资源简介 北京市首都师范大学附属中学朝阳学校教育集团2024-2025学年七年级上学期期中英语试题一、从下列各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1.(2024七上·海淀期中)My brother is very helpful, and _______ often helps people with their difficulties.A.he B.she C.they D.we2.(2024七上·海淀期中)My mom always says ________ apple a day keeps the doctor away.A.a B.an C.the D./3.(2024七上·海淀期中)The library is _______ the second floor in the teaching building.A.in B.to C.at D.on4.(2024七上·海淀期中)The girl gives me a big smile, ________ I smile back.A.and B.or C.but D.because5.(2024七上·海淀期中)—Look! There _______ some flowers on the table.—So beautiful!A.is B.was C.are D.were6.(2024七上·海淀期中)—Is this your pencil case, Peter —No, it's not _________. You can ask Mary.A.mine B.his C.hers D.yours7.(2024七上·海淀期中)—________ students are there in your class, Tom —Forty.A.How long B.How much C.How old D.How many8.(2024七上·海淀期中)Henry enjoys ________ and he reads books after dinner every day.A.read B.reading C.to read D.reads9.(2024七上·海淀期中)—What are you going to do this Sunday —I _______ a football match.A.watch B.watchedC.am going to watch D.am watching10.(2024七上·海淀期中)This summer holiday I went to Qingdao with my parents and we _______ a good time there.A.have B.are having C.will have D.had11.(2024七上·海淀期中)Anna usually _______ her grandparents with her brother on weekends.A.will visit B.visits C.visited D.is visiting12.(2024七上·海淀期中)— Why don't we _______ the music together — Good idea.A.play B.playing C.to play D.plays二、阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(2024七上·海淀期中) Emily had a quarrel (吵架) with a boy in her class. Their teacher Ms Smith decided to give them a very important 13. about their problem.Ms Smith brought them up to the front of the 14. and placed Emily on the right of her desk and the boy on the left. In the middle of the teacher's desk was a large, round object (物体,物品). Emily could 15. see that it was black. Ms Smith asked the boy, "What color is the object " "White," he 16. .Emily couldn't believe (相信) he said the object was white, when it was clearly black! Another quarrel started between Emily and the boy, this time about the 17. of the object.Ms Smith told them to change (交换) their 18. , and now Emily was on the left of the desk. Ms Smith asked, "Emily, what color is it now " Emily had to answer, "White."It was an object with two 19. colors. From the left it was white, but from the right it was black.Emily would never 20. the lesson she learned that day. Sometimes we need to look at the problem from the other person's viewpoint (对方的视角) in order to really understand his / her thoughts.13.A.lesson B.gift C.fact D.task14.A.building B.playground C.library D.classroom15.A.clearly B.lonely C.slowly D.happily16.A.called B.listened C.answered D.cried17.A.meaning B.color C.kind D.number18.A.places B.ideas C.answers D.problems19.A.hard B.small C.different D.same20.A.finish B.teach C.prepare D.forget三、A(2024七上·海淀期中)Now, a lot of students would like to join in after-school clubs at school and they think they can learn many things through these clubs. Here are some after-school clubs for students.A Computer Club Time:4:30—5:30 every Tuesday Place:Room 411 Note:Are you interested in computers Do you want to learn more about how to use the computer well Would you like to design a website by yourself Join us and learn with us. Then you can be good at it. B Chinese Painting Club Time: 4:30—5:30 every Tuesday Place: Room 405 Note: Would you like to be a painter Do you want to learn painting with Miss Chen Chinese painting is going to be with you. Please remember to bring all the things you need with you.C Sports Club Time:4:30—5:30 every Thursday Place:Playground Note: Do you want to play table tennis as well as Sun Yingsha Do you want to run as fast as Su Bingtian Here you can do lots of sports such as football, basketball, and so on. They are good for your health. D Photography Club Time:4:30—5:30 every Thursday Place:Room 402 Note: Do you like taking photos Would you like to take trips with Mr. Brown and take photos of the beautiful scenery (风景) Then join us to learn how to take beautiful pictures. Please remember to take a camera with you.21. Peter has much interest in computer. He wants to know more about the computer and design a website by himself.22. Mary is a sports lover. She is especially interested in table tennis and basketball. She wants to become stronger.23. Jane enjoys taking photos, but she's not good at it. She wants to learn how to take photos well.四、B(2024七上·海淀期中)An old man was fishing on the bank of a river. A girl came to see him fishing. The old man was really good at fishing and it didn't take long for him to get a full basket of fish. The old man saw that the girl was very lovely, and he wanted to give her a whole basket of fish. But the girl shook her head (摇头). The old man was surprised and asked, "Why don't you want the fish "The girl answered, "I want the fishing rod in your hands."The old man asked, "Why do you want the rod ""It doesn't take long to eat all the fish in a basket. But if I have the fishing rod, I can go fishing by myself and I won't be afraid of not having any more fish to eat."The old man smiled and said, "Your idea is good, but you also need to learn how to use the fishing rod to catch (抓) fish. If you only have the fishing rod and don't know the skills (技能) of fishing, maybe you still won't catch any fish."This story tells us that sometimes even if we have a tool (工具), it won't help us if we don't know how to use it. Like the little girl, she has the fishing rod, but if she can't fish, she still won't catch any fish to eat. So, learning how to use the tool is also very important.24.The old man wanted to give the fish to the girl because ________.A.the girl asked for the fish B.the girl helped the old manC.the old man wanted to go home D.the old man thought she was lovely25.What did the girl want to do according to the story A.To learn the fishing skills. B.To have the full basket of fish.C.To get the old man's fishing rod. D.To catch fish with the old man.26.What do you learn from the story A.Fishing is a very easy skill to learn.B.Having skills is the most important.C.Children are cleverer than old people.D.Old people never make mistakes.