资源简介 2025-2026学年译林版高一上学期期中模拟英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did Karen do last night A. She stayed at home.B. She went to a party.C. She saw a movie.2. What is the probable relationship between Mary and the woman A. Strangers.B. Former schoolmates.C. Employer and employee.3. When will the woman probably go to Chicago A. Today.B. Tomorrow.C. The day after tomorrow.4. Where are the speakers A. At a store.B. At the airport.C. At the post office.5. What are the speakers talking about A. A kind of food.B. A history lesson.C. An ancient dynasty.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman want Peter to do A. Drive her to the airport.B. Help her with the bag.C. Call a taxi for her.7. At what time will the woman’s flight take off A. 2:00 p.m.B. 3:00 p.m.C. 4:00 p.m.听第7段材料,回答第8至10题。8. How did the speakers feel about visiting the park A. Tired.B. Happy.C. Disappointed.9. What does Amy plan to do tomorrow A. Study for an exam.B. Attend a party.C. Go to the movies.10. What kind of movie will the speakers watch A. A romantic movie.B. A comedy.C. A horror movie.听第8段材料,回答第11至13题。11. When will the man go to the restaurant A. On Tuesday.B. On Wednesday.C. On Thursday.12. Who will have dinner with the man A. A couple.B. Some friends.C. His family.13. What will the man do next A. Provide personal information.B. Tell the waitress his arriving time.C. Ask for a table at the non-smoking area.听第9段材料,回答第14至17题。14. Where does Mark usually read news now A. In a newspaper.B. In a magazine.C. On the Internet.15. What makes the woman surprised about the machine A. It has a small glass window.B. It can make a pizza in a short time.C. It offers four types of pizzas at a time.16. What does the woman think of the machine A. It is quite necessary.B. It might not be popular.C. It will certainly succeed.17. What is an advantage of the machine A. The 24-hour service.B. Tasty pizza made by it.C. The low production cost.听第10段材料,回答第18至20题。18. How many books did Eric Carle create for children A. Less than 55.B. Over 70.C. Almost 90.19. Which book is the most famous one A. The Grouchy Ladybug.B. The Mixed-Up Chameleon.C. The Very Hungry Caterpillar.20. Why did Eric Carle write A. To make school more attractive.B. To help children get inspiration.C. To offer materials to teachers.第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。ASchool rulesAll students are expected to read and learn the School Rules. These rules aim to make each student aware of the value of self-control, orderliness and the need to develop a sense of responsibility for their own behavior and for the larger community of which they are a part. Dress regulations (规定)The school expects its students to wear their full school uniform correctly and with pride. It is our expectation that uniform and shoes will be clean and in good repair. Boys hair should be combed and of an acceptable length (not over the collar, cars or eyes) , with no artificial coloring. Girls’ hair should be of a natural color. Shoulder-length hair or longer must be tied back. Punctuality (准时) , absence and illnessAll students must be at school on time. If late, the student must sign in the late book in the General Office. Parents are asked to inform the school if their child is absent (缺席的) by 8: 30 a. m. on the day of absence. A written note from a parent explaining the absence MUST be provided to the General Office the day after return. Should a student be ill during school hours, he is to go straight to the School Medical Center. The doctor will then take appropriate action. SafetyProper behavior is expected within and around buildings and on the sporting field at all times. Students are not to enter laboratories, language rooms and music rooms unless invited to do so by teachers. The riding of bicycles or skateboards is prohibited (禁止) along the front drive. Students riding bicycles must wear an approved bicycle helmet (头盔) . No knives, explosives or dangerous materials may be brought into the school or boarding houses. Students are forbidden (禁止) to interfere (干扰) with fire safety equipment. An automatic (自动的) fine (罚单) will be imposed if this occurs. Mobile phonesMobile phones are not to be used from 8: 30 a. m. to 3: 30 p. m. At these times, phones should be switched off. If you need to make contact with parents or other significant people, please contact Reception.21.What shall a student do if he is late A.Ask his parents to come to school.B.Write a note explaining his absence.C.Write down his name in the late book.D.Go straight to the School Medical Center.22.According to the School Rules, who is most likely to be fined (罚款) A.One who brings a knife into a boarding house.B.One who plays with the fire safety equipment.C.One who rides a bicycle without a bicycle