【精品解析】浙江省杭州市杭州中学2024-2025学年八年级上学期期中阶段性综合练习英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】浙江省杭州市杭州中学2024-2025学年八年级上学期期中阶段性综合练习英语试题

资源简介

浙江省杭州市杭州中学2024-2025学年八年级上学期期中阶段性综合练习英语试题
一、A
(2024八上·上城期中)Nowadays there seems to be an app for everything. Different apps can help people improve their study, relax themselves, find their way and so on. They have been part of our life. And here we will show you some popular apps that are some helpers to people.
Ctrip can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at any time.
Ximalaya has millions of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. What's special about it is that you can use it to download book recordings that can be listened to. It has more than 1 million valuable resources (资源).
Google Maps can be downloaded for times if you are not go online. Make your own maps by including directions and points of interest. After making a custom (自定义) map, other people can see where you are going or join you in your trip.
Quizlet is a ________ app. It is filled with cards on many subjects. It has subjects like languages and words, maths and science, history and geography, and so on. Quizlet has games to play and tests to take, too.
1.We can use Google Maps to ________.
A.talk with friends B.get free meals
C.make a map by ourselves D.book hotels online
2.We can put the word "________" in the blank about Quizlet.
A.game B.study C.map D.health
3.That text tells us that we ________.
A.can use Quizlet to learn English and French
B.can buy tickets from Ctrip only in the daytime
C.can't download Google Maps if we are not online
D.can't use Ximalaya to download book recordings
【答案】1.C
2.B
3.A
【知识点】其他题材;说明文;细节理解;推理判断;科学技术
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了四种应用软件及其用途。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
1.细节理解题。根据"Google Maps...Make your own maps by including directions and points of interest."可知,我们可以用谷歌地图软件自己制作地图。故选C。
2.推理判断题。根据"It is filled with cards on many subjects. It has subjects like languages and words, maths and science, history and geography, and so on."可知,这款软件包含很多知识模块,可推断出Quizlet是一个学习软件。故选B。
3.推理判断题。根据"It has subjects like languages and words, maths and science, history and geography, and so on."可知,Quizlet含有语言模块,所以我们可以用Quizlet来学习英语和法语。故选A。
二、B
(2024八上·上城期中)People like to say sorry in the UK. If a person burps (打嗝) at the dinner table or he is late for a meeting, you'll probably hear him saying "Oh, I'm so sorry!"
But why do the English people say sorry so much A US scientist Robert Trivers gave a possible answer in his studies. He says that we are polite (有礼貌的) because we need to be a part of a group and join in the society. If we want to be welcome and safe, we need to follow the rules, help each other and say sorry.
As an English magazine says, in the UK, being polite could be "a symbol of the English class system (阶级制度) in the old time". Sometimes people say sorry to show they are in a high class. Sometimes, they say sorry to show respect to others. And other times they may just say sorry to stay away from trouble.
Does this mean that when English people say sorry, they are not showing they did something wrong The answer may be "yes" sometimes. But saying sorry is useful. If you're in the UK, please remember, a little "sorry" can help you to go a long way.
4.How did the writer begin his writing in Paragraph 1
A.By listing numbers. B.By telling stories.
C.By asking questions. D.By giving examples.
5.From Paragraph 2-3, we mainly get to know the ________ of saying sorry in the UK.
A.places B.times C.reasons D.ways
6.Which "sorry" in the following sentences shows the speaker really did something wrong
A."I'm sorry, it is not for sale."
B."Sorry, time is up and I really have to go."
C."I'm sorry, could you please say it again "
D."Sorry, Mr. Brown. I won't be late next time."
7.According to the last paragraph, the writer may agree that ________.
A.it's helpful to say sorry in the UK
B.people shouldn't say sorry too much
C.we don't have to say sorry if we are right
D.saying sorry shows we are in a high class
【答案】4.D
5.C
6.D
7.A
【知识点】说明文;日常活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了在英国人常常说"对不起"的现象及其背后的原因。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
4.推理判断题。根据"People like to say sorry in the UK. If a person burps at the dinner table or he is late for a meeting, you'll probably hear him saying "Oh, I'm so sorry!"可知,作者通过描述一个人在饭桌上打嗝或迟到时说抱歉的例子,引入了英国人经常说对不起的现象,可以看出是通过举例来开始文章的,故选D。
5.细节理解题。根据"But why do the English people say sorry so much "和"Sometimes people say sorry to show they are in a high class. Sometimes, they say sorry to show respect to others. And other times they may just say sorry to stay away from trouble."可知,第二三段主要讨论的是英国人说"sorry"的原因,包括礼貌、融入社会、显示阶级、表达尊重和避免麻烦等,故选C。
6.推理判断题。根据D选项"Sorry, Mr. Brown. I won't be late next time."可知,其中的道歉是因为迟到了,下次不会再迟到,显示了说话者因为"迟到"的错误而道歉。故选D。
7.细节理解题。根据"But saying sorry is useful. If you're in the UK, please remember, a little "sorry" can help you to go a long way."可知,在英国说"sorry"是有用的,表明作者认为在英国说"sorry"是有帮助的,故选A。
三、C
(2024八上·上城期中) One day, while his mother was out hunting, the gray cub (幼兽) found the way out of the cave. At first, he was afraid. But the need to know and understand was greater than his fear, so he went out. He soon discovered that the floor of the world was not flat like the floor of the cave. And he fell screaming in fear.
But he soon sat up, and started walking and looking around him. He met a squirrel, and a woodpecker, both of which moved away from him. So he learned that the world had things that stayed in one place, and other things that moved.
He had beginner's luck when he fell into a ptarmigan's (雷鸟的) nest. In the nest were seven chicks. He realized this was meat, like his mother gave him. So he ate them all. As he walked away from the nest, the mother ptarmigan attacked him. He fought back, biting her wing with his small teeth. He was excited and happy. He was fighting for meat, fighting to kill. It was what wolves did. He learnt another important lesson.
Then he left the ptarmigan free and rested. As he watched her, something rushed down from above him, picked up the ptarmigan and flew back up into the sky. It was an eagle.
He was learning. Live things were meat, but if they were big enough, live things could also hurt. It was better to eat small live things.
Later something small jumped in front of him, so he put his paw on it. It was a young weasel (鼬鼠). It made strange noises, and soon the mother weasel appeared. She jumped at his neck and bit him with sharp teeth. She wasn't big, but he didn't know how dangerous weasels were.
Suddenly she jumped, and bit into his throat. He tried to fight, but the weasel held on. The cub was sure to die, but luckily his mother, the she-wolf, heard his frightened calls and came to save him.
8.Why did the gray cub want to go outside
A.He wanted to hunt food by himself.
B.He wanted to look for his mum.
C.He wanted to know the world outside.
D.His mum asked him to do it.
9.Which is the right order of what happened to the gray cub
a. He fell down and felt quite afraid.
b. He met a squirrel and a woodpecker.
c. He was bitten in the throat and was dying.
d. He saw something pick up the ptarmigan.
e. He had a fight with the mother ptarmigan.
A.a-b-e-d-c B.b-a-e-d-c C.a-b-d-e-c D.b-c-a-d-e
10.Which chart can best describe the gray cub's feeling in the story
A. B.
C. D.
11.What's the best title for the story
A.The Law of Meat B.The Gray Cub's Unusual Experience
C.The Gray Cub in Danger D.Mothers' Fights for Children
【答案】8.C
9.A
10.D
11.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲了一只幼兽走出洞穴去探索世界的故事。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.细节理解题。根据"At first, he was afraid. But the need to know and understand was greater than his fear, so he went out."可知,灰色幼兽想要了解外面的世界。故选C。
9.细节理解题。根据第一段"And he fell, screaming in fear."可知,首先他摔倒了,害怕地尖叫;根据第二段"He met a squirrel, and a woodpecker…"可知,接下来他遇到了一只松鼠和一只啄木鸟;根据第三段"As he walked away from the nest, the mother ptarmigan attacked him. He fought back, biting her wing with his small teeth."可知,在他离开巢穴的时候,雷鸟妈妈袭击了他,他用小牙齿咬她的翅膀反击;根据第四段"As he watched her, something rushed down from above him, picked up the ptarmigan and flew back up into the sky."可知,鹰从上空冲下来,叼起雷鸟,飞回了天空;根据最后一段"Suddenly she jumped, and bit into his throat. He tried to fight, but the weasel held on. The cub was sure to die..."忽然,她跳起来并且咬住他的喉咙,幼兽死定了。所以正确的顺序是a-b-e-d-c,故选A。
10.推理判断题。根据"At first, he was afraid. But the need to know and understand was greater than his fear, so he went out. And he fell, screaming in fear."可知,一开始很害怕、好奇、恐惧;根据第三段"He was excited and happy."可知,他很高兴、兴奋;根据最后一段"the she-wolf, heard his frightened calls and came to save him."可知,他很惊恐。所以他的感受依次是害怕、好奇、害怕、高兴、兴奋,最后惊恐,故选D。
11.标题选择题。根据"One day, while his mother was out hunting, the gray cub (幼兽) found the way out of the cave."和全文可知,本文主要讲述了一只幼兽第一次走出洞穴探索世界的故事,因此本文最好的标题为"灰幼崽的不寻常经历",故选B。
四、D
(2024八上·上城期中)①Today, it is a big problem for young people to get fine jobs after they leave universities. There are different kinds of jobs in the world. But how should young people choose the rightone That often worries them.
