2025年湖北省黄冈市英山县实验中学重点高中自主招生预录模拟英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年湖北省黄冈市英山县实验中学重点高中自主招生预录模拟英语试题(含解析)

资源简介

2025年湖北省黄冈市英山县实验中学重点高中自主招生预录
模拟英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。
3.考试结束后,本试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空:本大题共15小题,共22.5分。
Sometimes I really doubt whether there is love between my parents. Every day they are busy trying to make money in order to support our family. They don t act in the__1__ways that I read in books or I see on TV. For them, “I love you” is too difficult to say. Even sending flowers to each other on some special days is hardly ever __2__.
One day, my mother was __3__ a quilt (被子). I silently sat beside her and looked at her. “Mum, may I ask you a question ” I said.
“What ” she __4__, still doing her work. “Is there love between you and Dad ” I asked her in a very low voice. My mother stopped her work and looked at me in __5__. She didn t answer my question at once. Then, she __6__ her head and continued to do her work.
I was afraid that I had hurt her feelings. I felt so __7__ that I didn t know what to do. But at last I heard my mother say the following words:
“Look at this thread (线). Sometimes it __8__, but most of the time, it hides in the quilt. The thread really makes the quilt __9__ and durable (耐久). If life is a quilt, then love should be a thread. It can hardly be seen anywhere or anytime, but it s really there.”
I couldn t understand her __10__ the next spring. At that time, my father suddenly got sick seriously. My mother had to stay with him in the hospital for a month. When they returned from the hospital, they both looked very __11__. After they were back, every day in the morning and dusk, my mother helped my father walk slowly on the country road. My father had never been so __12__. The doctor had said my father would recover in two months. But after two months he still couldn t walk by himself. All of us were worried about him.
“Dad, how are you feeling now ” I asked him one day. “Susan, don t worry about me.” he said gently. “To tell you the truth, I just like walking with your mum. I like this kind of life.” __13__ his eyes, I know he loves my mother deeply.
Once I thought love __14__ flowers, gifts and sweet kisses. But from this experience, I understand that love is just a thread in the quilt of our life. Love is__15__, making life strong and warm.
1.A. same B. different C. romantic D. familiar
2.A. used B. seen C. mentioned D. admired
3.A. making B. washing C. repairing D. breaking
4.A. reminded B. refused C. repeated D. replied
5.A. surprise B. silence C. disbelief D. relief
6.A. raised B. bowed C. shook D. nodded
7.A. ashamed B. tired C. embarrassed D. bored
8.A. appears B. disappears C. develops D. remains
9.A. large B. soft C. beautiful D. strong
10.A. unless B. until C. after D. since
11.A. pale B. weak C. happy D. well
12.A. friendly B. excited C. calm D. gentle
13.A. Staring at B. Seeing C. Reading D. Watching
14.A. included B. meant C. needed D. showed
15.A. inside B. outside C. below D. above
二、阅读理解:本大题共7小题,共14分。
A
It is with great enthusiasm that we provide you with a collection of letters from our valued readers. These heartfelt letters offer various opinions and reactions to the stories and articles featured in our magazine. We are honored to share these insights with you, as they not only reflect the richness of our content but also the depth of engagement from our readers.
The Bear Who Came to Dinner
I remember reading this fascinating story when it was first published in the December 1964 Reader s Digest. I told my fourth-grade teacher about it, and she asked me to read the story to the class. The class loved it! Maybe some young students will be as crazy about reading this reprint as I was reading the original.
—DALE BARNARD Semmes, Alabama
The Weight of the Badge
This sobering and heartbreaking story brought me to tears. The men and women in law enforcement are the ones who arrive when called, stand between us and danger, and sometimes even take the bullet that was meant for us. To each one of them and their families, I say thank you, and God bless you.
—SHERYL VEDBRAATEN Crookston, Minnesota
Everyday Heroes
The story of Bev Wedelstedt s difficult experience on Colorado s Grays Peak was a real heart warmer. After six strangers took turns carrying her down the mountain after she injured her leg, Wedelstedt summed up her donor s generosity with the words: “I m still in awe.” After reading the story, I must say I m still in “aww”!
—MIKE ADAMKOSKY Columbus, Ohio
Age 10 gets A 10
When I was 10, my father took a job in American Samoa. We traveled there on a new 707 Pan Am jet. I was attached to the stewardesses, as they were called then. How helpful and nice they were. Twenty years later, I headed to Honolulu for training to become a Pan Am stewardess—the best job ever.
