资源简介 广东省广州市海珠区江南外国语学校2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题(2025八上·海珠月考)Many children use the Internet to get useful information. They also use it to relax in 1. free time. But some of them are not using it 2. a right way. Here are some rules you should know.Make rules for Internet use with your parents, for example, 3. you can go online, for how long and what activities you can do online. Don't give your password(密码) to 4. else, and never give the following information to others—your real name, home address, age, school phone number 5. other important information. Check with your parents before 6. out a credit(信用) card number. Never send 7. photo of yourself to someone in e-mail if you don't think it's OK for you. 8. with your parents before you go into a chat room. Different chat rooms attract different kinds of people. You and your parents 9. make sure it's a right place for you. Never agree 10. someone you met on the Internet without your parents' permission. Never meet anyone you met online alone. Remember 11. comes first. Always remember that people online may not be kind. So you should be 12. than usual. Treat everyone online as strangers. Don't believe in others 13. . If something you see or read online 14. you uncomfortable, leave the site. Tell a parent or a teacher right away. Treat 15. as you'd like to be treated. Never use bad language. Remember—not everything you read on the Internet is true.1.A.they B.them C.their D.themselves2.A.in B.on C.at D.of3.A.because B.when C.after D.until4.A.someone B.anyone C.everyone D.no one5.A.or B.before C.so D.but6.A.give B.gave C.to give D.giving7.A.a B.an C.this D./8.A.Check B.To check C.Checking D.Checked9.A.may B.can C.must D.might10.A.meet B.meeting C.met D.to meet11.A.safe B.safely C.safety D.save12.A.much careful B.more carefulC.the most careful D.careful13.A.easy B.easily C.easier D.the easiest14.A.make B.made C.making D.makes15.A.other B.the other C.others D.another【答案】1.C;2.A;3.B;4.B;5.A;6.D;7.A;8.A;9.C;10.D;11.C;12.B;13.B;14.D;15.C【知识点】教育类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍儿童使用互联网时应遵循的安全规则和注意事项。【点评】本题考查学生对词汇、语法以及上下文逻辑关系的理解和运用能力。整体难度适中,既涵盖了常见的基础语法知识,如介词、连词、动词形式等,又涉及了根据语境选择合适词汇的能力,对于帮助学生巩固语言知识、提升阅读理解和语言运用能力具有较好的作用。1.句意:他们也用它来放松他们的空闲时间。A:they"他们",人称代词主格;B:them"他们",人称代词宾格;C:their"他们的",形容词性物主代词;D:themselves"他们自己",反身代词。此处修饰名词短语free time,应用形容词性物主代词,故选C。2.句意:但他们中的一些人没有以正确的方式使用它。A:in"在……里";B:on"在……上面";C:at"在(时刻)";D:of"……的"。in a right way固定短语,"用一种正确的方式"。故选A。3.句意:制定与父母一起使用互联网的规则,例如,你什么时候可以上网,可以上网多久,可以做什么活动。A:because"因为";B:when"什么时候";C:after"在......之后";D:until" 直到"。根据空后"you can go online, for how long and what activities you can do online."可知,你什么时候可以上网,可以上网多久,可以做什么活动。这是三个疑问,所以选择疑问词when。故选B。4.句意:不要把你的密码给别人,也不要把以下信息给别人——你的真实姓名、家庭地址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。A:someone"某人";B:anyone"任何人";C:everyone"每人";D:no one" 没有人 "。根据空前"Don't give your password"(密码) " 可知,不要把密码给任何人。故选B。5.句意:不要把你的密码给别人,也不要把以下信息给别人——你的真实姓名、家庭地址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。A:or"或者";B:before"在......之前";C:so"所以";D:but"但是 "。根据空前"your real name, home address, age, school phone number ... other important information."可知,你的真实姓名、家庭地址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。故选A。6.句意:在发放信用卡号码之前,请与父母核实。A:give"给",动词原形;B:gave是give的过去式;C:to give是 give 的不定式;D:giving是give的动名词&现在分词。before doing"在做某事之前",故选D。7.句意:如果你认为自己不合适,千万不要用电子邮件把自己的照片发给别人。A:a"一",不定冠词,用在发音是辅音音节开头的单词前;B:an"一",不定冠词,用在发音是元音音节开头的单词前;C:this"这个";D:/零冠词。根据语境可知,绝不用电子邮件把自己的照片发给别人。此处泛指"一张",用不定冠词a/an,且photo发音是以辅音音素开头,填a。故选A。8.句意:在你进入聊天室之前先和你的父母聊一聊。A:Check"核查",动词原形;B:To check是check的不定式;C:Checking是check的动名词&现在分词;D:Checked是check的过去式&过去分词。根据"Check with your parents..."和"Never send..."可知,该句也是祈使句,用动词原形开头。故选A。9.句意:你和你的父母必须确保这是一个适合你的地方。A:may"可能";B:can"可以";C:must"必须";D:might"可能"。根据语境可知,父母必须确保这个地方适合你。故选C。10.句意:未经父母允许,千万不要同意与你在网上认识的人见面。A:meet"遇见",动词原形;B:meeting是meet的动名词&现在分词;C:met是meet的过去式&过去分词;D:to meet是meet的不定式。agree to do固定短语"同意做某事",不定式作宾语,故选D。11.句意:记住安全第一。A:safe"安全的",形容词;B:safely"安全地",副词;C:safety"安全",名词;D:save"救",动词。remember后是宾语从句,从句缺少主语,名词safety可以作主语。故选C。12.句意:所以你应该比平时更仔细。A:much careful表达错误;B:more careful"更仔细",是careful的比较级;C:the most careful"最仔细",是careful的最高级;D:careful"仔细的",原级。根据空后than可知,此处应用比较级。故选B。13.句意:不要轻易相信别人。A:easy"容易的",形容词;B:easily"轻易地",副词;C:easier "更容易的",形容词的比较级;D:the easiest"最容易的",形容词的最高级。此处修饰动词believe in others,应用副词,故选B。14.句意:如果你在网上看到或读到的东西让你感到不舒服,请离开网站。A:make"使,让",动词原形;B:made是make的过去式&过去分词;C:making是make的动名词&现在分词;D:makes是 make 一般现在时的第三人称单数形式。"you see or read online"修饰"something",所以if从句的主语是something,if引导的条件状语从句符合"主将从现"的时态规则,即从句用一般现在时,主句用一般将来时。something是第三人称单数,所以动词用第三人称单数形式。故选D。15.句意:你想别人怎样对待你就怎样对待别人。A:other"其他",后加名词;B:the other"另一个(些)",后加名词;;C:others其他(人),后不能加名词;D:another|"另一个",后加单数名词。空格后没有名词,填others"别人"。故选C。(2025八上·海珠月考)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。Olivier Jean-Baptiste, 26, is from France. He is living in China now and he likes recording his life here with videos. The 16. of visiting China first came to him when his uncle, who worked in China, returned with endless praise (赞美) for the Chinese lifestyle.Later, a Chinese woman 17. him to the everyday life of Chinese people. He also learnt to use apps like Weixin and Alipay, which showed him a(n) 18. way of living. The woman later became his wife and they moved to Beijing in 2022."One day, she took me to see the flag-raising ceremony. Seeing countless young people 19. rushing towards the flag, I was deeply moved. It's a strong, united and loving country," Jean-Baptiste said.Jean-Baptiste's Chinese friends were also very 20. to him. When he was in trouble, they always helped him without asking for anything in return. They 21. Jean-Baptiste and even treated him like family.All of these 22. made Jean-Baptiste want to learn more about Chinese culture. He visited many places in China, like the Great Wall and the Terracotta Army Museum. When he 23. to France for vacation, he shared photos of his travels and life in China with his family. "They were also very 24. ," Jean-Baptiste said.After learning about China's visa-free policy (免签政策), his family and friends couldn't wait to book their trip to China."I was overjoyed to host them during the 25. showing China's modern development and rich history," he said. "I'm just an ordinary person with little power, but everyone can play a role in bridging cultures."16.A.idea B.mark C.post D.chance17.A.followed B.introduced C.compared D.reported18.A.different B.strict C.traditional D.unknown19.A.carefully B.separately C.proudly D.luckily20.A.new B.thankful C.strange D.pleasant21.A.made use of B.made fun ofC.took control of D.took care of22.A.files B.programs C.experiences D.choices23.A.returned B.travelled C.belonged D.walked24.A.frightened B.satisfied C.relaxed D.excited25.A.day B.trip C.game D.discussion【答案】16.A;17.B;18.A;19.C;20.D;21.D;22.C;23.A;24.D;25.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述来自法国的Olivier Jean-Baptiste)在中国的生活经历,他因受到叔叔、妻子以及中国朋友的影响,对中国文化产生浓厚兴趣,积极了解中国,还向法国的家人朋友分享中国,体现了普通人也能在促进文化交流中发挥作用。【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.句意:第一次游览中国的想法,是在他在中国工作的叔叔带着对中国生活方式无尽的赞美回来时,出现在他脑海里的。A:idea"想法";B:mark"标识";C:post"邮政";D:chance"机会"。根据语境可知,此处指游览中国的想法第一次出现在他的脑海里。故选A。17.句意:后来,一位中国女士向他介绍了中国人的日常生活。A:followed"跟随";B:introduced "介绍";C:compared"比较";D:reported"报道"。根据语境可知,一位中国女性向他介绍了中国人的日常生活,introduce sth. to sb.固定短语,"向某人介绍某物"。故选B。18.句意:他还学会使用像微信和支付宝这样的应用程序,这向他展示了一种不同的生活方式。A:different"不同的";B:strict"严格的";C:traditional"传统的";D:unknown"未知的"。根据空前"He also learnt to use apps like Weixin and Alipay"可知,微信和支付宝展现的生活方式与他之前的不同。故选A。19.句意:看到无数年轻人自豪地冲向国旗,我深受感动。A:carefully"仔细地";B:separately"单独地";C:proudly"骄傲地";D:luckily"幸运地"。根据语境可知,中国的年轻人是骄傲地冲向国旗。故选C。20.句意:Jean-Baptiste的中国朋友们对他也非常友好。A:new"新的";B:thankful"感激的";C:strange"奇怪的";D:pleasant"令人愉快的"。根据下文"When he was in trouble, they always helped him without asking for anything in return."当他遇到麻烦时,他们总是帮助他,不要求任何回报。可知,他的中国朋友对他很友好。be pleasant to固定短语,"对……友好/愉快"。故选D。21.句意:他们照顾Jean-Baptiste,甚至把他当家人对待。A:made use of"利用";B:made fun of"取笑";C:took control of"控制";D:took care of" 照顾 "。根据空后"even treated him like family"可知,把Jean-Baptiste当家人一样对待,说明朋友们很照顾他。故选D。22.句意:所有这些经历都让Jean-Baptiste想要更多地了解中国文化。A:files"文件";B:programs "节目";C:experiences"经历";D:choices" 选择 "。根据语境和上文可知,这些经历让Jean-Baptiste想更多了解中国文化。故选C。23.句意:当他回法国度假时,他和家人分享了他在中国旅行和生活的照片。A:returned"返回";B:travelled"旅行";C:belonged"属于";D:walked"步行"。根据上文"Olivier Jean Baptiste, 26, is from France."26岁的 Olivier Jean Baptiste 来自法国。和空后"to France for vacation"可知,此处指返回法国。故选A。24.句意:他们也非常兴奋。A:frightened"害怕的";B:satisfied"满意的";C:relaxed"放松的";D:excited" 兴奋的 "。根据下文"his family and friends couldn't wait to book their trip to China"他的家人和朋友迫不及待地想预订他们的中国之旅。可知,家人看到他在中国的照片应该很兴奋。故选D。25.