资源简介 湖北省仙桃中学2025-2026学年度上学期高三期中考试高三英语试卷考试时间:2025年10月30日上午8:00-10:00 试卷满分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考号等填写在答题卡和试卷指定的位置上。.回答选择题时,选出每题答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需要改动,先用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man probably do this afternoon A. Have a rest. B. Prepare for a test. C. Take an exam.2 What does the man think of going to Aspen A. It is costly. B. It sounds quite interesting. C. He needs to consider it further.3. Where does the conversation probably take place A. At a police station. B. At the man’s home. C. At an animal shelter.4. Why didn’t the woman answer her phone A. She lost her phone.B. She was unwilling to talk to the man.C. She was not allowed to use the phone then.5. What are the speakers talking about A. A lecture. B. Several countries. C. Traditional customs.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. How does the girl feel in the beginning A. Tired. B. Angry. C. Stressed.7. When will the man help the woman A. After school tomorrow. B. All night tonight. C. On Friday.听下面一段对话,回答第8至10题。8. What mistake did the woman make A. She forgot to send the desks.B. She sent the desks behind schedule.C. She failed to send the other kind of faulty desks.9. What does HDC request the speakers to do now A. Refund the money. B. Replace all the desks. C. Apologize to them.10. What will the woman do to solve the problem A. Give the customer a call.B. Arrange for the repair of desks.C. Visit the customers as soon as possible.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What is the woman complaining about A. The room is too hot.B. The speeches are rather boring.C. She only has crossword puzzles to keep her busy.12. What does the man probably do A. A TV show host. B. A newspaper reporter. C. A charity worker.13. Why shouldn’t the woman listen to her iPod A. It would be impolite. B. It would be too loud. C. It would make her fall asleep.听下面一段对话,回答第14至17题。14. What will happen if the man eats the bread right now A. The bread will be quite cold.B. The bread will taste unpleasant.C. The bread will be too soft inside.15. Who will pay the speakers a visit A. The woman’s sister. B. The man’s manager. C. The speakers’ friend.16. How does the man seem to feel about Kay at first A. He thinks she is a great cook.B. He is very excited about her coming.C. He is not really looking forward to seeing her.17. What makes Kay happier today according to the woman A. She got a promotion.B. She made delicious cookies.C. She will visit the speakers.听下面一段独白,回答第18至20题。18. How old was the person in the first case A.15. B.20. C.40.19. What did the man from the UK die from A. Thirst. B. A heart attack. C. Blood clot.20. What does the speaker want to tell the audience A. Children should never play video games.B. Go to the hospital after sitting for too long.C. Limit the time spent in front of the TV or computer.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABilingual Team Is Hiring InternsAs China Daily’s core bilingual platform, Bilingual Jun(WeChat ID: Chinadaily Mobile)connects global readers with quality news. After receiving numerous internship inquiries, we’ re launching our program: Bilingual WeChat Interns for the New Media Center!Job Responsibilities·Engage in daily operation of China Daily’s bilingual WeChat account, including content selection and organization as well as user interaction.·Research trending news, draft original Chinese-English articles, and plan thematic content series.·Optimize content presentation, such as refining headlines and adjusting formats to boost reader engagement.Requirements1 TEM-4/TEM-8 certification or equivalent proficiency(non-English majors: ELTS 6.5+, TOEFL 90+).2 Basic journalistic skills: verifying information accuracy and maintaining objective reporting.3 Proficiency in editing tools and familiarity with WeChat backend functions.4 Responsible and detail-oriented; preference for candidates with prior copywriting, media experience, or knowledge of WeChat’s content algorithms.5 Available to start this month, commit to a 3-month internship, and work on-site in Beijing at least 3 days weekly.Benefits & Growth·Outstanding interns earn an official China Daily certificate.·Free daily lunch(no monthly salary).·Guidance from senior editors to master bilingual content creation and new media operation skills.·Exposure to mainstream media workflows and opportunities to showcase creativity in a dynamic team.Apply by sending your resume to newmedia-hr@chinadaily. with the subject: Bilingual Internship-Name-Major-School-Grade. Qualified applicants will take a written test before final selection.1. Which of the following is a daily duty of the interns A. Guide users of editing tools. B. Interview senior editors.C. Create original bilingual articles. D. Learn WeChat backend functions.2. What is required for the bilingual WeChat internship A. ELTS 6.0+ for non-English majors. B. Fundamental journalistic skills.C. At least 5-day on-site work weekly. D. Prior media internship experience.3. What can excellent interns get from the program A. A monthly salary. B. A full-time position offer.C. An official internship certificate. D. Free accommodation in Beijing.【答案】1. C 2. B 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍了中国日报新媒体中心双语微信账号招聘实习生,明确职责、要求、福利,申请需发送简历至指定邮箱,合格者需参加笔试。【1题详解】细节理解题。根据“Job Responsibilities”中“Research trending news, draft original Chinese-English articles, and plan thematic content series.( 调研热点新闻,撰写中英文原创文章,策划专题内容系列。)”可知,创作原创双语文章是实习生的日常职责。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据“Requirements”中“Basic journalistic skills: verifying information accuracy and maintaining objective reporting.( 基本的新闻技能:核实信息的准确性,保持客观报道。)”可知,微信双语账号实习需要基本的新闻技能。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据“Benefits & Growth”中“Outstanding interns earn an official China Daily certificate.( 优秀实习生可获得中国日报官方证书。)”可知,优秀的实习生能从项目中获得官方的实习证书。故选C项。BOur church in Toronto has a way of assisting those who have financial difficulties without making the recipient feel shame or guilt. Money is dropped into an offering box with only the name of the recipient on the envelope. The envelopes are then distributed to those members without them knowing the name of the giver.There came a time when my husband and I were among those in need. We did not talk about our financial difficulty with anyone.The only reason our children knew was because we had to cut back on many things. Still, we hoped they were not aware of the extent of our need, nor of how much their father and I were suffering because of it. We did not want to burden them with a problem they could do nothing to solve.Our situation wasn’t improving, and my husband and I knew that we would have to look for outside help. Just as we reached the point of despair, our church gave us a gift envelope that had been left in the offering box. We were overjoyed to receive a very substantial amount of money, enough to bring us through that tight time. We couldn’t help but wonder who had given such a generous gift. We were extremely relieved and enormously grateful.A year later, our seventeen-year-old son was applying for a student loan so he could attend university. It was then we discovered that his savings account was almost empty. His father and I were very disturbed by this. We had trusted him to put part of his wages from his part-time job into the bank towards his education. From the time he was nine years old he had been a paper carrier for The Toronto Star, and he had worked very hard for his small earnings. I asked him repeatedly to tell me where the money had gone. At first, he would not tell me, which made me even angrier. I would not let the matter alone. I kept hounding (纠缠) him, determined to find out where the money had gone.Finally, in tears, and with great reluctance, my son admitted that the year before he had put his savings in the offering box for his father and me. I stood there speechless, tears filling my eyes. It had taken my son years to save that money. He had given it to us willingly — without telling us what he had done.4. Why did the author and her husband hide their financial difficulty from their children A. They thought they could handle it with ease.B. Their children were too young to understand it.C. Their children were busy with their own studies.D. They didn’t want to bring their children anxiety.5. What can we infer about the author’s son from the passage A. He borrowed a lot of money from his relatives.B. He usually kept his thoughts and actions to himself.C. He was not good at managing his personal finances.D. He valued his parents more than his university education.6. Why did the author feel “speechless” when her son told the truth A. She was angry at her son for lying to her.B. She was touched by her son’s selfless act.C. She was sad that her son had no savings left.D. She was disappointed that her son had hidden the truth.7. What is the main idea of the passage A. A church’s generous donation aids a family.B. A family gets through trouble via a secret gift.C Family help works better than community support.D. A son secretly donates savings to show love for parents.