【精品解析】天津市第五十五中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】天津市第五十五中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题

资源简介

天津市第五十五中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题
1.(2024八上·和平期末)Earth is ________ only home to everyone. Let's try to make it ________ greener world to live in.
A.an; the B.the; a
C.an; a D.an; a(D和C重复了)
【答案】B
【知识点】表示数量“一”;表示特指
【解析】【分析】句意:地球是每个人的唯一家园。让我们努力使它成为一个更绿色的生活世界。an一个,不定冠词表泛指,位于以元音音素开头字母前;the这个,定冠词表特指;a一个,不定冠词表泛指,位于以辅音音素开头字母前。根据Earth is…only home to everyone.可知,此处指的是地球是每个人的唯一家园,表示特指地球,空处应为定冠词"the";根据Let's try to make it…greener world to live in.可知,此处泛指一个更绿色的世界,"greener"以辅音音素开头,空处应为不定冠词"a"。故选B。【点评】考查冠词辨析,首先识记a/an/the区别,然后根据关键词greener和earth确定冠词。
2.(2024八上·和平期末)My parents often warn me ________ the heavy traffic on busy streets.
A.to B.for C.about D.at
【答案】C
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:我的父母经常提醒我繁忙街道上的交通拥挤。to到;for为了;about关于;at在。根据短语warn sb. about sth."提醒某人某事"可知,空处应选介词about。故选C。
【点评】考查介词辨析,首先理解介词词义,然后识记固定搭配warn sb. about sth.,理解句意。
3.(2024八上·和平期末)________ it was very hot, ________ the workers were still working outside.
A.Although; but B.Although; / C.But; although D./; although
【答案】B
【知识点】although / though引导让步状语从句
【解析】【分析】句意:尽管天气很热,工人们依然在外面工作。根据"...it was very hot,...the workers were still working outside."可知,该句表示尽管天气热,工人们依然在外面工作。应是although引导的让步状语从句。although与but不能连用。故选B。
【点评】考查连词辨析,首先理解连词词义,然后根据前后句句意确定答案。
4.(2024八上·和平期末)—________ is the population of India
—More than 1. 4 billion. India has got a ________ population than any other country in the world.
A.How much; larger B.What; more
C.How much; more D.What; larger
【答案】D
【知识点】特殊疑问句;简单形容词
【解析】【分析】句意:——印度的人口是多少?——超过14亿。印度的人口比世界上任何其他国家都多。How much多少,询问不可数名词的数量;What什么;larger更大的;more更多的。根据"is the population of India"并结合选项可知,此处询问人口数量,应用句型"What's the population of... ";根据第二个空空后的"population"并结合选项可知,此处形容人口数量多,可以使用large,此处应用比较级形式larger。故选D。
【点评】考查疑问词辨析和形容词辨析,首先识记疑问词区别,然后识记固定搭配"What's the population of... ,理解large修饰population。
5.(2024八上·和平期末)Lucy is a kind girl all her friends like to stay with her.
A.such; that B.so; that C.too; to D.enough; for
【答案】A
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:Lucy是如此善良的一个女孩以致于她的所有朋友都喜欢和她待一起。A、如此……以致于;B、如此……以致于;C、太……而不能;D、足够的……对于。根据句意可知,这里表示的是一种结果;such……that的句型结构为such+a(an)+adj+that从句,但是so…that的句型结so+adj/adv+that从句,故选A。
【点评】考查连词的辨析,注意such…that,so…that,too…to和enough…for的不同词义和用法。
6.(2024八上·和平期末)We don't have to ________ every new word in the dictionary.
A.warm up B.lift up C.look up D.set up
【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:我们不需要在词典中查找每个新单词。A. warm up热身;B. lift up举起;C. look up查找;D. set up设立;根据every new word in the dictionary可知是在词典中查找每个新单词;故选C
【点评】考查短语辨析,首先理解短语意思,然后识记固定搭配look up....in the dictionary,理解句意。
7.(2024八上·和平期末)They were listening to music ________ the teacher were standing in front of them.
A.where B.while C.what D.when
【答案】B
【知识点】while引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:当老师站在他们面前时,他们正在听音乐。where哪里;while当……时;what什么;when当……时。根据"They were listening to music...the teacher were standing in front of them."可知,该句是while引导的时间状态。两个动作是同时发生的,故选B。
【点评】考查时间状语从句,首先理解选项区别,然后根据前后句确定正确答案,理解句意。
8.(2024八上·和平期末)—How did it happen
—We ________ on the lake when suddenly she ________ the water.
A.were boating; fell into B.are boating; falls into
C.boated; fell into D.were boating; were falling into
【答案】A
【知识点】过去进行时;一般过去时
【解析】【分析】句意:——事情怎么发生的?——我们正在湖上划船,突然她掉进了水里。由上句"How did it happen "可知,答语是说在湖上划船的时候,她掉进了水里。这里表示一个动作发生时另一个动作正在进行,延续性的动作用过去进行时,非延续性的动作用一般过去时。boat"划船"是延续性动词,第一空用过去进行时,其构成为"was/were doing";fall into"落入……"是非延续性动词短语,第二空用一般过去时,故选A。
【点评】考查过去进行时和一般过去时,首先理解选项区别,然后识记when引导的时间状语从句,理解句意。
9.(2024八上·和平期末)My sister has trouble ________ English.
A.learn B.learning C.to learn D.learned
【答案】B
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:我妹妹学英语有困难。根据短语have trouble doing sth."做某事有困难"可知,空处应选动词-ing形式。故选B。
【点评】考查固定搭配have trouble doing sth.,理解句意。
10.(2024八上·和平期末)In China, red is the ________ of luck and happiness.
A.name B.show C.nature D.symbol
【答案】D
【知识点】可数名词;不可数名词
【解析】【分析】句意:在中国,红色是好运和幸福的象征。A. name名字;B. show演出;C. nature自然;D. symbol象征;根据luck and happiness可知是象征;故选D。
【点评】考查名词辨析,首先理解名词词义,然后根据句意确定答案。
11.(2024八上·和平期末)I ________ a gift yesterday but couldn't ________ it, because it was too expensive.
A.received; accept B.accepted; receive
C.accepted; accept D.received; receive
【答案】A
【知识点】及物动词
【解析】【分析】句意:我昨天收到一份礼物,但是我不能接受,因为它太贵了。receive"收到,接到",表示客观上收到;accept"接受,认可",表示主观接受。第一空表示说话者客观上收到了一个礼物,应用received,排除B和C;第二空,根据下文"because it was too expensive"可知,因为太贵了,所以主观上没有接受礼物,应用accept,排除D。故选A。
【点评】考查动词辨析,首先理解receive和accept的区别,然后根据句意确定答案。
12.(2024八上·和平期末)—Look at the man running after the bus! Is that Mr. White
—It ________ be him. He is in Shanghai now.
A.couldn't B.mustn't C.can't D.wouldn't
【答案】C
【知识点】can, could表示可能性
【解析】【分析】句意:——看那个追着公共汽车跑的人!那是怀特先生吗?——不可能是他。他现在在上海。couldn't不可能(过去式);mustn't不得;can't不可能(原形);wouldn't不会。根据"He is in Shanghai now."可知,时态是一般现在时,此处表示怀特先生现在在上海,所以那个人不可能是怀特先生,表示把握较大的否定推测,所以空处应用can't。故选C。
【点评】考查情态动词,首先理解情态动词区别,然后根据关键词句He is in Shanghai now.确定答案,理解句意。
13.(2024八上·和平期末)To my ________, he isn't ________ to hear the ________ news.
A.surprise; surprised; surprised B.surprise; surprised; surprising
C.surprised; surprising; surprised D.surprising; surprised; surprising
【答案】B
【知识点】固定搭配;简单形容词
【解析】【分析】句意:令我惊讶的是,他听到这个令人吃惊的消息并不惊讶。surprise惊讶(名词);surprised惊讶的(形容词,修饰人);surprising令人吃惊的(形容词,修饰事物)。根据第一空前的"To my"可知,此处考查短语to one's surprise"令某人惊讶的是",所以第一空应选surprise;第二空修饰主语he,即修饰人,所以第二空应选surprised;第三空修饰名词news,即修饰事物,所以第三空应选surprising。故选B。
【点评】考查名词辨析和形容词辨析,首先理解选项区别,然后识记固定搭配to one's surprise,理解surprised和surprising区别,然后根据关键词he和news确定形容词,理解句意。
14.(2024八上·和平期末)I spend two hours_________basketball every day.
A.practicing to play B.to practice to play
C.practiced playing D.practicing playing
【答案】D
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:我每天花两个小时练习打篮球。spend+时间+(in)doing sth."花费时间做某事",是固定搭配,因此填动名词practicing;practice doing sth."练习做某事",因此填动名词playing。故选D。
【点评】考查固定搭配spend+时间+doing sth.和practice doing sth.,理解句意。
15.(2024八上·和平期末)—I haven't been to the science museum for a long time. What about you
—________. Let's go this weekend.
A.Me neither B.I've no idea C.I think so D.Me too
【答案】A
【知识点】表达态度
【解析】【分析】句意:——我很久没去科学博物馆了。你呢?——我也没去过。这个周末我们一起去吧。Me neither我也没有;I've no idea我不知道;I think so我认为如此;Me too我也是。根据句子"I haven't been to the science museum for a long time."为否定句,应选择Me neither,以表示两人都很久没有去过科学博物馆。故选A。
【点评】考查情景交际,首先理解选项区别,然后根据关键词句I haven't been to the science museum for a long time.确定答案,理解句意。
(2024八上·和平期末)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D选项中选出最佳选项。
Different weather makes people feel different. It influences health, intelligence and feelings. In August, it is very hot and wet in the southern part of the United States. People there have 16. trouble and other kinds of health problems during this month. In the Northeast and the Middle West, it is very hot sometime and very cold other 17. . People in these states (州) have more heart trouble after the weather changes in February or March.
