【精品解析】吉林省长春市榆树市第二实验中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市榆树市第二实验中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源简介

吉林省长春市榆树市第二实验中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、Ⅰ. 从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。(10分)
1.(2024七上·榆树期末)—Can I help you
—Yeah! I want ________ pizza and ________ egg.
A.a; a B.a; an C.an; an D./; /
【答案】B
【知识点】不定冠词a,an的用法比较
【解析】【分析】句意:——我能帮你吗?——是的!我想要一个披萨和一个鸡蛋。根据"I want...pizza and...egg."可知,两个空格都表示泛指,pizza是以辅音音素开头,应用a;egg是以元音音素开头,应用an。故选B。
【点评】考查冠词辨析,首先识记a/an区别,然后根据关键词pizza和egg确定冠词。
2.(2024七上·榆树期末)—What is the ________ of the doll
—It's 50 yuan.
A.kind B.price C.number D.height
【答案】B
【知识点】可数名词;不可数名词
【解析】【分析】句意:——这个玩偶的价格是多少?——是50元。kind种类;price价格;number数字;height高度。根据"It's 50 yuan"可知,是在询问价格。故选B。
【点评】考查名词辨析,首先理解名词词义,然后根据答语It's 50 yuan确定名词,理解句意。
3.(2024七上·榆树期末)—What do you like to do at weekends
—I enjoy ________ in the library.
A.reading B.read C.to read D.to reading
【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:——周末你喜欢做什么?——我喜欢在图书馆阅读。根据"I enjoy...in the library."可知,enjoy doing sth.喜欢做某事,所以该空应用动名词形式reading。故选A。
【点评】考查固定搭配enjoy doing sth.,理解句意。
4.(2024七上·榆树期末)It's already dark outside. So you can ________ for the night.
A.raise B.wear C.count D.stay
【答案】D
【知识点】及物动词;不及物动词
【解析】【分析】句意:外面天已经黑了。这样你就可以留下来过夜了。raise增加;wear穿;count计算;stay留下。根据"It's already dark outside. So you can …for the night."可知,天色已晚,应该留下来过夜。故选D。
【点评】考查动词辨析,首先理解单词词义,然后根据关键词句It's already dark outside.确定动词,理解句意。
5.(2024七上·榆树期末)—Lucy, it's 10:00 p.m. It's time to ________.
—OK, Mum. Good night!
A.have dinner B.watch a film C.get dressed D.go to bed
【答案】D
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:—— Lucy,晚上10点了,到睡觉的时间了。——好的,妈妈。晚安。have dinner吃晚餐;watch a film看电影;get dressed穿衣服;go to bed去睡觉。根据"Good night!"可知,说晚安表明到睡觉的时间了。故选D。
【点评】考查短语辨析,首先理解短语意思,然后根据关键词句Good night!确定短语,理解句意。
6.(2024七上·榆树期末)—Can you play tennis
—________. But I can play ping-pong.
A.Yes, I can B.Yes, I do C.No, I can't D.No, I don't
【答案】C
【知识点】一般疑问句
【解析】【分析】句意:——你会打网球吗?——不,我不会。但是我会打乒乓球。根据"Can you play tennis "及答语"But I can play ping-pong."可知,此处应用否定的回答,排除选项AB;此处用can来提问,应用No, I can't来回答。故选C。
【点评】考查一般疑问句,首先理解选项区别,然后根据问句确定答语。
7.(2024七上·榆树期末)I think history is ________. I don't like it.
A.exciting B.excellent C.magic D.boring
【答案】D
【知识点】简单形容词
【解析】【分析】句意:我认为历史是无聊的。我不喜欢它。exciting令人兴奋的;excellent优秀的;magic神奇的;boring无聊的。根据"I don't like it"提示可知,因为无聊所以不喜欢。故选D。
【点评】考查形容词辨析,首先理解形容词词义,然后根据关键词句I don't like it确定答案,理解句意。
8.(2024七上·榆树期末)All of us like pandas very much ________ they are very cute.
A.because B.so C.but D.or
【答案】A
【知识点】because引导的原因状语从句
【解析】【分析】句意:我们都很喜欢熊猫,因为它们非常可爱。because因为;so因此;but但是;or或者。根据"All of us like pandas very much …they are very cute."可知,前后为因果关系,且前为果后为因,应用because引导原因状语从句。故选A。
【点评】考查连词辨析,首先理解连词词义,然后根据前后句句意确定答案。
9.(2024七上·榆树期末)—________ basketball is this
—It's David's. He likes sport.
A.Whose B.Where C.Which D.Who
【答案】A
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——这是谁的篮球?——是David的,他喜欢运动。Whose谁的;Where哪里;Which哪个;Who谁。根据答句"It's David's."可知,问句应是问篮球是谁的,用whose提问,句首首字母大写。故选A。
【点评】考查特殊疑问句,首先理解疑问词区别,然后根据答语It's David's.确定疑问词,理解句意。
10.(2024七上·榆树期末)—________ you Helen
—No, I ________ Jane.
A.Are; is B.Are; am C.Is; am D.Is; are
【答案】B
【知识点】系动词be;其他语法一致形式
【解析】【分析】句意:——你是Helen吗?——不,我是Jane。am是,主语第一人称;are是,主语是第二人称或复数形式;is是,主语是第三人称。根据"...you Helen "和"I...Jane."可知,第一个空的主语是you,第二人称,应用are,句首首字母大写。第二个空的主语是I,第一人称,用am。故选B。
【点评】考查be动词,首先理解am、is和are区别,然后根据主语确定。
二、Ⅱ. 完形填空。(15分)
(2024七上·榆树期末)It's Saturday afternoon. Sam and his 11. Jim are at home.
"Jim, tomorrow (明天) is Mum's birthday. 12. can we give her " Sam asks.
"Well, let me 13. it. Hmm… What about a watch Mum can know the 14. with it," Jim says.
"That's great. How 15. is it " Sam asks.
"About $30, but I'm not 16. ," Jim says.
"Oh, we don't 17. so much money," Sam says.
"I have an idea. We can buy her a computer game and she can play it when she is not 18. ," Jim says.
"I don't think it's a good idea. It is your favourite, 19. Mum doesn't like it at all," Sam says. "Hmm… Can I give my blue bag to 20. "
"Oh, no, no, no. Yours is old. And she doesn't like the 21. . She likes pink best," Jim says.
"Well, Mum makes meals for us every day. Tomorrow, let's make a big 22. for her!" Sam says.
"Good 23. !" Jim says.
The next morning, when the mother comes to the kitchen (厨房), she 24. two eggs and some noodles on the table. She is very 25. because she gets the best birthday gift.
