吉林省长春市东北师范大学附属中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题(图片版,含解析,无听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

吉林省长春市东北师范大学附属中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题(图片版,含解析,无听力原文及音频)

资源简介

2024-2025 学年东北师大附中初中部
初一年级英语学科试卷第一学期期末考试
时长: 100 分钟 分值:100 分
一、听力部分(共 20 分)
I. 根据听到的句子,选择最佳答案。(5 分)
1. A. He does. B. I do. C. Peter is.
2. A. I'm in Class 2. B. I'm from Changchun.C. I'm in the school band.
3. A. You' re welcome. B. Sounds good. C. Bye for now.
4. A. At 7:00. B. On weekends. C. After school.
5. A. I'd love to. B. Thank you. C. I have no idea.
II. 听句子,选择相应的图片。其中有一幅图片是多余的。(5 分)
6. 7. 8. 9. 10.
Ⅲ. 听对话,根据你所听到的内容,选择正确答案。(5 分)
听第一段对话,作答 11~12 小题。
11. Why does Mary like art
A. Because it is fun.
B. Because it's useful.
C. Because it is boring.
试卷第 1 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
12. What club does Jim want to join
A. The art club. B. The history club. C. The chess club.
听第二段对话,作答 13~15 小题。
13. Who runs in the park on Sunday morning
A. Peter. B. Alice. C. Alice's father.
14. How many kinas of animals do Alice's grandparents have
A. Four. B. Five. C. Six.
15. What does Alice like to do on Sunday
A. To make breakfast. B. To go to the zoo. C. To play with the dog.
IV. 听短文,根据短文内容,选择最佳答案。(5 分)
16. Why does he like his birthday best
A. Because he can get gifts.
B. Because he can sing and dance.
C. Because he can have a birthday cake.
17. Where do they usually have the party
A. At school. B. At home. C. In a restaurant.
18. What does Tim do at the party first
A. He sings a birthday song.
B. He shares his birthday cake with others.
C. He makes a wish and blows out the candles.
19. Who marks Tim's height on the door
A. His mother. B. His father. C. His cousin.
20. How is everyone at the party
A. They are happy. B. They are quiet. C. They are bored.
二、基础知识(共 30 分)
V. 语音辨析。(5 分)
找出每组单词划线部分读音与其他三个不同的选项。
1.A.why B.like C.nice D.hobby
2.A.brown B.grow C.mouth D.about
3.A.near B.hair C.share D.where
试卷第 2 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
4.A.club B.clock C.office D.kite
5.A.this B.those C.thank D.they
VI. 在下列各句的空白处填入一个适当的词,使句意完整、语法正确。(5 分)
6.September is the month of the year.
7.You will fall love with reading if you join our club.
8.At weekends, Sam doesn’t like to go out. He likes to at home.
9.The twins have the same hobby. They like going hiking.
10.Chinese people eat long noodles on their birthday because long noodles are a of
long life.
VII. 用括号内所给单词的适当形式填空。(5 分)
11.Here is my guitar. (you) is over there.
12.I usually do some (read) before class. I think it’s useful.
13.David brushes his (tooth) after getting up and before going to bed.
14.I like the saying “Early to bed, early to (rise).” and I make it a habit.
15.David is (interest) in music and he wants to join the music club.
VIII. 单项选择。(15 分)
16.Tom can play ________ Chinese chess very well.
A.a B.an C.the D./
17.I like IT and biology because they are ________ .
A.boring B.exciting C.difficult D.similar
18.I walk to school every day and it’s ________ a five-minute walk.
A.already B.also C.only D.even
19.My name is Peter Brown. Peter is my ________.
A.first name B.last name C.family name D.full name
20.There ________ a student center and two teachers’ buildings across from the sports field.
A.am B.is C.are D.be
21.Mr. Li often helps ________ when we have problems.
A.we B.us C.our D.ours
22.Remember to ________ hi to your friends when you see them.
试卷第 3 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
A.speak B.talk C.say D.tell
23.English Language Day is ________ April 23rd.
A.for B.at C.on D.in
24.Books can open your mind and make you ________.
A.think B.thinks C.thinking D.to think
25.—________ is the yogurt
— Two yuan.
