山西省大同市部分学校2025-2026学年上学期九年级期中英语试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

山西省大同市部分学校2025-2026学年上学期九年级期中英语试卷(含解析)

资源简介

2025-2026学年山西省大同市部分学校九年级(上)期中英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。
3.考试结束后,本试卷和答题卡一并交回。
一、阅读六选五:本大题共5小题,共10分。
How to Greet People in Different Languages
Have you ever stopped to think about how many people are saying"Hello"to greet each other today,and in how many different languages?If you want to say"Hello"to everyone on the planet,you would have to learn at least 7,000 languages and greet at least 7,800,000,000 people. (1) Hola in Spanish,Ciao in Italian,Ni hao in Chinese or Bonjour in French,and many more!
Sounds hard to learn to say so many"Hellos"?Don't worry.It seems that nowadays the English word"Hello"is getting accepted in more and more cultures. (2) Here is a simple and amusing way to greet foreigners wherever you might travel around the world.
(3) But she tries to learn to say"Beautiful"in the local language.She can use it to"greet"a mother holding a baby,or to"greet"an old lady watering her flowers,or to"greet"a lonely salesman showing a photo of his family. (4) So why not say it when even one word can bring about such pleasure?
Fun,isn't it?And we don't need to pronounce those different local greeting words.With a hearty smile,it can be well understood and appreciated(欣赏). (5) So let's learn to say"Beautiful"in the local language whenever and wherever we travel around the world!
A.It's very difficult for us to learn so many languages.
B.Here are some ways of saying"Hello"around the world.
C.A friend of mine who travels widely does not say"Hello".
D.The ability has helped her win friendship all over the world.
E.Besides,you can find some other ways to greet people,too.
F.The"Beautiful"greeting is like sunlight that melts(融化) the coldness between people.
二、阅读五选五:本大题共5小题,共10分。
请阅读下面语篇,根据每段内容,从所给的选项中选出适当的小标题。
Communication between people of different cultures is more important than ever.Now,many people understand the importance of knowing something about different cultures and languages.Here is some advice to improve cross-cultural communication.
(1) .
It is very important to express your ideas and purposes clearly.Make sure there are no mistakes by speaking clearly and not too fast.
(2) .
After each of your questions,wait for the other side to speak.In an everyday conversation,this can seem strange.But in cross-cultural situations,this style makes the conversation much easier.
(3) .
It can be very difficult to speak English very well.If the people you speak with have trouble finding the right words,you can support them.Tell them not to be shy in communication.
(4) .
It is usually best not to use the language that only native (本地的) people know.It will often not be understood by people from other countries.It is better to use well-known words and expressions.
(5) .
Using jokes can make the communication more enjoyable.However,people from other cultures may not be comfortable with some native jokes.Some jokes may be seen as impolite.Even worse,some might be misunderstood.
A.Take Turns to Speak
B.Make Jokes Properly
C.Give Encouragement
D.Use Everyday Language
E.Speak Slowly and Clearly
三、完形填空:本大题共8小题,共8分。
In our life,it seems difficult to be polite to other people all the time.Many people become rude to other people very easily.Here are three pieces of(11) to help you to be a polite person.
◆ You should say hello to other people with a smile,(12) it may be the first time you have met them.(13)feels worse if you smile at him when you first meet him.A sweet smile is the best way to show your kindness and start a conversation.
◆ Whenever you need help(14) someone,say"please"before asking them.If someone has helped you,then don't (15) to say"thank you"in return or if you have done something wrong,be sure to say"sorry".Other people would be glad to help you in future and these (16) words will show how polite you are.
◆ In some situations,you may not(17) with someone's opinion.If you disagree with what someone thinks,it's best to be calm and polite.Listen to him or her,and try to understand what the other person is saying.If the other person is becoming rude,keep (18) for a few moments.When he or she calms down,tell the other person your idea more politely.
