【精品解析】广东省广州市花都区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省广州市花都区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题

资源简介

广东省广州市花都区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题
一、语法选择(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2025九上·花都期末)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C、D 项中选出最佳选项。
In a small village in China, there lived a boy named Ming. His dream was to find the lost treasure of his ancestors(祖先). His parents told him the treasure 1. somewhere in the mountains near the village.
Ming decided to explore(探索) the mountains and set off 2. some food and water. After 3. for hours, Ming came across an old stone door. He found ancient paintings on the walls. They seemed 4. a story about the lost treasure. Suddenly, he noticed a box covered with dust in a corner. He opened it 5. and found a piece of paper with a message written in old Chinese.
The message said, "The true treasure is not gold or silver, 6. the wisdom and courage within you." Ming didn't understand at first, but then he realized 7. this was a test set by his ancestors. They wanted to see 8. he had the wisdom and courage to face challenges and discover the true meaning of treasure.
9. Ming hadn't found any gold or silver, he had got something more valuable.The knowledge 10. lies within oneself is the true treasure.
On his way back to the village, Ming met an old man who was lost 11. the forest. He helped him find the way out. The old man was so 12. that the wanted to give Ming a gift. However, Ming politely refused. He said that helping 13. was it own gift.
When Ming returned to the village, he told his family he had found something 14. than treasure. He stated it was not material wealth(物质财富) but the wisdom and courage 15. life's challenges. His story encouraged many villagers to be curious and brave, especially the young kids.
1.A. is B. are C. was D. were
2.A. of B. to C. with D. for
3.A. walk B. walked C. to walk D. walking
4.A. to tell B. tell C. telling D. told
5.A. excited B. exciting C. excitedly D. excitement
6.A. but B. or C. so D. and
7.A. which B. that C. what D. how
8.A. whether B. before C. when D. where
9.A. As B. Though C. However D. Since
10.A. why B. what C. which D. who
11.A. on B. in C. under D. from
12.A. thankful B. thankless C. thank D. thankfully
13.A. the other B. the others C. other D. others
14.A. important B. more important
C. most important D. the most important
15.A. face B. to face C. facing D. faced
【答案】1.C;2.C;3.D;4.A;5.C;6.A;7.B;8.A;9.B;10.C;11.B;12.A;13.D;14.B;15.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】主要讲了一个名叫明的男孩寻找祖先留下的宝藏,历经探索后发现真正的宝藏并非金银财宝,而是内心的智慧与勇气,他通过帮助他人更深刻理解了这一道理,其经历也鼓舞了村民们。
【点评】考查完形填空。根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答,特别注意必须充分考虑到上下文具体语境,选择最佳答案。同时,在平时学习过程中也要注意词汇、固定搭配、句型等知识的熟练掌握。
1.句意:他的父母告诉他,宝藏位于村庄附近的山里的某个地方。A.is是,现在时单数;B.are是,现在时复数;C.was是,过去时单数;D.were是,过去时复数。主语the treasure是单数名词,且主句 told为一般过去时,宾语从句需遵循 "时态一致" 原则,用过去时。is和are是一般现在时,不符合时态一致),were是复数过去时,与单数主语矛盾,was是单数过去时,符合要求。故选C。
2.句意:明决定探索山脉,并带着一些食物和水出发了。A.of……的;B. to到……;C.with带着;D.for为了。此处表示 "带着食物和水出发",with有 "随身携带" 的含义,符合语境。故选C。
3.句意:在走了几个小时后,明偶然发现了一扇古老的石门。A.walk走,原形;B.walked走,过去式; C.to walk走,不定式;D.walking走,动名词。空格前after是介词,后接动名词作宾语,构成after doing sth.结构,指 "走了几个小时后"。故选D。
4.句意:它们似乎在讲述一个关于失落宝藏的故事。A.to tell讲述,动词不定式;B.tell讲述,动词原形;C.telling讲述,动名词;D.told讲述,过去式。seem to do sth.表示 "似乎要做某事、看起来像要做某事,固定搭配,所以用to tell,故选A。
5.句意:他兴奋地打开它,发现了一张写有信息的纸。A.excited兴奋的,形容词;B.exciting令人兴奋的,形容词;C.excitedly兴奋地,副词;D.excitement兴奋,名词。空格修饰动词opened,需用副词,指 "兴奋地打开盒子"。故选C。
6.句意:真正的宝藏不是金银,而是你内心的智慧和勇气。A.but但是,表示转折;B.or或者,表示选择;C.so所以,表示结果;D.and和,表示并列。not...but...表示 "不是…… 而是……",固定搭配,故选A。
7.句意:明起初不明白,但后来他意识到这是一个考验。A.which哪一个;B.that引导宾语从句,无实际含义;C.what什么;D.how如何。空格引导宾语从句,从句this was a test set by his ancestors句意完整、成分齐全,需用连接词that,可省略,但此处作宾语从句引导词,故选B。
8.句意:他们想看看他是否有智慧和勇气面对挑战。A.whether是否;B.before在……之前;C.when当……时;D.where在哪里。此处表示 "祖先想看看他是否有智慧和勇气面对挑战",故选A。
9.句意:尽管明没有找到任何金银,但他得到了更有价值的东西。A.As因为;B.Though虽然;C.However然而,副词;D.Since自从。Ming hadn't found any gold or silver明没有找到金银,he had got something more valuable他得到了更珍贵的东西,可知前后句表示让步关系,though 表 "虽然、尽管",引导让步状语从句。故选B。
10.句意:存在于自身内部的知识才是真正的宝藏。A.why为什么;B.what什么;C.which哪一个,引导定语从句;D.who谁。空格引导定语从句,先行词是the knowledge,指的是物,从句中作主语,需用关系代词which。why 引导定语从句时先行词是原因,且从句中作状语,what不能引导定语从句,who先行词是人,故选C。
11.句意:明遇到了一位在森林里迷路的老人。A.on在……上;B.in在……里;C.under在……下;D.from从……。be lost in the forest表示 "在森林里迷路",in用于表示 "在…… 内部",符合 "在森林中" 的场景。on表 "在…… 表面",under表 "在…… 下面",from表 "来自",均不符合 "迷路于森林内部" 的搭配,故选B。
12.句意:老人非常感激,想送给明一份礼物。A.thankful感激的,形容词;B.thankless忘恩负义的,形容词;C.thank感谢,动词/名词;D.thankfully感激地,副词。空格前was是系动词,后接形容词作表语,根据he wanted to give Ming a gift.(他想给明一件礼物),可知指 "老人非常感激"。故选A。
13.句意:他说帮助别人本身就是一种礼物。A.the other另一个,特指;B.the others其余的,特指;C. other其他的,形容词;D.others其他人,泛指。此处表示 "帮助别人本身就是一种礼物",others是代词,泛指 "其他人、别人"(无特定范围)。the other表 "两者中的另一个",the others表 "某一范围中的其他全部",other是形容词(后接复数名词),均不符合 "泛指别人" 的语境,故选D。
14.句意:他告诉家人,他找到了比宝藏更重要的东西。A.important重要的,形容词原级;B.more important更重要的,形容词比较级;C.most important最重要的,形容词最高级;D.the most important最最重要的,形容词最高级。空格后than提示用比较级,故选B。
15.句意:而是面对生活挑战的智慧和勇气。A.face面对,原形;B.to face面对,不定式;C. facing面对,动名词;D.faced面对,过去式。此处用不定式to face作后置定语,修饰the wisdom and courage,指 "面对生活挑战的智慧和勇气"。故选B。
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2025九上·花都期末)先通读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
On Thursday, October 3, Li An decided to stop drinking coffee. As an MBA student,he studies very hard for 16. hours and gets very little sleep. He drinks a lot of coffee anywhere from five to six cups a 17. , which is the weekly amount for some people. But he recently started having trouble 18. . It made him very tired during the day. He also had stomachaches. All of this was because of drinking too much coffee.He was so worried about his 19. that he went to see a doctor. The doctor told him to stop drinking coffee completely.
Li An decided to follow the doctor's advice. When Li An got up on October 3, he 20. his day without his morning coffee. By 11:00 A. M., he felt 21. and had a headache. When he met with his student advisor at 11:30, he found it hard to concentrate(集中注意力).
The reason for Li An's sudden 22. was caffeine, a thing in coffee that makes people feel more awake and concentrated for a short time. Cutting down on caffeine could lead to lower blood pressure(血压), and that can 23. a"coffee headache".
When Li An stopped drinking coffee, he 24. the bad effects of not having caffeine,such as a headache, tiredness, and difficulty concentrating. But these feelings usually pass after four to five days. So,ifLi An can wait, he should start feeling 25. in less than a week.
