2025-2026学年译林版(2024)七年级英语上学期期中模拟练习卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年译林版(2024)七年级英语上学期期中模拟练习卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

2025-2026 学年七年级英语上学期期中模拟练习卷
译林版(2024)
(考试时间:100 分钟 试卷满分:150 分)
第 I 卷(选择题,共 95 分)
一、听力(共 20 小题;1-10 每小题 1 分,11-20 每小题 2 分,共 30 分)
第一部分 听对话回答问题
1.What’s boys’ favourite sport
A. B. C.
2.What are they talking about
A. B. C.
3.What does Mary want to have
A. B. C.
4.What is Joe’s favourite animal
A. B. C.
5.Which letter is on the soccer ball
A. B. C.
6.What does the girl’s mother usually buy on her birthday
A.A book. B.A dress. C.A skirt.
7.When does the school library open
A.8 a.m. B.6 p.m. C.5 p.m.
8.Who is the young woman in the photo
A.Sandy’s friend. B.Sandy’s mother. C.Sandy’s new teacher.
9.Who is in the photo
A.Jane’s aunt. B.Jane’s sister. C.Jane’s mother.
10.What are they going to do
A.Watch a tennis game. B.Cook a quick supper. C.Get ready for a soccer match.
第二部分 听对话或短文回答问题。你将听到一段对话和两篇短文,各听两遍。
听一段对话,完成小题。
11.Where is the pen
A.On the computer. B.On the desk. C.On the book.
12.Whose pen is yellow
A.Jason’s. B.Jane’s. C.Lucy’s.
听短文,回答下列各小题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。
A trip to the Flower Park
Time This
How to get there
Allan wants to row a boat. Things to do
Alice wants to .
13.A.Friday B.Saturday C.Sunday
14.A.On foot B.By bus C.By bike
15.A.go swimming B.have a picnic C.take photos
听短文,回答以下各小题。
16.How old is Andy
A.13. B.14. C.15.
17.Where does Andy live
A.The USA. B.China. C.The UK.
18.What does Andy look like
A.He’s tall. B.He has long hair. C.His hair is yellow.
19.What subject is Andy good at
A.English. B.Science. C.Music.
20.What does Andy like doing after school
A.Swimming. B.Dancing. C.Playing football.
二、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
21.I have ________ friends and we can learn ________ from each other.
A.a lot; a lot B.lot of; a lot of C.a lot of; a lot D.a lot of; a lot of
22.The boy likes reading. Reading books ________ him ________ happy.
A.makes; feel B.make; feels C.makes; feels D.make; feel
23.How much money do you plan ________ the bank (银行) for your new house
A.borrow for B.borrow from C.to borrow for D.to borrow from
24.Work hard, or your dream will never ________.
A.come true B.come back C.come in D.come on
25.I have a toy car and my little brother took ________. Can you help ________ it for me
A.apart it; fix B.it apart; fix C.it apart; fixing D.apart it; fixing
26.—Why not go out for a dinner My treat this time!
—________. But I am busy getting ready for the exam.
A.No problem B.Sounds great C.You are welcome D.In your dreams
27.—________ does your school have the parents’ meeting
—Twice a year.
A.How often B.How long C.How much D.How many
28.The twins look the same but have quite different ________. One is good at playing basketball,
but the other does well in Chinese chess.
A.ages B.looks C.hobbies D.characters
29.— ________
— He is short but strong, and he wears a pair of round glasses.
A.What does Daniel like B.How does Daniel look like
C.What does Daniel look like D.How does Daniel like
30.What can we know from Sandy’s note
Open Day
Date: Friday, 18 September
Place: Classroom
Time: from 8 a.m. to 4 p.m.
Activities: visit the school, watch lessons, have a parents’
meeting
A.Parents will have a meeting in the school hall.
B.The Open Day is on Wednesday, 18 September.
C.Parents can watch lessons at school on that day.
D.Parents visit the school at 5 o’clock in the afternoon.
三、完形填空(共 15 小题; 每小题 1 分, 满分 15 分)
I’m old, but I can still win (赢) many table tennis games. And you will be surprised (惊讶
的 ) when you know my 31 . I am 105 years old! People often say I 32
healthy. They say not many people can live up to (活到) 105. They often ask me 33 to
keep healthy at 105.
I think it’s natural (自然的). I don’t think there is something special. Everyone can live to
105 if they eat 34 food and do 35 .
First, I think 36 is very important. I often have milk and bread for it 37
about 7: 00 a.m. Milk and bread can 38 me energy. So I don’t often feel hungry in the
morning. I 39 eat snacks. I don’t think they are healthy food. I have some rice and
vegetables 40 lunch and supper. I don’t always eat meat. And 41 meals, I
usually have an apple. People say an apple a day 42 the doctor away.
I do some exercise, too. I don’t think I am so old. I play table tennis or badminton for 30
43 every day. I don’t play mahjong(麻将). But sometimes I like 44 with my
friends.
I am 105 years old now. But I feel I am young. Do you want to be young I am sure you can
if you have a good 45 ! Just look at me.
31.A.age B.name C.address D.health
32.A.seems B.look C.feel D.look at
33.A.what B.when C.how D.where
34.A.no B.health C.healthy D.bad
35.A.games B.some exercise C.homework D.reading
36.A.lunch B.breakfast C.supper D.dinner
37.A.on B.of C.in D.at
38.A.take B.have C.give D.with
39.A.often B.always C.never D.usually
40.A.for B.to C.at D.in
41.A.with B.at C.between D.in
42.A.keep B.keeping C.to keep D.keeps
43.A.minutes B.seconds C.hours D.times
44.A.chat B.chating C.chats D.chatting
45.A.food B.breakfast C.lifestyle D.exercise
四、阅读理解(共两节, 20 小题; 每小题 2 分, 满分 40 分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项。
A
2025 Jiangsu Football City League
The 2025 Jiangsu Football City League is a big football event (赛事) in Jiangsu Province.
People call it “Su Chao” for short (简称). Its slogan (口号) is “City Glory; Football Competition”.
It starts in May and lasts (持续) for 7 months, with 85 matches in total (总共). Thirteen teams
from different cities in Jiangsu join the league. Now the first important final round (决赛阶段) is
over, and four strong teams get into the big match round (关键赛事轮次).
Here is some key information (信息) about the big match round:
Team Who to Play in the Big Match
How to Get to the Big Match Round
Name Round
Beats (击败) Taizhou in penalty shootout (点球
Nanjing Taizhou
大战)
Nantong Wins (赢) 5-0 against (对抗) Huai’an Wuxi
Wuxi Wins 3-0 against Yancheng Nantong
Taizhou Beats Xuzhou in penalty shootout Nanjing
People love this league very much. A match in Nanjing even (甚至) has 60,633 viewers (观
众).You can watch the live (现场的) games on Douyin too.
46.The 2025 Jiangsu Football City League starts in ________.
A.March B.May C.July D.September
47.Nantong will play against ________ in the big match round.
A.Wuxi B.Yancheng C.Huai’an D.Xuzhou
48.What can we know from the passage
A.Only 4 teams join the league at first. B.People can watch live games on Douyin.
C.A Nanjing match has 63,063 viewers. D.The league lasts for 5 months.
B
“What’s your favourite sport, Mike ” Ms. Smith asks.
Mike thinks for some time. Everyone in the class is looking at him. He is nervous. He needs
a good answer. “I like football.” Everyone smiles. A few students say, “I like football too!”