11.A. experience B. information C. advice
12.A. though B. but C. because
13.A. Everybody B. Anybody C. Nobody
14.A. of B. with C. from
15.A. request B. remember C. forget
16.A. strange B. simple C. serious
17.A. agree B. deal C. discuss
18.A. quiet B. crazy C. mad
四、补全对话-填空:本大题共1小题,共10分。
19.Hi.Holly.You don't look well. (1)
I failed my monthly exam.
How come?You are good at your schoolwork.
I don't know.I just feel terrible these days.What should I do?
Well,let me think. (2)
But I don't want my parents to worry about me.
Did you ask your teacher for help?
(3) She said I was under too much pressure and I need to relax.
Why not listen to some soft music?Maybe it will help you.
I've already tried that,but it doesn't work.
(4) A new comedy is on these days.I can go with you.
That sounds like a good idea. (5)
Not at all.
五、阅读理解:本大题共10小题,共20分。
A
The 2nd Poetry Festival August 22nd-August24th
Get on the Poetry Bus and listen to students from Springleaf Primary School recite (背诵) their favorite poems.Their teachers have prepared different poems according to their tastes.
●Journeys begin at Steinfield Interchange and stop at Winslow Interchange.
●Tickets are available at any of our 24 public libraries and at Steinfield Interchange.
●Each bus can take up to 25 passengers.Get your tickets before they are sold out!
Write an original (原创的) poem about something interesting aroundyou.
●Submit(提交) it to the Library Board by August 18th.
●Poems can be submitted online or in person.
●All competitors will receive a free book.
●Winners will be announced (宣布) on the last day of the festival.
What else you can do in public libraries:
●During the festival,all public libraries will hold poetry reading meetings daily.
●Talk with famous poets about the structure of poems.
●Look through different kinds of poetry books.
20.How long does the festival last? ______
A. For 3 days. B. For 4 days. C. For 7 days.
21.What can we know about the Poetry Bus? ______
A. The journeys cover two schools.
B. The tickets can be bought at any places.
C. Students from Springleaf Primary School will recite poems.
22.What should Peter do if he wants to join the competition? ______
A. Fill in a form from the Library Board.
B. Add something interesting to his poem.
C. Submit his poem at least 4 days before the festival starts.
23.Which of the following is TRUE about the Poetry Festival? ______
A. Famous poets will give people advice on writing poems.
B. Different kinds of poems can be heard on the Poetry Bus.
C. The winner can get a free ticket for the next festival.
24.What's the purpose of this passage? ______
A. To show interesting poems.
B. To tell people about the Poetry Festival.
C. To encourage children to read poetry books.
B
请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Many Chinese learners find it hard to write and memorize Chinese characters.However,Lena,a 20-year-old American student,sees them in a special way.To her,each Chinese character tells its own story.
In Lena's eyes,Chinese characters look like different objects.The character "ren" (meaning "person") seems like a cat's mouth, "ceng" (meaning "once") looks like an angry robot,and the traditional form of "wa" (meaning "nothing") reminds her of a sheep.
This March,Lena tried to draw Chinese characters for the first time and shared her creative drawings online.To her surprise,they spread quickly and received 40,000 likes overnight,sparking (引发) discussions about language,art,and cultural exchange.
Some say Lena seems to understand the beauty of Chinese characters even better than many Chinese people. "It's because you all are used to seeing the characters," she said,adding that the opposite is also true.For example,she learned from her Chinese friends that the popular Internet word "orz" looks like a person kneeling (跪下) and bowing,but in English,it carries no meaning.
Lena prepares to share more drawings online.Her story shows that language is more than just words—it's about connection and seeing the world through someone else's eyes.That's also the spirit behind UN Chinese Language Day,celebrated on April 20.
"This day encourages people to examine (检查) their own language in new ways and discover its creativity and beauty," said Lena.She also advises Chinese learners around the world to communicate more with Chinese people. "It's not only fun but also a great cultural exchange."