【答案】4. D 5. D 6. B 7. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了多伦多某教会以匿名方式助经济困难者,作者夫妇曾受助。一年后发现,儿子竟悄悄捐出多年打工积蓄,只为帮他们渡过难关。【4题详解】细节理解题。根据第三段“The only reason our children knew was because we had to cut back on many things. Still, we hoped they were not aware of the extent of our need, nor of how much their father and I were suffering because of it. We did not want to burden them with a problem they could do nothing to solve.( 我们的孩子知道的唯一原因是我们不得不削减很多东西。尽管如此,我们还是希望他们不知道我们的需求有多迫切,也不知道我和他们的父亲为此承受了多大的痛苦。我们不想让他们负担一个他们无能为力的问题。)”可知,作者和她的丈夫对他们的孩子隐瞒他们的经济困难是因为他们不想给孩子带来焦虑。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“From the time he was nine years old he had been a paper carrier for The Toronto Star, and he had worked very hard for his small earnings. I asked him repeatedly to tell me where the money had gone. At first, he would not tell me, which made me even angrier. I would not let the matter alone. I kept hounding(纠缠)him, determined to find out where the money had gone.( 从九岁起,他就为《多伦多星报》送纸,为了微薄的收入,他一直非常努力地工作。我再三要求他告诉我钱到哪里去了。起初,他不肯告诉我,这使我更加生气。我不会放过这件事的。我一直缠着他,决心要找出钱到哪里去了。)”以及最后一段“Finally, in tears, and with great reluctance, my son admitted that the year before he had put his savings in the offering box for his father and me. I stood there speechless, tears filling my eyes. It had taken my son years to save that money. He had given it to us willingly — without telling us what he had done.( 最后,儿子流着泪,极不情愿地承认,前一年他把自己的积蓄放进了为他父亲和我准备的捐款箱里。我站在那里说不出话来,泪水充满了我的眼睛。我儿子花了好几年才攒下那笔钱。他心甘情愿地把它给了我们——没有告诉我们他做了什么。)”可知,儿子将打工攒下的、本用于申请大学助学贷款的钱,匿名捐给了经济困难的父母,可见他更看重父母的困境而非自己的学业资金。由此可推知,比起大学教育,他更看重父母。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“Finally, in tears, and with great reluctance, my son admitted that the year before he had put his savings in the offering box for his father and me. I stood there speechless, tears filling my eyes. It had taken my son years to save that money. He had given it to us willingly — without telling us what he had done.( 最后,儿子流着泪,极不情愿地承认,前一年他把自己的积蓄放进了为他父亲和我准备的捐款箱里。我站在那里说不出话来,泪水充满了我的眼睛。我儿子花了好几年才攒下那笔钱。他心甘情愿地把它给了我们——没有告诉我们他做了什么。)”可推知,当她的儿子说出真相时,作者感到“说不出话”是因为她被儿子无私的行为感动了。故选B项。【7题详解】主旨大意题。根据文章大意以及最后一段中“Finally, in tears, and with great reluctance, my son admitted that the year before he had put his savings in the offering box for his father and me.( 最后,儿子流着泪,极不情愿地承认,前一年他把自己的积蓄放进了为他父亲和我准备的捐款箱里。)”可知,文章围绕“教会匿名捐助机制”展开,最终揭示捐助者是作者的儿子 —— 他悄悄捐出积蓄帮助父母,核心是“儿子用匿名捐款表达对父母的爱”。故选D项。CUrban green spaces have long been tied to better public health, but shrinking city budgets often leave parks overgrown and underused. A groundbreaking study published in Urban Health Journal points to an unexpected solution gaining traction across North America: community-run gardens. These grassroots projects, where residents collectively tend plots of land, are proving to be both cost-effective and socially transformative.Researchers tracked 27 community gardens in Toronto over three years, documenting measurable benefits. Nearby households reported 31% fewer cases of anxiety compared to neighborhoods without such gardens, while local children showed 24% higher levels of physical activity — likely due to regular outdoor play among the plots. The gardens, typically filled with tomato vines, sunflower patches, and public tool sheds, also fostered stronger social bonds:78% of participants cited “making new friends” as a key benefit, reducing feelings of isolation in densely populated areas.These initiatives thrive on minimal funding. Most start with funds under $2,000, relying on donated soil, recycled wooden planters, and volunteer labor. The Toronto Green Space Alliance, which manages 15 of these sites, notes that maintenance costs average just $300 annually per garden — far cheaper than the $12,000 yearly upkeep for a small city park.Yet success isn’t universal. In Vancouver, two gardens saw declining participation after initial enthusiasm, with plots abandoned due to disputes over water usage and crop ownership. Despite these setbacks, the Alliance plans to fund 12 new gardens in Montreal next year, emphasizing better conflict-resolution training for organizers.“Cities don’t need million-dollar projects to build healthier communities,” says lead researcher Dr. Elena Márquez. “Sometimes a trowel (小铲子) and a packet of seeds are enough.”8. The phrase “gaining traction” in paragraph 1 is closest in meaning to ______.A. causing widespread debate. B. lacking practical value.C. facing severe opposition. D. becoming increasingly popular.9. What does the study on Toronto’s community gardens reveal A. They mainly benefit elderly people’s physical health.B. They require large initial investments from municipalities.C. They contribute to reducing residents’ mental health issues.D. They have replaced traditional city parks in most neighborhoods.10. Why does the author cite the case of Vancouver’s gardens A. To note small conflicts affect community activities.B. To emphasize funding shortages cause project failure.C. To illustrate community gardens don’t always succeed.D. To compare Toronto and Vancouver’s gardening practices.11. What is the author’s main purpose in writing the text A. To explain how community gardens work.B. To call for more government funding for parks.C. To compare urban and rural gardening methods.D. To discuss community gardens’ benefits and challenges.【答案】8. D 9. C 10. C 11. D【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了城市绿地有益健康但预算不足致公园荒废,研究指社区花园为解决方案,多伦多案例显其益处,温哥华遇挑战,联盟仍计划新增。【8题详解】词句猜测题。根据划线单词所在的句子“A groundbreaking study published in Urban Health Journal points to an unexpected solution …across North America: community-run gardens.( 《城市健康杂志》(Urban Health Journal)上的一项开创性研究指出,一个意想不到的解决方案正在北美……:社区经营的花园。)”以及下文“These grassroots projects, where residents collectively tend plots of land, are proving to be both cost-effective and socially transformative.( 事实证明,这些由居民集体照料土地的基层项目既具有成本效益,又具有社会变革意义。)”由此可知,此处有一种意想不到的解决方案在北美获得了青睐。故“gaining traction”在此处指“获得认可、越来越受欢迎”,与D项“becoming increasingly popular.( 变得越来越受欢迎)”意思相近。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“Nearby households reported 31% fewer cases of anxiety compared to neighborhoods without such gardens, while local children showed 24% higher levels of physical activity — likely due to regular outdoor play among the plots.( 与没有花园的社区相比,附近的家庭报告的焦虑病例减少了31%,而当地儿童的体育活动水平高出24%,这可能是由于他们经常在花园里户外玩耍。)”可知,关于多伦多社区花园的研究揭示了它们有助于减少居民的心理健康问题。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Yet success isn’t universal. In Vancouver, two gardens saw declining participation after initial enthusiasm, with plots abandoned due to disputes over water usage and crop ownership. Despite these setbacks, the Alliance plans to fund 12 new gardens in Montreal next year, emphasizing better conflict-resolution training for organizers.( 然而,成功并不是普遍的。在温哥华,两个菜园的参与人数在最初的热情之后有所下降,由于用水和作物所有权的争议,一些地块被放弃了。尽管遇到了这些挫折,该联盟计划明年在蒙特利尔资助12个新花园,重点是为组织者提供更好的冲突解决培训。)”可推知,作者引用温哥华花园的例子是为了表明社区花园并不总是成功。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文章大意以及第一段中“A groundbreaking study published in Urban Health Journal points to an unexpected solution gaining traction across North America: community-run gardens. These grassroots projects, where residents collectively tend plots of land, are proving to be both cost-effective and socially transformative.