【精品解析】天津市第十一中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】天津市第十一中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题

资源简介

天津市第十一中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题
1.(2024八上·和平期末)There is__________ university in __________ north of China. It is called Tsinghua University.
A.an; the B.a; the C.a; / D.an; /
【答案】B
【知识点】表示一类人或物中任何一个;用于某些习惯用语中
【解析】【分析】句意:中国北方有一所大学。它叫清华大学。第一空表示泛指,且university是以辅音音素开头的,所以第一空填an。第二空是固定词组,in the north of"在……的北部",故选B。
【点评】考查冠词辨析,首先识记a/an/the区别,然后根据关键词university确定冠词,识记固定搭配in the north of。
2.(2024八上·和平期末)Sometimes cars ________ round the corner and do not stop. They may hit you.
A.cause B.appear C.accept D.hide
【答案】B
【知识点】及物动词;不及物动词
【解析】【分析】句意:有时车辆在角落周围出现,并且不停车。它们可能会撞到你。cause导致;appear出现;accept接受;hide躲藏,隐藏;根据"They may hit you."可推知,此处表达的是:车辆有时候会出现在角落周围,并且不停车。所以,它们才有可能撞到你,appear符合题意。故选B。
【点评】考查动词辨析,首先理解动词词义,然后根据关键词句They may hit you.确定动词,理解句意。
3.(2024八上·和平期末)There will be an ________ in noise when the new airports open.
A.increase B.accident C.umbrella D.earthquake
【答案】A
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:当新机场开放时,噪音会增加。increase增加;accident事故;umbrella雨伞;earthquake地震。根据"in noise when the new airports open"可知有新机场时,会增加噪音。故选A。
【点评】考查名词辨析,首先理解名词词义,然后根据关键词句in noise when the new airports open确定答案,理解句意。
4.(2024八上·和平期末)My aunt arrived while we ________ dinner at home.
A.are having B.were having C.was having D.will have
【答案】B
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:我们在家吃晚饭时,我姑妈来了。根据"arrived"可知,此处应用过去的某种时态,表示"正在吃晚饭时,我姑妈到了",应用过去进行时,故选B。
【点评】考查过去进行时,首先理解选项区别,然后识记while引导的时间状语从句,理解过去进行时的结构。
5.(2024八上·和平期末)The woman ________ two pairs of shoes to try on.
A.showed me B.showed for me C.showed to D.showed to me
【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:这个女人给我拿了两双鞋让我试穿。show sb. sth.或show sth. to sb.给某人出示某物。show是及物动词,后面直接跟某人或某物作宾语。故选A。
【点评】考查固定搭配show sb. sth.或show sth. to sb.,理解句意。
6.(2024八上·和平期末)—Is that Mr. Black in the playground
—It _________ be Mr. Black. He's teaching English in the classroom.
A.mustn't B.can't C.may not D.needn't
【答案】B
【知识点】can, could表示可能性
【解析】【分析】句意:——操场上的那位是布莱克先生吗 ——不可能是布莱克先生。他正在教室里教英语。mustn't不许;can't不能;may not可能不;needn't不必。根据"He's teaching English in the classroom" 可知操场那个人一定不是布莱克先生,表示否定推测用can't be,意为"不可能是"。故选B。
【点评】考查情态动词,首先理解情态动词词义,然后根据关键词句He's teaching English in the classroom确定情态动词,理解句意。
7.(2024八上·和平期末)Don't forget _________ the windows before you leave.
A.to close B.closing C.closed D.closes
【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:离开前别忘了关上窗户。forget to do sth."忘记去做某事";forget doing sth."忘记做过某事"。此处指离开前别忘了关上窗户,使用不定式。故选A。
【点评】考查短语辨析,首先识记固定搭配forget to do sth.和forget doing sth.,然后根据句意确定答案。
8.(2024八上·和平期末)I didn't like the weather in the mountain. It changed ________ and started to rain.
A.especially B.suddenly C.bravely D.loudly
【答案】B
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:我不喜欢山里的天气。天气突然变了,开始下雨了。especially尤其;suddenly突然;bravely勇敢地;loudly大声地。根据"and started to rain."可知山里的天气突然就变了,故选B。
【点评】考查副词辨析,首先理解副词词义,然后根据前后句句意确定副词。
9.(2024八上·和平期末)I got up early this morning __________ I could catch the early bus.
A.because B.so that C.as soon as D.although
【答案】B
【知识点】so that引导目的状语从句
【解析】【分析】句意:我今天早上起得很早,以便能赶上早班车。because因为;so that以便于;as soon as一…就…;although尽管。根据"I got up early this morning…I could catch the early bus."可知,起床早的目的是为了赶上早班车。故选B。
【点评】考查so that引导的目的状语从句,理解句意。
10.(2024八上·和平期末)Maria has trouble ________ the job and is still staying at home.
A.find B.to find C.finding D.finds
【答案】C
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:Maria找工作有困难,还待在家。动词短语have trouble doing sth.表示"做某事有困难"。故选C。
【点评】考查固定搭配have trouble doing sth.,理解句意。
11.(2024八上·和平期末)—Could you tell me more about Chinese ________, Mr Li
—Sure. For example, you'd better not ________ your hair cut during the Spring Festival month.
A.traditions; have B.services; to have
C.symbols; having D.areas; had
【答案】A
【知识点】规则变化的可数名词复数;固定搭配
【解析】【分析】句意:——李先生,你能多告诉我一些中国的传统吗?——当然。例如,你最好不要在正月剪头发。traditions传统;services服务;symbols象征;areas区域。根据"your hair cut during the Spring Festival month"可知,正月不剪头是传统习俗;情态动词had better"最好"后接动词原形。故选A。
【点评】考查名词辨析和情态动词,首先理解选项意思,然后根据关键词句your hair cut during the Spring Festival month确定名词,识记固定搭配had better not do sth.,理解句意。
12.(2024八上·和平期末)—Which of the two magazines will you buy
—I will take ________. They are useful to me.
A.neither B.both C.none D.all
【答案】B
【知识点】不定代词all / both;不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:——你将买两种杂志中的哪一个?——我都买,它们对我都很有用。neither两者都不……;both两者都……;none三者及以上都不……;all三者及以上都……。由答语"They are useful to me."可知,两本都会买下来,故选B。
【点评】考查代词辨析,首先理解代词区别,然后根据关键词句They are useful to me.确定答案,理解句意。
13.(2024八上·和平期末) ________ my cousin is very young, she can help with the housework.
A.But; / B.But; although C.Although; / D.Although; but
【答案】C
【知识点】although / though引导让步状语从句
【解析】【分析】句意:尽管我的表妹非常小,但是她能够帮忙做家务。根据"my cousin is very young"和"she can help with the housework"可知,这两个部分在语义上存在转折,前面的部分为让步状语,所以,应用Although引导从句"my cousin is very young",但要特别注意,前面用了Although引导,后面部分便不可以用but引导,因为后面为主句,不需用任何连词引导。故选C。
【点评】考查连词辨析,首先理解选项区别,然后根据前后句句意确定连词。
14.(2024八上·和平期末)—________ will the weather be like in Hainan in December
—It will ________ be warm.
A.How; probably B.What; may
C.How's; may D.What; probably
【答案】D
【知识点】程度副词;特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——12月份海南的天气怎么样?——可能会很暖和吧。How怎样;What什么;probably可能地;may可以。第一空,根据"will the weather be like "可知,like是介词,因此用what做like的宾语;第二空,前面有情态动词will,用副词probably修饰,作状语。故选D。
【点评】考查特殊疑问句和副词辨析,首先识记提问天气的特殊疑问句,然后根据句意确定副词。
15.(2024八上·和平期末)—What are you going to do this weekend, Judy
—________. Do you have any plans
A.Pretty good B.Never mind C.No idea D.Me neither
【答案】C
【知识点】询问意向
【解析】【分析】句意:——Judy,你这个周末计划做什么呀?——不知道。你有什么计划啊 Pretty good很好;Never mind没关系;No idea不知道;Me neither我也没有。根据"Do you have any plans "可知,她不知道周末干什么。故选C。
【点评】考查情景交际,首先理解选项区别,然后根据关键词句Do you have any plans 确定答案,理解句意。
(2024八上·和平期末) Almost all of us have problems in our lives. Sometimes it makes us so sad that we don't know what to do. Now I want to tell you one of my 16. . I was 13 years old back then. One day while I was running and laughing with my classmates on the playground, I 17. . It was so painful that I couldn't move. After my teacher sent me to hospital, the doctor said, "Your 18. are hurt. You have to have an operation." As soon as he finished his words, I 19. . At the same time, my teacher told me I had to ask for leave from school. In those days when I was in hospital, I 20. talked with anyone. I felt awful. Gradually I recovered(恢复), 21. I found two scars(伤疤)on my legs. How ugly they were! I didn't like 22. . When I got home, I didn't want to go anywhere with anyone. I was 23. that people would laugh at me. But my father tried to cheer me up. He said, "In the world everything is beautiful, and we should see it in different ways. Your friends understand your pain, so 24. will laugh at you." All of a sudden, I knew it wasn't so bad. I 25. it gradually and became outgoing again. Thanks to my father and the people who cared about me, I could face the trouble bravely and live actively.