②"Finding a job" is not the same as "choosing a job". Many young people can't get right jobs. Here are a few steps to help you think about jobs which you might enjoy doing after you leave school or university.
③First, it is important to know what kind of person you are, what special qualities you have and what you are interested in There is a difference between an interest and a skill. If you like art and enjoy looking at pictures, that is an interest. But if you can draw a horse and it looks like a horse not a big dog, that is a skill.
④Then ask yourself a question, "Of the following three skills—skill with people, skill with information and skill with things, which is my best skill "
⑤After finding out your best skill, the next step is to study carefully. To find out as many different kinds of jobs as possible, go to the library and read books, magazines and newspapers for information. Ask your friends what they think of the work they do.
⑥The last step is to trust your own ideas and your own thinking! It is your own life. Just find the job you really enjoy doing.
12.What does the underlined word "one" in Paragraph 1 refer to
A.School. B.University. C.Problem. D.Job.
13.Which of the following can be a skill according to the passage
A.You are good at writing stories. B.You enjoy listening to music.
C.You plan to run every morning. D.You choose your favorite books.
14.What's the structure of the passage
A.①/②③④⑤⑥ B.①②/③④⑤⑥
C.①②③/④⑤/⑥ D.①②③④⑤/⑥
15.What's the best title for this passage
A.The Steps of Finding Out Best Skills
B.The Steps of Solving Problems
C.The Steps of Knowing Yourself
D.The Steps of Choosing a Right Job
【答案】12.D
13.A
14.B
15.D
【知识点】说明文;自我认识;推理判断;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了如何选择合适的工作,并给出了四个步骤:正确认识自我;找到自己的专长;尽可能多地找到目前的工作岗位;相信自己,坚持自己的判断。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
12.词义猜测题。根据"There are different kinds of jobs in the world. But how should young people choose the right one "可知,世界上有不同种类的工作,但是年轻人应该如何选择争取呢,由此可推测出划线部分one指代的是"工作"。故选D。
13.推理判断题。根据" There is a difference between an interest and a skill. If you like art and enjoy looking at pictures, that is an interest. But if you can draw a horse and it looks like a horse not a big dog, that is a skill."可知,你擅长写故事可以成为一种技能。故选A。
14.文章结构题。通读全文可知,第一段讲找正确的工作很难;第二段讲述了找工作和选择工作是不同的;第三段至第六段主要讲述了帮助你考虑工作的四个步骤。故选B。
15.标题选择题。根据"‘Finding a job' is not the same as ‘choosing a job'. Many young people can't get right jobs. Here are a few steps to help you think about jobs which you might enjoy doing after you leave school or university."及通读全文可知,本文主要讲述了如何选择合适的工作,并给出了四个步骤,故本文的最佳标题应为"选择合适工作的步骤"。故选D。
五、第二节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
(2024八上·上城期中)阅读下面材料,从所给的A—E五个选项中选择正确的选项(其中一项是多余选项),将其序号填入1-4题,并回答第5题。
A Guide to Have More Fun
When is the last time you had fun Felt truly happy If you're making efforts not to be bored in your life, we'll offer you expert advice on how to have more fun.
◎Find a new hobby. You may not be having as much as you want because you feel like you're doing the same old thing day after day. 1 It will not only provide something to look forward to in your daily life, but it will also make you more open to new ideas.
◎ 2 Experts suggest that music helps reduce (减少) stress and improves your feelings. Every time you feel stressed, turn on a song you like to reduce your stress. By doing so, you'll make it a part of your daily activities which will improve your feelings.
◎Take a trip together. Travel is great for your mental health. 3 And try to improve your relationships with the people you travel with. Travel doesn't have to be big or expensive either. It can be as simple as taking a road trip just a few hours away.
◎ 4 You won't seriously influence your productivity if you take the time to enjoy a little game once in a while. Even just playing with silly putty while you're at your desk will make your study day a little more enjoyable.
Even busy with your study, it's still important to find time for fun. It makes your life not so boring and offers lots of health benefits like less stress, better memory and more energy.
A. Listen to music.
B. Play some games.
C. Stay alone at home.
D. Get a change of scene.
E. Try a new activity you love.
16.   
17.   
18.   
19.   
20.What else can you do to have more fun
   
【答案】16.E
17.A
18.D
19.B
20.本题属于开放性试题,言之有理即可。参考答案:Eating a meal you like can also have more fun.
【知识点】说明文;自我提升
【解析】【分析】文章大意:就如何获得更多乐趣给出建议。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
16.根据"Find a new hobby."可知,本段建议找一个新的爱好,选项E"尝试一项你喜欢的新活动。"符合语境,故选E。
17.根据"Experts suggest that music helps reduce (减少) stress and improves your feelings."可知,音乐有助于减轻压力,改善你的情绪。选项A"听音乐。"符合语境,故选A。
18.根据"Take a trip together."可知,本段建议去旅行,选项D"换一个环境。"符合语境,故选D。
19.根据"You won't seriously influence your productivity if you take the time to enjoy a little game once in a while."可知,如果你偶尔花点时间享受小游戏,就不会严重影响你的工作效率。选项B"玩一些游戏。"符合语境,故选B。
20.句意:你还能做些什么来获得更多乐趣呢?主观性题目,答案不唯一,言之有理符合题目要求即可。示例:Eating a meal you like can also have more fun.
六、通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项 (A、B、C和D) 中选出一个最佳选项。
(2024八上·上城期中)Once, there was a boy who had lots of bad habits. His father had no idea about 21. to do so he couldn't help his son keep away from his bad habits. Then he asked an old clever man for 22. .
The old man said 23. but took the son for a slow walk through a garden. There were lots of plants in it. Suddenly, the old man stopped in front of a small plant growing in the 24. and told the boy to pull (拉) it out. The boy held the plant between his two fingers and 25. pulled it out. It was just a piece of cake for him. The old man then asked him to pull out a 26. plant. The boy pulled hard and the plant came out with the roots and all. He was happy and wanted to pull out 27. one. For the boy, it was like a competition with the old man and he didn't want to 28. . That's why he tried to 29. as hard as he could. 30. , the old man pointed to a big tree and said, "Now it's time to pull this one out." The tree didn't move at all, 31. the boy tried his best. "It's not possible. No one can 32. it." said the boy tiredly.
"Boy, the plants are just like your bad 33. ." said the old man. "When they are young, it is easy to pull them out, but when they get old, they can't be controlled (控制)." The old man's words made the boy think a lot and changed his life later. He was 34. from then on.
There is a 35. that we can learn from the story: Don't wait for bad habits to grow in us. Give them up while they are in control, or they will control us.