句意:我非常高兴在这次旅行期间招待他们,展示中国的现代发展和丰富历史。A:day"天";B:trip"旅行";C:game"游戏";D:discussion"讨论"。根据上文"After learning about China's visa-free policy (免签政策), his family and friends couldn't wait to book their trip to China." 在了解了中国的免签证政策后,他的家人和朋友迫不及待地想预订他们的中国之旅。 可知,Jean-Baptiste的家人要来中国,所以此处指旅行期间。故选B。(2025八上·海珠月考)As we all know, Thomas Edison invented the light bulb, but do you know who developed the electricity system that makes our life more convenient Nikola Tesla was one of the world's greatest inventors. He made more than 300 inventions, including wireless power, radio, X-rays, remote control, and electric motors. He had amazing ideas that changed the world.When he was in high school, he began to love science. He saw his physics teacher do experiments with electricity. This looked like magic to Tesla, and he wanted to learn everything he could about it.One of Tesla's special abilities was his memory. He could remember everything he saw, like books and pictures. After high school, he went to the Technical University of Graz, where he studied math, physics, and philosophy. He was an excellent student. He worked so hard that his teachers worried about his health.Tesla's first job was in Budapest, where he worked as an electrical engineer. He was very good at his job and helped improve the telephone company. In 1882, he moved to Paris and worked for the Continental Edison Company. After that, he moved to the United States to work for Thomas Edison.Tesla worked very hard all his life. He once worked for 84 hours without sleeping. He spoke 8 languages and always wanted to make the world better. Tesla did not care about money. He only cared about science. He believed we should always try our best to create a good future for everyone.Interestingly, one of the most famous electric car companies is named Tesla. It was inspired by Nikola Tesla's work. The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry.26.What can we learn about Nikola Tesla A.Tesla invented radio and light bulbs.B.One of Tesla's special abilities was taking photos.C.He was not interested in money, but only in science.D.Tesla and Edison developed the electricity system together.27.Why did Tesla's teachers worry about him in university A.He slept for too little time.B.He was not good at study.C.He did not attend enough classes.D.He spent too much time on his study.28.Why does the writer mention the company Tesla in the last paragraph A.To show us the achievements of Tesla.B.To make an advertisement of the car company.C.To show that Tesla's ideas are still important today.D.To catch readers' attention with a modern example.29.What does the article mainly talk about A.The importance of the AC motor.B.The life and inventions of Nikola Tesla.C.The challenge between Tesla and Edison.D.The development of electricity in the world.【答案】26.C27.D28.C29.B【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;文章大意【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了尼古拉·特斯拉的生平及其发明。【点评】考查阅读理解,首先理解文章大意,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。26.细节理解题。根据"Tesla did not care about money. He only cared about science."可知,特斯拉对钱不感兴趣,只对科学感兴趣。故选C。27.细节理解题。根据"He worked so hard that his teachers worried about his health."可知,特斯拉的老师为他担心,是因为他在学习上花了太多的时间。故选D。28.细节理解题。根据"The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry."可知,作者在最后一段提到了特斯拉公司,是为了表明特斯拉的想法在今天仍然很重要。故选C。29.文章大意题。通读全文可知,本文主要介绍了尼古拉·特斯拉的生平及其发明。故选B。(2025八上·海珠月考)I am 13 years old and in the eighth grade. One day, when I was walking home from school, I saw some words on a fence of a house. It said, "Happiness is a direction, not a destination (终点)." I had been having a bad day and just reading this made me a little happier.I saw the quote every day while walking home from school. One day I decided to write one of my favourite quotes on the fence for someone else to see. When I came back to the fence, I saw another quote under mine. I added another, and we kept at this pattern for quite a while.A few days later, I was writing another quote on the fence. And the old man, one of my neighbours, who owned the fence, saw me. He came out and I was afraid he would be angry with me for writing on his fence. He was not known to be a very friendly person. He looked at me angrily and then read the quotes on the fence. Without saying a word, he went back inside. I was terrified for a while, but when I went back to the fence. I noticed two words had been added: "Thank you".Later, I saw the old man in his front yard. He called me over and told me that he was glad to see that young people still had values. We are now good friends. I still don't know who wrote that very first quote, but I'd like to say thank you to that unknown hero.30.How did the writer feel before he saw the words on the fence A.Excited. B.Bored. C.Unhappy. D.Tired.31.What does the underlined word "quote" in the second paragraph refer to A.The words on the fence.B.The fence.C.The house.D.The words that the writer wrote on the fence.32.What can we learn about the old man A.He was the writer's new neighbour.B.He knew who first wrote the words on his fence.C.He was glad to see that young people had values.D.He was known for his friendliness.33.Who wrote the first quote on the fence A.The writer. B.The old man.C.One of the writer's neighbours. D.Someone unknown.【答案】30.C31.A32.C33.D【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在一次不顺心的回家路上看到围栏上"幸福是方向,而非终点"的箴言后心情变好,此后开始在围栏上写喜欢的箴言,与他人形成互动。虽起初担心围栏主人——一位看似不友好的老人会生气,但老人看到箴言后表达了感谢,作者还因此和老人成为好友,体现了简单的善意举动能带来积极影响,传递温暖并促进人与人之间的友好关系 。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、词义猜测题,是一篇故事类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。30.细节理解题。根据第一段中的"I had been having a bad day and just reading this made me a little happier."我今天过得很糟糕,读这篇文章让我更开心了。可知,作者在看到围栏上的字之前心情不好。故选C。31.词义猜测题。根据第一段中的"One day, when I was walking home from school, I saw some words on a fence of a house. It said,‘Happiness is a direction, not a destination (终点).'"一天,当我放学回家的路上,我看到一栋房子的栅栏上有一些字。它说:"幸福是一个方向,而不是终点。";以及语境可知,作者每天看到围栏上的文字,可推知划线词quote指代的是围栏上的文字。故选A。32.细节理解题。根据第四段中的"He called me over and told me that he was glad to see that young people still had values."他打电话给我,告诉我他很高兴看到年轻人仍然有价值观。可知,老人看到年轻人有价值观感到很欣慰。故选C。33.细节理解题。根据第四段中的" I still don't know who wrote that very first quote, but I'd like to say thank you to that unknown hero."我仍然不知道是谁写的第一句话,但我想对这位不知名的英雄说声谢谢。可知,最初写格言的人身份未知。故选D。(2025八上·海珠月考)Have you ever wondered why so many apps are free to use After all, they cost money to run. Well, instead of paying with money, you're paying by sharing your personal data (数据). Then businesses buy and use the data so that they can show you targeted ads (定向广告).What happened to personal information online Many free apps get paid by businesses who want to know about the users of the apps. What a business wants is the exact information about customers. Data brokers collect your data—everything from your name, location and education level to the topics you search for, the websites you visit and the people you follow. And then, sell them to businesses.________ The data is valuable. Businesses can use the information from data brokers to target their ads. It means they will show their ads to the people who are most likely to be interested in their products or services.What can we do about it Many countries have made laws to protect personal information. For example, a law in the United States says businesses must get parents' permission (许可) to collect personal data from kids under 13. China's law on personal information protection came into effect (生效) on November 1st, 2021. At the same time, we should try to protect our data. If an app asks for something like your location, consider saying "No" first. In short, information about you is very valuable. Try to protect it.34.According to the passage, how can people use some apps for free A.By sharing their personal data. B.By buying and using the data.C.By showing the targeted ads. D.By talking with friends.35.According to the passage, which picture can describe how businesses show us targeted ads A. B.C. D.36.Which of the following can be put in the "________" A.What are people interested in B.Why do businesses show their adsC.Why do businesses want the data D.What are the new products【答案】34.A35.B36.C【知识点】说明文;细节理解;推理判断;科学技术【解析】【分析】本文是一篇说明文,许多免费应用程序看似无需付费使用,实则用户是以分享个人数据作为"支付"方式,企业购买并利用这些数据展示定向广告。数据经纪人收集用户各类信息并售卖给企业,数据对企业而言很有价值,可用于精准投放广告。不过许多国家已制定法律保护个人信息,同时我们自身也应采取措施保护个人数据。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科技类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。34.细节理解题。根据第一段中的"Well, instead of paying with money, you're paying by sharing your personal data (数据)."