资源简介 浙江省绍兴市柯桥区2024-2025学年九年级上学期11月期中考试英语试题一、A(2024九上·柯桥期中)Camping is a fun way to get family and friends together to enjoy the outdoors. Follow these tips to make sure your camping trip is safe and healthy. Bring safe and healthy food along on your camping trip. Eating some food may increase the risk of developing certain illnesses. Camping is a great way to get physical activity. Do things such as walking, hiking, biking and swimming to stay active during your camping trip. Be sure to bring protective equipment and take steps to avoid getting hurt during activities. Never hike or swim alone. Watch kids closely. Some wild animals carry illnesses that are dangerous for people. Avoid touching, feeding and getting near wild animals. Enjoy watching them from a safe place in their natural surroundings. Mosquitoes and other insects can cause certain illnesses. To help fight the bite, apply (敷) the drug over exposed skin. Be sure to follow directions on the package. Wear long sleeves, pants and light-colored clothing. Always prepare for the unexpected. Before you leave, check the weather report, learn about safety at your camp location, and tell family and friends your plans. Be sure to bring along a first-aid kit, a map, blankets, batteries, food, water and clothes. Know who to contact at the camp. When you return home, check your sunburn and other problems.1.What should we know in order to be safe on a camping trip A.Avoid walking or hiking. B.Never feed some wild animals.C.Keep away from any insects. D.Wear some warm clothes.2.Why does the writer write this text A.To show us how to be enjoyable while camping.B.To help us learn how to make friends happy.C.To let us know what to do before camping.D.To tell us how to be safe while camping.3.Who are most likely to be interested in the text A.People who enjoy watching animals.B.Parents who are good with kids.C.Students who like to stay outdoors.D.Doctors who are studying illnesses.二、B(2024九上·柯桥期中)Tommy loved ice cream. It was his favorite dessert. His parents let him have a small dish each night after dinner if he ate all of his vegetables. Tommy loved eating ice cream at home. He always tried a new kind of ice cream each time. When he turned eight, he had a checkup at the doctor's office. Dr. Katz said, "It's fine to have a little ice cream once in a while, but not every night."That night at supper, Tommy ate all his vegetables. But there was no ice cream for dessert. Instead, Mom came up with a new rule."If we want to eat ice cream, we'll have to earn it by walking to the ice cream stand," she said. Tommy would like to give it a try, so they decided to take their walk on Saturday afternoon. According to the map, the ice cream stand was a mile away.Saturday was a sunny day. The sun was so bright that he had to almost close his eyes. Tommy asked, "How much farther is it " Mom checked the map on her phone and then said, "We're not even halfway yet. Do you want to turn around " Tommy did want to turn around, but he also wanted ice cream. Walking was the only way to get it.The sun beat down so strongly that even Mom was sweating (流汗). Tommy's legs felt heavy. He wanted to sit down, but there were no chairs. He wanted to give up. He looked up to tell Mom he was ready to turn around. But when he did, he could see the purple flag at the top of the ice cream stand. They were almost there! Tommy started to walk faster. He could almost taste the cool, creamy ice cream already. It was a long walk, but it was certainly worth the effort.4.What can be inferred from Dr. Katz's words in Paragraph 1 A.It is best to eat ice cream during the day.B.Tommy should eat something else instead.C.Ice cream is many children's favorite food.D.Eating too much ice cream is bad for health.5.What does the underlined word "earn" in paragraph 3 probably mean A.Sell. B.Get. C.Share. D.Create.6.How did Jimmy feel when he was on the way to the stand A.Hot and tired. B.Excited and active.C.Thirsty and hungry. D.Relaxed and happy.7.What's the best title for the passage A.Enjoying the view along the way. B.Mother's encouragement.C.Keeping your eyes on the prize. D.The boy's favorite food.三、C(2024九上·柯桥期中)A foreign girl named Kris posted a sad photo online. It looked like her boyfriend made her cry. Some nice Chinese people tried to cheer her up. They asked her to find someone better. Some made funny Chinglish to make her feel happy, such as "You swan (天鹅), he frog (青蛙)."This became a hit with foreigners. Many found it cool, shared it a lot online and made funny pictures with it."I need Chinese netizens (网友) in my life who call the people that have hurt me frogs," said a foreign Internet user, showing her love for the expression. Some of them wanted to know why Chinese people use "swan" and "frog" to describe this couple. After looking into it, they learned that it came from the famous old Chinese story of the beautiful swan and the ugly toad (癞蛤蟆), and got interested in the Chinese stories behind Chinglish.In the past, people often corrected those who spoke Chinglish because it was full of grammar mistakes. However, with globalization (全球化), people from different countries can now share their ideas more often. Different styles of speaking English are becoming common and even accepted. English with local features can also be popular. For example, the well-known "add oil" has now appeared in the Oxford dictionary and people use it widely. The phrase shows Chinese culture."Once I understood the full meaning, it became much funnier," said Cody, a young man from New Zealand, when asked about "you swan, he frog". "It's great that more Chinese culture is being shared with the rest of the world," he told China Daily.8.Why does the writer mention Kris in Paragraph 1 A.To express worries about humans.B.To introduce health problems.C.To lead into the topic "Chinglish".D.To interest readers in English culture.9.What did some foreigners want to know about "You swan, he frog" A.The grammar rules behind it.B.The way to share it on the Internet.C.The different expressions for it.D.The old Chinese stories behind it.10.How does the writer describe the situation in Paragraph 4 to make it believable A.By listing numbers. B.By comparing facts.C.By telling stories. D.By giving examples.11.What is the passage mainly about A.Foreigners love Chinglish expressions about animals.B.Chinglish expressions are popular among foreigners.C.Chinese people are getting better at speaking English.D.Foreigners find it hard to understand Chinese culture.