【精品解析】北京市第一零一中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】北京市第一零一中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题

资源简介

北京市第一零一中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题
一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。
1.(2024九上·海淀期中)Tom and Mary are very nice. ________ always help me.
A.You B.We C.They D.I
2.(2024九上·海淀期中)I often play basketball with my dad ________ Sunday afternoons.
A.on B.in C.at D.to
3.(2024九上·海淀期中)You will forget what you've learnt in class ________ you review it in time.
A.if B.unless C.until D.so
4.(2024九上·海淀期中)— Excuse me, _______ I have the seat by the window
— Sorry. It has been taken.
A.must B.should C.need D.may
5.(2024九上·海淀期中)—________ do you study for a test
—I study by reviewing the textbook.
A.How B.When C.Where D.Why
6.(2024九上·海淀期中)Alice loves table tennis very much and she thinks it's ________ of all sports.
A.interesting B.more interesting
C.most interesting D.the most interesting
7.(2024九上·海淀期中)We ________ a picnic near the river if it's sunny tomorrow.
A.will have B.have C.have had D.had
8.(2024九上·海淀期中)A speech on Chinese culture ________ in the school hall yesterday afternoon.
A.gave B.was given C.gives D.is given
9.(2024九上·海淀期中)When the telephone rang, I ________ cookies for my family.
A.make B.will make C.was making D.made
10.(2024九上·海淀期中)The old man ________ in this town for about fifty years.
A.lives B.lived C.has lived D.will live
11.(2024九上·海淀期中)—Could you tell us ________ every evening
—At 8: 00 p. m.
A.when did the band start playing B.when the band started playing
C.when does the band start playing D.when the band starts playing
二、阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
(2024九上·海淀期中)"Look at this." I said to my friend Mandy, showing her the bright red flyer (传单) for a five-day art camp at White Cliff this summer. Mandy looked at the date. "It's the last week of July." she said. "That's the same time as the Hill County Fair."
I knew she would mention the fair. "Yes, but we always go." I replied. Mandy handed the flyer back and started to look at the new books. "Tessa, you're the 12. , but I'm not," she smiled. "My little brother thought the tulips (郁金香) I painted were rocket ships."
"You can learn to draw." I encouraged her, not wanting to go to the camp 13. .
Later, I called my friends Emily and Yoshiko. Yoshiko was going to the fair, and Emily would be out of town in July. I sighed and let my head fall onto the flyer.
"What's this " my mom asked, taking the paper.
"A flyer for an art camp." I explained.
"Do you want to go " she asked.
"Probably not." I said. "None of my friends are going." My mom 14. my unease with new people. "Maybe next year, dear." she suggested.
"Maybe." I sighed, deciding to go outside to 15. the Westons' pine tree.
A pine tree with large roots
As I sketched absent-mindedly on the front steps, my thoughts wandered, and I wished I could feel a bit braver. Mandy could make new friends 16. , but I felt nervous in new places. Using my pencil. I carefully drew the tree's strong trunk and graceful branches (树枝), losing myself in the drawing.
Mr. Weston, who was out for a walk, saw my work. "You've captured (抓住了) the strength of that tree." he said.
"Thanks." I smiled. He also gave me a tip about planting trees, "You have to 17. out the roots near the surface so the tree can get enough water. If planted only too deep they dry out."
His words stayed in my mind as I drew. I realized I had been like a tree with mots in one 18. , too afraid to reach out. That night, I took a deep breath and filled out the art camp application, feeling both nervous and 19. . I was ready to branch out and grow my roots into new soil like the pine tree.
12.A.singer B.athlete C.artist D.dancer
13.A.early B.alone C.fast D.sadly
14.A.understood B.questioned C.predicted D.experienced
15.A.examine B.break C.draw D.copy
16.A.finally B.easily C.slowly D.carefully
17.A.dig B.pull C.move D.spread
18.A.corner B.hill C.garden D.place
19.A.excited B.fearful C.satisfied D.anxious
三、A
(2024九上·海淀期中)阅读下列博物馆介绍,请根据人物需求匹配最适合的博物馆,并将博物馆所对应的选项 (A、B、C、D) 填在相应位置上。其中一个选项为多余选项。
A Beijing Auto Museum This museum explores the history of cars, displaying old and new cars, and showing technology changes in the car industry. B China National Film Museum Celebrating Chinese cinema, this museum features film history exhibits, screening rooms, and interactive displays about China's movie industry and achievements.
C Beijing Museum of Natural History Known for its impressive dinosaur skeletons, this museum offers interactive exhibits on biology. evolution, and various plant and animal species. D National Museum of China This museum shows China's rich history and culture, featuring ancient objects, art, and exbibits that highlight the country's development over thousands of years.
20.    Alice, a history teacher who loves Chinese ancient culture.
21.    Tom, a biology student who likes dinosaurs and evolution.
22.    Lisa, an automotive engineer fascinated by car technology.
四、B
(2024九上·海淀期中)
"Ugh, meatloaf again I hate meatloaf! " Matt shouted angrily. "I'm not eating this."
His parents exchanged worried glances, knowing Matt's outbursts had been happening at least once a week all summer long.
"Matt, how about you take charge of dinnertime You can choose and cook the meals, as long as they're healthy." Mom suggested. Excited. Matt declared, "Good, we're going to eat good food every night!"
The next day, Dad helped Matt create a meal plan. As Matt excitedly listed his favorite meals, Dad reminded him about including vegetables and sides.
"Oh, yeah. Um, we can have corn with the chicken." Matt said.
"Sophia does not like corn." said Dad.
"Well, it's my choice, so I'm going to make com." Matt replied.
"OK, but she might complain at dinner tonight. Are you ready for that " Dad asked.
"Yeah, whatever. " Matt answered.
Planning the meals proved more challenging than Matt expected, as he faced constant reminders of family preferences. Frustrated, he shouted, "This is impossible!"
"Yes, it is hard. Your mother and I try very hard to make everyone happy, but everyone has different tastes, and sometimes, we just can't please everyone."
"Fine, we'll have to just go with this plan this week. Next week I'll try to make everyone happy." replied Matt.
When it was time for Matt to cook, his parents assisted him, as he was inexperienced. After an hour of hard work, he felt proud of his chicken, rice, and broccoli with cheese.
"Ew, this rice tastes funny." Sophia said. Matt took a bite. It did taste a little funny. But he'd worked so hard! He felt like he might cry.
The next day, Matt didn't want to cook dinner. "It's hard." He explained to Mom.
"It is hard, but your father and I do it anyway. How are we going to eat, otherwise " said Mom.
Matt suggested eating out every night, but Mom noted the expense, "We spend $190 a week on groceries, about $27 per night, while dining out costs $75 per dinner. That would mean giving up your soccer and Sophia's gymnastics, and maybe even moving to a smaller house. Do you think that's worth it " She asked.
Realizing the sacrifice (牺牲) involved, Matt decided to cook. Again, he was tired and hungry when dinner was finally ready.
"I don't like corn." cried Sophia. Matt didn't yell back; instead, he apologized, realizing how hard it was to cook and meet everyone's tastes.
"I don't want to take over dinner anymore, and I won't complain Sorry." Matt said.
"You've done a great job, and it's a valuable learning experience." Dad said.
Feeling relieved, Matt finished dinner happily.
23.Why did Matt's parents suggest he take charge of dinner
A.Because his parents were often too busy.
B.Because Matt really loved cooking meals.
C.Because Matt often complained about dinner.
D.Because they wanted him to gain new skills.
24.What words can describe Matt's emotional changes toward cooking throughout the story
A.Excited → Proud → Tired → Understanding
B.Angry → Proud → Confused → Understanding
C.Excited → Curious → Confused → Disappointed
D.Angry → Curious → Tired → Disappointed
25.What lesson did Matt learn from his experience
A.Eating out helps solve family problems.
B.Putting yourself in others' shoes is key.
C.Teamwork makes tasks more manageable.
D.Preparing meals is easy with good planning.
五、C
(2024九上·海淀期中)In an age where technology continues to reshape our world, artificial intelligence (AI) is now entering an area that people used to think was impossible for a machine—understanding our emotions. A science group, led by Professor Feng Liu from East China Normal University, is exploring how AI is changing the field of emotional recognition.
This technology aims to decode (解码) human emotions with high correctness, using a mix of facial expressions, voice patterns, body language, and even physiological (生理的) signals. "This technology has the possibility to influence fields such as healthcare, education, and customer service, facilitating personalized experiences and improving the understanding of human emotions. " adds Liu.
Imagine a world where your smartphone can notice when you are feeling stressed and quickly suggest relaxation techniques without orders or where a virtual (虚拟的) doctor can provide personalized mental health support based on little changes in your emotional state. These scenes may soon become reality, thanks to rapid developments in multi-modal (多模态) emotion recognition systems.
One of the most exciting developments is the mix of deep learning techniques with psychological theories. This mix allows AI systems to not only recognize emotions but also understand the interaction between emotions and characters. For example, the OPO-FCM model they are exploring can analyze videos to map facial expressions onto a 3-D emotion space, providing excellent understanding of both emotional states and personality characteristics.
The future practical uses of this technology are huge and various. In healthcare, AI-powered emotion recognition could improve mental health treatment, offering more objective and personalized methods. In education, these systems could help teachers notice when students are struggling or absent-minded. Even customer service could be improved with AI assistants which are able to sense and react to customer emotions in real-time.
However, as with any rising technology, there are challenges and concerns that need to be addressed. One such challenge is ensuring that these AI systems are culturally adaptive, as emotional expressions and explanations can vary significantly across different cultures. The safety of personal information should also be taken notice of as the collection and analysis of emotional data my cause serious problems.
