四川省广元市2025-2026学年上学期八年级英语期中测试题(含答案,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

四川省广元市2025-2026学年上学期八年级英语期中测试题(含答案,含听力原文及音频)

资源简介

1【答案】C
【原文】W: Do you know any unusual schools around the world, Tom
M: Yes. I know some children live far away from school. They can learn at home through the Internet.
2【答案】C
【详解】W: Tom, did your father drive you to your grandparents’ home last vacation
M: No. He was busy with his work. I rode to their house.
3【答案】B
【原文】A: Look! Tom and Mike are running. Is Tom taller than Mike
B: No. Mike is one hundred seventy-five centimeters and Tom is only one hundred seventy centimeters.
4【答案】B
【原文】Ann likes talk shows very much, because she thinks they are interesting.
5【答案】A
【原文】A: Do you know any unusual schools around the world
B: Yes, I know about the boat school in Bangladesh.
6【答案】A
【原文】A: Mike is taller than Nick.
B: Yes, but he’s shorter than Jack.
Q: Who’s the tallest
7【答案】C
【原文】W: Can you pass me a pair of scissors, Andy
M: Yes, here you are.
8【答案】C
【原文】A: Did you go to the arts festival this year, Tom
B: Yes. I saw some bands on Saturday and some theater groups on Sunday.
9【答案】C
【原文】A: Hi mom. I’m home.
B: Shh! Don’t shout. Your dad’s sleeping in the bedroom.
10【答案】B
【原文】A: Who is more outgoing, Tom or Jerry
B: Jerry is more outgoing than Tom, but Tom is more hard-working.
Q: What’s Tom like
【答案】11.C 12.B
【原文】M: What subject do you like best, Wang Mei
W: I like English best but I am not good at it this term. Can you help me, Jim
M: Sure.
W: Thank you a lot. What time is convenient for you
M: I am free on Sunday afternoon.
Question: What’s Wang Mei’s favourite subject
Question: When will Jim help Wang Mei with her English
【答案】13.A 14.B 15.A
【原文】W: Hi, Tom! What are you doing
M: I’m writing a letter to Mike.
W: Why not call him
M: We had a fight last Sunday. I’m writing to say sorry to him.
W: What happened
M: He broke my favorite cup. It was a gift from my grandma. I got very angry and said some things I didn’t mean.
W: I’m sure he didn’t mean to break it.
M: I know. After I calmed down, I realized I had been wrong.
【答案】16.C 17.B 18.A 19.A 20.C
【原文】
There is a popular club in many US middle schools. It’s Homework Club. Students call their school’s Homework Club the “fun club”. More and more students spend their afternoons at these clubs.
The US middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the Homework Club is just for them to do their homework. The club is quiet and it’s good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students’ questions and help with their work.
When they finish their homework, the students can go home. Then they play games or watch TV happily。
21.B
【详解】句意:今天的报纸上有什么特别的事情吗?
考查代词辨析。something通常用于肯定句中,表示“某事”或“某物”;anything则用于否定句和疑问句中,表示“任何事”或“任何物”;nothing表示“没有事”或“没有物”;everything表示“每件事”或“所有事物”。根据“special in today’s newspaper”可知,是指报纸上有任何特别的事情吗,由于此处是一个一般疑问句,所以应该使用anything。故选B。
22.A
【详解】句意:——汤姆给我买了一个大生日蛋糕。这对我来说是一个大惊喜。——是的,我们在聚会上都感到很惊讶。