四、D(2024九上·柯桥期中)Zhongshan Eye Center at the Sun Yat-sen University has achieved a milestone in the field of eye surgery (手术). Doctors there completed the world's first remote (远程的), micron (微米的) operation on animals by using an independently developed 5G robot. The operation, which took place on June 23 at the center in Guangzhou, was done by a medical team operating the robot from the Zhongshan Eye Center in Haikou.The main part of the robot is a special arm that makes accurate (精准的) remote control possible. When doctors' hands come to treating eye problems, the common way is to put medicine directly into the eye area. But their hands shake naturally, making it difficult to be very accurate. The robot can copy tasks usually done by hand, and it performs them smoothly and accurately.Another advantage is that even young doctors can perform eye surgery with 5G robot's help. According to Professor Lin, the leader of the medical team, becoming a skilled eye doctor takes at least 10 years of practice. However, with the help of the robot, young doctors can achieve a high level of accuracy comparable to experienced doctors.The third important point is that using 5G makes it possible for doctors to treat patients far away. Eye doctors can get clear and timely pictures, which makes remote operations dependable.Still, it's important to remember that while this technology is promising, more research and tests are needed to make sure it's safe and works well for patients. "If everything goes well, 5G remote micron eye surgery will be available to humans within half a year," Lin said. The team will keep working hard to help develop remote medicine in China and increase national medical levels.12.What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to A.The doctor's arm. B.The patient's eye.C.The robot's hand. D.The leader's tool.13.Which paragraph shows 5G robot may help young doctors A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.14.What can we learn about 5G robot from the passage A.It can only treat patients nearby.B.It helped complete the eye surgery.C.It has already been widely used.D.It makes the patient healthy within a month.15.How does Professor Lin feel about the future of 5G robot A.Worried. B.Surprised. C.Doubtful. D.Hopeful.五、第二节 任务型阅读 (共5小题,每小题2分,满分10分)(2024九上·柯桥期中)阅读下面材料,从所给的A~E五个选项中选出正确选项 (其中一项是多余选项),将其序号填入第1~4小题,并回答第5 小题。From April 12 to 17 this year, the Dai people celebrated their biggest event: the Water Splashing Festival.There are more than one million Dai people in China. Most of them live in Yunnan Province. They hold the festival every year for three to seven days in mid-April. 1.________The tradition of water splashing began in Persia the fifth century. 2.________ Later, it gradually became a folk tradition of the Dai people. The festival is also widely celebrated in Thailand, Laos and some other Asian countries.3.________ They also hold activities of celebration. Many people send out burning lanterns into the sky. They sing and dance in the streets. And colorful dragon boat races take place on the Lancang River.The most exciting moment of the festival is, of course, water splashing. People first go to temples and wash Buddha statues (佛像) with clean water. After that, the joyful and messy water splashing begins. People use all kinds of containers (容器) to hold water. They flood the streets to chase and play with each other. 4._______ Splashing water expresses wishes to wash away illness and disaster. The wetter one gets, the more wishes they receive.A. Dai people clean their houses and get haircuts.B. Everyone gets wet from head to toe.C. It also carries the wish of a happy life.D. It is part of the Dai New Year celebrations.E. It spread to China at the end of the twelfth century.16. 17. 18. 19. 20.Do you like the Water Splashing Festival Why (不超过15词) 六、第一节:完形填空 (共15小题,每小题1分,共计15分)(2024九上·柯桥期中)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。I was at the grocery (食品杂货) shop picking up last-minute thing for dinner. When I was about to leave, I 21. noticed from the corner of my eye some flowers. They were the most 22. flowers I had ever seen. They were, as I later learned, peonies (牡丹).I was going to buy myself flowers, which I'd never done before. On the way home, I wondered 23. I had never really been attracted (吸引) by any flowers before.Growing up in England, my immigrant (移民) family never regarded flowers as 24. since being alive was the most important to us. Our small garden was filled with 25. as Mom and Dad often said, "These will keep us alive if we can't get them from the shop, 26. flowers won't."Though Mum was badly ill, she would also make flatbread. The 27. of the bread really comforted us. The taste of the flatbread 28. the pressure of our life. All these let us live in England 29. .When Mother's Day came, Mom would say, "Why not avoid 30. money on flowers They'll just die. Buy shoes or coats instead." So, we kids made food for her at home.My mother passed away years ago after a long 31. . I was trapped in great pain. If she were still alive today, she'd probably 32. her head when she saw me buying flowers. She wouldn't come back. But still, I wish I'd had the chance to 33. her this beautiful flower and buy it for her on Mother's Day."Look, Mom," I raised my voice. "I bought myself a peony. Thank you 34. giving up your home and life to come to this country. Because of that, I could have chances that 35. never had, and so I could give myself these unnecessary but beautiful flowers."21.A.gradually B.usually C.suddenly D.actually22.A.natural B.wonderful C.serious D.expensive23.A.why B.if C.how D.that24.A.different B.necessary C.convenient D.traditional25.A.trees B.grass C.flowers D.vegetables26.A.but B.or C.so D.unless27.A.shape B.price C.smell D.color28.A.added up B.filled with C.pointed out D.took away29.A.politely B.secretly C.peacefully D.nervously30.A.studying B.wasting C.leaving D.raising31.A.sleep B.illness C.business D.journey32.A.shake B.point C.hit D.lift33.A.return B.show C.remind D.lend34.A.of B.about C.for D.with35.A.they B.she C.he D.you七、第二节:词汇运用 (共15小题,每小题1分,共计15分)(2024九上·柯桥期中)将方框中所给词 (词组) 的适当形式填入短文中,每词仅用一次。be proud of just lay Italian fromOver 700 years ago, Marco Polo travelled to China along the old Silk Road. Today, another 36. has done the same. And she's 74 years old! Meet this cool grandmother, Vienna Cammarota.She set out 37. the birthplace of Polo, Venice in April 2022. She 38. Marco Polo. She walked a long way— over 20,000 kilometers. She did this 39. with a backpack and two walking sticks. She also 40. out a copy of Marco Polo's diaries to read. Finally, in August, 2024, she arrived in China.(2024九上·柯桥期中)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式 (每空一词)。China's TV show To the Wonder has made Altay in Xinjiang very popular for the 41. (民众). They like the beautiful views and 42. (风俗) of the people there.The TV show tells the story of Li Wenxiu, a young woman who returns to her hometown, Altay for the 43. (第二) time. Then she stayed living with her mother after 44. (失败) to become a writer and facing many difficulties at work. 45. (它) beautiful lakes, and free lifestyle in the TV show quickly made Altay one of many young people's dream places. Flight bookings have 46. (增加) by 20% and hotel bookings have doubled.Wei Changren, the founder of a website about travel, said that it would take a long time to get to Altay and the hotels 47. (在……旁边) that place were expensive. "Many big cities don' t have 48. (直接的) flights to Altay." he said. "However, visitors can enjoy Altay's views in summer and winter 49. (不同). I think the government in Altay can take the show as a chance to make it more famous. They can also do something to speak 50. (大声) for visitors to enjoy their time there."