Unit 5 Humans and Nature单元整合训练(含答案)2025-2026学年高中英语北师大版必修第二册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 5 Humans and Nature单元整合训练(含答案)2025-2026学年高中英语北师大版必修第二册

资源简介

【北师大版必修第二册】
Unit 5 Humans and Nature 单元整合训练(原卷版)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2024·广东广州高三模拟)
Grand Canyon River Hike July 28-30
The coolest thing to do in Summer! A river hike is a combination of normal hiking and hiking along the course of rivers.It often involves walking in the water and on rocks, low-level rock climbing, crossing rivers, and swimming.
River hikes are fun but require average to high fitness level, good balance and swimming skills.Climbing skills are not necessary.This activity is not recommended for those afraid of heights or water, nor for children under the age of 15.
TRIP SCHEDULE
Day 1 Friday
18:45 We're going to get out of Los Angeles.I'm waiting for you at Griffith Park!
19:00 Everyone's here, time to go!
23:30 Arrive at the Guesthouse.Let's quickly get into the room and go for some quality sleep to recharge for the hike tomorrow.
Day 2 Saturday
7:00 Get up and have breakfast.
7:30 Pack all your belongings; we'll be on the bus for about 2 hours before reaching our drop-off point.
9:30 We will walk on the road for about 30 mins to reach the starting point.Then we have 15 mins to put our swimming suits on and wear some sun creams before getting ready for the hiking!
For the rest of the day, we will mainly be hiking on the rocks, stopping on the way for your bag lunch when you want.
16:30 Finish the hike and get on the bus waiting for us.We're going to spend the night in the Guesthouse village.
18:30 Let's have dinner and enjoy the night!
Day 3 Sunday
9:00 Get up and have breakfast.After yesterday's exciting hike, today is mainly relaxing!
10:00 We reach a nice river spot for swimming and jump from rocks before going back to the village where we will have lunch.Or you can just stay in the village, walk around and relax.
13:00 After group lunch we will take our private bus and head back to Los Angeles.
19:30/20:00 Estimated arrival time in Los Angeles.
Note: For details on costs and safety measures, please refer to the next page on our website.
1.Who is most suited for the activity?(  )
A.A 14-year-old climbing talent.
B.A lifeguard fond of extreme sports.
C.A gym goer with balance disorder.
D.An outdoor type afraid of thrill rides.
2.At about what time does the river hiking start?(  )
A.7:30. B.9:30.
C.9:45. D.10:15.
3.What can we learn about the river hiking?(  )
A.It's a weekend getaway.
B.Two lunches are provided.
C.It takes place in Los Angeles.
D.Hiking the whole trip is required.
B
While nature lovers all over the world wish all humans to realize the importance of their natural surroundings, many Australians are turning caring for the environment into a way of life.
Julie Aston, an Australian housewife in Brisbane, is one such example.Even though autumn is approaching Australia's Brisbane in April, one can still watch colorful blooming flowers in Julie's little garden as she tells that in her community,“Each of us has a beautiful yard.The whole community from children to elderly people takes care of the environment as if they are taking care of their own garden.”
“Gardening is the most popular club in our community,” she says.“A lot of retired people don't just regularly organize gardening lectures but also personally visit families in the community to provide gardening training.So you can see that flowers continue to blossom in our gardens throughout the year.”
Talking about her people's sense of caring for the environment, Julie says when people in the community take along their dog, they always carry a garbage bag to deal with the dog's waste.“In our community you will never experience the embarrassment of stepping on the dirty waste while you are walking on the grass,” says Julie with a smile.“Taking care of the dog's waste can also help to develop children's sense of responsibility!”
As to protecting water resources, the Australian government has made strict rules for families.Julie says,“We certainly would not use tap water to water the flowers!” She says almost every family in her community has a huge tank used to store rainwater which is later used as the resource of all outdoor water use including car washing and watering the garden.This year they also asked people to connect the water tank with their toilets.
4.From the first three paragraphs, we learn that .(  )
A.gardening is popular in most parts of Australia
B.April is a great time for people to enjoy flowers
C.it's not easy to keep a garden without proper training
D.Julie's community has a deep sense of caring for nature
5.Why can flowers be seen all year round in Julie's community?(  )
A.Gardening lessons are often given by professors.
B.Families are taught how to take care of their gardens.
C.The local government provides free gardening training.
D.There is enough rainwater to water the flowers regularly.
6.What do we know about Julie from the passage?(  )
A.She takes pride in her community.
B.She once stepped on a dog's waste.
C.She is quite in favor of raising a dog.
D.She finds it embarrassing to walk on the grass.
7.What would be the best title for the text?(  )
A.How Australians Save Resources
B.Love Nature, the Australian Way
C.How Australians Lead Their Life
D.Protect Nature, a Must of Life
C
(2024·山东淄博高三模拟)
There was no way to escape when they spotted a polar bear.Verena Mohaupt and a handful of colleagues were trapped on a floating sea ice while the bear gazed at them, smelling the air, a dangerous sign.
“That's when everything kicks in,” Mohaupt says, “and you focus on what's important.” As a colleague fired into the sky as a warning shot, Mohaupt radioed their research ship a few kilometres away, whose helicopter luckily arrived quickly and Mohaupt didn't have to use the gun that was hanging over her shoulder.
Keeping a lookout for bears was a regular duty for Mohaupt, the logistics coordinator(后勤协调员) for a year-long mission known as the MOSAiC—the largest Arctic research exploration in history.The project, consisting of roughly 300 scientists, led by scientist Markus Rex, has collected massive measurements that will help better forecast how warming will transform the globe in the coming decades.For months, the exploration operated in constant darkness while polar bears wandered nearby, storms rocked the ship and the ice shifted and cracked.Then, when the Sun returned, the ice began to melt, creating a life-threatening risk and a nightmare for researchers who needed to keep their instruments from sinking.
