资源简介 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(参考答案)(译林版)第一部分 听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What’s the woman going to do on Saturday A. See a film.B. See a play.C. Attend a lecture.2. Where are the speakers A. On a plane.B. At an airport.C. At a railway station.3. What does the man say about the weather outside A. It’s cool.B. It’s slightly warm.C. It’s extremely hot.4. Why haven’t the speakers met recently A. The man moved to another city.B. The woman was on a domestic trip.C. The woman has been away abroad.5. What is the woman likely to do for Walt A. Get him a bike.B. Buy him a tricycle.C. Teach him bike safety rules.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分 22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which event did the man watch before the conversation A. The high jump.B. The 100-meter dash.C. The long jump.7. What is Bill’s latest successful jump A. 1.70 meters.B. 1.75 meters.C. 1.80 meters.听第7段材料,回答第8、9题。8. What kind of pictures does the man mention he has A. Pictures of human faces.B. Pictures of landscapes.C. Pictures of animals.9. How many cameras does the man regularly use A. One.B. Two.C. A dozen.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where is the man now A. At home.B. In his office.C. In a hospital.11. What did the woman criticize the man for while feeling unwell A. Eating junk food.B. Talking on the phone.C. Watching TV.12. What does the woman instruct the man to do with the water A. Drink it.B. Put his feet into it.C. Breathe in the steam.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the man talk to the woman A. To ask for help.B. To introduce a friend to her.C. To invite her on a holiday.14. What did Miguel invite Mike to do A. Go sightseeing.B. Visit his house.C. Join a boat race.15. Why is Mike hesitant about accepting Miguel’s invitation A. He has to save money.B. He has made plans with Celia.C. He doesn’t like Miguel’s family.16. What will Mike probably do next A. Chat with Celia and Miguel.B. Go on holiday alone.C. Refuse Miguel’s invitation.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the purpose of the annual school carnival A. To introduce new students.B. To raise funds for the school library.C. To celebrate the end of the school year.18. When are the auditions for the winter play taking place A. Every day after school next week.B. Next Monday and Saturday.C. Next Tuesday and Wednesday.19. How can students support the School’s Debate Team in the regional finals A. By voting for the team.B. By offering their opinions.C. By signing up to attend the event.20. What is the talk mainly about A. Updates on school events.B. School rules and discipline.C. Upcoming school vacations.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASri Lanka is a nice place for wildlife lovers. Here’s what you’ll find in some of its national parks.Horton Plains National ParkDrive time from Colombo: Five hoursIn the central highlands, Horton Plains is located in the highest plateau (高原) of Sri Lanka. The cloud forests here are rich in plants and animals that have got used to the cooler climates. Birds such as the whistling thrush and Sri Lanka n bush warbler are best seen here.Minneriya National ParkDrive time from Colombo: Five-and-a-half hoursThick woods surround lakes and contain many animals, but animal-viewing is generally poor, except for the wonderful seasonal gathering of elephants. The gathering takes place in Minneriya during September and October.Yala National ParkDrive time from Colombo: Six hoursYala is in the southeast of Sri Lanka. Its top view is the Sri Lankan leopard (豹). In June and July, slot h bears are often seen. The beautiful areas also have a lot of birds. Enthusiastic bird watchers should also visit Bundala National Park (an hour away) or the Palatupana Salt Pans (ten minutes away). Visitors can also go surfing in Arugam Bay (three hours away).Wilpattu National ParkDrive time from Colombo: Four hoursWilpattu, Sri Lanka’s largest park, is in the dry lowlands of the country’s northwest and has some small lakes. The park reopened in 2003 after 15 years of closure. Wilpattu was famous for its leopards, and big-cat lovers are hoping for this return. The park’s animals are similar to Yala, but visitors also have a chance of seeing barking deer.21.How long does it take to drive from Colombo to see seasonal elephants A.4 hours. B.5 hours. C.5.5 hours. D.6 hours.22.Which of the following is closest to Yala National Park A.Colombo. B.Arugam Bay.C.Bundala National Park. D.The Palatupana Salt Pans.23.What do we know about Wilpattu National Park A.It was known for its leopards.B.It is made up of Sri Lanka’s largest lake.C.It lies on the highest plateau in Sri Lanka.D.It’ll welcome barking deer as its new visitors.BShortly before Christmas in 2024, Brazilian pianist Martins invited his friends to a bar near his home, showing them the best gift he had received: a new pair of gloves.They aren’t just any gloves, however. The specially made