A.How old B.How long C.How many D.How much
26.Lisa can sing well, ________ she can’t play any musical instruments.
A.and B.so C.but D.because
27.The children spend half an hour ________ basketball. They have lots of fun.
A.play B.plays C.to play D.playing
28.________ is interesting to visit the museum and we all want to go again.
A.It B.Its C.This D.That
29.—What does Sarah usually do on Tuesday
—________
A.She likes English. B.She goes to the drama club.
C.She is in the dance club. D.She comes from America.
30.— Can I help you
— ________ . I want some oranges.
A.Yes, please B.No, thanks C.Here you are D.You, too
三、阅读(共 35 分)
IX. 完形填空。(10 分)
阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Hey, my name is Tony. I’m a middle school student. I want to tell you about my school
day.
Every day I get up in the morning, at about 6 o’clock. Then I go out for a walk
come back home at 6:30. After that, I take a shower. It makes relaxed. At half past seven,
I have breakfast with my family and then I help to the table. After breakfast, I go to
school. I have seven classes a day— in the morning and three in the afternoon.
试卷第 4 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
We study different at school. I like history best. Some of my classmates think
history is , but I think it is fun. At noon, I have lunch at school with my . I usually
eat Mapo tofu, and it’s my favorite food.
I get home at four o’clock in the afternoon. First, I play games my sister. And then
I have dinner with my family. After dinner, I do homework. It takes me about an hour to
it. After that, I read books. I usually go to bed at about ten o’clock.
31.A.early B.late C.well D.only
32.A.but B.and C.so D.or
33.A.us B.you C.me D.him
34.A.buy B.get C.find D.clean
35.A.three B.four C.five D.six
36.A.clubs B.books C.subjects D.meals
37.A.boring B.interesting C.easy D.great
38.A.parents B.family C.students D.classmates
39.A.of B.at C.from D.with
40.A.collect B.finish C.discover D.paint
X. 阅读理解。(25 分)
(A)
We are school reporters from No.5 Middle School. As we know, school subjects are
important in students’ daily life. We ask some students from Grade 7 about what their favourite
subjects are. Here are the results (结果).
试卷第 5 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
There is no doubt (毫无疑问) that P.E. is the students’ favourite subject, and science
comes next. That’s great. Doing exercise in P.E. class is really good for students’ health. But it’s
amazing to find that fifty students like maths. Most of us think maths is too difficult, and it’s not a
favorite subject among students, but we are wrong. These students think working out maths
problems feels like magic and is really fun.
根据图表内容,选择最佳答案。
41.A total of ________ students are in the survey (调查).
A.320 B.340 C.350 D.360
42.The results of ________ are the same.
A.Chinese and English B.maths and English
C.science and P.E. D.Chinese and maths
43.Of all the subjects, ________ is the most popular.
A.Chinese B.P.E. C.science D.English
44.Fifty students like maths because they think ________.
A.it’s boring B.it’s difficult C. it’s very easy D. it’s really fun
45.The passage is mainly about ________.
A.students from Grade 7 B.different clubs at school
C.students’ favourite subjects D.No.5 Middle School
(B)
Do you know the boy in the picture He is Zhang Zhenhao, a middle school student from the
试卷第 6 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
ancient town (古镇) of Qiantong in Zhejiang. Here is his story of practicing the lion dance, a
traditional (传统的) art in China.
Zhang enjoys practicing the lion dance in his free time. His lion dance teacher is Tong
Panfeng, an excellent lion dancer. “The lion dance has a long history in China,” Mr. Tong says. “I
hope more young people can learn it, so I give the lion dance class to them.”
Now there are about thirty boys and girls in Mr. Tong’s class. They take the lion dance class
on Thursday afternoon. On weekends, they also have the class and practice the lion dance.
Zhang Zhenhao is one of the students in this class. “The lion dance is cool,” Zhang says. “But
it is not easy to be a good lion dancer. Look at my lion head. It’s about 10 kg. It’s hard for a young
boy to lift it.” However, after three years of learning, now Zhang is a great lion dancer. He not
only learns a traditional art but also becomes healthy and brave (勇敢的).
Zhang’s story inspires (激励) other young people to learn about the traditional culture (文化)
of China. And it’s our duty to keep our old traditions.