考查surprise和surprised用法。surprise惊喜,名词;surprised感到惊讶的,形容词,修饰人;surprising令人惊讶的,形容词,修饰物。根据“a big”可知,第一个空应填名词surprise,表示一个大惊喜;根据“we were all ... at it”可知,第二个空用形容词surprised,作表语,修饰人,表示我们都感到很惊讶,be surprised at“对……感到惊讶”。故选A。
23.B
【详解】句意:今年秋天我们举办了两场家庭聚会。一场在中秋节,另一场在国庆节。
考查不定代词。other其他的,后跟名词复数;the other两者之中另一个;another三者或三者以上中的另一个;the others其余的全部。根据“We had two family parties this autumn.”可知,此处指两个中的另一个,应用the other。故选B。
24.A
【详解】句意:——妈妈,我想买一些小说。——在选书之前,你最好浏览几页,看看这本书对你来说是容易还是难。
考查动词短语辨析。look through浏览;look for寻找;look at看,强调看的动作;look out小心。根据“Before choosing a book”和“some pages to know whether it’s easy or hard for you”可知,这里需要一个表示“快速查看内容”的短语,look through符合语境,指通过浏览书页判断书籍难度。故选A。
25.A
【详解】句意:——你度假时买东西了吗?——是的,我给父母买了些有趣的东西。
考查不定代词。something某样东西;nothing没什么东西。形容词修饰不定代词时需后置;根据“Yes”可知,是买了一些东西。故选A。
26.B
【详解】句意:——嘿,看你在往哪儿走!——哦,非常抱歉。我没有注意到。
考查动词时态。根据“Hey, look where you are going”可知,此处在提醒对方走错路了;根据“Oh, I’m terribly sorry.”可知,对方开始解释原因,原因应指过去发生的动作,因此用一般过去时,表示“我刚才没注意到”。故选B。
27.B
【详解】句意:重要的是战胜你的恐惧并尝试新事物。这就是你成长的方式。
考查动词不定式作主语的用法。结合语境可知,“It’s + 形容词 + to do sth”是固定句型,意为“做某事是……的”,其中“it”是形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语。故选B。
28.A
【详解】句意:他们看那部无聊的电影时都感到无聊。
考查形容词辨析。bored感到无聊的;boring令人无聊的。第一个空修饰主语“They”,需用bored;第二个空修饰“film”,需用boring。故选A。
29.B
【详解】句意:最后,这个可怜的男孩死了。但人们不知道他死亡的原因。
考查形容词和名词。died死亡,动词过去式;death死亡,名词;dead死的,形容词;die死亡,动词原形。根据“At last, the poor boy was ...”可知第一空表示男孩死了,用形容词dead表示“死了的”,作表语;再由“But people didn’t know the reason for his ...”可知不知道死因,his后接名词death表示“死亡”。故选B。
30.A
【详解】句意:你应该在考试中细心点,你越仔细,犯的错误就会越少。
考查形容词比较级。“The+比较级,the+比较级”意思是“越……,就越……”。由“The…you are”可知,be动词后加形容词,所以该空填形容词的比较级。careful“仔细的”是形容词;carefully“仔细地”是副词,所以第一空填careful的比较级more careful。由“the…mistakes you’ll make.”可知,该空修饰可数名词复数mistakes。less“更少”,是little的比较级,修饰不可数名词;fewer“更少”,是few的比较级,修饰可数名词复数,所以第二空填few的比较级fewer。故选A。
31.A 32.C 33.B 34.D 35.B 36.C 37.A 38.B 39.C 40.D
【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了作者对于朋友和友谊的看法,通过描述自己与两个性格迥异的朋友的关系,表达了朋友之间不必完全相同的观点。
31.句意:你对朋友和友谊有什么看法?
think of认为;give up放弃;listen to听;point out指出。根据下文“Are they very important to you ”可知,此处是问对朋友和友谊的看法。故选A。
32.句意:有些朋友可能有不同的想法和兴趣,有些朋友喜欢做和你一样的事情。
notes笔记;subjects科目;interests兴趣;colors颜色。根据下文“You may like the friends with the same interests as you.”可知,此处是不同的人有不同的想法和兴趣。故选C。
33.句意:你喜欢和你不同还是相同的朋友?
fresh新鲜的;different不同的;easy容易的;slow慢的。根据“the same as you”可知,此处是问喜欢与自己不同还是相同的朋友,be different from“与……不同”。故选B。
34.句意:我有两个好朋友,彼得和詹姆斯。
one一;three三;four四;two二。根据“Peter and James”可知,是两个朋友。故选D。
35.句意:我是一个安静的男孩,彼得也很安静。
funny有趣的;quiet安静的;shy害羞的;strict严格的。根据“Peter is also quiet”可知,此处是作者也很安静。故选B。
36.句意:我们都喜欢读书和上网。
all三者或三者以上都;each每个;both两者都;some一些。根据上文“Peter is like me.”可知,是作者和彼得两个人都喜欢读书和上网,both表示两者都。故选C。
37.句意:周末,我们经常一起去图书馆或在电脑上玩游戏。
play玩;fly飞;read读;see看见。根据“games on the computer”可知,此处是在电脑上玩游戏。故选A。
38.句意:他喜欢打球,他比我们更健康。
stops停止;likes喜欢;hates讨厌;finishes完成。根据“he is healthier than us”可知,此处是他喜欢打球。故选B。
39.句意:他活泼多了,经常逗我们笑。
stressed紧张的;important重要的;lively活泼的;tired累的。根据“often makes us laugh”可知,此处是他很活泼。故选C。
40.句意:你同意我的看法吗?