bionic (仿生学的) devices are letting the 79-year-old play with both hands for the first time in over 20 years. The artist is considered one of the greatest players of the music of Johann Sebastian Bach.Martins retired in 2024. By then, he had undergone 24 medical procedures to try to reduce pain caused by a progressive disease and from a series of accidents. His limitations had forced him to work mostly as a musical conductor since the early 2000s. But in the final days of 2019, friends returned to his home. They listened to him once again bringing his favourite classical music back to life on his piano. Before the gloves especially developed for him, Martins could only play songs slowly with his thumbs and, sometimes, his pointer fingers.Martins’ health problems date from 1965. He became known for coming back from every struggle he faced. For example, he suffered nerve damage in his arm from a soccer injury. But even his close friends believed that the latest surgery, on his left hand, would mark the end of his days as a pianist.However, one designer, Ubirata Bizarro Costa, created special bionic gloves for Martins’ hands. The gloves help move his fingers up after they press on the piano keys. Costa created early models based on images of Martins’ hands. But he said those models were “far from ideal”. He then decided to tell Martins about his efforts. Costa and Martins then spent several months testing different models. The perfect match came in December, and cost only $125 to build.The new gloves have given Martins a new goal. He hopes to play the piano at New York’s Carnegie Hall. He is already set to conduct a concert celebrating the 60th anniversary of his first appearance there.24.Why did Martins specifically invite his friends to the bar A.To showcase his new compositions.B.To celebrate his physical recovery.C.To share the joy of his artistic rebirth.D.To announce his new performance schedule.25.What may be the evaluation of the effectiveness of his latest surgery A.A wonder. B.Great regret.C.An unavoidable accident. D.An unexpected success.26.What can be inferred from the text A.Costa is passionate about classical music.B.Costa is a person full of kindness and creativity.C.Martins has never performed at Carnegie Hall before.D.It was in the 2010s that Martins was unemployed.27.What is the purpose of the text A.To advertise a special concert.B.To promote a new technology.C.To tell us about magic gloves letting a pianist play again.D.To introduce an outstanding musician.COne day in Bronx, a first-grade teacher sat down in a barbershop for a haircut and one of his students walked in, sat down, and started looking antsy. He thought to himself that it was a perfect opportunity to practice reading, a thought that changed Alvin Irby’s life, and he’s filling many barbershops around the US with free books to trim back childhood illiteracy (文盲). His non-profit, Barbershop Books, has delivered 50,000 free books to more than 200 barbershops in mainly black neighborhoods in 24 states, considering the fact that in Black American communities, barbershops are like community centers where people gather naturally.“So many kids associate reading with something you do in or for school,” he said. “If the only place a kid practices the piano is during a lesson, the progress will be slow. Our program is about getting kids to say three words: ‘I’m a reader.’”Irby’s program may seem straightforward but there’s a lot of thought behind it. He puts a colorful, kid-sized bookshelf in each shop, making it inviting to children. The books displayed are all carefully chosen based on recommendations from his target audience. The bookshelves display the covers of the books rather than the spines, helping kids who may be interested in reading seize the opportunity for themselves, whether they’re in the barber’s chair or they’re waiting on their dad or friend. And Irby involves the barbers in his mission — training them to engage kids about reading. “We want them to encourage kids to use the reading spaces,” he said. “Then they can talk to them about how they like reading, how funny a book was or tell them about another book another kid was reading.”Denny Moe was the first barber to work with Irby. Moe had previously offered video games at his Harlem shop, to bring in extra income, but he was willing to quit that to help the community. “I decided to pay it forward by getting rid of the video games, putting books in here, just to get the kids’ minds going,” he said. “You want to make an impact.”