In summary, as this technology develops, we're nearing a new age in human-computer interaction, where devices understand not only what we say but also how we feel. This breakthrough promises to reshape our lives, bringing us closer to a more personalized and empathetic (善解人意的) future.
26.The expression "facilitating personalized experiences" probably means "________".
A.Reducing the influence of personalized experiences
B.Making personalized experiences possible or easier
C.Preventing personalized experiences from happening
D.Exploring new solutions for personalized experiences
27.What do you know about the AI-based emotional recognition technology from the passage
A.Customers can use it to express their emotions.
B.The applications of the technology are limited.
C.We should pay attention to privacy when it is used.
D.It can help students notice their performance in class.
28.Which of the following would be the best title for the passage
A.The Development of AI: Advancing from Math to Creative Thinking
B.The Cultural Adaptation of AI: Challenges in Emotional Recognition
C.Technological Advancements in Healthcare: AI's Influence on Mental Health
D.The Future of Emation Recognition: AI's Role in Understanding Human Feelings
六、D
(2024九上·海淀期中)txt msgs r ruining language
lol, jk! ! :)
These are typical "textspeak". In casual discussions of language and the Internet, it's common to hear concerns that "textspeak" is ruining language. Some argue that technology has made us lazy in our speaking and writing. However, has "textspeak" truly destroyed our language
Indeed, language change is very common in history. Whether in ancient Rome or modern times, people often feel worried about how language changes, but they also slowly adapt to it. In AD 63, a Roman scholar was unhappy with new elements in Latin, calling it an "artificial language." He didn't realize that this language would later develop into early French.
Similarly, even though people have many concerns about language change, the natural development of language is unavoidable. U. S. president Theodore Roosevelt supported changes to American English spelling in the 1870s, many of which we still use today. These include changing "-re" endings to "-er" and "-our" to "-or".
Fast forward to today, where rapid communication is enabled by a variety of tools and technologies. Among these, emoticons like ": -) " serve as visual representations of smiling and happiness. The very first emoticon, created by computer scientist Scott Fahlman in 1982, was used to suggest a joke in text communication. These symbols offer information about the tone (语气) of a statement, making digital communication more expressive.
Emoticons
For example, punctuation and repeated letters can express strong emotions. A text message like "JACKIAM SO SO SO SORRYI I thought you were behind us in the taxi and then I saw you weren't! ! ! I feel sooooooooo bad! " shows sincere apology (道歉) through its style.
In digital communication, we often use a single symbol to send a fast but complete message. Linguist Susan Herring points out that sometimes a single question mark ( ) is used to suggest that the user is confused or doesn't know what to say. Similarly, a single exclamation point (!) as a message can express surprise and excitement. You can repeat these symbols to show a higher degree of surprise. Here is an example:
A: So I have some good news.
B:
A: I got a raise today.
B: !
A: And it came with a promotion (升职).
B: ! ! !
Furthermore, studies have shown that people often switch between formal and informal language depending on the context. Texting might be informal, but people can still switch to more formal language when necessary, such as in academic or professional settings. This flexibility proves that users are not losing their ability to use language properly, they're simply adapting it to different contexts.
Far from destroying language, these changes actually show how we can express complex feelings quickly and directly, fitting our fast-paced world. Language has always evolved, and the Internet is just the latest step in this journey. What's important is how well these changes meet our needs.
29.According to the passage, what do emoticons do
A.They help express tone in online chats.
B.They disconnect from language changes.
C.They completely ruin language and skills.
D.They simplify English spelling over time.
30.Why does the writer use the example of the apologetic text message
A.To show the effectiveness of digital communication.
B.To recommend using "textspeak" in communication.
C.To stress the importance of punctuation in written texts.
D.To exhibit the expression of emotions through "textspeak".
31.Which of the following might the writer agree
A.Technology has led to development in our spelling and writing skills.
B.Users have to switch from formal to informal language when texting.
C."Textspeak" allows people to express complex emotions in simple ways.
D.Concerns about language change have been expressed for many centuries.
32.What is the writer's main purpose in writing this passage
A.To explain the historical changes in language through various periods over the centuries.
B.To explore the positive aspects of "textspeak" and the effect it has on communication.
C.To argue that technology is making people increasingly lazy at speaking and writing.
D.To criticize the current evolution of language in the digital age and its influence.
七、阅读表达(第46-48每题2分,第49题4分,共10分)
(2024九上·海淀期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。
Shoes get worn out. They get wet and dirty. They get scratched (划痕) . Holes form in the bottom of a shoe, and laces break.
"You may think all you can do with grubby sneakers is to throw them out. Most people think that way. In the United States, more than 300 million pairs of shoes end up in landfills each year." Karen Pearson says. Pearson is the chair of the Sustainability Council (可持续性委员会) in New York.
"These are things that could have a second life." she says.
An increasing number of companies have Take-Back programs that allow customers to bring back old shoes instead of throwing them out. Shoes returned to these companies will be donated or recycled. Customers could even get a discount if they buy new ones. Keep in mind that certain programs might be brand-specific, meaning a company will take back only its own products. The sneaker brand Nike, for instance, has a program that accepts "gently (轻微) worn Nike athletic footwear." Other programs say they will take many different brands of shoes. These programs then turn the old sneakers into a variety of new products beyond shoes, including fitness gear (健身装备) and materials used for tracks and playgrounds.
However, recycling old footwear still has some challenges. For one, it can be difficult to take old shoes apart and process them. Shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched (缝合) together. Besides, shoes collected for recycling don't always end up being recycled. Many were exported to some developing countries instead.
"One thing you can do is to take better care of your shoes." Pearson suggests. Still there are many people who want to keep and are unwilling to part with their old sneakers. "They carry memories of marathons or simply because they have been with us through so much." Madelyn Morgan, who works for the city points out. By repairing soles or replacing laces, old shoes can still serve their purpose for a while longer. Some cities offer classes that teach people to repair shoes themselves, and some shoe brands also offer repair services. Holding onto old shoes can reduce waste, which is beneficial for the environment.
33.How many pairs of shoes end up in the landfills every year in the United States according to Karen Pearson
   
34.What will the companies do to the old shoes in Take-Back programs
   
35.Why is it difficult to take old shoes apart and process them
   
36.What would you like to do with your gently worn shoes Why (Please give two reasons. )
   
八、文段表达(共10分)
37.(2024九上·海淀期中)假设你是李华,你校英语社团将接待国际学生文化交流访问团 (the international student delegation) 。社团要为他们准备具有中国元素的礼物, 在校内征集礼物建议。请你给社团公众号留言,提供一个礼物方案,描述礼物并说明推荐理由。
要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已经给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。
提示词语:paper cutting, food, traditional, symbolize, appreciate
提示问题:
What gift(s) do you suggest giving to the international students
Please describe it (them) .
