Unit1-3 单元综合检测试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit1-3 单元综合检测试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit1-3 单元综合检测试题 2025-2026学年
上学期初中英语人教版(2024)七年级上册
一、单项选择
1.These ________ my cousins. ________ are my friends, too.
A.are; Them B.is; Them C.are; They D.is; They
2.—________ Ann in Class 3
—Yes, she is.
A.Does B.Do C.Is D.Are
3.—How ________ people are there in your family
—There are three people in my family.
A.many B.old C.some
4.—Is ________ an ________ panda in the picture
—No, there isn’t.
A.there; smart B.those; interesting C.there; ugly D.that; scary
5.Would you like ________ a cup of tea with me
A.have B.to have C.has D.had
6.The ruler and the pen ________ yellow.
A.am B.is C.are D.be
7.—________
— I’m from Yingkou.
A.Where are you from B.Where are you
C.Where is he from D.Where is she from
8.The teacher told us not to make fun of the little boy.
A.arrive at B.laugh at C.look for D.wait for
9.My brother looks ________ and he makes us laugh.
A.tired B.funny C.mean D.healthy
10.That’s _________ bedroom. They share the same bedroom.
A.Lucy’s and Lily’s B.Lucy and Lily
C.Lucy’s and Lily D.Lucy and Lily’s
11.—Who likes history best
—Mike ________.
A.is B.likes C.has D.does
12.Let’s      the tent and then we can sleep in it.
A.put on B.look up C.put up D.run out
13.—I heard that the movie Wolf Warrior II was exciting. How about _______ it tonight
—Sounds great!
A.watch B.to watch C.watched D.watching
14.Look, ___________ many restaurants in front of the bank.
A.has . B.have
C.there is D.there are
15.Which “u” sounds different
A.blue B.cup C.lunch D.subject
二、完形填空
I’m Scott. This is a 16 of my family. The man with glasses is my father. He is a doctor. He 17 in a big hospital. The woman is my mother. She is not thin or 18 . She 19 history in a middle school. She is a good teacher. The 20 describe her as a knowledgeable and hard-working teacher. I have a brother and two sisters. My brother Ken 21 drawing, and he wants to be an artist in the future. The two girls with long brown 22 are my sisters Lisa and Linda. They’re in the same 23 . They are both good at English. They think English is 24 . As for me, I like math very much. It is 25 but interesting. I often help my friends with their math.
16.A.phone B.map C.photo D.card
17.A.lives B.works C.plays D.relaxes
18.A.heavy B.high C.short D.healthy
19.A.learns B.teaches C.reads D.writes
20.A.workers B.mothers C.friends D.students
21.A.is good at B.is bad at C.is friendly to D.is strict in
22.A.eyes B.hair C.noses D.faces
23.A.bank B.park C.class D.hotel
24.A.terrible B.boring C.fun D.unimportant
25.A.difficult B.useful C.easy D.funny
三、阅读理解
Look at the picture. This is our school. There are some buildings in our school. There are thirty-two classrooms in the Classroom Building. Our gym is behind the Classroom Building. The teachers’ offices are in the Office Building. Our Library Building is next to the Office Building. There are many books and magazines (杂志) in the library. Is the Library Building next to the Science Lab (实验室) Building No, it’s in front of it. There are seven labs in it. Behind the Science Lab is the dining hall. In the dining hall there are many tables and chairs. We have meals there. Welcome to our school.
根据材料内容选择最佳答案。
26.Our school has got ________ buildings.
A.2 B.3 C.5 D.6
27.The Classroom Building is ________ the gym.
A.behind B.in the front of
C.in front of D.next to
28.The Library Building is ________ the Office Building.
A.next to B.behind C.on D.in front of
29.The Library Building is in front of ________.
A.the Teaching Building
B.the gym
C.the Science Lab Building
D.the Office Building
30.The students have meals in ________.
A.the dining hall B.the library
C.the science lab D.the office
Tom has a few e-friends from different countries (国家). He is telling something about them.
Eric is from the USA.He is 14 years old. He is tall and good-looking. He likes playing basketball. His dream (梦想) is to be a great basketball player.
Lisa is 12 years old. She’s a German (德国的) girl. She has brown and long hair. She likes listening to music. She likes drawing, too. Her dream is to be an artist (画家).
Judy is a 12-year-old American girl. Her hobby is reading books. She is good at making friends and she is friendly to everyone. She’d like to be a reporter (记者).
Tony is from Japan (日本). He is 13 years old. He’s strong because he often does sports. His favourite subject is maths. He wants to be a football star.
31.________ is the oldest (最大的) of Tom’s four e-friends.