16.A. long B. free C. late D. difficult
17.A. year B. month C. week D. day
18.A. walking B. drinking C. sleeping D. studying
19.A. study B. feeling C. health D. hobby
20.A. brightened B. began C. wasted D. enjoyed
21.A. tired B. excited C. bored D. embarrassed
22.A. decision B. change C. action D. movement
23.A. keep B. call C. cause D. stop
24.A. experienced B. accepted C. achieved D. expected
25.A. more ashamed B. more awful
C. happier D. better
【答案】16.A;17.D;18.C;19.C;20.B;21.A;22.B;23.C;24.A;25.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】主要讲了MBA学生李安因长期过量饮用咖啡引发睡眠问题、疲劳和胃痛等健康问题,遵医嘱完全停饮咖啡后,经历了头痛、注意力不集中等咖啡因戒断反应,而这类不适通常会在 4-5 天后消退,他有望在一周内恢复良好状态。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:作为一名MBA学生,他努力学习长达1个小时,而且睡眠很少。选项A"long"表示"长的",与"studies very hard for...hours"结合,表示"努力学习长达...小时",符合语境。选项B"free"表示"空闲的",选项C"late"表示"晚的",选项D"difficult"表示"困难的",均不符合语境。故选A。
17.句意:他每天喝很多咖啡,从五杯到六杯不等,这对一些人来说是一周的量。根据后文"which is the weekly amount for some people"可知,此处是将Li An一天的咖啡量与一些人一周的咖啡量作对比,所以此空应填表示"天"的名词。选项A"year"表示"年",选项B"month"表示"月",选项C"week"表示"周",均不符合语境。故选D。
18.句意:但他最近开始睡眠有问题。根据后文"It made him very tired during the day. He also had stomachaches. All of this was because of drinking too much coffee."可知,喝太多咖啡导致他白天很累,还有胃痛,由此可推测此处是指他睡眠有问题。选项A"walking"表示"走路",选项B"drinking"表示"喝",选项D"studying"表示"学习",均不符合语境。故选C。
19.句意:他很担心自己的健康,所以去看医生。根据前文描述Li An因为喝太多咖啡而出现的一系列问题,以及后文"he went to see a doctor"可知,此处是指他担心自己的健康。选项A"study"表示"学习",选项B"feeling"表示"感觉",选项D"hobby"表示"爱好",均不符合语境。故选C。
20.句意:10月3日李安起床时,他没有喝早咖啡就开始了一天。根据前文"Li An decided to follow the doctor's advice"可知,李安决定听从医生的建议,即停止喝咖啡,所以此处是指他没有喝早咖啡就开始了一天。选项A"brightened"表示"使变亮",选项C"wasted"表示"浪费",选项D"enjoyed"表示"享受",均不符合语境。故选B。
21.句意:到上午11点,他感到很累,还头疼。根据前文描述李安停止喝咖啡以及后文"and had a headache"可知,此处是指他感到很累。选项B"excited"表示"兴奋的",选项C"bored"表示"无聊的",选项D"embarrassed"表示"尴尬的",均不符合语境。故选A。
22.句意:李安突然发生变化的原因是咖啡因。根据前文描述李安停止喝咖啡后出现的一系列不适以及后文"caffeine, a thing in coffee that makes people feel more awake and concentrated for a short time"可知,此处是指李安突然发生变化的原因是咖啡因。选项A"decision"表示"决定",选项C"action"表示"行动",选项D"movement"表示"运动",均不符合语境。故选B。
23.句意:减少咖啡因的摄入会导致血压降低,这会导致"咖啡头痛"。根据前文"Cutting down on caffeine could lead to lower blood pressure"以及后文"a 'coffee headache'"可知,此处是指减少咖啡因的摄入会导致血压降低,进而导致"咖啡头痛"。选项A"keep"表示"保持",选项B"call"表示"打电话",选项D"stop"表示"停止",均不符合语境。故选C。
24.句意:当李安停止喝咖啡时,他经历了没有咖啡因的不良影响,如头痛、疲劳和注意力难以集中。根据后文"such as a headache, tiredness, and difficulty concentrating"可知,此处是指他经历了没有咖啡因的不良影响。选项B"accepted"表示"接受",选项C"achieved"表示"实现",选项D"expected"表示"期待",均不符合语境。故选A。
25.句意:所以,如果李安能等,他应该在不到一周的时间里开始感觉好起来。根据前文描述李安停止喝咖啡后经历的不适以及后文"But these feelings usually pass after four to five days"可知,这些不适的感觉通常会在四到五天后消失,所以此处是指他应该在不到一周的时间里开始感觉好起来。选项A"more ashamed"表示"更羞愧的",选项B"more awful"表示"更糟糕的",选项C"happier"表示"更开心的",均不符合语境。故选D。
三、阅读(共两节,满分35分)第一节 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
(2025九上·花都期末)阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
Don Powell, 72, was getting his mail from the mailbox(邮箱) outside his home as usual. He found something strange. Inside the mailbox, there were tiny dolls sitting on a small sofa. A note with them said, "We' ve decided to live here," signed by Mary andShelley. Don thought someone had left the dolls by mistake. But when he asked his neighbors, no one knew anything about it.
Don and his wife, Nancy, put up the special mailbox four years ago. Don joked that he could understand why dolls would want to move into such a nice home. He moved the dolls to the back of the mailbox, hoping someone would take them back, but they stayed. Over the next few weeks, more small things mysteriously(神秘地)appeared: a table, a pillow, a bed, a painting, and even a pot.
Don, with his sense of humor, added a note suggesting the dolls needed a fridge,though it never arrived. The dolls remained in the mailbox. Don shared the mystery on a neighborhood(街坊) app called Nextdoor. His post quickly caught people's attention,and his neighbors were interested in the strange"visitors".
Some neighbors thought Don was behind the saga — the strange happenings that had everyone in town talking. The story seemed to grow bigger each day, but Don stated he wasn't the one who created it. He only provided the dolls with a place to live.Others thought someone in the community was having fun with it.
As time went by, Don started to enjoy the mystery. He said, "I like the mystery."Neighbors liked the strange story and came over to ask questions. Don decided not to care about who was making the dolls' home. He hoped the story would keep going.
26.What did Don Powell first think when he found the dolls in his mailbox
A.He was excited to see the unexpected gift.
B.He thought they were left there by his friends.
C.He was scared and called the police at once.
D.He considered the dolls were put there carelessly.
27.Which picture best shows the mailbox in the story
A. B.
C. D.
28.What does the underlined word"saga" mean in Paragraph 4
A.A local tradition. B.A nice community.
C.A special mailbox. D.A series of events.
29.Why did Don decide not to find out the maker of the dolls' home
A.Because he was not very interested in it.
B.Because he found the dolls were valuable.
C.Because he wanted the mystery to continue.
D.Because he received a notice about the maker.
【答案】26.D
27.D
28.D
29.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了72岁的Don Powell在自家邮箱里发现玩偶后引发的一系列神秘事件。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后带着问题从文中抓住重点语句,理解句意,最终选择正确答案。
26.细节理解题。根据第一段Don thought someone had left the dolls by mistake.可知Don认为有人不小心把玩偶留在了那里,故选D。
27.细节理解题。根据文中提到邮箱里出现了 "小沙发、桌子、枕头、床、画甚至花盆",说明邮箱内部有足够空间放置这些小型物品,且是被精心布置的 "小家园",故选D。
28.词义猜测题。根据前文提到邮箱里不断出现各种神秘小物件,引起了很多人的关注和讨论,后文明确解释the strange happenings that had everyone in town talking(让全镇人都在谈论的一系列奇怪事件),saga在此语境下指 "一连串相关的事件",与选项D含义一致。 故选D。
29.细节理解题。根据最后一段Don decided not to care about who was making the dolls' home. He hoped the story would keep going.可知Don希望这个故事能继续下去。故选C。
(2025九上·花都期末) 阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
Be brave. No matter what the topic is, talking to your parents will help reduce your worries. Don't feel worried or embarrassed because your parents are always there for you. They may also know more than you think.
Don't worry that your parents will get upset. Your conversation can go well with good planning and communication. Your parents get worried because they care about you and want the best for you. With that in mind, they will be happy that you are asking for their advice on a problem.
Don't avoid the conversation. Problems or embarrassment won't simply go away if you avoid talking to your parents. Bring it out in the open. Your parents want to understand you, and solving problems together can help reduce your stress.
Choose a good time to talk. Check when your parents are free. You and your parents don't want to talk when they are busy with work or cooking dinner. Also, pick a quiet environment with no distractions(干扰), like the TV or phone calls.
Plan for the outcome. You may know what you want from the conversation, but your parents might give different answers. Be ready for that. Hopefully, you want the conversation to go your way but it's okay if it doesn't. You should understand that you' re not alone—— there are many people who can offer help, including teachers and other trusted adults.
30.Why is it difficult for parents and children to communicate openly
A.Because they often do not understand each other.
B.Because parents and children disagree on most topics.
C.Because they seldom have interest in communication.
D.Because parents are too busy to talk to their children.
31.Which of the following would the writer most probably agree with
A.Request your parents to stop working and make time to talk with you.
B.Accept that the conversation with your parents may not go as you expect.
C.It's better not to ask your parents for advice because they may get upset.
D.Talking to your friends or teachers is better than talking to your parents.
32.What do most of the readers think of this article
A.Necessary. B.Humorous. C.Useful. D.Interesting.
【答案】30.A
31.B
32.C
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;观点态度
【解析】【分析】本文旨在为孩子提供与父母公开交流的建议。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
30.细节理解题。根据It's often hard for parents and children to spend time talking openly with one another.(父母和孩子通常很难花时间彼此坦诚交谈),可知原因是他们经常不了解对方,故选A。
31.推理判断题。根据Plan for the outcome. You may know what you want from the conversation, but your parents might give different answers. Be ready for that. Hopefully, you want the conversation to go your way but it's okay if it doesn'.可知作者建议为交流结果做好规划,要接受父母的回答可能与自己期望的不同,故选B。
32.观点态度题。A.有必要的;B.幽默的;C.有用的;D.有趣的。根据文章围绕孩子与父母交流展开,给出了很多实用的建议,如要勇敢交流、选择合适时间、做好结果规划等,这些建议对于孩子与父母改善交流关系很有帮助。故选C。
(2025九上·花都期末) 阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
The ground shook suddenly. Houses moved, and people ran into the streets with scare. With people running around, Zhang Heng stood still, thinking quickly. "There must be a way to know when this will happen," he thought. He had seen many earthquakes(地震) in his life, and each time, people couldn't do anything. But this time,Zhang Heng decided to find a method.