16.A.problems B.ways C.suggestions D.plans
17.A.woke up B.fell away C.fell down D.shouted out
18.A.hands B.head C.feet D.legs
19.A.laughed B.cried C.jumped D.forgot
20.A.always B.nearly C.never D.suddenly
21.A.and B.so C.or D.but
22.A.them B.it C.you D.him
23.A.excited B.lucky C.afraid D.sorry
24.A.everybody B.nobody C.somebody D.anybody
25.A.refused B.accept C.understood D.found
【答案】16.A;17.C;18.D;19.B;20.C;21.D;22.A;23.C;24.B;25.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在年少时受伤后的内心困扰和成长经历,以及他的父亲的鼓励和帮助对他的影响。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:现在我想告诉你我的一个问题。problems问题;ways方式;suggestions建议;plans计划。根据"Almost all of us have problems in our lives."可知,几乎所有人的生活都会有问题,因此此处指的作者想告诉我们他生活中的一个问题。故选A。
17.句意:一天,当我在操场上和同学们一起跑步和欢笑时,我摔倒了。woke up醒来;fell away掉下来;fell down倒下;shouted out大叫。根据"It was so painful that I couldn't move."可知,它太痛了以至于我动弹不得,因此作者应该是摔倒了。故选C。
18.句意:你的腿受伤了。hands手;head头;feet脚;legs腿。根据"I found two scars on my legs."可知,我发现腿上有两个伤疤,因此作者应是腿受伤了。故选D。
19.句意:他一说完话,我就哭了。laughed笑;cried哭;jumped跳;forgot忘记。根据"You have to have an operation."可知,医生说必须做手术,因此作者听到必须做手术,应是哭了。故选B。
20.句意:在我住院的那些日子里,我从不未与任何人交谈。always总是;nearly几乎;never从不;suddenly突然。根据"I felt awful."可知,我感觉很糟糕,因此作者的反应是消极负面的,应是从不和任何人交流。故选C。
21.句意:渐渐地,我康复了,但我发现腿上有两个伤疤。and和;so因此;or否则;but但是。根据"Gradually I recovered(恢复), …I found two scars(伤疤)on my legs."可知,此处两句之间表示转折关系。故选D。
22.句意:我不喜欢它们。them他们;it它;you你;him他。根据"I found two scars on my legs. How ugly they were!"可知,我发现我腿上有两个伤疤,真难看!因此作者不喜欢腿上的两个伤疤,应为复数形式,动词后加宾格结构。故选A。
23.句意:我害怕人们会嘲笑我。excited兴奋的;lucky幸运的;afraid害怕的;sorry抱歉的。根据"When I got home, I didn't want to go anywhere with anyone."可知,当我回到家时,我不想和任何人一起去任何地方,因此作者不想跟任何人在一起,应是害怕别人嘲笑。故选C。
24.句意:你的朋友理解你的痛苦,所以没有人会嘲笑你。everybody每个人;nobody没有人;somebody某人;anybody任何人。根据"Your friends understand your pain, so…will laugh at you."可知,你的朋友们理解你的痛苦,因此没有人会嘲笑。故选B。
25.句意:我逐渐接受了它,并变得开朗起来。refused拒绝;accept接受;understood理解;found发现。根据"All of a sudden, I knew it wasn't so bad."可知,突然间,我知道情况没那么糟,因此作者应是逐渐接受了事实。故选B。
(2024八上·和平期末)On the first day of school, our professor introduced a special classmate, a little old lady to us.
"Hi, my classmates. I'm Rose, eighty-seven years old." We all laughed when hearing this.
"Of course you laugh!" She stopped for a while. "Why are you in college That's because you are at such a young age, But I'm here just because I am not young."
Over the course of the year, Rose became a model in the college. Everyone knew her and she easily made friends wherever she went. She loved to learn about anything that the young likes.
At the end of the school year, we invited Rose to speak at our dinner party. I'll never forget what she taught us.
"We do not stop learning because we are young; we grow old because we stop learning. So please be happy and stay young. You can find humor every day. There are so many people walking around who are dead because they don't even know it! There is a great difference between growing older and growing up.
At the year's end Rose finished the college subjects.
26.Rose is special in the class because of her________
A.idea B.name C.age D.job
27.What did Rose mainly do in the whole school year
A.She made many friends B.She did nothing at all.
C.She taught her students. D.She learnt a lot as others did.
28.What can we know from the passage
A.Rose had no friends in college.
B.Rose learnt everything helpful to find a job.
C.Rose finished the college subjects of the year.
D.Rose gave up her study in the college.
29.Which of the following best describes Rose
A.Careful and helpful. B.Active and happy.
C.Unhappy but smart. D.Strict but friendly.
30.What does Rose's story tell us
A.One is never too old to learn.
B.People should help each other
C.Having no friend is bad in our life.
D.The old can do everything
【答案】26.C
27.D
28.C
29.B
30.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文通过一个87岁的学生罗斯的故事告诉了我们人不是因为变老停止学习,而是因为停止学习而变老,所以我们要始终保持快乐,年轻有活力。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定答案。
26.推理判断题。根据文中"our professor introduced a special classmate, a little old lady to us."可知,罗斯女士特殊在她是一位87岁的老人却来上大学,故选C。
27.细节理解题。根据文中"She loved to learn about anything that the young likes."可知,她在上学这一年学习任何年轻人喜欢的事物,故选D。
28.细节理解题。根据文中"At the year's end Rose finished the college subjects."可知,"年底时,罗斯完成了大学课程",故选C。
29.推理判断题。根据文中"be happy and stay young"可知,罗斯女士始终保持开心、年轻有活力,故选B。
30.文章大意题。根据对文章的理解,可以知道罗斯的故事告诉我们人不是因为变老停止学习,而是因为停止学习而变老,所以要活到老学到老,故选A。
(2024八上·和平期末)As we know, global(全球的) warming has brought some serious problems. In recent years, strange weather appears often, from the very wet conditions to the hot, dry conditions. Global warming also makes glaciers(冰川) melt(融化) and it causes the sea level to rise. As a result, on a Pacific island, some people have to move to higher ground because the sea is rising.
TUVALU, a small country in the Pacific Ocean, has asked for help as it will be swallowed by the sea. By then, we can see only water, not the country. More seriously, Tuvalu is not the only place to face going down into the sea. Venice, a historic city in Italy, experts say that it will go down another 20-50 cm by 2050.
The world's glaciers are melting much faster than ever. For many islands and low-lying places, even small rises will cause serious problems. It means that millions of people will lose their homes. A scientist Patz says areas in greatest danger include southern and eastern Africa and some places along the Pacific and Indian oceans.
All of these are mainly caused by a lot of human pollution. We are warned that something should be done to avoid the serious problems brought by global warming. We should make less amount of heating gases(气体) sent off into the air. That may slow the melting of glacier.
Our Chinese government, with other countries in the world, is looking for new plans to deal with global warming. If the plans go ahead, and if they work, they could suggest a way to slow sea level rise. In fact, everyone can play a part in protecting the earth. It's time for us to take action now.
31.Why do people on a Pacific island have to move to higher ground
A.Because of the sea rising. B.Because of strange weather.
C.Because of the hot conditions. D.Because of the dry conditions.
32.What does the underlined word "swallowed" probably mean
A.Raised. B.Covered. C.Caused. D.Warned.
33.Why does the writer use TUVALU and Venice as examples
A.To explain how the sea level rises.
B.To tell us they are small countries.
C.To show the result of global warming.
D.To warn people to move to higher ground.
34.What does the writer advise us to do in the passage
A.Make some rules. B.Look for new plans.