A.Tony B.Lisa C.Judy D.Eric
32.What does Lisa want to be in the future (将来)
A.A player. B.A reporter. C.An artist. D.A football star.
33.Why is Tony strong
A.Because he eats well. B.Because he often does sports.
C.Because he is a football star. D.Because he is from Japan.
34.Who likes sports very much
A.Eric and Tony. B.Lisa and Judy. C.Judy and Eric. D.Tony and Lisa.
35.From the passage, we know Judy ________.
A.comes from Germany B.wants to be a player
C.has many friends D.likes to do sports best
Tom is from America. He is in Class Ten, Grade Seven. He is 13 years old. His maths teacher is Miss Chen. Lucy is from England. She is 13 years old too. She likes reading books. She is in Class Three, Grade Seven.
Betty is a girl. She is English. She likes dogs best. She is 12 years old. She is in Class Ten, Grade Seven, too. Mark is a boy. He is 14 years old. He is in Class Three, Grade Eight. His English teacher is Mrs Black.
36.Who is the oldest (年纪最大的)
A.Mark. B.Lucy. C.Betty. D.Tom.
37.Where is Tom from
A.China. B.Japan. C.The US. D.The UK.
38.What does Lucy like doing
A. B.
C. D.
39.What’s Betty’s favourite animal
A.Cats. B.Pandas. C.Parrots. D.Dogs.
40.What can we learn from the text
A.Tom and Mark are of the same age. B.Mark’s family name is Black.
C.Lucy is from America. D.Tom and Betty are in the same class.
四、任务型阅读
Fiona was a nice girl. She got on well with everyone at school. And she tried to be kind and friendly. She invited all her classmates to her birthday party, and sometimes she would give presents to everybody. She was happy because no other girls had so many friends at school.
But everything changed on National Friendship Day. On that day, everyone in class had to give three presents to their three best friends. Fiona enjoyed the activity and chose three best ones from all her friends. However, Fiona did not receive a present! She felt sad, and cried. How could it be possible (可能的)?
Finally, her mother knew what happened and said, “You are a good partner (伙伴) but not a true friend to anyone. If you really want some true friends, you should give them time and love.” Yes, she cannot buy friends with a smile, a few good words or some presents.
41.Fiona tried to be at school.
42.Fiona was happy at first because .
43.On National Friendship Day every student can give three presents to .
44.Fiona felt sad and cried because .
45.If people want some true friends, they should give their friends .
五、选词填空
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
next they spend because open beautiful behind middle play flower
Judy and Kangkang study in the same school. Their school is large and 46 . It’s like a big garden. There is a classroom building in the 47 of the school. In front of the classroom building, there are lots of trees and 48 . There is a big reading room, a computer room and five science labs in the classroom building. The reading room is 49 to the computer room. It 50 from Monday to Friday. Many students love 51 time there.
Look! This is the large sports field of the school. Many students 52 basketball and football after school. The dining hall is 53 it. Many students and teachers have lunch there 54 the food there is very nice. Judy and Kangkang love 55 school. They are glad to study hard here.
六、补全对话
以下对话缺失了五个句子,根据图片请选用适当的句子补全对话,其中一个为多余选项。
Here is a map of Li Hua’s school. Mike wants to see Li Hua’s school. They’re at the school gate. They are talking about the school.
Mike: What a big school! 56
Li Hua: There are five buildings in our school.
Mike: I want to see the classroom buildings. Where are they
Li Hua: 57 There are two classroom buildings in our school.
Mike: 58
Li Hua: It’s a big playground. Many students play football there.
Mike: I want to play football. Where are the footballs
Li Hua: 59 There are many footballs in it.
Mike: There are a lot of books in your school. I like to read books. Can you tell me where the library is
Li Hua: 60 The books there are very good.
Mike: Thank you so much.
Li Hua: You’re welcome.
A.What’s on the left of the Classroom Building 1
B.It’s behind the Classroom Building 2.
C.How many buildings are there in your school
D.They are in the middle of the school.
E.Where is the big playground
F.Behind the playground is a sports hall.
七、书面表达
61.初到新环境,我们需要学会展示自我,与人友好相处,健康成长。那么,你能谈谈自己的情况吗?请根据所提供的信息,写一份个人简历。
要求:
1.短文必须包含表中所有内容,可适当发挥;
2.词数:60词左右。开头已给出,不计入总词数。
Name Chen Zihan Age 13 Class 5
Nationality China School No.7 Middle School
Likes Colour: red Season(s): ... Sport(s): ...
Family father (a doctor), mother ( ...)