—SANDY SPARBY CLARKE Napa, California
16.Which story may attract children most
A. The Bear Who Came to Dinner. B. The Weight of the Badge.
C. Everyday Heroes. D. Age 10 gets A 10.
17.Who was moved by the story of the help from strangers
A. Dale Barnard. B. Sheryl Vedbraaten.
C. Mike Adamkosky. D. Sandy Sparby Clarke.
18.What do the four letters have in common
A. They provide a new way to see the world.
B. They reflect the richness of the magazine.
C. They make readers full of hope and surprise.
D. They each tell a heartbreaking and sad story.
B
Young people spending hours staring at screens means half the world may need glasses within 30 years. Phone and computer screens increase the risk of short-sightedness among children and young adults, say scientists.
Researchers have found high levels of looking at a phone or tablet (掌上电脑) is linked with around a 30 percent higher risk of short-sightedness (近视), also known as myopia. But when it is together with too much computer use, which risk rose to around 80 percent.
Staring at a screen continuously for hours on end causes focusing fatigue. To avoid this, many eye experts suggest the“20-20-20 rule”—looking away from your phone/computer screen every 20 minutes and focusing on an object at least 20 feet away for at least 20 seconds.
Smartphone blindness happens when people lie on their side at night, with one eye against the pillow (枕头) and the other staring at the smartphone screen. While one eye adjusts to the dark, the other eye gets used to the bright light of the high-resolution screen.
Most monitors (显示器) let you adjust the color temperature by hand. It’s best to use a warmer(yellowish) color temperature in dark rooms and a colder (bluer) color temperature in bright rooms.
Professor Bourne from Anglia Ruskin University said: “Our study shows a potential (潜在的) link between screen time and myopia in young people, and it is clear that more research is needed to further understand how digital devices can affect our eyes and vision (视觉).” The study was published in The Lancet Digital Health.
19.What does this passage mainly talk about
A. The causes of short-sightedness. B. How to protect our eyes.
C. A research finding. D. Smartphone blindness.
20.How do the scientists support their opinion in paragraph 2
A. By listing numbers. B. By comparing facts.
C. By giving an example. D. By explaining the reasons.
21.What do you think the underlined word fatigue in the second paragraph might mean
A. increase B. tiredness C. difficulty D. improvement
22.Which of the following is TRUE
A. Half of the young people around the world need glasses.
B. Scientists have found out how digital devices affect our eyesight.
C. Using smartphones or computers continuously increases the risk of myopia.
D. The more quickly you get used to the screen, the better you can protect your eyesight.
三、阅读填空:本大题共1小题,共10分。
23.阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The animated film Ne Zha 2 has become _________huge success in the film industry. Directed by Jiaozi (Yang Yu), it continues the exciting story of Ne Zha and Ao Bing from the first movie.
The film shows unusual character _________(grow). Ne Zha, once known _________his rebellious (叛逆的) nature, learns to care _________(deep) for his friends and understand his true self. His friend Ao Bing, who used to struggle with personal troubles, changes into a brave warrior. In one powerful scene, Ao Bing speaks out courageously, “ If there’s no path, I’ll create one!” The _________(forget) part is the final battle, _________characters use amazing weapons (武器) like the shape-changing Tianyuan Ding. The fast-paced fighting and excellent special _________(effect) leave a strong impression.
Beyond the action, Ne Zha 2 teaches important life lessons. It encourages people to stay brave when _________(face) difficulties, fight for what is right, and value friendship. These themes resonate (共鸣) with both young and adult audiences.
The film _________(break) box office records, earning an astonishing amount in its first week. It also received high praise from critics and viewers, currently holding an 8.6/10 rating on major review platforms. Many people praise _________(it) perfect mix of cultural elements (元素), exciting storytelling, and positive messages.