follow跟随;fill装满;start开始;agree同意。根据“with me”可知,此处是问是否同意作者的看法,agree with sb.“同意某人的观点”。故选D。
41.A 42.B 43.C 44.D 45.A 46.C 47.C 48.D 49.B 50.A
【导语】本文讲述了史密斯夫妇有三个孩子,他们努力工作让孩子过上好生活,但因各种情况家庭角色发生变化,最后史密斯先生认识到问题并和妻子一起承担家务,还教导孩子参与家务。
41.句意:他们努力工作让他们的孩子过上好生活。
hard努力地;heavily沉重地;alone独自;comfortably舒适地。根据“to make their children have a good life”可知,是努力工作让孩子过上好生活,work hard“努力工作”,故选A。
42.句意:但是由于家务活,对史密斯太太来说,生活变得更加艰难。
homework家庭作业;housework家务;jobs工作;children孩子。根据“After she came back from work, she had to sweep the floor and fold the clothes.”可知家务活让她的生活更艰难,故选B。
43.句意:更重要的是,她还得去超市买些东西,为家人做晚饭。
open打开;sell卖;buy买;lend借出。根据“go to the supermarket”可知,去超市是买东西,故选C。
44.句意:史密斯先生一开始不帮她,所以史密斯太太也不高兴,感到很累。
also也,用于肯定句句中;either也,用于否定句句末;neither两者都不;too也,用于肯定句句末。此句是肯定句,且在句末,用too表示“也”,故选D。
45.句意:当史密斯太太在外面工作时,史密斯先生待在家里在网上找工作。
working工作;shopping购物;playing玩;running跑。根据“While Mrs Smith was...outside, Mr Smith stayed at home”以及前文内容可知,史密斯先生失业了,所以现在是史密斯太太在外面工作,史密斯先生在家找工作,照顾孩子,两处形成对比,故选A。
46.句意:当史密斯太太在外面工作时,史密斯先生待在家里在网上找工作。
looked at看;looked up查阅;looked for寻找;looked after照顾。根据“Mr Smith lost his job in March, 2025”可知,失业后在网上找工作,故选C。
47.句意:他自己照顾孩子,做所有的家务。
by ourselves我们自己;by myself我自己;by himself他自己;by themselves他们自己。根据“He looked after the children and did all the housework”可知,史密斯先生自己照顾孩子和做家务,用反身代词himself,故选C。
48.句意:他向史密斯太太道歉,并承诺不会让她独自做家务。
spoke说;asked问;noticed注意到;promised承诺。根据“he wouldn’t let her do the housework by herself”可知,是承诺不会让她独自做家务,故选D。
49.句意:我们应该尽自己的一份力让我们的家干净整洁。
big大的;tidy整洁的;funny有趣的;terrible糟糕的。根据“making our home clean”可知,是让家干净整洁,故选B。
50.句意:仅仅在学校取得好成绩是不够的,你们还需要学会照顾自己。
grades成绩;gifts礼物;feelings感受;vacations假期。根据“at school”可知,在学校是取得好成绩,故选A。
51.A 52.C 53.B 54.C 55.B
【导语】本文主要介绍了2025年12月20日至2026年2月19日举办的“地球艺术节”,包括适合参观的地点、节日票价以及住宿方式等。
51.细节理解题。根据“Hands-on Art”部分“People come to this place to play and have fun. It is perfect for kids and families if they want to learn and play together.”可知,适合孩子和家庭一起学习玩耍的地方是Hands-on Art。故选A。
52.细节理解题。根据“Mirror Wonderland (镜仙境)”部分“It is at the foot of the hill.”可知,镜仙境在山脚下。故选C。
53.细节理解题。根据“The History Museum”部分“The old things and artworks on show help visitors learn about history.”可知,历史博物馆能告诉人们历史相关内容。故选B。
54.细节理解题。根据“Price for the festival”部分“ 100 for grown-ups; half price for children.”可知,成人100元;儿童半价,故14岁的Lucy费用为100÷2=50元,其父母(2 位成人)费用为100×2=200 元,总费用为200+50=250元。故选C。
55. 推理判断题。通读全文可知,文章围绕“地球艺术节”展开,介绍了参观地点、票价、住宿等旅行相关信息,核心是邀请人们参与该节日活动。所以,这篇文章应是写给游客的。故选B。
56.A 57.D 58.C 59.A 60.D
【导语】本文先引出孩子做家务的话题,接着介绍了一种让孩子做家务的有效方法,最后阐述了做家务对孩子成长的重要性,整体目的是鼓励孩子多做家务。
56.推理判断题。根据“Does anybody like doing housework Should children do housework ”可知,文章开头引出了关于孩子做家务的话题。所以作者是通过提问的方式导入文本的。故选A。
57.主旨大意题。根据“Nurafiza came up with a rewarding plan for her two sons at home and put it online. She gave them money for some housework. Nurafiza also opened a ‘supermarket’ at home for her kids. The money she gave to her kids was a kind of prop.”可知,主要讲述了Nurafiza为她的两个儿子制定了一个奖励计划,给做家务的孩子钱,在家开超市,钱是道具,都是对计划的具体说明。故选D。