helmet.D.One who goes into a language room without permission.23.Who is the text written for A.Parents. B.Students. C.Teachers. D.School leaders.BDear Daisy,Phew! I’m so glad the day is over. I’m really tired, but my first day at school went well.First of all, we met outside the school building. I was very anxious (焦虑的) because my primary school only had 300 students but in the middle school there are about 1,300. What a difference! The older students are really big. I felt so small waiting there in front of the school.The head teacher came out and told us to go into the school hall. Then he called our names out to tell us which class we were in. My class teacher is called Mrs Black. She took us to our classroom. It’s on the 5th floor. We aren’t allowed to use the lift! I couldn’t believe it.We spent all morning with Mrs Black looking at our timetables. Everyone in the school had a different timetable. I’m worried that I’ll forget my timetable and go to the wrong room.Lunchtime was OK. I had salad, fish and fruit, which were quite delicious and healthy, and then I went to play football with some of the other boys. They were all friendly and I don’t think it will take me long to make friends.After lunch we started lessons. I had maths and then history, where we started to learn about ancient Greece (希腊) . That looked interesting. I have to do some homework tonight to find out how the ancient Greek people lived, so I’m going to do an Internet search and look it up in the library.So far so good. I am quite looking forward to tomorrow, even though I’ve got science. I hate science!Yours,Jason24.How did the author feel about the size of the new school A.Excited. B.Nervous. C.Awful. D.Curious.25.What made the author feel difficult A.Finding the classroom. B.Making new friends.C.Remembering the timetable. D.Having no snacks.26.Why did the author consider the lunch in school good A.It was cheap. B.It provided healthy food choices.C.It was totally safe. D.It tasted like homemade food.27.What topic did the author express interest in researching after school A.The application of maths. B.The national history.C.The importance of first impression. D.Daily life in ancient Greece.CWhen I turned 10, I made up my mind to take up swimming. There was a pool at the Y.M.C.A.offering exactly the opportunity. Mother continually warned against it and kept fresh in my mind the details of drowning in the river. But the Y.M.C A.pool was safe.I had a childhood fear of water. This started when I was three years old and father took me to the beach. The huge waves knocked me down and swept over me.The pool was quiet. I was afraid of going in all alone, so I sat on the side of the pool to wait for others. Then came a big boy. He shouted, “Hi, skinny! How’d you like to be ducked ” With that he picked me up and threw me into the deep end. I landed in a sitting position, and swallowed water. But I was not frightened out of my wits(机智)—when my feet hit the bottom, I would make a big jump, coming out of the surface. It seemed a long way down. I gathered all my strength when I landed and made what I thought was a great spring upwards. Then I opened my eyes and saw nothing but water. I tried to shout but no sound came out. I went down, down, endlessly.When I came to consciousness(意识), I found myself lying on the bed in the hospital.I never went back to the pool. I avoided water whenever I could. This misfortune stayed with me as the years rolled by. It deprived(剥夺)me of the joy of boating and swimming. Finally, I decided to get an instructor. Piece by piece, he built a swimmer. Several months later, the instructor was finished, but I was not. Sometimes the terror(恐惧)would return.This went on until July. I swam across the Lake Went Worth. Only once did the terror return. When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw nothing but bottomless water. I laughed and said, “Well, Mr. Terror, what do you think you can do to me ”I had defeated my fear of water.28.What caused the author’s original(最初的)fear of water A.His lack of swimming skills.B.His mother’s continual warning of drowning.C.His misfortune to the beach with his father.D.A terrible dream of getting drowned.29.By “but I was not” in paragraph 5, the author probably means ________.A.he didn’t finish swimming trainingB.he was not satisfied with the swimming trainingC.he was not afraid of drowning any moreD.he had not got rid of the fear of water yet30.What can be inferred from the passage A.The author’s father was against taking up swimming.B.The author showed little interest in boating and swimming.C.The author was a man of great courage and determination.D.The author defeated his fear of water before July.31.Which of the following is the best title for the text A.Hello, Childhood Fear B.Goodbye, Mr. TerrorC.A Swimming Adventure D.My Passion for SwimmingDLast weekend, I took my 4-year-old grandson Oliver to the park. He had been pestering (纠缠) me to take him to the park to watch the ducks in the pond; I finally realized his wish. I went in thinking I’d be the teacher to teach him about the ducks, but that day, Oliver ended up teaching me more.He had no goals. 