资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科2025年秋必修三高二上册期中考前阅读专练Passage 1When my boss started talking about pension (退休金) arrangements, it suddenly dawned on me: I was going to be stuck working in an office job for the next 40 years. I’d always dreamed of working outdoors but I ended up doing a law degree at the University of the West of England in Bristol, thinking that this would bring me a better job.After graduating, I became an adviser. I enjoyed the work, but knew it wasn’t the right career for me. At this point, my 98-year-old grandma died, leaving me enough money to pay for an agricultural course. I decided to study agriculture at the Royal Agricultural College in Cirencester.I loved the programme. I spent my holidays from milking cows to helping in farm shops. I spent time lambing (照料母羊产羔) on a beautiful hill farm in Wales. I’d get up at 5 am in the morning, go out to care for the lambs that had been born overnight.In my old job, getting up early to go to the office was a struggle. It’s easier on a farm, where you know there are animals that rely on you. They’re living things, and if you don’t turn up something serious might happen to them.I’ve also been fortunate enough to find a job as industry communications manager with Red Tractor, the largest food assurance scheme (保障计划) in the UK. The role is very varied: one day I might talk at an agricultural show, educating children about where their food comes from; the next day I could be managing the design of the new food and farming standards.My advice to anyone wanting a career change is to seize (抓住) the moment. To those interested in working in agriculture, try to get as much work experience as you can.1.What does the underlined part “dawned on” in Paragraph 1 probably mean A.Hit. B.Moved. C.Excited. D.Satisfied.2.What did the author do at Red Tractor A.She milked cows. B.She helped in farm shops.C.She took care of lambs on the farm. D.She gave speeches on agriculture to children.3.What is the author’s advice to readers A.Work as a volunteer on a farm.B.Make a career change as soon as possible.C.Take the chance to do what you want to do.D.Get enough work experience before looking for a job.【答案】1.A 2.D 3.C【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者放弃法律咨询工作转而从事农业的历程,以及新工作带给她的满足与成长。1.词义猜测题。根据划线词后文“I was going to be stuck working in an office job for the next 40 years.(我将在接下来的40年里一直做办公室工作)”可知,这是作者突然想到的内容,由此可推知,划线短语“dawned on”的意思是“突然想到”,其对应的英文单词是hit。故选A。2.细节理解题。根据倒数第二段“The role is very varied: one day I might talk at an agricultural show, educating children about where their food comes from; the next day I could be managing the design of the new food and farming standards.(这个职位的职责非常多样:有时我可能会在农业展览会上发表演讲,向孩子们讲解他们的食物来自何处;而另一天我又可能负责制定新的食品和农业标准的方案)”可知,作者在Red Tractor给孩子们做过农业知识的演讲。故选D。3.细节理解题。根据最后一段“My advice to anyone wanting a career change is to seize (抓住) the moment.(对于那些想要转行的人,我的建议是:要抓住时机)”可知,作者建议要抓住机会,做自己想做的事情。故选C。Passage 2job search is exciting because there are so many options for what you can do but for the same reason, it can also be overwhelming. How can you figure out what you want to do without knowing the nature of the work 4Job shadowing (工作实习) is an experiential learning opportunity in which an individual observes the daily tasks and responsibilities of a professional by accompanying him or her during the workday. Sometimes, certain careers may initially appear appealing. 5 Job shadowing helps aspiring professionals avoid this situation by allowing them to gain early exposure to what it’s like to work in a certain industry.The duration of job shadowing is not fixed. Many programs last only a single day, but some extend over a longer period. 6 . But those pursuing healthcare careers may engage in week-long shadowing experiences, observing patient interactions and related situations.Most of the time, secondary school and university students take part in job shadowing programs. 7 Depending on institutional resources and personal connections within the desired industry, candidates can explore shadowing opportunities through various ways.8 First, schedule an initial meeting with your host and arrive on time to show your professionalism and enthusiasm. Then request a workspace tour to familiarize yourself with the environment. Ask if your host has any duties you can assist with so you can gain practical experience. Before you leave, express your gratitude to your host. By following these guidelines, candidates can maximize the benefits of job shadowing while developing meaningful professional connections.A.Job shadowing still has many advantages.B.There’s no right or wrong time to job shadow.C.This is where job shadowing plays a critical role.D.However, once you start working, you’ll find it different.E.To ensure a productive experience, there are some recommendations.F.For example, a prospective teacher might observe a classroom for a day.G.Sometimes, professionals seeking a career transition may also engage in them.【答案】4.C 5.D 6.F 7.G 8.E【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了工作实习的定义、重要性、时长、参与人群及确保实习有效的建议。4.由上文“The job search is exciting because there are so many options for what you can do but for the same reason, it can also be overwhelming. How can you figure out what you want to do without knowing the nature of the work (求职是令人兴奋的,因为你可以做的事情有很多选择,但出于同样的原因,它也可能是压倒性的。在不了解工作性质的情况下,你怎么能想出你想做什么?)”和下文“Job shadowing (工作实习) is an experiential learning opportunity in which an individual observes the daily tasks and responsibilities of a professional by accompanying him or her during the workday.(工作实习是一种体验式学习机会,个人在工作日陪同专业人员观察其日常任务和责任。)”可知,本空需衔接“不知如何了解工作”的疑问与“工作实习”这一解决方案,强调工作实习能帮助解决不知如何了解工作的问题。C选项“This is where job shadowing plays a critical role.(这正是工作实习发挥关键作用的地方。)”能承上启下,符合语境。故选C。5.由上文“Job shadowing (工作实习) is an experiential learning opportunity in which an individual observes the daily tasks and responsibilities of a professional by accompanying him or her during the workday. Sometimes, certain careers may initially appear appealing.(工作实习是一种体验式学习机会,个人在工作日陪同专业人员观察其日常任务和责任。有时,某些职业最初可能看起来很有吸引力。)”及下文“Job shadowing helps aspiring professionals avoid this situation by allowing them to gain early exposure to what it’s like to work in a certain industry.(工作实习帮助有抱负的专业人士避免这种情况,让他们尽早接触到在某个行业工作的感觉。)”可知,本空需说明 “看起来有吸引力” 的职业实际可能并非如此。D选项“However, once you start working, you’ll find it different.(然而,一旦开始工作,你会发现它并非如此。)”用转折关系指出职业“表面吸引力”与“实际工作”的差异,能承上启下,符合逻辑。故选D。6.由上文“The duration of job shadowing is not fixed. Many programs last only a single day, but some extend over a longer period.(工作实习的时长不固定。许多项目只持续一天,但有些会持续更长时间。)”及下文“But those pursuing healthcare careers may engage in week-long shadowing experiences, observing patient interactions and related situations.(但那些追求医疗行业职业的人可能会参与为期一周的实习体验,观察医患互动及相关情况。)”可知,本空需举例说明“持续一天的实习”,与下文“一周的实习”形成对比。F选项“For example, a prospective teacher might observe a classroom for a day.(例如,未来的教师可能会观察一天课堂。)”以“教师实习一天”为例,与下文“医疗行业一周实习”构成“单日与多日”的对比,符合语境。故选F。7.由上文“Most of the time, secondary school and university students take part in job shadowing programs.(大多数时候,中学生和大学生会参与工作实习项目。)”可知,本空需补充参与工作实习的其他人群,体现参与群体的多样性。G选项“Sometimes, professionals seeking a career transition may also engage in them.(有时,寻求职业转型的从业者也可能参与其中。)”补充了“职业转型的从业者”这一群体,与上文“学生”形成并列,符合逻辑。故选G。8.由下文“First, schedule an initial meeting with your host and arrive on time to show your professionalism and enthusiasm. Then request a workspace tour to familiarize yourself with the environment. Ask if your host has any duties you can assist with so you can gain practical experience. Before you leave, express your gratitude to your host. By following these guidelines, candidates can maximize the benefits of job shadowing while developing meaningful professional connections.(首先,安排一次与带教老师的初次会面,并准时到达,以展示你的专业精神和热情。然后申请一次工作区参观,以熟悉环境。询问你的带教老师是否有任何你可以协助的职责,这样你就可以获得实践经验。在你离开之前,向带教老师表达你的感激之情。通过遵循这些指导方针,候选人可以最大限度地发挥工作实习的好处,同时建立有意义的职业联系。)”可知,本空需总领下文的 “操作建议”。E选项“To ensure a productive experience, there are some recommendations.(为确保实习有成效,以下是一些建议。)”直接引出下文的具体步骤,起到总领作用,符合语境。