资源简介 九年级英语(人教版)参考答案及评分标准第一部分 听力Ⅰ. 1~5 ACABBⅡ. 6~10 CBCABⅢ. 11~15 BAAACⅣ. 16. technology 17. modern fortable 19. magazines 20. search评分标准:1~20题每小题1分。16~20中的单词拼写错误可酌情扣分。第二部分 英语知识运用V. 21~25 BCACA 26~30 ACACA评分标准:21~30题,每小题1分。Ⅵ. 31~35 DACBA 36~40 BCABA 41~45 CADCA 46~50 DAACA评分标准:31~50题,每小题1分。Ⅶ. 51~55 BCFAE评分标准:51~55题,每小题1分。第三部分 阅读Ⅷ. 56~58 BBD 59~61 BDC 62~65 BCAD 66~68 CAB 69~72 BAAD73. A man walking his dog.74. To help animals go back to the wild.75. We should love and protect wild animals.评分标准:56~75题,每小题2分。(73~75意思对即可)第四部分 写X. 76. list 77. basket 78. locks 79. handbag 80. silent评分标准:76~80题,每小题1分。X.【范文】One possible version:China is a country with a long history. There are many books and magazines about traditional Chinese culture. We learn a lot from the traditional culture and we are proud of it.Kites are an example.Kites come in different colors, shapes and sizes. No one knows exactly when the first kites were invented. However, kite flying has been the theme of many stories for thousands of years.Nowadays, most people fly kites as a sport and in some places, kite competitions are held every year. How can we fly a kite well The best way for kite flying is a little wind with a speed of about 8 to 24 kilometers per hour.I love traditional Chinese culture. I usually read Chinese stories and watch some TVprograms about it. I hope more and more students learn about our wonderful traditional culture.九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第1页(共7页) A一、评分原则:1.本题总分20分,分五个档次给分。2.评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其档次,然后以档次的要求来衡量,结合内容和语言表达,综合给定分数。3.考生可根据要点适当发挥,加入自己的观点。4.词数少于60个单词,在总分当中扣除一分。5.拼写错误多以及书写差影响表达,在所确定档次内扣除一分。二、各档次的划分以及给分要求:第五档(很好): (20~17分) 完全完成了试题规定的任务,涵盖了所有的内容要点,或在发挥时内容有新意有亮点,语言基本无错误,行文连贯,表达清楚。第四档(好): (16~13分) 完成了试题规定的任务,涵盖了基本的内容要点,语言有少量错误,行文基本连贯,表达基本清楚。第三档(一般): (12~9分) 基本完成了试题规定的任务,写出了一些内容,语言有一些错误,行文不够连贯。第二档 (较差): (8~5分) 未恰当完成试题规定的任务,只能写出个别观点,语言错误较多,未能清楚表达信息。第一档(差): (4~0分) 未能完成试题规定的任务,只能写出有关内容的一些单词,语法错误很多,未能清楚表达信息。听力部分录音文字稿Ⅰ.短对话理解你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。1. M: What's in the box, Carol W: It's a pair of high-heeled shoes. I will give it to my mom on Mother's Day.2. W: Look at the dog, Tony. It's very cute.M: That's true. I like dogs, but I am afraid of snakes.3. M: The news says that a farmer made the machine.W: Yes, I also read the news. The farmer got help from a famous scientist.4. M: The food smells so bad. What happened W: I think my fridge is broken. I am going to buy a new one this afternoon.5. M: Becky used to be on the basketball team, but now she is interested in volleyball.W: Yes, and she is a good volleyball player now.Ⅱ.长对话理解你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6、7小题。W: You invented such a helpful machine! Could you tell us why you made it 九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第 2页(共7页)AM: Sure. I just want to save more people in water. The machine is long enough to reach people, even if they are in the center of a river.W: How far can it reach M: It can reach up to 10 meters. And different from other water safety tools, this machine is much lighter. So it's easier for people to carry it.听下面一段对话,回答第8至10小题。W: Excuse me, sir. May I help you M: Yes, I'm looking for a T- shirt for my son.W: Do you like this purple one It's popular this month and many boys enjoy it.M: I quite like this one. Could you tell me what it's made of W: Sure. It's made of cotton and it feels very comfortable.M: That's wonderful. Could you please tell me the price W: It used to be 50 dollars. But you can buy it at half price now.M: OK. I' ll take it.Ⅲ.短文理解你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。I'm Kelly, a girl from the United States. Last May, I had a trip to Hefei for seven days.During that time, I fell in love with sugar painting, a traditional Chinese art form.One day, while walking with my friends, I noticed a local artist making a sugar artwork.It was a dragon. How lively it was! Later, I asked the artist to make one for me. She heated the sugar to the right temperature. She then used a small spoon to create one. It was in the shape of a flower. I held my flower carefully and shared it online with excitement. At that time, I decided to learn more about Chinese culture. Sugar painting was a great way to start.