58.词句猜测题。根据“Many parents began to imitate her. In other words, they use the same way to teach their children.”可知,In other words,即换句话说,因此前后表达的意思相近,即很多父母开始用和她一样的方法教孩子,所以imitate意思是“模仿”。故选C。
59.篇章结构题。文章第一段通过提问引出孩子做家务的话题;第二、三段讲述马来西亚妈妈Nurafiza想出的让孩子做家务的奖励计划以及取得的效果;第四段阐述做家务对孩子成长的重要作用。故选A。
60.主旨大意题。文章先引出孩子做家务的话题,接着介绍了一种让孩子做家务的有效方法,最后阐述了做家务对孩子成长的重要性,整体目的是鼓励孩子多做家务。故选D。
61.D 62.B 63.D 64.A 65.D
【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了害羞的表现、成因及其影响,并指出适度的害羞并非坏事,但过度害羞可能带来负面影响。
61.细节理解题。根据文章第1段“It’s said that about eighty percent of the middle school students feel afraid to be the center of attention.”可知,约80%的中学生对成为关注中心感到害怕。故选D。
62.词句猜测题。根据文章第2段“They won’t go to a restaurant because they are too nervous to order.”结合上下文可知,“nervous”与“worried”语义相近,表示因害羞而产生的紧张情绪。故选B。
63.细节理解题。根据文章第2段“Some are afraid to meet new people, so they don’t like to go outside. This kind of shyness can be bad for a person.”可知,因害怕见人而不外出,这种害羞可能对个人有害。故选D。
64.细节理解题。根据文章第3段“Shy people are even cleverer because they think more and talk less.”可知,害羞的人更聪明,是因为他们思考更多、说话更少。故选A。
65.最佳标题题。全文围绕害羞的利弊展开,既提到适度害羞的积极面,也指出过度害羞的负面影响。选项D“Being shy, good or bad ”最能概括全文主旨。故选D。
66.C 67.E 68.D 69.A 70.B
【导语】本文主要讲述了结交朋友和保持友谊的建议。
66.根据“Your friends will listen to you when you speak, and will take care of you when you are sick.”可知,此处在讲朋友在人生中的作用,选项C“此外,他们会在你的人生旅途中一直陪伴你”符合语境。故选C。
67.根据下文“◆Make friends with a person who is easy to get along with.”等具体建议可知,此处应为总起句,选项E“这里有一些建议”符合语境。故选E。
68.根据“Friends should always be ready to help each other.”可知,朋友之间应互帮互助,选项D“当你的朋友遇到麻烦时,帮他/她一把”符合语境。故选D。
69.根据“Even the best friends may have a quarrel (争吵) sometimes.”可知,即使最好的朋友也可能争吵,选项A“如果发生争吵,不要让它持续太久”符合语境。故选A。
70.根据“The longer it is kept (被保存), the better it will be.”可知,保存越久,越醇美的东西应该是酒,以酒比喻友谊,选项B“它就像一瓶酒”符合语境。故选B。
71.to have 72.more outgoing 73.the 74.as 75.in 76.talking 76.clearly 78.laughed 79.myself 80.friends
【导语】本文讲述了友谊的重要性,并以作者与好友Lisa的友谊为例,描述了两人性格的差异、共同的兴趣爱好以及Lisa在作者遇到困难时的支持。
71.句意:拥有很多朋友是很棒的。此处考查“It’s+adj.+to do”结构,It作形式主语,动词不定式作真正的主语,因此此处应用动词have的不定式to have。故填to have。
72.句意:她比我更外向。根据than可知此处用比较级,outgoing的比较级为more outgoing。故填more outgoing。
73.句意:现在我们在同一个班级。in the same class“在同一个班级”,same前需加定冠词the。故填the。
74.句意:有时我希望我能和Lisa一样漂亮。固定搭配as…as“和……一样”,中间用形容词原级beautiful。故填as。
75.句意:Lisa和我有很多共同点。固定搭配have…in common“有……共同点”。故填in。
76.句意:我们喜欢一起做很多事情并谈论不同的事情。and连接并列结构,前面enjoy doing,此处talk也应用动名词talking。故填talking。
77.句意:但我没有听清楚老师说的话。此处修饰动词know,需用副词clearly“清楚地”。故填clearly。
78.句意:所有同学都嘲笑我。and连接并列句,前面“the teacher said…”是一般过去时,此处也用一般过去时,laugh的过去式为laughed。故填laughed。
79.句意:我为自己感到难过。此处宾语与主语是同一人,应用“I”的反身代词myself“我自己”。故填myself。
80.句意:我很高兴她是我好朋友之一。one of后接可数名词复数friends“朋友们”。故填friends。
81.activities 82.happily 83.enjoyable 84.felt 85.health
【导语】本文主要讲述了作者在上个暑假的日常生活和收获,以及这些活动带来的积极影响。
81.根据第二段“During my last summer vacation, it was really hot so I didn’t take part in many outdoor activities.”可知,由于天气炎热,作者没有参加很多户外活动。名词activities符合语境。故填activities。