好吧,你不是用钱支付,而是通过分享你的个人数据来支付。可知,通过分享你的个人数据来免费使用一些软件。故选A。35.细节理解题。根据第二段中的"Data brokers collect your data—everything from your name, location and education level to the topics you search for, the websites you visit and the people you follow. And then, sell them to businesses."数据代理收集您的数据——从您的姓名、位置和教育水平到您搜索的主题、您访问的网站和您关注的人。然后,把它们卖给企业。可知,用户使用那些应用软件,数据分析员收集你的所有数据,然后把它们卖给企业,企业再定向投放广告。故选B。36.推理判断题。根据倒数第三段中的"It means they will show their ads to the people who are most likely to be interested in their products or services."这意味着他们将向最有可能对其产品或服务感兴趣的人展示广告。可知,此段落主要讲述了企业为什么需要这些数据,"企业为何需要这些数据"符合语境。故选C。(2025八上·海珠月考)Free soft drink Buy any meal for at least 6 yuan at Mike's Cafe and receive a free soft drink. We serve the best hamburgers and snacks in the e in and try our delicious meals and our excellent service. Free soft drink offer ends on November 12.Buy one, and get one free Buy one shirt at LOTTE-Mart Menswear (男士专柜), and get another shirt of the same value free. You can choose any tie here, then we will give you another one at no cost. Hurry! Offer ends on November 10.10% Off Show this ticket at Xinhua Bookstore to get a 10% discount on any book you buy. We have lots of books to choose from, including children's books, novels, travel guides and hobbies. You are sure to find something that you'll enjoy. Shop now for National Day.37.What can Tom get for free after he spent 7 yuan at Mike's Cafe A.The best hamburgers. B.The best snacks.C.A soft drink. D.A delicious meal.38.You can get another tie for free ________ at LOTTE-Mart Menswear.A.on Chinese New Year's Eve B.on November 15C.on November 13 D.on November 939.If the price of a book is 40 yuan, you need to pay ________ at Xinhua Bookstore.A.30 yuan B.36 yuan C.40 yuan D.44 yuan40.Where can you read this article A.In a story. B.In a diary.C.In a travel guide. D.On the Internet.【答案】37.C38.D39.B40.D【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;词义猜测;数字计算【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了三个不同商家的优惠活动信息,包括在Mike's Cafe消费满一定金额可获赠免费软饮,LOTTE - Mart男士专柜的买一送一(衬衫和领带)活动,以及在新华书店凭票可享所有书籍10%折扣的优惠,并说明了部分优惠活动的截止时间。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和数字计算三个题型的考查,是一篇广告类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。37.细节理解题。根据Free soft drink 部分中的"Buy any meal for at least 6 yuan at Mike's Cafe and receive a free soft drink."在 Mike的咖啡馆买一顿至少6元的饭,就可以免费喝一杯软饮料。可知,在该店消费满6元即可获赠一杯免费软饮。汤姆消费7元已满足条件。故选C。38.细节理解题。根据Buy one, and get one free部分中的"Hurry! Offer ends on November 10."快点!优惠将于11月10日结束。可知,活动在11月10日 之前 有效,11月9日在有效期内。故选D。39.数字计算题。根据10% Off 部分中的"Show this ticket at Xinhua Bookstore to get a 10% discount on any book you buy."在新华书店出示这张票,你买的任何一本书都可以打九折。可知,广告提供9折优惠。一本40元的书打9折后,应付36元。故选B。40.推理判断题。根据本文标题"Special Offers"特惠;以及各个小标题"Free soft drink"免费软饮料;"Buy one, and get one free"买一送一;以及"10% Off" 九折 ,可知,本文是包含多个商家优惠促销信息的文章,这类文章通常出现在本地的 生活服务网站、促销信息平台或商场的官方网站 上。故选D。(2025八上·海珠月考)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。Long before Wikipedia and Encyclopaedia Britannica, there was Historia Naturalis. Its writer was Pliny the Elder. Pliny worked hard and read a lot. His helper read to him while he was having meals and while he was bathing. 41. His helper even carried him around Rome in a chair while he was reading. He thought walking was a waste of time. 42. It was thought to be the oldest encyclopaedia in history. Historia Naturalis covered almost everything, from mice to Mars. "No Roman writer has completed such a project," Pliny said proudly. Unluckily, two years after the encyclopaedia appeared, Pliny died.The world always changes, and accidents can hardly be stopped. 43. Editors of encyclopaedias like Pliny collect and write down the knowledge of our world. I think an encyclopaedia is not only a record of what its editors know, but also a record of what they don't know.Pliny was wrong when he said there were seven planets, including the Sun and the Moon. 44. After all, Historia Naturalis was a book thousands of years ago. Those were all Pliny knew at that time.Similarly, both Wikipedia and Encyclopaedia Britannica have some wrong information. 45. Roger Lewinter, an American researcher, thinks encyclopaedias can't record all human knowledge, but just some of it. They can never be completed. They are always waiting for someone—perhaps you—to improve them.A. Historia Naturalis came out in 77 AD.B. Pliny took notes carefully all the time.C. Luckily, these things can be written down.D. Even the best encyclopaedias only show what their editors know.E. He was also wrong when he said Africans were black because of the Sun.【答案】41.B;42.A;43.C;44.E;45.D【知识点】说明文;有代表性的作家及其作品【解析】【分析】本文是一篇说明文,以古罗马 Pliny the Elder 编写的《自然史》为开篇,指出其虽被视为历史上最古老的百科全书,涵盖内容广泛,但也不可避免存在错误信息,随后通过与如今维基百科和《大英百科全书》对比,表明所有百科全书都难以记录全部人类知识,都存在不完美之处,它们始终有待人们去完善。【点评】考查五选五,本文是一篇书评,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。41.根据空前"Pliny worked hard and read a lot.His helper read to him while he was having meals and while he was bathing." Pliny 努力工作,读了很多书。他的助手在他吃饭和洗澡的时候给他读书。可知,此处与 Pliny 随时都在学习有关。 B. Pliny took notes carefully all the time. " Pliny 总是认真地做笔记。"承接上文,符合语境。故选B。42.根据空后"It was thought to be the oldest encyclopaedia in history. Historia Naturalis covered almost everything, from mice to Mars."它被认为是历史上最古老的百科全书。《自然史》几乎涵盖了一切,从老鼠到火星。可知,此处需补充《自然史》的成书时间。 A. Historia Naturalis came out in 77 AD. "《自然史》出版于公元77年。"符合语境。故选A。43.根据空前"The world always changes, and accidents can hardly be stopped."世界总是在变化,事故几乎无法阻止;以及空后"Editors of encyclopaedias like Pliny collect and write down the knowledge of our world."像 Pliny 这样的百科全书编辑收集并记录了我们世界的知识。可知,此处应承上启下,强调记录的意义。C. Luckily, these things can be written down."幸运的是,这些东西可以被写下来。"符合语境。故选C。44.根据空前"Pliny was wrong when he said there were seven planets, including the Sun and the Moon." Pliny 错了,他说有七颗行星,包括太阳和月亮。可知,此处与错误说法有关。 E. He was also wrong when he said Africans were black because of the Sun. "他说非洲人之所以黑是因为太阳,这也是错误的。"承接上文,符合语境。故选E。45.根据空前"Similarly, both Wikipedia and Encyclopaedia Britannica have some wrong information."同样,维基百科和大英百科全书都有一些错误的信息。可知,此处与百科全书的局限性有关。 D. Even the best encyclopaedias only show what their editors know. "即使是最好的百科全书也只显示其编辑所知道的内容。"承接上文,符合语境。故选D。(2025八上·海珠月考)将下列五个人的个人信息介绍和最适合他们的工作相匹配。A. Part-time Waitress A busy hotel needs a kind and good-looking waitress for weekends. Must enjoy working with a team and dealing with customers. B. Porter (搬运工) wanted We need a young and healthy man able to carry heavy boxes of books. Must have a driver's license and no other qualifications are necessary. Be hard-working. C. English teacher Our school needs a native English part-time teacher for weekends. Better from the USA, Canada or the UK. 120 yuan an hour. D. Electrical engineer Good knowledge of electric products. Graduated from university and majored in electrical engineering. Have more than 3 years' experience in designing. E. Designer wanted An advertising company is looking for a designer with one year's experience. Must have received design education. Good computer skills and can speak both Chinese and English. 46. Lin Tao is an English teacher from Guangzhou. His major is computer. And he once learnt basic design skills. He has more than two years' experience in designing. 47. Li Xiang, a Chinese good at English. In university, he learnt electrical engineering. He has five years' experience in designing and training staff. 48. Maggie has good looks, and she is always kind to everyone. She has three years' working experience in hotel, so she knows well how to deal with customers. 49. Mike is a native English speaker from the UK. He is a qualified (有资格的) teacher, so he wants to find a job in a school which can provide extra money for more classes. 50. Hank is 25 years old. He does not receive much education, but he is strong and works hard. He has been a part-time truck driver and has a driver's license. Now he would like to do a full-time job.【答案】46.E;47.D;48.A;49.C;50.B【知识点】其他题材;应用文【解析】【分析】本题通过表格形式提供了五个工作岗位的招聘信息以及五位求职者的个人信息,要求将求职者与最适合的工作岗位进行匹配。【点评】本题要求考生需要仔细阅读工作要求和个人信息介绍,从中提取关键信息,如专业、经验年限、语言要求等,然后进行准确的匹配。这不仅考查了学生的阅读理解能力,还考查了他们的逻辑分析能力和信息整合能力。46.根据右栏中的"Lin Tao is an English teacher from Guangzhou. His major is computer. And he once learnt basic design skills. He has more than two years' experience in designing."Lin Tao是一位来自广州的英语老师。他的专业是计算机。他曾经学习过基本的设计技能。他有两年多的设计经验。可知,林涛是英语老师,专业是计算机,还学过基础设计技能,有两年设计经验。E. Designer wanted"设计师招聘"中An advertising company is looking for a designer with one year's experience. Must have received design education. Good computer skills and can speak both Chinese and English."一家广告公司正在寻找一位有一年工作经验的设计师。必须接受过设计教育。良好的计算机技能,能说中文和英文。"要求:接受过设计教育、计算机技能好、会中英双语。 Lin Tao 的设计背景和计算机专业与该岗位匹配。故选E。47.