故选E。Passage 3Artificial intelligence has persuaded many people that we need to thoroughly change education. Now that chatbots can speedily find and bring back information and answer complex questions, why bother memorizing historical facts or quotations Shouldn’t we instead teach kids to think critically and solve problems and leave the above-mentioned work to computers This perspective suggests we can always “just google it” when information is needed.Yet this perspective faces strong pushback. Nonagenarian American educator E.D.Hirsch demolished (驳倒) the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.This connects to a deeper concern about outsourcing memory. In The Shallows, Nicholas Carr writes that the suggestion we should outsource our memory to “free up” limited space for more creative thinking is based on a misconception. Thanks to its plasticity, the brain’s long-term memory center can expand, as scientists found when studying London taxi drivers. Carr warns: “When we start using the Web as a substitute for personal memory, bypassing the inner processes of consolidation (巩固), we risk emptying our minds of their riches.”Furthermore, cognitive limitations reinforce this risk. Daisy Christodoulou, author of Seven Myths About Education, reminds us that our working memories can only process a few new items at a time. So if we encounter too much new vocabulary or information, we become overwhelmed, damaging our ability to learn. Indeed, looking stuff up on Google often results in us not being able to recall it later.But we don’t need to reinvent the wheel: In an era of conspiracy (阴谋) theories and misinformation, it’s even more vital that we humans have a firm grasp of basic facts.9.What is E.D.Hirsch’s opinion on recalling facts in the AI era A.It is less important than critical thinking. B.It remains essential despite technology.C.It should be replaced by internet access. D.It weakens knowledge retention overall.10.How does the author support the main argument in the text A.Describing personal chatbot experiences. B.Comparing ancient vs. modern education.C.Listing all AI benefits. D.Quoting experts.11.What do Carr and Christodoulou imply about using the internet as a memory tool A.It boosts creative thinking capacity. B.It enhances memory consolidation.C.It harms natural brain processes. D.It ensures reliable fact recall.12.What is the passage mainly about A.The future role of AI tutors in modern education systems.B.The enhancement of critical thinking skills through technology.C.The debate on the necessity of memorization in the age of AI.D.The complete replacement of traditional learning with internet tools.【答案】9.B 10.D 11.C 12.C【导语】本文是一篇议论文。人工智能引发“教育是否需摒弃事实记忆”的讨论,有观点主张让AI代劳记忆、转而培养批判性思维,但多位专家反驳此观点,强调记忆事实不可或缺,依赖网络替代记忆会损害大脑功能,虚假信息泛滥时代掌握基础事实更关键。9.推理判断题。根据第二段中“Nonagenarian American educator E.D. Hirsch demolished the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.(美国九旬教育家E.D.赫希驳斥了“随时都能查阅资料”的观点,他表示,尽管互联网访问和人工智能导师非常出色,若合理使用可巩固知识,但能够回忆事实仍然是不可或缺的)”可推知,E.D.赫希认为在人工智能时代,回忆事实尽管有技术加持,但仍至关重要。故选B。10.推理判断题。根据文章内容,作者为支持核心观点(记忆事实不可或缺),先后引用了美国教育家E.D.赫希、《浅薄》一书作者尼古拉斯·卡尔以及《教育的七个神话》作者黛西·克里斯托杜卢的观点和论述。由此推知,作者通过引用专家观点来支持文章主要论点。故选D。11.推理判断题。根据第三段中卡尔的警告“When we start using the Web as a substitute for personal memory, bypassing the inner processes of consolidation, we risk emptying our minds of their riches.(当我们开始将网络作为个人记忆的替代品,绕过记忆巩固的内在过程时,我们就有可能让自己的大脑变得空洞无物)”以及第四段中克里斯托杜卢的观点“our working memories can only process a few new items at a time. So if we encounter too much new vocabulary or information, we become overwhelmed, damaging our ability to learn. Indeed, looking stuff up on Google often results in us not being able to recall it later.(我们的工作记忆一次只能处理少量新信息。因此,如果我们接触过多新词汇或新信息,就会不知所措,损害学习能力。事实上,在谷歌上查阅资料往往导致我们之后无法回忆起这些内容)”可推知,两人都暗示将互联网作为记忆工具会损害大脑自然的记忆和学习过程。故选C。12.主旨大意题。根据第一段“Now that chatbots can speedily find and bring back information and answer complex questions, why bother memorizing historical facts or quotations (既然聊天机器人可以快速找到并带回信息,回答复杂的问题,为什么还要费心去记忆历史事实或名言呢?)”等内容可知,文章开篇提出人工智能时代“是否需要让AI替代记忆、不再强调记忆事实”的观点,随后通过多位专家的论述反驳该观点,强调记忆事实的必要性以及依赖网络替代记忆的危害。由此可知,全文围绕“人工智能时代记忆(知识)的必要性之争”展开。故选C。Passage 4Everybody lies to some degree. 13 However, nobody wants to be caught. Of course there’s a huge gap that separates little white lies from the whoppers (弥天大谎), but learning how to tell if someone is lying is a skill that’ll always come in handy. Here’s what to watch for.14There are many signs that indicate that someone could be lying. For example, one may make too little or too much eye contact, sweat or flush, and have difficulty controlling the volume and tone of their voice. 15 Hand gestures that normally accompany talking may occur with less frequency. Arm and leg movements may also be fewer. It seems that liars (撒谎者) would become more concentrated on telling the lie, so they get quieter in their body.Ask questions — quickly.If you suspect you’re being lied to, try this technique, which experts say can trip up a liar. Try asking questions quickly — one after the other. “The first lie is easy.” explains Kang Lee, a professor at the Ontario Institute for Studies in Education. “ 16 When you continue to ask questions and put people on the spot, it gets harder to maintain the lie.”Check for emotional “leaks”Micro-expressions often show a person’s real thoughts. If you were to watch people very closely on videotape, you would see them showing their true emotion just before they show the fake expression designed to cover up the lie. But these extremely brief facial movements, some only lasting a quarter of a second, aren’t easy to spot. 17 And intentional liars tend to add other expressions, like smiling, to hide a lie.So here’s hoping that the next time someone throws a lie your way, you’ll know just how to catch it.A.Listen to the voices.B.Get better at body language.C.The follow-up lie is more difficult.D.Interestingly, people who are lying often become more still.E.Even professionals trained in lie detection can’t always tell them apart.F.In some cultures, it’s considered inappropriate to maintain eye contact.G.Lies occur between friends, teachers and students, husbands and wives.【答案】13.G 14.B 15.D 16.C 17.E【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了如何识别说谎者的一些建议。13.上文“Everybody lies to some degree.(每个人都在某种程度上说谎)”说明每个人某种程度上都说谎,谎言会发生在每个人身上,选项G“谎言发生在朋友之间、师生之间、夫妻之间。”承接上文,人人都会说谎,谎言发生在各种人与人之间的关系中。故选G项。14.下文“There are many signs someone could be lying. For example, one may make too little or too much eye contact, sweat or flush in their face, and have difficulty controlling the volume and tone of their voice.(有很多迹象表明某人可能在说谎。例如,这个人可能会与他人的眼神接触过少或过多,面部出汗或泛红,以及难以控制自己的声音的音量和语调)”以及“Hand gestures that normally accompany talking may occur with less frequency. Arm and leg movements may also be fewer. It seems that liars (撒谎者) would become more concentrated on telling the lie, so they get quieter in their body.(通常与说话相伴的手势可能会变得不那么频繁出现。手臂和腿部的动作也可能减少。似乎说谎者会更加专注于讲述谎言,因此他们的身体会变得更加安静)”说明本段讲述了撒谎时的肢体语言,选项B“更善于解读肢体语言”总结了本段要义,故选B项。15.上文“There are many signs someone could be lying. For example, one may make too little or too much eye contact, sweat or flush in their face, and have difficulty controlling the volume and tone of their voice.(有很多迹象表明某人可能在撒谎。例如,一个人可能会有过少或过多的眼神交流,出汗或脸红,难以控制自己的音量和语调)”说明一个人撒谎时,会有很多迹象,会过少或过多的眼神交流,出汗或脸红,难以控制自己的音量和语调,选项D“有趣的是,说谎的人通常会身体动作更少”承接上文,说谎的人还会表现得更安静,故选D项。16.上文“Try asking questions quickly — one after the other. “The first lie is easy.” explains Kang Lee, a professor at the Ontario Institute for Studies in Education.(试着快速地提出问题——一个接一个地问。“第一句谎言很容易说出口。”安大略教育研究所的教授康·李这样解释道)”说明第一个谎言很容易,问题也很容易回答,接下来的谎言就会很难,选项C“接下来的谎言更难。”承接上文,第一个谎言很容易,接下来的谎言很难。故选C项。17.上文“If you were to watch people very closely on videotape, you would see them showing their true emotion just before they show the fake expression designed to cover up the lie. But these extremely brief facial movements, some only lasting a quarter of a second, aren’t easy to spot.(如果你通过录像仔细观察人们的行为,就会发现他们在露出假表情以掩盖谎言之前,会先流露出真实的情感。