八、第三节:语法填空 (共10小题,每小题1分,共计10分)(2024九上·柯桥期中)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Xue Qingqing is a student at Zhejiang University. As she moved into another dormitory (宿舍), she found 51. note from 23 years ago, which read "study hard and make progress every day". The information on it showed that it 52. (write) by a student called Fang Qin on January 21st, 2001.Xue guessed that Fang was trying to encourage herself to study and wondered 53. Fang realized her dreams. "The note must be 54. (help), and she must have achieved her goals, right " Xue wrote on the school's forum. 55. (lucky), Xue finally got in touch with Fang. "It's unbelievable that the note has been kept well for 23 years," Fang told Xue.Now, Fang becomes the CEO of a platform and 56. (study) technology. When she was18 years old, Fang felt that she had trouble dealing 57. her studies. To push herself harder in the new term, she wrote a note of encouragement. Later, she became 58. (hard-working) classmate in her school. "Every day I saw it as soon as I woke up, and it helped 59. push myself," Fang said.The story has warmed many people's 60. (heart) online. They say it is wonderful to see that Fang's hard work bears fruit.九、第四部分 书面表达 (共1 小题,满分20分)61.(2024九上·柯桥期中)假设你是李华。你校"Voice of English"广播站正在招收新成员,请你从以下职位中选择其中一个,根据下表信息用英文写一封自荐信,并谈谈你申请这个职位的理由。What do you want to be □a radio host □a reporter □a music director What advantages do you have Why 注意: (1) 短文必须包括以上所有内容,可适当发挥;(2) 文中不得出现真实姓名、学校等信息;(3) 词数80~100左右:信件首尾句已给出,不计入总词数。参考词汇:host主持人 music director 音乐总监 advantage 优势Dear Mr. Smith, I'm very interested in working at the school radio station. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ I hope you can offer me the chance, and I am looking forward to your reply. Li Hua答案解析部分【答案】1.B2.D3.C【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文介绍了一些露营的建议。【点评】 考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。1.细节理解题。根据"Avoid touching, feeding and getting near wild animals."可知,不要触摸、投喂、靠近野生动物。故选B。2.推理判断题。根据"Follow these tips to make sure your camping trip is safe and healthy."可知,作者写这篇文章是为了告诉我们在露营时如何确保安全。故选D。3.推理判断题。根据"Camping is a fun way to get family and friends together to enjoy the outdoors. Follow these tips to make sure your camping trip is safe and healthy."可知,本文介绍了一些露营的建议,因此那些喜欢待在户外的学生应该会对这篇文章很感兴趣。故选C。【答案】4.D5.B6.A7.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了Tommy为了吃冰淇淋坚持不懈自己去摊位买的故事。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。4.推理判断题。根据"It's fine to have a little ice cream once in a while, but not every night."可知,每天吃冰淇淋不健康,可以一次少吃点。故选D。5.词义猜测题。根据"Tommy would like to give it a try, so they decided to take their walk on Saturday afternoon. According to the map, the ice cream stand was a mile away."可知,Tommy要自己去摊位拿到冰淇淋。划线单词在此与get"得到"意思相近。故选B。6.推理判断题。根据"The sun beat down so strongly that even Mom was sweating"和"Tommy's legs felt heavy."可知,当天太阳很晒,Tommy走不动了,即可推测出,Tommy又热又累。故选A。7.标题选择题。通读全文并根据"He looked up to tell Mom he was ready to turn around. But when he did, he could see the purple flag at the top of the ice cream stand. They were almost there!"可知,本文主要介绍Tommy为了吃冰淇淋坚持不懈自己去摊位买,中间快要放弃时,看到了冰淇淋旗帜,又坚持下去的故事。体现了目标导向的作用。故选C。【答案】8.C9.D10.D11.B【知识点】新闻报道类;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文主要讲述了中式英语表达在外国人中变得流行。【点评】考查阅读理解,首先通读全文,然后理解每个题目,从文章抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。8.推理判断题。根据"Some made funny Chinglish to make her feel happy, such as ‘You swan (天鹅), he frog (青蛙).'"可知,在第一段中,作者讲述Kris的例子是为了引出"You swan, he frog"这样的中式英语,来引出文章的主题。故选C。9.细节理解题。根据"Some of them wanted to know why Chinese people use ‘swan' and ‘frog' to describe this couple. After looking into it, they learned that it came from the famous old Chinese story of the beautiful swan and the ugly toad (癞蛤蟆), and got interested in the Chinese stories behind Chinglish."可知,"You swan, he frog"这句中式英语的背后是"癞蛤蟆想吃天鹅肉"这一古老的中国故事。故选D。10.推理判断题。根据"For example, the well-known ‘add oil' has now appeared in the Oxford dictionary and people use it widely. The phrase shows Chinese culture."可知,在第四段,作者举了add oil表示"加油"一词被收编入牛津字典为例,来让作者描述的情况更有可信性。故选D。11.文章大意题。根据"Some made funny Chinglish to make her feel happy, such as ‘You swan (天鹅), he frog (青蛙).' This became a hit with foreigners. Many found it cool, shared it a lot online and made funny pictures with it."可知,本文主要讲述了中式英语表达在外国人变得流行的这一语言现象。故选B。【答案】12.C13.C14.B15.D【知识点】说明文;细节理解;推理判断;代词指代;科学技术【解析】【分析】本文讲述的是中山大学中山眼科中心在眼科手术领域取得的一项里程碑式成就——利用自主研发的5G机器人成功完成了世界上首例远程微米级动物眼科手术。【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。12.代词指代题。根据"The main part of the robot is a special arm that makes accurate (精准的) remote control possible…The robot can copy tasks usually done by hand, and it performs them smoothly and accurately."可知该机器人可以复制通常手工完成的任务,并且可以流畅、准确地执行这些任务。因此"it"指代前文中的"the robot's hand"。故选C。13.推理判断题。第三段中提到"young doctors can achieve a high level of accuracy comparable to experienced doctors"可知,详细说明了5G机器人对年轻医生的帮助。故选C。14.细节理解题。根据"Doctors there completed the world's first remote (远程的), micron (微米的) operation on animals by using an independently developed 5G robot."可知文章开头就介绍了该5G机器人帮助完成了远程眼睛手术,说明它在手术中起到了关键作用。故选B。15.推理判断题。根据"If everything goes well, 5G remote micron eye surgery will be available to humans within half a year"可知文末提到Professor Lin对技术的发展充满信心,说明他对5G机器人的未来感到乐观,故选D。【答案】16.D17.E18.A19.B20.开放性问题,言之有理即可。参考答案:Yes, I do. Because it's joyful and fun.【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】本文主要介绍了傣族的泼水节,包括其起源、传统活动以及象征意义。A.Dai people clean their houses and get haircuts.傣族人打扫房子,理发。B.Everyone gets wet from head to toe. 每个人从头到脚都湿透了。C.It also carries the wish of a happy life.它也承载着幸福生活的愿望。D.It is part of the Dai New Year celebrations.这是傣族新年庆祝活动的一部分。E.It spread to China at the end of the twelfth century.十二世纪末传入中国。【点评】考查任务型阅读,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案,最后通读全文仔细检查。16.根据"They hold the festival every year for three to seven days in mid-April."可知,此处介绍傣族人们庆祝的泼水节,选项D"它是傣历新年庆祝活动的一部分。"符合语境。故选D。17.根据"The tradition of water splashing began in Persia the fifth century."可知,泼水节的传统从波斯开始,并传入中国,选项E"它在12世纪末传入了中国。"符合语境。故选E。18.根据"They also hold activities of celebration."可知,此处描述人们在泼水节的活动,选项A"傣族人打扫他们的房屋并修剪头发。"符合语境。故选A。19.根据"People use all kinds of containers (容器) to hold water. They flood the streets to chase and play with each other."可知,此处描述人们在泼水节泼水的场景,选项B"大家从头到脚都湿透了。"符合语境。故选B。20.开放性问题,言之有理即可。参考答案:Yes, I do. Because it's joyful and fun.【答案】21.C;22.B;23.A;24.B;25.D;26.A;27.C;28.D;29.C;30.B;31.B;32.A;33.B;34.C;35.