The weather can also 18. intelligence. For example, in a 1983 report by scientists, IQ of a group of students was very 19. when a very strong wind came, but after the strong wind, their IQ was 10% lower. The wind can help people have more 20. . Very hot weather, on the other hand, can make it 21. . Students in many schools of the United States often get worse on exams in the hot months of the year (July and August) .
Weather also has a strong influence on people's 22. . Winter may be a bad time for thin people. They usually 23. cold during these months. They might feel unhappy during cold weather. But fat people may have a hard time in hot summer. At about 18℃, people become stronger.
Low air pressure may make people 24. . People leave more bags on buses and in shops on low-pressure days. People feel best at a 25. of about 18℃.
16.A.heart B.table C.traffic D.floor
17.A.time B.times C.some times D.at times
18.A.develop B.influence C.speed D.bring
19.A.low B.high C.large D.small
20.A.harm B.body C.intelligence D.health
21.A.bigger B.higher C.lower D.smaller
22.A.health B.clothes C.skin D.feelings
23.A.smell B.touch C.feel D.taste
24.A.interested B.relaxed C.forgetful D.nervous
25.A.time B.watch C.temperature D.place
【答案】16.A;17.B;18.B;19.B;20.C;21.C;22.D;23.C;24.C;25.C
【知识点】说明文
【解析】【分析】本文讲述了天气变化对人体健康、智力以及情绪产生的多方面影响,包括不同地区的季节变化对人体健康的影响、极端天气对智力的影响以及气温和气压变化对人情绪的影响。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:那里的人在这个月有心脏病和其他健康问题。heart心脏;table桌子;traffic交通;floor地板。根据"and other kinds of health problems"可知,心脏病属于健康问题。故选A。
17.句意:在东北部和中西部,有时很热,有时很冷。time时间;times一段时间;some times几次;at times有时。根据"it is very hot sometime and very cold other..."可知,此处指"有时很热,有时很冷",应用other times表示"其他时候"。故选B。
18.句意:天气也会影响智商。develop发展;influence影响;speed加速;bring带来。根据上文"It influences health, intelligence and feelings."可知,此处讲的是天气对智商的影响。故选B。
19.句意:例如,在1983年科学家的一份报告中,一群学生的智商在强风来临时非常高,但强风过后,他们的智商降低了10%。low低的;high高的;large大的;small小的。根据"...but after the strong wind, their IQ was 10% lower."可知,but表转折,与"lower"相反的应是high。故选B。
20.句意:风可以帮助人们有更多的智力。harm伤害;body身体;intelligence智力;health健康。根据上文"IQ of a group of students was very high when a very strong wind came"可知,一群学生的智商在强风来临时非常高,说明风可以帮助人们有更多的智力。故选C。
21.句意:另一方面,非常炎热的天气会使它降低。bigger更大的;higher更高的;lower更低的;smaller更小的。根据下文"students in many schools of the United States often get worse on exams in the hot months of the year"可知,天气炎热时学生考试成绩往往很差,由此可知炎热的天气会降低智商。故选C。
22.句意:天气也对人们的情绪有很大影响。health健康;clothes衣服;skin皮肤;feelings情绪。根据上文"It influences health, intelligence and feelings."可知,此段讲天气对情绪的影响。故选D。
23.句意:在这几个月里,他们通常感到寒冷。smell闻起来;touch触摸;feel感觉;taste尝起来。根据"Winter may be a bad time for thin people. They usually...cold during these months."可知,瘦的人在冬天感到冷。故选C。
24.句意:低气压会使人健忘。interested感兴趣的;relaxed放松的;forgetful健忘的;nervous紧张的。根据下文"People leave more bags on buses and in shops on low-pressure days."可知,在气压较低的日子里,人们在公交车和商店里遗留的包更多,由此可知低气压会使人健忘。故选C。
25.句意:人在18℃左右时感觉最好。time时间;watch手表;temperature温度;place地点。根据"of about 18℃."可知,此处指人在18℃左右时感觉最好。故选C。
(2024八上·和平期末)My hands were shaking as we waited for our turn. It felt like butterflies flying around in my stomach.
Though we had practiced for months, I still felt kind of uneasy.
"Are you ready " Brittanie asked with a weak smile.
"Of course I am!" I replied, trying to sound confident.
"I guess I'm kind of nervous," she said quietly.
"Okay, so am I. But we're on in about 30 seconds!"
As I spoke, I heard the song end and people clapping their hands. "Deep breaths," I thought to myself, "deep breaths." Then my dance team lined up and we got onto the stage as if we owned it. In the back of my mind, I heard my teacher say, "Confidence is everything!" as she did when we spent long hours in the studio.
We reached the center of the stage. I showed the judges my biggest smile, trying to hide my nervousness. I noticed that several of the judges wore listless (无精打采的) expressions and one of them even seemed unhappy, which added to my discomfort on stage.
A few seconds later, when I heard our familiar song in the speakers, I forgot my nervousness.
The dance started with a few simple counts and a more challenging turn followed. To my complete surprise, my turns were perfect. Even my jumps were higher than usual! Our cheerful dance made us excited. Even the judges began dancing in their seats.
The dance ended perfectly. Everyone stood up and cheered! That sense of pride was one of the best feelings I've ever had. I left the stage with a smile, knowing that I had performed my best.
26.How did the writer feel before she got onto the stage
A.Angry. B.Surprised. C.Uneasy. D.Peaceful.
27.What did the writer's teacher think important for the dance performance
A.Confidence. B.Surprise. C.Skills. D.Music.
28.Why did the writer show her biggest smile after reaching the center of the stage
A.To express her happiness. B.To show her surprise.
C.To hide her nervousness. D.To be more interested.
29.According to the passage, what did the writer do on the stage
A.She tried some new moves. B.She talked to a dance teacher.
C.She jumped as high as usual. D.She performed a cheerful dance.
30.We may feel the same as the writer did at the end of her dance ________.
A.when we get good grades by working hard
B.when we are expecting a letter from a pen pal
C.when we make a big mistake in our homework
D.when we break the glass before drinking water
【答案】26.C
27.A
28.C
29.D
30.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要讲述了作者在参加舞蹈比赛时由紧张到放松,并最终顺利完成表演获得自豪感的过程。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后带着问题从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。
26.细节理解题。根据"Though we had practiced for months, I still felt kind of uneasy."可知,作者在上台前感到不安,故选C。
27.细节理解题。根据"In the back of my mind, I heard my teacher say, "Confidence is everything!" as she did when we spent long hours in the studio."可知,作者的老师认为信心在舞蹈表演中非常重要,故选A。
28.细节理解题。根据"I showed the judges my biggest smile, trying to hide my nervousness."可知,作者微笑是为了掩饰她的紧张,故选C。
29.细节理解题。根据"Our cheerful dance made us excited. Even the judges began dancing in their seats."可知,作者在舞台上表演了一段欢快的舞蹈,故选D。
30.推理判断题。根据"That sense of pride was one of the best feelings I've ever had."可知,当我们通过努力获得好成绩时,可以推断可能会和作者在舞蹈结束时的感觉相似,故选A。
(2024八上·和平期末)It's easy to think "that will never happen to me," but natural disasters (灾难) are becoming both more common and serious. Millions of families face floods, tornadoes (龙卷风) and other natural disasters every year. In Australia, for example, its wildfires from 2019 to 2020 were caused by the high temperature and a drought (干旱), taking away the lives of hundreds of people and billions of animals. While you can't stop disasters from happening, you can stay safe during one if you know what to do.
Flood
Floods can happen very suddenly. Flood water can be deeper than it looks. It can carry you away, so stay away! Glass, snakes, and dirty things can be in flood water. They can make you sick, so don't drink it even if you are thirsty.
Tornado
A tornado happens during some storms. If there's a tornado warning, go someplace, such as a small and sturdy (结实的) bathroom, which is safe from the wind and flying things. Remember to keep away from windows or anything heavy that might fall on you. Get down low and cover your head with your arms.
Earthquake
You can stay safe during an earthquake by moving away from things that might fall. Get down under something that's strong if you can't rush out of the building right away. Protect your neck and head with your arm. If you're outside, go to an open space. Stay away from trees or anything that might fall over and hurt you.
Bushfire
Bushfires, also known as wildfires, are common across the world during the hotter months. It is important that you try to stay calm in a bushfire. Some fires can start so quickly that they threaten (威胁) homes and lives within minutes, so your safest choice is always to leave early. You'd better prepare an emergency survival kit and have it handy at all times.
No one wants to be caught in a dangerous and extreme situation. If the unthinkable does take place, having a plan and knowing what to do could make all the difference for you and your loved ones.
31.The writer mentions Australian wildfires to show ________.
A.a natural disaster will never happen to us
B.the fires can cause the death of people and animals
C.natural disasters are becoming more and more serious
D.the high temperature and a drought may lead to wildfires
32.How many kinds of natural disasters are mentioned in the passage
A.3 B.4 C.5 D.6
33.When disasters happen, what can you do to keep safe
A.Drink flood water if you are thirsty when a flood happens.
B.Stop moving and wait for other people's help in a bushfire.
C.Stay away from windows or flying things when a tornado comes. ·
D.Stay under the trees after getting out of buildings in an earthquake.
