资源简介 北京市清华大学附属中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题一、单项填空(共7分,每小题0.5分)1.(2024九上·海淀期中)I share common interest with my friends. ________ often play basketball together during the lunch break.A.You B.We C.I D.He2.(2024九上·海淀期中)Two AI scientists got the Nobel Prize in Physics ________ October 8th, 2024.A.at B.in C.on D.for3.(2024九上·海淀期中)The chopsticks in Korea are usually made ________ steel.A.of B.from C.into D.by4.(2024九上·海淀期中)—Miss Liu, ________ you please tell me the way to the library —Of course. I'm on the way there. Just follow me.A.should B.must C.need D.could5.(2024九上·海淀期中)Mike is one of ________ in my class, and that's why everyone likes him.A.friendly B.more friendlyC.most friendly D.the most friendly6.(2024九上·海淀期中)—Wow, long time no see! ________ has it been since we last met —Almost three years.A.How long B.How far C.How soon D.How often7.(2024九上·海淀期中)You have to put more effort into the work, ________ you'll fail yourself.A.and B.or C.but D.if8.(2024九上·海淀期中)—Can you tell me what the book is about —Sure. I ________ reading this book last night. I can retell the whole story to you.A.finish B.finished C.will finish D.have finished9.(2024九上·海淀期中)—Why are you so familiar with Xi'an —Because my grandparents live there and I ________ there for many times.A.go B.went C.will go D.have been10.(2024九上·海淀期中)If you can give me a hand, I ________ very grateful.A.am B.was C.will be D.have been11.(2024九上·海淀期中)The sports meeting ________ next Friday. We are all looking forward to it.A.hold B.is held C.was held D.will be held12.(2024九上·海淀期中)The school library ________ at 7 every evening. I don't think you have enough time to return the book now.A.closes B.will close C.closed D.is closing13.(2024九上·海淀期中)The road ________ so brightly by the moon that it was easy for Hansel and Gretel to find their way home.A.lights B.is lit C.lit D.was lit14.(2024九上·海淀期中)—Let's decide ________.—What about next Monday afternoon A.when we will hold the welcome partyB.when will we hold the welcome partyC.when we held the welcome partyD.when did we hold the welcome party二、阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(2024九上·海淀期中)When Mrs. Periwinkle happily announced a trip to the Opera House for a ballet performance, the classroom was full of excitement. But Ricardo sat quietly and 15. a smile, trying to fit in while hiding his true feelings. As the star player on the soccer team, he was not that much into ballet.However, the next morning, when the class entered the Opera House, Ricardo was amazed by how grand it was. The high ceilings and fancy decorations made the place 16. . As they sat down, he saw the ballet dancers on stage. Their smooth 17. and beautiful poses (姿势) caught his attention. He had never thought much about ballet before, but now he could see the skill and beauty in it.That night, as he lay in bed, he couldn't stop thinking about the dancers, whose strength and grace (优雅) 18. his mind and created a lasting impression on him. Mrs. Periwinkle had been right — it was an amazing trip. With each thought, his curiosity grew. For the first time, he thought about learning ballet, but he felt 19. . What would his friends think Would they understand Even though he was worried about what his friends might say, Ricardo decided to try ballet. He thought that if he told them, they might make fun of him, so he chose to keep it a 20. . He signed up for lessons without telling anyone. As the months went by, he got really into dance, and his ballet teacher 21. his athletic skills he gained from soccer before. The strength and flexibility helped him improve in ballet, and he felt a rush of 22. with each new step he learned.One day, during soccer practice, his teammates noticed he was absent. They wondered where he was. "I saw Ricardo's name on a poster for a ballet performance!" one of them said. They couldn't wait to 23. the truth, so they decided to attend the show.When the night of the performance came, Ricardo was very nervous. He stepped onto the stage and, to his surprise, saw his friends in the audience. Fears almost took over him, but he took a deep breath and focused on the music, letting it lead him with confidence and rhythm. As he danced, he put his heart into every move, enjoying the excitement of performing.After the curtain fell, his friends rushed backstage to congratulate him. Their 24. filled the room and Ricardo felt the warmth spread through him. At that moment, he realized that following his passion didn't have to be embarrassing. With his friends' support, he felt ready to explore every part of who he was.15.A.froze B.lost C.forced D.avoided16.A.ordinary B.magical C.strange D.familiar17.A.communications B.operations C.movements D.sounds18.A.mixed B.clouded C.crossed D.filled19.A.surprised B.tired C.bored D.nervous20.A.promise B.goal C.secret D.habit21.A.praised B.tested C.doubted D.trained22.A.fear B.anger C.excitement D.kindness23.A.tell B.uncover C.hide D.accept24.A.silence B.cheer C.imagination D.energy三、A(2024九上·海淀期中)阅读下列发明介绍,请根据人物需求匹配最适合的发明,并将发明所对应的选项(A、B、C、D)填在相应位置上。其中一个选项为多余选项。Throughout history, interesting inventions came out for students' needs. And here are some of them. 25. My hand feels uncomfortable when I keep writing for long. I need something to help with handwriting. — Austin 26. I'm interested in how ancient Chinese did math. I want to use the tool to learn about basic math skills and Chinese culture. — Peter 27. If something can create questions based on my textbooks, it would be very helpful for me to test myself when I prepare for exams. — JohnA.The Abacus is an ancient invention used in China for counting and doing math. It's a frame with beads that you can move around to do math problems. It has been used for thousands of years and is still helpful for teaching kids basic math skills.B.The Pencil Grip was invented in the 1980s. It is a small rubber (橡胶) piece that you put on the end of a pencil. It helps students hold their pencils comfortably, which is good for their hands and makes writing easier. It's a simple invention, but it helps a lot with handwriting.C.Erasable Highlighter was invented in 2009. It is a pen that lets you highlight text and then erase it later if you change your mind. It's great for students because they can mark important parts in their books without making them messy.D.QuizLight was invented in 2023. This smart lamp tests students on subjects as they study. It uses a built-in AI to form questions from the books on the desk, making studying interesting.四、B(2024九上·海淀期中)In New York, a boy named Tim loved robots a lot. His room had many little things he made by himself. Tim wanted to make the best robot ever and join the yearly Robot Competition. But he had a problem: he didn't have enough money to buy the parts he needed.One day, while walking home from school, Tim passed by the local recycling center. An idea occurred to him. Why not use recycled materials to build his robot It was the perfect chance to show his creativity and promote environmental protection.Tim began collecting things from the recycling center: a metal box that could serve as the robot's chest and a variety of wires and batteries from outdated electronics. He spent hours working in his workshop. His hands moved carefully as he brought his imagination to life.News of Tim's project spread through his school. Some students laughed, wondering whether a robot made from trash could compete with the high-tech creations of other teams. But Tim didn't mind. He thought being creative was about making the most of what he had.As the competition came near, Tim's robot, which he named "EcoBot," was ready. It was a wonder of recycled technology, with a shiny metal outside and a series of LED lights that shone in different patterns. EcoBot could walk, talk and even sort recyclables into different groups.On the day of the competition, the gym was filled with people. Teams with stylish, expensive robots took their turns showing their projects. Finally, it was Tim's turn. His hands were cold and his heart raced as he brought EcoBot onto the stage. He felt really nervous. Taking a deep breath, he began to show his robot.EcoBot moved smoothly, sorting recyclables with ease and even performing a small dance. The judges were impressed not only with the robot's function but also with its unique design and the story behind it.In the end, EcoBot won the competition, beating out robots that cost hundreds of times more than what Tim had spent. The victory was more than a win for Tim; it was a victory for creativity and the power of thinking out of the box.28.What was Tim's problem in building a robot for the competition A.He didn't have the necessary tools.B.He couldn't find a recycling center.C.He couldn't afford to get the parts he needed.D.He didn't have enough time to build the robot.29.How did Tim feel when he brought EcoBot onto the stage A.Proud. B.Nervous. C.Confident. D.Uninterested.30.What can we learn from the passage A.Environmental problems can be solved.B.True creativity lies in thinking differently.C.Changing others is necessary if they are wrong.D.Support from friends can make dreams come true.