Ⅳ.信息转换你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。Hello, boys and girls! Let's begin our class trip to the history museum. The visit starts on the third floor. Pay attention to the information about the technology in the old days. Then we' ll go to the second floor. After we arrive at the Inventors of the 20th Century Room, please read the invention stories and look at some modern inventions. Think about how they can make our lives more comfortable. When you have finished looking at the things on show, go down to the first floor. You can go to the shop for a drink. If you want to know more about the museum, you can buy books or magazines, or ask the guide for help. The most helpful way is to search the museum's website. I'm looking forward to reading the reports about your visit nextMonday.试题解析21. B 考查名词辨析。A. guards“守卫”; B. heroes“英雄”; C. strangers“陌生人”; D.bosses“老板”。根据题干“面对挑战从不放弃,尽全力解决问题”的描述,符合“英雄”的特质。故选 B。22. C 考查动词辨析。A. warn“警告”; B. stop“停止”; C. avoid“避免”; D. discover九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第3页(共7页)A“发现”。结合语境“乘地铁去机场”,目的是“避免”路上的拥堵,“avoid doingsth”为固定搭配,表“避免做某事”。故选 C。23. A 考查形容词辨析。A. private“私人的”;B. available“可获得的”;C. public“公共的”;D. enjoyable“令人愉快的”。根据答语“我在里面写了自己的想法”可知,笔记本是“私人的”,因此不能借,其他选项不符合“不借笔记本”的逻辑。故选 A。24. C 考查动词短语辨析。A. agree with“同意”;B. take with“随身携带”;C. deal with“处理,应对”;D.compare with“与 比较”。题干中“all the housework”需搭配“处理”, “deal with housework”表“做家务/处理家务”,符合语境。故选 C。25. A 考查副词辨析。A. exactly“正好,精确地”;B. hardly“几乎不”;C. widely“广泛地”;D. wisely“明智地”。根据答语“我马上就看到你坐在窗边了”可知,到达时间“正好”是3点,其他选项不符合“立刻看到”的时间逻辑。故选A。26. A 考查短语辨析。A. by accident“偶然”;B. on purpose“故意”;C. in time“及时”;D. by mistake“错误地”。结合语境“打扫时发现钢笔”,可知是“偶然”发现,并非故意或错误,其他选项不符合“打扫时无意间发现”的场景。故选 A。27. C 考查时态辨析。A. interviews“采访(一般现在时)”;B. interviewed“采访(一般过去时)”;C. is interviewing“正在采访(现在进行时)”;D. was interviewing“正在采访(过去进行时)”。题干中“Look!”为现在进行时的标志词,提示动作正在发生,其他时态不符合“此刻正在做”的语境。故选 C。28. A 考查连词辨析。A. since“自从(接过去时间点,与现在完成时连用)”;B. when“当……时(接时间点或短动作)”;C. while“当……时(接延续动作,常与过去进行时连用)”;D. because“因为(表原因)”。题干中“have kept practicing”为现在完成时, “I was 12 years old”是过去时间点,需用“since”连接,构成“现在完成时+ since +过去时间点”的结构,其他连词不匹配时态逻辑。故选 A。29. C 考查宾语从句连接词辨析。A. where“哪里(表地点)”;B. why“为什么(表原因)”;C. what“什么(表事物,在从句中作宾语)”;D. which“哪一个(表选择,需有明确范围)”。宾语从句中“do”后缺宾语,需用“what”指代“做的事情”,题干未涉及地点、原因或选择范围,其他连接词无法补充宾语成分。故选C。30. A 考查情景交际。A. That's true“那是对的”;B. You' re welcome“不客气(回应感谢)”;C. No problem“没问题(回应请求)”;D. That's great“太好了(表赞同或喜悦)”。上文“成功需要大量努力”是客观观点,答语“我们应尽全力实现梦想”是对该观点的认可,“That'strue”符合“赞同对方观点”的语境,其他选项适用场景不符。故选 A。31. D 考查动词辨析。A. divided“分开”;B. scored“得分”;C. doubted“怀疑”;D.treated“对待”。句意“她的父母粗心地 玛蒂尔达和她哥哥”,结合前文“didn’ t have a good family”,此处需表达“对待”家人的态度, “粗心地对待”符合语境,故选 D。32. A 考查动词辨析。A. solve“解决”;B. learn“学习”;C. forget“忘记”;D. spread“传播”。句意“霍尼小姐发现玛蒂尔达能 复杂的数学题”,“解决数学题”是固定搭配,且能体现玛蒂尔达的“talented”,故选 A。33. C 考查形容词比较级辨析。A. lower“更低的”;B. worse“更差的”;C. higher“更高的”;D. older“更老的”。句意“她知道玛蒂尔达很聪明,应该去 年级”,因玛蒂尔达天赋出众,“更高年级”符合“跳级”的逻辑,故选 C。九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第 4页(共7页)A34. B 考查名词辨析。A. question“问题”;B. request“请求”;C. answer“答案”;D.form“表格”。句意“然而,她拒绝了霍尼小姐的 ”,前文霍尼小姐提议玛蒂尔达跳级,这是一种“请求”,故选 B。35.A 考查形容词辨析。A.strange“特殊的,奇怪的”;B.common“普通的”;C.easy“容易的”;D. boring“无聊的”。句意“后来,玛蒂尔达偶然发现自己有一项 能力”,后文提到她能用能力让粉笔写字,这是“非凡的能力”,故选 A。36. B 考查名词辨析。A. hobby“爱好”;B. ability“能力”;C. habit“习惯”;D. plan“计划”。句意“霍尼小姐对玛蒂尔达的特殊 感到惊讶”,前文已明确玛蒂尔达发现了特殊能力,此处承接上文指“特殊能力”,故选 B。37. C 考查连词辨析。A. but“但是”;B. because“因为”;C. until“直到”;D. as“当……时”。句意“她们走出村庄,沿着乡村小路走, 到达一个小农舍”,“走”的动作持续到“到达”为止,“直到”符合语境,故选 C。38. A 考查动词短语辨析。A. took away“夺走”;B. gave back“归还”;C. looked for“寻找”;D. put on“穿上”。句意“玛蒂尔达得知霍尼小姐的父母早逝,她的姑姑特朗奇布尔 了她的房子和钱”,结合后文霍尼小姐生活贫困,可知是被“夺走”财产,故选 A。39. B 考查名词辨析。A. gift“礼物”;B. lesson“教训(此处指“给对方点颜色看看”)”;C. book“书”;D. chance“机会”。