11.A.brother B.sister C.classmate D.friend
12.A.Who B.What C.When D.Where
13.A.look at B.get up C.think about D.listen to
14.A.reason B.future C.price D.time
15.A.often B.much C.far D.long
16.A.right B.clever C.sure D.cute
17.A.like B.have C.need D.want
18.A.fine B.sad C.old D.busy
19.A.but B.and C.so D.or
20.A.you B.him C.her D.me
21.A.number B.date C.picture D.colour
22.A.cake B.breakfast C.lunch D.dinner
23.A.job B.kid C.idea D.example
24.A.sees B.takes C.buys D.sells
25.A.kind B.angry C.beautiful D.happy
【答案】11.A;12.B;13.C;14.D;15.B;16.C;17.B;18.D;19.A;20.C;21.D;22.B;23.C;24.A;25.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍了两兄弟为母亲的生日准备礼物的故事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:周六下午,Sam和他的哥哥Jim在家里。brother哥哥;sister姐妹;classmate同学;friend朋友。根据下文"Jim, tomorrow (明天) is Mum's birthday."可知,他们两个是兄弟。故选A。
12.句意:我们能给她什么?Who谁;What什么;When何时;Where哪里。根据"…can we give her"可知,是给她什么礼物。故选B。
13.句意:让我想想。look at看;get up起床;think about考虑;listen to听。根据后文"What about a watch"可知,是思考一下送什么礼物。故选C。
14.句意:妈妈可以用它来看时间。reason理由;future未来;price价格;time时间。根据上句"What about a watch"可知,手表可以用来看时间。故选D。
15.句意:它多少钱?often时常;much多达;far远;long长。根据下文"About $30"可知,此处询问价格用how much。故选B。
16.句意:大约30美元,但我不确定。right好的;clever聪明的;sure确定的;cute可爱的。根据"About $30, but I'm not…"可知,此处是指Jim不确定具体的价格是多少。故选C。
17.句意:哦,我们没有那么多钱。like喜欢;have有;need需要;want想要。根据"we don't…so much money,"可知,是没有那么多钱。故选B。
18.句意:我们可以给她买个电脑游戏,她有空时可以玩。fine好的;sad悲伤的;old老的;busy忙碌的。根据"We can buy her a computer game and she can play it when she is not…,"可知,当她不忙的时候可以玩。故选D。
19.句意:那是你最喜欢的,但妈妈一点也不喜欢。but但是;and和;so所以;or或。根据"It is your favourite,…Mum doesn't like it at all"可知,前后是转折关系,用but连接。故选A。
20.句意:我能把我的蓝色包给她吗?you你;him他;her她;me我。根据"Can I give my blue bag to… "可知,此处指给妈妈,用代词her。故选C。
21.句意:而且她不喜欢那个颜色。number数字;date日期;picture图片;colour颜色。根据"She likes pink best"可知,妈妈喜欢粉色,不喜欢蓝色。故选D。
22.句意:明天,让我们为她做一顿丰盛的早餐!cake蛋糕;breakfast早餐;lunch午餐;dinner晚餐。根据"Tomorrow, let's make a big…for her!"及下文"The next morning"可知,是做早餐。故选B。
23.句意:好主意!job工作;kid孩子;idea主意;example例子。根据"Tomorrow, let's make a big…for her!"可知,为妈妈做早餐是一个好主意。故选C。
24.句意:第二天早上,当妈妈来到厨房时,她看到桌子上有两个鸡蛋和一些蔬菜沙拉。sees看到;takes拿;buys买;sells卖。根据"she…two eggs and some noodles on the table."可知,是看到桌子上有两个鸡蛋和一些蔬菜沙拉。故选A。
25.句意:她非常高兴,因为她得到了最好的生日礼物。kind善良的;angry生气的;beautiful美丽的;happy快乐的。根据"She is very…because she gets the best birthday gift."可知,妈妈收到儿子的礼物应该很开心。故选D。
三、(A)
(2024七上·榆树期末)
http:// www.
Tony 9/15/24 8:46 PM My name is Tony and I'm from New York. My best friend is in my class, so we can see each other every day. I like him because he always helps the others.
Linda 9/15/24 7:20 PM I'm Linda and I'm from London. My best friend lives in Cambridge, so we don't meet often. But we both like the same thing—that is singing.
David 9/16/24 5:25 PM I'm David and I'm from Sydney. My best friend is Mike. We go to the same basketball club every weekend. He often comes to my house and helps me with my Chinese.
Lingling 9/16/24 4:53 PM My name is Lingling and I'm from Shanghai. My best friends are John and Ann. They live near my house. We are in the same class and we all like reading.
根据以上内容,选择最佳答案。
26.Where does Tony come from
A.New York. B.London. C.Sydney. D.Shanghai.
27.What do Linda and her best friend both like
A.Making cards. B.Singing.
C.Playing basketball. D.Reading.
28.What can we learn about David and his best friend
A.They are in the same school. B.They are in the same class.
C.They are in the same office. D.They are in the same club.
29.How many best friends does Lingling have
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
30.Where is the passage probably (可能) from
A.A website (网站). B.A notice.
C.A storybook. D.A news report.
【答案】26.A
27.B
28.D
29.B
30.A
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。四个人在网上的留言,分别介绍了自己最好的朋友的一些信息。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,最终确定正确答案。
26.细节理解题。根据"My name is Tony and I'm from New York."可知,Tony来自纽约。故选A。
27.细节理解题。根据"But we both like the same thing—that is singing."可知,Linda和她的好朋友都喜欢唱歌。故选B。
28.细节理解题。根据"We go to the same basketball club every weekend."可知,David和他的好朋友在同一个篮球俱乐部。故选D。
29.细节理解题。根据"My best friends are John and Ann."可知,Lingling有两个最好的朋友。故选B。
30.推理判断题。根据"http:// www."可知,这篇文章来自一个网站。故选A。
四、(B)
(2024七上·榆树期末)I'm Wendy. There is a big library in our school. I like reading books there with my classmates.
There are three floors (层) in the library. On the first floor, there are five reading rooms. Many books are there. And all the books are in good order, so it is easy to find them. On the second floor, there are three computer rooms. The computers there are new. We can search for (搜索) a lot of information on them. On the third floor, there is a big meeting room and four reading rooms. We often share our reading experience (经验) in the meeting room. And we can read many kinds of books in reading rooms. The library is open from 9:00 a.m. to 6:00 p.m. on weekdays (工作日) and from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. on weekends.
Our school library is a good place to read and study. I love our school library.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.What is the best Chinese for the underlined words (划线单词) "in good order" in Paragraph 2
A.井然有序 B.琳琅满目 C.杂乱无章 D.数不胜数
32.What can students do in the computer rooms according to the passage
A.Watch films. B.Read books.
C.Search for information. D.Listen to music.
33.If (如果) Rose wants to go to the library at the weekend, when can she go
A.At 9:00 a.m. B.At 11:00 a.m.
C.At 5:00 p.m. D.At 6:00 p.m.
34.Which is right about the rooms on every floor
a. five reading rooms b. three computer rooms c. a meeting room and four reading rooms
A.The first floor—a; The second floor—c; The third floor—b
B.The first floor—a; The second floor—b; The third floor—c
C.The first floor—b; The second floor—a; The third floor—c
D.The first floor—b; The second floor—c; The third floor—a
35.What is the passage mainly (主要地) about
A.Wendy's school reading rooms. B.Wendy's school life.
C.Wendy's reading ways. D.Wendy's school library.
【答案】31.A
32.C
33.B
34.B
35.D
【知识点】说明文;学校生活;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了作者学校的图书馆。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中找到重点语句,理解句意,最终确定正确选项。
31.词句猜测题。根据"And all the books are in good order, so it is easy to find them."可知,此处表示所有的书都井然有序,很容易找到它们。可以推测划线单词意为"井然有序"。故选A。
32.细节理解题。根据"We can search for (搜索) a lot of information on them."可知,我们可以在电脑上搜索很多信息。故选C。
33.细节理解题。根据"The library is open from 9:00 a.m. to 6:00 p.m. on weekdays (工作日) and from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. on weekends."可知,图书馆的开放时间为工作日上午9点至下午6点,周末上午10点至下午4点,如果罗斯周末想去图书馆,那么她得在上午10点至下午4点之间去。故选B。
34.细节理解题。根据"On the first floor, there are five reading rooms." "On the second floor, there are three computer rooms." "On the third floor, there is a big meeting room and four reading rooms."可知,图书馆一楼有五个阅览室,二楼有三个电脑房,三楼有一个大会议室和四个阅览室。故选B。
35.文章大意题。通读全文可知,本文主要介绍了作者学校的图书馆。故选D。
五、(C)
(2024七上·榆树期末)Everyone likes to get gifts from others. I like it too. But do you know what gifts can do in our life
First, gifts can make us happy. We get gifts from our family or friends, and they all show us their love. Every time we see those gifts, we always think of the scenes (场景) of getting them.