根据短文内容,选择最佳答案。
46.What do we know about Zhang Zhenhao from the first paragraph
A.Zhang’s parents. B.Zhang’s school.
C.Zhang’s teacher. D.Zhang’s hometown (家乡).
47.When DON’T those boys and girls take the lion dance class
A.On Thursday. B.On Friday. C.On Saturday. D.On Sunday
48.What does the underlined word “lift” mean in Chinese
A.举起 B.创建 C.收集 D.改变
49.What’s the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
50.Which can be the best title for the passage
A.A cool after-class club
B.A young boy’s big dream
C.A great young lion dancer
试卷第 7 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
D.The history of the Chinese lion dance
(C)
How much do you know about the school clubs in other countries Do they have the same
clubs as us Let’s take Hill Top School as an example.
They have lots of clubs, such as the story telling club, the sports club, the music club and
the art club. And they also have some special clubs, such as the cooking club. It is very popular
with the girls. They learn something about cooking, such as how to make cakes. And they always
share the dishes in class. Another club is the carpenter club (木工社团), and many boys join this
club. They can make desks, chairs and even beds in the club. And most boys’ favourite club is the
robotics club. In the club, they can make the robots (机器人) do many things by writing different
codes (代码). It’s interesting to see a robot cook or dance, right
Students in this school have more time for club activities every day. School is over at 3:30
p.m. They usually start the club activities at four o’clock in the afternoon. Sometimes, their
parents come to see the activities. And they have a really good time together.
根据短文内容,判断句子正 (T)、误(F)。
51.Six clubs in Hill Top School are mentioned (提到) in the passage.
52.The cooking club is very popular with the girls and they always share the dishes in class.
53.Boys in the carpenter club can make desks and chairs, but they can’t make beds.
54.Most boys like the robotics club best and they can make the robots do many things.
55.Students in this school usually start the club activities at 3:30 p.m.
(D)
Do you often go to bed late at night 56 If so, it’s because your body misses (错
过) its sleep!
Why does a good night’s sleep make you feel well 57 Sleep can help your body
fix itself (修整自己). Second, sleep helps your body to have a rest. Your body doesn’t need much
energy (精力) when you sleep. 58
If you miss too much sleep, it can be difficult for you to concentrate (集中). You can’t do
well in your study or work. 59 People need at least 8 hours of sleep every night to keep
试卷第 8 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
healthy. What can you do to help your body have a good night’s sleep Here are some ways.
* Run and exercise in the day. * 60
* Go to bed early. * Have a dark, quiet room.
阅读短文,把 A-E 五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A.First, sleep helps your body stay healthy.
B.Drink a glass of milk before going to bed.
C.Do you feel tired the next day
D.It’s bad for your health, too.
E.A good sleep helps your body to relax.
(E)
Today is Saturday. It’s a fine day, and it’s David’s birthday. Who’s David He is a middle
school student.
In the morning, his 4-year-old sister gives him a card. It’s not expensive (贵的), but David
likes it very much. His mother prepares everything in the kitchen with his father. You can see
many things on the table: a big cake, fish and some drinks, such as milk and juice.
David’s friends are at his house. They are Betty, Mary, Jack and Tom. Betty buys a
schoolbag for David and Mary’s gift is an English dictionary. Jack gives a new pen to David and
Tom gets David a basketball.
The birthday party begins at 10:00 in the morning. David sings and dances with his friends.
They have a great time.
In the afternoon, the five teenagers go to the national park. They want to have fun in the
park. There are lots of people there because weekends are the best time for most people to relax.
The five teenagers find some litter (垃圾) on the ground, so they pick it up and put it in the
dustbins
What a meaningful day they nave!
根据短文内容,回答下列问题。
61.How old is David’s sister
62.Who prepares everything in the kitchen
试卷第 9 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
63.What gift does Mary give David
64.When does the party begin
65.Where do David and his friends have fun in the afternoon
四、书面表达(共 15 分)
66.英语课上,老师让大家介绍自己的好朋友。你最好的朋友是李华,请你根据下面
的表格信息介绍李华。所给信息必须包括,可适当发挥。不少于 80 词。
Age 13
Birthday 9th October
Favourite subjects English and maths
Favourite sport soccer (in the school soccer club)
get up 6:20 a. m.
school begins 8:00 a. m.