( 发表在《城市健康杂志》(Urban Health Journal)上的一项开创性研究指出,有一种意想不到的解决方案在北美获得了青睐:社区经营的花园。事实证明,这些由居民集体照料土地的基层项目既具有成本效益,又具有社会变革意义。)”可知,文章先讲社区花园的好处(改善健康、促进社交、成本低),再提存在的问题(温哥华案例中的争议、参与度下降),最后引用研究观点总结,核心是 “探讨社区花园的优势与挑战”,由此可推知,作者写这篇文章的主要目的是讨论社区花园的好处和挑战。故选D项。DConservationists note that two-thirds of British butterfly species have declined over 40 years, threatening ecosystems. Caterpillars, the baby stage of butterflies, consume plants and feed birds, bats and small mammals. Understanding the decline is key to changing it.Butterflies need moderate temperatures, but climate change brings warmer summers, forcing them to adjust activity and reproduction timing. Scientists call this “advancing phenology (物候)”.Over 20 years, Britain’s spring temperatures rose roughly 0.5℃, and most butterflies advanced their life-cycle by three to seven days. Whether this adaptation works remains unclear, but a new study explores it.Researchers analyzed 20 years of data on 130 species from butterfly enthusiasts. They tracked abundance, distribution, northward movement and adult emergence timing. They found species with flexible life-cycles, which produce multiple generations yearly, thrived. Those advancing phenology most saw population growth. For example, the Small Blue, Britain’s tiniest butterfly, emerges early, allowing summer generations another reproductive cycle by autumn.However, single-generation species gained no benefit. Worse, those tied to specific habitats, which link to caterpillar diets, were harmed. The endangered High Brown Fritillary is a single-generation species living in trimmed (修剪过的) woodlands and limestone pavements. It has declined, with climate change a likely factor.Fortunately, hope exists. Some single-generation British species add a second generation in warm European years. As the climate warms, UK species like the Silver-studded Blue might follow, boosting populations. Conservationists can use this knowledge to identify at-risk species. The White Admiral is one example. It has declined over the past 20 years, possibly due to climate change and its caterpillars’ solely reliance on honeysuckle.12. What can be inferred from paragraph 1 A. Fewer British butterflies existed four decades ago.B. Declining British butterflies may disturb the food chain.C. Data used in later research comes from butterfly observers.D. Warmer springs change some British butterflies’ life cycles.13. What mainly causes “advancing phenology” of British butterflies A. The need for people to record when butterflies reproduce.B. The need for scientists to study how climate harms species.C. The need for butterflies to adapt to a changing environment.D. The need for people to calculate how far butterflies migrate.14. Why does the author refer to The White Admiral in the passage A. To claim that single-generation butterfly species are unsavable.B. To explain how habitat loss worsens phenology shifts in butterflies.C. To emphasize that climate change is the main cause of butterfly decline.D. To show that species with fixed life cycles and strict needs are easily harmed.15. Which of the following is the most suitable title for the passage A. Phenology Shifts in British ButterfliesB. Climate Harms British Butterfly SpeciesC Hope for British Butterflies and Their CaterpillarsD. British Ecosystems at Risk Due to Butterfly Decline【答案】12. B 13. C 14. D 15. A【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了英国三分之二蝴蝶种类 40 年减少威胁生态,气候变暖致其物候提前,研究显示多世代蝴蝶适应较好,单世代受威胁,但仍存保护希望。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Conservationists note that two-thirds of British butterfly species have declined over 40 years, threatening ecosystems. Caterpillars, the baby stage of butterflies, consume plants and feed birds, bats and small mammals. Understanding the decline is key to changing it.(环保人士指出,在过去40年里,英国三分之二的蝴蝶种类已经减少,威胁着生态系统。毛毛虫是蝴蝶的幼体,它们以植物为食,并为鸟类、蝙蝠和小型哺乳动物提供食物。了解这种衰退是改变它的关键。)”可知,第一段提到蝴蝶幼虫(毛毛虫)以植物为食,同时为鸟类、蝙蝠和小型哺乳动物提供食物,说明蝴蝶是食物链的一环。其数量下降会威胁生态系统,可推断可能破坏食物链。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Butterflies need moderate temperatures, but climate change brings warmer summers, forcing them to adjust activity and reproduction timing. Scientists call this “advancing phenology(物候)”.(蝴蝶需要温和的温度,但气候变化带来了更温暖的夏季,迫使它们调整活动和繁殖时间。科学家称这种现象为“超前物候学”。)”可知,气候变化导致夏季更热,蝴蝶需调整活动和繁殖时间,科学家称此为“物候提前”,可见其核心原因是蝴蝶为适应环境变化而做出调整。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“The White Admiral is one example. It has declined over the past 20 years, possibly due to climate change and its caterpillars’ solely reliance on honeysuckle.( 白纹蛱蝶就是一个例子。在过去的20年里,它已经减少了,可能是由于气候变化和它的毛虫完全依赖金银花。)”以及倒数第二段中“However, single-generation species gained no benefit. Worse, those tied to specific habitats, which link to caterpillar diets, were harmed.(然而,单世代物种没有获益。更糟糕的是,那些与毛毛虫的饮食有关的特定栖息地的动物受到了伤害。)”可推知,作者在文章中提到白纹蛱蝶是为了表明有固定生命周期和严格需求的物种很容易受到伤害。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据文章大意以及第二段“Butterflies need moderate temperatures, but climate change brings warmer summers, forcing them to adjust activity and reproduction timing. Scientists call this “advancing phenology(物候)”.(蝴蝶需要温和的温度,但气候变化带来了更温暖的夏季,迫使它们调整活动和繁殖时间。科学家称这种现象为“超前物候学”。)”可知,文章围绕英国蝴蝶“物候提前”展开:先提蝴蝶数量下降的背景,再解释物候提前的成因,接着通过研究分析不同生命周期蝴蝶的适应情况,最后提及保护方向,核心是“物候变化”。故文章最适合的标题是“英国蝴蝶的物候变化”。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。“Workplace happiness is rarely about doing flips in the hallway or wearing a constant big smile,” explains Jennifer McClure, a former HR executive. “Instead, for many fulfilled employees, it often boils down to enjoying the work you do even when things feel tough.”____16____Below are four actionable ways to improve employee satisfaction.1. ____17____One of the most effective ways to boost employee engagement and, consequently, improve a company’s reputation is by enabling employees to perceive the tangible impact of their work. “The most important thing you can do as a leader is to cultivate meaning at work,” McClure says. Leaders can build this sense of meaning by clearly relating employees’ daily tasks to the organization’s bigger purpose and demonstrating how each contribution makes a difference.2. Live your core valuesA company’s core values are far more than mere words on website — they ought to guide behaviors, shape workplace culture and be earnestly embodied daily. ____18____If an enterprise claims to prioritize extraordinary customer service, this value should be modeled by the leadership. When employees witness leaders living these values, it reinforces their significance and strengthens engagement, employee enthusiasm and the firm’s reputation. Such alignment not only fuels employees’ commitment but also impacts how employees talk about the company, both publicly and privately.3. Listen to feedbackListening to both positive and negative feedback is vital for fostering a happier workplace culture. ____19____Employees often share reviews on platforms like Glassdoor and TikTok — consistent complaints about long hours, poor work-life balance or mistreatment demand attention, as they reflect real feelings. Yet not every negative comment is an immediate red flag. McClure emphasizes weighing feedback in context, for individual reviews may not mirror the overall employee experience.4. Use one-on-one meetings to check inOne-on-one meetings offer a prime chance to strengthen workplace culture and happiness. These check-ins let managers grasp employees’ real status — both work progress and overall experience. ____20____While positive updates are welcome, inquiries into unmet needs or struggles are equally crucial for genuine connection.A. Create meaning for daily work.B. Collect feedback but delay responding to it.C. So how can companies foster happiness at work D. Link daily tasks to team goals but skip explaining the purpose.E. This means not just collecting feedback but taking it seriously, too.F. They need to be practiced rather than just promoted in internal documents.G. McClure stresses managers should actively seek out employees’ challenges.【答案】16. C 17. A 18. F 19. E 20. G【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了前人力资源高管 Jennifer McClure 解读职场幸福感,还给出提升员工满意度的四方法:为日常工作创造意义、践行核心价值观、倾听反馈、一对一沟通。