但这些极其短暂的面部动作(有些仅持续四分之一秒)却很难被察觉)”说明说谎者在表现出掩盖谎言的虚假表情之前表现出真实的情绪,但这些真实的情绪不容易被发现,甚至有些专业人员都发现不了,选项E“即使是受过测谎训练的专业人士也不能总是把它们区分开来。”承接上文,说谎者表现出的虚假表情和真实情绪,即使是受过测谎训练的专业人士也不能区分开。故选E项。Passage 5Whether you are new to working out or you have been hitting the gym for years, you have probably heard people talking about DOMS in relation to post-workout muscle (肌肉) pain. DOMS stands for Delayed Onset Muscle Soreness, which is a term used to describe the muscular aches, stiffness or soreness experienced between 24 and 72 hours after some particularly tough exercise or a new type of exercise that the body is not used to.While DOMS may feel like an injury, it’s actually a normal response to a tough workout. Some experts explain that DOMS is: a sign that muscle fibers have been overloaded to the extent that tiny tears in these fibers have occurred and the surrounding tissues will feel sore, tight, possibly slightly inflamed (发炎的) and you may not be able to go through your full range of movement in a muscle joint. In fact, it means that your muscles are physically changing, rebuilding, and becoming stronger.DOMS can feel slightly different for different people and can present in different areas of the body. There isn’t actually a proven way to cure DOMs. However, there are various methods you can use to reduce the pain.Some studies suggest that drinking water to stay hydrated can help to ease the pain and bring oxygen to the ton muscles to speed up the repair process. A2005 study in the Journal of Athletic Training showed, that becoming dehydrated during a workout could worsen DOMS.Heat treatment can also help with your DOMS. A 2017 study in the Clinical Journal of Sports Medicine found that applying “low temperature heat wraps” to the worked muscles immediately after a workout was an effective way to prevent DOMS and that it increased flexibility of tissue and tissue blood flow. The study also found that applying heat 24 hours after the workout was less effective.Massaging (按摩) the sore area can also be very effective. In fact, a 2018 study in the journal Frontiers in Physiology found that it helped relax the sore muscles and reduce DOMS.A tough workout comes with some results. If you find yourself feeling stiff and sore in the days after your workout, you probably have a case of DOMS. And remember, the more you work out, the less you’ll experience DOMS.18.What is DOMS A.A physical pain. B.A tough exercise.C.An unhealthy sign. D.A stressful lifestyle.19.When experiencing DOMS, people may ______.A.become sleepless B.move slowly C.feel breathless D.lose hearing20.What does the underlined word “dehydrated” in Paragraph 4 probably mean A.Tired. B.Flexible. C.Thirsty. D.Relaxed.【答案】18.A 19.B 20.C【知识点】疾病 、说明文【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了延迟性肌肉酸痛(DOMS)的概念、原因以及缓解方法。18.细节理解题。根据第一段“Whether you are new to working out or you have been hitting the gym for years, you have probably heard people talking about DOMS in relation to post-workout muscle (肌肉) pain. DOMS stands for Delayed Onset Muscle Soreness, which is a term used to describe the muscular aches, stiffness or soreness experienced between 24 and 72 hours after some particularly tough exercise or a new type of exercise that the body is not used to. (无论你是刚开始锻炼,还是已经坚持健身多年,你可能都听说过与运动后肌肉疼痛相关的DOMS。DOMS代表延迟性肌肉酸痛,这个词用来描述在进行特别艰苦的锻炼或身体不习惯的新类型锻炼后24到72小时内出现的肌肉疼痛、僵硬或不适。)”可知,DOMS是延迟性肌肉酸痛,是一种身体疼痛。故选A。19.推理判断题。根据第二段“Some experts explain that DOMS is: a sign that muscle fibers have been overloaded to the extent that tiny tears in these fibers have occurred and the surrounding tissues will feel sore, tight, possibly slightly inflamed (发炎的) and you may not be able to go through your full range of movement in a muscle joint. (一些专家解释说,DOMS是:肌肉纤维过度负荷,导致这些纤维出现微小撕裂,周围组织会感到疼痛、紧绷,可能略微发炎,你可能无法完成关节的全部活动范围。)”可推知,经历DOMS时,可能无法完成关节的全部活动范围,所以人们可能会移动缓慢。故选B。20.词句猜测题。根据第四段“Some studies suggest that drinking water to stay hydrated can help to ease the pain and bring oxygen to the ton muscles to speed up the repair process.A2005 study in the Journal of Athletic Training showed, that becoming dehydrated during a workout could worsen DOMS. (一些研究表明,喝水保持水分可以帮助缓解疼痛,并将氧气输送到紧张的肌肉中,加速修复过程。2005年《运动训练杂志》的一项研究显示,在锻炼过程中dehydrated会加剧DOMS。)”可知,水保持水分可以帮助缓解疼痛,在锻炼过程中dehydrated会加剧DOMS。因此,“dehydrated”指的是缺水或口渴。故选C。Passage 6Five Steps for Career PlanningExplore Career Options21 In addition to learning position titles, you will also discover the skills and educational requirements needed to be successful in various fields. The goal here is to come up with a few options to share with a career counselor (顾问).Conduct Field ResearchThis stage is useful in deciding between different fields to pursue. What better way to explore career options than to meet with someone working in the field 22 This is also the first step in starting to build a professional network.Determine Your Job TargetAfter you have looked at your options by doing career exploration and field research, it is time to make a decision and set some goals. 23 Your Job Target is the specific industry and position you choose to pursue. Your Job Target can change as you gain more experience about yourself.Build Your Credentials (证书) and Resume (个人简历)This stage is ongoing and the more you build your credentials, the better your resume becomes. A great resume leads to interviews and offers.Launch Your Job SearchReady, 24 Writing a targeted resume is important to show employers how your skills relate to their specific needs. Set aside the time to make calls, write cover letters and thank you letters, conduct interviews, and do research. Be creative with the approaches you use. 25A.For a graduate-level student, it may take longer.B.The parts of this decision are called your Job Target.C.There are many activities involved in initiating your job search.D.This stage helps make you aware of the many possibilities that exist.E.Lastly, constantly update your resume with any new skills and experience.F.It involves meeting with people in different industries that you are interested in.G.The best way to build your knowledge is by taking classes related to your Job Target.【答案】21.D 22.F 23.B 24.C 25.E【导语】本文是一篇说明文,短介绍了职业规划的五个步骤。21.根据本段小标题“Explore Career Options(探索职业选项)”,以及后文“In addition to learning position titles, you will also discover the skills and educational requirements needed to be successful in various fields. The goal here is to come up with a few options to share with a career counselor (顾问).(除了解各类职位名称,你还会弄清楚在不同领域取得成功所需的技能和学历要求。这个阶段的目标是筛选出几个职业选项,以便和职业顾问沟通)”可知,此空需说明“探索职业选项”阶段的作用。 D选项“This stage helps make you aware of the many possibilities that exist.(这个阶段有助于让你了解存在的多种可能性)”中“this stage”指代“探索职业选项”,“many possibilities”呼应后文“不同领域的职位、技能要求”,直接点明该阶段的核心价值,符合语境。故选D项。22.根据本段小标题“Conduct Field Research(开展行业调研)”,以及前文“What better way to explore career options than to meet with someone working in the field (还有什么比和行业内的从业者交流更好的探索职业选项的方式呢?)”可知,此空需补充“行业调研”的具体做法。 F选项“It involves meeting with people in different industries that you are interested in.(它包括与你感兴趣的不同行业的人交流)”中“it”指代“Field Research”,“meeting with people in different industries”呼应前文“meet with someone working in the field”,明确行业调研的核心行动,符合语境。故选F项。23.根据本段小标题“Determine Your Job Target (确定职业目标)”,以及后文“Your Job Target is the specific industry and position you choose to pursue.(你的职业目标是你选择追求的特定行业和职位)”可知,此空需建立“做决定”与“职业目标”的关联。B选项“The parts of this decision are called your Job Target. (这个决定的核心部分就是你的职业目标)”中“this decision”指代前文“make a decision(做决定)”,“called your Job Target”直接引出后文对“职业目标”的定义,衔接自然,符合语境。故选B项。24.根据本段小标题“Launch Your Job Search (启动求职)”,以及后文“Writing a targeted resume is important to show employers how your skills relate to their specific needs. Set aside the time to make calls, write cover letters and thank you letters, conduct interviews, and do research.(撰写针对性强的简历很重要,它能向雇主展示你的技能与他们的特定需求如何匹配。你要留出时间打电话、写求职信和感谢信、参加面试,还要做相关调研)”可知,此空需总起“求职启动阶段的具体行动”。 C选项“There are many activities involved in initiating your job search.(启动求职涉及多项活动)”中“initiating your job search”呼应小标题,“many activities”概括后文“写简历、打电话、写求职信”等具体任务,起到承上启下的作用,符合语境。故选C项。25.