五、C(2024九上·海淀期中)If you want to protect yourself from colds and flu, regular exercise may be the best way to improve your immune system (免疫系统). Studies have shown that if you do some light workout like walking, biking, or running for about 30 to 45 minutes each day, you can greatly reduce your chances of getting sick. But once you get sick, the story changes. "Exercise is great for prevention, but it can be bad for treatment," says David Nieman, a professor and director of Appalachian State University.A study from Ball State University has found that doing light exercise doesn't change how long a cold lasts or how serious it is. "If your cold isn't very heavy, like having a running nose or a sore throat, you can exercise as usual and working out won't make things better or worse," Nieman says. "If you have the energy, it's probably okay to keep exercising," he also says.But if you have the flu or other forms of fever-causing illnesses, exercise is a bad idea. " ① ," says Mariane Fahlman, a professor of health education at Wayne State University. He has examined how training affects the immune function of cross-country runners. She says that when a person is suffering from flu or some other fever-causing illnesses, exercise is a form of physical stress that makes the immune system's task more difficult.There may be far more serious results. "In the 1940s, during the polio (脊髓灰质炎) outbreak, some researchers noticed that athletes who played tough football games were getting the more serious form of polio," Nieman says. " ② . We don't know exactly what's going on, but my belief is that the virus (病毒) spreads throughout the body without showing many signs, which keeps the immune system busy and makes the person feel very tired."He says the research on this phenomenon is far from a final conclusion. After your fever goes away, wait a whole week before you start exercising again, he suggests. Start with long walks, and progress to light workouts. By the end of the second week after your fever, if you're feeling well, you can return to your usual training. "If you have any muscle pain or weakness, it's best to wait until those feelings go away before doing intense exercise," he adds. " ③ , but this is wrong."Like a broken arm or sprained ankle, your flu-weakened body needs time and rest to fully recover before it can stand up to the exercise.31.Why does the author talk about the study of exercise in the 1st paragraph A.To show regular exercise may be the best way to improve our immune system.B.To lead to the further understanding of the influence of doing exercise.C.To explain why physical activity can play a role in preventing illness.D.To make us realize what kind of exercise can affect our health.32.What can we learn from the passage A.Light exercise can help us recover from a cold more easily.B.We can exercise to reduce muscle aches after we have a fever.C.Doing exercise might make you tired and cause serious results.D.You can exercise more to stop virus from spreading throughout the body.33.Please match the following ideas of different people with the blanks ①-③. The right order is ________.a. "You may feel like you can push through it to feel better"b. "This is a painful case history to read"c. "I know that not exercising at all is a bitter pill for many to swallow"d. "Never exercise with flu or fever"A.d-b-a B.d-c-b C.c-b-d D.c-b-a六、D(2024九上·海淀期中)We all love to criticize (批评). Unfortunately, we also hate being criticized. Criticism tells what you think is bad about someone or something. It can trouble us in our everyday life.Criticism is hard to accept because of how our brains process it. In 2013, a group of neuroscientists found that criticism affected the parts of our brains that deal with understanding other people more than the parts that help us think logically. This means that when we get criticized, we often focus on the critic's (批评者) feelings and thoughts instead of the actual feedback (反馈). For example, if someone says your work isn't good enough, your first thought is, "They don't like me" instead of "How can I improve "If you find it hard to deal with criticism, then you are not alone. When Isaac Newton published a paper on light in 1672, most scientists showed support, except Robert Hooke. Newton was so angry that he ruined every picture of Hooke he could find. Clearly, reacting badly to criticism is more of a shame than the criticism itself. Since the culture of criticism is not going away, the only way out is to develop new ways to receive and give feedback.1. Do not make it personal.When we get criticism, we often make it personal. First, we naturally focus on the person who gives criticism instead of criticism itself. Second, we may consider criticism an attack on our inner abilities, rather than our performance, which leads to lower self-worth. The solution is to build confidence by saying, "The criticism isn't a personal attack on me; it's about the matter itself."2. Treat criticism like insider information.Once you stop taking criticism personally, you can see it for what it really is: a chance to know how others view your work and an opportunity to use it in a positive way to make progress. You can ask friends whom you trust to criticize your performance. If you ask them to do so, it won't hurt much.3. Make criticism a gift, never a weapon (武器).We all need to give criticism sometimes. The key to criticizing to the best effect is to remember the "gift or weapon" rule: if you criticize to help others improve, you are doing it right; if you're trying to hurt, you're doing it wrong.4. Praise in public, criticize in private.Studies show that positive feedback given to students in public is 9% more encouraging than when given privately, while negative feedback in private is 11% more effective than in public.Criticism is a natural part of life. Mastering the art of giving and receiving criticism is significant for personal development. Offer feedback with the purpose of improving, and receive it with the grace to learn and grow.34.What do you know about criticism from the passage A.Criticism from our trusted friends is likely to lower our self-worth.B.We should focus on the feelings of the person who gives criticism.C.Criticism can be used positively to guide us towards improvement.D.Seeing criticism as a judgement on our abilities brings us confidence.35.Why does the author mention Isaac Newton in the 3rd paragraph A.To show it's common to have trouble accepting criticism.B.To stress the importance of taking criticism in a positive way.C.To give an example of how criticism affected a famous person.D.To present historical background for the discussion of criticism.36.Which of the following is the most suitable when giving or receiving criticism A.I got a C in painting. It must be that I don't have a talent for it.B.Tom's father criticized him for his mistake in front of his friends.C.My brother ruined my book, so I criticized him to make him feel bad.D.My teacher criticized my handwriting, but I'll make it better next time.37.What is the writer's purpose in writing the passage A.To explain the scientific reasons behind criticism.B.To show the effects of criticism on our mental health.C.To suggest people how to understand criticism reasonably.D.To advise people to act properly when it comes to criticism.七、(共10分)(2024九上·海淀期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。Visa-Free Transit Policy (过境免签政策) Increases Tourists' ArrivalsThe number of foreign visitors to China has sharply increased over the past months.The Chinese government's 144-hour visa-free transit policy proves to be a smart move. The purpose of this policy is to open up the country to the outside world. It has not only increased overseas tourists' arrivals in China but also given foreigners a wonderful opportunity to experience the country's rich culture and history.According to the 144-hour visa-free transit policy, if you are a national of any of the 54 designated (指定的) countries, you can stop by China on your way to another country. A foreigner can stay in the country for six days at most without a visa.The policy covers major Chinese cities such as Beijing, Shanghai, Guangzhou, and Chengdu, making it easier for tourists to explore the "can't miss" tourist spots along the way. After landing at any of the 37 designated ports (口岸), you can simply go to the visa-free transit counter and apply for the 144-hour visa-free transit. It definitely saves time and even money.Surprisingly, due to the new policy, true stories about China are spread through travelers' postings on social media platforms, including Facebook, Bilibili, and Douyin. These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China, which can be considered one of the greatest achievements of the policy. Travelers have praised Chinese people's kindness, traditional Chinese culture, and the modern infrastructure (基础设施). These stories have attracted audiences worldwide. As someone with a Chinese family and who has lived in China for 25 years, I feel proud when I see our foreign friends sharing the real story about China.China's visa-free transit policy is a smart move in international relations and a creative and traveler-friendly way of promoting tourism, as well as encouraging people-to-people exchanges and improving understanding. Whether it's exploring ancient temples, countryside farms or villages, or enjoying world-class shopping in dream-like malls, visitors leave China with a deeper appreciation of the country's contributions to the global community. It seems like a win-win deal from which both the Chinese and the international travelers benefit.38.What is the purpose of the visa-free transit policy 39.According to the policy, how long can a foreigner stay in China at most without a visa 40.What has painted a colorful picture of the real China 41.Who do you think benefits from the visa-free transit policy Why (Please give two reasons.) 