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要讲述了在作者小的时候,一家人认为花不是必要的,没买过花,直到母亲去世后,作者看到美丽的花,给自己买了一朵。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。21.句意:当我正要离开的时候,我眼角突然看到一些花。gradually逐渐地;usually经常地;suddenly突然地;actually事实上。根据"When I was about to leave"可知,这些花是作者突然发现的。故选C。22.句意:它们是我所见过的最令人惊叹的花。natural自然地;wonderful令人惊叹的;serious严肃的;expensive昂贵的。根据"I could give myself these unnecessary but beautiful flowers."可知,这朵花是令人惊叹的漂亮。故选B。23.句意:在回家的路上,我想知道为什么我以前从来没有真正被任何花吸引过。why为什么;if如果;how怎么样;that那个。根据"Growing up in England, my immigrant family never regarded flowers as necessary since being alive was the most important to us."可知,此处在思考自己之前没被花吸引的原因。故选A。24.句意:我在英国长大,我的移民家庭从来不认为花是必要的,因为活着对我们来说是最重要的。different不同的;necessary必要的;convenient便利的;traditional传统的。根据"since being alive was the most important to us."可知,花不重要,没必要有花。故选B。25.句意:我们的小花园里种满了蔬菜,因为妈妈和爸爸经常说:"如果我们从商店买不到食物的话,这些蔬菜可以养活我们,但是花朵不行。"trees树;grass草;flowers花;vegetables蔬菜。根据"These will keep us alive if we can't get them from the shop"可知,小花园里种了能养活他们的蔬菜。故选D。26.句意:我们的小花园里种满了蔬菜,因为妈妈和爸爸经常说:"如果我们从商店买不到食物的话,这些蔬菜可以养活我们,但是花朵不行。"but但是,表转折;or或者,表选择;so所以,表结果;unless除非,表假设。根据"These will keep us alive if we can't get them from the shop"和"flowers won't"可知,前后表示转折关系。故选A。27.句意:薄面饼的香味确实使我们感到安慰。shape形状;price价格;smell气味;color颜色。根据"The taste of the flatbread "可知,此处指饼的气味。故选C。28.句意:薄面饼的味道带走了我们生活中的压力。added up增加;filled with充满;pointed out指出;took away带走。根据"The smell of the bread really comforted us."可知,美味的饼能带走压力。故选D。29.句意:所有这些都让我们在英国生活得很平静。politely礼貌地;secretly秘密地;peacefully平静地;nervously严肃地。根据"All these let us live in England "可知,作者一家为了活下去,生活中不会做任何带给生活波澜的事情,包括买花,他们只想平静地生活。故选C。30.句意:为什么不避免在花上浪费钱呢?studying学习;wasting浪费;leaving离开;raising筹集。根据"They'll just die."可知,母亲不想浪费钱买花。故选B。31.句意:我母亲久病之后去世了。sleep睡觉;illness疾病;business生意;journey旅途。根据"Though Mum was badly ill"可知,母亲是因为生病去世的。故选B。32.句意:如果她今天还活着,她看到我买花可能会摇头。shake摇动;point指向;hit击打;lift举起。根据"Why not avoid waste money on flowers "可知,母亲一直不赞同买花,看到作者买花会摇头。故选A。33.句意:但是,我仍然希望我有机会给她看这朵美丽的花,并在母亲节那天买给她。return返回;show给……看;remind提醒;lend借。根据"and buy it for her on Mother's Day."可知,作者想让母亲看看这些花。故选B。34.句意:谢谢你放弃你的家和生活来到这个国家。of……的;about关于;for为了……;with和……。thank sb. for doing sth."感谢某人做某事"。故选C。35.句意:正因为如此,我可以拥有你从未拥有过的机会,所以我可以给自己这些不必要但美丽的花朵。they他们;she她;he他;you你。根据"Thank you for giving up your home and life to come to this country."和"I could have chances"和"never had"可知,此处指作者有机会买花,母亲却没有这个机会。此处是作者对母亲说的话,用"你"代母亲。故选D。【答案】36.Italian;37.from;38.is proud of;39.just;40.laid【知识点】记叙文;人物传记【解析】【分析】本文主要介绍了意大利人Vienna Cammarota沿着丝绸之路来到中国的情景。be proud of为......感到骄傲;just仅仅;lay放置;Italian意大利;from来自。【点评】考查选词填空,首先理解单词词义及词性,然后根据前后句句意和单词的语法确定单词正确形式,最后仔细检查。36.句意:今天,另一位意大利人已经做了同样的事情。根据"another...has done the same."及备选词可知,此处指的是"另一位意大利人",Italian意为"意大利人",another后跟名词单数。故填Italian。37.句意:2022年4月,她从波罗的出生地威尼斯出发。根据"She set out...the birthplace of Polo"可知,她从从波罗的出生地威尼斯出发,备选词from符合句意。故填from。38.句意:她以马可·波罗为傲。根据"She...Marco Polo."及备选词可知,她以马可·波罗为傲。因是陈述事实,故此处时态为一般现在时,主语为She,be动词用is,故填is proud of。39.句意:她仅仅靠一个背包和两根登山杖来完成这件事。根据"...with a backpack and two walking sticks."及备选词可知,她"仅仅"靠一个背包和两根登山杖来完成这件事。备选词just"仅仅,只"符合句意。故填just。40.句意:她还规划了一份马可·波罗日记的复印件来阅读。根据"...out a copy..."可知,空处指"布置、安排",备选词lay符合。lay out意为"布置、规划",固定短语,因是回忆过去的事,故空处时态为一般过去时,谓语动词用过去式。故填laid。【答案】41.public;42.customs;43.second;44.failing;45.Its;46.increased;47.beside;48.direct;49.differently;50.loudly【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文讲述了中国电视节目《我的阿勒泰》对新疆阿勒泰地区的影响以及由此引发的相关讨论。【点评】考查单词拼写,首先根据汉语提示确定单词,然后结合语法和句意确定单词正确形式,最后仔细检查。41.句意:中国电视节目《我的阿勒泰》让新疆阿勒泰广受公众欢迎。public"民众",不可数名词。故填public。42.句意:他们喜欢那里美丽的风景和人们的风俗。customs"风俗",复数形式表示泛指。故填customs。43.句意:这部电视剧讲述了年轻女子李文秀第二次回到她的家乡阿勒泰的故事。second"第二",序数词,表示顺序。故填second。44.句意:然后,她在成为作家的梦想失败后,面临工作上的许多困难,与母亲同住。failing"失败",动名词形式作为介词after的宾语。故填failing。45.句意:电视剧中美丽的湖泊和自由的生活方式很快使阿勒泰成为许多年轻人的梦想之地之一。Its"它的",形容词性物主代词,修饰名词短语"beautiful lakes"。故填Its。46.句意:航班预订量增长了20%,酒店预订量翻了一番。increased"增加",过去分词形式,与have构成现在完成时。故填increased。47.句意:一个旅游网站的创始人魏长仁说,去阿勒泰要花很长时间,而且那地方旁边的酒店都很贵。beside"在……旁边",故填beside。48.句意:许多大城市没有直达阿勒泰的航班。direct"直接的",形容词,修饰名词"flights"。故填direct。49.句意:然而,游客可以在夏天和冬天以不同的方式欣赏阿勒泰的风景。differently"不同",副词形式,修饰动词"enjoy"。故填differently。50.句意:他们还可以做一些事情,大声地为游客说话,让他们在那里享受时光。loudly/aloud"大声",副词形式,修饰动词"speak"。故填loudly/aloud。【答案】51.a;52.was written;53.if;54.helpful;55.Luckily;56.studies;57.with;58.the most hard-working;59.me;60.hearts【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了薛清清在新宿舍发现了一张23年前的便条,上面写着"好好学习,天天向上",并找到了便条的原作者方琴的故事。【点评】考查语法填空,通读全文,理解文章大意,紧密结合上下文判断句意,根据句意及选词判断空格处词义, 根据相关知识点写出词语的正确形式,完成后再次阅读查看语意是否正确。51.句意:她发现了一张23年前的笔记,上面写着"好好学习,天天向上"。根据"...note from..."可知,空处表泛指,需不定冠词,note是以辅音音素开头的单词,需冠词a修饰。故填a。52.句意:上面的信息显示,这是一个叫方琴的学生于2001年1月21日写的。it与write之间是被动关系,需被动语态,根据"on January 21st, 2001."可知,需一般过去时的被动语态,其结构为was/were+done,主语为it,需was,动词write的过去分词为written。故填was written。53.句意:薛清清猜测方琴是想鼓励自己学习,并好奇方琴是否实现了自己的梦想。根据"wondered...Fang realized her dreams."可知,她想知道是否方琴实现了自己的梦想。空处指"是否",需if引导宾语从句。故填if。54.句意:"纸条上一定是有帮助的,她一定已经实现了她的目标,对吧?"薛在学校的论坛上写道。根据分析句子成分可知,空处缺形容词作表语,help"帮助"的形容词为help,意为"有帮助的"。故填helpful。55.句意:幸运地是,薛清清与方琴取得了联系。根据分析句子成分可知,空处缺副词修饰整个句子,lucky"幸运的"的副词形式为luckily。放句首时,首字母大写。故填Luckily。56.句意:现在,方琴成为一个平台的首席执行官,并且研究技术。根据"becomes...and..."可知,and表并列,前后动词形式一致,故空处需第三人称单数studies。故填studies。57.句意:18岁时,方觉得自己的学业遇到了困难。根据"she had trouble dealing...her studies."可知,她在学业上遇到了困难,deal with表示"处理",固定短语。故填with。58.句意:后来,她成了学校的最勤奋的同学。根据"in her school."可知,空处有比较意味,且是三者以上比较,需最高级。hard-working"勤奋的"的最高级为the most hard-working。故填the most hard-working。59.句意:"每天我一醒来就看到它,它帮助鞭策自己,"方说。 根据"and it helped...push myself,"可知,这句话帮助鞭策自己,help to do sth"帮助做某事"。故填to。60.句意:这个故事在网上温暖了很多人的心。根据"many"可知,其后跟名词复数形式。故填hearts。61.【答案】例文Dear Mr. Smith,I'm very interested in working at the school radio station. As a student who is passionate about journalism, I want to apply for the position of reporter.I am an out-going and social person, which I believe are essential qualities for a reporter. I am always willing to talk to people and ask questions to get the story. Furthermore, I am excited about working at the school radio station because it offers a platform for me to voice my opinions and share news with my fellow students. I believe that working at the radio station will allow me to improve my skills and gain more experience in the field of journalism.I hope you can offer me the chance, and I am looking forward to your reply.Li Hua【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍申请的职位。时态是一般将来时和一般现在时,首先介绍自己想申请什么职位;然后介绍自己的优点和申请的原因;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文主题突出,紧紧围绕申请学校广播站记者职位这一主题展开,内容集中,重点突出,能够让收件人快速了解作者的核心意图。内容实用且有说服力,详细阐述了自身优势和申请理由,从个人性格特点和职业发展需求等方面进行了分析,使申请具有可信度和说服力,让收件人能够看到作者对该职位的认真态度和适配度。语言简洁,在满足内容要求的前提下,语言简洁明了,没有过多的冗长表述,符合自荐信的写作特点,能够高效地传达信息。表达真诚,在阐述申请理由时,能够感受到作者对广播站工作的热情和期待,表达真诚,容易引起收件人的共鸣。结构清晰合理,采用了总分总的结构。开头点明申请职位,中间分别阐述自身优势和申请理由,结尾表达期待回复,层次分明,逻辑清晰。 自然流畅,使用了Furthermore等连接词来引出进一步的阐述,使文章的衔接更加自然。同时,在阐述优势和理由时,句子之间的逻辑关系紧密,例如先说明自身性格优势,再说明这种优势对记者工作的作用,层层递进。