That is a safe answer. Mike really likes ice hockey (冰球), but no one else in the class likes
it. He wishes he could be honest, but he worries about what they will say. They will say things like,
“Ice hockey Why ” or “What is that ” They don’t know about it.
Mike comes from Maryland. All the kids there like ice hockey. But here in Florida, kids
love football. He asks his dad, “Why don’t the kids here like ice hockey ”
His dad smiles. “Their families grow up watching football. They like football. We grow up
watching ice hockey, so we like ice hockey.” “They are so similar (相似的).”
“Why not invite (邀请) some kids to the next game ” Dad asks. “We will take them with
us.”
Mike does that. He asks his friends Dave and Tommy. They do not know about ice hockey.
They never watch an ice hockey game before. They are excited to see it.
At the game, they have hot dogs and cola. Dave and Tommy ask Mike many questions
about the rules and the teams. They watch with great interest. All of them have fun.
The next time at school when Ms. Smith asks Mike what his favourite sport is, he says, “Ice
hockey.” Dave and Tommy smile and say, “We like ice hockey too!”
Mike is happy. He likes it when other people like the things he likes. He has friends who
understand (理解) him.
49.Which is the right order (顺序) according to the story
①Mike is nervous in class. ②Mike’s friends say they like ice hockey too.
③Mike asks his dad for help. ④Mike invites friends to watch the game.
A.④ ③ ② ① B.④ ② ③ ① C.① ② ③ ④ D.① ③ ④ ②
50.How do Dave and Tommy feel after watching the ice hockey game
A.Sad. B.Nervous. C.Happy. D.Angry.
51.The phrase “be honest” in Paragraph 3 means “to say something ________”.
A.true B.amazing C.different D.easy
52.Mike doesn’t share his true feeling (感受) at first because he ________.
A.likes football better B.is afraid others don’t like his hobby
C.thinks football is a popular sport D.thinks nobody likes football
C
The next day, something very strange happened. Letters started coming for Harry. Not just
one or two, but dozens of them. They were addressed in green ink on yellow paper.
His uncle, Vernon Dursley, tried to stop them. He took the letters from the mailman. He
didn’t let Harry have any. But the letters kept coming. They came through the letter box, under the
door, and even through the window.
Finally, Uncle Vernon decided to take the family away to a small hotel. He thought they
could escape the letters there. But the next morning, exactly at breakfast time, one hundred letters
came flying through the fireplace!
Uncle Vernon was very angry and scared. He drove them to a lonely island in the middle of
a lake. There was no post office there. “No letters can find us here!” he said.
But the next day, at midnight, a giant man named Hagrid knocked down the door of their
small hut (小屋). He had a letter in his hand. He gave it to Harry.
Harry’s hands shook as he opened the letter. It said:
HOGWARTS SCHOOL of WITCHCRAFT and WIZARDRY
We are pleased to inform you that you have a place at Hogwarts.
Please find enclosed (随函附上的) a list of all necessary books and equipment. Harry
looked at it. The list was very long. It included (包含) books, robes, a hat, a cloak (斗篷), and
other things. Harry saw one very strange item: a wand (魔杖).
——Harry Potter and the Philosopher’s Stone
53.How did the letters look
A.They were written in blue ink on white paper. B.They were written in green ink on
yellow paper.
C.They were very small and hard to see. D.They were typed on a computer.
54.What does the word “necessary” mean in this passage
A.Very expensive or costly. B.Very old and difficult to find. C.Needed or
required. D.Magic and powerful.
55.What is the correct order of the events
① The family went to a hotel. ② One hundred letters came through the fireplace. ③ Letters came
under the door.
④ Hagrid gave Harry the letter. ⑤ The family went to a lonely island.
A.③①②⑤④ B.①②③④⑤ C.③②①⑤④ D.②①③⑤④
56.From the passage, we can see that Uncle Vernon is ________.
A.happy and excited about the letters B.scared and tries to hide from the letters
C.a wizard (巫师) himself D.the one who wrote the letters
D
①When we talk about communication (沟通), we often think of talking with others. But do
you know that we also talk with ourselves from time to time For example, your mum asks you
what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You
think that it would be great to have sandwiches. Until you tell your mum what you want to eat,
you are talking with yourself.
②We call this kind of communication intrapersonal (内心的) communication. This can be
talking to ourselves, reading, writing, thinking, understanding and remembering something.
③Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal
communication allows you to understand yourself better. When you’re comfortable with who you
are, and you know what you want, you can better get on with yourself. Also, intrapersonal
communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings. When you find that your
mind is full of bad thoughts and sad feelings, you will try to cheer up and get rid of them.
④What’s more, intrapersonal communication helps you to talk with others. Understanding
your thoughts and feelings better allows you to put yourself in others’ shoes when you talk to or
listen to them. Then, you can better understand and get on with them.
57.How does the writer explain the idea of intrapersonal communication in Paragraph 1
A.He offers some facts. B.He gives an example.
C.He shows numbers. D.He asks and answers a question.
58.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.The rules of intrapersonal communication.
B.The problems of intrapersonal communication.
C.The ways of intrapersonal communication.
D.The good points of intrapersonal communication.
59.What’s the structure of the text (Paragraph 1=①...)
A. B. C. D.
60.What is the purpose of the text
A.To tell us what Intrapersonal communication is.
B.To advise us to talk with others more often.
C.To describe the importance of getting on with others.
D.To show us how to talk with others.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文
通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
What is your favourite subject at school And why do you like it
61 I love languages (语言) very much, and I enjoy learning English. I have
penfriends from other countries. We often write emails to each other.
62 When I learn history, I like thinking about the life in the past. I can learn
many things from history. I hope to have a time machine (时光机器). Why 63
Besides (除此之外), I like maths because I like playing with numbers. 64 They
always teach me a lot of things.
I like these subjects. I also like my teachers. 65 Can you tell me something about
your favourite subject
A.They are very kind.
B.Another subject I like is history.
C.We can speak English well.
D.My favourite subject is English.
E.I want to make friends with them.
F.And I always meet very good maths teachers.
G.Because I really want to travel to the past.
第 II 卷(非选择题,共 55 分)
五、词汇运用(共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
第一节 根据句意,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。在横线上写出空缺
处所填单词的正确形式。(每空一词)
66.Suzhou (博物馆) is a beautiful building designed by I. M. Pei.
67.Daniel would like to share his three (模型) planes with his classmates.
68.Simon always (享受……的乐趣) his time on the sports field.
69.Rick likes science and always (修理) things around his house.
70.Today is a (特别的) day—my brother starts his first day of school!
71.He is very nice and always ready (help) others.
72.The doctor says his work is to protect people’s (life) and health.
73.There are (end) books in the library, so we can always find something to read.
74.These (science) help us know more about space through hard work.
75.The Class One, Grade Seven students are ready (introduce) their school to the
foreign teachers.
第二节 请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,填入其正确形式。每个单
词或短语仅用一次。
sound other take place be full of skill
School life 76 fun and amazing activities. Every year, our school art festival
77 in the school hall. The students get to show different art 78 at the festival.
Some paint really good pictures, some give dance shows on stage, 79 make great
pieces of music. It is a great day for everyone to share and feel the fun of art together. 80
exciting, doesn’t it
六、短文填空(共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
根据短文内容及所给首字母提示写出所缺单词,使短文意思完整,每空一词。
Chinese cartoon film Nobody has become a dark horse this summer. After 29 days, it makes
over 1.4 billion yuan. B 81 children and adults love this film.