八、文段表达(10分)42.(2024九上·海淀期中)假如你是李华,学校文具店( stationery store)打算挑选一些具有中国传统特色的文创产品进行售卖,为此在校内征集师生的建议。请你给学校公众号留言,推荐一个文创产品,简要介绍这件产品,并说明推荐理由。要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的姓名。提示词语:cultural product, Chinese knot, be made of, a symbol of, good luck提示问题:What product do you recommend What is it like Why do you recommend this product I am Li Hua from Class 19, Grade 9.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope my idea can be considered. Thanks.43.(2024九上·海淀期中)独行快,众行远,合作是实现持久成功的关键。某英文网站正在开展"学会合作"为主题的征文。假如你是李华,请用英文写一篇短文投稿,分享你曾经与他人合作取得成功的经历,以及你从中得到的启示。要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的姓名。提示词语:project, discuss, prize, responsible, respect提示问题:What experience would you like to share about cooperating with others What have you learned from it Cooperation is the key to success. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分1.【答案】B【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:我和朋友们有着共同的兴趣。我们经常在午休时间一起打篮球。You你;We我们;I我;He他。根据I share common interest with my friends.(我和我的朋友有共同的兴趣。)可知,这里指我和朋友们(即我们)经常在午休时间一起打篮球。we符合语境,故答案为B。【点评】考查主格人称代词。理解句意,根据文中人物确定代词的指代。2.【答案】C【知识点】时间介词in, at, on的用法比较【解析】【分析】句意:2024年10月8日,两位人工智能科学家获得诺贝尔物理学奖。at表示在具体的时间点; in用于表示世纪、年、月、季节、上午、下午和晚上的名词前;on用于表示确定的时间,具体某天或具体某一天的上午下午晚上;for后跟时间段。根据空后面的October 8th, 2024.(2024年10月8日)可知这里是指具体的某天,用介词on。故答案为C。【点评】考查时间介词on,in和at的用法。理解句意并掌握时间介词on的用法。3.【答案】A【知识点】介词短语;短语辨析【解析】【分析】句意:韩国的筷子通常是由钢制成的。be made of 由……制成(能看出原材料);be made from由……制成(看不出原材料);be made into被制成……;be made by被……制成。根据 steel(钢)可知这里表示筷子是由钢制成的,能看出原材料,故答案为A。【点评】考查介词短语。理解题意并掌握固定搭配的用法和区别。4.【答案】D【知识点】could表示委婉语气【解析】【分析】句意:——刘小姐,你能告诉我去图书馆的路吗?——当然了。我正在去那里的路上。跟着我就行了。should应该;must必须;need需要;could能。根据you please tell me the way to the library(你______告诉我去图书馆的路吗?)可知这里是询问对方能否告诉我去图书馆的路,Could you please do ……?请你做……好吗?could符合题意,故答案为D。【点评】考查情态动词could。理解对话,掌握情态动词could表请求的用法。5.【答案】D【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一;形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:迈克是我们班上最友善的人之一,这就是为什么每个人都喜欢他。friendly友好的,形容词原级;more friendly更友好的,形容词的比较级;most friendly最友好的,形容词的最高级;the most friendly最友好的,形容词的最高级。根据固定结构"one of+the+形容词最高级",表示"……中最……之一",可知这里用形容词的最高级,选项D符合题意。故答案为D。【点评】考查one of+the+形容词最高级",表示"……中最……之一"。掌握形容词最高级的固定用法。6.【答案】A【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:——哇,好久不见!自从我们上次见面已经有多久了?——差不多三年。How long多长,用于询问时间段;How far多远,询问距离;How soon多快,询问将来时间;How often多久一次,询问频率。根据Almost three years(差不多三年)可知问句是对时间段进行提问,用How long 。故答案为A。【点评】考查特殊疑问句。理解对话和每个疑问词的意义,根据答语找到符合题意的疑问词。7.【答案】B【知识点】表选择关系的连词【解析】【分析】句意:你必须更加努力地工作,否则你会失败的。and和;or否则,或者;but但是;if如果。根据You have to put more effort into the work(你必须更加努力地工作)和you'll fail yourself.(你会失败的)可知这里表示必须更加努力工作,否则将会失败。or符合题意,故答案为B。【点评】考查连词。理解句意并掌握连词or的意义和用法。8.【答案】B【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:——你能告诉我这本书是关于什么的吗?——当然。我昨晚读完了这本书。我可以向你复述整个故事。finish完成,一般现在时;finished完成,一般过去时;will finish将完成,一般将来时;have finished已经完成,现在完成时。根据last night(昨天晚上)可知是表示过去发生的动作,用一般过去时,动词用过去式。故答案为B。【点评】考查一般过去时。根据句子的时间确定正确的时态,并掌握一般过去式的构成和用法。9.【答案】D【知识点】gone to/been to用法比较【解析】【分析】句意:——为什么你对西安这么熟悉?——因为我的祖父母住在那里,我去过那里很多次。go去,一般现在时;went去,一般过去时;will go将去,一般将来时;have been去过,现在完成时。根据 there for many times (那很多词)表示我去过西安很多次,用现在完成时,have been ,故答案为D。【点评】考查现在完成时。理解对话并掌握现在完成时的用法和have been(to)的用法。10.【答案】C【知识点】一般将来时;if引导的条件状语从句【解析】【分析】句意:如果你能帮我一个忙,我将非常感激。am一般现在时;was一般过去时;will be一般将来时;have been现在完成时。根据If you can give me a hand(如果你能帮我一个忙)可知句子是if引导的条件状语从句,时态遵循主将从现原则,当从句用一般现在时时,主句使用一般将来时态,其结构为will do。故答案为C。【点评】考查一般将来时。理解题意并掌握各种时态的构成和条件句遵循"主将出现"的用法。11.【答案】D【知识点】一般将来时的被动语态【解析】【分析】句意:运动会将于下周五举行。我们都很期待。hold举行,举办,一般现在时;is held被举行,一般现在时的被动语态;was held被举行,一般过去时的被动语态;will be held将举办,一般将来时的被动语态。 根据next Friday(下周五)可知句子时态为一般将来时,主语与hold是被动关系,应该用一般将来时的被动语态。故答案为D。【点评】考查一般将来时的被动语态。掌握一般将来时的被动语态的构成和用法。12.【答案】A【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;其他语法一致形式【解析】【分析】句意:学校图书馆每天晚上7点关门。我认为你现在没有足够的时间去还书。closes关,一般现在时;will close将关门,一般将来时;closed关门了,一般过去时;is closing正关门,现在进行时。根据every evening(每天晚上)可知句子描述的是习惯性动作,用一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故答案为A。【点评】考查一般现在时。掌握一般现在时的用法,构成并主语主谓一致。13.【答案】D【知识点】一般过去时的被动语态【解析】【分析】句意:月光照亮了道路,汉塞尔和格蕾特很容易找到回家的路。lights (使)照亮;用光指引,一般现在时;is lit 被照亮;一般现在时的被动语态;lit一般过去时;was lit被照亮,一般过去时的被动语态。 根据The road和动词的关系,可知这里是表示被动,用被动语态,排除A和C选项。又根据从句中was,可知时态为一般过去时,所以用一般过去时的被动语态,故答案为D。【点评】考查一般过去时的被动语态。掌握一般过去时的被动语态的构成和用法。14.【答案】A【知识点】时态统一;宾语从句的陈述语序;一般将来时【解析】【分析】句意:——让我们决定我们什么时候举行欢迎晚会吧。——下周一下午怎么样?考查宾语从句。when we will hold the welcome party 我们什么时候会举行欢迎晚会,陈述语序;when will we hold the welcome party 疑问语序;when we held the welcome party我们什么时候举行了欢迎晚会的,陈述语序;when did we hold the welcome party疑问语序语序。宾语从句要用陈述语序,故排除B和D两项,根据next Monday afternoon(下周一下午)可知句子用一般将来时。C选项为一般过去时,故答案为A。【点评】考查宾语从句的时态和陈述语序。理解题意并掌握宾语从句的结构和时态一致的用法。【答案】15.C;16.B;17.C;18.D;19.D;20.C;21.A;22.C;23.B;24.B【知识点】记叙文;自我认识;自我提升【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了足球运动员里卡多因一次偶然机会喜欢上了芭蕾,然后开始学芭蕾,得到朋友称赞的故事。【点评】考查自我提升类阅读。根据前后文的语境,认真辨析选项里的单词或短语的词义,结合词性,短语,句型,时态,语态和主谓一致,选出正确的选项。15.句意:但里卡多静静地坐着,强颜欢笑,试图融入其中,同时隐藏自己的真实感受。froze冻结;lost丢失;forced强迫;avoided避免。根据When Mrs. Periwinkle happily announced a trip to the Opera House for a ballet performance, the classroom was full of excitement. But Ricardo sat quietly (当Mrs. Periwinkle高兴地宣布去歌剧院看芭蕾舞表演时,教室里充满了兴奋。但是里卡多静静地坐着)可知,老师宣布要去看芭蕾舞表演时,教室里充满了兴奋,但是他作为足球运动员不感兴趣,只能强迫自己微笑合群。forced符合语境,故答案为C。16.句意:高高的天花板和精美的装饰使这个地方变得很神奇。ordinary普通的;magical神奇的;strange奇怪的;familiar相似的。根据" Ricardo was amazed by how grand it was. The high ceilings and fancy decorations made the place(里卡多对它的宏伟感到惊讶。高高的天花板和华丽的装饰使这个地方……) 可知歌剧院的的装潢很好,看起来很神奇,与里卡多感受的amazed相符合。magical符合语境,故答案为B。17.句意:他们流畅的动作和优美的姿势引起了他的注意。communications交流;operations运营;movements动作;sounds声音。根据 he saw the ballet dancers on stage. (他看到舞台上的芭蕾舞演员。)和Their smooth…and beautiful poses (姿势) caught his attention.(他们流畅的_____和优美的姿势引起了他的注意。)可知这里是描述舞台上的芭蕾舞演员的动作。movement符合语境,故答案为C。18.句意:那天晚上,当他躺在床上时,他无法停止想起那些舞者,他们的力量和优雅充满了他的脑海,给他留下了深刻的印象。mixed混合;clouded拥挤;crossed穿过;filled填满。根据he couldn't stop thinking about the dancers, whose strength and grace (优雅)…his mind and created a lasting impression on him.(那天晚上,当他躺在床上时,他无法停止想起那些舞者,他们的力量和优雅______他的脑海,给他留下了深刻的印象。)可知,他躺在床上,满脑子都充满了着芭蕾舞演员的身影。filled符合语境,故答案为D。19.句意:他第一次想到要学芭蕾,但又感到紧张。surprised惊讶的;tired疲惫的;bored无聊的;nervous紧张的。根据"What would his friends think Would they understand (。他的朋友会怎么想?他们能理解吗?)可知,他第一次想要学芭蕾,但是想到他的朋友可能会对他有看法所以感到紧张。nervous符合语境,故答案为D。20.句意:他觉得如果告诉他们,可能会被他们笑话,所以他选择了保密。promise保证;goal目标;secret秘密;habit习惯。根据He thought that if he told them, they might make fun of him, so he chose to keep it a….(他认为如果他告诉他们,他们可能会取笑他,所以他选择_____)可知,他怕朋友笑话他学芭蕾,所以他保守了这个秘密。secret符合语境,故答案为C。21.句意:几个月过去了,他真正爱上了舞蹈,他的芭蕾舞老师称赞了他之前从足球中获得的运动技能。praised称赞;tested测试;doubted怀疑;trained训练。根据and his ballet teacher…his athletic skills he gained from soccer before.(他的芭蕾舞老师_____他之前从足球中获得的运动技能。)可知这里是表示老师称赞他。praised符合语境,故答案为A。22.句意:力量和灵活性帮助他在芭蕾舞方面取得了进步,每学一个新舞步,他都会感到一阵兴奋。fear害怕;anger生气;excitement激动;kindness善良。根据and he felt a rush of…with each new step he learned.(每学一个新舞步,他都会感到一阵______。),结合常识,可知学到了一个新舞步他就感到很激动。故答案为C。23.句意:他们迫不及待地想揭开真相,所以决定参加节目。tell告诉;uncover揭露;hide隐藏;accept接受。根据 I saw Ricardo's name on a poster for a ballet performance!" (我在芭蕾舞表演的海报上看到了里卡多的名字!")和so they decided to attend the show.(所以他们决定去看演出。)可知这里表示朋友们想知道里卡多学芭蕾的真相,即马上揭开真相,uncover符合语境。故答案为B。24.句意:他们的欢呼声充满了整个房间,里卡多感到一股温暖传遍全身。silence安静;cheer欢呼声;imagination想象;energy能量。根据After the curtain fell, his friends rushed backstage to congratulate him.(落幕后,他的朋友们冲到后台祝贺他。)可知,朋友们去后台给他喝彩,所以满是欢呼声。cheer符合语境,故答案为B。【答案】25.B;26.A;27.D【知识点】说明文;人类文明与创新【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了几个有趣的发明,并根据学生的需求,为他们选择合适的发明。【点评】考查人类文明与创新类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。25.根据My hand feels uncomfortable when I keep writing for long. I need something to help with handwriting. — Austin (当我长时间写字时,我的手感到不舒服。我需要一些帮助书写的东西。——奥斯丁)可知奥斯丁写字时间长了,手就会感觉不舒服,他需要一些东西来帮助书写。结合选项,可知选项可知 B.The Pencil Grip was invented in the 1980s. It is a small rubber (橡胶) piece that you put on the end of a pencil. It helps students hold their pencils comfortably 握笔器发明于20世纪80年代,它是放在铅笔末端的一块小橡胶,它可以帮助学生舒适地握住铅笔。符合奥斯丁的需求,故答案为B。