1 / 1浙江省绍兴市柯桥区2024-2025学年九年级上学期11月期中考试英语试题一、A(2024九上·柯桥期中)Camping is a fun way to get family and friends together to enjoy the outdoors. Follow these tips to make sure your camping trip is safe and healthy. Bring safe and healthy food along on your camping trip. Eating some food may increase the risk of developing certain illnesses. Camping is a great way to get physical activity. Do things such as walking, hiking, biking and swimming to stay active during your camping trip. Be sure to bring protective equipment and take steps to avoid getting hurt during activities. Never hike or swim alone. Watch kids closely. Some wild animals carry illnesses that are dangerous for people. Avoid touching, feeding and getting near wild animals. Enjoy watching them from a safe place in their natural surroundings. Mosquitoes and other insects can cause certain illnesses. To help fight the bite, apply (敷) the drug over exposed skin. Be sure to follow directions on the package. Wear long sleeves, pants and light-colored clothing. Always prepare for the unexpected. Before you leave, check the weather report, learn about safety at your camp location, and tell family and friends your plans. Be sure to bring along a first-aid kit, a map, blankets, batteries, food, water and clothes. Know who to contact at the camp. When you return home, check your sunburn and other problems.1.What should we know in order to be safe on a camping trip A.Avoid walking or hiking. B.Never feed some wild animals.C.Keep away from any insects. D.Wear some warm clothes.2.Why does the writer write this text A.To show us how to be enjoyable while camping.B.To help us learn how to make friends happy.C.To let us know what to do before camping.D.To tell us how to be safe while camping.3.Who are most likely to be interested in the text A.People who enjoy watching animals.B.Parents who are good with kids.C.Students who like to stay outdoors.D.Doctors who are studying illnesses.【答案】1.B2.D3.C【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文介绍了一些露营的建议。【点评】 考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。1.细节理解题。根据"Avoid touching, feeding and getting near wild animals."可知,不要触摸、投喂、靠近野生动物。故选B。2.推理判断题。根据"Follow these tips to make sure your camping trip is safe and healthy."可知,作者写这篇文章是为了告诉我们在露营时如何确保安全。故选D。3.推理判断题。根据"Camping is a fun way to get family and friends together to enjoy the outdoors. Follow these tips to make sure your camping trip is safe and healthy."可知,本文介绍了一些露营的建议,因此那些喜欢待在户外的学生应该会对这篇文章很感兴趣。故选C。二、B(2024九上·柯桥期中)Tommy loved ice cream. It was his favorite dessert. His parents let him have a small dish each night after dinner if he ate all of his vegetables. Tommy loved eating ice cream at home. He always tried a new kind of ice cream each time. When he turned eight, he had a checkup at the doctor's office. Dr. Katz said, "It's fine to have a little ice cream once in a while, but not every night."That night at supper, Tommy ate all his vegetables. But there was no ice cream for dessert. Instead, Mom came up with a new rule."If we want to eat ice cream, we'll have to earn it by walking to the ice cream stand," she said. Tommy would like to give it a try, so they decided to take their walk on Saturday afternoon. According to the map, the ice cream stand was a mile away.Saturday was a sunny day. The sun was so bright that he had to almost close his eyes. Tommy asked, "How much farther is it " Mom checked the map on her phone and then said, "We're not even halfway yet. Do you want to turn around " Tommy did want to turn around, but he also wanted ice cream. Walking was the only way to get it.The sun beat down so strongly that even Mom was sweating (流汗). Tommy's legs felt heavy. He wanted to sit down, but there were no chairs. He wanted to give up. He looked up to tell Mom he was ready to turn around. But when he did, he could see the purple flag at the top of the ice cream stand. They were almost there! Tommy started to walk faster. He could almost taste the cool, creamy ice cream already. It was a long walk, but it was certainly worth the effort.4.What can be inferred from Dr. Katz's words in Paragraph 1 A.It is best to eat ice cream during the day.B.Tommy should eat something else instead.C.Ice cream is many children's favorite food.D.Eating too much ice cream is bad for health.5.What does the underlined word "earn" in paragraph 3 probably mean A.Sell. B.Get. C.Share. D.Create.6.How did Jimmy feel when he was on the way to the stand A.Hot and tired. B.Excited and active.C.Thirsty and hungry. D.Relaxed and happy.7.What's the best title for the passage A.Enjoying the view along the way. B.Mother's encouragement.C.Keeping your eyes on the prize. D.The boy's favorite food.【答案】4.D5.B6.A7.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了Tommy为了吃冰淇淋坚持不懈自己去摊位买的故事。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。4.推理判断题。根据"It's fine to have a little ice cream once in a while, but not every night."可知,每天吃冰淇淋不健康,可以一次少吃点。故选D。5.词义猜测题。根据"Tommy would like to give it a try, so they decided to take their walk on Saturday afternoon. According to the map, the ice cream stand was a mile away."可知,Tommy要自己去摊位拿到冰淇淋。划线单词在此与get"得到"意思相近。故选B。6.推理判断题。根据"The sun beat down so strongly that even Mom was sweating"和"Tommy's legs felt heavy."可知,当天太阳很晒,Tommy走不动了,即可推测出,Tommy又热又累。故选A。7.标题选择题。通读全文并根据"He looked up to tell Mom he was ready to turn around. But when he did, he could see the purple flag at the top of the ice cream stand. They were almost there!"可知,本文主要介绍Tommy为了吃冰淇淋坚持不懈自己去摊位买,中间快要放弃时,看到了冰淇淋旗帜,又坚持下去的故事。体现了目标导向的作用。故选C。三、C(2024九上·柯桥期中)A foreign girl named Kris posted a sad photo online. It looked like her boyfriend made her cry. Some nice Chinese people tried to cheer her up. They asked her to find someone better. Some made funny Chinglish to make her feel happy, such as "You swan (天鹅), he frog (青蛙)."This became a hit with foreigners. Many found it cool, shared it a lot online and made funny pictures with it."I need Chinese netizens (网友) in my life who call the people that have hurt me frogs," said a foreign Internet user, showing her love for the expression. Some of them wanted to know why Chinese people use "swan" and "frog" to describe this couple. After looking into it, they learned that it came from the famous old Chinese story of the beautiful swan and the ugly toad (癞蛤蟆), and got interested in the Chinese stories behind Chinglish.In the past, people often corrected those who spoke Chinglish because it was full of grammar mistakes. However, with globalization (全球化), people from different countries can now share their ideas more often. Different styles of speaking English are becoming common and even accepted. English with local features can also be popular. For example, the well-known "add oil" has now appeared in the Oxford dictionary and people use it widely. The phrase shows Chinese culture."Once I understood the full meaning, it became much funnier," said Cody, a young man from New Zealand, when asked about "you swan, he frog". "It's great that more Chinese culture is being shared with the rest of the world," he told China Daily.8.Why does the writer mention Kris in Paragraph 1 A.To express worries about humans.B.To introduce health problems.C.To lead into the topic "Chinglish".D.To interest readers in English culture.9.What did some foreigners want to know about "You swan, he frog" A.The grammar rules behind it.B.The way to share it on the Internet.C.The different expressions for it.D.The old Chinese stories behind it.10.How does the writer describe the situation in Paragraph 4 to make it believable A.By listing numbers. B.By comparing facts.C.By telling stories. D.By giving examples.11.What is the passage mainly about A.Foreigners love Chinglish expressions about animals.B.Chinglish expressions are popular among foreigners.C.Chinese people are getting better at speaking English.D.Foreigners find it hard to understand Chinese culture.