资源简介 四川省成都市金牛区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题一、阅读短文 从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共5小题;每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)A. at night B. my dad's parents C. plays tennis D. three grandchildren E. with the pink hatHi, I'm Lily from Ireland. I love my big family. Here's a photo of us. I'm the girl 1. .This is my dad, Fred, on the left. He's very handsome. He often 2. with me. My little brother, Sam, is on his knee. Sam is seven, and he really likes chess. My mum, Jane, is on the right. She's beautiful and kind. She always reads me a story 3. . My grandparents, Jack and Sarah, are in the middle. They're 4. . They have a dog. His name is Oscar.My grandparents have 5. : Sam, my cousin Lucy, and me. They often say I'm their favourite grandchild, but I think they say the same thing to all of us!二、补全对话 根据对话内容,从右边方框中选出适当的选项补全对话。(共5小题;每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)A: Hey, Peter! My birthday is coming. 6. B: I'd love to come! 7. A: It's on January 12th.B: Next Sunday A: Yes. 8. B: OK, I will be there. 9. A: Really We can go and buy something for the party together.B: Sounds great! 10. A: That's for sure!A. When is it B. And I can help with dinner.C. It's at four on Sunday afternoon.D. I think we will have a good time.E. Can you come to my birthday party 三、完形填空 阅读下面的短文,根据短文内容,从A、B、C选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)(2025七上·金牛期末)A Happy Corner: Class FarmAt school, we have a special corner. There, we 11. vegetables and have interesting classes. We call it the "class farm". On the farm, you can see potatoes, carrots, 12. …and lots more!We use the farm to learn 13. things in many of our classes. It is really fun! On Tuesdays, we have a biology class. We study 14. parts of plants. They are the roots, stems, leaves, 15. and fruits. We have a(n) 16. class on Fridays. We draw beautiful pictures of our plants. We 17. write about the plants on the farm in our Chinese class.Sometimes we take photos of those plants. Then, we share 18. on our school website (网站)! It is so 19. . The class farm is really a good place for 20. ! Do you like our class farm 11.A.buy B.eat C.plant12.A.chickens B.oranges C.tomatoes13.A.boring B.different C.similar14.A.three B.four C.five15.A.colors B.flowers C.trees16.A.art B.Chinese C.music17.A.also B.already C.only18.A.it B.them C.that19.A.easy B.hard C.interesting20.A.learning B.meeting C.playing四、A(2025七上·金牛期末)Many students go to school by bus. But do you have classes on the bus There is one small farm in Mexico. There is no school there. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher. It's a school bus, but it doesn't take the children to school. It just goes around from place to place every day, and sometimes it comes to the farm. The bus will stay there for three months. The farmers call it a school on wheels (车轮). Every time the bus comes, the farmers run to it, shouting (呼喊) and laughing. They like the bus a lot.When the bus is on the farm, in the morning, the teacher teaches the small children. In the afternoon, the bigger children come to have their class because they must work in the morning. At night, the fathers and mothers come to the bus school! They want to learn too.Everyone on the farm welcomes the bus school. However, they hope to have a real school in the future.21.Who is the bus driver A.The farmer. B.The parent. C.The teacher.22.What does the school bus do every day A.It goes around from place to place.B.It takes the children to school.C.It stays at a place for a year.23.Why do the farmers run to the bus and shout to it A.They don't like the bus school.B.They'd like to welcome the school bus.C.They want to take the bus to school.24.When do the parents have classes A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.25.Which is TRUE according to the passage A.The farmers on the farm want a real school.B.The children must work after having classes.C.The students are the same from morning to evening.五、B(2025七上·金牛期末)Birthdays are important everywhere, but how people celebrate it can be different from place to place. Here are some examples.Brazil If you're a child living in Brazil, you may want to watch your ears on your birthday. Your family, friends, and even people you don't know might pull (拽) your ears. They wish you a long life. Canada If you're in Canada, your ears are safe. But you might want to watch your nose. In some places of Canada, people put butter (黄油) on the birthday person's nose. They think it can keep away (远离) bad things.Russia In Russia, when kids have their birthdays, it's really cool. The birthday children often get gifts from teachers. The gifts may be flowers, pencils, or books to make the day special. Also, classmates might give them gifts. And they can get a birthday pie, not a birthday cake! England In England, parents like to make the birthday cake for their children. They put coinsinto the cake. They think if the child gets a coin in the cake, he/she will grow up with a lot of money.26.Why do people pull the birthday child's ears in Brazil A.Because they wish the child a long life.B.Because they help the child keep away bad things.C.Because they wish the child grow up with a lot of money.27.Which part might you watch in Canada when you have birthday A.The ears. B.The mouth. C.The nose.28.What do people do to celebrate the children's birthday in England A.Make the birthday pie.B.Put coins into the birthday cake.C.Put the butter on the birthday person's nose.29.Who often gives birthday gifts to birthday children in Russia A.The family. B.The friends. C.The teachers.30.What can we know from the passage A.Parents like to make birthday cakes for their children.B.People celebrate the birthday differently from place to place.C.The birthday person often gets flowers or books as birthday gifts.