Tasked with the security of the mission, Mohaupt designed an extensive training course for the participants in which they learnt how to avoid the danger, like storm-rocking and ice-cracking.They jumped into a Norwegian channel in their survival suits and climbed out of the freezing waters using only their ice picks.They learnt how to escape from a crashed helicopter.And they discussed the psychological effects of being far from home.Mohaupt brought knitting equipment, yoga mats and a violin for their mental health—although having been prepared for the isolation.
Mohaupt didn't expect a career in polar regions, but says she has always been drawn to the north.“She was there to make sure that we were protected,” says Markus Rex. “Mohaupt is certainly the champion in the field.”
8.Why does the author mention a polar bear in the beginning?(  )
A.To show the threat of bears.
B.To tell an interesting story.
C.To introduce Mohaupt's job.
D.To describe the polar scenery.
9.What can we know from paragraph 3?(  )
A.The working conditions were tough.
B.Mohaupt helped to collect massive data.
C.The exploration went on in total darkness.
D.Mohaupt's duty was to protect polar bears.
10.Which of the following best describes Mohaupt?(  )
A.Ambitious and brave.
B.Passionate and dependent.
C.Considerate and modest.
D.Professional and responsible.
11.What is a suitable title for the text?(  )
A.A Potential Danger in the Exploration
B.A Guardian Angel of Polar Researchers
C.A Great Scientific Exploration in History
D.A Great Female Scientist in Polar Research
D
(2025·广东广州高三阶段练习)
Leo and Max Ordo ez came roaring into the wooded park and soon they're climbing up towering Douglas fir trees.The twins are joined by Leon Schwarcz, also 6, whose father, Joel, called out encouragement and kept a watchful eye on the young climbers.
Joel Schwarcz had a vision of turning the woods into a home for a treetop adventure park featuring platforms, bridges, and balancing.“My favorite thing is watching people come and look at the trees and go. They maybe feel a little scared, but they'll try it out and go just a little ways up and then come down and just go a little higher and higher each time, seeing people's confidence grow as they are here for the hour and climbing,” he said.
Park guests get a safety belt and instructions and soon are to climb up one of four routes: The Brothers, Mount Whitney, Mount Olympus and Mount Rainier.Green bands on the trees mark out 20 feet, reds mark 30 feet and yellows mark 40 feet.Climbers can choose a difficulty level by sticking to certain color holds.
“I live here in Kingston,” he said, “and we've got a lot of great outdoor spaces but not a lot of opportunities for people to get out there and try something new without personally having the skill, so I wanted to bring something where people could just come on their own, and we give you the safety belt and instructions and then you're free to play in the park.”
Schwarcz recommends that kids at a minimum be 5 years old, but the only set limits for the climbing systems are for weight.He notes that he has hosted both a 3-year-old climber and a 77-year-old climber at the park so far.“It's a great activity for all ages,” he said.
He added, “No matter how high they get, it doesn't really matter if you don't make it to the yellow bands; just seeing people grow has been really the most rewarding part of starting this.It's been super fun.”
12.What does Joel Schwarcz hope to provide with the treetop adventure park?(  )
A.A place for people to try new outdoor activities.
B.A challenging climbing experience for children.
C.A place for people to learn climbing skills.
D.An opportunity for people to explore the woods.
13.What is the purpose of the colored bands on the trees in the park?(  )
A.To mark different climbing routes for climbers.
B.To indicate the height of different fir trees.
C.To tell the difficulty level of climbing routes.
D.To guide climbers to the top of the fir trees.
14.Who can participate in the treetop adventure park?(  )
A.Only experienced and cautious climbers.
B.Only the children over the age of five.
C.Anyone, regardless of age or skill level.
D.Only those who meet the weight limits.
15.Which of the following best describes Joel Schwarcz?(  )
A.Considerable. B.Indifferent.
C.Ambitious. D.Demanding.
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
This year, why not think of Earth Day as being like New Year's Day 16( ) Make a plan to do things differently and do something for our mother Earth.Keep on doing one of these for a year and see how it affects your health and the world.
Send your kids out to play.Sign up for the 1,000 hours challenge, where families accumulate (积累) 1,000 hours of outdoor play in a year. 17( ) Your children will be happier, healthier, and more connected to nature.
Learn how to cook five easy main dishes well.By promoting your kitchen skills and developing some of your own recipes, you won't be so much interested in takeouts and all the related packaging waste. 18( )
19( ) Download the Poshmark app onto your phone or visit the ThredUp website before ordering new clothing or shoes online.There are so many companies that there's a good chance that you'll find exactly what you need.Visit Facebook Marketplace, local exchanging sites, and more to find what you need in your daily life.
Walk or bike, don't drive. 20( ) It will require making time adjustments, but if you view that time as an investment in mental and physical health, it's not so hard to schedule.If you can sell a car, you might be able to justify purchasing an e-bike, which makes low-carbon travel even more accessible and fun.
A.Shop second-hand.
B.Try some zero-waste beauty products.
C.It's a chance to make a lifestyle change.
D.If that's too much, aim for two hours of daily outdoor play.
E.Discover the satisfaction that comes with using what you have.
F.See if you can use your own leg power for all trips under three miles.
G.And you will be more likely to use up food in your fridge before it goes bad.
Ⅲ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2025·江苏苏州高三期中)
The sun was beginning to sink as I set off into the Harenna Forest.I was on my way to 21 a unique honey harvest.Here, in south-east Ethiopia, hand-carved beehives (蜂箱) are placed in the 22 .Reaching them to get the honey is difficult—and often 23 .