Why do you suggest giving the gift(s)
This is Li Hua. I would like to suggest a gif t idea for the international student delegation. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
38.(2024九上·海淀期中)"凡事预则立,不预则废"——《礼记·中庸》
无论是在生活还是学习中,设定合理目标有助于自我提升,实现梦想。某英文杂志社正在开展以 "Setting and Achieving My Goal" 为主题的征文活动。假如你是李华, 请用英文写一篇短文投稿,谈谈你给自己设定了什么目标,简单说明设定该目标的原因,以及你打算如何实现这一目标。
要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已经给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。
提示词语:improve, come true, practice, hard work, help
提示问题:
What is your goal
Why do you set this goal
How do you plan to achieve it
Setting and Achieving My Goal
Setting goals is important for personal growth and development. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:汤姆和玛丽非常好。他们总是帮助我。you你;we我们;they他们;I我。根据Tom and Mary(汤姆和玛丽)可知这里是代指汤姆和玛丽两个人,是第三人称的复数形式,用they(他们)在句中作主语,故答案为C。
【点评】考查主格人称代词。理解句意并识记代词的不同意义,判断所指代的人,确定正确答案。
2.【答案】A
【知识点】时间介词in, at, on的用法比较
【解析】【分析】句意:我经常在星期日下午和我爸爸打篮球。on表示用在具体某一天或特定的早上、下午或晚上;in表示用在某世纪、年、月或泛指的上、下午或晚上;at用在具体的几点;to表示在某个时间点之前或方向、目的。根据Sunday afternoons(星期天下午)可在这里表示具体日期的下午,用on。故答案为A。
【点评】考查时间介词in,on和at的区别。理解句意并掌握时间介词的用法区别。
3.【答案】B
【知识点】unless引导的条件状语从句;引导状语从句的从属连词
【解析】【分析】句意:如果不及时复习,你会忘记课堂上学到的东西。if如果;unless除非、如果不;until直到;so因此。根据you review it in time.(你及时复习)和 You will forget what you've learnt in class (你会忘记课堂上学到的东西。)可知,这里表示"如果不及时复习,你会忘记所学内容" , " unless"符合题意,故答案为B。
【点评】考查从属连词。理解句意并掌握不同连词的意义,根据题意找到正确答案。
4.【答案】D
【知识点】may, might表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——打扰了,我可以坐靠窗户的位子吗?——对不起。它已经被占了。must必须;should应该;need需要;may可以。根据Excuse me,可知这里是表示请求允许,用May I... "我可以……吗?"故答案为D。
【点评】考查情态动词may。理解句意并掌握may表示请求的用法。
5.【答案】A
【知识点】疑问副词;特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——你如何为考试学习?——我通过复习课本来学习。how如何,怎样;when何时;where哪里;why为什么。根据I study by reviewing the textbook.(我通过复习课本来学习。)可知这里是询问是怎么为考试而学习的,用how。故答案为A。
【点评】考查特殊疑问句。理解对话并掌握不同疑问词的意义,根据答语找到正确的疑问词。
6.【答案】D
【知识点】the+形容词最高级+表示范围的短语或从句
【解析】【分析】句意:爱丽丝非常喜欢乒乓球,她认为乒乓球是所有运动中最有趣的。interesting有趣的,形容词原级;more interesting更有趣的,形容词的比较级;most interesting更有趣的,形容词的最高级;the most interesting最有趣的,形容词的最高级。 根据比较范围of all sports(所以运动中)可知是多个比较,用形容词的最高级,并且形容词最高级前需加冠词the。故答案为D。
【点评】考查the+形容词的最高级+表示范围的短语或从句。理解句意并掌握形容词最高级的构成和用法。
7.【答案】A
【知识点】一般将来时;if引导的条件状语从句
【解析】【分析】句意:如果明天晴天,我们将在河流附近野餐。will have有,是一般将来时;have有,是一般现在时;have had有,是现在完成时;had有,是一般过去时。句子是含有if引导的条件状语从句的复合句,从句为一般一般现在时,主句用一般将来时。根据 if it's sunny tomorrow. 可知从句是一般现在时,所以主句用一般将来时,故答案为A。
【点评】考查一般将来时。掌握if条件状语从句的时态和一般将来时的构成和用法。
8.【答案】B
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:昨天下午在学校礼堂作了一次关于中国文化的演讲。gave给,一般过去时,主动语态 ;was given被给,一般过去时的被动语态;gives给,一般现在时;is given被给,一般现在时的被动语态。 根据yesterday afternoon(昨天下午)可知句子为一般过去时,又根据主语A speech on Chinese culture(关于中国文化的演讲)和give(给)之间的关系,可知主语是动作的承受者,用被动关系,所以句子为一般过去时的被动语态,谓语结构为:was/were+动词的过去分词。故答案为B。
【点评】考查一般过去时的被动语态。理解题意并掌握被动语态的构成和用法,用注意运用正确的时态。
9.【答案】C
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:当电话响起时,我正在为家人做饼干。make做,一般现在时;will make将做,一般将来时;was making正在做,过去进行时;made做,一般过去时。 根据时间状语从句When the telephone rang(当电话响时),可知是表示在电话响起的瞬间,正在做某事,一个正在进行的动作,用过去进行时态。故答案为C。
【点评】考查过去进行时。掌握过去进行时的构成和用法。
10.【答案】C
【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在
【解析】【分析】句意:这位老人在这个镇上住了大约50年了。lives居住,生活,动词第三人称单数,用于一般现在时了;lived居住,一般过去时;has lived已经居住,现在完成时;will live将居住,一般将来时 。 根据for about fifty years(大约五十年了)可知这里表示从过去一直居住到现在,有可能继续下去的动作,用现在完成时,结构为have/has done,主语the old man是第三人称单数,所以助动词使用has。故答案为C。
【点评】考查现在完成时。掌握现在完成时的结构和用法。
11.【答案】D
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;时态统一;宾语从句的陈述语序
【解析】【分析】句意:——你能告诉我们乐队每晚什么时候开始演奏吗?——晚上8点。宾语从句的语序应为陈述语序,排除疑问语序的选项A和C;主句could表示委婉语气,不是过去式,根据时间状语every evening(每天晚上)可知是经常发生的动作,从句用一般现在时,B选项是一般过去时,排除。故答案为D。
【点评】考查宾语从句时态和陈述语序。掌握宾语从句用陈述语序的用法和could表请求时的用法。
【答案】12.C;13.B;14.A;15.C;16.B;17.D;18.D;19.A
【知识点】记叙文;自我提升
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了作者想参加艺术夏令营,然而她的朋友不能陪她一起去,她感到不安想放弃。后来韦斯顿先生的话让她决定面对挑战,填写了艺术营申请表。
【点评】考查自我提升类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。
12.句意:泰莎,你是画家,但我不是。singer歌手;athlete运动员;artist画家;dancer舞蹈家。根据My little brother thought the tulips (郁金香) I painted were rocket ships.("我弟弟认为我画的郁金香是火箭飞船。")可知这里指的是画家。artist符合语境,故答案为C。
13.句意:我鼓励她,不想一个人去营地。early早期;alone独自;fast快;sadly悲哀地。根据Later, I called my friends Emily and Yoshiko.(后来,我打电话给我的朋友艾米丽和芳子。)可知,这里这里表示不想一个人去营地。alone符合题意,故答案为B。
14.句意:我妈妈理解我对新朋友的不安。understood理解;questioned质疑;predicted预测;experienced经验。根据my unease with new people.(我对陌生人感到不安。)可知,这里表示我妈妈理解我对新朋友的不安。understood符合题意,故答案为A。
15.句意:我叹了口气,决定到外面去画韦斯顿家的松树。examine检查;break休息;draw画;copy复制。根据the Westons' pine tree.(韦斯顿家的松树)和下文I carefully drew the tree's strong trunk and graceful branches (树枝), losing myself in the drawing.(我仔细地画着这棵树粗壮的树干和优美的树枝,沉浸在画中。)可知这里是表示我决定到外面去画松树。draw符合语境,故答案为C。
16.句意:曼迪很容易交到新朋友,但我在新地方感到紧张。finally最后;easily容易地;slowly慢慢地;carefully小心地。根据Mandy could make new friends5, but I felt nervous in new places.(曼迪 ……交到新朋友,但我在新地方感到紧张。)可知,这里表示曼迪很容易交到新朋友。easily符合语境,故答案为B。
17.句意:你必须把树根伸到地表附近,这样树才能得到足够的水。dig挖;pull拉;move移动;spread蔓延。根据 the roots near the surface so the tree can get enough water. (你必须把树……到地表附近,这样树才能得到足够的水。)可知,这里是把树根伸到地表附近。spread符合语境,故答案为D。
18.句意:我意识到自己就像一棵树,枝叶只长在一处,不敢伸展出去。corner拐角处;hill山丘;garden花园;place地方。根据 too afraid to reach out. (太害怕不敢伸展出去。)可知,这里表示我就像一棵不敢伸展出去的树,只长在一处,place符合语境,故答案为D。
19.句意:那天晚上,我深吸一口气,填写了艺术营申请表,既紧张又兴奋。excited兴奋的;fearful恐惧的;satisfied满意的;anxious焦虑的。这里是和nervous并列的形容词,表示作者的感受,根据filled out the art camp application(填写了艺术营申请表)可知作者填写了艺术营申请表,所以他的感受应该是既紧张又兴奋的。excited符合语境,故答案为A。
【答案】20.D
21.C
22.A
【知识点】说明文;公共设施
【解析】【分析】短文大意:本文介绍了几种不同类型的博物馆,并找到适合爱丽丝、汤姆和丽莎的博物馆。
【点评】考查公共设施类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。
20.根据Alice, a history teacher who loves Chinese ancient culture(爱丽丝,一位热爱中国古代文化的历史老师)可知爱丽丝是一名热爱中国古代文化历史老师;结合选项,National Museum of China This museum shows China's rich history and culture, featuring ancient objects, art, and exbibits that highlight the country's development over thousands of years.(中国国家博物馆 这个博物馆展示了中国的丰富历史和文化,以古代文物、艺术和展览为特色,突显了该国数千年的发展。)符合爱丽丝的需求,故答案为D。
21.根据Tom, a biology student who likes dinosaurs and evolution.(汤姆,一个喜欢恐龙和进化的生物系学生。)可知,Tom是一名喜欢恐龙和进化的生物专业学生。结合选项,可知C.Beijing Museum of Natural History Known for its impressive dinosaur skeletons, this museum offers interactive exhibits on biology. evolution, and various plant and animal species.(北京自然博物馆 这个博物馆以其令人印象深刻的恐龙骨骼而闻名,提供关于生物学、进化和各种动植物物种的互动展览。)符合汤姆的需求,故答案为C。
22.根据Lisa, an automotive engineer fascinated by car technology.(丽莎,一位着迷于汽车技术的汽车工程师。)可知丽莎是一名痴迷于汽车技术汽车工程师。结合选项,可知A.Beijing Auto Museum This museum explores the history of cars, displaying old and new cars, and showing technology changes in the car industry.(北京汽车博物馆 这个博物馆探索汽车的历史,展示新旧汽车,展示汽车行业的技术变化。)符合丽莎的需求。故答案为A。
【答案】23.C
24.A
25.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;文章大意
【解析】【分析】短文大意:本文讲述了马特因为经常抱怨晚餐而被父母建议负责做饭的故事。通过这次做饭经历,让马特学会了理解父母,并学会了设身处地为他人着想。【点评】考查家庭生活类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意四种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。文章大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
23.细节理解题。根据Matt's outbursts had been happening at least once a week all summer long(整个夏天,马特的情绪爆发每周至少发生一次。)和"Matt, how about you take charge of dinnertime You can choose and cook the meals, as long as they're healthy." Mom suggested. ("马特,你来负责晚餐时间怎么样?"你可以选择和烹饪食物,只要它们是健康的。"妈妈建议。)可知,马特经常抱怨晚餐,因此父母建议他负责晚餐。故答案为C。
24.细节理解题。根据Excited. Matt declared(兴奋。马特宣布)可知,一开始马特很激动;根据After an hour of hard work, he felt proud of his chicken, rice, and broccoli with cheese(经过一个小时的努力,他为自己的鸡肉、米饭和奶酪西兰花感到自豪)可知,马特很自豪;根据Again, he was tired and hungry when dinner was finally ready.(当晚餐终于准备好时,他又累又饿。)可知,马特很疲惫;根据"I don't want to take over dinner anymore, and I won't complain Sorry." Matt said.("我不想再接管晚餐了,我也不会抱怨,对不起。"马特说。)可知,马特最后理解了父母, A选项Excited → Proud → Tired → Understanding,符合题意, 故答案为A。