For days, he could think of nothing else but the earthquake. He was a man who loved science and understood the power of nature. After studying the stars, the sky, and the earth for years, Zhang Heng had an idea— what if there was a machine that could feel earthquakes before they happened
Without wasting any time, Zhang Heng began to work on his invention. He used bronze(青铜) to create a large container with eight dragon heads, each holding a small ball in its mouth. At the bottom of each dragon, he placed a frog. If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog's mouth, showing the direction of the earthquake.
Months of hard work passed, and one night, Zhang Heng was ready to test his invention. Suddenly, the ground shook again. His heart raced as he rushed to the machine. To his surprise, one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog's mouth, pointing west. Zhang Heng smiled with excitement. It worked!
A few days later, a strong earthquake hit the west, just as the Seismoscope(地动仪)had shown. People were amazed, and Zhang Heng's invention saved many lives by giving them a warning before the disaster.
Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never-ending journey, and he was always ready for the next challenge.
33.What was Zhang Heng trying to do in the story
A.To build some machines to help people with everyday tasks.
B.To create a container for telling the weather ahead of time.
C.To become famous for his scientific work and inventions.
D.To find a way to warn about earthquakes ahead of time.
34.How did Zhang Heng's Seismoscope work
A.The eight dragon heads could move slowly to show earthquakes.
B.The shaking from an earthquake made balls fall into frogs' mouths.
C.It showed the temperature change before an earthquake happened.
D.The machine could tell exactly when an earthquake was happening.
35.What was the Seismoscope's test like
A.The Seismoscope did not work at all and failed.
B.The machine showed the earthquake's direction.
C.The frog opened its mouth and shouted loudly.
D.The invention was damaged during the test.
36.Which of the following best describes Zhang Heng
A.He gave up doing researches after becoming famous.
B.He was satisfied with his own great inventions.
C.He always looked for new scientific challenges.
D.He believed that science had solved all problems.
【答案】33.D
34.B
35.B
36.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了东汉时期科学家张衡的故事。
【点评】考查阅读理解,首先理解每个题目,然后从文中抓住相关语句,理解句意,选择正确答案。
33.细节理解题。根据第一段提到There must be a way to know when this will happen以及But this time, Zhang Heng decided to find a method可知张衡想要找到一种能提前知晓地震发生的方法。后文也围绕他发明地动仪来提前预警地震展开。故选D。
34.细节理解题。根据第三段提到If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog's mouth, showing the direction of the earthquake.可知地震发生时,震动会使球落入青蛙口中,从而显示出地震的方向。故选B。
35.细节理解题。根据第四段提到To his surprise, one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog's mouth, pointing west.可知地动仪在测试时,一个龙头的球落入青蛙口中,指出了地震的方向。故选B。
36.细节理解题。根据最后一段提到Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never - ending journey, and he was always ready for the next challenge.可知张衡即使出名后,也从未停止探索,总是准备迎接下一个科学挑战,故选C。
(2025九上·花都期末) 阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
Literature(文学) is more than just a school subject; it's a gate to different worlds,ideas, and feelings. For teenagers, reading literature offers many advantages that help develop our thinking and personal growth.
Literature helps us understand life better. Stories, novels and poems let us experience different cultures, histories, and points of view. Through literature, we learn about the lives of people in other places, whether it's a Chinese classic(经典) or a famous Western novel. These books also teach us about human emotions — love,sadness, anger and joy. By seeing how characters deal with these feelings, we learn how to deal with them ourselves.
Besides understanding life, literature also improves our language skills. Reading a lot of books introduces us to new words and phrases, which makes us better at expressing our thoughts and ideas. The more we read, the more we pick up different ways to speak and write. This helps us not only in school, but also in everyday communication.
Another great thing about literature is how it encourages us to think deeply. For example, when we read, we might wonder why a character makes a certain choice or what the story really means. This helps us think carefully about situations and solve problems. These skills are useful in many parts of life, from school to making personal decisions.
Literature also has the power to encourage. Many great stories are filled with characters who face challenges, overcome difficulties and follow their dreams. By reading about these characters, we are reminded of our own powers and the importance of never giving up.
Literature is much more than just reading for school. It helps us understand the world, express ourselves better, think more deeply, and find encouragement to live our lives with courage and hope.
37.If we put the passage into three parts, which of the following is the best
(①= Para.1 ②= Para.2③= Para.3 ④= Para.4 ⑤= Para.5 ⑥= Para.6)
A. B.
C. D.
38.How does literature help us with language ability
A.By showing new ways to express ideas.
B.By teaching us how to deal with feelings.
C.By helping us remember words and phrases.
D.By helping us make better progress at school.
39.Why does the writer mention thinking about a character's choice in paragraph 4
A.To explain how reading helps us learn new expressions.
B.To give an example of how reading helps us think deeply.
C.To make us believe learning literature is really important.
D.To show why understanding the main character is important.
40.What would be the best title for this article
A.The History of Literature B.The Value of Reading Novels
C.Literature Shapes Our Lives D.The Challenges of Reading
【答案】37.C
38.A
39.B
40.C
【知识点】说明文;文学著作;细节理解;文章结构;标题选择
【解析】【分析】本文围绕文学对青少年的重要意义展开。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后带着问题抓住相关语句,读懂句意,最终选择正确答案。
37.文章结构题。根据文章可知第①段为总起段,提出 "文学对青少年有诸多益处,助力思维与个人成长" 的核心观点。第②-⑤段为分述段,分别从 "理解生活、提升语言技能、鼓励深度思考、给予人生鼓励" 四个角度展开,详细说明文学的具体价值。第⑥段为总结段,重申文学的多重意义,呼应开头核心观点,形成总-分-总结构。故选C。
38.细节理解题。根据第三段提到Reading a lot of books introduces us to new words and phrases, which makes us better at expressing our thoughts and ideas. The more we read, the more we pick up different ways to speak and write.可知阅读大量书籍让我们接触到新单词和短语,使我们更善于表达思想和想法,读得越多,我们学到的说话和写作方式就越多。故选A。
39.细节理解题。根据第四段开头提到Another great thing about literature is how it encourages us to think deeply.可知文学的另一个好处是鼓励我们深入思考。接着以思考角色做出某种选择的原因或故事真正含义为例进行说明。故选B。
40.标题选择题。根据文章可知主要讲述了文学对青少年的多方面好处,包括帮助理解生活、提高语言技能、鼓励深入思考、给予鼓励等,强调文学对我们生活和成长的重要影响。故选C。
四、阅读(共两节,满分35分)第二节 阅读填空(共5小题;每小题1分,满分 5分)
(2025九上·花都期末)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入41~45各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
For a long time, Chinese proverbs(谚语) have deeply moved and encouraged meThey are simple but full of wisdom. Even though they are easy to understand, you ca learn something new each time you think about them.  41.  
1. You Need To Begin Somewhere and The Best Time Is Now
"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."Chinese Proverb  42.   This stops them from acting in the present.
Ask yourself: Are you letting past mistakes stop you from moving forward best time to start is right now!
2. Small Steps Lead to Big Success
"A journey of a thousand miles begins with a single step."-Lao Tzu
Many people think that big achievements come from fast solutions or big efforts. 43.   According to Lao Tzu, the key to great achievements is to take that first step and keep going, no matter how small.
3. When You Feel Angry or Sad, Remember Others Have Greater Difficulties
"  44.   "-Chinese Proverb
Do you sometimes feel that life is unfair It's easy to focus on your own problems,but remember, many people face even bigger challenges. They deal with them as best as they can.
When you feel down, think about others who may be facing more challenges than you.  45.  
A. This can help you feel better and more thankful for what you have. B. I was angry that I had no shoes. Then I met a man who had no feet. C. But real success comes from taking small steps and moving forward little by little. D. Many people live in the past, thinking about things they didn't do. E. Here are some of my favorite Chinese proverbs and what I have learned from them.
