2024年广东省春季高考(学考)英语真题试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2024年广东省春季高考(学考)英语真题试题(含解析)

资源简介

2024年第一次广东省普通高中学业水平合格性考试
英语
(满分150分,考试时间90分钟)
I.情景交际(共5小题,每小题3分,满分15分)
阅读下列简短对话,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,将对话补全。
( ) 1. — Mike, thank you for driving me home.
— . Have a nice day.
A. That's right B. I'm afraid not
C. You're welcome D. That's a good idea
( ) 2. — Let's go for a picnic on Sunday, Lily.
— Oh, . I have to prepare for the coming test.
A. cheers B. go ahead
C. take it easy D. what a pity
( ) 3. — Diana, your new skirt looks very nice on you.
— . I like it very much.
A. That's OK B. Thank you
C. Don't mention it D. I don't think so
( ) 4. — Shall we go to Harbin for the summer holiday
— .
A. Never mind B. Not at all
C. Sounds great D. The same to you
( ) 5. — Mr. Green, could you please spare me a few minutes
— .
A. Sure B. Good job
C. Help yourself D. Good luck
Ⅱ.阅读(共15小题,每小题3分,共45分)
第一节 阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D 项中选出最佳选项。
A
A yes-person is normally someone who says “yes” to everything: a request, a job, an opportunity, or an event. Some people think that saying “yes” to everything comes with risks. Things are good at first but might go wrong later. But, for me, saying “yes” has brought chances rather than worries.
Here is a good example to show the power of saying “yes” and its effect on my life. My boss once asked me to give a speech to a large group of people. I had never done public speaking before, but I knew that I could do it. So I said “yes” to him. I was under some stress, but saying “yes” pushed me to take on the challenge. In the end I did the speech just fine. My boss was so pleased that he trusted me with more important tasks since then.
Looking back on my work experiences, I think about what would have happened if I had said “no” to some challenging tasks. Maybe I would never have made so much progress in my job. Saying “yes” has allowed me to move up at work, and I have grown from it.
Saying “yes” to something that you might be uncomfortable with, like a task that is outside your comfort zone, can have positive results. Sometimes, you just need to give it a try. Actually, if you want to get anywhere in life, you can't be lazy and closed off. It's really that simple.
( ) 6. Why do some people think saying “yes” to everything is risky
A. They will lose chances. B. They are lazy with work.
C. People may make more requests. D. Things might go wrong later.
( ) 7. The author succeeded in giving the speech because .
A. he pressed himself for the task B. he admitted his stress
C. he was interested in the topic D. he was trusted by his boss
( ) 8. What has saying “yes” brought to the author according to Paragraph 3
A. More regrets. B. Personal growth.
C. Bigger worries. D. Lifelong friendship.
( ) 9. The underlined part in Paragraph 4 can be best replaced by .
A. pleasing B. important
C. challenging D. dangerous
( ) 10. The author wrote the passage to .
A. inspire people to live a simple life
B. tell people about his work experiences
C. remind people of the risks of saying “yes”
D. encourage people to say “yes” to challenges
B
Have you ever drawn pictures on your notebooks when you are sitting in class If so, your teacher might have told you to stop. Many people think doodling (胡写乱画) may stop you paying attention to what you are doing. But it might be just the opposite.
One study shows that doodling may help you remember things you hear. In 2009,researchers asked two groups of people to listen to a phone message. One group was encouraged to doodle, but the other was not. Neither group knew that they would be asked to remember information from the message. But the group that doodled remembered 29% more.
Other people suggest other uses for doodling. Jesse Prinz, a professor who studies doodling, says it can help you think creatively. Walking away from a problem to draw might actually help you solve it. When you come back, you will have a fresh idea and get an answer more quickly.
An author named Sunni Brown wrote a book on doodling. She argues that doodling is a tool that can help people think. She admits that people see doodling as doing nothing but she wants to change that. In fact, she owns a business that helps companies improve management effectiveness through doodling.