16题详解】前文““Instead, for many fulfilled employees, it often boils down to enjoying the work you do even when things feel tough.”(“相反,对于许多满足的员工来说,这通常归结为享受你所做的工作,即使事情很艰难。”)”引用Jennifer McClure的话,指出职场幸福感的核心是享受工作,后文“Below are four actionable ways to improve employee satisfaction.( 以下是提高员工满意度的四个可行方法。)”紧接着给出“提升员工满意度的四个可行方法”,此处需要一句承上启下的过渡句,提出“企业如何培养职场幸福感”的问题,C选项“So how can companies foster happiness at work ( 那么,公司如何培养员工的工作幸福感呢?)”符合语境,引出下文解决方案。故选C。【17题详解】根据下文“One of the most effective ways to boost employee engagement and, consequently, improve a company’s reputation is by enabling employees to perceive the tangible impact of their work.( 提高员工敬业度,进而提高公司声誉的最有效方法之一是让员工感受到他们工作的切实影响。)”以及“Leaders can build this sense of meaning by clearly relating employees’ daily tasks to the organization’s bigger purpose and demonstrating how each contribution makes a difference.( 领导者可以通过明确地将员工的日常任务与组织的更大目标联系起来,并展示每一项贡献如何带来不同,来建立这种意义感。)”可知,该部分段落核心是“让员工感知工作的实际影响、培养工作意义”,如“将日常任务与公司更大目标关联,展示每份贡献的作用”,A 项“Create meaning for daily work.( 为日常工作创造意义)”精准概括本段主旨,适合作为小标题。故选A。【18题详解】前文“A company’s core values are far more than mere words on website — they ought to guide behaviors, shape workplace culture and be earnestly embodied daily.( 一个公司的核心价值观远不只是网站上的文字,它应该指导人们的行为,塑造职场文化,并在日常生活中得到切实体现。)”提到“公司核心价值观远不止是网站上的文字,应指导行为、塑造文化并日常践行”,F项“They need to be practiced rather than just promoted in internal documents.(它们需要被实践,而非仅在内部文件中推广)”进一步强调“践行价值观” 的重要性,同时与后文“If an enterprise claims to prioritize extraordinary customer service, this value should be modeled by the leadership.( 如果一个企业声称要优先考虑非凡的客户服务,那么领导层就应该树立这种价值观)”提到“领导者应以身作则”衔接紧密。故选F。【19题详解】本段主题“Listen to feedback (倾听反馈)”是“倾听反馈”,前文“Listening to both positive and negative feedback is vital for fostering a happier workplace culture.( 倾听积极和消极的反馈对于培养更快乐的职场文化至关重要)”指出“倾听正负反馈对营造快乐工作文化至关重要”,E 项“This means not just collecting feedback but taking it seriously, too.( 这意味着不仅要收集反馈,还要认真对待)”补充说明“倾听反馈”的具体做法,同时与后文“consistent complaints about long hours, poor work-life balance or mistreatment demand attention, as they reflect real feelings.( 持续不断的抱怨工作时间长、工作与生活平衡不佳或虐待需要关注,因为它们反映了真实的感受)”提到“持续的抱怨需要关注”呼应。故选E。【20题详解】根据上文“One-on-one meetings offer a prime chance to strengthen workplace culture and happiness. These check-ins let managers grasp employees’ real status — both work progress and overall experience. (一对一的面谈是加强职场文化和幸福感的绝佳机会。这些,面谈可以让管理者掌握员工的真实状态——包括工作进度和整体感受)”可知,本段围绕“一对一面谈”展开,提到“会议可了解员工工作进展和整体体验”,后文“While positive updates are welcome, inquiries into unmet needs or struggles are equally crucial for genuine connection.( 虽然积极的更新是受欢迎的,但对未满足的需求或挣扎的询问对于真正的联系同样至关重。)”强调“询问未满足的需求或困难对建立真正联系同样重要”,G项“McClure stresses managers should actively seek out employees’ challenges.( McClure 强调管理者应主动探寻员工的困难)”衔接“询问困难”的内容,符合语境。故选G。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Although my husband Stan Rogers passed away suddenly in 1983, his music remains ____21____ rooted in Canadians’ hearts. People who first hear his music never ____22____ it, as it’s uniquely Canadian.Born and raised in Ontario, Stan had family ties to Nova Scotia. He travelled all over Canada and the U. S., and he loved the ____23____ of playing gigs (小型现场演出) with other musicians, meeting different people, listening to their stories and always creating a great deal of emotion with his ____24____. Wherever he sang, he connected with the audience, but Nova Scotia and the ____25____ always occupied a special place for him.His band often ended concerts with “The Mary Ellen Carter.” This song is about a group of fishermen in a violent October ____26____. Their ship sinks due to the captain’s carelessness, despite their ____27____attempts. They swear to raise it, and the song’s final chorus proclaims (宣扬) the ____28____ of the human spirit.One stormy night, a man who ____29____ a shipwreck told Stan that his song saved his life. ____30____ in a storm while carrying coal, his ship ____31____ and rolled over. Trapped in a flooded lifeboat, freezing and ____32____, he was ready to give up when the song’s words came to mind: “No matter what you’ve lost ... Like the Mary Ellen Carter, rise again!”When we lost Stan, we faced our own dark night on the water. But his spirit ____33____ in his music, and like that sailor who ____34____ his own life by hanging on to the song inside himself, we were able to find strength in the memory of who Stan was and in his ____35____ words of determination and hope.21. A. hardly B. merely C. deeply D. nearly22. A. forget B. abandon C. miss D. admire23. A. shock B. excitement C. fear D. tension24. A. stories B. plays C. poems D. music25. A. city B. mountain C. sea D. forest26. A. rain B. storm C. snow D. wind27. A. desperate B. quiet C. cautious D. patient28. A. weakness B. beauty C. secret D. power29. A. spotted B. survived C. witnessed D. checked30. A. Caught B. Buried C. Covered D. Reserved31. A. departed B. cracked C. landed D. floated32. A. disappointed B. disturbed C. despairing D. unwilling33. A. wears away B. lives on C. dies down D. faded out34. A. saved B. lost C. risked D. devoted35. A. fascinating B. surprising C. inspiring D. interesting【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. C 26. B 27. A 28. D 29. B 30. A 31. B 32. C 33. B 34. A 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述Stan Rogers 虽 1983年离世,但其音乐深植加拿大人心中,他的歌曲《The Mary Ellen Carter》曾救过海难者,其精神借音乐延续,给予人们力量。【21题详解】考查副词词义辨析。句意:虽然我的丈夫Stan Rogers在1983年突然去世,但他的音乐仍然深深扎根于加拿大人的心中。A. hardly几乎不;B. merely仅仅;C. deeply深深地;D. nearly几乎。根据后文“People who first hear his music never____2____it, as it’s uniquely Canadian.”提到“人们难忘他的音乐”可知,他的音乐应是“深深”扎根在加拿大人心中。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:第一次听到他的音乐的人永远不会忘记,因为这是加拿大独有的。A. forget忘记;B. abandon抛弃;C. miss错过;D. admire钦佩。根据下文“as it’s uniquely Canadian”提到“音乐极具加拿大特色”,可推断人们第一次听就不会“忘记”。故选A项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:他走遍了加拿大和美国,他喜欢和其他音乐家一起演出的兴奋感,认识不同的人,听他们的故事,总是用他的音乐创造出大量的情感。A. shock震惊;B. excitement兴奋;C. fear恐惧;D. tension紧张。根据下文“playing gigs with other musicians, meeting different people, listening to their stories”提到“和其他音乐人演出、结识不同的人、听他们的故事”可知,这是令人“兴奋”的事。故选B项。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:他走遍了加拿大和美国,他喜欢和其他音乐家一起演出的兴奋感,认识不同的人,听他们的故事,总是用他的音乐创造出大量的情感。A. stories。故事;B. plays戏剧;C. poems诗歌;D. music音乐。全文围绕 Stan 的音乐展开,此处指用“音乐”传递情感,“music”(音乐)是核心主题。故选D项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:无论他在哪里唱歌,他都会与观众产生共鸣,但新斯科舍省和大海对他来说总是占据着特殊的位置。A. city城市;B. mountain山;C. sea大海;D. forest森林。根据后文“This song is about a group of fishermen in a violent October____6____.”提到渔民、船只、海难等元素,可知“大海”对他有特殊意义。故选C项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:这首歌是关于一群渔民在十月的暴风雨中。A. rain雨;B. storm暴风雨;C. snow雪;D. wind风。根据上文“violent”(猛烈的)及下文“Their ship sinks”提到“船只沉没”,可判断是十月的“暴风雨”。故选B项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:尽管他们拼命尝试,但由于船长的粗心大意,他们的船沉没了。A. desperate绝望的;B. quiet安静的;C. cautious谨慎的;D. patient耐心的。根据上文“Their ship sinks due to the captain’s carelessness”可知,船因船长疏忽沉没,可推断船员曾做“绝望的”努力却无果。故选A项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:他们发誓要举起它,这首歌最后的副歌宣告了人类精神的力量。A. weakness弱点;B. beauty美好;C. secret秘密;D. power力量。根据上文“They swear to raise it”可知,歌曲宣扬渔民誓要打捞沉船,体现的是人类精神的“力量”。故选D项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:在一个风雨交加的夜晚,一个海难幸存者告诉Stan,他的歌救了他的命。A. spotted发现;B. survived幸存;C. witnessed目睹;D. checked检查。根据下文“told Stan that his song saved his life”提到“歌曲救了他”可知,他“幸存”于海难。故选B项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:他的船在运煤时遇到了暴风雨,破裂并倾覆了。A. Caught抓住;B. Buried埋葬;C. Covered覆盖;D. Reserved保留。根据句意以及下文“in a storm”可知,此处为“遭遇暴风雨”的固定表达是“caught in a storm”。故选A项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:他的船在运煤时遇到了暴风雨,破裂并倾覆了。A. departed离开;B. cracked破裂;C. landed着陆;D. floated漂浮。根据常识以及下文“and rolled over”可知,船在暴风雨中应是先“破裂”再翻覆,“cracked”(破裂)符合物理逻辑。故选B项。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:他被困在一艘被洪水淹没的救生艇上,寒冷而绝望,当他准备放弃时,脑海中浮现出这首歌的歌词:“无论你失去了什么……像玛丽·艾伦·卡特一样,重新站起来!”。A. disappointed失望的;B. disturbed不安的;C. despairing绝望的;D. unwilling不情愿的。根据上文“Trapped in a flooded lifeboat, freezing”可知,被困在进水的救生艇中、寒冷难耐,可推断他处于“绝望”状态。故选C项。【33题详解】考查动词短语辨析。句意:但他的精神永存于他的音乐中,就像那位水手把心中的歌紧紧抓住,挽救了自己的生命一样,我们能够从对斯坦的记忆中,从他那鼓舞人心的决心和希望的话语中找到力量。A. wears away磨损;B. lives on延续;C. dies down减弱;D. faded out逐渐消失。根据上文“But his spirit”以及下文“in his music”可知,Stan 虽离世,但他的精神在音乐中“延续”。