根据本段小标题“Launch Your Job Search (启动求职)”,以及前文“Writing a targeted resume is important to show employers how your skills relate to their specific needs. Set aside the time to make calls, write cover letters and thank you letters, conduct interviews, and do research.(撰写针对性强的简历很重要,它能向雇主展示你的技能与他们的特定需求如何匹配。你要留出时间打电话、写求职信和感谢信、参加面试,还要做相关调研)”可知,此空需补充求职过程中的重要注意事项,且与“简历”相关(前文已提及简历的重要性)。E选项“Lastly, constantly update your resume with any new skills and experience.(最后,及时用新掌握的技能和经验更新简历)”中“lastly”体现建议的收尾性,“update your resume”呼应前文“writing a targeted resume”,补充“持续更新简历”的关键动作,符合求职阶段的实际需求,语境连贯。故选E项。Passage 7It’s Paris Fashion Week (巴黎时装周) and the streets of the city are filled with designers, models and journalists. Among the crowds, eagle-eyed experts are taking careful notes. Their job is to detect emerging trends (趋势). Their notes will instantly be added to selected “trend forecasts”, which will be sold to designers, who will use them to inspire new pieces. Traditionally, these fashion forecasters have relied only on such methods to make predictions.But as artificial intelligence (AI) technologies have become increasingly powerful in the last decade, forecasting agencies are now turning to machine learning for help.This is all welcome news for an industry worth about $2 trillion globally. Forecasts can have a big influence on the fashion industry’s carbon footprint (碳足迹),which is responsible for at least 4% of all worldwide emissions (排放物). Designers will produce more of what will actually sell — at the moment, 25% of fashion products are unsalable, or not sold. Besides, using AI tools that can analyze millions of posts from around the world allows designers to look at fashion trends more globally.But in an emotion-driven industry where changeability is the driving force, designers often feel insecure about relying just on the data provided by AI. “A few years ago, there were big indicators on social media of yellow being a trend,” says Francesca Muston, vice president of a trend forecasting company. “And if you had followed completely the social media data gathered by AI models, yellow pieces would seem to be a good investment. But how many people are really going to wear a bright yellow coat That’s a brave fashion choice.” AI tools don’t have their own aesthetic (审美的) viewpoint so they may not be able to satisfy people’s desire for newness. “That’s why we maintain a very strong creative viewpoint in our forecasting with a team of industry experts,” says Muston.Dr Michal Koren, a researcher, says, “The role of human experts in identifying trends will continue to be crucial even as AI and data-driven models become more accurate.”26.What is the purpose of the notes taken by the experts A.To report the news about Paris Fashion Week. B.To help them make fashion predictions.C.To compare different design methods. D.To collect information about designers.27.What does paragraph 3 mainly discuss A.The various benefits of using AI tools to predict trends.B.The high environmental costs of the fashion industry.C.The importance of looking at fashion more globally.D.The serious problem of unsalable fashion products.28.Why does Muston mention the trend of yellow predicted a few years ago A.To explain why people dislike some new trends.B.To show AI fashion predictions are not always reliable.C.To describe the recent changes in people’s fashion choices.D.To prove the key role of social media in fashion forecasting.【答案】26.B 27.A 28.B【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲人工智能正在时尚预测领域大显身手,不过由于它自身没有审美,所以它很难取代人类时尚预测专家。26.细节理解题。根据第一段“Among the crowds, eagle-eyed experts are taking careful notes. Their job is to detect emerging trends (趋势). Their notes will instantly be added to selected “trend forecasts”, which will be sold to designers, who will use them to inspire new pieces. Traditionally, these fashion forecasters have relied only on such methods to make predictions.(在人群之中,目光敏锐的专家们正仔细地做着记录。他们的职责是发现新的趋势。他们的记录会立即被纳入精选的“趋势预测”之中,这些预测将被出售给设计师,供他们用来激发创作灵感,从而设计出新的作品。传统上,这些时尚预测者仅依靠这些方法来进行预测)”可知,这些专家在巴黎时装周上记笔记的目的是帮助他们预测时装趋势。故选B项。27.主旨大意题。根据第三段“This is all welcome news for an industry worth about $2 trillion globally. Forecasts can have a big influence on the fashion industry’s carbon footprint (碳足迹),which is responsible for at least 4% of all worldwide emissions (排放物). Designers will produce more of what will actually sell — at the moment, 25% of fashion products are unsalable, or not sold. Besides, using AI tools that can analyze millions of posts from around the world allows designers to look at fashion trends more globally.(对于一个全球价值约2万亿美元的行业来说,这都是令人欣喜的消息。预测结果会对时尚行业的碳足迹产生重大影响,而该行业所产生的碳排放量约占全球总排放量的 4%。设计师们将会生产更多真正会畅销的产品——目前,有25%的时尚产品无法售出或未售出。此外,利用能够分析来自世界各地数百万条帖子的人工智能工具,能让设计师更全面地观察时尚趋势)”可知,本段论述了使用人工智能预测时装趋势的多种益处。故选A项。28.推理判断题。根据倒数第二段“AI tools don’t have their own aesthetic (审美的) viewpoint so they may not be able to satisfy people’s desire for newness. “That’s why we maintain a very strong creative viewpoint in our forecasting with a team of industry experts,” says Muston.(人工智能工具本身并没有自己的审美观点,因此它们可能无法满足人们对新鲜事物的追求。穆斯顿表示:“这就是为什么我们在预测工作中会保持非常强烈的创新视角,由一支行业专家组成的团队来进行这项工作。”)”可知,Muston提到几年前预测的黄色调时尚趋势,是为了说明人工智能时尚预测有时候会不可靠。故选B项。Passage 8Ways to Clear Your Mind from Mental FogMental fog shows up as tired, forgetting things or taking longer to complete tasks. Mental fog can result from lack of sleep, poor nutrition, depression or hormonal (荷尔蒙的) changes. 29 So if you have mental fog, the following ways may help you.Improve your sleep quality.Poor sleep quality is one of the contributors to mental fog. Try the following to improve your sleep quality. Create a nighttime routine. Try tidying up your space, listening to music or reading a book to tell your brain it is time to sleep. Get natural daylight during the day. Turn off your mobile. 30Hydrate (补充水分) or have a snack.It’s surprising how quick and easy it is to get dehydrated and how quickly hunger can affect you. If you notice difficulty concentrating, remember when you last ate and drank. 31 That way, you won’t get stuck somewhere without a pick-me-up to help you.32A recent study suggests that social connection can improve brain function. It can help clear mental fog by being a sounding board to process ideas or fight your bad feelings. Who is your funniest friend or family member Tell them you need their help and tell them they are your funniest friend. Second, ask them to tell you some interesting stories. Funny people are great at telling stories. And hearing someone else tell a story is a great way to get out of your fear.Change your chemistry.33 Serotonin (血清素) contributes to our feelings of well-being and calmness. Remembering positive memories is one of the quickest ways to get a lift of it. Oxytocin, a chemical in our body, helps us feel more loved and connected. Call a friend to chat or plan dinner with someone. Endorphins, another chemical, help you overcome anxiety and pain. The best way to get endorphins is through exercise.A.Make friends.B.Call up a funny friend.C.It can also indicate medical issues.D.Try deep breathing to help calm your racing thoughts.E.You can change your chemistry to get out of mental fog.F.Blue light can affect your sleep quality before going to sleep.G.If you’re planning to be out for a long time, pack a few snacks!【答案】29.C 30.F 31.G 32.B 33.E【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了四个清除精神模糊 (mental fog) 的建议:改善睡眠质量;补充水分或吃点零食;给一个搞笑的朋友打电话;改变身体的化学成分。29.根据前文“Mental fog can result from lack of sleep, poor nutrition, depression or hormonal changes.(脑雾可能由睡眠不足、营养不佳、抑郁或荷尔蒙变化引起)”,以及后文“So if you have mental fog, the following ways may help you.(因此如果你有脑雾,以下方法可能对你有帮助)”可知,此空需补充脑雾所暗示的问题。C选项“It can also indicate medical issues.(它也可能暗示健康问题)”符合语境。故选C项。30.根据本段小标题“Improve your sleep quality.(改善睡眠质量)”,以及前文“Turn off your mobile.(关掉手机)”可知,此空需解释“关手机”与“改善睡眠”的关联,说明手机影响睡眠的具体原因。F选项“Blue light can affect your sleep quality before going to sleep.(睡前手机蓝光会影响睡眠质量)”符合语境。故选F项。31.根据本段小标题“Hydrate or have a snack.(补充水分或吃点零食)”,以及前文“If you notice difficulty concentrating, remember when you last ate and drank.