【答案】8.C9.D10.D11.B【知识点】新闻报道类;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文主要讲述了中式英语表达在外国人中变得流行。【点评】考查阅读理解,首先通读全文,然后理解每个题目,从文章抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。8.推理判断题。根据"Some made funny Chinglish to make her feel happy, such as ‘You swan (天鹅), he frog (青蛙).'"可知,在第一段中,作者讲述Kris的例子是为了引出"You swan, he frog"这样的中式英语,来引出文章的主题。故选C。9.细节理解题。根据"Some of them wanted to know why Chinese people use ‘swan' and ‘frog' to describe this couple. After looking into it, they learned that it came from the famous old Chinese story of the beautiful swan and the ugly toad (癞蛤蟆), and got interested in the Chinese stories behind Chinglish."可知,"You swan, he frog"这句中式英语的背后是"癞蛤蟆想吃天鹅肉"这一古老的中国故事。故选D。10.推理判断题。根据"For example, the well-known ‘add oil' has now appeared in the Oxford dictionary and people use it widely. The phrase shows Chinese culture."可知,在第四段,作者举了add oil表示"加油"一词被收编入牛津字典为例,来让作者描述的情况更有可信性。故选D。11.文章大意题。根据"Some made funny Chinglish to make her feel happy, such as ‘You swan (天鹅), he frog (青蛙).' This became a hit with foreigners. Many found it cool, shared it a lot online and made funny pictures with it."可知,本文主要讲述了中式英语表达在外国人变得流行的这一语言现象。故选B。四、D(2024九上·柯桥期中)Zhongshan Eye Center at the Sun Yat-sen University has achieved a milestone in the field of eye surgery (手术). Doctors there completed the world's first remote (远程的), micron (微米的) operation on animals by using an independently developed 5G robot. The operation, which took place on June 23 at the center in Guangzhou, was done by a medical team operating the robot from the Zhongshan Eye Center in Haikou.The main part of the robot is a special arm that makes accurate (精准的) remote control possible. When doctors' hands come to treating eye problems, the common way is to put medicine directly into the eye area. But their hands shake naturally, making it difficult to be very accurate. The robot can copy tasks usually done by hand, and it performs them smoothly and accurately.Another advantage is that even young doctors can perform eye surgery with 5G robot's help. According to Professor Lin, the leader of the medical team, becoming a skilled eye doctor takes at least 10 years of practice. However, with the help of the robot, young doctors can achieve a high level of accuracy comparable to experienced doctors.The third important point is that using 5G makes it possible for doctors to treat patients far away. Eye doctors can get clear and timely pictures, which makes remote operations dependable.Still, it's important to remember that while this technology is promising, more research and tests are needed to make sure it's safe and works well for patients. "If everything goes well, 5G remote micron eye surgery will be available to humans within half a year," Lin said. The team will keep working hard to help develop remote medicine in China and increase national medical levels.12.What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to A.The doctor's arm. B.The patient's eye.C.The robot's hand. D.The leader's tool.13.Which paragraph shows 5G robot may help young doctors A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.14.What can we learn about 5G robot from the passage A.It can only treat patients nearby.B.It helped complete the eye surgery.C.It has already been widely used.D.It makes the patient healthy within a month.15.How does Professor Lin feel about the future of 5G robot A.Worried. B.Surprised. C.Doubtful. D.Hopeful.【答案】12.C13.C14.B15.D【知识点】说明文;细节理解;推理判断;代词指代;科学技术【解析】【分析】本文讲述的是中山大学中山眼科中心在眼科手术领域取得的一项里程碑式成就——利用自主研发的5G机器人成功完成了世界上首例远程微米级动物眼科手术。【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。12.代词指代题。根据"The main part of the robot is a special arm that makes accurate (精准的) remote control possible…The robot can copy tasks usually done by hand, and it performs them smoothly and accurately."可知该机器人可以复制通常手工完成的任务,并且可以流畅、准确地执行这些任务。因此"it"指代前文中的"the robot's hand"。故选C。13.推理判断题。第三段中提到"young doctors can achieve a high level of accuracy comparable to experienced doctors"可知,详细说明了5G机器人对年轻医生的帮助。故选C。14.细节理解题。根据"Doctors there completed the world's first remote (远程的), micron (微米的) operation on animals by using an independently developed 5G robot."可知文章开头就介绍了该5G机器人帮助完成了远程眼睛手术,说明它在手术中起到了关键作用。故选B。15.推理判断题。根据"If everything goes well, 5G remote micron eye surgery will be available to humans within half a year"可知文末提到Professor Lin对技术的发展充满信心,说明他对5G机器人的未来感到乐观,故选D。五、第二节 任务型阅读 (共5小题,每小题2分,满分10分)(2024九上·柯桥期中)阅读下面材料,从所给的A~E五个选项中选出正确选项 (其中一项是多余选项),将其序号填入第1~4小题,并回答第5 小题。From April 12 to 17 this year, the Dai people celebrated their biggest event: the Water Splashing Festival.There are more than one million Dai people in China. Most of them live in Yunnan Province. They hold the festival every year for three to seven days in mid-April. 1.________The tradition of water splashing began in Persia the fifth century. 2.________ Later, it gradually became a folk tradition of the Dai people. The festival is also widely celebrated in Thailand, Laos and some other Asian countries.3.________ They also hold activities of celebration. Many people send out burning lanterns into the sky. They sing and dance in the streets. And colorful dragon boat races take place on the Lancang River.The most exciting moment of the festival is, of course, water splashing. People first go to temples and wash Buddha statues (佛像) with clean water. After that, the joyful and messy water splashing begins. People use all kinds of containers (容器) to hold water. They flood the streets to chase and play with each other. 4._______ Splashing water expresses wishes to wash away illness and disaster. The wetter one gets, the more wishes they receive.A. Dai people clean their houses and get haircuts.B. Everyone gets wet from head to toe.C. It also carries the wish of a happy life.D. It is part of the Dai New Year celebrations.E. It spread to China at the end of the twelfth century.16. 17. 18. 19. 20.Do you like the Water Splashing Festival Why (不超过15词) 【答案】16.D17.E18.A19.B20.开放性问题,言之有理即可。