34.Which of the following would be the best title for the passage
A.The Predictions about Natural Disasters
B.The Ways to Keep Safe in Natural Disasters
C.The Reasons Why Natural Disasters Happen
D.The Types of Natural Disasters around the World
35.Where can the passage be find
A.A science magazine B.A dictionary
C.A diary D.A sports poster
【答案】31.C
32.B
33.C
34.B
35.A
【知识点】说明文;生命安全;细节理解;标题选择
【解析】【分析】本文讲述了如何在自然灾害中的保持安全,并提供了具体的应对措施。文章通过介绍几种常见的自然灾害,包括洪水、龙卷风、地震和丛林大火,来告诉读者如何在这些灾害中确保自身安全。文章强调了制定计划以及掌握防灾知识的重要性,以应对不可预见的极端情况。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后读懂题目要求,从文章抓住相关语句,最终选择正确答案。
31.细节理解题。根据"It's easy to think ‘that will never happen to me,' but natural disasters are becoming both more common and serious."以及"In Australia, for example, its wildfires from 2019 to 2020 were caused by the high temperature and a drought, taking away the lives of hundreds of people and billions of animals."可知,作者通过开头和对澳大利亚野火的描述是为了强调自然灾害变得越来越普遍和严重,用来举例说明自然灾害的严重性。故选C。
32.细节理解题。根据"Flood"、"Tornado"、"Earthquake"以及"Bushfire"可知,文中提到了四种自然灾害:洪水、龙卷风、地震和山火,故选B。
33.细节理解题。根据"Remember to keep away from windows or anything heavy that might fall on you."可知,龙卷风来临时要远离窗户和飞的物体,故选C。
34.标题选择题。根据"While you can't stop disasters from happening, you can stay safe during one if you know what to do."及全文内容可知,本文主要介绍了在自然灾害中的一些安全措施,选项B"在自然灾害中保持安全的方法"符合本文主题。故选B。
35.文章出处题。根据全文内容可知,本文内容涉及自然灾害及如何应对,适合刊登在科学杂志上。故选A。
(2024八上·和平期末)Is Losing Weight an Important Health Goal
Advertisements, pop culture and even doctors can talk about health and weight as if they are one and the same: smaller bodies are healthier, and larger bodies must be unhealthy. But neither health nor bodies are that simple, and health can differ from person to person.
"A higher body mass index (BMI) has to do with health conditions like diabetes (糖尿病)", said Philipp Scherer, a professor at the University of Texas. "However, it's not that clear when researchers look at a single person." People in smaller bodies can develop heart disease or diabetes, and plenty of people in larger bodies are considered completely metabolically (新陈代谢地) healthy. "It's just a result of our genetic heterogeneity (遗传异质性) and how we do with calories (卡路里) more than needed," he added.
Dr. Asher Larmie, a doctor in the UK noted, "BMI is just one of many factors causing changes in a person's well-being. Medical care, environment, society and biology make up most of the factors that decide our health. We can't take one look at a person's body and get a sense of their health. Can we see somebody's medical records Are we talking to their doctors And often health is honestly sometimes out of our control. There are so many illnesses that people just develop. "
Then, how can we really keep healthy Health is decided by many factors. Not falling ill is one, but so are staying mentally (精神地) healthy, keeping active social networks, getting enough sleep and lowering stress. Taking in fewer calories or cutting out certain foods may be bad for your health if it hurts your mental health or keeps you from enjoying time with friends and family.
"Weight loss doesn't mean that you'll necessarily get healthy. Sometimes how you lose weight could also be detrimental to your health. You may become unhealthy because of dieting," said Charles Spence, a professor from the University of Oxford. "We should improve our health by moving more, sleeping better, stressing less and eating the foods your body is telling you that you need," Larmie added.
36.Which sentence is right according to this passage
A.Health can differ from person to person.
B.A higher body mass index (BMI) must do with health conditions like diabetes.
C.People in larger bodies can't be completely metabolically healthy.
D.People in smaller bodies cannot develop heart disease or diabetes.
37.What can we learn about health according to Dr. Asher Larmie
A.Health is greatly under our control.
B.We can tell if people are healthy from their BMI.
C.Medical care is the most important for people's health.
D.Many factors have to do with people's health conditions.
38.The writer probably agrees that ________.
A.mental health is less important than physical health
B.our lifestyle plays a very important role in our health
C.losing weight is a common way to help us keep healthy
D.sleeping better and stressing less can help us lose weight
39.The words "be detrimental to" in Paragraph 5 probably mean "________".
A.improve B.harm C.serve D.describe
40.What is the writer's main purpose in writing this passage
A.To show us some useful ways to lose weight.
B.To tell us the importance of keeping healthy.
C.To make us clear on the relation between health and weight.
D.To call on us to keep a smaller body size through exercising third of
【答案】36.A
37.D
38.B
39.B
40.C
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文探讨了体重和健康之间的复杂关系,批评了将两者简单化等同的观点。
【点评】考查阅读理解,首先读懂每个题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
36.细节理解题。根据第一段"But neither health nor bodies are that simple, and health can differ from person to person."可知,健康可以因人而异。故选A。
37.细节理解题。根据第三段BMI is just one of many factors causing changes in a person's well-being. Medical care, environment, society and biology make up most of the factors that decide our health.可知,Asher Larmie医生认为很多因素与人们的健康状况有关。故选D。
38.推理判断题。根据第四段"Not falling ill is one, but so are staying mentally (精神地) healthy, keeping active social networks, getting enough sleep and lowering stress. Taking in fewer calories or cutting out certain foods may be bad for your health if it hurts your mental health or keeps you from enjoying time with friends and family."可知,健康不仅仅取决于是否生病,还包括精神健康、保持活跃的社交网络、充足的睡眠和减少压力等因素;据此可以推断,作者可能认为我们的生活方式对健康起着非常重要的作用。故选B。
39.词义猜测题。根据最后一段"Weight loss doesn't mean that you'll necessarily get healthy. Sometimes how you lose weight could also be detrimental to your health. You may become unhealthy because of dieting,"可知,减肥并不意味着你一定会变得健康,有时你可能因为节食而变得不健康,所以你减肥的方式也可能对你的健康有害;据此可以推断,划线部分"be detrimental to"意为"有害的"。故选B。
40.文章大意题。综合全文可知,文章开篇指出人们常将健康与体重简单划等号的错误观念,接着通过专家观点说明健康与体重没有必然联系,还介绍了影响健康的多种因素,最后强调减肥不一定健康,应通过正确方式提升健康水平,所以本文的主要目的是让我们清楚健康和体重之间的关系。故选C。
(2024八上·和平期末)根据对话内容,从文后选择恰当的选项将对话补充完整。其中有两项多余。
A: Hi, Linda. I know you are in China for a long time. 41.  
B: Yes, there are many. In China, not everyone has a birthday party on his birthday.
A: That's right. We sometimes eat something delicious at home. 42.  
B: We often have a big birthday party in our country.
A: I see. 43.  
B: When we receive a present, we always open it at once. In China, it is quite different.
A: That's true. 44.   Are there any differences at school here
B: Yes, Chinese students must stand up when they answer the teacher's questions.
A: That's one of the school rules.
B: 45.  
A: Of course we can't. I don't think it's polite.
B: That's funny.
A. When is your bird.
B. What about your country
C. Anything else you like
D. How about birthday presents
E. And Chinese students must wear uniform at school.
F. Different countries have different traditions.
G. Do you find anything different between China and your country
【答案】41.G;42.B;43.D;44.F;45.E
【知识点】询问时间;询问喜好;表达建议
【解析】【分析】本文是A、B两个人之间的对话。两个人围绕两个国家之间的文化差异进行对话。
A.When is your bird.你的鸟什么时候到。
B.What about your country 你的国家怎么样?
C.Anything else you like 你还喜欢什么?
D.How about birthday presents 生日礼物怎么样?
E.And Chinese students must wear uniform at school.中国学生在学校必须穿校服。
F.Different countries have different traditions.不同的国家有不同的传统。
G.Do you find anything different between China and your country 你觉得中国和你们国家有什么不同吗?
【点评】考查补全对话,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
41.根据"Yes, there are many."可知,此处应是一般疑问句询问是否发现了某些差异。选项G"你发现中国和你们国家有什么不同吗?"符合语境。故选G。
42.根据"We often have a big birthday party in our country."可知,此处是在询问关于他们国家的生日习俗。选项B"你们国家呢?"符合语境。故选B。
43.根据"When we receive a present, we always open it at once."可知,此处是在询问关于生日礼物的习俗。选项D"生日礼物怎么样?"符合语境。故选D。
44.根据"Are there any differences at school here "可知,是在总结之前的观点。选项F"不同的国家有不同的风俗"符合语境。故选F。
45.根据"Of course we can't. I don't think it's polite."可知,此处是在谈论学校的规定。选项E"并且中国学生必须在学校穿校服。"符合语境。故选E。
46.(2024八上·和平期末)在我们的日常生活中学习一些急救知识对我们来说很重要。
It is very important for us to learn some knowledge about        in our daily life.
【答案】first;aid
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"急救",急救:first aid,名词。故填first;aid。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配first aid。
47.(2024八上·和平期末)大明正在考虑如何才能完成好这项工作。
Daming is        how he can finish the work.
【答案】thinking;about
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】对比中英文可知,空处缺少"正在考虑";根据英文题干和汉语提示可知,此处考查think about"考虑",动词短语;再根据空前"is"可知,句子时态为现在进行时,其结构为is doing,动词think的现在分词为thinking。故填thinking;about。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配think about,然后理解现在进行时的结构。
48.(2024八上·和平期末)她向四周看了看确定没人。
She looked around to        there was no one near here.
【答案】make;sure
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知,空格处为"确定"make sure,根据"to"可知,动词不定式符号to后接动词原形。故填make;sure。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配make sure,然后理解动词不定式表目的。
49.(2024八上·和平期末)请注意拼写。
Please        to spelling.
【答案】pay;attention
【知识点】汉译英;动词原形;固定搭配
【解析】【分析】根据中文句意和空后介词to,可知本题考查固定短语"注意"pay attention to;分析句式可知,这是一个祈使句,所以动词pay用原形,故填pay;attention。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配pay attention to,理解please后面用动词原形。
50.(2024八上·和平期末)昨天 Tom 从自行车上摔下来了。
Tom        his bike yesterday.
【答案】fell;off
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】对比中英文可知,空处缺少"从……摔下来了";根据英文题干和汉语提示可知,此处考查fall off"摔落,掉落",动词短语;再根据"yesterday"可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式fell。故填fell;off。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配fall off,然后根据关键词yesterday确定时态。
(2024八上·和平期末)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
My father used to work in the city and seldom stayed at home. But he would come back help to harvest rice every year.