25.What does the character "ren" look like in Lena's eyes? ______
A. B. C.
26.How did Lena feel the next day after sharing her drawings online? ______
A. Upset. B. Proud. C. Surprised.
27.Why can Lena understand the beauty of Chinese characters well? ______
A. Because Chinese characters are new to her.
B. Because she likes Chinese culture.
C. Because Chinese characters are similar to English words.
28.What's Lena's advice for Chinese learners? ______
A. To use imagination to help remember things.
B. To take every chance to write Chinese characters.
C. To talk more with Chinese people.
29.What is the passage mainly about? ______
A. The importance of cultural exchange.
B. A creative way to explain Chinese characters.
C. A fun story behind UN Chinese Language Day.
六、任务型阅读-简答:本大题共1小题,共12分。
30.For centuries,the Forbidden City has been an imposing (雄伟壮观的) place.Emperors and their advisers gave suggestions to biggest things for centuries.However,since 1912,the palace lost its original function.It was treated as a normal museum.Most of the halls closed to the public and few was open for tourists.
But as the Forbidden City's birthday is coming,a big change has been taking place.Even dark and dusty corners of the palace has changed a lot.In 2012,only 30% was open to the public.Now,80% restarted to the tourists.The Chinese government has put money into traditional culture.And it called on the Forbidden City to better show its holdings.But even all that new space is not enough to show the treasures collected over the centuries.The Forbidden City can show only about 30,000 objects at a time,or 2% of its total.
The museum staff have also become more creative in using the space.During a recent visit,there was a show on how the imperial family (皇家) celebrated the Chinese New Year.
The new gift stores are not the same as before.Instead of key chains and dolls,there are more beautiful china,textiles and even furniture.The new shops were especially attractive.They offered traditional products made by government-recognized (政府承认的) masters using traditional methods.
Three Changes in the Forbidden City

More creative activities to be held
More traditional1 products to be made
Many tourists show their opinions about the changes.
We never used to come here because there wasn't really too much to see.But now we can walk around and see new exhibitions.It makes it easier for younger people or children to know the past.
The most attractive part of the Forbidden City today is that the great walls around it are now mostly open to the public.As we walk along the way,we can get a good view of the grounds.
Their gift store has even become fashionable in some circles.It's good that the Forbidden City is taking a lead in keeping these traditional practices alive.
(1) What was the main function of the Forbidden City for centuries? ______
(2) How many objects does the Forbidden City have in total? ______
(3) Why did the new shops become more popular than before? ______
(4) Please complete the first blank in the chart. ______
(5) What do you think of the Forbidden City now?Why? ______
七、选词填空-短文:本大题共1小题,共10分。
31.
nature aloud believe communicate we good help need wonder say sentence simple
Children are amazing!They pick up languages so easily.Have you ever (1) why?It's not because they are younger and have a (2) memory.In fact,studies show that an adult can do as well as a child.
So why do children still seem to learn languages more quickly than the rest of (3) ? It's because of the way they learn.Children can learn (4) by doing what comes naturally—they listen,copy and communicate.Let's take a close look at how children learn a language.Perhaps we can make the following discovery.Children don't practice grammar drills(训练), but use language to talk about things that interest them.This (5) them learn to express themselves.They don't worry about a small vocabulary or poor grammar.They find ways (6) what they think,and they do it successfully.
Students should also pay more attention to real (7) .Look for chances to talk with people in English.If you can't find a foreigner to talk to,talk with other English students instead.Create an English discussion group so that you can talk about music,movies or whatever you like.
If you are slow in speaking,don't worry about it.One of the helpful ways is reading,either (8) or to yourself.When you are reading in this way,don't stop to look up the new word if you can guess its meaning.When it has nothing to do with the (9) before or after it,you can do that at some other time.
Trust your own (10) ability to learn English.Remember that you can communicate successfully even with a small vocabulary.You've got more potential (潜力) than you probably realize!
八、阅读填空:本大题共1小题,共5分。
32.When you are lost or have some problems in a strange place,you may need other people's help.So it is very important to know how to ask (1) help politely and properly.
Usually,people change the way they speak when they talk with different people.It mainly depends on the people you are speaking to or your relationship with them.