【答案】41.E;42.D;43.C;44.B;45.A
【知识点】人生百味类;说明文
【解析】【分析】文章旨在通过这些谚语鼓励人们积极面对生活,把握当下,从小事做起,以更乐观感恩的心态生活。
A.This can help you feel better and more thankful for what you have.这可以让你感觉更好,更感激你所拥有的。
B.I was angry that I had no shoes. Then I met a man who had no feet.我很生气,因为我没有鞋子。然后我遇到了一个没有脚的人。
C.But real success comes from taking small steps and moving forward little by little.但真正的成功来自于小步前进。
D.Many people live in the past, thinking about things they didn't do.许多人活在过去,想着他们没有做过的事情。
E.Here are some of my favorite Chinese proverbs and what I have learned from them.这里有一些我最喜欢的中国谚语,以及我从中学到的东西。
【点评】考查阅读还原,首先理解选项意思,然后根据文章大意,根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
41.根据前文For a long time, Chinese proverbs(谚语) have deeply moved and encouraged meThey are simple but full of wisdom. Even though they are easy to understand, you ca learn something new each time you think about them.可知讲的是谚语简单却充满智慧,每次思考都有新收获,后文分点介绍三条具体谚语及感悟。结合选项可知E选项"以下是我最喜欢的一些中国谚语以及我从中学到的东西",起到承上启下的作用,自然引出下文的分述内容,衔接流畅。故选E。
42.根据前文引出谚语The best time to plant a tree was 20 years ago.The second best time is now.可知最好的种树时间是20年前,其次是现在,核心强调 "把握当下"。结合选项可知D选项 "很多人活在过去,纠结于没做过的事",说明人们的常见问题,与后文 "这让他们无法在当下行动" 呼应,解释了谚语要警示的现象,逻辑连贯。故选D。
43.根据前文Many people think that big achievements come from fast solutions or big efforts.可知很多人认为大成就源于快速解决方案或巨大努力,后文According to Lao Tzu, the key to great achievements is to take that first step and keep going, no matter how small.可知引用老子的话 "千里之行始于足下",强调 "从小步做起"。结合选项可知C选项 "但真正的成功来自于迈出一小步,一点点前进",用 "but" 转折,反驳前文的错误认知,契合谚语的核心内涵,衔接自然。故选C。
44.根据When You Feel Angry or Sad, Remember Others Have Greater Difficulties可知本段主题是 "生气或难过时,要记得别人有更大的困难",需选择贴合该主题的谚语。结合选项可知B选项 "我曾为自己没有鞋子而生气,直到我遇到了一个没有脚的人",通过具体场景体现 "比上不足比下有余" 的道理,完美契合段落主题,是正确选项。故选B。
45.根据When you feel down, think about others who may be facing more challenges than you.可知情绪低落时,想想那些可能面临更大挑战的人,结合选项可知A选项"这能让你感觉好一些,并对自己所拥有的更加感恩",承接前文的建议,说明这样做的积极效果,让段落逻辑闭环。故选A。
五、写作(共三节,满分30分)第一节 语篇填词 (共5小题;每小题1分,满分5分)
(2025九上·花都期末)阅读短文,理解文章的意思,根据给出的首字母在46~50空格中用适当的形式填单词。在填写答卷时,要求写出完整单词。(每空限填一词)
Wang Yiyi grew up in a village in Hebei province and loved singing and dancing from a young age. She was her art teacher's f 46.   student. One day, her teacher suggested she take an exam to get into the Beijing Opera School.
Wang Yiyi did quite well on the exam and began studying there. She worked r 47.   hard. While other students had to get up at 6:45 a. m. to practice, Wang Yiyi would wake up at 6:00 a. m. She was always the last one to go to bed. Sometimes she was tired that she would find a quiet place to lie down and have ar 48.   . She told herself that she still had a long way to go and that she should keep practicing.
After many years, her hard work paid off. She became a Beijing Opera a 49.   . Wang Yiyi's performances were so amazing that she was invited to s 50.   her experiences with others both in our country and abroad. Wang Yiyi's story shows that one can achieve their dreams with hard work.
【答案】46.favorite;47.really;48.rest;49.actress;50.share
【知识点】记叙文;人物传记
【解析】【分析】文章讲述了河北农村女孩王一一,凭借对歌舞的热爱和老师的认可,进入京剧学校后刻苦练习,最终成为优秀京剧演员并在国内外分享自身经历的故事。
【点评】考查单词拼写,首先读懂文章大意,然后根据前后句句意和首字母确定单词,最后结合语法确定单词正确形式。
46.句意:她是她美术老师最喜欢的学生。根据语境这里需要一个形容词来修饰student,表达王依依在老师心中的特殊地位。结合首字母可知讲的是她是老师最喜爱的学生,favorite最喜爱的,形容词,修饰名词student,故填favorite。
47.句意:她学习非常努力。worked是动词,需要用副词来修饰,以说明努力的程度。结合首字母可知讲的是她学习真地努力,really真地,副词,修饰副词hard,故填really。
48.句意:有时候她太累了,就会找个安静的地方躺下休息一下。have a...是一个常用短语结构,结合前文"她太累了"以及"找个安静的地方躺下"的描述,这里需要一个表示"休息"的名词。have a rest休息一下,固定搭配,故填rest。
49.句意:她成为了一名京剧演员。a后面用可数名词单数,结合首字母可知讲的是她成为了一名京剧演员,actress女演员,可数名词,故填actress。
50.句意:王依依的表演如此精彩,以至于她被邀请在国内和国外与他人分享她的经历。be invited to do sth.被邀请做某事,固定搭配,所以这里需要一个动词原形。结合her experiences with others(她与他人的经历),根据首字母可知这里需要一个表示"分享"意思的动词。share分享,实义动词,share...with...与……分享……,固定搭配,故填share。
六、写作(共三节,满分30分)第二节 完成句子(共5小题;每小题2分,满分10分)根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。 (每空限填一词)
51.(2025九上·花都期末)刚开始学习烹饪时,我对如何调配材料毫无头绪。
When I started learning to cook, I    how to combine the ingredients.
【答案】had no idea about
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"对.......毫无头绪","对.......毫无头绪"have no idea about...,固定搭配,started表明时态是一般过去时,所以have用过去式had,故填had no idea about。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配have no idea about...,然后根据关键词started确定时态。
52.(2025九上·花都期末)在烹饪课上,老师的目光突然固定在了我手中的面团上,指出了我的错误。
In the cooking class, the teacher suddenly     the dough in my hands and pointed out my mistakes.
【答案】fixed her eyes on
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"目光固定在.......上","目光固定在.......上"fix one's eyes on...,固定搭配,pointed表明时态是一般过去时,所以fix用过去式fixed,one's用形容词性物主代词her,她的,故填fixed her eyes on。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配fix one's eyes on...,然后根据关键词pointed确定时态。
53.(2025九上·花都期末)我的同学因为我常常把盐当作糖来使用而捉弄我。
My classmates     me because I often mistook salt for sugar.
【答案】played tricks on
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"捉弄.......","捉弄......."play tricks on...,固定搭配,mistook表明时态是一般过去时,所以play用过去式played,故填played tricks on。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配play tricks on...,然后根据关键词mistook确定时态。
54.(2025九上·花都期末)经过不断的练习,我现在可以毫不费力地做出美味的蛋糕了。
After practising on and on, I can now make delicious cake     .
【答案】without difficulty
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"毫不费力","毫不费力"without difficulty,固定搭配,故填without difficulty。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配without difficulty。
55.(2025九上·花都期末)吃到我亲手制作的美味蛋糕,爸爸妈妈都很满足!
    my parents felt when they ate the delicious cake I made!
【答案】Both of
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"两者都......","两者都......"both of+可数名词复数,固定搭配,注意句首首字母大写,故填Both of。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配both of+可数名词复数,注意句首首字母大写。
七、写作(共三节,满分30分)第三节 书面表达(共1题;满分15分)
56.(2025九上·花都期末)今天你参加了学校举办的健康饮食沙龙(Healthy-eating Salon),请写一则英语日记,记录这特别的一天。内容包括:
Time 8:30a. m.—11:30a. m.
Place Student Center
Activities 1. Listened to a lecture about… 2. … 3. …
Feelings 1.… 2.…
注意事项:(1)可在内容提示的基础上适当拓展信息;(2)词数80左右(文章开头已给出,不计入词数);(3)不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Monday, January
13th
Dear Diary,
Today was truly a special day!
【答案】One possible version:
Monday, January 13th
Dear Diary,
Today was a special day! I attended the Healthy-eating Salon at the Student Center from 8:30 a.m. to 11:30 a.m.
I listened to a lecture on the importance of healthy eating, learning about the benefits of fruits, vegetables, and balanced diets. Then, we had a cooking class, making healthy snacks like fruit salad and vegetable smoothies. Cooking with classmates was enjoyable, and we tasted our creations.
We wrapped up the salon with a discussion, sharing our feelings and experiences. I talked about the significance of healthy eating and heard insightful ideas from my classmates.
I left feeling inspired and motivated to improve my diet and lifestyle, hoping to influence my friends and family as well.
It was a fantastic day, and I'm grateful for the chance to learn about healthy eating. I'm eager to apply what I've learned.
Good night.
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般过去时;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己特别的一天。时态是一般过去时和一般现在时,首先介绍活动的时间、地点;然后介绍健康饮食沙龙的活动;最后介绍自己的感受。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】这篇英语日记整体表现出色,是一篇优秀的习作。在内容上,全面且细致地记录了参加健康饮食沙龙的过程和自己的感受,符合日记记录事件和表达情感的要求。语言方面,词汇丰富、句式多样,能够准确地传达信息,展现出作者较好的英语表达能力。逻辑上,条理清晰,按照时间顺序叙述,使读者能够轻松跟上作者的思路。词汇丰富,使用了多种与健康饮食相关的词汇,如healthy-eating、fruits、vegetables、balanced diets、fruit salad、vegetable smoothies等,准确地传达了健康饮食的主题。同时,像enjoyable、tasted our creations、insightful ideas等表达也丰富了语言内容,使日记更加生动。句式多样,既有简单句,如I listened to a lecture on the importance of healthy eating,清晰明了地陈述活动;也有复合句,如I left feeling inspired and motivated to improve my diet and lifestyle, hoping to influence my friends and family as well,通过现在分词短语作伴随状语和目的状语,使句子结构更复杂,表达更丰富,体现了作者一定的语言运用能力。
1 / 1广东省广州市花都区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题
一、语法选择(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2025九上·花都期末)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C、D 项中选出最佳选项。
In a small village in China, there lived a boy named Ming. His dream was to find the lost treasure of his ancestors(祖先). His parents told him the treasure 1. somewhere in the mountains near the village.