(如果你发现难以集中注意力,想想上次吃喝是什么时候)”和后文“That way, you won’t get stuck somewhere without a pick-me-up to help you.(这样,你就不会在某个地方因没有提神食物而陷入困境)”可知,此空需给出“提前准备零食”的具体建议,衔接“补充零食”与“避免困境”。G选项“If you’re planning to be out for a long time, pack a few snacks!(如果你计划长时间外出,打包一些零食)”符合语境。故选G项。32.根据后文“Who is your funniest friend or family member Tell them you need their help and tell them they are your funniest friend. Second, ask them to tell you some interesting stories.(你最风趣的朋友或家人是谁?告诉他们你需要帮助,并说他们是你最风趣的人。其次,让他们给你讲些有趣的故事)”可知,此空需作为段落小标题,概括“联系风趣朋友”的核心内容。B选项“Call up a funny friend.(给风趣的朋友打个电话)”适合作小标题。故选B项。33.根据本段小标题“Change your chemistry.(调节体内化学物质)”,以及后文“Serotonin (血清素) contributes to our feelings of well-being and calmness. Remembering positive memories is one of the quickest ways to get a lift of it. Oxytocin, a chemical in our body, helps us feel more loved and connected. Call a friend to chat or plan dinner with someone. Endorphins, another chemical, help you overcome anxiety and pain.(血清素有助于让我们产生幸福感与平静感。回忆积极的往事,是快速提升血清素水平的方法之一。催产素(Oxytocin)是人体内的一种化学物质,能让我们更强烈地感受到被爱与联结。你可以给朋友打个电话聊聊,或者约人一起吃顿饭。内啡肽则是另一种化学物质,能帮助我们克服焦虑、缓解疼痛)”可知,此空需总起“调节体内化学物质可缓解脑雾”,引出后文对具体化学物质的介绍。E选项“You can change your chemistry to get out of mental fog.(你可以通过调节体内化学物质来摆脱脑雾)”中“change your chemistry”直接呼应小标题,“get out of mental fog”点明该方法的目的,为后文介绍血清素、催产素等内容铺垫,符合语境。故选E项。Passage 9Books All Teens Should Read Before They’re 18From classic novels to fantasy, fun, history and adventure, these must-read young adult books offer powerful stories for teen readers. They’ll help teens understand others’ lives and experiences, explore their own identity and develop their views and values as they walk into adulthood. Many are common on school lists, and some are stories that you simply can’t put down. Whether your teen is in a reading era (时期) or just wants something to get into, these are the books that teens need on their list.Ready Player OneThis sci-fi novel follows Wade Watts as he competes in a virtual reality treasure hunt to win control of a huge digital world. I loved its exciting adventure, 1980s pop culture references and its exploration of technology, identity and quality.The Fault in Our StarsJohn Green is one of the greatest authors of teen books. This moving novel follows Hazel Grace, a teenager with cancer, as she falls in love with Augustus Waters, a fellow cancer survivor. High schoolers connect with its raw honesty, relatable characters and powerful themes of love.The Book thiefThis novel tells the story of Liesel, a young girl who steals books and shares their power with others, even as her world is torn apart by war. This is one of the best books for high schoolers that have an interest in historical fiction.The 7 Habits of Highly Effective TeensAre you looking to learn self-improvement skills while reading This practical self-help book offers teens strategies for building confidence, setting goals and making positive life choices. High school is a time when we develop habits while going into adulthood. This book is great to read in your teenage years.34.What is the main theme of The Fault in Our Stars A.Adventure. B.Friendship. C.Affection. D.Confidence.35.Which book is suitable for teens wanting to learn to set goals A.The Book Thief. B.Ready Player One.C.The Fault in Our Stars. D.The 7 Habits of Highly Effective Teens.36.What is the main purpose of the text A.To review several popular teen novels. B.To recommend valuable books to teens.C.To discuss the importance of reading for teens. D.To compare different types of teen literature.【答案】34.C 35.D 36.B【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四本适合青少年阅读的书籍。34.细节理解题。根据The Fault in Our Stars部分“This moving novel follows Hazel Grace, a teenager with cancer, as she falls in love with Augustus Waters, a fellow cancer survivor. High schoolers connect with its raw honesty, relatable characters and powerful themes of love.(这部感人的小说讲述了患癌症的少女哈泽尔 格蕾丝与同为癌症幸存者的奥古斯塔斯 沃特斯相恋的故事。高中生们被它的坦诚、接地气的角色以及深刻的爱情主题所打动。)”可知,该书的核心主题是“爱情(love)”,与选项C“Affection(爱慕、情感)”含义一致。故选C项。35.细节理解题。根据The 7 Habits of Highly Effective Teens部分“This practical self-help book offers teens strategies for building confidence, setting goals and making positive life choices.(这本实用的自助书籍为青少年提供了建立自信、设定目标和做出积极人生选择的方法。)”可知,该书明确包含“设定目标”的相关策略,适合想学习设定目标的青少年。故选D项。36.推理判断题。根据第一段“From classic novels to fantasy, fun, history and adventure, these must-read young adult books offer powerful stories for teen readers. They’ll help teens understand others’ lives and experiences, explore their own identity and develop their views and values as they walk into adulthood. Many are common on school lists, and some are stories that you simply can’t put down. Whether your teen is in a reading era (时期) or just wants something to get into, these are the books that teens need on their list.(从经典小说到奇幻、趣味、历史与冒险题材,这些必读的青少年文学作品为青少年读者呈现了极具感染力的故事。它们能帮助青少年理解他人的生活与经历,探索自我认同,并在步入成年的过程中逐步形成自己的观点与价值观。这些作品里,不少常见于学校推荐书单,还有一些则是一旦翻开就根本停不下来的故事。无论你的孩子正处于热爱阅读的阶段,还是只是想找些书来读,这些都是青少年书单上必不可少的读物。)”可知,文章开篇即点明核心目的——向青少年推荐有价值的必读书籍,后文再逐一介绍书籍内容。故选B项。Passage 10What started off as a small travel blog to keep families up-to-date on our travels has grown into something bigger. We now get over 1 million visitors to our website each month. We plan and pay for all of our travels. Some would say that we are crazy, but since we plan and pay for our travels, we know what it is like for you to plan your trip.So, why did we put our lives on hold to take a trip around the world The answer would be that we all share a passion for traveling. Reasons like this go deeper than just a love of seeing new places. Our time with our children is short. We wanted to spend as much quality time with Tyler and Kara as possible while they are still children. Our trip around the world wasn’t just about seeing museums and UNESCO sites. It was about going on an adventure as a family.But was all of this enough to take such a big risk — to sell our house, take the kids out of school, put our careers on hold Tyler was a very reluctant (不情愿的) traveler. His view quickly changed and became the most active traveler of us. A year out in the world opened his eyes to new experiences.It took us four years from first having the idea to actually taking the step. We realized that we wanted to live our lives to the fullest and have amazing experiences together as a family. Being able to travel around the world as a family is a gift. It was the most amazing year of our lives. Now, Tyler and Kara are in college and we have a house again. Our challenge is to arrange more short-term travels into our busy life to inspire others to go outside of their comfort zones (舒适区) and realize their dreams of traveling.37.What is the most important thing about their travel according to the author A.Hitting famous sites. B.Attracting more followers.C.Enjoying time spent with family. D.Encountering new people.38.Which of the following words can best describe the author A.Strict and school-focused. B.Selfish and business-minded.C.Adventurous and family-loving. D.Materialistic and fame-seeking.39.How did Tyler change after the travel A.He grew into a better learner. B.He became more considerate.C.He successfully made a living. D.He began to accept new things.40.What will the family continue to do A.Lead their own busy lives. B.Travel more to inspire others.C.Stay in their comfort zone. D.Organize round-the-world travels.【答案】37.C 38.C 39.D 40.B【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述一家人从经营旅行博客起步,暂停生活环球旅行,享受亲子时光并收获成长,之后计划更多短途旅行激励他人的故事。37.细节理解题。根据第二段中的“Our time with our children is short. We wanted to spend as much quality time with Tyler and Kara as possible while they are still children. Our trip around the world wasn’t just about seeing museums and UNESCO sites. It was about going on an adventure as a family. (我们和孩子在一起的时间很短。我们想在泰勒和卡拉还小的时候,尽可能多地和他们度过高质量的时光。我们的环球旅行不仅仅是参观博物馆和联合国教科文组织的景点,更是一家人一起去冒险。)”可知,作者认为旅行中最重要的是享受与家人共度的时光,而非单纯游览景点。故选C项。38.推理判断题。