I 224 beekeeper Ziyad over a wide stretch of grassland before entering a thick jungle.Ziyad began preparations.He 25 handfuls of damp tree leaves, wrapped them with string and 26 the bunch to create a torch (火把).Then, with one end of a rope tied to his waist and the other end around the trunk of a tree, Ziyad began 27 .He stopped every few minutes to move the 28 higher up the tree trunk.
29 , Ziyad got close to the hive which was around 20 metres above the ground.Sitting on a branch, he 30 towards it and blew smoke from his torch into a tiny hole in the hive.Suddenly, Ziyad let out a sharp cry.Within seconds, he'd 31 the trunk and was back on the ground.
It was too 32 to collect the honey.A cool summer had delayed 33 .Baby bees were still in the honeycombs (蜂巢).The adult bees were 34 and kept attacking as Ziyad escaped from the tree.He had to wait for the right 35 to go back up.
21.(  )A.share B.collect
C.witness D.celebrate
22.(  )A.courtyards B.fields
C.caves D.treetops
23.(  )A.dangerous B.urgent
C.expensive D.pointless
24.(  )A.searched B.recognized
C.invited D.followed
25.(  )A.cleaned B.gathered
C.dropped D.checked
26.(  )A.lit B.shook
C.measured D.decorated
27.(  )A.jumping B.talking
C.climbing D.testing
28.(  )A.hives B.leaves
C.honey D.rope
29.(  )A.Surprisingly B.Finally
C.Naturally D.Immediately
30.(  )A.backed B.dived
C.inched D.shouted
31.(  )A.cut off B.gone up
C.held onto D.slid down
32.(  )A.early B.high
C.fast D.close
33.(  )A.training B.hatching
C.sowing D.trading
34.(  )A.curious B.hungry
C.angry D.bored
35.(  )A.equipment B.moment
C.person D.order
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
According to recent studies, it seems that the workplace is about to witness massive changes. Generally, it 36 (anticipate)that such changes are likely to include a more automated workplace. This will result in the loss of certain jobs, especially those involving intense physical labour. Additionally, to keep up with new technologies, greater emphasis will need to be placed on 37 (continue)training, which will get employees out of their comfort zone. Therefore, progress in the workplace will not necessarily mean 38 (promote)to superior positions, but rather being moved sideways so that employees’ individual skills can be best used to meet a 39 (company)changing needs.
Besides, more importance will be attached to “soft skills”. Currently, 40 heavy focus is put on training in “hard skills”, such as machine operating and software programming. However, in the future, employers will look to hire people 41 (commit)to learning. As a result, employees will need to attain excellent soft skills such as communication, 42 (cooperate)and leadership. Despite that, any prejudice 43 either of the two skills will not be allowed.
44 We are fond of these changes or not, we will need to face them. We can survive and even succeed in the workplace of the future if we keep our passion for work, 45 (effective)interact with co-workers and sharpen our ability to adapt.
Ⅴ. 基础写作——补全佳作并背诵
用本单元所学词汇、句式完成下面的应用文写作并背诵。
假如你是李华,听说你的朋友Martin打算去非洲进行户外探险。请写一封电子邮件给他,提醒他一些非洲冒险之旅的注意事项。
Dear Martin,
I'm glad to hear that you are going to 1._________________________________ (去非洲进行一次冒险的户外旅行).
I am writing to offer some suggestions.
When you go there,you should always 2._____________________________ (携带一些应急食品).Anything with sugar in it, like chocolate,will 3._____________________________ (增加你的能量).Other important items are a torch,4._____________________________ (它帮助你在黑暗中看清东西;非限制性定语从句), and a survival knife used to prepare food and 5._____________________________ (保护你自己免受野生动物的伤害).A first-aid kit is absolutely necessary.Also, 6._____________________________ (找一个好的背包很重要;it is+adj.+to do sth.), since it'll hold everything you need in the wild.
Wish you an enjoyable trip!
Love,
Li Hua
【北师大版必修第二册】
Unit 5 Humans and Nature 单元整合训练(解析版)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2024·广东广州高三模拟)
Grand Canyon River Hike July 28-30
The coolest thing to do in Summer! A river hike is a combination of normal hiking and hiking along the course of rivers.It often involves walking in the water and on rocks, low-level rock climbing, crossing rivers, and swimming.
River hikes are fun but require average to high fitness level, good balance and swimming skills.Climbing skills are not necessary.This activity is not recommended for those afraid of heights or water, nor for children under the age of 15.
TRIP SCHEDULE
Day 1 Friday
18:45 We're going to get out of Los Angeles.I'm waiting for you at Griffith Park!
19:00 Everyone's here, time to go!
23:30 Arrive at the Guesthouse.Let's quickly get into the room and go for some quality sleep to recharge for the hike tomorrow.
Day 2 Saturday
7:00 Get up and have breakfast.
7:30 Pack all your belongings; we'll be on the bus for about 2 hours before reaching our drop-off point.
9:30 We will walk on the road for about 30 mins to reach the starting point.Then we have 15 mins to put our swimming suits on and wear some sun creams before getting ready for the hiking!
For the rest of the day, we will mainly be hiking on the rocks, stopping on the way for your bag lunch when you want.
16:30 Finish the hike and get on the bus waiting for us.We're going to spend the night in the Guesthouse village.
18:30 Let's have dinner and enjoy the night!
Day 3 Sunday
9:00 Get up and have breakfast.After yesterday's exciting hike, today is mainly relaxing!