Ming decided to explore(探索) the mountains and set off 2. some food and water. After 3. for hours, Ming came across an old stone door. He found ancient paintings on the walls. They seemed 4. a story about the lost treasure. Suddenly, he noticed a box covered with dust in a corner. He opened it 5. and found a piece of paper with a message written in old Chinese.
The message said, "The true treasure is not gold or silver, 6. the wisdom and courage within you." Ming didn't understand at first, but then he realized 7. this was a test set by his ancestors. They wanted to see 8. he had the wisdom and courage to face challenges and discover the true meaning of treasure.
9. Ming hadn't found any gold or silver, he had got something more valuable.The knowledge 10. lies within oneself is the true treasure.
On his way back to the village, Ming met an old man who was lost 11. the forest. He helped him find the way out. The old man was so 12. that the wanted to give Ming a gift. However, Ming politely refused. He said that helping 13. was it own gift.
When Ming returned to the village, he told his family he had found something 14. than treasure. He stated it was not material wealth(物质财富) but the wisdom and courage 15. life's challenges. His story encouraged many villagers to be curious and brave, especially the young kids.
1.A. is B. are C. was D. were
2.A. of B. to C. with D. for
3.A. walk B. walked C. to walk D. walking
4.A. to tell B. tell C. telling D. told
5.A. excited B. exciting C. excitedly D. excitement
6.A. but B. or C. so D. and
7.A. which B. that C. what D. how
8.A. whether B. before C. when D. where
9.A. As B. Though C. However D. Since
10.A. why B. what C. which D. who
11.A. on B. in C. under D. from
12.A. thankful B. thankless C. thank D. thankfully
13.A. the other B. the others C. other D. others
14.A. important B. more important
C. most important D. the most important
15.A. face B. to face C. facing D. faced
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2025九上·花都期末)先通读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
On Thursday, October 3, Li An decided to stop drinking coffee. As an MBA student,he studies very hard for 16. hours and gets very little sleep. He drinks a lot of coffee anywhere from five to six cups a 17. , which is the weekly amount for some people. But he recently started having trouble 18. . It made him very tired during the day. He also had stomachaches. All of this was because of drinking too much coffee.He was so worried about his 19. that he went to see a doctor. The doctor told him to stop drinking coffee completely.
Li An decided to follow the doctor's advice. When Li An got up on October 3, he 20. his day without his morning coffee. By 11:00 A. M., he felt 21. and had a headache. When he met with his student advisor at 11:30, he found it hard to concentrate(集中注意力).
The reason for Li An's sudden 22. was caffeine, a thing in coffee that makes people feel more awake and concentrated for a short time. Cutting down on caffeine could lead to lower blood pressure(血压), and that can 23. a"coffee headache".
When Li An stopped drinking coffee, he 24. the bad effects of not having caffeine,such as a headache, tiredness, and difficulty concentrating. But these feelings usually pass after four to five days. So,ifLi An can wait, he should start feeling 25. in less than a week.
16.A. long B. free C. late D. difficult
17.A. year B. month C. week D. day
18.A. walking B. drinking C. sleeping D. studying
19.A. study B. feeling C. health D. hobby
20.A. brightened B. began C. wasted D. enjoyed
21.A. tired B. excited C. bored D. embarrassed
22.A. decision B. change C. action D. movement
23.A. keep B. call C. cause D. stop
24.A. experienced B. accepted C. achieved D. expected
25.A. more ashamed B. more awful
C. happier D. better
三、阅读(共两节,满分35分)第一节 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
(2025九上·花都期末)阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
Don Powell, 72, was getting his mail from the mailbox(邮箱) outside his home as usual. He found something strange. Inside the mailbox, there were tiny dolls sitting on a small sofa. A note with them said, "We' ve decided to live here," signed by Mary andShelley. Don thought someone had left the dolls by mistake. But when he asked his neighbors, no one knew anything about it.
Don and his wife, Nancy, put up the special mailbox four years ago. Don joked that he could understand why dolls would want to move into such a nice home. He moved the dolls to the back of the mailbox, hoping someone would take them back, but they stayed. Over the next few weeks, more small things mysteriously(神秘地)appeared: a table, a pillow, a bed, a painting, and even a pot.
Don, with his sense of humor, added a note suggesting the dolls needed a fridge,though it never arrived. The dolls remained in the mailbox. Don shared the mystery on a neighborhood(街坊) app called Nextdoor. His post quickly caught people's attention,and his neighbors were interested in the strange"visitors".
Some neighbors thought Don was behind the saga — the strange happenings that had everyone in town talking. The story seemed to grow bigger each day, but Don stated he wasn't the one who created it. He only provided the dolls with a place to live.Others thought someone in the community was having fun with it.
As time went by, Don started to enjoy the mystery. He said, "I like the mystery."Neighbors liked the strange story and came over to ask questions. Don decided not to care about who was making the dolls' home. He hoped the story would keep going.
26.What did Don Powell first think when he found the dolls in his mailbox
A.He was excited to see the unexpected gift.
B.He thought they were left there by his friends.
C.He was scared and called the police at once.
D.He considered the dolls were put there carelessly.
27.Which picture best shows the mailbox in the story
A. B.
C. D.
28.What does the underlined word"saga" mean in Paragraph 4
A.A local tradition. B.A nice community.
C.A special mailbox. D.A series of events.
29.Why did Don decide not to find out the maker of the dolls' home
A.Because he was not very interested in it.
B.Because he found the dolls were valuable.
C.Because he wanted the mystery to continue.
D.Because he received a notice about the maker.
(2025九上·花都期末) 阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
Be brave. No matter what the topic is, talking to your parents will help reduce your worries. Don't feel worried or embarrassed because your parents are always there for you. They may also know more than you think.
Don't worry that your parents will get upset. Your conversation can go well with good planning and communication. Your parents get worried because they care about you and want the best for you. With that in mind, they will be happy that you are asking for their advice on a problem.
Don't avoid the conversation. Problems or embarrassment won't simply go away if you avoid talking to your parents. Bring it out in the open. Your parents want to understand you, and solving problems together can help reduce your stress.
Choose a good time to talk. Check when your parents are free. You and your parents don't want to talk when they are busy with work or cooking dinner. Also, pick a quiet environment with no distractions(干扰), like the TV or phone calls.
Plan for the outcome. You may know what you want from the conversation, but your parents might give different answers. Be ready for that. Hopefully, you want the conversation to go your way but it's okay if it doesn't. You should understand that you' re not alone—— there are many people who can offer help, including teachers and other trusted adults.
30.Why is it difficult for parents and children to communicate openly
A.Because they often do not understand each other.
B.Because parents and children disagree on most topics.
C.Because they seldom have interest in communication.
D.Because parents are too busy to talk to their children.
31.Which of the following would the writer most probably agree with
A.Request your parents to stop working and make time to talk with you.
B.Accept that the conversation with your parents may not go as you expect.
C.It's better not to ask your parents for advice because they may get upset.
D.Talking to your friends or teachers is better than talking to your parents.
32.What do most of the readers think of this article
A.Necessary. B.Humorous. C.Useful. D.Interesting.
(2025九上·花都期末) 阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
The ground shook suddenly. Houses moved, and people ran into the streets with scare. With people running around, Zhang Heng stood still, thinking quickly. "There must be a way to know when this will happen," he thought. He had seen many earthquakes(地震) in his life, and each time, people couldn't do anything. But this time,Zhang Heng decided to find a method.
For days, he could think of nothing else but the earthquake. He was a man who loved science and understood the power of nature. After studying the stars, the sky, and the earth for years, Zhang Heng had an idea— what if there was a machine that could feel earthquakes before they happened
Without wasting any time, Zhang Heng began to work on his invention. He used bronze(青铜) to create a large container with eight dragon heads, each holding a small ball in its mouth. At the bottom of each dragon, he placed a frog. If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog's mouth, showing the direction of the earthquake.
Months of hard work passed, and one night, Zhang Heng was ready to test his invention. Suddenly, the ground shook again. His heart raced as he rushed to the machine. To his surprise, one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog's mouth, pointing west. Zhang Heng smiled with excitement. It worked!
A few days later, a strong earthquake hit the west, just as the Seismoscope(地动仪)had shown. People were amazed, and Zhang Heng's invention saved many lives by giving them a warning before the disaster.
Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never-ending journey, and he was always ready for the next challenge.
33.What was Zhang Heng trying to do in the story
A.To build some machines to help people with everyday tasks.
B.To create a container for telling the weather ahead of time.
C.To become famous for his scientific work and inventions.
D.To find a way to warn about earthquakes ahead of time.
34.How did Zhang Heng's Seismoscope work
A.The eight dragon heads could move slowly to show earthquakes.
B.The shaking from an earthquake made balls fall into frogs' mouths.
C.It showed the temperature change before an earthquake happened.
D.The machine could tell exactly when an earthquake was happening.
35.What was the Seismoscope's test like
A.The Seismoscope did not work at all and failed.
B.The machine showed the earthquake's direction.
C.The frog opened its mouth and shouted loudly.
D.The invention was damaged during the test.
36.Which of the following best describes Zhang Heng
A.He gave up doing researches after becoming famous.
B.He was satisfied with his own great inventions.
C.He always looked for new scientific challenges.