The story describes a small pig monster who lives in a place called Langlang Mountain. He
w 82 hard for the Cave King, but he always m 83 the king feel angry. After
losing his job, he leaves the mountain and makes f 84 with three other small and
nameless monsters. Together, they pretend (假装) to be the famous group from Journey to the
West and start a dangerous journey to grow and help each o 85 along the way.
The film is popular because it shows the problems of common people. Although the little
monsters are weak, they fight bravely. Many viewers say they see themselves in these characters
Nobody is also famous for its beautiful art style. Made by Shanghai Animation Film Studio,
it uses traditional Chinese painting s 86 . The soft colors of ink—wash paintings create a
special, dreamlike world—views like foggy mountains look r 87 wonderful.
The movie shows Chinese culture as well. For example, it references (参考) the classic
1986 TV show Journey to the West and old b 88 from Shanxi Province (省)
Nobody is not o 89 a film. It brings happiness and teaches us that e 90
can be a hero (英雄). It also shows us the power of courage and dreams. If you like stories with
fun and exciting trips, this is a movie you won’t want to miss.
七、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2 分, 满分 10 分)
Chinese chess is a two-player board game with 32 pieces in red and black. People move the
pieces on the lines. Among all these pieces. King is the most important. It must stay in the palace.
If it gets checked (被“将死”), the game is over. So the players should check the other’s King
while protecting (保护) one’s own King.
Chinese chess is different from chess. It is full of Chinese culture. Playing chess is good for
remembering, logical thinking and understanding ability. Also, it is a game that people of all ages
can play.
As part of Chinese culture, Chinese chess is not only popular in China. Now people from
many different countries play Chinese chess. More and more foreigners (外国人) take part in the
Chinese chess “World Cup” every two years. In their eyes, Chinese chess can help them learn
more about China.
根据短文内容,回答下列问题。(不超过 7 个词)
91.What colour are the pieces in Chinese chess
92.What’s the most important piece in the game
93.Is Chinese chess the same as chess
94.How often do the foreigners take part in the Chinese chess “World Cup”
95.Why do more and more foreigners play Chinese chess
八、书面表达(共 1 小题; 满分 25 分)
96.假设你是一个叫做张亮的男孩,请你根据下表内容做个自我介绍。
姓名 张亮
年龄 12 岁
身份 阳光中学(Sunshine Middle School)七年级(1)班学生;
外貌品质 短发,高而且苗条,乐于助人,经常帮助同学;
最喜爱的科目是英语,因为……;
喜欢排球,是学校排球队的一名成员; 爱好
喜欢读书,莫言是你的楷模;
喜欢听音乐,因为……
梦想 ……(至少一点)
注意:
1. 要点齐全,适当发挥,语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范;
2. 词数 80 词左右;
3. 文中不得提及有关考生个人身份的任何信息。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
____________________________________2025-2026 学年七年级英语上学期期中模拟练习卷
译林版(2024)解析卷
(考试时间:100 分钟 试卷满分:150 分)
第 I 卷(选择题,共 95 分)
一、听力(共 20 小题;1-10 每小题 1 分,11-20 每小题 2 分,共 30 分)
第一部分 听对话回答问题
1.What’s boys’ favourite sport
A. B. C.
【答案】B
【原文】W: Do you like playing basketball
M: Yes, I do. And I like swimming too. But running is my favorite.
2.What are they talking about
A. B. C.
【答案】A
【原文】A: Excuse me, are these your pencils, Eric
B: The blue pencils and the yellow ones are mine, and the green ones are Mike’s.
3.What does Mary want to have
A. B. C.
【答案】A
【原文】A: Would you like some oranges or apples, Mary
B: No, I’d like a glass of water, Uncle Jack.
4.What is Joe’s favourite animal
A. B. C.
【答案】C
【原文】W: Do you like animals, Joe
M: Yes, I like cats and birds, and dogs are my favourite.
5.Which letter is on the soccer ball
A. B. C.
【答案】A
【原文】W: Jack, is this soccer ball yours It has a “J” on it
M: No, it’s Jason’s.
6.What does the girl’s mother usually buy on her birthday
A.A book. B.A dress. C.A skirt.
【答案】B
【原文】M: What presents do you usually get on your birthday
W: My father usually buys me a book and my mother usually buys a dress.
7.When does the school library open
A.8 a.m. B.6 p.m. C.5 p.m.
【答案】A
【原文】M: Is your school library open at 6 p.m.
W: No. It is open from 8 a.m. to 5 p.m.
8.Who is the young woman in the photo
A.Sandy’s friend. B.Sandy’s mother. C.Sandy’s new teacher.
【答案】B
【原文】略
9.Who is in the photo
A.Jane’s aunt. B.Jane’s sister. C.Jane’s mother.
【答案】A
【原文】M: Is that your mom in the photo, Jane
W: No, that’s my aunt.
10.What are they going to do
A.Watch a tennis game. B.Cook a quick supper. C.Get ready for a soccer match.
【答案】A
【原文】W: Come on, Mike. The tennis game is at seven o’clock p.m. We’re late.
M: Uh, Jane, the tennis game is at eight p.m. It is six thirty p.m. now.
第二部分 听对话或短文回答问题。你将听到一段对话和两篇短文,各听两遍。
听一段对话,完成小题。
11.Where is the pen
A.On the computer. B.On the desk. C.On the book.
12.Whose pen is yellow
A.Jason’s. B.Jane’s. C.Lucy’s.
【答案】11.A 12.C
【原文】W: I found a pen on the computer. Is that yours, Jason
M: Oh, Jane, what color is the pen I lost mine.
W: It’s yellow.
M: Mine is white. Lucy’s is yellow.
听短文,回答下列各小题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。
A trip to the Flower Park
Time This
How to get there
Allan wants to row a boat. Things to do
Alice wants to .
13.A.Friday B.Saturday C.Sunday
14.A.On foot B.By bus C.By bike
15.A.go swimming B.have a picnic C.take photos
【答案】13.B 14.A 15.C
【原文】Alice is going to Flower Park with Allan this Saturday, because there is a flower show
there on Saturday. The park is next to their school , so they are going there on foot . In the park,
there is a lake in the centre. Allan wants to row a boat there and Alice wants to take photos of
flowers .
听短文,回答以下各小题。
16.How old is Andy
A.13. B.14. C.15.
17.Where does Andy live
A.The USA. B.China. C.The UK.
18.What does Andy look like
A.He’s tall. B.He has long hair. C.His hair is yellow.
19.What subject is Andy good at
A.English. B.Science. C.Music.
20.What does Andy like doing after school
A.Swimming. B.Dancing. C.Playing football.
【答案】16.A 17.C 18.C 19.B 20.C
【原文】 I’m Andy. I’m 13 years old. I live with my grandparents in London. I’m a student in
Highlands School here. I’m not tall, and I have short yellow hair. I like reading books very much.
At school, I like Science because I m good at it. After school, I like playing football with my
friends. Do you want to be my friend
二、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
21.I have ________ friends and we can learn ________ from each other.
A.a lot; a lot B.lot of; a lot of C.a lot of; a lot D.a lot of; a lot of
【答案】C
【详解】句意:我有很多朋友,我们可以从对方身上学到很多东西。
考查短语。a lot 很,副词短语;a lot of 很多,形容词短语,修饰名词;lot of 错误表达。根
据“I have…friends”可知,第一空修饰名词复数 friends,填 a lot of;第二空修饰动词 learn,
用 a lot。故选 C。
22.The boy likes reading. Reading books ________ him ________ happy.
