资源简介 北京市房山区2024-2025学年七年级上学期期中英语试题一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1.(2024七上·房山期中)That boy is my new friend. ________ is 12 years old.A.She B.He C.I D.You【答案】B【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:那个男孩是我的新朋友。他十二岁。she她;he她;I我;you你。根据That boy(那个男孩)可知指的是一个男孩,男性第三人称单数,用代词"he"来指代。故答案为B。【点评】考查主格人称代词。理解句意和每个代词的意义,并根据所指代的人确定答案。2.(2024七上·房山期中)—What time do you usually get up, Ben —I often get up ________ 6:50.A.in B.on C.to D.at【答案】D【知识点】时间介词in, at, on的用法比较【解析】【分析】句意:——本,你通常几点起床?——我经常在6:50起床。in用于表示在某个时间段内,如年、月、季节、上午、下午或晚上;on用于表示具体的某一天或某一天的上午、下午或晚上;to用于表示方向或目的地;at用于表示具体的时间点。根据6:50.可知这里是表示具体的时间点,用介词at。故答案为D。【点评】考查时间介词in、at和on的用法区别。理解题意并掌握时间介词的不同用法。3.(2024七上·房山期中)Tom and John ________ good friends. They often play basketball after school.A.be B.am C.are D.is【答案】C【知识点】系动词be;其他语法一致形式【解析】【分析】句意:汤姆和约翰是好朋友。他们经常在放学后打篮球。be,是,动词原形;am是,用于主语是第一人称单数的I后面;are,是,用于主语是第二人称单数和复数的后面;is是,用于主语是第三人称单数的后面。根据句子主语Tom and John,可知是复数的主语,所以be动词用are。故答案为C。【点评】考查be动词和主谓一致。掌握be动词的用法并根据句子的主语确定正确答案。4.(2024七上·房山期中)My brother likes listening to songs, ________ he isn't good at singing.A.but B.and C.so D.or【答案】A【知识点】表转折关系的连词【解析】【分析】句意:我哥哥喜欢听歌,但他不擅长唱歌。but但是,表示转折;and和,并且,表示并列;so所以,表示结果;or或者,表示选择。根据My brother likes listening to songs(我哥哥喜欢听歌)和he isn't good at singing(他不擅长唱歌。)可知,前后分句为转折关系,所以用but连接。故答案为A。【点评】考查表示转折关系的连词。理解句意,并掌握不同连词的意义和用法。5.(2024七上·房山期中)—Excuse me. ________ you tell me the way to the supermarket —Yes, just go along the street and turn left. It's the second building on your left.A.May B.Should C.Can D.Need【答案】C【知识点】can, could表示请求、许可【解析】【分析】句意:——打扰一下,你能告诉我去超市的路吗?——可以,沿着这条街走,然后左转。它在你左边的第二栋建筑。May可以;Should应该;Can能够;Need需要。根据you tell me the way to the supermarket 可知这里是向别人问路,常用句型"Can/Could you tell me… "来请求帮助,故答案为C。【点评】考查情态动词辨析。理解对话,掌握情态动词的用法和日常交际用于。6.(2024七上·房山期中)—________ is the little boy next to your grandpa, Lily —Oh, that is my little cousin Tom. He is very cute.A.Which B.Who C.Where D.What【答案】B【知识点】特殊疑问句;疑问代词who / whom / whose【解析】【分析】句意:——莉莉,你爷爷旁边的那个小男孩是谁?——哦,那是我的小表弟汤姆。他很可爱。Which哪一个;Who谁;Where在哪里;What什么。根据Oh, that is my little cousin Tom.(哦,那是我的小表弟汤姆。)可知问句是询问那个男孩是谁,用who提问。故答案为B。【点评】考查特殊疑问句。理解对话和每个疑问词的意义,掌握who对人物提问的用法。7.(2024七上·房山期中)—Ann, what does your mother do —My mum is a doctor. She ________ a lot about Traditional Chinese Medicine.A.knows B.is knowing C.knew D.will know【答案】A【知识点】第三人称单数;表示主语具备的能力、性格、特征【解析】【分析】句意:——安,你妈妈是做什么的? ——我妈妈是一名医生。她对中医了解很多。knows一般现在时;is knowing现在进行时;knew一般过去时;will know一般将来时。根据助动词does和My mum is a doctor.(我妈妈是一名医生。)可知,句子时态是"一般现在时",主语she为第三人称单数,谓语用第三人称单数形式knows。故答案为A。【点评】考查一般现在时。理解对话并掌握不同时态的结构,根据关键词确定正确时态。8.(2024七上·房山期中)—Thank you for your help, Steve.—_______.A.Have a good time B.I'm fine, thank youC.Nice to meet you D.You're welcome【答案】D【知识点】表达致谢【解析】【分析】句意:——谢谢你的帮助,Steve。——不客气。Have a good time玩得开心;I'm fine, thank you我很好,谢谢;Nice to meet you很高兴见到你;You're welcome不客气。根据Thank you for your help, Steve.(谢谢你的帮助,Steve。)可知这里是回答别人的感谢,应说不客气,故答案为D。【点评】考查表示致谢。理解对话并掌握常用的日常交际用语。二、完形填空(共8分,每小题1分)(2024七上·房山期中)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。A True FriendLily and Amy are two best 9. . They live in the same neighborhood and they are also in the same school. They always play sports together and share secrets after class.Their school has a talent show (才艺表演) in January. Lily is very happy because she loves singing and dancing. She wants to join the show so much. Amy says she is happy to help her 10. .It's time for the show. Lily becomes more and more nervous (紧张的). She thinks she isn't 11. enough and she can't do it. Amy 12. to encourage (鼓励) her, but Lily doesn't listen.At last, Lily is about to give up (放弃). But Amy takes her hands and says, "Be 13. and keep trying. I believe you can do it if you try your best." This time Lily listens to her friend's 14. and goes on the stage (舞台).Lily sings very well, everyone claps their hands to show their happiness. Lily feels 15. , too. After the show, Lily says to Amy, "Thank you! You are a caring girl and you are my best friend forever." She 16. that a true friend is always there to say good words to you and encourage you.9.A.students B.friends C.girls D.singers10.A.practise B.play C.teach D.go11.A.pretty B.polite C.big D.good12.A.tries B.learns C.stops D.likes13.A.kind B.sorry C.brave D.angry14.A.stories B.hobbies C.songs D.words15.A.sad B.tired C.happy D.worried16.A.hopes B.knows C.shows D.tells【答案】9.B;10.A;11.D;12.A;13.C;14.D;15.C;16.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了莉莉想要参加才艺表演,但是她很紧张,最后在艾米的鼓励下她终于站在舞台上表演的故事。【点评】考查故事类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。9.句意:莉莉和艾米是两个最好的朋友。students学生;friends朋友;girls女孩;singers歌手。根据They live in the same neighborhood ...They always play sports together and share secrets after class.(他们住在同一个社区,……他们总是一起做运动,课后分享秘密。)可知,她们是好朋友。故答案为B。10.句意:艾米说她很高兴帮助她练习。practise练习;play玩;teach教;go去。根据She wants to join the show so much.(她非常想参加这个节目。)可知,莉莉非常想参加这个节目,所以艾米要帮助她练习,practice符合语境,故答案为A。11.句意:她认为她不够好,她做不到。pretty漂亮的;polite有礼貌的;big大的;good好的。根据Lily becomes more and more nervous (紧张的).(莉莉变得越来越紧张)和she can't do it(她做不到 。)可知,她有些紧张,认为自己不够好。故答案为D。12.句意:艾米试图鼓励她,但莉莉不听。tries试图;learns学习;stops停止;likes喜欢。根据She thinks she isn't good enough and she can't do it.(她认为她不够好,她做不到。)和to encourage (鼓励) her(鼓励她)可知,莉莉缺乏信心,艾米试图去鼓励莉莉。tries符合语境,故答案为A。13.句意:勇敢一点,继续努力。kind友好的;sorry抱歉的;brave勇敢的;angry生气的。根据At last, Lily is about to give up (放弃).(最后,莉莉要放弃了)和I believe you can do it if you try your best.