【单元考点培优】Module 5 考点18:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 5 考点18:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 5 考点18:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
The children are having a party. Ms Smart bought fourteen apples, seventeen eggs, eighteen oranges and nineteen pears this morning. She put (放) them on the table. Xiaoyong ate two apples. Daming ate three eggs. Xiaofang and Lily ate five oranges. Mimi and her friends ate four pears. They are very happy now.
1.There are twelve apples on the table now. ( )
2.There are thirteen eggs on the table now. ( )
3.There are thirteen oranges on the table now. ( )
4.There are ten pears on the table now. ( )
5.They are very happy now. ( )
读一读,根据短文意思判断对(T)错(F)。
Jim is an English (英国的) boy. He comes to China with his father and mother. They come here to work. Jim comes here to study.
He is in No.5 Middle School. He gets up early (早) every day. He isn’t late for (不迟到) school. He studies hard. He can read English well. He often helps us with our English and we often help him with his Chinese. After class he likes playing football, swimming, jumping and riding. He makes many friends here.We are glad to stay with him. On Sundays, he often helps his mother clean the house, mend (修补) something or do the shopping. He likes Chinese food very much.
He likes living here. He likes Chinese students very much. We all like him too.
6.He gets up late (晚) every day. ( )
7.He often helps us with our English. ( )
8.After class he likes singing and playing basketball. ( )
9.On Sundays he often helps his mother clean the house. ( )
10.He doesn’t like Chinese food. ( )
读图,判断下列句子的正(T)误(F)。
11.This is a picture of a school. ( )
12.There are nineteen classrooms in all (总共). ( )
13.There is a playground beside the third building (建筑物). ( )
14.The art room is in the second building. ( )
15.We can swim in the school. ( )
阅读表格,判断正 (T) 误 (F)。
Sun School 80 pupils 30 girls 20 teachers
Moon School 90 pupils 50 boys 30 teachers
16.There are eighty pupils in Sun School. ( )
17.There are thirty teachers in Moon School. ( )
18.There are forty girls in Sun School. ( )
19.There are forty boys in Moon School. ( )
20.There are fifty teachers in Sun School and Moon School. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Yesterday I went to the supermarket with my father and mother. There were many people. My father wanted to buy a radio(收音机) for my grandfather. But we didn’t find, so he had to buy a TV for him. My mother bought some apples, bananas, tomatoes and noodles. I bought a teddy bear. It’s very lovely. We were all happy today.
21.I went to the supermarket yesterday. ( )
22.There were lots of people there. ( )
23.My father bought a TV at last. ( )
24.My mother only bought some fruit. ( )
25.I didn’t buy anything. ( )
I went to Beijing for a travel last year with my parents. It was a happy trip. There were any places to visit. We went to see the Great Wall, the Summer Palace and the Tian'anmen Square. China has a long history. The Summer Palace is old. The Tian'anmen Square is very big. The Great Wall is famous. And it's very long. We can't walk all of it. We took some photos of the Great Wall.
26.Last year, I visit Beijing with my mum and dad. ( )
27.I didn't go to see the Tian'anmen Square. ( )
28.The history (历史) of China is very long. ( )
29.The Great Wall is famous and long. ( )
30.We took some photos. ( )
A school B school
80 pupils 90 pupils
30 girls 50 boys
20 teachers 30 teachers
31.There are eighty pupils in A school. ( )
32.There are thirty teachers in B school. ( )
33.There are forty girls in A school. ( )
34.There are forty boys in B school. ( )
35.There are fifty teachers in A and B schools. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
This is a park. The park is different now. There weren't any trees or flowers here before. But now there are a lot of green trees and beautiful flowers here. There wasn't a slide here before. Now there are two slides here. One is long and the other is short. There weren't any people here before. Now there are many people here. They are playing and talking. I love this park now.