4-year-olds don’t need goals. As soon as we stepped 50 feet into the park, Oliver looked up at the sky, where big soft clouds moved slowly. He stood still, smiling, and found real joy in watching them. I’d long forgotten clouds’ magic: My mind was filled with things to do, but watching their slow movement could be soothing and reduce my worries and nervousness. Next, Oliver focused on the big trees, laughing as their branches shook in the wind. When a small bird jumped on the grass, he ran after it, laughing as though it were the funniest thing in the world. In that moment, nothing else mattered to him.His curiosity never disappeared, especially when it came to fallen leaves. He hunted for them, big and small, treating each one like a treasure. He only saw them as tools for play. No screens or toys were needed. Nearby, kids played with their parents, and dog walkers passed by. Oliver waved at everyone, holding out his hand for high fives with 4-and 5-year-olds, who smiled and said hi back. His mix of real words and kid talk didn’t stop him — he just wanted to connect, without judgment, or fear.The biggest lesson hit me then: live in the moment. He never asked the time, when we’d leave, or what would be next. Whether he was running after sticks, petting a dog, or running across the grass, he was entirely in the moment. That hour with Oliver reminded me of the wonder we lose as adults, and of many things we can learn from a child’s simple, unplanned joy.32.Why did the author take Oliver to the park A.To clean the park. B.To feed the ducks.C.To act as a teacher. D.To watch the ducks.33.What does the underlined word “soothing” in paragraph 2 mean A.Dangerous. B.Confusing. C.Comforting. D.Changeable.34.What do we know about Oliver from paragraph 3 A.He was afraid of meeting people.B.He had fun playing toys in the park.C.He had a strong curiosity about fallen leaves.D.He didn’t get along well with other children in the park.35.What can we learn from the text A.Knowledge is power. B.Now is all that counts.C.Friendship comes from getting together. D.Nothing is more important than education.第二节(共5小题, 每小题2. 5分, 共12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Amy Geddes is a Scottish farmer and mother of two, living on the family farm where she grew up with her parents and brother. Since she had a younger brother, she was never encouraged to follow a career in farming. 36 Yet now she is balancing the responsibilities of being a parent and running a farm, while trying to spare time for her own interests.Growing up, Amy did help out on the farm at busy times, but later left home to study Rural Business Management in Aberdeen. After graduating, she worked in a local office helping with land and farm management. She said, “Instead of going straight into farming, I spent 15 years in related (相关的) roles and learned so much. 37 .”Amy returned home to the farm after marriage. Soon, her first daughter was born. Five years ago, her family changed houses with her parents and they have lived there ever since. Her husband and she work at home managing the farm. 38 However, she finally feels settled (适应的) and confident. She said balancing farming and parenting is both challenging and meaningful.39 “I have been lucky to be able to keep horses on the farm, which has made it possible for me to enjoy riding since I was a little girl,” said Amy. She joined the local Pony Club at 9 years old and never looked back. “Being on horseback has helped me through hard times and brought me comfort.”Both of Amy’s daughters share her passion (热爱) for horses. They often enjoy the simple pleasure of riding around the farm and watching the wildlife together. Moreover, the girls have started attending competitions. “They had great fun and success at their first show. 40 In the years ahead, perhaps we will compete in such games together,” said Amy.A.It is a busy task much of the time.B.Amy also has a hobby she truly treasures.C.I spent much time considering my future.D.The experience provided me with different skills.E.Their performance also awakened my sporting spirit.F.Free time has been valuable since my girls were born.G.And she never thought she’d take over the family business.第三部分 语言运用(共三节, 满分25分)第一节(共15小题;每小题1分, 共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。