江苏省苏州市2025-2026学年第一学期初三英语期中模拟试卷(10)(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

江苏省苏州市2025-2026学年第一学期初三英语期中模拟试卷(10)(含解析)

资源简介

苏州市2025-2026学年第一学期初三英语期中模拟试卷(10)
(满分100分,考试用时100分钟)
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In the course of life, the first step of the lead is likely to mean the final victory, so the success and failure or 1 and loss of your life may lie in whether you dare to show yourself or not.
As a student, I was most 2 to answer questions in class, and I found that the students around were just like me. At the beginning of each class, when the professor asked a question, I always 3 my head, for fear that the professor saw me.
In a foreign language class, an expert from the Commercial Bank gave a speech. The speaker always wanted someone to be in 4 with him, so he asked how many students in the classroom learned Economics, but no one replied. The expert said with a smile, “let me tell you a story first.”
“When I came to the United States to study, there are often speeches delivered in the university. Each time they invite an expert from Wall Street to make a speech.”
“ 5 the beginning of every speech, I found an interesting phenomenon (现象). The students around me always took a cardboard, wrote their names with the most eye-catching color, and then placed it on the seat. 6 , when the speaker needed the reply, he could see and call a listener’s name 7 .”
“I couldn’t understand why they did that, so I asked the student in front of me. He told me with a smile, the speakers are all very 8 people, who mean chances. When your answer is to his surprise, it is very 9 that he will give you more chances. This is a very simple reason.”
“The fact was also like that, I really saw a few students around me went to work in the first class company because of their excellent insights (洞察力), and this had a great influence on me. The chances will not find you 10 . You must keep showing yourself to catch others’ attention for you to find a chance on the cards.”
1.A.win B.choice C.gain D.depend
2.A.ready B.afraid C.excited D.proud
3.A.raised B.shook C.lowered D.nodded
4.A.touch B.communication C.keep D.talk
5.A.Before B.After C.Until D.When
6.A.As a result B.As usual C.At last D.In some ways
7.A.smoothly B.loudly C.firstly D.directly
8.A.polite B.modest C.successful D.generous
9.A.impossible B.possible C.important D.lucky
10.A.himself B.themselves C.yourself D.itself
第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Sturtin HostelWe offer beautiful views. It lies in pleasant countryside. Relax after a long day by swimming in the pool or using the exercise gym. Separate (独立的) study rooms available. No children. Bar & restaurant. Tel: 59787633 Mr. Stone Three SeasonsWe can provide all types of accommodation for all types of single student. Rooms are fully prepared with bed things and have reasonable prices. Full board (膳食). Possible 15-20 minutes from main universities and the city center. Tel: 59759876 Miss Mailey
First ShopIdeal for new students, we provide double rooms. If you wish, we can offer help in finding a suitable person to share a room with. All washing and cleaning services offered at extra charge. Large canteen and three bathrooms on each floor. Close to the underground station. Tel: 59226600 Mrs. Williams Banbury HouseEnjoying mixing with other students in pleasant accommodation, 30 minutes from the station and close to all main bus lines, single and double rooms. Students provide own food but all cleaning services offered. Please bring your own bed things. Tel: 59768339 Mr. Tyler
11.The four texts above are most probably ________.
A.reviews B.surveys C.invitations D.advertisements
12.Which number would you call if you want to live near the city center
A.59768339. B.59759876. C.59787633. D.59226600.
13.Which of the following is NOT correct according to the texts above
A.If you are interested in sports, you can choose Sturtin Hostel.
B.Three Seasons offers different kinds of rooms to students.
C.The First Shop is far away from the underground station.
D.Banbury House doesn’t offer students food and bed things.
B
On the Height by Du Fu The wind so swift, the sky so wide, apes wail and cry; Water so clear, and beach so white, birds wheel and fly. The boundless forest sheds its leaves shower by shower; The endless river rolls its waves hour after hour, A thousand miles from home, I’m grieved at autumn’s plight; I’ll now and then for years, alone I’m on this height, Living in times so ________, at frosted hair I pine; Cast down by poverty, I have to give up wine.
The poem “On the Height” is a famous poem by Du Fu of the Tang Dynasty. It is included in the “Du Gongbu Collection”, a collection of poems by Du Fu.
The first four lines were the first part of the poem, which started with writing the views through wind, sky, water, beach, apes, and birds, a natural scene of autumn is vividly presented. Then Du Fu used the visual spectacle (奇观) to describe the cycle of nature: the fall of leaves symbolizes the transience (短暂) of life, and the flow of the river represents the impermanence (无常) of time.
The second part marked a shift in focus from the landscape to the poet’s inner world. After Yan Wu died, who gave Du Fu much help, Du Fu left his hometown and lived a hard life again. Because of poverty (贫穷) and illness, he felt even sadder and lonelier when climbing alone. The last two lines show the poet’s sadness for the difficult life and his helplessness for aging, as well as the bitterness (苦涩) of having to give up drinking due to difficulties.
By describing the scene of autumn from a high altitude, the entire poem expresses the sadness of autumn and the suffering of life. It shows the poet’s complex emotions of long-term wandering, illness, and loneliness. It is generous, exciting, and touching.
14.Which of the following word rhymes with “shower”
A.cry B.hour C.height D.wine
15.Which of the views are not mentioned in the poem
A.Sky. B.Beach. C.Grass. D.Wind.
16.According to Paragraph 3, which word can be the most suitable for the “________” in the poem
A.simple B.free C.quiet D.hard
17.What can we infer from the passage
A.With Yan Wu’s help, Du Fu’s life was once improved.
B.Du Fu lived a poor but peaceful life.
C.Du Fu liked climbing to enjoy beautiful views in winter.
D.Du Fu was crazy about drinking wine.
C
I lay on the beach for a long time. When I felt stronger, I stood up and looked around. “Where am I ” I asked myself. “Is this an island or mainland Are there any people here Any dangerous wild animals ”
It was getting dark and I was still very tired.