“These books, I would say, have power,” 8-year-old boy Chance said. That’s what keeps Irby motivated. “I’m just excited that we get to create a safe space for boys to do something that’s really life changing,” he said. “That’s what I really believe reading is. It unlocks potential.”28.What does the underlined word in paragraph 1 most probably mean A.Restless. B.Serious. C.Relieved. D.Joyful.29.Why does the program appeal to children A.Because it expresses children’s requirements. B.Because it shows children’s characteristics.C.Because it protects children’s security. D.Because it considers children’s preferences.30.What made Denny Moe give up the video games finally A.That he wanted to attract more customers. B.That he wanted to make a difference.C.That he wanted to bring in more money. D.That he wanted to meet different demands.31.What is the best title for this passage A.Black Kids, Potential Big ReadersB.Free Books, Good Way to Pay BackC.Colourful Covers, Nice Try to Attract KidsD.Small Barbershops, Treasure House to Start ReadingDMost of us know that music can brighten daily life, turning boring tasks into enjoyable moments and making exercise more exciting. But what about listening to music after an experience Can it affect how well we remember it A recent study from UCLA (University of California, Los Angeles) suggests that music can indeed shape memory — depending on the emotions it produces.The researchers showed volunteers images of common objects such as oranges, computers and telephones. After viewing about 100 pictures, participants listened to 10 minutes of classical music. Once their emotional response returned to normal, they took a memory test. Some images were exactly the same, some a little different and others entirely new. Participants had to tell whether each object had been seen before and if it was exactly the same or different.The results showed that music did not improve memory overall. Instead, its effect depended on the listener’s emotional response. Neither the style of music — whether happy or sad — nor its familiarity played a decisive role. What mattered most was the level of emotional response the music caused. Individuals who experienced a medium level of emotional response showed better memory for details, especially in recognizing similar but not exactly the same images. Those with very strong or very weak emotional response had worse detail-based memory but better memory for the general idea of the experience.According to the researchers, these findings suggest that music can help sharpen detailed memory when it creates just the right amount of emotional response. “This discovery may have practical applications in education and treatment. For instance, music that causes a medium level of emotion could help learning if played after studying. It might also support individuals with Alzheimer’s or anxiety disorders by helping them manage how they remember past experiences,” they said.However, since people respond differently to music, personalized playlists may be necessary. Further research is needed to develop targeted musical methods that can improve — or soften — specific types of memory. With additional support, music could become a powerful, safe tool for improving memory and supporting mental health.32.What did the participants do immediately after viewing the images for the first time A.They listened to classical music. B.They took a memory test.C.They described the images they saw. D.They discussed their emotional responses.33.What advantage did participants with a medium emotional response have A.They felt no stress at all. B.They finished the test faster.C.They remembered more details. D.They could draw pictures easily.34.What is the researchers’ attitude toward the use of music in medical treatment A.Hopeful. B.Unconcerned. C.Doubtful. D.Critical.35.What is the main idea of the text A.Music makes life enjoyable. B.Classical music benefits memory.C.Personal playlists aid mental health. D.Music affects memory through emotions.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A recent study suggests that reading paper books does make you smarter.While all reading benefits the brain,particularly at a young age,physical books offer the most advantages.Students who read paper books scored approximately 2.5 years ahead of those who didn’t read,whereas digital readers scored just under a year ahead 36A previous study has consistently shown that reading comprehension is better with paper books compared to digital reading. 37 Even in areas where digital reading is more common,students who read paper books demonstrate a better understanding of the material.One reason for this is that reading on paper comes with fewer distractions(干扰) .Digital platforms often distract readers with games or videos. 38 Additionally,the absence of blue light in physical books prevents potential harm to readers’ eyes and aids in better sleep.The brain activity involved in reading a paper book helps the mind wind down,avoiding blue light that can interrupt the circadian rhythm (生物钟).39 Children surrounded by books are encouraged to read and discuss what they learn,developing a habit of engaged learning and achieving greater success.While digital books have made reading more accessible to disadvantaged students,they do not replace the unique benefits of physical books.However,since physical copies can be more expensive and harder to find,digital reading remains a valuable alternative.It’s true that paper books have clear advantages. 