In the summer of 2020, my husband and I bought a house without ever visiting it in person. Although it seemed 41 , I felt an unexpected sense of 42 the moment I saw pictures of a basement (地下室) room with a bright wall. It 43 me at once, reminding me of my grandparents’ red brick (砖) home, where I had spent many joyful hours.When we finally 44 , I headed straight to the basement. The bricks matched my 45 . And the space felt even more 46 , as if it used to be part of our lives. As I started cleaning it, I found another 47 : an artwork of a girl sitting at a spinning wheel (纺车), just like the one in my grandparents’ basement. When we shared this 48 discovery with the former homeowner, he 49 gifted us the artwork. This piece seemed to 50 me to family gatherings where we crowded around my grandparents ’table for homemade meals.Later, we 51 something special to the space — a wooden chair. It once 52 my great-grandmother, then my grandmother, and finally to me. I often wonder who will sit in it next, continuing its journey through generations.Though 370 miles 53 me from my grandparents’ home, this space creates a feeling of 54 and warmth. I’ve come to understand that home isn’t just about the place — it’s about the 55 we keep and the new ones we create along the way.41.A.wise B.risky C.normal D.unnecessary42.A.emptiness B.regret C.pride D.certainty43.A.troubled B.drew C.cheated D.taught44.A.moved in B.calmed down C.gave up D.hung out45.A.promise B.challenge C.imagination D.doubt46.A.crowded B.modern C.awful D.familiar47.A.problem B.surprise C.task D.secret48.A.painful B.ancient C.wonderful D.false49.A.willingly B.suddenly C.possibly D.honestly50.A.invite B.carry C.compare D.force51.A.added B.returned C.forgot D.sold52.A.depended on B.stood for C.slowed down D.belonged to53.A.test B.stop C.separate D.change54.A.closeness B.loneliness C.curiosity D.confidence55.A.jokes B.discoveries C.duties D.memories第二节(共10小题;每小题1分, 满分10分)阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。56 is senior high school life like The path before you 57 (lead) to a world full of challenges: a new environment, new knowledge and new ways of thinking. However, the opportunity lies in each challenge. When you work hard to get over the challenges, you will have the chance 58 (acquire) great knowledge and enjoy 59 (person) growth. Most importantly, your time and effort at senior high school will open the door to your potential, 60 can be developed as long as you try hard enough.To fully realize your potential, it is important for you to make the best of your school resources. Take advantage 61 your classes, learn from your teachers and classmates, and make use of your school 62 (facility). Good study habits, useful skills and a positive attitude are 63 (equal) important. As a senior high school student, you must try your best to improve your 64 (communicate) and problem-solving skills. Last but not least, always look on the bright side and never lose hope, even in difficult situations. In time you will find yourself 65 (grow) into a well-rounded individual.写作(共两节,满分45分)第一节(满分15分)66.假定你是中学生李华,你的朋友Rebecca最近和父母关系紧张,发邮件向你咨询如何改善与父母的关系。请你回复邮件,内容包括:1.写信目的2.分析与父母关系紧张的常见原因并提出建议3.表达美好愿望Dear Rebecca,________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分30分)67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was a cool autumn morning when the school announced the annual sports day. For most students, it was a day of excitement and joy, but for me, it was just another event I wanted to avoid. I had always been the type to shy away from group activities, preferring the company of my books and thoughts.Our class monitor, Sarah, noticed my unwillingness. She was the very image of enthusiasm and leadership, always trying to bring the class together. One day, she approached me during lunch. “Why don’t you join us for the relay race It’ll be fun,” she said with a warm smile. I hesitated, but her persistence was hard to ignore.The next day, Sarah organized a practice session. I unwillingly joined, feeling out of place among my more athletic classmates. As we ran, I tripped and fell, scraping (擦伤) my knee. Embarrassed, I wanted to quit, but Sarah was there in an instant, offering a hand and words of encouragement. “It’s okay, we’re a team,” she said. At this time, other fellow classmates came to encourage me. Their kindness made me feel less alone.As the days went by, I found myself looking forward to the practices. The care and support among my classmates was infectious. I began to see the value of teamwork and the joy of shared experiences. My initial unwillingness melted away, replaced by a newfound sense of belonging.The anticipation for the sports day filled me with excitement. I dream of the cheers, the applauding crowd, and the thrill of competition. Training hard, I longed to showcase my skills, push my limits, share and feel the joy of victory. This event was more than a game; it means a lot for me. I could not wait to be part of it!