36.This is a zoo. ( )
37.There are many trees and flowers in the park now. ( )
38.There was a slide before. ( )
39.People are washing clothes in the park. ( )
40.I love this park now. ( )
读表格,判断句子正(T)误(F)。
A school B school
80 pupils 90 pupils
3.0 girls 5.0 boys
2.0 teachers 3.0 teachers
41.There are eighty pupils in A school. ( )
42.There are thirty teachers in B school. ( )
43.There are forty girls in A school. ( )
44.There are forty boys in B school. ( )
45.There are fifty teachers in A and B schools. ( )
阅读短文,根据短文内容判断正(T)误(F)。
I'm Tom. I've got a desk. It's yellow. There are many things on it. This is a clock. It's green. This is a computer. It's pink. The apples are red. The oranges are orange. The peach is pink. The pears are yellow. I like fruit.
46.Tom's desk is green. ( )
47.The computer is red. ( )
48.The apples are yellow. ( )
49.The oranges are orange. ( )
50.Tom likes fruit. ( )
阅读短文,判断对(T)错(F)。
Jim is a American boy. He’s eleven. He likes reading a book. And he often goes swimming after class. He has many friends. He has a little sister. Her name is Marry. She is five years old. She likes singing.
51.Jim is an English boy.( )
52.Jim likes swimming.( )
53.Marry is five years old.( )
54.Marry doesn’t like singing.( )
55.Marry likes reading a book.( )
阅读短文,判断句子正“T”误“F”。
Here’s Mr Black’s farm. Mr Black is a farmer. His farm is big and beautiful! The plants are green, the flowers are beautiful and the air is clean! There are some sheep. They are white. They have curly hair and they are friendly. How many sheep are there Forty. John can count sheep! How happy he is!
Are they cows Yes, they are. They are big. There are fifty-one cows. They are black and white. They have big noses, big eyes and long tails.
We love the farm. Do you love it
56.Mr Black’s farm is big and beautiful.( )
57.There’re eighty sheep on the farm. ( )
58.The cows have big noses, small eyes and long tails. ( )
59.The sheep are brown and white. ( )
60.There are fifty-one cows. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Lingling likes English very much. She works hard. She reads English every morning. She likes speaking English. She often listens to the radio. She watches TV only on Sunday evening. She likes dancing. But she doesn’t like drawing. Her parents like her very much. All the teachers and her friends like her, too.
61.Lingling likes Maths very much. ( )
62.Lingling likes speaking English. ( )
63.Lingling often watches TV. ( )
64.Lingling likes dancing. ( )
65.All the the teachers like Lingling. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My aunt has a farm in the country and it’s very big. On the farm there are some grey ducks. They walk very slowly, and every morning they say “Quack, quack.”
Some black pigs live near the ducks, The pigs don’t like walking, and they often sleep. When they are hungry, they will say “Oink, oink.”
There are also white sheep on the farm. They often say “Baa, Baa” when they eat grass.
At the gate of the farm, there is a brown dog. It has big ears and small eyes. It says “Woof, woof” when it sees visitors(参观者).
When my aunt does the farm work, a black and white cat always follows her. The cat often says “Meow, meow” to my aunt.
There are so many animals on the big farm, and my aunt is very happy to live with them.
66.My aunt has a big farm in the city. ( )
67.The ducks on the farm are grey. ( )
68.The pigs like walking. ( )
69.The cat is black and white. ( )
70.There are five kinds of animals in this article(文章). ( )
根据短文判断下列句子是否正确,正确的写 “T”,错误的写 “F”
Hello, my name is Li Ming. I am a boy. I am eleven years old. Now let me tell you something about my family. There are four people in my family. They are my father, my mother, my sister, and I. My father likes January and February. I like October. I don't like January and February. It's cold today.