根据第二段中的“So, why did we put our lives on hold to take a trip around the world The answer would be that we all share a passion for traveling. Reasons like this go deeper than just a love of seeing new places. Our time with our children is short. We wanted to spend as much quality time with Tyler and Kara as possible while they are still children. (那么,我们为什么要暂停生活去环球旅行呢?答案是我们都热爱旅行。这样的理由远不止是喜欢看新地方那么简单。我们和孩子在一起的时间很短,我们想在泰勒和卡拉还小的时候,尽可能多地和他们度过高质量的时光。)”可知,作者很热爱旅游,想陪孩子们度过高质量的时光,由此可推断出作者是一个热爱家庭的人;结合第三段中的“But was all of this enough to take such a big risk — to sell our house, take the kids out of school, put our careers on hold (但这些足以让我们冒这么大的风险吗——卖掉房子、让孩子休学、暂停事业?)”可知,他们愿意卖房、让孩子休学、暂停事业去旅行,以及旅行本身是一场家庭冒险,体现“富有冒险精神”。故选C项。39.细节理解题。根据第三段中的“Tyler was a very reluctant (不情愿的) traveler. His view quickly changed and became the most active traveler of us. A year out in the world opened his eyes to new experiences. (泰勒起初是个非常不情愿的旅行者。但他的想法很快改变了,还成了我们中最积极的旅行者。在世界各地游历的一年,让他见识了新的体验。)”可知,旅行后泰勒从抵触旅行变得积极,开始接受新事物。故选D项。40.细节理解题。根据第四段中的“Our challenge is to arrange more short-term travels into our busy life to inspire others to go outside of their comfort zones (舒适区) and realize their dreams of traveling. (我们的挑战是在忙碌的生活中安排更多的短途旅行,激励他人走出舒适区,实现自己的旅行梦想。)”可知,这家人会继续安排更多旅行来激励他人。故选B项。/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科2025年秋必修三高二上册期中考前阅读专练Passage 1When my boss started talking about pension (退休金) arrangements, it suddenly dawned on me: I was going to be stuck working in an office job for the next 40 years. I’d always dreamed of working outdoors but I ended up doing a law degree at the University of the West of England in Bristol, thinking that this would bring me a better job.After graduating, I became an adviser. I enjoyed the work, but knew it wasn’t the right career for me. At this point, my 98-year-old grandma died, leaving me enough money to pay for an agricultural course. I decided to study agriculture at the Royal Agricultural College in Cirencester.I loved the programme. I spent my holidays from milking cows to helping in farm shops. I spent time lambing (照料母羊产羔) on a beautiful hill farm in Wales. I’d get up at 5 am in the morning, go out to care for the lambs that had been born overnight.In my old job, getting up early to go to the office was a struggle. It’s easier on a farm, where you know there are animals that rely on you. They’re living things, and if you don’t turn up something serious might happen to them.I’ve also been fortunate enough to find a job as industry communications manager with Red Tractor, the largest food assurance scheme (保障计划) in the UK. The role is very varied: one day I might talk at an agricultural show, educating children about where their food comes from; the next day I could be managing the design of the new food and farming standards.My advice to anyone wanting a career change is to seize (抓住) the moment. To those interested in working in agriculture, try to get as much work experience as you can.1.What does the underlined part “dawned on” in Paragraph 1 probably mean A.Hit. B.Moved. C.Excited. D.Satisfied.2.What did the author do at Red Tractor A.She milked cows. B.She helped in farm shops.C.She took care of lambs on the farm. D.She gave speeches on agriculture to children.3.What is the author’s advice to readers A.Work as a volunteer on a farm.B.Make a career change as soon as possible.C.Take the chance to do what you want to do.D.Get enough work experience before looking for a job.Passage 2job search is exciting because there are so many options for what you can do but for the same reason, it can also be overwhelming. How can you figure out what you want to do without knowing the nature of the work 4Job shadowing (工作实习) is an experiential learning opportunity in which an individual observes the daily tasks and responsibilities of a professional by accompanying him or her during the workday. Sometimes, certain careers may initially appear appealing. 5 Job shadowing helps aspiring professionals avoid this situation by allowing them to gain early exposure to what it’s like to work in a certain industry.The duration of job shadowing is not fixed. Many programs last only a single day, but some extend over a longer period. 6 . But those pursuing healthcare careers may engage in week-long shadowing experiences, observing patient interactions and related situations.Most of the time, secondary school and university students take part in job shadowing programs. 7 Depending on institutional resources and personal connections within the desired industry, candidates can explore shadowing opportunities through various ways.8 First, schedule an initial meeting with your host and arrive on time to show your professionalism and enthusiasm. Then request a workspace tour to familiarize yourself with the environment. Ask if your host has any duties you can assist with so you can gain practical experience. Before you leave, express your gratitude to your host. By following these guidelines, candidates can maximize the benefits of job shadowing while developing meaningful professional connections.A.Job shadowing still has many advantages.B.There’s no right or wrong time to job shadow.C.This is where job shadowing plays a critical role.D.However, once you start working, you’ll find it different.E.To ensure a productive experience, there are some recommendations.F.For example, a prospective teacher might observe a classroom for a day.G.Sometimes, professionals seeking a career transition may also engage in them.Passage 3Artificial intelligence has persuaded many people that we need to thoroughly change education. Now that chatbots can speedily find and bring back information and answer complex questions, why bother memorizing historical facts or quotations Shouldn’t we instead teach kids to think critically and solve problems and leave the above-mentioned work to computers This perspective suggests we can always “just google it” when information is needed.Yet this perspective faces strong pushback. Nonagenarian American educator E.D.Hirsch demolished (驳倒) the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.This connects to a deeper concern about outsourcing memory. In The Shallows, Nicholas Carr writes that the suggestion we should outsource our memory to “free up” limited space for more creative thinking is based on a misconception. Thanks to its plasticity, the brain’s long-term memory center can expand, as scientists found when studying London taxi drivers. Carr warns: “When we start using the Web as a substitute for personal memory, bypassing the inner processes of consolidation (巩固), we risk emptying our minds of their riches.”Furthermore, cognitive limitations reinforce this risk. Daisy Christodoulou, author of Seven Myths About Education, reminds us that our working memories can only process a few new items at a time. So if we encounter too much new vocabulary or information, we become overwhelmed, damaging our ability to learn. Indeed, looking stuff up on Google often results in us not being able to recall it later.But we don’t need to reinvent the wheel: In an era of conspiracy (阴谋) theories and misinformation, it’s even more vital that we humans have a firm grasp of basic facts.9.What is E.D.Hirsch’s opinion on recalling facts in the AI era A.It is less important than critical thinking. B.It remains essential despite technology.C.It should be replaced by internet access. D.It weakens knowledge retention overall.10.How does the author support the main argument in the text A.Describing personal chatbot experiences. B.Comparing ancient vs. modern education.C.Listing all AI benefits. D.Quoting experts.11.What do Carr and Christodoulou imply about using the internet as a memory tool A.It boosts creative thinking capacity. B.It enhances memory consolidation.C.It harms natural brain processes. D.It ensures reliable fact recall.12.What is the passage mainly about A.The future role of AI tutors in modern education systems.B.The enhancement of critical thinking skills through technology.C.The debate on the necessity of memorization in the age of AI.D.The complete replacement of traditional learning with internet tools.Passage 4Everybody lies to some degree. 