25.文章大意题。根据Matt didn't yell back; instead, he apologized, realizing how hard it was to cook and meet everyone's tastes.(马特没有回应;相反,他道歉了,意识到烹饪和满足每个人的口味是多么困难。)和短文内容可知本文讲述了马特经常抱怨饭菜不好吃,而当他亲自做了一次饭后,他体会到了每次做饭的父母的不易,于是再也不抱怨了。结合选项,可知B:Putting yourself in others' shoes is key."设身处地为他人着想是关键。"符合题意,故答案为B。
【答案】26.B
27.C
28.D
【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;标题选择;科学技术
【解析】【分析】短文大意:本文讲述了人工智能在情感识别领域的最新发展。包括多模特情感识别系统的技术原理、应用场景、未来挑战以及技术将开启人机交互新纪元的愿景。【点评】考查科学技术类阅读。本篇文章涉及词义猜测题、细节理解题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。猜测词义我们可以尽可能地利用上下文来猜测词义,即从已知推求未知,也就是用我们所熟悉的词或短语来猜测我们不熟悉的词的词义。标题选择题注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。
26.词义猜测题。根据This technology has the possibility to influence fields such as healthcare, education, and customer service,facilitating personalized experiences and improving the understanding of human emotions. " adds Liu.(这项技术有可能影响医疗保健、教育和客户服务等领域,________,提高对人类情感的理解。刘补充道。) 可知,AI 技术旨在促进个性化体验和提高对人类情感的理解。所以"facilitating personalized experiences"意味着"使个性化体验变得可能或更容易"。故答案为B。
27.细节理解题。根据The safety of personal information should also be taken notice of as the collection and analysis of emotional data may cause serious problems. (个人信息的安全也应该引起注意,因为情绪数据的收集和分析可能会导致严重的问题。)可知,使用AI情感识别技术时需要注意隐私问题。故答案为C。
28.标题选择题。根据In summary, as this technology develops, we're nearing a new age in human-computer interaction, where devices understand not only what we say but also how we feel. This breakthrough promises to reshape our lives, bringing us closer to a more personalized and empathetic (善解人意的) future.(总之,随着这项技术的发展,我们正在接近人机交互的新时代,在这个时代,设备不仅能理解我们说的话,还能理解我们的感受。这一突破有望重塑我们的生活,使我们更接近一个更个性化、更有同理心的未来。)结合短文内容,可知文章主要讨论了AI在情感识别领域的进展及其对未来的影响,尤其是如何理解人类情感。结合选项,可知D:The Future of Emation Recognition: AI's Role in Understanding Human Feelings"情感识别的未来:人工智能在理解人类情感中的作用"。故答案为D。
【答案】29.A
30.D
31.C
32.B
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要讲述了"文本语言"的兴起,并从语言的发展变化历程论证了这一语言不会摧毁我们的语言,反而帮助我们快速、直接地表达复杂的情感。【点评】考查人际关系与交往类阅读。本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和文章大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。文章大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。
29.细节理解题。根据These symbols offer information about the tone (语气) of a statement, making digital communication more expressive.(这些符号提供了语句语气的信息,使数字通信更具表现力。)可知,表情符号有助于在在线聊天中表达语气。故答案为A。
30.细节理解题。根据For example, punctuation and repeated letters can express strong emotions. A text message like ‘JACKIAM SO SO SO SORRYI I thought you were behind us in the taxi and then I saw you weren't! ! ! I feel sooooooooo bad!' shows sincere apology (道歉) through its style.(例如,标点符号和重复的字母可以表达强烈的情感。一条像"JACKIAM非常非常非常抱歉,我以为你在出租车上在我们后面,然后我发现你没有!"! ! 我感觉太太太糟糕了!通过它的风格表现出真诚的道歉。)可知,使用道歉这一例子是为了展示通过"文本语言"能够表达情感。故答案为D。
31.推理判断题。根据Far from destroying language, these changes actually show how we can express complex feelings quickly and directly, fitting our fast-paced world.(这些变化非但没有破坏语言,反而显示了我们如何能够快速而直接地表达复杂的情感,以适应我们快节奏的世界。)可知 ,"文本语言"展示了我们如何能够快速、直接地表达复杂的感情,适应我们快节奏的世界。所以作者会认同"文本语言"允许人们以简单的方式表达复杂的情感这一观点,故答案为C。
32.文章大意题。根据However, has "textspeak" truly destroyed our language (然而,"文本语言"真的摧毁了我们的语言吗?)和Far from destroying language, these changes actually show how we can express complex feelings quickly and directly, fitting our fast-paced world.(这些变化非但没有破坏语言,反而显示了我们如何能够快速而直接地表达复杂的情感,以适应我们快节奏的世界。)结合短文内容可知,本文作者从语言的发展变化历程论证了"文本语言"不会摧毁我们的语言,它帮助我们快速、直接地表达复杂的情感,因此作者的目的是为了探索"文本语言"的积极方面及其对交流的影响。故答案为B。
【答案】33.More than 300 million.
34.The company will donate or recycle the old shoes. / Shoes returned to these companies will be donated or recycled.
35.Because shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched together.
36.I would like to keep them because they carry memories and I can repair and use them to reduce waste./I would like to return them to Take-Back programs because the shoes can be donated and recycled and I can also get a discount to buy new ones.
【知识点】说明文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了人们对旧鞋的处理方式,包括回收,捐赠和修理,以及这些方法对环境的积极影响。【点评】考查环保意识与环保行为类阅读。通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的。
33.根据In the United States, more than 300 million pairs of shoes end up in landfills each year.(在美国,每年有超过3亿双鞋子被扔进垃圾填埋场。)可知在美国,每年有超过3亿双鞋被扔进垃圾填埋场。故答案为More than 300 million.
34.根据Shoes returned to these companies will be donated or recycled.(退还给这些公司的鞋子将被捐赠或回收。)可知,这些公司的鞋子将被捐赠或回收。故答案为The company will donate or recycle the old shoes. / Shoes returned to these companies will be donated or recycled.
35.根据Shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched(缝合) together.(鞋子通常包含混合材料,如织物、橡胶和皮革,这些材料被粘合和缝合在一起。)可知,鞋子通常是混合了各种材料,如织物、橡胶和皮革,这些材料被粘合和缝合在一起,所以旧鞋的各个部分很难分离开。故答案为Because shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched together.
36.本题为开放性题。缝合题意即可。题意为:你打算怎么处理你那双稍稍磨破的鞋子?为什么 (请给出两个理由。)例如:我想保留它们,因为它们承载着记忆,我可以修复和使用它们来减少浪费。/我想把它们送回Take-Back项目,因为这些鞋子可以捐赠和回收,而且我买新鞋还可以享受折扣。故答案为 I would like to keep them because they carry memories and I can repair and use them to reduce waste./I would like to return them to Take-Back programs because the shoes can be donated and recycled and I can also get a discount to buy new ones.
37.【答案】例文
This is Li Hua. I would like to suggest a gift idea for the international student delegation. I recommend giving them traditional Chinese paper cuttings. These beautiful artworks symbolize good luck and happiness in Chinese culture. They are not only visually appealing but also a great way for the students to appreciate and learn about our rich cultural heritage. Paper cuttings are lightweight and easy to carry, making them perfect gifts for the visitors.
【知识点】材料作文;说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,给英语社团公众号写留言, 为接待国际学生文化交流访问团准备具有中国元素的礼物, 提供一个方案,描述礼物并说明推荐理由。时态为一般现在时,人称以第三人称为主。根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
【点评】考查材料作文。例文承接开头,点明推荐主题为中国剪纸。然后具体描述这个礼物;最后推荐这个礼物的理由。短文条理清晰,中心突出,内容连贯。能把所给内容很好地融入到文章当中,适当发挥部分也很好地展示了对文章主题的理解,表达出自己的观点态度。高分短语:recommend doing sth,not only…but also,learn about,symbolize good luck and happiness;高分句型:They are not only visually appealing but also a great way for the students to appreciate and learn about our rich cultural heritage.(并列句,动词不定式作定语)。
38.【答案】 Setting and Achieving My Goal
Setting goals is important for personal growth and development. My goal is to improve my English speaking skills. I set this goal because I want to communicate more effectively with people from different countries and cultures. To achieve this goal, I plan to practice speaking English every day. I will join an English club to converse with others and watch English movies to improve my listening skills. Additionally, I will ask my teacher for help to correct my pronunciation. With my hard work , I believe my goal will come true.
【知识点】材料作文;说明文;自我提升
【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,以 "Setting and Achieving My Goal" 为题,写一篇短文,谈谈给自己设定了什么目标,设定该目标的原因,以及你打算如何实现这一目标。 时态以一般现在时和一般将来时为主;人称用第一人称。写作要点已给出,注意不要遗漏要点,注意使用连接词以确保行文流畅,避免语法和拼写错误。
【点评】考查材料作文。短文承接开头,阐述自己设定的目标;然后简单说明设定该目标的原因,打算如何实现这一目标;最后总结,相信自己能够实现目标,升华主题。中心突出,层次清晰,内容连贯。亮点短语:communicate...with...,plan to do sth.,ask for help,come true;高分句型:I set this goal because I want to communicate more effectively with people from different countries and cultures.(原因状语从句);With my hard work , I believe my goal will come true.(宾语从句 )。
1 / 1北京市第一零一中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题
一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。
1.(2024九上·海淀期中)Tom and Mary are very nice. ________ always help me.