“I must look for somewhere safe to spend the night,” I thought.
① I found a big tree not far from the shore(岸)and I climbed up into the branches. It made a comfortable bed and I fell asleep at once.
The next morning the sky was blue and there was no wind. I could see the ship from my bed in the tree. I decided to swim to it.
② First of all, I went to the kitchen because I was feeling very hungry. Luckily all the bread in the cupboard was still dry.
While I was walking around the ship I thought, “The ship is going to sink. I must make a raft and take all the food back to the shore before it’s too late.”
③ I found some pieces of wood on the ship. I threw them into the water and joined them together with ropes. It took me a long time, but I was happy with the result. My raft was big and strong.
I filled it with lots of useful things from the ship: tools, guns, gunpowder, food, drink and clothes.
Finally I made a little sail for my raft and I set off for the shore. ④ It was a long, slow journey, but I arrived safely without losing anything.
I made two more trips to the ship that day. Then, before it got too dark, I built a small tent. I put everything inside it and went to bed.
—Adapted from Robinson Crusoe
18.Robinson spent the first night _________.
A.on a ship B.in a tent C.in a big tree D.in a kitchen
19.It’s better to put “I climbed on board and had a look around,” in _________.
A.① B.② C.③ D.④
20.Robinson did all these things in this strange lonely island to _________.
A.keep himself safe B.spend his holiday
C.hide himself there D.help the local people
21.From the passage, we can know that Robinson _________.
A.was not afraid at all B.thought about things slowly
C.didin’t do well in DIY D.thought carefully
D
Human beings are amazing creatures. We have walked on the moon, cured diseases, and built many structures, from ancient Great Wall to modern buildings. So what is it that makes us so special The answer is our brains. The human brain is a fantastic body part that controls everything from your breathing to your memories and imagination. Below are several more surprising facts about this natural supercomputer. The brain does not fully grown until age 25.
Scientists have discovered that while most areas of the brain finish forming before we leave high school, the areas that deal with planning and reasoning aren’t fully grown until one’s 20s. What’s more, after the age of 24, the brain actually starts going into a slow drop, making our 20s the time when our brains are truly at their top!
Three-quarters of the brain is water.
As a result, our brain is always in great need of water, which is one reason why it’s important to drink lots of water. The brain’s large water content also affects its texture (质地), which is similar to puddings.
Our brains aren’t the biggest, though being the brightest.
We often think that a bigger brain equals a better brain. And while humans do have large brains, ours aren’t the largest in the animal world. Besides, we don’t even have the largest brains among humans. Neanderthals (穴居人) —though now disappear—had brains that were actually 10 percent larger than ours. This doesn’t mean they were smarter than us, though. Brain size is important, but the brain’s structure is even more so. Indeed, the human brain deals with a lot of hard work in a small space.
Of course, these aren’t the only interesting things about the brain. In fact, our brains still have a lot of secrets for scientists to find out.
Left hemisphere (半球) The left hemisphere mainly works for abstract (抽象) thinking, while also controlling the movement of the right side of the body. And the left hemisphere helps with language processing. Right hemisphere The right hemisphere helps to understand space relationships, process pictures, and control the movement of the left side of the body. Moreover, the right hemisphere deals with your moods.
22.How does the writer begin the article
A.By comparing animals’ brains.
B.By giving an answer to a question.
C.By providing different numbers.
D.By describing a special experience.
23.What do we know about human brains according to the passage
A.They work best in the thirties.
B.They are the largest in the world.
C.They play a big role in breathing.
D.They are similar to puddings in colour.
24.What may a patient who hurt his left hemisphere have difficulty in
A.Giving directions.
B.Speaking to others.
C.Feeling happy.
D.Drawing pictures.
25.Which of the following is true about brains
A.Scientists already have a deep understanding of brains.
B.We can help our brain grow faster by doing more exercise.
C.The larger the brain size is, the brighter the animal will be.
D.To help keep our brain healthy, drinking water is necessary.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Bringing a pet into a family with small children around is not a decision to make easily. Many parents are worried about the health and safety of the kids with pets around. 26
More Relaxed
Studies show that kids with pets are more relaxed. And they have less stress and have less to worry about. 27
More Sense of Responsibility
28 Experts explained in an article how keeping a pet into a family with kids can teach the young responsibility. Pets require food, water and love. Taking care of a pet encourages children to learn the value of responsibility.
29
Kids with pets like dogs go outside more often for daily walks, exercise and have more playtime with them. A study shows that children with pets around are likely to move more. Other studies find similar results with disabled children and pets can help them to deal with the condition.
Better Reading Abilities
Kids who get pets often read to their pets. 30 They also find that reading to pets helps children make better connections between things and improve their reading motivation (动力). It means children can decide to do some reading on their own. This may be especially important for students who have problems in reading.
Parents should practice safety tips for raising kids and pets together. This partnership can result in children growing up much healthier both in body and mind.
A.Researchers find their reading improves clearly.
B.However, their worries turn out to be reasonable.
C.Kids growing up with pets can be taught responsibility.
D.Playing with pets can make kids calm down and happy.
E.However, there are many advantages for kids growing up with them.
F.Better Listeners.
G.More Active.
第四部分 词汇运用(共13小题;每小题1分,满分13分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
31.To build confidence, you must remind yourself of the past (胜利).
32.The letter was (正确地) addressed, but sent to the wrong place.
33.The government is making much (严格的) laws to help prevent wildlife from dying out.
34.Thanks to his help, I got to know the right way of (发音) the word.
35.He had a feeling of s when thinking of his lost dog.
36.A to the plan, we should set off in the early morning.
37.To our surprise, the little girl s the accident with the help of the firemen.
38.I don’t think the boy is a b artist. He just devotes more time to painting than others.