Daily routine
have lunch 11:30 a. m.
get home 4:50 p. m.
要求:1. 条理清晰、语句通顺、书写工整;
2. 可适当增加细节,使行文流畅;
3. 文中不得出现真实姓名和校名。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
试卷第 10 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____
试卷第 11 页,共 11 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
1.D 2.B 3.A 4.C 5.C
【解析】1.why/wa /;like/la k/;nice/na s/;hobby/ h bi/。根据音标可知,D 选项划线部分
发音为/i/,与其他选项不同,故选 D。
2.brown/bra n/;grow/ɡr /;mouth/ma θ/;about/ ba t/。根据音标可知,B 选项划线部分
发音为/ /,与其他选项不同,故选 B。
3.near/n /;hair/he /;share/ e /;where/we /。根据音标可知,A 选项划线部分发音为/ /,
与其他选项不同,故选 A。
4.club/kl b/;clock/kl k/;office/ f s/;kite/ka t/。根据音标可知,C 选项划线部分发音为
/s/,与其他选项不同,故选 C。
5.this/ s/;those/ z/;thank/θ k/;they/ e /。根据音标可知,C 选项划线部分发音为
/θ/,与其他选项不同,故选 C。
6.ninth
【详解】句意:九月是一年中的第九个月。根据“September is the ... month of the year.”及常
识可知,九月是一年的第九个月,应用序数词 ninth“第九”表示顺序。故填 ninth。
7.in
【详解】句意:如果你加入我们的俱乐部,你会爱上阅读的。考查 fall in love with“爱
上……”。故填 in。
8.stay
【详解】句意:在周末,萨姆不喜欢出去。他喜欢待在家里。根据“Sam doesn’t like to go out.
He likes to...at home.”可知此处表示“待在家”stay at home,like to do sth“喜欢做某事”,to 后接
动词原形。故填 stay。
9.both
【详解】句意:这对双胞胎有相同的爱好。他们俩都喜欢徒步旅行。根据“The twins have the
same hobby.”可知,此处表示“双胞胎两人都喜欢”,所以填 both“两者都”。故填 both。
10.symbol
【详解】句意:中国人过生日时吃长寿面条,因为长寿面条象征着长寿。根据“long noodles
are a ... of long life”可知,长面条象征长寿,名词 symbol“象征”符合句意。故填 symbol。
11.Yours
【详解】句意:我的吉他在这里。你的在那边。根据“my guitar”可知,此处指“你的吉他”,
所以填名词性物主代词 yours。句首单词首字母大写,故填 Yours。
答案第 1 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
12.reading
【详解】句意:我通常在课前做一些阅读。我认为这很有用。根据“some”可知,此处填名词
reading“阅读”。故填 reading。
13.teeth
【详解】句意:David 在起床后和睡觉前刷牙。tooth“牙齿”,可数名词,此处使用复数形式
teeth 表示泛指。故填 teeth。
14.rise
【详解】句意:我喜欢俗话“早睡早起”,我把它变成了一种习惯。根据“early to”可知,空前
有动词不定式符号 to,所以此处填动词原形。故填 rise。
15.interested
【详解】句意:大卫对音乐感兴趣,他想加入音乐俱乐部。根据“David is...in music and he wants
to join the music club.”及英文提示可知此处表示“对……感兴趣”be interested in。故填
interested。
16.D
【详解】句意:汤姆下中国象棋很好。
考查冠词。根据“Chinese chess”可知,棋类前用零冠词。故选 D。
17.B
【详解】句意:我喜欢信息技术和生物,因为它们很令人兴奋。
考查形容词辨析。boring 令人无聊的;exciting 令人兴奋的;difficult 困难的;similar 相似的。
根据“I like IT and biology because they are”可知,因为令人兴奋,所以喜欢,其他选项不符合
句意。故选 B。
18.C
【详解】句意:我每天步行去学校,只有五分钟的路程。
考查副词辨析。already 已经;also 也;only 仅仅,只有;even 甚至。根据“I walk to school”
可知,家距离学校近,再由“a five-minute walk”,证明的确如此,近到只有 5 分钟。故选 C。
19.A
【详解】句意:我叫彼得·布朗。彼得是我的名。
考查名词辨析和常识。first name 名;last name 姓;family name 姓;full name 全名。根据“Peter
Brown”并结合常识可知,“Peter”是名。故选 A。
20.B
答案第 2 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
【详解】句意:运动场对面有一个学生中心和两栋教学楼。
考查主谓一致。该句是 there be 句型,遵循“就近”原则,a student center 是单数形式,be 动
