题共10小题) [注意:每空一词](2024九上·潮南期中)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。lively, her, local, to, complete, make, on, hard, festival, know, and, orTaiyuan Luogu is a national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产) with a history of around 1,000 years. It's widely used in weddings (婚礼) and at traditional 41. to bring good luck.Taiyuan Luogu is popular in the countryside. Many 42. people are good at it. A woman named Niu Gaixian in Xiaozhanying Village in Taiyuan is one of them. Now she's a city- level inheritor (市级传承人) of this form of art. Every time she and her team members have their Taiyuan Luogu shows, the village will soon become 43. .In 1990, Niu met Han Qixiang, a national- level inheritor of Taiyuan Luogu, 44. became his student. Since then, practicing playing Taiyuan Luogu has become part of 45. everyday life." Mr. Han had a great influence 46. me. He asked me to learn more about traditional culture, not only of Shanxi, but also across the country," said Niu Gaixian.In 2003, Niu Gaixian set up her own Taiyuan Luogu team. To avoid 47. mistakes while they are giving performances, she and her team members practice again and again. They always practice 48. , even in the hot summer.In April 2018, Niu Gaixian and her team were invited to join in an international drum culture festival in Africa. After they 49. their performances, they were cheered by the crowd.Niu Gaixian hopes that more and more people can 50. about this kind of traditional art.【答案】41.festivals;42.local;43.lively;44.and;45.her;46.on;47.making;48.hard;49.completed;50.know【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了国家级非物质文化遗产太原锣鼓的传承人牛改仙及其团队努力推广和传承这一传统艺术的故事。lively活泼的;her她的;local当地的;to到;complete完全的;make制作;on在......上面;hard困难的;festival节日;know知道;and和;or或者。【点评】考查选词填空,首先理解所给单词的词义及词性,然后结合语法确定单词正确形式。41.句意:它被广泛用于婚礼和传统节日,以带来好运。根据"traditional "可知此处指传统节日,festival"节日",符合语境,此处应用复数表示泛指。故填festivals。42.句意:很多当地人都很擅长。根据"A woman named Niu Gaixian in Xiaozhanying Village in Taiyuan is one of them."可知很多当地人都擅长太原锣鼓,local"当地的",符合语境。故填local。43.句意:每次她和她的团队成员有太原锣鼓表演,村子很快就会变得热闹起来。根据"Taiyuan Luogu shows"可知,太原锣鼓表演使得村子变得生气勃勃,lively"生气勃勃的,热闹的",符合语境,形容词作表语。故填lively。44.句意:1990年,牛改仙师从太原锣鼓国家级传承人韩起祥,成为他的学生。根据"In 1990, Niu met Han Qixiang, a national-level inheritor of Taiyuan Luogu, ... became his student."可知,前后句是并列关系,and符合语境。故填and。45.句意:从那时起,练习打太原锣鼓就成了她日常生活的一部分。根据"In 1990, Niu met Han Qixiang, a national-level inheritor of Taiyuan Luogu, ... became his student."可知,牛改仙拜师后,练习打太原锣鼓就成了她日常生活的一部分,her"她的",符合语境。故填her。46.句意:韩先生对我影响很大。have a great influence on"对……有很大的影响",固定短语,on符合语境。故填on。47.句意:为了避免在表演时犯错,她和她的团队成员一遍又一遍地练习。make mistakes"犯错",固定短语,make符合语境;再根据avoid doing sth."避免做某事",此处要用动名词。故填making。48.句意:他们总是努力练习,即使在炎热的夏天。根据"even in the hot summer"可知,他们很努力地练习,hard"努力地",符合语境,副词修饰动词。故填hard。49.句意:表演结束后,他们受到人群的欢呼。根据"they were cheered by the crowd."可知,他们收到人群的欢呼是在表演完成后,complete符合语境;再根据"In April 2018"可知,时态为一般过去时,动词要用过去式。故填completed。50.句意:牛改仙希望越来越多的人了解这种传统艺术。know about"了解",情态动词can后接动词原形。故填know。八、读写综合 (本大题分为A、B两部分)(2024九上·潮南期中)回答问题。请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答5个问题,要求所写答案语法正确、语义完整。I used to be very shy, so I usually just listened to other people's conversations. My teacher Mrs. Smith always encouraged me to communicate with others.One day, she told us that our class would put on a play she had written. "I need someone to play the lead role. Does anyone want to try " she asked. A few excited hands were raised up— mine wasn't one of them. Mrs. Smith walked up to me and said, "I think you're perfect for it."Me, the lead Mrs. Smith continued, "I was thinking of you for the role when I wrote the play!" Suddenly, I thought it was time to throw away my shyness and show the world who I really was. I looked at Mrs. Smith and said, "OK, I'll try."After five months of practicing, the big day finally arrived. I felt so nervous. My knees shook and my heart beat like I'd just run a mile. "It