40 So,regardless of how you choose to read,know that any book is better than none.A.Paper books, on the contrary, keep readers focused.B.Unfortunately, the same cannot be said for digital books.C.This differenee of more than a year and a half is significant.D.Digital reading, on the other hand, is far better than not reading at all.E.Consider adding books to your physical library, rather than digital ones.F.The new one further confirms the long-term benefits for physical book readers.G.Moreover, people with more books at home are typically higher academic achievers.第三部分 语言知识运用 (共两节,满分25分)第一节(共1小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Are your table manners much better when you are eating at a friend’s home or in a restaurant than they are at your own home Probably so, 41 you are aware that people judge you by your table manners. You take special pains when you are eating 42 . Have you ever stopped to realize how much less self-conscious you would be on such occasions if 43 table manners had become a habit for you You can make them a habit by 44 good table manners at home.Good manners at mealtimes help you and those around you to feel 45 . This is true at home as much as it is true in someone else’s home or in a restaurant. Good 46 make meals more enjoyable for everyone at the table.By this time you probably know quite well what good table manners are. You 47 that keeping your arms on the table, talking with your 48 full and wolfing down your food are not considered good manners. You know also that if you are mannerly, you say “please” and “Thank you” and ask for things to be passed to you.Have you ever thought of a pleasant attitude as being 49 to good table manners Not only are pleasant mealtimes enjoyable, but they aid digestion. The dinner table is a 50 . for enjoyable conversation. It should never become a battlefield. You are definitely growing in social maturity when you try to be an appreciable table companion.41.A.because B.but C.unless D.though42.A.in public B.at home C.at ease D.in a hurry43.A.different B.same C.wrong D.proper44.A.acting B.enjoying C.practicing D.watching45.A.comfortable B.stressed C.depressed D.outstanding46.A.dishes B.manners C.atmospheres D.friends47.A.mention B.prefer C.doubt D.realize48.A.stomach B.bands C.mouth D.bowl49.A.essential B.considerate C.obvious D.unusual50.A.time B.place C.chance D.way第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The Lee Kai Hung China Culture Gallery, 51 (locate) within the Manchester Museum on the campus of Manchester University, is quite special. The gallery does not seem huge when you first enter through its rounded, arched door, 52 it has a rich collection of over 300 objects displayed within its 190 square meters.These objects 53 paintings, porcelains, etc. are classified into five themes: environment, experiment, movement and migration, trading activities, and common interest in healthcare. These themes are very important as they can help build 54 sense of empathy with the visitors. Bryan Sitch, the former curator (馆长) at the gallery 55 was named after the sponsor Lee Kai Hung, said that in this way, people from China and the UK can have a better 56 (understand) of each other.The gallery aims 57 (present) Chinese culture from past to present. It offers a good chance for people to know more about different aspects of Chinese culture. Actually, it plays an important role in cultural 58 (exchange) between the two countries. Through these exhibits, visitors can deepen their knowledge of Chinese culture. And it 59 (hope) that more people will visit it and appreciate the charm of Chinese culture. It’s really a place that is worth 60 (visit).第四部分 写作(共两节,满分45分)第一节(满分15分)61.假定你是育才中学学生会主席李华。你校将举办“中华茶文化讲座”,拟邀请茶文化专家Smith做主讲人。请用英文写一封邀请信,内容包括:1、写信目的;2、讲座安排。注意:1、写作词数应为80个左右;2、请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Mr. Smith,___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours sincerely,Li Hua第二节(满分30分)62.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Final exams were approaching, and everyone in school was excited about vacations. We were dreaming of far-off destinations, our minds filled with images of thrilling adventures.After school on Friday, on my way home, I ran into my best friend. Enthusiastic about the vacations, I asked him about his plans. His eyes twinkled brightly as he replied, “I’m going to visit my grandparents with my parents for a week.”“Don’t you ever get tired of going to the same place year after year I remember, every year, your family takes 7 to 10 days off to head back to your native village,” I asked, raising an eyebrow in curiosity.