词应用 is。故选 B。
21.B
【详解】句意:当我们遇到问题时,李先生经常帮助我们。
考查代词辨析。we 我们,主格;us 我们,宾格;our 我们的,形容词性物主代词;ours 我
们的,名词性物主代词。根据“helps...”可知,动词后应用代词宾格作宾语。故选 B。
22.C
【详解】句意:当你见到你的朋友时,记得向他们打招呼。
考查动词辨析。speak 说,后面常跟某种语言;talk 谈论;say 说,后接内容;tell 告诉。根
据“hi”可知,“hi”为说的内容,所以填 say,say hi to sb.“向某人问好”。故选 C。
23.C
【详解】句意:英语语言日是在 4 月 23 日。
考查时间介词辨析。for 用于表示一段时间;at 后跟具体时刻;on 后跟具体某一天;in 后跟
年月、季节及早中晚等。根据“April 23rd.”可知,此处是具体到某一天,用介词 on。故选 C。
24.A
【详解】句意:书籍可以打开你的思维,让你思考。
考查 make 的用法。make sb. do sth.“使某人做某事”,用省略 to 的动词不定式作宾语补足语。
故选 A。
25.D
【详解】句意:——酸奶多少钱?——两元。
考查特殊疑问句。How old 几岁,提问年龄;How long 多长,提问时间或长度 ;How many
多少,提问数量;How much 多少,提问价格。根据答语“Two yuan.”可知,此处应该提问的
是酸奶的价格。故选 D。
26.C
【详解】句意:丽莎歌唱得很好,但不会弹奏任何乐器。
考查连词。and 和;so 因此;but 但是;because 因为。句子前半部分是肯定句,后半部分是
否定句,前后句意发生了转折,应用 but 连接。故选 C。
27.D
【详解】句意:孩子们花半个小时打篮球。他们玩得很开心。
答案第 3 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
考查非谓语动词。spend time doing sth.“花费时间做某事”,是固定用法。故选 D。
28.A
【详解】句意:参观博物馆很有趣,我们都想再去一次。
考查 it 用法。It 它;Its 它的;This 这个;That 那个。 It is+adj.+to do sth.表示“做某事怎么
样”。其中 it 作形式主语,代替后面的不定式 to do sth. (真正的主语)。故选 A。
29.B
【详解】句意:——萨拉星期二通常做什么?——她去戏剧俱乐部。
考查情景交际。She likes English.她喜欢英语;She goes to the drama club.她去戏剧俱乐部;
She is in the dance club.她在舞蹈俱乐部;She comes from America.她来自美国。根据“What
does Sarah usually do on Tuesday ”可知,此处问做什么事,只有 B 选项“她去戏剧俱乐部。”
符合。故选 B。
30.A
【详解】句意:——有什么可以帮忙的?——好的。我想要一些橘子。
考查情景交际。Yes, please 好的;No, thanks 不,谢谢;Here you are 给你;You, too 你也是。
根据答语当中的“I want some oranges”可知,“I”需要帮助。故选 A。
31.A 32.B 33.C 34.D 35.B 36.C 37.A 38.D
39.D 40.B
【导语】本文介绍了托尼的一天。
31.句意:每天早上我很早起床,大约六点左右。
early 早地;late 晚地;well 好;only 仅仅。根据“get up...at about 6 o’clock”可知,六点钟起
床,表示早起。故选 A。
32.句意:然后我出去散步,六点半回家。
but 但是;and 和;so 所以;or 或者。根据“Then I go out for a walk ... come back home at
6:30.”可知,前后为并列关系,用 and 连接。故选 B。
33.句意:这让我感到放松。
us 我们;you 你;me 我;him 他。根据“After that, I take a shower.”可知,此处指让“我”放松。
故选 C。
34.句意:七点半,我和家人一起吃早餐,然后帮忙打扫桌子。
buy 买;get 得到;find 找到;clean 打扫。根据“At half past seven, I have breakfast with my family
答案第 4 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
and then I help to ... the table”可知,此处指餐后收拾桌子。故选 D。
35.句意:我每天有七节课——上午四节,下午三节。
three 三;four 四;five 五;six 六。根据“seven classes a day”及“three in the afternoon”可知,
共七节课,下午三节,所以上午四节。故选 B。
36.句意:我们在学校学习不同的科目。
clubs 俱乐部;books 书;subjects 科目;meals 餐。根据“I like history best.”可知,此处指科
目。故选 C。
37.句意:我的一些同学认为历史很无聊,但我认为它很有趣。
boring 无聊的;interesting 有趣的;easy 容易的;great 极好的。根据“but I think it is fun”可知,
此处表示转折,说明前后意思相反,应用 boring。故选 A。
38.句意:中午,我和同学们在学校吃午饭。