26.根据I'm interested in how ancient Chinese did math. I want to use the tool to learn about basic math skills and Chinese culture.(我对古代中国人如何做数学很感兴趣。我想用这个工具来学习基本的数学技能和中国文化。——彼得)可知彼得对古代中国人是如何做数学感兴趣的,他想使用这个工具来学习基本的数学技能和中国文化。结合选项,可知A. The Abacus is an ancient invention used in China for counting and doing math. It's a frame with beads that you can move around to do math problems. 算盘是中国用于计数和做数学的一项古老发明,这是一个带有珠子的框架,可以移动它来解决数学问题。符合彼得的需求,故答案为A。27.根据If something can create questions based on my textbooks, it would be very helpful for me to test myself when I prepare for exams.(如果有什么东西可以根据我的课本出问题,这将对我备考时测试自己很有帮助。)可知,如果有东西可以根据约翰的课本出题,那对准备考试时测试自己会有很大帮助。结合选项,可知选项QuizLight was invented in 2023. This smart lamp tests students on subjects as they study. It uses a built-in AI to form questions from the books on the desk, making studying interesting.QuizLight发明于2023年,这款智能灯可以在学生学习时测试他们的科目,它利用内置的人工智能,根据桌上的书本形成问题,让学习变得有趣。符合约翰的需求,故答案为D。【答案】28.C29.B30.B【知识点】记叙文;细节理解;文章大意;人类文明与创新【解析】【分析】本文通过讲述蒂姆用回收材料制作机器人并获胜的故事,告诉我们创造力和打破常规思考能力的胜利。【点评】考查人类文明与创新类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。文章大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。28.细节理解题。根据But he had a problem: he didn't have enough money to buy the parts he needed.(但他遇到了一个问题:他没有足够的钱买他需要的零件。)可知蒂姆的问题是他没有足够的钱购买所需的零件。故答案为C。29.细节理解题。根据His hands were cold and his heart raced as he brought EcoBot onto the stage. He felt really nervous.(当他把EcoBot带上舞台时,他的手冰凉,心跳加速。他感到非常紧张。)可知,蒂姆在把EcoBot带上舞台时感到紧张。故答案为B。30.文章大意题。根据The victory was more than a win for Tim; it was a victory for creativity and the power of thinking out of the box.(这次胜利不仅仅是蒂姆的胜利;这是创造力和打破常规思考能力的胜利。)和短文内容可知,文章通过蒂姆用回收材料制作机器人并获胜的故事,告诉我们创造力和打破常规思考能力的胜利。传达了真正的创造力在于不同的思考方式。故答案为B。【答案】31.B32.C33.A【知识点】说明文;健康与健身;细节理解;推理判断【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了定期锻炼可能是改善免疫系统的最佳方法,特别是预防感冒和流感的作用。并且阐述了锻炼对感冒和流感可能会带来负面的影响以及生病后恢复锻炼的建议等。【点评】考查健康与健身类阅读。本篇文章涉及细节理解题和推理判断题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。31.推理判断题。根据If you want to protect yourself from colds and flu, regular exercise may be the best way to improve your immune system (免疫系统)."(如果你想保护自己免受感冒和流感的侵害 ,经常锻炼可能是提高免疫系统的最好方法。)可知,如果你想保护自己免受感冒和流感的侵害,定期锻炼可能是改善免疫系统的最佳方法,作者在第一段中谈到了锻炼的研究,是想通过研究结果来引出锻炼对感冒和流感的影响。故答案为B。32.细节理解题。根据She says that when a person is suffering from flu or some other fever-causing illnesses, exercise is a form of physical stress that makes the immune system's task more difficult.(她说,当一个人患有流感或其他一些发烧引起的疾病时,运动是一种身体压力,使免疫系统的任务更加困难。)可知,当一个人患有流感或其他一些引起发烧的疾病时,运动是一种身体压力,会使免疫系统的任务变得更加困难,因此这个时候锻炼可能会让你感到疲惫并导致严重后果。故答案为C。33.推理判断题。根据"But if you have the flu or other forms of fever-causing illnesses, exercise is a bad idea.(但如果你得了流感或其他形式的发烧引起的疾病,锻炼是一个坏主意。)可知,如果你患有流感或其他形式的发烧性疾病,那么锻炼就不是一个好主意,结合选项,可知 d. "Never exercise with flu or fever" "切勿在流感或发烧时运动"符合①处;根据In the 1940s, during the polio (脊髓灰质炎) outbreak, some researchers noticed that athletes who played tough football games were getting the more serious form of polio,"("在20世纪40年代脊髓灰质炎爆发期间,一些研究人员注意到,参加激烈足球比赛的运动员会患上更严重的脊髓灰质炎 ")可知,此处在讨论20世纪40年代,脊髓灰质炎爆发期间的一段历史,结合选项,可知 b. "This is a painful case history to read" "这是一段读起来令人痛苦的案例"符合②处;根据If you have any muscle pain or weakness, it's best to wait until those feelings go away before doing intense exercise,' he adds.…but this is wrong.(他补充说:"如果你有任何肌肉疼痛或无力,最好等到这些感觉消失后再做剧烈运动。"……"但这是错误的。")可知,如果你有任何肌肉疼痛或无力,最好等到这些感觉消失后再进行剧烈运动,结合选项,可知 a. "You may feel like you can push through it to feel better" "你可能会觉得你可以通过克服它来感觉更好"符合③处,顺序为d-b-a。故答案为A。【答案】34.C35.A36.D37.D【知识点】说明文;自我认识;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文主要讨论了人们喜欢批评但讨厌被批评的现象,解释了难以接受批评的原因 ,并重点介绍了一系列正确处理批评的方法。【点评】考查自我认识类阅读。本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和文章大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。文章大意题不能只凭文段中的只言片语而断章取义,都需要在细读短文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。34.细节理解题。根据Once you stop taking criticism personally, you can see it for what it really is: a chance to know how others view your work and an opportunity to use it in a positive way to make progress.(一旦你不再把批评看成是针对个人的,你就能看清它的本质:这是一个了解别人如何看待你的工作的机会,也是一个以积极的方式利用它来取得进步的机会。)可知,一旦你不再把批评当成是针对你个人的,你就能看到它的真相:一个了解别人如何看待你的工作的机会,一个以积极的方式利用它来取得进步的机会。所以批评可以积极地引导我们改进。故答案为C。35.推理判断题。根据"When Isaac Newton published a paper on light in 1672, most scientists showed support, except Robert Hooke. Newton was so angry that he ruined every picture of Hooke he could find.(当艾萨克·牛顿在1672年发表了一篇关于光的论文时,除了罗伯特·胡克,大多数科学家都表示支持。牛顿非常生气,他毁掉了他能找到的每一张胡克的照片。)可知,通过提到牛顿对批评的反应,意在说明就算是牛顿,也是难以接受批评的,可知作者在第三段提到了艾萨克·牛顿 ,是为了表明难以接受批评是很常见的。故答案为A。36.推理判断题。根据a chance to know how others view your work and an opportunity to use it in a positive way to make progress.(一个了解别人如何看待你的工作的机会,一个以积极的方式利用它来取得进步的机会。)可知,应当以积极的方式利用批评,用它来取得进步,因此接受批评时应以积极态度对待,结合选项意思:A:我的绘画得了个C。一定是我没有这方面的天赋。B:汤姆的父亲当着朋友的面批评了他的错误。C:我哥哥毁了我的书,所以我批评他是为了让他感觉不好。D:老师批评了我的字,但下次我会写得更好的。可知D选项符合题意。故答案为D。37.文章大意题。根据We all love to criticize(批评).Unfortunately, we also hate being criticized.Criticism is the action of expressing disapproval of someone or something.It can trouble us in our everyday life.(我们都喜欢批评。不幸的是,我们也讨厌被批评。批评是对某人或某事表达不赞成的行为。它会在我们的日常生活中困扰我们。)文章开篇指出人们既喜欢批评别人又讨厌被批评,接着阐述了难以接受批评的原因,然后重点介绍了一系列正确接受批评和给予批评的方法,所以这篇短文旨在建议人们在面对批评时应采取适当的态度和行为。故答案为D。【答案】38.The purpose of this policy is to open up the country to the outside world.39.A foreigner can stay in China for six days at most without a visa.40.These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China.41.I think the international travelers benefit from the visa-free transit policy, because they can save time and a lot of money to visit China.【知识点】说明文;社会政策【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了中国政府的144小时过境免签政策的目的及影响。【点评】考查社会政策类阅读。根据问题从文中找关键词,然后以此为线索,运用阅读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,最后写出正确答案。38.根据The Chinese government's 144-hour visa-free transit policy proves to be a smart move. The purpose of this policy is to open up the country to the outside world.(事实证明,中国政府144小时过境免签政策是明智之举。这项政策的目的是使国家对外开放。)可知,中国政府的144小时过境免签政策的目的是要让国家对外开放。故答案为The purpose of this policy is to open up the country to the outside world.39.根据According to the 144-hour visa-free transit policy, if you are a national of any of the 54 designated (指定的) countries, you can stop by China on your way to another country. A foreigner can stay in the country for six days at most without a visa.(根据144小时过境免签政策,如果你是54个指定国家中的任何一个国家的国民,你可以在前往另一个国家的途中在中国停留。外国人免签最多可在该国停留六天。)可知,如果你是54个指定国家中任意一个国家的公民,你可以在前往其他国家的途中经停中国,无需签证最多可在中国停留六天。故答案为A foreigner can stay in China for six days at most without a visa.40.根据Surprisingly, due to the new policy, true stories about China are spread through travelers' postings on social media platforms, including Facebook, Bilibili, and Douyin. These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China, which can be considered one of the greatest achievements of the policy.(令人惊讶的是,由于新政策,关于中国的真实故事通过游客在社交媒体平台上的帖子传播开来,包括脸书、哔哩哔哩和抖音。这些旅行者的个人故事描绘了一幅真实中国的丰富多彩的画面,这可以被认为是该政策最大的成就之一。)可知,关于中国的真实故事通过旅行者在脸书、哔哩哔哩和抖音等社交媒体平台上发帖传播,这些旅行者的个人故事描绘了一幅真实的中国的多彩画卷。故答案为These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China.41.开放性作答,言之有理即可。题意为:你认为谁会从过境免签政策中受益?为什么 参考答案为I think the international travelers benefit from the visa-free transit policy, because they can save time and a lot of money to visit China.42.【答案】例文I am Li Hua from Class 19, Grade 9. For the cultural and creative product, I recommend Chinese knot. The characteristic of Chinese knot is that every knot is made of a single rope and named by its specific form and meaning. They look really beautiful in the shape of a diamond. I recommend this product because Chinese knot is a symbol of friendship, love and good luck.I hope my idea can be considered. Thanks.【知识点】材料作文;说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,为学校公众号留言,为学校文具店推荐一个具有中国传统特色的文创产品,并说明推荐理由。时态为一般现在时,人称用第一人称和第三人称。写作要点已给出,注意不要遗漏提示,并适当添加细节,要注意句与句、段与段之间的过渡、字母大小写以及标点符号。【点评】考查材料作文。例文承接已给的开头,首先说明自己推荐的产品;然后介绍该产品的外观及材质等,最后介绍推荐的理由并书写结语。条例清晰,观点明确。高分短语:cultural and creative product,be made of…,in the shape of,a symbol of;高分句型:I recommend this product because Chinese knot is a symbol of friendship, love and good luck.(原因状语从句)。43.【答案】例文Cooperation is the key to success.Last year, I worked on a science project with my classmates. We discussed ideas and divided tasks based on each person's strengths. I was responsible for the research part. Through our teamwork, we won the first prize in the competition. This experience taught me the importance of respecting others' opinions and being responsible.I learned that when we cooperate, we can achieve more than we could alone.【知识点】材料作文;记叙文;团队合作与交流【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,写一篇短文, 分享曾经与他人合作取得成功的经历,以及从中得到的启示。 时态以一般过去时为主;人称以第一人称为主。根据文章已给出的开头,根据写作要点,结合提示词语和问题,紧扣要点写作,注意句子之间的连接与过渡;最后要仔细检查是否有单词拼写错误和标点的误用等。【点评】考查材料作文。例文承接开头,开篇表明合作的重要性;然后具体描述自己合作的经历,最后总结从合作中获得的启示。文章重点突出,条例清晰明了。高分亮点:短语:base on,be responsible for,the importance of…,more than;句型:I learned that when we cooperate, we can achieve more than we could alone.(宾语从句,状语从句)。1 / 1北京市清华大学附属中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题一、单项填空(共7分,每小题0.5分)1.