根据右栏中的"Li Xiang, a Chinese good at English. In university, he learnt electrical engineering. He has five years' experience in designing and training staff."Li Xiang,一个擅长英语的中国人。在大学里,他学习了电气工程。他在设计和培训员工方面有五年的经验。可知, Li Xiang 擅长英语,大学学的电子工程,有五年设计和培训员工的经验。D. Electrical engineer"电气工程师"中Good knowledge of electric products. Graduated from university and majored in electrical engineering. Have more than 3 years' experience in designing."对电子产品有很好的了解。大学毕业,电气工程专业。有3年以上设计经验。"要求:电子工程专业、电子类知识扎实、3年以上设计经验",完全契合 Li Xiang 的背景。故选D。48.根据右栏中的"Maggie has good looks, and she is always kind to everyone. She has three years' working experience in hotel, so she knows well how to deal with customers."Maggie长得很漂亮,她总是对每个人都很好。她在酒店有三年的工作经验,所以她很了解如何与顾客打交道。可知,Maggie长相好、待人友善,有三年酒店工作经验,擅长和顾客打交道。A. Part-time Waitress"兼职女服务员"中A busy hotel needs a kind and good-looking waitress for weekends. Must enjoy working with a team and dealing with customers."一家繁忙的酒店周末需要一位善良漂亮的女服务员。必须喜欢与团队合作和与客户打交道。"要求:友善、长相好、喜欢团队合作和服务顾客,这些要求完全匹配Maggie的特点。故选A。49.根据右栏中的"Mike is a native English speaker from the UK. He is a qualified teacher, so he wants to find a job in a school which can provide extra money for more classes."Mike是来自英国的英语母语者。他是一名合格的教师,所以他想在一所能为更多课程提供额外收入的学校找份工作可知,Mike是英国母语者,有教师资格,想找能赚额外收入的学校工作。C. English teacher"英语教师"中Our school needs a native English part-time teacher for weekends. Better from the USA, Canada or the UK. 120 yuan an hour."我们学校周末需要一位英语母语的兼职老师。美国、加拿大或英国更好。每小时120元。"要求:母语为英语的兼职教师、来自美国/加拿大/英国更佳、时薪120 元,与Mike的条件完全吻合。故选C。50.根据右栏中的"Hank is 25 years old. He does not receive much education, but he is strong and works hard. He has ever been a part-time truck driver and has a driver's license. Now he would like to do a full-time job."Hank今年25岁。他没有受过多少教育,但他很强壮,工作很努力。他是一名兼职卡车司机,有驾照。现在他想做一份全职工作。可知,Hank年轻健壮、工作努力,有卡车司机经历和驾照。B. Porter (搬运工) wanted"搬运工招聘"中We need a young and healthy man able to carry heavy boxes of books. Must have a driver's license and no other qualifications are necessary. Be hard-working."我们需要一个年轻健康的人,能够搬运沉重的书籍。必须持有驾照,不需要其他资格。努力工作。"要求:年轻健康、能搬重箱、有驾照、无需其他资格,这些条件与Hank的情况一致。故选B。(2025八上·海珠月考)根据短文及首字母提示,写出所缺单词,并注意使用适当形式。(每空限填一词)Tom is a t 51. student who likes prehistoric life. He collects dinosaur models and often reads books about them. Last month, his class planned a dinosaur activity, and Tom helped o 52. it. He took his n 53. to write plans, like making posters. But they had a p 54. —it's not easy to make perfect posters. Some of them were too simple. Tom used bright markers to make them nice. The activity was great. Many students enjoyed it. The school gave Tom a p 55. —a dinosaur book. Tom said he would continue l 56. about dinosaurs in the future.【答案】51.(t)alented;52.(o)rganize;53.(n)otebook;54.(p)roblem;55.(p)rize;56.(l)earning【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Tom是一名热爱史前生活的学生,他热衷于收集恐龙模型并阅读相关书籍。在班级策划的恐龙活动中,Tom积极参与组织,运用自己的物品制定计划,尽管制作海报时遇到困难,但他通过努力解决了问题,使活动取得成功并获得同学们的喜爱,学校还奖励他一本恐龙书籍,而Tom表示未来会继续探索恐龙相关知识 。【点评】本题考查学生的阅读理解能力、词汇运用能力以及对语境的把握能力。学生需要在理解短文整体意思的基础上,结合首字母的提示,准确推断出每个空格处应填的单词,并且还要考虑单词的正确形式,如名词的单复数、动词的时态等,对学生的语言综合素养要求较高。51.句意:Tom是一个有才华的学生,喜欢古生物。根据"who likes prehistoric life"和首字母可知,Tom是一个有天赋的学生,talented"有才华的"符合语境。故填talented。52.句意:上个月,他的班级计划了一个恐龙活动,Tom帮忙组织它。根据"his class planned a dinosaur activity"和首字母可知,Tom帮忙组织活动,organize/organise"组织"符合语境,且help后接动词原形。故填organize/organise。53.句意:他拿着他的笔记本写计划,比如制作海报。根据"to write plans"和首字母可知,Tom用笔记本记录计划,notebook"笔记本"符合语境。故填notebook。54.句意:但他们有一个问题——制作完美的海报并不容易。根据"it's not easy to make perfect posters"和首字母可知,制作海报不容易,这是一个问题,problem"问题"符合语境。故填problem。55.句意:学校给了Tom一个奖品——一本恐龙书。根据"a dinosaur book"和首字母"p"可知,学校奖励Tom一本书,prize"奖品"符合语境。故填prize。56.句意:Tom说他未来会继续学习恐龙知识。根据"about dinosaurs in the future"和首字母"l"可知,Tom会继续学习,continue后接动名词形式,learning"学习"符合语境。故填learning。57.(2025八上·海珠月考)鲸鱼与海豚属于同一种类,因为它们都是海洋哺乳动物。Whales dolphins, as both are marine mammals.【答案】are;related;to【知识点】汉译英;表示客观事实或真理;固定搭配;其他语法一致形式【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"属于同一种类",对应的英文是be related to…"与……有亲缘关系、同属一类",根据 as both are marine mammals 的时态可知,时态应用一般现在时,主语为"Whales",be动词用are。故填are;related;to。【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时以及固定短语be related to…。58.(2025八上·海珠月考)计算机正在我们生活中起重要作用。Computers are in our lives.【答案】playing;an;important;part【知识点】汉译英;固定搭配;现在进行时【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"起重要作用",对应的英文是动词短语play an important part,结合句中 "正在" 的语境,以及空前的are可知,需用现在进行时(be + 动词现在分词),play的现在分词为playing,故填playing;an;important;part。【点评】考查汉译英,本题涉及现在进行时以及固定短语play an important part。59.(2025八上·海珠月考)历史上最伟大的科学家之一是居里夫人。One of in history Marie Curie.【答案】the;greatest;scientists;was【知识点】汉译英;一般过去时;形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"最伟大的科学家"以及"是"。the greatest"最伟大的",形容词的最高级前要加the;scientist"科学家",因为one of后跟可数名词复数,表示"多个……之一",此处的科学家应用名词复数scientists;was"是",居里夫人是历史人物,其"是伟大科学家"这个事实发生在过去,因此句子整体需用一般过去时,主语one为第三人称单数,故be动词选用was。故填the;greatest;scientists;was。【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时,形容词最高级以及固定短语"one of+the+形容词最高级+复数名词"。60.(2025八上·海珠月考)消防员毫不犹豫地冲进了着火的大楼。The firefighter rushed into the burning building 【答案】without;hesitation【知识点】汉译英;介词短语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"毫不犹豫",对应的英文是without hesitation,without为介词,后面需要用名词形式,此处作状语,故填without;hesitation。【点评】考查汉译英,本题涉及介词短语作状语以及固定短语without hesitation。61.(2025八上·海珠月考)大雨过后,河流水位慢慢下降了。After the heavy rain, the water level of the river slowly.【答案】dropped;down【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"下降",对应的英文是动词短语drop down,根据语境分析,句子时态为一般过去时,drop的过去式为dropped。故填dropped;down。【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语drop down。62.(2025八上·海珠月考)他在家学习,没和朋友出去。He studied at home going out with friends.【答案】without【知识点】汉译英;表所属或伴随的介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"没",对应的英文是介词without"无,没有",介词,在此句中后跟动名词going,构成介词短语作状语,故填without。【点评】考查汉译英,本题涉及介词without的应用。63.(2025八上·海珠月考)你们学校英语社团上周针对学生们上学所选择的出行方式及原因进行了调查。请你根据以下表格显示的调查结果写一篇英语短文,要求包含图表中全部信息,并发表个人看法。Transportation Method Percentages Reasonson foot 10% close to the school it takes less than ten minutes to walk to schoolby bike 20% convenient there is no need to worry about traffic jams.by bus /subways 50% convenient. environmentally friendlyby car 20% save parents' time on their way to work relatively safe.注意:1.可在内容提示的基础上适当拓展信息;2.词数80词左右(开头已给出,不列入词数)3.不得透露学校、姓名等个人信息,否则不予评分。Last week, our school surveyed some students about their ways to go to school and the reasons. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文:Last week, our school surveyed some students about their ways to go to school and the reasons.Ten percent of students walk to school because their homes are close to the school and it takes less than ten minutes to walk to school. Twenty percent ride bikes, as they're convenient and there is no need to worry about traffic jams. Half the students take buses or subways, for they're convenient and environmentally friendly. Another 20% go by car, which saves parents' time on their way to work and is relatively safe.I think green transport like bikes is best. It's environmentally friendly and eases traffic pressure, so we should choose it more.【知识点】材料作文;说明文;日常活动;交通方式【解析】【分析】本题是一篇图表作文,要求根据给定的表格信息撰写一篇英语短文。需要涵盖表格中关于学生上学出行方式、对应比例以及选择原因的全部信息,同时还要发表个人看法。这要求学生不仅要准确呈现客观数据和原因,还要能够结合自身思考给出主观观点,使文章内容完整且具有深度。表格信息分析:(1)步行占比10%。这是相对较少学生选择的出行方式。选择原因:学校离家近,步行到学校不到十分钟。这两个原因都突出了步行上学的便捷性和距离优势。(2)骑自行车占比20%。是一种较为常见的出行方式。选择原因:方便,不用担心交通堵塞。体现了骑自行车在出行灵活性和避免拥堵方面的优点。(3)乘坐公共汽车/地铁,占比最高,达50%。说明这是大多数学生选择的上学出行方式。选择原因:方便,环保。既考虑到出行的便利性,又关注到环保因素,反映出学生对公共交通优势的全面认识。(4)乘坐汽车,占比20%。也有相当一部分学生选择这种方式上学。选择原因:节省父母上班路上的时间,相对安全。主要从家长的角度出发,考虑了时间和安全方面的因素。个人看法分析:从环保角度:可以倡导更多学生选择步行、骑自行车或乘坐公共交通等环保的出行方式,减少汽车尾气排放,为保护环境做出贡献;从健康角度:步行和骑自行车不仅环保,还能锻炼身体,增强体质;从综合因素考虑:可以综合考虑各种出行方式的优缺点,提出根据实际情况合理选择出行方式的建议。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】本文全面涵盖了表格中的所有关键信息。对于每种出行方式(步行、骑自行车、乘坐公交或地铁、乘坐汽车),都清晰地给出了对应的比例以及选择该方式的原因。整体结构合理,采用总分总的结构。开头点明学校进行了关于学生上学出行方式及原因的调查,中间分别详细阐述每种出行方式的具体情况,结尾发表个人看法,层次分明,逻辑连贯。例如在阐述不同出行方式时,按照一定的顺序依次介绍,让读者能够轻松跟上作者的思路。文中有一些好的词句,例如: Ten percent of students walk to school because their homes are close to the school and it takes less than ten minutes to walk to school.运用了并列句,原因状语从句; Twenty percent ride bikes, as they're convenient and there is no need to worry about traffic jams. 运用了原因状语从句,并列句以及固定句式there is no need to do;Half the students take buses or subways, for they're convenient and environmentally friendly. 运用了因果并列句;Another 20% go by car, which saves parents' time on their way to work and is relatively safe.运用了非限制性定语从句;I think green transport like bikes is best.运用了宾语从句; It's environmentally friendly and eases traffic pressure, so we should choose it more.运用了因果并列句。