五、C(2024七上·海淀期中)Let's Go BirdwatchingIf you're looking for a new hobby, birdwatching is a good choice (选择). A great thing about birdwatching is that anyone can do it. It's an easy hobby. You can birdwatch on your own or with others. Birdwatching is also a relaxing hobby. Scientists say seeing and hearing birds can help people feel happy.Here is how to start birdwatching.Learn to Identify (识别) BirdsTo watch the birds, you have to get a bird book first. It will have all the information you need to identify different birds. It can help you learn about different families of birds, their habits and calls. You can also use an app. Merlin Bird ID is a free app. The app makes identifying birds easy and fun. It will let you identify birds by the sounds they make.Know Where to Go BirdwatchingYou can watch the birds almost anywhere, including in your garden, yard, or just out of your window. If you live in the city, no problem! Head to the nearest park-especially during the spring and autumn when birds are on the move. Remember to visit places near water. Birds get thirsty. They like lakes and rivers.4A lot of birds wake in the early morning hours because they've been nesting (筑巢) all night and want breakfast. So, start your birdwatching in the morning, when birds go out and look for food.Get Things You Need for BirdwatchingMost of the time, you will hear bird calls from all around you, but they are far away in big trees. You can't see them clearly. To watch these birds, you need binoculars. Binoculars can help you see birds up close.27.Why does the writer think birdwatching is a good choice for hobbies A.Because we can keep birds at home.B.Because it doesn't need much money.C.Because we can travel far to find birds.D.Because it's an easy hobby for everyone.28.The word "binoculars" in Paragraph 6 probably means "________" in Chinese.A.录音笔 B.计时器 C.观鸟图册 D.望远镜29.What can we learn from the passage A.It's not easy to go birdwatching in the city.B.Places near rivers are good places for birdwatching.C.A bird book tells us how to start birdwatching in a park.D.Merlin Bird ID can help identify birds by their pictures.30.Which of the following would be the best heading (标题) for Paragraph 5 A.Keep a List of Birds B.Find a Special BirdC.Go at the Right Time D.Go with Other Watchers六、阅读表达(每题 2 分,共 10 分)(2024七上·海淀期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。School Life of Middle School Students in ShanghaiLife for middle school students in Shanghai is both exciting and busy. Every day, students go to school early in the morning. They usually do morning exercises before they start their lessons, which helps them stay healthy and focused (专注的).In class, students study many subjects like math, science, English, and Chinese. Teachers are friendly and help students understand new things. Students often work in groups, which makes learning fun and helps them make friends.During lunch, students eat in the school dinning hall. They enjoy all kinds of foods, from rice and noodles to vegetables and meat. Eating together is a time to relax and talk with friends.After lunch, students have more classes. Sometimes they have art, music, or PE, which are their favorite subjects. These classes give them a chance to be creative (有创造力的) and active.When school ends, some students go to clubs or sports teams. They might play basketball, join a science club, or learn to play an instrument. These activities help them explore their interests and develop new skills.Homework is an important part of their life. After finishing it, students like to relax by reading books or playing games.School life in Shanghai is full of learning and fun, helping students grow and prepare for the future.31.What do students usually do before they start their lessons in Shanghai 32.Who helps students understand new things in their classes 33.Where do students eat lunch at school 34.When do some students go to clubs or sports teams 35.What do you think of your school life Why do you think so 七、从下面两个题目中任选一题,根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中已给出内容不计入总词数,所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。36.(2024七上·海淀期中)假如你是李华,在网上结交了一个新的外国笔友Peter,为了加深彼此的了解,他发来邮件询问有关你的个人爱好,内容包括:你的爱好是什么,你平时做些什么来发展你的爱好,以及爱好给你带来哪些收获。请你用英文给Peter回复一封邮件,邮件的开头和结尾已给出。提示词语:reading, develop (发展), go to the library, on weekends, fun, knowledge提示问题:● What's your hobby ● How do you develop your hobby ● What do you get from your hobby Dear Peter, I'm glad to hear from you. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ I hope we'll be good friends and share more about our hobbies. Yours, Li Hua37.(2024七上·海淀期中)假如你是李华,某英文网站正在开展以"My New Journey at Junior High"为主题的征文活动。请用英语写一篇短文投稿,谈谈你对初中校园生活的看法,目前遇到了什么问题,以及你打算怎么解决这个问题。提示词语:wonderful, homework, activities, plan the time, try one's best提示问题:● What do you think of your life at junior high ● What is your problem ● What are you going to do to solve your problem ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分1.【答案】A【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:我哥哥很乐于助人,他经常帮助那些有困难的人。