Sometimes,when you know the people very well,you may talk more directly to them. (2) , if you don't know them well, (3) might be better to speak in a polite way like"Excuse me,could you please…?"What's more,in some situations,we might need to spend more time leading into a (4) by using such expressions as"Excuse me.I wonder (5) you can help me…"or"I'm sorry to trouble you,but……"before asking for help.
In a word,learning about etiquette(礼节) is just as important as learning the language itself.Being more polite to others can help you a lot when you are in trouble.
九、书面表达:本大题共1小题,共15分。
33.假如你是中学生李平,你的美国笔友 Mike对即将来临传统的节日一中秋节(Mid-Autumn Festival)很感兴趣。请你给他写封信,介绍中秋节,并说说你打算如何度过十一假期。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案和解析
1~5.【答案】B、E、C、D、F
【解析】(1)细节推理题。根据下文Hola in Spanish,Ciao in Italian,Nihao in Chinese or Bonjour in French,and many more!(西班牙语是Hola,意大利语是Ciao,汉语是Nihao,法语是Bonjour,等等。)可知说的是介绍了世界各地说"你好"的方式。结合选项,应说这里有一些在世界各地说"你好"的方式。故选B。
(2)细节推理题。根据下文Here is a simple and amusing way to greet foreigners wherever you might travel around the world.(无论你在世界各地旅行,这里都有一个简单而有趣的问候外国人的方式。)可知说的是一个简单而有趣的问候外国人的方式。结合选项,应说此外,你还可以找到一些其他的方式来问候别人。故选E。
(3)细节推理题。根据下文But she tries to learn to say"Beautiful"in the local language.(但是她努力学习用当地语言说"美丽"。)可知说的是用其他的方式来问候别人。结合选项,应说我的一个经常旅行的朋友不会说"你好"。故选C。
(4)细节推理题。根据上文But she tries to learn to say"Beautiful"in the local language.She can use it to"greet"a mother holding a baby,or to"greet"an old lady watering her flowers,or to"greet"a lonely salesman showing a photo of his family.(但是她努力学习用当地语言说"美丽"。她可以用它来"问候"一位抱着婴儿的母亲,或者"问候"一位浇花的老太太,或者"问候"一位展示全家福的孤独推销。)可知说的是用"美丽"这张方式来问候不同的人。结合选项,应说这种能力帮助她赢得了全世界的友谊。故选D。
(5)细节推理题。根据下文So let's learn to say"Beautiful"in the local language whenever and wherever we travel around the world!(所以,让我们无论何时何地在世界各地旅行,都要学会用当地的语言说"美丽"!)可知说的是旅行时学会用当地的语言说"美丽"。结合选项,应说"美丽"的问候就像阳光,融化人与人之间的冷漠。故选F。
本文介绍了如何用不同的语言问候他人。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
6~10.【答案】E、A、C、D、B
【解析】(1)细节推理题。根据下文It is very important to express your ideas and purposes clearly.Make sure there are no mistakes by speaking clearly and not too fast.(清楚地表达你的想法和目的是非常重要的。说话要清晰,语速不要太快,确保没有错误。)可知,本段核心是"清晰表达想法、语速不要太快",选项E"缓慢且清晰地表达"符合语境。故选E。
(2)细节推理题。根据下文After each of your questions,wait for the other side to speak.(在你的每一个问题之后,等待对方发言。)可知,本段强调"提问后等待对方发言",即交流中要轮流说话,选项A"轮流发言"符合语境。故选A。