第二节请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在答题卡标有题号的横线上、填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。
more than early match appear symbol
The Chinese pingfeng (folding screen) is an ancient invention and traditional Chinese furniture (家具). Its 39 common use dates from (追溯到) the Han Dynasty. The term pingfeng means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.
As time passes, it has been made into different sizes with colourful paintings. On screens usually 40 a dragon. It represents light, growth and life-giving water. It also stands for nobility and power. The peacock, a beautiful bird, can be seen on screens, too. It’s a 41 of everlasting life. Beautiful flowers, which mean wealth and good luck, are also chosen as a popular design of the pingfeng. All the designs carry people’s beautiful wishes.
Today the pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical use as furniture. Acting as a moving wall or divider, it can be the perfect 42 for modern sofas and walls, which adds style to them.
The pingfeng is 43 beautiful furniture.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,在答题卡标有题号的横线上,填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Aaron had just moved to a big city to start a new job. He’d never lived in a big city before. It didn’t take long for the stress of city life to get to Aaron. The crowds, the noise, his heavy workload … they all weighed on him until he felt like 44 (give) up. He found no 45 (happy) in anything—life just hurt.
But one day, as Aaron was 46 his way to work, he saw a homeless man on the street.
He’d never seen a homeless person before. He stopped and had 47 short chat with him. All of a sudden, he opened up about his life and complained about the difficulties he was facing. The man 48 (patient) listened the whole time. Then Aaron asked him a question.
I hope you won’t be offended (冒犯), but I was wondering … “how did you end up homeless ”
Aaron asked.
“I was in a war. I saw many of my friends 49 (die). I got badly injured (受伤的) and couldn’t find a job when I came home. While I was gone, my wife decided 50 (leave) me. I lost everything. Life hurt so much,” the man said.
“But I’m thankful for every single day that I’m alive. My life might be hard sometimes, bur when I see something as simple as a sunrise, or as touching as a young man who is facing the pain of life, I remember that even when life hurts. It is worth 51 (live).”
Aaron came to his pared (对比) to losing one’s friends in a war, getting injured and becoming disabled, his own problems seemed less 52 (difficulty) to solve. 53 this man could still see the bright side of life after all he’d been through, then maybe he could too.
第六部分 阅读表达(共3小题;54题2分,55题2分,56题3分,满分7分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题,并将答案写在答题卡标有题号的横线上。
Although it happened over 10 years ago, I still remember the moment clearly, I had ordered a drink at a mall in Beijing. When it was ready, the server handed me a cup with laowai written on it, meaning“foreigner”.
It was my second day in China, and this marked the first at different places when I would be called a laowai in public. What does it feel like to be called a laowai
As someone who doesn’t like being in the spotlight (聚光灯), walking down the street and suddenly hearing someone say to their friend, “Look, a laowai”, is not a pleasant experience. It just makes you feel awkward and draws unnecessary attention.
As much as I dislike being singled out, I also try to understand. China is not a nation like Australia, where I’m from. So. for many Chinese people, seeing a foreigner is still a big deal. When I’m in a place in China with few foreigners, even I sometimes can’t help but point out to my friends that there’s another foreigner nearby, I just make sure to do it carefully!
My Chinese friends also tell me that laowai is a more welcome term than waiguoren because lao adds a touch of respect and friendship. I’ve never felt it came from a place of rudeness or disrespect. The longer I live here, the more China feels like home, and the more I just want to “fit in”. And that, I think, is something beautiful.
54.What does laowai mean
55.How does the writer feel when being called laowai
56.What would you say when you see a foreigner Why
第七部分 书面表达(共1题;满分25分)
57.成长是一个不断探索、学习、反思、总结和感悟的过程。在你的成长道路上,或许你已经掌握了一项技能,学会了如何平衡生活的各个方面,分享一次你学习或生活中的经历,并谈谈你的感受。
要求:
(1)请先将题目补全,再作答;
(2)语句通顺、意思连贯、符合题意,词数100词左右;
(3)文中不得出现与考生相关的姓名、校名等信息。
I Learned How to ______
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In the course of life, the first step of the lead is likely to mean the final victory, so the success and failure or 1 and loss of your life may lie in whether you dare to show yourself or not.
As a student, I was most 2 to answer questions in class, and I found that the students around were just like me. At the beginning of each class, when the professor asked a question, I always 3 my head, for fear that the professor saw me.
In a foreign language class, an expert from the Commercial Bank gave a speech. The speaker always wanted someone to be in 4 with him, so he asked how many students in the classroom learned Economics, but no one replied. The expert said with a smile, “let me tell you a story first.”
“When I came to the United States to study, there are often speeches delivered in the university. Each time they invite an expert from Wall Street to make a speech.”
“ 5 the beginning of every speech, I found an interesting phenomenon (现象). The students around me always took a cardboard, wrote their names with the most eye-catching color, and then placed it on the seat. 6 , when the speaker needed the reply, he could see and call a listener’s name 7 .”
“I couldn’t understand why they did that, so I asked the student in front of me. He told me with a smile, the speakers are all very 8 people, who mean chances. When your answer is to his surprise, it is very 9 that he will give you more chances. This is a very simple reason.”
“The fact was also like that, I really saw a few students around me went to work in the first class company because of their excellent insights (洞察力), and this had a great influence on me. The chances will not find you 10 . You must keep showing yourself to catch others’ attention for you to find a chance on the cards.”