82.根据第三段“In the afternoon, I usually went to the swimming pool. It made me active and happy.”可知,游泳让作者感到快乐;结合题干“I went swimming actively and...”可知,空处应填happy的副词形式happily,用于修饰动词短语went swimming。故填happily。
83.根据第三段“I enjoyed keeping a diary to remember the great things.”可推知,写日记对作者来说是愉快的,令人享受的。因此,空处应填形容词enjoyable“愉快的,令人享受的”作表语。故填enjoyable。
84.根据第四段“And I not only studied well but also became as good at swimming as a fish.”可知,作者变得像鱼一样擅长游泳;结合题干“I...like a fish when I swam.”可知,当作者游泳时,他觉得自己像一条鱼。feel like“感觉像”,此处表示过去发生的动作,应用一般过去时,所以动词feel要变成过去式felt。故填felt。
85.根据第四段“Now I am in good health and high spirits.”可知,作者现在身体健康,精神饱满。名词health“健康”符合语境。故填health。
范文
Good morning, everyone! The person I admire most is Yuan Longping. He was a great scientist who worked hard to develop hybrid rice. His research helped solve food problems for millions of people.
I admire him because he never gave up and always cared about others. His story influences my dream deeply. I want to be a helpful person like him. To achieve my dream, I will study hard and learn from his spirit.
Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:以一般过去时为主,描述袁隆平的过往身份、奋斗经历,符合对已故人物的事迹叙述逻辑;用一般现在时表达自身的敬佩之情、榜样的持续影响及未来的行动决心,时态区分清晰,衔接自然;
③提示:文章完整覆盖核心要点,包含“敬佩对象、人物身份与贡献、敬佩原因、对自身的影响”,内容简洁凝练,无冗余信息,逻辑连贯,词数符合80左右的要求。
[写作步骤]
第一步,开篇问候听众,直接点明“最敬佩的人是袁隆平”,用一句话概括其身份与核心贡献,快速切入主题,让听众迅速了解演讲核心;
第二步,阐述敬佩的原因,从“坚持不懈”和“关心他人”两个核心品质切入,再衔接榜样对自身的影响,说明自己的梦想与行动方向,让“敬佩”不仅停留在情感层面,更落实到具体规划上;
第三步,以简洁的“Thank you!”收尾,符合演讲稿的格式规范,收束自然有力,既完成了内容传递,又保持了演讲的简洁性。
[亮点词汇]
①admire敬佩
②develop hybrid rice研发杂交水稻
③never gave up永不放弃
④care about others关心他人
⑤influence deeply深刻影响
⑥achieve my dream实现我的梦想
[高分句型]
①He was a great scientist who worked hard to develop hybrid rice.(“who”引导定语从句)
②I admire him because he never gave up and always cared about others.(“because”引导原因状语从句)
③To achieve my dream, I will study hard and learn from his spirit.(动词不定式作目的状语)2025年秋八年级英语上学期期中测试
考试时间:120 分钟 满分:150 分
第I卷 选择题(共三部分100分)
第一部分 听力测试(30分)
第一节:听对话选图片。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
1.Which picture are the speakers talking about
A. B. C.
2.How did Tom get to his grandparents’ home
A. B. C.
3. Who is taller
A. B. C.
4.What kind of TV show does Ann like
A.B. C.
5.What kind of school can you see in Bangladesh
A. B. C.
第二节:听短对话选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
6.Who is the tallest
A.Jack. B.Nick. C.Mike.
7.What does the girl want
A.A tape. B.Some coloured paper. C.A pair of scissors.
8.When did Tom see some theatre groups
A.On Friday. B.On Saturday. C.On Sunday.
9.What is the boy’s father doing
A.Swimming B.Reading C.Sleeping
10. What’s Tom like
A.He is more outgoing. B.He is more hard-working. C.He is lazier.
第三节: 听长对话选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
听对话,回答以下各小题。
11.What’s Wang Mei’s favourite subject
A.Physics. B.Maths. C.English.
12.When will Jim help Wang Mei with her English
A.On Saturday morning. B.On Sunday afternoon. C.On Saturday afternoon.
请听对话,回答各小题。
13.What is Tom doing
A.Writing a letter. B.Choosing a gift. C.Doing homework.