(我相信只要你努力,你就能做到。)可知,莉莉打算放弃,但是艾米告诉莉莉要勇敢,要相信自己。brave符合语境,故答案为C。14.句意:这次莉莉听了她朋友的话,并走上了舞台。stories故事;hobbies爱好;songs歌曲;words话。根据But Amy takes her hands and says...(但是艾米拉着她的手说)和listens to her friend's(莉莉听她朋友的话)可知这里表示莉莉听了艾米所说的话。故答案为D。15.句意:莉莉也感到很开心。sad悲伤的;tired劳累的;happy高兴的,开心的;worried担心的。根据Lily sings very well, everyone claps their hands to show their happiness.(莉莉唱得很好,每个人都拍手表示他们的快乐)。可知,莉莉唱得很好,大家都为她鼓掌,所以她自己也感到很高兴。happy符合语境,故答案为C。16.句意:她知道,真正的朋友总会对你讲好话并鼓励你。hopes希望;knows知道;shows展示;tells告诉。根据that a true friend is always there to say good words to you and encourage you(一个真正的朋友总是在那里对你说好话,鼓励你。)并结合上文可知,这是通过这次经历之后莉莉所知道的事情。know符合语境,故答案为B。三、A(2024七上·房山期中)School Clubs (俱乐部)A Time: 5:00—6:00 p.m. every Monday Place: English corner Note: Do you want to practise English Here you can make friends with students from English-speaking countries and watch English movies together in our club. B Time: 5:00—6:00 p.m. every Wednesday Place: art room Note: Do you want to draw well Would you like to learn Chinese Painting with Miss Wang Please join our club and bring things you need.C Time: 5:00—6:00 p.m. every Thursday Place: playground Note: Do you want to do lots of sports such as football and table tennis after school Please come and join our club. It's good for your health. D Time: 5:00—6:00 p.m. every Friday Place: computer room Note: Are you interested in computer Do you want to learn more about how to use the computer well Welcome to join our club.17.My favourite subject is English. I am also good at singing English songs. I'd like to watch English movies with friends. 18.I like doing sports and I want to play football with my friends after school. 19.I am good at painting and I want to learn Chinese painting. I want to draw a Chinese painting as a gift for my pen friend Tom. 【答案】17.A18.C19.B【知识点】广告布告类;应用文【解析】【分析】短文大意:本文介绍了几个学校俱乐部,并根据Li Mei、Jacky和Lucy三个人的需求为他们匹配合适的俱乐部。【点评】考查广告布告类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。17.根据My favourite subject is English. I am also good at singing English songs. I'd like to watch English movies with friends.(我最喜欢的科目是英语。我也擅长唱英文歌。我喜欢和朋友一起看英语电影。)可知李梅喜欢英语,擅长唱英文歌,想要和朋友一起看英语电影。结合选项,可知 A.Do you want to practise English Here you can make friends with students from English-speaking countries and watch English movies together in our club. 你想练习英语吗?在这里,你可以和来自英语国家的学生交朋友,在我们的俱乐部一起看英语电影。符合李梅的需求,故答案为A。18.根据I like doing sports and I want to play football with my friends after school.(我喜欢做运动 ,放学后我想和朋友们一起踢足球)可知,Jacky喜欢做运动,想要和朋友放学后一起踢足球。结合选项,可知C. Do you want to do lots of sports such as football and table tennis after school Please come and join our club. It's good for your health. 你想在放学后做很多运动,比如足球和乒乓球吗?请加入我们的俱乐部。这对你的健康有好处。符合Jacky的需求,故答案为C。19.根据I am good at painting and I want to learn Chinese painting. I want to draw a Chinese painting as a gift for my pen friend Tom.(我擅长绘画,我想学习中国画。我想画一幅中国画作为礼物送给我的笔友汤姆。)可知露西擅长画画,而且想要学习中国画。结合选项,可知B. Do you want to draw well Would you like to learn Chinese Painting with Miss Wang Please join our club and bring things you need. 你想画得好吗?你想跟王老师学中国画吗?请带着你需要的东西加入我们的俱乐部。符合露西的需求,故答案为B。四、B(2024七上·房山期中)In a small town, there lives an old man. He is blind (盲目) but he always carries a lamp with him when he goes out at night.One night, after having a nice dinner outside with his friends, the old man starts to walk back home. On his way, he meets a group of young men. When they see the old man is blind but still carrying a lighted lamp, they start laughing and making fun of (取笑) him."Hey! Why do you carry a lamp if you can't see anything It seems so useless!" The shortest young man asks loudly.Hearing the words of the young man, the old man isn't angry. He stops and turns toward the sound, saying, "I can't see, but this lamp is not for me. It's for people like you. It helps you see me clearly. In this way, you won't run into (撞上) me. Moreover, it can bring light to others who are walking on the road in the dark night."After hearing the old man's words, the young men all become quiet. They look at each other and feel sorry for their actions. The face of the shortest young man turns red quickly. Now, they all feel very bad for making fun of the old man. They realize (意识到) that sometimes a small act of kindness can make a big difference.20.What does the old man do after having a nice dinner outside A.He meets his friends. B.He walks back home.C.He brings light to others. D.He waits for the young men.21.How do the young men feel after hearing the old man's words A.Angry. B.Happy. C.Sorry. D.Excited.22.What can we learn from the story A.Changing others is really difficult.B.Making fun of others is really funny.C.Being blind is not a very big problem.D.Taking a small act of kindness can make a big difference.【答案】20.B21.C22.D【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了一个盲人晚上出门带着一盏灯,盲人解释自己带着灯是想在照亮别人的同时,也可以提醒路人不要撞到了他,既方便了别人也照顾了自己。以此告诉我们:有时一个小小的善举可以产生很大的影响。【点评】考查人生百味类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意题两种题型。细节理解题首先要读题干,划出题干中的关键词,再根据关键词定位至文中,这样就能容易的找到正确答案。文章大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。20.细节理解题。根据One night, after having a nice dinner outside with his friends, the old man starts to walk back home.(一天晚上,和朋友们在外面美美地吃了一顿晚饭后,老人开始走路回家 。)可知,在和朋友们在外面美美地吃了一顿晚饭后,这位老人开始走路回家。故答案为B。21.细节理解题。根据After hearing the old man's words, the young men all become quiet. They look at each other and feel sorry for their actions(听了老人的话,年轻人都安静了下来。