D.He believed that science had solved all problems.
(2025九上·花都期末) 阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
Literature(文学) is more than just a school subject; it's a gate to different worlds,ideas, and feelings. For teenagers, reading literature offers many advantages that help develop our thinking and personal growth.
Literature helps us understand life better. Stories, novels and poems let us experience different cultures, histories, and points of view. Through literature, we learn about the lives of people in other places, whether it's a Chinese classic(经典) or a famous Western novel. These books also teach us about human emotions — love,sadness, anger and joy. By seeing how characters deal with these feelings, we learn how to deal with them ourselves.
Besides understanding life, literature also improves our language skills. Reading a lot of books introduces us to new words and phrases, which makes us better at expressing our thoughts and ideas. The more we read, the more we pick up different ways to speak and write. This helps us not only in school, but also in everyday communication.
Another great thing about literature is how it encourages us to think deeply. For example, when we read, we might wonder why a character makes a certain choice or what the story really means. This helps us think carefully about situations and solve problems. These skills are useful in many parts of life, from school to making personal decisions.
Literature also has the power to encourage. Many great stories are filled with characters who face challenges, overcome difficulties and follow their dreams. By reading about these characters, we are reminded of our own powers and the importance of never giving up.
Literature is much more than just reading for school. It helps us understand the world, express ourselves better, think more deeply, and find encouragement to live our lives with courage and hope.
37.If we put the passage into three parts, which of the following is the best
(①= Para.1 ②= Para.2③= Para.3 ④= Para.4 ⑤= Para.5 ⑥= Para.6)
A. B.
C. D.
38.How does literature help us with language ability
A.By showing new ways to express ideas.
B.By teaching us how to deal with feelings.
C.By helping us remember words and phrases.
D.By helping us make better progress at school.
39.Why does the writer mention thinking about a character's choice in paragraph 4
A.To explain how reading helps us learn new expressions.
B.To give an example of how reading helps us think deeply.
C.To make us believe learning literature is really important.
D.To show why understanding the main character is important.
40.What would be the best title for this article
A.The History of Literature B.The Value of Reading Novels
C.Literature Shapes Our Lives D.The Challenges of Reading
四、阅读(共两节,满分35分)第二节 阅读填空(共5小题;每小题1分,满分 5分)
(2025九上·花都期末)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入41~45各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
For a long time, Chinese proverbs(谚语) have deeply moved and encouraged meThey are simple but full of wisdom. Even though they are easy to understand, you ca learn something new each time you think about them.  41.  
1. You Need To Begin Somewhere and The Best Time Is Now
"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."Chinese Proverb  42.   This stops them from acting in the present.
Ask yourself: Are you letting past mistakes stop you from moving forward best time to start is right now!
2. Small Steps Lead to Big Success
"A journey of a thousand miles begins with a single step."-Lao Tzu
Many people think that big achievements come from fast solutions or big efforts. 43.   According to Lao Tzu, the key to great achievements is to take that first step and keep going, no matter how small.
3. When You Feel Angry or Sad, Remember Others Have Greater Difficulties
"  44.   "-Chinese Proverb
Do you sometimes feel that life is unfair It's easy to focus on your own problems,but remember, many people face even bigger challenges. They deal with them as best as they can.
When you feel down, think about others who may be facing more challenges than you.  45.  
A. This can help you feel better and more thankful for what you have. B. I was angry that I had no shoes. Then I met a man who had no feet. C. But real success comes from taking small steps and moving forward little by little. D. Many people live in the past, thinking about things they didn't do. E. Here are some of my favorite Chinese proverbs and what I have learned from them.
五、写作(共三节,满分30分)第一节 语篇填词 (共5小题;每小题1分,满分5分)
(2025九上·花都期末)阅读短文,理解文章的意思,根据给出的首字母在46~50空格中用适当的形式填单词。在填写答卷时,要求写出完整单词。(每空限填一词)
Wang Yiyi grew up in a village in Hebei province and loved singing and dancing from a young age. She was her art teacher's f 46.   student. One day, her teacher suggested she take an exam to get into the Beijing Opera School.
Wang Yiyi did quite well on the exam and began studying there. She worked r 47.   hard. While other students had to get up at 6:45 a. m. to practice, Wang Yiyi would wake up at 6:00 a. m. She was always the last one to go to bed. Sometimes she was tired that she would find a quiet place to lie down and have ar 48.   . She told herself that she still had a long way to go and that she should keep practicing.
After many years, her hard work paid off. She became a Beijing Opera a 49.   . Wang Yiyi's performances were so amazing that she was invited to s 50.   her experiences with others both in our country and abroad. Wang Yiyi's story shows that one can achieve their dreams with hard work.
六、写作(共三节,满分30分)第二节 完成句子(共5小题;每小题2分,满分10分)根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。 (每空限填一词)
51.(2025九上·花都期末)刚开始学习烹饪时,我对如何调配材料毫无头绪。
When I started learning to cook, I    how to combine the ingredients.
52.(2025九上·花都期末)在烹饪课上,老师的目光突然固定在了我手中的面团上,指出了我的错误。
In the cooking class, the teacher suddenly     the dough in my hands and pointed out my mistakes.
53.(2025九上·花都期末)我的同学因为我常常把盐当作糖来使用而捉弄我。
My classmates     me because I often mistook salt for sugar.
54.(2025九上·花都期末)经过不断的练习,我现在可以毫不费力地做出美味的蛋糕了。
After practising on and on, I can now make delicious cake     .
55.(2025九上·花都期末)吃到我亲手制作的美味蛋糕,爸爸妈妈都很满足!
    my parents felt when they ate the delicious cake I made!
七、写作(共三节,满分30分)第三节 书面表达(共1题;满分15分)
56.(2025九上·花都期末)今天你参加了学校举办的健康饮食沙龙(Healthy-eating Salon),请写一则英语日记,记录这特别的一天。内容包括:
Time 8:30a. m.—11:30a. m.
Place Student Center
Activities 1. Listened to a lecture about… 2. … 3. …
Feelings 1.… 2.…
注意事项:(1)可在内容提示的基础上适当拓展信息;(2)词数80左右(文章开头已给出,不计入词数);(3)不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Monday, January
13th
Dear Diary,
Today was truly a special day!
答案解析部分
【答案】1.C;2.C;3.D;4.A;5.C;6.A;7.B;8.A;9.B;10.C;11.B;12.A;13.D;14.B;15.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】主要讲了一个名叫明的男孩寻找祖先留下的宝藏,历经探索后发现真正的宝藏并非金银财宝,而是内心的智慧与勇气,他通过帮助他人更深刻理解了这一道理,其经历也鼓舞了村民们。