句意“所以玛蒂尔达决定给特朗奇布尔一个 ”,结合后文玛蒂尔达用能力吓退特朗奇布尔,是想“教训”她,故选 B。40. A 考查动词辨析。A. return“归还”;B. keep“保持”;C. sell“卖”;D. hide“隐藏”。句意“……上面写着这是霍尼小姐父亲的鬼魂,要求特朗奇布尔 霍尼小姐的东西”,前文提到财产被夺走,此处鬼魂的诉求应是“归还”,故选A。41. C 考查名词辨析。A. development“发展”;B. growth“成长”;C. progress“进步”;D. success“成功”。“Books are the ladder of human progress”是名言,意为“书籍是人类进步的阶梯”,符合语境,故选 C。42. A 考查形容词辨析。A. born“天生的”;B. absent“缺席的”;C. angry“生气的”;D.careful“仔细的”。“be born with”为固定搭配,意为“天生具有”,此处指奥古斯特天生面部畸形,故选 A。43. D 考查名词辨析。A. life“生活”;B. heart“心”;C. mind“头脑”;D. hope“希望”。结合“never gave up on himself”(从不放弃自己)可知,他也没失去“希望”, “losehope”意为“失去希望”,符合语境,故选 D。44. C 考查动词辨析。A. argued“争论”;B. went“去”;C. connected“联系”;D. worked“工作”。由“wanted to be his friend”(想做他的朋友)可知, Summer应是和他“建立联系”, “connect with”意为“与……联系”,故选 C。45. A 考查动词辨析。A. changed“改变”;B. made“制作”;C. took“拿”;D. brought“带来”。后文提到人们对奥古斯特的态度转变,可知营地的意外事件“改变”了一切,故选 A。46. D 考查形容词辨析。A. quiet“安静的”;B. kind“善良的”;C. smart“聪明的”;D.brave“勇敢的”。奥古斯特面对他人的偏见不放弃,所以他应是“勇敢的”,故选 D。47. A 考查动词辨析。A. understand“理解”;B. find“找到”;C. help“帮助”;D. support“支持”。人们了解到奥古斯特的勇敢和与人相处的不易后,应是更“理解”他,故九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第 5页(共7页)A选 A。48. A 考查名词辨析。A. act“举动”; B. way“方法”; C. moment“时刻”; D. step“步骤”。“an act of kindness”意为“一个善意的举动”,是固定搭配,此处指小小的善意举动也能产生大影响,故选 A。49. C 考查形容词辨析。A. fresh“新鲜的”; B. wonderful“精彩的”; C. ready“准备好的”; D. nervous“紧张的”。“be ready to shine”意为“准备好发光”,符合“每个人都是特别的星星”的语境,故选 C。50. A 考查副词辨析。A. truly“真正地”; B. happily“幸福地”; C. quickly“快速地”; D.politely“礼貌地”。结合前文作者从书中的收获,可知阅读能“真正地”改变人们对生活的看法,故选 A。56. B 考查细节理解。根据短文“Joining is easy. Just place your first order from our booklist.”可知,加入该俱乐部只需从其书单下首单。故选 B。57. B 考查数字计算。根据短文“Once you' ve joined, you' ll enjoy 30% off the price ofevery book you buy.”可知,会员购书享3折优惠,即付原价的70%。若书价20美元,需支付20×70%=14美元。故选 B。58. D 考查细节理解。根据短文“Besides, you' ll get a free club magazine once a month.This allows you to know about the top 10 best-selling books each month.”可知,会员每月可免费获得包含月度 top10畅销书信息的俱乐部杂志。故选 D。59. B 考查细节理解。根据短文第二段“Unlike silk fabrics such as Shu brocade, thematerials used to make Li brocade come from local plants”可知,黎锦的制作材料来自当地植物。故选 B。60. D 考查细节理解。根据短文最后一段“It surprised people from different countries withits special design and rich culture”可知,黎锦在巴黎时装秀上因独特设计和丰富文化让人们感到惊喜。故选 D。61. C 考查归纳题。A项“短历史、外来植物材料”错误,黎锦有约3000年历史且材料为本地植物;B项“制作简单、未进入时装秀”错误,其制作耗时久且亮相巴黎时装秀;C项“历史悠久、制作难度大、世界知名”正确,符合“约3000年历史”“耗时3-4个月甚至更久”“亮相巴黎时装秀”等信息;D项“无创新、不知名”错误,黎族有创新且黎锦已获较多关注。故选 C。62. B 考查细节理解。根据短文第一段 Jane 的话“On Monday I broke my laces”可知,Jane 周一弄断了鞋带。故选 B。63. C 考查细节理解。根据第四段妈妈的话“Our brains focus on bad things to help us staysafe”可知,我们的大脑关注坏事是为了帮助我们保持安全。A项“妈妈觉得 Jane傻”、B项“妈妈不知如何帮 Jane”、D项“坏想法它们就会消失”均与原文不符。故选 C。64. A 考查细节理解。根据第二段 Lisa 的话“The week wasn't all bad”及后续列举的“得到新鞋”“成功双手离车把骑车”“爸爸说能洗干净衬衫”可知, Lisa 打断 Jane是为了提醒她这周也有好的部分。B项“Lisa 也有糟糕的一周”、C项“阻止 Jane抱怨小事”、D项“解释 Jane 运气差的原因”均不符合文意。故选 A。65. D 考查标题归纳题。全文核心是妈妈教 Jane“改变大脑、多看见美好”,且 Jane 最终实践成功,D项能概括全文主旨。A 项“Jane 最糟的一周”仅为开头背景,B项“Lisa 对 Jane 的帮助”、C 项“妈妈给 Jane 的温暖拥抱”均非文章核心。故选 D。九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第 6 页(共7 页)A66. C 考查段落大意题。第一段主要讲述 Jia 想帮忙准备除夕盛宴,但家人以她太小为由拒绝,她仍想做些事。A是第三段内容,B是第二段内容,D是最后一段内容,均不符合第一段主旨。故选 C。67. A 考查词义猜测题。“a sea of people”字面意为“人的海洋”,结合后文“they pushedJia to the edge of the performance area”(人们把 Jia 挤到表演区边缘),可知指人很多。B、C、D均表示人少,与语境不符。故选 A。68. B 考查细节理解。根据最后一段“From that day on, Jia's family never said she wastoo small to help again. They saw that Jia could be useful”可知, Jia成功加入舞狮后,家人发现她能发挥作用。A“难过早走”、C“表演突然取消”、D“忘跟音乐”均与原文“Everyone was amazed and cheered loudly. Jia's dance made the performanceeven better”不符。故选 B。69. B 考查细节理解。根据第二段“When they look at the mirror in the lift... it can helpto reduce worry”可知,镜子能帮助减少人们在电梯里的担忧。A“提供新鲜空气”、C“让门开得快”、D“显示楼层数”均与原文不符。故选 B。70. A 考查代词指代。第三段先讲“电梯里的镜子还能帮你看到别人在做什么”,接着说“这也让你更安全,正因为如此,它能帮助阻止偷窃”,此处“it”指代前文提到的“电梯里的镜子”。B“封闭的电梯”、C“别人的面部表情”、D“偷窃者”均不符合指代逻辑。故选 A。71. A 考查细节理解。根据第四段“It's easy to get bored in a lift, especially when it stopsoften”可知,电梯频繁停靠时,人们容易感到无聊。B“门开着时”、C“有光时”、D“移动慢时”均未在原文提及。故选 A。72. D考查作者目的题。