parents 父母;family 家人;students 学生;classmates 同学。根据“I have lunch at school”可知,
在学校是同学一起吃午餐,故选 D。
39.句意:首先,我和我妹妹玩游戏。
of……的;at 在;from 来自;with 和。根据“play games ... my sister”可知,此处指和妹妹一
起玩游戏,故选 D。
40.句意:我大约花一个小时才能完成它。
collect 收集;finish 完成;discover 发现;paint 绘画。根据“I do homework”可知,此处指完
成家作。故选 B。
41.D 42.A 43.B 44.D 45.C
【导语】本文介绍了第五中学七年级学生最喜欢的课程调查结果。
41.推理判断题。根据图表可知各科目喜欢的人数,将所有学生人数相加:60 (Chinese) + 50
(Maths) + 60 (English) + 90 (P.E.) + 70 (Science) + 30 (Others) = 360。故选 D。
42.细节理解题。根据图表可知,“Chinese”和“English”人数相同,均为 60。故选 A。
43.细节理解题。根据图表及“There is no doubt (毫无疑问) that P.E. is the students’ favourite
subject”可知,“P.E.”最受欢迎。故选 B。
44.细节理解题。根据“These students think working out maths problems feels like magic and is
really fun.”可知,这些学生认为解数学题就像魔术,很有趣。故选 D。
45.主旨大意题。本文介绍了第五中学七年级学生最喜欢的课程调查结果。故选 C。
46.D 47.B 48.A 49.C 50.C
答案第 5 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
【导语】本文主要讲述了一个年轻优秀的舞狮者的成长故事。
46.细节理解题。根据第一段“He is Zhang Zhenhao, a middle school student from the ancient
town (古镇) of Qiantong in Zhejiang.”可知,张震昊是来自浙江千童古镇的中学生,因此提到
的是他的家乡。故选 D。
47.细节理解题。根据“They take the lion dance class on Thursday afternoon. On weekends, they
also have the class and practice the lion dance.”可知,这些男孩和女孩在星期四下午和周末上
课,没有提到星期五。故选 B。
48.词义猜测题。根据“Look at my lion head. It’s about 10 kg. It’s hard for a young boy to lift
it.”可知,狮子头很重,小男孩很难举起它。故划线单词“lift”意为“举起”。故选 A。
49.篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍人物及背景,第二段、第三段、第四段分别讲
述了张震昊学习舞狮的过程;第五段总结他的故事的意义。故选 C。
50.最佳标题题。本文主要讲述了一个年轻优秀的舞狮者的成长故事。故最佳标题为:一位
优秀的年轻舞狮者。故选 C。
51.F 52.T 53.F 54.T 55.F
【导语】本文主要介绍了 Hill Top School 的学校俱乐部。
51.细节理解题。根据“the story telling club, the sports club, the music club and the art club” “the
cooking club”“the carpenter club”和“the robotics club”可知,一共提到了七个社团。故答案为
F。
52.细节理解题。根据“It is very popular with the girls. They learn something about cooking, such
as how to make cakes. And they always share the dishes in class.”可知,烹饪俱乐部很受女孩们
的欢迎,她们总是在课堂上分享菜肴。故答案为 T。
53.细节理解题。根据“Another club is the carpenter club, and many boys join this club. They can
make desks, chairs and even beds in the club.”可知,在木工社团可以制作床。故答案为 F。
54.细节理解题。根据“And most boys’ favourite club is the robotics club. In the club, they can
make the robots do many things by writing different codes.”可知,大多数男孩最喜欢机器人俱
乐部,他们可以让机器人做很多事情。故答案为 T。
55.细节理解题。根据“They usually start the club activities at four o’clock in the afternoon.”可
知,他们通常在下午四点开始俱乐部活动。故答案为 F。
56.C 57.A 58.E 59.D 60.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了睡眠的重要性,并列举了一些提高睡眠质量的方法。