Second, getting gifts can make us think of special or important days in our life, such as birthdays or other special festivals (节日).
Third, gifts can also let us learn to be grateful (感激的). When we get gifts, we always know others' love and then show our thanks to them.
In a word, gifts are important in our life. As people often say, "Sending goose feathers from thousands of miles, with light gifts and heavy affection." Never think about whether (是否) a gift is big or small. We just need to know gifts can make us happy, make us think of special days, and teach us to be grateful.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.Does the writer like to get gifts from others
A.Yes, he does. B.No, he doesn't.
C.No, he isn't. D.We don't know.
37.What can we do to help people think of the special days
A.Make gifts with them. B.Give them gifts.
C.Get gifts from them. D.Do homework.
38.How many things can gifts do according to the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
39.What is the best Chinese for the underlined sentence (划线的句子) in Paragraph 5
A.千里送鹅毛,礼轻情意重 B.有朋自远方来,不亦乐乎
C.饮水思源,不忘师恩 D.滴水之恩,涌泉相报
40.What is the structure (结构) of the passage (①= Paragraph 1, …)
A. B. C. D.
【答案】36.A
37.B
38.C
39.A
40.D
【知识点】科普类;说明文;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文主要介绍了礼物的一些作用。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
36.细节理解题。根据"Everyone likes to get gifts from others. I like it too."可知,作者也喜欢收到礼物。故选A。
37.细节理解题。根据"Second, getting gifts can make us think of special or important days in our life, such as birthdays or other special festivals (节日)."可知,送给人们礼物会帮助人们想起特殊的日子。故选B。
38.细节理解题。根据"First, gifts can make us happy." "Second, getting gifts can make us think of special or important days in our life" "Third, gifts can also let us learn to be grateful (感激的)."可知,文章中提到礼物可以有三种作用。故选C。
39.词义猜测题。根据"Never think about whether (是否) a gift is big or small."可知,此句是说礼物不管大小,重要的是情意。故选A。
40.文章结构题。通读全文可知,文章第一段提出问题,引出主题;第二至四段具体介绍礼物的作用;最后一段进行总结,为总分总结构。故选D。
六、(D)
(2024七上·榆树期末)I'm Bill. I have four good friends. They are Jenny, Victor, Cindy and Lily. We are in the same class. Jenny swims well and she wants to join the swimming club. Then she can swim at the weekend. Victor wants to join the art club because he likes drawing. Cindy is good at singing. So she wants to join the music club. She wants to be a musician in the future. Lily also wants to join the music club because she plays the violin very well. I like basketball and football. I can join the sports club.
根据短文内容,判断句子正 (T)、误 (F)。
41.Bill and his four good friends are in the same class.
42.Jenny wants to join the swimming club and can swim every day.
43.Victor wants to join the sports club because he likes basketball.
44.Cindy is good at singing and she wants to join the music club.
45.Lily plays the violin very well.
【答案】41.T
42.F
43.F
44.T
45.T
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解
【解析】【分析】本文主要介绍了作者及其四个朋友的爱好。
【点评】考查阅读理解,首先读懂每个题目,然后从文中抓住关键词句,理解句意,确定答案。
41.细节理解题。根据"I'm Bill. I have four good friends. They are Jenny, Victor, Cindy and Lily. We are in the same class."可知,Bill和他的四个好朋友在同一个班级,句子表述正确。故填T。
42.细节理解题。根据"Jenny swims well and she wants to join the swimming club. Then she can swim at the weekend."可知,Jenny想加入游泳俱乐部,并在周末游泳,而不是每天都游泳,句子表述错误。故填F。
43.细节理解题。根据"Victor wants to join the art club because he likes drawing."可知,Victor想加入艺术俱乐部,因为他喜欢画画,而不是体育俱乐部,句子表述错误。故填F。
44.细节理解题。根据"Cindy is good at singing. So she wants to join the music club."可知,Cindy擅长唱歌,想加入音乐俱乐部,句子表述正确。故填T。
45.细节理解题。根据"Lily also wants to join the music club because she plays the violin very well."可知,Lily小提琴拉得很好,句子表述正确。故填T。
七、(E)
(2024七上·榆树期末)Today is 28th March. It's my friend Gina's birthday. 46.   They are Lucy, Frank and me. She invites us to go to her birthday party. So we want to buy some good things for her.
Lucy knows Gina likes playing ping-pong very much. 47.   Frank thinks Gina likes chocolate, so he buys some chocolate. 48.   She likes hats and her favourite colour is pink. I'm sure she will like the hat.
At 6:00 p. m., we go to Gina's birthday party. 49.   She thanks us for the good things to her. She likes them very much. We have a big dinner at her home. 50.   We all have a good time at the party.
阅读短文,把A—E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A. And we say "Happy birthday!" to her.
B. Gina has three good friends.
C. As for me, I buy a pink hat for her.
D. After we get there, we give our gifts to her.
E. So she buys two ping-pong bats for Gina.
【答案】46.B;47.E;48.C;49.D;50.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了作者和朋友们一起为吉娜庆祝生日的经历。
A.And we say "Happy birthday!" to her.我们对她说"生日快乐!"。
B.Gina has three good friends. 吉娜有三个好朋友。
C.As for me, I buy a pink hat for her.至于我,我给她买了一顶粉红色的帽子。
D.After we get there, we give our gifts to her.到了那里,我们把礼物送给她。
E.So she buys two ping-pong bats for Gina.所以她给吉娜买了两个乒乓球拍。
【点评】考查阅读还原,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案,最后仔细检查。
46.根据"They are Lucy, Frank and me."可知,此处介绍吉娜的好朋友。选项B"吉娜有三个好朋友。"符合语境。故选B。
47.根据"Lucy knows Gina likes playing ping-pong very much."可知,此处与乒乓球有关,选项E"所以她给吉娜买了两个乒乓球拍。"符合语境。故选E。
48.根据"She likes skirts and her favourite colour is purple. I'm sure she will like the skirt."可知,作者给Gina买的生日礼物是紫色的裙子。选项C"至于我,我给她买了一件紫色短裙。"符合语境。故选C。
49.根据"She thanks us for the good things to her."可知,此处表示"我们"把礼物送给她。选项D"当我们到达时,我们把礼物送给她。"符合语境。故选D。
50.根据"At 6:00 p.m., we go to Gina's birthday party...We have a big dinner at her home...We all have a good time at the party."可知,此处应是介绍生日聚会上的活动,选项A"我们对她说‘生日快乐'"符合语境。故选A。
八、(F)
(2024七上·榆树期末)I'm Antonio. I'm a boy. There's my mom, my dad, my sister and me in my family. We all love tennis. My sister can play tennis and she's only four years old!
On school days I get up at 5:30 a. m. and get dressed in my tennis clothes. I have a big breakfast, usually a glass of milk, an egg, rice and lots of fruits. And then my mom and I go to the sports centre together. She works there. I play tennis for an hour before school. After tennis, I have a shower and get dressed in my school uniform (校服). I meet my friends at 8:20 a. m. and we walk to school together. School starts at 9:00 a. m.