A.You B.We C.They D.I
【答案】C
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:汤姆和玛丽非常好。他们总是帮助我。you你;we我们;they他们;I我。根据Tom and Mary(汤姆和玛丽)可知这里是代指汤姆和玛丽两个人,是第三人称的复数形式,用they(他们)在句中作主语,故答案为C。
【点评】考查主格人称代词。理解句意并识记代词的不同意义,判断所指代的人,确定正确答案。
2.(2024九上·海淀期中)I often play basketball with my dad ________ Sunday afternoons.
A.on B.in C.at D.to
【答案】A
【知识点】时间介词in, at, on的用法比较
【解析】【分析】句意:我经常在星期日下午和我爸爸打篮球。on表示用在具体某一天或特定的早上、下午或晚上;in表示用在某世纪、年、月或泛指的上、下午或晚上;at用在具体的几点;to表示在某个时间点之前或方向、目的。根据Sunday afternoons(星期天下午)可在这里表示具体日期的下午,用on。故答案为A。
【点评】考查时间介词in,on和at的区别。理解句意并掌握时间介词的用法区别。
3.(2024九上·海淀期中)You will forget what you've learnt in class ________ you review it in time.
A.if B.unless C.until D.so
【答案】B
【知识点】unless引导的条件状语从句;引导状语从句的从属连词
【解析】【分析】句意:如果不及时复习,你会忘记课堂上学到的东西。if如果;unless除非、如果不;until直到;so因此。根据you review it in time.(你及时复习)和 You will forget what you've learnt in class (你会忘记课堂上学到的东西。)可知,这里表示"如果不及时复习,你会忘记所学内容" , " unless"符合题意,故答案为B。
【点评】考查从属连词。理解句意并掌握不同连词的意义,根据题意找到正确答案。
4.(2024九上·海淀期中)— Excuse me, _______ I have the seat by the window
— Sorry. It has been taken.
A.must B.should C.need D.may
【答案】D
【知识点】may, might表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——打扰了,我可以坐靠窗户的位子吗?——对不起。它已经被占了。must必须;should应该;need需要;may可以。根据Excuse me,可知这里是表示请求允许,用May I... "我可以……吗?"故答案为D。
【点评】考查情态动词may。理解句意并掌握may表示请求的用法。
5.(2024九上·海淀期中)—________ do you study for a test
—I study by reviewing the textbook.
A.How B.When C.Where D.Why
【答案】A
【知识点】疑问副词;特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——你如何为考试学习?——我通过复习课本来学习。how如何,怎样;when何时;where哪里;why为什么。根据I study by reviewing the textbook.(我通过复习课本来学习。)可知这里是询问是怎么为考试而学习的,用how。故答案为A。
【点评】考查特殊疑问句。理解对话并掌握不同疑问词的意义,根据答语找到正确的疑问词。
6.(2024九上·海淀期中)Alice loves table tennis very much and she thinks it's ________ of all sports.
A.interesting B.more interesting
C.most interesting D.the most interesting
【答案】D
【知识点】the+形容词最高级+表示范围的短语或从句
【解析】【分析】句意:爱丽丝非常喜欢乒乓球,她认为乒乓球是所有运动中最有趣的。interesting有趣的,形容词原级;more interesting更有趣的,形容词的比较级;most interesting更有趣的,形容词的最高级;the most interesting最有趣的,形容词的最高级。 根据比较范围of all sports(所以运动中)可知是多个比较,用形容词的最高级,并且形容词最高级前需加冠词the。故答案为D。
【点评】考查the+形容词的最高级+表示范围的短语或从句。理解句意并掌握形容词最高级的构成和用法。
7.(2024九上·海淀期中)We ________ a picnic near the river if it's sunny tomorrow.
A.will have B.have C.have had D.had
【答案】A
【知识点】一般将来时;if引导的条件状语从句
【解析】【分析】句意:如果明天晴天,我们将在河流附近野餐。will have有,是一般将来时;have有,是一般现在时;have had有,是现在完成时;had有,是一般过去时。句子是含有if引导的条件状语从句的复合句,从句为一般一般现在时,主句用一般将来时。根据 if it's sunny tomorrow. 可知从句是一般现在时,所以主句用一般将来时,故答案为A。
【点评】考查一般将来时。掌握if条件状语从句的时态和一般将来时的构成和用法。
8.(2024九上·海淀期中)A speech on Chinese culture ________ in the school hall yesterday afternoon.
A.gave B.was given C.gives D.is given
【答案】B
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:昨天下午在学校礼堂作了一次关于中国文化的演讲。gave给,一般过去时,主动语态 ;was given被给,一般过去时的被动语态;gives给,一般现在时;is given被给,一般现在时的被动语态。 根据yesterday afternoon(昨天下午)可知句子为一般过去时,又根据主语A speech on Chinese culture(关于中国文化的演讲)和give(给)之间的关系,可知主语是动作的承受者,用被动关系,所以句子为一般过去时的被动语态,谓语结构为:was/were+动词的过去分词。故答案为B。
【点评】考查一般过去时的被动语态。理解题意并掌握被动语态的构成和用法,用注意运用正确的时态。
9.(2024九上·海淀期中)When the telephone rang, I ________ cookies for my family.
A.make B.will make C.was making D.made
【答案】C
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:当电话响起时,我正在为家人做饼干。make做,一般现在时;will make将做,一般将来时;was making正在做,过去进行时;made做,一般过去时。 根据时间状语从句When the telephone rang(当电话响时),可知是表示在电话响起的瞬间,正在做某事,一个正在进行的动作,用过去进行时态。故答案为C。
【点评】考查过去进行时。掌握过去进行时的构成和用法。
10.(2024九上·海淀期中)The old man ________ in this town for about fifty years.
A.lives B.lived C.has lived D.will live
【答案】C
【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在
【解析】【分析】句意:这位老人在这个镇上住了大约50年了。lives居住,生活,动词第三人称单数,用于一般现在时了;lived居住,一般过去时;has lived已经居住,现在完成时;will live将居住,一般将来时 。 根据for about fifty years(大约五十年了)可知这里表示从过去一直居住到现在,有可能继续下去的动作,用现在完成时,结构为have/has done,主语the old man是第三人称单数,所以助动词使用has。故答案为C。
【点评】考查现在完成时。掌握现在完成时的结构和用法。
11.(2024九上·海淀期中)—Could you tell us ________ every evening
—At 8: 00 p. m.
A.when did the band start playing B.when the band started playing
C.when does the band start playing D.when the band starts playing
【答案】D
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;时态统一;宾语从句的陈述语序
【解析】【分析】句意:——你能告诉我们乐队每晚什么时候开始演奏吗?——晚上8点。宾语从句的语序应为陈述语序,排除疑问语序的选项A和C;主句could表示委婉语气,不是过去式,根据时间状语every evening(每天晚上)可知是经常发生的动作,从句用一般现在时,B选项是一般过去时,排除。故答案为D。
【点评】考查宾语从句时态和陈述语序。掌握宾语从句用陈述语序的用法和could表请求时的用法。
二、阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
(2024九上·海淀期中)"Look at this." I said to my friend Mandy, showing her the bright red flyer (传单) for a five-day art camp at White Cliff this summer. Mandy looked at the date. "It's the last week of July." she said. "That's the same time as the Hill County Fair."
I knew she would mention the fair. "Yes, but we always go." I replied. Mandy handed the flyer back and started to look at the new books. "Tessa, you're the 12. , but I'm not," she smiled. "My little brother thought the tulips (郁金香) I painted were rocket ships."
"You can learn to draw." I encouraged her, not wanting to go to the camp 13. .
Later, I called my friends Emily and Yoshiko. Yoshiko was going to the fair, and Emily would be out of town in July. I sighed and let my head fall onto the flyer.
"What's this " my mom asked, taking the paper.
"A flyer for an art camp." I explained.
"Do you want to go " she asked.
"Probably not." I said. "None of my friends are going." My mom 14. my unease with new people. "Maybe next year, dear." she suggested.
"Maybe." I sighed, deciding to go outside to 15. the Westons' pine tree.
A pine tree with large roots
As I sketched absent-mindedly on the front steps, my thoughts wandered, and I wished I could feel a bit braver. Mandy could make new friends 16. , but I felt nervous in new places. Using my pencil. I carefully drew the tree's strong trunk and graceful branches (树枝), losing myself in the drawing.
Mr. Weston, who was out for a walk, saw my work. "You've captured (抓住了) the strength of that tree." he said.
"Thanks." I smiled. He also gave me a tip about planting trees, "You have to 17. out the roots near the surface so the tree can get enough water. If planted only too deep they dry out."
His words stayed in my mind as I drew. I realized I had been like a tree with mots in one 18. , too afraid to reach out. That night, I took a deep breath and filled out the art camp application, feeling both nervous and 19. . I was ready to branch out and grow my roots into new soil like the pine tree.
