Unit 3 Make it happen!考点突破训练(含解析)外研版(2024)八年级英语上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 3 Make it happen!考点突破训练(含解析)外研版(2024)八年级英语上册

资源简介

Unit 3 Make it happen!
考点训练
考点突破练/考点集训各个突破。.
Ⅰ.选词填空
从方框中选择合适的词,并用其适当形式填空。
题组1
fair block machine talent risk
1. The large of wood was too heavy to move.
2. My father took me to a book last Sunday. There were all kinds of books.
3. The makes our work much easier.
4. She has a great for singing.
5. Don't take the of swimming in the river.
题组2
object kilogram condition lightning advertisement electricity pioneer earthquake
1. I bought a of sugar.
2. The looks like a small animal.
3. can be very dangerous during a storm.
4. I saw an for a new toy on TV.
5. The of the old house is not good.
6. Turn off the lights when you leave to save
7. Edison was a in the field of electricity.
8. An hit the small town last night.
题组3
weigh fix download warn sense trouble test apply
1. Can you help me to my broken bike
2. Let's this new pen to see if it writes well.
3. Don't yourself with such small things.
4. Can you this rule when you do the exercises
5. I need to the apples to know how much they cost.
6. I want to some interesting games on my phone.
7. Our teachers always us not to be late for class.
8. The dog danger and started barking.
题组4
blind imaginative future everyday despite
1. I'm studying for my life.
2. The man needs a guide dog to help him walk.
3. the rain, we still had a great time at the picnic.
4. Washing hands is an important part of our routine.
5. My little sister is very and loves making up stories.
题组5
辨析: take spend pay cost
1. It the workers six months to build the building last year.
2. The coat me more than one hundred pounds yesterday.
3. Jane about one hour doing her homework last night.
4. I like reading and much money for books.
题组6
辨析: lend borrow keep
1. Could you please me your ruler I left mine at home.
2. You must this storybook well and return it on time.
3. I a camera from my brother and took some photos at the party.
4. How long can I the magazine I haven’t finished reading it.
Ⅱ.用括号内所给词的适当形式填空
1. Out of (curious), I opened the box.
2. The team's (fail) in the game was unexpected.
3. The great (explore) travelled across the ocean to discover new lands.
4. My mother's words drove me (work) harder.
5. He often spends his weekends (read) books.
6. My parents don't allow me (go)out alone at night.
7. She is a very (create) writer and her stories are very popular.
8. The scientists are doing a lot of (explore) in the Amazon rainforest.
9. Short videos have spread (wide)around the world.
10. Edison was a great (invent). He had many (invent) in his life.
Ⅲ.根据汉语意思完成句子
1.这张桌子是由木头制成的。
This desk is wood.
2.她和她姐姐一样友好。
She is friendly her sister.
3.当你和别人见面时,你应该和他们握手。
When you meet others, you should with them.
4.大明没有完成家庭作业,更糟糕的是,他还在课堂上睡着了。
Daming didn't finish his homework. And , he fell asleep in class.
5.玲玲总是在帮助别人,真是个善良的人。
Lingling helps others . She is really a kind person.
6.孩子们对新事物总是很好奇。
Children are always new things.
7.别生她的气了,毕竟她是你的姐姐。
Don't be angry with her. ,she is your sister.
8.本杰明·富兰克林发明了避雷针。
Benjamin Franklin invented the
9.他的表演太精彩了,把我们所有人都震撼到了。
His performance was so wonderful that it us .
10.你能帮我搬一下这个重箱子吗
Can you lend to me to carry this heavy box
11.我们需要想出一个好主意来解决这个问题。
We need to a good idea to solve this problem.
12.他不是故意打破窗户的,只是不小心。
He didn't break the window . It was just an accident.
13.我在购物时偶然发现了这个漂亮的杯子。
I found this beautiful cup when I was shopping.
14.如果你不努力学习,你会错过这次机会。
If you don't study hard, you will this chance.
15.太阳镜可以保护我们的眼睛免受阳光的伤害。
Sunglasses can our eyes the sun.
答案
考点 突破练
Ⅰ.题组1 1. block2. fair 3. machine 4. talent 5. risk
题组2 1. kilogram 2. object 3. Lightning
4. advertisement 5. condition 6. electricity 7. pioneer8. earthquake
题组3 1. fix 2. test3. trouble 4 . apply 5. weigh6. download 7. warn8. sensed
题组4 1. future 2. blind3. Despite 4. everyday5. imaginative
题组51. took2. cost3. spent 4. pay题组61. lend2. keep 3. borrowed 4. keep
Ⅱ.1. curiosity 2. failure 3. explorer 4. to work 5. reading6. to go 7. creative 8. exploration(s) 9. widely10. inventor; inventions
Ⅲ.1. made of 2. as; as 3. shake hands 4. what's worse5. all the time6. curious about
7. After all8. lightning rod9. blew; away 10. a hand11.come up with12. on purpose13. by accident14. miss out15. protect; from
Unit 3 专题训练
完形专题练,拓展思维寻根溯源。