One autumn, he promised to help our neighbor, who lost his arms in a traffic accident in 1999, to harvest his rice. After father harvested our own, his little rice picker (采摘机) broke. What's worse, he had to return to work the next day because his partner was ill in hospital. It meant that father wouldn't be back in a few days. It now seemed impossible to help out the neighbor.
Father told us that he wouldn't let the neighbor's rice rot (糜烂) in the field. He decided to harvest it by hand without a machine. "If tonight's weather is clear, I think I can do it," added my father. In fact, he was rather tired after a day's harvest work.
After dinner, father had a short rest and made his way to the field. A full moon was glowing (发光) in the sky and the weather was cold but clear. He spent the whole night keeping his word.
I would never forget the image (画面)—Father was cutting rice in the light of the harvest moon. Behind him, row after row of rice stocks (稻秆) stood at attention, showing respect for a man who kept his word.
51.The writer's father seldom stayed at home, but he would return home to     every year.
52.    happened to the neighbor in 1999.
53.The writer's father was required to return to work because    .
54.Father helped the neighbor harvest rice in the field without    .
55.Father spent     in harvesting the neighbor's rice.
【答案】51.harvest rice
52.A traffic accident
53.his partner was ill in hospital
54.a machine
55.the whole night
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。这篇短文作者讲述了他爸爸信守承诺的故事。【点评】考查任务型阅读,首先从文中抓住关键词句,然后注意单词拼写。
51.根据"My father used to work in the city and seldom stayed at home. But he would come back help to harvest rice every year."可知,作者的爸爸在城里工作,很少呆在家里,但他每年都会回来帮忙收割稻谷。故填harvest rice。
52.根据"One autumn, he promised to help our neighbor, who lost his arms in a traffic accident in 1999"可知,作者的邻居在1999年的一次交通事故中失去的他的胳膊。故填A traffic accident。
53.根据"What's worse, he had to return to work the next day because his partner was ill in hospital."可知,作者的爸爸第二天不得不回去工作,因为他的搭档在医院生病了。故填his partner was ill in hospital。
54.根据"Father told us that he wouldn't let the neighbor's rice rot in the field. He decided to harvest it by hand without a machine."可知,作者的爸爸不能让邻居的稻米在田里腐烂,决定在没有机器的情况下用手收割。故填a machine。
55.根据"A full moon was glowing in the sky and the weather was cold but clear. He spent the whole night keeping his word."可知,爸爸帮邻居收了一整夜的稻子,故填the whole night。
(2024八上·和平期末)The "city walk" is becoming a fun thing to do in China! In China, a popular mobile app called Xiaohongshu now has many more posts (帖子) about city walks. In fact, there are now seven times more posts about it than there were before!
The "city walk" came from the UK and it's q 56.   different from a traditional trip. When you go on a city walk, you are not dashing (猛冲) to see famous places l 57.   the Great Wall or the Forbidden City. Instead, you can t 58.   your time to go around the city slowly on foot, enjoy the local ways and traditions, and find cool things you might not n 59.   in the past. A city walk takes you away from the b 60.   tourist places and shopping centers. You can walk into a local street, meet the people of the city and see h 61.   they live there. For example, you can see an elderly man playing chess in the park or a group of children playing football on a street corner. What's more, you can try food at small but real r 62.  , and learn more about the city's history.
People who enjoy city walks are c 63.   and love to explore a city by walking. In this way, they can really feel and understand the city better. For example, if you take a walk in Chongqing, you can enjoy the beautiful hills that the city is f 64.   for. In Beijing, you can walk through the historic hutongs. You can see the e 65.   life of the locals and enjoy the buildings.
Young people like the "city walk" more. They want to enjoy their free time and learn new things, even if they're busy. Walking is a fun way to be alone with your thoughts and it's good for your health. The "city walk" is a good way to start the trip by finding fun in exploring.
【答案】56.(q)uite;57.(l)ike;58.(t)ake;59.(n)otice;60.(b)usy;61.(h)ow;62.(r)estaurants;63.(c)urious;64.(f)amous;65.(e)veryday
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文介绍了一种在中国流行的旅游方式——"城市漫步"。【点评】考查单词拼写,首先浏览文章大意,然后根据前后句句意和首字母确定单词,最后结合语法确定单词正确形式。
56.句意:"城市漫步"来自英国,它与传统的旅行大不相同。根据首字母q和空后"different"可知,此处应用副词quite"相当,很",修饰形容词different。故填(q)uite。
57.句意:当你在城市漫步时,你并不是在急匆匆地赶往长城或故宫这样的名胜古迹。根据"famous places...the Great Wall or the Forbidden City"可知,长城和故宫都是名胜古迹的举例,介词like"比如"符合语境。故填(l)ike。
58.句意:相反,你可以悠闲地在城市中步行漫游,享受当地的风土人情,发现那些过去未曾注意到的有趣事物。根据"...your time to go around the city"和首字母t可知,此处指花时间在城里转转,动词take"花费"符合语境,情态动词can后接动词原形。故填(t)ake。
59.句意:相反,你可以悠闲地在城市中步行漫游,享受当地的风土人情,发现那些过去未曾注意到的有趣事物。根据"find cool things you might not...in the past."和首字母n可知,此处指找到过去未曾注意到的有趣事物,动词notice"注意"符合语境,情态动词might后接动词原形。故填(n)otice。
60.句意:城市漫步会带你远离繁忙的旅游景点和购物中心。根据"tourist places and shopping centers"和首字母b可推测,旅游景点和购物中心应是繁忙的,形容词busy"繁忙的"符合语境,在此句中修饰名词"tourist places and shopping centers"。故填(b)usy。
61.句意:你可以走在当地的街道上,遇见城市里的人,看看他们是如何生活的。根据下文"For example, you can see an elderly man playing chess in the park or a group of children playing football on a street corner."可知,此处指看城市里的人是如何生活的,应用how"如何"引导宾语从句。故填(h)ow。
62.句意:而且,你可以在小而地道的餐馆里品尝美食,并更多地了解这个城市的历史。根据"try food"和首字母r可知,应是在餐馆品尝食物,名词restaurant"餐馆"符合语境,应用复数形式表示泛指。故填(r)estaurants。
63.句意:喜欢城市漫步的人充满好奇心,喜欢步行探索城市。根据"love to explore"和首字母c可知,喜欢探索的人应是充满好奇心的人,形容词curious"好奇的"符合语境,在句中作表语。故填(c)urious。
64.句意:例如,如果你在重庆散步,你可以欣赏到这座城市以之闻名的美丽山丘。根据"...the beautiful hills that the city is...for."和首字母f可知,重庆以美丽山丘闻名,be famous for"以……而闻名"符合语境。故填(f)amous。
65.句意:你可以看到当地人的日常生活,欣赏这些建筑。根据"you can walk through the historic hutongs. You can see the...life of the locals"和首字母e可知,逛胡同可以看到当地人的日常生活,应用形容词everyday"日常的",修饰名词"life"。故填(e)veryday。
66.(2024八上·和平期末)假设你叫王林,你的一位外国朋友Tony要来中国参观,你给他介绍一下中国人的生活习惯。请根据下列提示给Tony发一封电子邮件。要点提示:
1. 车辆都靠右行驶,出行可以选择乘坐公交或地铁,步行或骑自行车是最健康的方式。
2. 人们一般每天吃三顿饭,没有下午茶,家人通常在一起吃晚餐。
3. 参加聚会经常带些小礼物,收到礼物用双手接,不要马上打开。
4. 中国人很友好……
要求:
1. 词数在80词左右,短文的开头和结尾已给出,不计入总词数。
2. 所有要点提示必须用完,不得逐字翻译。
3. 字迹工整,卷面整洁。
4. 不得用真实姓名。
Dear Tony,
I am very happy to hear that you will come to visit China. Now let me tell you some manners and customs.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Wang Lin
【答案】例文
Dear Tony,
I am very happy to hear that you will come to visit China. Now let me tell you some manners and customs.
First of all, in China, vehicles drive on the right side of the road. When going out, you can choose to take buses or subways. What's more, walking and cycling are the healthiest ways to travel.
Secondly, people generally have three meals a day. There is no afternoon tea. Family members usually have dinner together. It's a great time for family reunion and communication.
When it comes to parties, it's a common practice to bring some small gifts. When you receive a gift, you should take it with both hands and don't open it immediately. It's considered polite.
In addition, Chinese people are very friendly. They are always ready to help others. You will surely feel welcome and warm during your stay here.
I hope you will have a wonderful trip in China. If you have any questions, please feel free to let me know.
Best regards.
Yours,
Wang Lin
【知识点】提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时;说明文;日常活动
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍中国人的生活习惯。时态是一般将来时和一般现在时,首先引出话题介绍中国的生活习惯;然后从交通、饮食、聚会礼仪和人际交往等方面介绍中国人的生活习惯;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文结构清晰,采用总分总的结构。开头引出话题,表达欢迎并说明要介绍中国人的生活习惯;中间分别从交通、饮食、聚会礼仪和人际交往四个方面详细介绍;结尾表达希望Tony在中国有美好旅程并欢迎提问,层次分明,逻辑连贯。内容实用,所介绍的内容都是Tony在中国生活可能会用到的实用信息,能够帮助他更好地适应中国的生活和文化,具有很强的针对性和实用性。语言流畅:语言表达自然流畅,没有明显的语法错误,用词准确恰当,符合英语邮件的写作规范。词汇丰富,使用了first of all、what's more、when it comes to、in addition等连接词,使文章层次分明;还运用了common practice、be ready to等短语,增强了表达的丰富性。句式多样,既有简单句如People generally have three meals a day.,也有复合句如When you receive a gift, you should take it with both hands and don't open it immediately.,使语言富有变化。
1 / 1天津市第五十五中学2024-2025学年八年级上学期期末考试英语试题
1.(2024八上·和平期末)Earth is ________ only home to everyone. Let's try to make it ________ greener world to live in.