12.A.singer B.athlete C.artist D.dancer
13.A.early B.alone C.fast D.sadly
14.A.understood B.questioned C.predicted D.experienced
15.A.examine B.break C.draw D.copy
16.A.finally B.easily C.slowly D.carefully
17.A.dig B.pull C.move D.spread
18.A.corner B.hill C.garden D.place
19.A.excited B.fearful C.satisfied D.anxious
【答案】12.C;13.B;14.A;15.C;16.B;17.D;18.D;19.A
【知识点】记叙文;自我提升
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了作者想参加艺术夏令营,然而她的朋友不能陪她一起去,她感到不安想放弃。后来韦斯顿先生的话让她决定面对挑战,填写了艺术营申请表。
【点评】考查自我提升类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。
12.句意:泰莎,你是画家,但我不是。singer歌手;athlete运动员;artist画家;dancer舞蹈家。根据My little brother thought the tulips (郁金香) I painted were rocket ships.("我弟弟认为我画的郁金香是火箭飞船。")可知这里指的是画家。artist符合语境,故答案为C。
13.句意:我鼓励她,不想一个人去营地。early早期;alone独自;fast快;sadly悲哀地。根据Later, I called my friends Emily and Yoshiko.(后来,我打电话给我的朋友艾米丽和芳子。)可知,这里这里表示不想一个人去营地。alone符合题意,故答案为B。
14.句意:我妈妈理解我对新朋友的不安。understood理解;questioned质疑;predicted预测;experienced经验。根据my unease with new people.(我对陌生人感到不安。)可知,这里表示我妈妈理解我对新朋友的不安。understood符合题意,故答案为A。
15.句意:我叹了口气,决定到外面去画韦斯顿家的松树。examine检查;break休息;draw画;copy复制。根据the Westons' pine tree.(韦斯顿家的松树)和下文I carefully drew the tree's strong trunk and graceful branches (树枝), losing myself in the drawing.(我仔细地画着这棵树粗壮的树干和优美的树枝,沉浸在画中。)可知这里是表示我决定到外面去画松树。draw符合语境,故答案为C。
16.句意:曼迪很容易交到新朋友,但我在新地方感到紧张。finally最后;easily容易地;slowly慢慢地;carefully小心地。根据Mandy could make new friends5, but I felt nervous in new places.(曼迪 ……交到新朋友,但我在新地方感到紧张。)可知,这里表示曼迪很容易交到新朋友。easily符合语境,故答案为B。
17.句意:你必须把树根伸到地表附近,这样树才能得到足够的水。dig挖;pull拉;move移动;spread蔓延。根据 the roots near the surface so the tree can get enough water. (你必须把树……到地表附近,这样树才能得到足够的水。)可知,这里是把树根伸到地表附近。spread符合语境,故答案为D。
18.句意:我意识到自己就像一棵树,枝叶只长在一处,不敢伸展出去。corner拐角处;hill山丘;garden花园;place地方。根据 too afraid to reach out. (太害怕不敢伸展出去。)可知,这里表示我就像一棵不敢伸展出去的树,只长在一处,place符合语境,故答案为D。
19.句意:那天晚上,我深吸一口气,填写了艺术营申请表,既紧张又兴奋。excited兴奋的;fearful恐惧的;satisfied满意的;anxious焦虑的。这里是和nervous并列的形容词,表示作者的感受,根据filled out the art camp application(填写了艺术营申请表)可知作者填写了艺术营申请表,所以他的感受应该是既紧张又兴奋的。excited符合语境,故答案为A。
三、A
(2024九上·海淀期中)阅读下列博物馆介绍,请根据人物需求匹配最适合的博物馆,并将博物馆所对应的选项 (A、B、C、D) 填在相应位置上。其中一个选项为多余选项。
A Beijing Auto Museum This museum explores the history of cars, displaying old and new cars, and showing technology changes in the car industry. B China National Film Museum Celebrating Chinese cinema, this museum features film history exhibits, screening rooms, and interactive displays about China's movie industry and achievements.
C Beijing Museum of Natural History Known for its impressive dinosaur skeletons, this museum offers interactive exhibits on biology. evolution, and various plant and animal species. D National Museum of China This museum shows China's rich history and culture, featuring ancient objects, art, and exbibits that highlight the country's development over thousands of years.
20.    Alice, a history teacher who loves Chinese ancient culture.
21.    Tom, a biology student who likes dinosaurs and evolution.
22.    Lisa, an automotive engineer fascinated by car technology.
【答案】20.D
21.C
22.A
【知识点】说明文;公共设施
【解析】【分析】短文大意:本文介绍了几种不同类型的博物馆,并找到适合爱丽丝、汤姆和丽莎的博物馆。
【点评】考查公共设施类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。
20.根据Alice, a history teacher who loves Chinese ancient culture(爱丽丝,一位热爱中国古代文化的历史老师)可知爱丽丝是一名热爱中国古代文化历史老师;结合选项,National Museum of China This museum shows China's rich history and culture, featuring ancient objects, art, and exbibits that highlight the country's development over thousands of years.(中国国家博物馆 这个博物馆展示了中国的丰富历史和文化,以古代文物、艺术和展览为特色,突显了该国数千年的发展。)符合爱丽丝的需求,故答案为D。
21.根据Tom, a biology student who likes dinosaurs and evolution.(汤姆,一个喜欢恐龙和进化的生物系学生。)可知,Tom是一名喜欢恐龙和进化的生物专业学生。结合选项,可知C.Beijing Museum of Natural History Known for its impressive dinosaur skeletons, this museum offers interactive exhibits on biology. evolution, and various plant and animal species.(北京自然博物馆 这个博物馆以其令人印象深刻的恐龙骨骼而闻名,提供关于生物学、进化和各种动植物物种的互动展览。)符合汤姆的需求,故答案为C。
22.根据Lisa, an automotive engineer fascinated by car technology.(丽莎,一位着迷于汽车技术的汽车工程师。)可知丽莎是一名痴迷于汽车技术汽车工程师。结合选项,可知A.Beijing Auto Museum This museum explores the history of cars, displaying old and new cars, and showing technology changes in the car industry.(北京汽车博物馆 这个博物馆探索汽车的历史,展示新旧汽车,展示汽车行业的技术变化。)符合丽莎的需求。故答案为A。
四、B
(2024九上·海淀期中)
"Ugh, meatloaf again I hate meatloaf! " Matt shouted angrily. "I'm not eating this."
His parents exchanged worried glances, knowing Matt's outbursts had been happening at least once a week all summer long.
"Matt, how about you take charge of dinnertime You can choose and cook the meals, as long as they're healthy." Mom suggested. Excited. Matt declared, "Good, we're going to eat good food every night!"
The next day, Dad helped Matt create a meal plan. As Matt excitedly listed his favorite meals, Dad reminded him about including vegetables and sides.
"Oh, yeah. Um, we can have corn with the chicken." Matt said.
"Sophia does not like corn." said Dad.
"Well, it's my choice, so I'm going to make com." Matt replied.
"OK, but she might complain at dinner tonight. Are you ready for that " Dad asked.
"Yeah, whatever. " Matt answered.
Planning the meals proved more challenging than Matt expected, as he faced constant reminders of family preferences. Frustrated, he shouted, "This is impossible!"
"Yes, it is hard. Your mother and I try very hard to make everyone happy, but everyone has different tastes, and sometimes, we just can't please everyone."
"Fine, we'll have to just go with this plan this week. Next week I'll try to make everyone happy." replied Matt.
When it was time for Matt to cook, his parents assisted him, as he was inexperienced. After an hour of hard work, he felt proud of his chicken, rice, and broccoli with cheese.
"Ew, this rice tastes funny." Sophia said. Matt took a bite. It did taste a little funny. But he'd worked so hard! He felt like he might cry.
The next day, Matt didn't want to cook dinner. "It's hard." He explained to Mom.
"It is hard, but your father and I do it anyway. How are we going to eat, otherwise " said Mom.
Matt suggested eating out every night, but Mom noted the expense, "We spend $190 a week on groceries, about $27 per night, while dining out costs $75 per dinner. That would mean giving up your soccer and Sophia's gymnastics, and maybe even moving to a smaller house. Do you think that's worth it " She asked.
Realizing the sacrifice (牺牲) involved, Matt decided to cook. Again, he was tired and hungry when dinner was finally ready.
"I don't like corn." cried Sophia. Matt didn't yell back; instead, he apologized, realizing how hard it was to cook and meet everyone's tastes.
"I don't want to take over dinner anymore, and I won't complain Sorry." Matt said.
"You've done a great job, and it's a valuable learning experience." Dad said.
Feeling relieved, Matt finished dinner happily.
23.Why did Matt's parents suggest he take charge of dinner
A.Because his parents were often too busy.
B.Because Matt really loved cooking meals.
C.Because Matt often complained about dinner.
D.Because they wanted him to gain new skills.
24.What words can describe Matt's emotional changes toward cooking throughout the story
A.Excited → Proud → Tired → Understanding
B.Angry → Proud → Confused → Understanding
C.Excited → Curious → Confused → Disappointed
D.Angry → Curious → Tired → Disappointed
25.What lesson did Matt learn from his experience
A.Eating out helps solve family problems.
B.Putting yourself in others' shoes is key.
C.Teamwork makes tasks more manageable.
D.Preparing meals is easy with good planning.