C.Protect the earth. D.Help the government.
35.Which is the best title for the passage
A.Find Ways to Stop Sea Rising
B.Be Brave to Face Serious Problems
C.Go Ahead No Matter What Happened
D.Take Action to Deal with Global Warming
【答案】31.A
32.B
33.C
34.C
35.D
【知识点】说明文;环保意识与环保行为;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍全球气候变暖造成海平面上升,一些地方面临被水淹没的危险,还介绍了造成这一问题的原因,号召人们保护地球。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
31.细节理解题。根据"Global warming also makes glaciers(冰川) melt(融化) and it causes the sea level to rise."可知,全球变暖也使冰川融化,导致海平面上升。故选A。
32.词义猜测题。分析"TUVALU, a small country in the Pacific Ocean, has asked for help as it will be swallowed by the sea. By then, we can see only water, not the country. "可知,图瓦卢是太平洋上的一个小国,以后只能看到水,看不到国家。所以会被水吞没,swallowed的意思与"Covered"同义,故选B。
33.推理判断题。分析两个受影响的地方的例子可知,作者是为了说明全球变暖的结果,故选C。
34.细节理解题。根据"In fact, everyone can play a part in protecting the earth."可知,作者呼吁我们保护地球,故选C。
35.标题选择题。本文主要介绍全球气候变暖造成海平面上升,一些地方面临被水淹没的危险,还介绍了造成这一问题的原因,号召人们保护地球。故选D。
(2024八上·和平期末)Disney's new film Wish came out in China on November 24th. In the film, 17-year-old Asha makes a wish to the sky. Star answers her and they go on a great adventure (冒险之旅).
Do you like to make wishes In Australia, where I'm from, we like to make wishes in different ways.
Playing outside, you see a dandelion (蒲公英). Pick one up and blow it (硬币) into a wishing well (许愿井) to make a wish. An old tradition is to make wishes with water. Water is so important to life. People felt it was a gift from the gods (神), they started throwing coins into wishing wells. They must say their wish out loud. This way, they believe the spirits (精灵) of the water will hear the wish and make it come true. And of course, no one misses making a wish on their birthdays.
I would sometimes make wishes at Christmas. One year, I left biscuits and milk for Santa Claus and wrote a note to him, "Dear Santa, please tell my dad to stop smoking. It is bad for his health." On Christmas Day, I saw the reply (回复) from "Santa". He wrote, "Dear Maddy, thank you for the biscuits and milk. As for your dad stopping smoking, that is something he has to do for himself." Can you guess who wrote it
I felt a bit sad that Santa couldn't help my dad. But it taught me something important: the person only himself or herself can really make something come true.
36.What story does the film Wish tell ________
A.The power of the stars in the sky.
B.A girl goes on an adventure after making a wish.
C.Stars can give people magic power.
D.How to make a wish come true.
37.What do people do when making a wish with a dandelion ________
A.Plant a dandelion B.Blow a dandelion into a well.
C.Pick a dandelion up and blow it. D.Take a photo of a dandelion.
38.Why must people in Australia say their wish out when throwing the coins into wishing well ________
A.They are afraid to forget it.
B.They believe Santa Claus will make it come true.
C.They can't make the wish come true by themselves.
D.They believe the spirits of the water can hear it and make it come true.
39.Who wrote the reply to Maddy ________
A.Her dad. B.Her classmate. C.Santa Claus. D.Herself.
40.What did Maddy learn from her experience at Christmas ________
A.Santa Claus only helps good children.
B.Wishes about oneself usually won't work.
C.If one wants to help, he or she can make a wish first.
D.We must work on our wishes to make them come true.
【答案】36.B
37.C
38.D
39.A
40.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要讲了澳大利亚不同的许愿方式。作者通过自己许愿的经历告诉我们,愿望必须靠自己努力才能实现。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定最终答案。
36.细节理解题。根据"In the film, 17-year-old Asha makes a wish to the sky. Star answers her and they go on a great adventure."可知,在电影中,女孩Asha许愿后进行了一次冒险之旅。故选B。
37.细节理解题。根据"Pick one up and blow it into a wishing well to make a wish."可知,用蒲公英许愿,首先采摘一个蒲公英,然后把它吹进许愿井里许愿。故选C。
38.细节理解题。根据"This way, they believe the spirits of the water will hear the wish and make it come true."可知,人们扔钱到许愿井的同时说出自己的愿望,是因为他们相信水精灵能听到愿望并帮助他们实现愿望。故选D。
39.推理判断题。根据"Dear Maddy, thank you for the biscuits and milk. As for your dad stopping smoking, that is something he has to do for himself."可推测出,是Maddy的爸爸写的回信。故选A。
40.推理判断题。通读全文可知,Maddy许愿希望爸爸戒烟,"圣诞老人"说不能帮忙,需要靠爸爸自己努力实现。Maddy有些伤心,但是她明白了,愿望必须靠自己努力才能实现。故选D。
(2024八上·和平期末)根据对话内容,选择恰当的句子,将对话补充完整。(有两项是多余的)
Rose: Hi, Mary. Your skirt is so beautiful.
Mary: Thank you very much.
Rose: 41.  
Mary: I bought it in Yunnan.
Rose: Yunnan  42.  
Mary: Last summer holiday.
Rose: 43.  
Mary: I went there with my family.
Rose: How long did you stay there
Mary: 44.   We visited many beautiful places.
Rose: 45.  .
Mary: The people there are very friendly and kind.
Rose: I hope to visit it one day.
Mary: I'm sure you'll love it.
A. I hope to visit it one day.
B. For a whole week.
C. Where did you buy it
D. Did you go there
E. What do you think of the people there
F. When did you go there
G. Who did you go to Yunnan with
【答案】41.C;42.F;43.G;44.B;45.E
【知识点】询问时间;询问意向;询问地点;表达祝愿;表达态度
【解析】【分析】本文是一则对话,主要围绕玛丽去云南旅行的经历展开。
A.I hope to visit it one day.我希望有一天能去参观。
B.For a whole week.整整一周。
C.Where did you buy it 你在哪里买的?
D.Did you go there 你去过那里吗?
E.What do you think of the people there 你觉得那里的人怎么样?
F.When did you go there 你什么时候去的?
G.Who did you go to Yunnan with 你和谁一起去云南的?
【点评】考查补全对话,首先理解所给选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定答案。
41.根据"I bought it in Yunnan."可知,问题是在哪里买的裙子,C项"你在哪买的?"符合语境。故选C。
42.根据"Last summer holiday."可知,对时间提问,F项"你什么时候去的?"符合语境。故选F。
43.根据"I went there with my family."可知,问和谁一起去的,G项"你和谁一起去的云南?"符合语境。故选G。
44.根据"How long did you stay there "可知,回答一段时间,B项"整整一周。"符合语境。故选B。
45.根据"The people there are very friendly and kind."可知,问那里的人怎么样,E项"你认为那儿的人怎么样?"符合语境。故选E。
46.(2024八上·和平期末)我想确认一下明天你是否有空。
I want to     whether you will be free tomorrow.
【答案】make sure
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知,make sure表示"确认",空前有动词不定式符号to,动词用原形,故填make sure。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配make sure和want to do sth.。
47.(2024八上·和平期末)我们得把车子抬起,才能救她出来。
We'll have to        the car to get her out.
【答案】lift;up
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"抬起",lift up"抬起",是动词短语,空格前有have to,后接动词原形,故填lift up。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配lift up和have to do sth.。
48.(2024八上·和平期末)当地政府在20世纪80年代关闭了这个地区的所有煤矿。
The local government        all the local mines in this area in the 1980s.
【答案】closed;down
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】空出缺少"关闭"的表达,应动词短语close down表示,结合"in the 1980s"可知,时态是一般过去时,所以空处用动词的过去式,故填closed;down。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配close down和根据关键词in the 1980s确定时态。
49.(2024八上·和平期末)有许多种污染方式,例如噪音就是一种污染。
There are many kinds of pollution,       , noise is a kind of pollution.
【答案】for;example
【知识点】汉译英;介词短语
【解析】【分析】根据中文句意提示可知,此处需填入表"例如"的短语,结合空后的"noise is a kind of pollution"可知,此处for example"例如"符合语境。故填for;example。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配for example。
50.(2024八上·和平期末)在我们的日常生活中学习一些急救知识对我们来说很重要。
It is very important for us to learn some knowledge about        in our daily life.