A.an; the B.the; a
C.an; a D.an; a(D和C重复了)
2.(2024八上·和平期末)My parents often warn me ________ the heavy traffic on busy streets.
A.to B.for C.about D.at
3.(2024八上·和平期末)________ it was very hot, ________ the workers were still working outside.
A.Although; but B.Although; / C.But; although D./; although
4.(2024八上·和平期末)—________ is the population of India
—More than 1. 4 billion. India has got a ________ population than any other country in the world.
A.How much; larger B.What; more
C.How much; more D.What; larger
5.(2024八上·和平期末)Lucy is a kind girl all her friends like to stay with her.
A.such; that B.so; that C.too; to D.enough; for
6.(2024八上·和平期末)We don't have to ________ every new word in the dictionary.
A.warm up B.lift up C.look up D.set up
7.(2024八上·和平期末)They were listening to music ________ the teacher were standing in front of them.
A.where B.while C.what D.when
8.(2024八上·和平期末)—How did it happen
—We ________ on the lake when suddenly she ________ the water.
A.were boating; fell into B.are boating; falls into
C.boated; fell into D.were boating; were falling into
9.(2024八上·和平期末)My sister has trouble ________ English.
A.learn B.learning C.to learn D.learned
10.(2024八上·和平期末)In China, red is the ________ of luck and happiness.
A.name B.show C.nature D.symbol
11.(2024八上·和平期末)I ________ a gift yesterday but couldn't ________ it, because it was too expensive.
A.received; accept B.accepted; receive
C.accepted; accept D.received; receive
12.(2024八上·和平期末)—Look at the man running after the bus! Is that Mr. White
—It ________ be him. He is in Shanghai now.
A.couldn't B.mustn't C.can't D.wouldn't
13.(2024八上·和平期末)To my ________, he isn't ________ to hear the ________ news.
A.surprise; surprised; surprised B.surprise; surprised; surprising
C.surprised; surprising; surprised D.surprising; surprised; surprising
14.(2024八上·和平期末)I spend two hours_________basketball every day.
A.practicing to play B.to practice to play
C.practiced playing D.practicing playing
15.(2024八上·和平期末)—I haven't been to the science museum for a long time. What about you
—________. Let's go this weekend.
A.Me neither B.I've no idea C.I think so D.Me too
(2024八上·和平期末)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D选项中选出最佳选项。
Different weather makes people feel different. It influences health, intelligence and feelings. In August, it is very hot and wet in the southern part of the United States. People there have 16. trouble and other kinds of health problems during this month. In the Northeast and the Middle West, it is very hot sometime and very cold other 17. . People in these states (州) have more heart trouble after the weather changes in February or March.
The weather can also 18. intelligence. For example, in a 1983 report by scientists, IQ of a group of students was very 19. when a very strong wind came, but after the strong wind, their IQ was 10% lower. The wind can help people have more 20. . Very hot weather, on the other hand, can make it 21. . Students in many schools of the United States often get worse on exams in the hot months of the year (July and August) .
Weather also has a strong influence on people's 22. . Winter may be a bad time for thin people. They usually 23. cold during these months. They might feel unhappy during cold weather. But fat people may have a hard time in hot summer. At about 18℃, people become stronger.
Low air pressure may make people 24. . People leave more bags on buses and in shops on low-pressure days. People feel best at a 25. of about 18℃.
16.A.heart B.table C.traffic D.floor
17.A.time B.times C.some times D.at times
18.A.develop B.influence C.speed D.bring
19.A.low B.high C.large D.small
20.A.harm B.body C.intelligence D.health
21.A.bigger B.higher C.lower D.smaller
22.A.health B.clothes C.skin D.feelings
23.A.smell B.touch C.feel D.taste
24.A.interested B.relaxed C.forgetful D.nervous
25.A.time B.watch C.temperature D.place
(2024八上·和平期末)My hands were shaking as we waited for our turn. It felt like butterflies flying around in my stomach.
Though we had practiced for months, I still felt kind of uneasy.
"Are you ready " Brittanie asked with a weak smile.
"Of course I am!" I replied, trying to sound confident.
"I guess I'm kind of nervous," she said quietly.
"Okay, so am I. But we're on in about 30 seconds!"
As I spoke, I heard the song end and people clapping their hands. "Deep breaths," I thought to myself, "deep breaths." Then my dance team lined up and we got onto the stage as if we owned it. In the back of my mind, I heard my teacher say, "Confidence is everything!" as she did when we spent long hours in the studio.
We reached the center of the stage. I showed the judges my biggest smile, trying to hide my nervousness. I noticed that several of the judges wore listless (无精打采的) expressions and one of them even seemed unhappy, which added to my discomfort on stage.
A few seconds later, when I heard our familiar song in the speakers, I forgot my nervousness.
The dance started with a few simple counts and a more challenging turn followed. To my complete surprise, my turns were perfect. Even my jumps were higher than usual! Our cheerful dance made us excited. Even the judges began dancing in their seats.
The dance ended perfectly. Everyone stood up and cheered! That sense of pride was one of the best feelings I've ever had. I left the stage with a smile, knowing that I had performed my best.
26.How did the writer feel before she got onto the stage
A.Angry. B.Surprised. C.Uneasy. D.Peaceful.
27.What did the writer's teacher think important for the dance performance
A.Confidence. B.Surprise. C.Skills. D.Music.
28.Why did the writer show her biggest smile after reaching the center of the stage
A.To express her happiness. B.To show her surprise.
C.To hide her nervousness. D.To be more interested.
29.According to the passage, what did the writer do on the stage
A.She tried some new moves. B.She talked to a dance teacher.
C.She jumped as high as usual. D.She performed a cheerful dance.
30.We may feel the same as the writer did at the end of her dance ________.
A.when we get good grades by working hard
B.when we are expecting a letter from a pen pal
C.when we make a big mistake in our homework
D.when we break the glass before drinking water
(2024八上·和平期末)It's easy to think "that will never happen to me," but natural disasters (灾难) are becoming both more common and serious. Millions of families face floods, tornadoes (龙卷风) and other natural disasters every year. In Australia, for example, its wildfires from 2019 to 2020 were caused by the high temperature and a drought (干旱), taking away the lives of hundreds of people and billions of animals. While you can't stop disasters from happening, you can stay safe during one if you know what to do.
Flood
Floods can happen very suddenly. Flood water can be deeper than it looks. It can carry you away, so stay away! Glass, snakes, and dirty things can be in flood water. They can make you sick, so don't drink it even if you are thirsty.
Tornado
A tornado happens during some storms. If there's a tornado warning, go someplace, such as a small and sturdy (结实的) bathroom, which is safe from the wind and flying things. Remember to keep away from windows or anything heavy that might fall on you. Get down low and cover your head with your arms.
Earthquake
You can stay safe during an earthquake by moving away from things that might fall. Get down under something that's strong if you can't rush out of the building right away. Protect your neck and head with your arm. If you're outside, go to an open space. Stay away from trees or anything that might fall over and hurt you.
Bushfire
Bushfires, also known as wildfires, are common across the world during the hotter months. It is important that you try to stay calm in a bushfire. Some fires can start so quickly that they threaten (威胁) homes and lives within minutes, so your safest choice is always to leave early. You'd better prepare an emergency survival kit and have it handy at all times.
No one wants to be caught in a dangerous and extreme situation. If the unthinkable does take place, having a plan and knowing what to do could make all the difference for you and your loved ones.
31.The writer mentions Australian wildfires to show ________.
A.a natural disaster will never happen to us
B.the fires can cause the death of people and animals
C.natural disasters are becoming more and more serious
D.the high temperature and a drought may lead to wildfires
32.How many kinds of natural disasters are mentioned in the passage
A.3 B.4 C.5 D.6
33.When disasters happen, what can you do to keep safe
A.Drink flood water if you are thirsty when a flood happens.
B.Stop moving and wait for other people's help in a bushfire.
C.Stay away from windows or flying things when a tornado comes. ·
D.Stay under the trees after getting out of buildings in an earthquake.
34.Which of the following would be the best title for the passage
A.The Predictions about Natural Disasters
B.The Ways to Keep Safe in Natural Disasters
C.The Reasons Why Natural Disasters Happen
D.The Types of Natural Disasters around the World
35.Where can the passage be find
A.A science magazine B.A dictionary
C.A diary D.A sports poster
(2024八上·和平期末)Is Losing Weight an Important Health Goal
Advertisements, pop culture and even doctors can talk about health and weight as if they are one and the same: smaller bodies are healthier, and larger bodies must be unhealthy. But neither health nor bodies are that simple, and health can differ from person to person.
"A higher body mass index (BMI) has to do with health conditions like diabetes (糖尿病)", said Philipp Scherer, a professor at the University of Texas. "However, it's not that clear when researchers look at a single person." People in smaller bodies can develop heart disease or diabetes, and plenty of people in larger bodies are considered completely metabolically (新陈代谢地) healthy. "It's just a result of our genetic heterogeneity (遗传异质性) and how we do with calories (卡路里) more than needed," he added.
Dr. Asher Larmie, a doctor in the UK noted, "BMI is just one of many factors causing changes in a person's well-being. Medical care, environment, society and biology make up most of the factors that decide our health. We can't take one look at a person's body and get a sense of their health. Can we see somebody's medical records Are we talking to their doctors And often health is honestly sometimes out of our control. There are so many illnesses that people just develop. "
Then, how can we really keep healthy Health is decided by many factors. Not falling ill is one, but so are staying mentally (精神地) healthy, keeping active social networks, getting enough sleep and lowering stress. Taking in fewer calories or cutting out certain foods may be bad for your health if it hurts your mental health or keeps you from enjoying time with friends and family.
"Weight loss doesn't mean that you'll necessarily get healthy. Sometimes how you lose weight could also be detrimental to your health. You may become unhealthy because of dieting," said Charles Spence, a professor from the University of Oxford. "We should improve our health by moving more, sleeping better, stressing less and eating the foods your body is telling you that you need," Larmie added.