故选B项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:但他的精神永存于他的音乐中,就像那位水手把心中的歌紧紧抓住,挽救了自己的生命一样,我们能够从对斯坦的记忆中,从他那鼓舞人心的决心和希望的话语中找到力量。A. saved拯救;B. lost失去;C. risked冒险;D. devoted奉献。根据下文“by hanging on to the song inside himself”可知,水手靠记住歌曲的歌词坚持下来,即歌曲“拯救”了他的生命。故选A项。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:但他的精神永存于他的音乐中,就像那位水手把心中的歌紧紧抓住,挽救了自己的生命一样,我们能够从对斯坦的记忆中,从他那鼓舞人心的决心和希望的话语中找到力量。A. fascinating迷人的;B. surprising令人惊讶的;C. inspiring鼓舞人心的;D. interesting有趣的。根据上文“we were able to find strength”以及下文“words of determination and hope”可知,歌曲传递“决心与希望”,是“鼓舞人心的”话语。故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Suzhou and Victoria marked the 45th anniversary of their sister city ties and “Suzhou Week” with ____36____ opera and music performance, and a new friendship agreement on the cities’ landmark gardens. Suzhou is a ____37____ (culture) city with more than 2,500 years of history. The Classical Gardens of Suzhou were inscribed (题写) on the UNESCO World Heritage List in 1997 and 2000, earning the city global ____38____ (recognize)as the “City of Gardens”.The ceremony, ____39____ (hold) earlier this month in Victoria, Canada, also celebrated the 55th anniversary of China-Canada diplomatic relations. Zeng Zhi, acting consul general of China in Vancouver, said, “Over the past 55 years, exchanges at all levels ____40____ (become) more frequent. This has ____41____(true) brought many tangible benefits to the people of both countries.” Zeng praised the partnership between Suzhou and Victoria, ____42____ began in 1980, as “a vivid example of the long-term friendship between the peoples of the two countries”.During the ceremony, the audience was treated ____43____ a Kunqu opera performance, ____44____ (feature) an excerpt from The Peony Pavilion. Musicians from the Suzhou Symphony Orchestra and Victoria ____45____ (perform) a rendition (演奏) of the Canadian folk song Red River Valley and the Chinese classic Jasmine Flower.【答案】36. an 37. cultural38. recognition39. held 40. have become41. truly 42. which43 to 44. featuring45. performed【解析】【导语】这是一篇新闻报道。主要报道了苏州与维多利亚州举办活动纪念结好45周年及“苏州周”,庆祝中加建交55 周年,现场有昆曲和中加经典乐曲表演。【36题详解】考查冠词。句意:苏州和维多利亚州以歌剧和音乐表演庆祝两市友好城市建交45周年和“苏州周”,并就两市地标性园林签署了新的友好协议。根据句意可知此处泛指“一场戏曲音乐会”,opera以元音音素开头,用不定冠词an。故填an。【37题详解】考查形容词。句意:苏州是一座有着2500多年历史的文化名城。修饰名词city需用形容词,culture的形容词形式为cultural。故填cultural。【38题详解】考查名词。句意:苏州园林分别于1997年和2000年被联合国教科文组织列入《世界遗产名录》,成为世界公认的“园林之都”。此处需用名词作earning的宾语,recognize的名词形式为recognition。故填recognition。【39题详解】考查非谓语动词。句意:本月早些时候在加拿大维多利亚州举行的仪式也是为了庆祝中加建交55周年。分析句子可知,此处为非谓语动词作后置定语修饰The ceremony,The ceremony和hold为主动关系,所以为过去分词形式。故填held。【40题详解】考查动词时态。句意:中国驻温哥华代理总领事曾智表示:“在过去的55年里,各级别的交流变得更加频繁。”此处为谓语动词的填入,由时间状语Over the past 55 years可知,用现在完成时,主语exchanges是复数,故填have become。【41题详解】考查副词。句意:这确实给两国人民带来了许多实实在在的利益。由副词修饰动词可知,修饰动词brought需用副词,true的副词形式为truly。故填truly。【42题详解】考查定语从句。句意:曾智称赞苏州和维多利亚州的伙伴关系始于1980年,是“两国人民长期友谊的生动例证”。分析句子可知,设空处引导非限制性定语从句,指代先行词partnership,关系词代替先行词在从句中作主语,用关系代词 which引导。故填which。【43题详解】考查固定短语。句意:在典礼上,观众们观看了昆曲表演,其中包括《牡丹亭》中的一段节选。分析句子可知,“be treated to sth.”是固定搭配,意为“享受……款待”。故填to。【44题详解】考查非谓语动词。句意:在典礼上,观众们观看了昆曲表演,其中包括《牡丹亭》中的一段节选。句中已有谓语动词 was treated,此处为非谓语动词作状语,feature与performance 是主动关系,用现在分词featuring作伴随状语。故填featuring。【45题详解】考查动词时态。句意:苏州交响乐团和维多利亚交响乐团演奏了加拿大民歌《红河谷》和中国经典《茉莉花》。此处为谓语动词的填入,由上下文时态可知,此处描述过去发生的动作,用一般过去时。故填performed。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 近期,某著名艺术家和某知名服装品牌在喜马拉雅山脉(the Himalayas)5500米海拔处举办了一场烟花秀。该事件引发了公众对生态破坏的担忧,你校英语报就该事件展开讨论。请你以“Balancing Art and Nature”为题,写一篇短文投稿。内容包括:1.简述背景;2.提出建议;3.呼吁环保。注意:1. 词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Balancing Art and Nature____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Balancing Art and NatureA famous artist and a well-known clothing brand recently held a fireworks show at an altitude of 5,500 meters in the Himalayas, which has sparked public worries about ecological damage.To balance art and nature, such events should first undergo strict ecological assessments. Using eco-friendly materials (like smoke-free fireworks) and limiting the event scale can also reduce harm. Moreover, art could be expressed in a gentler way such as landscape paintings or digital art — that respects the fragile mountain ecosystem.Art is meant to celebrate nature, not harm it. Let’s protect the Himalayas and ensure art coexists harmoniously with our planet.【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“平衡艺术与自然”为题,简述喜马拉雅烟花秀事件,提出平衡建议并呼吁环保。【详解】1.词汇积累著名的:famous → renowned引发:spark → trigger担忧:worry → concern减少:reduce → decrease2.句式拓展简单句变复合句原句:Using eco-friendly materials (like smoke-free fireworks) and limiting the event scale can also reduce harm.拓展句:If we use eco-friendly materials (like smoke-free fireworks) and limit the event scale, we can also reduce harm.【点睛】【高分句型1】A famous artist and a well-known clothing brand recently held a fireworks show at an altitude of 5,500 meters in the Himalayas,which has sparked public worries about ecological damage.(运用了which引导的非限制性定语从句)【高分句型2】Using eco-friendly materials (like smoke-free fireworks) and limiting the event scale can also reduce harm.(运用了动名词短语作主语)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Every student at Oakridge High knew that Michael was struggling. His family had recently moved to a smaller apartment across town after his father was laid off from work. The financial pressures at home cast a shadow over everything he did.Each morning, he arrived at Oakridge High wearing the same faded jeans and worn-out sneakers. Where he once participated eagerly in class discussions, he now sat in the back row, hoping to escape notice. He found himself staring blankly at the whiteboard, unable to focus. The numbers blurred together as worries about his family’s situation crowded his mind.Mr. Evans, a teacher with twenty years of experience, recognized the signs immediately. After class, he asked Michael to stay for a moment. “I know you’re going through a difficult time,” Mr. Evans said, his voice filled with genuine concern. “But remember this: difficult roads often lead to beautiful destinations. The struggle you’re facing today is developing the strength you need for tomorrow.” He placed a reassuring hand on Michael’s shoulder. “This temporary setback doesn’t define you — it’s preparing you. I’ve seen your potential, and I believe in you even when you might not believe in yourself.”Their after-school sessions became regular. He taught Michael how to break down complex problems into manageable steps — a strategy that applied not just to mathematics but to life’s challenges as well. Most importantly, he consistently emphasized Michael’s capabilities, rebuilding the confidence that had been eroded (侵蚀) by recent difficulties.As weeks passed, Michael’s performance began to improve dramatically. He started arriving early for their sessions, often with questions prepared in advance. The frustration that once clouded his expression was replaced by determination. In class, he began raising his hand again, offering solutions to problems that challenged other students.注意:1.写作词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题纸的相应位置作答。The true test came with the annual mathematics competition.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________After the award presentation, Michael went to Mr. Evans’s office.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】One possible version:The true test came with the annual mathematics competition. The mathematics competition was intense, with the brightest students from across the district competing. Michael focused intently, recalling Mr. Evans’s strategies as he solved each problem. When the results were announced, he felt a surge of disbelief and joy upon hearing his name called for second place. Walking to the stage to receive his certificate, he saw Mr. Evans applauding proudly in the audience, giving him a thumbs-up. That moment of recognition meant more to Michael than the award itself.After the award presentation, Michael went to Mr. Evans’s office. He found Mr. Evans was buried in grading students’ assignments. He approached his teacher, holding the certificate with visible emotion. “Thank you for everything, sir,” Michael said sincerely. Mr. Evans responded with a warm smile, placing a hand on his shoulder. “You earned this through your own determination,” he replied quietly. “Remember that challenges are merely opportunities in disguise.” The brief exchange conveyed profound gratitude and pride, capturing the essence of their special student-teacher bond.