10:00 We reach a nice river spot for swimming and jump from rocks before going back to the village where we will have lunch.Or you can just stay in the village, walk around and relax.
13:00 After group lunch we will take our private bus and head back to Los Angeles.
19:30/20:00 Estimated arrival time in Los Angeles.
Note: For details on costs and safety measures, please refer to the next page on our website.
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一次大峡谷河远足的活动安排。
1.Who is most suited for the activity?( B )
A.A 14-year-old climbing talent.
B.A lifeguard fond of extreme sports.
C.A gym goer with balance disorder.
D.An outdoor type afraid of thrill rides.
解析:细节理解题。根据第二段“River hikes are fun but require average to high fitness level, good balance and swimming skills.Climbing skills are not necessary.This activity is not recommended for those afraid of heights or water, nor for children under the age of 15.”可知,喜欢极限运动的救生员最适合这个活动。故选B。
2.At about what time does the river hiking start?( D )
A.7:30. B.9:30.
C.9:45. D.10:15.
解析:细节理解题。根据Day 2 Saturday部分中“9:30 We will walk on the road for about 30 mins to reach the starting point.Then we have 15 mins to put our swimming suits on and wear some sun creams before getting ready for the hiking!”可知,沿河徒步旅行大约在10:15开始。故选D。
3.What can we learn about the river hiking?( A )
A.It's a weekend getaway.
B.Two lunches are provided.
C.It takes place in Los Angeles.
D.Hiking the whole trip is required.
解析:细节理解题。根据TRIP SCHEDULE下的大峡谷河远足活动的时间安排可知,河边徒步是一次周末度假活动。故选A。
B
While nature lovers all over the world wish all humans to realize the importance of their natural surroundings, many Australians are turning caring for the environment into a way of life.
Julie Aston, an Australian housewife in Brisbane, is one such example.Even though autumn is approaching Australia's Brisbane in April, one can still watch colorful blooming flowers in Julie's little garden as she tells that in her community,“Each of us has a beautiful yard.The whole community from children to elderly people takes care of the environment as if they are taking care of their own garden.”
“Gardening is the most popular club in our community,” she says.“A lot of retired people don't just regularly organize gardening lectures but also personally visit families in the community to provide gardening training.So you can see that flowers continue to blossom in our gardens throughout the year.”
Talking about her people's sense of caring for the environment, Julie says when people in the community take along their dog, they always carry a garbage bag to deal with the dog's waste.“In our community you will never experience the embarrassment of stepping on the dirty waste while you are walking on the grass,” says Julie with a smile.“Taking care of the dog's waste can also help to develop children's sense of responsibility!”
As to protecting water resources, the Australian government has made strict rules for families.Julie says,“We certainly would not use tap water to water the flowers!” She says almost every family in her community has a huge tank used to store rainwater which is later used as the resource of all outdoor water use including car washing and watering the garden.This year they also asked people to connect the water tank with their toilets.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了澳大利亚人对自然的热爱,且他们对自然的热爱已经成了一种生活方式。
4.From the first three paragraphs, we learn that .( D )
A.gardening is popular in most parts of Australia
B.April is a great time for people to enjoy flowers
C.it's not easy to keep a garden without proper training
D.Julie's community has a deep sense of caring for nature
解析:推理判断题。根据前三段的内容可知,Julie的社区不仅仅关注自然环境,还把对环境的关心转移到了绿色健康的生活方式上。所以Julie的社区对自然的关爱有更深的理解。
5.Why can flowers be seen all year round in Julie's community?( B )
A.Gardening lessons are often given by professors.
B.Families are taught how to take care of their gardens.
C.The local government provides free gardening training.
D.There is enough rainwater to water the flowers regularly.
解析:细节理解题。根据第三段的内容可知,很多退休人士组织园艺方面的专题讲座,并且进家入户提供培训。
6.What do we know about Julie from the passage?( A )
A.She takes pride in her community.
B.She once stepped on a dog's waste.
C.She is quite in favor of raising a dog.
D.She finds it embarrassing to walk on the grass.
解析:推理判断题。根据第二段中“Each of us has a beautiful yard.The whole community from children to elderly people takes care of the environment as if they are taking care of their own garden.”;第三段中“A lot of retired people don't just regularly organize gardening lectures but also…throughout the year.”以及第四段中“In our community you will never experience the embarrassment of stepping on the dirty waste while you are walking on the grass”可知,Julie的社区的环保意识非常强,她为自己的社区感到自豪。
7.What would be the best title for the text?( B )
A.How Australians Save Resources
B.Love Nature, the Australian Way
C.How Australians Lead Their Life
D.Protect Nature, a Must of Life
解析:主旨大意题。本文主要讲述了澳大利亚人对自然的热爱,且他们对自然的热爱已经成了一种生活方式。故B项最适合作为文章标题。
C
(2024·山东淄博高三模拟)
There was no way to escape when they spotted a polar bear.Verena Mohaupt and a handful of colleagues were trapped on a floating sea ice while the bear gazed at them, smelling the air, a dangerous sign.
“That's when everything kicks in,” Mohaupt says, “and you focus on what's important.” As a colleague fired into the sky as a warning shot, Mohaupt radioed their research ship a few kilometres away, whose helicopter luckily arrived quickly and Mohaupt didn't have to use the gun that was hanging over her shoulder.
Keeping a lookout for bears was a regular duty for Mohaupt, the logistics coordinator(后勤协调员) for a year-long mission known as the MOSAiC—the largest Arctic research exploration in history.The project, consisting of roughly 300 scientists, led by scientist Markus Rex, has collected massive measurements that will help better forecast how warming will transform the globe in the coming decades.For months, the exploration operated in constant darkness while polar bears wandered nearby, storms rocked the ship and the ice shifted and cracked.Then, when the Sun returned, the ice began to melt, creating a life-threatening risk and a nightmare for researchers who needed to keep their instruments from sinking.