doesn't matter how you do tonight," said Mrs. Smith, as if reading my thoughts. "You've already shown yourself how wonderful you are. That's the most important thing for you."Mrs. Smith was right. When I stepped on the stage (舞台), I showed that I could take chances (机会) and be brave enough to make a big change for myself —a girl with new-found confidence (信心). I thanked Mrs. Smith a lot. She helped me to change by encouraging me to act the lead role of the play. It was a great experience and I'll never forget it.51.Why did the writer usually just listen to other people's conversations 52.Who was Mrs. Smith thinking of for the lead role when she wrote the play 53.How did the writer feel when the big day finally arrived 54.How did Mrs. Smith help the writer to change 55.What did the writer think of the experience 56.书面表达。作家列夫·托尔斯泰曾说:"所谓人生,是一刻也不停地变化着的。"在你的生命中有什么变化对你产生了重要影响呢?假设你们学校的英文校报正在进行主题征文活动,请你根据以下提示及要求,以"The most important change in my life"为题写一篇英语短文投稿。提示:1. 你生活中最重要的变化是什么;2. 你从这个变化中学到了什么。要求:1. 紧扣主题、语句通顺、语法正确、书写规范;2.80词左右 (开头已给出,不计入总词数)。The most important change in my lifeLife is filled with changes. Some of them may have a great influence on us. 【答案】51.Because the writer used to be very shy.52.Mrs. Smith was thinking of the writer for the lead role when she wrote the play.53.She felt so nervous.54.By encouraging her to act the lead role of the play.55.It was great.56.例文The most important change in my lifeLife is filled with changes. Some of them may have a great influence on us. Now I would like to talk about the most important change in my life.I used to live at home with my family. My parents looked after me well and I didn't have to do anything else except study. Everything was going fine until I was sent to a boarding school.Living at school requires me to do chores on my own. It was so difficult for me at first that I cried many times. With the help of my teachers and roommates, I kept trying and learning. Now, I'm able to take good care of myself. My parents are proud of me for my independence.【知识点】命题作文;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要讲述作者过去很腼腆,害怕见生人,但是在老师的帮助下,一次登台表演的经历让作者重拾了信心。【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案。51.根据第一段中的"I used to be very shy, so I usually just listened to other people's conversations." 可知,作者过去很害羞,所以通常只听别人的谈话。故填Because the writer used to be very shy.。52.根据第三段中的"Me, the lead Mrs. Smith continued, ‘I was thinking of you for the role when I wrote the play!'"可知,史密斯老师写这部戏剧的时候,正考虑由作者来演主角。故填Mrs. Smith was thinking of the writer for the lead role when she wrote the play.。53.根据倒数第二段中的"After five months of practicing, the big day finally arrived. I felt so nervous." 可知,这个重要的日子到来时,作者感到很紧张。故填She felt so nervous.。54.根据最后一段中的"I thanked Mrs. Smith a lot. She helped me to change by encouraging me to act the lead role of the play."可知,史密斯老师是通过鼓励作者扮演主角来帮助她改变的。故填By encouraging her to act the lead role of the play.。55.根据最后一段中的"It was a great experience and I'll never forget it."可知,作者认为这次的经历很棒。故填It was great.。56.【分析】这是一篇命题作文,主要介绍生活中最重要的变化。时态是一般现在时和一般过去时,首先介绍自己的生活中最重要的变化;然后介绍自己从变化中学到了什么;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文主题突出,紧紧围绕The most important change in my life这一主题展开,内容集中,能够让读者快速了解文章的核心观点,即作者生活中最重要的变化以及从中学到的东西。细节丰富,在描述变化过程时,提供了许多具体的细节,如进入寄宿学校后独立生活的困难以及在老师和室友帮助下逐渐适应的过程,使文章内容更加充实、真实,增强了文章的可信度和可读性。情感真挚,通过描述自己从依赖父母到独立生活的转变,以及父母为自己独立而骄傲,流露出了真实的情感,让读者能够感受到作者在这个变化过程中的成长和喜悦。语言简洁,在满足内容要求的前提下,语言简洁明了,没有过多的冗长表述,符合英文校报征文活动的写作特点,能够高效地传达信息。结构清晰合理,采用了总分总的结构。开头点明生活中有很多变化,有些对我们影响很大,引出下文要讲述自己生活中最重要的变化;中间详细描述变化的具体内容和自己的学习过程;结尾虽然没有单独成段,但在描述完现在能够照顾好自己且父母为自己骄傲后,自然地结束了文章,逻辑清晰,层次分明。过渡自然流畅,使用了Now I would like to talk about、Everything was going fine until、With the help of等短语和句子来过渡,使文章的衔接更加自然,内容连贯。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省汕头市潮南区陈店实验等校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题(学生版).docx 广东省汕头市潮南区陈店实验等校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题(教师版).docx