“Oh, not at all! That’s the absolute best time of the year for me! Being with my folks in the village is just amazing.” His face beamed with joy as he continued, "In the village, I get to meet so many wonderful people, and everyone there is so kind and welcoming. Our neighborhood crew is tight! We’re always hanging out together, you know Just running wild, chilling by the lake, or bouncing between each other’s houses. Honestly, I know what really matters about these village trips. It’s not the cool places we see — it’s spending time with the people I love. That’s the real treasure of life.”His words made me recall my own grandparents. I realized I hadn’t seen them for years. But still, it’s a pleasure to be there. … we had big long gardens and a big multi-story house.The next day, over breakfast, I mustered up the courage and asked my parents, “Can we visit grandparents this summer after exams ” Dad replied hesitantly, “Oh, that’s unexpected.” Mom was surprised. “Well, you know it gets really hot there this time of year.” After a short pause, Dad gave a small sigh and met my hopeful gaze. “However,” he said, “if you perform well in exams, we’ll make the trip.”For the next six weeks, I threw myself completely into my studies. My mom was amazed by this sudden transformation in me. Soon came the long-awaited exam results.注意:(1)续写词数应为150左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1: I rushed home and immediately handed my parents my score card and a note with “PLEASE.”___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2: I saw my mom had tears in her eyes when leaving them.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案1-5 CBCCB 6-10 BCABA 11-15 ACABB 16-20 ABCCA听力原文Text 1M: Shall we go to the theater on Saturday W: Well, what I would really like to do is see a film, but I have to go to a lecture.Text 2W: Flight 331 is boarding. I’d better be on my way. Goodbye. Thanks for your kind hospitality.M: You’re welcome. Safe travels.Text 3W: It seems warm out today.M: Warm You could fry an egg on the street.W: Oh, I guess I underestimated it!Text 4M: Come in and sit down. We haven’t seen each other recently.W: I’ve spent a few weeks abroad.M: Oh, really Where did you go W: I visited Spain and Portugal. It was a wonderful experience!Text 5W: Do you think Walt is old enough to ride a bicycle M: I’m afraid he is too young to follow the safety rules.W: I was thinking of getting him a tricycle instead.M: That sounds like a safer option for his age.Text 6W: Hello, Tommy! ⑥Where have you been M: ⑥I watched the 100-meter dash.W: Oh, who came first M: John, of course. He ran extremely well. ⑦How’s Bill getting on in the high jump W: Fine! He’s just cleared 1.75 meters. ⑦And it’s his turn to jump again. Do stay and watch for a while.M: OK. Oh, well done! ⑦He’s cleared 1.80 meters.W: Wow. Our class has got seven first places already.Text 7W: I like that picture you put up on the wall yesterday.M: Oh, thank you. It’s a photograph that I took on vacation last year.W: You took it yourself I didn’t know you were a photographer.M: Oh, yes, I’ve been taking pictures for years.W: Interesting. ⑧Do you have any more of your pictures here May I see them M: Yes, certainly. ⑧Some of them are just of people, just the faces of people whom I see when I’m walking around.W: Do you let them know that you’re taking pictures of them M: I try not to. I don’t like posed pictures. I like people who are going about their business without knowing the camera’s there.W: I suppose you need a lot of equipment. ⑨How many cameras do you have M: Well, I have a dozen of them, ⑨but I use two of them more than the others.Text 8(第10题为推断题)W: Should I call your secretary and let her know you won’t be in today M: Yes, please do. Tell her that I’m down with a cold and a headache. But I hope to be back in a day or two. You’d better say I’m staying in bed.W: But you’re not in bed! Do you want me to tell a lie M: Oh, it’s only a very little one. I’m not making a false excuse. I really have a bad headache.W: Then stop eating all that junk food. It’s bad to eat such food when you’ve got a cold.M: Very well. You’re quite right.W: Look, here’s some water. Do as I tell you now. I’ve put something in the water that’ll do you a lot of good. Wrap this cloth around your head and put your nose over the water. That’s right. Breathe in deeply.M: It smells nice.W: Now, another deep breath. Now, breathe out, slowly! Now, breathe in again. Go on doing that for five minutes while I go and make that phone call to the office.Text 9M: Have you got time for a little chat W: Of course. What is it, Mike Is something wrong M: No, not really. But I’d like your advice.W: I’ll help if I can.M: Well, you remember Miguel, who stayed with us last summer W: No. But I remember you telling me about him. He was very fond of sightseeing, wasn’t he M: That’s right. Well, I got a letter from him this morning inviting me to spend a holiday with his family this year. They have got a big house near a river, and they’ve got a boat. You know how crazy I am about boats.W: Mike, that’s great. What a wonderful chance for you!M: Yes, but it’s not that simple.W: What’s the problem M: It’s Celia. You see, we’ve both been saving like mad to go on a trip together this year.W: Ah, I see. You don’t want to disappoint her, of course.M: That’s right. She’d be