文章开头提出“电梯里的镜子并非无故存在”,随后从减少担忧、保障安全、缓解无聊三个方面解释原因,核心是说明电梯里有镜子的原因。A“教人们如何使用电梯里的镜子”、B“解释电梯空间小的问题”、C“推荐放置镜子的地方”均非文章目的。故选 D。九年级英语(人教版)参考答案及评分标准 第7页(共7页)A九年级英语(人教版)(试题卷)1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。2.请务必在“答题卷”或“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。3.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卷”或“答题卡”一并交回。第一部分 听力(共四大题,满分20分)Ⅰ.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。1. What will Carol give her mother 2. What animals is Tony afraid of 3. Who made the machine A.A farmer. B. A teacher. C. A scientist.4. What will the woman buy A. A TV. B. A fridge. C. A cap.5. Which team did Becky used to be on A. The soccer team. B. The basketball team. C. The volleyball team.Ⅱ.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6、7小题。6. What is the machine used for A. Collecting rubbish. B. Making water clean. C. Saving people in water.7. How is the boy's invention different A. It can be seen in the evening.B. It is long and light.C. It can be used by children easily.听下面一段对话,回答第8至 10小题。8. What color is the T- shirt A. Red. B. Yellow. C. Purple.9. What is the T- shirt made of A. Cotton. B. Silk. C. Wood.10. How much is the T- shirt now A. $20. B. $25. C. $50.九年级英语(人教版)试题卷 第1页(共8页)Ⅲ.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11. WheredoesKellycomefrom A. England. B. America. C. France.12. How long did Kelly's trip to Hefei last A. One week. B. Half a month. C. A month.13. What shape of sugar artwork did Kelly ask the artist to make for her A. A dragon. B. A bird. C. A cat.14. How did Kelly share her sugar artwork with others A. She shared it online. B. She gave it to her friends.C. She showed it to her family.15. What did Kelly decide to do after getting the sugar artwork A. Learn to make sugar painting right away.B. Travel to another Chinese city.C. Learn more about Chinese culture.Ⅳ.信息转换(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。The trip to the history museumOn the third floor Pay attention to the information about the 16 in the old days.On the second floor At the Inventors of the 20th Century Room, read the invention stories and look at some 17 inventions. Think about how they can make our lives more 18 .On the first floor You can go to the shop for a drink.How to get more information To buy books or 19 , or ask the guide for help.The most helpful way is to 20 the museum's website.第二部分语言知识运用(共三大题,满分35分)V.单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。21. Asweknow,true never giveupwhen theyfacechallenges.Theyalways trytheirbestto solve problems.A. guards B. heroes C. strangers D. bosses22. You'd better take the subway to meeting heavy traffic on the way to the airport.A. warn B. stop C. avoid D. discover23.— Jenny, can I borrow your notebook I missed some notes in class.— Oh, I'm afraid not. It's my one. I write down my thoughts in it, too.A. private B. available C. public D. enjoyable24.— After her parents left, Mary had to all the housework alone.—— She's really independent. I should learn from her.A. agree with B. take with C. deal with D. compare with25.—— Hi, Lisa! I waited for you at the café at 3:00 pm. Did you arrive on time —— Yes, I got there 3:00. I saw you sitting by the window right away.A. exactly B. hardly C. widely D. wisely九年级英语(人教版)试题卷第2页(共8页)26.——I can't find my pen! I think I lost it in the library yesterday.—— Look! Is this yours I found it under the reading desk when I was cleaning the area.A. by accident B. on purpose C. in time D. by mistake27.—— Did you see Linda I didn't find her everywhere.—— Look! She is at the playground. She our head teacher Mr. Smith.A. interviews B. interviewed C. is interviewing D. was interviewing28.—— How long have you learned to play the guitar, Mike —— For two years. I' ve kept practicing I was 12 years old.A. since B. when C. while D. because29.—— Could you tell me you will do this weekend I want to plan a trip with you.—— I'm not sure yet. Maybe I' ll visit my grandparents in the countryside.A. where B. why C. what D. which30.