After school, I go to the sports centre again. I have a tennis lesson at 4:10 p. m. with my mom. She's my tennis teacher. The lesson finishes at 5:00. Then we go home. My dad gets home at 6:00 p. m. We have dinner together at 6:30 p. m. and then I do my homework. I go to bed early.
根据短文内容,回答下列问题。
51.How many people are there in Antonio's family
   
52.Does Antonio play tennis before school
   
53.Who does Antonio go to school with
   
54.What time does Antonio's father get home from work
   
55.How long does Antonio play tennis on school days
   
【答案】51.Four.
52.Yes.
53.His friends.
54.At 6:00 p.m.
55.One hour.
【知识点】记叙文;人物传记;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章描述了作者的家庭成员、日常生活习惯、对网球的热爱以及上下学和课后活动的情况。
【点评】考查阅读表达,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案。
51.根据"There's my mom, my dad, my sister and me in my family."可知,Antonio家有四个人:妈妈、爸爸、姐姐和Antonio自己。故填Four.
52.根据"I play tennis for an hour before school."可知,Antonio在上学前打网球。故填Yes.
53.根据"I meet my friends at 8:20 a.m. and we walk to school together."可知,Antonio会和朋友们一起走到学校。故填His friends.
54.根据"My dad gets home at 6:00 p.m."可知,Antonio的爸爸下午六点钟下班回家。故填At 6:00 p.m.
55.根据"I play tennis for an hour before school."可知,Antonio会在上学前打一个小时的网球。故填One hour.
九、语言运用(共10分)
(2024七上·榆树期末)阅读下面短文,在空白处填入恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
Hi, my name is Dave. I'm 14 years old. My birthday is on December the 56.   (twelve).
I have 57.   birthday party every year. Today I have my fourteenth birthday party. I get some gifts at the party. They are very good and I really like 58.   (they). This green trousers are from my mother. Green is 59.   (I) favourite colour. My mother buys me a pair of green 60.   (shoe) too. My father 61.   (buy) some books about history for me 62.   I like history best. I think these books are very 63.   (interest). My grandparents know I like 64.   (play) volleyball, so they buy me a volleyball. I can play it with my friends after class. I 65.   very happy today.
【答案】56.twelfth;57.a;58.them;59.my;60.shoes;61.buys;62.because;63.interesting;64.playing;65.am
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了戴夫14岁生日时收到的不同的礼物,他非常高兴。
【点评】考查语法填空,首先读懂文章,然后理解所给单词的词义及词性,最后结合语法确定单词正确形式。
56.句意:我的生日在十二月十二日。根据"My birthday is on December the..."可知,此处表示具体日期,应用序数词,twelve"十二"。故填twelfth。
57.句意:我每年举行生日聚会。根据"I have...birthday party every year."可知,空格处表泛指用不定冠词,birthday是辅音音素开头,用a。故填a。
58.句意:它们很好,我真的很喜欢它们。根据"I really like..."可知,该空在动词后应用人称代词宾格形式,they"它们"。故填them。
59.句意:绿色是我最喜欢的颜色。根据"Green is... favourite colour."可知,此处修饰名词colour,故应用形容词性物主代词my"我的"。故填my。
60.句意:我妈妈也给我买了一双绿色的鞋子。根据"My mother buys me a pair of green... too"可知,是一双绿色的鞋,应用名词的复数形式shoes"鞋子"。故填shoes。
61.句意:我爸爸给我买了一些关于历史方面的书,因为我最喜欢历史。根据"My father... some books about history for me"可知,句子为一般现在时,由于句子主语My father为第三人称单数形式,故动词应用三单形式buys"买"。故填buys。
62.句意:我爸爸给我买了一些关于历史方面的书,因为我最喜欢历史。根据"My father buys some books about history for me....I like history best."可知,前后是因果关系,前果后因,用because连接。故填because。
63.句意:我认为这些书很有趣。根据"I like history best. I think these books are very..."可知,空格处应用形容词作表语,interesting"有趣的"。故填interesting。
64.句意:我祖父母知道我喜欢打排球,所以他们给我买了一个排球。根据"My grandparents know I like...volleyball"可知,like doing sth"喜欢做某事",应用动名词形式playing"打"。故填playing。
65.句意:我今天很开心。根据"I...very happy today."可知,句子为一般现在时,由于主语是"I",所以be动词应用am"是"。故填am。
十、书面表达(共20分)
66.(2024七上·榆树期末)假如你是小明,请根据以下内容写一封邀请函,邀请你朋友Mark来参加你的生日聚会。
提示如下:
When: This Sunday Where: At home How: ① sing a song; ② eat birthday noodles; ③ make a wish
写作要求:
1.不少于20词;
2.语句通顺,句意连贯;
3.必须包含提示内容,可适当发挥。
Dear Mark,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Xiao Ming
【答案】例文:
Dear Mark,
I'm Xiaoming. I'm going to have a birthday party this Sunday at home. I sincerely invite you to come. We will sing a song together, have birthday noodles and make a wish. I'm looking forward to seeing you.
Yours,
Xiao Ming
【知识点】应用文写作;提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时;日常活动
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍邀请朋友来参加生日聚会。时态是一般将来时和一般现在时,首先介绍举办生日聚会的时间和地点;然后介绍庆祝生日聚会的方式;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文格式规范,这封邀请函严格遵循了书信的格式,开头有称呼Dear Mark,结尾有署名Yours, Xiao Ming,中间正文部分清晰明了地传达了邀请信息,整体结构完整。内容完整,明确包含了邀请函所需的关键信息。时间上,清晰指出是this Sunday;地点是at home;活动内容方面,依次说明了会一起唱歌、吃生日面条以及许愿,满足了题目中关于活动提示的要求。语言简洁,使用了简单直接的语言,如I'm going to have a birthday party.I sincerely invite you to come.等,表意清晰,易于理解,符合邀请函简洁明了的特点。
67.(2024七上·榆树期末)英语老师布置了一项课前作业:向同学们介绍自己的日常生活。请你根据以下提示,完成此项作业。
写作要求:
(1) 语言流畅,层次清晰,内容可以适当发挥;
(2) 词数不少于50词,已给出部分不计入总词数;
(3) 书写规范,卷面整洁;
(4) 文中不能出现考生姓名和学校名称。
Dear teacher and classmates,
It's my honour (荣幸) to share my daily life with you. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank for listening!
【答案】例文
Dear teacher and classmates,
It's my honor to share my daily life with you.
I usually get up at 6:00 in the morning and have breakfast at seven. I study at eight o'clock. I often have lunch at twelve. I usually have rice, vegetables and some meat for lunch. I have a history or geography class in the afternoon. I always play sports or play chess after class. Then I do my housework. I usually listen to music for half an hour in the evening. Then I do my homework for an hour. I always go to bed at nine. My life is very busy but also very happy.
Thanks for listening!
【知识点】应用文写作;提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;日常活动
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己的日常生活。时态是一般现在时,首先引出介绍自己日常生活的话题;然后具体介绍自己的日常生活;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文结构清晰,文章整体采用了总分总的结构。开头点明主题,即要分享自己的日常生活;中间按照时间顺序依次介绍了从早晨起床到晚上睡觉各个时间段的活动;结尾总结自己的生活状态,层次分明,逻辑连贯。内容完整,涵盖了日常生活的多个方面,包括起床、吃早餐、学习、午餐、下午课程、课后活动、做家务、晚上娱乐和做作业以及睡觉等,全面地呈现了一天的日常安排,满足了题目要求。语言简洁明了,使用了简单易懂的词汇和句式,如"I usually...""I often...""I always..."等,清晰地表达了自己的日常行为习惯,便于读者理解。
1 / 1吉林省长春市榆树市第二实验中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、Ⅰ. 从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。(10分)
1.(2024七上·榆树期末)—Can I help you
—Yeah! I want ________ pizza and ________ egg.