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了家境困难的Michael在老师Mr. Evans的帮助下,数学成绩显著提升,迎来了一年一度的数学竞赛。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“真正的考验来自一年一度的数学竞赛。”可知,第一段可描写Michael在竞赛中的表现,以及最终取得好成绩时的感受和反应。②由第二段首句内容“颁奖典礼结束后,Michael去了Mr. Evans的办公室。”可知,第二段可描写Michael向Mr. Evans表达感谢,以及Mr. Evans对他的鼓励和期望,体现两人之间特殊的师生情谊。2. 续写线索:数学竞赛——Michael专注答题——获得第二名——颁奖典礼——Michael感谢Mr. Evans——Mr. Evans鼓励Michael3. 词汇激活:行为类①专注:focus/concentrate②回想:recall/retrospect③鼓掌:applaud/handclap情绪类①专心地:intently/attentively ②平静地:quietly/calmly【点睛】[高分句型1] Michael focused intently, recalling Mr. Evans’s strategies as he solved each problem. (运用了现在分词作伴随状语和as引导时间状语从句)[高分句型2] When the results were announced, he felt a surge of disbelief and joy upon hearing his name called for second place. (运用了when引导时间状语从句)[高分句型3] Remember that challenges are merely opportunities in disguise.(运用了that引导宾语从句)湖北省仙桃中学2025-2026学年度上学期高三期中考试高三英语试卷考试时间:2025年10月30日上午8:00-10:00 试卷满分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考号等填写在答题卡和试卷指定的位置上。.回答选择题时,选出每题答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需要改动,先用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man probably do this afternoon A. Have a rest. B. Prepare for a test. C. Take an exam.2. What does the man think of going to Aspen A. It is costly. B. It sounds quite interesting. C. He needs to consider it further.3. Where does the conversation probably take place A. At a police station. B. At the man’s home. C. At an animal shelter.4. Why didn’t the woman answer her phone A. She lost her phone.B. She was unwilling to talk to the man.C. She was not allowed to use the phone then.5. What are the speakers talking about A. A lecture. B. Several countries. C. Traditional customs.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. How does the girl feel in the beginning A. Tired. B. Angry. C. Stressed.7. When will the man help the woman A. After school tomorrow. B. All night tonight. C. On Friday.听下面一段对话,回答第8至10题。8. What mistake did the woman make A. She forgot to send the desks.B. She sent the desks behind schedule.C. She failed to send the other kind of faulty desks.9. What does HDC request the speakers to do now A. Refund the money. B. Replace all the desks. C. Apologize to them.10. What will the woman do to solve the problem A. Give the customer a call.B. Arrange for the repair of desks.C. Visit the customers as soon as possible.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What is the woman complaining about A. The room is too hot.B. The speeches are rather boring.C. She only has crossword puzzles to keep her busy.12. What does the man probably do A. A TV show host. B. A newspaper reporter. C. A charity worker.13. Why shouldn’t the woman listen to her iPod A. It would be impolite. B. It would be too loud. C. It would make her fall asleep.听下面一段对话,回答第14至17题。14. What will happen if the man eats the bread right now A. The bread will be quite cold.B. The bread will taste unpleasant.C. The bread will be too soft inside.15. Who will pay the speakers a visit A. The woman’s sister. B. The man’s manager. C. The speakers’ friend.16. How does the man seem to feel about Kay at first A He thinks she is a great cook.B. He is very excited about her coming.C. He is not really looking forward to seeing her.17. What makes Kay happier today according to the woman A. She got a promotion.B. She made delicious cookies.C. She will visit the speakers.听下面一段独白,回答第18至20题。18. How old was the person in the first case A.15. B.20. C.40.19. What did the man from the UK die from A. Thirst. B. A heart attack. C. Blood clot.20. What does the speaker want to tell the audience A. Children should never play video games.B. Go to the hospital after sitting for too long.C. Limit the time spent in front of the TV or computer.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABilingual Team Is Hiring InternsAs China Daily’s core bilingual platform, Bilingual Jun(WeChat ID: Chinadaily Mobile)connects global readers with quality news. After receiving numerous internship inquiries, we’ re launching our program: Bilingual WeChat Interns for the New Media Center!Job Responsibilities·Engage in daily operation of China Daily’s bilingual WeChat account, including content selection and organization as well as user interaction.·Research trending news, draft original Chinese-English articles, and plan thematic content series.·Optimize content presentation, such as refining headlines and adjusting formats to boost reader engagement.Requirements1 TEM-4/TEM-8 certification or equivalent proficiency(non-English majors: ELTS 6.5+, TOEFL 90+).2 Basic journalistic skills: verifying information accuracy and maintaining objective reporting.3 Proficiency in editing tools and familiarity with WeChat backend functions.4 Responsible and detail-oriented; preference for candidates with prior copywriting, media experience, or knowledge of WeChat’s content algorithms.5 Available to start this month, commit to a 3-month internship, and work on-site in Beijing at least 3 days weekly.Benefits & Growth·Outstanding interns earn an official China Daily certificate.·Free daily lunch(no monthly salary).·Guidance from senior editors to master bilingual content creation and new media operation skills.·Exposure to mainstream media workflows and opportunities to showcase creativity in a dynamic team.Apply by sending your resume to newmedia-hr@chinadaily. with the subject: Bilingual Internship-Name-Major-School-Grade. Qualified applicants will take a written test before final selection.1. Which of the following is a daily duty of the interns A. Guide users of editing tools. B. Interview senior editors.C. Create original bilingual articles. D. Learn WeChat backend functions.2. What is required for the bilingual WeChat internship A. ELTS 6.0+ for non-English majors. B. Fundamental journalistic skills.C At least 5-day on-site work weekly. D. Prior media internship experience.3. What can excellent interns get from the program A. A monthly salary. B. A full-time position offer.C. An official internship certificate. D. Free accommodation in Beijing.BOur church in Toronto has a way of assisting those who have financial difficulties without making the recipient feel shame or guilt. Money is dropped into an offering box with only the name of the recipient on the envelope. The envelopes are then distributed to those members without them knowing the name of the giver.There came a time when my husband and I were among those in need. We did not talk about our financial difficulty with anyone.The only reason our children knew was because we had to cut back on many things. Still, we hoped they were not aware of the extent of our need, nor of how much their father and I were suffering because of it. We did not want to burden them with a problem they could do nothing to solve.Our situation wasn’t improving, and my husband and I knew that we would have to look for outside help. Just as we reached the point of despair, our church gave us a gift envelope that had been left in the offering box. We were overjoyed to receive a very substantial amount of money, enough to bring us through that tight time. We couldn’t help but wonder who had given such a generous gift. We were extremely relieved and enormously grateful.A year later, our seventeen-year-old son was applying for a student loan so he could attend university. It was then we discovered that his savings account was almost empty. His father and I were very disturbed by this. We had trusted him to put part of his wages from his part-time job into the bank towards his education. From the time he was nine years old he had been a paper carrier for The Toronto Star, and he had worked very hard for his small earnings. I asked him repeatedly to tell me where the money had gone. At first, he would not tell me, which made me even angrier. I would not let the matter alone. I kept hounding (纠缠) him, determined to find out where the money had gone.Finally, in tears, and with great reluctance, my son admitted that