A.makes; feel B.make; feels C.makes; feels D.make; feel
【答案】A
【详解】句意:这个男孩喜欢阅读。读书使他感到快乐。
考查主谓一致和使役动词用法。make 使……让……;feel 感觉。根据“Reading books”可知,
此处是动名词短语作主语,谓语用第三人称单数 makes,make sb. do sth.意为“让某人做某事”,
固定用法。故选 A。
23.How much money do you plan ________ the bank (银行) for your new house
A.borrow for B.borrow from C.to borrow for D.to borrow from
【答案】D
【详解】句意:你打算从银行借多少钱买新房?
考查动词短语及非谓语动词。borrow for 为……借;borrow from 从……借入。根据“the bank”
可知,是指从银行借钱,用 borrow from;plan to do sth“打算做某事”,空处用不定式作宾语。
故选 D。
24.Work hard, or your dream will never ________.
A.come true B.come back C.come in D.come on
【答案】A
【详解】句意:努力工作,否则你的梦想永远不会实现。
考查动词短语。come true 实现;come back 回来;come in 进来;come on 快点。根据“your
dream will never”可知,句子主语“your dream”需搭配表示“实现”的动词短语,此处指不努力
工作,梦想就不会实现。故选 A。
25.I have a toy car and my little brother took ________. Can you help ________ it for me
A.apart it; fix B.it apart; fix C.it apart; fixing D.apart it; fixing
【答案】B
【详解】句意:我有一辆玩具车,我弟弟把它拆开了。你能帮我修好它吗?
考查动词短语及非谓语动词。第一空,take apart“把……拆开”,属于“动词+副词”结构,当
宾语为代词 (如 it) 时,代词必须放在动词 (take) 和副词 (apart) 之间,即 take it apart,排
除 A 和 D;第二空,help (to) do sth.“帮助做某事”,固定搭配,这里用 to fix 或 fix,排除 C。
故选 B。
26.—Why not go out for a dinner My treat this time!
—________. But I am busy getting ready for the exam.
A.No problem B.Sounds great C.You are welcome D.In your dreams
【答案】B
【详解】句意:——为什么不出去吃晚饭?这次我请客。 ——(这主意)听起来不错。
但我正忙着准备考试。
考查情景交际。No problem 没问题;Sounds great 听起来不错;You are welcome 不客气;In
your dreams 做梦去吧。根据“ Why not go out for a dinner ”可知,说话者提议一起出去吃晚餐,
故此处回答者应该回应这一建议,故应用(“ 这主意)听起来不错”。故选 B。
27.—________ does your school have the parents’ meeting
—Twice a year.
A.How often B.How long C.How much D.How many
【答案】A
【详解】句意:——你们学校多久开一次家长会?——一年两次。
考查特殊疑问句。How often 多久一次;How long 多长时间,询问时间长度;How much 多
少钱,询问价格;How many 多少,询问可数名词数量。根据答语“Twice a year”可知询问频
率,故选 A。
28.The twins look the same but have quite different ________. One is good at playing basketball,
but the other does well in Chinese chess.
A.ages B.looks C.hobbies D.characters
【答案】C
【详解】句意:这对双胞胎看起来一样,但有着相当不同的爱好。一个擅长打篮球,另一个
擅长下中国象棋。
考查名词辨析。ages“年龄”;looks“外貌”;hobbies“爱好”;characters“性格”。根据后半句“One
is good at playing basketball, but the other does well in Chinese chess”描述的具体活动,可知指
的是爱好方面的差异,而非年龄、外貌或性格。故选 C。
29.— ________
— He is short but strong, and he wears a pair of round glasses.
A.What does Daniel like B.How does Daniel look like
C.What does Daniel look like D.How does Daniel like
【答案】C
【详解】句意:——Daniel 长什么样?——他矮但强壮,戴着一副圆眼镜。
考查询问外貌的表达。根据“He is short but strong, and he wears a pair of round glasses.”可知此
处询问外貌,应用“what...look like”结构,故选 C。
30.What can we know from Sandy’s note
Open Day
Date: Friday, 18 September
Place: Classroom
Time: from 8 a.m. to 4 p.m.
Activities: visit the school, watch lessons, have a parents’
meeting
A.Parents will have a meeting in the school hall.
B.The Open Day is on Wednesday, 18 September.
C.Parents can watch lessons at school on that day.
D.Parents visit the school at 5 o’clock in the afternoon.
【答案】C
【详解】句意:我们能从 Sandy 的笔记中知道什么?
考查常识。Parents will have a meeting in the school hall.家长们将在学校礼堂开会;The Open
Day is on Wednesday, 18 September.开放日定于 9 月 18 日星期三;Parents can watch lessons at
school on that day.家长可以在那天在学校观看教学视频;Parents visit the school at 5 o’clock in
the afternoon.家长们会在下午五点来学校探望孩子。根据笔记中的“Activities: visit the school,
watch lessons, have a parents’ meeting”可知,父母可以在开放日观看课程。故选 C。
三、完形填空(共 15 小题; 每小题 1 分, 满分 15 分)
I’m old, but I can still win (赢) many table tennis games. And you will be surprised (惊讶
的 ) when you know my 31 . I am 105 years old! People often say I 32
healthy. They say not many people can live up to (活到) 105. They often ask me 33 to
keep healthy at 105.
I think it’s natural (自然的). I don’t think there is something special. Everyone can live to
105 if they eat 34 food and do 35 .
First, I think 36 is very important. I often have milk and bread for it 37
about 7: 00 a.m. Milk and bread can 38 me energy. So I don’t often feel hungry in the
morning. I 39 eat snacks. I don’t think they are healthy food. I have some rice and
vegetables 40 lunch and supper. I don’t always eat meat. And 41 meals, I
usually have an apple. People say an apple a day 42 the doctor away.
I do some exercise, too. I don’t think I am so old. I play table tennis or badminton for 30
43 every day. I don’t play mahjong(麻将). But sometimes I like 44 with my
friends.
I am 105 years old now. But I feel I am young. Do you want to be young I am sure you can
if you have a good 45 ! Just look at me.
31.A.age B.name C.address D.health
32.A.seems B.look C.feel D.look at
33.A.what B.when C.how D.where
34.A.no B.health C.healthy D.bad
35.A.games B.some exercise C.homework D.reading
36.A.lunch B.breakfast C.supper D.dinner
37.A.on B.of C.in D.at
38.A.take B.have C.give D.with
39.A.often B.always C.never D.usually
40.A.for B.to C.at D.in
41.A.with B.at C.between D.in
42.A.keep B.keeping C.to keep D.keeps
43.A.minutes B.seconds C.hours D.times
44.A.chat B.chating C.chats D.chatting
45.A.food B.breakfast C.lifestyle D.exercise
【答案】
31.A 32.B 33.C 34.C 35.B 36.B 37.D 38.C 39.
C 40.A 41.C 42.D 43.A 44.D 45.C
【导语】本文主要介绍了一位 105 岁老人的健康生活方式。
31.句意:当你知道我的年龄时,你会感到惊讶的。
age 年龄;name 名字;address 地址;health 健康。根据“I am 105 years old”可知,惊讶的是
年龄,故选 A。
32.句意:人们常说我看起来很健康。
seems 似乎,看起来像;look 看起来;feel 感觉;look at 看。根据“healthy”可知,看起来很
健康,主语是 I,动词用原形,故选 B。
33.句意:他们经常问我如何在 105 岁时保持健康。
what 什么;when 什么时候;how 如何;where 在哪。根据“ask me...to keep healthy at 105.”