he他;she她;they他/她/它们;we我们。根据 My brother is very helpful (我哥哥很乐于助人)可知这里是指代上文的my brother(我哥哥),可用人称代词he(他)来指代。故答案为A。【点评】考查主格人称代词。理解句意并识记人称代词的意义,根据题意确定正确的代词。2.【答案】B【知识点】表示数量“一”【解析】【分析】句意:我妈妈总是说一天一个苹果可以让医生远离我。a/an都是不定冠词,"一个"表示泛指 ;the定冠词,表示特种;/零冠词。根据句意可知这里是泛指"一个苹果",用不定冠词,apple以元音音素开头,用不定冠词an。故答案为B。【点评】考查不定冠词。理解题意并掌握不定冠词的不同用法。3.【答案】D【知识点】方位介词on,above,below,over,under 的用法比较【解析】【分析】句意:图书馆在教学楼的二楼。in在……里;to朝着;at在;on在……上面。根据 the second floor (第二层楼)可知这里是表示"在第……层楼",用介词on表达。故答案为D。【点评】考查方位介词。理解句意并掌握方位介词on的意义和用法。4.【答案】A【知识点】表并列关系的连词【解析】【分析】句意:女孩给了我一个大大的微笑,我也报以微笑。and,和,并列连词,表示顺承、并列或递进关系;or或者,表选择;but但是,表转折,表示前后内容的对比或相反;because是从属连词,引导原因状语从句,意为"因为"。根据The girl gives me a big smile(女孩给了我一个大大的微笑)和I smile back(我也报以微笑。)可知这里是连接两个动作,是先后发生且具有顺承关系的,用and 。故答案为A。【点评】考查表并列关系的连词。理解句意并掌握标题连词的意义和用法。5.【答案】C【知识点】系动词be;There(Here) be句型的就近一致【解析】【分析】句意:——看!桌上有一些花。——太美了!句子为there be句型,表示"有",根据"Look!" 可知是看的的此刻的状态,句子时态为一般现在时,根据句子的主语some flowers(一些花)是复数名词,所以be动词用are。故答案为C。【点评】考查there be句型和主谓一致。掌握there be句型的结构和be动词和主语一致的用法。6.【答案】A【知识点】名词性物主代词【解析】【分析】句意:——彼得,这是你的铅笔盒吗?——不,不是我的。你可以问玛丽。mine我的;his他的;hers她的;yours你的。根据You can ask Mary(你可以问玛丽)可知,这里表示铅笔盒不是"我的",你可以问问玛丽,看铅笔盒是不是她的。故答案为A。【点评】考查名词性物主代词。掌握名词性物主代词的用法。7.【答案】D【知识点】特殊疑问句;短语辨析【解析】【分析】句意:——汤姆,你们班有多少个学生?——四十。How long多长;How much多少(钱) ,对不可数名词或价格提问;How old多少岁;How many多少,对可数名词提问。根据答语forty(四十)可知,是对数量进行提问,students是可数名词复数,用How many提问。故答案为D。【点评】考查特殊疑问句和短语辨析。理解句意和不同疑问词的意义,根据答语找到符合题意的疑问词。8.【答案】B【知识点】动名词【解析】【分析】句意:亨利喜欢阅读,他每天晚饭后读书。read阅读,是动词原形;reading是动名词形式;to read是动词不定式;reads是三单形式。根据固定搭配enjoy doing sth.,喜欢做某事,可知这里用动名词。故答案为B。【点评】考查动名词。掌握enjoy的固定用法。9.【答案】C【知识点】一般将来时【解析】【分析】句意:——这周日你打算做什么?——我打算看一场足球赛。watch看,动词原形;watched看,动词过去式;am going to watch打算看,一般将来时;am watching正在看,现在进行时。根据问句可知句子的时态为一般将来时,结构为:be going to +动词原形,表示按计划要做的事情,答句也用同样的时态。故答案为C。【点评】考查一般将来时。掌握一般将来时的构成和用法。10.【答案】D【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:这个暑假我和我的父母去了青岛,我们在那里玩得很开心。have一般现在时;are having现在进行时;will have一般将来时;had一般过去时。根据went(go的过去式)和and可知,句子的时态为一般过去时,动词用过去式。故答案为D。【点评】考查一般过去时。根据句中的关键词,确定句子的正确时态。掌握一般过去时的用法。11.【答案】B【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:安娜通常在周末和她哥哥一起去看望她的祖父母。will visit是一般将来时;visits是一般现在时;visited是一般过去时;is visiting是现在进行时。根据usually可知,描述的是经常性的动作,句子用一般现在时,主语Anna是第三人称单数,谓语用动词用三单形式。故答案为B。【点评】考查一般现在时。掌握一般现在时表示经常性动作的用法。12.【答案】A【知识点】动词原形;特殊疑问句【解析】【分析】句意:——我们为什么不一起演奏音乐呢?——好主意。play演奏,是动词原形;playing是动名词形式;to play是动词不定式;plays是三单形式。根据答语 Good idea. (好主语)可知这里是表示建议,用Why don't we do sth.,我们为什么不做某事呢,提建议。所以这里用动词原形。故答案为A。【点评】考查动词原形。理解对话并掌握常用的日常交际用语。【答案】13.A;14.D;15.A;16.C;17.B;18.A;19.C;20.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】短文大意:本文讲述了史密斯老师采用非常智慧的方式解决了艾米丽和男孩之间的争吵,告诉我们要学会从别人的角度看问题。【点评】考查故事类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。13.句意:他们的老师史密斯女士决定就他们的问题给他们上一节非常重要的课。lesson课;gift礼物;fact事实;task任务。根据Emily had a quarrel (吵架) with a boy in her class.(艾米丽和班上的一个男孩吵了一架。)可知,他们吵架了,可以推断老师要针对他们的问题给他们上一课。lesson符合语境,故答案为A。14.句意:史密斯老师把他们带到教室前面,让艾米丽坐在桌子的右边,男孩坐在桌子的左边。building建筑物;playground操场;library图书馆;classroom教室。根据Ms Smith brought them up to the front of the ... and placed Emily on the right of her desk and the boy on the left.(史密斯老师把他们带到……,让艾米丽坐在桌子的右边,男孩坐在桌子的左边。)结合常识,可知,有教师讲台的地方是教室,classroom符合语境,。故答案为D。15.句意:艾米丽可以清楚地看到它是黑色的。clearly清楚地;lonely孤单的;slowly慢地;happily高兴地。根据"Emily could ... see that it was black.(艾米丽可以……看到它是黑色的。)可知这里是修饰动词see(看),副词clearly(清楚地,清晰地)符合语境,表示艾米丽可以清楚地看到那个物体是黑色的。故答案为A。16.句意:"白色,"他回答道。called打电话;listened听;answered回答;cried哭。根据Ms Smith asked the boy, "What color is the object " (史密斯女士问男孩:"这个物体是什么颜色的?")可知,老师问男孩"这个物体是什么颜色",所以这里是男孩回答"白色"。answer符合语境,故答案为C。17.句意:艾米丽和男孩又吵了起来,这次是关于这个物体的颜色。meaning意思;color颜色;kind种类;number数字。根据Emily couldn't believe (相信) he said the object was white, when it was clearly black!(艾米丽不敢相信他说那个东西是白色的,明明是黑色的!)可知,艾米丽和男孩是因为这个物体的颜色又吵了起来。color符合语境,故答案为B。18.句意:史密斯老师让他们交换一下位置,现在艾米丽在桌子的左边。places位置;ideas想法;answers答案;problems问题。根据上文 placed Emily on the right of her desk (把艾米丽放在桌子的右边)和and now Emily was on the left of the desk.(现在艾米丽在桌子的左边。)可知艾米丽由原来在桌子右边,现在在桌子左边,所以这里是表示老师让他们两个人交换了位置。places符合语境,故答案为A。19.句意:这是一个有两种不同颜色的物体。hard困难的;small小的;different不同的;same相同的。根据From the left it was white, but from the right it was black.(从左边看是白色的,但从右边看是黑色的。)可知,这个物体从左边看是白色的,但从右边看是黑色的,因此这里表示它有两种不同的颜色。different符合语境,故答案为C。20.句意:艾米丽永远不会忘记那天她学到的一课。finish完成;teach教;prepare准备;forget忘记。根据"Emily would never ... the lesson she learned that day.(艾米丽永远不会……那天她学到的一课。)结合语境,可知这里表示艾米丽永远不会忘记那天她学到的一课。故答案为D。【答案】21.A22.C23.D【知识点】广告布告类;应用文【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了四个学校的课后俱乐部,分别是电脑技能,中国画,运动和摄影。并根据几个学生的情况选择适合他们的俱乐部。【点评】考查广告布告类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。21.根据Peter has much interest in computer. He wants to know more about the computer and design a website by himself.(彼得对计算机很感兴趣。他想了解更多关于计算机的知识,自己设计一个网站。)可知彼得对计算机很感兴趣。他想了解更多关于计算机的知识,自己设计一个网站。所以应该与学习电脑有关,结合选项,可知Computer Club (计算机俱乐部)Are you interested in computers Do you want to learn more about how to use the computer well Would you like to design a website by yourself (你对计算机感兴趣吗?你想学习更多关于如何使用电脑的知识吗?你想自己设计一个网站吗?)符合彼得的需求, 故答案为A。22.根据Mary is a sports lover. She is especially interested in table tennis and basketball. She wants to become stronger.(玛丽是个运动爱好者。她对乒乓球和篮球特别感兴趣。她想变得更强壮。)可知玛丽对乒乓球和篮球特别感兴趣。她想变得更强壮。是和运动有关,结合选项,可知CSports Club (运动俱乐部)Do you want to play table tennis as well as Sun Yingsha Do you want to run as fast as Su Bingtian Here you can do lots of sports such as football, basketball, and so on(你想打乒乓球打得和孙英莎一样好吗?你想跑得和苏炳添一样快吗?在这里你可以做很多运动,比如足球、篮球等等)符合玛丽的需求,故答案为C。23.根据Jane enjoys taking photos, but she's not good at it. She wants to learn how to take photos well.(简喜欢拍照,但她不擅长。她想学习如何把照片拍好。)可知简喜欢拍照,想学习如何把照片拍好。