1 / 1广东省广州市海珠区江南外国语学校2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题(2025八上·海珠月考)Many children use the Internet to get useful information. They also use it to relax in 1. free time. But some of them are not using it 2. a right way. Here are some rules you should know.Make rules for Internet use with your parents, for example, 3. you can go online, for how long and what activities you can do online. Don't give your password(密码) to 4. else, and never give the following information to others—your real name, home address, age, school phone number 5. other important information. Check with your parents before 6. out a credit(信用) card number. Never send 7. photo of yourself to someone in e-mail if you don't think it's OK for you. 8. with your parents before you go into a chat room. Different chat rooms attract different kinds of people. You and your parents 9. make sure it's a right place for you. Never agree 10. someone you met on the Internet without your parents' permission. Never meet anyone you met online alone. Remember 11. comes first. Always remember that people online may not be kind. So you should be 12. than usual. Treat everyone online as strangers. Don't believe in others 13. . If something you see or read online 14. you uncomfortable, leave the site. Tell a parent or a teacher right away. Treat 15. as you'd like to be treated. Never use bad language. Remember—not everything you read on the Internet is true.1.A.they B.them C.their D.themselves2.A.in B.on C.at D.of3.A.because B.when C.after D.until4.A.someone B.anyone C.everyone D.no one5.A.or B.before C.so D.but6.A.give B.gave C.to give D.giving7.A.a B.an C.this D./8.A.Check B.To check C.Checking D.Checked9.A.may B.can C.must D.might10.A.meet B.meeting C.met D.to meet11.A.safe B.safely C.safety D.save12.A.much careful B.more carefulC.the most careful D.careful13.A.easy B.easily C.easier D.the easiest14.A.make B.made C.making D.makes15.A.other B.the other C.others D.another(2025八上·海珠月考)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。Olivier Jean-Baptiste, 26, is from France. He is living in China now and he likes recording his life here with videos. The 16. of visiting China first came to him when his uncle, who worked in China, returned with endless praise (赞美) for the Chinese lifestyle.Later, a Chinese woman 17. him to the everyday life of Chinese people. He also learnt to use apps like Weixin and Alipay, which showed him a(n) 18. way of living. The woman later became his wife and they moved to Beijing in 2022."One day, she took me to see the flag-raising ceremony. Seeing countless young people 19. rushing towards the flag, I was deeply moved. It's a strong, united and loving country," Jean-Baptiste said.Jean-Baptiste's Chinese friends were also very 20. to him. When he was in trouble, they always helped him without asking for anything in return. They 21. Jean-Baptiste and even treated him like family.All of these 22. made Jean-Baptiste want to learn more about Chinese culture. He visited many places in China, like the Great Wall and the Terracotta Army Museum. When he 23. to France for vacation, he shared photos of his travels and life in China with his family. "They were also very 24. ," Jean-Baptiste said.After learning about China's visa-free policy (免签政策), his family and friends couldn't wait to book their trip to China."I was overjoyed to host them during the 25. showing China's modern development and rich history," he said. "I'm just an ordinary person with little power, but everyone can play a role in bridging cultures."16.A.idea B.mark C.post D.chance17.A.followed B.introduced C.compared D.reported18.A.different B.strict C.traditional D.unknown19.A.carefully B.separately C.proudly D.luckily20.A.new B.thankful C.strange D.pleasant21.A.made use of B.made fun ofC.took control of D.took care of22.A.files B.programs C.experiences D.choices23.A.returned B.travelled C.belonged D.walked24.A.frightened B.satisfied C.relaxed D.excited25.A.day B.trip C.game D.discussion(2025八上·海珠月考)As we all know, Thomas Edison invented the light bulb, but do you know who developed the electricity system that makes our life more convenient Nikola Tesla was one of the world's greatest inventors. He made more than 300 inventions, including wireless power, radio, X-rays, remote control, and electric motors. He had amazing ideas that changed the world.When he was in high school, he began to love science. He saw his physics teacher do experiments with electricity. This looked like magic to Tesla, and he wanted to learn everything he could about it.One of Tesla's special abilities was his memory. He could remember everything he saw, like books and pictures. After high school, he went to the Technical University of Graz, where he studied math, physics, and philosophy. He was an excellent student. He worked so hard that his teachers worried about his health.Tesla's first job was in Budapest, where he worked as an electrical engineer. He was very good at his job and helped improve the telephone company. In 1882, he moved to Paris and worked for the Continental Edison Company. After that, he moved to the United States to work for Thomas Edison.Tesla worked very hard all his life. He once worked for 84 hours without sleeping. He spoke 8 languages and always wanted to make the world better. Tesla did not care about money. He only cared about science. He believed we should always try our best to create a good future for everyone.Interestingly, one of the most famous electric car companies is named Tesla. It was inspired by Nikola Tesla's work. The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry.26.What can we learn about Nikola Tesla A.Tesla invented radio and light bulbs.B.One of Tesla's special abilities was taking photos.C.He was not interested in money, but only in science.D.Tesla and Edison developed the electricity system together.27.Why did Tesla's teachers worry about him in university A.He slept for too little time.B.He was not good at study.C.He did not attend enough classes.D.He spent too much time on his study.28.Why does the writer mention the company Tesla in the last paragraph A.To show us the achievements of Tesla.B.To make an advertisement of the car company.C.To show that Tesla's ideas are still important today.D.To catch readers' attention with a modern example.29.What does the article mainly talk about A.The importance of the AC motor.B.The life and inventions of Nikola Tesla.C.The challenge between Tesla and Edison.D.The development of electricity in the world.(2025八上·海珠月考)I am 13 years old and in the eighth grade. One day, when I was walking home from school, I saw some words on a fence of a house. It said, "Happiness is a direction, not a destination (终点)." I had been having a bad day and just reading this made me a little happier.I saw the quote every day while walking home from school. One day I decided to write one of my favourite quotes on the fence for someone else to see. When I came back to the fence, I saw another quote under mine. I added another, and we kept at this pattern for quite a while.A few days later, I was writing another quote on the fence. And the old man, one of my neighbours, who owned the fence, saw me. He came out and I was afraid he would be angry with me for writing on his fence. He was not known to be a very friendly person. He looked at me angrily and then read the quotes on the fence. Without saying a word, he went back inside. I was terrified for a while, but when I went back to the fence. I noticed two words had been added: "Thank you".Later, I saw the old man in his front yard. He called me over and told me that he was glad to see that young people still had values. We are now good friends. I still don't know who wrote that very first quote, but I'd like to say thank you to that unknown hero.30.How did the writer feel before he saw the words on the fence A.Excited. B.Bored. C.Unhappy. D.Tired.31.What does the underlined word "quote" in the second paragraph refer to A.The words on the fence.B.The fence.C.The house.D.The words that the writer wrote on the fence.32.What can we learn about the old man A.He was the writer's new neighbour.B.He knew who first wrote the words on his fence.C.He was glad to see that young people had values.D.He was known for his friendliness.33.Who wrote the first quote on the fence A.The writer. B.The old man.C.One of the writer's neighbours. D.Someone unknown.