Brown believes doodling is helpful because it includes more than one way of learning. You learn in four ways: seeing, hearing, reading and writing. The more ways you use, the better you learn. And when you doodle while listening to a lecture, you are using all four.
You might think that being good at drawing is important for doodling. But if the point of doodling is to help you think, then it doesn't matter what the picture looks like. Even if you are not an artist, doodling can help you. So next time you need to focus, pick up a pen and doodle away.
( ) 11. What does the last sentence in Paragraph 1 suggest
A. Drawing might be allowed in class. B. Drawing is the first step to doodle.
C. Doodling might help students focus. D. Doodling is popular with students.
( ) 12. The underlined word “that” in Paragraph 4 refers to the fact that .
A. doodling can help people think
B. Sunni Brown does business by doodling
C. people consider doodling as doing nothing
D. Sunni Brown wrote a book about doodling
( ) 13. According to the last two paragraphs, doodling .
A. helps people become better learners B. is useless in listening to a lecture
C. requires very good drawing skills D. does not attract any artists
( ) 14. The purpose of the passage is to .
A. do research by doodling B. solve problems by doodling
C. help people learn how to doodle D. introduce the benefits of doodling
( ) 15. In which section of a newspaper can we probably find this passage
A. Health. B. Education. C. Technology. D. Economy.
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Plant-based ice creams have become a good summer choice these days. 16 If you doubt it, you may go to a local store and count all the ice creams that do not use cows’ milk. 17 Actually, plant-based ice cream sales have a 300% increase since 2018.
18 One is that people care about their health. Plant-based ice creams contain less fat, so they are healthier. Environmental protection is also a reason. Since these ice creams are made from different kinds of plant milk, less water and energy are required in the production.
People used to think that plant-based ice creams tasted less delicious and less creamy. 19 Thanks to recent technological innovations (创新), plant-based ice creams of new flavors are introduced. They taste just like the creamy and smooth ice creams made from cows’ milk. As you can tell, the quality is really there, and people are becoming more and more interested in the new flavors.
With the growing popularity, the plant-based ice cream industry is making more money. Years ago, only a few companies produced plant-based ice creams. 20
A. But it's no longer the case. B. The results might surprise you. C. They are more popular now than ever before. D. There are several reasons for the sharp growth. E. Now more ice cream makers have entered the business.
Ⅲ.完形填空(共15小题,每小题3分,共45分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。
It was a sunny day. Kate was jumping rope in front of her house. She had all the time in the world to
21 her jumping. The jump rope was 22 to her. It was a birthday 23 from her grandma, who spent several nights 24 making it perfect.
As Kate was jumping, a teenage boy 25 to her from across the road. “Give me that,” he shouted and 26 the jump rope from Kate's hands and ran away. 27 and angry, Kate ran after the boy, hoping to get it back. “What a 28 boy,” thought Kate. She ran all the way to a park and finally
29 the boy. There, she saw a younger child 30 in the pond (池塘). The boy threw an end of the jump rope to the child and pulled the child onto the bank. Kate walked up to them and asked if they needed any 31 . “All good. Thank you,” said the boy. Handing the jump rope back to Kate, he 32 , “I'm sorry if I frightened you just now, but I was in a 33 . The rope was a big help.”
Back home, Kate told her grandma that the rope had helped 34 a child in the park. She smiled
35 as she thought of the part her jump rope had played.