可知,问的是如何保持健康,故选 C。
34.句意:每个人都可以活到 105 岁,如果他们吃健康的食物和做一些运动。
no 没有;health 健康;healthy 健康的;bad 坏的。根据“Everyone can live to 105”可知,前提
是要吃健康的食物,应用形容词作定语,故选 C。
35.句意:每个人都可以活到 105 岁,如果他们吃健康的食物和做一些运动。
games 游戏;some exercise 一些锻炼;homework 作业;reading 阅读。根据“do”结合文章和
健康有关可知,是指做运动,故选 B。
36.句意:首先,我认为早餐很重要。
lunch 午餐;breakfast 早餐;supper 晚餐;dinner 晚餐。根据“about 7: 00 a.m.”可知,是指早
餐,故选 B。
37.句意:我经常在早上 7 点左右喝牛奶和吃面包。
on 后跟具体的一天;of……的;in 后跟年/月/季节等;at 后跟时刻。空后是时刻,应用 at,
故选 D。
38.句意:牛奶和面包能给我能量。
take 拿;have 有;give 给;with 和。根据“Milk and bread can...me energy.”可知,牛奶和面包
能给人能量。故选 C。
39.句意:我从不吃零食。
often 经常;always 总是;never 从不;usually 通常。根据“I don’t think they are healthy food”
可知,从不吃零食,故选 C。
40.句意:我午餐和晚餐吃一些米饭和蔬菜。
for 为了;to 到;at 在;in 在……里面。介词 for+三餐,故选 A。
41.句意:两餐之间,我通常吃一个苹果。
with 和;at 在;between 在……之间;in 在……里面。根据“meals, I usually have an apple”可
知,在两餐之间吃苹果,故选 C。
42.句意:人们说一天一个苹果,医生远离我。
keep 保持,动词原形;keeping 动名词/现在分词;to keep 动词不定式;keeps 动词三单。根
据“an apple a day...the doctor away.”可知,这是一个句子,空处作谓语,主语是单数,动词用
三单,故选 D。
43.句意:我每天打 30 分钟乒乓球或羽毛球。
minutes 分钟;seconds 秒;hours 小时;times 次数。根据“I play table tennis or badminton for
30...every day.”可知,应该是打 30 分钟乒乓球或羽毛球。故选 A。
44.句意:但有时我喜欢和我的朋友聊天。
chat 聊天,动词原形;chating 语法错误;chats 动词三单;chatting 动名词/现在分词。like doing
sth“喜欢做某事”,动名词作宾语,故选 D。
45.句意:我相信你可以,如果你有一个良好的生活方式!
food 食物;breakfast 早餐;lifestyle 生活方式;exercise 锻炼。根据“Do you want to be young”
可知,想要年轻就要有一个健康的生活方式,故选 C。
四、阅读理解(共两节, 20 小题; 每小题 2 分, 满分 40 分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项。
A
2025 Jiangsu Football City League
The 2025 Jiangsu Football City League is a big football event (赛事) in Jiangsu Province.
People call it “Su Chao” for short (简称). Its slogan (口号) is “City Glory; Football Competition”.
It starts in May and lasts (持续) for 7 months, with 85 matches in total (总共). Thirteen teams
from different cities in Jiangsu join the league. Now the first important final round (决赛阶段) is
over, and four strong teams get into the big match round (关键赛事轮次).
Here is some key information (信息) about the big match round:
Team Who to Play in the Big Match
How to Get to the Big Match Round
Name Round
Beats (击败) Taizhou in penalty shootout (点球
Nanjing Taizhou
大战)
Nantong Wins (赢) 5-0 against (对抗) Huai’an Wuxi
Wuxi Wins 3-0 against Yancheng Nantong
Taizhou Beats Xuzhou in penalty shootout Nanjing
People love this league very much. A match in Nanjing even (甚至) has 60,633 viewers (观
众).You can watch the live (现场的) games on Douyin too.
46.The 2025 Jiangsu Football City League starts in ________.
A.March B.May C.July D.September
47.Nantong will play against ________ in the big match round.
A.Wuxi B.Yancheng C.Huai’an D.Xuzhou
48.What can we know from the passage
A.Only 4 teams join the league at first. B.People can watch live games on Douyin.
C.A Nanjing match has 63,063 viewers. D.The league lasts for 5 months.
【答案】46.B 47.A 48.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了 2025 年江苏省足球城市联赛的相关信息,包括赛事的
起止时间、参赛队伍、关键赛事轮次的对阵情况以及观众观看方式等。
46.细节理解题。根据文章第一段“It starts in May and lasts (持续) for 7 months...”可知,2025
年江苏省足球城市联赛在五月开始。故选 B。
47.细节理解题。根据表格中“Nantong”一行“Who to Play in the Big Match Round”对应的内
容“Wuxi”可知,南通在关键赛事轮次将对阵无锡。故选 A。
48.推理判断题。根据文章最后一段“You can watch the live (现场的) games on Douyin too.”
可知,人们可以在抖音上观看现场比赛,B 选项正确。故选 B。
B
“What’s your favourite sport, Mike ” Ms. Smith asks.
Mike thinks for some time. Everyone in the class is looking at him. He is nervous. He needs
a good answer. “I like football.” Everyone smiles. A few students say, “I like football too!”
That is a safe answer. Mike really likes ice hockey (冰球), but no one else in the class likes
it. He wishes he could be honest, but he worries about what they will say. They will say things like,
“Ice hockey Why ” or “What is that ” They don’t know about it.
Mike comes from Maryland. All the kids there like ice hockey. But here in Florida, kids
love football. He asks his dad, “Why don’t the kids here like ice hockey ”
His dad smiles. “Their families grow up watching football. They like football. We grow up
watching ice hockey, so we like ice hockey.” “They are so similar (相似的).”
“Why not invite (邀请) some kids to the next game ” Dad asks. “We will take them with
us.”
Mike does that. He asks his friends Dave and Tommy. They do not know about ice hockey.
They never watch an ice hockey game before. They are excited to see it.
At the game, they have hot dogs and cola. Dave and Tommy ask Mike many questions
about the rules and the teams. They watch with great interest. All of them have fun.
The next time at school when Ms. Smith asks Mike what his favourite sport is, he says, “Ice
hockey.” Dave and Tommy smile and say, “We like ice hockey too!”
Mike is happy. He likes it when other people like the things he likes. He has friends who
understand (理解) him.
49.Which is the right order (顺序) according to the story
①Mike is nervous in class. ②Mike’s friends say they like ice hockey too.
③Mike asks his dad for help. ④Mike invites friends to watch the game.
A.④ ③ ② ① B.④ ② ③ ① C.① ② ③ ④ D.① ③ ④ ②
50.How do Dave and Tommy feel after watching the ice hockey game
A.Sad. B.Nervous. C.Happy. D.Angry.
51.The phrase “be honest” in Paragraph 3 means “to say something ________”.
A.true B.amazing C.different D.easy
52.Mike doesn’t share his true feeling (感受) at first because he ________.
A.likes football better B.is afraid others don’t like his hobby
C.thinks football is a popular sport D.thinks nobody likes football
【答案】49.D 50.C 51.A 52.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了 Mike 因为担心同学不理解而不敢说出自己最喜欢的运
动是冰球,后来在父亲的建议下邀请朋友观看比赛,最终获得朋友认可的故事。
49.细节理解题。根据“‘What’s your favourite sport, Mike ’ Ms. Smith asks. Mike...is nervous.”