21.A.how B.what C.when D.why
22.A.help B.hand C.result D.money
23.A.anything B.everything C.something D.nothing
24.A.park B.forest C.garden D.mountain
25.A.quietly B.easily C.slowly D.carefully
26.A.fresher B.bigger C.shorter D.wetter
27.A.other B.another C.the other D.others
28.A.win B.stay C.lose D.keep
29.A.write it down B.set it up C.take it away D.pull it out
30.A.At first B.All the time C.In the end D.At once
31.A.though B.but C.however D.because
32.A.have B.get C.take D.make
33.A.habits B.points C.choices D.grades
34.A.same B.different C.excited D.clever
35.A.letter B.word C.class D.lesson
【答案】21.B;22.A;23.D;24.C;25.B;26.B;27.B;28.C;29.D;30.C;31.A;32.D;33.A;34.B;35.D
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:讲述了一位父亲为了让儿子改掉坏习惯,请求一位聪明的老人的帮助。老人把孩子领到了花园,通过几句话让孩子明白了道理,从而改掉了坏习惯。
【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。
21.句意:他的父亲不知道该怎么办,所以他无法帮助儿子改掉他的坏习惯。how怎样;what什么;when什么时候;why为什么。此空作do的宾语,应该是what to do"做什么"。故选B。
22.句意:然后他向一位聪明的老人求助。help帮助;hand手;result结果;money钱。根据"His father had no idea about…to do so he couldn't help his son keep away from his bad habits."可知,这位父亲应该是寻求帮助。故选A。
23.句意:老人什么也没说,只是带着儿子在花园里慢慢地散步。anything任何事;everything每件事;something某事/物;nothing没有什么。根据"but took the son for a slow walk"可知,他什么也没说。故选D。
24.句意:突然,老人停在花园里的一棵小植物前,叫男孩把它拔出来。park公园;forest森林;garden花园;mountain高山。根据"took the son for a slow walk through a garden"可知,应该是在花园里。故选C。
25.句意:男孩用两个手指夹住植物,轻松地把它拔了出来。quietly安静地;easily容易地;slowly慢慢地;carefully仔细地。根据"The boy held the plant between his two fingers"可知,男孩仅用两个手指就轻松地把植物拔出来了。故选B。
26.句意:然后,老人让他拔出一株更大的植物。fresher更新鲜的;bigger更大的;shorter更短的;wetter更潮湿的。根据"The boy pulled hard"可知,应该是老人让他拔一株更大的植物。故选B。
27.句意:他很高兴,想再拔一株。other其他的;another另一个,再一个;the other两者中的另一个;others其他人/物。根据"wanted to pull out …one"可知,男孩想再拔一株,another符合题意。故选B。
28.句意:对男孩来说,这就像和老人竞争,他不想输。win赢;stay待着;lose输,失去;keep保持。根据"it was like a competition with the old man"可知,男孩不想输。故选C。
29.句意:这就是为什么他要用尽全力把它拔出来。write it down写下;set it up建立;take it away把它拿走;pull it out把它拔出来。根据"the old man stopped in front of a small plant growing in the…and told the boy to pull (拉) it out"可知,男孩用尽力气把植物拔出来。故选D。
30.句意:最后,老人指着一棵大树说。At first起初;All the time一直;In the end最后;At once立刻。根据"Now it's time to pull this one out."可知,老人最后让他把大树拔起来。故选C。
31.句意:尽管男孩尽了最大的努力,树还是纹丝不动。though尽管;but但是;however然而;because因为。根据"The tree didn't move at all,…the boy tried his best."可知,此处用though引导让步状语从句。故选A。
32.句意:现在没有人能做到了。have有;get得到;take拿走;make制作。make it"成功或达到目标",固定短语。故选D。
33.句意:孩子,这些植物就像你的坏习惯。habits习惯;points分数;choices选择;grades等级。根据"Once, there was a boy who had lots of bad habits."可知,此处指的是"坏习惯"。故选A。
34.句意:从那时起他就不一样了。same相同的;different不同的;excited兴奋的;clever聪明的。根据"The old man's words made the boy think a lot and changed his life later."可知,男孩听了老人的一番话后改变了自己。be different from"与……不同"。故选B。
35.句意:我们可以从这个故事中学到一个教训。letter字母;word单词;class班级;lesson课,教训。根据"Don't wait for bad habits to grow in us. Give them up while they are in control, or they will control us."可知,这是我们通过这个故事可以学到的教训。故选D。
七、A.
(2024八上·上城期中)将方框中所给词 (词组) 的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
information necessary through magazine happen
Most people believe that the best way to know about different things is 36.   the Internet. When we surf the Internet, we can get some 37.   about the latest news. And the news helps us to know what is 38.   around the world. However, reading books and 39.   is also a good way to increase our knowledge. It is almost impossible to understand everything in life, but it is 40.   for us to keep learning and trying. By doing so, we can surely make good progress.
【答案】36.through;37.information;38.happening;39.magazines;40.necessary
【知识点】不可数名词;动名词;说明文;方位介词across, through, past, over, along, down的用法比较;学会学习
【解析】【分析】文章大意:文章讨论了获取知识的不同方式,指出互联网是了解事物的常用方式,同时强调读书和看杂志也能增加知识,并认为不断学习和尝试对人们来说是必要的。
information,名词,信息;necessary,形容词,必要的;through,介词,通过;magazine,名词,杂志;happen,动词,发生【点评】考查选词填空。解题时需结合语境确定单词形式,注意不可数名词用法、现在进行时、名词复数及固定结构(it is necessary for sb. to do sth.)等语法点,确保语义连贯。
36.句意:大多数人认为,了解不同事物的最好方式是通过网络。根据"the Internet"和备选词可知,此处指通过网络了解事物,through"通过",符合语境。故填through。
37.句意:当我们上网时,我们可以获得一些关于最新新闻的信息。根据"about the latest news"和备选词可知,此处指关于最新新闻的信息,information"信息",符合语境,不可数名词,没有复数形式。故填information。
38.句意:而新闻帮助我们了解世界各地正在发生的事情。根据"what is…around the world"和备选词可知,此处指世界各地正在发生的事,happen"发生",符合语境,根据"is"可知,本句是现在进行时,动词需要使用现在分词。故填happening。
39.句意:然而,阅读书籍和杂志也是增加知识的好方法。根据"reading books and"和备选词可知,此处指阅读书籍和杂志,magazine"杂志",符合语境,此处表示整体,需要用复数。故填magazines。
40.句意:理解生活中所有事情几乎是不可能的,但对我们来说保持学习和尝试是必须的。根据"for us to keep learning and trying"和备选词可知,此处指保持学习和尝试对我们的意义,necessary"必须的",符合语境。故填necessary。
八、B.
(2024八上·上城期中)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式 (每空一词)。
I went to a very famous beach yesterday, hoping to enjoy a peaceful day by the sea. However, when I arrived, it was incredibly 41.   (拥挤的). There were more people than I 42.   (预料). What's w 43.  , it was hard for me to find a place to sit or lie.
As I sat down, there were more and more clouds. It s 44.   to rain soon. Seeing the clouds in the sky, I decided to talk a walk along the beach to see if I could find a trader selling u 45.   (雨伞). After a while, I saw a trader not too far away. I quickly made my way towards him. A 46.   I had never met him before, he was so friendly to me. He not only offered me a very good price, but also told me an excellent place to lie 47.   (舒服地). Seeing that I was a bit upset, he shared some funny j 48.   with me, trying his best to make me laugh. An hour later, I found that there were 49.   (更少的) clouds in the sky. The weather turned to be sunny.
With the kindness from a stranger, I was able to make the best of the situation and had a f 50.   day by the sea.