他们看着对方,为自己的行为感到抱歉。)可知,听了老人的话,年轻人都安静了下来。他们看着对方,为自己的行为感到抱歉。故答案为C。22.文章大意题。根据They realize (意识到) that sometimes a small act of kindness can make a big difference.(他们意识到,有时一个小小的善举可以产生很大的影响。)和短文内容,可知本文主要讲述了一个盲人晚上出门带着一盏灯,盲人解释自己带着灯是想在照亮别人的同时,也可以提醒路人不要撞到了他,既方便了别人也照顾了自己。以此告诉我们:有时一个小小的善举可以产生很大的影响。故答案为D。五、C(2024七上·房山期中)Many people think it's important and good for health to wash the food before cooking it. However, for some food like eggs, washing can do more harm (坏处) than good.People like to wash the shell (壳) before they cook the egg. They want to make sure the egg is clean and there are no germs (细菌) on it. But they don't need to do this, because factories will do the cleaning work when they sell the eggs.There is a coating on the shell of the egg. With the coating, germs can not get into the egg easily. When factories do the cleaning work, they wash away the coating and put a kind of special thing on the egg shell. It is there to keep germs from coming into the egg."Of course there're germs on the egg, but by washing it, you make it worse (更糟糕的). The egg shell is porous (可渗透的). The water can get germs into the egg when you wash it," says health scientist Amy Leigh Mercree. "And this can happen more easily when you use cold water or running water.""So don't wash eggs—save yourself some time and keep the germs where they are," Mercree says.23.According to the passage, washing eggs before cooking them is ________.A.difficult B.healthy C.bad D.important24.What do factories do with eggs A.They use a special thing to keep germs from coming into the egg.B.They wash eggs with a special kind of water.C.They spend a lot of time washing eggs.D.They get all the germs out of the eggs.25.What does the passage want to tell us A.How to cook eggs well.B.Why we buy eggs from factories.C.How to get germs away from eggs.D.Why we don't need to wash eggs before cooking them.【答案】23.C24.A25.D【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文讲述了许多人认为在烹饪前清洗食物对健康有益,但对于鸡蛋等食物,清洗可能弊大于利,并介绍了原因。【点评】考查科普类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。文章大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读短文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。23.细节理解题。根据Of course there're germs on the egg, but by washing it, you make it worse (更糟糕的).("鸡蛋上当然有细菌,但洗鸡蛋只会让情况变得更糟)可知,洗鸡蛋会让情况变得更糟糕 ,因此洗鸡蛋是不好的。故答案为C。24.细节理解题。根据When factories do the cleaning work, they wash away the coating and put a kind of special thing on the egg shell. It is there to keep germs from coming into the egg.(当工厂做清洁工作时,他们洗掉涂层,在蛋壳上放一种特殊的东西。它的作用是防止细菌进入鸡蛋。)可知,工厂会在蛋壳上涂上一种特殊的东西,以防止细菌进入鸡蛋。故答案为A。25.文章大意题。根据Many people think it's important and good for health to wash the food before cooking it. However, for some food like eggs, washing can do more harm (坏处) than good.(许多人认为在烹饪食物之前洗一洗对健康很重要。然而,对于像鸡蛋这样的食物,清洗弊大于利。)和"So don't wash eggs—save yourself some time and keep the germs where they are"("所以不要洗鸡蛋——节省你的时间,把细菌留在它们所在的地方。")结合短文enrich,可知本文是想告诉我们为什么在烹饪鸡蛋之前不需要洗鸡蛋。故答案为D。六、D(2024七上·房山期中)In today's modern world, home robots are becoming more and more popular. They help us a lot and have a great use on our lives.Home robots can bring us many benefits. They saves (节省) us a lot of time because they can help us clean the house, sweep the floor, wash the clothes and dust the furniture. They can also cook meals and prepare delicious dishes, making our lives more comfortable. Young people like them very much.Moreover, home robots can act as roommates. When you come home after a long day at school or work, a friendly robot greets you with a smile, ready to listen to your stories. For elderly people living alone, home robots can remind (提醒) them to take their medicine and help with housework. For children, home robots can teach them new things and play games with them. In this way, home robots not only give help but also bring warmth and happiness to our homes.However, there are also some things to think about. Some people worry that home robots may do the things human should do. But when they stay with people, they cannot give the warmth and understanding of real men.All in all, home robots can help us a lot. When we use them well, they can make our life better and make our homes more comfortable. But we should also know their bad points and don't let them be all of our lives.26.In today's modern world, home robots are becoming more popular because ________.A.they look beautiful B.they are very expensiveC.they can talk to us all the time D.they have a great use on our lives27.What does the word "benefit" in Paragraph 2 most probably mean A.好处 B.方法 C.坏处 D.规则28.Why does the writer write this passage A.To make better home robots.B.To let people use home robots.C.To introduce different kinds of home robots.D.To tell people they should use home robots in a right way.【答案】26.D27.A28.D【知识点】议论文;身边的事物与环境;细节理解;词义猜测;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了家用机器人在现代社会越来越受欢迎,它们可以为我们做很多事 ,但同时我们也要注意它们不好的方面,本文告诉人们应该正确地使用家用机器人。【点评】考查身边的事物与环境类阅读。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和文章大意三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。26.细节理解题。根据In today's modern world, home robots are becoming more and more popular. They help us a lot and have a great use on our lives.(在当今的现代世界,家用机器人正变得越来越受欢迎。他们帮助我们很多,对我们的生活有很大的用处。)可知,家用机器人越来越受欢迎是因为它们对我们的生活有很大的用处。故答案为D。27.词义猜测题。