( ) 21. A. show B. enjoy C. record D. prepare
( ) 22. A. short B. strong C. special D. strange
( ) 23. A. gift B. card C. cake D. party
( ) 24. A. freely B. quickly C. anxiously D. tirelessly
( ) 25. A. rode B. drove C. jumped D. rushed
( ) 26. A. stole B. took C. received D. borrowed
( ) 27. A. Tired B. Touched C. Shocked D. Excited
( ) 28. A. lonely B. helpless C. careless D. horrible
( ) 29. A. caught up with B. argued with C. shouted at D. got away from
( ) 30. A. swimming B. struggling C. playing D. rowing
( ) 31. A. help B. time C. money D. advice
( ) 32. A. warned B. shouted C. ordered D. apologized
( ) 33. A. way B. mess C. hurry D. minute
( ) 34. A. save B. find C. lead D. train
( ) 35. A. bravely B. proudly C. curiously D. nervously
Ⅳ.语法填空(共10小题,每小题2分,共20分)
阅读下面短文,在空格处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Mr. Grey was a biology professor. He had a big 36 (collect) of extremely rare (罕见的) bones,
37 always made him proud. Recently he managed 38 (get) a better job 39 。
another university. Because Mr. Grey was very busy, 40 (he) wife made the arrangements for all their possessions (财物) to be taken to their new home.
On a Monday morning, Mr. Grey was out. Three workers came, 41 (take) the things out of the house and loading them into a truck. One of them brought out 42 large wooden box. He was just about to throw it into the truck when Mrs. Grey 43 (run) out of her house and said, “Please carry that box very 44 (careful)! That one has all of my husband's bones in it.”
The man was so 45 (surprise) that he nearly dropped the box on his feet.
V.书面表达(共1题,共25分)
46.假定你是李华。你的外国朋友Peter计划寒假来中国旅游,期间将在你所居住的城市游玩一天,希望你能给他当导游。请用英文给Peter写一封电子邮件。
内容包括:(1)表示欢迎;
(2)介绍游玩安排:品尝美食、参观博物馆、参加朋友聚会等;
(3)期待他的到来。
注意:1.词数90个左右;
2.开头和结尾已经给出,不计入词数;
3.可以适当增加细节,并将开头和结尾抄写在答题卡上,以使行文连贯。
Dear Peter,
Yours,
Li Hua
第 1 页 共 6 页
参考答案与解析
I.情景交际(共5小题,每小题3分,满分15分)
1 2 3 4 5
C D B C A
【解析】
1. 句意:——迈克,谢谢你开车送我回家。——不客气,祝你度过愉快的一天。A. That's right 这是对的; B. I'm afraid not恐怕不会; C. You're welcome不客气; D. That's a good idea 好主意。回答感谢的场景用 You are welcome,ABD均不符合题意。故选C。
2. 句意:——莉莉,星期天去野餐吧。——噢,太可惜了,我得为即将到来的考试做准备。A. cheers干杯; B. go ahead去吧,说吧,做吧; C. take it easy 放轻松; D. what a pity太可惜了。根据回答可以得知是对未能赴约表示遗憾,故选D。
3. 句意:——戴安娜,你穿的新裙子很好看。——谢谢。我非常喜欢它。A. That's OK没关系; B. Thank you谢谢; C. Don't mention it 无足挂齿(不用谢); D. I don't think so我不这么认为。这是赞美的场景,回答 Thank you表示感谢,故选B。