六、C(2025七上·金牛期末)We Want You!S&T Club Are you good at maths Do you want to learn something about new science and technology We'll do many more projects. Join our S&T club! Teacher: Mr Lee Place: the school library Time: 5:00-6:00 p.m. (on Sundays) Bike Club Do you like riding a bike Come to our club. Isn't it exciting to get to know about our city by bike To join us, you must have a bike. Teacher: Mr Miller Place: the school hall Time: 4:00-5:00 p.m. (on Sundays)Nature Club Do you love nature Come hiking with us. We watch birds, collect plants and insects in parks. Discover wildlife right under your nose! I'm sure you'll fall in love with nature. Teacher: Ms Green Place: the school gate Time: 4:00-5:00 p.m. (on Saturdays)31.Who teaches in S&T Club A.Mr Lee. B.Mr Miller. C.Ms Green.32.When can you join the Bike Club A.4:00-5:00 p.m., every Saturday.B.4:00-5:00 p.m., every Sunday.C.5:00-6:00 p.m., every Sunday.33.Where do you need to go if you want to join the Nature Club A.The school gate. B.The school hall. C.The school library.34.Alice is interested in biology and wildlife. What club can she join A.S&T Club. B.Bike Club. C.Nature Club.35.Why does the writer write these passages A.To share information on how to join clubsB.To ask more students to join new clubs.C.To introduce different clubs and their activities.七、短文填空 从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)(共10小题;每小题1分,计10分)(2025七上·金牛期末)be brother can difficult easy have join one play real they weJohn and Peter Brown finish the school bike race (比赛). They don't win, but they 36. still happy. To John and Peter, something else is more important than winning.John and Peter are 37. . They are always close to each other. But Peter has had health problem and 38. move at all. He has to stay at home every day and he often feels unhappy. He would like 39. the other kids. He wants to go out and play.John sees Peter's sad face and wants to help. One day, he 40. an idea. He puts Peter in a trailer and takes him out with his bike. For the 41. time, Peter feels like the others.Now the brothers often join in bike races together. It's 42. for John to take Peter's trailer. But John doesn't want to race without his brother. They always spend time 43. together. "We are family." John says.For John and Peter, the result (结果) 44. doesn't mean a lot to them. The love between 45. powers (提供动力) their bike. And love always wins.八、补全短文 根据短文内容,从短文后的A-F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)(2025七上·金牛期末) Do you feel you are busy after you get into middle school You have more subjects to learn and less time for sleep. But you may find some classmates can quickly finish their work and have a happy school life. How can they make it 46. A timetable is a list showing the times at which people do different things. One of its kinds is daily routine. 47. For example, people get up at 6:30 a.m. and sleep at 9:30 p.m.A good timetable can really bring us many good things.First, a timetable can help us keep in good health. 48. We all know they are important parts of a healthy life. With a timetable, we can do them well even when we're busy with our schoolwork. 49. It sets (设置) time for different things. With it, we can know exactly what to do at different times. Then we can make good use of our time and finish more things.Timetable is helpful, but it may be difficult for us to follow it. 50. If we do the same activities every day, they can finally become our habits.So let's try making a good timetable for our coming winter holiday!A. What should we do then B. The answer is the timetable.C. What is a good timetable for us D. It shows people's usual order and ways to do everyday things.E. Second, a timetable can also help us do more things in one day.F. Some students have no time for a good breakfast or some sport.九、根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共5小题;每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)Do you know sugar painting And do you taste it before Sugar painting has a long history. It starts from the Ming Dynasty (1368-1644) and gets more popular in Qing Dynasty (1636-1912). Now it is still welcome in many places of China, such as Chengdu. People can often see it at parks or on streets.The sugar painters usually sit behind a table. There are two revolvable arrows (可旋转箭头) on the table. There are different kinds of pictures such as animals from the twelve zodiacs (生肖), flowers or fruit. When the sugar painters make the sugar paintings, they need to prepare sugar first. Then, they make the sugar hot. When it's OK, they quickly paint the pictures by moving their spoons up and down, left and right before it cools.How do people get a sugar painting After giving money, people can turn the arrow to see which picture it stops. Then they wait for the painter to make the sugar painting for a while. At last, people can enjoy the beautiful and delicious food.In some places, sugar painting is not only a popular street food and art, but also a traditional activity during big celebrations. These days, students at some schools can even choose to learn how to make sugar paintings in their labor (劳动) class. They think it's great fun.Why not go and have a try with a zodiac of snake as a good way to start the new year 2025 51. Ming Dynasty—Qing Dynasty—TodayPlaces At park or on streets Steps to make * 52. sugar for painting * Make the sugar hot * Paint the picture quicklyPictures 53. from the twelve zodiacs, flowers or fruit Ways to get * Give money * Turn the revolvable arrow * 54. it after waiting for a whileSugar painting Meanings * a popular street food and art * a traditional celebration * an 55. choice in labor class十、B. 阅读短文,根据短文内容,按要求回答问题。(共5小题,每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)The Lion and the MouseOne day, a lion is asleep in the wood, his head resting on his paws. A mouse comes along. The mouse doesn't see the lion. When she runs across the lion's nose, the lion wakes up.He is angry with the mouse. "You wake me up!" he says and puts his paw on the mouse, ready to eat her up.The mouse is afraid. "Please let me go!" cries the mouse. "If you let me go, I will help you one day!""You are funny!" says the lion. "How can a mouse help a lion "The lion laughs at the idea. But he is kind and lets the mouse go home.Some days later, the lion falls into a hunter's net. He can't get out and roars (吼) in anger.The mouse hears the lion and runs quickly to the net.The mouse sees the lion and has an idea. She chews (咬断) on the net until it breaks. The lion falls out and is safe."You see, Lion! You laugh when I say I can help you." says the mouse. "Now I really help a lion!""Thank you, little mouse!" says the lion. "It's my mistake."From that day on, the mouse and the lion become good friends.56.When does the lion wake up in the story 57.Why is the mouse afraid 58.Why does the lion think the mouse is funny 59.What do you think of the mouse Why 60.What can we learn from this story (请用一句话回答) 十一、书面表达(计15分)61.