71.Li Ming is twelve years old.( )
72.There are four people in his family.( )
73.His father likes January and March.( )
74.It's hot today.( )
75.He doesn't like January. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
【导语】本文讲了斯玛特女士买的水果及同学们吃水果的情况。
1.句意:现在桌子上有十二个苹果。根据“Ms Smart bought fourteen apples, seventeen eggs, eighteen oranges and nineteen pears this morning. Xiaoyong ate two apples.”,可知斯玛特女士买了十四个苹果,吃了两个,还剩十二个,故答案为T。
2.句意:现在桌子上有十三个鸡蛋。根据“Ms Smart bought fourteen apples, seventeen eggs, eighteen oranges and nineteen pears this morning. Daming ate three eggs.”,可知现在桌子上还有十四个鸡蛋,故答案为F。
3.句意:现在桌子上有十三个橙子。根据“Ms Smart bought fourteen apples, seventeen eggs, eighteen oranges and nineteen pears this morning. Xiaofang and Lily ate five oranges.”,可知现在桌子上有十三个橙子,故答案为T。
4.句意:现在桌子上有十个梨。根据“Ms Smart bought fourteen apples, seventeen eggs, eighteen oranges and nineteen pears this morning. Mimi and her friends ate four pears.”,可知现在桌子上有十五个梨,故答案为F。
5.句意:他们现在很高兴。根据“They are very happy now.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
6.F 7.T 8.F 9.T 10.F
【导语】本文主要介绍了吉姆在中国的生活。
6.句意:他每天起床晚。根据“He gets up early (早) every day. ”可知他每天起床早,句子和短文不符,故答案为F。
7.句意:他经常在英语方面帮助我们。根据“He often helps us with our English and we often help him with his Chinese.”可知他经常在英语方面帮助我们,句子和短文相符,故答案为T。
8.句意:下课后他喜欢唱歌和打篮球。根据“After class he likes playing football, swimming, jumping and riding.”可知下课后他喜欢踢足球,游泳,跳和骑行,句子和短文不符,故答案为F。
9.句意:在周日,他经常帮助他的妈妈打扫房子。根据“On Sundays, he often helps his mother clean the house, mend (修补) something or do the shopping.”可知在周日他经常帮助他的妈妈打扫房子,修补东西和购物,句子和短文相符,故答案为T。
10.句意:他不喜欢中国食物。根据“He likes Chinese food very much.”可知他非常喜欢中国食物,句子和短文不符,故答案为F。
11.T 12.F 13.T 14.F 15.T
【导语】本文介绍了关于学校建筑和设施。
11.句意:这是一张学校的图片。根据图片显示学校建筑可知描述正确,故答案为T。
12.句意:总共有十九间教室。根据图片中未明确标注教室数量可知无法验证,故答案为F。
13.句意:第三栋建筑物旁边有一个操场。根据图片显示操场位置可知描述正确,故答案为T。
14.句意:美术教室在第二栋建筑物里。根据图片可知美术教室在第一栋,故答案为F。
15.句意:我们可以在学校游泳。根据图片中显示有游泳池,故答案为T。
16.T 17.T 18.F 19.F 20.T
【解析】16.句意:太阳学校有八十名学生。根据表格可知太阳学校有80名学生,故答案为T。
17.句意:月亮学校有三十位老师。根据表格可知月亮学校有30名老师,故答案为T。
18.句意:太阳学校有四十个女生。根据表格可知太阳学校有30个女生,故答案为F。
19.句意:月亮学校有四十个男生。根据表格可知月亮学校有50个男生,故答案为F。
20.句意:太阳学校和月亮学校共有五十名老师。根据表格可知太阳学校和月亮学校共有五十名老师,故答案为T。
21.T 22.T 23.T 24.F 25.F
【导语】本文讲了昨天去超市购物的事情。
21.句意:我昨天去了超市。根据“Yesterday I went to the supermarket with my father and mother.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.句意:那里有很多人。根据“There were many people.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
23.句意:我爸爸最终买了一台电视。根据“But we didn’t find, so he had to buy a TV for him.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