【答案】first;aid
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"急救",急救:first aid,名词。故填first;aid。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配first aid。
(2024八上·和平期末)No matter where you go, no matter what you do, when you are in public places, you have to be in good manners.
Keep your voice down
Don't speak or laugh loudly. Remember that although you may be excited and want to voice your excitement, the people around you may not be interested in it at all. It's polite to speak at a low volume (音量).This includes laughing as well.
Dress properly
Dress in a way that is appropriate (适合的) for the place that you are going to. If you are going to an event where people dress in a formal (正式的) way, do not wear blue jeans or a T-shirt to a dinner party. But it is acceptable to dress casually (穿着随意) if you are going to a museum or a movie theater.
Use table manners
When you eat in public places, use your table manners. They may help you leave a good impression. In Western countries, do not pick up food with your hands. You should pick up food with a fork or a spoon. When you are in China, you shouldn't start eating first if there are older people at the table. Using your phone while having a meal is also bad behavior.
51.When you are in public places, you have to be    .
52.It's polite to    .
53.    that is appropriate for the place that you are going to.
54.When you eat in public places,    .
55.While you are having a meal, it is bad behavior to    .
【答案】51.in good manners
52.speak at a low volume
53.Dress in a way
54.use your table manners
55.use your phone
【知识点】西方礼仪文化;说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文主要介绍了在公共场合,要注意声音要低,穿着得体,使用餐桌礼仪。
【点评】考查任务型阅读,首先根据问题从文中抓住相关语句,然后注意单词拼写。
51.根据"when you are in public places, you have to be in good manners."可知,当你在公共场所时,你必须有礼貌。故填in good manners。
52.根据"It's polite to speak at a low volume."可知,小声说话是礼貌的。故填speak at a low volume。
53.根据"Dress in a way that is appropriate for the place that you are going to."可知,穿着要适合你要去的地方。故填Dress in a way。
54.根据"When you eat in public places, use your table manners."可知,当你在公共场所吃饭时,要注意餐桌礼仪。故填use your table manners。
55.根据"Using your phone while having a meal is also bad behavior."可知,吃饭时玩手机也是不好的行为。不定式to后接动词原形。故填use your phone。
(2024八上·和平期末) It was a cold and snowy morning after the winter holiday. Actually, it was my first day at my new school. I was walking slowly and w 56.   about lots of things. It was early and there weren't many people on the road. A girl on a bike passed me q 57.  . She was riding on ice when suddenly she fell o 58.   her bike a few steps in front of me. She was trying hard to get up but fell again. W 59.  thinking, I went over and helped her stand up. She said, "Thank you," with a smile and then rode away. The words "Thank you" warmed me and this small event made me feel less n 60.   about my new school.
F 61.  , I got to school. The teacher led me to the classroom and asked me to sit down beside a girl. I was so nervous. I knew some of the students were looking at me b 62.   I didn't dare (敢) to look at them. Soon the first class started. It was English. They used a different textbook from my old school and I didn't have a copy. As I was wondering what to do, a book 63.   in front of me. "Let's share," the girl next to me said. "And hi, I'm Carrie." I looked up. It was the girl I helped that morning. What a 64.  !
From then on, we became good friends. She was my first and best friend at my new school. H 65.   her also helped me find a friend.
【答案】56.(w)orrying;57.(q)uickly;58.(o)ff;59.(W)ithout;60.(n)ervous;61.(F)inally;62.(b)ut;63.appeared;64.surprise;65.(H)elping
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了作者第一天在去新学校的路上帮助了一个女孩,同时也帮助自己交到了一个好朋友的故事。【点评】考查选词填空,首先浏览文章大意,然后根据首字母和前后句句意确定单词正确形式,最后仔细检查。
56.句意:我走得很慢,担心很多事情。根据"Actually, it was my first day at my new school."可知,这是作者去新学校的第一天,因此会担心很多事情,worry about"担心",根据"I was walking slowly and"可知,此处用现在分词与was构成过去进行时。故填(w)orrying。
57.句意:一个骑自行车的女孩很快从我身边经过。根据"A girl on a bike passed me"及首字母可知,是指女孩快速地经过作者,用副词quickly"快速地"修饰动词passed。故填(q)uickly。
58.句意:她骑在冰上,突然在我面前几步远的地方从自行车上摔了下来。根据"fell o... her bike"可知,是指从自行车上摔下来,fall off"掉下来"。故填(o)ff。
59.句意:不假思索,我走过去帮她站起来。根据"I went over and helped her stand up."及首字母可知,作者没有思考,就去帮助这个女孩,介词without"没有"符合语境。故填(W)ithout。
60.句意:"谢谢"这两个字温暖了我,这个小事件让我对新的学校不那么紧张了。根据前文"Actually, it was my first day at my new school. I was walking slowly and w... about lots of things."及首字母可知,作者第一天去新学校,开始对新学校感到紧张不安,路上发生的这件小事让作者对新学校不那么紧张了,形容词nervous"紧张不安的"符合语境,在句中作表语。故填(n)ervous。
61.句意:最终,我到了学校。根据"I got to school."及首字母可知,是指最终,作者到了学校,用副词finally"最终",修饰句子。故填(F)inally。
62.句意:我知道有些学生在看着我,但我不敢看他们。空前后句是转折关系,用but"但是"连接。故填(b)ut。
63.句意:正当我在想该怎么办时,一本书出现在我面前。根据"Let's share,"可知,此处应是一本书出现在作者面前,appear"出现",时态是一般过去时,动词用过去式。故填appeared。
64.句意:真令人惊讶!根据"It was the girl I helped that morning."可知,女孩正是作者早上帮助过的那个人,这让作者很惊讶,a后跟名词单数surprise"惊讶,惊喜"。故填surprise。
65.句意:帮助她也帮助我找到了朋友。根据"From then on, we became good friends."及前文可知,作者帮助的那个女孩最终成为了作者的好朋友,因此此处是指帮助她也帮助自己找到了朋友,空处用动名词helping"帮助",作主语。故填(H)elping。
66.(2024八上·和平期末)安全对每个人都很重要,人人要注意自己的人身安全。假如你是Linda,是学校的学生会主席,向全校学生发出倡议,用英语写一封安全倡议书。
提示:
1.遵守交通规则,不闯红灯;
2.吃健康食品,不吃太多的垃圾食品;
3.进行体育锻炼时,要提前热身,学会保护自己不受伤;
4.晚上最好不要独自外出。
5.自拟一条。
要求:1.词数80左右。开头结尾已给出,不计入总词数;2.可适当发挥;3.文中不能出现真实的人名、地名和校名。
参考词汇:垃圾食品 junk food 交通规则 traffic rules
Dear students,
Safety is very important to everyone. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thank you.
Yours,
Li Hua
【答案】Dear students,
Safety is very important to everyone. As the president of the student union, I would like to remind you to pay attention to your personal safety.
First, please obey traffic rules and never run a red light. It's important to stay safe on the road. Second, try to eat healthy food and avoid too much junk food. A healthy diet helps us stay strong and active. When doing sports, always warm up beforehand to prevent injury and learn how to protect yourself. At night, it's best not to go out alone. Always stay with a friend. Also, don't forget to wear a helmet when riding a bike or scooter to protect your head.
That's all. Thank you.
Yours,
Li Hua
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;生命安全;健康饮食
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍怎样保持安全。时态是一般现在时,首先介绍安全的重要性;然后从交通安全、饮食健康、锻炼和出行安全灯方面介绍怎样保持安全;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文结构清晰,采用总分总的结构。开头点明安全的重要性并表明自己作为学生会主席要提醒大家注意个人安全;中间分别从交通、饮食、运动、外出等方面详细阐述安全倡议;结尾简洁收尾,表达感谢,层次分明,逻辑连贯。针对性强,倡议内容紧密结合学生的日常生活实际,针对学生在不同场景下可能遇到的安全问题提出具体建议,具有很强的实用性和可操作性。语言简洁明了,语言表达简洁直接,没有过多的修饰和复杂的句子结构,能够让学生轻松理解倡议的内容,符合倡议书的特点。词汇准确,使用了obey traffic rules、run a red light、avoid too much junk food、warm up beforehand、prevent injury、wear a helmet等准确的词汇和短语,清晰地表达了安全倡议的内容。句式多样:既有祈使句如Please obey traffic rules.Try to eat healthy food.,也有陈述句如A healthy diet helps us stay strong and active.,使语言富有变化。
1 / 1天津市第十一中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题
1.(2024八上·和平期末)There is__________ university in __________ north of China. It is called Tsinghua University.