A.a; a B.a; an C.an; an D./; /
2.(2024七上·榆树期末)—What is the ________ of the doll
—It's 50 yuan.
A.kind B.price C.number D.height
3.(2024七上·榆树期末)—What do you like to do at weekends
—I enjoy ________ in the library.
A.reading B.read C.to read D.to reading
4.(2024七上·榆树期末)It's already dark outside. So you can ________ for the night.
A.raise B.wear C.count D.stay
5.(2024七上·榆树期末)—Lucy, it's 10:00 p.m. It's time to ________.
—OK, Mum. Good night!
A.have dinner B.watch a film C.get dressed D.go to bed
6.(2024七上·榆树期末)—Can you play tennis
—________. But I can play ping-pong.
A.Yes, I can B.Yes, I do C.No, I can't D.No, I don't
7.(2024七上·榆树期末)I think history is ________. I don't like it.
A.exciting B.excellent C.magic D.boring
8.(2024七上·榆树期末)All of us like pandas very much ________ they are very cute.
A.because B.so C.but D.or
9.(2024七上·榆树期末)—________ basketball is this
—It's David's. He likes sport.
A.Whose B.Where C.Which D.Who
10.(2024七上·榆树期末)—________ you Helen
—No, I ________ Jane.
A.Are; is B.Are; am C.Is; am D.Is; are
二、Ⅱ. 完形填空。(15分)
(2024七上·榆树期末)It's Saturday afternoon. Sam and his 11. Jim are at home.
"Jim, tomorrow (明天) is Mum's birthday. 12. can we give her " Sam asks.
"Well, let me 13. it. Hmm… What about a watch Mum can know the 14. with it," Jim says.
"That's great. How 15. is it " Sam asks.
"About $30, but I'm not 16. ," Jim says.
"Oh, we don't 17. so much money," Sam says.
"I have an idea. We can buy her a computer game and she can play it when she is not 18. ," Jim says.
"I don't think it's a good idea. It is your favourite, 19. Mum doesn't like it at all," Sam says. "Hmm… Can I give my blue bag to 20. "
"Oh, no, no, no. Yours is old. And she doesn't like the 21. . She likes pink best," Jim says.
"Well, Mum makes meals for us every day. Tomorrow, let's make a big 22. for her!" Sam says.
"Good 23. !" Jim says.
The next morning, when the mother comes to the kitchen (厨房), she 24. two eggs and some noodles on the table. She is very 25. because she gets the best birthday gift.
11.A.brother B.sister C.classmate D.friend
12.A.Who B.What C.When D.Where
13.A.look at B.get up C.think about D.listen to
14.A.reason B.future C.price D.time
15.A.often B.much C.far D.long
16.A.right B.clever C.sure D.cute
17.A.like B.have C.need D.want
18.A.fine B.sad C.old D.busy
19.A.but B.and C.so D.or
20.A.you B.him C.her D.me
21.A.number B.date C.picture D.colour
22.A.cake B.breakfast C.lunch D.dinner
23.A.job B.kid C.idea D.example
24.A.sees B.takes C.buys D.sells
25.A.kind B.angry C.beautiful D.happy
三、(A)
(2024七上·榆树期末)
http:// www.
Tony 9/15/24 8:46 PM My name is Tony and I'm from New York. My best friend is in my class, so we can see each other every day. I like him because he always helps the others.
Linda 9/15/24 7:20 PM I'm Linda and I'm from London. My best friend lives in Cambridge, so we don't meet often. But we both like the same thing—that is singing.
David 9/16/24 5:25 PM I'm David and I'm from Sydney. My best friend is Mike. We go to the same basketball club every weekend. He often comes to my house and helps me with my Chinese.
Lingling 9/16/24 4:53 PM My name is Lingling and I'm from Shanghai. My best friends are John and Ann. They live near my house. We are in the same class and we all like reading.
根据以上内容,选择最佳答案。
26.Where does Tony come from
A.New York. B.London. C.Sydney. D.Shanghai.
27.What do Linda and her best friend both like
A.Making cards. B.Singing.
C.Playing basketball. D.Reading.
28.What can we learn about David and his best friend
A.They are in the same school. B.They are in the same class.
C.They are in the same office. D.They are in the same club.
29.How many best friends does Lingling have
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
30.Where is the passage probably (可能) from
A.A website (网站). B.A notice.
C.A storybook. D.A news report.
四、(B)
(2024七上·榆树期末)I'm Wendy. There is a big library in our school. I like reading books there with my classmates.
There are three floors (层) in the library. On the first floor, there are five reading rooms. Many books are there. And all the books are in good order, so it is easy to find them. On the second floor, there are three computer rooms. The computers there are new. We can search for (搜索) a lot of information on them. On the third floor, there is a big meeting room and four reading rooms. We often share our reading experience (经验) in the meeting room. And we can read many kinds of books in reading rooms. The library is open from 9:00 a.m. to 6:00 p.m. on weekdays (工作日) and from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. on weekends.
Our school library is a good place to read and study. I love our school library.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.What is the best Chinese for the underlined words (划线单词) "in good order" in Paragraph 2
A.井然有序 B.琳琅满目 C.杂乱无章 D.数不胜数
32.What can students do in the computer rooms according to the passage
A.Watch films. B.Read books.
C.Search for information. D.Listen to music.
33.If (如果) Rose wants to go to the library at the weekend, when can she go
A.At 9:00 a.m. B.At 11:00 a.m.
C.At 5:00 p.m. D.At 6:00 p.m.
34.Which is right about the rooms on every floor
a. five reading rooms b. three computer rooms c. a meeting room and four reading rooms
A.The first floor—a; The second floor—c; The third floor—b
B.The first floor—a; The second floor—b; The third floor—c
C.The first floor—b; The second floor—a; The third floor—c
D.The first floor—b; The second floor—c; The third floor—a
35.What is the passage mainly (主要地) about
A.Wendy's school reading rooms. B.Wendy's school life.
C.Wendy's reading ways. D.Wendy's school library.
五、(C)
(2024七上·榆树期末)Everyone likes to get gifts from others. I like it too. But do you know what gifts can do in our life
First, gifts can make us happy. We get gifts from our family or friends, and they all show us their love. Every time we see those gifts, we always think of the scenes (场景) of getting them.
Second, getting gifts can make us think of special or important days in our life, such as birthdays or other special festivals (节日).
Third, gifts can also let us learn to be grateful (感激的). When we get gifts, we always know others' love and then show our thanks to them.
In a word, gifts are important in our life. As people often say, "Sending goose feathers from thousands of miles, with light gifts and heavy affection." Never think about whether (是否) a gift is big or small. We just need to know gifts can make us happy, make us think of special days, and teach us to be grateful.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.Does the writer like to get gifts from others
A.Yes, he does. B.No, he doesn't.
C.No, he isn't. D.We don't know.
37.What can we do to help people think of the special days
A.Make gifts with them. B.Give them gifts.
C.Get gifts from them. D.Do homework.