和摄影有关,结合选项,可知Photography Club (摄影俱乐部) Do you like taking photos Would you like to take trips with Mr. Brown and take photos of the beautiful scenery (风景)?Then join us to learn how to take beautiful pictures. (你喜欢拍照吗?你愿意和布朗先生一起去旅行,并给美丽的风景拍照吗?然后加入我们学习如何拍漂亮的照片。)符合简的需求,故答案为D。【答案】24.D25.C26.B【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】短文大意:本文主要通过讲述老人和小女孩的故事,告诉我们学会如何使用工具很重要。【点评】考查人生百味类阅读。本篇文章涉及细节理解题和推理判断题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。24.细节理解题。根据The old man saw that the girl was very lovely, and he wanted to give her a whole basket of fish.(老人看到这个女孩很可爱,他想给她一整篮子鱼。可知,老人看这个女孩很可爱,他想给她一整篮子鱼。故答案为D。25.细节理解题。根据The girl answered, "I want the fishing rod in your hands." (女孩回答说:"我要你把鱼竿拿在手里。"可知,这个女孩想要老人手里的鱼竿。故答案为C。26.推理判断题。根据So, learning how to use the tool is also very important.(所以,学习如何使用这个工具也很重要。)可知,学会如何使用工具也很重要。故答案为B。【答案】27.D28.D29.B30.C【知识点】说明文;业余活动;细节理解;词义猜测;标题选择【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了观鸟作为一项简单易行的爱好,介绍了其优点,具体实施步骤等 。【点评】考查业余活动类阅读。本篇文章涉及细节理解题和标题选择题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。标题选择题注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。27.细节理解题。根据A great thing about birdwatching is that anyone can do it. It's an easy hobby.(观鸟的一大好处是任何人都可以做。这是一个简单的爱好。)可知作者认为观鸟是一个很好的业余爱好,是因为这是一个容易的爱好。故答案为D。28.词义猜测题。根据To watch these birds, you need binoculars. Binoculars can help you see birds up close.(要观察这些鸟,你需要______。_______可以帮助你近距离观察鸟类。)结合常识,可知可以帮助你近距离观察鸟类的是望远镜。故答案为D。29.细节理解题。根据Remember to visit places near water. Birds get thirsty. They like lakes and rivers.(记得参观靠近水的地方。鸟会渴的。他们喜欢湖泊和河流。)可知记得去靠近水的地方,鸟喜欢湖泊和河流,所以靠近河流的地方是观鸟的好地方。故答案为B。30.标题选择题。根据So, start your birdwatching in the morning, when birds go out and look for food.(所以,从早上开始观鸟,当鸟儿出去寻找食物的时候。)可知这里是介绍去观鸟的时间,结合选项,可知C:Go at the Right Time 在合适的时间去"符合。故答案为C。【答案】31.They usually do morning exercises (before they start their lessons in Shanghai).32.Teachers.33.In the school dinning hall.34.When school ends./After school.35.I think my school life is colorful. Because I have many interesting classes and I can make lots of good friends.(开放性问答,言之有理即可。)【知识点】说明文;学校生活【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了上海中学生丰富多彩的学校生活。【点评】考查学校生活类阅读。根据问题从文中找关键词,然后以此为线索,运用阅读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,写出问题的正确答案。31.根据They usually do morning exercises before they start their lessons, which helps them stay healthy and focused (专注的).(他们通常在开始上课前做早操,这有助于他们保持健康和专注。)可知上海的中学生通常在开始上课前做早操。故答案为They usually do morning exercises (before they start their lessons in Shanghai).32.根据Teachers are friendly and help students understand new things.(老师很友好,帮助学生理解新事物。)可知老师在课上帮助学生理解新事物。故答案为Teachers.33.根据During lunch, students eat in the school dinning hall.(午餐时,学生们在学校食堂吃饭。)可知学生们在学校食堂吃午饭。故答案为In the school dinning hall.34.根据When school ends, some students go to clubs or sports teams.(放学后,一些学生去俱乐部或运动队。)可知放学后,一些学生去俱乐部或运动队。故答案为When school ends./After school.35.本题为开放性题,言之有理即可。题意为"你认为你的学校生活怎么样?你为什么这么认为?"例如:我认为我的学校生活是丰富多彩的。因为我有很多有趣的课程,我可以交很多好朋友。故答案为I think my school life is colorful. Because I have many interesting classes and I can make lots of good friends.36.【答案】例文Dear Peter,I'm glad to hear from you. I'd like to share with you my hobby and what it means to me.For me, my hobby is reading. I set aside an hour every day for reading, usually before going to bed. I also join the school reading club. It not only helps me find new books but also encourages me to develop the good habit of reading.Reading broadens my horizons. In books, I can explore different cultures and learn about the stories of many kinds of people. It's like taking a journey without leaving my home. Reading is also a good way to relax. When I read, I forget my worries and stress.I hope we'll be good friends and share more about our hobbies.Yours,Li Hua【知识点】应用文写作;业余活动;书信、电子邮件【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,给笔友彼得回复邮件,介绍自己的爱好。时态用一般现在时,人称以第一人称为主。文章的开头和结尾已经给出,写作时根据提示要点适当添加细节 ,注意不要遗漏,突出写作重点。注意句子之间的连接与过渡,最后核对有无拼写和语法错误等。【点评】考查应用文写作。短文承接开头,首先介绍了自己的爱好是什么,然后介绍了平时做什么来发展你的爱好,最后介绍了爱好给你带来哪些收获。重点突出,条理清晰,内容连贯。高分亮点:短语:would like to do sth. ,set aside,encourage sb. to do sth. ,develop the good habit of... ,not only…but also,broaden horizons,many kinds of等。句型: I'd like to share with you my hobby and what it means to me.(引导宾语从句);When I read, I forget my worries and stress.(时间状语从句)。37.【答案】例文My New Journey at Junior HighMy life at junior high is wonderful. I am excited to be in a new school with new friends and teachers. There are so many clubs and activities for me to choose, which allows me to explore my interests and develop new skills.However, I find the workload is heavier than it in primary school. There are more subjects to study and more homework to do. To solve this problem, I am going to plan the time wisely and try my best to stick to it. When I am studying, I will turn off my phone and stay away from social media. I believe it will help me become more effective.Overall, I am enjoying this new stage of my life. I believe I can overcome the problem and make the most of this new journey.【知识点】材料作文;记叙文;学校生活【解析】【分析】本题要求所给的材料提示,以李华的身份,以 "My New Journey at Junior High"为主题写一篇短文,谈谈对初中校园生活的看法,目前遇到了什么问题,以及打算怎么解决这个问题。 时态以一般现在时为主,人称以第一人称为主。写作要点已给出,考注意不要遗漏提示的要点,适当添加细节 ,并突出写作重点。【点评】例文开门见山。文章采用三段式作文,首先点明对初中校园生活的看法。然后阐述自己在初中校园生活中遇到的问题,以及打算怎么解决这个问题。最后总结,表达决心。重点突出,内容完整。高分亮点:短语:allow sb. to do sth.,stick to,turn off,stay away from等;句型:There are so many clubs and activities for me to choose, which allows me to explore my interests and develop new skills.(there be句型,which引导定语从句);I believe I can overcome the problem and make the most of this new journey.(宾语从句)。1 / 1北京市首都师范大学附属中学朝阳学校教育集团2024-2025学年七年级上学期期中英语试题一、从下列各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1.