A.an; the B.a; the C.a; / D.an; /
2.(2024八上·和平期末)Sometimes cars ________ round the corner and do not stop. They may hit you.
A.cause B.appear C.accept D.hide
3.(2024八上·和平期末)There will be an ________ in noise when the new airports open.
A.increase B.accident C.umbrella D.earthquake
4.(2024八上·和平期末)My aunt arrived while we ________ dinner at home.
A.are having B.were having C.was having D.will have
5.(2024八上·和平期末)The woman ________ two pairs of shoes to try on.
A.showed me B.showed for me C.showed to D.showed to me
6.(2024八上·和平期末)—Is that Mr. Black in the playground
—It _________ be Mr. Black. He's teaching English in the classroom.
A.mustn't B.can't C.may not D.needn't
7.(2024八上·和平期末)Don't forget _________ the windows before you leave.
A.to close B.closing C.closed D.closes
8.(2024八上·和平期末)I didn't like the weather in the mountain. It changed ________ and started to rain.
A.especially B.suddenly C.bravely D.loudly
9.(2024八上·和平期末)I got up early this morning __________ I could catch the early bus.
A.because B.so that C.as soon as D.although
10.(2024八上·和平期末)Maria has trouble ________ the job and is still staying at home.
A.find B.to find C.finding D.finds
11.(2024八上·和平期末)—Could you tell me more about Chinese ________, Mr Li
—Sure. For example, you'd better not ________ your hair cut during the Spring Festival month.
A.traditions; have B.services; to have
C.symbols; having D.areas; had
12.(2024八上·和平期末)—Which of the two magazines will you buy
—I will take ________. They are useful to me.
A.neither B.both C.none D.all
13.(2024八上·和平期末) ________ my cousin is very young, she can help with the housework.
A.But; / B.But; although C.Although; / D.Although; but
14.(2024八上·和平期末)—________ will the weather be like in Hainan in December
—It will ________ be warm.
A.How; probably B.What; may
C.How's; may D.What; probably
15.(2024八上·和平期末)—What are you going to do this weekend, Judy
—________. Do you have any plans
A.Pretty good B.Never mind C.No idea D.Me neither
(2024八上·和平期末) Almost all of us have problems in our lives. Sometimes it makes us so sad that we don't know what to do. Now I want to tell you one of my 16. . I was 13 years old back then. One day while I was running and laughing with my classmates on the playground, I 17. . It was so painful that I couldn't move. After my teacher sent me to hospital, the doctor said, "Your 18. are hurt. You have to have an operation." As soon as he finished his words, I 19. . At the same time, my teacher told me I had to ask for leave from school. In those days when I was in hospital, I 20. talked with anyone. I felt awful. Gradually I recovered(恢复), 21. I found two scars(伤疤)on my legs. How ugly they were! I didn't like 22. . When I got home, I didn't want to go anywhere with anyone. I was 23. that people would laugh at me. But my father tried to cheer me up. He said, "In the world everything is beautiful, and we should see it in different ways. Your friends understand your pain, so 24. will laugh at you." All of a sudden, I knew it wasn't so bad. I 25. it gradually and became outgoing again. Thanks to my father and the people who cared about me, I could face the trouble bravely and live actively.
16.A.problems B.ways C.suggestions D.plans
17.A.woke up B.fell away C.fell down D.shouted out
18.A.hands B.head C.feet D.legs
19.A.laughed B.cried C.jumped D.forgot
20.A.always B.nearly C.never D.suddenly
21.A.and B.so C.or D.but
22.A.them B.it C.you D.him
23.A.excited B.lucky C.afraid D.sorry
24.A.everybody B.nobody C.somebody D.anybody
25.A.refused B.accept C.understood D.found
(2024八上·和平期末)On the first day of school, our professor introduced a special classmate, a little old lady to us.
"Hi, my classmates. I'm Rose, eighty-seven years old." We all laughed when hearing this.
"Of course you laugh!" She stopped for a while. "Why are you in college That's because you are at such a young age, But I'm here just because I am not young."
Over the course of the year, Rose became a model in the college. Everyone knew her and she easily made friends wherever she went. She loved to learn about anything that the young likes.
At the end of the school year, we invited Rose to speak at our dinner party. I'll never forget what she taught us.
"We do not stop learning because we are young; we grow old because we stop learning. So please be happy and stay young. You can find humor every day. There are so many people walking around who are dead because they don't even know it! There is a great difference between growing older and growing up.
At the year's end Rose finished the college subjects.
26.Rose is special in the class because of her________
A.idea B.name C.age D.job
27.What did Rose mainly do in the whole school year
A.She made many friends B.She did nothing at all.
C.She taught her students. D.She learnt a lot as others did.
28.What can we know from the passage
A.Rose had no friends in college.
B.Rose learnt everything helpful to find a job.
C.Rose finished the college subjects of the year.
D.Rose gave up her study in the college.
29.Which of the following best describes Rose
A.Careful and helpful. B.Active and happy.
C.Unhappy but smart. D.Strict but friendly.
30.What does Rose's story tell us
A.One is never too old to learn.
B.People should help each other
C.Having no friend is bad in our life.
D.The old can do everything
(2024八上·和平期末)As we know, global(全球的) warming has brought some serious problems. In recent years, strange weather appears often, from the very wet conditions to the hot, dry conditions. Global warming also makes glaciers(冰川) melt(融化) and it causes the sea level to rise. As a result, on a Pacific island, some people have to move to higher ground because the sea is rising.
TUVALU, a small country in the Pacific Ocean, has asked for help as it will be swallowed by the sea. By then, we can see only water, not the country. More seriously, Tuvalu is not the only place to face going down into the sea. Venice, a historic city in Italy, experts say that it will go down another 20-50 cm by 2050.
The world's glaciers are melting much faster than ever. For many islands and low-lying places, even small rises will cause serious problems. It means that millions of people will lose their homes. A scientist Patz says areas in greatest danger include southern and eastern Africa and some places along the Pacific and Indian oceans.
All of these are mainly caused by a lot of human pollution. We are warned that something should be done to avoid the serious problems brought by global warming. We should make less amount of heating gases(气体) sent off into the air. That may slow the melting of glacier.
Our Chinese government, with other countries in the world, is looking for new plans to deal with global warming. If the plans go ahead, and if they work, they could suggest a way to slow sea level rise. In fact, everyone can play a part in protecting the earth. It's time for us to take action now.
31.Why do people on a Pacific island have to move to higher ground
A.Because of the sea rising. B.Because of strange weather.
C.Because of the hot conditions. D.Because of the dry conditions.
32.What does the underlined word "swallowed" probably mean
A.Raised. B.Covered. C.Caused. D.Warned.
33.Why does the writer use TUVALU and Venice as examples
A.To explain how the sea level rises.
B.To tell us they are small countries.
C.To show the result of global warming.
D.To warn people to move to higher ground.
34.What does the writer advise us to do in the passage
A.Make some rules. B.Look for new plans.
C.Protect the earth. D.Help the government.
35.Which is the best title for the passage
A.Find Ways to Stop Sea Rising
B.Be Brave to Face Serious Problems
C.Go Ahead No Matter What Happened
D.Take Action to Deal with Global Warming
(2024八上·和平期末)Disney's new film Wish came out in China on November 24th. In the film, 17-year-old Asha makes a wish to the sky. Star answers her and they go on a great adventure (冒险之旅).
Do you like to make wishes In Australia, where I'm from, we like to make wishes in different ways.
Playing outside, you see a dandelion (蒲公英). Pick one up and blow it (硬币) into a wishing well (许愿井) to make a wish. An old tradition is to make wishes with water. Water is so important to life. People felt it was a gift from the gods (神), they started throwing coins into wishing wells. They must say their wish out loud. This way, they believe the spirits (精灵) of the water will hear the wish and make it come true. And of course, no one misses making a wish on their birthdays.
I would sometimes make wishes at Christmas. One year, I left biscuits and milk for Santa Claus and wrote a note to him, "Dear Santa, please tell my dad to stop smoking. It is bad for his health." On Christmas Day, I saw the reply (回复) from "Santa". He wrote, "Dear Maddy, thank you for the biscuits and milk. As for your dad stopping smoking, that is something he has to do for himself." Can you guess who wrote it
I felt a bit sad that Santa couldn't help my dad. But it taught me something important: the person only himself or herself can really make something come true.