【答案】41.crowded;42.expected;43.(w)orse;44.(s)tarted;45.(u)mbrellas;46.(A)lthough;47.comfortably;48.(j)okes;49.fewer;50.(f)antastic
【知识点】规则变化的可数名词复数;过去式和过去分词;记叙文;形容词比较级与最高级的构成规则;日常活动
【解析】【分析】文章大意:介绍了作者昨天去海边散步的事。
【点评】考查单词拼写。解题时需结合中文提示,联系上下文语境,确定单词的词性、单复数、语态等形式,同时注意固定搭配和被动语态的运用。
41.句意:然而,当我到达的时候,非常拥挤。根据汉语提示可知,"拥挤的"的英文为crowded,为形容词作表语。故填crowded。
42.句意:那里的人比我预期的多。根据汉语提示可知,"预料"的英文为expect,根据本句"were"可知,时态为一般过去时,空处需过去式。故填expected。
43.句意:更糟糕的是,我很难找到一个坐或躺的地方。根据分析句子成分及首字母提示可知,本句表示程度的递进,表示还有更糟糕的事情。what's worse"更糟糕的是",符合句意和语境。故填(w)orse。
44.句意:很快开始下雨。根据首字母提示及"As I sat down, there were more and more clouds."可知,云越来越多,很快开始下雨,空处指"开始",其英文为start,主体时态为一般过去时,谓语动词需过去式。故填(s)tarted。
45.句意:看到天上的云彩,我决定沿着海滩走,看看是否能找到卖伞的商人。根据汉语及首字母提示可知,"雨伞"的英文为umbrella,空处表泛指,需名词复数形式。故填(u)mbrellas。
46.句意:虽然我之前从未见过他,但他对我很友好。根据首字母提示及空后两句关系可知,空处需Although来引导让步状语从句。故填(A)lthough。
47.句意:他不仅给了我一个非常优惠的价格,还告诉我一个绝佳的舒服的休息地点。lie"躺"为动词,需副词修饰,故空处需副词"舒服地",其英文为comfortably。故填comfortably。
48.句意:看到我有点不高兴,他就给我分享了一些搞笑的东西,想尽办法逗我笑。根据首字母提示及"he shared some funny j...with me"可知,空处指"笑话",需名词joke,some后跟名词复数形式。故填(j)okes。
49.句意:一小时后,我发现天空中的云变少了。根据汉语提示可知,"更少的"的英文为fewer,为few的比较级,修饰可数名词clouds。故填fewer。
50.句意:在陌生人的善意帮助下,我能够充分利用这一情况,在海边度过了美好的一天。根据首字母提示及"had a f...day by the sea."可知,我在海边度过了美好的一天。空处指"美好的",其英文为fantastic,修饰名词day,故填(f)antastic。
九、第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
(2024八上·上城期中)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
It was last summer. My wife Elsa, our little monkey Katy and I were driving home to New York City. We had visited one of 51.   (famous) buildings in Washington D. C. And we had to spend four hours driving home. Katy was not happy 52.   she had to stay in the car all the way. She jumped here and there. I said to Elsa, "Put her in the back seat and give her something 53.   (eat)." Just then she jumped on my right arm and there was big bang at once. Our car crashed into a car in front and caught fire. A moment later, the police arrived and they got us out of 54.   car. "Oh, poor Katy is still in the car!" Elsa screamed and ran back to the burning car before the police could stop 55.   (she). She opened the door but found Katy wasn't there. While she was running back to us, there was a big explosion (爆炸). 56.   dangerous! We looked everywhere but didn't find Katy. So we had to start again for home, feeling sad.
Two 57.   (month) passed. It was about half past two in the morning and Elsa was lying awake in bed. She had dreamed about Katy. Suddenly she 58.   (hear) a strange sound. She woke me up and said to me 59.   (quiet), "Listen! Isn't that a burglar (窃贼) " We came downstairs quickly. There! The sound was coming 60.   the front door. Then I opened the door. To our great surprise, it was Katy!
【答案】51.the most famous;52.because;53.to eat;54.the;55.her;56.How;57.months;58.heard;59.quietly;60.from
【知识点】规则变化的可数名词复数;动词不定式;故事阅读类;记叙文;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】文章大意:讲述去年夏天作者和妻子埃尔莎、小猴子凯蒂驾车从华盛顿特区返回纽约途中发生车祸,凯蒂失踪,两个月后某天凌晨,凯蒂意外出现在家门口的故事。
【点评】考查语法填空。本题解题需结合车祸与猴子失踪、回归的故事语境,熟练运用形容词最高级、原因连词、不定式、定冠词、人称代词宾格、感叹句、名词复数、一般过去时、副词、固定介词搭配等语法知识,同时关注语境逻辑与时态一致性。
51.句意:我们参观了华盛顿特区最著名的建筑之一。famous,中文含义为 "著名的",形容词。根据文中语句 "one of" 可知,"one of the + 形容词最高级 + 可数名词复数" 是固定结构,表 "…… 之一",famous 的最高级为 the most famous,故答案为 the most famous。
52.句意:凯蒂不高兴,因为她得一路上待在车里。根据文中语句 "Katy was not happy" 及 "she had to stay in the car all the way" 可知,后句是前句 "不高兴" 的原因,需用连词 because 引导原因状语从句,故答案为 because。
53.句意:我对埃尔莎说:"把她放到后座,给她点吃的东西。"eat,中文含义为 "吃",动词。根据文中语句 "something" 可知,不定代词后常用不定式作后置定语,表 "…… 的东西",故答案为 to eat。
54.句意:过了一会儿,警察到了,把我们从车里救了出来。根据文中语句 "car" 可知,此处特指前文提到的 "我们乘坐的那辆车",需用定冠词 the 表特指,故答案为 the。
55.句意:埃尔莎尖叫着,没等警察拦住她就跑回了燃烧的车里。she,中文含义为 "她",人称代词主格。根据文中语句 "stop" 可知,动词后需接宾格作宾语,she 的宾格为 her,故答案为 her。
56.句意:多危险啊!根据文中语句 "dangerous"(形容词)可知,此处是感叹句,"How + 形容词!" 为固定感叹结构,表 "多么…… 啊",句首首字母大写,故答案为 How。
57.句意:两个月过去了。month,中文含义为 "月",可数名词。根据文中语句 "Two" 可知,基数词后接可数名词复数,month 的复数为 months,故答案为 months。
58.句意:突然她听到了一个奇怪的声音。hear,中文含义为 "听到",动词。根据文中整体语境(讲述过去发生的事,用一般过去时)可知,此处需用 hear 的过去式 heard,故答案为 heard。
59.句意:她叫醒我,轻声对我说:"听!那不是小偷吗?"quiet,中文含义为 "安静的",形容词。根据文中语句 "said to me" 可知,副词修饰动词 "said",quiet 的副词形式为 quietly,故答案为 quietly。
60.句意:声音是从前门传来的。根据文中语句 "the sound was coming" 及 "the front door" 可知,"come from" 是固定搭配,表 "来自……",故答案为 from。
十、第四部分 书面表达(共1题,满分20分)
61.(2024八上·上城期中)假定你是李华,昨天你收到了你的英国好友 Candy的电子邮件。请你根据邮件内容,给她回一封邮件。
To: Li Hua
From: Candy
Dear Li Hua, Long time no see! I'm really happy to tell you that I went on a vacation to France with my parents this summer. Where did you go this summer vacation What did you do there By the way, I heard Hangzhou has changed a lot and I plan to come here again for some days. Could you please tell me the best place in Hangzhou to go to Why do you think so I am looking forward to your reply. Candy
注意:(1)词数80左右;
(2)内容须涵盖所有要点,可适当发挥,使全文连贯、通顺。
(3)文中不得出现真实的人名、校名等相关信息。
To: Candy
From: Li Hua
Dear Candy, __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Li Hua
【答案】例文:
Dear Candy,
I am quite pleased to receive your letter. This summer, I paid a visit to Beijing with my family. We visited the Summer Palace and climbed the Great Wall. It was so wonderful that I hope to visit there again.
Also, I'm glad that you will travel to Hangzhou again. In my opinion, the best place to go in Hangzhou is West Lake. It has the most beautiful scenery. Besides, there are quite a few activities you can do, such as boating, biking and so on.
Have a great time in Hangzhou! Feel free to ask me if you need anything.
Li Hua
【知识点】应用文写作;材料作文;旅游观光类;应用文;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一封回复美国好友 Candy 的英文邮件,需涵盖暑假经历、推荐杭州景点及原因。写作思路为:先回应 Candy 的法国之旅,分享自己的暑假(如去北京,参观故宫、爬长城,感受历史与壮美 );再推荐杭州西湖,说明其风景优美,可划船、散步,还能体验当地文化,因此是杭州最值得去的地方。时态以一般过去时(讲暑假经历)和一般现在时(推荐景点、说明原因)为主。要运用清晰逻辑和简洁描述,回应 Candy 的问题,契合朋友间交流旅行与推荐景点的需求。
【点评】这篇给 Candy 的书信作文,格式规范、语气真挚,围绕 "分享旅行经历与提供出行建议" 展开,结构清晰:先告知自己夏天与家人游览北京的趣事,提及颐和园、长城及 "希望再去" 的美好感受 ,再针对性为 Candy 重游杭州推荐西湖(强调其绝美风光)及划船、骑行等活动,最后送上祝福并表示可随时提供帮助,既传递了旅行喜悦,又给予实用指引,贴合友人书信的沟通需求。文中亮点短语如 "paid a visit to Beijing""the Summer Palace""the Great Wall""beautiful scenery""quite a few activities""boating, biking and so on" 精准贴合旅行主题;高分句型运用恰当,"It was so wonderful that I hope to visit there again" 用 "so...that..." 句式强化旅行感受,"In my opinion, the best place to go in Hangzhou is West Lake" 用常用句型清晰提出推荐,"Feel free to ask me if you need anything" 以友好句式传递关怀,让书信既温暖又实用。
1 / 1浙江省杭州市杭州中学2024-2025学年八年级上学期期中阶段性综合练习英语试题
一、A
(2024八上·上城期中)Nowadays there seems to be an app for everything. Different apps can help people improve their study, relax themselves, find their way and so on. They have been part of our life. And here we will show you some popular apps that are some helpers to people.