—— It takes lots of hard work to achieve success.—— . We should do our best to make our dream come true.A. That's true B. You' re welcome C. No problem D. That's greatⅥ.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。AMatilda was a talented girl, but she didn't have a good family. Her parents 31 Matilda and her brother carelessly.Matilda met her teacher Miss Honey when she was 5. Just in the first class, Miss Honey foundMatilda could 32 difficult math problems. She knew Matilda was very smart and should go to a(n) 33 grade, so she went to speak with the head teacher, Miss Trunchbull. However, she refusedMiss Honey's 34 . But Matilda was very moved.Later, by chance, Matilda discovered she had a(n) 35 ability. Then Matilda showed MissHoney what she could do. Miss Honey was surprised by Matilda's special 36 . Miss Honey invitedMatilda to her house. They walked out of the village and down a rural road 37 they reached a small farm worker's house. Matilda was shocked and it was clear that Miss Honey had a poor life. As they ate their bread, Miss Honey told the story of herself.Matilda learnt that Miss Honey's parents died early, and her aunt Miss Trunchbull 38 her house and money. So Matilda decided to give Trunchbull a(n) 39 .One day in Trunchbull's class, Matilda used her great ability to make a piece of chalk write on the blackboard—— it said it was Miss Honey's dad's ghost, asking Trunchbull to 40 Miss Honey's things. Trunchbull was scared and obeyed. Later, when Matilda's family planned to move to Spain, she asked to stay with Miss Honey, and her parents agreed. In the end, Matilda moved to Miss Honey's house.31. A. divided B. scored C. doubted D. treated32. A. solve B. learn C. forget D. spread33. A. lower B. worse C. higher D. older34. A. question B. request C. answer D. form35. A. strange B. common C. easy D. boring36. A. hobby B. ability C. habit D. plan37. A. but B. because C. until D. as38. A. took away B. gave back C. looked for D. put on39. A. gift B. lesson C. book D. chance40. A. return B. keep C. sell D. hideBOver the years, reading has become an important part of my life. I always remember a famous九年级英语(人教版)试题卷第3页(共8页)saying,“Books are the ladder(梯子) of human 41 .”Take my favourite book, Wonder, for example. It tells the story of August, a 10-year-old boy. He was 42 with facial deformities(面部畸形). August's first year at school was terrible. Most people were afraid of him and stayed away from him.But he never gave up on himself or lost 43 . During that hard time, a girl named Summer 44 with him and wanted to be his friend. That was the first time he felt kindness from friends.Then a surprising event at a school camp 45 everything. People found how 46 he was to fight the prejudice(偏见) and how hard it was for him to get along with others, leading them to 47 him better.Kindness is the main theme in Wonder. It helps me realize that a small, simple 48 of kindness can make a big difference and that we all have the ability to practice kindness. From this book, I have also learned to face differences in people. Maybe if we understood what other people were thinking,we'd know that everyone is a special star, always 49 to shine.Books like this make me believe that reading can 50 change people's outlook on life. So, Ihope you can find a book that brightens your day, and try to make reading a part of your life.41. A. development B. growth C. progress D. success42. A. born B. absent C. angry D. careful43. A. life B. heart C. mind D. hope44. A. argued B. went C. connected D. worked45. A. changed B. made C. took D. brought46. A. quiet B. kind C. smart D. brave47. A. understand B. find C. help D. support48. A. act B. way C. moment D. step49. A. fresh B. wonderful C. ready D. nervous50. A. truly B. happily C. quickly D. politelyⅦ.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。M: Hello, Susan. 51W: Thanks for your invitation.M: Take a seat, please. 