(3)细节推理题。根据下文 It can be very difficult to speak English very well.If the people you speak with have trouble finding the right words,you can support them.Tell them not to be shy in communication.(说一口流利的英语是非常困难的。如果和你说话的人找不到合适的词语,你可以支持他们。告诉他们在交流时不要害羞。)可知,本段提到了"支持对方、鼓励其不要害羞",选项C"给予鼓励"符合语境。故选C。
(4)细节推理题。根据下文It is better to use well-known words and expressions.(最好使用熟悉的单词和短语。)可知,本段建议"使用大众熟知的词汇",选项D"使用日常用语"符合语境。故选D。
(5)细节推理题。根据下文Using jokes can make the communication more enjoyable.However,people from other cultures may not be comfortable with some native jokes.(使用笑话可以使交流更愉快。然而,来自其他文化背景的人可能会对一些本土笑话感到不舒服。)可知,本段核心为"跨文化交流中要恰当使用笑话,避免冒犯或误解",选项B"恰当讲笑话"符合语境。故选B。
本文围绕跨文化交流的重要性,给出了五条提升跨文化交流效果的建议,涵盖表达方式、交流节奏、语言选择等方面。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
11~18.【答案】C、A、C、C、C、B、A、A
【解析】(1)考查名词。句意:这里有三条建议来帮助你成为一个有礼貌的人。A.experience经验;B.information信息;C.advice 建议。结合语境,此处应是提供"建议"来帮助人们,故选C。
(2)考查连词。句意:你应该微笑着向别人问好,尽管这可能是你第一次见到他们。A.though尽管;B.but但是;C.because因为。结合前后语境可知,前后句之间存在让步关系,即"尽管是第一次见面,也要微笑问候"。故选A。
(3)考查不定代词。句意:当你第一次见到他时,如果你对他微笑,没有人会觉得更糟。A.Everybody每个人;B.Anybody任何人;C.Nobody没有人。根据语境及常识,微笑是友好的表现,第一次见面时微笑问候,不会让人觉得糟糕。此处表示"没有人会觉得糟",故选C。
(4)考查介词。句意:无论何时你需要某人的帮助,在向他们求助之前说"请"。A.of ......的;B.with和;C.from 从。need help from sb.表示"需要某人的帮助",其中"from"表示"来自",故选C。
(5)考查动词。句意:如果有人帮助了你,那么不要忘记说"谢谢"作为回报。A.request 请求;B.remember记得;C.forget忘记。don't forget to say...表示"不要忘记去说……";结合语境及常识可知,当别人帮助自己时,应该"记得"说"谢谢",即"不要忘记说谢谢",故选C。
(6)考查形容词。句意:其他人将来会很乐意帮助你,这些简单的词语会显示出你有多有礼貌。A.strange奇怪的;B.simple 简单的;C.serious 严肃的。结合前文提到的礼貌用语please(请)、thank you(谢谢)、sorry(对不起)可知,它们都是日常生活中简单易懂的词语,故选B。
(7)考查动词。句意:在某些情况下,你可能不同意某人的观点。A.agree同意;B.deal处理;C.discuss讨论。agree with someone's opinion"表示"同意某人的观点",故选A。
(8)考查形容词。句意:如果对方变得粗鲁,保持安静一会儿。A.quiet 安静的;B.crazy疯狂的;C.mad生气的。keep quiet保持安静;根据语境及常识,当对方变得粗鲁时,正确的做法是"保持安静",避免冲突。故选A。
本文主要介绍了三条帮助人们成为有礼貌的人的建议,包括微笑问候、使用礼貌用语以及在意见不同时保持冷静礼貌。
首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
19.【答案】【小题1】What's up?
【小题2】You can ask your parents for help.
【小题3】Yes.
【小题4】Why not go to see a comedy?
【小题5】Thank you very much.
【解析】(1)根据上文You don't look well.(你看起来气色不好。)和下文I failed my monthly exam.(我月考不及格。)可知,应该是询问对方出什么事了。故填What's up?
(2)根据上文What should I do?(我该怎么办?)和下文But I don't want my parents to worry about me.(但我不想让父母为我担心。)可知,应该是建议对方向父母求助。故填You can ask your parents for help.
(3)根据上文Did you ask your teacher for help?(你向老师求助了吗?)和下文She said I was under too much pressure and I need to relax.(她说我压力太大了,我需要放松。)可知,应该是作出肯定回答。故填Yes.
(4)根据下文A new comedy is on these days.I can go with you.(这几天正在上演一部新的喜剧。我可以和你一起去。)可知,应该是建议对方为什么不去看一场喜剧呢。故填Why not go to see a comedy?