36.Which sentence is right according to this passage
A.Health can differ from person to person.
B.A higher body mass index (BMI) must do with health conditions like diabetes.
C.People in larger bodies can't be completely metabolically healthy.
D.People in smaller bodies cannot develop heart disease or diabetes.
37.What can we learn about health according to Dr. Asher Larmie
A.Health is greatly under our control.
B.We can tell if people are healthy from their BMI.
C.Medical care is the most important for people's health.
D.Many factors have to do with people's health conditions.
38.The writer probably agrees that ________.
A.mental health is less important than physical health
B.our lifestyle plays a very important role in our health
C.losing weight is a common way to help us keep healthy
D.sleeping better and stressing less can help us lose weight
39.The words "be detrimental to" in Paragraph 5 probably mean "________".
A.improve B.harm C.serve D.describe
40.What is the writer's main purpose in writing this passage
A.To show us some useful ways to lose weight.
B.To tell us the importance of keeping healthy.
C.To make us clear on the relation between health and weight.
D.To call on us to keep a smaller body size through exercising third of
(2024八上·和平期末)根据对话内容,从文后选择恰当的选项将对话补充完整。其中有两项多余。
A: Hi, Linda. I know you are in China for a long time. 41.  
B: Yes, there are many. In China, not everyone has a birthday party on his birthday.
A: That's right. We sometimes eat something delicious at home. 42.  
B: We often have a big birthday party in our country.
A: I see. 43.  
B: When we receive a present, we always open it at once. In China, it is quite different.
A: That's true. 44.   Are there any differences at school here
B: Yes, Chinese students must stand up when they answer the teacher's questions.
A: That's one of the school rules.
B: 45.  
A: Of course we can't. I don't think it's polite.
B: That's funny.
A. When is your bird.
B. What about your country
C. Anything else you like
D. How about birthday presents
E. And Chinese students must wear uniform at school.
F. Different countries have different traditions.
G. Do you find anything different between China and your country
46.(2024八上·和平期末)在我们的日常生活中学习一些急救知识对我们来说很重要。
It is very important for us to learn some knowledge about        in our daily life.
47.(2024八上·和平期末)大明正在考虑如何才能完成好这项工作。
Daming is        how he can finish the work.
48.(2024八上·和平期末)她向四周看了看确定没人。
She looked around to        there was no one near here.
49.(2024八上·和平期末)请注意拼写。
Please        to spelling.
50.(2024八上·和平期末)昨天 Tom 从自行车上摔下来了。
Tom        his bike yesterday.
(2024八上·和平期末)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
My father used to work in the city and seldom stayed at home. But he would come back help to harvest rice every year.
One autumn, he promised to help our neighbor, who lost his arms in a traffic accident in 1999, to harvest his rice. After father harvested our own, his little rice picker (采摘机) broke. What's worse, he had to return to work the next day because his partner was ill in hospital. It meant that father wouldn't be back in a few days. It now seemed impossible to help out the neighbor.
Father told us that he wouldn't let the neighbor's rice rot (糜烂) in the field. He decided to harvest it by hand without a machine. "If tonight's weather is clear, I think I can do it," added my father. In fact, he was rather tired after a day's harvest work.
After dinner, father had a short rest and made his way to the field. A full moon was glowing (发光) in the sky and the weather was cold but clear. He spent the whole night keeping his word.
I would never forget the image (画面)—Father was cutting rice in the light of the harvest moon. Behind him, row after row of rice stocks (稻秆) stood at attention, showing respect for a man who kept his word.
51.The writer's father seldom stayed at home, but he would return home to     every year.
52.    happened to the neighbor in 1999.
53.The writer's father was required to return to work because    .
54.Father helped the neighbor harvest rice in the field without    .
55.Father spent     in harvesting the neighbor's rice.
(2024八上·和平期末)The "city walk" is becoming a fun thing to do in China! In China, a popular mobile app called Xiaohongshu now has many more posts (帖子) about city walks. In fact, there are now seven times more posts about it than there were before!
The "city walk" came from the UK and it's q 56.   different from a traditional trip. When you go on a city walk, you are not dashing (猛冲) to see famous places l 57.   the Great Wall or the Forbidden City. Instead, you can t 58.   your time to go around the city slowly on foot, enjoy the local ways and traditions, and find cool things you might not n 59.   in the past. A city walk takes you away from the b 60.   tourist places and shopping centers. You can walk into a local street, meet the people of the city and see h 61.   they live there. For example, you can see an elderly man playing chess in the park or a group of children playing football on a street corner. What's more, you can try food at small but real r 62.  , and learn more about the city's history.
People who enjoy city walks are c 63.   and love to explore a city by walking. In this way, they can really feel and understand the city better. For example, if you take a walk in Chongqing, you can enjoy the beautiful hills that the city is f 64.   for. In Beijing, you can walk through the historic hutongs. You can see the e 65.   life of the locals and enjoy the buildings.
Young people like the "city walk" more. They want to enjoy their free time and learn new things, even if they're busy. Walking is a fun way to be alone with your thoughts and it's good for your health. The "city walk" is a good way to start the trip by finding fun in exploring.
66.(2024八上·和平期末)假设你叫王林,你的一位外国朋友Tony要来中国参观,你给他介绍一下中国人的生活习惯。请根据下列提示给Tony发一封电子邮件。要点提示:
1. 车辆都靠右行驶,出行可以选择乘坐公交或地铁,步行或骑自行车是最健康的方式。
2. 人们一般每天吃三顿饭,没有下午茶,家人通常在一起吃晚餐。
3. 参加聚会经常带些小礼物,收到礼物用双手接,不要马上打开。
4. 中国人很友好……
要求:
1. 词数在80词左右,短文的开头和结尾已给出,不计入总词数。
2. 所有要点提示必须用完,不得逐字翻译。
3. 字迹工整,卷面整洁。
4. 不得用真实姓名。
Dear Tony,
I am very happy to hear that you will come to visit China. Now let me tell you some manners and customs.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Wang Lin
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】表示数量“一”;表示特指
【解析】【分析】句意:地球是每个人的唯一家园。让我们努力使它成为一个更绿色的生活世界。an一个,不定冠词表泛指,位于以元音音素开头字母前;the这个,定冠词表特指;a一个,不定冠词表泛指,位于以辅音音素开头字母前。根据Earth is…only home to everyone.可知,此处指的是地球是每个人的唯一家园,表示特指地球,空处应为定冠词"the";根据Let's try to make it…greener world to live in.可知,此处泛指一个更绿色的世界,"greener"以辅音音素开头,空处应为不定冠词"a"。故选B。【点评】考查冠词辨析,首先识记a/an/the区别,然后根据关键词greener和earth确定冠词。
2.【答案】C
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:我的父母经常提醒我繁忙街道上的交通拥挤。to到;for为了;about关于;at在。根据短语warn sb. about sth."提醒某人某事"可知,空处应选介词about。故选C。
【点评】考查介词辨析,首先理解介词词义,然后识记固定搭配warn sb. about sth.,理解句意。
3.【答案】B
【知识点】although / though引导让步状语从句
【解析】【分析】句意:尽管天气很热,工人们依然在外面工作。根据"...it was very hot,...the workers were still working outside."可知,该句表示尽管天气热,工人们依然在外面工作。应是although引导的让步状语从句。although与but不能连用。故选B。
【点评】考查连词辨析,首先理解连词词义,然后根据前后句句意确定答案。
4.【答案】D
【知识点】特殊疑问句;简单形容词
【解析】【分析】句意:——印度的人口是多少?——超过14亿。印度的人口比世界上任何其他国家都多。How much多少,询问不可数名词的数量;What什么;larger更大的;more更多的。根据"is the population of India"并结合选项可知,此处询问人口数量,应用句型"What's the population of... ";根据第二个空空后的"population"并结合选项可知,此处形容人口数量多,可以使用large,此处应用比较级形式larger。故选D。
【点评】考查疑问词辨析和形容词辨析,首先识记疑问词区别,然后识记固定搭配"What's the population of... ,理解large修饰population。
5.【答案】A
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:Lucy是如此善良的一个女孩以致于她的所有朋友都喜欢和她待一起。A、如此……以致于;B、如此……以致于;C、太……而不能;D、足够的……对于。根据句意可知,这里表示的是一种结果;such……that的句型结构为such+a(an)+adj+that从句,但是so…that的句型结so+adj/adv+that从句,故选A。
【点评】考查连词的辨析,注意such…that,so…that,too…to和enough…for的不同词义和用法。