1.A.win B.choice C.gain D.depend
2.A.ready B.afraid C.excited D.proud
3.A.raised B.shook C.lowered D.nodded
4.A.touch B.communication C.keep D.talk
5.A.Before B.After C.Until D.When
6.A.As a result B.As usual C.At last D.In some ways
7.A.smoothly B.loudly C.firstly D.directly
8.A.polite B.modest C.successful D.generous
9.A.impossible B.possible C.important D.lucky
10.A.himself B.themselves C.yourself D.itself
【答案】1.C 2.B 3.C 4.B 5.A 6.A 7.D 8.C 9.B 10.B
【导语】本文主要讲述我们要敢于展示自我,这样才有更多机会。
1.句意:在人生的过程中,领先的第一步很可能意味着最后的胜利,所以你生命的成功与失败或得与失可能在于你是否敢于展示自己。
win胜利;choice选择;gain好处,增加;depend依靠。 根据“and loss”可知,这里强调的是“得与失”,gain符合语境。故选C。
2.句意:作为一名学生,我最害怕在课堂上回答问题,我发现周围的学生和我一样。
ready准备好的;afraid害怕的;excited兴奋的;proud自豪的。根据“for fear that the professor saw me.”可知,应该说害怕回答问题。故选B。
3.句意:每节课开始时,当教授提问时,我总是低着头,生怕被教授看到。
raised举起;shook摇;lowered降低;nodded点头。根据“I was most afraid to answer questions in class”以及“for fear that the professor saw me.”可知,应该说低着头怕被教授看到。故选C。
4.句意:演讲者总是希望有人和他交流,所以他问教室里有多少学生学习经济学,但没有人回答。
touch触摸;communication沟通;keep保持;talk谈话。根据“so he asked how many students in the classroom learned Economics, but no one replied.”可知,演讲者是希望有人与他交流,即沟通。故选B。
5.句意:每次演讲开始前,我都会发现一个有趣的现象。
Before在……之前;After在……以后;Until直到;When当……时。根据“The students around me always took a cardboard, wrote their names with the most eye-catching color, and then placed it on the seat”可知,这些都是演讲前的准备,故选A。
6.句意:因此,当说话者需要回答时,他可以直接看到并叫出听众的名字。
As a result因此;As usual照常;At last最终;In some ways在某方面。根据“wrote their names with the most eye-catching color, and then placed it on the seat.”可知,这样写出名字以后,“因此”名字会被容易看到。故选A。
7.句意:因此,当说话者需要回答时,他可以直接看到并叫出听众的名字。
smoothly顺利地;loudly大声地;firstly首先;directly直接地。根据“wrote their names with the most eye-catching color, and then placed it on the seat.”可知,用最醒目的颜色写上自己的名字,然后放在座位上,能被演讲者直接看到并叫出名字。故选D。
8.句意:他笑着告诉我,演讲者都是非常成功的人,他们意味着机会。
polite有礼貌的;modest谦虚的;successful成功的;generous慷慨的。根据“who mean chances.”可知,后文解释了他们意味着机会,因此设空处指的是成功的人。故选C。
9.句意:当你的回答令他惊讶时,他很可能会给你更多的机会。
impossible不可能的;possible可能的;important重要的;lucky幸运的。根据“that he will give you more chances.”可知,应该说回答令演讲者惊讶的时候,会可能得到更多机会。故选B。
10.句意:机会不会自己找上门来。
himself他自己;themselves它们自己;yourself你自己;itself它自己。根据“The chances will not find you”可知,此处是说机会不会自己找你,主语是“chances”,用themselves“它们自己”表示。故选B。
第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Sturtin HostelWe offer beautiful views. It lies in pleasant countryside. Relax after a long day by swimming in the pool or using the exercise gym. Separate (独立的) study rooms available. No children. Bar & restaurant. Tel: 59787633 Mr. Stone Three SeasonsWe can provide all types of accommodation for all types of single student. Rooms are fully prepared with bed things and have reasonable prices. Full board (膳食). Possible 15-20 minutes from main universities and the city center. Tel: 59759876 Miss Mailey
First ShopIdeal for new students, we provide double rooms. If you wish, we can offer help in finding a suitable person to share a room with. All washing and cleaning services offered at extra charge. Large canteen and three bathrooms on each floor. Close to the underground station. Tel: 59226600 Mrs. Williams Banbury HouseEnjoying mixing with other students in pleasant accommodation, 30 minutes from the station and close to all main bus lines, single and double rooms. Students provide own food but all cleaning services offered. Please bring your own bed things. Tel: 59768339 Mr. Tyler
11.The four texts above are most probably ________.
A.reviews B.surveys C.invitations D.advertisements
12.Which number would you call if you want to live near the city center
A.59768339. B.59759876. C.59787633. D.59226600.
13.Which of the following is NOT correct according to the texts above
A.If you are interested in sports, you can choose Sturtin Hostel.
B.Three Seasons offers different kinds of rooms to students.
C.The First Shop is far away from the underground station.
D.Banbury House doesn’t offer students food and bed things.
【答案】11.D 12.B 13.C
【导语】本文是篇广告,主要介绍了四个为学生提供住宿的旅舍的特点和联系方式。
11.主旨大意题。根据短文主要介绍了四个为学生提供住宿的旅舍的特点和联系方式,应是广告。故选D。
12.细节理解题。根据“Possible 15-20 minutes from main universities and the city center.”可知,距离主要大学和市中心可能15-20分钟路程。所以Three Seasons离市中心较近,对应的“Tel: 59759876”。故选B。
13.细节理解题。根据“Close to the underground station.”可知,First Shop离地铁站较近。选项C表达错误。故选C。
B
On the Height by Du Fu The wind so swift, the sky so wide, apes wail and cry; Water so clear, and beach so white, birds wheel and fly. The boundless forest sheds its leaves shower by shower; The endless river rolls its waves hour after hour, A thousand miles from home, I’m grieved at autumn’s plight; I’ll now and then for years, alone I’m on this height, Living in times so ________, at frosted hair I pine; Cast down by poverty, I have to give up wine.
The poem “On the Height” is a famous poem by Du Fu of the Tang Dynasty. It is included in the “Du Gongbu Collection”, a collection of poems by Du Fu.
The first four lines were the first part of the poem, which started with writing the views through wind, sky, water, beach, apes, and birds, a natural scene of autumn is vividly presented. Then Du Fu used the visual spectacle (奇观) to describe the cycle of nature: the fall of leaves symbolizes the transience (短暂) of life, and the flow of the river represents the impermanence (无常) of time.