4. 句意:——我们去哈尔滨度暑假好吗?——听起来不错。A. Never mind没关系; B. Not at all一点也不; C. Sounds great听起来不错; D. The same to you你也一样。针对邀约场景, Sounds great表达乐意接受邀约,故选C。
5. 句意:——格林先生,能耽误你几分钟的时间吗?——当然可以。A. Sure当然可以; B. Good job干得好; C. Help yourself请自便; D. Good luck 祝您好运。针对请求类场景,选项A表接受,符合场景,故选A。
Ⅱ.阅读(共15小题,每小题3分,共45分)
第一节
6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
D A B C D C C A D B
【解析】
6. 细节理解题。第一段提到 Things are good at first but might go wrong later.(一开始情况很好,但以后可能会出错。)一些人认为对一切都说Yes,会有出错的风险。故选D。
7. 细节理解题。第二段提到 I was under some stress, but saying “yes” pushed me to take on the challenge.(我承受着一些压力,但说“是”会促使我接受挑战。)正因为作者承受了压力和挑战,极力要求自己去完成这项任务,最终成功地发表了演讲。故选A。
8. 细节理解题。第三段提到 Saying “yes” has allowed me to move up at work, and I have grown from it.(说“是”让我在工作中晋升,我也从中成长。)说“是”让作者获得了个人的成长。故选B。
9. 词义猜测题。从该句上半句提到 Saying “yes” to something that you might be uncomfortable with,(对一些你可能感到不舒服的事情说“是”)中的“be uncomfortable with”,可知与 outside your comfort zone 意思最相近的应为“challenging”(有挑战性的),故选C。
10. 推理判断题。作者通过自己勇敢接受挑战,最终取得成功的经历,鼓励人们勇于尝试新事物,迎接挑战,超越自我。故选D。
11. 推理判断题。A.在课堂上可能允许画画。B.画画是胡写乱画的第一步。C.胡写乱画可能会帮助学生们集中注意力。D.胡写乱画很受学生们的欢迎。根据第一段“Many people think doodling may stop you paying attention to what you are doing. But it might be just the opposite.”(许多人认为胡写乱画可能会阻止你关注你在做的事情,但情况可能恰恰相反。)可知,胡写乱画可能会帮助学生们集中注意力,故选C。
12. 词义猜测题。A.胡写乱画可以帮助人们思考。B. Sunni Brown靠胡写乱画做生意。C.人们认为胡写乱画是无所事事。D. Sunni Brown写了一本关于胡写乱画的书。根据第三段 She admits that people see doodling as doing nothing but she wants to change that.(她承认,人们认为胡写乱画是无所事事,但她想改变这一点。)可知,“that”指的是人们认为胡写乱画是 doing nothing (无所事事),故选C。
13. 推理判断题。A.胡写乱画帮助人们成为更好的学习者。B.胡写乱画对听讲座是没用的。C.胡写乱画需要很好的绘画技巧。D.胡写乱画不吸引任何艺术家。根据第五段 Brown believes doodling is helpful because it includes more than one way of learning (Brown 认为胡写乱画是有帮助的,因为它包含了不止一种学习方式。)和第六段 Even if you are not an artist, doodling can help you.(即使你不是一个艺术家,胡写乱画也能帮助你。)可知,涂写乱画可以帮助人们成为更好的学习者。故选A。
14. 主旨大意题。A.通过胡写乱画来做研究 B.通过胡写乱画来解决问题 C.帮助人们学习如何胡写乱画 D.介绍了胡写乱画的好处。本文介绍了涂写乱画的好处,包括帮助记忆、激发创造性思维和提高学习和管理效果,故选D。
15. 推理判断题。A.健康 B.教育 C.科技 D.经济。本文讨论了胡写乱画(doodling)的积极作用,是关于教育方面的。故选B。
第二节
16 17 18 19 20
C B D A E
【解析】
16. 根据前文“Plant- based ice creams have become a good summer choice these days.”(如今,植脂冰淇淋已成为夏季不错的选择。)以及后文“If you doubt it, you may go to a local store and count all the ice creams that do not use cows' milk.”(如果你对此表示怀疑,你可以去当地的商店计算植脂冰淇淋的数量。)可知这是在讲,如今植脂冰淇淋在市场上大受欢迎,故选C。
17. 根据前文“If you doubt it, you may go to a local store and count all the ice creams that do not use cows' milk.”(如果你对此表示怀疑,你可以去当地的商店计算植脂冰淇淋的数量。)以及后文植脂冰淇淋的销售值增长,可以得出设空处应为“The results might surprise you”(数值结果可能会让你大吃一惊)符合题意,故选B。