四、书面表达:本大题共1小题,共15分。
24.近年来,随着社会发展,校园欺凌 (campus bullying) 已成为突出的问题,它引起了社会普遍关注,请结合自己对校园欺凌事件的认知,适当发挥,写一篇英语短文,分析一下校园欺凌发生的原因及预防措施。
要点提示:
1.校园欺凌涉及多种因素,如:1)缺乏家庭之爱与温暖;2)故意吸引关注;3)不良影视的影响;4)……
2.可以采取的预防或应对措施:1)家庭、学校与社会需齐心协力;2)作为学生,尊重他人,不要拿别人的缺陷开玩笑;3)遭到欺凌,及时报告给老师、家长或报警;4)……
参考词汇:bully n./v. 欺凌 factor [C] n. 因素 disability n.残疾
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
五、其他:本大题共1小题,共5分。
25.阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you looking for effective ways to develop a lasting good habit As we all know, this process can be challenging. But with the right strategies, you can easily develop good habits. _________
Start by making a firm decision. Find and decide the specific habit you want to adopt, and then remind yourself to carry it out. For example, if your goal is to wake up early for exercise, set an alarm to remind yourself to do it.
_________Every new habit needs to be strengthened through practice. When you keep practicing, your brain starts to automate (自动化) the process, reducing the mental effort required to complete the activity. Practice is what turns a purposeful action into firm habit. The more you practice, the more natural and effortless the habit will become.
Seek support from others. Sharing your goal with friends or family members can provide you with the encouragement you need. _________Having a support system in place can make the habit-forming process more enjoyable and successful.
Be persevering (坚持不懈的). Developing a new habit in your life often tests your perseverance. Being devoted to this process means getting over difficulties and keeping your course. _________Then you will understand that habit formation is not an overnight success, but a result of sticking it out.
Give yourself some rewards. Rewards anytime and anywhere can play an important role in strengthening your new habit positively. In this way, you will gradually connect the pleasure of receiving rewards with practicing the new habit. _________Eventually, you will look forward to participating (参与) in the new habit.
A. Practice makes perfect.
B. Improve your practical skills.
C. Here are some methods you can turn to.
D. For some, the process is much simpler and comes naturally.
E. This devotion ensures that the habit gradually becomes part of your life.
F. They can celebrate your progress and offer advice when you face challenges.
G. The connection of them will turn into the driving force for you to continue with it.
答案和解析
1~15.【答案】C、B、C、D、A、B、C、A、D、B、A、D、C、B、A
【解析】本文通过一个孩子对父母之间爱的疑惑,揭示了爱并非总是通过浪漫的方式表达,而是隐藏在生活的细节中。
1. 句意:他们的行为方式并不像我在书中读到的或在电视上看到的那样浪漫。
same相同的;different不同的;romantic浪漫的;familiar熟悉的。根据“Sometimes I really doubt whether there is love between my parents.”可知,此处作者质疑父母之间没有爱,是因为父母没有像书籍或者影视剧中那样浪漫的方式相处。故选C。
2. 句意:甚至在特殊的日子里给彼此送花也几乎看不到。
used使用;seen看到;mentioned提到;admired羡慕。根据“Even sending flowers to each other on some special days”可知,此处指作者很少见到父母给彼此送花的行为。故选B。
3. 句意:一天,母亲正在修补被子。
making制作;washing洗;repairing修理;breaking打破。根据“Look at this thread”可知,下文提到针线,故此处是母亲正在修补被子。故选C。
4. 句意:“什么?”她回答道,仍在工作。
reminded提醒;refused拒绝;repeated重复;replied回答。根据“What ”可知,此处指母亲回答。故选D。