(2024七上·海淀期中)My brother is very helpful, and _______ often helps people with their difficulties.A.he B.she C.they D.we【答案】A【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:我哥哥很乐于助人,他经常帮助那些有困难的人。he他;she她;they他/她/它们;we我们。根据 My brother is very helpful (我哥哥很乐于助人)可知这里是指代上文的my brother(我哥哥),可用人称代词he(他)来指代。故答案为A。【点评】考查主格人称代词。理解句意并识记人称代词的意义,根据题意确定正确的代词。2.(2024七上·海淀期中)My mom always says ________ apple a day keeps the doctor away.A.a B.an C.the D./【答案】B【知识点】表示数量“一”【解析】【分析】句意:我妈妈总是说一天一个苹果可以让医生远离我。a/an都是不定冠词,"一个"表示泛指 ;the定冠词,表示特种;/零冠词。根据句意可知这里是泛指"一个苹果",用不定冠词,apple以元音音素开头,用不定冠词an。故答案为B。【点评】考查不定冠词。理解题意并掌握不定冠词的不同用法。3.(2024七上·海淀期中)The library is _______ the second floor in the teaching building.A.in B.to C.at D.on【答案】D【知识点】方位介词on,above,below,over,under 的用法比较【解析】【分析】句意:图书馆在教学楼的二楼。in在……里;to朝着;at在;on在……上面。根据 the second floor (第二层楼)可知这里是表示"在第……层楼",用介词on表达。故答案为D。【点评】考查方位介词。理解句意并掌握方位介词on的意义和用法。4.(2024七上·海淀期中)The girl gives me a big smile, ________ I smile back.A.and B.or C.but D.because【答案】A【知识点】表并列关系的连词【解析】【分析】句意:女孩给了我一个大大的微笑,我也报以微笑。and,和,并列连词,表示顺承、并列或递进关系;or或者,表选择;but但是,表转折,表示前后内容的对比或相反;because是从属连词,引导原因状语从句,意为"因为"。根据The girl gives me a big smile(女孩给了我一个大大的微笑)和I smile back(我也报以微笑。)可知这里是连接两个动作,是先后发生且具有顺承关系的,用and 。故答案为A。【点评】考查表并列关系的连词。理解句意并掌握标题连词的意义和用法。5.(2024七上·海淀期中)—Look! There _______ some flowers on the table.—So beautiful!A.is B.was C.are D.were【答案】C【知识点】系动词be;There(Here) be句型的就近一致【解析】【分析】句意:——看!桌上有一些花。——太美了!句子为there be句型,表示"有",根据"Look!" 可知是看的的此刻的状态,句子时态为一般现在时,根据句子的主语some flowers(一些花)是复数名词,所以be动词用are。故答案为C。【点评】考查there be句型和主谓一致。掌握there be句型的结构和be动词和主语一致的用法。6.(2024七上·海淀期中)—Is this your pencil case, Peter —No, it's not _________. You can ask Mary.A.mine B.his C.hers D.yours【答案】A【知识点】名词性物主代词【解析】【分析】句意:——彼得,这是你的铅笔盒吗?——不,不是我的。你可以问玛丽。mine我的;his他的;hers她的;yours你的。根据You can ask Mary(你可以问玛丽)可知,这里表示铅笔盒不是"我的",你可以问问玛丽,看铅笔盒是不是她的。故答案为A。【点评】考查名词性物主代词。掌握名词性物主代词的用法。7.(2024七上·海淀期中)—________ students are there in your class, Tom —Forty.A.How long B.How much C.How old D.How many【答案】D【知识点】特殊疑问句;短语辨析【解析】【分析】句意:——汤姆,你们班有多少个学生?——四十。How long多长;How much多少(钱) ,对不可数名词或价格提问;How old多少岁;How many多少,对可数名词提问。根据答语forty(四十)可知,是对数量进行提问,students是可数名词复数,用How many提问。故答案为D。【点评】考查特殊疑问句和短语辨析。理解句意和不同疑问词的意义,根据答语找到符合题意的疑问词。8.(2024七上·海淀期中)Henry enjoys ________ and he reads books after dinner every day.A.read B.reading C.to read D.reads【答案】B【知识点】动名词【解析】【分析】句意:亨利喜欢阅读,他每天晚饭后读书。read阅读,是动词原形;reading是动名词形式;to read是动词不定式;reads是三单形式。根据固定搭配enjoy doing sth.,喜欢做某事,可知这里用动名词。故答案为B。【点评】考查动名词。掌握enjoy的固定用法。9.(2024七上·海淀期中)—What are you going to do this Sunday —I _______ a football match.A.watch B.watchedC.am going to watch D.am watching【答案】C【知识点】一般将来时【解析】【分析】句意:——这周日你打算做什么?——我打算看一场足球赛。watch看,动词原形;watched看,动词过去式;am going to watch打算看,一般将来时;am watching正在看,现在进行时。根据问句可知句子的时态为一般将来时,结构为:be going to +动词原形,表示按计划要做的事情,答句也用同样的时态。故答案为C。【点评】考查一般将来时。掌握一般将来时的构成和用法。10.(2024七上·海淀期中)This summer holiday I went to Qingdao with my parents and we _______ a good time there.A.have B.are having C.will have D.had【答案】D【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:这个暑假我和我的父母去了青岛,我们在那里玩得很开心。have一般现在时;are having现在进行时;will have一般将来时;had一般过去时。根据went(go的过去式)和and可知,句子的时态为一般过去时,动词用过去式。故答案为D。【点评】考查一般过去时。根据句中的关键词,确定句子的正确时态。掌握一般过去时的用法。11.(2024七上·海淀期中)Anna usually _______ her grandparents with her brother on weekends.A.will visit B.visits C.visited D.is visiting【答案】B【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:安娜通常在周末和她哥哥一起去看望她的祖父母。will visit是一般将来时;visits是一般现在时;visited是一般过去时;is visiting是现在进行时。根据usually可知,描述的是经常性的动作,句子用一般现在时,主语Anna是第三人称单数,谓语用动词用三单形式。故答案为B。【点评】考查一般现在时。掌握一般现在时表示经常性动作的用法。12.(2024七上·海淀期中)— Why don't we _______ the music together — Good idea.A.play B.playing C.to play D.plays【答案】A【知识点】动词原形;特殊疑问句【解析】【分析】句意:——我们为什么不一起演奏音乐呢?——好主意。play演奏,是动词原形;playing是动名词形式;to play是动词不定式;plays是三单形式。根据答语 Good idea. (好主语)可知这里是表示建议,用Why don't we do sth.,我们为什么不做某事呢,提建议。所以这里用动词原形。故答案为A。【点评】考查动词原形。理解对话并掌握常用的日常交际用语。二、阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(2024七上·海淀期中) Emily had a quarrel (吵架) with a boy in her class. Their teacher Ms Smith decided to give them a very important 13. about their problem.Ms Smith brought them up to the front of the 14. and placed Emily on the right of her desk and the boy on the left. In the middle of the teacher's desk was a large, round object (物体,物品). Emily could 15. see that it was black. Ms Smith asked the boy, "What color is the object " "White," he 16. .Emily couldn't believe (相信) he said the object was white, when it was clearly black! Another quarrel started between Emily and the boy, this time about the 17. of the object.Ms Smith told them to change (交换) their 18. , and now Emily was on the left of the desk. Ms Smith asked, "Emily, what color is it now " Emily had to answer, "White."It was an object with two 19. colors. From the left it was white, but from the right it was black.Emily would never 20. the lesson she learned that day. Sometimes we need to look at the problem from the other person's viewpoint (对方的视角) in order to really understand his / her thoughts.13.A.lesson B.gift C.fact D.task14.A.building B.playground C.library D.classroom15.A.clearly B.lonely C.slowly D.happily16.A.called B.listened C.answered D.cried17.A.meaning B.color C.kind D.number18.A.places B.ideas C.answers D.problems19.A.hard B.small C.different D.same20.A.finish B.teach C.prepare D.forget【答案】13.A;14.D;15.A;16.C;17.B;18.A;19.C;20.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】短文大意:本文讲述了史密斯老师采用非常智慧的方式解决了艾米丽和男孩之间的争吵,告诉我们要学会从别人的角度看问题。【点评】考查故事类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。13.句意:他们的老师史密斯女士决定就他们的问题给他们上一节非常重要的课。lesson课;gift礼物;fact事实;task任务。