答案第 6 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
56.结合此空前后两句可知,晚上睡得迟,第二天感到累,是因为身体错过了休息。C“第
二天你感觉累吗?”符合语境。故选 C。
57.根据后文句子“Second, sleep helps your body to have a rest.”中的“Second 第二”一词可知,
此空在说好的睡眠使你感觉良好的第一个原因。A“首先,睡眠帮助你的身体保持健康。”符
合语境。故选 A。
58.根据前文句子“Your body doesn’t need much energy (精力) when you sleep.”可知此空是对
此句的进一步说明,睡觉时身体无需太多精力,E“良好的睡眠帮助你的身体放松。”符合语
境。故选 E。
59.根据前文句子“You can’t do well in your study or work.”可知,当你睡眠不足时,你无法
在学习和工作中表现良好,这对健康也有害,后文句子“People need at least 8 hours of sleep
every night to keep healthy.”中的“healthy”一词,更印证了此空要说的内容与健康有关。D“那
也对你的健康不好。”符合语境。故选 D。
60.根据“Here are some ways.”可知此空要填提高睡眠质量的方法之一,且已经列举出的三
个方法均以祈使句(以动词原形开头)表达,选项 B“睡觉之前喝一杯牛奶”符合语境。故选
B。
61.She is 4 years old. 62.His mother and father. 63.An English dictionary.
64.At 10:00 in the morning. 65.In the national park.
【导语】本文主要讲述了 David 的生日聚会活动以及和朋友一起做的事情。
61.根据“his 4-year-old sister”可知,David 的妹妹四岁了。故填 She is 4 years old.
62.根据“His mother prepares everything in the kitchen with his father.”可知,他的爸爸和妈妈
在厨房准备所有事情。故填 His mother and father.
63.根据“Mary’s gift is an English dictionary”可知,Mary 给 David 的礼物是一本英文词典。
故填 An English dictionary.
64.根据“The birthday party begins at 10:00 in the morning.”可知,生日聚会上午十点开始。
故填 At 10:00 in the morning.
65.根据“In the afternoon, the five teenagers go to the national park. They want to have fun in the
park.”可知,David 和朋友们下午在国家公园玩得很开心。故填 In the national park.
66.例文
My best friend is Li Hua. He is 13 years old and his birthday is on October 9th. Li Hua’s
favorite subjects are English and maths. He is also very interested in soccer and he is a member of
答案第 7 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}
the school soccer club.
Li Hua has a busy daily routine. He gets up at 6:20 a.m. every day. School starts at 8:00
a.m., and he has lunch at 11:30 a.m. He gets home at 4:50 p.m. He often spends his free time
practicing soccer with his friends.
Li Hua is a very friendly and hardworking person. He always helps me with my studies,
especially in English and maths. We often study together and have a lot of fun. I am very happy to
have a friend like Li Hua.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:材料所给内容不得遗漏,以第三人称叙述为主。
[写作步骤]
第一步,介绍朋友李华的个人信息和兴趣爱好;
第二步,介绍李华的日常生活;
第三步,介绍李华的精神品质,表达自己对朋友的感情。
[亮点词汇]
①be interested in 对……感兴趣
②daily routine 日常生活;日常事务
③spend time doing sth.花时间做某事
④have a lot of fun 玩得很开心
[高分句型]
He is 13 years old and his birthday is on October 9th.(并列复合句)
答案第 8 页,共 8 页
{#{QQABSQAAogCAAJBAAQhCEQXgCAIYkBCCCCgOBBAYMAAAgQFABCA=}#}

展开更多......

收起↑

资源预览