根据Home robots can bring us manybenefits. They saves (节省) us a lot of time because they can help us clean the house, sweep the floor, wash the clothes and dust the furniture. They can also cook meals and prepare delicious dishes, making our lives more comfortable. (家用机器人可以给我们带来很多______。他们为我们节省了很多时间,因为他们可以帮助我们打扫房子,扫地,洗衣服和掸家具上的灰尘。他们还可以做饭,准备美味的菜肴,使我们的生活更舒适。)可知,家用机器人可以帮助我们做一些家务,还可以做饭,使我们的生活更舒适,这些都是机器人的好处,所以划线部分单词意为"好处"。故答案为A。28.文章大意题。根据短文内容和最后一段All in all, home robots can help us a lot. When we use them well, they can make our life better and make our homes more comfortable. But we should also know their bad points and don't let them be all of our lives.(总之,家用机器人可以帮助我们很多。当我们好好使用它们时,它们可以使我们的生活更美好,使我们的家更舒适。但我们也应该知道他们的缺点,不要让他们成为我们生活的全部。)可知,本文主要介绍了家用机器人可以为我们做很多事,但同时我 们也要注意它们不好的方面,告诉我们不能过度依赖它们,所以作者写这篇短文是为了告诉人们应该正确地使用家用机器人。故答案为D。七、阅读表达(第29-31题每题2分,第32题4分,共10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。(2024七上·房山期中)My name is Betty. Today is our School Open Day (开放日). Students come to school, but there are no lessons. In the morning, we do some sports and watch a basketball match. In the afternoon, we watch a football match on the playing field.Students' parents come to school today. My father is in the computer room. He sits and listens to the teacher. He is a good "student".My grandmother goes to the science lab. She is a naughty "student". "Do not touch (触碰) that bottle!" says the teacher.Where is my mother I go to the library. My mother loves reading books. But she is not in the library. I go to the classroom. My friends are in the classroom. The teacher sits with them and talks. I go to the dining hall. Yes, my mother is in the dining hall.It is a happy day. Our school is so wonderful and we can do a lot of interesting activities with family members on School Open Day.What a colorful day!29.On School Open Day, what do students do in the morning 30.Which room is Betty's father in 31.What does Betty's mother love 32.What do you think of the School Open Day Why do you think so (Please give two reasons.) 【答案】29.In the morning, they do some sports and watch a basketball match./In the morning, students do some sports and watch a basketball match./They do some sports and watch a basketball match./Students do some sports and watch a basketball match.30.Betty's father is in the computer room./He is in the computer room./In the computer room.31.She loves reading books./Betty's mother loves reading books./Reading books.32.The School Open Day is wonderful because students can do a lot of interesting activities and spend time with their family members.【知识点】记叙文;其他节假日与庆祝活动【解析】【分析】短文大意:本文讲述了学校开放日的活动安排和贝蒂以及家人在开放日的经历。【点评】考查其他及假日与庆祝活动类阅读。读懂全文,然后根据题目要求作答。注意尽量用文章的语言填写答案,在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义句,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。29.根据In the morning, we do some sports and watch a basketball match.(早上,我们做一些运动,看一场篮球比赛。)可知,学生们在早上做一些运动并观看篮球比赛。故答案为In the morning, they do some sports and watch a basketball match./In the morning, students do some sports and watch a basketball match./They do some sports and watch a basketball match./Students do some sports and watch a basketball match.30.根据My father is in the computer room.(我爸爸在计算机房)可知贝蒂的爸爸在计算机房。故答案为Betty's father is in the computer room./He is in the computer room./In the computer room.31.根据My mother loves reading books.(我妈妈喜欢读书)可知贝蒂的妈妈喜欢读书。故答案为She loves reading books./Betty's mother loves reading books./Reading books.32.根据It is a happy day. Our school is so wonderful and we can do a lot of interesting activities with family members on School Open Day. What a colorful day!"可知,学校开放日很精彩,因为学生可以做很多有趣的活动,而且可以与家人共度时光。故答案为The School Open Day is wonderful because students can do a lot of interesting activities and spend time with their family members.八、文段表达(10分)33.(2024七上·房山期中)根据中文和英文提示,完成一篇不少于40词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。假如你是李华,你的外国笔友Peter近期给你发来邮件想了解你的家庭情况。请你给他回一封邮件介绍家庭成员。内容包括:家庭成员的年龄、职业、性格、外貌以及爱好等。提示词语:teacher, caring, tall, play chess提示问题:● What do they do ● What are they like ● What are their hobbies Dear Peter, How is it going I'm glad to say something about my family. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours, Li Hua【答案】例文:Dear Peter,How is it going I'm glad to say something about my family. There are three people in my family. They are my parents and me. My father is tall and humorous. He is thirty-five years old and works as a taxi driver. He likes playing chess very much. My mother is beautiful and caring. She is thirty-four years old and she is a teacher. She works in a middle school. She likes singing songs in her free time. I am a student and I am short. I am thirteen years old and I am friendly. I like riding bikes. If we have time on weekends, we will have a picnic in the park.Yours,Li Hua【知识点】应用文写作;家庭成员介绍;书信、电子邮件【解析】【分析】本题要求根据所给的连词,以李华的身份,给笔友彼得写一封邮件,介绍家庭成员,包括他们的年龄、职业、性格、外貌以及爱好等。题材是应用文,时态用一般现在时,人称用第一人称和第三人称。文章的开头和结尾已经给出,根据提示写作,不要遗漏信息,可适当增加细节,并突出写作重点。最后核对检查有无语法和拼写等错误。【点评】考查应用文写作。例文承接开头,首先总是家庭成员的情况,然后分别介绍了他们的年龄、性格、外貌、职业以及爱好等相关信息;最后一句话总结介绍一家人在周末经常做的事情。中心突出 ,内容连贯完整。高分亮点:短语:like doing sth.,in one's free time,on weekends,have apicnic等;句型: She is thirty-four years old and she is a teacher.(并列句);If we have time on weekends, we will have a picnic in the park.(条件状语从句)。1 / 1北京市房山区2024-2025学年七年级上学期期中英语试题一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1.