根据Emily had a quarrel (吵架) with a boy in her class.(艾米丽和班上的一个男孩吵了一架。)可知,他们吵架了,可以推断老师要针对他们的问题给他们上一课。lesson符合语境,故答案为A。14.句意:史密斯老师把他们带到教室前面,让艾米丽坐在桌子的右边,男孩坐在桌子的左边。building建筑物;playground操场;library图书馆;classroom教室。根据Ms Smith brought them up to the front of the ... and placed Emily on the right of her desk and the boy on the left.(史密斯老师把他们带到……,让艾米丽坐在桌子的右边,男孩坐在桌子的左边。)结合常识,可知,有教师讲台的地方是教室,classroom符合语境,。故答案为D。15.句意:艾米丽可以清楚地看到它是黑色的。clearly清楚地;lonely孤单的;slowly慢地;happily高兴地。根据"Emily could ... see that it was black.(艾米丽可以……看到它是黑色的。)可知这里是修饰动词see(看),副词clearly(清楚地,清晰地)符合语境,表示艾米丽可以清楚地看到那个物体是黑色的。故答案为A。16.句意:"白色,"他回答道。called打电话;listened听;answered回答;cried哭。根据Ms Smith asked the boy, "What color is the object " (史密斯女士问男孩:"这个物体是什么颜色的?")可知,老师问男孩"这个物体是什么颜色",所以这里是男孩回答"白色"。answer符合语境,故答案为C。17.句意:艾米丽和男孩又吵了起来,这次是关于这个物体的颜色。meaning意思;color颜色;kind种类;number数字。根据Emily couldn't believe (相信) he said the object was white, when it was clearly black!(艾米丽不敢相信他说那个东西是白色的,明明是黑色的!)可知,艾米丽和男孩是因为这个物体的颜色又吵了起来。color符合语境,故答案为B。18.句意:史密斯老师让他们交换一下位置,现在艾米丽在桌子的左边。places位置;ideas想法;answers答案;problems问题。根据上文 placed Emily on the right of her desk (把艾米丽放在桌子的右边)和and now Emily was on the left of the desk.(现在艾米丽在桌子的左边。)可知艾米丽由原来在桌子右边,现在在桌子左边,所以这里是表示老师让他们两个人交换了位置。places符合语境,故答案为A。19.句意:这是一个有两种不同颜色的物体。hard困难的;small小的;different不同的;same相同的。根据From the left it was white, but from the right it was black.(从左边看是白色的,但从右边看是黑色的。)可知,这个物体从左边看是白色的,但从右边看是黑色的,因此这里表示它有两种不同的颜色。different符合语境,故答案为C。20.句意:艾米丽永远不会忘记那天她学到的一课。finish完成;teach教;prepare准备;forget忘记。根据"Emily would never ... the lesson she learned that day.(艾米丽永远不会……那天她学到的一课。)结合语境,可知这里表示艾米丽永远不会忘记那天她学到的一课。故答案为D。三、A(2024七上·海淀期中)Now, a lot of students would like to join in after-school clubs at school and they think they can learn many things through these clubs. Here are some after-school clubs for students.A Computer Club Time:4:30—5:30 every Tuesday Place:Room 411 Note:Are you interested in computers Do you want to learn more about how to use the computer well Would you like to design a website by yourself Join us and learn with us. Then you can be good at it. B Chinese Painting Club Time: 4:30—5:30 every Tuesday Place: Room 405 Note: Would you like to be a painter Do you want to learn painting with Miss Chen Chinese painting is going to be with you. Please remember to bring all the things you need with you.C Sports Club Time:4:30—5:30 every Thursday Place:Playground Note: Do you want to play table tennis as well as Sun Yingsha Do you want to run as fast as Su Bingtian Here you can do lots of sports such as football, basketball, and so on. They are good for your health. D Photography Club Time:4:30—5:30 every Thursday Place:Room 402 Note: Do you like taking photos Would you like to take trips with Mr. Brown and take photos of the beautiful scenery (风景) Then join us to learn how to take beautiful pictures. Please remember to take a camera with you.21. Peter has much interest in computer. He wants to know more about the computer and design a website by himself.22. Mary is a sports lover. She is especially interested in table tennis and basketball. She wants to become stronger.23. Jane enjoys taking photos, but she's not good at it. She wants to learn how to take photos well.【答案】21.A22.C23.D【知识点】广告布告类;应用文【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了四个学校的课后俱乐部,分别是电脑技能,中国画,运动和摄影。并根据几个学生的情况选择适合他们的俱乐部。【点评】考查广告布告类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。21.根据Peter has much interest in computer. He wants to know more about the computer and design a website by himself.(彼得对计算机很感兴趣。他想了解更多关于计算机的知识,自己设计一个网站。)可知彼得对计算机很感兴趣。他想了解更多关于计算机的知识,自己设计一个网站。所以应该与学习电脑有关,结合选项,可知Computer Club (计算机俱乐部)Are you interested in computers Do you want to learn more about how to use the computer well Would you like to design a website by yourself (你对计算机感兴趣吗?你想学习更多关于如何使用电脑的知识吗?你想自己设计一个网站吗?)符合彼得的需求, 故答案为A。22.根据Mary is a sports lover. She is especially interested in table tennis and basketball. She wants to become stronger.(玛丽是个运动爱好者。她对乒乓球和篮球特别感兴趣。她想变得更强壮。)可知玛丽对乒乓球和篮球特别感兴趣。她想变得更强壮。是和运动有关,结合选项,可知CSports Club (运动俱乐部)Do you want to play table tennis as well as Sun Yingsha Do you want to run as fast as Su Bingtian Here you can do lots of sports such as football, basketball, and so on(你想打乒乓球打得和孙英莎一样好吗?你想跑得和苏炳添一样快吗?在这里你可以做很多运动,比如足球、篮球等等)符合玛丽的需求,故答案为C。23.根据Jane enjoys taking photos, but she's not good at it. She wants to learn how to take photos well.(简喜欢拍照,但她不擅长。她想学习如何把照片拍好。)可知简喜欢拍照,想学习如何把照片拍好。和摄影有关,结合选项,可知Photography Club (摄影俱乐部) Do you like taking photos Would you like to take trips with Mr. Brown and take photos of the beautiful scenery (风景)?Then join us to learn how to take beautiful pictures. (你喜欢拍照吗?你愿意和布朗先生一起去旅行,并给美丽的风景拍照吗?然后加入我们学习如何拍漂亮的照片。)符合简的需求,故答案为D。四、B(2024七上·海淀期中)An old man was fishing on the bank of a river. A girl came to see him fishing. The old man was really good at fishing and it didn't take long for him to get a full basket of fish. The old man saw that the girl was very lovely, and he wanted to give her a whole basket of fish. But the girl shook her head (摇头). The old man was surprised and asked, "Why don't you want the fish "The girl answered, "I want the fishing rod in your hands."The old man asked, "Why do you want the rod ""It doesn't take long to eat all the fish in a basket. But if I have the fishing rod, I can go fishing by myself and I won't be afraid of not having any more fish to eat."The old man smiled and said, "Your idea is good, but you also need to learn how to use the fishing rod to catch (抓) fish. If you only have the fishing rod and don't know the skills (技能) of fishing, maybe you still won't catch any fish."This story tells us that sometimes even if we have a tool (工具), it won't help us if we don't know how to use it. Like the little girl, she has the fishing rod, but if she can't fish, she still won't catch any fish to eat. So, learning how to use the tool is also very important.24.The old man wanted to give the fish to the girl because ________.A.the girl asked for the fish B.the girl helped the old manC.the old man wanted to go home D.the old man thought she was lovely25.What did the girl want to do according to the story A.To learn the fishing skills. B.To have the full basket of fish.C.To get the old man's fishing rod. D.To catch fish with the old man.26.What do you learn from the story A.Fishing is a very easy skill to learn.B.Having skills is the most important.C.Children are cleverer than old people.D.Old people never make mistakes.