注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The day I looked forward to came eventually._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Our opponent winning narrowly, I blamed our failure on myself.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案第一部分 听力(共两节,满分30分)1-5 ABCCA 6-10 BCBAB 11-15 CCACB 16-20 BABCA听力原文Text 1M: Karen, did you go to Jennifer’s party last night W: I planned to go, but I was locked in the house by my brother when I was sleeping in my room. It was already very late when he returned from the movie.Text 2W: You seem to have something to say, don’t you M: Did you hear that Mary has become CEO of an advertising company W: Mary A CEO Did you know that she always failed the examinations in high school Text 3M: Are you going to the train station now W: No. I’ve changed my plan. I’m not going to Chicago today.M: So are you going there tomorrow W: No. I’ll be in New York for two more days.Text 4W: Good morning. I’d like to have this bag sent to a friend in Japan. So when do you think he will receive it M: It depends on which way you want it to be delivered. You can have a look here.Text 5W: What are you eating, Henry M: I’m eating some Soup Buns. They’re a kind of traditional Chinese food.W: Do they have a long history in China M: Yes. They became very popular as early as the Northern Song Dynasty.Text 6W: ⑥Peter, can you do me a favor I’m going to the airport now. Can you help me carry my bag out to the taxi M: Certainly. So have you already called a taxi W: Yes. It’s already waiting in the driveway now.M: Good. ⑦When will your plane take off W: ⑦It’s 2:00 p.m. now. The plane won’t take off until two hours later.M: Well, there’s still quite a lot of time. You don’t need to hurry.W: You know, it’s usually better to be early rather than late when you’re catching a flight. It will take me about one hour to get to the airport.Text 7W: ⑧Thanks for taking me to the theme park, Mike. I had the time of my life.M: ⑧I’m glad to hear that, Amy. I enjoyed myself there, too. ⑨There’s a party at Jason’s house tomorrow night. Do you want to go to it W: ⑨Sorry, Mike, but I have an exam the day after tomorrow. I didn’t study today, you know.M: ⑨Oh, in this case, you’d better review your lessons. ⑩Then what about going to see a horror movie after the exam W: Well, actually I like comedies and love stories. ⑩I really want a movie to help me relax.M: ⑩Then let’s go to a movie that can make us laugh.W: OK.Text 8W: Good evening, Benny’s Chop House. How may I help you, please M: Good evening. I’d like to book a table for Tuesday or Wednesday night, please.W: Sorry, but we’re fully booked every day until Thursday. Can you come that night M: Let me see... OK, I’ll book a table for the night.W: Good. So how many people are there in your party, please M: I need to book a table for a family of four. Two adults and two kids.W: You’re lucky, sir. A couple has just canceled their reservation, and we have such a table left for that night. But it’s not in the smoking section. I hope you don’t mind that.M: That’s fine with me. None of us smoke. As a matter of fact, we hate second-hand smoking. By the way, can we come around 7:00 p.m. W: Yes. And we close around 10:30 p.m. Now may I know your name and your number, please M: Certainly.Text 9W: Do you still like reading newspapers or magazines, Mark M: No. Now I often read news on some famous news sites. It’s more convenient.W: Is there any impressive news today M: Yes. The news about a vending machine that bakes a pizza in three minutes.W: Baking a pizza in three minutes That’s really unbelievable. So is it in the US M: No. It’s in Rome. The machine is called “Mr. Go Pizza”. It offers four different kinds of pizzas which cost between $5 and $7. There’s a small glass window that allows customers to watch as their pizza bakes.W: So what about the pizza Does it taste good M: Some people called the pizza “terrible”, others were kinder. They said the pizza is OK, but they also said it’s not pizza.W: Well, Italy is well-known for its pizzas. There are so many restaurants that sell pizzas. I don’t think such a machine will be successful there.M: I doubt it, too. But the machine has an advantage.W: What is it M: It offers 24-hour service. It is very useful if you’re hungry late at night.Text 10M: Eric Carle is a famous author and artist. He passed away at the age of 91. Mr. Carle’s lively, creative, and colorful works were loved by children from all over the world. He was the author of over 70 books for children. His famous books include The Grouchy Ladybug, The Mixed-Up Chameleon and Papa, Please Get the Moon for Me. The Very Hungry Caterpillar is Mr. Carle’s best-known book. It was published in 1969. Since then, over 55 million copies of the book have been sold, and it has been translated into more than 70 different languages. Most of Mr. Carle’s books are meant for younger readers. Mr. Carle worked hard to reach out to students and teachers. He said that he wanted to help make school a fun, welcoming place through his books. He often talked freely about how he created his art, and he encouraged kids to create their own. Mr. Carle will be missed, and his creative art and sweet, funny stories will continue to bring joy to very eager readers all around the world.