6.【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:我们不需要在词典中查找每个新单词。A. warm up热身;B. lift up举起;C. look up查找;D. set up设立;根据every new word in the dictionary可知是在词典中查找每个新单词;故选C
【点评】考查短语辨析,首先理解短语意思,然后识记固定搭配look up....in the dictionary,理解句意。
7.【答案】B
【知识点】while引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:当老师站在他们面前时,他们正在听音乐。where哪里;while当……时;what什么;when当……时。根据"They were listening to music...the teacher were standing in front of them."可知,该句是while引导的时间状态。两个动作是同时发生的,故选B。
【点评】考查时间状语从句,首先理解选项区别,然后根据前后句确定正确答案,理解句意。
8.【答案】A
【知识点】过去进行时;一般过去时
【解析】【分析】句意:——事情怎么发生的?——我们正在湖上划船,突然她掉进了水里。由上句"How did it happen "可知,答语是说在湖上划船的时候,她掉进了水里。这里表示一个动作发生时另一个动作正在进行,延续性的动作用过去进行时,非延续性的动作用一般过去时。boat"划船"是延续性动词,第一空用过去进行时,其构成为"was/were doing";fall into"落入……"是非延续性动词短语,第二空用一般过去时,故选A。
【点评】考查过去进行时和一般过去时,首先理解选项区别,然后识记when引导的时间状语从句,理解句意。
9.【答案】B
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:我妹妹学英语有困难。根据短语have trouble doing sth."做某事有困难"可知,空处应选动词-ing形式。故选B。
【点评】考查固定搭配have trouble doing sth.,理解句意。
10.【答案】D
【知识点】可数名词;不可数名词
【解析】【分析】句意:在中国,红色是好运和幸福的象征。A. name名字;B. show演出;C. nature自然;D. symbol象征;根据luck and happiness可知是象征;故选D。
【点评】考查名词辨析,首先理解名词词义,然后根据句意确定答案。
11.【答案】A
【知识点】及物动词
【解析】【分析】句意:我昨天收到一份礼物,但是我不能接受,因为它太贵了。receive"收到,接到",表示客观上收到;accept"接受,认可",表示主观接受。第一空表示说话者客观上收到了一个礼物,应用received,排除B和C;第二空,根据下文"because it was too expensive"可知,因为太贵了,所以主观上没有接受礼物,应用accept,排除D。故选A。
【点评】考查动词辨析,首先理解receive和accept的区别,然后根据句意确定答案。
12.【答案】C
【知识点】can, could表示可能性
【解析】【分析】句意:——看那个追着公共汽车跑的人!那是怀特先生吗?——不可能是他。他现在在上海。couldn't不可能(过去式);mustn't不得;can't不可能(原形);wouldn't不会。根据"He is in Shanghai now."可知,时态是一般现在时,此处表示怀特先生现在在上海,所以那个人不可能是怀特先生,表示把握较大的否定推测,所以空处应用can't。故选C。
【点评】考查情态动词,首先理解情态动词区别,然后根据关键词句He is in Shanghai now.确定答案,理解句意。
13.【答案】B
【知识点】固定搭配;简单形容词
【解析】【分析】句意:令我惊讶的是,他听到这个令人吃惊的消息并不惊讶。surprise惊讶(名词);surprised惊讶的(形容词,修饰人);surprising令人吃惊的(形容词,修饰事物)。根据第一空前的"To my"可知,此处考查短语to one's surprise"令某人惊讶的是",所以第一空应选surprise;第二空修饰主语he,即修饰人,所以第二空应选surprised;第三空修饰名词news,即修饰事物,所以第三空应选surprising。故选B。
【点评】考查名词辨析和形容词辨析,首先理解选项区别,然后识记固定搭配to one's surprise,理解surprised和surprising区别,然后根据关键词he和news确定形容词,理解句意。
14.【答案】D
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:我每天花两个小时练习打篮球。spend+时间+(in)doing sth."花费时间做某事",是固定搭配,因此填动名词practicing;practice doing sth."练习做某事",因此填动名词playing。故选D。
【点评】考查固定搭配spend+时间+doing sth.和practice doing sth.,理解句意。
15.【答案】A
【知识点】表达态度
【解析】【分析】句意:——我很久没去科学博物馆了。你呢?——我也没去过。这个周末我们一起去吧。Me neither我也没有;I've no idea我不知道;I think so我认为如此;Me too我也是。根据句子"I haven't been to the science museum for a long time."为否定句,应选择Me neither,以表示两人都很久没有去过科学博物馆。故选A。
【点评】考查情景交际,首先理解选项区别,然后根据关键词句I haven't been to the science museum for a long time.确定答案,理解句意。
【答案】16.A;17.B;18.B;19.B;20.C;21.C;22.D;23.C;24.C;25.C
【知识点】说明文
【解析】【分析】本文讲述了天气变化对人体健康、智力以及情绪产生的多方面影响,包括不同地区的季节变化对人体健康的影响、极端天气对智力的影响以及气温和气压变化对人情绪的影响。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:那里的人在这个月有心脏病和其他健康问题。heart心脏;table桌子;traffic交通;floor地板。根据"and other kinds of health problems"可知,心脏病属于健康问题。故选A。
17.句意:在东北部和中西部,有时很热,有时很冷。time时间;times一段时间;some times几次;at times有时。根据"it is very hot sometime and very cold other..."可知,此处指"有时很热,有时很冷",应用other times表示"其他时候"。故选B。
18.句意:天气也会影响智商。develop发展;influence影响;speed加速;bring带来。根据上文"It influences health, intelligence and feelings."可知,此处讲的是天气对智商的影响。故选B。
19.句意:例如,在1983年科学家的一份报告中,一群学生的智商在强风来临时非常高,但强风过后,他们的智商降低了10%。low低的;high高的;large大的;small小的。根据"...but after the strong wind, their IQ was 10% lower."可知,but表转折,与"lower"相反的应是high。故选B。
20.句意:风可以帮助人们有更多的智力。harm伤害;body身体;intelligence智力;health健康。根据上文"IQ of a group of students was very high when a very strong wind came"可知,一群学生的智商在强风来临时非常高,说明风可以帮助人们有更多的智力。故选C。
21.句意:另一方面,非常炎热的天气会使它降低。bigger更大的;higher更高的;lower更低的;smaller更小的。根据下文"students in many schools of the United States often get worse on exams in the hot months of the year"可知,天气炎热时学生考试成绩往往很差,由此可知炎热的天气会降低智商。故选C。
22.句意:天气也对人们的情绪有很大影响。health健康;clothes衣服;skin皮肤;feelings情绪。根据上文"It influences health, intelligence and feelings."可知,此段讲天气对情绪的影响。故选D。
23.句意:在这几个月里,他们通常感到寒冷。smell闻起来;touch触摸;feel感觉;taste尝起来。根据"Winter may be a bad time for thin people. They usually...cold during these months."可知,瘦的人在冬天感到冷。故选C。
24.句意:低气压会使人健忘。interested感兴趣的;relaxed放松的;forgetful健忘的;nervous紧张的。根据下文"People leave more bags on buses and in shops on low-pressure days."可知,在气压较低的日子里,人们在公交车和商店里遗留的包更多,由此可知低气压会使人健忘。故选C。
25.句意:人在18℃左右时感觉最好。time时间;watch手表;temperature温度;place地点。根据"of about 18℃."可知,此处指人在18℃左右时感觉最好。故选C。
【答案】26.C
27.A
28.C
29.D
30.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要讲述了作者在参加舞蹈比赛时由紧张到放松,并最终顺利完成表演获得自豪感的过程。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后带着问题从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。
26.细节理解题。根据"Though we had practiced for months, I still felt kind of uneasy."可知,作者在上台前感到不安,故选C。
27.细节理解题。根据"In the back of my mind, I heard my teacher say, "Confidence is everything!" as she did when we spent long hours in the studio."可知,作者的老师认为信心在舞蹈表演中非常重要,故选A。
28.细节理解题。根据"I showed the judges my biggest smile, trying to hide my nervousness."可知,作者微笑是为了掩饰她的紧张,故选C。
29.细节理解题。根据"Our cheerful dance made us excited. Even the judges began dancing in their seats."可知,作者在舞台上表演了一段欢快的舞蹈,故选D。
30.推理判断题。根据"That sense of pride was one of the best feelings I've ever had."可知,当我们通过努力获得好成绩时,可以推断可能会和作者在舞蹈结束时的感觉相似,故选A。
【答案】31.C
32.B
33.C
34.B
35.A
【知识点】说明文;生命安全;细节理解;标题选择
【解析】【分析】本文讲述了如何在自然灾害中的保持安全,并提供了具体的应对措施。文章通过介绍几种常见的自然灾害,包括洪水、龙卷风、地震和丛林大火,来告诉读者如何在这些灾害中确保自身安全。文章强调了制定计划以及掌握防灾知识的重要性,以应对不可预见的极端情况。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后读懂题目要求,从文章抓住相关语句,最终选择正确答案。
31.细节理解题。根据"It's easy to think ‘that will never happen to me,' but natural disasters are becoming both more common and serious."以及"In Australia, for example, its wildfires from 2019 to 2020 were caused by the high temperature and a drought, taking away the lives of hundreds of people and billions of animals."可知,作者通过开头和对澳大利亚野火的描述是为了强调自然灾害变得越来越普遍和严重,用来举例说明自然灾害的严重性。故选C。
32.细节理解题。根据"Flood"、"Tornado"、"Earthquake"以及"Bushfire"可知,文中提到了四种自然灾害:洪水、龙卷风、地震和山火,故选B。
33.细节理解题。根据"Remember to keep away from windows or anything heavy that might fall on you."可知,龙卷风来临时要远离窗户和飞的物体,故选C。
34.标题选择题。根据"While you can't stop disasters from happening, you can stay safe during one if you know what to do."及全文内容可知,本文主要介绍了在自然灾害中的一些安全措施,选项B"在自然灾害中保持安全的方法"符合本文主题。故选B。
35.文章出处题。根据全文内容可知,本文内容涉及自然灾害及如何应对,适合刊登在科学杂志上。故选A。
【答案】36.A
37.D
38.B
39.B
40.C
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文探讨了体重和健康之间的复杂关系,批评了将两者简单化等同的观点。
【点评】考查阅读理解,首先读懂每个题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
36.细节理解题。根据第一段"But neither health nor bodies are that simple, and health can differ from person to person."可知,健康可以因人而异。故选A。
37.细节理解题。根据第三段BMI is just one of many factors causing changes in a person's well-being. Medical care, environment, society and biology make up most of the factors that decide our health.可知,Asher Larmie医生认为很多因素与人们的健康状况有关。故选D。
38.推理判断题。根据第四段"Not falling ill is one, but so are staying mentally (精神地) healthy, keeping active social networks, getting enough sleep and lowering stress. Taking in fewer calories or cutting out certain foods may be bad for your health if it hurts your mental health or keeps you from enjoying time with friends and family."可知,健康不仅仅取决于是否生病,还包括精神健康、保持活跃的社交网络、充足的睡眠和减少压力等因素;据此可以推断,作者可能认为我们的生活方式对健康起着非常重要的作用。故选B。
39.词义猜测题。根据最后一段"Weight loss doesn't mean that you'll necessarily get healthy. Sometimes how you lose weight could also be detrimental to your health. You may become unhealthy because of dieting,"可知,减肥并不意味着你一定会变得健康,有时你可能因为节食而变得不健康,所以你减肥的方式也可能对你的健康有害;据此可以推断,划线部分"be detrimental to"意为"有害的"。故选B。
40.文章大意题。综合全文可知,文章开篇指出人们常将健康与体重简单划等号的错误观念,接着通过专家观点说明健康与体重没有必然联系,还介绍了影响健康的多种因素,最后强调减肥不一定健康,应通过正确方式提升健康水平,所以本文的主要目的是让我们清楚健康和体重之间的关系。故选C。
【答案】41.G;42.B;43.D;44.F;45.E
【知识点】询问时间;询问喜好;表达建议
【解析】【分析】本文是A、B两个人之间的对话。两个人围绕两个国家之间的文化差异进行对话。
A.When is your bird.你的鸟什么时候到。
B.What about your country 你的国家怎么样?