so upset. She’s been doing all sorts of jobs in her free time. It seems so unfair.W: Look, Mike. First, you must tell Celia about the invitation. She’ll understand your problem. But why don’t you tell Miguel about the plan you already have made with Celia He might even be able to suggest a good way to deal with the problem.M: OK, I’ll do that.Text 10(第20题为总结题)M: Hello students, this is Mr. Thompson, your student activities coordinator. I want to brief you on a few upcoming events at our high school. Firstly, the annual school carnival is scheduled for next Saturday, from 10 a.m. to 4 p.m. Remember, the carnival is not just for fun but also serves as a fundraiser for our school library. So, please invite your friends and family. Secondly, for those interested in the arts, the Drama Club is holding auditions for their winter play next Tuesday and Wednesday after school. It’s a fantastic opportunity for you to showcase your acting skills or even work behind the scenes. Lastly, our School’s Debate Team has made it to the regional finals! They will compete next month, and we’re organizing a bus for students who wish to go and support them. Please sign up at the school office if you’re interested. I hope to see many of you participating in and supporting these events. Let’s make this month memorable!【答案】21.C 22.D 23.A【分析】这是一篇应用文。介绍了斯里兰卡的4个国家公园的情况。【详解】21.细节理解题。根据Minneriya National Park中“Drive time from Colombo: Five-and-a-half hours (从Colombo开车:五个半小时)”和“Thick woods surround lakes and contain many animals, but animal-viewing is generally poor, except for the wonderful seasonal gathering of elephants.(湖泊周围有茂密的树林,里面有许多动物,但除了大象的季节性聚集外,观赏动物的机会通常很少)”可知,从Colombo开车去看季节性大象需要5.5小时。故选C项。22.细节理解题。根据Yala National Park中“Enthusiastic bird watchers should also visit Bundala National Park (an hour away) or the Palatupana Salt Pans (ten minutes away). (热心的观鸟者还应该参观Bundala国家公园(一小时路程)或Palatupana盐田(十分钟路程))”可知,Palatupana盐田离Yala国家公园最近。故选D项。23.细节理解题。根据Wilpattu National Park中“Wilpattu was famous for its leopards, and big-cat lovers are hoping for this return. (Wilpattu以豹子而闻名,大型猫科动物爱好者们希望这次重开)”可知,Wilpattu国家公园以豹子闻名。故选A项。【答案】24.C 25.B 26.B 27.C【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了2024 年圣诞前,79 岁巴西钢琴家马丁斯邀友展示仿生手套,该手套助他20多年来首次用双手弹琴,其设计者经多次测试制成,马丁斯还盼赴卡内基音乐厅演奏。【详解】24.推理判断题。根据第一段中“Brazilian pianist Martins invited his friends to a bar near his home, showing them the best gift he had received: a new pair of gloves.( 巴西钢琴家马丁斯邀请他的朋友到他家附近的一家酒吧,向他们展示了他收到的最好的礼物:一副新手套。)” 以及第二段中“The specially made bionic (仿生学的) devices are letting the 79-year-old play with both hands for the first time in over 20 years.( 特制的仿生设备让这位79岁的老人20多年来第一次用双手弹奏。)”可知,马丁斯邀请朋友去酒吧是为了展示他收到的特殊礼物 —— 仿生手套,这副手套让他能够重新用双手弹奏钢琴,他是想分享自己能够再次弹奏钢琴,实现艺术重生的喜悦。故选C项。25.细节理解题。根据第四段中“But even his close friends believed that the latest surgery, on his left hand, would mark the end of his days as a pianist.( 但就连他最亲密的朋友也认为,最近在他左手上做的手术,将标志着他钢琴家生涯的终结。)”可知,他的朋友们认为最新的这次手术会标志着他作为钢琴家生涯的结束,说明这次手术效果不理想,令人遗憾。故选B项。26.推理判断题。根据第五段中“However, one designer, Ubirata Bizarro Costa, created special bionic gloves for Martins’ hands. The gloves help move his fingers up after they press on the piano keys. Costa created early models based on images of Martins’ hands. But he said those models were “far from ideal”. He then decided to tell Martins about his efforts. Costa and Martins then spent several months testing different models.( 然而,一位名叫乌比拉塔·比扎罗·科斯塔的设计师为马丁斯的手设计了一副特殊的仿生手套。这种手套可以帮助他的手指在按下钢琴键后向上移动。科斯塔根据马丁斯的手的图像制作了早期的模型。但他表示,这些模式“远非理想”。然后他决定告诉马丁斯他的努力。科斯塔和马丁斯随后花了几个月的时间测试不同的模型。)”可知,科斯塔为马丁斯设计了特殊的仿生手套,并且花费了几个月的时间测试不同的模型,帮助马丁斯重新能够弹奏钢琴,这体现了科斯塔充满善良和创造力。故选B项。27.推理判断题。通读全文,结合第二段中“ They aren’t just any gloves, however. The specially made bionic ( 生学的) devices are letting the 79-year-old play with both hands for the first time in over 20 years.(然而,它们并不是普通的手套。这种特制的仿生设备让这位79岁的老人20多年来第一次用双手玩耍)”可知,文章主要讲述了巴西钢琴家马丁斯因为健康问题无法正常弹奏钢琴,但是在设计师科斯塔为他设计了特殊的仿生手套后,他又能够重新弹奏钢琴的故事,由此可推知,文章的目的是在介绍这副神奇的手套让钢琴家重新能够弹奏。故选C项。【答案】28.A 29.D 30.B 31.D【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了让孩子爱上阅读并不容易,但是阿尔文·艾尔比正在为此努力,他创建了理发店书屋以鼓励年轻孩子们去阅读,因为他知道阅读对于孩子的重要性。【详解】28.词句猜测题。根据划线词上文“One day in Bronx, a first-grade teacher sat down in a barbershop for a haircut and one of his students walked in, sat down,(一天,在布朗克斯,一个一年级的老师坐在理发店里理发,他的一个学生走了进来,坐下)”及下文“He thought to himself that it was a perfect opportunity to practice reading, a thought that changed Alvin Irby’s life, and he’s filling many barbershops around the US with free books to trim back childhood illiteracy (文盲).(他对自己说,这是一个练习阅读的绝佳机会,这个想法改变了阿尔文·艾尔比的生活,他在美国各地的许多理发店里摆满了免费的书,以减少儿童文盲)”可推知,阿尔文·艾尔比想到在理发店里摆满了免费的书,是因为他看到这些来理发的学生无事可做。再结合常识可知,与老师在一个空间里,多少会有些紧张。由此可知,划线词antsy与restless“坐立不安的”意思接近。故选A。29.细节理解题。根据第三段中的“He puts a colorful, kid-sized bookshelf in each shop, making it inviting to children. The books displayed are all carefully chosen based on recommendations from his target audience. The bookshelves display the covers of the books rather than the spines, helping kids who may be interested in reading seize the opportunity for themselves, whether they’re in the barber’s chair or they’re waiting on their dad or friend.