(5)根据下文Not at all.(不客气。)可知,应该是非常感谢对方。故填Thank you very much.
本文是关于Holly月考不及格而感到糟糕,对方给她提供了一些建议。
本题考查补全对话,根据上下文语境推测提问和回答,言之有理即可。
20~24.【答案】A、C、C、B、B
【解析】(1)细节理解题。根据表格一第一段The 2nd Poetry Festival August 22nd-August 24th(第二届诗歌节8月22日-8月24日)可知,活动从8月22日持续到8月24日,共3天。故选A。
(2)细节理解题。根据表格一第二段Get on the Poetry Bus and listen to students from Springleaf Primary School recite (背诵) their favorite poems.(登上诗歌巴士,聆听春叶小学的学生们朗诵他们最喜爱的诗歌。)可知,诗歌巴士上有春叶小学的学生朗诵诗歌。故选C。
(3)推理判断题。根据表格一第一段The 2nd Poetry Festival August 22nd-August 24th(第二届诗歌节8月22日-8月24日)以及表格二第二段Submit(提交) it to the Library Board by August 18th.(在8月18日前提交给图书馆理事会。)可知,诗歌比赛提交截止日期是8月18日,而活动从8月22日开始,因此需提前4天提交。故选C。
(4)细节理解题。根据表格一第二段Their teachers have prepared different poems according to their tastes.(他们的老师根据学生们的喜好准备了不同的诗歌。)可知,在诗歌巴士上可以听到不同种类的诗歌。故选B。
(5)主旨大意题。根据表格一第一段The 2nd Poetry Festival August 22nd-August 24th(第二届诗歌节8月22日-8月24日)以及通读全文可知,文章主要介绍了诗歌节的活动安排、诗歌巴士、比赛规则等,目的是告知人们诗歌节的相关信息。故选B。
本文是一篇活动宣传通告,主要介绍了第二届诗歌节的各项活动安排。
答阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,再和选项作对比,得出正确答案。
25~29.【答案】A、C、A、C、B
【解析】(1)细节理解题。根据文章第 2 段 "The character 'ren' (meaning 'person') seems like a cat's mouth"("人" 字在她看来像猫的嘴巴)可知,汉字 "人" 在她眼中像猫的嘴巴。故选A。
(2)细节理解题。根据文章第 3 段 "To her surprise,they spread quickly and received 40,000 likes overnight"(令她惊讶的是,这些内容迅速传播,一夜之间获得了 4 万个赞)可知,她感到意外。故选C。
(3)推理判断题。根据文章第 4 段 "'It's because you all are used to seeing the characters...'she said,adding that the opposite is also true."("这是因为你们都习惯了看这些汉字……" 她说,并补充说反之亦然)可知,中国人已习惯汉字,而她对汉字感到新鲜。故选A。
(4)细节理解题。根据文章最后一段 "She also advises Chinese learners…to communicate more with Chinese people"(她还建议中文学习者多与中国人交流)可知,她建议学习者多与中国人交流。故选C。
(5)主旨大意题。全文围绕Lena用创意方式解读汉字展开(如第3段"shared her creative drawings online"),强调其新颖视角。故选B。
本文是一篇记叙文,主要讲述了美国学生Lena通过独特的视角将汉字想象成具体事物,并通过绘画分享这一创意,引发了对语言、艺术和文化交流的讨论。
在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
30.【答案】【小题1】The emperors and their advisers gave suggestions to biggest things for centuries.
【小题2】1.5 million.
【小题3】Because products in the new shops were made by government-recognized masters using traditional methods.
【小题4】More public places to be opened
【小题5】It's attractive.Because people can buy more traditional products which are made by masters.
【解析】(1)细节理解题。根据文中第1段:Emperors and their advisers gave suggestions to biggest things for centuries.(几个世纪以来,皇帝和他们的顾问们为最重要的事情出谋划策。)可知,紫禁城的主要功能是几个世纪以来,皇帝和他们的顾问们为最重要的事情出谋划策。故填The emperors and their advisers gave suggestions to biggest things for centuries.