C.Anything else you like 你还喜欢什么?
D.How about birthday presents 生日礼物怎么样?
E.And Chinese students must wear uniform at school.中国学生在学校必须穿校服。
F.Different countries have different traditions.不同的国家有不同的传统。
G.Do you find anything different between China and your country 你觉得中国和你们国家有什么不同吗?
【点评】考查补全对话,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
41.根据"Yes, there are many."可知,此处应是一般疑问句询问是否发现了某些差异。选项G"你发现中国和你们国家有什么不同吗?"符合语境。故选G。
42.根据"We often have a big birthday party in our country."可知,此处是在询问关于他们国家的生日习俗。选项B"你们国家呢?"符合语境。故选B。
43.根据"When we receive a present, we always open it at once."可知,此处是在询问关于生日礼物的习俗。选项D"生日礼物怎么样?"符合语境。故选D。
44.根据"Are there any differences at school here "可知,是在总结之前的观点。选项F"不同的国家有不同的风俗"符合语境。故选F。
45.根据"Of course we can't. I don't think it's polite."可知,此处是在谈论学校的规定。选项E"并且中国学生必须在学校穿校服。"符合语境。故选E。
46.【答案】first;aid
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知缺少汉语提示"急救",急救:first aid,名词。故填first;aid。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配first aid。
47.【答案】thinking;about
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】对比中英文可知,空处缺少"正在考虑";根据英文题干和汉语提示可知,此处考查think about"考虑",动词短语;再根据空前"is"可知,句子时态为现在进行时,其结构为is doing,动词think的现在分词为thinking。故填thinking;about。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配think about,然后理解现在进行时的结构。
48.【答案】make;sure
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知,空格处为"确定"make sure,根据"to"可知,动词不定式符号to后接动词原形。故填make;sure。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配make sure,然后理解动词不定式表目的。
49.【答案】pay;attention
【知识点】汉译英;动词原形;固定搭配
【解析】【分析】根据中文句意和空后介词to,可知本题考查固定短语"注意"pay attention to;分析句式可知,这是一个祈使句,所以动词pay用原形,故填pay;attention。
【点评】考查汉译英,注意根据汉语提示确定固定搭配pay attention to,理解please后面用动词原形。
50.【答案】fell;off
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】对比中英文可知,空处缺少"从……摔下来了";根据英文题干和汉语提示可知,此处考查fall off"摔落,掉落",动词短语;再根据"yesterday"可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式fell。故填fell;off。
【点评】考查汉译英,首先根据汉语提示确定固定搭配fall off,然后根据关键词yesterday确定时态。
【答案】51.harvest rice
52.A traffic accident
53.his partner was ill in hospital
54.a machine
55.the whole night
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。这篇短文作者讲述了他爸爸信守承诺的故事。【点评】考查任务型阅读,首先从文中抓住关键词句,然后注意单词拼写。
51.根据"My father used to work in the city and seldom stayed at home. But he would come back help to harvest rice every year."可知,作者的爸爸在城里工作,很少呆在家里,但他每年都会回来帮忙收割稻谷。故填harvest rice。
52.根据"One autumn, he promised to help our neighbor, who lost his arms in a traffic accident in 1999"可知,作者的邻居在1999年的一次交通事故中失去的他的胳膊。故填A traffic accident。
53.根据"What's worse, he had to return to work the next day because his partner was ill in hospital."可知,作者的爸爸第二天不得不回去工作,因为他的搭档在医院生病了。故填his partner was ill in hospital。
54.根据"Father told us that he wouldn't let the neighbor's rice rot in the field. He decided to harvest it by hand without a machine."可知,作者的爸爸不能让邻居的稻米在田里腐烂,决定在没有机器的情况下用手收割。故填a machine。
55.根据"A full moon was glowing in the sky and the weather was cold but clear. He spent the whole night keeping his word."可知,爸爸帮邻居收了一整夜的稻子,故填the whole night。
【答案】56.(q)uite;57.(l)ike;58.(t)ake;59.(n)otice;60.(b)usy;61.(h)ow;62.(r)estaurants;63.(c)urious;64.(f)amous;65.(e)veryday
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文介绍了一种在中国流行的旅游方式——"城市漫步"。【点评】考查单词拼写,首先浏览文章大意,然后根据前后句句意和首字母确定单词,最后结合语法确定单词正确形式。
56.句意:"城市漫步"来自英国,它与传统的旅行大不相同。根据首字母q和空后"different"可知,此处应用副词quite"相当,很",修饰形容词different。故填(q)uite。
57.句意:当你在城市漫步时,你并不是在急匆匆地赶往长城或故宫这样的名胜古迹。根据"famous places...the Great Wall or the Forbidden City"可知,长城和故宫都是名胜古迹的举例,介词like"比如"符合语境。故填(l)ike。
58.句意:相反,你可以悠闲地在城市中步行漫游,享受当地的风土人情,发现那些过去未曾注意到的有趣事物。根据"...your time to go around the city"和首字母t可知,此处指花时间在城里转转,动词take"花费"符合语境,情态动词can后接动词原形。故填(t)ake。
59.句意:相反,你可以悠闲地在城市中步行漫游,享受当地的风土人情,发现那些过去未曾注意到的有趣事物。根据"find cool things you might not...in the past."和首字母n可知,此处指找到过去未曾注意到的有趣事物,动词notice"注意"符合语境,情态动词might后接动词原形。故填(n)otice。
60.句意:城市漫步会带你远离繁忙的旅游景点和购物中心。根据"tourist places and shopping centers"和首字母b可推测,旅游景点和购物中心应是繁忙的,形容词busy"繁忙的"符合语境,在此句中修饰名词"tourist places and shopping centers"。故填(b)usy。
61.句意:你可以走在当地的街道上,遇见城市里的人,看看他们是如何生活的。根据下文"For example, you can see an elderly man playing chess in the park or a group of children playing football on a street corner."可知,此处指看城市里的人是如何生活的,应用how"如何"引导宾语从句。故填(h)ow。
62.句意:而且,你可以在小而地道的餐馆里品尝美食,并更多地了解这个城市的历史。根据"try food"和首字母r可知,应是在餐馆品尝食物,名词restaurant"餐馆"符合语境,应用复数形式表示泛指。故填(r)estaurants。
63.句意:喜欢城市漫步的人充满好奇心,喜欢步行探索城市。根据"love to explore"和首字母c可知,喜欢探索的人应是充满好奇心的人,形容词curious"好奇的"符合语境,在句中作表语。故填(c)urious。
64.句意:例如,如果你在重庆散步,你可以欣赏到这座城市以之闻名的美丽山丘。根据"...the beautiful hills that the city is...for."和首字母f可知,重庆以美丽山丘闻名,be famous for"以……而闻名"符合语境。故填(f)amous。
65.句意:你可以看到当地人的日常生活,欣赏这些建筑。根据"you can walk through the historic hutongs. You can see the...life of the locals"和首字母e可知,逛胡同可以看到当地人的日常生活,应用形容词everyday"日常的",修饰名词"life"。故填(e)veryday。
66.【答案】例文
Dear Tony,
I am very happy to hear that you will come to visit China. Now let me tell you some manners and customs.
First of all, in China, vehicles drive on the right side of the road. When going out, you can choose to take buses or subways. What's more, walking and cycling are the healthiest ways to travel.
Secondly, people generally have three meals a day. There is no afternoon tea. Family members usually have dinner together. It's a great time for family reunion and communication.
When it comes to parties, it's a common practice to bring some small gifts. When you receive a gift, you should take it with both hands and don't open it immediately. It's considered polite.
In addition, Chinese people are very friendly. They are always ready to help others. You will surely feel welcome and warm during your stay here.
I hope you will have a wonderful trip in China. If you have any questions, please feel free to let me know.
Best regards.
Yours,
Wang Lin
【知识点】提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时;说明文;日常活动
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍中国人的生活习惯。时态是一般将来时和一般现在时,首先引出话题介绍中国的生活习惯;然后从交通、饮食、聚会礼仪和人际交往等方面介绍中国人的生活习惯;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文结构清晰,采用总分总的结构。开头引出话题,表达欢迎并说明要介绍中国人的生活习惯;中间分别从交通、饮食、聚会礼仪和人际交往四个方面详细介绍;结尾表达希望Tony在中国有美好旅程并欢迎提问,层次分明,逻辑连贯。内容实用,所介绍的内容都是Tony在中国生活可能会用到的实用信息,能够帮助他更好地适应中国的生活和文化,具有很强的针对性和实用性。语言流畅:语言表达自然流畅,没有明显的语法错误,用词准确恰当,符合英语邮件的写作规范。词汇丰富,使用了first of all、what's more、when it comes to、in addition等连接词,使文章层次分明;还运用了common practice、be ready to等短语,增强了表达的丰富性。句式多样,既有简单句如People generally have three meals a day.,也有复合句如When you receive a gift, you should take it with both hands and don't open it immediately.,使语言富有变化。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表