(2025七上·金牛期末)如果你是下面女孩,请给你新结识的外国笔友Jack写一封电子邮件,介绍你的初中生活。要求:1. 须全面反映图文信息;2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;3. 词数:60-80词左右。First name: Xing Last name: Fu Class 2, Grade 7 No.19 Middle SchoolMy school day ①go to school at 8:00 a.m. ②have eight classesThe clubs I join:Favorite subject: … Reason: …Favorite teacher: … Reason: …EMALLTo: jack4ever@From: fx13@Dear Jack, __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours, _____________答案解析部分【答案】1.E;2.C;3.A;4.B;5.D【知识点】说明文;家庭生活【解析】【分析】本文是Lily介绍了她的大家庭成员以及他们的关系,并附上了一张全家福照片。A.at night在晚上;B.my dad's parents我爸爸的父母;C.plays tennis打网球;D.three grandchildren三个孙子孙女;E.with the pink hat戴着粉色的帽子。【点评】考查选词填空,首先理解选项意思,然后根据前后句句意确定答案。1.句意:我是那个戴粉红色帽子的女孩。根据"I'm the girl..."可知,此处是介绍特征,备选词"with the pink hat"表示"戴着粉色帽子"符合语境,故填E。2.句意:他常和我一起打网球。分析句子可知,空处缺少谓语动词,结合"He often...with me"及备选词可知,此处指一起打网球,plays tennis"打网球"符合语境,故填C。3.句意:妈妈经常在夜晚给我读故事。根据"reads me a story..."及备选词可知,此处指晚上读故事,at night"在晚上"符合语境,故填A。4.句意:他们是我父亲的父母。"They"指的是"My grandparents",结合语境和备选词可知,他们是我爸爸的父母,my dad's parents"我爸爸的父母"符合语境,故填B。5.句意:他们有三个孙辈:Sam,表妹Lucy和我。根据"My grandparents "和"Sam, my cousin Lucy, and me."可知,后者是前者的孙辈,three grandchildren "三个孙辈"符合语境,故选D。【答案】6.E;7.A;8.C;9.B;10.D【知识点】询问时间;表达祝愿;征求(同意)【解析】【分析】本文是一段A和B两个人的对话,对话主要围绕A告知B自己生日即将到来,B欣然接受邀请,两人交流了生日的具体时间和相关准备事宜。A.When is it 什么时候?B.And I can help with dinner.我可以帮你做饭。C.It's at four on Sunday afternoon.现在是星期天下午四点。D.I think we will have a good time.我想我们会玩得很开心。E.Can you come to my birthday party 你能来参加我的生日聚会吗?【点评】考查补全对话,首先理解选项意思,然后根据前后句句意确定正确选项。6.根据B的回答"I'd love to come!"可以推断出A是在邀请B做某事,选项E"你能来参加我的生日派对吗?"符合语境。故选E。7.根据A回答"It's on January 12th."可知B问的是时间,选项A"它在什么时候?"符合语境。故选A。8.根据"Next Sunday "B确认是下周日后,A要告知具体时间,选项C"在周日下午四点。"符合语境。故选C。9.根据A说"Really We can go and buy something for the party together.",结合前文,选项B"并且我可以帮忙准备晚餐。" 符合语境。故选B。10.根据"Sounds great!"最后B表示肯定,选项D"我想我们会玩得很开心。",表达对派对的期待,符合语境。故选D。【答案】11.C;12.C;13.B;14.C;15.B;16.A;17.A;18.B;19.C;20.A【知识点】记叙文;学校生活【解析】【分析】本文介绍了学校里的一个特别的"课堂农场"。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。11.句意:在那里,我们种蔬菜,上有趣的课。buy买;eat吃;plant种植。根据下文"We call it the ‘class farm'."可知,农场应是种植作物的,C项符合。故选C。12.句意:在农场里,你可以看到土豆、胡萝卜、西红柿……还有更多!chickens鸡;oranges橙子;tomatoes西红柿。根据上文"There, we…vegetables"可知,此处指蔬菜,C项符合。故选C。13.句意:在我们的许多课堂上,我们利用农场学习不同的东西。boring无聊的;different不同的;similar相似得到。根据下文"It is really fun!"可知,很有趣,应是会学到不同的东西。故选B。14.句意:我们研究植物的五个部分。three三;four四;five五。根据下文"They are the roots, stems, leaves…and fruits."可知,此处指五个部分。故选C。15.句意:它们是根、茎、叶、花和果实。colors颜色;flowers花;trees树。根据"They are the roots, stems, leaves…and fruits."的语境及常识并结合选项可知, 植物的主要组成部分包括根、茎、叶、花、果实和种子 。故选B。16.句意:我们星期五有一节美术课。art美术;Chinese中文;music音乐。根据下文"We draw beautiful pictures of our plants."可知,此处指美术课。故选A。17.句意:我们还在语文课上写农场里的植物。also也;already已经;only仅仅。根据上文"We draw beautiful pictures of our plants."可知,此处指还在语文课上写农场里的植物。故选A。18.句意:然后,我们在学校网站上分享它们!it它;them它们;that哪个。根据上文"Sometimes we take photos of those plants."可知,此处指在学校网站上分享这些照片,应用them指代。故选B。19.句意:这太有趣了。easy容易的;hard艰难地;interesting有趣的。根据上文"Sometimes we take photos of those plants. Then, we share…on our school website"并结合选项可知,拍摄植物的图片并在学校网站上分享,应是很有趣的事情。故选C。20.句意:课堂农场真是一个学习的好地方!learning学习;meeting会议;playing玩。根据上文"We use the farm to learn…things in many of our classes."并结合选项可知,课堂农场是一个学习的好地方。故选A。【答案】21.C22.A23.B24.C25.A【知识点】记叙文;学校生活;细节理解【解析】【分析】本文讲述了在墨西哥的一个小农场,由于没有固定的学校,用一辆巴士作为"车轮上的学校"来教授孩子们的故事。【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。21.细节理解题。根据"There is one small farm in Mexico. There is no school there. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher."可知,公交车司机就是老师。故选C。22.细节理解题。根据"It just goes around from place to place every day, and sometimes it comes to the farm."可知,校车每天在不同的地方之间往返。故选A。23.细节理解题。根据"Every time the bus comes, the farmers run to it, shouting (呼喊) and laughing. They like the bus a lot."可知,农民向校车奔去并且呼喊是因为他们喜欢这个校车,欢迎它的到来。故选B。24.细节理解题。根据"At night, the fathers and mothers come to the bus school! They want to learn too." 可知,父母们是在晚上上课。故选C。25.细节理解题。根据"Everyone on the farm welcomes the bus school. However, they hope to have a real school in the future."可知,农民们希望有一个真正的学校。故选A。【答案】26.A27.C28.B29.C30.B【知识点】说明文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文主要介绍了巴西、加拿大、俄罗斯和英国这四个国家不同的庆祝生日的方式。【点评】考查阅读理解,首先浏览文章,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,最终确定答案。26.细节理解题。根据文中"Your family, friends, and even people you don't know might pull (拽) your ears. They wish you a long life."可知,拉过生日的孩子的耳朵是因为他们希望孩子长寿。故选A。27.细节理解题。根据文中"But you might want to watch your nose. In some places of Canada, people put butter on the birthday person's nose. They think it can keep away bad things."可知,你需要注意自己的鼻子。故选C。28.细节理解题。根据文中"In England, parents like to make the birthday cake for their children. They put coins into the cake."可知,在英国,人们把硬币放进生日蛋糕里来庆祝孩子们的生日。故选B。29.细节理解题。根据文中"In Russia, when kids have their birthdays, it's really cool. The birthday children often get gifts from teachers. The gifts may be flowers, pencils, or books to make the day special."可知,在俄罗斯,老师经常给过生日的孩子送生日礼物。故选C。30.推理判断题。根据文中"Birthdays are important everywhere, but how people celebrate it can be different from place to place."以及全文可知,人们庆祝生日的方式因地而异。故选B。【答案】31.A32.B33.A34.C35.C【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;文章大意【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要描述了诸如科技俱乐部、自行车俱乐部和自然俱乐部等各种俱乐部,以及它们的老师、时间、地点和活动等细节。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。31.细节理解题。根据S&T Club部分的"Teacher: Mr Lee"可知在S&T Club教学的是Mr Lee。故选A。32.细节理解题。根据Bike Club部分的表述"Time: 4:00 - 5:00 p.m. (on Sundays)"可知每周日下午4点到5点可以加入自行车俱乐部。故选B。33.细节理解题。根据Nature Club部分"Place: the school gate"可知如果想加入自然俱乐部需要去学校大门,故选A。34.细节理解题。根据Nature Club部分"We watch birds, collect plants and insects in parks. Discover wildlife right under your nose!"可知,自然俱乐部的活动都是与生物和野生动物相关的内容,所以爱丽丝对生物和野生动物感兴趣,她可以加入Nature Club。故选C。35.文章大意题。文章主要描述了诸如科技俱乐部、自行车俱乐部和自然俱乐部等各种俱乐部,以及它们的老师、时间、地点和活动等细节。主要目的是对这些不同的俱乐部及其相关活动进行概述和介绍。故选C。【答案】36.are;37.brothers;38.can't;39.to join;40.has;41.first;42.difficult;43.playing;44.really;45.them【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要介绍了约翰和彼得完成了学校自行车赛,虽然他们没有赢,但他们觉得很开心,对约翰和彼得来说,他们之间的兄弟情义比获胜更重要。be是;brother兄、弟;can能够;difficult困难的;easy简单的;have有;join加入;one1;play玩。 real they we【点评】考查选词填空,首先理解所给单词的词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定正确答案。36.