【答案】24.D25.C26.B【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】短文大意:本文主要通过讲述老人和小女孩的故事,告诉我们学会如何使用工具很重要。【点评】考查人生百味类阅读。本篇文章涉及细节理解题和推理判断题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。24.细节理解题。根据The old man saw that the girl was very lovely, and he wanted to give her a whole basket of fish.(老人看到这个女孩很可爱,他想给她一整篮子鱼。可知,老人看这个女孩很可爱,他想给她一整篮子鱼。故答案为D。25.细节理解题。根据The girl answered, "I want the fishing rod in your hands." (女孩回答说:"我要你把鱼竿拿在手里。"可知,这个女孩想要老人手里的鱼竿。故答案为C。26.推理判断题。根据So, learning how to use the tool is also very important.(所以,学习如何使用这个工具也很重要。)可知,学会如何使用工具也很重要。故答案为B。五、C(2024七上·海淀期中)Let's Go BirdwatchingIf you're looking for a new hobby, birdwatching is a good choice (选择). A great thing about birdwatching is that anyone can do it. It's an easy hobby. You can birdwatch on your own or with others. Birdwatching is also a relaxing hobby. Scientists say seeing and hearing birds can help people feel happy.Here is how to start birdwatching.Learn to Identify (识别) BirdsTo watch the birds, you have to get a bird book first. It will have all the information you need to identify different birds. It can help you learn about different families of birds, their habits and calls. You can also use an app. Merlin Bird ID is a free app. The app makes identifying birds easy and fun. It will let you identify birds by the sounds they make.Know Where to Go BirdwatchingYou can watch the birds almost anywhere, including in your garden, yard, or just out of your window. If you live in the city, no problem! Head to the nearest park-especially during the spring and autumn when birds are on the move. Remember to visit places near water. Birds get thirsty. They like lakes and rivers.4A lot of birds wake in the early morning hours because they've been nesting (筑巢) all night and want breakfast. So, start your birdwatching in the morning, when birds go out and look for food.Get Things You Need for BirdwatchingMost of the time, you will hear bird calls from all around you, but they are far away in big trees. You can't see them clearly. To watch these birds, you need binoculars. Binoculars can help you see birds up close.27.Why does the writer think birdwatching is a good choice for hobbies A.Because we can keep birds at home.B.Because it doesn't need much money.C.Because we can travel far to find birds.D.Because it's an easy hobby for everyone.28.The word "binoculars" in Paragraph 6 probably means "________" in Chinese.A.录音笔 B.计时器 C.观鸟图册 D.望远镜29.What can we learn from the passage A.It's not easy to go birdwatching in the city.B.Places near rivers are good places for birdwatching.C.A bird book tells us how to start birdwatching in a park.D.Merlin Bird ID can help identify birds by their pictures.30.Which of the following would be the best heading (标题) for Paragraph 5 A.Keep a List of Birds B.Find a Special BirdC.Go at the Right Time D.Go with Other Watchers【答案】27.D28.D29.B30.C【知识点】说明文;业余活动;细节理解;词义猜测;标题选择【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了观鸟作为一项简单易行的爱好,介绍了其优点,具体实施步骤等 。【点评】考查业余活动类阅读。本篇文章涉及细节理解题和标题选择题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。标题选择题注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。27.细节理解题。根据A great thing about birdwatching is that anyone can do it. It's an easy hobby.(观鸟的一大好处是任何人都可以做。这是一个简单的爱好。)可知作者认为观鸟是一个很好的业余爱好,是因为这是一个容易的爱好。故答案为D。28.词义猜测题。根据To watch these birds, you need binoculars. Binoculars can help you see birds up close.(要观察这些鸟,你需要______。_______可以帮助你近距离观察鸟类。)结合常识,可知可以帮助你近距离观察鸟类的是望远镜。故答案为D。29.细节理解题。根据Remember to visit places near water. Birds get thirsty. They like lakes and rivers.(记得参观靠近水的地方。鸟会渴的。他们喜欢湖泊和河流。)可知记得去靠近水的地方,鸟喜欢湖泊和河流,所以靠近河流的地方是观鸟的好地方。故答案为B。30.标题选择题。根据So, start your birdwatching in the morning, when birds go out and look for food.(所以,从早上开始观鸟,当鸟儿出去寻找食物的时候。)可知这里是介绍去观鸟的时间,结合选项,可知C:Go at the Right Time 在合适的时间去"符合。故答案为C。六、阅读表达(每题 2 分,共 10 分)(2024七上·海淀期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。School Life of Middle School Students in ShanghaiLife for middle school students in Shanghai is both exciting and busy. Every day, students go to school early in the morning. They usually do morning exercises before they start their lessons, which helps them stay healthy and focused (专注的).In class, students study many subjects like math, science, English, and Chinese. Teachers are friendly and help students understand new things. Students often work in groups, which makes learning fun and helps them make friends.During lunch, students eat in the school dinning hall. They enjoy all kinds of foods, from rice and noodles to vegetables and meat. Eating together is a time to relax and talk with friends.After lunch, students have more classes. Sometimes they have art, music, or PE, which are their favorite subjects. These classes give them a chance to be creative (有创造力的) and active.When school ends, some students go