(2025八上·海珠月考)Have you ever wondered why so many apps are free to use After all, they cost money to run. Well, instead of paying with money, you're paying by sharing your personal data (数据). Then businesses buy and use the data so that they can show you targeted ads (定向广告).What happened to personal information online Many free apps get paid by businesses who want to know about the users of the apps. What a business wants is the exact information about customers. Data brokers collect your data—everything from your name, location and education level to the topics you search for, the websites you visit and the people you follow. And then, sell them to businesses.________ The data is valuable. Businesses can use the information from data brokers to target their ads. It means they will show their ads to the people who are most likely to be interested in their products or services.What can we do about it Many countries have made laws to protect personal information. For example, a law in the United States says businesses must get parents' permission (许可) to collect personal data from kids under 13. China's law on personal information protection came into effect (生效) on November 1st, 2021. At the same time, we should try to protect our data. If an app asks for something like your location, consider saying "No" first. In short, information about you is very valuable. Try to protect it.34.According to the passage, how can people use some apps for free A.By sharing their personal data. B.By buying and using the data.C.By showing the targeted ads. D.By talking with friends.35.According to the passage, which picture can describe how businesses show us targeted ads A. B.C. D.36.Which of the following can be put in the "________" A.What are people interested in B.Why do businesses show their adsC.Why do businesses want the data D.What are the new products(2025八上·海珠月考)Free soft drink Buy any meal for at least 6 yuan at Mike's Cafe and receive a free soft drink. We serve the best hamburgers and snacks in the e in and try our delicious meals and our excellent service. Free soft drink offer ends on November 12.Buy one, and get one free Buy one shirt at LOTTE-Mart Menswear (男士专柜), and get another shirt of the same value free. You can choose any tie here, then we will give you another one at no cost. Hurry! Offer ends on November 10.10% Off Show this ticket at Xinhua Bookstore to get a 10% discount on any book you buy. We have lots of books to choose from, including children's books, novels, travel guides and hobbies. You are sure to find something that you'll enjoy. Shop now for National Day.37.What can Tom get for free after he spent 7 yuan at Mike's Cafe A.The best hamburgers. B.The best snacks.C.A soft drink. D.A delicious meal.38.You can get another tie for free ________ at LOTTE-Mart Menswear.A.on Chinese New Year's Eve B.on November 15C.on November 13 D.on November 939.If the price of a book is 40 yuan, you need to pay ________ at Xinhua Bookstore.A.30 yuan B.36 yuan C.40 yuan D.44 yuan40.Where can you read this article A.In a story. B.In a diary.C.In a travel guide. D.On the Internet.(2025八上·海珠月考)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。Long before Wikipedia and Encyclopaedia Britannica, there was Historia Naturalis. Its writer was Pliny the Elder. Pliny worked hard and read a lot. His helper read to him while he was having meals and while he was bathing. 41. His helper even carried him around Rome in a chair while he was reading. He thought walking was a waste of time. 42. It was thought to be the oldest encyclopaedia in history. Historia Naturalis covered almost everything, from mice to Mars. "No Roman writer has completed such a project," Pliny said proudly. Unluckily, two years after the encyclopaedia appeared, Pliny died.The world always changes, and accidents can hardly be stopped. 43. Editors of encyclopaedias like Pliny collect and write down the knowledge of our world. I think an encyclopaedia is not only a record of what its editors know, but also a record of what they don't know.Pliny was wrong when he said there were seven planets, including the Sun and the Moon. 44. After all, Historia Naturalis was a book thousands of years ago. Those were all Pliny knew at that time.Similarly, both Wikipedia and Encyclopaedia Britannica have some wrong information. 45. Roger Lewinter, an American researcher, thinks encyclopaedias can't record all human knowledge, but just some of it. They can never be completed. They are always waiting for someone—perhaps you—to improve them.A. Historia Naturalis came out in 77 AD.B. Pliny took notes carefully all the time.C. Luckily, these things can be written down.D. Even the best encyclopaedias only show what their editors know.E. He was also wrong when he said Africans were black because of the Sun.(2025八上·海珠月考)将下列五个人的个人信息介绍和最适合他们的工作相匹配。A. Part-time Waitress A busy hotel needs a kind and good-looking waitress for weekends. Must enjoy working with a team and dealing with customers. B. Porter (搬运工) wanted We need a young and healthy man able to carry heavy boxes of books. Must have a driver's license and no other qualifications are necessary. Be hard-working. C. English teacher Our school needs a native English part-time teacher for weekends. Better from the USA, Canada or the UK. 120 yuan an hour. D. Electrical engineer Good knowledge of electric products. Graduated from university and majored in electrical engineering. Have more than 3 years' experience in designing. E. Designer wanted An advertising company is looking for a designer with one year's experience. Must have received design education. Good computer skills and can speak both Chinese and English. 46. Lin Tao is an English teacher from Guangzhou. His major is computer. And he once learnt basic design skills. He has more than two years' experience in designing. 47. Li Xiang, a Chinese good at English. In university, he learnt electrical engineering. He has five years' experience in designing and training staff. 48. Maggie has good looks, and she is always kind to everyone. She has three years' working experience in hotel, so she knows well how to deal with customers. 49. Mike is a native English speaker from the UK. He is a qualified (有资格的) teacher, so he wants to find a job in a school which can provide extra money for more classes. 50. Hank is 25 years old. He does not receive much education, but he is strong and works hard. He has been a part-time truck driver and has a driver's license. Now he would like to do a full-time job.(2025八上·海珠月考)根据短文及首字母提示,写出所缺单词,并注意使用适当形式。(每空限填一词)Tom is a t 51. student who likes prehistoric life. He collects dinosaur models and often reads books about them. Last month, his class planned a dinosaur activity, and Tom helped o 52. it. He took his n 53. to write plans, like making posters. But they had a p 54. —it's not easy to make perfect posters. Some of them were too simple. Tom used bright markers to make them nice. The activity was great. Many students enjoyed it. The school gave Tom a p 55. —a dinosaur book. Tom said he would continue l 56. about dinosaurs in the future.57.(2025八上·海珠月考)鲸鱼与海豚属于同一种类,因为它们都是海洋哺乳动物。Whales dolphins, as both are marine mammals.58.(2025八上·海珠月考)计算机正在我们生活中起重要作用。Computers are in our lives.59.(2025八上·海珠月考)历史上最伟大的科学家之一是居里夫人。One of in history Marie Curie.60.(2025八上·海珠月考)消防员毫不犹豫地冲进了着火的大楼。The firefighter rushed into the burning building 61.(2025八上·海珠月考)大雨过后,河流水位慢慢下降了。After the heavy rain, the water level of the river slowly.62.(2025八上·海珠月考)他在家学习,没和朋友出去。He studied at home going out with friends.63.(2025八上·海珠月考)你们学校英语社团上周针对学生们上学所选择的出行方式及原因进行了调查。请你根据以下表格显示的调查结果写一篇英语短文,要求包含图表中全部信息,并发表个人看法。Transportation Method Percentages Reasonson foot 10% close to the school it takes less than ten minutes to walk to schoolby bike 20% convenient there is no need to worry about traffic jams.by bus /subways 50% convenient. environmentally friendlyby car 20% save parents' time on their way to work relatively safe.注意:1.可在内容提示的基础上适当拓展信息;2.词数80词左右(开头已给出,不列入词数)3.不得透露学校、姓名等个人信息,否则不予评分。Last week, our school surveyed some students about their ways to go to school and the reasons. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.C;2.A;3.B;4.B;5.A;6.D;7.A;8.A;9.C;10.D;11.C;12.B;13.B;14.D;15.C【知识点】教育类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍儿童使用互联网时应遵循的安全规则和注意事项。【点评】本题考查学生对词汇、语法以及上下文逻辑关系的理解和运用能力。整体难度适中,既涵盖了常见的基础语法知识,如介词、连词、动词形式等,又涉及了根据语境选择合适词汇的能力,对于帮助学生巩固语言知识、提升阅读理解和语言运用能力具有较好的作用。1.句意:他们也用它来放松他们的空闲时间。A:they"他们",人称代词主格;B:them"他们",人称代词宾格;C:their"他们的",形容词性物主代词;D:themselves"他们自己",反身代词。此处修饰名词短语free time,应用形容词性物主代词,故选C。2.句意:但他们中的一些人没有以正确的方式使用它。A:in"在……里";B:on"在……上面";C:at"在(时刻)";D:of"……的"。in a right way固定短语,"用一种正确的方式"。故选A。3.句意:制定与父母一起使用互联网的规则,例如,你什么时候可以上网,可以上网多久,可以做什么活动。A:because"因为";B:when"什么时候";C:after"在......之后";D:until" 直到"。根据空后"you can go online, for how long and what activities you can do online."可知,你什么时候可以上网,可以上网多久,可以做什么活动。这是三个疑问,所以选择疑问词when。故选B。4.