【答案】21.C 2 2.B 23.B【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了学生要遵守的学校校规。【详解】21.细节理解题。根据Punctuality(准时),absence and illness部分“If late, the student must sign in the late book in the General Office.”(如果迟到,学生必须到综合办公室的迟到薄上签字。)可知,迟到的学生必须在迟到薄上签上自己的名字。故选C。22.细节理解题。根据Safety部分“Students are forbidden to interfere with fire safety equipment. An automatic fine will be imposed if this occurs.”(学生禁止干扰消防安全设备。如果发生,将自动处以罚款。)可知,玩消防安全设备的人最有可能被罚款。故选B。23.推理判断题。根据第一段中“All students are expected to read and learn the School Rules.”(所有学生都要阅读和学习校规)可知,文章主要介绍了学生要遵守的学校校规,由此可推知,这篇文章是写给学生的。故选B。【答案】24.B 25.C 26.B 27.D【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了作者第一天上学的情况。【详解】24.细节理解题。由文章第二段中“I was very anxious (焦虑的) because my primary school only had 300 students but in the middle school there are about 1,300. What a difference! The older students are really big. I felt so small waiting there in front of the school. (我非常焦虑,因为我的小学只有300名学生,而中学有大约1300名学生。多么不同啊!年纪大的学生真的很大。在学校门口等着的我觉得自己好渺小。)”可知,作者因为新学校的规模比原来的大很多而感到紧张不安。故选B。25.细节理解题。由文章第四段“We spent all morning with Mrs Black looking at our timetables. Everyone in the school had a different timetable. I’m worried that I’ll forget my timetable and go to the wrong room. (我们整个上午都和布莱克夫人一起看我们的时间表。学校里每个人都有不同的时间表。我担心我会忘记我的时间表,走错房间。)”可知,作者发现记住时间表很难。故选C。26.细节理解题。由文章倒数第三段中“Lunchtime was OK. I had salad, fish and fruit, which were quite delicious and healthy, and then I went to play football with some of the other boys. (午餐时间还可以。我吃了沙拉、鱼和水果,非常美味和健康,然后我和其他一些男孩去踢足球。)”可知,作者认为学校的午餐很好,因为提供的食物既美味又健康。故选B。27.细节理解题。由文章倒数第二段中“I have to do some homework tonight to find out how the ancient Greek people lived, so I’m going to do an Internet search and look it up in the library. (我今晚要做一些功课,找出古希腊人是如何生活的,所以我要上网搜索一下,到图书馆去查一下。)”可知,作者对研究古希腊人的日常生活感兴趣。故选D。【答案】28.C 29.D 30.C 31.B【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述作者小时候和父亲去海滩的遭遇使作者开始害怕水,直到自己游过Went Worth湖时,才克服对水的恐惧的经历。【详解】28.细节理解题。根据文章第二段“I had a childhood fear of water. This started when I was three years old and father took me to the beach. The huge waves knocked me down and swept over me. (我从小就害怕水。从我三岁开始,父亲带我去海滩。巨浪把我击倒,席卷了我。)”可知,作者是小时候和父亲一起去海滩的遭遇使作者开始害怕水。故选C项。29.词句猜测题。根据上文“Finally, I decided to get an instructor. Piece by piece, he built a swimmer. Several months later, the instructor was finished,(最后,我决定找个教练员。他一个接一个地造就了游泳运动员。几个月后,教练指导完成了,)”以及下文“Sometimes the terror would return.(有时恐怖还会重来。)”可推出,but I was not意为“我”还没有克服恐惧。故选D项。30.推理判断题。根据倒数第三段“I never went back to the pool. I avoided water whenever I could. This misfortune stayed with me as the years rolled by. It deprived(剥夺)me of the joy of boating and swimming. Finally, I decided to get an instructor.(我再也没去过游泳池。我尽量避免喝水。随着岁月的流逝,这种不幸一直伴随着我。它剥夺了我划船和游泳的乐趣。最后,我决定找一个教练。)”以及最后一段“I had defeated my fear of water.(我战胜了对水的恐惧。)”可推知,作者是一个勇敢且有决心的人。故选C项。31.主旨大意题。通读全文并根据文章最后一段“When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw nothing but bottomless water. I laughed and said," Well, Mr. Terror, what do you think you can do to me "I had conquered my fear of water.(当我在湖中央时,我把脸放在下面,只看到无底的水。我笑着说:”好吧,恐怖先生,你认为你能对我做什么?”我克服了对水的恐惧。)”可知,作者主要对自己从小害怕水又到克服水的经历的描述。主题应该是克服对水的恐惧。B项“再见,恐怖先生”符合题意,适合做文章主题。故选B项。【答案】32.D 33.C 34.C 35.B【分析】本文是一篇记叙文。讲述了作者带孙子去公园玩的经历。【详解】32.细节理解题。根据第一段“He had been pestering (纠缠) me to take him to the park to watch the ducks in the pond; I finally realized his wish.(他一直缠着我,要我带他去公园看池塘里的鸭子;我最终实现了他的愿望)”可知,Oliver一直缠着作者带他去公园看池塘里的鸭子,作者最终满足了他的愿望。故选D项。33.词句猜测题。根据前文“He stood still, smiling, and found real joy in watching them. I’d long forgotten clouds’ magic: My mind was filled with things to do(他站着不动,面带微笑,从看着他们身上找到了真正的快乐。我早就忘记了云的魔力:我的脑子里满是要做的事情)”以及之后的转折以及后文“and reduce my worries and nervousness(减少我的担忧和紧张)”可知,划线单词和“减少我的担忧和紧张”并列,表达同样的意思,推知,应是“放松”之意,和C项意思相近。故选C项。34.推理判断题。根据第三段“His curiosity never disappeared, especially when it came to fallen leaves. He hunted for them, big and small, treating each one like a treasure.(他的好奇心从未消失,尤其是对落叶的好奇。他到处寻找,无论大小,把每一个都当作珍宝)”可知,Oliver对落叶有着强烈的好奇心。故选C项。35.推理判断题。