14.Who gave Tom the cup
A.His mom. B.His grandma. C.His best friend.
15.How does Tom feel now
A.Sorry. B.Angry. C.Happy.
第四节:听短文选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
16.Which club is popular in the US middle school
A.Reading Club. B.Computer Club. C.Homework Club.
17.When do students usually go to the club
A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.
18.Why do they go to the club
A.Because they need a quiet place to study.
B.Because they don’t have computers at home.
C.Because their teachers ask them to read in groups.
19.Who are there to help students
A.Teachers. B.Parents. C.Classmates.
20.What can students do when they go home
A.Chat with friends. B.Watch films. C.Play games.
第二部分 基础知识运用(共2节;30分)
第一节 单项选择(每小题1分,共10分)
21.Is there ________ special in today’s newspaper
A.something B.anything C.nothing D.everything
22.—Tom bought me a big birthday cake. It was a big ________ for me.
—Yeah, we were all ________ at it at the party.
A.surprise; surprised B.surprising; surprised
C.surprised; surprising D.surprise; surprise
23.We had two family parties this autumn. One was on the Mid-Autumn Festival and ________ was on the National Day.
A.other B.the other C.another D.the others
24.—Mom, I want to buy some novels.
—Before choosing a book, you’d better ________ some pages to know whether it’s easy or hard for you.
A.look through B.look for C.look at D.look out
25.—Did you buy anything on your vacation
—Yes, I bought ________ for my parents.
A.something interesting B.nothing interesting
C.interesting something D.interesting nothing
26.—Hey, look where you are going!
—Oh, I’m terribly sorry. ________.
A.I don’t notice B.I didn’t notice C.I won’t notice D.I haven’t noticed
27.It’s important ________ your fears and try new things. That’s how you grow.
A.fight B.to fight C.fighting D.fought
28.They were all ________ when they watched the ________ film.
A.bored; boring B.boring; bored C.bored; bored D.boring; boring
29.At last, the poor boy was ________. But people didn’t know the reason for his ________.
A.died; death B.dead; death C.dead; die D.died; die
30.You should be careful in the exam. The ________ you are, the ________ mistakes you’ll make.
A.more careful; fewer B.more carefully; less
C.more carefully; fewer D.more careful; less
完形填空(每小题1分,共20分)
A
Do you have lots of friends What do you 31 friends and friendship Are they very important to you Some of the friends may have different ideas and 32 , and some like doing the same things as you. Do you like friends 33 from or the same as you You may like the friends with the same interests as you. But I don’t really care.
I have 34 good friends, Peter and James. Peter is like me. I am a 35 boy, and Peter is also quiet. We 36 enjoy reading books and surfing the Internet. On weekends, we often go to the library or 37 games on the computer together. But James is very different from us. He 38 playing ball games, and he is healthier than us. He is much more 39 and often makes us laugh.
It is not necessary (必需的) for friends to be the same. Do you 40 with me
31.A.think of B.give up C.listen to D.point out
32.A.notes B.subjects C.interests D.colors
33.A.fresh B.different C.easy D.slow
34.A.one B.three C.four D.two
35.A.funny B.quiet C.shy D.strict
36.A.all B.each C.both D.some
37.A.play B.fly C.read D.see
38.A.stops B.likes C.hates D.finishes
39.A.stressed B.important C.lively D.tired
40.A.follow B.fill C.start D.agree
B
Mr and Mrs Smith have three children. They worked 41 to make their children have a good life. Mrs Smith had her last baby in November, 2024, and all the family were happy. But life became more difficult for Mrs Smith because of 42 . After she came back from work, she had to sweep the floor and fold the clothes. What was more, she had to go to the supermarket to 43 some things and cook dinner for her family. Mr Smith didn’t help her at first, so Mrs Smith was unhappy and felt tired 44 . Mr Smith lost his job in March, 2025. While Mrs Smith was 45 outside, Mr Smith stayed at home and 46 jobs on the Internet. He looked after the children and did all the housework 47 . He felt so tired. He knew how difficult Mrs Smith’s life was before. He said sorry to Mrs Smith and 48 that he wouldn’t let her do the housework by herself.
Now Mr Smith works in a school. He often does the housework with Mrs Smith after work. At the same time, he teaches his children to help with housework. “We should do our part in making our home clean and 49 . It’s not enough to just get good 50 at school, and you also need to learn to take care of yourselves,” Mr Smith said to his children.