The second part marked a shift in focus from the landscape to the poet’s inner world. After Yan Wu died, who gave Du Fu much help, Du Fu left his hometown and lived a hard life again. Because of poverty (贫穷) and illness, he felt even sadder and lonelier when climbing alone. The last two lines show the poet’s sadness for the difficult life and his helplessness for aging, as well as the bitterness (苦涩) of having to give up drinking due to difficulties.
By describing the scene of autumn from a high altitude, the entire poem expresses the sadness of autumn and the suffering of life. It shows the poet’s complex emotions of long-term wandering, illness, and loneliness. It is generous, exciting, and touching.
14.Which of the following word rhymes with “shower”
A.cry B.hour C.height D.wine
15.Which of the views are not mentioned in the poem
A.Sky. B.Beach. C.Grass. D.Wind.
16.According to Paragraph 3, which word can be the most suitable for the “________” in the poem
A.simple B.free C.quiet D.hard
17.What can we infer from the passage
A.With Yan Wu’s help, Du Fu’s life was once improved.
B.Du Fu lived a poor but peaceful life.
C.Du Fu liked climbing to enjoy beautiful views in winter.
D.Du Fu was crazy about drinking wine.
【答案】14.B 15.C 16.D 17.A
【导语】本文讲述了唐代著名诗人杜甫的诗歌《登高》的内容及其所表达的情感。
14.细节理解题。shower的音标为/ a (r)/,与hour/ a (r)/押韵。故选B。
15.细节理解题。根据“The first four lines were the first part of the poem, which started with writing the views through wind, sky, water, beach, apes, and birds, a natural scene of autumn is vividly presented.”可知,草未被提及,故选C。
16.推理判断题。根据“Cast down by poverty, I have to give up wine.”(由于贫困,我不得不放弃饮酒)可知,杜甫生活艰难,故选D。
17.推理判断题。根据“After Yan Wu died, who gave Du Fu much help, Du Fu left his hometown and lived a hard life again.”(严武给了杜甫很大的帮助,他死后,杜甫离开家乡,再次过着艰苦的生活)可知,严武的帮助曾改善过杜甫的生活,故选A。
C
I lay on the beach for a long time. When I felt stronger, I stood up and looked around. “Where am I ” I asked myself. “Is this an island or mainland Are there any people here Any dangerous wild animals ”
It was getting dark and I was still very tired.
“I must look for somewhere safe to spend the night,” I thought.
① I found a big tree not far from the shore(岸)and I climbed up into the branches. It made a comfortable bed and I fell asleep at once.
The next morning the sky was blue and there was no wind. I could see the ship from my bed in the tree. I decided to swim to it.
② First of all, I went to the kitchen because I was feeling very hungry. Luckily all the bread in the cupboard was still dry.
While I was walking around the ship I thought, “The ship is going to sink. I must make a raft and take all the food back to the shore before it’s too late.”
③ I found some pieces of wood on the ship. I threw them into the water and joined them together with ropes. It took me a long time, but I was happy with the result. My raft was big and strong.
I filled it with lots of useful things from the ship: tools, guns, gunpowder, food, drink and clothes.
Finally I made a little sail for my raft and I set off for the shore. ④ It was a long, slow journey, but I arrived safely without losing anything.
I made two more trips to the ship that day. Then, before it got too dark, I built a small tent. I put everything inside it and went to bed.
—Adapted from Robinson Crusoe
18.Robinson spent the first night _________.
A.on a ship B.in a tent C.in a big tree D.in a kitchen
19.It’s better to put “I climbed on board and had a look around,” in _________.
A.① B.② C.③ D.④
20.Robinson did all these things in this strange lonely island to _________.
A.keep himself safe B.spend his holiday
C.hide himself there D.help the local people
21.From the passage, we can know that Robinson _________.
A.was not afraid at all B.thought about things slowly
C.didin’t do well in DIY D.thought carefully
【答案】18.C 19.B 20.A 21.D
【导语】本篇文章是一篇记叙文,主要讲述了Robinson在荒岛前两天的具体事情。
18.细节理解题。根据“ I found a big tree not far from the shore(岸)and I climbed up into the branches. It made a comfortable bed and I fell asleep at once.”可知Robinson在一棵大树上度过了第一晚,故选C。
19.推理判断题。根据“I could see the ship from my bed in the tree. I decided to swim to it.”和“First of all, I went to the kitchen because I was feeling very hungry. Luckily all the bread in the cupboard was still dry.”可知Robinson爬上船,在厨房里寻找到了面包。②处应填“我爬上船,环顾四周。”故选B。
20.推理判断题。通读全文可知,Robinson在荒岛上做的一系列事情是为了让自己安全的活下来。故选A。
21.推理判断题。根据“ I found a big tree not far from the shore(岸)and I climbed up into the branches. It made a comfortable bed and I fell asleep at once.”和“I filled it with lots of useful things from the ship: tools, guns, gunpowder, food, drink and clothes.”可知Robinson是一个善于思考的人,故选D。
D
Human beings are amazing creatures. We have walked on the moon, cured diseases, and built many structures, from ancient Great Wall to modern buildings. So what is it that makes us so special The answer is our brains. The human brain is a fantastic body part that controls everything from your breathing to your memories and imagination. Below are several more surprising facts about this natural supercomputer. The brain does not fully grown until age 25.
Scientists have discovered that while most areas of the brain finish forming before we leave high school, the areas that deal with planning and reasoning aren’t fully grown until one’s 20s. What’s more, after the age of 24, the brain actually starts going into a slow drop, making our 20s the time when our brains are truly at their top!
Three-quarters of the brain is water.
As a result, our brain is always in great need of water, which is one reason why it’s important to drink lots of water. The brain’s large water content also affects its texture (质地), which is similar to puddings.