Hello, everyone. My name is Chen Zihan.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C C A C B C A B B D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 D C D D A C B A B D
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A B C C A C C A C A
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 D C B A C A C B D D
1.C
【详解】句意:这些是我的表兄弟。他们也是我的朋友。
考查动词和代词。根据“These”可知后填复数,因此是are,排除B、D两个选项;根据“are my friends”可知句子缺主语,且是复数,应填they。故选C。
2.C
【详解】句意:——安在3班吗?—— 是的,她是。
考查助动词。根据答语Yes, she is.判断上文一般疑问句助动词是is;do、does用于含有实意动词的一般疑问句,排除;are对应的主语是复数,排除;故选C。
3.A
【详解】句意:——你家有多少人?——我家有三口人。
考查特殊疑问句。how many多少;how old多大;some一些。根据“There are three people”可知此处询问有多少人,疑问词用how many。故选A。
4.C
【详解】句意:——照片中有一只丑陋的熊猫吗?——不,没有。
考查there be句型和形容词。根据回答“there isn’t”可知问句应是“Is there…”,故第一空填there;由第二空前的“an”可知第二空应填元音音素开头的单词,结合选项可知填ugly。故选C。
5.B
【详解】句意:你愿意和我一起喝杯茶吗?
考查动词不定式作宾语。would like to do sth“想要做某事”,动词不定式作宾语。故选B。
6.C
【详解】句意:这把尺子和这只钢笔是黄色的。
考查be动词用法。are用于复数;is用于单数;am用于第一人称I。the ruler and the pen是名词复数,be动词用are。故选C。
7.A
【详解】句意:——你来自哪里?——我来自营口。
考查特殊疑问句以及代词辨析。Where are you from你来自哪里?Where are you你在哪里;Where is he from他来自哪里;Where is she from她来自哪里。根据“I’m from Yingkou”可知此处应询问“你”来自哪里。故选A。
8.B
【详解】句意:老师告诉我们不要取笑那个小男孩。
考查动词短语的辨析。arrive at到达;laugh at嘲笑;look for寻找;wait for等待。make fun of“取笑,嘲笑”与laugh at同义。故选B。
9.B
【详解】句意:我哥哥看起来很有趣,他常让我们大笑。
考查形容词词义辨析。tired疲倦的,累的;funny滑稽的,有趣的;mean吝啬的,小气的;healthy健康的,健壮的。由“makes us laugh”可知,我哥哥看上去很有趣。故选B。
10.D
【详解】句意:那是露西和莉莉的卧室。她们共用一间卧室。
考查所有格。Lucy’s and Lily’s露西的和莉莉的;Lucy and Lily露西和莉莉; Lucy’s and Lily露西的和莉莉; Lucy and Lily’s露西和莉莉的。根据“They share the same bedroom.”可知,她们共享一间卧室,因此表示两个人共同的。故选D。
11.D
【详解】句意:——谁最喜欢历史? ——迈克。
考查助动词及主谓一致。is是,be动词的三单形式;likes喜欢,三单形式;has有,三单形式;does助动词do的三单形式。根据“Who likes history best ”可知问句谓语是实义动词likes,答句中主语Mike是第三人称单数,谓语用助动词的第三人称单数形式does。故选D。
12.C
【详解】句意:让我们搭起帐篷,然后我们就可以睡在里面了。
考查动词短语。put on穿上;look up查阅;put up搭起,张贴;run out用完;根据“then we can sleep in it”可知,是要把帐篷搭起来,用put up符合语境。故选C。
13.D
【详解】句意:——我听说电影《战狼2》很刺激。今晚看怎么样?——听起来很棒!
考查非谓语动词。介词about后接动名词形式,故选D。
14.D
【详解】句意:看,银行前面有很多餐馆。
考查There be句型。根据“...many restaurants in front of the bank.”可知,银行前面有很多餐馆,需用there be句型,表示“某地有某物”。主语many restaurants是复数名词,be动词用are。故选D。
15.A
【详解】句意:哪个“u”听起来不同?