(2024九上·海淀期中)I share common interest with my friends. ________ often play basketball together during the lunch break.A.You B.We C.I D.He【答案】B【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:我和朋友们有着共同的兴趣。我们经常在午休时间一起打篮球。You你;We我们;I我;He他。根据I share common interest with my friends.(我和我的朋友有共同的兴趣。)可知,这里指我和朋友们(即我们)经常在午休时间一起打篮球。we符合语境,故答案为B。【点评】考查主格人称代词。理解句意,根据文中人物确定代词的指代。2.(2024九上·海淀期中)Two AI scientists got the Nobel Prize in Physics ________ October 8th, 2024.A.at B.in C.on D.for【答案】C【知识点】时间介词in, at, on的用法比较【解析】【分析】句意:2024年10月8日,两位人工智能科学家获得诺贝尔物理学奖。at表示在具体的时间点; in用于表示世纪、年、月、季节、上午、下午和晚上的名词前;on用于表示确定的时间,具体某天或具体某一天的上午下午晚上;for后跟时间段。根据空后面的October 8th, 2024.(2024年10月8日)可知这里是指具体的某天,用介词on。故答案为C。【点评】考查时间介词on,in和at的用法。理解句意并掌握时间介词on的用法。3.(2024九上·海淀期中)The chopsticks in Korea are usually made ________ steel.A.of B.from C.into D.by【答案】A【知识点】介词短语;短语辨析【解析】【分析】句意:韩国的筷子通常是由钢制成的。be made of 由……制成(能看出原材料);be made from由……制成(看不出原材料);be made into被制成……;be made by被……制成。根据 steel(钢)可知这里表示筷子是由钢制成的,能看出原材料,故答案为A。【点评】考查介词短语。理解题意并掌握固定搭配的用法和区别。4.(2024九上·海淀期中)—Miss Liu, ________ you please tell me the way to the library —Of course. I'm on the way there. Just follow me.A.should B.must C.need D.could【答案】D【知识点】could表示委婉语气【解析】【分析】句意:——刘小姐,你能告诉我去图书馆的路吗?——当然了。我正在去那里的路上。跟着我就行了。should应该;must必须;need需要;could能。根据you please tell me the way to the library(你______告诉我去图书馆的路吗?)可知这里是询问对方能否告诉我去图书馆的路,Could you please do ……?请你做……好吗?could符合题意,故答案为D。【点评】考查情态动词could。理解对话,掌握情态动词could表请求的用法。5.(2024九上·海淀期中)Mike is one of ________ in my class, and that's why everyone likes him.A.friendly B.more friendlyC.most friendly D.the most friendly【答案】D【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一;形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:迈克是我们班上最友善的人之一,这就是为什么每个人都喜欢他。friendly友好的,形容词原级;more friendly更友好的,形容词的比较级;most friendly最友好的,形容词的最高级;the most friendly最友好的,形容词的最高级。根据固定结构"one of+the+形容词最高级",表示"……中最……之一",可知这里用形容词的最高级,选项D符合题意。故答案为D。【点评】考查one of+the+形容词最高级",表示"……中最……之一"。掌握形容词最高级的固定用法。6.(2024九上·海淀期中)—Wow, long time no see! ________ has it been since we last met —Almost three years.A.How long B.How far C.How soon D.How often【答案】A【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:——哇,好久不见!自从我们上次见面已经有多久了?——差不多三年。How long多长,用于询问时间段;How far多远,询问距离;How soon多快,询问将来时间;How often多久一次,询问频率。根据Almost three years(差不多三年)可知问句是对时间段进行提问,用How long 。故答案为A。【点评】考查特殊疑问句。理解对话和每个疑问词的意义,根据答语找到符合题意的疑问词。7.(2024九上·海淀期中)You have to put more effort into the work, ________ you'll fail yourself.A.and B.or C.but D.if【答案】B【知识点】表选择关系的连词【解析】【分析】句意:你必须更加努力地工作,否则你会失败的。and和;or否则,或者;but但是;if如果。根据You have to put more effort into the work(你必须更加努力地工作)和you'll fail yourself.(你会失败的)可知这里表示必须更加努力工作,否则将会失败。or符合题意,故答案为B。【点评】考查连词。理解句意并掌握连词or的意义和用法。8.(2024九上·海淀期中)—Can you tell me what the book is about —Sure. I ________ reading this book last night. I can retell the whole story to you.A.finish B.finished C.will finish D.have finished【答案】B【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:——你能告诉我这本书是关于什么的吗?——当然。我昨晚读完了这本书。我可以向你复述整个故事。finish完成,一般现在时;finished完成,一般过去时;will finish将完成,一般将来时;have finished已经完成,现在完成时。根据last night(昨天晚上)可知是表示过去发生的动作,用一般过去时,动词用过去式。故答案为B。【点评】考查一般过去时。根据句子的时间确定正确的时态,并掌握一般过去式的构成和用法。9.(2024九上·海淀期中)—Why are you so familiar with Xi'an —Because my grandparents live there and I ________ there for many times.A.go B.went C.will go D.have been【答案】D【知识点】gone to/been to用法比较【解析】【分析】句意:——为什么你对西安这么熟悉?——因为我的祖父母住在那里,我去过那里很多次。go去,一般现在时;went去,一般过去时;will go将去,一般将来时;have been去过,现在完成时。根据 there for many times (那很多词)表示我去过西安很多次,用现在完成时,have been ,故答案为D。【点评】考查现在完成时。理解对话并掌握现在完成时的用法和have been(to)的用法。10.(2024九上·海淀期中)If you can give me a hand, I ________ very grateful.A.am B.was C.will be D.have been【答案】C【知识点】一般将来时;if引导的条件状语从句【解析】【分析】句意:如果你能帮我一个忙,我将非常感激。am一般现在时;was一般过去时;will be一般将来时;have been现在完成时。根据If you can give me a hand(如果你能帮我一个忙)可知句子是if引导的条件状语从句,时态遵循主将从现原则,当从句用一般现在时时,主句使用一般将来时态,其结构为will do。故答案为C。【点评】考查一般将来时。理解题意并掌握各种时态的构成和条件句遵循"主将出现"的用法。11.(2024九上·海淀期中)The sports meeting ________ next Friday. We are all looking forward to it.A.hold B.is held C.was held D.will be held【答案】D【知识点】一般将来时的被动语态【解析】【分析】句意:运动会将于下周五举行。我们都很期待。hold举行,举办,一般现在时;is held被举行,一般现在时的被动语态;was held被举行,一般过去时的被动语态;will be held将举办,一般将来时的被动语态。 根据next Friday(下周五)可知句子时态为一般将来时,主语与hold是被动关系,应该用一般将来时的被动语态。故答案为D。【点评】考查一般将来时的被动语态。掌握一般将来时的被动语态的构成和用法。12.(2024九上·海淀期中)The school library ________ at 7 every evening. I don't think you have enough time to return the book now.A.closes B.will close C.closed D.is closing【答案】A【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;其他语法一致形式【解析】【分析】句意:学校图书馆每天晚上7点关门。我认为你现在没有足够的时间去还书。closes关,一般现在时;will close将关门,一般将来时;closed关门了,一般过去时;is closing正关门,现在进行时。根据every evening(每天晚上)可知句子描述的是习惯性动作,用一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故答案为A。【点评】考查一般现在时。掌握一般现在时的用法,构成并主语主谓一致。13.(2024九上·海淀期中)The road ________ so brightly by the moon that it was easy for Hansel and Gretel to find their way home.A.lights B.is lit C.lit D.was lit【答案】D【知识点】一般过去时的被动语态【解析】【分析】句意:月光照亮了道路,汉塞尔和格蕾特很容易找到回家的路。lights (使)照亮;用光指引,一般现在时;is lit 被照亮;一般现在时的被动语态;lit一般过去时;was lit被照亮,一般过去时的被动语态。 根据The road和动词的关系,可知这里是表示被动,用被动语态,排除A和C选项。又根据从句中was,可知时态为一般过去时,所以用一般过去时的被动语态,故答案为D。【点评】考查一般过去时的被动语态。掌握一般过去时的被动语态的构成和用法。14.(2024九上·海淀期中)—Let's decide ________.—What about next Monday afternoon A.when we will hold the welcome partyB.when will we hold the welcome partyC.when we held the welcome partyD.when did we hold the welcome party【答案】A【知识点】时态统一;宾语从句的陈述语序;一般将来时【解析】【分析】句意:——让我们决定我们什么时候举行欢迎晚会吧。——下周一下午怎么样?考查宾语从句。when we will hold the welcome party 我们什么时候会举行欢迎晚会,陈述语序;when will we hold the welcome party 疑问语序;when we held the welcome party我们什么时候举行了欢迎晚会的,陈述语序;when did we hold the welcome party疑问语序语序。宾语从句要用陈述语序,故排除B和D两项,根据next Monday afternoon(下周一下午)可知句子用一般将来时。C选项为一般过去时,故答案为A。【点评】考查宾语从句的时态和陈述语序。理解题意并掌握宾语从句的结构和时态一致的用法。二、阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(2024九上·海淀期中)When Mrs. Periwinkle happily announced a trip to the Opera House for a ballet performance, the classroom was full of excitement. But Ricardo sat quietly and 15. a smile, trying to fit in while hiding his true feelings. As the star player on the soccer team, he was not that much into ballet.However, the next morning, when the class entered the Opera House, Ricardo was amazed by how grand it was. The high ceilings and fancy decorations made the place 16. . As they sat down, he saw the ballet dancers on stage. Their smooth 17. and beautiful poses (姿势) caught his attention. He had never thought much about ballet before, but now he could see the skill and beauty in it.That night, as he lay in bed, he couldn't stop thinking about the dancers, whose strength and grace (优雅) 18. his mind and created a lasting impression on him. Mrs. Periwinkle had been right — it was an amazing trip. With each thought, his curiosity grew. For the first time, he thought about learning ballet, but he felt 19. . What would his friends think Would they understand Even though he was worried about what his friends might say, Ricardo decided to try ballet. He thought that if he told them, they might make fun of him, so he chose to keep it a 20. . He signed up for lessons without telling anyone. As the months went by, he got really into dance, and his ballet teacher 21. his athletic skills he gained from soccer before. The strength and flexibility helped him improve in ballet, and he felt a rush of 22. with each new step he learned.One day, during soccer practice, his teammates noticed he was absent. They wondered where he was. "I saw Ricardo's name on a poster for a ballet performance!" one of them said. They couldn't wait to 23. the truth, so they decided to attend the show.When the night of the performance came, Ricardo was very nervous. He stepped onto the stage and, to his surprise, saw his friends in the audience. Fears almost took over him, but he took a deep breath and focused on the music, letting it lead him with confidence and rhythm. As he danced, he put his heart into every move, enjoying the excitement of performing.After the curtain fell, his friends rushed backstage to congratulate him. Their 24. filled the room and Ricardo felt the warmth spread through him. At that moment, he realized that following his passion didn't have to be embarrassing. With his friends' support, he felt ready to explore every part of who he was.15.A.froze B.lost C.forced D.avoided16.A.ordinary B.magical C.strange D.familiar17.A.communications B.operations C.movements D.sounds18.A.mixed B.clouded C.crossed D.filled19.A.surprised B.tired C.bored D.nervous20.A.promise B.goal C.secret D.habit21.A.praised B.tested C.doubted D.trained22.A.fear B.anger C.excitement D.kindness23.A.tell B.uncover C.hide D.accept24.A.silence B.cheer C.imagination D.energy【答案】15.C;16.B;17.C;18.D;19.D;20.C;21.A;22.C;23.B;24.B【知识点】记叙文;自我认识;自我提升【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了足球运动员里卡多因一次偶然机会喜欢上了芭蕾,然后开始学芭蕾,得到朋友称赞的故事。【点评】考查自我提升类阅读。根据前后文的语境,认真辨析选项里的单词或短语的词义,结合词性,短语,句型,时态,语态和主谓一致,选出正确的选项。15.句意:但里卡多静静地坐着,强颜欢笑,试图融入其中,同时隐藏自己的真实感受。froze冻结;lost丢失;forced强迫;avoided避免。