Tasked with the security of the mission, Mohaupt designed an extensive training course for the participants in which they learnt how to avoid the danger, like storm-rocking and ice-cracking.They jumped into a Norwegian channel in their survival suits and climbed out of the freezing waters using only their ice picks.They learnt how to escape from a crashed helicopter.And they discussed the psychological effects of being far from home.Mohaupt brought knitting equipment, yoga mats and a violin for their mental health—although having been prepared for the isolation.
Mohaupt didn't expect a career in polar regions, but says she has always been drawn to the north.“She was there to make sure that we were protected,” says Markus Rex. “Mohaupt is certainly the champion in the field.”
【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了一名负责历史上最大的北极研究探险队安全任务的后勤协调员Verena Mohaupt。
1.Why does the author mention a polar bear in the beginning?( C )
A.To show the threat of bears.
B.To tell an interesting story.
C.To introduce Mohaupt's job.
D.To describe the polar scenery.
解析:推理判断题。根据第三段“Keeping a lookout for bears was a regular duty for Mohaupt, the logistics coordinator(后勤协调员) for a year-long mission known as the MOSAiC—the largest Arctic research exploration in history.”,并结合前两段对遇到北极熊时Mohaupt应对方式的描述可知,作者在开头提到北极熊是为了介绍Mohaupt的工作内容。故选C。
2.What can we know from paragraph 3?( A )
A.The working conditions were tough.
B.Mohaupt helped to collect massive data.
C.The exploration went on in total darkness.
D.Mohaupt's duty was to protect polar bears.
解析:细节理解题。根据第三段“For months, the exploration operated in constant darkness while polar bears wandered nearby…creating a life-threatening risk and a nightmare for researchers who needed to keep their instruments from sinking.”可知,探险工作的条件非常恶劣。故选A。
3.Which of the following best describes Mohaupt?( D )
A.Ambitious and brave.
B.Passionate and dependent.
C.Considerate and modest.
D.Professional and responsible.
解析:推理判断题。根据第四段“Tasked with the security of the mission…like storm-rocking and ice-cracking.”和“They learnt how to escape from a crashed helicopter…although having been prepared for the isolation.”可知,Mohaupt有着过硬的专业知识和技能,对工作认真负责。故选D。
4.What is a suitable title for the text?( B )
A.A Potential Danger in the Exploration
B.A Guardian Angel of Polar Researchers
C.A Great Scientific Exploration in History
D.A Great Female Scientist in Polar Research
解析:主旨大意题。根据最后一段“‘She was there to make sure that we were protected,’ says Markus Rex. ‘Mohaupt is certainly the champion in the field.’”和全文内容可知,文章主要介绍了Mohaupt这名负责历史上最大的北极研究探险队安全任务的优秀的后勤协调员,她是保护北极探险队成员的天使。故选B。
D
(2025·广东广州高三阶段练习)
Leo and Max Ordo ez came roaring into the wooded park and soon they're climbing up towering Douglas fir trees.The twins are joined by Leon Schwarcz, also 6, whose father, Joel, called out encouragement and kept a watchful eye on the young climbers.
Joel Schwarcz had a vision of turning the woods into a home for a treetop adventure park featuring platforms, bridges, and balancing.“My favorite thing is watching people come and look at the trees and go. They maybe feel a little scared, but they'll try it out and go just a little ways up and then come down and just go a little higher and higher each time, seeing people's confidence grow as they are here for the hour and climbing,” he said.
Park guests get a safety belt and instructions and soon are to climb up one of four routes: The Brothers, Mount Whitney, Mount Olympus and Mount Rainier.Green bands on the trees mark out 20 feet, reds mark 30 feet and yellows mark 40 feet.Climbers can choose a difficulty level by sticking to certain color holds.
“I live here in Kingston,” he said, “and we've got a lot of great outdoor spaces but not a lot of opportunities for people to get out there and try something new without personally having the skill, so I wanted to bring something where people could just come on their own, and we give you the safety belt and instructions and then you're free to play in the park.”
Schwarcz recommends that kids at a minimum be 5 years old, but the only set limits for the climbing systems are for weight.He notes that he has hosted both a 3-year-old climber and a 77-year-old climber at the park so far.“It's a great activity for all ages,” he said.
He added, “No matter how high they get, it doesn't really matter if you don't make it to the yellow bands; just seeing people grow has been really the most rewarding part of starting this.It's been super fun.”
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了树梢冒险公园的创始人Joel Schwarcz希望通过攀爬活动使人们尽可能地亲近和体验大自然。
5.What does Joel Schwarcz hope to provide with the treetop adventure park?( D )
A.A place for people to try new outdoor activities.
B.A challenging climbing experience for children.
C.A place for people to learn climbing skills.
D.An opportunity for people to explore the woods.
解析:推理判断题。根据第二段内容可知,Joel Schwarcz希望通过树梢冒险公园提供给人们探索森林的机会。故选D项。
6.What is the purpose of the colored bands on the trees in the park?( C )
A.To mark different climbing routes for climbers.
B.To indicate the height of different fir trees.
C.To tell the difficulty level of climbing routes.
D.To guide climbers to the top of the fir trees.
解析:细节理解题。根据第三段的“Green bands on the trees mark out 20 feet, reds mark 30 feet and yellows mark 40 feet.Climbers can choose a difficulty level by sticking to certain color holds.”可知,公园里树上的彩带的作用是指明攀爬路线的困难程度。故选C项。
7.Who can participate in the treetop adventure park?( D )
A.Only experienced and cautious climbers.