【答案】23.C
24.A
25.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;文章大意
【解析】【分析】短文大意:本文讲述了马特因为经常抱怨晚餐而被父母建议负责做饭的故事。通过这次做饭经历,让马特学会了理解父母,并学会了设身处地为他人着想。【点评】考查家庭生活类阅读。本篇文章涉及细节理解题和文章大意四种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。文章大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
23.细节理解题。根据Matt's outbursts had been happening at least once a week all summer long(整个夏天,马特的情绪爆发每周至少发生一次。)和"Matt, how about you take charge of dinnertime You can choose and cook the meals, as long as they're healthy." Mom suggested. ("马特,你来负责晚餐时间怎么样?"你可以选择和烹饪食物,只要它们是健康的。"妈妈建议。)可知,马特经常抱怨晚餐,因此父母建议他负责晚餐。故答案为C。
24.细节理解题。根据Excited. Matt declared(兴奋。马特宣布)可知,一开始马特很激动;根据After an hour of hard work, he felt proud of his chicken, rice, and broccoli with cheese(经过一个小时的努力,他为自己的鸡肉、米饭和奶酪西兰花感到自豪)可知,马特很自豪;根据Again, he was tired and hungry when dinner was finally ready.(当晚餐终于准备好时,他又累又饿。)可知,马特很疲惫;根据"I don't want to take over dinner anymore, and I won't complain Sorry." Matt said.("我不想再接管晚餐了,我也不会抱怨,对不起。"马特说。)可知,马特最后理解了父母, A选项Excited → Proud → Tired → Understanding,符合题意, 故答案为A。
25.文章大意题。根据Matt didn't yell back; instead, he apologized, realizing how hard it was to cook and meet everyone's tastes.(马特没有回应;相反,他道歉了,意识到烹饪和满足每个人的口味是多么困难。)和短文内容可知本文讲述了马特经常抱怨饭菜不好吃,而当他亲自做了一次饭后,他体会到了每次做饭的父母的不易,于是再也不抱怨了。结合选项,可知B:Putting yourself in others' shoes is key."设身处地为他人着想是关键。"符合题意,故答案为B。
五、C
(2024九上·海淀期中)In an age where technology continues to reshape our world, artificial intelligence (AI) is now entering an area that people used to think was impossible for a machine—understanding our emotions. A science group, led by Professor Feng Liu from East China Normal University, is exploring how AI is changing the field of emotional recognition.
This technology aims to decode (解码) human emotions with high correctness, using a mix of facial expressions, voice patterns, body language, and even physiological (生理的) signals. "This technology has the possibility to influence fields such as healthcare, education, and customer service, facilitating personalized experiences and improving the understanding of human emotions. " adds Liu.
Imagine a world where your smartphone can notice when you are feeling stressed and quickly suggest relaxation techniques without orders or where a virtual (虚拟的) doctor can provide personalized mental health support based on little changes in your emotional state. These scenes may soon become reality, thanks to rapid developments in multi-modal (多模态) emotion recognition systems.
One of the most exciting developments is the mix of deep learning techniques with psychological theories. This mix allows AI systems to not only recognize emotions but also understand the interaction between emotions and characters. For example, the OPO-FCM model they are exploring can analyze videos to map facial expressions onto a 3-D emotion space, providing excellent understanding of both emotional states and personality characteristics.
The future practical uses of this technology are huge and various. In healthcare, AI-powered emotion recognition could improve mental health treatment, offering more objective and personalized methods. In education, these systems could help teachers notice when students are struggling or absent-minded. Even customer service could be improved with AI assistants which are able to sense and react to customer emotions in real-time.
However, as with any rising technology, there are challenges and concerns that need to be addressed. One such challenge is ensuring that these AI systems are culturally adaptive, as emotional expressions and explanations can vary significantly across different cultures. The safety of personal information should also be taken notice of as the collection and analysis of emotional data my cause serious problems.
In summary, as this technology develops, we're nearing a new age in human-computer interaction, where devices understand not only what we say but also how we feel. This breakthrough promises to reshape our lives, bringing us closer to a more personalized and empathetic (善解人意的) future.
26.The expression "facilitating personalized experiences" probably means "________".
A.Reducing the influence of personalized experiences
B.Making personalized experiences possible or easier
C.Preventing personalized experiences from happening
D.Exploring new solutions for personalized experiences
27.What do you know about the AI-based emotional recognition technology from the passage
A.Customers can use it to express their emotions.
B.The applications of the technology are limited.
C.We should pay attention to privacy when it is used.
D.It can help students notice their performance in class.
28.Which of the following would be the best title for the passage
A.The Development of AI: Advancing from Math to Creative Thinking
B.The Cultural Adaptation of AI: Challenges in Emotional Recognition
C.Technological Advancements in Healthcare: AI's Influence on Mental Health
D.The Future of Emation Recognition: AI's Role in Understanding Human Feelings
【答案】26.B
27.C
28.D
【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;标题选择;科学技术
【解析】【分析】短文大意:本文讲述了人工智能在情感识别领域的最新发展。包括多模特情感识别系统的技术原理、应用场景、未来挑战以及技术将开启人机交互新纪元的愿景。【点评】考查科学技术类阅读。本篇文章涉及词义猜测题、细节理解题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。猜测词义我们可以尽可能地利用上下文来猜测词义,即从已知推求未知,也就是用我们所熟悉的词或短语来猜测我们不熟悉的词的词义。标题选择题注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。
26.词义猜测题。根据This technology has the possibility to influence fields such as healthcare, education, and customer service,facilitating personalized experiences and improving the understanding of human emotions. " adds Liu.(这项技术有可能影响医疗保健、教育和客户服务等领域,________,提高对人类情感的理解。刘补充道。) 可知,AI 技术旨在促进个性化体验和提高对人类情感的理解。所以"facilitating personalized experiences"意味着"使个性化体验变得可能或更容易"。故答案为B。
27.细节理解题。根据The safety of personal information should also be taken notice of as the collection and analysis of emotional data may cause serious problems. (个人信息的安全也应该引起注意,因为情绪数据的收集和分析可能会导致严重的问题。)可知,使用AI情感识别技术时需要注意隐私问题。故答案为C。
28.标题选择题。根据In summary, as this technology develops, we're nearing a new age in human-computer interaction, where devices understand not only what we say but also how we feel. This breakthrough promises to reshape our lives, bringing us closer to a more personalized and empathetic (善解人意的) future.(总之,随着这项技术的发展,我们正在接近人机交互的新时代,在这个时代,设备不仅能理解我们说的话,还能理解我们的感受。这一突破有望重塑我们的生活,使我们更接近一个更个性化、更有同理心的未来。)结合短文内容,可知文章主要讨论了AI在情感识别领域的进展及其对未来的影响,尤其是如何理解人类情感。结合选项,可知D:The Future of Emation Recognition: AI's Role in Understanding Human Feelings"情感识别的未来:人工智能在理解人类情感中的作用"。故答案为D。
六、D
(2024九上·海淀期中)txt msgs r ruining language
lol, jk! ! :)
These are typical "textspeak". In casual discussions of language and the Internet, it's common to hear concerns that "textspeak" is ruining language. Some argue that technology has made us lazy in our speaking and writing. However, has "textspeak" truly destroyed our language
Indeed, language change is very common in history. Whether in ancient Rome or modern times, people often feel worried about how language changes, but they also slowly adapt to it. In AD 63, a Roman scholar was unhappy with new elements in Latin, calling it an "artificial language." He didn't realize that this language would later develop into early French.
Similarly, even though people have many concerns about language change, the natural development of language is unavoidable. U. S. president Theodore Roosevelt supported changes to American English spelling in the 1870s, many of which we still use today. These include changing "-re" endings to "-er" and "-our" to "-or".
Fast forward to today, where rapid communication is enabled by a variety of tools and technologies. Among these, emoticons like ": -) " serve as visual representations of smiling and happiness. The very first emoticon, created by computer scientist Scott Fahlman in 1982, was used to suggest a joke in text communication. These symbols offer information about the tone (语气) of a statement, making digital communication more expressive.
Emoticons
For example, punctuation and repeated letters can express strong emotions. A text message like "JACKIAM SO SO SO SORRYI I thought you were behind us in the taxi and then I saw you weren't! ! ! I feel sooooooooo bad! " shows sincere apology (道歉) through its style.
In digital communication, we often use a single symbol to send a fast but complete message. Linguist Susan Herring points out that sometimes a single question mark ( ) is used to suggest that the user is confused or doesn't know what to say. Similarly, a single exclamation point (!) as a message can express surprise and excitement. You can repeat these symbols to show a higher degree of surprise. Here is an example:
A: So I have some good news.
B:
A: I got a raise today.
B: !
A: And it came with a promotion (升职).
B: ! ! !
Furthermore, studies have shown that people often switch between formal and informal language depending on the context. Texting might be informal, but people can still switch to more formal language when necessary, such as in academic or professional settings. This flexibility proves that users are not losing their ability to use language properly, they're simply adapting it to different contexts.
Far from destroying language, these changes actually show how we can express complex feelings quickly and directly, fitting our fast-paced world. Language has always evolved, and the Internet is just the latest step in this journey. What's important is how well these changes meet our needs.
29.According to the passage, what do emoticons do
A.They help express tone in online chats.
B.They disconnect from language changes.
C.They completely ruin language and skills.
D.They simplify English spelling over time.
30.Why does the writer use the example of the apologetic text message
A.To show the effectiveness of digital communication.
B.To recommend using "textspeak" in communication.
C.To stress the importance of punctuation in written texts.
D.To exhibit the expression of emotions through "textspeak".
31.Which of the following might the writer agree
A.Technology has led to development in our spelling and writing skills.
B.Users have to switch from formal to informal language when texting.
C."Textspeak" allows people to express complex emotions in simple ways.
D.Concerns about language change have been expressed for many centuries.
32.What is the writer's main purpose in writing this passage
A.To explain the historical changes in language through various periods over the centuries.
B.To explore the positive aspects of "textspeak" and the effect it has on communication.
C.To argue that technology is making people increasingly lazy at speaking and writing.
D.To criticize the current evolution of language in the digital age and its influence.