根据When Mrs. Periwinkle happily announced a trip to the Opera House for a ballet performance, the classroom was full of excitement. But Ricardo sat quietly (当Mrs. Periwinkle高兴地宣布去歌剧院看芭蕾舞表演时,教室里充满了兴奋。但是里卡多静静地坐着)可知,老师宣布要去看芭蕾舞表演时,教室里充满了兴奋,但是他作为足球运动员不感兴趣,只能强迫自己微笑合群。forced符合语境,故答案为C。16.句意:高高的天花板和精美的装饰使这个地方变得很神奇。ordinary普通的;magical神奇的;strange奇怪的;familiar相似的。根据" Ricardo was amazed by how grand it was. The high ceilings and fancy decorations made the place(里卡多对它的宏伟感到惊讶。高高的天花板和华丽的装饰使这个地方……) 可知歌剧院的的装潢很好,看起来很神奇,与里卡多感受的amazed相符合。magical符合语境,故答案为B。17.句意:他们流畅的动作和优美的姿势引起了他的注意。communications交流;operations运营;movements动作;sounds声音。根据 he saw the ballet dancers on stage. (他看到舞台上的芭蕾舞演员。)和Their smooth…and beautiful poses (姿势) caught his attention.(他们流畅的_____和优美的姿势引起了他的注意。)可知这里是描述舞台上的芭蕾舞演员的动作。movement符合语境,故答案为C。18.句意:那天晚上,当他躺在床上时,他无法停止想起那些舞者,他们的力量和优雅充满了他的脑海,给他留下了深刻的印象。mixed混合;clouded拥挤;crossed穿过;filled填满。根据he couldn't stop thinking about the dancers, whose strength and grace (优雅)…his mind and created a lasting impression on him.(那天晚上,当他躺在床上时,他无法停止想起那些舞者,他们的力量和优雅______他的脑海,给他留下了深刻的印象。)可知,他躺在床上,满脑子都充满了着芭蕾舞演员的身影。filled符合语境,故答案为D。19.句意:他第一次想到要学芭蕾,但又感到紧张。surprised惊讶的;tired疲惫的;bored无聊的;nervous紧张的。根据"What would his friends think Would they understand (。他的朋友会怎么想?他们能理解吗?)可知,他第一次想要学芭蕾,但是想到他的朋友可能会对他有看法所以感到紧张。nervous符合语境,故答案为D。20.句意:他觉得如果告诉他们,可能会被他们笑话,所以他选择了保密。promise保证;goal目标;secret秘密;habit习惯。根据He thought that if he told them, they might make fun of him, so he chose to keep it a….(他认为如果他告诉他们,他们可能会取笑他,所以他选择_____)可知,他怕朋友笑话他学芭蕾,所以他保守了这个秘密。secret符合语境,故答案为C。21.句意:几个月过去了,他真正爱上了舞蹈,他的芭蕾舞老师称赞了他之前从足球中获得的运动技能。praised称赞;tested测试;doubted怀疑;trained训练。根据and his ballet teacher…his athletic skills he gained from soccer before.(他的芭蕾舞老师_____他之前从足球中获得的运动技能。)可知这里是表示老师称赞他。praised符合语境,故答案为A。22.句意:力量和灵活性帮助他在芭蕾舞方面取得了进步,每学一个新舞步,他都会感到一阵兴奋。fear害怕;anger生气;excitement激动;kindness善良。根据and he felt a rush of…with each new step he learned.(每学一个新舞步,他都会感到一阵______。),结合常识,可知学到了一个新舞步他就感到很激动。故答案为C。23.句意:他们迫不及待地想揭开真相,所以决定参加节目。tell告诉;uncover揭露;hide隐藏;accept接受。根据 I saw Ricardo's name on a poster for a ballet performance!" (我在芭蕾舞表演的海报上看到了里卡多的名字!")和so they decided to attend the show.(所以他们决定去看演出。)可知这里表示朋友们想知道里卡多学芭蕾的真相,即马上揭开真相,uncover符合语境。故答案为B。24.句意:他们的欢呼声充满了整个房间,里卡多感到一股温暖传遍全身。silence安静;cheer欢呼声;imagination想象;energy能量。根据After the curtain fell, his friends rushed backstage to congratulate him.(落幕后,他的朋友们冲到后台祝贺他。)可知,朋友们去后台给他喝彩,所以满是欢呼声。cheer符合语境,故答案为B。三、A(2024九上·海淀期中)阅读下列发明介绍,请根据人物需求匹配最适合的发明,并将发明所对应的选项(A、B、C、D)填在相应位置上。其中一个选项为多余选项。Throughout history, interesting inventions came out for students' needs. And here are some of them. 25. My hand feels uncomfortable when I keep writing for long. I need something to help with handwriting. — Austin 26. I'm interested in how ancient Chinese did math. I want to use the tool to learn about basic math skills and Chinese culture. — Peter 27. If something can create questions based on my textbooks, it would be very helpful for me to test myself when I prepare for exams. — JohnA.The Abacus is an ancient invention used in China for counting and doing math. It's a frame with beads that you can move around to do math problems. It has been used for thousands of years and is still helpful for teaching kids basic math skills.B.The Pencil Grip was invented in the 1980s. It is a small rubber (橡胶) piece that you put on the end of a pencil. It helps students hold their pencils comfortably, which is good for their hands and makes writing easier. It's a simple invention, but it helps a lot with handwriting.C.Erasable Highlighter was invented in 2009. It is a pen that lets you highlight text and then erase it later if you change your mind. It's great for students because they can mark important parts in their books without making them messy.D.QuizLight was invented in 2023. This smart lamp tests students on subjects as they study. It uses a built-in AI to form questions from the books on the desk, making studying interesting.【答案】25.B;26.A;27.D【知识点】说明文;人类文明与创新【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了几个有趣的发明,并根据学生的需求,为他们选择合适的发明。【点评】考查人类文明与创新类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。25.根据My hand feels uncomfortable when I keep writing for long. I need something to help with handwriting. — Austin (当我长时间写字时,我的手感到不舒服。我需要一些帮助书写的东西。——奥斯丁)可知奥斯丁写字时间长了,手就会感觉不舒服,他需要一些东西来帮助书写。结合选项,可知选项可知 B.The Pencil Grip was invented in the 1980s. It is a small rubber (橡胶) piece that you put on the end of a pencil. It helps students hold their pencils comfortably 握笔器发明于20世纪80年代,它是放在铅笔末端的一块小橡胶,它可以帮助学生舒适地握住铅笔。符合奥斯丁的需求,故答案为B。26.根据I'm interested in how ancient Chinese did math. I want to use the tool to learn about basic math skills and Chinese culture.(我对古代中国人如何做数学很感兴趣。我想用这个工具来学习基本的数学技能和中国文化。——彼得)可知彼得对古代中国人是如何做数学感兴趣的,他想使用这个工具来学习基本的数学技能和中国文化。结合选项,可知A. The Abacus is an ancient invention used in China for counting and doing math. It's a frame with beads that you can move around to do math problems. 算盘是中国用于计数和做数学的一项古老发明,这是一个带有珠子的框架,可以移动它来解决数学问题。符合彼得的需求,故答案为A。27.根据If something can create questions based on my textbooks, it would be very helpful for me to test myself when I prepare for exams.(如果有什么东西可以根据我的课本出问题,这将对我备考时测试自己很有帮助。)可知,如果有东西可以根据约翰的课本出题,那对准备考试时测试自己会有很大帮助。结合选项,可知选项QuizLight was invented in 2023. This smart lamp tests students on subjects as they study. It uses a built-in AI to form questions from the books on the desk, making studying interesting.QuizLight发明于2023年,这款智能灯可以在学生学习时测试他们的科目,它利用内置的人工智能,根据桌上的书本形成问题,让学习变得有趣。符合约翰的需求,故答案为D。四、B(2024九上·海淀期中)In New York, a boy named Tim loved robots a lot. His room had many little things he made by himself. Tim wanted to make the best robot ever and join the yearly Robot Competition. But he had a problem: he didn't have enough money to buy the parts he needed.One day, while walking home from school, Tim passed by the local recycling center. An idea occurred to him. Why not use recycled materials to build his robot It was the perfect chance to show his creativity and promote environmental protection.Tim began collecting things from the recycling center: a metal box that could serve as the robot's chest and a variety of wires and batteries from outdated electronics. He spent hours working in his workshop. His hands moved carefully as he brought his imagination to life.News of Tim's project spread through his school. Some students laughed, wondering whether a robot made from trash could compete with the high-tech creations of other teams. But Tim didn't mind. He thought being creative was about making the most of what he had.As the competition came near, Tim's robot, which he named "EcoBot," was ready. It was a wonder of recycled technology, with a shiny metal outside and a series of LED lights that shone in different patterns. EcoBot could walk, talk and even sort recyclables into different groups.On the day of the competition, the gym was filled with people. Teams with stylish, expensive robots took their turns showing their projects. Finally, it was Tim's turn. His hands were cold and his heart raced as he brought EcoBot onto the stage. He felt really nervous. Taking a deep breath, he began to show his robot.EcoBot moved smoothly, sorting recyclables with ease and even performing a small dance. The judges were impressed not only with the robot's function but also with its unique design and the story behind it.In the end, EcoBot won the competition, beating out robots that cost hundreds of times more than what Tim had spent. The victory was more than a win for Tim; it was a victory for creativity and the power of thinking out of the box.28.What was Tim's problem in building a robot for the competition A.He didn't have the necessary tools.B.He couldn't find a recycling center.C.He couldn't afford to get the parts he needed.D.He didn't have enough time to build the robot.29.How did Tim feel when he brought EcoBot onto the stage A.Proud. B.Nervous. C.Confident. D.Uninterested.30.What can we learn from the passage A.Environmental problems can be solved.B.True creativity lies in thinking differently.C.Changing others is necessary if they are wrong.D.Support from friends can make dreams come true.【答案】28.C29.B30.B【知识点】记叙文;细节理解;文章大意;人类文明与创新【解析】【分析】本文通过讲述蒂姆用回收材料制作机器人并获胜的故事,告诉我们创造力和打破常规思考能力的胜利。【点评】考查人类文明与创新类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。文章大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。28.细节理解题。根据But he had a problem: he didn't have enough money to buy the parts he needed.(但他遇到了一个问题:他没有足够的钱买他需要的零件。)可知蒂姆的问题是他没有足够的钱购买所需的零件。故答案为C。29.细节理解题。根据His hands were cold and his heart raced as he brought EcoBot onto the stage. He felt really nervous.(当他把EcoBot带上舞台时,他的手冰凉,心跳加速。他感到非常紧张。)可知,蒂姆在把EcoBot带上舞台时感到紧张。故答案为B。30.文章大意题。根据The victory was more than a win for Tim; it was a victory for creativity and the power of thinking out of the box.(这次胜利不仅仅是蒂姆的胜利;这是创造力和打破常规思考能力的胜利。)和短文内容可知,文章通过蒂姆用回收材料制作机器人并获胜的故事,告诉我们创造力和打破常规思考能力的胜利。传达了真正的创造力在于不同的思考方式。故答案为B。