根据最后一段“The biggest lesson hit me then: live in the moment. He never asked the time, when we’d leave, or what would be next. Whether he was running after sticks, petting a dog, or running across the grass, he was entirely in the moment. That hour with Oliver reminded me of the wonder we lose as adults, and of many things we can learn from a child’s simple, unplanned joy.(我从中得到的最大教训是:活在当下。他从来没有问过时间,我们什么时候离开,或者接下来要做什么。无论他是在追树枝、抚摸狗,还是在草地上奔跑,他都完全沉浸在当下。和Oliver在一起的那一小时让我想起了我们作为成年人所失去的奇迹,也让我想起了我们可以从一个孩子简单的、计划外的快乐中学到很多东西)”可知,作者领悟到最重要的一点:要活在当下。故选B项。【答案】36.G 37.D 38.A 39.B 40.E【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了苏格兰农民艾米·格迪斯平衡家庭责任与农场经营的故事,同时展现了她对骑马的热爱以及这一爱好如何影响她的家庭和生活。【详解】36.上文“Since she had a younger brother, she was never encouraged to follow a career in farming.(因为她有一个弟弟,所以她从未被鼓励从事农业)”说明艾米因家庭原因未被鼓励从事农业,G选项“And she never thought she’d take over the family business.(而且她从未想过自己会接管家族企业)”承接上文,进一步说明她从未考虑过接管家族农场,与前文逻辑一致,而且与后文“Yet now she is balancing the responsibilities of being a parent and running a farm, while trying to spare time for her own interests.(然而现在,她正在平衡为人父母和经营农场的责任,同时努力为自己的兴趣腾出时间。)”构成转折。故选G项。37.上文“Instead of going straight into farming, I spent 15 years in related roles and learned so much(我没有直接从事农业,而是花了15年时间从事相关工作,学到了很多东西)”说明艾米在进入农业前积累了相关经验,D选项“The experience provided me with different skills.(这段经历为我提供了不同的技能)”承接上文,指出这些相关工作为她提供了不同的技能,与前文逻辑一致。故选D项。38.下文“However, she finally feels settled and confident.(然而,她最终感到适应和自信)”中However表明前后文存在转折关系,A选项“It is a busy task much of the time.(很多时候,这是一项繁忙的任务)”指出农场任务繁忙,与后文“感到适应和自信”形成转折,符合语境。故选A项。39.下文“I have been lucky to be able to keep horses on the farm, which has made it possible for me to enjoy riding since I was a little girl(我很幸运能在农场养马,这让我从小就可以享受骑马的乐趣)”说明艾米在农场养马并享受骑马,B选项“Amy also has a hobby she truly treasures.(艾米还有一个她真正珍视的爱好)”引出下文,指出艾米有一个珍视的爱好,即骑马,与后文逻辑一致。故选B项。40.上文“They had great fun and success at their first show.(她们在第一次表演中获得了极大的乐趣和成功)”说明艾米的女儿们在第一次表演中表现出色,E选项“Their performance also awakened my sporting spirit.(她们的表现也激发了我的运动精神)”承接上文,指出女儿们的表现激发了艾米的运动精神,与前文逻辑一致,且引出下文“或许未来我们会一起参加比赛”。故选E项。【答案】41.B 42.D 43.B 44.A 45.C 46.D 47.B 48.C 49.A 50.B 51.A 52.D 53.C 54.A 55.D【分析】这是一篇记叙文。2020年夏天,作者和丈夫网购了一套房,看到地下室墙面图片便有种归属感,入住后发现的艺术品及添置的祖传木椅,让作者领悟家不仅是地方,更是承载的回忆。【详解】41.考查形容词词义辨析。句意为:尽管这看起来有些冒险,但当我看到那间有着明亮墙壁的地下室房间的照片时,却突然产生了一种意想不到的笃定感。A. wise明智的;B. risky有风险的;C. normal正常的;D. unnecessary不必要的。根据上文“In the summer of 2020, my husband and I bought a house without ever visiting it in person.(2020年夏天,我和丈夫买了一套房子,但我们从未亲自去过那里看过)”可知,此处指买了一套房子,但从未去看过这个决定看起来有些冒险。故选B。42.考查名词词义辨析。句意为:尽管这看起来有些冒险,但当我看到那间有着明亮墙壁的地下室房间的照片时,却突然产生了一种意想不到的笃定感。A. emptiness虚空;B. regret后悔;C. pride骄傲;D. certainty确定。根据后文“reminding me of my grandparents’ red brick home, where I had spent many joyful hours”可知,房子让作者想到了祖父母的房子,所以买下房子是因为产生了一种意想不到的笃定感。故选D。43.考查动词词义辨析。句意为:它立刻吸引了我,让我想起了我祖父母那座红砖砌成的房子,我在那里度过了许多快乐的时光。A. troubled麻烦;B. drew吸引,绘画;C. cheated欺骗;D. taught教学。根据后文“me at once, reminding me of my grandparents’ red brick home, where I had spent many joyful hours”可知,房子让作者想到了祖父母的房子,说明吸引了作者。故选B。44.考查动词短语辨析。句意为:当我们最终搬进去的时候,我直接去了地下室。A. moved in搬进;B. calmed down平静下来;C. gave up放弃;D. hung out闲逛。根据上文“my husband and I bought a house”和下文“I headed straight to the basement”可知,买了房子,作者和丈夫搬了进去。故选A。45.考查名词词义辨析。句意为:这些砖块完全符合我的想象。A. promise承诺;B. challenge挑战;C. imagination想象力;D. doubt怀疑。根据上文“reminding me of my grandparents’ red brick home, where I had spent many joyful hours”可知,指房子的砖块符合作者之前的想象。故选C。46.考查形容词词义辨析。句意为:而这个空间给人的感觉更加熟悉了,仿佛它曾经就是我们生活的一部分。A. crowded拥挤的;B. modern现代的;C. awful糟糕的;D. familiar熟悉的。根据后文“as if it used to be part of our lives”可知,空间给了作者熟悉的感觉。故选D。47.考查名词词义辨析。句意为:当我开始清理时,我又发现了一个惊喜:一幅画作,画中是一个女孩坐在纺车旁,和我祖父母家地下室里的那幅画一模一样。A. problem问题;B. surprise惊喜;C. task任务;D. secret秘密。根据后文“an artwork of a girl sitting at a spinning wheel, just like the one in my grandparents ’basement”可知,发现画作是另一个关于房子的惊喜。故选B。48.考查形容词词义辨析。句意为:当我们把这个令人惊叹的发现告诉前房主时,他欣然将这件艺术品送给了我们。A. painful痛苦的;B. ancient古老的;C. wonderful极好的;D. false错误的。根据上文“an artwork of a girl sitting at a spinning wheel (纺车), just like the one in my grandparents’ basement”可知,此处指作者把关于发现相似画作这个令人惊叹的发现告诉前房主,故选C。49.考查副词词义辨析。句意为:当我们把这个令人惊叹的发现告诉前房主时,他欣然将这件艺术品送给了我们。A. willingly愿意地;B. suddenly突然;C. possibly可能地;D. honestly诚实地。根据后文“gifted us the artwork”可知,前房主欣然将这件艺术品送给了作者。故选A。50.考查动词词义辨析。句意为:这个作品似乎让我回到了那些家庭聚会的场景,那时我们会围坐在爷爷奶奶的餐桌旁,一起享用他们亲手做的美食。A. invite邀请;B. carry携带,能回想起;C. compare比较;D. force迫使。根据后文“me to family gatherings where we crowded around my grandparents ’table for homemade meals”可知,画作让作者想到了家庭聚会的场景,carry表示“能回想起”符合语境。故选B。51.考查动词词义辨析。句意为:后来,我们在那个空间里添加了特别的东西——一把木制椅子。A. added增加;B. returned返回;C. forgot忘记;D. sold出售。根据后文“something special to the space — a wooden chair”可知,作者增添了一把木质椅子。故选A。52.考查动词短语辨析。句意为:它曾经属于我的曾祖母,接着属于我的祖母,最后才归我所有。A. depended on依靠;B. stood for代表;C. slowed down放慢速度;D. belonged to属于。根据后文“my great-grandmother, then my grandmother, and finally to me”可知,椅子曾经属于作者的家人。故选D。53.考查动词词义辨析。句意为:尽管与祖父母的家相隔370英里,但这段距离却营造出一种亲密和温暖的感觉。A. test测试;B. stop停止;C. separate使分离;D. change改变。