(他在每家商店里都放了一个五颜六色的儿童书架,让孩子们喜欢。展出的书籍都是根据他的目标读者的推荐精心挑选的。书架上展示的是书的封面而不是书脊,帮助那些可能对阅读感兴趣的孩子们自己抓住机会,无论他们是坐在理发师的椅子上,还是在等爸爸或朋友)”可知,这个节目考虑到孩子们的喜好,所以很受孩子们的欢迎。故选D。30.细节理解题。根据第四段中的““I decided to pay it forward by getting rid of the video games, putting books in here, just to get the kids’ minds going,” he said. “You want to make an impact.”(“我决定把它传递下去,把电子游戏扔掉,把书放在这里,只是为了让孩子们的思想活跃起来,”他说。“你想要产生影响。”)”可知,丹尼·莫想要有所作为,这让他最终放弃了电子游戏。故选B。31.主旨大意题。根据第一段中的“He thought to himself that it was a perfect opportunity to practice reading, a thought that changed Alvin Irby’s life, and he’s filling many barbershops around the US with free books to trim back childhood illiteracy (文盲).(他对自己说,这是一个练习阅读的绝佳机会,这个想法改变了阿尔文·艾尔比的生活,他在美国各地的许多理发店里摆满了免费的书,以减少儿童文盲)”及下文可知,文章讲述了阿尔文·艾尔比减少儿童文盲,他创建了理发店书屋以鼓励年轻孩子们去阅读,因为他知道阅读对于孩子的重要性,他希望孩子们爱上阅读,让阅读改变他们的人生。由此可知,D. Small Barbershops, Treasure House to Start Reading(小理发店,开始阅读的宝库)适合作本文最佳标题。故选D。【答案】32.A 33.C 34.A 35.D【分析】这是一篇说明文。文章讲述了加州大学洛杉矶分校的一项最新研究表明,音乐能否影响我们对经历的记忆取决于其引发的情绪,且该发现或可在教育和医疗领域加以应用。【详解】32.细节理解题。根据第二段“The researchers showed volunteers images of common objects such as oranges, computers and telephones. After viewing about 100 pictures, participants listened to 10 minutes of classical music.(研究人员向志愿者展示了橙子、电脑、电话等常见物品的图片。在观看了约100张图片后,参与者聆听了10分钟的古典音乐。)”可知,参与者在第一次看完大约100张图片后,立即听了古典音乐。故选A。33.细节理解题。根据第三段“Individuals who experienced a medium level of emotional response showed better memory for details, especially in recognizing similar but not exactly the same images.(经历中等程度情绪反应的人,对细节的记忆力更好,尤其是在识别相似但不完全相同的图像时。)”可知,经历中等水平情绪反应的参与者的优势是能记住更多细节。故选C。34.推理判断题。根据第四段“According to the researchers, these findings suggest that music can help sharpen detailed memory when it creates just the right amount of emotional response. “This discovery may have practical applications in education and treatment.”(研究人员表示,这些发现表明,当音乐能引发恰到好处的情绪反应时,它有助于提升细节记忆力。“这一发现可能在教育和治疗领域具有实际应用价值。”)”可知,研究人员对音乐在医疗中的应用是抱有希望的。故选A。35.主旨大意题。根据第一段“A recent study from UCLA (University of California, Los Angeles) suggests that music can indeed shape memory — depending on the emotions it produces.(加州大学洛杉矶分校最近的一项研究表明,音乐确实可以塑造记忆,这取决于它产生的情绪。)”可知,文章主要讲述了音乐可以通过情绪影响记忆。故选D。【答案】36.C 37.F 38.A 39.G 40.D【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了阅读纸质书相对于数字阅读的优势,包括在阅读理解、专注力、对眼睛的保护以及睡眠质量的改善等方面的益处。【详解】36.根据空前“Students who read paper books scored approximately 2.5 years ahead of those who didn’t read, whereas digital readers scored just under a year ahead(阅读纸质书的学生比不阅读的学生成绩领先约 2.5 年,而阅读电子书的学生仅领先不到 1 年)”可知,阅读纸质书的学生优势很明显。选项C“This difference of more than a year and a half is significant.(这一年半多的差距是很显著的。)”承接上文对纸质书阅读者和电子书阅读者成绩差距的描述。故选C。37.根据空前内容“A previous study has consistently shown that reading comprehension is better with paper books compared to digital reading.(此前的一项研究一直表明,与数字阅读相比,纸质书的阅读理解效果更好。)”可知,上文提到之前的研究已经表明纸质书在阅读理解上优于数字阅读。选项F“The new one further confirms the long-term benefits for physical book readers.(这项新的研究进一步证实了纸质书读者的长期益处。)”与前文提到的之前的研究相呼应,进一步说明新研究的作用。故选F。38.根据空前内容“Digital platforms often distract readers with games or videos.(数字平台经常用游戏或视频分散读者的注意力。)”可知,数字平台经常通过游戏或视频分散读者的注意力。选项A“Paper books, on the contrary, keep readers focused.(相反,纸质书能让读者保持专注。)” 与前文形成对比,说明纸质书在减少干扰方面的优势。故选A。39.根据下文“Children surrounded by books are encouraged to read and discuss what they learn, developing a habit of engaged learning and achieving greater success.(被书籍包围的孩子会被鼓励去阅读并讨论所学内容,养成积极学习的习惯并取得更大的成功。)”可知,被书籍包围的孩子会更容易成功。选项G“Moreover, people with more books at home are typically higher academic achievers.(此外,家里藏书更多的人通常在学业上取得更高的成就。)”能够引出后文关于书籍对孩子学习等方面影响的内容。故选G。40.根据空前“It’s true that paper books have clear advantages.(纸质书确实有明显的优势。)”可知,上文提到纸质书有优势。而空后“So, regardless of how you choose to read, know that any book is better than none.(所以,无论你选择何种阅读方式,要知道读总比不读好)”可推测,空处提到了其他阅读方式。选项D“Digital reading, on the other hand, is far better than not reading at all.(另一方面,数字阅读总比不阅读要好得多。)” 既承接了前文关于纸质书优势的话题,又呼应了后文强调阅读方式的选择及阅读本身的重要性。故选D。【答案】41.A 42.A 43.D 44.C 45.A 46.B 47.D 48.C 49.A 50.B【分析】本文是一篇说明文。主要介绍良好的餐桌礼仪的重要性,以及如何养成良好的餐桌礼仪习惯。【详解】41.考查连词词义辨析。句意:很可能是这样的,因为你知道人们会通过你的餐桌礼仪来评判你。A. because因为;B. but但是;C. unless除非;D. though尽管。根据上文“Are your table manners much better when you are eating at a friend’s home or in a restaurant than they are at your own home ”可知,在朋友家或餐厅餐桌礼仪更好,结合下文“you are aware that people judge you by your table manners.”可知,此处解释原因是知道会被评判,上下文之间为因果关系,用“because”。故选A项。42.考查介词短语辨析。句意:当你在公共场合用餐时,你会特别用心。A. in public在公共场合;B. at home在家;C. at ease安逸;D. in a hurry匆忙。根据上文“You take special pains”以及常识可知,人们在公共场合很是注意餐桌礼仪。故选A项。43.考查形容词词义辨析。句意:你有没有想过,如果正确的餐桌礼仪已经成为你的习惯,在这种场合下你会少很多难为情?A. different不同的;B. same相同的;C. wrong错误的;D. proper正确的。根据上文的“less self-conscious”可知,此处指的是“正确的”餐桌礼仪成为习惯,才会不那么难为情。故选D项。44.考查动词词义辨析。句意:你可以通过在家练习良好的餐桌礼仪来养成习惯。A. acting行动;B. enjoying享受;C. practicing练习;D. watching观看。根据常识和下文“good table manners at home.”可知,可以通过在家练习良好的餐桌礼仪来使它们成为习惯。故选C项。45.考查形容词词义辨析。句意:用餐时的良好礼仪能让你和周围的人感到舒适。A. comfortable舒适的;B. stressed有压力的;C. depressed沮丧的;D. outstanding杰出的。