52W: Yes, please.M: What kind of tea would you like W: Some Longjing tea would be great. Thanks.M: OK. 53 When they visited Hangzhou last week, they bought it in a tea store.W: I heard that China is famous for its tea. And Longjing tea is produced near the West Lake.M: 54 Chinese tea is loved and drunk by many people all over the world.W: Wow, the cup is so beautiful, but it is a little heavy. What's it made of M: It's made of silver. 55 I'm interested in collecting tea and tea sets.W: That sounds like a great hobby.A. You are right. B. Welcome to my house. C. Would you like some tea D. How do they produce tea E. I have several tea sets like this. F. I just got some from my parents. G. Tea is good for both health and business.九年级英语(人教版)试题卷第4页(共8页)第三部分 阅读(共两节,满分40分)Ⅷ.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe We Have you ever thought about joining a book club and buying new books online Well, at theWorldWords Circle, we have many members who do that!Joining is easy Just place your first order from our book list. Once you' ve joined, you' ll enjoy 30% off the price of every book you buy. And the books will be sent straight to your door. Besides, you' ll get a free club magazine once a month. This allows you to know about the top 10 best-selling books each month. Every year we offer you over 1,000 books to choose from. As a member There is a minimum purchase requirement(最低购买要求) of three books per year for the first three years of your membership. After that, you must purchase a minimum of one book per year if you wish to continue your membership. Don't miss out We have books about many subjects like science, nature and medicine. We also have books on farming. Place your order now! Soon, our worker will take the books to your home. Don't give the money to the worker! We' ll send the bill to your phone and you' ll pay on your phone.56. How can one join the WorldWords Circle A. By paying money first to become a member.B. By placing the first order from its book list.C. By asking three friends to join the club.D. By going to a club meeting in person.57. If a book costs $20, how much will a member of the WorldWords Circle pay for it A. $6. B. $14. C. $17. D. $20.58. What can members get for free once a month A. A monthly best-selling book.B. A cheap book discount ticket.C. A book on how to read well.D. A monthly club magazine with top 10 bestsellers.BLi brocade(黎锦), created by the Li people, has a history of about 3,000 years. The hard-working and talented Li people have been making and wearing it for centuries.Making a piece of Li brocade has four steps and can take three to four months or even longer.Unlike silk fabrics(织物) such as Shu brocade, the materials used to make Li brocade come from local plants.The Li people have not only inherited(继承) the tradition of making Li brocade, but also brought forth new ideas.Recently, a village fashion show in Hainan Province became popular, attracting over 40,000visitors and more than 580,000 online views. Many of them were learning about Li brocade for the first time and were curious(好奇的) about it. Later such fashion shows often took place in the village.Last year, Li brocade appeared on the stage of the Paris Fashion Show in France. When the models wearing clothes made of Li brocade walked on the runway, all eyes focused(集中) on them. It九年级英语(人教版)试题卷 第5页(共8页)surprised people from different countries with its special design and rich culture. It is certain that Li brocade will be loved by more people around the world.59. Where do the materials of Li brocade come from A. Local animals. B. Local plants.C. Foreign silk. D. Foreign cotton.60. What made people surprised about Li brocade at the Paris Fashion Show A. Its cheap price and new style. B. Its bright color and simple making.C. Its light weight and long history. D. Its special design and rich culture.61. Which of the following best describes Li brocade A. Short history, foreign plant materials.B. Simple making, never in fashion shows.C. Long history, hard to