【答案】29.A
30.D
31.C
32.B
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要讲述了"文本语言"的兴起,并从语言的发展变化历程论证了这一语言不会摧毁我们的语言,反而帮助我们快速、直接地表达复杂的情感。【点评】考查人际关系与交往类阅读。本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和文章大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。文章大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。
29.细节理解题。根据These symbols offer information about the tone (语气) of a statement, making digital communication more expressive.(这些符号提供了语句语气的信息,使数字通信更具表现力。)可知,表情符号有助于在在线聊天中表达语气。故答案为A。
30.细节理解题。根据For example, punctuation and repeated letters can express strong emotions. A text message like ‘JACKIAM SO SO SO SORRYI I thought you were behind us in the taxi and then I saw you weren't! ! ! I feel sooooooooo bad!' shows sincere apology (道歉) through its style.(例如,标点符号和重复的字母可以表达强烈的情感。一条像"JACKIAM非常非常非常抱歉,我以为你在出租车上在我们后面,然后我发现你没有!"! ! 我感觉太太太糟糕了!通过它的风格表现出真诚的道歉。)可知,使用道歉这一例子是为了展示通过"文本语言"能够表达情感。故答案为D。
31.推理判断题。根据Far from destroying language, these changes actually show how we can express complex feelings quickly and directly, fitting our fast-paced world.(这些变化非但没有破坏语言,反而显示了我们如何能够快速而直接地表达复杂的情感,以适应我们快节奏的世界。)可知 ,"文本语言"展示了我们如何能够快速、直接地表达复杂的感情,适应我们快节奏的世界。所以作者会认同"文本语言"允许人们以简单的方式表达复杂的情感这一观点,故答案为C。
32.文章大意题。根据However, has "textspeak" truly destroyed our language (然而,"文本语言"真的摧毁了我们的语言吗?)和Far from destroying language, these changes actually show how we can express complex feelings quickly and directly, fitting our fast-paced world.(这些变化非但没有破坏语言,反而显示了我们如何能够快速而直接地表达复杂的情感,以适应我们快节奏的世界。)结合短文内容可知,本文作者从语言的发展变化历程论证了"文本语言"不会摧毁我们的语言,它帮助我们快速、直接地表达复杂的情感,因此作者的目的是为了探索"文本语言"的积极方面及其对交流的影响。故答案为B。
七、阅读表达(第46-48每题2分,第49题4分,共10分)
(2024九上·海淀期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。
Shoes get worn out. They get wet and dirty. They get scratched (划痕) . Holes form in the bottom of a shoe, and laces break.
"You may think all you can do with grubby sneakers is to throw them out. Most people think that way. In the United States, more than 300 million pairs of shoes end up in landfills each year." Karen Pearson says. Pearson is the chair of the Sustainability Council (可持续性委员会) in New York.
"These are things that could have a second life." she says.
An increasing number of companies have Take-Back programs that allow customers to bring back old shoes instead of throwing them out. Shoes returned to these companies will be donated or recycled. Customers could even get a discount if they buy new ones. Keep in mind that certain programs might be brand-specific, meaning a company will take back only its own products. The sneaker brand Nike, for instance, has a program that accepts "gently (轻微) worn Nike athletic footwear." Other programs say they will take many different brands of shoes. These programs then turn the old sneakers into a variety of new products beyond shoes, including fitness gear (健身装备) and materials used for tracks and playgrounds.
However, recycling old footwear still has some challenges. For one, it can be difficult to take old shoes apart and process them. Shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched (缝合) together. Besides, shoes collected for recycling don't always end up being recycled. Many were exported to some developing countries instead.
"One thing you can do is to take better care of your shoes." Pearson suggests. Still there are many people who want to keep and are unwilling to part with their old sneakers. "They carry memories of marathons or simply because they have been with us through so much." Madelyn Morgan, who works for the city points out. By repairing soles or replacing laces, old shoes can still serve their purpose for a while longer. Some cities offer classes that teach people to repair shoes themselves, and some shoe brands also offer repair services. Holding onto old shoes can reduce waste, which is beneficial for the environment.
33.How many pairs of shoes end up in the landfills every year in the United States according to Karen Pearson
   
34.What will the companies do to the old shoes in Take-Back programs
   
35.Why is it difficult to take old shoes apart and process them
   
36.What would you like to do with your gently worn shoes Why (Please give two reasons. )
   
【答案】33.More than 300 million.
34.The company will donate or recycle the old shoes. / Shoes returned to these companies will be donated or recycled.
35.Because shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched together.
36.I would like to keep them because they carry memories and I can repair and use them to reduce waste./I would like to return them to Take-Back programs because the shoes can be donated and recycled and I can also get a discount to buy new ones.
【知识点】说明文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了人们对旧鞋的处理方式,包括回收,捐赠和修理,以及这些方法对环境的积极影响。【点评】考查环保意识与环保行为类阅读。通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的。
33.根据In the United States, more than 300 million pairs of shoes end up in landfills each year.(在美国,每年有超过3亿双鞋子被扔进垃圾填埋场。)可知在美国,每年有超过3亿双鞋被扔进垃圾填埋场。故答案为More than 300 million.
34.根据Shoes returned to these companies will be donated or recycled.(退还给这些公司的鞋子将被捐赠或回收。)可知,这些公司的鞋子将被捐赠或回收。故答案为The company will donate or recycle the old shoes. / Shoes returned to these companies will be donated or recycled.
35.根据Shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched(缝合) together.(鞋子通常包含混合材料,如织物、橡胶和皮革,这些材料被粘合和缝合在一起。)可知,鞋子通常是混合了各种材料,如织物、橡胶和皮革,这些材料被粘合和缝合在一起,所以旧鞋的各个部分很难分离开。故答案为Because shoes often contain a mix of materials, such as fabric, rubber and leather, that are glued and stitched together.
36.本题为开放性题。缝合题意即可。题意为:你打算怎么处理你那双稍稍磨破的鞋子?为什么 (请给出两个理由。)例如:我想保留它们,因为它们承载着记忆,我可以修复和使用它们来减少浪费。/我想把它们送回Take-Back项目,因为这些鞋子可以捐赠和回收,而且我买新鞋还可以享受折扣。故答案为 I would like to keep them because they carry memories and I can repair and use them to reduce waste./I would like to return them to Take-Back programs because the shoes can be donated and recycled and I can also get a discount to buy new ones.
八、文段表达(共10分)
37.(2024九上·海淀期中)假设你是李华,你校英语社团将接待国际学生文化交流访问团 (the international student delegation) 。社团要为他们准备具有中国元素的礼物, 在校内征集礼物建议。请你给社团公众号留言,提供一个礼物方案,描述礼物并说明推荐理由。
要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已经给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。
提示词语:paper cutting, food, traditional, symbolize, appreciate
提示问题:
What gift(s) do you suggest giving to the international students
Please describe it (them) .
Why do you suggest giving the gift(s)
This is Li Hua. I would like to suggest a gif t idea for the international student delegation. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
This is Li Hua. I would like to suggest a gift idea for the international student delegation. I recommend giving them traditional Chinese paper cuttings. These beautiful artworks symbolize good luck and happiness in Chinese culture. They are not only visually appealing but also a great way for the students to appreciate and learn about our rich cultural heritage. Paper cuttings are lightweight and easy to carry, making them perfect gifts for the visitors.
【知识点】材料作文;说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,给英语社团公众号写留言, 为接待国际学生文化交流访问团准备具有中国元素的礼物, 提供一个方案,描述礼物并说明推荐理由。时态为一般现在时,人称以第三人称为主。根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
【点评】考查材料作文。例文承接开头,点明推荐主题为中国剪纸。然后具体描述这个礼物;最后推荐这个礼物的理由。短文条理清晰,中心突出,内容连贯。能把所给内容很好地融入到文章当中,适当发挥部分也很好地展示了对文章主题的理解,表达出自己的观点态度。高分短语:recommend doing sth,not only…but also,learn about,symbolize good luck and happiness;高分句型:They are not only visually appealing but also a great way for the students to appreciate and learn about our rich cultural heritage.(并列句,动词不定式作定语)。
38.(2024九上·海淀期中)"凡事预则立,不预则废"——《礼记·中庸》
无论是在生活还是学习中,设定合理目标有助于自我提升,实现梦想。某英文杂志社正在开展以 "Setting and Achieving My Goal" 为主题的征文活动。假如你是李华, 请用英文写一篇短文投稿,谈谈你给自己设定了什么目标,简单说明设定该目标的原因,以及你打算如何实现这一目标。
要求:根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已经给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。
提示词语:improve, come true, practice, hard work, help
提示问题:
What is your goal
Why do you set this goal
How do you plan to achieve it
Setting and Achieving My Goal
Setting goals is important for personal growth and development. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Setting and Achieving My Goal
Setting goals is important for personal growth and development. My goal is to improve my English speaking skills. I set this goal because I want to communicate more effectively with people from different countries and cultures. To achieve this goal, I plan to practice speaking English every day. I will join an English club to converse with others and watch English movies to improve my listening skills. Additionally, I will ask my teacher for help to correct my pronunciation. With my hard work , I believe my goal will come true.
【知识点】材料作文;说明文;自我提升
【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以李华的身份,以 "Setting and Achieving My Goal" 为题,写一篇短文,谈谈给自己设定了什么目标,设定该目标的原因,以及你打算如何实现这一目标。 时态以一般现在时和一般将来时为主;人称用第一人称。写作要点已给出,注意不要遗漏要点,注意使用连接词以确保行文流畅,避免语法和拼写错误。
【点评】考查材料作文。短文承接开头,阐述自己设定的目标;然后简单说明设定该目标的原因,打算如何实现这一目标;最后总结,相信自己能够实现目标,升华主题。中心突出,层次清晰,内容连贯。亮点短语:communicate...with...,plan to do sth.,ask for help,come true;高分句型:I set this goal because I want to communicate more effectively with people from different countries and cultures.(原因状语从句);With my hard work , I believe my goal will come true.(宾语从句 )。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表