参考答案:Yes, I do. Because it's joyful and fun.【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】本文主要介绍了傣族的泼水节,包括其起源、传统活动以及象征意义。A.Dai people clean their houses and get haircuts.傣族人打扫房子,理发。B.Everyone gets wet from head to toe. 每个人从头到脚都湿透了。C.It also carries the wish of a happy life.它也承载着幸福生活的愿望。D.It is part of the Dai New Year celebrations.这是傣族新年庆祝活动的一部分。E.It spread to China at the end of the twelfth century.十二世纪末传入中国。【点评】考查任务型阅读,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案,最后通读全文仔细检查。16.根据"They hold the festival every year for three to seven days in mid-April."可知,此处介绍傣族人们庆祝的泼水节,选项D"它是傣历新年庆祝活动的一部分。"符合语境。故选D。17.根据"The tradition of water splashing began in Persia the fifth century."可知,泼水节的传统从波斯开始,并传入中国,选项E"它在12世纪末传入了中国。"符合语境。故选E。18.根据"They also hold activities of celebration."可知,此处描述人们在泼水节的活动,选项A"傣族人打扫他们的房屋并修剪头发。"符合语境。故选A。19.根据"People use all kinds of containers (容器) to hold water. They flood the streets to chase and play with each other."可知,此处描述人们在泼水节泼水的场景,选项B"大家从头到脚都湿透了。"符合语境。故选B。20.开放性问题,言之有理即可。参考答案:Yes, I do. Because it's joyful and fun.六、第一节:完形填空 (共15小题,每小题1分,共计15分)(2024九上·柯桥期中)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。I was at the grocery (食品杂货) shop picking up last-minute thing for dinner. When I was about to leave, I 21. noticed from the corner of my eye some flowers. They were the most 22. flowers I had ever seen. They were, as I later learned, peonies (牡丹).I was going to buy myself flowers, which I'd never done before. On the way home, I wondered 23. I had never really been attracted (吸引) by any flowers before.Growing up in England, my immigrant (移民) family never regarded flowers as 24. since being alive was the most important to us. Our small garden was filled with 25. as Mom and Dad often said, "These will keep us alive if we can't get them from the shop, 26. flowers won't."Though Mum was badly ill, she would also make flatbread. The 27. of the bread really comforted us. The taste of the flatbread 28. the pressure of our life. All these let us live in England 29. .When Mother's Day came, Mom would say, "Why not avoid 30. money on flowers They'll just die. Buy shoes or coats instead." So, we kids made food for her at home.My mother passed away years ago after a long 31. . I was trapped in great pain. If she were still alive today, she'd probably 32. her head when she saw me buying flowers. She wouldn't come back. But still, I wish I'd had the chance to 33. her this beautiful flower and buy it for her on Mother's Day."Look, Mom," I raised my voice. "I bought myself a peony. Thank you 34. giving up your home and life to come to this country. Because of that, I could have chances that 35. never had, and so I could give myself these unnecessary but beautiful flowers."21.A.gradually B.usually C.suddenly D.actually22.A.natural B.wonderful C.serious D.expensive23.A.why B.if C.how D.that24.A.different B.necessary C.convenient D.traditional25.A.trees B.grass C.flowers D.vegetables26.A.but B.or C.so D.unless27.A.shape B.price C.smell D.color28.A.added up B.filled with C.pointed out D.took away29.A.politely B.secretly C.peacefully D.nervously30.A.studying B.wasting C.leaving D.raising31.A.sleep B.illness C.business D.journey32.A.shake B.point C.hit D.lift33.A.return B.show C.remind D.lend34.A.of B.about C.for D.with35.A.they B.she C.he D.you【答案】21.C;22.B;23.A;24.B;25.D;26.A;27.C;28.D;29.C;30.B;31.B;32.A;33.B;34.C;35.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要讲述了在作者小的时候,一家人认为花不是必要的,没买过花,直到母亲去世后,作者看到美丽的花,给自己买了一朵。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。21.句意:当我正要离开的时候,我眼角突然看到一些花。gradually逐渐地;usually经常地;suddenly突然地;actually事实上。根据"When I was about to leave"可知,这些花是作者突然发现的。故选C。22.句意:它们是我所见过的最令人惊叹的花。natural自然地;wonderful令人惊叹的;serious严肃的;expensive昂贵的。根据"I could give myself these unnecessary but beautiful flowers."可知,这朵花是令人惊叹的漂亮。故选B。23.句意:在回家的路上,我想知道为什么我以前从来没有真正被任何花吸引过。why为什么;if如果;how怎么样;that那个。根据"Growing up in England, my immigrant family never regarded flowers as necessary since being alive was the most important to us."可知,此处在思考自己之前没被花吸引的原因。故选A。24.句意:我在英国长大,我的移民家庭从来不认为花是必要的,因为活着对我们来说是最重要的。different不同的;necessary必要的;convenient便利的;traditional传统的。根据"since being alive was the most important to us."可知,花不重要,没必要有花。故选B。25.句意:我们的小花园里种满了蔬菜,因为妈妈和爸爸经常说:"如果我们从商店买不到食物的话,这些蔬菜可以养活我们,但是花朵不行。"trees树;grass草;flowers花;vegetables蔬菜。根据"These will keep us alive if we can't get them from the shop"可知,小花园里种了能养活他们的蔬菜。故选D。26.句意:我们的小花园里种满了蔬菜,因为妈妈和爸爸经常说:"如果我们从商店买不到食物的话,这些蔬菜可以养活我们,但是花朵不行。"but但是,表转折;or或者,表选择;so所以,表结果;unless除非,表假设。根据"These will keep us alive if we can't get them from the shop"和"flowers won't"可知,前后表示转折关系。故选A。27.句意:薄面饼的香味确实使我们感到安慰。shape形状;price价格;smell气味;color颜色。根据"The taste of the flatbread "可知,此处指饼的气味。故选C。28.句意:薄面饼的味道带走了我们生活中的压力。added up增加;filled with充满;pointed out指出;took away带走。根据"The smell of the bread really comforted us."可知,美味的饼能带走压力。故选D。29.句意:所有这些都让我们在英国生活得很平静。politely礼貌地;secretly秘密地;peacefully平静地;nervously严肃地。根据"All these let us live in England "可知,作者一家为了活下去,生活中不会做任何带给生活波澜的事情,包括买花,他们只想平静地生活。故选C。30.句意:为什么不避免在花上浪费钱呢?studying学习;wasting浪费;leaving离开;raising筹集。根据"They'll just die."可知,母亲不想浪费钱买花。故选B。31.句意:我母亲久病之后去世了。sleep睡觉;illness疾病;business生意;journey旅途。根据"Though Mum was badly ill"可知,母亲是因为生病去世的。故选B。32.句意:如果她今天还活着,她看到我买花可能会摇头。shake摇动;point指向;hit击打;lift举起。根据"Why not avoid waste money on flowers "可知,母亲一直不赞同买花,看到作者买花会摇头。故选A。33.句意:但是,我仍然希望我有机会给她看这朵美丽的花,并在母亲节那天买给她。return返回;show给……看;remind提醒;lend借。根据"and buy it for her on Mother's Day."可知,作者想让母亲看看这些花。故选B。34.句意:谢谢你放弃你的家和生活来到这个国家。of……的;about关于;for为了……;with和……。thank sb. for doing sth."感谢某人做某事"。故选C。35.句意:正因为如此,我可以拥有你从未拥有过的机会,所以我可以给自己这些不必要但美丽的花朵。they他们;she她;he他;you你。根据"Thank you for giving up your home and life to come to this country."和"I could have chances"和"never had"可知,此处指作者有机会买花,母亲却没有这个机会。此处是作者对母亲说的话,用"你"代母亲。故选D。七、第二节:词汇运用 (共15小题,每小题1分,共计15分)(2024九上·柯桥期中)将方框中所给词 (词组) 的适当形式填入短文中,每词仅用一次。be proud of just lay Italian fromOver 700 years ago, Marco Polo travelled to China along the old Silk Road. Today, another 36. has done the same. And she's 74 years old! Meet this cool grandmother, Vienna Cammarota.She set out 37. the birthplace of Polo, Venice in April 2022. She 38. Marco Polo. She walked a long way— over 20,000 kilometers. She did this 39. with a backpack and two walking sticks. She also 40. out a copy of Marco Polo's diaries to read. Finally, in August, 2024, she arrived in China.【答案】36.Italian;37.from;38.is proud of;39.just;40.laid【知识点】记叙文;人物传记【解析】【分析】本文主要介绍了意大利人Vienna Cammarota沿着丝绸之路来到中国的情景。be proud of为......感到骄傲;just仅仅;lay放置;Italian意大利;from来自。【点评】考查选词填空,首先理解单词词义及词性,然后根据前后句句意和单词的语法确定单词正确形式,最后仔细检查。36.句意:今天,另一位意大利人已经做了同样的事情。根据"another...has done the same."及备选词可知,此处指的是"另一位意大利人",Italian意为"意大利人",another后跟名词单数。故填Italian。37.句意:2022年4月,她从波罗的出生地威尼斯出发。根据"She set out...the birthplace of Polo"可知,她从从波罗的出生地威尼斯出发,备选词from符合句意。故填from。38.句意:她以马可·波罗为傲。根据"She...Marco Polo."及备选词可知,她以马可·波罗为傲。因是陈述事实,故此处时态为一般现在时,主语为She,be动词用is,故填is proud of。39.