(2)推理判断题。根据文中第2段:The Forbidden City can show only about 30,000 objects at a time,or 2% of its total.(故宫一次只能展示大约30,000件物品,占其总量的2%。)可知,故宫总共有30000÷25=150万件物件。故填1.5 million.
(3)细节理解题。根据文中第4段:The new shops were especially attractive.They offered traditional products made by government-recognized (政府承认的) masters using traditional methods.(新商店特别吸引人。他们提供由政府认可的大师用传统方法制作的传统产品。)可知,新店比以前更受欢迎是因为新商店里的产品是由政府认可的大师用传统方法制作的。故填Because products in the new shops were made by government-recognized masters using traditional methods.
(4)推理判断题。根据文中第2段:In 2012,only 30% was open to the public.Now,80% restarted to the tourists.(2012年,只有30%对公众开放。现在,80%重新向游客开放。)可知,更多公共场所将开放。故填More public places to be opened。
(5)观点表达题。我觉得很吸引人。因为人们可以买到更多由大师制作的传统产品。故填It's attractive.Because people can buy more traditional products which are made by masters.
短文主要介绍了故宫的变化。
答阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,再和选项作对比,得出正确答案。
31.【答案】【小题1】wondered
【小题2】better
【小题3】us
【小题4】languages
【小题5】helps
【小题6】to say
【小题7】communication
【小题8】aloud
【小题9】sentences
【小题10】necessary
【解析】(1)考查动词。句意:你有没有想过为什么?wonder "想知道" 符合语境,结合 "Have you ever" 可知用现在完成时,填过去分词 wondered。故填wondered。
(2)考查形容词比较级。句意:这不是因为他们更年轻、记忆力更好。good "好的",结合 "younger" 可知用比较级 better,修饰 memory。故填better。
(3)考查代词。句意:那为什么孩子们学习语言似乎仍然比我们其他人更快?we "我们",of 后接宾格 us,the rest of us "我们其他人"。故填us。
(4)考查名词。句意:孩子们可以通过自然的方式学习语言——他们倾听、模仿和交流。结合语境,此处指学习 "语言",用 nature 的同源词 language,此处用复数 languages 表泛指。故填languages。
(5)考查动词。句意:这帮助他们学会表达自己。help "帮助",主语 This 为单数,全文为一般现在时,谓语动词用第三人称单数 helps。故填helps。
(6)考查非谓语动词。句意:他们找到表达自己想法的方法,而且做得很成功。say "说",way to do sth."做某事的方法",填不定式 to say。故填to say。
(7)考查名词。句意:学生们也应该更注重真实的交流。communicate "交流",形容词 real 后接名词 communication,为不可数名词。故填communication。
(8)考查副词。句意:其中一个有用的方法是阅读,要么大声读,要么自己读。aloud "大声地",修饰 reading,符合语境。故填aloud。
(9)考查名词。句意:如果它和前后的句子无关,你可以在其他时间查。sentence "句子",结合 "before or after it" 可知用复数 sentences。故填sentences。
(10)考查形容词。句意:相信自己学习英语的能力。need "需要",此处用形容词 necessary "必要的" 修饰 ability,符合 "相信自身必要的学习能力" 的语境。故填necessary。
孩子能轻松学好语言并非因为年龄小、记忆力好,核心在于他们通过自然倾听、模仿和交流学习,不纠结语法和词汇,专注真实表达。文章据此给语言学习者提出建议,包括注重真实沟通、通过朗读提升口语、不盲目查生词,同时要相信自身学习潜力,即便词汇量有限也能成功交流。
根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
32.【答案】【小题1】for
【小题2】However
【小题3】it
【小题4】question
【小题5】if
【解析】(1)考查介词。句意:因此,知道如何礼貌而恰当地寻求帮助是非常重要的。固定短语ask for help"寻求帮助"。故填for。
(2)考查副词。句意:然而,如果你不太了解他们,可能会用礼貌的方式说"对不起,可以请你……"根据Sometimes,when you know the people very well,you may talk more directly to them(有时,当你很了解一个人的时候,你可能会更直接地和他们交谈)和if you don't know them well(如果你不太了解他们)可知用however"然而"。故填However。
(3)考查代词。句意:然而,如果你不太了解他们,可能会用礼貌的方式说"对不起,可以请你……?"常用句型it might be better to do sth"做某事可能更好"。故填it。