the year before he had put his savings in the offering box for his father and me. I stood there speechless, tears filling my eyes. It had taken my son years to save that money. He had given it to us willingly — without telling us what he had done.4. Why did the author and her husband hide their financial difficulty from their children A. They thought they could handle it with ease.B Their children were too young to understand it.C. Their children were busy with their own studies.D. They didn’t want to bring their children anxiety.5. What can we infer about the author’s son from the passage A. He borrowed a lot of money from his relatives.B. He usually kept his thoughts and actions to himself.C. He was not good at managing his personal finances.D. He valued his parents more than his university education.6. Why did the author feel “speechless” when her son told the truth A. She was angry at her son for lying to her.B. She was touched by her son’s selfless act.C. She was sad that her son had no savings left.D. She was disappointed that her son had hidden the truth.7. What is the main idea of the passage A. A church’s generous donation aids a family.B. A family gets through trouble via a secret gift.C. Family help works better than community support.D. A son secretly donates savings to show love for parents.CUrban green spaces have long been tied to better public health, but shrinking city budgets often leave parks overgrown and underused. A groundbreaking study published in Urban Health Journal points to an unexpected solution gaining traction across North America: community-run gardens. These grassroots projects, where residents collectively tend plots of land, are proving to be both cost-effective and socially transformative.Researchers tracked 27 community gardens in Toronto over three years, documenting measurable benefits. Nearby households reported 31% fewer cases of anxiety compared to neighborhoods without such gardens, while local children showed 24% higher levels of physical activity — likely due to regular outdoor play among the plots. The gardens, typically filled with tomato vines, sunflower patches, and public tool sheds, also fostered stronger social bonds:78% of participants cited “making new friends” as a key benefit, reducing feelings of isolation in densely populated areas.These initiatives thrive on minimal funding. Most start with funds under $2,000, relying on donated soil, recycled wooden planters, and volunteer labor. The Toronto Green Space Alliance, which manages 15 of these sites, notes that maintenance costs average just $300 annually per garden — far cheaper than the $12,000 yearly upkeep for a small city park.Yet success isn’t universal. In Vancouver, two gardens saw declining participation after initial enthusiasm, with plots abandoned due to disputes over water usage and crop ownership. Despite these setbacks, the Alliance plans to fund 12 new gardens in Montreal next year, emphasizing better conflict-resolution training for organizers.“Cities don’t need million-dollar projects to build healthier communities,” says lead researcher Dr. Elena Márquez. “Sometimes a trowel (小铲子) and a packet of seeds are enough.”8. The phrase “gaining traction” in paragraph 1 is closest in meaning to ______.A. causing widespread debate. B. lacking practical value.C. facing severe opposition. D. becoming increasingly popular.9. What does the study on Toronto’s community gardens reveal A. They mainly benefit elderly people’s physical health.B. They require large initial investments from municipalities.C. They contribute to reducing residents’ mental health issues.D. They have replaced traditional city parks in most neighborhoods.10. Why does the author cite the case of Vancouver’s gardens A. To note small conflicts affect community activities.B. To emphasize funding shortages cause project failure.C. To illustrate community gardens don’t always succeed.D. To compare Toronto and Vancouver’s gardening practices.11. What is the author’s main purpose in writing the text A. To explain how community gardens work.B. To call for more government funding for parks.C. To compare urban and rural gardening methods.D. To discuss community gardens’ benefits and challenges.DConservationists note that two-thirds of British butterfly species have declined over 40 years, threatening ecosystems. Caterpillars, the baby stage of butterflies, consume plants and feed birds, bats and small mammals. Understanding the decline is key to changing it.Butterflies need moderate temperatures, but climate change brings warmer summers, forcing them to adjust activity and reproduction timing. Scientists call this “advancing phenology (物候)”.Over 20 years, Britain’s spring temperatures rose roughly 0.5℃, and most butterflies advanced their life-cycle by three to seven days. Whether this adaptation works remains unclear, but a new study explores it.Researchers analyzed 20 years of data on 130 species from butterfly enthusiasts. They tracked abundance, distribution, northward movement and adult emergence timing. They found species with flexible life-cycles, which produce multiple generations yearly, thrived. Those advancing phenology most saw population growth. For example, the Small Blue, Britain’s tiniest butterfly, emerges early, allowing summer generations another reproductive cycle by autumn.However, single-generation species gained no benefit. Worse, those tied to specific habitats, which link to caterpillar diets, were harmed. The endangered High Brown Fritillary is a single-generation species living in trimmed (修剪过的) woodlands and limestone pavements. It has declined, with climate change a likely factor.Fortunately, hope exists. Some single-generation British species add a second generation in warm European years. As the climate warms, UK species like the Silver-studded Blue might follow, boosting populations. Conservationists can use this knowledge to identify at-risk species. The White Admiral is one example. It has declined over the past 20 years, possibly due to climate change and its caterpillars’ solely reliance on honeysuckle.12. What can be inferred from paragraph 1 A. Fewer British butterflies existed four decades ago.B. Declining British butterflies may disturb the food chain.C. Data used in later research comes from butterfly observers.D. Warmer springs change some British butterflies’ life cycles.13. What mainly causes “advancing phenology” of British butterflies A. The need for people to record when butterflies reproduce.B. The need for scientists to study how climate harms species.C. The need for butterflies to adapt to a changing environment.D. The need for people to calculate how far butterflies migrate.14. Why does the author refer to The White Admiral in the passage A. To claim that single-generation butterfly species are unsavable.B. To explain how habitat loss worsens phenology shifts in butterflies.C. To emphasize that climate change is the main cause of butterfly decline.D. To show that species with fixed life cycles and strict needs are easily harmed.15. Which of the following is the most suitable title for the passage A. Phenology Shifts in British ButterfliesB. Climate Harms British Butterfly SpeciesC. Hope for British Butterflies and Their CaterpillarsD. British Ecosystems at Risk Due to Butterfly Decline第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。“Workplace happiness is rarely about doing flips in the hallway or wearing a constant big smile,” explains Jennifer McClure, a former HR executive. “Instead, for many fulfilled employees, it often boils down to enjoying the work you do even when things feel tough.”