make, known worldwide.D. No new ideas, not well-known.CJane was feeling bad. She said to her best friend Lisa, “This was the worst week ever! On MondayI broke my laces(鞋带). On Tuesday I fell off my bike. On Wednesday I dropped ice cream on my favorite shirt...”Lisa cut in, “Wait, I was with you for most of that. The week wasn't all bad. You broke your laces but you also got new shoes. You fell off your bike because you were trying to ride with both hands off the handlebars. And you did it. You dropped ice cream on your shirt, but your dad said you could clean it.”Jane came home and found her mom. “Mom, I think there is something wrong with me. I only remember the bad things. It makes me feel bad.”Mom gave her a hug. “Oh sweetheart, almost everyone sometimes feels that way. Our brains focus on bad things to help us stay safe. But bad thoughts stick to us even if we don't want them to.”Jane didn't want to be stuck. Mom smiled, “We can change our brains and see more of the good.The more we practice, the stronger our brains will be. You can take a few deep breaths and find something that makes you feel good.”The next week, Jane fell over. She remembered her brain-changing powers when she started to get mad again. So she took a deep breath and decided to feel the warm sun on her face and it worked.62. What happened to Jane on Monday A. She fell off her bike. B. She broke her laces.C. She lost her new shoes. D. She dropped ice cream on her shirt.63. What can we learn from Paragraph 4 A. Jane's mom thought Jane was very silly.B. Jane's mom didn't know how to help Jane.C. Our brains focus on bad things to keep us safe.D. Bad thoughts will disappear if we ignore(忽略) them.64. Why did Lisa cut in when Jane was talking about her bad week A. To remind Jane there were good parts in the week.B. To tell Jane she also had a terrible week.C. To stop Jane from complaining about small things.D. To explain why Jane had so many bad luck.65. What is the best title for the text A. Jane's Worst Week Ever B. Lisa’ s Help for JaneC. Mom's Warm Hug for Jane D. Changing Our Brains to See the GoodDIn Chinatown, there was a little restaurant called Jia's Restaurant. People there were busy getting ready for the Lunar New Year's Eve feast. Jia, a little girl, wanted to help too. But her family said,九年级英语(人教版)试题卷 第6页(共8页)“You' re too small and too young.” Jia felt unhappy after hearing these words. She watched her busy parents and thought,“I can do something too.” Jia started looking for chances everywhere.In the kitchen, the chef was busy cooking, and Jia tried to help cut vegetables. But the chef smiled and said,“You' re too small for this.” Then Jia went to set the tables, but a waiter stopped her and said,“ Sweetheart, don't get in the way.”Just when Jia felt sad, the sound of drums and cheers filled the air. A lion dance performance started, and Jia ran to watch. There was a sea of people and they pushed Jia to the edge of the performance area. A dancer noticed her and asked,“Would you like to join us ” Jia thought for a moment and then said yes. Jia moved like a little lion, following the music with every step. Everyone was amazed and cheered loudly. Jia's dance made the performance even betterFrom that day on, Jia's family never said she was too small to help again. They saw that Jia could be useful and have fun too.66. What is Paragraph 1 mainly about A. Jia joined the lion dance and got cheers.B. Jia tried helping cut but refused.C. Jia wanted to help but family said she was too young.D. Family knew Jia was useful finally.67. What do the underlined words“a sea of people” mean A. Huge crowds of people. B. Just a few people.C. Only several people. D. A small number of people.68. What happened after Jia joined the lion dance A. She felt sad and left early. B. Her family saw she could be useful.C. The performance was canceled suddenly. D. She forgot how to follow the music.EHave you ever noticed a mirror in a lift (电梯) Next time you take