41.A.hard B.heavily C.alone D.comfortably
42.A.homework B.housework C.jobs D.children
43.A.open B.sell C.buy D.lend
44.A.also B.either C.neither D.too
45.A.working B.shopping C.playing D.running
46.A.looked at B.looked up C.looked for D.looked after
47.A.by ourselves B.by myself C.by himself D.by themselves
48.A.spoke B.asked C.noticed D.promised
49.A.big B.tidy C.funny D.terrible
50.A.grades B.gifts C.feelings D.vacations
第三部分 阅读理解(共2节;40分)
第一节 阅读选择(每小题2分,共30分)
A
EARTH ART FESTIVAL 2025.12.20-2026.2.19 This year’s Earth Art Festival is like a party for art fans and nature e and join us for your holiday!
About places to visit. Hands-on Art People come to this place to play and have fun. It is perfect for kids and families if they want to learn and play together. Touch (触摸) the artwork and enjoy the surprising feeling.
> Mirror Wonderland (镜仙境) Artworks in this place make people think about happiness. It’s a nice place for grown-ups to visit and quietly look back on their childhood. It is at the foot of the hill. > Tunnel (隧道) of Light It is on the top of the hill. You can see how nature and art come together here. This place is also perfect for climbing lovers. Remember to return to the foot of the hill before 5 p. m. > The History Museum The museum is an ancient wooden (木质的) house. The old things and artworks on show help visitors learn about history. Please don’t touch things.
Price for the festival 100 for grown-ups; half price for children. * It doesn’t cover costs like food, boat rides and other things. Places to Live Camping is welcome, and a more comfortable one is to stay at a hotel by the river.
51.Which place is perfect for kids and families to learn and play together
A.Hands-on Art. B.Mirror Wonderland. C.Tunnel of Light.
52.Where is Mirror Wonderland
A.On the top of the hill. B.By the river. C.At the foot of the hill.
53.What can we know about the History Museum
A.It is a modern building.B.It tells people about history.C.It lets people touch the artwork.
54.If 14-year-old Lucy and her parents plan to go to this festival, how much should they pay
A. 150. B. 200. C. 250.
55.Who is the text written for
A.Sports. B.Tourists. C.Scientists.
B
①Does anybody like doing housework Should children do housework For some children, doing housework may be their last choice. For many parents, getting their children to do some housework is also one big headache. However, a Malaysian mother found a creative way.
②Nurafiza came up with a rewarding plan for her two sons at home and put it online. She gave them money for some housework. Nurafiza also opened a “supermarket” at home for her kids. They could buy candies there from 10:00 a.m. to 8:00 p.m. The money she gave to her kids was a kind of prop (道具).
③Because of this, Nurafiza’s children are now more love to do housework. Her post got over 15,000 likes and was shared over 27,000 times online. Many parents began to imitate her. In other words, they use the same way to teach their children.
④In fact, doing housework can play a very important role in children’s growth. First, it teaches children necessary skills for living, such as cooking and cleaning. Second, it is a good way to help children keep healthy. Third, it makes parents and children closer. Finally, a child can grow into a responsible (有责任感的) and independent (独立的) person by helping with the housework.
56.How does the writer begin the text
A.By asking questions. B.By giving examples.
C.By telling stories. D.By using old sayings.
57.What’s the main idea of Paragraph 2
A.Nurafiza’s mini market. B.Nurafiza’s two children.
C.Nurafiza’s online prop. D.Nurafiza’s rewarding plan.
58.What does the underlined word “imitate” mean in Paragraph 3
A.Invite B.Love C.Follow D.Believe
59.What’s the structure of the text
A. B. C. D.
60.What’s the purpose of the text
A.To ask parents to do housework. B.To teach kids how to do housework.
C.To let family do housework together. D.To encourage children to do more housework.
C
How do you feel when you have to make a speech in front of the class How do you feel when you go to a birthday party Do you get really shy It’s said that about eighty percent of the middle school students feel afraid to be the center of attention (关注). Some kids are born shy. Some become shy later because of their life experiences (生活经历).
It’s ok if you need some time to feel yourself again when you go to a new place or meet new people. In fact, everybody sometimes gets a little shy. Most people have red faces and talk in broken sentences when they get shy. But some are too shy. They won’t go to a restaurant because they are too nervous to order. Some are afraid to meet new people, so they don’t like to go outside. This kind of shyness can be bad for a person.
If shyness doesn’t stop you from doing anything you want to do, being shy isn’t a very big problem. Shy people are even cleverer because they think more and talk less. They are also good at working with others because they think more for other people. Some great people in history were shy, too.
You see, being shy isn’t all bad. But remember not to get good chances lost. If you have to sing a song at a birthday party or practice your spoken English in front of others, just do it! There’s nothing to be afraid of.
61.About ______ of the middle school students feel afraid of being the center of attention
A.50% B.60% C.70% D.80%
62.The underlined word “nervous” in Paragraph 2 means ______.
A.bored B.worried C.relaxed D.easy
63.What kind of shyness can be bad
A.You find it very hard to enjoy yourself at a party day
B.You feel a little nervous when you go to a new place
C.You have a red face when you answer questions in class.