B.Only the children over the age of five.
C.Anyone, regardless of age or skill level.
D.Only those who meet the weight limits.
解析:细节理解题。根据第五段的内容可知,只有那些符合体重限制的人才可以参加攀爬。故选D项。
8.Which of the following best describes Joel Schwarcz?( C )
A.Considerable. B.Indifferent.
C.Ambitious. D.Demanding.
解析:推理判断题。根据第二段的“Joel Schwarcz had a vision of turning the woods into a home for a treetop adventure park featuring platforms, bridges, and balancing.”可知,Joel Schwarcz希望通过树梢冒险公园提供给人们探索森林的机会,因此他是一个有抱负的人。故选C项。
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
This year, why not think of Earth Day as being like New Year's Day 1( ) Make a plan to do things differently and do something for our mother Earth.Keep on doing one of these for a year and see how it affects your health and the world.
Send your kids out to play.Sign up for the 1,000 hours challenge, where families accumulate (积累) 1,000 hours of outdoor play in a year. 2( ) Your children will be happier, healthier, and more connected to nature.
Learn how to cook five easy main dishes well.By promoting your kitchen skills and developing some of your own recipes, you won't be so much interested in takeouts and all the related packaging waste. 3( )
4( ) Download the Poshmark app onto your phone or visit the ThredUp website before ordering new clothing or shoes online.There are so many companies that there's a good chance that you'll find exactly what you need.Visit Facebook Marketplace, local exchanging sites, and more to find what you need in your daily life.
Walk or bike, don't drive. 5( ) It will require making time adjustments, but if you view that time as an investment in mental and physical health, it's not so hard to schedule.If you can sell a car, you might be able to justify purchasing an e-bike, which makes low-carbon travel even more accessible and fun.
A.Shop second-hand.
B.Try some zero-waste beauty products.
C.It's a chance to make a lifestyle change.
D.If that's too much, aim for two hours of daily outdoor play.
E.Discover the satisfaction that comes with using what you have.
F.See if you can use your own leg power for all trips under three miles.
G.And you will be more likely to use up food in your fridge before it goes bad.
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍的是在地球日这天,我们应如何在日常生活中采取实际行动保护地球。
1.C 解析:根据空后的“Make a plan to do things differently and do something for our mother Earth.”可知,作者建议在地球日这天制订计划做一些不同的事情,而空前“This year, why not think of Earth Day as being like New Year's Day?”是作者建议把地球日看作新年, C选项“It's a chance to make a life-style change.”引出下文的内容,同时承接上文的内容,符合逻辑。故选C项。
2.D 解析:根据本段的主题句“Send your kids out to play.”可知,本段主要讲述的是户外活动,D选项“If that's too much, aim for two hours of daily outdoor play.”中的outdoor play属于同词复现,且与空前的“Sign up for the 1,000 hours challenge, where families accumulate (积累) 1,000 hours of outdoor play in a year.”讲述的内容相关,其中的that指代的是“1,000 hours”。故选D项。
3.G 解析:根据本段的主题句“Learn how to cook five easy main dishes well.”可知,该段讲述的是学会做几道菜,G选项“And you will be more likely to use up food in your fridge before it goes bad.”讲述的内容与做饭相关,且与空前的“By promoting your kitchen skills and developing some of your own recipes, you won't be so much interested in takeouts and all the related packaging waste.”均讲述的是自己下厨的一些好处,And为解题的关键信息。故选G项。
4.A 解析:根据空后的“Download the Poshmark app onto your phone or visit the ThredUp website before ordering new clothing or shoes online.”可知,作者建议在买新衣服或鞋子之前,先去二手物品的网站上转转,由此可知本段讲述的是购买二手物品,A选项“Shop second-hand.”为祈使句,且内容与本段内容吻合。故选A项。
5.F 解析:根据本段的主题句“Walk or bike, don't drive.”可知,本段讲述的是走路或骑行,不开车,F选项“See if you can use your own leg power for all trips under three miles.”讲述的内容是对该主题句的进一步说明,符合语境。故选F项。
Ⅲ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2025·江苏苏州高三期中)
The sun was beginning to sink as I set off into the Harenna Forest.I was on my way to 1 a unique honey harvest.Here, in south-east Ethiopia, hand-carved beehives (蜂箱) are placed in the 2 .Reaching them to get the honey is difficult—and often 3 .
I 4 beekeeper Ziyad over a wide stretch of grassland before entering a thick jungle.Ziyad began preparations.He 5 handfuls of damp tree leaves, wrapped them with string and 6 the bunch to create a torch (火把).Then, with one end of a rope tied to his waist and the other end around the trunk of a tree, Ziyad began 7 .He stopped every few minutes to move the 8 higher up the tree trunk.
9 , Ziyad got close to the hive which was around 20 metres above the ground.Sitting on a branch, he 10 towards it and blew smoke from his torch into a tiny hole in the hive.Suddenly, Ziyad let out a sharp cry.Within seconds, he'd 11 the trunk and was back on the ground.