考查元音字母发音。blue[blu ];cup[k p];lunch[l nt ];subject[ s bd kt]。根据音标可知,blue的“u”发音不同,故选A。
16.C 17.B 18.A 19.B 20.D 21.A 22.B 23.C 24.C 25.A
【导语】本文主要介绍了Scott一家人的信息。
16.句意:这是我全家的照片。
phone电话;map地图;photo照片;card卡片。根据下文可知,这篇文章就是描述的这张照片上的家庭成员。故选C。
17.句意:他在一家大医院工作。
lives居住;works工作;plays玩;relaxes放松。根据“He is a doctor.”可知,他是一名医生,应该在医院工作。故选B。
18.句意:她不瘦也不胖。
heavy重的;high高的;short短的;healthy健康的。根据“She is not thin or”可知,她不瘦也不胖。故选A。
19.句意:她在一所中学教历史。
learns学习;teaches教;reads读;writes写。根据“history in a middle school”和“She is a good teacher.”可知,她在一所中学教历史。故选B。
20.句意:学生们把她描绘成一位知识渊博、勤奋工作的老师。
workers工人;mothers母亲;friends朋友;students学生。根据“describe her as a knowledgeable and hard-working teacher.”及选项可知,是她教的学生们把她描绘成一位知识渊博、勤奋工作的老师。故选D。
21.句意:我哥哥Ken擅长画画,他将来想成为一名艺术家。
is good at擅长;is bad at不擅长;is friendly to对……友好;is strict in在……方面严格要求。根据“and he wants to be an artist in the future.”可知,他擅长画画,所以将来想成为一名艺术家。故选A。
22.句意:这两个有着棕色长发的女孩是我的妹妹Lisa和Linda。
eyes眼睛;hair头发;noses鼻子;faces脸。根据“The two girls with long brown”可知,此处说的应该是头发。故选B。
23.句意:她们在同一个班。
bank银行;park公园;class班级;hotel酒店。根据“They are both good at English.”及选项可知,此处是说她们在同一个班级里。故选C。
24.句意:她们认为英语很有趣。
terrible可怕的;boring令人厌烦的;fun有趣的;unimportant不重要的。根据“They are both good at English.”可知,她们擅长英语,认为英语有趣。故选C。
25.句意:它难,但有趣。
difficult困难的;useful有用的;easy容易的;funny滑稽的。根据“but interesting”可知,他觉得数学虽然难,但是有趣。故选A。
26.C 27.C 28.A 29.C 30.A
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了作者的学校,共有五座楼,三十二个教室,并介绍了办公楼、图书楼、科技实验楼、体育馆和餐厅的位置。
26. 细节理解题。根据“the Classroom Building”、“the Office Building”、“the Library Building”、“the Science Lab Building”和“the dining hall”可知,作者的学校有五座楼。故选C。
27.细节理解题。根据“Our gym is behind the Classroom Building.”可知,体育馆在教学楼的后面,也就是说教学楼在体育馆的前面。故选C。
28.细节理解题。根据“Our Library Building is next to the Office Building.”可知,图书馆大楼紧挨着办公大楼。故选A。
29.细节理解题。根据“Is the Library Building next to the Science Lab Building No, it’s in front of it. ”可知,图书楼在科学实验楼的前面。故选C。
30.细节理解题。根据“In the dining hall there are many tables and chairs. We have meals there.”可知,学生们在餐厅吃饭。故选A。
31.D 32.C 33.B 34.A 35.C
【导语】本文介绍了Tom的四位网络朋友——Eric、Lisa、Judy和Tony的国家、年龄、兴趣和梦想。
31.细节理解题。根据“Eric is from the USA. He is 14 years old.”可知,Eric是14岁,是四人中年龄最大的。故选D。
32.细节理解题。根据“Her dream is to be an artist (画家).”可知,Lisa想成为一名画家。故选C。
33.细节理解题。根据“He’s strong because he often does sports.”可知,Tony强壮是因为他经常锻炼。故选B。
34.细节理解题。根据“Eric…likes playing basketball.”和“Tony…often does sports.”可知,Eric和Tony都喜欢运动。故选A。
35.细节理解题。根据“She is good at making friends and she is friendly to everyone.”可知,Judy善于交朋友,因此她有很多朋友。故选C。
36.A 37.C 38.B 39.D 40.D
【导语】本文主要介绍了Tom、Lucy、Betty和Mark四位人物的国籍、年龄、所在班级、喜好以及老师等基本信息。
36.细节理解题。根据“Tom is from America. ... He is 13 years old.”、“Lucy is from England. She is 13 years old too.”、“Betty is a girl. ... She is 12 years old.”和“Mark is a boy. He is 14 years old.”可知,Mark是14岁,是四个人中年龄最大的。故选A。
37.细节理解题。根据“Tom is from America.”可知,Tom来自美国。故选C。
38.细节理解题。根据“Lucy is from England. ... She likes reading books.”可知,Lucy喜欢读书。故选B。
39.细节理解题。根据“Betty is a girl. She is English. She likes dogs best.”可知,Betty最喜欢狗。故选D。
40.细节理解题。根据“Tom is from America. He is in Class Ten, Grade Seven.”和“Betty is a girl. ... She is in Class Ten, Grade Seven, too.”可知,Tom和Betty在同一个班级。故选D。
41.kind and friendly 42.no other girls had so many friends at school 43.their three best friends 44.she did not receive a present 45.time and love