it, look closely! It's not there without a reason! It does amazing things when the lift moves. Let's find out about it!A lift is a small, closed place. There isn't much fresh air inside. For some people, being in a lift might make them feel scared or uneasy. They may even breathe fast sometimes. They can't see what's happening outside as the lift doors close and it starts moving. When they look at the mirror in the lift,it can make them feel there is more space and it can help to reduce worry.The mirror in the lift also helps you see what others are doing. For example, you can see others'facial expressions and what their hands are doing. This makes you feel safer too. Because of this, it can help stop someone from stealing.It's easy to get bored in a lift, especially when it stops often. So the mirror is a great way to have fun. You can fix your hair in the mirror. Or you can quickly check if your clothes are tidy. Without a mirror, everyone would have to stare (盯着) at the floor. When you“play” with the mirror, time passes quickly. You don't feel like you are wasting your time in the lift.69. Why is the mirror helpful for some people in the lift A. It provides fresh air. B. It reduces their worry.C. It makes doors open fast. D. It shows floor numbers.70. What does the underlined word“it” in paragraph 3 refer to A. The mirror in the lift. B. The closed lift.C. Others' facial expressions. D. Someone who steals.71. When do people easily feel bored in the lift A. When it stops often. B. When doors are open.C. When there's light. D. When it moves slowly.72. What is the main purpose of writing this text A. To teach people how to use mirrors in lifts.B. To explain the problem of small lift space.九年级英语(人教版)试题卷第7页(共8页)C. To recommend places to put mirrors.D. To tell why there are mirrors in lifts.第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。FAt the Richmond Wildlife Centre in Virginia, US, workers did their best to take special care of an orphaned(孤儿的) baby fox.In a video, a worker Melissa Stanley wore a red fox mask(面罩) while feeding the baby fox. The baby fox sat on top of a large fox toy looking like her mother. The centre explained that they wore masks and tried to keep quiet so the baby fox wouldn't get used to humans. This way, she could go back to the wild easily one day.The baby fox got to the centre after a man walking his dog found her. She was weak and couldn't even open her eyes, so the man brought her here. At that moment, she was less than 24 hours old.Workers at the centre tried to find her mother but failed.“ Our goal is to help animals go back to the wild. This helps them live better, find their friends,and have babies to make their families grow,” Stanley said.“ It's important for nature and our world.”Then, the workers moved the baby fox to the Animal Education and Rescue Organization. The team there taught her survival(生存) skills, such as finding small food. It finally sent her back into the wild when she became strong enough to live alone.73. Whatf oundthebabyfox (不超过5个词)74. What is the goal of the Richmond Wildlife Centre (不超过10个词)75. What can we learn from the text (不超过10个词)第四部分 写(共两大题,满分25分)IX.单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。76. The teacher asked us to l (列出) our favorite sports on the paper.77. I always take a shopping b (篮) when I go to the supermarket to buy fruits.78. My dad usually l (锁) the windows when he comes back home at night.79. She forgot her h (手提包) at the restaurant and went back to get it.80. She stayed s (沉默的) when the teacher asked her a question because she didn't know the answer.X.书面表达(共1小题;满分20分)众所周知,学习传统文化能帮助我们树立民族文化自信。假如你是李华,你们学习俱乐部将开展学习中国传统文化的英文演讲活动,请根据下面的提示写一篇演讲稿,呼吁大家学习中国传统文化。写作要点:1.我国历史悠久,有很多书和杂志关于中国传统文化,我们以此而自豪;2.以风筝为例说明中国的传统文化(风筝的不同颜色、大小及形状;风筝的发明及有关活动介绍);3.自己的感受。注意:1.必须包含所有提示内容,可适当发挥,使文章内容通顺、完整;2.100词左右。九年级英语(人教版)试题卷 第8页(共8页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 九年级期中英语(人教)(25-26上)答案.docx 九年级英语(人教版).docx 九年级英语听力(人教)A 二.mp3