It was too 12 to collect the honey.A cool summer had delayed 13 .Baby bees were still in the honeycombs (蜂巢).The adult bees were 14 and kept attacking as Ziyad escaped from the tree.He had to wait for the right 15 to go back up.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者跟随埃塞俄比亚坚持传统养蜂技艺的Ziyad进行的一次独特的采蜜经历。
1.( C )A.share B.collect
C.witness D.celebrate
解析:句意:我此行是见证一次独特的采蜜行动。A.share分享;B.collect收集;C.witness见证;D.celebrate庆祝。根据下文“I 4 beekeeper Ziyad over a wide stretch of grassland before entering a thick jungle.”可知,作者是跟随经验丰富的养蜂人Ziyad见证独特的采蜜行动。故选C项。
2.( D )A.courtyards B.fields
C.caves D.treetops
解析:句意:在埃塞俄比亚东南部,手工制作的蜂箱被放在树顶。A.courtyards庭院;B.fields田野;C.caves洞穴;D.treetops树顶。根据下文“higher up the tree trunk”可知,手工制作的蜂箱是放在树顶高处。故选D项。
3.( A )A.dangerous B.urgent
C.expensive D.pointless
解析:句意:靠近树顶的蜂箱采蜜是很困难的,而且相当危险。A.dangerous危险的;B.urgent紧急的;C.expensive昂贵的;D.pointless毫无意义的。根据“The adult bees were 14 and kept attacking as Ziyad escaped from the tree.”可知,采蜂蜜可能会招致蜂群持续不断的攻击,这是很危险的。故选A项。
4.( D )A.searched B.recognized
C.invited D.followed
解析:句意:我跟随着养蜂人Ziyad走过一片广阔的草地,进入茂密的丛林。A.searched搜索;B.recognized认出;C.invited邀请;D.followed跟随。根据前文“I was on my way to 1 a unique honey harvest.”可知,作者此行是为了跟随养蜂人Ziyad观察如何采蜜。故选D项。
5.( B )A.cleaned B.gathered
C.dropped D.checked
解析:句意:他采集了几捧潮湿的树叶,用细绳把它们包裹起来,最后点燃这捆树叶当火把。A.cleaned清除;B.gathered采集;C.dropped掉落;D.checked检查。根据下文“handfuls of damp tree leaves”可知,此处指Ziyad采集一些潮湿的树叶。故选B项。
6.( A )A.lit B.shook
C.measured D.decorated
解析:句意同上。A.lit点燃;B.shook摇晃;C.measured测量;D.decorated装饰。根据后文“to create a torch”可知,此处指点燃用细绳捆扎的树叶当火把。故选A项。
7.( C )A.jumping B.talking
C.climbing D.testing
解析:句意:然后,将绳子的一头拴在他的腰间,另一头则缠绕在一棵大树的树干上,Ziyad开始向上攀爬。A.jumping跳;B.talking谈话;C.climbing攀爬;D.testing测试。根据“higher up the tree trunk”可知,Ziyad要向上爬到树顶才能采集到蜂蜜。故选C项。
8.( D )A.hives B.leaves
C.honey D.rope
解析:句意:他每过一会儿就停下把绳索移到树干上更高的位置。A.hives蜂房;B.leaves树叶;C.honey蜂蜜;D.rope绳索。根据前文“Then, with one end of a rope tied to his waist and the other end around the trunk of a tree”可知,Ziyad是通过不断调整绳索的位置,保证自己安全灵活地向上攀爬。故选D项。
9.( B )A.Surprisingly B.Finally
C.Naturally D.Immediately
解析:句意:Ziyad最终到达了蜂箱。那儿距离地面大概有20米高。A.Surprisingly令人意外地;B.Finally最终;C.Naturally自然地;D.Immediately立刻。根据上文“He stopped every few minutes to move the 8 higher up the tree trunk.”可知,Ziyad借助绳索不断向上攀爬,终于到达树顶放置蜂箱的位置。故选B项。
10.( C )A.backed B.dived
C.inched D.shouted
解析:句意:他坐在一节树枝上,小心翼翼地将火把靠近蜂箱,将烟吹入蜂箱的一个小孔里。A.backed支持;B.dived跳水;C.inched谨慎移动;D.shouted对……大声喊叫。根据上文“Reaching them to get the honey is difficult—and often 3 .”可知,采集蜂蜜是困难且危险的工作,此处指Ziyad小心翼翼地将火把靠近蜂箱,将烟吹入蜂箱中。故选C项。
11.( D )A.cut off B.gone up
C.held onto D.slid down
解析:句意:几秒钟之内,他就从树干滑下,重新回到地面。A.cut off切除;B.gone up上升;C.held onto抓牢;D.slid down滑下。根据后文“was back on the ground”可知,Ziyad是从树顶滑下,回到地面。故选D项。
12.( A )A.early B.high
C.fast D.close
解析:句意:现在采集蜂蜜还为时尚早。A.early早的;B.high高的;C.fast快速的;D.close亲近的。根据下文“A cool summer had delayed 13 .Baby bees were still in the honeycombs (蜂巢).”可知,蜜蜂幼虫尚未成年,蜂蜜酿造完成还需要一段时日。故选A项。
13.( B )A.training B.hatching
C.sowing D.trading
解析:句意:夏天凉爽的气温延迟了幼虫的孵化。A.training培训;B.hatching孵化;C.sowing播种;D.trading交换。根据后文“Baby bees were still in the honeycombs (蜂巢).”可知,此时蜜蜂幼虫较以往孵化时间更晚,尚未成年。故选B项。
14.( C )A.curious B.hungry
C.angry D.bored
解析:句意:Ziyad从树上逃离时,成年蜂群被激怒了,持续不断地攻击他。A.curious好奇的;B.hungry饥饿的;C.angry生气的;D.bored无聊的。根据下文“kept attacking as Ziyad escaped from the tree”可知,蜜蜂被激怒了。故选C项。
15.( B )A.equipment B.moment
C.person D.order
解析:句意:他需要等待合适的时刻再次爬上树。A.equipment设备;B.moment时刻;C.person个人;D.order命令。根据上文“A cool summer had delayed 13 .Baby bees were still in the honeycombs (蜂巢).”可知,Ziyad只好另待时机,等幼虫变成成年蜜蜂后,再来采蜜。故选B项。
Ⅴ.语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
According to recent studies, it seems that the workplace is about to witness massive changes. Generally, it 11 (anticipate)that such changes are likely to include a more automated workplace. This will result in the loss of certain jobs, especially those involving intense physical labour. Additionally, to keep up with new technologies, greater emphasis will need to be placed on 12 (continue)training, which will get employees out of their comfort zone. Therefore, progress in the workplace will not necessarily mean 13 (promote)to superior positions, but rather being moved sideways so that employees’ individual skills can be best used to meet a 14 (company)changing needs.