____16____Below are four actionable ways to improve employee satisfaction.1 ____17____One of the most effective ways to boost employee engagement and, consequently, improve a company’s reputation is by enabling employees to perceive the tangible impact of their work. “The most important thing you can do as a leader is to cultivate meaning at work,” McClure says. Leaders can build this sense of meaning by clearly relating employees’ daily tasks to the organization’s bigger purpose and demonstrating how each contribution makes a difference.2. Live your core valuesA company’s core values are far more than mere words on website — they ought to guide behaviors, shape workplace culture and be earnestly embodied daily. ____18____If an enterprise claims to prioritize extraordinary customer service, this value should be modeled by the leadership. When employees witness leaders living these values, it reinforces their significance and strengthens engagement, employee enthusiasm and the firm’s reputation. Such alignment not only fuels employees’ commitment but also impacts how employees talk about the company, both publicly and privately.3. Listen to feedbackListening to both positive and negative feedback is vital for fostering a happier workplace culture. ____19____Employees often share reviews on platforms like Glassdoor and TikTok — consistent complaints about long hours, poor work-life balance or mistreatment demand attention, as they reflect real feelings. Yet not every negative comment is an immediate red flag. McClure emphasizes weighing feedback in context, for individual reviews may not mirror the overall employee experience.4. Use one-on-one meetings to check inOne-on-one meetings offer a prime chance to strengthen workplace culture and happiness. These check-ins let managers grasp employees’ real status — both work progress and overall experience. ____20____While positive updates are welcome, inquiries into unmet needs or struggles are equally crucial for genuine connection.A. Create meaning for daily work.B. Collect feedback but delay responding to it.C. So how can companies foster happiness at work D. Link daily tasks to team goals but skip explaining the purpose.E. This means not just collecting feedback but taking it seriously, too.F. They need to be practiced rather than just promoted in internal documents.G. McClure stresses managers should actively seek out employees’ challenges.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Although my husband Stan Rogers passed away suddenly in 1983, his music remains ____21____ rooted in Canadians’ hearts. People who first hear his music never ____22____ it, as it’s uniquely Canadian.Born and raised in Ontario, Stan had family ties to Nova Scotia. He travelled all over Canada and the U. S., and he loved the ____23____ of playing gigs (小型现场演出) with other musicians, meeting different people, listening to their stories and always creating a great deal of emotion with his ____24____. Wherever he sang, he connected with the audience, but Nova Scotia and the ____25____ always occupied a special place for him.His band often ended concerts with “The Mary Ellen Carter.” This song is about a group of fishermen in a violent October ____26____. Their ship sinks due to the captain’s carelessness, despite their ____27____attempts. They swear to raise it, and the song’s final chorus proclaims (宣扬) the ____28____ of the human spirit.One stormy night, a man who ____29____ a shipwreck told Stan that his song saved his life. ____30____ in a storm while carrying coal, his ship ____31____ and rolled over. Trapped in a flooded lifeboat, freezing and ____32____, he was ready to give up when the song’s words came to mind: “No matter what you’ve lost ... Like the Mary Ellen Carter, rise again!”When we lost Stan, we faced our own dark night on the water. But his spirit ____33____ in his music, and like that sailor who ____34____ his own life by hanging on to the song inside himself, we were able to find strength in the memory of who Stan was and in his ____35____ words of determination and hope.21. A. hardly B. merely C. deeply D. nearly22 A. forget B. abandon C. miss D. admire23. A. shock B. excitement C. fear D. tension24. A. stories B. plays C. poems D. music25. A. city B. mountain C. sea D. forest26. A. rain B. storm C. snow D. wind27. A. desperate B. quiet C. cautious D. patient28. A. weakness B. beauty C. secret D. power29. A. spotted B. survived C. witnessed D. checked30. A. Caught B. Buried C. Covered D. Reserved31. A. departed B. cracked C. landed D. floated32. A. disappointed B. disturbed C. despairing D. unwilling33. A. wears away B. lives on C. dies down D. faded out34. A. saved B. lost C. risked D. devoted35. A. fascinating B. surprising C. inspiring D. interesting第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Suzhou and Victoria marked the 45th anniversary of their sister city ties and “Suzhou Week” with ____36____ opera and music performance, and a new friendship agreement on the cities’ landmark gardens. Suzhou is a ____37____ (culture) city with more than 2,500 years of history. The Classical Gardens of Suzhou were inscribed (题写) on the UNESCO World Heritage List in 1997 and 2000, earning the city global ____38____ (recognize)as the “City of Gardens”.The ceremony, ____39____ (hold) earlier this month in Victoria, Canada, also celebrated the 55th anniversary of China-Canada diplomatic relations. Zeng Zhi, acting consul general of China in Vancouver, said, “Over the past 55 years, exchanges at all levels ____40____ (become) more frequent. This has ____41____(true) brought many tangible benefits to the people of both countries.” Zeng praised the partnership between Suzhou and Victoria, ____42____ began in 1980, as “a vivid example of the long-term friendship between the peoples of the two countries”.During the ceremony, the audience was treated ____43____ a Kunqu opera performance, ____44____ (feature) an excerpt from The Peony Pavilion. Musicians from the Suzhou Symphony Orchestra and Victoria ____45____ (perform) a rendition (演奏) of the Canadian folk song Red River Valley and the Chinese classic Jasmine Flower.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 近期,某著名艺术家和某知名服装品牌在喜马拉雅山脉(the Himalayas)5500米海拔处举办了一场烟花秀。该事件引发了公众对生态破坏的担忧,你校英语报就该事件展开讨论。请你以“Balancing Art and Nature”为题,写一篇短文投稿。内容包括:1.简述背景;2.提出建议;3.呼吁环保。注意:1. 词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Balancing Art and Nature____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Every student at Oakridge High knew that Michael was struggling. His family had recently moved to a smaller apartment across town after his father was laid off from work. The financial pressures at home cast a shadow over everything he did.Each morning, he arrived at Oakridge High wearing the same faded jeans and worn-out sneakers. Where he once participated eagerly in class discussions, he now sat in the back row, hoping to escape notice. He found himself staring blankly at the whiteboard, unable to focus. The numbers blurred together as worries about his family’s situation crowded his mind.Mr. Evans, a teacher with twenty years of experience, recognized the signs immediately. After class, he asked Michael to stay for a moment. “I know you’re going through a difficult time,” Mr. Evans said, his voice filled with genuine concern. “But remember this: difficult roads often lead to beautiful destinations. The struggle you’re facing today is developing the strength you need for tomorrow.” He placed a reassuring hand on Michael’s shoulder. “This temporary setback doesn’t define you — it’s preparing you. I’ve seen your potential, and I believe in you even when you might not believe in yourself.”Their after-school sessions became regular. He taught Michael how to break down complex problems into manageable steps — a strategy that applied not just to mathematics but to life’s challenges as well. Most importantly, he consistently emphasized Michael’s capabilities, rebuilding the confidence that had been eroded (侵蚀) by recent difficulties.As weeks passed, Michael’s performance began to improve dramatically. He started arriving early for their sessions, often with questions prepared in advance. The frustration that once clouded his expression was replaced by determination. In class, he began raising his hand again, offering solutions to problems that challenged other students.注意:1.写作词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题纸的相应位置作答。The true test came with the annual mathematics competition.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________After the award presentation, Michael went to Mr. Evans’s office.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 湖北省仙桃中学2025-2026学年高三上学期10月期中英语试题 Word版含解析.docx 湖北省仙桃中学2025-2026学年高三上学期10月期中英语试题(原卷版).docx