13 However, nobody wants to be caught. Of course there’s a huge gap that separates little white lies from the whoppers (弥天大谎), but learning how to tell if someone is lying is a skill that’ll always come in handy. Here’s what to watch for.14There are many signs that indicate that someone could be lying. For example, one may make too little or too much eye contact, sweat or flush, and have difficulty controlling the volume and tone of their voice. 15 Hand gestures that normally accompany talking may occur with less frequency. Arm and leg movements may also be fewer. It seems that liars (撒谎者) would become more concentrated on telling the lie, so they get quieter in their body.Ask questions — quickly.If you suspect you’re being lied to, try this technique, which experts say can trip up a liar. Try asking questions quickly — one after the other. “The first lie is easy.” explains Kang Lee, a professor at the Ontario Institute for Studies in Education. “ 16 When you continue to ask questions and put people on the spot, it gets harder to maintain the lie.”Check for emotional “leaks”Micro-expressions often show a person’s real thoughts. If you were to watch people very closely on videotape, you would see them showing their true emotion just before they show the fake expression designed to cover up the lie. But these extremely brief facial movements, some only lasting a quarter of a second, aren’t easy to spot. 17 And intentional liars tend to add other expressions, like smiling, to hide a lie.So here’s hoping that the next time someone throws a lie your way, you’ll know just how to catch it.A.Listen to the voices.B.Get better at body language.C.The follow-up lie is more difficult.D.Interestingly, people who are lying often become more still.E.Even professionals trained in lie detection can’t always tell them apart.F.In some cultures, it’s considered inappropriate to maintain eye contact.G.Lies occur between friends, teachers and students, husbands and wives.Passage 5Whether you are new to working out or you have been hitting the gym for years, you have probably heard people talking about DOMS in relation to post-workout muscle (肌肉) pain. DOMS stands for Delayed Onset Muscle Soreness, which is a term used to describe the muscular aches, stiffness or soreness experienced between 24 and 72 hours after some particularly tough exercise or a new type of exercise that the body is not used to.While DOMS may feel like an injury, it’s actually a normal response to a tough workout. Some experts explain that DOMS is: a sign that muscle fibers have been overloaded to the extent that tiny tears in these fibers have occurred and the surrounding tissues will feel sore, tight, possibly slightly inflamed (发炎的) and you may not be able to go through your full range of movement in a muscle joint. In fact, it means that your muscles are physically changing, rebuilding, and becoming stronger.DOMS can feel slightly different for different people and can present in different areas of the body. There isn’t actually a proven way to cure DOMs. However, there are various methods you can use to reduce the pain.Some studies suggest that drinking water to stay hydrated can help to ease the pain and bring oxygen to the ton muscles to speed up the repair process. A2005 study in the Journal of Athletic Training showed, that becoming dehydrated during a workout could worsen DOMS.Heat treatment can also help with your DOMS. A 2017 study in the Clinical Journal of Sports Medicine found that applying “low temperature heat wraps” to the worked muscles immediately after a workout was an effective way to prevent DOMS and that it increased flexibility of tissue and tissue blood flow. The study also found that applying heat 24 hours after the workout was less effective.Massaging (按摩) the sore area can also be very effective. In fact, a 2018 study in the journal Frontiers in Physiology found that it helped relax the sore muscles and reduce DOMS.A tough workout comes with some results. If you find yourself feeling stiff and sore in the days after your workout, you probably have a case of DOMS. And remember, the more you work out, the less you’ll experience DOMS.18.What is DOMS A.A physical pain. B.A tough exercise.C.An unhealthy sign. D.A stressful lifestyle.19.When experiencing DOMS, people may ______.A.become sleepless B.move slowly C.feel breathless D.lose hearing20.What does the underlined word “dehydrated” in Paragraph 4 probably mean A.Tired. B.Flexible. C.Thirsty. D.Relaxed.Passage 6Five Steps for Career PlanningExplore Career Options21 In addition to learning position titles, you will also discover the skills and educational requirements needed to be successful in various fields. The goal here is to come up with a few options to share with a career counselor (顾问).Conduct Field ResearchThis stage is useful in deciding between different fields to pursue. What better way to explore career options than to meet with someone working in the field 22 This is also the first step in starting to build a professional network.Determine Your Job TargetAfter you have looked at your options by doing career exploration and field research, it is time to make a decision and set some goals. 23 Your Job Target is the specific industry and position you choose to pursue. Your Job Target can change as you gain more experience about yourself.Build Your Credentials (证书) and Resume (个人简历)This stage is ongoing and the more you build your credentials, the better your resume becomes. A great resume leads to interviews and offers.Launch Your Job SearchReady, 24 Writing a targeted resume is important to show employers how your skills relate to their specific needs. Set aside the time to make calls, write cover letters and thank you letters, conduct interviews, and do research. Be creative with the approaches you use. 25A.For a graduate-level student, it may take longer.B.The parts of this decision are called your Job Target.C.There are many activities involved in initiating your job search.D.This stage helps make you aware of the many possibilities that exist.E.Lastly, constantly update your resume with any new skills and experience.F.It involves meeting with people in different industries that you are interested in.G.The best way to build your knowledge is by taking classes related to your Job Target.Passage 7It’s Paris Fashion Week (巴黎时装周) and the streets of the city are filled with designers, models and journalists. Among the crowds, eagle-eyed experts are taking careful notes. Their job is to detect emerging trends (趋势). Their notes will instantly be added to selected “trend forecasts”, which will be sold to designers, who will use them to inspire new pieces. Traditionally, these fashion forecasters have relied only on such methods to make predictions.But as artificial intelligence (AI) technologies have become increasingly powerful in the last decade, forecasting agencies are now turning to machine learning for help.This is all welcome news for an industry worth about $2 trillion globally. Forecasts can have a big influence on the fashion industry’s carbon footprint (碳足迹),which is responsible for at least 4% of all worldwide emissions (排放物). Designers will produce more of what will actually sell — at the moment, 25% of fashion products are unsalable, or not sold. Besides, using AI tools that can analyze millions of posts from around the world allows designers to look at fashion trends more globally.But in an emotion-driven industry where changeability is the driving force, designers often feel insecure about relying just on the data provided by AI. “A few years ago, there were big indicators on social media of yellow being a trend,” says Francesca Muston, vice president of a trend forecasting company. “And if you had followed completely the social media data gathered by AI models, yellow pieces would seem to be a good investment. But how many people are really going to wear a