根据上文“Good manners at meal times ”可知,良好礼仪帮助你和周围的人感到舒适。故选A项。46.考查名词词义辨析。句意:良好的礼仪让餐桌上的每个人都更能享受用餐。A. dishes菜肴;B. manners礼仪;C. atmospheres氛围;D. friends朋友。根据语境和上文“Good manners at mealtimes help you and those around you to feel 21 .”可知,全文围绕“餐桌礼仪”展开,此处指“良好的礼仪”符合语境。故选B项。47.考查动词词义辨析。句意:你意识到把胳膊放在桌子上、嘴里塞满食物说话以及狼吞虎咽都不被认为是良好的礼仪。A. mention提及;B. prefer更喜欢;C. doubt怀疑;D. realize意识到。根据上文的“By this time you probably know quite well what good table manners are.”可知,此处指的是“意识到”这些行为不好。故选D项。48.考查名词词义辨析。句意:你意识到把胳膊放在桌子上、嘴里塞满食物说话以及狼吞虎咽都不被认为是良好的礼仪。A. stomach胃;B. bands乐队;C. mouth嘴;D. bowl碗。根据下文“and wolfing down your food”可知,嘴里塞满食物说话都被认为是不好的礼仪。故选C项。49.考查形容词词义辨析。句意:你有没有想过,愉快的态度对良好的餐桌礼仪来说是必不可少的?A. essential必不可少的;B. considerate体贴的;C. obvious明显的;D. unusual不寻常的。根据下文的“Not only are pleasant mealtimes enjoyable, but they aid digestion.”可知,愉快的态度对餐桌礼仪是“必不可少的”。故选A项。50.考查名词词义辨析。句意:餐桌是进行愉快交谈的地方。A. time时间;B. place地方;C. chance机会;D. way方式。根据下文“become a battlefield.”可知,餐桌是愉快交谈的地方。故选B项。【答案】51.located 52.but 53.including 54.a 55.which/that 56.understanding 57.to present 58.exchange 59.is hoped 60.visiting【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了位于曼彻斯特大学校园内曼彻斯特博物馆里的李启鸿中国文化馆,包括其展品、主题、目的及意义等。【详解】51.考查非谓语动词。句意为:李启鸿中国文化馆位于曼彻斯特大学校园内的曼彻斯特博物馆内,非常特别。本句已有谓语动词is,空处需用非谓语动词,作后置定语,修饰名词gallery,locate“把……安置在,把……建造于”与逻辑主语是gallery是被动关系,所以空处需用过去分词located,作后置定语。故填located。52.考查连词。句意为:当你第一次通过它圆形的拱门进入时,这个画廊看起来并不大,但在190平方米的面积内展示了300多件藏品。本空前后之间为转折关系,用连词but连接。故填but。53.考查介词。句意为:这些物品,包括绘画、瓷器等,分为五个主题:环境、实验、运动与迁徙、贸易活动以及对医疗保健的共同兴趣。空处表示“包括”,需用介词including。故填including。54.考查冠词。句意为:这些主题非常重要,因为它们可以帮助与参观者建立同理心。此处表示泛指“一种同理心”,所以空处需用不定冠词a/an,sense是以辅音音素开头的单词,所以空处需用不定冠词a。故填a。55.考查定语从句。句意为:以赞助商李启鸿命名的画廊前馆长Bryan Sitch说,通过这种方式,中英两国人民可以更好地相互了解。空处引导定语从句,先行词是the gallery,指物,关系词在定语从句中作主语,所以空处需用关系代词which/that引导定语从句。故填which/that。56.考查名词。句意同上。空处作动词have的宾语,需用名词understanding“理解”。故填understanding。57.考查非谓语动词。句意为:画廊的目的是展示从过去到现在的中国文化。aim to do sth.意为“旨在做某事”,固定搭配,所以空处需用动词present“展示”的不定式,作宾语。故填to present。58.考查名词。句意为:实际上,它在两国文化交流中发挥着重要作用。本空作in的宾语,用名词exchange。故填exchange。59.考查时态、语态和主谓一致。句意为:希望更多的人来参观,欣赏中国文化的魅力。本句描述一般是事实,时态用一般现在时,It is hoped that…意为“希望……”,固定句型,此处it是形式主语,真正的主语是that引导的主语从句,与hope为被动关系,用一般现在时的被动语态,be动词需用is。故填is hoped。60.考查非谓语动词。句意为:这真是一个值得参观的地方。be worth doing sth.意为“值得做某事”,固定搭配,所以空处需用动名词visiting作宾语。故填visiting。61.【答案】Dear Mr. Smith,I’m Li Hua, chairman of the Student Union at Yucai Middle School. I’m writing to sincerely invite you to give a lecture on Chinese tea culture for our students.The lecture is scheduled to be held in our school hall at 3 p.m. next Friday. It will last about 90 minutes, including a 40-minute speech by you and a 50-minute Q&A session for students to ask questions about tea culture.We would be honored if you could accept our invitation. Please let us know your decision at your earliest convenience.Yours sincerely,Li Hua【分析】本篇书面表达是一篇应用文。要求考生用英文写一封邀请信,邀请茶文化专家Smith做“中华茶文化讲座”主讲人。【详解】1、词汇积累举办:hold→host持续:last→sustain接受:accept→jump at询问:ask→inquire2、句式拓展简单句变复合句原句:I’m Li Hua, chairman of the Student Union at Yucai Middle School.拓展句:I’m Li Hua, who is chairman of the Student Union at Yucai Middle School.62.【答案】One possible version:I rushed home and immediately handed my parents my score card and a note with “PLEASE.” This time, they instantly agreed. The next day, we set out for our hometown. Every one, be it relatives or neighbors, greeted us with smiles, treating me like their own son. Every day brought new happiness –- digging with Grandpa in the garden, playing games with cousins until sunset, roaming around familiar streets with loved ones and even joining the local kids in their football matches. The days passed as we had a wonderful time together. Truth be told, everything was more fun in a big family. When departure day came, my heart ached.I saw my mom had tears in her eyes when leaving them. She wiped them away and smiled, saying, “I didn’t realize how much I missed the village until now. It’s not just a place; it’s where our roots are.” As we drove away, I felt a mix of excitement and nostalgia. I realized that the real adventure wasn’t about exploring far-off places but about reconnecting with family and our heritage. This trip wasn’t just for me; it was a reminder for all of us that family is the true treasure of life. From then on, visiting Grandma and Grandpa became our annual tradition, a time to cherish love, laughter, and the simple joys of being together.【分析】本文以作者在好友影响下渴望探望祖父母为线索,讲述了作者为争取暑期探亲机会努力备考,最终成行并在乡村感受到亲情温暖,领悟到家庭才是人生真正财富的故事。【详解】1、段落续写:① 由第一段首句内容“我冲回家,立刻把成绩单和一张写着‘求你了’的纸条递给父母。” 可知,第一段可描写父母兑现承诺,“我们”踏上返乡之旅,在乡村与亲人、邻里共度欢乐时光,离别时难舍难分的场景。② 由第二段首句内容“离开时,我看到妈妈眼里含着泪水。”可知,第二段可描写妈妈感慨乡村是“根”之所在,作者从中领悟到亲情的意义,将探亲定为家庭传统的感悟。2、续写线索:展示成绩单——父母同意——返乡探亲——欢聚时光——离别伤感——领悟亲情——定为传统3、词汇激活行为类:①出发:set out/depart/embark on a journey②漫游:roam/wander/stroll③告别:depart/leave/say goodbye情绪类:①快乐:happiness/joy/delight②兴奋,激动:excitement/exhilaration/thrill第 page number 页,共 number of pages 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(听力音频-参考答案)(译林版2019).docx 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(听力音频).mp3