Our brains aren’t the biggest, though being the brightest.
We often think that a bigger brain equals a better brain. And while humans do have large brains, ours aren’t the largest in the animal world. Besides, we don’t even have the largest brains among humans. Neanderthals (穴居人) —though now disappear—had brains that were actually 10 percent larger than ours. This doesn’t mean they were smarter than us, though. Brain size is important, but the brain’s structure is even more so. Indeed, the human brain deals with a lot of hard work in a small space.
Of course, these aren’t the only interesting things about the brain. In fact, our brains still have a lot of secrets for scientists to find out.
Left hemisphere (半球) The left hemisphere mainly works for abstract (抽象) thinking, while also controlling the movement of the right side of the body. And the left hemisphere helps with language processing. Right hemisphere The right hemisphere helps to understand space relationships, process pictures, and control the movement of the left side of the body. Moreover, the right hemisphere deals with your moods.
22.How does the writer begin the article
A.By comparing animals’ brains.
B.By giving an answer to a question.
C.By providing different numbers.
D.By describing a special experience.
23.What do we know about human brains according to the passage
A.They work best in the thirties.
B.They are the largest in the world.
C.They play a big role in breathing.
D.They are similar to puddings in colour.
24.What may a patient who hurt his left hemisphere have difficulty in
A.Giving directions.
B.Speaking to others.
C.Feeling happy.
D.Drawing pictures.
25.Which of the following is true about brains
A.Scientists already have a deep understanding of brains.
B.We can help our brain grow faster by doing more exercise.
C.The larger the brain size is, the brighter the animal will be.
D.To help keep our brain healthy, drinking water is necessary.
【答案】22.B 23.C 24.B 25.D
【导语】本文主要介绍了人的大脑所发挥的作用。
22.细节理解题。根据第一段“So what is it that makes us so special The answer is our brains.” 可知,作者通过回答问题开始这篇文章。故选B。
23..细节理解题。根据第一段“The human brain is a fantastic body part that controls everything from your breathing to your memories and imagination.”可知,人类的大脑控制着从呼吸到记忆和想象力的一切。说明人类大脑在呼吸中起着重要作用。故选C。
24.推理判断题。根据表格左栏“And the left hemisphere helps with language processing.” 可知,左半脑受伤的病人可能在与他人交谈方面有困难。故选B。
25.细节理解题。根据“As a result, our brain is always in great need of water, which is one reason why it’s important to drink lots of water.”可知,为了保持我们的大脑健康,喝水是必要的。故选D。
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Bringing a pet into a family with small children around is not a decision to make easily. Many parents are worried about the health and safety of the kids with pets around. 26
More Relaxed
Studies show that kids with pets are more relaxed. And they have less stress and have less to worry about. 27
More Sense of Responsibility
28 Experts explained in an article how keeping a pet into a family with kids can teach the young responsibility. Pets require food, water and love. Taking care of a pet encourages children to learn the value of responsibility.
29
Kids with pets like dogs go outside more often for daily walks, exercise and have more playtime with them. A study shows that children with pets around are likely to move more. Other studies find similar results with disabled children and pets can help them to deal with the condition.
Better Reading Abilities
Kids who get pets often read to their pets. 30 They also find that reading to pets helps children make better connections between things and improve their reading motivation (动力). It means children can decide to do some reading on their own. This may be especially important for students who have problems in reading.
Parents should practice safety tips for raising kids and pets together. This partnership can result in children growing up much healthier both in body and mind.
A.Researchers find their reading improves clearly.
B.However, their worries turn out to be reasonable.
C.Kids growing up with pets can be taught responsibility.
D.Playing with pets can make kids calm down and happy.
E.However, there are many advantages for kids growing up with them.
F.Better Listeners.
G.More Active.
【答案】26.E 27.D 28.C 29.G 30.A
【导语】本文论述养宠物对小孩子的好处。
26.根据“Many parents are worried about the health and safety of the kids with pets around.”可知,此处转折说明孩子与宠物一起长大的好处。选项E“然而,与他们一起成长的孩子有很多优势。”符合语境。故选E。
27.根据“Studies show that kids with pets are more relaxed. And they have less stress and have less to worry about.”可知,前文提到了宠物能帮助孩子放松,选项D“和宠物玩可以让孩子们冷静下来,快乐起来。”符合语境。故选D。
28.根据“Experts explained in an article how keeping a pet into a family with kids can teach the young responsibility.”可知,此处讨论了责任感。选项C“与宠物一起长大的孩子可以被教导责任。”符合语境。故选C。
29.根据“Kids with pets like dogs go outside more often for daily walks, exercise and have more playtime with them.”可知,本段讲的是活力,选项G“更活跃。”符合语境。故选G。
30.根据“Kids who get pets often read to their pets.”和“They also find that reading to pets helps children make better connections between things and improve their reading motivation (动力).”可知,设空处前后文提到了阅读相关的话题。选项A“研究人员发现他们的阅读能力明显提高。”符合语境。故选A。
第四部分 词汇运用(共13小题;每小题1分,满分13分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
31.To build confidence, you must remind yourself of the past (胜利).
【答案】victories
【详解】为了建立自信,你必须提醒自己过去的胜利。根据“you must remind yourself of the past”结合汉语提示可知,此处应用victory“胜利”,可数名词,前边无冠词修饰,应用可数名词复数形式。故填victories。
32.The letter was (正确地) addressed, but sent to the wrong place.
【答案】correctly
【详解】句意:这封信的地址写对了,但送错了地方。根据中文提示,“正确地”correctly,副词修饰动词was addressed。故填correctly。
33.The government is making much (严格的) laws to help prevent wildlife from dying out.
【答案】stricter
【详解】句意:政府正在制定更严格的法律来帮助防止野生动物灭绝。根据中文提示,“严格的”strict,是形容词。空格前的much修饰比较级,加强比较的程度,意为“……得多”,需填入strict的比较级。故填stricter。
34.Thanks to his help, I got to know the right way of (发音) the word.