【导语】本文主要讲了菲奥纳在学校与每个人等都相处得好,以为自己由很多好朋友,但其实没有真正的朋友,想要一些真正的朋友,要付出时间和爱。
41.根据“And she tried to be kind and friendly.”可知在学校努力表现出善良和友好。故填kind and friendly。
42.根据“She was happy because no other girls had so many friends at school.”可知菲奥娜一开始很高兴,因为在学校没有其他女孩有这么多朋友。故填no other girls had so many friends at school。
43.根据“On that day, everyone in class had to give three presents to their three best friends.”可知在国家友谊日每个学生可以给他们的三个最好的朋友送三份礼物。故填their three best friends。
44.根据“However, Fiona did not receive a present! She felt sad, and cried.”可知菲奥娜因为没有收到礼物而伤心哭泣。故填she did not receive a present。
45.根据“If you really want some true friends, you should give them time and love.”可知如果人们想要一些真正的朋友,他们应该给他们的朋友时间和爱。故填time and love。
46.beautiful 47.middle 48.flowers 49.next 50.opens 51.spending 52.play 53.behind 54.because 55.their
【导语】本文主要介绍了Judy和Kangkang就读的学校。
46.句意:他们的学校又大又美丽。它像一个大花园。根据“large and...”,应填形容词与“large”表并列。beautiful意为“漂亮的”符合句意。故填beautiful。
47.句意:学校中间有一栋教学楼。in the middle of意为“在……中间”。故填middle。
48.句意:教室楼前面有许多树和花。根据“lots of trees and...”,应填名词复数形式与“trees”并列。flowers意为“花”。故填flowers。
49.句意:阅读室紧挨着计算机室。根据“The reading room is...to the computer room.”,表示前后位置关系。next to意为“紧挨着”。故填next。
50.句意:它从星期一到星期五开放。根据“It...from Monday to Friday”, open意为“开放”,主语It第三人称,动词变单三opens。故填opens。
51.句意:许多学生喜欢在那里花时间。spend time意为“消磨时光”,结合“love doing sth.”,变为动名词形式spending。故填spending。
52.句意:许多学生放学后打篮球和足球。根据“basketball and football”, play意为“打”。故填play。
53.句意:食堂在它的后面。根据“The dining hall is...it”,表示位置关系,behind意为“在……之后”。故填behind。
54.句意:许多学生和老师在那里吃午饭,因为那里的食物非常好。根据“Many students and teachers have lunch there...the food there is very nice.”可知,后半句是前半句的原因,because意为“因为”。故填because。
55.句意:Judy和Kangkang爱他们的学校。their意为“他们的”,修饰名词school。故填their。
56.C 57.D 58.A 59.F 60.B
【导语】本文是一则关于李华学校的地图的对话。
56.根据“There are five buildings in our school.”可知,询问学校有几个建筑,选项C“你们学校有多少栋楼?”符合语境,故选C。
57.根据“I want to see the classroom buildings. Where are they ”和地图可知,教学楼在学校中间,选项D“它们在学校的中间。”符合语境,故选D。
58.根据“It’s a big playground.”和地图可知,操场在1号教学楼的左边,选项A“在1号教学楼的左边是什么?”符合语境,故选A。
59.根据“Where are the footballs ”,“There are many footballs in it.”和地图可知,足球应该在体育馆,选项F“操场后面是体育馆。”符合语境,故选F。
60.根据“Can you tell me where the library is ”和地图可知,图书馆在2号教学楼后面,选项B“它在2号教学楼后面。”符合语境,故选B。
61.例文:
Hello, everyone. My name is Chen Zihan. I’m 13 years old. I’m a Chinese girl. I’m a student in No. 3 Middle School. I’m in Class 5. My favorite color is red, because it stands for luck and wealth. I like spring best because it is warm. I’m fond of playing basketball and I like to play basketball with my friends after school. There are four people in my family. My father is a doctor. My mother is a teacher. My sister and I are in the same school, but in different class. I love my family very much.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中人物介绍的要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图,介绍人物的基本年龄、国籍和学校信息;
第二步,具体阐述写作内容,重点讲述人物的喜欢的颜色、季节和运动项目;
第三步,介绍人物的家庭成员。
[亮点词汇]
①stand for代表
②play basketball 打篮球
③am fond of喜欢
[高分句型]
①I like spring best because it is warm.(“because”引导原因状语从句)
②I’m fond of playing basketball and I like to play basketball with my friends after school.(“and”连接的并列句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览