bright yellow coat That’s a brave fashion choice.” AI tools don’t have their own aesthetic (审美的) viewpoint so they may not be able to satisfy people’s desire for newness. “That’s why we maintain a very strong creative viewpoint in our forecasting with a team of industry experts,” says Muston.Dr Michal Koren, a researcher, says, “The role of human experts in identifying trends will continue to be crucial even as AI and data-driven models become more accurate.”26.What is the purpose of the notes taken by the experts A.To report the news about Paris Fashion Week. B.To help them make fashion predictions.C.To compare different design methods. D.To collect information about designers.27.What does paragraph 3 mainly discuss A.The various benefits of using AI tools to predict trends.B.The high environmental costs of the fashion industry.C.The importance of looking at fashion more globally.D.The serious problem of unsalable fashion products.28.Why does Muston mention the trend of yellow predicted a few years ago A.To explain why people dislike some new trends.B.To show AI fashion predictions are not always reliable.C.To describe the recent changes in people’s fashion choices.D.To prove the key role of social media in fashion forecasting.Passage 8Ways to Clear Your Mind from Mental FogMental fog shows up as tired, forgetting things or taking longer to complete tasks. Mental fog can result from lack of sleep, poor nutrition, depression or hormonal (荷尔蒙的) changes. 29 So if you have mental fog, the following ways may help you.Improve your sleep quality.Poor sleep quality is one of the contributors to mental fog. Try the following to improve your sleep quality. Create a nighttime routine. Try tidying up your space, listening to music or reading a book to tell your brain it is time to sleep. Get natural daylight during the day. Turn off your mobile. 30Hydrate (补充水分) or have a snack.It’s surprising how quick and easy it is to get dehydrated and how quickly hunger can affect you. If you notice difficulty concentrating, remember when you last ate and drank. 31 That way, you won’t get stuck somewhere without a pick-me-up to help you.32A recent study suggests that social connection can improve brain function. It can help clear mental fog by being a sounding board to process ideas or fight your bad feelings. Who is your funniest friend or family member Tell them you need their help and tell them they are your funniest friend. Second, ask them to tell you some interesting stories. Funny people are great at telling stories. And hearing someone else tell a story is a great way to get out of your fear.Change your chemistry.33 Serotonin (血清素) contributes to our feelings of well-being and calmness. Remembering positive memories is one of the quickest ways to get a lift of it. Oxytocin, a chemical in our body, helps us feel more loved and connected. Call a friend to chat or plan dinner with someone. Endorphins, another chemical, help you overcome anxiety and pain. The best way to get endorphins is through exercise.A.Make friends.B.Call up a funny friend.C.It can also indicate medical issues.D.Try deep breathing to help calm your racing thoughts.E.You can change your chemistry to get out of mental fog.F.Blue light can affect your sleep quality before going to sleep.G.If you’re planning to be out for a long time, pack a few snacks!Passage 9Books All Teens Should Read Before They’re 18From classic novels to fantasy, fun, history and adventure, these must-read young adult books offer powerful stories for teen readers. They’ll help teens understand others’ lives and experiences, explore their own identity and develop their views and values as they walk into adulthood. Many are common on school lists, and some are stories that you simply can’t put down. Whether your teen is in a reading era (时期) or just wants something to get into, these are the books that teens need on their list.Ready Player OneThis sci-fi novel follows Wade Watts as he competes in a virtual reality treasure hunt to win control of a huge digital world. I loved its exciting adventure, 1980s pop culture references and its exploration of technology, identity and quality.The Fault in Our StarsJohn Green is one of the greatest authors of teen books. This moving novel follows Hazel Grace, a teenager with cancer, as she falls in love with Augustus Waters, a fellow cancer survivor. High schoolers connect with its raw honesty, relatable characters and powerful themes of love.The Book thiefThis novel tells the story of Liesel, a young girl who steals books and shares their power with others, even as her world is torn apart by war. This is one of the best books for high schoolers that have an interest in historical fiction.The 7 Habits of Highly Effective TeensAre you looking to learn self-improvement skills while reading This practical self-help book offers teens strategies for building confidence, setting goals and making positive life choices. High school is a time when we develop habits while going into adulthood. This book is great to read in your teenage years.34.What is the main theme of The Fault in Our Stars A.Adventure. B.Friendship. C.Affection. D.Confidence.35.Which book is suitable for teens wanting to learn to set goals A.The Book Thief. B.Ready Player One.C.The Fault in Our Stars. D.The 7 Habits of Highly Effective Teens.36.What is the main purpose of the text A.To review several popular teen novels. B.To recommend valuable books to teens.C.To discuss the importance of reading for teens. D.To compare different types of teen literature.Passage 10What started off as a small travel blog to keep families up-to-date on our travels has grown into something bigger. We now get over 1 million visitors to our website each month. We plan and pay for all of our travels. Some would say that we are crazy, but since we plan and pay for our travels, we know what it is like for you to plan your trip.So, why did we put our lives on hold to take a trip around the world The answer would be that we all share a passion for traveling. Reasons like this go deeper than just a love of seeing new places. Our time with our children is short. We wanted to spend as much quality time with Tyler and Kara as possible while they are still children. Our trip around the world wasn’t just about seeing museums and UNESCO sites. It was about going on an adventure as a family.But was all of this enough to take such a big risk — to sell our house, take the kids out of school, put our careers on hold Tyler was a very reluctant (不情愿的) traveler. His view quickly changed and became the most active traveler of us. A year out in the world opened his eyes to new experiences.It took us four years from first having the idea to actually taking the step. We realized that we wanted to live our lives to the fullest and have amazing experiences together as a family. Being able to travel around the world as a family is a gift. It was the most amazing year of our lives. Now, Tyler and Kara are in college and we have a house again. Our challenge is to arrange more short-term travels into our busy life to inspire others to go outside of their comfort zones (舒适区) and realize their dreams of traveling.37.What is the most important thing about their travel according to the author A.Hitting famous sites. B.Attracting more followers.C.Enjoying time spent with family. D.Encountering new people.38.Which of the following words can best describe the author A.Strict and school-focused. B.Selfish and business-minded.C.Adventurous and family-loving. D.Materialistic and fame-seeking.39.How did Tyler change after the travel A.He grew into a better learner. B.He became more considerate.C.He successfully made a living. D.He began to accept new things.40.What will the family continue to do A.Lead their own busy lives. B.Travel more to inspire others.C.Stay in their comfort zone. D.Organize round-the-world travels. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025年秋必修三高二上册期中考前阅读专练(原卷版).docx 2025年秋必修三高二上册期中考前阅读专练(解析版).docx