【点评】考查完形填空。根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答,特别注意必须充分考虑到上下文具体语境,选择最佳答案。同时,在平时学习过程中也要注意词汇、固定搭配、句型等知识的熟练掌握。
1.句意:他的父母告诉他,宝藏位于村庄附近的山里的某个地方。A.is是,现在时单数;B.are是,现在时复数;C.was是,过去时单数;D.were是,过去时复数。主语the treasure是单数名词,且主句 told为一般过去时,宾语从句需遵循 "时态一致" 原则,用过去时。is和are是一般现在时,不符合时态一致),were是复数过去时,与单数主语矛盾,was是单数过去时,符合要求。故选C。
2.句意:明决定探索山脉,并带着一些食物和水出发了。A.of……的;B. to到……;C.with带着;D.for为了。此处表示 "带着食物和水出发",with有 "随身携带" 的含义,符合语境。故选C。
3.句意:在走了几个小时后,明偶然发现了一扇古老的石门。A.walk走,原形;B.walked走,过去式; C.to walk走,不定式;D.walking走,动名词。空格前after是介词,后接动名词作宾语,构成after doing sth.结构,指 "走了几个小时后"。故选D。
4.句意:它们似乎在讲述一个关于失落宝藏的故事。A.to tell讲述,动词不定式;B.tell讲述,动词原形;C.telling讲述,动名词;D.told讲述,过去式。seem to do sth.表示 "似乎要做某事、看起来像要做某事,固定搭配,所以用to tell,故选A。
5.句意:他兴奋地打开它,发现了一张写有信息的纸。A.excited兴奋的,形容词;B.exciting令人兴奋的,形容词;C.excitedly兴奋地,副词;D.excitement兴奋,名词。空格修饰动词opened,需用副词,指 "兴奋地打开盒子"。故选C。
6.句意:真正的宝藏不是金银,而是你内心的智慧和勇气。A.but但是,表示转折;B.or或者,表示选择;C.so所以,表示结果;D.and和,表示并列。not...but...表示 "不是…… 而是……",固定搭配,故选A。
7.句意:明起初不明白,但后来他意识到这是一个考验。A.which哪一个;B.that引导宾语从句,无实际含义;C.what什么;D.how如何。空格引导宾语从句,从句this was a test set by his ancestors句意完整、成分齐全,需用连接词that,可省略,但此处作宾语从句引导词,故选B。
8.句意:他们想看看他是否有智慧和勇气面对挑战。A.whether是否;B.before在……之前;C.when当……时;D.where在哪里。此处表示 "祖先想看看他是否有智慧和勇气面对挑战",故选A。
9.句意:尽管明没有找到任何金银,但他得到了更有价值的东西。A.As因为;B.Though虽然;C.However然而,副词;D.Since自从。Ming hadn't found any gold or silver明没有找到金银,he had got something more valuable他得到了更珍贵的东西,可知前后句表示让步关系,though 表 "虽然、尽管",引导让步状语从句。故选B。
10.句意:存在于自身内部的知识才是真正的宝藏。A.why为什么;B.what什么;C.which哪一个,引导定语从句;D.who谁。空格引导定语从句,先行词是the knowledge,指的是物,从句中作主语,需用关系代词which。why 引导定语从句时先行词是原因,且从句中作状语,what不能引导定语从句,who先行词是人,故选C。
11.句意:明遇到了一位在森林里迷路的老人。A.on在……上;B.in在……里;C.under在……下;D.from从……。be lost in the forest表示 "在森林里迷路",in用于表示 "在…… 内部",符合 "在森林中" 的场景。on表 "在…… 表面",under表 "在…… 下面",from表 "来自",均不符合 "迷路于森林内部" 的搭配,故选B。
12.句意:老人非常感激,想送给明一份礼物。A.thankful感激的,形容词;B.thankless忘恩负义的,形容词;C.thank感谢,动词/名词;D.thankfully感激地,副词。空格前was是系动词,后接形容词作表语,根据he wanted to give Ming a gift.(他想给明一件礼物),可知指 "老人非常感激"。故选A。
13.句意:他说帮助别人本身就是一种礼物。A.the other另一个,特指;B.the others其余的,特指;C. other其他的,形容词;D.others其他人,泛指。此处表示 "帮助别人本身就是一种礼物",others是代词,泛指 "其他人、别人"(无特定范围)。the other表 "两者中的另一个",the others表 "某一范围中的其他全部",other是形容词(后接复数名词),均不符合 "泛指别人" 的语境,故选D。
14.句意:他告诉家人,他找到了比宝藏更重要的东西。A.important重要的,形容词原级;B.more important更重要的,形容词比较级;C.most important最重要的,形容词最高级;D.the most important最最重要的,形容词最高级。空格后than提示用比较级,故选B。
15.句意:而是面对生活挑战的智慧和勇气。A.face面对,原形;B.to face面对,不定式;C. facing面对,动名词;D.faced面对,过去式。此处用不定式to face作后置定语,修饰the wisdom and courage,指 "面对生活挑战的智慧和勇气"。故选B。
【答案】16.A;17.D;18.C;19.C;20.B;21.A;22.B;23.C;24.A;25.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】主要讲了MBA学生李安因长期过量饮用咖啡引发睡眠问题、疲劳和胃痛等健康问题,遵医嘱完全停饮咖啡后,经历了头痛、注意力不集中等咖啡因戒断反应,而这类不适通常会在 4-5 天后消退,他有望在一周内恢复良好状态。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:作为一名MBA学生,他努力学习长达1个小时,而且睡眠很少。选项A"long"表示"长的",与"studies very hard for...hours"结合,表示"努力学习长达...小时",符合语境。选项B"free"表示"空闲的",选项C"late"表示"晚的",选项D"difficult"表示"困难的",均不符合语境。故选A。
17.句意:他每天喝很多咖啡,从五杯到六杯不等,这对一些人来说是一周的量。根据后文"which is the weekly amount for some people"可知,此处是将Li An一天的咖啡量与一些人一周的咖啡量作对比,所以此空应填表示"天"的名词。选项A"year"表示"年",选项B"month"表示"月",选项C"week"表示"周",均不符合语境。故选D。
18.句意:但他最近开始睡眠有问题。根据后文"It made him very tired during the day. He also had stomachaches. All of this was because of drinking too much coffee."可知,喝太多咖啡导致他白天很累,还有胃痛,由此可推测此处是指他睡眠有问题。选项A"walking"表示"走路",选项B"drinking"表示"喝",选项D"studying"表示"学习",均不符合语境。故选C。
19.句意:他很担心自己的健康,所以去看医生。根据前文描述Li An因为喝太多咖啡而出现的一系列问题,以及后文"he went to see a doctor"可知,此处是指他担心自己的健康。选项A"study"表示"学习",选项B"feeling"表示"感觉",选项D"hobby"表示"爱好",均不符合语境。故选C。
20.句意:10月3日李安起床时,他没有喝早咖啡就开始了一天。根据前文"Li An decided to follow the doctor's advice"可知,李安决定听从医生的建议,即停止喝咖啡,所以此处是指他没有喝早咖啡就开始了一天。选项A"brightened"表示"使变亮",选项C"wasted"表示"浪费",选项D"enjoyed"表示"享受",均不符合语境。故选B。
21.句意:到上午11点,他感到很累,还头疼。根据前文描述李安停止喝咖啡以及后文"and had a headache"可知,此处是指他感到很累。选项B"excited"表示"兴奋的",选项C"bored"表示"无聊的",选项D"embarrassed"表示"尴尬的",均不符合语境。故选A。
22.句意:李安突然发生变化的原因是咖啡因。根据前文描述李安停止喝咖啡后出现的一系列不适以及后文"caffeine, a thing in coffee that makes people feel more awake and concentrated for a short time"可知,此处是指李安突然发生变化的原因是咖啡因。选项A"decision"表示"决定",选项C"action"表示"行动",选项D"movement"表示"运动",均不符合语境。故选B。
23.句意:减少咖啡因的摄入会导致血压降低,这会导致"咖啡头痛"。根据前文"Cutting down on caffeine could lead to lower blood pressure"以及后文"a 'coffee headache'"可知,此处是指减少咖啡因的摄入会导致血压降低,进而导致"咖啡头痛"。选项A"keep"表示"保持",选项B"call"表示"打电话",选项D"stop"表示"停止",均不符合语境。故选C。
24.句意:当李安停止喝咖啡时,他经历了没有咖啡因的不良影响,如头痛、疲劳和注意力难以集中。根据后文"such as a headache, tiredness, and difficulty concentrating"可知,此处是指他经历了没有咖啡因的不良影响。选项B"accepted"表示"接受",选项C"achieved"表示"实现",选项D"expected"表示"期待",均不符合语境。故选A。
25.句意:所以,如果李安能等,他应该在不到一周的时间里开始感觉好起来。根据前文描述李安停止喝咖啡后经历的不适以及后文"But these feelings usually pass after four to five days"可知,这些不适的感觉通常会在四到五天后消失,所以此处是指他应该在不到一周的时间里开始感觉好起来。选项A"more ashamed"表示"更羞愧的",选项B"more awful"表示"更糟糕的",选项C"happier"表示"更开心的",均不符合语境。故选D。
【答案】26.D
27.D
28.D
29.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了72岁的Don Powell在自家邮箱里发现玩偶后引发的一系列神秘事件。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后带着问题从文中抓住重点语句,理解句意,最终选择正确答案。
26.细节理解题。根据第一段Don thought someone had left the dolls by mistake.可知Don认为有人不小心把玩偶留在了那里,故选D。
27.细节理解题。根据文中提到邮箱里出现了 "小沙发、桌子、枕头、床、画甚至花盆",说明邮箱内部有足够空间放置这些小型物品,且是被精心布置的 "小家园",故选D。
28.词义猜测题。根据前文提到邮箱里不断出现各种神秘小物件,引起了很多人的关注和讨论,后文明确解释the strange happenings that had everyone in town talking(让全镇人都在谈论的一系列奇怪事件),saga在此语境下指 "一连串相关的事件",与选项D含义一致。 故选D。
29.细节理解题。根据最后一段Don decided not to care about who was making the dolls' home. He hoped the story would keep going.可知Don希望这个故事能继续下去。故选C。
【答案】30.A
31.B
32.C
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;观点态度
【解析】【分析】本文旨在为孩子提供与父母公开交流的建议。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
30.细节理解题。根据It's often hard for parents and children to spend time talking openly with one another.(父母和孩子通常很难花时间彼此坦诚交谈),可知原因是他们经常不了解对方,故选A。
31.推理判断题。根据Plan for the outcome. You may know what you want from the conversation, but your parents might give different answers. Be ready for that. Hopefully, you want the conversation to go your way but it's okay if it doesn'.可知作者建议为交流结果做好规划,要接受父母的回答可能与自己期望的不同,故选B。
32.观点态度题。A.有必要的;B.幽默的;C.有用的;D.有趣的。根据文章围绕孩子与父母交流展开,给出了很多实用的建议,如要勇敢交流、选择合适时间、做好结果规划等,这些建议对于孩子与父母改善交流关系很有帮助。故选C。
【答案】33.D
34.B
35.B
36.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了东汉时期科学家张衡的故事。
【点评】考查阅读理解,首先理解每个题目,然后从文中抓住相关语句,理解句意,选择正确答案。
33.细节理解题。根据第一段提到There must be a way to know when this will happen以及But this time, Zhang Heng decided to find a method可知张衡想要找到一种能提前知晓地震发生的方法。后文也围绕他发明地动仪来提前预警地震展开。故选D。
34.细节理解题。根据第三段提到If an earthquake happened, the shaking would cause the ball to fall into the frog's mouth, showing the direction of the earthquake.可知地震发生时,震动会使球落入青蛙口中,从而显示出地震的方向。故选B。
35.细节理解题。根据第四段提到To his surprise, one of the dragon heads dropped its ball! The ball fell into the frog's mouth, pointing west.可知地动仪在测试时,一个龙头的球落入青蛙口中,指出了地震的方向。故选B。