句意:他们没有赢,但他们仍然很高兴。分析句子结构可知,此处为be动词,构成系表结构,句子时态为一般现在时,主语为"they",用are。故填are。37.句意:约翰和彼得是兄弟。根据下文"Now the brothers often join in bike races together."并结合备选词汇可知,他们是兄弟,应填brothers。故填brothers。38.句意:但彼得有健康问题,根本不能动。根据下文"He has to stay at home every day"并结合备选词汇可知,每天都必须待在家里,应是不能动,can't"不能"。故填can't。39.句意:他想加入其他孩子的行列。根据"He would like …the other kids."的语境并结合备选词汇可知,此处指加入其他孩子的行列,join"加入",would like to do sth."想要做某事",是固定词组。故填to join。40.句意:有一天,他有了一个主意。have an idea"有一个主意",句子时态为一般现在时,主语为"he",用三单形式。故填has。41.句意:彼得第一次感觉自己和其他人一样。根据上文"He has to stay at home every day"并结合备选词汇可知,每天都必须待在家里,所以此处指第一次感觉自己和其他人一样,for the first time"第一次",是固定词组。故填first。42.句意:约翰很难带上彼得的拖车。根据"But John doesn't want to race without his brother."并结合备选词汇可知,此处句意发生了转折,指约翰很难带上彼得的拖车,但约翰不想在没有彼得的情况下参加比赛,difficult"困难的"符合。故填difficult。43.句意:他们总是花时间在一起玩。根据"They always spend time…together."的语境并结合备选词汇可知,此处总是花时间在一起玩,play"玩",spend time doing sth."花时间做某事",是固定词组。故填playing。44.句意:对于约翰和彼得来说,结果对他们来说并不重要。根据下文"The love between…powers (提供动力) their bike. And love always wins."并结合备选词汇可知,对约翰和彼得来说,比赛的结果并不重要,real"真正的",分析句子结构可知,此处应用副词形式,作状语。故填really。45.句意:他们之间的爱为他们的自行车提供了动力。根据"The love between…powers (提供动力) their bike."的语境并结合备选词汇可知,此处指约翰和彼得他们两人之间的爱为他们的自行车提供了动力,分析句子结构可知,此处应用人称代词宾格形式,作宾语,them"他们"。故填them。【答案】46.B;47.D;48.F;49.E;50.A【知识点】议论文;学校生活【解析】【分析】本文介绍时间表对学生的好处,时间表可以帮助学生规划学校生活,有助于他们的健康等。A.What should we do then 那我们该怎么办?B.The answer is the timetable.答案是时间表。C.What is a good timetable for us 对我们来说什么是好的时间表?D.It shows people's usual order and ways to do everyday things.它展示了人们日常生活的秩序和方式。E.Second, a timetable can also help us do more things in one day.其次,时间表也可以帮助我们在一天内做更多的事情。F.Some students have no time for a good breakfast or some sport.有些学生没有时间好好吃早餐或做运动。【点评】考查阅读还原,首先读懂选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确选项。46.根据上文"How can they make it "及下文"A timetable is a list showing the times at which people do different things."可知,此处承上启下,引出主题——时间表,选项B"答案是时间表。"符合语境。故选B。47.根据上文"One of its kinds is daily routine."及下文"For example, people get up at 6:30 a.m. and sleep at 9:30 p.m."可知,此处解释日常事务,选项D"它展示了人们日常生活的秩序和方式。"符合语境。故选D。48.根据上文"First, a timetable can help us keep in good health."可知,时间表可以帮助我们保持健康,选项F"一些学生没有时间吃一顿好早餐或做一些运动。"符合语境。故选F。49.根据上文"First, a timetable can help us keep in good health."可知,此处指时间表的第二个益处,选项E"其次,时间表也可以帮助我们在一天内做更多的事情。"符合语境。故选E。50.根据上文"Timetable is helpful, but it may be difficult for us to follow it."以及下文"If we do the same activities every day, they can finally become our habits."可知,此处指遵循时间表的方法,选项A"那我们该怎么办?"符合语境。故选A。【答案】51.History;52.Prepare;53.Animals;54.Enjoy;55.interesting【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)【解析】【分析】本文主要介绍了中国传统糖画艺术,包括历史、形式以及过程等。【点评】考查引导填表,首先读懂表格,然后从文中抓住重点语句,接语法确定正确答案。51.根据"And do you taste it before Sugar painting has a long history. It starts from the Ming Dynasty (1368-1644) and gets more popular in Qing Dynasty (1636-1912). Now it is still welcome in many places of China, such as Chengdu."可知,此处指糖画的历史,history"历史",标题首字母大写。故填History。52.根据"When the sugar painters make the sugar paintings, they need to prepare sugar first."可知,此处指先准备糖,prepare"准备"符合,句首首字母大写。故填Prepare。53.根据"There are different kinds of pictures such as animals from the twelve zodiacs (生肖), flowers or fruit."可知,此处指十二生肖的动物,animals"动物",句首首字母大写。故填Animals。54.根据"Then they wait for the painter to make the sugar painting for a while. At last, people can enjoy the beautiful and delicious food."可知,等待一段时间后享受它,enjoy"享受",句首首字母大写。故填Enjoy。55.根据"These days, students at some schools can even choose to learn how to make sugar paintings in their labor (劳动) class. They think it's great fun."可知,糖画艺术是劳动课的一个有趣选择,interesting"有趣的"。故填interesting。【答案】56.When the mouse runs across his nose.57.Because the mouse thinks the lion may eat her (up)/ kill her.58.Because the lion thinks a mouse can't help a lion.59.The mouse is kind/clever/smart/brave because she helps the lion/she thinks up a good idea...60.A kindness is never wasted. /Helping others is helping ourselves. / We should always be kind and helpful./Don't judge others by appearance/looks...(参考答案,言之有理即可)【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一只狮子认为一只小老鼠无法帮助自己,但后来狮子被困在猎人的网里时,老鼠帮助了它,于是狮子不再认为老鼠无能并把它当作好朋友的故事。【点评】考查阅读表达,首先浏览文章,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,结合语法确定正确句子。56.根据"When she runs across the lion's nose, the lion wakes up."可知,当老鼠跑过狮子的鼻子时,狮子醒了。故填When the mouse runs across his nose.57.根据"‘You wake me up!' he says and puts his paw on the mouse, ready to eat her up."以及"The mouse is afraid."可知,老鼠害怕的原因是因为老鼠认为狮子可能会吃掉她/杀死她。故填Because the mouse thinks the lion may eat her (up)/ kill her.58.根据"‘You are funny!' says the lion. ‘How can a mouse help a lion '"可知,狮子认为老鼠很有趣的原因是因为狮子认为老鼠帮不了狮子。故填Because the lion thinks a mouse can't help a lion.59.根据"The mouse sees the lion and has an idea. She chews (咬断) on the net until it breaks. The lion falls out and is safe."可知,老鼠很善良/聪明/勇敢,因为她帮助狮子/她想出了一个好主意。故填The mouse is kind/clever/smart/brave because she helps the lion/she thinks up a good idea...60.A kindness is never wasted. /Helping others is helping ourselves. / We should always be kind and helpful./Don't judge others by appearance/looks...(参考答案,言之有理即可)61.【答案】例文:Dear Jack,I'm Fu Xing in Class 2, Grade 7 from No. 19 Middle School. Let me introduce my middle school life to you.I usually go to school at 8:00 a.m. and there are eight classes every day. This term, I join the singing club and the drawing club. My favorite subject is English because I like reading English stories. And I also like my English teacher Maria. She always helps me.This is my school life. How about your school life Yours,Fu Xing【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;学校生活【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己的初中生活。时态是一般现在时,首先引出介绍学校生活的话题;然后具体介绍自己的上学日、最喜爱的科目和老师;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文格式正确,邮件格式规范,包含了收件人邮箱地址、发件人邮箱地址、称呼、正文、结束语和署名,符合电子邮件的写作要求。内容完整,基本信息介绍,开篇明确告知笔友自己的姓名(Fu Xing)、班级(Class 2, Grade 7)和学校(No. 19 Middle School),让对方对自己有初步了解。学校日常:按照要求介绍了上学时间(go to school at 8:00 a.m.)和每天的课程数量(have eight classes)。社团活动,说明了自己参加的社团(the singing club and the drawing club)。喜好及原因:阐述了最喜欢的科目(English)及原因(like reading English stories),还介绍了最喜欢的老师(Maria)及原因(always helps me)。语言简洁,使用了简单易懂的词汇和句式,如"let me introduce... to you""usually""every day""because"等,表意清晰,符合初中生的英语水平,也满足题目中词数在60-80词左右的要求。