五、C(2024九上·海淀期中)If you want to protect yourself from colds and flu, regular exercise may be the best way to improve your immune system (免疫系统). Studies have shown that if you do some light workout like walking, biking, or running for about 30 to 45 minutes each day, you can greatly reduce your chances of getting sick. But once you get sick, the story changes. "Exercise is great for prevention, but it can be bad for treatment," says David Nieman, a professor and director of Appalachian State University.A study from Ball State University has found that doing light exercise doesn't change how long a cold lasts or how serious it is. "If your cold isn't very heavy, like having a running nose or a sore throat, you can exercise as usual and working out won't make things better or worse," Nieman says. "If you have the energy, it's probably okay to keep exercising," he also says.But if you have the flu or other forms of fever-causing illnesses, exercise is a bad idea. " ① ," says Mariane Fahlman, a professor of health education at Wayne State University. He has examined how training affects the immune function of cross-country runners. She says that when a person is suffering from flu or some other fever-causing illnesses, exercise is a form of physical stress that makes the immune system's task more difficult.There may be far more serious results. "In the 1940s, during the polio (脊髓灰质炎) outbreak, some researchers noticed that athletes who played tough football games were getting the more serious form of polio," Nieman says. " ② . We don't know exactly what's going on, but my belief is that the virus (病毒) spreads throughout the body without showing many signs, which keeps the immune system busy and makes the person feel very tired."He says the research on this phenomenon is far from a final conclusion. After your fever goes away, wait a whole week before you start exercising again, he suggests. Start with long walks, and progress to light workouts. By the end of the second week after your fever, if you're feeling well, you can return to your usual training. "If you have any muscle pain or weakness, it's best to wait until those feelings go away before doing intense exercise," he adds. " ③ , but this is wrong."Like a broken arm or sprained ankle, your flu-weakened body needs time and rest to fully recover before it can stand up to the exercise.31.Why does the author talk about the study of exercise in the 1st paragraph A.To show regular exercise may be the best way to improve our immune system.B.To lead to the further understanding of the influence of doing exercise.C.To explain why physical activity can play a role in preventing illness.D.To make us realize what kind of exercise can affect our health.32.What can we learn from the passage A.Light exercise can help us recover from a cold more easily.B.We can exercise to reduce muscle aches after we have a fever.C.Doing exercise might make you tired and cause serious results.D.You can exercise more to stop virus from spreading throughout the body.33.Please match the following ideas of different people with the blanks ①-③. The right order is ________.a. "You may feel like you can push through it to feel better"b. "This is a painful case history to read"c. "I know that not exercising at all is a bitter pill for many to swallow"d. "Never exercise with flu or fever"A.d-b-a B.d-c-b C.c-b-d D.c-b-a【答案】31.B32.C33.A【知识点】说明文;健康与健身;细节理解;推理判断【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了定期锻炼可能是改善免疫系统的最佳方法,特别是预防感冒和流感的作用。并且阐述了锻炼对感冒和流感可能会带来负面的影响以及生病后恢复锻炼的建议等。【点评】考查健康与健身类阅读。本篇文章涉及细节理解题和推理判断题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。31.推理判断题。根据If you want to protect yourself from colds and flu, regular exercise may be the best way to improve your immune system (免疫系统)."(如果你想保护自己免受感冒和流感的侵害 ,经常锻炼可能是提高免疫系统的最好方法。)可知,如果你想保护自己免受感冒和流感的侵害,定期锻炼可能是改善免疫系统的最佳方法,作者在第一段中谈到了锻炼的研究,是想通过研究结果来引出锻炼对感冒和流感的影响。故答案为B。32.细节理解题。根据She says that when a person is suffering from flu or some other fever-causing illnesses, exercise is a form of physical stress that makes the immune system's task more difficult.(她说,当一个人患有流感或其他一些发烧引起的疾病时,运动是一种身体压力,使免疫系统的任务更加困难。)可知,当一个人患有流感或其他一些引起发烧的疾病时,运动是一种身体压力,会使免疫系统的任务变得更加困难,因此这个时候锻炼可能会让你感到疲惫并导致严重后果。故答案为C。33.推理判断题。根据"But if you have the flu or other forms of fever-causing illnesses, exercise is a bad idea.(但如果你得了流感或其他形式的发烧引起的疾病,锻炼是一个坏主意。)可知,如果你患有流感或其他形式的发烧性疾病,那么锻炼就不是一个好主意,结合选项,可知 d. "Never exercise with flu or fever" "切勿在流感或发烧时运动"符合①处;根据In the 1940s, during the polio (脊髓灰质炎) outbreak, some researchers noticed that athletes who played tough football games were getting the more serious form of polio,"("在20世纪40年代脊髓灰质炎爆发期间,一些研究人员注意到,参加激烈足球比赛的运动员会患上更严重的脊髓灰质炎 ")可知,此处在讨论20世纪40年代,脊髓灰质炎爆发期间的一段历史,结合选项,可知 b. "This is a painful case history to read" "这是一段读起来令人痛苦的案例"符合②处;根据If you have any muscle pain or weakness, it's best to wait until those feelings go away before doing intense exercise,' he adds.…but this is wrong.(他补充说:"如果你有任何肌肉疼痛或无力,最好等到这些感觉消失后再做剧烈运动。"……"但这是错误的。")可知,如果你有任何肌肉疼痛或无力,最好等到这些感觉消失后再进行剧烈运动,结合选项,可知 a. "You may feel like you can push through it to feel better" "你可能会觉得你可以通过克服它来感觉更好"符合③处,顺序为d-b-a。故答案为A。六、D(2024九上·海淀期中)We all love to criticize (批评). Unfortunately, we also hate being criticized. Criticism tells what you think is bad about someone or something. It can trouble us in our everyday life.Criticism is hard to accept because of how our brains process it. In 2013, a group of neuroscientists found that criticism affected the parts of our brains that deal with understanding other people more than the parts that help us think logically. This means that when we get criticized, we often focus on the critic's (批评者) feelings and thoughts instead of the actual feedback (反馈). For example, if someone says your work isn't good enough, your first thought is, "They don't like me" instead of "How can I improve "If you find it hard to deal with criticism, then you are not alone. When Isaac Newton published a paper on light in 1672, most scientists showed support, except Robert Hooke. Newton was so angry that he ruined every picture of Hooke he could find. Clearly, reacting badly to criticism is more of a shame than the criticism itself. Since the culture of criticism is not going away, the only way out is to develop new ways to receive and give feedback.1. Do not make it personal.When we get criticism, we often make it personal. First, we naturally focus on the person who gives criticism instead of criticism itself. Second, we may consider criticism an attack on our inner abilities, rather than our performance, which leads to lower self-worth. The solution is to build confidence by saying, "The criticism isn't a personal attack on me; it's about the matter itself."2. Treat criticism like insider information.Once you stop taking criticism personally, you can see it for what it really is: a chance to know how others view your work and an opportunity to use it in a positive way to make progress. You can ask friends whom you trust to criticize your performance. If you ask them to do so, it won't hurt much.3. Make criticism a gift, never a weapon (武器).We all need to give criticism sometimes. The key to criticizing to the best effect is to remember the "gift or weapon" rule: if you criticize to help others improve, you are doing it right; if you're trying to hurt, you're doing it wrong.4. Praise in public, criticize in private.Studies show that positive feedback given to students in public is 9% more encouraging than when given privately, while negative feedback in private is 11% more effective than in public.Criticism is a natural part of life. Mastering the art of giving and receiving criticism is significant for personal development. Offer feedback with the purpose of improving, and receive it with the grace to learn and grow.34.What do you know about criticism from the passage A.Criticism from our trusted friends is likely to lower our self-worth.B.We should focus on the feelings of the person who gives criticism.C.Criticism can be used positively to guide us towards improvement.D.Seeing criticism as a judgement on our abilities brings us confidence.35.Why does the author mention Isaac Newton in the 3rd paragraph A.To show it's common to have trouble accepting criticism.B.To stress the importance of taking criticism in a positive way.C.To give an example of how criticism affected a famous person.D.To present historical background for the discussion of criticism.36.Which of the following is the most suitable when giving or receiving criticism A.I got a C in painting. It must be that I don't have a talent for it.B.Tom's father criticized him for his mistake in front of his friends.C.My brother ruined my book, so I criticized him to make him feel bad.D.My teacher criticized my handwriting, but I'll make it better next time.37.What is the writer's purpose in writing the passage A.To explain the scientific reasons behind criticism.B.To show the effects of criticism on our mental health.C.To suggest people how to understand criticism reasonably.D.To advise people to act properly when it comes to criticism.【答案】34.C35.A36.D37.D【知识点】说明文;自我认识;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文主要讨论了人们喜欢批评但讨厌被批评的现象,解释了难以接受批评的原因 ,并重点介绍了一系列正确处理批评的方法。【点评】考查自我认识类阅读。