36.What story does the film Wish tell ________
A.The power of the stars in the sky.
B.A girl goes on an adventure after making a wish.
C.Stars can give people magic power.
D.How to make a wish come true.
37.What do people do when making a wish with a dandelion ________
A.Plant a dandelion B.Blow a dandelion into a well.
C.Pick a dandelion up and blow it. D.Take a photo of a dandelion.
38.Why must people in Australia say their wish out when throwing the coins into wishing well ________
A.They are afraid to forget it.
B.They believe Santa Claus will make it come true.
C.They can't make the wish come true by themselves.
D.They believe the spirits of the water can hear it and make it come true.
39.Who wrote the reply to Maddy ________
A.Her dad. B.Her classmate. C.Santa Claus. D.Herself.
40.What did Maddy learn from her experience at Christmas ________
A.Santa Claus only helps good children.
B.Wishes about oneself usually won't work.
C.If one wants to help, he or she can make a wish first.
D.We must work on our wishes to make them come true.
(2024八上·和平期末)根据对话内容,选择恰当的句子,将对话补充完整。(有两项是多余的)
Rose: Hi, Mary. Your skirt is so beautiful.
Mary: Thank you very much.
Rose: 41.  
Mary: I bought it in Yunnan.
Rose: Yunnan  42.  
Mary: Last summer holiday.
Rose: 43.  
Mary: I went there with my family.
Rose: How long did you stay there
Mary: 44.   We visited many beautiful places.
Rose: 45.  .
Mary: The people there are very friendly and kind.
Rose: I hope to visit it one day.
Mary: I'm sure you'll love it.
A. I hope to visit it one day.
B. For a whole week.
C. Where did you buy it
D. Did you go there
E. What do you think of the people there
F. When did you go there
G. Who did you go to Yunnan with
46.(2024八上·和平期末)我想确认一下明天你是否有空。
I want to     whether you will be free tomorrow.
47.(2024八上·和平期末)我们得把车子抬起,才能救她出来。
We'll have to        the car to get her out.
48.(2024八上·和平期末)当地政府在20世纪80年代关闭了这个地区的所有煤矿。
The local government        all the local mines in this area in the 1980s.
49.(2024八上·和平期末)有许多种污染方式,例如噪音就是一种污染。
There are many kinds of pollution,       , noise is a kind of pollution.
50.(2024八上·和平期末)在我们的日常生活中学习一些急救知识对我们来说很重要。
It is very important for us to learn some knowledge about        in our daily life.
(2024八上·和平期末)No matter where you go, no matter what you do, when you are in public places, you have to be in good manners.
Keep your voice down
Don't speak or laugh loudly. Remember that although you may be excited and want to voice your excitement, the people around you may not be interested in it at all. It's polite to speak at a low volume (音量).This includes laughing as well.
Dress properly
Dress in a way that is appropriate (适合的) for the place that you are going to. If you are going to an event where people dress in a formal (正式的) way, do not wear blue jeans or a T-shirt to a dinner party. But it is acceptable to dress casually (穿着随意) if you are going to a museum or a movie theater.
Use table manners
When you eat in public places, use your table manners. They may help you leave a good impression. In Western countries, do not pick up food with your hands. You should pick up food with a fork or a spoon. When you are in China, you shouldn't start eating first if there are older people at the table. Using your phone while having a meal is also bad behavior.
51.When you are in public places, you have to be    .
52.It's polite to    .
53.    that is appropriate for the place that you are going to.
54.When you eat in public places,    .
55.While you are having a meal, it is bad behavior to    .
(2024八上·和平期末) It was a cold and snowy morning after the winter holiday. Actually, it was my first day at my new school. I was walking slowly and w 56.   about lots of things. It was early and there weren't many people on the road. A girl on a bike passed me q 57.  . She was riding on ice when suddenly she fell o 58.   her bike a few steps in front of me. She was trying hard to get up but fell again. W 59.  thinking, I went over and helped her stand up. She said, "Thank you," with a smile and then rode away. The words "Thank you" warmed me and this small event made me feel less n 60.   about my new school.
F 61.  , I got to school. The teacher led me to the classroom and asked me to sit down beside a girl. I was so nervous. I knew some of the students were looking at me b 62.   I didn't dare (敢) to look at them. Soon the first class started. It was English. They used a different textbook from my old school and I didn't have a copy. As I was wondering what to do, a book 63.   in front of me. "Let's share," the girl next to me said. "And hi, I'm Carrie." I looked up. It was the girl I helped that morning. What a 64.  !
From then on, we became good friends. She was my first and best friend at my new school. H 65.   her also helped me find a friend.
66.(2024八上·和平期末)安全对每个人都很重要,人人要注意自己的人身安全。假如你是Linda,是学校的学生会主席,向全校学生发出倡议,用英语写一封安全倡议书。
提示:
1.遵守交通规则,不闯红灯;
2.吃健康食品,不吃太多的垃圾食品;
3.进行体育锻炼时,要提前热身,学会保护自己不受伤;
4.晚上最好不要独自外出。
5.自拟一条。
要求:1.词数80左右。开头结尾已给出,不计入总词数;2.可适当发挥;3.文中不能出现真实的人名、地名和校名。
参考词汇:垃圾食品 junk food 交通规则 traffic rules
Dear students,
Safety is very important to everyone. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thank you.
Yours,
Li Hua
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】表示一类人或物中任何一个;用于某些习惯用语中
【解析】【分析】句意:中国北方有一所大学。它叫清华大学。第一空表示泛指,且university是以辅音音素开头的,所以第一空填an。第二空是固定词组,in the north of"在……的北部",故选B。
【点评】考查冠词辨析,首先识记a/an/the区别,然后根据关键词university确定冠词,识记固定搭配in the north of。
2.【答案】B
【知识点】及物动词;不及物动词
【解析】【分析】句意:有时车辆在角落周围出现,并且不停车。它们可能会撞到你。cause导致;appear出现;accept接受;hide躲藏,隐藏;根据"They may hit you."可推知,此处表达的是:车辆有时候会出现在角落周围,并且不停车。所以,它们才有可能撞到你,appear符合题意。故选B。
【点评】考查动词辨析,首先理解动词词义,然后根据关键词句They may hit you.确定动词,理解句意。
3.【答案】A
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:当新机场开放时,噪音会增加。increase增加;accident事故;umbrella雨伞;earthquake地震。根据"in noise when the new airports open"可知有新机场时,会增加噪音。故选A。
【点评】考查名词辨析,首先理解名词词义,然后根据关键词句in noise when the new airports open确定答案,理解句意。
4.【答案】B
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:我们在家吃晚饭时,我姑妈来了。根据"arrived"可知,此处应用过去的某种时态,表示"正在吃晚饭时,我姑妈到了",应用过去进行时,故选B。
【点评】考查过去进行时,首先理解选项区别,然后识记while引导的时间状语从句,理解过去进行时的结构。
5.【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:这个女人给我拿了两双鞋让我试穿。show sb. sth.或show sth. to sb.给某人出示某物。show是及物动词,后面直接跟某人或某物作宾语。故选A。
【点评】考查固定搭配show sb. sth.或show sth. to sb.,理解句意。
6.【答案】B
【知识点】can, could表示可能性