“He asks his dad when he gets home. ‘Why don’t the kids here like ice hockey ’”“He asks his
friends Dave and Tommy.”和“Dave and Tommy smile and say, ‘We like hockey, too!’”可知当
Mike 被问到最喜欢的运动时,很紧张,他给出不是发自内心的答案后很困惑,所以向爸爸
求助,在爸爸的建议下他邀请朋友观看冰球比赛,朋友们也爱上了冰球运动,故选 D。
50.细节理解题。根据“They are excited to see it…All of them have fun.”可知,Dave 和 Tommy
的感受是开心的。故选 C。
51.词句猜测题。根据“Mike really likes ice hockey…but he worries about what they will say.”
可知,“be honest”指“说出真实想法”。选项 A“true”(真实的)符合语境。故选 A。
52.推理判断题。根据“He wishes he could be honest…but he worries about what they will say.”
可知,Mike 最初不敢分享真实感受是因为害怕别人不喜欢他的爱好。故选 B。
C
The next day, something very strange happened. Letters started coming for Harry. Not just
one or two, but dozens of them. They were addressed in green ink on yellow paper.
His uncle, Vernon Dursley, tried to stop them. He took the letters from the mailman. He
didn’t let Harry have any. But the letters kept coming. They came through the letter box, under the
door, and even through the window.
Finally, Uncle Vernon decided to take the family away to a small hotel. He thought they
could escape the letters there. But the next morning, exactly at breakfast time, one hundred letters
came flying through the fireplace!
Uncle Vernon was very angry and scared. He drove them to a lonely island in the middle of
a lake. There was no post office there. “No letters can find us here!” he said.
But the next day, at midnight, a giant man named Hagrid knocked down the door of their
small hut (小屋). He had a letter in his hand. He gave it to Harry.
Harry’s hands shook as he opened the letter. It said:
HOGWARTS SCHOOL of WITCHCRAFT and WIZARDRY
We are pleased to inform you that you have a place at Hogwarts.
Please find enclosed (随函附上的) a list of all necessary books and equipment. Harry
looked at it. The list was very long. It included (包含) books, robes, a hat, a cloak (斗篷), and
other things. Harry saw one very strange item: a wand (魔杖).
——Harry Potter and the Philosopher’s Stone
53.How did the letters look
A.They were written in blue ink on white paper. B.They were written in green ink on
yellow paper.
C.They were very small and hard to see. D.They were typed on a computer.
54.What does the word “necessary” mean in this passage
A.Very expensive or costly. B.Very old and difficult to find. C.Needed or
required. D.Magic and powerful.
55.What is the correct order of the events
① The family went to a hotel. ② One hundred letters came through the fireplace. ③ Letters came
under the door.
④ Hagrid gave Harry the letter. ⑤ The family went to a lonely island.
A.③①②⑤④ B.①②③④⑤ C.③②①⑤④ D.②①③⑤④
56.From the passage, we can see that Uncle Vernon is ________.
A.happy and excited about the letters B.scared and tries to hide from the letters
C.a wizard (巫师) himself D.the one who wrote the letters
【答案】53.B 54.C 55.A 56.B
【导语】本文节选自《哈利·波特与魔法石》,主要讲述了哈利收到大量绿字黄纸的神秘信件,
姨父弗农极力阻挠却无法阻止,最终海格亲自送达霍格沃茨入学通知,包含魔杖等必备物品
清单。
53.细节理解题。根据第一段“They were addressed in green ink on yellow paper.”可知,信件
是用绿墨水写在黄纸上的。故选 B。
54.词句猜测题。根据“Harry’s hands shook as he opened the letter. It said: HOGWARTS
SCHOOL of WITCHCRAFT and WIZARDRY…We are pleased to inform you that you have a
place at Hogwarts. Please find enclosed a list of all necessary books and equipment…”及语境可
知,哈利非常激动,因为他收到了霍格沃茨魔法学校的录取通知书,可推测随信附上的是入
学“必备”物品,与选项 C“需要的或被要求的”意思相符。故选 C。
55.推理判断题。根据第二段“But the letters kept coming…under the door”、第三段“Uncle
Vernon decided to take the family away to a small hotel…one hundred letters came flying through
the fireplace!”、第四段“ He drove them to a lonely island in the middle of a lake.”及第五段
“a giant man named Hagrid… He had a letter in his hand. He gave it to Harry.”可知,该事件正确
的顺序应为③①②⑤④。故选 A。
56.推理判断题。根据第一段“Letters started coming for Harry…His uncle, Vernon Dursley, tried
to stop them…But the letters kept coming”、第三段“Uncle Vernon decided to take the family
away to a small hotel…one hundred letters came flying through the fireplace!”及第四段“He
drove them to a lonely island in the middle of a lake.”可知,弗农叔叔因收到很多奇怪的信件决
定带着全家去一家小旅馆躲避,随着一百封信蜂拥而至,他开车把家人带到了一个荒岛,可
推测弗农叔叔感到害怕,试图躲避那些信件。故选 B。
D
①When we talk about communication (沟通), we often think of talking with others. But do
you know that we also talk with ourselves from time to time For example, your mum asks you
what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You
think that it would be great to have sandwiches. Until you tell your mum what you want to eat,
you are talking with yourself.
②We call this kind of communication intrapersonal (内心的) communication. This can be
talking to ourselves, reading, writing, thinking, understanding and remembering something.
③Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal
communication allows you to understand yourself better. When you’re comfortable with who you
are, and you know what you want, you can better get on with yourself. Also, intrapersonal
communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings. When you find that your
mind is full of bad thoughts and sad feelings, you will try to cheer up and get rid of them.
④What’s more, intrapersonal communication helps you to talk with others. Understanding
your thoughts and feelings better allows you to put yourself in others’ shoes when you talk to or
listen to them. Then, you can better understand and get on with them.
57.How does the writer explain the idea of intrapersonal communication in Paragraph 1
A.He offers some facts. B.He gives an example.
C.He shows numbers. D.He asks and answers a question.
58.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.The rules of intrapersonal communication.
B.The problems of intrapersonal communication.
C.The ways of intrapersonal communication.
D.The good points of intrapersonal communication.
59.What’s the structure of the text (Paragraph 1=①...)
A. B. C. D.
60.What is the purpose of the text
A.To tell us what Intrapersonal communication is.
B.To advise us to talk with others more often.
C.To describe the importance of getting on with others.
D.To show us how to talk with others.
【答案】57.B 58.D 59.C 60.A
【导语】本文是一篇说明文,先通过例子引出“与自己沟通”,定义“内心沟通”,再阐述其能
帮助人更好了解自己、关注情绪,还能助力人际交往,介绍了内心沟通的相关知识。
57.推理判断题。根据“For example, your mum asks you what you would like for breakfast. Many
foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You think that it would be great to have
sandwiches. Till you tell your mum what you want to eat, you are talking with yourself.”可知,作
者通过举妈妈问早餐想吃什么这个例子来解释内心沟通的概念,故选 B。
58.主旨大意题。根据“Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good
intrapersonal communication allows you to understand yourself better...Also, intrapersonal
communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings.”可知,该段主要讲述了内
心沟通在我们生活中的重要作用,也就是好处,故选 D。
59.篇章结构题。结合全文可知,文章第一段通过举例引出内心沟通的概念;第二段对内心
沟通进行定义;第三段和第四段分别阐述内心沟通的好处。整体结构是①—②—③④,故选
C。
60.主旨大意题。文章开篇引出内心沟通的话题,接着对其进行定义,然后阐述其重要性,
所以文章目的是告诉我们什么是内心沟通,故选 A。
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文
通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
What is your favourite subject at school And why do you like it
61 I love languages (语言) very much, and I enjoy learning English. I have
penfriends from other countries. We often write emails to each other.