1 / 1四川省成都市金牛区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题一、阅读短文 从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共5小题;每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)A. at night B. my dad's parents C. plays tennis D. three grandchildren E. with the pink hatHi, I'm Lily from Ireland. I love my big family. Here's a photo of us. I'm the girl 1. .This is my dad, Fred, on the left. He's very handsome. He often 2. with me. My little brother, Sam, is on his knee. Sam is seven, and he really likes chess. My mum, Jane, is on the right. She's beautiful and kind. She always reads me a story 3. . My grandparents, Jack and Sarah, are in the middle. They're 4. . They have a dog. His name is Oscar.My grandparents have 5. : Sam, my cousin Lucy, and me. They often say I'm their favourite grandchild, but I think they say the same thing to all of us!【答案】1.E;2.C;3.A;4.B;5.D【知识点】说明文;家庭生活【解析】【分析】本文是Lily介绍了她的大家庭成员以及他们的关系,并附上了一张全家福照片。A.at night在晚上;B.my dad's parents我爸爸的父母;C.plays tennis打网球;D.three grandchildren三个孙子孙女;E.with the pink hat戴着粉色的帽子。【点评】考查选词填空,首先理解选项意思,然后根据前后句句意确定答案。1.句意:我是那个戴粉红色帽子的女孩。根据"I'm the girl..."可知,此处是介绍特征,备选词"with the pink hat"表示"戴着粉色帽子"符合语境,故填E。2.句意:他常和我一起打网球。分析句子可知,空处缺少谓语动词,结合"He often...with me"及备选词可知,此处指一起打网球,plays tennis"打网球"符合语境,故填C。3.句意:妈妈经常在夜晚给我读故事。根据"reads me a story..."及备选词可知,此处指晚上读故事,at night"在晚上"符合语境,故填A。4.句意:他们是我父亲的父母。"They"指的是"My grandparents",结合语境和备选词可知,他们是我爸爸的父母,my dad's parents"我爸爸的父母"符合语境,故填B。5.句意:他们有三个孙辈:Sam,表妹Lucy和我。根据"My grandparents "和"Sam, my cousin Lucy, and me."可知,后者是前者的孙辈,three grandchildren "三个孙辈"符合语境,故选D。二、补全对话 根据对话内容,从右边方框中选出适当的选项补全对话。(共5小题;每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)A: Hey, Peter! My birthday is coming. 6. B: I'd love to come! 7. A: It's on January 12th.B: Next Sunday A: Yes. 8. B: OK, I will be there. 9. A: Really We can go and buy something for the party together.B: Sounds great! 10. A: That's for sure!A. When is it B. And I can help with dinner.C. It's at four on Sunday afternoon.D. I think we will have a good time.E. Can you come to my birthday party 【答案】6.E;7.A;8.C;9.B;10.D【知识点】询问时间;表达祝愿;征求(同意)【解析】【分析】本文是一段A和B两个人的对话,对话主要围绕A告知B自己生日即将到来,B欣然接受邀请,两人交流了生日的具体时间和相关准备事宜。A.When is it 什么时候?B.And I can help with dinner.我可以帮你做饭。C.It's at four on Sunday afternoon.现在是星期天下午四点。D.I think we will have a good time.我想我们会玩得很开心。E.Can you come to my birthday party 你能来参加我的生日聚会吗?【点评】考查补全对话,首先理解选项意思,然后根据前后句句意确定正确选项。6.根据B的回答"I'd love to come!"可以推断出A是在邀请B做某事,选项E"你能来参加我的生日派对吗?"符合语境。故选E。7.根据A回答"It's on January 12th."可知B问的是时间,选项A"它在什么时候?"符合语境。故选A。8.根据"Next Sunday "B确认是下周日后,A要告知具体时间,选项C"在周日下午四点。"符合语境。故选C。9.根据A说"Really We can go and buy something for the party together.",结合前文,选项B"并且我可以帮忙准备晚餐。" 符合语境。故选B。10.根据"Sounds great!"最后B表示肯定,选项D"我想我们会玩得很开心。",表达对派对的期待,符合语境。故选D。三、完形填空 阅读下面的短文,根据短文内容,从A、B、C选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)(2025七上·金牛期末)A Happy Corner: Class FarmAt school, we have a special corner. There, we 11. vegetables and have interesting classes. We call it the "class farm". On the farm, you can see potatoes, carrots, 12. …and lots more!We use the farm to learn 13. things in many of our classes. It is really fun! On Tuesdays, we have a biology class. We study 14. parts of plants. They are the roots, stems, leaves, 15. and fruits. We have a(n) 16. class on Fridays. We draw beautiful pictures of our plants. We 17. write about the plants on the farm in our Chinese class.Sometimes we take photos of those plants. Then, we share 18. on our school website (网站)! It is so 19. . The class farm is really a good place for 20. ! Do you like our class farm 11.A.buy B.eat C.plant12.A.chickens B.oranges C.tomatoes13.A.boring B.different C.similar14.A.three B.four C.five15.A.colors B.flowers C.trees16.A.art B.Chinese C.music17.A.also B.already C.only18.A.it B.them C.that19.A.easy B.hard C.interesting20.A.learning B.meeting C.playing【答案】11.C;12.C;13.B;14.C;15.B;16.A;17.A;18.B;19.C;20.A【知识点】记叙文;学校生活【解析】【分析】本文介绍了学校里的一个特别的"课堂农场"。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。11.句意:在那里,我们种蔬菜,上有趣的课。buy买;eat吃;plant种植。根据下文"We call it the ‘class farm'."可知,农场应是种植作物的,C项符合。故选C。12.句意:在农场里,你可以看到土豆、胡萝卜、西红柿……还有更多!chickens鸡;oranges橙子;tomatoes西红柿。根据上文"There, we…vegetables"可知,此处指蔬菜,C项符合。故选C。13.句意:在我们的许多课堂上,我们利用农场学习不同的东西。boring无聊的;different不同的;similar相似得到。根据下文"It is really fun!"可知,很有趣,应是会学到不同的东西。故选B。14.句意:我们研究植物的五个部分。three三;four四;five五。根据下文"They are the roots, stems, leaves…and fruits."可知,此处指五个部分。故选C。15.句意:它们是根、茎、叶、花和果实。colors颜色;flowers花;trees树。根据"They are the roots, stems, leaves…and fruits."的语境及常识并结合选项可知, 植物的主要组成部分包括根、茎、叶、花、果实和种子 。故选B。16.句意:我们星期五有一节美术课。art美术;Chinese中文;music音乐。根据下文"We draw beautiful pictures of our plants."可知,此处指美术课。故选A。17.句意:我们还在语文课上写农场里的植物。also也;already已经;only仅仅。根据上文"We draw beautiful pictures of our plants."可知,此处指还在语文课上写农场里的植物。故选A。18.句意:然后,我们在学校网站上分享它们!it它;them它们;that哪个。根据上文"Sometimes we take photos of those plants."可知,此处指在学校网站上分享这些照片,应用them指代。故选B。19.句意:这太有趣了。easy容易的;hard艰难地;interesting有趣的。根据上文"Sometimes we take photos of those plants. Then, we share…on our school website"并结合选项可知,拍摄植物的图片并在学校网站上分享,应是很有趣的事情。故选C。20.句意:课堂农场真是一个学习的好地方!learning学习;meeting会议;playing玩。根据上文"We use the farm to learn…things in many of our classes."并结合选项可知,课堂农场是一个学习的好地方。故选A。四、A(2025七上·金牛期末)Many students go to school by bus. But do you have classes on the bus There is one small farm in Mexico. There is no school there. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher. It's a school bus, but it doesn't take the children to school. It just goes around from place to place every day, and sometimes it comes to the farm. The bus will stay there for three months. The farmers call it a school on wheels (车轮). Every time the bus comes, the farmers run to it, shouting (呼喊) and laughing. They like the bus a lot.When the bus is on the farm, in the morning, the teacher teaches the small children. In the afternoon, the bigger children come to have their class because they must work in the morning. At night, the fathers and mothers come to the bus school! They want to learn too.Everyone on the farm welcomes the bus school. However, they hope to have a real school in the future.21.Who is the bus driver A.The farmer. B.The parent. C.The teacher.22.What does the school bus do every day A.It goes around from place to place.B.It takes the children to school.C.It stays at a place for a year.23.Why do the farmers run to the bus and shout to it A.They don't like the bus school.B.They'd like to welcome the school bus.C.They want to take the bus to school.24.When do the parents have classes A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.25.Which is TRUE according to the passage A.The farmers on the farm want a real school.B.The children must work after having classes.C.The students are the same from morning to evening.