(2024七上·房山期中)That boy is my new friend. ________ is 12 years old.A.She B.He C.I D.You2.(2024七上·房山期中)—What time do you usually get up, Ben —I often get up ________ 6:50.A.in B.on C.to D.at3.(2024七上·房山期中)Tom and John ________ good friends. They often play basketball after school.A.be B.am C.are D.is4.(2024七上·房山期中)My brother likes listening to songs, ________ he isn't good at singing.A.but B.and C.so D.or5.(2024七上·房山期中)—Excuse me. ________ you tell me the way to the supermarket —Yes, just go along the street and turn left. It's the second building on your left.A.May B.Should C.Can D.Need6.(2024七上·房山期中)—________ is the little boy next to your grandpa, Lily —Oh, that is my little cousin Tom. He is very cute.A.Which B.Who C.Where D.What7.(2024七上·房山期中)—Ann, what does your mother do —My mum is a doctor. She ________ a lot about Traditional Chinese Medicine.A.knows B.is knowing C.knew D.will know8.(2024七上·房山期中)—Thank you for your help, Steve.—_______.A.Have a good time B.I'm fine, thank youC.Nice to meet you D.You're welcome二、完形填空(共8分,每小题1分)(2024七上·房山期中)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。A True FriendLily and Amy are two best 9. . They live in the same neighborhood and they are also in the same school. They always play sports together and share secrets after class.Their school has a talent show (才艺表演) in January. Lily is very happy because she loves singing and dancing. She wants to join the show so much. Amy says she is happy to help her 10. .It's time for the show. Lily becomes more and more nervous (紧张的). She thinks she isn't 11. enough and she can't do it. Amy 12. to encourage (鼓励) her, but Lily doesn't listen.At last, Lily is about to give up (放弃). But Amy takes her hands and says, "Be 13. and keep trying. I believe you can do it if you try your best." This time Lily listens to her friend's 14. and goes on the stage (舞台).Lily sings very well, everyone claps their hands to show their happiness. Lily feels 15. , too. After the show, Lily says to Amy, "Thank you! You are a caring girl and you are my best friend forever." She 16. that a true friend is always there to say good words to you and encourage you.9.A.students B.friends C.girls D.singers10.A.practise B.play C.teach D.go11.A.pretty B.polite C.big D.good12.A.tries B.learns C.stops D.likes13.A.kind B.sorry C.brave D.angry14.A.stories B.hobbies C.songs D.words15.A.sad B.tired C.happy D.worried16.A.hopes B.knows C.shows D.tells三、A(2024七上·房山期中)School Clubs (俱乐部)A Time: 5:00—6:00 p.m. every Monday Place: English corner Note: Do you want to practise English Here you can make friends with students from English-speaking countries and watch English movies together in our club. B Time: 5:00—6:00 p.m. every Wednesday Place: art room Note: Do you want to draw well Would you like to learn Chinese Painting with Miss Wang Please join our club and bring things you need.C Time: 5:00—6:00 p.m. every Thursday Place: playground Note: Do you want to do lots of sports such as football and table tennis after school Please come and join our club. It's good for your health. D Time: 5:00—6:00 p.m. every Friday Place: computer room Note: Are you interested in computer Do you want to learn more about how to use the computer well Welcome to join our club.17.My favourite subject is English. I am also good at singing English songs. I'd like to watch English movies with friends. 18.I like doing sports and I want to play football with my friends after school. 19.I am good at painting and I want to learn Chinese painting. I want to draw a Chinese painting as a gift for my pen friend Tom. 四、B(2024七上·房山期中)In a small town, there lives an old man. He is blind (盲目) but he always carries a lamp with him when he goes out at night.One night, after having a nice dinner outside with his friends, the old man starts to walk back home. On his way, he meets a group of young men. When they see the old man is blind but still carrying a lighted lamp, they start laughing and making fun of (取笑) him."Hey! Why do you carry a lamp if you can't see anything It seems so useless!" The shortest young man asks loudly.Hearing the words of the young man, the old man isn't angry. He stops and turns toward the sound, saying, "I can't see, but this lamp is not for me. It's for people like you. It helps you see me clearly. In this way, you won't run into (撞上) me. Moreover, it can bring light to others who are walking on the road in the dark night."After hearing the old man's words, the young men all become quiet. They look at each other and feel sorry for their actions. The face of the shortest young man turns red quickly. Now, they all feel very bad for making fun of the old man. They realize (意识到) that sometimes a small act of kindness can make a big difference.20.What does the old man do after having a nice dinner outside A.He meets his friends. B.He walks back home.C.He brings light to others. D.He waits for the young men.21.How do the young men feel after hearing the old man's words A.Angry. B.Happy. C.Sorry. D.Excited.22.What can we learn from the story A.Changing others is really difficult.B.Making fun of others is really funny.C.Being blind is not a very big problem.D.Taking a small act of kindness can make a big difference.