36.细节理解题。根据最后一段提到Though his name became famous, Zhang Heng never stopped searching for answers. He knew that science was a never - ending journey, and he was always ready for the next challenge.可知张衡即使出名后,也从未停止探索,总是准备迎接下一个科学挑战,故选C。
【答案】37.C
38.A
39.B
40.C
【知识点】说明文;文学著作;细节理解;文章结构;标题选择
【解析】【分析】本文围绕文学对青少年的重要意义展开。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后带着问题抓住相关语句,读懂句意,最终选择正确答案。
37.文章结构题。根据文章可知第①段为总起段,提出 "文学对青少年有诸多益处,助力思维与个人成长" 的核心观点。第②-⑤段为分述段,分别从 "理解生活、提升语言技能、鼓励深度思考、给予人生鼓励" 四个角度展开,详细说明文学的具体价值。第⑥段为总结段,重申文学的多重意义,呼应开头核心观点,形成总-分-总结构。故选C。
38.细节理解题。根据第三段提到Reading a lot of books introduces us to new words and phrases, which makes us better at expressing our thoughts and ideas. The more we read, the more we pick up different ways to speak and write.可知阅读大量书籍让我们接触到新单词和短语,使我们更善于表达思想和想法,读得越多,我们学到的说话和写作方式就越多。故选A。
39.细节理解题。根据第四段开头提到Another great thing about literature is how it encourages us to think deeply.可知文学的另一个好处是鼓励我们深入思考。接着以思考角色做出某种选择的原因或故事真正含义为例进行说明。故选B。
40.标题选择题。根据文章可知主要讲述了文学对青少年的多方面好处,包括帮助理解生活、提高语言技能、鼓励深入思考、给予鼓励等,强调文学对我们生活和成长的重要影响。故选C。
【答案】41.E;42.D;43.C;44.B;45.A
【知识点】人生百味类;说明文
【解析】【分析】文章旨在通过这些谚语鼓励人们积极面对生活,把握当下,从小事做起,以更乐观感恩的心态生活。
A.This can help you feel better and more thankful for what you have.这可以让你感觉更好,更感激你所拥有的。
B.I was angry that I had no shoes. Then I met a man who had no feet.我很生气,因为我没有鞋子。然后我遇到了一个没有脚的人。
C.But real success comes from taking small steps and moving forward little by little.但真正的成功来自于小步前进。
D.Many people live in the past, thinking about things they didn't do.许多人活在过去,想着他们没有做过的事情。
E.Here are some of my favorite Chinese proverbs and what I have learned from them.这里有一些我最喜欢的中国谚语,以及我从中学到的东西。
【点评】考查阅读还原,首先理解选项意思,然后根据文章大意,根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
41.根据前文For a long time, Chinese proverbs(谚语) have deeply moved and encouraged meThey are simple but full of wisdom. Even though they are easy to understand, you ca learn something new each time you think about them.可知讲的是谚语简单却充满智慧,每次思考都有新收获,后文分点介绍三条具体谚语及感悟。结合选项可知E选项"以下是我最喜欢的一些中国谚语以及我从中学到的东西",起到承上启下的作用,自然引出下文的分述内容,衔接流畅。故选E。
42.根据前文引出谚语The best time to plant a tree was 20 years ago.The second best time is now.可知最好的种树时间是20年前,其次是现在,核心强调 "把握当下"。结合选项可知D选项 "很多人活在过去,纠结于没做过的事",说明人们的常见问题,与后文 "这让他们无法在当下行动" 呼应,解释了谚语要警示的现象,逻辑连贯。故选D。
43.根据前文Many people think that big achievements come from fast solutions or big efforts.可知很多人认为大成就源于快速解决方案或巨大努力,后文According to Lao Tzu, the key to great achievements is to take that first step and keep going, no matter how small.可知引用老子的话 "千里之行始于足下",强调 "从小步做起"。结合选项可知C选项 "但真正的成功来自于迈出一小步,一点点前进",用 "but" 转折,反驳前文的错误认知,契合谚语的核心内涵,衔接自然。故选C。
44.根据When You Feel Angry or Sad, Remember Others Have Greater Difficulties可知本段主题是 "生气或难过时,要记得别人有更大的困难",需选择贴合该主题的谚语。结合选项可知B选项 "我曾为自己没有鞋子而生气,直到我遇到了一个没有脚的人",通过具体场景体现 "比上不足比下有余" 的道理,完美契合段落主题,是正确选项。故选B。
45.根据When you feel down, think about others who may be facing more challenges than you.可知情绪低落时,想想那些可能面临更大挑战的人,结合选项可知A选项"这能让你感觉好一些,并对自己所拥有的更加感恩",承接前文的建议,说明这样做的积极效果,让段落逻辑闭环。故选A。
【答案】46.favorite;47.really;48.rest;49.actress;50.share
【知识点】记叙文;人物传记
【解析】【分析】文章讲述了河北农村女孩王一一,凭借对歌舞的热爱和老师的认可,进入京剧学校后刻苦练习,最终成为优秀京剧演员并在国内外分享自身经历的故事。
【点评】考查单词拼写,首先读懂文章大意,然后根据前后句句意和首字母确定单词,最后结合语法确定单词正确形式。
46.句意:她是她美术老师最喜欢的学生。根据语境这里需要一个形容词来修饰student,表达王依依在老师心中的特殊地位。结合首字母可知讲的是她是老师最喜爱的学生,favorite最喜爱的,形容词,修饰名词student,故填favorite。
47.句意:她学习非常努力。worked是动词,需要用副词来修饰,以说明努力的程度。结合首字母可知讲的是她学习真地努力,really真地,副词,修饰副词hard,故填really。
48.句意:有时候她太累了,就会找个安静的地方躺下休息一下。have a...是一个常用短语结构,结合前文"她太累了"以及"找个安静的地方躺下"的描述,这里需要一个表示"休息"的名词。have a rest休息一下,固定搭配,故填rest。
49.句意:她成为了一名京剧演员。a后面用可数名词单数,结合首字母可知讲的是她成为了一名京剧演员,actress女演员,可数名词,故填actress。
50.句意:王依依的表演如此精彩,以至于她被邀请在国内和国外与他人分享她的经历。be invited to do sth.被邀请做某事,固定搭配,所以这里需要一个动词原形。结合her experiences with others(她与他人的经历),根据首字母可知这里需要一个表示"分享"意思的动词。share分享,实义动词,share...with...与……分享……,固定搭配,故填share。
51.【答案】had no idea about
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"对.......毫无头绪","对.......毫无头绪"have no idea about...,固定搭配,started表明时态是一般过去时,所以have用过去式had,故填had no idea about。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配have no idea about...,然后根据关键词started确定时态。
52.【答案】fixed her eyes on
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"目光固定在.......上","目光固定在.......上"fix one's eyes on...,固定搭配,pointed表明时态是一般过去时,所以fix用过去式fixed,one's用形容词性物主代词her,她的,故填fixed her eyes on。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配fix one's eyes on...,然后根据关键词pointed确定时态。
53.【答案】played tricks on
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"捉弄.......","捉弄......."play tricks on...,固定搭配,mistook表明时态是一般过去时,所以play用过去式played,故填played tricks on。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配play tricks on...,然后根据关键词mistook确定时态。
54.【答案】without difficulty
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"毫不费力","毫不费力"without difficulty,固定搭配,故填without difficulty。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配without difficulty。
55.【答案】Both of
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"两者都......","两者都......"both of+可数名词复数,固定搭配,注意句首首字母大写,故填Both of。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配both of+可数名词复数,注意句首首字母大写。
56.【答案】One possible version:
Monday, January 13th
Dear Diary,
Today was a special day! I attended the Healthy-eating Salon at the Student Center from 8:30 a.m. to 11:30 a.m.
I listened to a lecture on the importance of healthy eating, learning about the benefits of fruits, vegetables, and balanced diets. Then, we had a cooking class, making healthy snacks like fruit salad and vegetable smoothies. Cooking with classmates was enjoyable, and we tasted our creations.
We wrapped up the salon with a discussion, sharing our feelings and experiences. I talked about the significance of healthy eating and heard insightful ideas from my classmates.
I left feeling inspired and motivated to improve my diet and lifestyle, hoping to influence my friends and family as well.
It was a fantastic day, and I'm grateful for the chance to learn about healthy eating. I'm eager to apply what I've learned.
Good night.
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般过去时;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己特别的一天。时态是一般过去时和一般现在时,首先介绍活动的时间、地点;然后介绍健康饮食沙龙的活动;最后介绍自己的感受。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】这篇英语日记整体表现出色,是一篇优秀的习作。在内容上,全面且细致地记录了参加健康饮食沙龙的过程和自己的感受,符合日记记录事件和表达情感的要求。语言方面,词汇丰富、句式多样,能够准确地传达信息,展现出作者较好的英语表达能力。逻辑上,条理清晰,按照时间顺序叙述,使读者能够轻松跟上作者的思路。词汇丰富,使用了多种与健康饮食相关的词汇,如healthy-eating、fruits、vegetables、balanced diets、fruit salad、vegetable smoothies等,准确地传达了健康饮食的主题。同时,像enjoyable、tasted our creations、insightful ideas等表达也丰富了语言内容,使日记更加生动。句式多样,既有简单句,如I listened to a lecture on the importance of healthy eating,清晰明了地陈述活动;也有复合句,如I left feeling inspired and motivated to improve my diet and lifestyle, hoping to influence my friends and family as well,通过现在分词短语作伴随状语和目的状语,使句子结构更复杂,表达更丰富,体现了作者一定的语言运用能力。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表