Ctrip can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at any time.
Ximalaya has millions of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. What's special about it is that you can use it to download book recordings that can be listened to. It has more than 1 million valuable resources (资源).
Google Maps can be downloaded for times if you are not go online. Make your own maps by including directions and points of interest. After making a custom (自定义) map, other people can see where you are going or join you in your trip.
Quizlet is a ________ app. It is filled with cards on many subjects. It has subjects like languages and words, maths and science, history and geography, and so on. Quizlet has games to play and tests to take, too.
1.We can use Google Maps to ________.
A.talk with friends B.get free meals
C.make a map by ourselves D.book hotels online
2.We can put the word "________" in the blank about Quizlet.
A.game B.study C.map D.health
3.That text tells us that we ________.
A.can use Quizlet to learn English and French
B.can buy tickets from Ctrip only in the daytime
C.can't download Google Maps if we are not online
D.can't use Ximalaya to download book recordings
二、B
(2024八上·上城期中)People like to say sorry in the UK. If a person burps (打嗝) at the dinner table or he is late for a meeting, you'll probably hear him saying "Oh, I'm so sorry!"
But why do the English people say sorry so much A US scientist Robert Trivers gave a possible answer in his studies. He says that we are polite (有礼貌的) because we need to be a part of a group and join in the society. If we want to be welcome and safe, we need to follow the rules, help each other and say sorry.
As an English magazine says, in the UK, being polite could be "a symbol of the English class system (阶级制度) in the old time". Sometimes people say sorry to show they are in a high class. Sometimes, they say sorry to show respect to others. And other times they may just say sorry to stay away from trouble.
Does this mean that when English people say sorry, they are not showing they did something wrong The answer may be "yes" sometimes. But saying sorry is useful. If you're in the UK, please remember, a little "sorry" can help you to go a long way.
4.How did the writer begin his writing in Paragraph 1
A.By listing numbers. B.By telling stories.
C.By asking questions. D.By giving examples.
5.From Paragraph 2-3, we mainly get to know the ________ of saying sorry in the UK.
A.places B.times C.reasons D.ways
6.Which "sorry" in the following sentences shows the speaker really did something wrong
A."I'm sorry, it is not for sale."
B."Sorry, time is up and I really have to go."
C."I'm sorry, could you please say it again "
D."Sorry, Mr. Brown. I won't be late next time."
7.According to the last paragraph, the writer may agree that ________.
A.it's helpful to say sorry in the UK
B.people shouldn't say sorry too much
C.we don't have to say sorry if we are right
D.saying sorry shows we are in a high class
三、C
(2024八上·上城期中) One day, while his mother was out hunting, the gray cub (幼兽) found the way out of the cave. At first, he was afraid. But the need to know and understand was greater than his fear, so he went out. He soon discovered that the floor of the world was not flat like the floor of the cave. And he fell screaming in fear.
But he soon sat up, and started walking and looking around him. He met a squirrel, and a woodpecker, both of which moved away from him. So he learned that the world had things that stayed in one place, and other things that moved.
He had beginner's luck when he fell into a ptarmigan's (雷鸟的) nest. In the nest were seven chicks. He realized this was meat, like his mother gave him. So he ate them all. As he walked away from the nest, the mother ptarmigan attacked him. He fought back, biting her wing with his small teeth. He was excited and happy. He was fighting for meat, fighting to kill. It was what wolves did. He learnt another important lesson.
Then he left the ptarmigan free and rested. As he watched her, something rushed down from above him, picked up the ptarmigan and flew back up into the sky. It was an eagle.
He was learning. Live things were meat, but if they were big enough, live things could also hurt. It was better to eat small live things.
Later something small jumped in front of him, so he put his paw on it. It was a young weasel (鼬鼠). It made strange noises, and soon the mother weasel appeared. She jumped at his neck and bit him with sharp teeth. She wasn't big, but he didn't know how dangerous weasels were.
Suddenly she jumped, and bit into his throat. He tried to fight, but the weasel held on. The cub was sure to die, but luckily his mother, the she-wolf, heard his frightened calls and came to save him.
8.Why did the gray cub want to go outside
A.He wanted to hunt food by himself.
B.He wanted to look for his mum.
C.He wanted to know the world outside.
D.His mum asked him to do it.
9.Which is the right order of what happened to the gray cub
a. He fell down and felt quite afraid.
b. He met a squirrel and a woodpecker.
c. He was bitten in the throat and was dying.
d. He saw something pick up the ptarmigan.
e. He had a fight with the mother ptarmigan.
A.a-b-e-d-c B.b-a-e-d-c C.a-b-d-e-c D.b-c-a-d-e
10.Which chart can best describe the gray cub's feeling in the story
A. B.
C. D.
11.What's the best title for the story
A.The Law of Meat B.The Gray Cub's Unusual Experience
C.The Gray Cub in Danger D.Mothers' Fights for Children
四、D
(2024八上·上城期中)①Today, it is a big problem for young people to get fine jobs after they leave universities. There are different kinds of jobs in the world. But how should young people choose the rightone That often worries them.
②"Finding a job" is not the same as "choosing a job". Many young people can't get right jobs. Here are a few steps to help you think about jobs which you might enjoy doing after you leave school or university.
③First, it is important to know what kind of person you are, what special qualities you have and what you are interested in There is a difference between an interest and a skill. If you like art and enjoy looking at pictures, that is an interest. But if you can draw a horse and it looks like a horse not a big dog, that is a skill.
④Then ask yourself a question, "Of the following three skills—skill with people, skill with information and skill with things, which is my best skill "
⑤After finding out your best skill, the next step is to study carefully. To find out as many different kinds of jobs as possible, go to the library and read books, magazines and newspapers for information. Ask your friends what they think of the work they do.
⑥The last step is to trust your own ideas and your own thinking! It is your own life. Just find the job you really enjoy doing.
12.What does the underlined word "one" in Paragraph 1 refer to
A.School. B.University. C.Problem. D.Job.
13.Which of the following can be a skill according to the passage
A.You are good at writing stories. B.You enjoy listening to music.
C.You plan to run every morning. D.You choose your favorite books.
14.What's the structure of the passage
A.①/②③④⑤⑥ B.①②/③④⑤⑥
C.①②③/④⑤/⑥ D.①②③④⑤/⑥
15.What's the best title for this passage
A.The Steps of Finding Out Best Skills
B.The Steps of Solving Problems
C.The Steps of Knowing Yourself
D.The Steps of Choosing a Right Job
五、第二节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
(2024八上·上城期中)阅读下面材料,从所给的A—E五个选项中选择正确的选项(其中一项是多余选项),将其序号填入1-4题,并回答第5题。
A Guide to Have More Fun
When is the last time you had fun Felt truly happy If you're making efforts not to be bored in your life, we'll offer you expert advice on how to have more fun.
◎Find a new hobby. You may not be having as much as you want because you feel like you're doing the same old thing day after day. 1 It will not only provide something to look forward to in your daily life, but it will also make you more open to new ideas.
◎ 2 Experts suggest that music helps reduce (减少) stress and improves your feelings. Every time you feel stressed, turn on a song you like to reduce your stress. By doing so, you'll make it a part of your daily activities which will improve your feelings.
◎Take a trip together. Travel is great for your mental health. 3 And try to improve your relationships with the people you travel with. Travel doesn't have to be big or expensive either. It can be as simple as taking a road trip just a few hours away.
◎ 4 You won't seriously influence your productivity if you take the time to enjoy a little game once in a while. Even just playing with silly putty while you're at your desk will make your study day a little more enjoyable.
Even busy with your study, it's still important to find time for fun. It makes your life not so boring and offers lots of health benefits like less stress, better memory and more energy.
A. Listen to music.
B. Play some games.
C. Stay alone at home.
D. Get a change of scene.
E. Try a new activity you love.
16.   
17.   
18.   
19.   
20.What else can you do to have more fun
   
六、通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项 (A、B、C和D) 中选出一个最佳选项。
(2024八上·上城期中)Once, there was a boy who had lots of bad habits. His father had no idea about 21. to do so he couldn't help his son keep away from his bad habits. Then he asked an old clever man for 22. .