38.How many things can gifts do according to the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
39.What is the best Chinese for the underlined sentence (划线的句子) in Paragraph 5
A.千里送鹅毛,礼轻情意重 B.有朋自远方来,不亦乐乎
C.饮水思源,不忘师恩 D.滴水之恩,涌泉相报
40.What is the structure (结构) of the passage (①= Paragraph 1, …)
A. B. C. D.
六、(D)
(2024七上·榆树期末)I'm Bill. I have four good friends. They are Jenny, Victor, Cindy and Lily. We are in the same class. Jenny swims well and she wants to join the swimming club. Then she can swim at the weekend. Victor wants to join the art club because he likes drawing. Cindy is good at singing. So she wants to join the music club. She wants to be a musician in the future. Lily also wants to join the music club because she plays the violin very well. I like basketball and football. I can join the sports club.
根据短文内容,判断句子正 (T)、误 (F)。
41.Bill and his four good friends are in the same class.
42.Jenny wants to join the swimming club and can swim every day.
43.Victor wants to join the sports club because he likes basketball.
44.Cindy is good at singing and she wants to join the music club.
45.Lily plays the violin very well.
七、(E)
(2024七上·榆树期末)Today is 28th March. It's my friend Gina's birthday. 46.   They are Lucy, Frank and me. She invites us to go to her birthday party. So we want to buy some good things for her.
Lucy knows Gina likes playing ping-pong very much. 47.   Frank thinks Gina likes chocolate, so he buys some chocolate. 48.   She likes hats and her favourite colour is pink. I'm sure she will like the hat.
At 6:00 p. m., we go to Gina's birthday party. 49.   She thanks us for the good things to her. She likes them very much. We have a big dinner at her home. 50.   We all have a good time at the party.
阅读短文,把A—E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A. And we say "Happy birthday!" to her.
B. Gina has three good friends.
C. As for me, I buy a pink hat for her.
D. After we get there, we give our gifts to her.
E. So she buys two ping-pong bats for Gina.
八、(F)
(2024七上·榆树期末)I'm Antonio. I'm a boy. There's my mom, my dad, my sister and me in my family. We all love tennis. My sister can play tennis and she's only four years old!
On school days I get up at 5:30 a. m. and get dressed in my tennis clothes. I have a big breakfast, usually a glass of milk, an egg, rice and lots of fruits. And then my mom and I go to the sports centre together. She works there. I play tennis for an hour before school. After tennis, I have a shower and get dressed in my school uniform (校服). I meet my friends at 8:20 a. m. and we walk to school together. School starts at 9:00 a. m.
After school, I go to the sports centre again. I have a tennis lesson at 4:10 p. m. with my mom. She's my tennis teacher. The lesson finishes at 5:00. Then we go home. My dad gets home at 6:00 p. m. We have dinner together at 6:30 p. m. and then I do my homework. I go to bed early.
根据短文内容,回答下列问题。
51.How many people are there in Antonio's family
   
52.Does Antonio play tennis before school
   
53.Who does Antonio go to school with
   
54.What time does Antonio's father get home from work
   
55.How long does Antonio play tennis on school days
   
九、语言运用(共10分)
(2024七上·榆树期末)阅读下面短文,在空白处填入恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
Hi, my name is Dave. I'm 14 years old. My birthday is on December the 56.   (twelve).
I have 57.   birthday party every year. Today I have my fourteenth birthday party. I get some gifts at the party. They are very good and I really like 58.   (they). This green trousers are from my mother. Green is 59.   (I) favourite colour. My mother buys me a pair of green 60.   (shoe) too. My father 61.   (buy) some books about history for me 62.   I like history best. I think these books are very 63.   (interest). My grandparents know I like 64.   (play) volleyball, so they buy me a volleyball. I can play it with my friends after class. I 65.   very happy today.
十、书面表达(共20分)
66.(2024七上·榆树期末)假如你是小明,请根据以下内容写一封邀请函,邀请你朋友Mark来参加你的生日聚会。
提示如下:
When: This Sunday Where: At home How: ① sing a song; ② eat birthday noodles; ③ make a wish
写作要求:
1.不少于20词;
2.语句通顺,句意连贯;
3.必须包含提示内容,可适当发挥。
Dear Mark,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Xiao Ming
67.(2024七上·榆树期末)英语老师布置了一项课前作业:向同学们介绍自己的日常生活。请你根据以下提示,完成此项作业。
写作要求:
(1) 语言流畅,层次清晰,内容可以适当发挥;
(2) 词数不少于50词,已给出部分不计入总词数;
(3) 书写规范,卷面整洁;
(4) 文中不能出现考生姓名和学校名称。
Dear teacher and classmates,
It's my honour (荣幸) to share my daily life with you. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank for listening!
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】不定冠词a,an的用法比较
【解析】【分析】句意:——我能帮你吗?——是的!我想要一个披萨和一个鸡蛋。根据"I want...pizza and...egg."可知,两个空格都表示泛指,pizza是以辅音音素开头,应用a;egg是以元音音素开头,应用an。故选B。
【点评】考查冠词辨析,首先识记a/an区别,然后根据关键词pizza和egg确定冠词。
2.【答案】B
【知识点】可数名词;不可数名词
【解析】【分析】句意:——这个玩偶的价格是多少?——是50元。kind种类;price价格;number数字;height高度。根据"It's 50 yuan"可知,是在询问价格。故选B。
【点评】考查名词辨析,首先理解名词词义,然后根据答语It's 50 yuan确定名词,理解句意。
3.【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:——周末你喜欢做什么?——我喜欢在图书馆阅读。根据"I enjoy...in the library."可知,enjoy doing sth.喜欢做某事,所以该空应用动名词形式reading。故选A。
【点评】考查固定搭配enjoy doing sth.,理解句意。
4.【答案】D
【知识点】及物动词;不及物动词
【解析】【分析】句意:外面天已经黑了。这样你就可以留下来过夜了。raise增加;wear穿;count计算;stay留下。根据"It's already dark outside. So you can …for the night."可知,天色已晚,应该留下来过夜。故选D。
【点评】考查动词辨析,首先理解单词词义,然后根据关键词句It's already dark outside.确定动词,理解句意。
5.【答案】D
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:—— Lucy,晚上10点了,到睡觉的时间了。——好的,妈妈。晚安。have dinner吃晚餐;watch a film看电影;get dressed穿衣服;go to bed去睡觉。根据"Good night!"可知,说晚安表明到睡觉的时间了。故选D。
【点评】考查短语辨析,首先理解短语意思,然后根据关键词句Good night!确定短语,理解句意。
6.【答案】C
【知识点】一般疑问句
【解析】【分析】句意:——你会打网球吗?——不,我不会。但是我会打乒乓球。根据"Can you play tennis "及答语"But I can play ping-pong."可知,此处应用否定的回答,排除选项AB;此处用can来提问,应用No, I can't来回答。故选C。
【点评】考查一般疑问句,首先理解选项区别,然后根据问句确定答语。
7.【答案】D
【知识点】简单形容词
【解析】【分析】句意:我认为历史是无聊的。我不喜欢它。exciting令人兴奋的;excellent优秀的;magic神奇的;boring无聊的。根据"I don't like it"提示可知,因为无聊所以不喜欢。故选D。
【点评】考查形容词辨析,首先理解形容词词义,然后根据关键词句I don't like it确定答案,理解句意。
8.【答案】A
【知识点】because引导的原因状语从句
【解析】【分析】句意:我们都很喜欢熊猫,因为它们非常可爱。because因为;so因此;but但是;or或者。根据"All of us like pandas very much …they are very cute."可知,前后为因果关系,且前为果后为因,应用because引导原因状语从句。故选A。
【点评】考查连词辨析,首先理解连词词义,然后根据前后句句意确定答案。
9.【答案】A