【答案】21.C22.A23.B24.C25.A【知识点】记叙文;学校生活;细节理解【解析】【分析】本文讲述了在墨西哥的一个小农场,由于没有固定的学校,用一辆巴士作为"车轮上的学校"来教授孩子们的故事。【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。21.细节理解题。根据"There is one small farm in Mexico. There is no school there. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher."可知,公交车司机就是老师。故选C。22.细节理解题。根据"It just goes around from place to place every day, and sometimes it comes to the farm."可知,校车每天在不同的地方之间往返。故选A。23.细节理解题。根据"Every time the bus comes, the farmers run to it, shouting (呼喊) and laughing. They like the bus a lot."可知,农民向校车奔去并且呼喊是因为他们喜欢这个校车,欢迎它的到来。故选B。24.细节理解题。根据"At night, the fathers and mothers come to the bus school! They want to learn too." 可知,父母们是在晚上上课。故选C。25.细节理解题。根据"Everyone on the farm welcomes the bus school. However, they hope to have a real school in the future."可知,农民们希望有一个真正的学校。故选A。五、B(2025七上·金牛期末)Birthdays are important everywhere, but how people celebrate it can be different from place to place. Here are some examples.Brazil If you're a child living in Brazil, you may want to watch your ears on your birthday. Your family, friends, and even people you don't know might pull (拽) your ears. They wish you a long life. Canada If you're in Canada, your ears are safe. But you might want to watch your nose. In some places of Canada, people put butter (黄油) on the birthday person's nose. They think it can keep away (远离) bad things.Russia In Russia, when kids have their birthdays, it's really cool. The birthday children often get gifts from teachers. The gifts may be flowers, pencils, or books to make the day special. Also, classmates might give them gifts. And they can get a birthday pie, not a birthday cake! England In England, parents like to make the birthday cake for their children. They put coinsinto the cake. They think if the child gets a coin in the cake, he/she will grow up with a lot of money.26.Why do people pull the birthday child's ears in Brazil A.Because they wish the child a long life.B.Because they help the child keep away bad things.C.Because they wish the child grow up with a lot of money.27.Which part might you watch in Canada when you have birthday A.The ears. B.The mouth. C.The nose.28.What do people do to celebrate the children's birthday in England A.Make the birthday pie.B.Put coins into the birthday cake.C.Put the butter on the birthday person's nose.29.Who often gives birthday gifts to birthday children in Russia A.The family. B.The friends. C.The teachers.30.What can we know from the passage A.Parents like to make birthday cakes for their children.B.People celebrate the birthday differently from place to place.C.The birthday person often gets flowers or books as birthday gifts.【答案】26.A27.C28.B29.C30.B【知识点】说明文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文主要介绍了巴西、加拿大、俄罗斯和英国这四个国家不同的庆祝生日的方式。【点评】考查阅读理解,首先浏览文章,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,最终确定答案。26.细节理解题。根据文中"Your family, friends, and even people you don't know might pull (拽) your ears. They wish you a long life."可知,拉过生日的孩子的耳朵是因为他们希望孩子长寿。故选A。27.细节理解题。根据文中"But you might want to watch your nose. In some places of Canada, people put butter on the birthday person's nose. They think it can keep away bad things."可知,你需要注意自己的鼻子。故选C。28.细节理解题。根据文中"In England, parents like to make the birthday cake for their children. They put coins into the cake."可知,在英国,人们把硬币放进生日蛋糕里来庆祝孩子们的生日。故选B。29.细节理解题。根据文中"In Russia, when kids have their birthdays, it's really cool. The birthday children often get gifts from teachers. The gifts may be flowers, pencils, or books to make the day special."可知,在俄罗斯,老师经常给过生日的孩子送生日礼物。故选C。30.推理判断题。根据文中"Birthdays are important everywhere, but how people celebrate it can be different from place to place."以及全文可知,人们庆祝生日的方式因地而异。故选B。六、C(2025七上·金牛期末)We Want You!S&T Club Are you good at maths Do you want to learn something about new science and technology We'll do many more projects. Join our S&T club! Teacher: Mr Lee Place: the school library Time: 5:00-6:00 p.m. (on Sundays) Bike Club Do you like riding a bike Come to our club. Isn't it exciting to get to know about our city by bike To join us, you must have a bike. Teacher: Mr Miller Place: the school hall Time: 4:00-5:00 p.m. (on Sundays)Nature Club Do you love nature Come hiking with us. We watch birds, collect plants and insects in parks. Discover wildlife right under your nose! I'm sure you'll fall in love with nature. Teacher: Ms Green Place: the school gate Time: 4:00-5:00 p.m. (on Saturdays)31.Who teaches in S&T Club A.Mr Lee. B.Mr Miller. C.Ms Green.32.When can you join the Bike Club A.4:00-5:00 p.m., every Saturday.B.4:00-5:00 p.m., every Sunday.C.5:00-6:00 p.m., every Sunday.33.Where do you need to go if you want to join the Nature Club A.The school gate. B.The school hall. C.The school library.34.Alice is interested in biology and wildlife. What club can she join A.S&T Club. B.Bike Club. C.Nature Club.35.Why does the writer write these passages A.To share information on how to join clubsB.To ask more students to join new clubs.C.To introduce different clubs and their activities.【答案】31.A32.B33.A34.C35.C【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;文章大意【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要描述了诸如科技俱乐部、自行车俱乐部和自然俱乐部等各种俱乐部,以及它们的老师、时间、地点和活动等细节。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。31.细节理解题。根据S&T Club部分的"Teacher: Mr Lee"可知在S&T Club教学的是Mr Lee。故选A。32.细节理解题。根据Bike Club部分的表述"Time: 4:00 - 5:00 p.m. (on Sundays)"可知每周日下午4点到5点可以加入自行车俱乐部。故选B。33.细节理解题。根据Nature Club部分"Place: the school gate"可知如果想加入自然俱乐部需要去学校大门,故选A。34.细节理解题。根据Nature Club部分"We watch birds, collect plants and insects in parks. Discover wildlife right under your nose!"可知,自然俱乐部的活动都是与生物和野生动物相关的内容,所以爱丽丝对生物和野生动物感兴趣,她可以加入Nature Club。故选C。35.文章大意题。文章主要描述了诸如科技俱乐部、自行车俱乐部和自然俱乐部等各种俱乐部,以及它们的老师、时间、地点和活动等细节。主要目的是对这些不同的俱乐部及其相关活动进行概述和介绍。故选C。