The old man said 23. but took the son for a slow walk through a garden. There were lots of plants in it. Suddenly, the old man stopped in front of a small plant growing in the 24. and told the boy to pull (拉) it out. The boy held the plant between his two fingers and 25. pulled it out. It was just a piece of cake for him. The old man then asked him to pull out a 26. plant. The boy pulled hard and the plant came out with the roots and all. He was happy and wanted to pull out 27. one. For the boy, it was like a competition with the old man and he didn't want to 28. . That's why he tried to 29. as hard as he could. 30. , the old man pointed to a big tree and said, "Now it's time to pull this one out." The tree didn't move at all, 31. the boy tried his best. "It's not possible. No one can 32. it." said the boy tiredly.
"Boy, the plants are just like your bad 33. ." said the old man. "When they are young, it is easy to pull them out, but when they get old, they can't be controlled (控制)." The old man's words made the boy think a lot and changed his life later. He was 34. from then on.
There is a 35. that we can learn from the story: Don't wait for bad habits to grow in us. Give them up while they are in control, or they will control us.
21.A.how B.what C.when D.why
22.A.help B.hand C.result D.money
23.A.anything B.everything C.something D.nothing
24.A.park B.forest C.garden D.mountain
25.A.quietly B.easily C.slowly D.carefully
26.A.fresher B.bigger C.shorter D.wetter
27.A.other B.another C.the other D.others
28.A.win B.stay C.lose D.keep
29.A.write it down B.set it up C.take it away D.pull it out
30.A.At first B.All the time C.In the end D.At once
31.A.though B.but C.however D.because
32.A.have B.get C.take D.make
33.A.habits B.points C.choices D.grades
34.A.same B.different C.excited D.clever
35.A.letter B.word C.class D.lesson
七、A.
(2024八上·上城期中)将方框中所给词 (词组) 的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
information necessary through magazine happen
Most people believe that the best way to know about different things is 36.   the Internet. When we surf the Internet, we can get some 37.   about the latest news. And the news helps us to know what is 38.   around the world. However, reading books and 39.   is also a good way to increase our knowledge. It is almost impossible to understand everything in life, but it is 40.   for us to keep learning and trying. By doing so, we can surely make good progress.
八、B.
(2024八上·上城期中)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式 (每空一词)。
I went to a very famous beach yesterday, hoping to enjoy a peaceful day by the sea. However, when I arrived, it was incredibly 41.   (拥挤的). There were more people than I 42.   (预料). What's w 43.  , it was hard for me to find a place to sit or lie.
As I sat down, there were more and more clouds. It s 44.   to rain soon. Seeing the clouds in the sky, I decided to talk a walk along the beach to see if I could find a trader selling u 45.   (雨伞). After a while, I saw a trader not too far away. I quickly made my way towards him. A 46.   I had never met him before, he was so friendly to me. He not only offered me a very good price, but also told me an excellent place to lie 47.   (舒服地). Seeing that I was a bit upset, he shared some funny j 48.   with me, trying his best to make me laugh. An hour later, I found that there were 49.   (更少的) clouds in the sky. The weather turned to be sunny.
With the kindness from a stranger, I was able to make the best of the situation and had a f 50.   day by the sea.
九、第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
(2024八上·上城期中)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
It was last summer. My wife Elsa, our little monkey Katy and I were driving home to New York City. We had visited one of 51.   (famous) buildings in Washington D. C. And we had to spend four hours driving home. Katy was not happy 52.   she had to stay in the car all the way. She jumped here and there. I said to Elsa, "Put her in the back seat and give her something 53.   (eat)." Just then she jumped on my right arm and there was big bang at once. Our car crashed into a car in front and caught fire. A moment later, the police arrived and they got us out of 54.   car. "Oh, poor Katy is still in the car!" Elsa screamed and ran back to the burning car before the police could stop 55.   (she). She opened the door but found Katy wasn't there. While she was running back to us, there was a big explosion (爆炸). 56.   dangerous! We looked everywhere but didn't find Katy. So we had to start again for home, feeling sad.
Two 57.   (month) passed. It was about half past two in the morning and Elsa was lying awake in bed. She had dreamed about Katy. Suddenly she 58.   (hear) a strange sound. She woke me up and said to me 59.   (quiet), "Listen! Isn't that a burglar (窃贼) " We came downstairs quickly. There! The sound was coming 60.   the front door. Then I opened the door. To our great surprise, it was Katy!
十、第四部分 书面表达(共1题,满分20分)
61.(2024八上·上城期中)假定你是李华,昨天你收到了你的英国好友 Candy的电子邮件。请你根据邮件内容,给她回一封邮件。
To: Li Hua
From: Candy
Dear Li Hua, Long time no see! I'm really happy to tell you that I went on a vacation to France with my parents this summer. Where did you go this summer vacation What did you do there By the way, I heard Hangzhou has changed a lot and I plan to come here again for some days. Could you please tell me the best place in Hangzhou to go to Why do you think so I am looking forward to your reply. Candy
注意:(1)词数80左右;
(2)内容须涵盖所有要点,可适当发挥,使全文连贯、通顺。
(3)文中不得出现真实的人名、校名等相关信息。
To: Candy
From: Li Hua
Dear Candy, __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Li Hua
答案解析部分
【答案】1.C
2.B
3.A
【知识点】其他题材;说明文;细节理解;推理判断;科学技术
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了四种应用软件及其用途。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
1.细节理解题。根据"Google Maps...Make your own maps by including directions and points of interest."可知,我们可以用谷歌地图软件自己制作地图。故选C。
2.推理判断题。根据"It is filled with cards on many subjects. It has subjects like languages and words, maths and science, history and geography, and so on."可知,这款软件包含很多知识模块,可推断出Quizlet是一个学习软件。故选B。
3.推理判断题。根据"It has subjects like languages and words, maths and science, history and geography, and so on."可知,Quizlet含有语言模块,所以我们可以用Quizlet来学习英语和法语。故选A。
【答案】4.D
5.C
6.D
7.A
【知识点】说明文;日常活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了在英国人常常说"对不起"的现象及其背后的原因。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
4.推理判断题。根据"People like to say sorry in the UK. If a person burps at the dinner table or he is late for a meeting, you'll probably hear him saying "Oh, I'm so sorry!"可知,作者通过描述一个人在饭桌上打嗝或迟到时说抱歉的例子,引入了英国人经常说对不起的现象,可以看出是通过举例来开始文章的,故选D。
5.细节理解题。根据"But why do the English people say sorry so much "和"Sometimes people say sorry to show they are in a high class. Sometimes, they say sorry to show respect to others. And other times they may just say sorry to stay away from trouble."可知,第二三段主要讨论的是英国人说"sorry"的原因,包括礼貌、融入社会、显示阶级、表达尊重和避免麻烦等,故选C。
6.推理判断题。根据D选项"Sorry, Mr. Brown. I won't be late next time."可知,其中的道歉是因为迟到了,下次不会再迟到,显示了说话者因为"迟到"的错误而道歉。故选D。
7.细节理解题。根据"But saying sorry is useful. If you're in the UK, please remember, a little "sorry" can help you to go a long way."可知,在英国说"sorry"是有用的,表明作者认为在英国说"sorry"是有帮助的,故选A。
【答案】8.C
9.A
10.D
11.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲了一只幼兽走出洞穴去探索世界的故事。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.细节理解题。根据"At first, he was afraid. But the need to know and understand was greater than his fear, so he went out."可知,灰色幼兽想要了解外面的世界。故选C。
9.细节理解题。根据第一段"And he fell, screaming in fear."可知,首先他摔倒了,害怕地尖叫;根据第二段"He met a squirrel, and a woodpecker…"可知,接下来他遇到了一只松鼠和一只啄木鸟;根据第三段"As he walked away from the nest, the mother ptarmigan attacked him. He fought back, biting her wing with his small teeth."可知,在他离开巢穴的时候,雷鸟妈妈袭击了他,他用小牙齿咬她的翅膀反击;根据第四段"As he watched her, something rushed down from above him, picked up the ptarmigan and flew back up into the sky."可知,鹰从上空冲下来,叼起雷鸟,飞回了天空;根据最后一段"Suddenly she jumped, and bit into his throat. He tried to fight, but the weasel held on. The cub was sure to die..."忽然,她跳起来并且咬住他的喉咙,幼兽死定了。所以正确的顺序是a-b-e-d-c,故选A。
10.推理判断题。根据"At first, he was afraid. But the need to know and understand was greater than his fear, so he went out. And he fell, screaming in fear."可知,一开始很害怕、好奇、恐惧;根据第三段"He was excited and happy."可知,他很高兴、兴奋;根据最后一段"the she-wolf, heard his frightened calls and came to save him."可知,他很惊恐。所以他的感受依次是害怕、好奇、害怕、高兴、兴奋,最后惊恐,故选D。
11.标题选择题。根据"One day, while his mother was out hunting, the gray cub (幼兽) found the way out of the cave."和全文可知,本文主要讲述了一只幼兽第一次走出洞穴探索世界的故事,因此本文最好的标题为"灰幼崽的不寻常经历",故选B。
【答案】12.D
13.A
14.B
15.D
【知识点】说明文;自我认识;推理判断;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了如何选择合适的工作,并给出了四个步骤:正确认识自我;找到自己的专长;尽可能多地找到目前的工作岗位;相信自己,坚持自己的判断。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
12.词义猜测题。根据"There are different kinds of jobs in the world. But how should young people choose the right one "可知,世界上有不同种类的工作,但是年轻人应该如何选择争取呢,由此可推测出划线部分one指代的是"工作"。故选D。
13.推理判断题。根据" There is a difference between an interest and a skill. If you like art and enjoy looking at pictures, that is an interest. But if you can draw a horse and it looks like a horse not a big dog, that is a skill."可知,你擅长写故事可以成为一种技能。故选A。
14.文章结构题。通读全文可知,第一段讲找正确的工作很难;第二段讲述了找工作和选择工作是不同的;第三段至第六段主要讲述了帮助你考虑工作的四个步骤。故选B。
15.标题选择题。根据"‘Finding a job' is not the same as ‘choosing a job'. Many young people can't get right jobs. Here are a few steps to help you think about jobs which you might enjoy doing after you leave school or university."及通读全文可知,本文主要讲述了如何选择合适的工作,并给出了四个步骤,故本文的最佳标题应为"选择合适工作的步骤"。故选D。
【答案】16.E
17.A
18.D
19.B
20.本题属于开放性试题,言之有理即可。参考答案:Eating a meal you like can also have more fun.