【答案】pronouncing
【详解】句意:多亏他的帮助,我学会了这个词的正确发音。根据中文提示,“发音”pronounce,位于介词of后,要用动名词形式。故填pronouncing。
35.He had a feeling of s when thinking of his lost dog.
【答案】(s)adness
【详解】句意:想到他丢失的狗,他就感到悲伤。根据“his lost dog”可知,狗丢了应是感到悲伤,of后接名词sadness“悲伤”,为不可数名词。故填(s)adness。
36.A to the plan, we should set off in the early morning.
【答案】(A)ccording
【详解】句意:根据计划,我们应该一大早出发。“According to”意为“根据;依照”,是介词短语,符合语境。故填(A)ccording。
37.To our surprise, the little girl s the accident with the help of the firemen.
【答案】(s)urvived
【详解】句意:令我们惊讶的是,在消防员的帮助下,这个小女孩在那场事故中幸存了下来。根据“To our surprise”和“with the help of the firemen”可以推断,我们很惊讶,在消防员的帮助下这个小女孩在事故中幸存了下来。结合首字母,survive意为“幸存”,描述过去发生的动作用一般过去时,动词用过去式。故填(s)urvived。
38.I don’t think the boy is a b artist. He just devotes more time to painting than others.
【答案】(b)orn
【详解】句意:我觉得那个男孩并不是天生的美术家。他只是比别人花了更多的时间在画画上。根据“He just devotes more time to painting than others.”可知,他只是比别人花了更多的时间在画画上,说明他并不是天生的美术家,born“天生的”,作定语。故填(b)orn。
第二节请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在答题卡标有题号的横线上、填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。
more than early match appear symbol
The Chinese pingfeng (folding screen) is an ancient invention and traditional Chinese furniture (家具). Its 39 common use dates from (追溯到) the Han Dynasty. The term pingfeng means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.
As time passes, it has been made into different sizes with colourful paintings. On screens usually 40 a dragon. It represents light, growth and life-giving water. It also stands for nobility and power. The peacock, a beautiful bird, can be seen on screens, too. It’s a 41 of everlasting life. Beautiful flowers, which mean wealth and good luck, are also chosen as a popular design of the pingfeng. All the designs carry people’s beautiful wishes.
Today the pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical use as furniture. Acting as a moving wall or divider, it can be the perfect 42 for modern sofas and walls, which adds style to them.
The pingfeng is 43 beautiful furniture.
【答案】39.earliest 40.appear 41.symbol 42.match 43.more than
【导语】本文主要介绍了中国屏风这一古老发明和传统中式家具。
39.句意:它最早的常见用途可追溯到汉代。根据“Its…common use dates from the Han Dynasty.”,这里是在描述屏风最早开始有常见用途的时间,可知需要一个表示“最早的”形容词最高级形式来修饰common use,earliest是early的最高级形式,符合语境。故填earliest。
40.句意:屏风上通常会出现一条龙。根据“It represents light, growth and life-giving water. It also stands for nobility and power.”在介绍屏风上不同图案的象征意义,可知此句说的是屏风中常见有龙的图案呈现,结合所给单词,appear表示“出现”,符合语境。故填appear。
41.句意:它是永生的象征。根据“It represents light, growth and life-giving water. It also stands for nobility and power.”介绍了屏风中不同图案所代表的含义,可知这里说孔雀的象征意义,结合所给单词,symbol表示“象征”,符合语境;a后跟名词单数形式。故填symbol。
42.句意:它可以成为现代沙发和墙壁的完美搭配。根据“Today the pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical use as furniture.”可知,这里进一步说明它与现代沙发和墙壁的关系,结合所给单词,match表示“匹配、搭配”,符合语境。故填match。
43.句意:屏风不仅仅是漂亮的家具。本文前面介绍了屏风的历史、图案寓意以及它作为家具的实用性等多方面内容,最后强调它不只是普通的漂亮家具,有更丰富的内涵,结合所给单词,more than表示“不仅仅”,符合语境。故填more than。
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,在答题卡标有题号的横线上,填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Aaron had just moved to a big city to start a new job. He’d never lived in a big city before. It didn’t take long for the stress of city life to get to Aaron. The crowds, the noise, his heavy workload … they all weighed on him until he felt like 44 (give) up. He found no 45 (happy) in anything—life just hurt.
But one day, as Aaron was 46 his way to work, he saw a homeless man on the street.
He’d never seen a homeless person before. He stopped and had 47 short chat with him. All of a sudden, he opened up about his life and complained about the difficulties he was facing. The man 48 (patient) listened the whole time. Then Aaron asked him a question.
I hope you won’t be offended (冒犯), but I was wondering … “how did you end up homeless ”
Aaron asked.
“I was in a war. I saw many of my friends 49 (die). I got badly injured (受伤的) and couldn’t find a job when I came home. While I was gone, my wife decided 50 (leave) me. I lost everything. Life hurt so much,” the man said.
“But I’m thankful for every single day that I’m alive. My life might be hard sometimes, bur when I see something as simple as a sunrise, or as touching as a young man who is facing the pain of life, I remember that even when life hurts. It is worth 51 (live).”
Aaron came to his pared (对比) to losing one’s friends in a war, getting injured and becoming disabled, his own problems seemed less 52 (difficulty) to solve. 53 this man could still see the bright side of life after all he’d been through, then maybe he could too.