本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和文章大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。文章大意题不能只凭文段中的只言片语而断章取义,都需要在细读短文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。34.细节理解题。根据Once you stop taking criticism personally, you can see it for what it really is: a chance to know how others view your work and an opportunity to use it in a positive way to make progress.(一旦你不再把批评看成是针对个人的,你就能看清它的本质:这是一个了解别人如何看待你的工作的机会,也是一个以积极的方式利用它来取得进步的机会。)可知,一旦你不再把批评当成是针对你个人的,你就能看到它的真相:一个了解别人如何看待你的工作的机会,一个以积极的方式利用它来取得进步的机会。所以批评可以积极地引导我们改进。故答案为C。35.推理判断题。根据"When Isaac Newton published a paper on light in 1672, most scientists showed support, except Robert Hooke. Newton was so angry that he ruined every picture of Hooke he could find.(当艾萨克·牛顿在1672年发表了一篇关于光的论文时,除了罗伯特·胡克,大多数科学家都表示支持。牛顿非常生气,他毁掉了他能找到的每一张胡克的照片。)可知,通过提到牛顿对批评的反应,意在说明就算是牛顿,也是难以接受批评的,可知作者在第三段提到了艾萨克·牛顿 ,是为了表明难以接受批评是很常见的。故答案为A。36.推理判断题。根据a chance to know how others view your work and an opportunity to use it in a positive way to make progress.(一个了解别人如何看待你的工作的机会,一个以积极的方式利用它来取得进步的机会。)可知,应当以积极的方式利用批评,用它来取得进步,因此接受批评时应以积极态度对待,结合选项意思:A:我的绘画得了个C。一定是我没有这方面的天赋。B:汤姆的父亲当着朋友的面批评了他的错误。C:我哥哥毁了我的书,所以我批评他是为了让他感觉不好。D:老师批评了我的字,但下次我会写得更好的。可知D选项符合题意。故答案为D。37.文章大意题。根据We all love to criticize(批评).Unfortunately, we also hate being criticized.Criticism is the action of expressing disapproval of someone or something.It can trouble us in our everyday life.(我们都喜欢批评。不幸的是,我们也讨厌被批评。批评是对某人或某事表达不赞成的行为。它会在我们的日常生活中困扰我们。)文章开篇指出人们既喜欢批评别人又讨厌被批评,接着阐述了难以接受批评的原因,然后重点介绍了一系列正确接受批评和给予批评的方法,所以这篇短文旨在建议人们在面对批评时应采取适当的态度和行为。故答案为D。七、(共10分)(2024九上·海淀期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。Visa-Free Transit Policy (过境免签政策) Increases Tourists' ArrivalsThe number of foreign visitors to China has sharply increased over the past months.The Chinese government's 144-hour visa-free transit policy proves to be a smart move. The purpose of this policy is to open up the country to the outside world. It has not only increased overseas tourists' arrivals in China but also given foreigners a wonderful opportunity to experience the country's rich culture and history.According to the 144-hour visa-free transit policy, if you are a national of any of the 54 designated (指定的) countries, you can stop by China on your way to another country. A foreigner can stay in the country for six days at most without a visa.The policy covers major Chinese cities such as Beijing, Shanghai, Guangzhou, and Chengdu, making it easier for tourists to explore the "can't miss" tourist spots along the way. After landing at any of the 37 designated ports (口岸), you can simply go to the visa-free transit counter and apply for the 144-hour visa-free transit. It definitely saves time and even money.Surprisingly, due to the new policy, true stories about China are spread through travelers' postings on social media platforms, including Facebook, Bilibili, and Douyin. These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China, which can be considered one of the greatest achievements of the policy. Travelers have praised Chinese people's kindness, traditional Chinese culture, and the modern infrastructure (基础设施). These stories have attracted audiences worldwide. As someone with a Chinese family and who has lived in China for 25 years, I feel proud when I see our foreign friends sharing the real story about China.China's visa-free transit policy is a smart move in international relations and a creative and traveler-friendly way of promoting tourism, as well as encouraging people-to-people exchanges and improving understanding. Whether it's exploring ancient temples, countryside farms or villages, or enjoying world-class shopping in dream-like malls, visitors leave China with a deeper appreciation of the country's contributions to the global community. It seems like a win-win deal from which both the Chinese and the international travelers benefit.38.What is the purpose of the visa-free transit policy 39.According to the policy, how long can a foreigner stay in China at most without a visa 40.What has painted a colorful picture of the real China 41.Who do you think benefits from the visa-free transit policy Why (Please give two reasons.) 【答案】38.The purpose of this policy is to open up the country to the outside world.39.A foreigner can stay in China for six days at most without a visa.40.These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China.41.I think the international travelers benefit from the visa-free transit policy, because they can save time and a lot of money to visit China.【知识点】说明文;社会政策【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了中国政府的144小时过境免签政策的目的及影响。【点评】考查社会政策类阅读。根据问题从文中找关键词,然后以此为线索,运用阅读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,最后写出正确答案。38.根据The Chinese government's 144-hour visa-free transit policy proves to be a smart move. The purpose of this policy is to open up the country to the outside world.(事实证明,中国政府144小时过境免签政策是明智之举。这项政策的目的是使国家对外开放。)可知,中国政府的144小时过境免签政策的目的是要让国家对外开放。故答案为The purpose of this policy is to open up the country to the outside world.39.根据According to the 144-hour visa-free transit policy, if you are a national of any of the 54 designated (指定的) countries, you can stop by China on your way to another country. A foreigner can stay in the country for six days at most without a visa.(根据144小时过境免签政策,如果你是54个指定国家中的任何一个国家的国民,你可以在前往另一个国家的途中在中国停留。外国人免签最多可在该国停留六天。)可知,如果你是54个指定国家中任意一个国家的公民,你可以在前往其他国家的途中经停中国,无需签证最多可在中国停留六天。故答案为A foreigner can stay in China for six days at most without a visa.40.根据Surprisingly, due to the new policy, true stories about China are spread through travelers' postings on social media platforms, including Facebook, Bilibili, and Douyin. These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China, which can be considered one of the greatest achievements of the policy.(令人惊讶的是,由于新政策,关于中国的真实故事通过游客在社交媒体平台上的帖子传播开来,包括脸书、哔哩哔哩和抖音。这些旅行者的个人故事描绘了一幅真实中国的丰富多彩的画面,这可以被认为是该政策最大的成就之一。)可知,关于中国的真实故事通过旅行者在脸书、哔哩哔哩和抖音等社交媒体平台上发帖传播,这些旅行者的个人故事描绘了一幅真实的中国的多彩画卷。故答案为These travelers' personal stories have painted a colorful picture of the real China.41.开放性作答,言之有理即可。题意为:你认为谁会从过境免签政策中受益?为什么 参考答案为I think the international travelers benefit from the visa-free transit policy, because they can save time and a lot of money to visit China.八、文段表达(10分)42.(2024九上·海淀期中)假如你是李华,学校文具店( stationery store)打算挑选一些具有中国传统特色的文创产品进行售卖,为此在校内征集师生的建议。请你给学校公众号留言,推荐一个文创产品,简要介绍这件产品,并说明推荐理由。要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的姓名。提示词语:cultural product, Chinese knot, be made of, a symbol of, good luck提示问题:What product do you recommend What is it like Why do you recommend this product I am Li Hua from Class 19, Grade 9.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope my idea can be considered. Thanks.【答案】例文I am Li Hua from Class 19, Grade 9. For the cultural and creative product, I recommend Chinese knot. The characteristic of Chinese knot is that every knot is made of a single rope and named by its specific form and meaning. They look really beautiful in the shape of a diamond. I recommend this product because Chinese knot is a symbol of friendship, love and good luck.I hope my idea can be considered. Thanks.【知识点】材料作文;说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,为学校公众号留言,为学校文具店推荐一个具有中国传统特色的文创产品,并说明推荐理由。时态为一般现在时,人称用第一人称和第三人称。写作要点已给出,注意不要遗漏提示,并适当添加细节,要注意句与句、段与段之间的过渡、字母大小写以及标点符号。【点评】考查材料作文。例文承接已给的开头,首先说明自己推荐的产品;然后介绍该产品的外观及材质等,最后介绍推荐的理由并书写结语。条例清晰,观点明确。高分短语:cultural and creative product,be made of…,in the shape of,a symbol of;高分句型:I recommend this product because Chinese knot is a symbol of friendship, love and good luck.(原因状语从句)。43.(2024九上·海淀期中)独行快,众行远,合作是实现持久成功的关键。某英文网站正在开展"学会合作"为主题的征文。假如你是李华,请用英文写一篇短文投稿,分享你曾经与他人合作取得成功的经历,以及你从中得到的启示。要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的姓名。提示词语:project, discuss, prize, responsible, respect提示问题:What experience would you like to share about cooperating with others What have you learned from it Cooperation is the key to success. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Cooperation is the key to success.Last year, I worked on a science project with my classmates. We discussed ideas and divided tasks based on each person's strengths. I was responsible for the research part. Through our teamwork, we won the first prize in the competition. This experience taught me the importance of respecting others' opinions and being responsible.I learned that when we cooperate, we can achieve more than we could alone.【知识点】材料作文;记叙文;团队合作与交流【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,写一篇短文, 分享曾经与他人合作取得成功的经历,以及从中得到的启示。 时态以一般过去时为主;人称以第一人称为主。根据文章已给出的开头,根据写作要点,结合提示词语和问题,紧扣要点写作,注意句子之间的连接与过渡;最后要仔细检查是否有单词拼写错误和标点的误用等。【点评】考查材料作文。例文承接开头,开篇表明合作的重要性;然后具体描述自己合作的经历,最后总结从合作中获得的启示。文章重点突出,条例清晰明了。高分亮点:短语:base on,be responsible for,the importance of…,more than;句型:I learned that when we cooperate, we can achieve more than we could alone.(宾语从句,状语从句)。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 北京市清华大学附属中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题(学生版).docx 北京市清华大学附属中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题(教师版).docx