句意:不要把你的密码给别人,也不要把以下信息给别人——你的真实姓名、家庭地址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。A:someone"某人";B:anyone"任何人";C:everyone"每人";D:no one" 没有人 "。根据空前"Don't give your password"(密码) " 可知,不要把密码给任何人。故选B。5.句意:不要把你的密码给别人,也不要把以下信息给别人——你的真实姓名、家庭地址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。A:or"或者";B:before"在......之前";C:so"所以";D:but"但是 "。根据空前"your real name, home address, age, school phone number ... other important information."可知,你的真实姓名、家庭地址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。故选A。6.句意:在发放信用卡号码之前,请与父母核实。A:give"给",动词原形;B:gave是give的过去式;C:to give是 give 的不定式;D:giving是give的动名词&现在分词。before doing"在做某事之前",故选D。7.句意:如果你认为自己不合适,千万不要用电子邮件把自己的照片发给别人。A:a"一",不定冠词,用在发音是辅音音节开头的单词前;B:an"一",不定冠词,用在发音是元音音节开头的单词前;C:this"这个";D:/零冠词。根据语境可知,绝不用电子邮件把自己的照片发给别人。此处泛指"一张",用不定冠词a/an,且photo发音是以辅音音素开头,填a。故选A。8.句意:在你进入聊天室之前先和你的父母聊一聊。A:Check"核查",动词原形;B:To check是check的不定式;C:Checking是check的动名词&现在分词;D:Checked是check的过去式&过去分词。根据"Check with your parents..."和"Never send..."可知,该句也是祈使句,用动词原形开头。故选A。9.句意:你和你的父母必须确保这是一个适合你的地方。A:may"可能";B:can"可以";C:must"必须";D:might"可能"。根据语境可知,父母必须确保这个地方适合你。故选C。10.句意:未经父母允许,千万不要同意与你在网上认识的人见面。A:meet"遇见",动词原形;B:meeting是meet的动名词&现在分词;C:met是meet的过去式&过去分词;D:to meet是meet的不定式。agree to do固定短语"同意做某事",不定式作宾语,故选D。11.句意:记住安全第一。A:safe"安全的",形容词;B:safely"安全地",副词;C:safety"安全",名词;D:save"救",动词。remember后是宾语从句,从句缺少主语,名词safety可以作主语。故选C。12.句意:所以你应该比平时更仔细。A:much careful表达错误;B:more careful"更仔细",是careful的比较级;C:the most careful"最仔细",是careful的最高级;D:careful"仔细的",原级。根据空后than可知,此处应用比较级。故选B。13.句意:不要轻易相信别人。A:easy"容易的",形容词;B:easily"轻易地",副词;C:easier "更容易的",形容词的比较级;D:the easiest"最容易的",形容词的最高级。此处修饰动词believe in others,应用副词,故选B。14.句意:如果你在网上看到或读到的东西让你感到不舒服,请离开网站。A:make"使,让",动词原形;B:made是make的过去式&过去分词;C:making是make的动名词&现在分词;D:makes是 make 一般现在时的第三人称单数形式。"you see or read online"修饰"something",所以if从句的主语是something,if引导的条件状语从句符合"主将从现"的时态规则,即从句用一般现在时,主句用一般将来时。something是第三人称单数,所以动词用第三人称单数形式。故选D。15.句意:你想别人怎样对待你就怎样对待别人。A:other"其他",后加名词;B:the other"另一个(些)",后加名词;;C:others其他(人),后不能加名词;D:another|"另一个",后加单数名词。空格后没有名词,填others"别人"。故选C。【答案】16.A;17.B;18.A;19.C;20.D;21.D;22.C;23.A;24.D;25.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述来自法国的Olivier Jean-Baptiste)在中国的生活经历,他因受到叔叔、妻子以及中国朋友的影响,对中国文化产生浓厚兴趣,积极了解中国,还向法国的家人朋友分享中国,体现了普通人也能在促进文化交流中发挥作用。【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.句意:第一次游览中国的想法,是在他在中国工作的叔叔带着对中国生活方式无尽的赞美回来时,出现在他脑海里的。A:idea"想法";B:mark"标识";C:post"邮政";D:chance"机会"。根据语境可知,此处指游览中国的想法第一次出现在他的脑海里。故选A。17.句意:后来,一位中国女士向他介绍了中国人的日常生活。A:followed"跟随";B:introduced "介绍";C:compared"比较";D:reported"报道"。根据语境可知,一位中国女性向他介绍了中国人的日常生活,introduce sth. to sb.固定短语,"向某人介绍某物"。故选B。18.句意:他还学会使用像微信和支付宝这样的应用程序,这向他展示了一种不同的生活方式。A:different"不同的";B:strict"严格的";C:traditional"传统的";D:unknown"未知的"。根据空前"He also learnt to use apps like Weixin and Alipay"可知,微信和支付宝展现的生活方式与他之前的不同。故选A。19.句意:看到无数年轻人自豪地冲向国旗,我深受感动。A:carefully"仔细地";B:separately"单独地";C:proudly"骄傲地";D:luckily"幸运地"。根据语境可知,中国的年轻人是骄傲地冲向国旗。故选C。20.句意:Jean-Baptiste的中国朋友们对他也非常友好。A:new"新的";B:thankful"感激的";C:strange"奇怪的";D:pleasant"令人愉快的"。根据下文"When he was in trouble, they always helped him without asking for anything in return."当他遇到麻烦时,他们总是帮助他,不要求任何回报。可知,他的中国朋友对他很友好。be pleasant to固定短语,"对……友好/愉快"。故选D。21.句意:他们照顾Jean-Baptiste,甚至把他当家人对待。A:made use of"利用";B:made fun of"取笑";C:took control of"控制";D:took care of" 照顾 "。根据空后"even treated him like family"可知,把Jean-Baptiste当家人一样对待,说明朋友们很照顾他。故选D。22.句意:所有这些经历都让Jean-Baptiste想要更多地了解中国文化。A:files"文件";B:programs "节目";C:experiences"经历";D:choices" 选择 "。根据语境和上文可知,这些经历让Jean-Baptiste想更多了解中国文化。故选C。23.句意:当他回法国度假时,他和家人分享了他在中国旅行和生活的照片。A:returned"返回";B:travelled"旅行";C:belonged"属于";D:walked"步行"。根据上文"Olivier Jean Baptiste, 26, is from France."26岁的 Olivier Jean Baptiste 来自法国。和空后"to France for vacation"可知,此处指返回法国。故选A。24.句意:他们也非常兴奋。A:frightened"害怕的";B:satisfied"满意的";C:relaxed"放松的";D:excited" 兴奋的 "。根据下文"his family and friends couldn't wait to book their trip to China"他的家人和朋友迫不及待地想预订他们的中国之旅。可知,家人看到他在中国的照片应该很兴奋。故选D。25.句意:我非常高兴在这次旅行期间招待他们,展示中国的现代发展和丰富历史。A:day"天";B:trip"旅行";C:game"游戏";D:discussion"讨论"。根据上文"After learning about China's visa-free policy (免签政策), his family and friends couldn't wait to book their trip to China." 在了解了中国的免签证政策后,他的家人和朋友迫不及待地想预订他们的中国之旅。 可知,Jean-Baptiste的家人要来中国,所以此处指旅行期间。故选B。【答案】26.C27.D28.C29.B【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;文章大意【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了尼古拉·特斯拉的生平及其发明。【点评】考查阅读理解,首先理解文章大意,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。26.细节理解题。根据"Tesla did not care about money. He only cared about science."可知,特斯拉对钱不感兴趣,只对科学感兴趣。故选C。27.细节理解题。根据"He worked so hard that his teachers worried about his health."可知,特斯拉的老师为他担心,是因为他在学习上花了太多的时间。故选D。28.细节理解题。根据"The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry."可知,作者在最后一段提到了特斯拉公司,是为了表明特斯拉的想法在今天仍然很重要。故选C。29.文章大意题。通读全文可知,本文主要介绍了尼古拉·特斯拉的生平及其发明。故选B。【答案】30.C31.A32.C33.D【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在一次不顺心的回家路上看到围栏上"幸福是方向,而非终点"的箴言后心情变好,此后开始在围栏上写喜欢的箴言,与他人形成互动。虽起初担心围栏主人——一位看似不友好的老人会生气,但老人看到箴言后表达了感谢,作者还因此和老人成为好友,体现了简单的善意举动能带来积极影响,传递温暖并促进人与人之间的友好关系 。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、词义猜测题,是一篇故事类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。30.细节理解题。根据第一段中的"I had been having a bad day and just reading this made me a little happier."我今天过得很糟糕,读这篇文章让我更开心了。可知,作者在看到围栏上的字之前心情不好。故选C。31.词义猜测题。根据第一段中的"One day, when I was walking home from school, I saw some words on a fence of a house. It said,‘Happiness is a direction, not a destination (终点).'"一天,当我放学回家的路上,我看到一栋房子的栅栏上有一些字。它说:"幸福是一个方向,而不是终点。";以及语境可知,作者每天看到围栏上的文字,可推知划线词quote指代的是围栏上的文字。故选A。32.细节理解题。根据第四段中的"He called me over and told me that he was glad to see that young people still had values."他打电话给我,告诉我他很高兴看到年轻人仍然有价值观。可知,老人看到年轻人有价值观感到很欣慰。故选C。33.细节理解题。根据第四段中的" I still don't know who wrote that very first quote, but I'd like to say thank you to that unknown hero."我仍然不知道是谁写的第一句话,但我想对这位不知名的英雄说声谢谢。可知,最初写格言的人身份未知。故选D。【答案】34.A35.B36.C【知识点】说明文;细节理解;推理判断;科学技术【解析】【分析】本文是一篇说明文,许多免费应用程序看似无需付费使用,实则用户是以分享个人数据作为"支付"方式,企业购买并利用这些数据展示定向广告。数据经纪人收集用户各类信息并售卖给企业,数据对企业而言很有价值,可用于精准投放广告。不过许多国家已制定法律保护个人信息,同时我们自身也应采取措施保护个人数据。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科技类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。34.细节理解题。根据第一段中的"Well, instead of paying with money, you're paying by sharing your personal data (数据)."好吧,你不是用钱支付,而是通过分享你的个人数据来支付。可知,通过分享你的个人数据来免费使用一些软件。故选A。35.细节理解题。根据第二段中的"Data brokers collect your data—everything from your name, location and education level to the topics you search for, the websites you visit and the people you follow. And then, sell them to businesses."数据代理收集您的数据——从您的姓名、位置和教育水平到您搜索的主题、您访问的网站和您关注的人。然后,把它们卖给企业。可知,用户使用那些应用软件,数据分析员收集你的所有数据,然后把它们卖给企业,企业再定向投放广告。故选B。36.推理判断题。根据倒数第三段中的"It means they will show their ads to the people who are most likely to be interested in their products or services."这意味着他们将向最有可能对其产品或服务感兴趣的人展示广告。可知,此段落主要讲述了企业为什么需要这些数据,"企业为何需要这些数据"符合语境。故选C。【答案】37.C38.D39.B40.D【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;词义猜测;数字计算【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了三个不同商家的优惠活动信息,包括在Mike's Cafe消费满一定金额可获赠免费软饮,LOTTE - Mart男士专柜的买一送一(衬衫和领带)活动,以及在新华书店凭票可享所有书籍10%折扣的优惠,并说明了部分优惠活动的截止时间。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和数字计算三个题型的考查,是一篇广告类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。37.细节理解题。根据Free soft drink 部分中的"Buy any meal for at least 6 yuan at Mike's Cafe and receive a free soft drink."在 Mike的咖啡馆买一顿至少6元的饭,就可以免费喝一杯软饮料。可知,在该店消费满6元即可获赠一杯免费软饮。汤姆消费7元已满足条件。故选C。38.细节理解题。根据Buy one, and get one free部分中的"Hurry! Offer ends on November 10."快点!优惠将于11月10日结束。可知,活动在11月10日 之前 有效,11月9日在有效期内。故选D。39.数字计算题。根据10% Off 部分中的"Show this ticket at Xinhua Bookstore to get a 10% discount on any book you buy."在新华书店出示这张票,你买的任何一本书都可以打九折。可知,广告提供9折优惠。一本40元的书打9折后,应付36元。故选B。40.推理判断题。根据本文标题"Special Offers"特惠;以及各个小标题"Free soft drink"免费软饮料;"Buy one, and get one free"买一送一;以及"10% Off" 九折 ,可知,本文是包含多个商家优惠促销信息的文章,这类文章通常出现在本地的 生活服务网站、促销信息平台或商场的官方网站 上。故选D。【答案】41.B;42.A;43.C;44.E;45.D【知识点】说明文;有代表性的作家及其作品【解析】【分析】本文是一篇说明文,以古罗马 Pliny the Elder 编写的《自然史》为开篇,指出其虽被视为历史上最古老的百科全书,涵盖内容广泛,但也不可避免存在错误信息,随后通过与如今维基百科和《大英百科全书》对比,表明所有百科全书都难以记录全部人类知识,都存在不完美之处,它们始终有待人们去完善。【点评】考查五选五,本文是一篇书评,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。41.根据空前"Pliny worked hard and read a lot.His helper read to him while he was having meals and while he was bathing." Pliny 努力工作,读了很多书。他的助手在他吃饭和洗澡的时候给他读书。可知,此处与 Pliny 随时都在学习有关。 B. Pliny took notes carefully all the time. " Pliny 总是认真地做笔记。"承接上文,符合语境。故选B。42.根据空后"It was thought to be the oldest encyclopaedia in history. Historia Naturalis covered almost everything, from mice to Mars."它被认为是历史上最古老的百科全书。《自然史》几乎涵盖了一切,从老鼠到火星。可知,此处需补充《自然史》的成书时间。 A. Historia Naturalis came out in 77 AD. "《自然史》出版于公元77年。"符合语境。故选A。43.根据空前"The world always changes, and accidents can hardly be stopped."