五、C(2024七上·房山期中)Many people think it's important and good for health to wash the food before cooking it. However, for some food like eggs, washing can do more harm (坏处) than good.People like to wash the shell (壳) before they cook the egg. They want to make sure the egg is clean and there are no germs (细菌) on it. But they don't need to do this, because factories will do the cleaning work when they sell the eggs.There is a coating on the shell of the egg. With the coating, germs can not get into the egg easily. When factories do the cleaning work, they wash away the coating and put a kind of special thing on the egg shell. It is there to keep germs from coming into the egg."Of course there're germs on the egg, but by washing it, you make it worse (更糟糕的). The egg shell is porous (可渗透的). The water can get germs into the egg when you wash it," says health scientist Amy Leigh Mercree. "And this can happen more easily when you use cold water or running water.""So don't wash eggs—save yourself some time and keep the germs where they are," Mercree says.23.According to the passage, washing eggs before cooking them is ________.A.difficult B.healthy C.bad D.important24.What do factories do with eggs A.They use a special thing to keep germs from coming into the egg.B.They wash eggs with a special kind of water.C.They spend a lot of time washing eggs.D.They get all the germs out of the eggs.25.What does the passage want to tell us A.How to cook eggs well.B.Why we buy eggs from factories.C.How to get germs away from eggs.D.Why we don't need to wash eggs before cooking them.六、D(2024七上·房山期中)In today's modern world, home robots are becoming more and more popular. They help us a lot and have a great use on our lives.Home robots can bring us many benefits. They saves (节省) us a lot of time because they can help us clean the house, sweep the floor, wash the clothes and dust the furniture. They can also cook meals and prepare delicious dishes, making our lives more comfortable. Young people like them very much.Moreover, home robots can act as roommates. When you come home after a long day at school or work, a friendly robot greets you with a smile, ready to listen to your stories. For elderly people living alone, home robots can remind (提醒) them to take their medicine and help with housework. For children, home robots can teach them new things and play games with them. In this way, home robots not only give help but also bring warmth and happiness to our homes.However, there are also some things to think about. Some people worry that home robots may do the things human should do. But when they stay with people, they cannot give the warmth and understanding of real men.All in all, home robots can help us a lot. When we use them well, they can make our life better and make our homes more comfortable. But we should also know their bad points and don't let them be all of our lives.26.In today's modern world, home robots are becoming more popular because ________.A.they look beautiful B.they are very expensiveC.they can talk to us all the time D.they have a great use on our lives27.What does the word "benefit" in Paragraph 2 most probably mean A.好处 B.方法 C.坏处 D.规则28.Why does the writer write this passage A.To make better home robots.B.To let people use home robots.C.To introduce different kinds of home robots.D.To tell people they should use home robots in a right way.七、阅读表达(第29-31题每题2分,第32题4分,共10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。(2024七上·房山期中)My name is Betty. Today is our School Open Day (开放日). Students come to school, but there are no lessons. In the morning, we do some sports and watch a basketball match. In the afternoon, we watch a football match on the playing field.Students' parents come to school today. My father is in the computer room. He sits and listens to the teacher. He is a good "student".My grandmother goes to the science lab. She is a naughty "student". "Do not touch (触碰) that bottle!" says the teacher.Where is my mother I go to the library. My mother loves reading books. But she is not in the library. I go to the classroom. My friends are in the classroom. The teacher sits with them and talks. I go to the dining hall. Yes, my mother is in the dining hall.It is a happy day. Our school is so wonderful and we can do a lot of interesting activities with family members on School Open Day.What a colorful day!29.On School Open Day, what do students do in the morning 30.Which room is Betty's father in 31.What does Betty's mother love 32.What do you think of the School Open Day Why do you think so (Please give two reasons.) 八、文段表达(10分)33.(2024七上·房山期中)根据中文和英文提示,完成一篇不少于40词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。假如你是李华,你的外国笔友Peter近期给你发来邮件想了解你的家庭情况。请你给他回一封邮件介绍家庭成员。内容包括:家庭成员的年龄、职业、性格、外貌以及爱好等。提示词语:teacher, caring, tall, play chess提示问题:● What do they do ● What are they like ● What are their hobbies Dear Peter, How is it going I'm glad to say something about my family. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours, Li Hua答案解析部分1.【答案】B【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:那个男孩是我的新朋友。他十二岁。she她;he她;I我;you你。根据That boy(那个男孩)可知指的是一个男孩,男性第三人称单数,用代词"he"来指代。故答案为B。【点评】考查主格人称代词。理解句意和每个代词的意义,并根据所指代的人确定答案。2.【答案】D【知识点】时间介词in, at, on的用法比较【解析】【分析】句意:——本,你通常几点起床?——我经常在6:50起床。in用于表示在某个时间段内,如年、月、季节、上午、下午或晚上;on用于表示具体的某一天或某一天的上午、下午或晚上;to用于表示方向或目的地;at用于表示具体的时间点。根据6:50.可知这里是表示具体的时间点,用介词at。故答案为D。【点评】考查时间介词in、at和on的用法区别。理解题意并掌握时间介词的不同用法。3.【答案】C【知识点】系动词be;其他语法一致形式【解析】【分析】句意:汤姆和约翰是好朋友。他们经常在放学后打篮球。