18. 第18题设空处位于段首,根据后文“one is that people care about their health”和“Environment protection is also a reason”从而推断出,该段讲述的是植脂冰淇淋销售急剧增长的原因,故选D。
19. 根据前文“People used to think that plant- based ice creams tasted less delicious and less creamy.”(过去人们认为植脂冰淇淋尝起来口感稍差,不细腻)和后文“Thanks to recent technological innovations”(得益于最近的技术创新)可以推断出两句之间形成了转折,因此A项“但是如今不是这样了”符合题意,故选A。
20. 根据前文的“Years ago, only a few companies produced plant- based ice creams”(几年前只有少数公司生产植脂冰淇淋)可知,应选“Now more ice cream makers have entered the business.”(现在更多制造商制造植脂冰淇淋了),使其与前文形成过去与现在的对比,故选E。
Ⅲ.完形填空(共15小题,每小题3分,共45分)
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
B C A D D B C D A B
31 32 33 34 35
A D C A B
【解析】
本文是一篇记叙文。讲述了一个名叫凯特的女孩正跳绳,突然被一个少年抢走绳子,追逐的过程中明白绳子是用来救落水小孩的故事。
21. 句意:她非常享受跳绳。A. show 显示; B. enjoy 享受; C. record 记录; D. prepare 准备。根据文章内容,凯特喜欢跳绳,B项为最佳选项,故选B。
22. 句意:绳子对她来说很特殊。A. short 短的; B. strong 强壮的; C. special特殊的; D. strange 奇怪的。根据下文语境,绳子是外婆送给她的生日,所以绳子对凯特来说是特殊的,故选C。
23. 句意:绳子是外婆送给她的生日礼物。A. gift礼物; B. card 卡片; C. cake蛋糕; D. party 派对。It指代绳子,是礼物,故选A。
24. 句意:外婆不停歇地花几个晚上将绳子制作完善。A. freely 自由地; B. quickly 快速地; C. anxiously 焦急地; D. tirelessly 不知疲倦地。故选D。
25. 句意:当凯特正跳绳时,一个少年从路上向她冲过来并大喊“给我绳子”。A. rode 骑; B. drove 开车; C. jumped 跳跃; D. rushed 匆促。根据后文“he shouted and … the jump rope from Kate's hands and ran away.”可知少年是跑过来的,故选D。
26. 句意:他大喊并拿走凯特手上的绳子,然后跑掉了。A. stole 偷; B. took拿; C. received 接受; D. borrowed 借。根据题意,B项为最佳选项,故选B。
27. 句意:凯特感到震惊和生气,她追赶少年,希望能够拿回绳子。A. Tired疲倦的; B. Touched 感动的; C. Shocked 震惊的; D. Excited 激动的。根据题意,凯特是感到震惊的,故选C。
28. 句意:真是个讨厌的人,凯特想。A. lonely 孤独的; B. helpless 无助的; C. careless 粗心的; D. horrible 讨厌的。少年抢走了绳子,凯特应该认为少年是让人讨厌的,故选D。
29. 句意:凯特一路跑到了公园,最终追上了少年。A. caught up with 赶上; B. argued with 争论; C. shouted at 喊叫; D. got away from 逃脱。根据题意, A项为最佳选项,故选 A。
30. 句意:在那里,她看到一个小孩在池塘里挣扎。A. swimming游泳; B. struggling挣扎; C. playing玩耍; D. rowing划。根据后文“The boy threw an end of the jump rope to the child and pulled the child onto the bank”,可知小孩正溺水,故选B。
31. 句意:凯特走过去询问是否需要帮忙。A. help帮助; B. time时间; C. money钱; D. advice建议。根据上文逻辑,可知此处应为“help 帮助”,故选A。
32. 句意:少年把绳子递给凯特并道歉“很抱歉刚刚吓到你”。A. warned警告; B. shouted喊叫; C. ordered命令; D. apologized道歉。根据下文的“I'm sorry”,可知D符合题意,故选D。
33. 句意:“很抱歉刚刚吓到你,但我当时很急,急需绳子的帮助”A. way方法; B. mess杂乱; C. hurry匆忙; D. minute分钟。根据前文25题的rush可知此处为同义词,故选C。
34. 句意:回家后,凯特跟外婆说了绳子救了公园里落水的小孩。A. save拯救; B. find发现; C. lead领导; D. train训练。根据前文绳子被用来救了小孩,故选 A。