【答案】44.giving 45.happiness 46.on 47.a 48.patiently 49.die 50.to leave 51.living 52.difficult 53.If/Since
【导语】本文主要讲述了Aron来到一个新的城市生活工作,他感到压力很大,在他和一位流浪汉对话后,他明白了不管经历什么,都要看到生活的阳光面。
44.句意:这里的人、这里的噪音、他繁重的工作……这些都让他想放弃。根据固定短语feel like doing sth.可知,此处需填动名词作表语,give的动名词是giving,故填giving。
45.句意:他觉得生活中的任何事情都没有快乐,只是痛苦而已。根据“He found no…(happy) in anything-life just hurt.”可知,此处需用名词作宾语,happy形容词“高兴”,其名词形式为happiness。故填happiness。
46.句意:但有一天,当亚伦正要去上班时,他看到街上有一个无家可归的人。根据介词短语on one’s way to“在去……的路上”可知,此处应填介词on,故填on。
47.句意:他停下来,和他进行了一次简短的交谈。根据“had … short chat with him.”可知, chat是可数名词,此处用不定冠词a表泛指。故填a。
48.句意:这个人一直耐心地听着。根据“The man … (patient) listened the whole time.”可知,此处需用副词修饰动词listened,patient形容词“耐心的”,其副词形式是patiently。故填patiently。
49.句意:我当时在打仗。“我看到我的许多朋友都死了。”see sb do sth“看到某人做某事”,故填die。
50.句意:当我去的时候,我妻子决定离开我。根据decide to do sth.决定做某事可知,此处需用动词不定式作宾语。故填to leave。
51.句意:它值得活着。根据be worth doing sth.“值得做某事”可知,此处需用动名词作宾语。live的动名词为living。故填living。
52.句意:句意:与在战争中失去朋友、受伤和残疾相比,他的问题似乎没那么难解决。根据“Compared (对比) to losing one’s friends in a war, getting injured and becoming disabled, his own problems seemed less … (difficulty) to solve.”可知,此处需用形容词的比较级,difficulty是名词,其形容词为difficult,故选difficult。
53.句意:如果(既然)这个人在经历了这么多之后,仍然能看到生活的光明面,也许他也能。根据“…this man could still see the bright side of life after all he’d been through, then maybe he could too.”可知,前后句之间可以是条件关系也可以是因果关系,所以引导词剋有是if或since,位于句首,首字母大写。故填If/Since。
第六部分 阅读表达(共3小题;54题2分,55题2分,56题3分,满分7分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题,并将答案写在答题卡标有题号的横线上。
Although it happened over 10 years ago, I still remember the moment clearly, I had ordered a drink at a mall in Beijing. When it was ready, the server handed me a cup with laowai written on it, meaning“foreigner”.
It was my second day in China, and this marked the first at different places when I would be called a laowai in public. What does it feel like to be called a laowai
As someone who doesn’t like being in the spotlight (聚光灯), walking down the street and suddenly hearing someone say to their friend, “Look, a laowai”, is not a pleasant experience. It just makes you feel awkward and draws unnecessary attention.
As much as I dislike being singled out, I also try to understand. China is not a nation like Australia, where I’m from. So. for many Chinese people, seeing a foreigner is still a big deal. When I’m in a place in China with few foreigners, even I sometimes can’t help but point out to my friends that there’s another foreigner nearby, I just make sure to do it carefully!
My Chinese friends also tell me that laowai is a more welcome term than waiguoren because lao adds a touch of respect and friendship. I’ve never felt it came from a place of rudeness or disrespect. The longer I live here, the more China feels like home, and the more I just want to “fit in”. And that, I think, is something beautiful.
54.What does laowai mean
55.How does the writer feel when being called laowai
56.What would you say when you see a foreigner Why
【答案】54.Foreigner. 55.The writer feels awkward and uncomfortable when being called laowai, as it draws unnecessary attention. 56.When I see a foreigner, I would probably say “Hello”, because I want to respect him/her and not make him/her feel uncomfortable.
【导语】本文讲述了一个外国人在中国被称为“老外”的经历和感受,以及他对这一称呼的理解和适应过程。
54.根据“...the server handed me a cup with laowai written on it, meaning ‘foreigner’”可知,老外的意思是“foreigner”,即“外国人”。故填Foreigner.
55.根据“...hearing someone say to their friend, ‘Look, a laowai’, is not a pleasant experience”以及“It just makes you feel awkward and draws unnecessary attention.”可知,作者感到尴尬和不舒服,因为这样会引来不必要的关注。故填The writer feels awkward and uncomfortable when being called laowai, as it draws unnecessary attention.
56.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为When I see a foreigner, I would probably say “Hello”, because I want to respect him/her and not make him/her feel uncomfortable.
第七部分 书面表达(共1题;满分25分)
57.成长是一个不断探索、学习、反思、总结和感悟的过程。在你的成长道路上,或许你已经掌握了一项技能,学会了如何平衡生活的各个方面,分享一次你学习或生活中的经历,并谈谈你的感受。
要求:
(1)请先将题目补全,再作答;
(2)语句通顺、意思连贯、符合题意,词数100词左右;
(3)文中不得出现与考生相关的姓名、校名等信息。
I Learned How to ______
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文
I Learned How to Share
I learned to share with others when I was ten. At that time I had a comic book. It was so amazing that I took it with me wherever I went. Jack asked to read it. At first I didn’t want to lend it. But he asked again and again. Finally I agreed. The next day, he shared his books with me. After that, we became good friends and we shared everything we owned.
I am happy I have learned to share. In my opinion, sharing benefits me a lot.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,属于话题作文;
②时态:主要采用“一般过去时”;
③提示:要求包含所有要点提示,内容完整,句子衔接自然,注意标点符号的使用。
[写作步骤]
第一步,具体阐述自己的经历,学会了什么;
第二步,表达自己的感受。
[亮点词汇]
①so...that...如此……以至于……
②at first起初
③in one’s opinion在某人看来
[高分句型]
①I learned to share with others when I was ten.(when引导的时间状语从句)
②It was so amazing that I took it with me wherever I went.(so...that...引导的结果状语从句)
③After that, we became good friends and we shared everything we owned.(定语从句)
2

展开更多......

收起↑

资源预览