Besides, more importance will be attached to “soft skills”. Currently, 15 heavy focus is put on training in “hard skills”, such as machine operating and software programming. However, in the future, employers will look to hire people 16 (commit)to learning. As a result, employees will need to attain excellent soft skills such as communication, 17 (cooperate)and leadership. Despite that, any prejudice 18 either of the two skills will not be allowed.
19 We are fond of these changes or not, we will need to face them. We can survive and even succeed in the workplace of the future if we keep our passion for work, 20 (effective)interact with co-workers and sharpen our ability to adapt.
11.is anticipated 12.continuous 13.promotion/being promoted 14.company’s 15.a 16.committed 17.cooperation 18.against 19.Whether 20.effectively
【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了自动化生产对工作场所可能带来的广泛变化,包括减少劳动力的工作岗位、强调持续培训的重要性、员工角色和职责的横向调整,以及软技能在未来的职场中的崛起。
11.考查时态和语态。句意:一般来说,预计这些变化可能包括一个更加自动化的工作场所。此处为本句谓语动词,根据前文“it seems that”可知,本句描述的是一般性预期,应使用一般现在时;主语为“it”,指代预期的情况,单数,和动词“anticipate”之间为被动关系,即“这些变化被预计”。故填is anticipated。
12.考查形容词。句意:此外,为了跟上新技术,需要更加重视持续培训,这将使员工走出自己的舒适区。空处应为形容词作定语,修饰空后的名词,意为“持续的”,continue的形容词形式为continuous。故填continuous。
13.考查名词或动名词。句意:因此,工作场所的进步并不一定意味着晋升到更高的职位,而是横向调动,以便员工的个人技能能够得到最佳利用,以满足公司不断变化的需求。此处“mean”为及物动词,后接名词或动名词作宾语;promote是动词,若用名词形式,其名词为promotion,且 “晋升” 在此处为抽象概念,为不可数名词;若用动名词形式,“员工”与“晋升”之间存在被动关系,即“员工被晋升”,所以要用动名词的被动形式being promoted,二者在此语境下均合理,故填promotion/being promoted。
14.考查名词所有格。句意:因此,工作场所的进步并不一定意味着晋升到更高的职位,而是横向调动,以便员工的个人技能能够得到最佳利用,以满足公司不断变化的需求。company为名词,此处限定名词短语changing needs,表示“公司不断变化的需求”,应使用其名词所有格形式company’s。故填company’s。
15.考查冠词。句意:目前,重点放在“硬技能”的培训上,如机器操作和软件编程。此处表示“一个重点”,且heavy为辅音音素开头的单词,应使用不定冠词a限定。故填a。
16.考查非谓语动词。句意:然而,在未来,雇主们会倾向于雇佣那些致力于学习的人。空处作后置定语修饰名词people。“be committed to”是固定搭配,作定语省略be动词,所以用committed,故填committed。
17.考查名词。句意:因此,员工需要具备出色的软技能,如沟通、合作和领导能力。cooperate为动词,此处与communication和leadership并列作such as的宾语,表示“合作”的意思,应使用其名词形式cooperation,且为不可数名词。故填cooperation。
18.考查介词。句意:尽管如此,不允许对这两种技能中的任何一种存在偏见。“prejudice against...”是固定搭配,意为“对……的偏见”,此处表示“对这两种技能中的任何一种的偏见”,应使用介词against。故填against。
19.考查连词。句意:不管我们是否喜欢这些变化,我们都需要面对它们。根据句意,空处引导让步状语从句,表示“不管我们是否喜欢这些变化”,应用连词“whether...or not”表示“不管……与否”,且此空位于句首,首字母应大写。故填Whether。
20.考查副词。句意:如果我们保持对工作的热情,与同事有效互动,并提高我们的适应能力,我们就能在未来职场中生存并取得成功。effective为形容词,此处修饰动词interact,应使用其副词形式effectively作状语,表示“有效地”。故填effectively。
Ⅴ. 基础写作——补全佳作并背诵
用本单元所学词汇、句式完成下面的应用文写作并背诵。
假如你是李华,听说你的朋友Martin打算去非洲进行户外探险。请写一封电子邮件给他,提醒他一些非洲冒险之旅的注意事项。
Dear Martin,
I'm glad to hear that you are going to 1.have an adventurous outdoor trip to Africa (去非洲进行一次冒险的户外旅行).I am writing to offer some suggestions.
When you go there,you should always 2.carry some emergency food supplies (携带一些应急食品).Anything with sugar in it, like chocolate,will 3.boost your energy (增加你的能量).Other important items are a torch,4.which helps you see in the dark (它帮助你在黑暗中看清东西;非限制性定语从句), and a survival knife used to prepare food and 5.protect yourself against wild animals (保护你自己免受野生动物的伤害).A first-aid kit is absolutely necessary.Also, 6.it is very important to find a good backpack (找一个好的背包很重要;it is+adj.+to do sth.), since it'll hold everything you need in the wild.
Wish you an enjoyable trip!
Love,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览