七、短文填空 从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)(共10小题;每小题1分,计10分)(2025七上·金牛期末)be brother can difficult easy have join one play real they weJohn and Peter Brown finish the school bike race (比赛). They don't win, but they 36. still happy. To John and Peter, something else is more important than winning.John and Peter are 37. . They are always close to each other. But Peter has had health problem and 38. move at all. He has to stay at home every day and he often feels unhappy. He would like 39. the other kids. He wants to go out and play.John sees Peter's sad face and wants to help. One day, he 40. an idea. He puts Peter in a trailer and takes him out with his bike. For the 41. time, Peter feels like the others.Now the brothers often join in bike races together. It's 42. for John to take Peter's trailer. But John doesn't want to race without his brother. They always spend time 43. together. "We are family." John says.For John and Peter, the result (结果) 44. doesn't mean a lot to them. The love between 45. powers (提供动力) their bike. And love always wins.【答案】36.are;37.brothers;38.can't;39.to join;40.has;41.first;42.difficult;43.playing;44.really;45.them【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要介绍了约翰和彼得完成了学校自行车赛,虽然他们没有赢,但他们觉得很开心,对约翰和彼得来说,他们之间的兄弟情义比获胜更重要。be是;brother兄、弟;can能够;difficult困难的;easy简单的;have有;join加入;one1;play玩。 real they we【点评】考查选词填空,首先理解所给单词的词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定正确答案。36.句意:他们没有赢,但他们仍然很高兴。分析句子结构可知,此处为be动词,构成系表结构,句子时态为一般现在时,主语为"they",用are。故填are。37.句意:约翰和彼得是兄弟。根据下文"Now the brothers often join in bike races together."并结合备选词汇可知,他们是兄弟,应填brothers。故填brothers。38.句意:但彼得有健康问题,根本不能动。根据下文"He has to stay at home every day"并结合备选词汇可知,每天都必须待在家里,应是不能动,can't"不能"。故填can't。39.句意:他想加入其他孩子的行列。根据"He would like …the other kids."的语境并结合备选词汇可知,此处指加入其他孩子的行列,join"加入",would like to do sth."想要做某事",是固定词组。故填to join。40.句意:有一天,他有了一个主意。have an idea"有一个主意",句子时态为一般现在时,主语为"he",用三单形式。故填has。41.句意:彼得第一次感觉自己和其他人一样。根据上文"He has to stay at home every day"并结合备选词汇可知,每天都必须待在家里,所以此处指第一次感觉自己和其他人一样,for the first time"第一次",是固定词组。故填first。42.句意:约翰很难带上彼得的拖车。根据"But John doesn't want to race without his brother."并结合备选词汇可知,此处句意发生了转折,指约翰很难带上彼得的拖车,但约翰不想在没有彼得的情况下参加比赛,difficult"困难的"符合。故填difficult。43.句意:他们总是花时间在一起玩。根据"They always spend time…together."的语境并结合备选词汇可知,此处总是花时间在一起玩,play"玩",spend time doing sth."花时间做某事",是固定词组。故填playing。44.句意:对于约翰和彼得来说,结果对他们来说并不重要。根据下文"The love between…powers (提供动力) their bike. And love always wins."并结合备选词汇可知,对约翰和彼得来说,比赛的结果并不重要,real"真正的",分析句子结构可知,此处应用副词形式,作状语。故填really。45.句意:他们之间的爱为他们的自行车提供了动力。根据"The love between…powers (提供动力) their bike."的语境并结合备选词汇可知,此处指约翰和彼得他们两人之间的爱为他们的自行车提供了动力,分析句子结构可知,此处应用人称代词宾格形式,作宾语,them"他们"。故填them。八、补全短文 根据短文内容,从短文后的A-F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)(2025七上·金牛期末) Do you feel you are busy after you get into middle school You have more subjects to learn and less time for sleep. But you may find some classmates can quickly finish their work and have a happy school life. How can they make it 46. A timetable is a list showing the times at which people do different things. One of its kinds is daily routine. 47. For example, people get up at 6:30 a.m. and sleep at 9:30 p.m.A good timetable can really bring us many good things.First, a timetable can help us keep in good health. 48. We all know they are important parts of a healthy life. With a timetable, we can do them well even when we're busy with our schoolwork. 49. It sets (设置) time for different things. With it, we can know exactly what to do at different times. Then we can make good use of our time and finish more things.Timetable is helpful, but it may be difficult for us to follow it. 50. If we do the same activities every day, they can finally become our habits.So let's try making a good timetable for our coming winter holiday!A. What should we do then B. The answer is the timetable.C. What is a good timetable for us D. It shows people's usual order and ways to do everyday things.E. Second, a timetable can also help us do more things in one day.F. Some students have no time for a good breakfast or some sport.【答案】46.B;47.D;48.F;49.E;50.A【知识点】议论文;学校生活【解析】【分析】本文介绍时间表对学生的好处,时间表可以帮助学生规划学校生活,有助于他们的健康等。A.What should we do then 那我们该怎么办?B.The answer is the timetable.答案是时间表。C.What is a good timetable for us 对我们来说什么是好的时间表?D.It shows people's usual order and ways to do everyday things.它展示了人们日常生活的秩序和方式。E.Second, a timetable can also help us do more things in one day.其次,时间表也可以帮助我们在一天内做更多的事情。F.Some students have no time for a good breakfast or some sport.有些学生没有时间好好吃早餐或做运动。【点评】考查阅读还原,首先读懂选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确选项。46.根据上文"How can they make it "及下文"A timetable is a list showing the times at which people do different things."可知,此处承上启下,引出主题——时间表,选项B"答案是时间表。"符合语境。故选B。47.根据上文"One of its kinds is daily routine."及下文"For example, people get up at 6:30 a.m. and sleep at 9:30 p.m."可知,此处解释日常事务,选项D"它展示了人们日常生活的秩序和方式。"符合语境。故选D。48.根据上文"First, a timetable can help us keep in good health."可知,时间表可以帮助我们保持健康,选项F"一些学生没有时间吃一顿好早餐或做一些运动。"符合语境。故选F。49.根据上文"First, a timetable can help us keep in good health."可知,此处指时间表的第二个益处,选项E"其次,时间表也可以帮助我们在一天内做更多的事情。"符合语境。故选E。50.根据上文"Timetable is helpful, but it may be difficult for us to follow it."以及下文"If we do the same activities every day, they can finally become our habits."可知,此处指遵循时间表的方法,选项A"那我们该怎么办?"符合语境。故选A。九、根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共5小题;每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)Do you know sugar painting And do you taste it before Sugar painting has a long history. It starts from the Ming Dynasty (1368-1644) and gets more popular in Qing Dynasty (1636-1912). Now it is still welcome in many places of China, such as Chengdu. People can often see it at parks or on streets.The sugar painters usually sit behind a table. There are two revolvable arrows (可旋转箭头) on the table. There are different kinds of pictures such as animals from the twelve zodiacs (生肖), flowers or fruit. When the sugar painters make the sugar paintings, they need to prepare sugar first. Then, they make the sugar hot. When it's OK, they quickly paint the pictures by moving their spoons up and down, left and right before it cools.How do people get a sugar painting After giving money, people can turn the arrow to see which picture it stops. Then they wait for the painter to make the sugar painting for a while. At last, people can enjoy the beautiful and delicious food.In some places, sugar painting is not only a popular street food and art, but also a traditional activity during big celebrations. These days, students at some schools can even choose to learn how to make sugar paintings in their labor (劳动) class. They think it's great fun.Why not go and have a try with a zodiac of snake as a good way to start the new year 2025 51. Ming Dynasty—Qing Dynasty—TodayPlaces At park or on streets Steps to make * 52. sugar for painting * Make the sugar hot * Paint the picture quicklyPictures 53. from the twelve zodiacs, flowers or fruit Ways to get * Give money * Turn the revolvable arrow * 54. it after waiting for a whileSugar painting Meanings * a popular street food and art * a traditional celebration * an 55. choice in labor class【答案】51.History;52.Prepare;53.Animals;54.Enjoy;55.interesting【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)【解析】【分析】本文主要介绍了中国传统糖画艺术,包括历史、形式以及过程等。