句意:她仅仅靠一个背包和两根登山杖来完成这件事。根据"...with a backpack and two walking sticks."及备选词可知,她"仅仅"靠一个背包和两根登山杖来完成这件事。备选词just"仅仅,只"符合句意。故填just。40.句意:她还规划了一份马可·波罗日记的复印件来阅读。根据"...out a copy..."可知,空处指"布置、安排",备选词lay符合。lay out意为"布置、规划",固定短语,因是回忆过去的事,故空处时态为一般过去时,谓语动词用过去式。故填laid。(2024九上·柯桥期中)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式 (每空一词)。China's TV show To the Wonder has made Altay in Xinjiang very popular for the 41. (民众). They like the beautiful views and 42. (风俗) of the people there.The TV show tells the story of Li Wenxiu, a young woman who returns to her hometown, Altay for the 43. (第二) time. Then she stayed living with her mother after 44. (失败) to become a writer and facing many difficulties at work. 45. (它) beautiful lakes, and free lifestyle in the TV show quickly made Altay one of many young people's dream places. Flight bookings have 46. (增加) by 20% and hotel bookings have doubled.Wei Changren, the founder of a website about travel, said that it would take a long time to get to Altay and the hotels 47. (在……旁边) that place were expensive. "Many big cities don' t have 48. (直接的) flights to Altay." he said. "However, visitors can enjoy Altay's views in summer and winter 49. (不同). I think the government in Altay can take the show as a chance to make it more famous. They can also do something to speak 50. (大声) for visitors to enjoy their time there."【答案】41.public;42.customs;43.second;44.failing;45.Its;46.increased;47.beside;48.direct;49.differently;50.loudly【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文讲述了中国电视节目《我的阿勒泰》对新疆阿勒泰地区的影响以及由此引发的相关讨论。【点评】考查单词拼写,首先根据汉语提示确定单词,然后结合语法和句意确定单词正确形式,最后仔细检查。41.句意:中国电视节目《我的阿勒泰》让新疆阿勒泰广受公众欢迎。public"民众",不可数名词。故填public。42.句意:他们喜欢那里美丽的风景和人们的风俗。customs"风俗",复数形式表示泛指。故填customs。43.句意:这部电视剧讲述了年轻女子李文秀第二次回到她的家乡阿勒泰的故事。second"第二",序数词,表示顺序。故填second。44.句意:然后,她在成为作家的梦想失败后,面临工作上的许多困难,与母亲同住。failing"失败",动名词形式作为介词after的宾语。故填failing。45.句意:电视剧中美丽的湖泊和自由的生活方式很快使阿勒泰成为许多年轻人的梦想之地之一。Its"它的",形容词性物主代词,修饰名词短语"beautiful lakes"。故填Its。46.句意:航班预订量增长了20%,酒店预订量翻了一番。increased"增加",过去分词形式,与have构成现在完成时。故填increased。47.句意:一个旅游网站的创始人魏长仁说,去阿勒泰要花很长时间,而且那地方旁边的酒店都很贵。beside"在……旁边",故填beside。48.句意:许多大城市没有直达阿勒泰的航班。direct"直接的",形容词,修饰名词"flights"。故填direct。49.句意:然而,游客可以在夏天和冬天以不同的方式欣赏阿勒泰的风景。differently"不同",副词形式,修饰动词"enjoy"。故填differently。50.句意:他们还可以做一些事情,大声地为游客说话,让他们在那里享受时光。loudly/aloud"大声",副词形式,修饰动词"speak"。故填loudly/aloud。八、第三节:语法填空 (共10小题,每小题1分,共计10分)(2024九上·柯桥期中)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Xue Qingqing is a student at Zhejiang University. As she moved into another dormitory (宿舍), she found 51. note from 23 years ago, which read "study hard and make progress every day". The information on it showed that it 52. (write) by a student called Fang Qin on January 21st, 2001.Xue guessed that Fang was trying to encourage herself to study and wondered 53. Fang realized her dreams. "The note must be 54. (help), and she must have achieved her goals, right " Xue wrote on the school's forum. 55. (lucky), Xue finally got in touch with Fang. "It's unbelievable that the note has been kept well for 23 years," Fang told Xue.Now, Fang becomes the CEO of a platform and 56. (study) technology. When she was18 years old, Fang felt that she had trouble dealing 57. her studies. To push herself harder in the new term, she wrote a note of encouragement. Later, she became 58. (hard-working) classmate in her school. "Every day I saw it as soon as I woke up, and it helped 59. push myself," Fang said.The story has warmed many people's 60. (heart) online. They say it is wonderful to see that Fang's hard work bears fruit.【答案】51.a;52.was written;53.if;54.helpful;55.Luckily;56.studies;57.with;58.the most hard-working;59.me;60.hearts【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了薛清清在新宿舍发现了一张23年前的便条,上面写着"好好学习,天天向上",并找到了便条的原作者方琴的故事。【点评】考查语法填空,通读全文,理解文章大意,紧密结合上下文判断句意,根据句意及选词判断空格处词义, 根据相关知识点写出词语的正确形式,完成后再次阅读查看语意是否正确。51.句意:她发现了一张23年前的笔记,上面写着"好好学习,天天向上"。根据"...note from..."可知,空处表泛指,需不定冠词,note是以辅音音素开头的单词,需冠词a修饰。故填a。52.句意:上面的信息显示,这是一个叫方琴的学生于2001年1月21日写的。it与write之间是被动关系,需被动语态,根据"on January 21st, 2001."可知,需一般过去时的被动语态,其结构为was/were+done,主语为it,需was,动词write的过去分词为written。故填was written。53.句意:薛清清猜测方琴是想鼓励自己学习,并好奇方琴是否实现了自己的梦想。根据"wondered...Fang realized her dreams."可知,她想知道是否方琴实现了自己的梦想。空处指"是否",需if引导宾语从句。故填if。54.句意:"纸条上一定是有帮助的,她一定已经实现了她的目标,对吧?"薛在学校的论坛上写道。根据分析句子成分可知,空处缺形容词作表语,help"帮助"的形容词为help,意为"有帮助的"。故填helpful。55.句意:幸运地是,薛清清与方琴取得了联系。根据分析句子成分可知,空处缺副词修饰整个句子,lucky"幸运的"的副词形式为luckily。放句首时,首字母大写。故填Luckily。56.句意:现在,方琴成为一个平台的首席执行官,并且研究技术。根据"becomes...and..."可知,and表并列,前后动词形式一致,故空处需第三人称单数studies。故填studies。57.句意:18岁时,方觉得自己的学业遇到了困难。根据"she had trouble dealing...her studies."可知,她在学业上遇到了困难,deal with表示"处理",固定短语。故填with。58.句意:后来,她成了学校的最勤奋的同学。根据"in her school."可知,空处有比较意味,且是三者以上比较,需最高级。hard-working"勤奋的"的最高级为the most hard-working。故填the most hard-working。59.句意:"每天我一醒来就看到它,它帮助鞭策自己,"方说。 根据"and it helped...push myself,"可知,这句话帮助鞭策自己,help to do sth"帮助做某事"。故填to。60.句意:这个故事在网上温暖了很多人的心。根据"many"可知,其后跟名词复数形式。故填hearts。九、第四部分 书面表达 (共1 小题,满分20分)61.(2024九上·柯桥期中)假设你是李华。你校"Voice of English"广播站正在招收新成员,请你从以下职位中选择其中一个,根据下表信息用英文写一封自荐信,并谈谈你申请这个职位的理由。What do you want to be □a radio host □a reporter □a music director What advantages do you have Why 注意: (1) 短文必须包括以上所有内容,可适当发挥;(2) 文中不得出现真实姓名、学校等信息;(3) 词数80~100左右:信件首尾句已给出,不计入总词数。参考词汇:host主持人 music director 音乐总监 advantage 优势Dear Mr. Smith, I'm very interested in working at the school radio station. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ I hope you can offer me the chance, and I am looking forward to your reply. Li Hua【答案】例文Dear Mr. Smith,I'm very interested in working at the school radio station. As a student who is passionate about journalism, I want to apply for the position of reporter.I am an out-going and social person, which I believe are essential qualities for a reporter. I am always willing to talk to people and ask questions to get the story. Furthermore, I am excited about working at the school radio station because it offers a platform for me to voice my opinions and share news with my fellow students. I believe that working at the radio station will allow me to improve my skills and gain more experience in the field of journalism.I hope you can offer me the chance, and I am looking forward to your reply.Li Hua【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍申请的职位。时态是一般将来时和一般现在时,首先介绍自己想申请什么职位;然后介绍自己的优点和申请的原因;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文主题突出,紧紧围绕申请学校广播站记者职位这一主题展开,内容集中,重点突出,能够让收件人快速了解作者的核心意图。内容实用且有说服力,详细阐述了自身优势和申请理由,从个人性格特点和职业发展需求等方面进行了分析,使申请具有可信度和说服力,让收件人能够看到作者对该职位的认真态度和适配度。语言简洁,在满足内容要求的前提下,语言简洁明了,没有过多的冗长表述,符合自荐信的写作特点,能够高效地传达信息。表达真诚,在阐述申请理由时,能够感受到作者对广播站工作的热情和期待,表达真诚,容易引起收件人的共鸣。结构清晰合理,采用了总分总的结构。开头点明申请职位,中间分别阐述自身优势和申请理由,结尾表达期待回复,层次分明,逻辑清晰。 自然流畅,使用了Furthermore等连接词来引出进一步的阐述,使文章的衔接更加自然。同时,在阐述优势和理由时,句子之间的逻辑关系紧密,例如先说明自身性格优势,再说明这种优势对记者工作的作用,层层递进。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 浙江省绍兴市柯桥区2024-2025学年九年级上学期11月期中考试英语试题(学生版).docx 浙江省绍兴市柯桥区2024-2025学年九年级上学期11月期中考试英语试题(教师版).docx