D.You’re afraid to meet new people so you don’t go outside.
64.Why are some shy people cleverer
A.Because shy people think more and talk less.
B.Because they think more for others.
C.Because some great people in history were shy, too.
D.Because they are good with people.
65.What is the best title for this passage
A.Are you shy before others B.How to be popular with others
C.Find out what you’re like D.Being shy, good or bad
第二节: 补全短文(每小题2分,共10分)
根据文章内容,从方框中选出适当的选项补全短文。
Find and Keep Your Friendship
Every one of us, rich or poor, should at least have one or two good friends. Your friends will listen to you when you speak, and will take care of you when you are sick. 66
Everyone needs friends. Friendship can make us happier. How can we find a good friend and get on well with each other 67
◆Make friends with a person who is easy to get along with.
◆You should make friends with a person who has something in common with you.
◆ 68 Friends should always be ready to help each other.
◆Believe in each other. This is the most important thing in a friendship.
◆Even the best friends may have a quarrel (争吵) sometimes. 69 Try to make up with your friends soon.
Friendship is a kind of treasure in our life. 70 The longer it is kept (被保存), the better it will be.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.If this happens, don’t let your quarrel last too long.
B.It is like a bottle of wine.
C.Also, they will be together with you in your journey through life.
D.Give your friend a hand when he or she is in trouble.
E.Here is some advice.
第II卷 非选择题(共一部分50分)
第四部分 写(共3节;50分)
第一节 语法填空(每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的单词或括号内所给单词的正确形式。
Friends are very important in everyone’s life. It’s great 71 (have) many friends.
My best friend is Lisa. When I first met her, I was five. She is 72 (outgoing) than me. Now we are in 73 same class. I am not so beautiful. Sometimes I wish I could be as beautiful 74 Lisa.
Lisa and I have a lot 75 common. We both enjoy doing a lot of things together and 76 (talk) about different things. She always helps me with my math and I sometimes help her with her English. I once had to write a report (报告) on science, but I didn’t know what the teacher said 77 (clear). The next day, the teacher said my report was wrong and all my classmates 78 (laugh) at me. I felt very bad about 79 (I). Lisa was the only one who didn’t laugh at me.
I am shy and sometimes I feel that people don’t understand (理解) me. Lisa is friendly and smart. I am happy she is one of my good 80 (friend).
第二节: 信息提取(每小题2分,共10分)
阅读下面短文,根据短文内容,在下面的表格中填入与文章意思最符合的单词,每空填一词。
It seems that time always flies fast during vacations. I often have fun with my friends and do what I like to do when I have a vacation. Even the indoor activities can always interest me a lot.
During my last summer vacation, it was really hot so I didn’t take part in many outdoor activities. In the morning, I used to get up at 6:30 and take a walk in the garden for half an hour. Then I kept the habit of reading English and Chinese and did some exercises in math. Those took me three hours or more. I always believe “practice makes perfect”. Therefore, I kept studying quite hard and made good progress.
In the afternoon, I usually went to the swimming pool. It made me active and happy. I would not go home until it was about five or six o’clock. Sometimes a friend of mine would come to see me and we would spend some hours listening to music. It made us relax a lot. Before going to bed, I enjoyed keeping a diary to remember the great things.
In this way, I spent a happy vacation. And I not only studied well but also became as good at swimming as a fish. Now I am in good health and high spirits.
My last summer vacation Introduction: I didn’t take part in many outdoor 81 because of the hot weather.
Experiences: I read English and Chinese and did some exercises in math after taking a walk for half an hour. I went swimming actively and 82 . Sometimes I spent time listening to music with my friend. Keeping a diary was 83 for me to remember the great things.
Improvements: I studied better. I 84 like a fish when I swam. I am in good 85 and high spirits.
第三节 书面表达(共 25 分)
榜样,是那些闪耀着奋进之光的人,他们为我们指引方向,在你成长过程中,一定有很多值得你学习并对你的未来人生规划产生巨大影响的榜样,比如袁隆平、钟南山等伟人;你的亲人、老师、朋友等身边的人;又或者你所读过的书、看过的电影中的某个角色。假如你是李华,学校英语社团将举办“The person I admire(钦佩)”的演讲比赛,请你根据要点提示或适当发挥,写一篇介绍自己的榜样的演讲稿。
要点提示:1. Who is the person you admire
2. Why do you admire him or her most
3. How does the person you admire influence (影响) your dream and what will you do for your dream
要求:1. 内容完整、层次清晰、表达清楚、书写规范;
2. 不要出现真实姓名和学校名词;
3. 词数80左右。

展开更多......

收起↑

资源列表