【知识点】说明文;自我提升
【解析】【分析】文章大意:就如何获得更多乐趣给出建议。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
16.根据"Find a new hobby."可知,本段建议找一个新的爱好,选项E"尝试一项你喜欢的新活动。"符合语境,故选E。
17.根据"Experts suggest that music helps reduce (减少) stress and improves your feelings."可知,音乐有助于减轻压力,改善你的情绪。选项A"听音乐。"符合语境,故选A。
18.根据"Take a trip together."可知,本段建议去旅行,选项D"换一个环境。"符合语境,故选D。
19.根据"You won't seriously influence your productivity if you take the time to enjoy a little game once in a while."可知,如果你偶尔花点时间享受小游戏,就不会严重影响你的工作效率。选项B"玩一些游戏。"符合语境,故选B。
20.句意:你还能做些什么来获得更多乐趣呢?主观性题目,答案不唯一,言之有理符合题目要求即可。示例:Eating a meal you like can also have more fun.
【答案】21.B;22.A;23.D;24.C;25.B;26.B;27.B;28.C;29.D;30.C;31.A;32.D;33.A;34.B;35.D
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:讲述了一位父亲为了让儿子改掉坏习惯,请求一位聪明的老人的帮助。老人把孩子领到了花园,通过几句话让孩子明白了道理,从而改掉了坏习惯。
【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。
21.句意:他的父亲不知道该怎么办,所以他无法帮助儿子改掉他的坏习惯。how怎样;what什么;when什么时候;why为什么。此空作do的宾语,应该是what to do"做什么"。故选B。
22.句意:然后他向一位聪明的老人求助。help帮助;hand手;result结果;money钱。根据"His father had no idea about…to do so he couldn't help his son keep away from his bad habits."可知,这位父亲应该是寻求帮助。故选A。
23.句意:老人什么也没说,只是带着儿子在花园里慢慢地散步。anything任何事;everything每件事;something某事/物;nothing没有什么。根据"but took the son for a slow walk"可知,他什么也没说。故选D。
24.句意:突然,老人停在花园里的一棵小植物前,叫男孩把它拔出来。park公园;forest森林;garden花园;mountain高山。根据"took the son for a slow walk through a garden"可知,应该是在花园里。故选C。
25.句意:男孩用两个手指夹住植物,轻松地把它拔了出来。quietly安静地;easily容易地;slowly慢慢地;carefully仔细地。根据"The boy held the plant between his two fingers"可知,男孩仅用两个手指就轻松地把植物拔出来了。故选B。
26.句意:然后,老人让他拔出一株更大的植物。fresher更新鲜的;bigger更大的;shorter更短的;wetter更潮湿的。根据"The boy pulled hard"可知,应该是老人让他拔一株更大的植物。故选B。
27.句意:他很高兴,想再拔一株。other其他的;another另一个,再一个;the other两者中的另一个;others其他人/物。根据"wanted to pull out …one"可知,男孩想再拔一株,another符合题意。故选B。
28.句意:对男孩来说,这就像和老人竞争,他不想输。win赢;stay待着;lose输,失去;keep保持。根据"it was like a competition with the old man"可知,男孩不想输。故选C。
29.句意:这就是为什么他要用尽全力把它拔出来。write it down写下;set it up建立;take it away把它拿走;pull it out把它拔出来。根据"the old man stopped in front of a small plant growing in the…and told the boy to pull (拉) it out"可知,男孩用尽力气把植物拔出来。故选D。
30.句意:最后,老人指着一棵大树说。At first起初;All the time一直;In the end最后;At once立刻。根据"Now it's time to pull this one out."可知,老人最后让他把大树拔起来。故选C。
31.句意:尽管男孩尽了最大的努力,树还是纹丝不动。though尽管;but但是;however然而;because因为。根据"The tree didn't move at all,…the boy tried his best."可知,此处用though引导让步状语从句。故选A。
32.句意:现在没有人能做到了。have有;get得到;take拿走;make制作。make it"成功或达到目标",固定短语。故选D。
33.句意:孩子,这些植物就像你的坏习惯。habits习惯;points分数;choices选择;grades等级。根据"Once, there was a boy who had lots of bad habits."可知,此处指的是"坏习惯"。故选A。
34.句意:从那时起他就不一样了。same相同的;different不同的;excited兴奋的;clever聪明的。根据"The old man's words made the boy think a lot and changed his life later."可知,男孩听了老人的一番话后改变了自己。be different from"与……不同"。故选B。
35.句意:我们可以从这个故事中学到一个教训。letter字母;word单词;class班级;lesson课,教训。根据"Don't wait for bad habits to grow in us. Give them up while they are in control, or they will control us."可知,这是我们通过这个故事可以学到的教训。故选D。
【答案】36.through;37.information;38.happening;39.magazines;40.necessary
【知识点】不可数名词;动名词;说明文;方位介词across, through, past, over, along, down的用法比较;学会学习
【解析】【分析】文章大意:文章讨论了获取知识的不同方式,指出互联网是了解事物的常用方式,同时强调读书和看杂志也能增加知识,并认为不断学习和尝试对人们来说是必要的。
information,名词,信息;necessary,形容词,必要的;through,介词,通过;magazine,名词,杂志;happen,动词,发生【点评】考查选词填空。解题时需结合语境确定单词形式,注意不可数名词用法、现在进行时、名词复数及固定结构(it is necessary for sb. to do sth.)等语法点,确保语义连贯。
36.句意:大多数人认为,了解不同事物的最好方式是通过网络。根据"the Internet"和备选词可知,此处指通过网络了解事物,through"通过",符合语境。故填through。
37.句意:当我们上网时,我们可以获得一些关于最新新闻的信息。根据"about the latest news"和备选词可知,此处指关于最新新闻的信息,information"信息",符合语境,不可数名词,没有复数形式。故填information。
38.句意:而新闻帮助我们了解世界各地正在发生的事情。根据"what is…around the world"和备选词可知,此处指世界各地正在发生的事,happen"发生",符合语境,根据"is"可知,本句是现在进行时,动词需要使用现在分词。故填happening。
39.句意:然而,阅读书籍和杂志也是增加知识的好方法。根据"reading books and"和备选词可知,此处指阅读书籍和杂志,magazine"杂志",符合语境,此处表示整体,需要用复数。故填magazines。
40.句意:理解生活中所有事情几乎是不可能的,但对我们来说保持学习和尝试是必须的。根据"for us to keep learning and trying"和备选词可知,此处指保持学习和尝试对我们的意义,necessary"必须的",符合语境。故填necessary。
【答案】41.crowded;42.expected;43.(w)orse;44.(s)tarted;45.(u)mbrellas;46.(A)lthough;47.comfortably;48.(j)okes;49.fewer;50.(f)antastic