【解析】【分析】句意:——操场上的那位是布莱克先生吗 ——不可能是布莱克先生。他正在教室里教英语。mustn't不许;can't不能;may not可能不;needn't不必。根据"He's teaching English in the classroom" 可知操场那个人一定不是布莱克先生,表示否定推测用can't be,意为"不可能是"。故选B。
【点评】考查情态动词,首先理解情态动词词义,然后根据关键词句He's teaching English in the classroom确定情态动词,理解句意。
7.【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:离开前别忘了关上窗户。forget to do sth."忘记去做某事";forget doing sth."忘记做过某事"。此处指离开前别忘了关上窗户,使用不定式。故选A。
【点评】考查短语辨析,首先识记固定搭配forget to do sth.和forget doing sth.,然后根据句意确定答案。
8.【答案】B
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:我不喜欢山里的天气。天气突然变了,开始下雨了。especially尤其;suddenly突然;bravely勇敢地;loudly大声地。根据"and started to rain."可知山里的天气突然就变了,故选B。
【点评】考查副词辨析,首先理解副词词义,然后根据前后句句意确定副词。
9.【答案】B
【知识点】so that引导目的状语从句
【解析】【分析】句意:我今天早上起得很早,以便能赶上早班车。because因为;so that以便于;as soon as一…就…;although尽管。根据"I got up early this morning…I could catch the early bus."可知,起床早的目的是为了赶上早班车。故选B。
【点评】考查so that引导的目的状语从句,理解句意。
10.【答案】C
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:Maria找工作有困难,还待在家。动词短语have trouble doing sth.表示"做某事有困难"。故选C。
【点评】考查固定搭配have trouble doing sth.,理解句意。
11.【答案】A
【知识点】规则变化的可数名词复数;固定搭配
【解析】【分析】句意:——李先生,你能多告诉我一些中国的传统吗?——当然。例如,你最好不要在正月剪头发。traditions传统;services服务;symbols象征;areas区域。根据"your hair cut during the Spring Festival month"可知,正月不剪头是传统习俗;情态动词had better"最好"后接动词原形。故选A。
【点评】考查名词辨析和情态动词,首先理解选项意思,然后根据关键词句your hair cut during the Spring Festival month确定名词,识记固定搭配had better not do sth.,理解句意。
12.【答案】B
【知识点】不定代词all / both;不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:——你将买两种杂志中的哪一个?——我都买,它们对我都很有用。neither两者都不……;both两者都……;none三者及以上都不……;all三者及以上都……。由答语"They are useful to me."可知,两本都会买下来,故选B。
【点评】考查代词辨析,首先理解代词区别,然后根据关键词句They are useful to me.确定答案,理解句意。
13.【答案】C
【知识点】although / though引导让步状语从句
【解析】【分析】句意:尽管我的表妹非常小,但是她能够帮忙做家务。根据"my cousin is very young"和"she can help with the housework"可知,这两个部分在语义上存在转折,前面的部分为让步状语,所以,应用Although引导从句"my cousin is very young",但要特别注意,前面用了Although引导,后面部分便不可以用but引导,因为后面为主句,不需用任何连词引导。故选C。
【点评】考查连词辨析,首先理解选项区别,然后根据前后句句意确定连词。
14.【答案】D
【知识点】程度副词;特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——12月份海南的天气怎么样?——可能会很暖和吧。How怎样;What什么;probably可能地;may可以。第一空,根据"will the weather be like "可知,like是介词,因此用what做like的宾语;第二空,前面有情态动词will,用副词probably修饰,作状语。故选D。
【点评】考查特殊疑问句和副词辨析,首先识记提问天气的特殊疑问句,然后根据句意确定副词。
15.【答案】C
【知识点】询问意向
【解析】【分析】句意:——Judy,你这个周末计划做什么呀?——不知道。你有什么计划啊 Pretty good很好;Never mind没关系;No idea不知道;Me neither我也没有。根据"Do you have any plans "可知,她不知道周末干什么。故选C。
【点评】考查情景交际,首先理解选项区别,然后根据关键词句Do you have any plans 确定答案,理解句意。
【答案】16.A;17.C;18.D;19.B;20.C;21.D;22.A;23.C;24.B;25.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在年少时受伤后的内心困扰和成长经历,以及他的父亲的鼓励和帮助对他的影响。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:现在我想告诉你我的一个问题。problems问题;ways方式;suggestions建议;plans计划。根据"Almost all of us have problems in our lives."可知,几乎所有人的生活都会有问题,因此此处指的作者想告诉我们他生活中的一个问题。故选A。
17.句意:一天,当我在操场上和同学们一起跑步和欢笑时,我摔倒了。woke up醒来;fell away掉下来;fell down倒下;shouted out大叫。根据"It was so painful that I couldn't move."可知,它太痛了以至于我动弹不得,因此作者应该是摔倒了。故选C。
18.句意:你的腿受伤了。hands手;head头;feet脚;legs腿。根据"I found two scars on my legs."可知,我发现腿上有两个伤疤,因此作者应是腿受伤了。故选D。
19.句意:他一说完话,我就哭了。laughed笑;cried哭;jumped跳;forgot忘记。根据"You have to have an operation."可知,医生说必须做手术,因此作者听到必须做手术,应是哭了。故选B。
20.句意:在我住院的那些日子里,我从不未与任何人交谈。always总是;nearly几乎;never从不;suddenly突然。根据"I felt awful."可知,我感觉很糟糕,因此作者的反应是消极负面的,应是从不和任何人交流。故选C。
21.句意:渐渐地,我康复了,但我发现腿上有两个伤疤。and和;so因此;or否则;but但是。根据"Gradually I recovered(恢复), …I found two scars(伤疤)on my legs."可知,此处两句之间表示转折关系。故选D。
22.句意:我不喜欢它们。them他们;it它;you你;him他。根据"I found two scars on my legs. How ugly they were!"可知,我发现我腿上有两个伤疤,真难看!因此作者不喜欢腿上的两个伤疤,应为复数形式,动词后加宾格结构。故选A。
23.句意:我害怕人们会嘲笑我。excited兴奋的;lucky幸运的;afraid害怕的;sorry抱歉的。根据"When I got home, I didn't want to go anywhere with anyone."可知,当我回到家时,我不想和任何人一起去任何地方,因此作者不想跟任何人在一起,应是害怕别人嘲笑。故选C。
24.句意:你的朋友理解你的痛苦,所以没有人会嘲笑你。everybody每个人;nobody没有人;somebody某人;anybody任何人。根据"Your friends understand your pain, so…will laugh at you."可知,你的朋友们理解你的痛苦,因此没有人会嘲笑。故选B。
25.句意:我逐渐接受了它,并变得开朗起来。refused拒绝;accept接受;understood理解;found发现。根据"All of a sudden, I knew it wasn't so bad."可知,突然间,我知道情况没那么糟,因此作者应是逐渐接受了事实。故选B。
【答案】26.C
27.D
28.C
29.B
30.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文通过一个87岁的学生罗斯的故事告诉了我们人不是因为变老停止学习,而是因为停止学习而变老,所以我们要始终保持快乐,年轻有活力。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定答案。
26.推理判断题。根据文中"our professor introduced a special classmate, a little old lady to us."可知,罗斯女士特殊在她是一位87岁的老人却来上大学,故选C。
27.细节理解题。根据文中"She loved to learn about anything that the young likes."可知,她在上学这一年学习任何年轻人喜欢的事物,故选D。
28.细节理解题。根据文中"At the year's end Rose finished the college subjects."可知,"年底时,罗斯完成了大学课程",故选C。
29.推理判断题。根据文中"be happy and stay young"可知,罗斯女士始终保持开心、年轻有活力,故选B。
30.文章大意题。根据对文章的理解,可以知道罗斯的故事告诉我们人不是因为变老停止学习,而是因为停止学习而变老,所以要活到老学到老,故选A。
【答案】31.A
32.B
33.C
34.C
35.D
【知识点】说明文;环保意识与环保行为;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍全球气候变暖造成海平面上升,一些地方面临被水淹没的危险,还介绍了造成这一问题的原因,号召人们保护地球。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
31.细节理解题。根据"Global warming also makes glaciers(冰川) melt(融化) and it causes the sea level to rise."可知,全球变暖也使冰川融化,导致海平面上升。故选A。
32.词义猜测题。分析"TUVALU, a small country in the Pacific Ocean, has asked for help as it will be swallowed by the sea. By then, we can see only water, not the country. "可知,图瓦卢是太平洋上的一个小国,以后只能看到水,看不到国家。所以会被水吞没,swallowed的意思与"Covered"同义,故选B。
33.推理判断题。分析两个受影响的地方的例子可知,作者是为了说明全球变暖的结果,故选C。
34.细节理解题。根据"In fact, everyone can play a part in protecting the earth."可知,作者呼吁我们保护地球,故选C。
35.标题选择题。本文主要介绍全球气候变暖造成海平面上升,一些地方面临被水淹没的危险,还介绍了造成这一问题的原因,号召人们保护地球。故选D。
【答案】36.B
37.C
38.D
39.A
40.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要讲了澳大利亚不同的许愿方式。作者通过自己许愿的经历告诉我们,愿望必须靠自己努力才能实现。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定最终答案。
36.细节理解题。根据"In the film, 17-year-old Asha makes a wish to the sky. Star answers her and they go on a great adventure."可知,在电影中,女孩Asha许愿后进行了一次冒险之旅。故选B。
37.细节理解题。根据"Pick one up and blow it into a wishing well to make a wish."可知,用蒲公英许愿,首先采摘一个蒲公英,然后把它吹进许愿井里许愿。故选C。
38.细节理解题。根据"This way, they believe the spirits of the water will hear the wish and make it come true."可知,人们扔钱到许愿井的同时说出自己的愿望,是因为他们相信水精灵能听到愿望并帮助他们实现愿望。故选D。
39.推理判断题。根据"Dear Maddy, thank you for the biscuits and milk. As for your dad stopping smoking, that is something he has to do for himself."可推测出,是Maddy的爸爸写的回信。故选A。
40.推理判断题。通读全文可知,Maddy许愿希望爸爸戒烟,"圣诞老人"说不能帮忙,需要靠爸爸自己努力实现。Maddy有些伤心,但是她明白了,愿望必须靠自己努力才能实现。故选D。
【答案】41.C;42.F;43.G;44.B;45.E
【知识点】询问时间;询问意向;询问地点;表达祝愿;表达态度
【解析】【分析】本文是一则对话,主要围绕玛丽去云南旅行的经历展开。
A.I hope to visit it one day.我希望有一天能去参观。
B.For a whole week.整整一周。
C.Where did you buy it 你在哪里买的?