62 When I learn history, I like thinking about the life in the past. I can learn
many things from history. I hope to have a time machine (时光机器). Why 63
Besides (除此之外), I like maths because I like playing with numbers. 64 They
always teach me a lot of things.
I like these subjects. I also like my teachers. 65 Can you tell me something about
your favourite subject
A.They are very kind.
B.Another subject I like is history.
C.We can speak English well.
D.My favourite subject is English.
E.I want to make friends with them.
F.And I always meet very good maths teachers.
G.Because I really want to travel to the past.
【答案】61.D 62.B 63.G 64.F 65.A
【导语】本文主要介绍了作者喜欢的科目及喜欢的原因。
61.根据“I love languages (语言) very much, and I enjoy learning English”可知,此处是指我很
喜欢语言,喜欢学习英语,选项 D“我最喜欢的科目是英语”符合语境。故选 D。
62.根据“When I learn history, I like thinking about the life in the past…”可知,此处是历史学
科的介绍,选项 B“我喜欢的另一个科目是历史”符合语境。故选 B。
63.根据上文中的“I hope to have a time machine (时光机器). Why ”可知,此处是指我希望有
一台时光机,选项 G“因为我真的很想穿梭到过去”符合语境。故选 G。
64.根据“Besides (除此之外), I like maths because I like playing with numbers.”可知,上文提
到我喜欢数学,选项 F“而且我总是能遇到很好的数学老师”符合语境。故选 F。
65.根据上文中的“I also like my teachers”可知,此处应说明为什么喜欢老师,选项 A“他们
都很友好”符合语境。故选 A。
第 II 卷(非选择题,共 55 分)
五、词汇运用(共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
第一节 根据句意,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。在横线上写出空缺
处所填单词的正确形式。(每空一词)
66.Suzhou (博物馆) is a beautiful building designed by I. M. Pei.
【答案】Museum
【详解】句意:苏州博物馆是由贝聿铭设计的一座美丽建筑。museum“博物馆”,此处作为
地名,是专有名词,首字母应大写。故填 Museum。
67.Daniel would like to share his three (模型) planes with his classmates.
【答案】model
【详解】句意:丹尼尔想要和他的同学们分享他的三架模型飞机。模型:model,“model”在
句中作定语,修饰“planes”,“model plane”是固定短语,意为“模型飞机”,此处用单数形式作
定语。故填 model。
68.Simon always (享受……的乐趣) his time on the sports field.
【答案】enjoys
【详解】句意:西蒙总是在运动场上享受他的时光。根据“享受……的乐趣”可知,用“enjoy”
来表达。主语是 Simon,且句子使用一般现在时,因此动词需要用第三人称单数形式。故填
enjoys。
69.Rick likes science and always (修理) things around his house.
【答案】fixes/mends
【详解】句意:里克喜欢科学,总是把家里的东西修好。根据中文提示,fix/mend“修理”符
合题意,结合“always”可知,该句描述经常性的动作,为一般现在时,主语是“Rick”,动词
填三单形式。故填 fixes/mends。
70.Today is a (特别的) day—my brother starts his first day of school!
【答案】special
【详解】句意:今天是一个特别的日子——我弟弟开始上学的第一天!special“特别的”,形
容词,作定语修饰名词 day。故填 special。
71.He is very nice and always ready (help) others.
【答案】to help
【详解】句意:他非常好,总是乐于帮助别人。be ready to do“准备好做某事,乐于做某事”,
固定搭配。故填 to help。
72.The doctor says his work is to protect people’s (life) and health.
【答案】lives
【详解】句意:医生说他的工作是保护人们的生命和健康。life“生命”,是可数名词,根据
“people’s”可知,此处应用复数形式,表示泛指。故填 lives。
73.There are (end) books in the library, so we can always find something to read.
【答案】endless
【详解】句意:图书馆里有无数的书,所以我们总能找到可以读的东西。根据“so we can always
find something to read”可知,总能找到可以读的东西,应是图书馆里有无数的书,endless“无
尽的、无数的”符合,修饰“books”。故填 endless。
74.These (science) help us know more about space through hard work.
【答案】scientists
【详解】句意:这些科学家通过努力工作帮助我们更多地了解太空。根据“These...help us know
more about space”可知,这些科学家帮助我们更多地了解太空,science“科学”,scientist“科学
家”,These 后加名词复数。故填 scientists。
75.The Class One, Grade Seven students are ready (introduce) their school to the
foreign teachers.
【答案】to introduce
【详解】句意:七年级一班的学生们准备好向外国老师们介绍他们的学校了。根据空前的“are
ready”可知,此处需用固定搭配“be ready to do sth”,意为“准备好做某事”,填动词不定式“to
introduce”。故填 to introduce。
第二节 请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,填入其正确形式。每个单
词或短语仅用一次。
sound other take place be full of skill
School life 76 fun and amazing activities. Every year, our school art festival
77 in the school hall. The students get to show different art 78 at the festival.
Some paint really good pictures, some give dance shows on stage, 79 make great
pieces of music. It is a great day for everyone to share and feel the fun of art together. 80
exciting, doesn’t it
【答案】76.is full of 77.takes place 78.skills 79.others 80.Sounds
【导语】本文主要介绍了学校艺术节的欢乐氛围、活动内容及其意义。
76.句意:校园生活充满了有趣和令人惊叹的活动。根据“fun and amazing activities”及备选
词可知,此处表示“充满”,“be full of”表示“充满”,主语“School life”为单数,需用 be 动词 is。
故填 is full of。
77.句意:每年,我们学校的艺术节在学校礼堂举行。根据“school art festival…in the school
hall”可知,此处表示“举行”,“take place”意为“举行”;主语“festival”为第三人称单数,且描述
客观事实需用一般现在时。故填 takes place。
78.句意:学生们在艺术节上展示不同的艺术技能。根据“show different art”及备选词可知,
此处表示“技能”,且需用复数形式,“skill”表示“技能”,复数形式为“skills”。故填 skills。
79.句意:一些学生画很好的画,一些在舞台上表演舞蹈,其他学生创作美妙的音乐。根据
“Some…some…”及备选词可知,此处表示“其他(学生)”,“other”表示“其他的”,复数形式为
“others”。故填 others。
80.句意:听起来很令人兴奋,不是吗?根据“exciting”及备选词可知,此处表示“听起来”,
是固定句型“It sounds + adj.”的省略形式,口语中常省略主语 it,直接用 Sounds 开头。故填
Sounds。
六、短文填空(共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
根据短文内容及所给首字母提示写出所缺单词,使短文意思完整,每空一词。
Chinese cartoon film Nobody has become a dark horse this summer. After 29 days, it makes
over 1.4 billion yuan. B 81 children and adults love this film.
The story describes a small pig monster who lives in a place called Langlang Mountain. He
w 82 hard for the Cave King, but he always m 83 the king feel angry. After
losing his job, he leaves the mountain and makes f 84 with three other small and
nameless monsters. Together, they pretend (假装) to be the famous group from Journey to the
West and start a dangerous journey to grow and help each o 85 along the way.