35. 句意:想到绳子帮助救了小孩,她笑得很自豪。A. bravely勇敢地; B. proudly自豪地; C. curiously好奇地; D. nervously焦急地。根据文章,绳子提供了帮助,对此心情应该是自豪的,故选B。
Ⅳ.语法填空(共10小题,每小题2分,共20分)
36. collection 37. which 38. to get 39. at 40. his
41. taking 42. a 43. run 44. carefully 45. Surprised
【解析】
36. 考查词形转换。句意:他拥有一个庞大的珍稀骨骼收藏,其中的罕见骨骼让他感到无比自豪。前面有冠词a,故空格处需要用名词,动词collect变为名词collection。
37. 考查非限制性定语从句引导词。句意:他拥有一个庞大的珍稀骨骼收藏,其中的罕见骨骼让他感到无比自豪。从句部分缺主语,主语是指代rare bones,故用引导词which引导。
38. 考查非谓语动词。句意:最近,他成功地在另一所大学里找到了一份更好的工作。manage to do sth. 成功做了某事。
39. 考查介词。句意:最近,他成功地在另一所大学里找到了一份更好的工作。at university“在大学”,固定搭配。
40. 考查代词。句意:因为格雷先生非常忙碌,他的妻子负责安排所有的财物搬迁到新家。wife是名词,因此需要用形容词性物主代词修饰。
41. 考查非谓语动词。句意:来了三个工人,他们把东西搬出屋外并装上车。这里用非谓语动词表示主动,故填taking。
42. 考查冠词。句意:其中的一个工人拿出来了一个大木箱。后面的box是名词,此外large为辅音音素开头,故填冠词a。
43. 考查谓语动词。句意:正当工人准备把箱子扔进卡车时,格雷夫人冲出房子。这里run做谓语动词,句意表示主动,结合前文,时态用一般过去时,故填动词过去式ran。
44. 考查词形转换。句意:请务必小心拿那个箱子!这里需要用副词修饰前面的动词carry,故填副词carefully。
45. 考查词形转换。句意:那个人非常吃惊,以至于他差点把箱子砸在了自己的脚上。此处需要用形容词作表语,用来描述人物的心情,故填surprised。
V.书面表达(共1题,共25分)
【Possible version 1】
Dear Peter,
A warm welcome to you! I was thrilled to hear about your plan to spend a day touring China. It is my honor to be your guide in our city.
I can't wait to show you the beauty of our city. Our journey will begin with tasty local dishes, from yummy dumplings to delicious Peking duck. Following that, we'll dive into the city's history and culture by exploring museums. I'm sure you'll find the exhibits fascinating and gain a deeper understanding of our rich heritage. In the end, I've arranged a party with some local friends, so you can experience our lively social scene.
Eagerly anticipating your arrival
Yours,
Li Hua
【Possible version 2】
Dear Peter,
Knowing that you are going to travel in China, I'd like to express my warmest welcome to you. I strongly recommend my city to you and I would be more than delighted to be your guide. Here is my plan for your travelling.
To begin with, we can walk around the city center and taste local snacks which are special and delicious. What's more, we can visit the local museum, where not only can you appreciate the wonderful artworks, but also you can learn more about traditional Chinese culture. Last but not least, I'd like to invite you to join an amazing evening party held by my friend. I'm sure you'll make a lot of friends.
Welcome again, and I am sincerely looking forward to your arrival.
Yours,
Li Hua
答案 第 6 页 共 6 页

展开更多......

收起↑

资源预览