【点评】考查引导填表,首先读懂表格,然后从文中抓住重点语句,接语法确定正确答案。51.根据"And do you taste it before Sugar painting has a long history. It starts from the Ming Dynasty (1368-1644) and gets more popular in Qing Dynasty (1636-1912). Now it is still welcome in many places of China, such as Chengdu."可知,此处指糖画的历史,history"历史",标题首字母大写。故填History。52.根据"When the sugar painters make the sugar paintings, they need to prepare sugar first."可知,此处指先准备糖,prepare"准备"符合,句首首字母大写。故填Prepare。53.根据"There are different kinds of pictures such as animals from the twelve zodiacs (生肖), flowers or fruit."可知,此处指十二生肖的动物,animals"动物",句首首字母大写。故填Animals。54.根据"Then they wait for the painter to make the sugar painting for a while. At last, people can enjoy the beautiful and delicious food."可知,等待一段时间后享受它,enjoy"享受",句首首字母大写。故填Enjoy。55.根据"These days, students at some schools can even choose to learn how to make sugar paintings in their labor (劳动) class. They think it's great fun."可知,糖画艺术是劳动课的一个有趣选择,interesting"有趣的"。故填interesting。十、B. 阅读短文,根据短文内容,按要求回答问题。(共5小题,每小题2分,计10分)(2025七上·金牛期末)The Lion and the MouseOne day, a lion is asleep in the wood, his head resting on his paws. A mouse comes along. The mouse doesn't see the lion. When she runs across the lion's nose, the lion wakes up.He is angry with the mouse. "You wake me up!" he says and puts his paw on the mouse, ready to eat her up.The mouse is afraid. "Please let me go!" cries the mouse. "If you let me go, I will help you one day!""You are funny!" says the lion. "How can a mouse help a lion "The lion laughs at the idea. But he is kind and lets the mouse go home.Some days later, the lion falls into a hunter's net. He can't get out and roars (吼) in anger.The mouse hears the lion and runs quickly to the net.The mouse sees the lion and has an idea. She chews (咬断) on the net until it breaks. The lion falls out and is safe."You see, Lion! You laugh when I say I can help you." says the mouse. "Now I really help a lion!""Thank you, little mouse!" says the lion. "It's my mistake."From that day on, the mouse and the lion become good friends.56.When does the lion wake up in the story 57.Why is the mouse afraid 58.Why does the lion think the mouse is funny 59.What do you think of the mouse Why 60.What can we learn from this story (请用一句话回答) 【答案】56.When the mouse runs across his nose.57.Because the mouse thinks the lion may eat her (up)/ kill her.58.Because the lion thinks a mouse can't help a lion.59.The mouse is kind/clever/smart/brave because she helps the lion/she thinks up a good idea...60.A kindness is never wasted. /Helping others is helping ourselves. / We should always be kind and helpful./Don't judge others by appearance/looks...(参考答案,言之有理即可)【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一只狮子认为一只小老鼠无法帮助自己,但后来狮子被困在猎人的网里时,老鼠帮助了它,于是狮子不再认为老鼠无能并把它当作好朋友的故事。【点评】考查阅读表达,首先浏览文章,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,结合语法确定正确句子。56.根据"When she runs across the lion's nose, the lion wakes up."可知,当老鼠跑过狮子的鼻子时,狮子醒了。故填When the mouse runs across his nose.57.根据"‘You wake me up!' he says and puts his paw on the mouse, ready to eat her up."以及"The mouse is afraid."可知,老鼠害怕的原因是因为老鼠认为狮子可能会吃掉她/杀死她。故填Because the mouse thinks the lion may eat her (up)/ kill her.58.根据"‘You are funny!' says the lion. ‘How can a mouse help a lion '"可知,狮子认为老鼠很有趣的原因是因为狮子认为老鼠帮不了狮子。故填Because the lion thinks a mouse can't help a lion.59.根据"The mouse sees the lion and has an idea. She chews (咬断) on the net until it breaks. The lion falls out and is safe."可知,老鼠很善良/聪明/勇敢,因为她帮助狮子/她想出了一个好主意。故填The mouse is kind/clever/smart/brave because she helps the lion/she thinks up a good idea...60.A kindness is never wasted. /Helping others is helping ourselves. / We should always be kind and helpful./Don't judge others by appearance/looks...(参考答案,言之有理即可)十一、书面表达(计15分)61.(2025七上·金牛期末)如果你是下面女孩,请给你新结识的外国笔友Jack写一封电子邮件,介绍你的初中生活。要求:1. 须全面反映图文信息;2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;3. 词数:60-80词左右。First name: Xing Last name: Fu Class 2, Grade 7 No.19 Middle SchoolMy school day ①go to school at 8:00 a.m. ②have eight classesThe clubs I join:Favorite subject: … Reason: …Favorite teacher: … Reason: …EMALLTo: jack4ever@From: fx13@Dear Jack, __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours, _____________【答案】例文:Dear Jack,I'm Fu Xing in Class 2, Grade 7 from No. 19 Middle School. Let me introduce my middle school life to you.I usually go to school at 8:00 a.m. and there are eight classes every day. This term, I join the singing club and the drawing club. My favorite subject is English because I like reading English stories. And I also like my English teacher Maria. She always helps me.This is my school life. How about your school life Yours,Fu Xing【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;学校生活【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己的初中生活。时态是一般现在时,首先引出介绍学校生活的话题;然后具体介绍自己的上学日、最喜爱的科目和老师;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文格式正确,邮件格式规范,包含了收件人邮箱地址、发件人邮箱地址、称呼、正文、结束语和署名,符合电子邮件的写作要求。内容完整,基本信息介绍,开篇明确告知笔友自己的姓名(Fu Xing)、班级(Class 2, Grade 7)和学校(No. 19 Middle School),让对方对自己有初步了解。学校日常:按照要求介绍了上学时间(go to school at 8:00 a.m.)和每天的课程数量(have eight classes)。社团活动,说明了自己参加的社团(the singing club and the drawing club)。喜好及原因:阐述了最喜欢的科目(English)及原因(like reading English stories),还介绍了最喜欢的老师(Maria)及原因(always helps me)。语言简洁,使用了简单易懂的词汇和句式,如"let me introduce... to you""usually""every day""because"等,表意清晰,符合初中生的英语水平,也满足题目中词数在60-80词左右的要求。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省成都市金牛区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题(学生版).docx 四川省成都市金牛区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题(教师版).docx