The film is popular because it shows the problems of common people. Although the little
monsters are weak, they fight bravely. Many viewers say they see themselves in these characters
Nobody is also famous for its beautiful art style. Made by Shanghai Animation Film Studio,
it uses traditional Chinese painting s 86 . The soft colors of ink—wash paintings create a
special, dreamlike world—views like foggy mountains look r 87 wonderful.
The movie shows Chinese culture as well. For example, it references (参考) the classic
1986 TV show Journey to the West and old b 88 from Shanxi Province (省)
Nobody is not o 89 a film. It brings happiness and teaches us that e 90
can be a hero (英雄). It also shows us the power of courage and dreams. If you like stories with
fun and exciting trips, this is a movie you won’t want to miss.
【答案】
81.(B)oth 82.(w)orks 83.(m)akes 84.(f)riends 85.(o)ther 86.(s)
tyles 87.(r)eally 88.(b)allads 89.(o)nly 90.(e)veryone
【导语】本文是说明文,主要讲述中国动画电影《浪浪山小妖怪》成为暑期黑马,介绍其剧
情、受欢迎原因、艺术风格、文化元素及意义。
81.句意:儿童和成人都喜欢这部电影。根据“children and adults” 以及首字母 B,“Both...and...”
是固定搭配,意为 “两者都”,可知此处填 Both。故填(B)oth。
82.句意:他为大王洞努力工作,但他总是让大王感到生气。根据“hard” 以及首字母 w,
可推知他努力工作,“work hard” 表示 “努力工作”,主语 He 是第三人称单数,谓语动词用第
三人称单数形式,可知此处填 works。故填(w)orks。
83.句意:他为大王洞努力工作,但他总是让大王感到生气。此处缺少动词,“make sb. feel +
形容词” 表示 “让某人感觉……”,主语 he 是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式,
可知此处填 makes。故填(m)akes。
84.句意:失业后,他离开大山,和另外三个无名小怪兽交朋友。根据首字母 f,可知“make
friends with”是固定搭配,意为“和……交朋友”,可知此处填 friends。故填(f)riends。
85.句意:他们一起假装是《西游记》里的著名团体,开始了一段危险的旅程,在成长的过
程中互相帮助。help 后面缺少宾语,“each other”是固定短语,意为 “互相”,可知此处填 other。
故填(o)ther。
86.句意:它由上海美术电影制片厂制作,采用中国传统绘画风格。根据“The soft colors of
ink...”以及首字母 s,可知此处描写的是绘画风格,“style” 意为 “风格”,此处指多种绘画风
格,用复数形式,可知此处填 styles。故填(s)tyles。
87.句意:水墨画的柔和色彩创造了一个特殊的、梦幻般的世界 —— 像雾山这样的景色看
起来真的很美。根据“wonderful”以及首字母 r,“really”是副词,意为 “真地”,修饰形容词
wonderful,可知此处填 really。故填(r)eally。
88.句意:例如,它参考了 1986 年的经典电视剧《西游记》和山西的古老民谣。根据“from
Shanxi Province” 以及首字母 b,可知此处指山西的民谣,“ballad”意为“民谣”,此处用复数形
式表示泛指,可知此处填 ballads。故填(b)allads。
89.句意:《无名》不仅是一部电影。根据“It brings happiness and teaches us...” 以及首字母 o,
可知此处是说它不仅是一部电影,“not only”是固定搭配,意为“不仅”,可知此处填 only。故
填(o)nly。
90.句意:它带来快乐,并告诉我们每个人都可以成为英雄。根据首字母 e,此处缺少主语,
“everyone”意为“每个人”,可作主语,并且符合电影价值观。故填(e)veryone。
七、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2 分, 满分 10 分)
Chinese chess is a two-player board game with 32 pieces in red and black. People move the
pieces on the lines. Among all these pieces. King is the most important. It must stay in the palace.
If it gets checked (被“将死”), the game is over. So the players should check the other’s King
while protecting (保护) one’s own King.
Chinese chess is different from chess. It is full of Chinese culture. Playing chess is good for
remembering, logical thinking and understanding ability. Also, it is a game that people of all ages
can play.
As part of Chinese culture, Chinese chess is not only popular in China. Now people from
many different countries play Chinese chess. More and more foreigners (外国人) take part in the
Chinese chess “World Cup” every two years. In their eyes, Chinese chess can help them learn
more about China.
根据短文内容,回答下列问题。(不超过 7 个词)
91.What colour are the pieces in Chinese chess
92.What’s the most important piece in the game
93.Is Chinese chess the same as chess
94.How often do the foreigners take part in the Chinese chess “World Cup”
95.Why do more and more foreigners play Chinese chess
【答案】91.Red and black. 92.King. 93.No. 94.Every two years. 95.To
learn more about China.
【导语】本文讲述了中国象棋作为中国文化的一部分,因其独特的文化内涵和益智功能,正
受到国内外各年龄层人群的喜爱。
91.根据“Chinese chess is a two-player board game with 32 pieces in red and black.”可知,棋子
颜色是红色和黑色。故填 Red and black.
92.根据“Among all these pieces, King is the most important.”可知,这里“King”指中国象棋中
的“将”或“帅”,是游戏的核心棋子。故填 King.
93.根据“Chinese chess is different from chess.”可知,中国象棋不同于国际象棋。故填 No.
94.根据“More and more foreigners take part in the Chinese chess ‘World Cup’ every two years.”
可知,外国人每两年参加一次世界杯。故填 Every two years.
95.根据“In their eyes, Chinese chess can help them learn more about China.”可知,外国人玩中
国象棋是为了深入了解中国文化。故填 To learn more about China.
八、书面表达(共 1 小题; 满分 25 分)
96.假设你是一个叫做张亮的男孩,请你根据下表内容做个自我介绍。
姓名 张亮
年龄 12 岁
身份 阳光中学(Sunshine Middle School)七年级(1)班学生;
外貌品质 短发,高而且苗条,乐于助人,经常帮助同学;
最喜爱的科目是英语,因为……;
喜欢排球,是学校排球队的一名成员; 爱好
喜欢读书,莫言是你的楷模;
喜欢听音乐,因为……
梦想 ……(至少一点)
注意:
1. 要点齐全,适当发挥,语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范;
2. 词数 80 词左右;
3. 文中不得提及有关考生个人身份的任何信息。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
____________________________________
【答案】例文:
Hi, my name is Zhang Liang. I’m twelve years old. I’m a student in Class 1, Grade 7 at
Sunshine Middle School. I have short hair. I’m tall and slim. I often help my classmates.
My favorite subject is English because it helps me read foreign stories. I have many hobbies. I
like playing volleyball and I’m on the school team. I like reading and Mo Yan is my real model. I
enjoy listening to music because it makes me happy.
I hope to be a writer. Do you want to make friends with me
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:时态为 “一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏表格中的提示内容,适当添加细节,并突出
重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。以“我叫张亮”来引出下文;
第二步,具体阐述写作内容。分别从“个人基本信息、爱好以及梦想”三个方面进行描述;
第三步,书写结语,表达“想要与大家做朋友”的愿望。
[亮点词汇]
①read foreign stories 阅读国外故事
②enjoy doing sth 享受做某事
③make friends with 和……交朋友
[高分句型]
①I like playing volleyball and I’m on the school team. (and 并列句)
②I enjoy listening to music because it makes me happy. (because 引导原因状语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表