5. 句意:母亲停下工作,惊讶地看着我。
surprise惊讶;silence沉默;disbelief怀疑;relief宽慰。根据“My mother stopped her work”可知,此处母亲停下工作,应该是很惊讶。故选A。
6. 句意:然后,她低下头继续工作。
raised抬起;bowed低头;shook摇头;nodded点头。根据“continued to do her work”可知,母亲继续工作,故此处指她低下头。故选B。
7. 句意:我感到很尴尬,不知该怎么办。
ashamed羞愧;tired疲倦;embarrassed尴尬;bored无聊。根据“I was afraid that I had hurt her feelings”可知,作者担心自己的问题伤害了母亲的感情,故此处是感到尴尬。故选C。
8. 句意:有时线会露出来,但大多数时候它藏在被子里。
appears出现;disappears消失;develops发展;remains保持。根据“it hides in the quilt”可知,此处描述线藏在被子里,但是有时会露出来。故选A。
9. 句意:线确实使被子结实耐用。
large大的;soft柔软的;beautiful美丽的;strong结实的。根据“and durable”可知,此处描述线的作用,strong“结实的”符合语境。故选D。
10. 句意:直到第二年春天我才明白她的话。
unless除非;until直到;after之后;since自从。根据“the next spring”可知,此处指直到第二年春天我才明白。故选B。
11. 句意:他们从医院回来后,看起来都很苍白。
pale苍白;weak虚弱;happy快乐;well健康。根据“My father suddenly got sick seriously. My mother had to stay with him in the hospital for a month.”可知,父亲生病了,母亲在医院照顾父亲一个月,可推知从医院回来时他们应该看起来很疲惫苍白。故选A。
12. 句意:父亲从未如此温柔。
friendly友好;excited兴奋;calm平静;gentle温柔。根据“he said gently.”可知,此处指父亲变得温柔。故选D。
13. 句意:从他的眼神中,我知道他深爱着母亲。
Staring at盯着;Seeing看到;Reading阅读;Watching观看。根据“…his eyes, I know he loves my mother deeply”可知,此处指作者从父亲的眼神中读懂了他对母亲的爱。故选C。
14. 句意:我曾经以为爱意味着鲜花、礼物和甜蜜的吻。
included包括;meant意味着;needed需要;showed展示。根据“flowers, gifts and sweet kisses”可知,作者原本意为爱意味着鲜花、礼物和甜蜜的吻。故选B。
15. 句意:爱是内在的,使生活坚强而温暖。
inside内在的;outside外在的;below在……下面;above在……上面。根据“love is just a thread in the quilt of our life”,可知爱是我们生活这床被子里的一根线,故是在里面的。故选A。
16~18.【答案】A、C、B
【解析】本文主要讲述了读者们对杂志中不同故事和文章的反馈和感受。
1. 细节理解题。根据“I remember reading this fascinating story when it was first published in the December 1964 Reader’s Digest. I told my fourth-grade teacher about it, and she asked me to read the story to the class. The class loved it!”可知,Dale Barnard在四年级时向全班同学朗读了《The Bear Who Came to Dinner》这个故事,并且全班同学都很喜欢。因此,这个故事可能最吸引儿童。故选A。
2. 细节理解题。根据“The story of Bev Wedelstedt’s difficult experience on Colorado’s Grays Peak was a real heart warmer. After six strangers took turns carrying her down the mountain after she injured her leg, Wedelstedt summed up her donor’s generosity with the words: ‘I’m still in awe.’ After reading the story, I must say I’m still in ‘aww’!”可知,Mike Adamkosky被陌生人帮助Bev Wedelstedt的故事所感动。故选C。
3. 推理判断题。根据第一段“These heartfelt letters offer various opinions and reactions to the stories and articles featured in our magazine. We are honored to share these insights with you, as they not only reflect the richness of our content but also the depth of engagement from our readers.”可知,这四封信的共同点是它们反映了杂志内容的丰富性。故选B。
19~22.【答案】C、A、B、C
【解析】本文是一篇说明文,主要讲述了科学家们对年轻人长时间使用电子设备与近视之间关系的研究发现。
1. 主旨大意题。根据全文内容可知,文章主要讲述了科学家们对年轻人长时间使用电子设备与近视之间关系的研究发现。故选C。
2. 细节理解题。根据第二段“Researchers have found high levels of looking at a phone ... a 30 percent higher risk of short-sightedness,...which risk rose to around 80 percent.”可知,科学家们通过列举数字来支持他们的观点。故选A。
3. 词句猜测题。根据第三段“Staring at a screen continuously for hours on end causes focusing fatigue.”可知,连续几个小时盯着屏幕会导致聚焦疲劳。fatigue在这里指的是眼睛的疲劳。故选B。
4. 推理判断题。根据第二段“Researchers have found high levels of looking at a phone ... a 30 percent higher risk of short-sightedness,...which risk rose to around 80 percent.”可知,连续使用智能手机或电脑会增加近视的风险。故选C。