be,是,动词原形;am是,用于主语是第一人称单数的I后面;are,是,用于主语是第二人称单数和复数的后面;is是,用于主语是第三人称单数的后面。根据句子主语Tom and John,可知是复数的主语,所以be动词用are。故答案为C。【点评】考查be动词和主谓一致。掌握be动词的用法并根据句子的主语确定正确答案。4.【答案】A【知识点】表转折关系的连词【解析】【分析】句意:我哥哥喜欢听歌,但他不擅长唱歌。but但是,表示转折;and和,并且,表示并列;so所以,表示结果;or或者,表示选择。根据My brother likes listening to songs(我哥哥喜欢听歌)和he isn't good at singing(他不擅长唱歌。)可知,前后分句为转折关系,所以用but连接。故答案为A。【点评】考查表示转折关系的连词。理解句意,并掌握不同连词的意义和用法。5.【答案】C【知识点】can, could表示请求、许可【解析】【分析】句意:——打扰一下,你能告诉我去超市的路吗?——可以,沿着这条街走,然后左转。它在你左边的第二栋建筑。May可以;Should应该;Can能够;Need需要。根据you tell me the way to the supermarket 可知这里是向别人问路,常用句型"Can/Could you tell me… "来请求帮助,故答案为C。【点评】考查情态动词辨析。理解对话,掌握情态动词的用法和日常交际用于。6.【答案】B【知识点】特殊疑问句;疑问代词who / whom / whose【解析】【分析】句意:——莉莉,你爷爷旁边的那个小男孩是谁?——哦,那是我的小表弟汤姆。他很可爱。Which哪一个;Who谁;Where在哪里;What什么。根据Oh, that is my little cousin Tom.(哦,那是我的小表弟汤姆。)可知问句是询问那个男孩是谁,用who提问。故答案为B。【点评】考查特殊疑问句。理解对话和每个疑问词的意义,掌握who对人物提问的用法。7.【答案】A【知识点】第三人称单数;表示主语具备的能力、性格、特征【解析】【分析】句意:——安,你妈妈是做什么的? ——我妈妈是一名医生。她对中医了解很多。knows一般现在时;is knowing现在进行时;knew一般过去时;will know一般将来时。根据助动词does和My mum is a doctor.(我妈妈是一名医生。)可知,句子时态是"一般现在时",主语she为第三人称单数,谓语用第三人称单数形式knows。故答案为A。【点评】考查一般现在时。理解对话并掌握不同时态的结构,根据关键词确定正确时态。8.【答案】D【知识点】表达致谢【解析】【分析】句意:——谢谢你的帮助,Steve。——不客气。Have a good time玩得开心;I'm fine, thank you我很好,谢谢;Nice to meet you很高兴见到你;You're welcome不客气。根据Thank you for your help, Steve.(谢谢你的帮助,Steve。)可知这里是回答别人的感谢,应说不客气,故答案为D。【点评】考查表示致谢。理解对话并掌握常用的日常交际用语。【答案】9.B;10.A;11.D;12.A;13.C;14.D;15.C;16.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了莉莉想要参加才艺表演,但是她很紧张,最后在艾米的鼓励下她终于站在舞台上表演的故事。【点评】考查故事类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。9.句意:莉莉和艾米是两个最好的朋友。students学生;friends朋友;girls女孩;singers歌手。根据They live in the same neighborhood ...They always play sports together and share secrets after class.(他们住在同一个社区,……他们总是一起做运动,课后分享秘密。)可知,她们是好朋友。故答案为B。10.句意:艾米说她很高兴帮助她练习。practise练习;play玩;teach教;go去。根据She wants to join the show so much.(她非常想参加这个节目。)可知,莉莉非常想参加这个节目,所以艾米要帮助她练习,practice符合语境,故答案为A。11.句意:她认为她不够好,她做不到。pretty漂亮的;polite有礼貌的;big大的;good好的。根据Lily becomes more and more nervous (紧张的).(莉莉变得越来越紧张)和she can't do it(她做不到 。)可知,她有些紧张,认为自己不够好。故答案为D。12.句意:艾米试图鼓励她,但莉莉不听。tries试图;learns学习;stops停止;likes喜欢。根据She thinks she isn't good enough and she can't do it.(她认为她不够好,她做不到。)和to encourage (鼓励) her(鼓励她)可知,莉莉缺乏信心,艾米试图去鼓励莉莉。tries符合语境,故答案为A。13.句意:勇敢一点,继续努力。kind友好的;sorry抱歉的;brave勇敢的;angry生气的。根据At last, Lily is about to give up (放弃).(最后,莉莉要放弃了)和I believe you can do it if you try your best.(我相信只要你努力,你就能做到。)可知,莉莉打算放弃,但是艾米告诉莉莉要勇敢,要相信自己。brave符合语境,故答案为C。14.句意:这次莉莉听了她朋友的话,并走上了舞台。stories故事;hobbies爱好;songs歌曲;words话。根据But Amy takes her hands and says...(但是艾米拉着她的手说)和listens to her friend's(莉莉听她朋友的话)可知这里表示莉莉听了艾米所说的话。故答案为D。15.句意:莉莉也感到很开心。sad悲伤的;tired劳累的;happy高兴的,开心的;worried担心的。根据Lily sings very well, everyone claps their hands to show their happiness.(莉莉唱得很好,每个人都拍手表示他们的快乐)。可知,莉莉唱得很好,大家都为她鼓掌,所以她自己也感到很高兴。happy符合语境,故答案为C。16.句意:她知道,真正的朋友总会对你讲好话并鼓励你。hopes希望;knows知道;shows展示;tells告诉。根据that a true friend is always there to say good words to you and encourage you(一个真正的朋友总是在那里对你说好话,鼓励你。)并结合上文可知,这是通过这次经历之后莉莉所知道的事情。know符合语境,故答案为B。【答案】17.A18.C19.B【知识点】广告布告类;应用文【解析】【分析】短文大意:本文介绍了几个学校俱乐部,并根据Li Mei、Jacky和Lucy三个人的需求为他们匹配合适的俱乐部。【点评】考查广告布告类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。17.根据My favourite subject is English. I am also good at singing English songs. I'd like to watch English movies with friends.(我最喜欢的科目是英语。我也擅长唱英文歌。我喜欢和朋友一起看英语电影。)可知李梅喜欢英语,擅长唱英文歌,想要和朋友一起看英语电影。结合选项,可知 A.Do you want to practise English Here you can make friends with students from English-speaking countries and watch English movies together in our club. 你想练习英语吗?在这里,你可以和来自英语国家的学生交朋友,在我们的俱乐部一起看英语电影。符合李梅的需求,故答案为A。18.根据I like doing sports and I want to play football with my friends after school.(我喜欢做运动 ,放学后我想和朋友们一起踢足球)可知,Jacky喜欢做运动,想要和朋友放学后一起踢足球。结合选项,可知C. Do you want to do lots of sports such as football and table tennis after school Please come and join our club. It's good for your health. 你想在放学后做很多运动,比如足球和乒乓球吗?请加入我们的俱乐部。这对你的健康有好处。符合Jacky的需求,故答案为C。19.根据I am good at painting and I want to learn Chinese painting. I want to draw a Chinese painting as a gift for my pen friend Tom.(我擅长绘画,我想学习中国画。我想画一幅中国画作为礼物送给我的笔友汤姆。)可知露西擅长画画,而且想要学习中国画。结合选项,可知B. Do you want to draw well Would you like to learn Chinese Painting with Miss Wang Please join our club and bring things you need. 你想画得好吗?你想跟王老师学中国画吗?请带着你需要的东西加入我们的俱乐部。符合露西的需求,故答案为B。【答案】20.B21.C22.D【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了一个盲人晚上出门带着一盏灯,盲人解释自己带着灯是想在照亮别人的同时,也可以提醒路人不要撞到了他,既方便了别人也照顾了自己。以此告诉我们:有时一个小小的善举可以产生很大的影响。【点评】考查人生百味类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意题两种题型。细节理解题首先要读题干,划出题干中的关键词,再根据关键词定位至文中,这样就能容易的找到正确答案。文章大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。20.细节理解题。根据One night, after having a nice dinner outside with his friends, the old man starts to walk back home.(一天晚上,和朋友们在外面美美地吃了一顿晚饭后,老人开始走路回家 。)可知,在和朋友们在外面美美地吃了一顿晚饭后,这位老人开始走路回家。故答案为B。21.细节理解题。根据After hearing the old man's words, the young men all become quiet. They look at each other and feel sorry for their actions(听了老人的话,年轻人都安静了下来。他们看着对方,为自己的行为感到抱歉。)可知,听了老人的话,年轻人都安静了下来。他们看着对方,为自己的行为感到抱歉。故答案为C。22.文章大意题。根据They realize (意识到) that sometimes a small act of kindness can make a big difference.(他们意识到,有时一个小小的善举可以产生很大的影响。)和短文内容,可知本文主要讲述了一个盲人晚上出门带着一盏灯,盲人解释自己带着灯是想在照亮别人的同时,也可以提醒路人不要撞到了他,既方便了别人也照顾了自己。以此告诉我们:有时一个小小的善举可以产生很大的影响。故答案为D。【答案】23.C24.A25.D【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文讲述了许多人认为在烹饪前清洗食物对健康有益,但对于鸡蛋等食物,清洗可能弊大于利,并介绍了原因。