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——这是谁的篮球?——是David的,他喜欢运动。Whose谁的;Where哪里;Which哪个;Who谁。根据答句"It's David's."可知,问句应是问篮球是谁的,用whose提问,句首首字母大写。故选A。
【点评】考查特殊疑问句,首先理解疑问词区别,然后根据答语It's David's.确定疑问词,理解句意。
10.【答案】B
【知识点】系动词be;其他语法一致形式
【解析】【分析】句意:——你是Helen吗?——不,我是Jane。am是,主语第一人称;are是,主语是第二人称或复数形式;is是,主语是第三人称。根据"...you Helen "和"I...Jane."可知,第一个空的主语是you,第二人称,应用are,句首首字母大写。第二个空的主语是I,第一人称,用am。故选B。
【点评】考查be动词,首先理解am、is和are区别,然后根据主语确定。
【答案】11.A;12.B;13.C;14.D;15.B;16.C;17.B;18.D;19.A;20.C;21.D;22.B;23.C;24.A;25.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍了两兄弟为母亲的生日准备礼物的故事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:周六下午,Sam和他的哥哥Jim在家里。brother哥哥;sister姐妹;classmate同学;friend朋友。根据下文"Jim, tomorrow (明天) is Mum's birthday."可知,他们两个是兄弟。故选A。
12.句意:我们能给她什么?Who谁;What什么;When何时;Where哪里。根据"…can we give her"可知,是给她什么礼物。故选B。
13.句意:让我想想。look at看;get up起床;think about考虑;listen to听。根据后文"What about a watch"可知,是思考一下送什么礼物。故选C。
14.句意:妈妈可以用它来看时间。reason理由;future未来;price价格;time时间。根据上句"What about a watch"可知,手表可以用来看时间。故选D。
15.句意:它多少钱?often时常;much多达;far远;long长。根据下文"About $30"可知,此处询问价格用how much。故选B。
16.句意:大约30美元,但我不确定。right好的;clever聪明的;sure确定的;cute可爱的。根据"About $30, but I'm not…"可知,此处是指Jim不确定具体的价格是多少。故选C。
17.句意:哦,我们没有那么多钱。like喜欢;have有;need需要;want想要。根据"we don't…so much money,"可知,是没有那么多钱。故选B。
18.句意:我们可以给她买个电脑游戏,她有空时可以玩。fine好的;sad悲伤的;old老的;busy忙碌的。根据"We can buy her a computer game and she can play it when she is not…,"可知,当她不忙的时候可以玩。故选D。
19.句意:那是你最喜欢的,但妈妈一点也不喜欢。but但是;and和;so所以;or或。根据"It is your favourite,…Mum doesn't like it at all"可知,前后是转折关系,用but连接。故选A。
20.句意:我能把我的蓝色包给她吗?you你;him他;her她;me我。根据"Can I give my blue bag to… "可知,此处指给妈妈,用代词her。故选C。
21.句意:而且她不喜欢那个颜色。number数字;date日期;picture图片;colour颜色。根据"She likes pink best"可知,妈妈喜欢粉色,不喜欢蓝色。故选D。
22.句意:明天,让我们为她做一顿丰盛的早餐!cake蛋糕;breakfast早餐;lunch午餐;dinner晚餐。根据"Tomorrow, let's make a big…for her!"及下文"The next morning"可知,是做早餐。故选B。
23.句意:好主意!job工作;kid孩子;idea主意;example例子。根据"Tomorrow, let's make a big…for her!"可知,为妈妈做早餐是一个好主意。故选C。
24.句意:第二天早上,当妈妈来到厨房时,她看到桌子上有两个鸡蛋和一些蔬菜沙拉。sees看到;takes拿;buys买;sells卖。根据"she…two eggs and some noodles on the table."可知,是看到桌子上有两个鸡蛋和一些蔬菜沙拉。故选A。
25.句意:她非常高兴,因为她得到了最好的生日礼物。kind善良的;angry生气的;beautiful美丽的;happy快乐的。根据"She is very…because she gets the best birthday gift."可知,妈妈收到儿子的礼物应该很开心。故选D。
【答案】26.A
27.B
28.D
29.B
30.A
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。四个人在网上的留言,分别介绍了自己最好的朋友的一些信息。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,最终确定正确答案。
26.细节理解题。根据"My name is Tony and I'm from New York."可知,Tony来自纽约。故选A。
27.细节理解题。根据"But we both like the same thing—that is singing."可知,Linda和她的好朋友都喜欢唱歌。故选B。
28.细节理解题。根据"We go to the same basketball club every weekend."可知,David和他的好朋友在同一个篮球俱乐部。故选D。
29.细节理解题。根据"My best friends are John and Ann."可知,Lingling有两个最好的朋友。故选B。
30.推理判断题。根据"http:// www."可知,这篇文章来自一个网站。故选A。
【答案】31.A
32.C
33.B
34.B
35.D
【知识点】说明文;学校生活;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了作者学校的图书馆。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中找到重点语句,理解句意,最终确定正确选项。
31.词句猜测题。根据"And all the books are in good order, so it is easy to find them."可知,此处表示所有的书都井然有序,很容易找到它们。可以推测划线单词意为"井然有序"。故选A。
32.细节理解题。根据"We can search for (搜索) a lot of information on them."可知,我们可以在电脑上搜索很多信息。故选C。
33.细节理解题。根据"The library is open from 9:00 a.m. to 6:00 p.m. on weekdays (工作日) and from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. on weekends."可知,图书馆的开放时间为工作日上午9点至下午6点,周末上午10点至下午4点,如果罗斯周末想去图书馆,那么她得在上午10点至下午4点之间去。故选B。
34.细节理解题。根据"On the first floor, there are five reading rooms." "On the second floor, there are three computer rooms." "On the third floor, there is a big meeting room and four reading rooms."可知,图书馆一楼有五个阅览室,二楼有三个电脑房,三楼有一个大会议室和四个阅览室。故选B。
35.文章大意题。通读全文可知,本文主要介绍了作者学校的图书馆。故选D。
【答案】36.A
37.B
38.C
39.A
40.D
【知识点】科普类;说明文;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文主要介绍了礼物的一些作用。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
36.细节理解题。根据"Everyone likes to get gifts from others. I like it too."可知,作者也喜欢收到礼物。故选A。
37.细节理解题。根据"Second, getting gifts can make us think of special or important days in our life, such as birthdays or other special festivals (节日)."可知,送给人们礼物会帮助人们想起特殊的日子。故选B。
38.细节理解题。根据"First, gifts can make us happy." "Second, getting gifts can make us think of special or important days in our life" "Third, gifts can also let us learn to be grateful (感激的)."可知,文章中提到礼物可以有三种作用。故选C。
39.词义猜测题。根据"Never think about whether (是否) a gift is big or small."可知,此句是说礼物不管大小,重要的是情意。故选A。
40.文章结构题。通读全文可知,文章第一段提出问题,引出主题;第二至四段具体介绍礼物的作用;最后一段进行总结,为总分总结构。故选D。
【答案】41.T
42.F
43.F
44.T
45.T
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解
【解析】【分析】本文主要介绍了作者及其四个朋友的爱好。
【点评】考查阅读理解,首先读懂每个题目,然后从文中抓住关键词句,理解句意,确定答案。
41.细节理解题。根据"I'm Bill. I have four good friends. They are Jenny, Victor, Cindy and Lily. We are in the same class."可知,Bill和他的四个好朋友在同一个班级,句子表述正确。故填T。
42.细节理解题。根据"Jenny swims well and she wants to join the swimming club. Then she can swim at the weekend."可知,Jenny想加入游泳俱乐部,并在周末游泳,而不是每天都游泳,句子表述错误。故填F。
43.细节理解题。根据"Victor wants to join the art club because he likes drawing."可知,Victor想加入艺术俱乐部,因为他喜欢画画,而不是体育俱乐部,句子表述错误。故填F。
44.细节理解题。根据"Cindy is good at singing. So she wants to join the music club."可知,Cindy擅长唱歌,想加入音乐俱乐部,句子表述正确。故填T。
45.细节理解题。根据"Lily also wants to join the music club because she plays the violin very well."可知,Lily小提琴拉得很好,句子表述正确。故填T。
【答案】46.B;47.E;48.C;49.D;50.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了作者和朋友们一起为吉娜庆祝生日的经历。
A.And we say "Happy birthday!" to her.我们对她说"生日快乐!"。
B.Gina has three good friends. 吉娜有三个好朋友。
C.As for me, I buy a pink hat for her.至于我,我给她买了一顶粉红色的帽子。
D.After we get there, we give our gifts to her.到了那里,我们把礼物送给她。
E.So she buys two ping-pong bats for Gina.所以她给吉娜买了两个乒乓球拍。
【点评】考查阅读还原,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案,最后仔细检查。
46.根据"They are Lucy, Frank and me."可知,此处介绍吉娜的好朋友。选项B"吉娜有三个好朋友。"符合语境。故选B。
47.根据"Lucy knows Gina likes playing ping-pong very much."可知,此处与乒乓球有关,选项E"所以她给吉娜买了两个乒乓球拍。"符合语境。故选E。
48.根据"She likes skirts and her favourite colour is purple. I'm sure she will like the skirt."可知,作者给Gina买的生日礼物是紫色的裙子。选项C"至于我,我给她买了一件紫色短裙。"符合语境。故选C。
49.根据"She thanks us for the good things to her."可知,此处表示"我们"把礼物送给她。选项D"当我们到达时,我们把礼物送给她。"符合语境。故选D。
50.根据"At 6:00 p.m., we go to Gina's birthday party...We have a big dinner at her home...We all have a good time at the party."可知,此处应是介绍生日聚会上的活动,选项A"我们对她说‘生日快乐'"符合语境。故选A。
【答案】51.Four.