(4)考查名词。句意:更重要的是,在某些情况下,我们可能需要花更多的时间来使用诸如"Excuse me"这样的表达来引出问题。根据using such expressions(使用这样的表达)可知是使用诸如"Excuse me"这样的表达来引出问题。question"问题",前面有冠词a,用其单数形式。故填question。
(5)考查连词。句意:我想知道你是否能帮助我。根据I wonder…you can help me(我想知道你…能帮助我)可知是我想知道你是否能帮助我。if"是否"。故填if。
本文主要讲述了在陌生地方遇到问题需要帮助时,如何礼貌得体地寻求帮助的重要性,以及根据不同对象和关系调整说话方式、通过适当表达引入问题等寻求帮助的技巧,强调了解礼节与学习语言本身同样重要。
通读全文,理解文章大意,紧密结合上下文语境判断句意,再根据相关知识点写出词语的正确形式,完成后再次阅读查看语意是否正确。
33.【答案】Dear Mike,
How are you?You are interested in the Mid-Autumn Festival ,right?Now let me tell you about it.
Lunar August 15th of a year is the Mid-Autumn Festival.It is one of the most important festivals in China.On that day,family members usually get together and have a big dinner.After that,they always enjoy the bright full moon and share mooncakes with their families.Mooncakes are in the shape of a full moon.They carry people's wishes to the families which they love and miss.In short,the Mid-Autumn Festival is a special day of pleasure and happiness.
I'm going to have a relaxing time during the National Day holiday.On the first day,I'll visit my grandparents with my parents.Then,I'll spend two days doing my homework.On the last day,I'll go to the park with my friends to enjoy the fresh air.I believe it will be a meaningful holiday!
Yours,
Li Ping
【解析】Dear Mike,
How are you?You are interested in the Mid-Autumn Festival ,right?Now let me tell you about it.
Lunar August 15th of a year is the Mid-Autumn Festival.(中秋节的时间)It is one of the most important festivals in China. (中国的传统节日)On that day,family members usually get together and have a big dinner.After that,they always enjoy the bright full moon and share mooncakes with their families.【高分句型一】(如何庆祝中秋节)Mooncakes are in the shape of a full moon.They carry people's wishes to the families which they love and miss.【高分句型二】 In short,the Mid-Autumn Festival is a special day of pleasure and happiness.(中秋节的含义)
I'm going to have a relaxing time during the National Day holiday.On the first day,I'll visit my grandparents with my parents.Then,I'll spend two days doing my homework.On the last day,I'll go to the park with my friends to enjoy the fresh air.I believe it will be a meaningful holiday!(十一假期计划)

Yours,
Li Ping
【高分句型一】
After that,they always enjoy the bright full moon and share mooncakes with their families.
之后,他们总是享受明亮的满月和家人分享月饼。enjoy the bright full moon享受明亮的满月;share sth.with sb.和某人分享某物;and连接并列谓语。
【高分句型二】
They carry people's wishes to the families which they love and miss.
它们把人们的愿望传达给他们所爱和想念的家庭。本句使用了定语从句which they love and miss.
首先认真审题,看清题目中的要求和要点;然后根据提示内容,列出写作要点及每个要点中可能要用到的表达;然后紧扣要点,动笔写作,在写作过程中,要注意句与句、段与段之间的过渡,必要时可适当运用表示转折、因果、并列、比较等关系的连词,使文章过渡平稳,自然流畅;同时注意语句要通顺,词汇书写无误,不要出现语法错误。最后要细心复核检查,确保正确无误。

展开更多......

收起↑

资源预览