世界总是在变化,事故几乎无法阻止;以及空后"Editors of encyclopaedias like Pliny collect and write down the knowledge of our world."像 Pliny 这样的百科全书编辑收集并记录了我们世界的知识。可知,此处应承上启下,强调记录的意义。C. Luckily, these things can be written down."幸运的是,这些东西可以被写下来。"符合语境。故选C。44.根据空前"Pliny was wrong when he said there were seven planets, including the Sun and the Moon." Pliny 错了,他说有七颗行星,包括太阳和月亮。可知,此处与错误说法有关。 E. He was also wrong when he said Africans were black because of the Sun. "他说非洲人之所以黑是因为太阳,这也是错误的。"承接上文,符合语境。故选E。45.根据空前"Similarly, both Wikipedia and Encyclopaedia Britannica have some wrong information."同样,维基百科和大英百科全书都有一些错误的信息。可知,此处与百科全书的局限性有关。 D. Even the best encyclopaedias only show what their editors know. "即使是最好的百科全书也只显示其编辑所知道的内容。"承接上文,符合语境。故选D。【答案】46.E;47.D;48.A;49.C;50.B【知识点】其他题材;应用文【解析】【分析】本题通过表格形式提供了五个工作岗位的招聘信息以及五位求职者的个人信息,要求将求职者与最适合的工作岗位进行匹配。【点评】本题要求考生需要仔细阅读工作要求和个人信息介绍,从中提取关键信息,如专业、经验年限、语言要求等,然后进行准确的匹配。这不仅考查了学生的阅读理解能力,还考查了他们的逻辑分析能力和信息整合能力。46.根据右栏中的"Lin Tao is an English teacher from Guangzhou. His major is computer. And he once learnt basic design skills. He has more than two years' experience in designing."Lin Tao是一位来自广州的英语老师。他的专业是计算机。他曾经学习过基本的设计技能。他有两年多的设计经验。可知,林涛是英语老师,专业是计算机,还学过基础设计技能,有两年设计经验。E. Designer wanted"设计师招聘"中An advertising company is looking for a designer with one year's experience. Must have received design education. Good computer skills and can speak both Chinese and English."一家广告公司正在寻找一位有一年工作经验的设计师。必须接受过设计教育。良好的计算机技能,能说中文和英文。"要求:接受过设计教育、计算机技能好、会中英双语。 Lin Tao 的设计背景和计算机专业与该岗位匹配。故选E。47.根据右栏中的"Li Xiang, a Chinese good at English. In university, he learnt electrical engineering. He has five years' experience in designing and training staff."Li Xiang,一个擅长英语的中国人。在大学里,他学习了电气工程。他在设计和培训员工方面有五年的经验。可知, Li Xiang 擅长英语,大学学的电子工程,有五年设计和培训员工的经验。D. Electrical engineer"电气工程师"中Good knowledge of electric products. Graduated from university and majored in electrical engineering. Have more than 3 years' experience in designing."对电子产品有很好的了解。大学毕业,电气工程专业。有3年以上设计经验。"要求:电子工程专业、电子类知识扎实、3年以上设计经验",完全契合 Li Xiang 的背景。故选D。48.根据右栏中的"Maggie has good looks, and she is always kind to everyone. She has three years' working experience in hotel, so she knows well how to deal with customers."Maggie长得很漂亮,她总是对每个人都很好。她在酒店有三年的工作经验,所以她很了解如何与顾客打交道。可知,Maggie长相好、待人友善,有三年酒店工作经验,擅长和顾客打交道。A. Part-time Waitress"兼职女服务员"中A busy hotel needs a kind and good-looking waitress for weekends. Must enjoy working with a team and dealing with customers."一家繁忙的酒店周末需要一位善良漂亮的女服务员。必须喜欢与团队合作和与客户打交道。"要求:友善、长相好、喜欢团队合作和服务顾客,这些要求完全匹配Maggie的特点。故选A。49.根据右栏中的"Mike is a native English speaker from the UK. He is a qualified teacher, so he wants to find a job in a school which can provide extra money for more classes."Mike是来自英国的英语母语者。他是一名合格的教师,所以他想在一所能为更多课程提供额外收入的学校找份工作可知,Mike是英国母语者,有教师资格,想找能赚额外收入的学校工作。C. English teacher"英语教师"中Our school needs a native English part-time teacher for weekends. Better from the USA, Canada or the UK. 120 yuan an hour."我们学校周末需要一位英语母语的兼职老师。美国、加拿大或英国更好。每小时120元。"要求:母语为英语的兼职教师、来自美国/加拿大/英国更佳、时薪120 元,与Mike的条件完全吻合。故选C。50.根据右栏中的"Hank is 25 years old. He does not receive much education, but he is strong and works hard. He has ever been a part-time truck driver and has a driver's license. Now he would like to do a full-time job."Hank今年25岁。他没有受过多少教育,但他很强壮,工作很努力。他是一名兼职卡车司机,有驾照。现在他想做一份全职工作。可知,Hank年轻健壮、工作努力,有卡车司机经历和驾照。B. Porter (搬运工) wanted"搬运工招聘"中We need a young and healthy man able to carry heavy boxes of books. Must have a driver's license and no other qualifications are necessary. Be hard-working."我们需要一个年轻健康的人,能够搬运沉重的书籍。必须持有驾照,不需要其他资格。努力工作。"要求:年轻健康、能搬重箱、有驾照、无需其他资格,这些条件与Hank的情况一致。故选B。【答案】51.(t)alented;52.(o)rganize;53.(n)otebook;54.(p)roblem;55.(p)rize;56.(l)earning【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Tom是一名热爱史前生活的学生,他热衷于收集恐龙模型并阅读相关书籍。在班级策划的恐龙活动中,Tom积极参与组织,运用自己的物品制定计划,尽管制作海报时遇到困难,但他通过努力解决了问题,使活动取得成功并获得同学们的喜爱,学校还奖励他一本恐龙书籍,而Tom表示未来会继续探索恐龙相关知识 。【点评】本题考查学生的阅读理解能力、词汇运用能力以及对语境的把握能力。学生需要在理解短文整体意思的基础上,结合首字母的提示,准确推断出每个空格处应填的单词,并且还要考虑单词的正确形式,如名词的单复数、动词的时态等,对学生的语言综合素养要求较高。51.句意:Tom是一个有才华的学生,喜欢古生物。根据"who likes prehistoric life"和首字母可知,Tom是一个有天赋的学生,talented"有才华的"符合语境。故填talented。52.句意:上个月,他的班级计划了一个恐龙活动,Tom帮忙组织它。根据"his class planned a dinosaur activity"和首字母可知,Tom帮忙组织活动,organize/organise"组织"符合语境,且help后接动词原形。故填organize/organise。53.句意:他拿着他的笔记本写计划,比如制作海报。根据"to write plans"和首字母可知,Tom用笔记本记录计划,notebook"笔记本"符合语境。故填notebook。54.句意:但他们有一个问题——制作完美的海报并不容易。根据"it's not easy to make perfect posters"和首字母可知,制作海报不容易,这是一个问题,problem"问题"符合语境。故填problem。55.句意:学校给了Tom一个奖品——一本恐龙书。根据"a dinosaur book"和首字母"p"可知,学校奖励Tom一本书,prize"奖品"符合语境。故填prize。56.句意:Tom说他未来会继续学习恐龙知识。根据"about dinosaurs in the future"和首字母"l"可知,Tom会继续学习,continue后接动名词形式,learning"学习"符合语境。故填learning。57.【答案】are;related;to【知识点】汉译英;表示客观事实或真理;固定搭配;其他语法一致形式【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"属于同一种类",对应的英文是be related to…"与……有亲缘关系、同属一类",根据 as both are marine mammals 的时态可知,时态应用一般现在时,主语为"Whales",be动词用are。故填are;related;to。【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时以及固定短语be related to…。58.【答案】playing;an;important;part【知识点】汉译英;固定搭配;现在进行时【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"起重要作用",对应的英文是动词短语play an important part,结合句中 "正在" 的语境,以及空前的are可知,需用现在进行时(be + 动词现在分词),play的现在分词为playing,故填playing;an;important;part。【点评】考查汉译英,本题涉及现在进行时以及固定短语play an important part。59.【答案】the;greatest;scientists;was【知识点】汉译英;一般过去时;形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"最伟大的科学家"以及"是"。the greatest"最伟大的",形容词的最高级前要加the;scientist"科学家",因为one of后跟可数名词复数,表示"多个……之一",此处的科学家应用名词复数scientists;was"是",居里夫人是历史人物,其"是伟大科学家"这个事实发生在过去,因此句子整体需用一般过去时,主语one为第三人称单数,故be动词选用was。故填the;greatest;scientists;was。【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时,形容词最高级以及固定短语"one of+the+形容词最高级+复数名词"。60.【答案】without;hesitation【知识点】汉译英;介词短语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"毫不犹豫",对应的英文是without hesitation,without为介词,后面需要用名词形式,此处作状语,故填without;hesitation。【点评】考查汉译英,本题涉及介词短语作状语以及固定短语without hesitation。61.【答案】dropped;down【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"下降",对应的英文是动词短语drop down,根据语境分析,句子时态为一般过去时,drop的过去式为dropped。故填dropped;down。【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语drop down。62.【答案】without【知识点】汉译英;表所属或伴随的介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"没",对应的英文是介词without"无,没有",介词,在此句中后跟动名词going,构成介词短语作状语,故填without。【点评】考查汉译英,本题涉及介词without的应用。63.【答案】例文:Last week, our school surveyed some students about their ways to go to school and the reasons.Ten percent of students walk to school because their homes are close to the school and it takes less than ten minutes to walk to school. Twenty percent ride bikes, as they're convenient and there is no need to worry about traffic jams. Half the students take buses or subways, for they're convenient and environmentally friendly. Another 20% go by car, which saves parents' time on their way to work and is relatively safe.I think green transport like bikes is best. It's environmentally friendly and eases traffic pressure, so we should choose it more.【知识点】材料作文;说明文;日常活动;交通方式【解析】【分析】本题是一篇图表作文,要求根据给定的表格信息撰写一篇英语短文。需要涵盖表格中关于学生上学出行方式、对应比例以及选择原因的全部信息,同时还要发表个人看法。这要求学生不仅要准确呈现客观数据和原因,还要能够结合自身思考给出主观观点,使文章内容完整且具有深度。表格信息分析:(1)步行占比10%。这是相对较少学生选择的出行方式。选择原因:学校离家近,步行到学校不到十分钟。这两个原因都突出了步行上学的便捷性和距离优势。(2)骑自行车占比20%。是一种较为常见的出行方式。选择原因:方便,不用担心交通堵塞。体现了骑自行车在出行灵活性和避免拥堵方面的优点。(3)乘坐公共汽车/地铁,占比最高,达50%。说明这是大多数学生选择的上学出行方式。选择原因:方便,环保。既考虑到出行的便利性,又关注到环保因素,反映出学生对公共交通优势的全面认识。(4)乘坐汽车,占比20%。也有相当一部分学生选择这种方式上学。选择原因:节省父母上班路上的时间,相对安全。主要从家长的角度出发,考虑了时间和安全方面的因素。个人看法分析:从环保角度:可以倡导更多学生选择步行、骑自行车或乘坐公共交通等环保的出行方式,减少汽车尾气排放,为保护环境做出贡献;从健康角度:步行和骑自行车不仅环保,还能锻炼身体,增强体质;从综合因素考虑:可以综合考虑各种出行方式的优缺点,提出根据实际情况合理选择出行方式的建议。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】本文全面涵盖了表格中的所有关键信息。对于每种出行方式(步行、骑自行车、乘坐公交或地铁、乘坐汽车),都清晰地给出了对应的比例以及选择该方式的原因。整体结构合理,采用总分总的结构。开头点明学校进行了关于学生上学出行方式及原因的调查,中间分别详细阐述每种出行方式的具体情况,结尾发表个人看法,层次分明,逻辑连贯。例如在阐述不同出行方式时,按照一定的顺序依次介绍,让读者能够轻松跟上作者的思路。文中有一些好的词句,例如: Ten percent of students walk to school because their homes are close to the school and it takes less than ten minutes to walk to school.运用了并列句,原因状语从句; Twenty percent ride bikes, as they're convenient and there is no need to worry about traffic jams. 运用了原因状语从句,并列句以及固定句式there is no need to do;Half the students take buses or subways, for they're convenient and environmentally friendly. 运用了因果并列句;Another 20% go by car, which saves parents' time on their way to work and is relatively safe.运用了非限制性定语从句;I think green transport like bikes is best.运用了宾语从句; It's environmentally friendly and eases traffic pressure, so we should choose it more.运用了因果并列句。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省广州市海珠区江南外国语学校2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题(学生版).docx 广东省广州市海珠区江南外国语学校2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题(教师版).docx