根据上文“Though 370 miles”可知,作者与祖父母的家相隔370英里,故选C。54.考查名词词义辨析。句意为:尽管与祖父母的家相隔370英里,但这段距离却营造出一种亲密和温暖的感觉。A. closeness亲密;B. loneliness孤独;C. curiosity好奇心;D. confidence自信。根据后文“and warmth”可知,虽然相隔370英里,但这段距离却营造出一种亲密和温暖的感觉,closeness与warmth并列。故选A。55.考查名词词义辨析。句意为:我逐渐明白,家不仅仅是指那个地方——它还关乎我们所珍藏的回忆以及一路上所创造的新记忆。A. jokes玩笑;B. discoveries发现;C. duties责任;D. memories记忆。根据后文“we keep and the new ones we create along the way”以及上文“reminding me of my grandparents’ red brick home, where I had spent many joyful hours”、“to family gatherings where we crowded around my grandparents’ table for homemade meals”可知,作者认为家关乎我们所珍藏的回忆以及一路上所创造的新记忆。故选D。【答案】56.What 57.leads 58.to acquire 59.personal 60.which 61.of 62.facilities 63.equally 64.communication 65.growing【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了高中生活充满挑战但也暗藏机遇,克服挑战能收获知识与成长、发掘潜力,并给出了充分发挥潜力的建议,如利用学校资源、培养良好习惯与技能、保持积极心态。【详解】56.考查疑问代词。句意为:高中生活是什么样的?空处为疑问句的疑问代词,缺少宾语,用疑问代词what;出现在句首,首字母大写。故填What。57.考查谓语动词。句意为:你们面前的道路通向一个充满挑战的世界:一个新的环境,新的知识和新的思维方式。空处为本句谓语动词;根据上下文可知,本句时态为一般现在时;主语为“the path”,单数,和动词“lead”之间为主动关系。故填leads。58.考查非谓语动词。句意为:当你努力克服挑战时,你将有机会获得丰富的知识,享受个人成长。空处为非谓语动词形式担当名词“chance”的后置定语,用动词不定式。故填to acquire。59.考查形容词。句意为:当你努力克服挑战时,你将有机会获得丰富的知识,享受个人成长。修饰名词“growth”用形容词形式,意为“个人的”。故填personal。60.考查定语从句。句意为:最重要的是,你在高中的时间和努力会打开你潜能的大门,只要你足够努力,你的潜能就能被开发出来。空处为定语从句的关系词;先行词为“your potential”,在非限制性定语从句中担当主语,用关系代词“which”引导。故填which。61.考查介词。句意为:好好利用课堂,向老师和同学学习,充分利用学校的设施。空处为介词,构成短语:take advantage of,意为“利用”,符合句意。故填of。62.考查名词的数。句意为:好好利用课堂,向老师和同学学习,充分利用学校的设施。空处为名词形式担当宾语;根据句意可知,空处为名词的复数形式。故填facilities。63.考查副词。句意为:良好的学习习惯、有用的技能和积极的态度同样重要。修饰形容词“important”用副词形式,意为“同样地”。故填equally。64.考查名词。句意为:作为一名高中生,你必须尽力提高你的沟通和解决问题的能力。空处为名词形式担当宾语,意为“沟通”。故填communication。65.考查非谓语动词。句意为:随着时间的推移,你会发现自己成长为一个全面发展的人。空处考查非谓语动词形式担当宾语补足语;宾语“yourself”和动词“grow”之间为主动关系,用现在分词形式。故填growing。66.【答案】Dear Rebecca,I’m writing to offer you some advice on improving your relationship with your parents.The reasons for the tension may be that you and your parents have distinct views on things, which often leads to disagreements. Besides, a lack of communication is also a factor. I suggest you actively talk with them, sharing what’s on your mind. What matters is that you should let them know you respect and love them, which can help build a closer bond.I sincerely hope you can resolve the issues and enjoy a harmonious relationship with your parents.Yours,Li Hua【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生以中学生李华的身份,给朋友Rebecca回邮件,针对她与父母关系紧张的问题,说明写信目的、分析原因并提建议,最后表达美好愿望。【详解】1.词汇积累改善:improve → enhance因素:factor → element缺乏:lack → shortage尊重:respect → esteem2.句式拓展简单句变复合句原句:I’m writing to offer you some advice on improving your relationship with your parents.拓展句:I’m writing to offer you some advice, which is about improving your relationship with your parents.67.【答案】One possible version:The day I looked forward to came eventually. The air buzzed with cheers as our relay team stepped onto the track. I was seized by tension and unease, my palms sweating constantly. Sarah patted me on my shoulders, giving me encouragement with an inspiring look. A sense of determination crowding in, I raised my head confidently. When the whistle blew, I dashed like an arrow. But my competitors ran rather fast. My teammates’ shouts urged me forward. What made me frustrated was that I didn’t catch up with them. I was the last one to hand over the baton.Our opponent winning narrowly, I blamed our failure on myself. “If I’d run faster, we could have won.” I murmured, burying my head, with tears of guilt rolling down my checks. Approaching me. Sara said firmly, “We all gave our best!” The team gathered around, echoing her words. So warm was I that I felt incredibly comforted. Later, we shared snacks under a tree, encouraging each other to do it better next year. We were overwhelmed with joy, broad smiles lighting up our faces. It was then that I realized victory wasn’t just about medals; it was the courage to try and the bonds we’d built. Sports Day had taught me to cherish both.【分析】本文以一次秋季运动会为线索展开,讲述了作者在班长Sarah和同学们的鼓励下,从逃避集体活动到逐渐融入团队、感受友谊与归属感的心路历程。作者起初对运动会充满抗拒,但在一次训练中摔倒后,受到同学们的关心与鼓励,开始意识到团队合作的意义。通过不断努力训练,不仅突破了自我,还体会到分享胜利喜悦的幸福,最终将这场运动会视为个人成长的重要时刻。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“我期待已久的日子终于到来了。”可知,第一段可描写赛场上的氛围以及作者参加比赛的心情以和表现,结合第二段提示的内容,此处指出最终比赛失利的结果。②由第二段首句内容“我们的对手险胜,我把失败归咎于自己。”可知,第二段可描写作者对这一结果内心的反应和Sarah与同学们又是如何鼓励作者的和作者对比赛经历的感悟。2.续写线索:比赛到来——赛场上气氛热烈——输掉比赛——作者感到内疚——Sarah与同学们的鼓励——对比赛经历的感悟3.词汇激活行为类①走上赛道:stepped onto the track/walk onto the track/take to the track②涌入:crowding in/flood in/rush in③滚动而下:rolling down/stream down/flow down情绪类①沮丧:frustrated/upset/dejected②高兴:with joy/with excitement/with delight/excitedly第 page number 页,共 number of pages 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一英语上学期期中模拟考卷(听力音频) (译林版2020).mp3 期中模拟 2025-2026学年译林版高一上学期期中英语试题.docx