【知识点】规则变化的可数名词复数;过去式和过去分词;记叙文;形容词比较级与最高级的构成规则;日常活动
【解析】【分析】文章大意:介绍了作者昨天去海边散步的事。
【点评】考查单词拼写。解题时需结合中文提示,联系上下文语境,确定单词的词性、单复数、语态等形式,同时注意固定搭配和被动语态的运用。
41.句意:然而,当我到达的时候,非常拥挤。根据汉语提示可知,"拥挤的"的英文为crowded,为形容词作表语。故填crowded。
42.句意:那里的人比我预期的多。根据汉语提示可知,"预料"的英文为expect,根据本句"were"可知,时态为一般过去时,空处需过去式。故填expected。
43.句意:更糟糕的是,我很难找到一个坐或躺的地方。根据分析句子成分及首字母提示可知,本句表示程度的递进,表示还有更糟糕的事情。what's worse"更糟糕的是",符合句意和语境。故填(w)orse。
44.句意:很快开始下雨。根据首字母提示及"As I sat down, there were more and more clouds."可知,云越来越多,很快开始下雨,空处指"开始",其英文为start,主体时态为一般过去时,谓语动词需过去式。故填(s)tarted。
45.句意:看到天上的云彩,我决定沿着海滩走,看看是否能找到卖伞的商人。根据汉语及首字母提示可知,"雨伞"的英文为umbrella,空处表泛指,需名词复数形式。故填(u)mbrellas。
46.句意:虽然我之前从未见过他,但他对我很友好。根据首字母提示及空后两句关系可知,空处需Although来引导让步状语从句。故填(A)lthough。
47.句意:他不仅给了我一个非常优惠的价格,还告诉我一个绝佳的舒服的休息地点。lie"躺"为动词,需副词修饰,故空处需副词"舒服地",其英文为comfortably。故填comfortably。
48.句意:看到我有点不高兴,他就给我分享了一些搞笑的东西,想尽办法逗我笑。根据首字母提示及"he shared some funny j...with me"可知,空处指"笑话",需名词joke,some后跟名词复数形式。故填(j)okes。
49.句意:一小时后,我发现天空中的云变少了。根据汉语提示可知,"更少的"的英文为fewer,为few的比较级,修饰可数名词clouds。故填fewer。
50.句意:在陌生人的善意帮助下,我能够充分利用这一情况,在海边度过了美好的一天。根据首字母提示及"had a f...day by the sea."可知,我在海边度过了美好的一天。空处指"美好的",其英文为fantastic,修饰名词day,故填(f)antastic。
【答案】51.the most famous;52.because;53.to eat;54.the;55.her;56.How;57.months;58.heard;59.quietly;60.from
【知识点】规则变化的可数名词复数;动词不定式;故事阅读类;记叙文;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】文章大意:讲述去年夏天作者和妻子埃尔莎、小猴子凯蒂驾车从华盛顿特区返回纽约途中发生车祸,凯蒂失踪,两个月后某天凌晨,凯蒂意外出现在家门口的故事。
【点评】考查语法填空。本题解题需结合车祸与猴子失踪、回归的故事语境,熟练运用形容词最高级、原因连词、不定式、定冠词、人称代词宾格、感叹句、名词复数、一般过去时、副词、固定介词搭配等语法知识,同时关注语境逻辑与时态一致性。
51.句意:我们参观了华盛顿特区最著名的建筑之一。famous,中文含义为 "著名的",形容词。根据文中语句 "one of" 可知,"one of the + 形容词最高级 + 可数名词复数" 是固定结构,表 "…… 之一",famous 的最高级为 the most famous,故答案为 the most famous。
52.句意:凯蒂不高兴,因为她得一路上待在车里。根据文中语句 "Katy was not happy" 及 "she had to stay in the car all the way" 可知,后句是前句 "不高兴" 的原因,需用连词 because 引导原因状语从句,故答案为 because。
53.句意:我对埃尔莎说:"把她放到后座,给她点吃的东西。"eat,中文含义为 "吃",动词。根据文中语句 "something" 可知,不定代词后常用不定式作后置定语,表 "…… 的东西",故答案为 to eat。
54.句意:过了一会儿,警察到了,把我们从车里救了出来。根据文中语句 "car" 可知,此处特指前文提到的 "我们乘坐的那辆车",需用定冠词 the 表特指,故答案为 the。
55.句意:埃尔莎尖叫着,没等警察拦住她就跑回了燃烧的车里。she,中文含义为 "她",人称代词主格。根据文中语句 "stop" 可知,动词后需接宾格作宾语,she 的宾格为 her,故答案为 her。
56.句意:多危险啊!根据文中语句 "dangerous"(形容词)可知,此处是感叹句,"How + 形容词!" 为固定感叹结构,表 "多么…… 啊",句首首字母大写,故答案为 How。
57.句意:两个月过去了。month,中文含义为 "月",可数名词。根据文中语句 "Two" 可知,基数词后接可数名词复数,month 的复数为 months,故答案为 months。
58.句意:突然她听到了一个奇怪的声音。hear,中文含义为 "听到",动词。根据文中整体语境(讲述过去发生的事,用一般过去时)可知,此处需用 hear 的过去式 heard,故答案为 heard。
59.句意:她叫醒我,轻声对我说:"听!那不是小偷吗?"quiet,中文含义为 "安静的",形容词。根据文中语句 "said to me" 可知,副词修饰动词 "said",quiet 的副词形式为 quietly,故答案为 quietly。
60.句意:声音是从前门传来的。根据文中语句 "the sound was coming" 及 "the front door" 可知,"come from" 是固定搭配,表 "来自……",故答案为 from。
61.【答案】例文:
Dear Candy,
I am quite pleased to receive your letter. This summer, I paid a visit to Beijing with my family. We visited the Summer Palace and climbed the Great Wall. It was so wonderful that I hope to visit there again.
Also, I'm glad that you will travel to Hangzhou again. In my opinion, the best place to go in Hangzhou is West Lake. It has the most beautiful scenery. Besides, there are quite a few activities you can do, such as boating, biking and so on.
Have a great time in Hangzhou! Feel free to ask me if you need anything.
Li Hua
【知识点】应用文写作;材料作文;旅游观光类;应用文;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一封回复美国好友 Candy 的英文邮件,需涵盖暑假经历、推荐杭州景点及原因。写作思路为:先回应 Candy 的法国之旅,分享自己的暑假(如去北京,参观故宫、爬长城,感受历史与壮美 );再推荐杭州西湖,说明其风景优美,可划船、散步,还能体验当地文化,因此是杭州最值得去的地方。时态以一般过去时(讲暑假经历)和一般现在时(推荐景点、说明原因)为主。要运用清晰逻辑和简洁描述,回应 Candy 的问题,契合朋友间交流旅行与推荐景点的需求。
【点评】这篇给 Candy 的书信作文,格式规范、语气真挚,围绕 "分享旅行经历与提供出行建议" 展开,结构清晰:先告知自己夏天与家人游览北京的趣事,提及颐和园、长城及 "希望再去" 的美好感受 ,再针对性为 Candy 重游杭州推荐西湖(强调其绝美风光)及划船、骑行等活动,最后送上祝福并表示可随时提供帮助,既传递了旅行喜悦,又给予实用指引,贴合友人书信的沟通需求。文中亮点短语如 "paid a visit to Beijing""the Summer Palace""the Great Wall""beautiful scenery""quite a few activities""boating, biking and so on" 精准贴合旅行主题;高分句型运用恰当,"It was so wonderful that I hope to visit there again" 用 "so...that..." 句式强化旅行感受,"In my opinion, the best place to go in Hangzhou is West Lake" 用常用句型清晰提出推荐,"Feel free to ask me if you need anything" 以友好句式传递关怀,让书信既温暖又实用。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表