to clubs or sports teams. They might play basketball, join a science club, or learn to play an instrument. These activities help them explore their interests and develop new skills.Homework is an important part of their life. After finishing it, students like to relax by reading books or playing games.School life in Shanghai is full of learning and fun, helping students grow and prepare for the future.31.What do students usually do before they start their lessons in Shanghai 32.Who helps students understand new things in their classes 33.Where do students eat lunch at school 34.When do some students go to clubs or sports teams 35.What do you think of your school life Why do you think so 【答案】31.They usually do morning exercises (before they start their lessons in Shanghai).32.Teachers.33.In the school dinning hall.34.When school ends./After school.35.I think my school life is colorful. Because I have many interesting classes and I can make lots of good friends.(开放性问答,言之有理即可。)【知识点】说明文;学校生活【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了上海中学生丰富多彩的学校生活。【点评】考查学校生活类阅读。根据问题从文中找关键词,然后以此为线索,运用阅读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,写出问题的正确答案。31.根据They usually do morning exercises before they start their lessons, which helps them stay healthy and focused (专注的).(他们通常在开始上课前做早操,这有助于他们保持健康和专注。)可知上海的中学生通常在开始上课前做早操。故答案为They usually do morning exercises (before they start their lessons in Shanghai).32.根据Teachers are friendly and help students understand new things.(老师很友好,帮助学生理解新事物。)可知老师在课上帮助学生理解新事物。故答案为Teachers.33.根据During lunch, students eat in the school dinning hall.(午餐时,学生们在学校食堂吃饭。)可知学生们在学校食堂吃午饭。故答案为In the school dinning hall.34.根据When school ends, some students go to clubs or sports teams.(放学后,一些学生去俱乐部或运动队。)可知放学后,一些学生去俱乐部或运动队。故答案为When school ends./After school.35.本题为开放性题,言之有理即可。题意为"你认为你的学校生活怎么样?你为什么这么认为?"例如:我认为我的学校生活是丰富多彩的。因为我有很多有趣的课程,我可以交很多好朋友。故答案为I think my school life is colorful. Because I have many interesting classes and I can make lots of good friends.七、从下面两个题目中任选一题,根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中已给出内容不计入总词数,所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。36.(2024七上·海淀期中)假如你是李华,在网上结交了一个新的外国笔友Peter,为了加深彼此的了解,他发来邮件询问有关你的个人爱好,内容包括:你的爱好是什么,你平时做些什么来发展你的爱好,以及爱好给你带来哪些收获。请你用英文给Peter回复一封邮件,邮件的开头和结尾已给出。提示词语:reading, develop (发展), go to the library, on weekends, fun, knowledge提示问题:● What's your hobby ● How do you develop your hobby ● What do you get from your hobby Dear Peter, I'm glad to hear from you. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ I hope we'll be good friends and share more about our hobbies. Yours, Li Hua【答案】例文Dear Peter,I'm glad to hear from you. I'd like to share with you my hobby and what it means to me.For me, my hobby is reading. I set aside an hour every day for reading, usually before going to bed. I also join the school reading club. It not only helps me find new books but also encourages me to develop the good habit of reading.Reading broadens my horizons. In books, I can explore different cultures and learn about the stories of many kinds of people. It's like taking a journey without leaving my home. Reading is also a good way to relax. When I read, I forget my worries and stress.I hope we'll be good friends and share more about our hobbies.Yours,Li Hua【知识点】应用文写作;业余活动;书信、电子邮件【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,给笔友彼得回复邮件,介绍自己的爱好。时态用一般现在时,人称以第一人称为主。文章的开头和结尾已经给出,写作时根据提示要点适当添加细节 ,注意不要遗漏,突出写作重点。注意句子之间的连接与过渡,最后核对有无拼写和语法错误等。【点评】考查应用文写作。短文承接开头,首先介绍了自己的爱好是什么,然后介绍了平时做什么来发展你的爱好,最后介绍了爱好给你带来哪些收获。重点突出,条理清晰,内容连贯。高分亮点:短语:would like to do sth. ,set aside,encourage sb. to do sth. ,develop the good habit of... ,not only…but also,broaden horizons,many kinds of等。句型: I'd like to share with you my hobby and what it means to me.(引导宾语从句);When I read, I forget my worries and stress.(时间状语从句)。37.(2024七上·海淀期中)假如你是李华,某英文网站正在开展以"My New Journey at Junior High"为主题的征文活动。请用英语写一篇短文投稿,谈谈你对初中校园生活的看法,目前遇到了什么问题,以及你打算怎么解决这个问题。提示词语:wonderful, homework, activities, plan the time, try one's best提示问题:● What do you think of your life at junior high ● What is your problem ● What are you going to do to solve your problem ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文My New Journey at Junior HighMy life at junior high is wonderful. I am excited to be in a new school with new friends and teachers. There are so many clubs and activities for me to choose, which allows me to explore my interests and develop new skills.However, I find the workload is heavier than it in primary school. There are more subjects to study and more homework to do. To solve this problem, I am going to plan the time wisely and try my best to stick to it. When I am studying, I will turn off my phone and stay away from social media. I believe it will help me become more effective.Overall, I am enjoying this new stage of my life. I believe I can overcome the problem and make the most of this new journey.【知识点】材料作文;记叙文;学校生活【解析】【分析】本题要求所给的材料提示,以李华的身份,以 "My New Journey at Junior High"为主题写一篇短文,谈谈对初中校园生活的看法,目前遇到了什么问题,以及打算怎么解决这个问题。 时态以一般现在时为主,人称以第一人称为主。写作要点已给出,考注意不要遗漏提示的要点,适当添加细节 ,并突出写作重点。【点评】例文开门见山。文章采用三段式作文,首先点明对初中校园生活的看法。然后阐述自己在初中校园生活中遇到的问题,以及打算怎么解决这个问题。最后总结,表达决心。重点突出,内容完整。高分亮点:短语:allow sb. to do sth.,stick to,turn off,stay away from等;句型:There are so many clubs and activities for me to choose, which allows me to explore my interests and develop new skills.(there be句型,which引导定语从句);I believe I can overcome the problem and make the most of this new journey.(宾语从句)。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 北京市首都师范大学附属中学朝阳学校教育集团2024-2025学年七年级上学期期中英语试题(学生版).docx 北京市首都师范大学附属中学朝阳学校教育集团2024-2025学年七年级上学期期中英语试题(教师版).docx