Ⅰ.完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Louis Braille was born in 1809 in a small town of Paris, France. When he was three years old, he became 1 because of a bad accident. Although Louis couldn't see, he didn't 2 studying. When he was ten, with the help of his parents, he went to a special 3 for the blind people.
At first, Louis studied by reading books with 4 that the blind students could touch with their fingers. However, because making that kind of book 5 a lot of money, there were only a few in Louis’ school library. He 6 finished reading all of them. In order to read and learn more, Louis 7 to make a new system(系统) of letters for the blind. He worked very hard on it. 8 , he successfully developed his system. Can you guess how old he was at that time He was only 15 years old!
Louis’ letter system is known as Braille. It is 9 than before so that people can make more books for the blind with less money. It is a great invention because it not only 10 the blind people a useful way to learn knowledge, but also helps them to live an independent life. It really makes a big difference to their lives!
1. A. dead B. sick C. blind D. deaf
2. A. keep on B. give up
C. stay up D. think about
3. A. school B. factory C. farm D. park
4. A. colours B. names C. letters D. covers
5. A. saved B. borrowed
C. lost D. cost
6. A. quickly B. bravely
C. politely D. angrily
7. A. refused B. decided
C. agreed D. failed
8. A. Suddenly B. Recently
C. Unfortunately D. Finally
9. A. prettier B. heavier
C. cheaper D. clearer
10. A. feeds B. gives C. fixes D. troubles
Ⅱ.综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
New inventions can make people's lives better. Let's t 1 a look at some of them!
Hugging(拥抱) toys
When we feel sad, we need someone to be w 2 us. Toys can be our good friends. AUS company made these toys. The company is f 3 for making new things. When you hug the toys, they hug you b 4 ! Each toy is about two kilograms. There are glass beads(珠子) inside the toy. They m 5 the toy heavier so that it can give people the feeling of being hugged. The company hopes the toys can help b 6 kids and adults to lower stress(减压)and have a good sleep.
Freeing your hands
When we film short videos, it can be d7 because we have to hold the phone in one hand. A Japanese company called Fairy Devices has made a neck-worn camera. It looks like an electronic necklace. It can free your h8 ! There is a camera and five microphones on it. It can also be connected(连接) with v 9 chatting apps. In this way, you can s 10 what you see with people far away while travelling.
1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 9. 8. 10.
阅读专题练话题追踪阅读突破
Ⅰ.阅读理解
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Are you angry by the noise of your alarm clock every morning Still feel sleepy after getting up Now, you can say goodbye to that annoying alarm clock; you needn't hear its unpleasant noise every morning.
The Glo Pillow(发光枕) can wake you up with the soft LED light. It can produce the brightness over 40 minutes just like the sunrise.
The pillow is taking the place of the traditional alarm clock. It was designed(设计)by Eoin McNally and Lan Walton to be against the pressures of a“24-hour” lifestyle.
The pillow uses a kind of LED material below the surface. It wakes the user up with light. The material can also show the time on the pillow's surface, and it is perfect for those who sleep with their heads completely buried(埋) and their faces down into the pillow. 40minutes before the pre-set(预设) alarm time, the pillow begins to glow and gently brings the user out of sleep. The natural waking process helps to set “body clock” and makes people build a healthy sleep-and-wake habit slowly.
1. The noise of the alarm clock makes people
A. angry B. relaxed C. happy D. excited
2. The pillow wakes people up with .
A. smell B. sound C. light D. touch
3. The Glo Pillow can take the place of .
A. the LED light B. the alarm clock
C. the sunrise D. people
4. The waking process is helpful to .
A. be against the pressures
B. bury your face
C. build a healthy habit fast
D. set “body clock”
5. What is the best title for this passage
A. Body clock is useful to people
B. Glo Pillow brings you out of sleep
C. Two men created a new product
D. A new kind of LED light wakes you up
Ⅱ.任务型阅读
阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