D.Did you go there 你去过那里吗?
E.What do you think of the people there 你觉得那里的人怎么样?
F.When did you go there 你什么时候去的?
G.Who did you go to Yunnan with 你和谁一起去云南的?
【点评】考查补全对话,首先理解所给选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定答案。
41.根据"I bought it in Yunnan."可知,问题是在哪里买的裙子,C项"你在哪买的?"符合语境。故选C。
42.根据"Last summer holiday."可知,对时间提问,F项"你什么时候去的?"符合语境。故选F。
43.根据"I went there with my family."可知,问和谁一起去的,G项"你和谁一起去的云南?"符合语境。故选G。
44.根据"How long did you stay there "可知,回答一段时间,B项"整整一周。"符合语境。故选B。
45.根据"The people there are very friendly and kind."可知,问那里的人怎么样,E项"你认为那儿的人怎么样?"符合语境。故选E。
46.【答案】make sure
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知,make sure表示"确认",空前有动词不定式符号to,动词用原形,故填make sure。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配make sure和want to do sth.。
47.【答案】lift;up
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"抬起",lift up"抬起",是动词短语,空格前有have to,后接动词原形,故填lift up。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配lift up和have to do sth.。
48.【答案】closed;down
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】空出缺少"关闭"的表达,应动词短语close down表示,结合"in the 1980s"可知,时态是一般过去时,所以空处用动词的过去式,故填closed;down。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配close down和根据关键词in the 1980s确定时态。
49.【答案】for;example
【知识点】汉译英;介词短语
【解析】【分析】根据中文句意提示可知,此处需填入表"例如"的短语,结合空后的"noise is a kind of pollution"可知,此处for example"例如"符合语境。故填for;example。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配for example。
50.【答案】first;aid
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"急救",急救:first aid,名词。故填first;aid。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配first aid。
【答案】51.in good manners
52.speak at a low volume
53.Dress in a way
54.use your table manners
55.use your phone
【知识点】西方礼仪文化;说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文主要介绍了在公共场合,要注意声音要低,穿着得体,使用餐桌礼仪。
【点评】考查任务型阅读,首先根据问题从文中抓住相关语句,然后注意单词拼写。
51.根据"when you are in public places, you have to be in good manners."可知,当你在公共场所时,你必须有礼貌。故填in good manners。
52.根据"It's polite to speak at a low volume."可知,小声说话是礼貌的。故填speak at a low volume。
53.根据"Dress in a way that is appropriate for the place that you are going to."可知,穿着要适合你要去的地方。故填Dress in a way。
54.根据"When you eat in public places, use your table manners."可知,当你在公共场所吃饭时,要注意餐桌礼仪。故填use your table manners。
55.根据"Using your phone while having a meal is also bad behavior."可知,吃饭时玩手机也是不好的行为。不定式to后接动词原形。故填use your phone。
【答案】56.(w)orrying;57.(q)uickly;58.(o)ff;59.(W)ithout;60.(n)ervous;61.(F)inally;62.(b)ut;63.appeared;64.surprise;65.(H)elping
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了作者第一天在去新学校的路上帮助了一个女孩,同时也帮助自己交到了一个好朋友的故事。【点评】考查选词填空,首先浏览文章大意,然后根据首字母和前后句句意确定单词正确形式,最后仔细检查。
56.句意:我走得很慢,担心很多事情。根据"Actually, it was my first day at my new school."可知,这是作者去新学校的第一天,因此会担心很多事情,worry about"担心",根据"I was walking slowly and"可知,此处用现在分词与was构成过去进行时。故填(w)orrying。
57.句意:一个骑自行车的女孩很快从我身边经过。根据"A girl on a bike passed me"及首字母可知,是指女孩快速地经过作者,用副词quickly"快速地"修饰动词passed。故填(q)uickly。
58.句意:她骑在冰上,突然在我面前几步远的地方从自行车上摔了下来。根据"fell o... her bike"可知,是指从自行车上摔下来,fall off"掉下来"。故填(o)ff。
59.句意:不假思索,我走过去帮她站起来。根据"I went over and helped her stand up."及首字母可知,作者没有思考,就去帮助这个女孩,介词without"没有"符合语境。故填(W)ithout。
60.句意:"谢谢"这两个字温暖了我,这个小事件让我对新的学校不那么紧张了。根据前文"Actually, it was my first day at my new school. I was walking slowly and w... about lots of things."及首字母可知,作者第一天去新学校,开始对新学校感到紧张不安,路上发生的这件小事让作者对新学校不那么紧张了,形容词nervous"紧张不安的"符合语境,在句中作表语。故填(n)ervous。
61.句意:最终,我到了学校。根据"I got to school."及首字母可知,是指最终,作者到了学校,用副词finally"最终",修饰句子。故填(F)inally。
62.句意:我知道有些学生在看着我,但我不敢看他们。空前后句是转折关系,用but"但是"连接。故填(b)ut。
63.句意:正当我在想该怎么办时,一本书出现在我面前。根据"Let's share,"可知,此处应是一本书出现在作者面前,appear"出现",时态是一般过去时,动词用过去式。故填appeared。
64.句意:真令人惊讶!根据"It was the girl I helped that morning."可知,女孩正是作者早上帮助过的那个人,这让作者很惊讶,a后跟名词单数surprise"惊讶,惊喜"。故填surprise。
65.句意:帮助她也帮助我找到了朋友。根据"From then on, we became good friends."及前文可知,作者帮助的那个女孩最终成为了作者的好朋友,因此此处是指帮助她也帮助自己找到了朋友,空处用动名词helping"帮助",作主语。故填(H)elping。
66.【答案】Dear students,
Safety is very important to everyone. As the president of the student union, I would like to remind you to pay attention to your personal safety.
First, please obey traffic rules and never run a red light. It's important to stay safe on the road. Second, try to eat healthy food and avoid too much junk food. A healthy diet helps us stay strong and active. When doing sports, always warm up beforehand to prevent injury and learn how to protect yourself. At night, it's best not to go out alone. Always stay with a friend. Also, don't forget to wear a helmet when riding a bike or scooter to protect your head.
That's all. Thank you.
Yours,
Li Hua
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;生命安全;健康饮食
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍怎样保持安全。时态是一般现在时,首先介绍安全的重要性;然后从交通安全、饮食健康、锻炼和出行安全灯方面介绍怎样保持安全;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文结构清晰,采用总分总的结构。开头点明安全的重要性并表明自己作为学生会主席要提醒大家注意个人安全;中间分别从交通、饮食、运动、外出等方面详细阐述安全倡议;结尾简洁收尾,表达感谢,层次分明,逻辑连贯。针对性强,倡议内容紧密结合学生的日常生活实际,针对学生在不同场景下可能遇到的安全问题提出具体建议,具有很强的实用性和可操作性。语言简洁明了,语言表达简洁直接,没有过多的修饰和复杂的句子结构,能够让学生轻松理解倡议的内容,符合倡议书的特点。词汇准确,使用了obey traffic rules、run a red light、avoid too much junk food、warm up beforehand、prevent injury、wear a helmet等准确的词汇和短语,清晰地表达了安全倡议的内容。句式多样:既有祈使句如Please obey traffic rules.Try to eat healthy food.,也有陈述句如A healthy diet helps us stay strong and active.,使语言富有变化。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表