52.Yes.
53.His friends.
54.At 6:00 p.m.
55.One hour.
【知识点】记叙文;人物传记;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章描述了作者的家庭成员、日常生活习惯、对网球的热爱以及上下学和课后活动的情况。
【点评】考查阅读表达,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案。
51.根据"There's my mom, my dad, my sister and me in my family."可知,Antonio家有四个人:妈妈、爸爸、姐姐和Antonio自己。故填Four.
52.根据"I play tennis for an hour before school."可知,Antonio在上学前打网球。故填Yes.
53.根据"I meet my friends at 8:20 a.m. and we walk to school together."可知,Antonio会和朋友们一起走到学校。故填His friends.
54.根据"My dad gets home at 6:00 p.m."可知,Antonio的爸爸下午六点钟下班回家。故填At 6:00 p.m.
55.根据"I play tennis for an hour before school."可知,Antonio会在上学前打一个小时的网球。故填One hour.
【答案】56.twelfth;57.a;58.them;59.my;60.shoes;61.buys;62.because;63.interesting;64.playing;65.am
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了戴夫14岁生日时收到的不同的礼物,他非常高兴。
【点评】考查语法填空,首先读懂文章,然后理解所给单词的词义及词性,最后结合语法确定单词正确形式。
56.句意:我的生日在十二月十二日。根据"My birthday is on December the..."可知,此处表示具体日期,应用序数词,twelve"十二"。故填twelfth。
57.句意:我每年举行生日聚会。根据"I have...birthday party every year."可知,空格处表泛指用不定冠词,birthday是辅音音素开头,用a。故填a。
58.句意:它们很好,我真的很喜欢它们。根据"I really like..."可知,该空在动词后应用人称代词宾格形式,they"它们"。故填them。
59.句意:绿色是我最喜欢的颜色。根据"Green is... favourite colour."可知,此处修饰名词colour,故应用形容词性物主代词my"我的"。故填my。
60.句意:我妈妈也给我买了一双绿色的鞋子。根据"My mother buys me a pair of green... too"可知,是一双绿色的鞋,应用名词的复数形式shoes"鞋子"。故填shoes。
61.句意:我爸爸给我买了一些关于历史方面的书,因为我最喜欢历史。根据"My father... some books about history for me"可知,句子为一般现在时,由于句子主语My father为第三人称单数形式,故动词应用三单形式buys"买"。故填buys。
62.句意:我爸爸给我买了一些关于历史方面的书,因为我最喜欢历史。根据"My father buys some books about history for me....I like history best."可知,前后是因果关系,前果后因,用because连接。故填because。
63.句意:我认为这些书很有趣。根据"I like history best. I think these books are very..."可知,空格处应用形容词作表语,interesting"有趣的"。故填interesting。
64.句意:我祖父母知道我喜欢打排球,所以他们给我买了一个排球。根据"My grandparents know I like...volleyball"可知,like doing sth"喜欢做某事",应用动名词形式playing"打"。故填playing。
65.句意:我今天很开心。根据"I...very happy today."可知,句子为一般现在时,由于主语是"I",所以be动词应用am"是"。故填am。
66.【答案】例文:
Dear Mark,
I'm Xiaoming. I'm going to have a birthday party this Sunday at home. I sincerely invite you to come. We will sing a song together, have birthday noodles and make a wish. I'm looking forward to seeing you.
Yours,
Xiao Ming
【知识点】应用文写作;提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时;日常活动
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍邀请朋友来参加生日聚会。时态是一般将来时和一般现在时,首先介绍举办生日聚会的时间和地点;然后介绍庆祝生日聚会的方式;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文格式规范,这封邀请函严格遵循了书信的格式,开头有称呼Dear Mark,结尾有署名Yours, Xiao Ming,中间正文部分清晰明了地传达了邀请信息,整体结构完整。内容完整,明确包含了邀请函所需的关键信息。时间上,清晰指出是this Sunday;地点是at home;活动内容方面,依次说明了会一起唱歌、吃生日面条以及许愿,满足了题目中关于活动提示的要求。语言简洁,使用了简单直接的语言,如I'm going to have a birthday party.I sincerely invite you to come.等,表意清晰,易于理解,符合邀请函简洁明了的特点。
67.【答案】例文
Dear teacher and classmates,
It's my honor to share my daily life with you.
I usually get up at 6:00 in the morning and have breakfast at seven. I study at eight o'clock. I often have lunch at twelve. I usually have rice, vegetables and some meat for lunch. I have a history or geography class in the afternoon. I always play sports or play chess after class. Then I do my housework. I usually listen to music for half an hour in the evening. Then I do my homework for an hour. I always go to bed at nine. My life is very busy but also very happy.
Thanks for listening!
【知识点】应用文写作;提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;日常活动
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己的日常生活。时态是一般现在时,首先引出介绍自己日常生活的话题;然后具体介绍自己的日常生活;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文结构清晰,文章整体采用了总分总的结构。开头点明主题,即要分享自己的日常生活;中间按照时间顺序依次介绍了从早晨起床到晚上睡觉各个时间段的活动;结尾总结自己的生活状态,层次分明,逻辑连贯。内容完整,涵盖了日常生活的多个方面,包括起床、吃早餐、学习、午餐、下午课程、课后活动、做家务、晚上娱乐和做作业以及睡觉等,全面地呈现了一天的日常安排,满足了题目要求。语言简洁明了,使用了简单易懂的词汇和句式,如"I usually...""I often...""I always..."等,清晰地表达了自己的日常行为习惯,便于读者理解。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表