Humans’ Greatest Achievements
Many of humans’ great achievements are in science and technology. The list is almost endless. The invention of the airplane has changed our lives. The discovery of antibiotics(抗生素) has saved the lives of millions of people. Can you imagine living without electricity What about the printing Without the printing, you wouldn't be reading this article. There are also great achievements in communications, such as the radio, the TV, computers, the internet, and mobile phones. We could probably live without them, but life wouldn't be so interesting.
What about the arts The arts have brought pleasure to many people, but are the songs more important than antibiotics And are cartoons as important an achievement as going to space
We must not forget humans' early achievements. They used fire for cooking and heating and invented the wheel. We can't imagine modern life without cooked food or cars.
What are humans' greatest achievements To answer the question, we need to decide what we mean by “great” Is it anything that makes us rich or happy or saves lives Or is it just anything that makes us say “Wow” What do you think
1. Many of humans’ great achievements are in
2. We probably can't read this article if there's no .
3. The great achievements in made our life so interesting.
4. At first humans used for cooking and heating.
5. The passage talks about .
答案
完形 专题练
Ⅰ .1. C dead死的; sick 生病的; blind盲的; deaf聋的。根据Although Louis couldn't see可知他看不见,所以是失明了。故选 C。
2. B keep on 坚持; give up 放弃; stay up 熬夜; think about考虑。根据“Although Louis couldn't see, he didn't...studying.”可知虽然他看不见,但是他没有放弃学习。故选B。
3. A 根据 for the blind people可知他去了一所特殊学校。故选A。
4. C colour颜色; name名字; letter字母; cover封面。根据 to make a new system of letters for the blind 可知是用手指触摸字母的书。故选C。句意:起初,路易斯是通过阅读盲人学生可以用手指触摸字母的书来学习。
5. D save 拯救; borrow借入; lose 丢失; cost花费。根据there were only a few in Louis’ school library 可知制作这种书需要花费很多钱。故选D。
6. A quickly快速地; bravely 勇敢地; politely 礼貌地;angrily 生气地。根据 there were only a few in Louis’ school library 可知是很快就读完了所有的书。故选A。
7. B句意:为了阅读和学习更多,路易斯决定为盲人制作一个新的字母系统。 refuse 拒绝; decide决定; agree同意; fail 失败。根据 In order to read and learn more 可知是决定制作一种新的字母系统。故选 B。
8. D suddenly突然; recently 最近; unfortunately 不幸地;finally 终于,最后。根据 he successfully developed his system 可知最后成功地开发了自己的系统。故选 D。
9. C prettier 更美丽的; heavier更重的; cheaper更便宜的; clearer更清楚的。根据 people can make more books for the blind with less money 可知这个系统更便宜。故选C。
10. B feed 喂养; give 给予; fix解决; trouble使忧虑。根据上文他为盲人制作了一种新的字母系统可知,是给盲人提供了一种有用的学习知识的方式,故选B。句意:这是一项伟大的发明,因为它不仅给予了盲人学习知识的有用方法,而且还帮助他们过上独立的生活。
Ⅱ.1. take 结合a look at和首字母t可知,此处考查 take a look at“看一看”;再根据空前 Let's 可知,此处考查Let's do sth. “让我们做某事”,应用省略 to 的动词不定式 take作宾语补足语。故填 take。
2. with句意:当我们感到难过时,我们需要有人和我们在一起。根据“When we feel sad, we need someone to be...us.”和首字母w可知,此处是指需要有人与我们在一起。 be with sb“和某人在一起”,故填 with。
3. famous 句意:这家公司以制造新东西而闻名。根据句意和首字母f 可知,此处考查 be famous for“以……闻名”,故填 famous。
4. back句意:当你拥抱玩具时,它们也会拥抱你!根据句意和首字母b可知,此处考查 hug sb back“回抱某人”,这里用副词 back表示方向,强调了动作的相互性。
5. make句意:它们(玻璃珠)使玩具更重,所以玩具给人一种被拥抱的感觉。根据 They... the toy heavier和首字母m可知,此处是指玻璃珠使玩具更重;make“使”,动词,句子时态为一般现在时,主语为 They,谓语动词用原形 make。
6. both 句意:公司希望这些玩具能帮助孩子和成年人减轻压力,睡个好觉。根据 help... kids and adults和首字母b可知,此处是指帮助儿童和成年人,考查 both...and... “……和……两者都”,故填 both。
7. difficult 句意:当我们拍摄短视频时,这可能会很困难,因为我们必须用一只手拿着手机。根据 we have to hold the phone in one hand和首字母d可知,此处是指会很困难;difficult“困难的”,形容词,在句中作表语。故填 difficult。
8. hands 根据本段小标题 Freeing your hands可知,此处是指解放你的双手,故填 hands。
9. video句意:它还可以连接视频聊天应用程序。根据下文 what you see和首字母v可知,此处是指视频聊天应用程序; video“视频”,名词,此处与 chatting apps 组成名词短语,表示这些应用程序与视频聊天相关。故填video。
10. share句意:这样,你就可以在旅行时与远方的人分享你所看到的。根据“… what you see with people faraway while travelling”和首字母s 可知,此处是指与远方的人分享你所看到的,考查 share… with…“与……分享……”,动词短语;由空前情态动词 can 可知,此处应用动词原形 share。
阅读 专题练
Ⅰ .1. A 根据第一段第一句“Are you angry by the noise of your alarm clock every morning ”可知闹钟的噪声使人们生气。故选A。
2. C 根据第二段第一句“The Glo Pillow can wake you up with the soft LED light.”可知发光枕使用光叫醒人们。故选C。
3. B 根据第三段第一句“The pillow is taking the place of the traditional alarm clock.”可知发光枕可以代替闹钟。故选B。
4. D 根据最后一段中“The natural waking process helps to set ‘body clock’ and makes people build a healthy sleep-and-wake habit slowly.”可知发光枕叫醒的方式有利于帮助人们建立生物钟。故选 D。
5. B本文主要介绍了能使人们自然醒来的一款发光枕。故B 项符合文章主题。
Ⅱ.1.science and technology 2.printing 3.communications4. fire 5. humans’ greatest achievements

展开更多......

收起↑

资源预览