【点评】考查科普类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意题两种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。文章大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读短文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。23.细节理解题。根据Of course there're germs on the egg, but by washing it, you make it worse (更糟糕的).("鸡蛋上当然有细菌,但洗鸡蛋只会让情况变得更糟)可知,洗鸡蛋会让情况变得更糟糕 ,因此洗鸡蛋是不好的。故答案为C。24.细节理解题。根据When factories do the cleaning work, they wash away the coating and put a kind of special thing on the egg shell. It is there to keep germs from coming into the egg.(当工厂做清洁工作时,他们洗掉涂层,在蛋壳上放一种特殊的东西。它的作用是防止细菌进入鸡蛋。)可知,工厂会在蛋壳上涂上一种特殊的东西,以防止细菌进入鸡蛋。故答案为A。25.文章大意题。根据Many people think it's important and good for health to wash the food before cooking it. However, for some food like eggs, washing can do more harm (坏处) than good.(许多人认为在烹饪食物之前洗一洗对健康很重要。然而,对于像鸡蛋这样的食物,清洗弊大于利。)和"So don't wash eggs—save yourself some time and keep the germs where they are"("所以不要洗鸡蛋——节省你的时间,把细菌留在它们所在的地方。")结合短文enrich,可知本文是想告诉我们为什么在烹饪鸡蛋之前不需要洗鸡蛋。故答案为D。【答案】26.D27.A28.D【知识点】议论文;身边的事物与环境;细节理解;词义猜测;文章大意【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了家用机器人在现代社会越来越受欢迎,它们可以为我们做很多事 ,但同时我们也要注意它们不好的方面,本文告诉人们应该正确地使用家用机器人。【点评】考查身边的事物与环境类阅读。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和文章大意三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。26.细节理解题。根据In today's modern world, home robots are becoming more and more popular. They help us a lot and have a great use on our lives.(在当今的现代世界,家用机器人正变得越来越受欢迎。他们帮助我们很多,对我们的生活有很大的用处。)可知,家用机器人越来越受欢迎是因为它们对我们的生活有很大的用处。故答案为D。27.词义猜测题。根据Home robots can bring us manybenefits. They saves (节省) us a lot of time because they can help us clean the house, sweep the floor, wash the clothes and dust the furniture. They can also cook meals and prepare delicious dishes, making our lives more comfortable. (家用机器人可以给我们带来很多______。他们为我们节省了很多时间,因为他们可以帮助我们打扫房子,扫地,洗衣服和掸家具上的灰尘。他们还可以做饭,准备美味的菜肴,使我们的生活更舒适。)可知,家用机器人可以帮助我们做一些家务,还可以做饭,使我们的生活更舒适,这些都是机器人的好处,所以划线部分单词意为"好处"。故答案为A。28.文章大意题。根据短文内容和最后一段All in all, home robots can help us a lot. When we use them well, they can make our life better and make our homes more comfortable. But we should also know their bad points and don't let them be all of our lives.(总之,家用机器人可以帮助我们很多。当我们好好使用它们时,它们可以使我们的生活更美好,使我们的家更舒适。但我们也应该知道他们的缺点,不要让他们成为我们生活的全部。)可知,本文主要介绍了家用机器人可以为我们做很多事,但同时我 们也要注意它们不好的方面,告诉我们不能过度依赖它们,所以作者写这篇短文是为了告诉人们应该正确地使用家用机器人。故答案为D。【答案】29.In the morning, they do some sports and watch a basketball match./In the morning, students do some sports and watch a basketball match./They do some sports and watch a basketball match./Students do some sports and watch a basketball match.30.Betty's father is in the computer room./He is in the computer room./In the computer room.31.She loves reading books./Betty's mother loves reading books./Reading books.32.The School Open Day is wonderful because students can do a lot of interesting activities and spend time with their family members.【知识点】记叙文;其他节假日与庆祝活动【解析】【分析】短文大意:本文讲述了学校开放日的活动安排和贝蒂以及家人在开放日的经历。【点评】考查其他及假日与庆祝活动类阅读。读懂全文,然后根据题目要求作答。注意尽量用文章的语言填写答案,在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义句,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。29.根据In the morning, we do some sports and watch a basketball match.(早上,我们做一些运动,看一场篮球比赛。)可知,学生们在早上做一些运动并观看篮球比赛。故答案为In the morning, they do some sports and watch a basketball match./In the morning, students do some sports and watch a basketball match./They do some sports and watch a basketball match./Students do some sports and watch a basketball match.30.根据My father is in the computer room.(我爸爸在计算机房)可知贝蒂的爸爸在计算机房。故答案为Betty's father is in the computer room./He is in the computer room./In the computer room.31.根据My mother loves reading books.(我妈妈喜欢读书)可知贝蒂的妈妈喜欢读书。故答案为She loves reading books./Betty's mother loves reading books./Reading books.32.根据It is a happy day. Our school is so wonderful and we can do a lot of interesting activities with family members on School Open Day. What a colorful day!"可知,学校开放日很精彩,因为学生可以做很多有趣的活动,而且可以与家人共度时光。故答案为The School Open Day is wonderful because students can do a lot of interesting activities and spend time with their family members.33.【答案】例文:Dear Peter,How is it going I'm glad to say something about my family. There are three people in my family. They are my parents and me. My father is tall and humorous. He is thirty-five years old and works as a taxi driver. He likes playing chess very much. My mother is beautiful and caring. She is thirty-four years old and she is a teacher. She works in a middle school. She likes singing songs in her free time. I am a student and I am short. I am thirteen years old and I am friendly. I like riding bikes. If we have time on weekends, we will have a picnic in the park.Yours,Li Hua【知识点】应用文写作;家庭成员介绍;书信、电子邮件【解析】【分析】本题要求根据所给的连词,以李华的身份,给笔友彼得写一封邮件,介绍家庭成员,包括他们的年龄、职业、性格、外貌以及爱好等。题材是应用文,时态用一般现在时,人称用第一人称和第三人称。文章的开头和结尾已经给出,根据提示写作,不要遗漏信息,可适当增加细节,并突出写作重点。最后核对检查有无语法和拼写等错误。【点评】考查应用文写作。例文承接开头,首先总是家庭成员的情况,然后分别介绍了他们的年龄、性格、外貌、职业以及爱好等相关信息;最后一句话总结介绍一家人在周末经常做的事情。中心突出 ,内容连贯完整。高分亮点:短语:like doing sth.,in one's free time,on weekends,have apicnic等;句型: She is thirty-four years old and she is a teacher.(并列句);If we have time on weekends, we will have a picnic in the park.(条件状语从句)。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 北京市房山区2024-2025学年七年级上学期期中英语试题(学生版).docx 北京市房山区2024-2025学年七年级上学期期中英语试题(教师版).docx