23.【答案】a
growth
for
deeply
unforgettable
where
effects
facing
has broken
its
【解析】【导语】本文是一篇关于动画电影《哪吒2》的影评。文章主要讲述了该电影在剧情、角色成长、特效、主题等方面的亮点,并提到它在票房和口碑上取得的巨大成功。
(1)句意:动画电影《哪吒2》在电影界取得了巨大成功。空处修饰单数名词success,且huge首字母发辅音音素,所以用不定冠词a修饰,故填a。
(2)句意:这部电影展现了不同寻常的人物成长。空处作know的宾语,所以用grow的名词形式growth“成长”,故填growth。
(3)句意:哪吒,曾经以叛逆的本性而闻名,他学会了深切地关心他的朋友,并了解了真实的自我。根据“Ne Zha, once known … his rebellious nature”可知,此处是固定短语be known for“因……而闻名”,在句中作状语,所以省略了be。故填for。
(4)句意:哪吒,曾经以叛逆的本性而闻名,他学会了深切地关心他的朋友,并了解了真实的自我。空处修饰动词care,所以用deep的副词形式deeply,故填deeply。
(5)句意:令人难忘的部分是最后的战斗,角色们使用了神奇的武器,比如会变形的天元鼎。根据“The … ...part is the final battle”及语境可知,此处是介绍令人难忘的场景,结合所给词,用unforgettable表示“令人难忘的”,形容词作定语。故填unforgettable。
(6)句意:令人难忘的部分是最后的战斗,角色们使用了神奇的武器,比如会变形的天元鼎。根据“the final battle, … characters use amazing weapons”可知,空处引导非限制性定语从句,先行词为battle,表示地点,故用关系副词“where”,故填where。
(7)句意:快节奏的打斗和出色的特效给人留下了深刻的印象。根据“excellent special... leave a strong impression.”可知,空处在句中作主语,所以用名词,此处表泛指用复数名词,故填effects。
(8)句意:它鼓励人们在面对困难时保持勇敢。根据“when … (face) difficulties”可知,空处省略了主谓语,所以此处需要填写现在分词facing,故填facing。
(9)句意:这部电影打破了票房纪录,第一周就赚了惊人的钱。根据“The film … (break) box office records”可知,此处强调对现在造成的影响,所以用现在完成时(have/has done),主语是单数名词,所以助动词用has。故填has broken。
(10)句意:许多人称赞它完美融合了文化元素、激动人心的故事和积极的信息。根据“...perfect mix of cultural elements”可知,空处修饰名词短语,所以用it的形容词性物主代词its,故填its。
24.【答案】In recent years, campus bullying has become a prominent issue, drawing widespread attention from society.
This phenomenon involves multiple factors, including lack of family love and warmth, intentional attention-seeking, negative influences from media, and peer pressure.
To address this problem, it is essential for families, schools, and society to work together. Students should respect others and avoid making fun of others’ disabilities. If bullied, victims should report the incident to teachers, parents, or even the police promptly.
【解析】【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:根据所给要点提示分析校园欺凌的原因及预防措施,注意内容齐全,语法正确,语句通顺。
[写作步骤]
第一步,引入话题,指出校园欺凌的普遍性;
第二步,分析校园欺凌的原因,包括家庭、个人和社会因素;
第三步,提出预防和应对措施,强调家庭、学校和社会的合作以及学生的责任。
[亮点词汇]
①prominent issue 突出的问题
②widespread attention 广泛关注
③peer pressure 同伴压力
[高分句型]
To address this problem, it is essential for families, schools, and society to work together.(不定式作目的状语)
25.【答案】C
A
F
E
G
【解析】【导语】本文主要介绍如何养成良好的习惯。
(1)根据上文“But with the right strategies, you can easily develop good habits.”及下文介绍养成良好的习惯的方法可知,选项C“这里有一些你可以求助的方法。”符合语境。故选C。
(2)根据下文“Every new habit needs to be strengthened through practice.”可知,此处强调练习,选项A“熟能生巧。”符合语境。故选A。
(3)根据上文“Sharing your goal with friends or family members can provide you with the encouragement you need.”及下文“Having a support system in place can make the habit-forming process more enjoyable and successful.”可知,此处与寻求朋友或家人的支持有关,选项F“他们可以庆祝你的进步,并在你面临挑战时提供建议。”符合语境。故选F。
(4)根据上文“Being devoted to this process means getting over difficulties and keeping your course.”并结合选项可知,专注于这个过程意味着克服困难,坚持自己的方向,选项E“这种专注确保了习惯逐渐成为你生活的一部分。”符合语境。故选E。
(5)根据上文“In this way, you will gradually connect the pleasure of receiving rewards with practicing the new habit.”并结合选项可知,此处与奖励与习惯的联系有关,选项G“它们之间的联系会成为你坚持下去的动力。”符合语境。故选G。
第1页,共1页

展开更多......

收起↑

资源预览