24.句意:我妈妈只买了一些水果。根据“My mother bought some apples, bananas, tomatoes and noodles.”,可知妈妈买了水果,蔬菜和面条,故答案为F。
25.句意:我没有买任何东西。根据“I bought a teddy bear.”,可知作者买了一个泰迪熊,故答案为F。
26.T 27.F 28.T 29.T 30.T
【分析】短文大意:我和父母去北京度假的故事。
26.题干句意:去年,我和我的妈妈和爸爸一起参观了北京。根据I went to Beijing for a travel last year with my parents.可知,故该句是正确的,故答案为T。
27.题干句意:我没有去看天安门广场。根据 We went to see the Great Wall, the Summer Palace and the Tian'anmen Square.可知去参观天安门广场了。故该句是错误的,故答案为F。
28.题干句意:中国的历史悠久。根据China has a long history. 可知,故该句是正确的,故答案为T。
29.题干句意:长城又有名又长。根据The Great Wall is famous. And it's very long. 可知,故该句是正确的,故答案为T。
30.题干句意:我们拍了照片。根据We took some photos of the Great Wall.可知,故该句是正确的,故答案为T。
31.T 32.T 33.F 34.F 35.T
【导语】表格展示了A学校和B学校中学生和老师,及男生和女生的数量。
31.句意:A学校有80名学生。根据表中A学校部分:80 pupils,80名学生。可知A学校有80名学生。题干与表格内容相符,故答案为T。
32.句意:B学校有30名老师。根据表中B学校部分:30 teachers,30名老师。可知B学校有30名老师。题干与表格内容相符,故答案为T。
33.句意:A学校有40个女生。根据表中A学校部分:30 girls,30个女生。可知A学校有30个女生。题干与表格内容不相符,故答案为F。
34.句意:B学校有40个男生。根据表中B学校部分:50 boys,50个男生。可知B学校有50个男生。题干与表格内容不相符,故答案为F。
35.句意:A学校和B学校有50名老师。根据表中A学校部分:20 teachers,20名老师。可知A学校有20名老师。根据表中B学校部分:30 teachers,30名老师。可知B学校有30名老师。A学校与B学校共有50名老师,题干与表格内容相符,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.F 40.T
【解析】36.题干句意:这是一个动物园。根据This is a park. 可知是公园,表述不正确,故答案为F。
37.题干句意:现在公园里有许多树和花。根据But now there are a lot of green trees and beautiful flowers here. 可知表述正确,故答案为T。
38.题干句意:以前有滑梯。根据There wasn't a slide here before.可知以前没有,表述不正确,故答案为F。
39.题干句意:人们正在公园里洗衣服。根据They are playing and talking.可知没有洗衣服,表述不正确,故答案为F。
40.题干句意:我现在很喜欢这个公园。根据 I love this park now.可知表述正确,故答案为T。
41.T 42.T 43.F 44.F 45.T
46.F 47.F 48.F 49.T 50.T
51.F 52.T 53.T 54.F 55.F
【解析】51.由句子Jim is a American boy.可知他是一个美国人,不是一个英国人,所以题干叙述错误,故答案为F。
52.由句子He often goes swimming.可知他经常游泳,他很喜欢游泳,所以题干叙述宠物,故答案为T。
53.由句子Her name is Marry. She is five years old.可知Mary5岁了,所以题干叙述正确,故答案为T。
54.由句子She likes singing.可知她喜欢唱歌,所以题干叙述错误,故答案为F。
55.由句子He likes reading a book.可知Jim喜欢读故事,不是Marry,所以题干叙述错误,故答案为F。
56.T 57.F 58.F 59.F 60.T
61.F 62.T 63.F 64.T 65.T
【解析】61.句意:玲玲非常喜欢数学。由句子Lingling likes English very much.可知她喜欢英语。不是数学,所以题干叙述错误,故答案为F。
62.句意:玲玲喜欢说英语。由句子She likes speaking English.可知她喜欢说英语。所以题干叙述正确,故答案为T。
63.句意:玲玲经常看电视。由句子She watches TV only on Sunday evening.可知她不经常看电视。所以题干叙述错误,故答案为F。
64.句意:玲玲喜欢跳舞。由句子She likes dancing.可知她喜欢跳舞。所以题干叙述正确,故答案为T。
65.句意:所有老师都喜欢玲玲。由句子All the teachers and her friends like her.可知所有老师都喜欢她。所以题干叙述正确,故答案为T。
66.F 67.T 68.F 69.T 70.T
【解析】66.略
67.略
68.略
69.略
70.略
71.F 72.T 73.F 74.F 75.T
【解析】71.略
72.略
73.略
74.略
75.略
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览