Unit 3 My School 类文迁移阅读理解 专题练 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 3 My School 类文迁移阅读理解 专题练 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 3 My School 类文迁移阅读理解 专题练 2025-2026学年
上学期初中英语人教版(2024)七年级上册
一、阅读理解
To: franksmith@ france.fr
From: carvin1234@ .uk
Saturday, 22nd June, 2024
Dear Frank, I am writing this email to tell you about my school. My school is a little old, but there are many interesting places in it. There is a small library and I can read and do my homework there. There is also a music room. We often have our music class there. There are three computer rooms and a big gym too. Of all the places, I like the gym best. I like going there after class to play basketball. The school timetable is good. Classes start at 8:30 a.m. and finish at 3:00 p.m. I can have much time to do after-school activities (活动). I go to the English club three times a week. There I can read English magazines (杂志), watch English movies and listen to English songs. Write to me and talk about your school, please! Yours, Carvin
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C三个选项中选择最佳答案。
1.Carvin writes the email on ________.
A.Monday B.Tuesday C.Saturday
2.What is the library like
A.Old. B.New. C.Small.
3.Which is Carvin’s favourite place at his school
A.The gym. B.The music room. C.The library.
4.The underlined word “timetable” in paragraph 3 means “________” in Chinese.
A.定时器 B.考勤簿 C.课程表
5.What can Carvin do in the English club
①watch English movies ②write emails ③read English magazines ④listen to English songs
A.①②③ B.①③④ C.①②④
Hello, everyone. My name is John. I’m from America. I’m thirteen years old. This is my new school. It’s not big, but it’s very beautiful. There is a big playground. It’s in the middle of the school. Next to the playground, there is a gym. We play sports here, and we often have PE class here. In front of the gym is the dining hall. Teachers and students often have lunch there. Look! This is our classroom building. And there are forty-eight classrooms in it. In my class, there are forty-six students. Twenty-eight of them are boys. And the others are girls. On the right of the classroom building is the library. In the library, there are many books. I like reading books there. The office building is in front of our classroom building. I like my school very much.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C三个选项中选择最佳答案。
6.John’s school is ________.
A.big and beautiful B.small but beautiful C.big and clean
7.How many girls are there in the class
A.48. B.46. C.18.
8.What does the underlined word “gym” mean in Chinese
A.博物馆 B.体育馆 C.实验室
9.Which of the following is RIGHT (正确的)
A.John is an English boy and he is thirteen years old.
B.Teachers and students often have lunch at the hotel.
C.There is a classroom building with 48 classrooms in the school.
10.What’s the passage (文章) mainly (主要) about
A.Schools in America. B.John’s new friends. C.John’s new school.
I am John. My family and I move to a new house. In my room, the books are always in the bookcase. My computer games are always there too. My balls are always in the box under the bed. My schoolbag is always on the sofa. I clean my room three times a week.
I have a brother. His name is Alan. His room is always in a mess. His books are everywhere. They are on the bed, on the sofa and under the desk. His computer games are on the bed. His jacket is on the sofa. Where is his schoolbag Oh, it’s under the bed. Our parents say, “Alan, come in. Look at your room. You must learn to be a tidy boy. ”
根据材料内容选择最佳答案。
11.John’s computer games are ________.
A.in the bookcase B.on the bed C.under the desk D.on the sofa
12.The underlined words “in a mess” mean “________” in Chinese.
A.干净 B.吵闹 C.杂乱 D.拥挤
13.What are on Alan’s bed
A.His books and jacket. B.His computer games and jacket.
C.His schoolbag and jacket. D.His books and computer games.
14.Which of the following is TRUE
A.John and Alan are tidy boys. B.There are five people in John’s family.
C.Alan cleans his room three times a week. D.John’s parents are in Alan’s room now.
15.What can be the best title (题目) of the passage
A.My tidy brother B.Help clean your room
C.Two different rooms D.My new house
Hello, everyone. My name is John. I’m from America. I’m thirteen years old. This is my new school. It’s not big, but it’s very beautiful. There is a big playground. It’s in the middle of the school. The sports hall is next to the playground. In front of the sports hall is the dining hall. Teachers and students often have lunch there. Look! This is our classroom building. And there are forty-eight classrooms in it. In my class, there are forty-six students. Twenty-eight of them are boys. And the others are girls. On the right of the classroom building is the library. In the library, there are many books. I like reading books there. The office building is in front of our classroom building. I like my school very much.根据短文内容,选择正确答案。
16.John’s school is ______ .
A.big and beautiful B.small but beautiful
C.big and clean D.small but not beautiful
17.How many girls are there in the class
A.48. B.46. C.18. D.37.
18.The sports hall is ______ .
A.in front of the classroom building
B.behind the dining hall
C.on the right of the classroom building
D.behind the library
19.Which of the following is RIGHT (正确的)
A.John is an English boy and he is thirteen years old.
B.Teachers and students often have lunch at the hotel.
C.There is a classroom building with 48 classrooms in the school.
D.The office building is behind the classroom building.
20.What’s the passage (文章) mainly (主要) about
A.Schools in America. B.John’s new friends.
C.John’s classroom. D.John’s new school.
To: franksmith@ france.fr
From: carvin1234@ .uk
Saturday, 29 June, 2024
Dear Frank, I am writing this e-mail to tell you about my school. My school is a little old, but there are many interesting places in it. There is a small library and I can read and do my homework there. There is also a music room. We often have our music class there. There are three computer rooms and a big gym too. Of all the places, I like the gym best. I like going there after class to play basketball. The school timetable is good. Classes start at 8:30 a.m. and finish at 3:00 p.m. It gives me time to do after-school activities (活动). I go to the English club three times a week. There I can read English magazines (杂志), watch English movies and listen to English songs. Write to me and talk about your school, please! Yours, Carvin
根据电子邮件内容,选择正确答案。
21.Carvin writes the e-mail on ______.
A.Monday B.Tuesday C.Saturday D.Sunday
22.What does the library look like
A.Old. B.New. C.Small. D.Big.
23.Which is Carvin’s favourite place at his school
A.The gym. B.The library.
C.The music room. D.The computer room.
24.The underlined word “timetable” in Paragraph 3 means “______” in Chinese.
A.定时器 B.考勤簿 C.课程表 D.计时员
25.What can Carvin do in the English club
①watch movies ②write e-mails ③read magazines ④listen to songs
A.①②③ B.①③④ C.①②④ D.②③④
二、任务型阅读
Hello, my name is Li Ming. I’m a student of Grade 7 in Guangming Middle School. My school is not big but it’s nice. Let me tell you about it.
26 On the left of the school is the playground. Behind the playground is a white classroom building with twenty-four classrooms. The classrooms are bright and clean.
27 There is a library on the right of the classroom building. A lot of books and maps are in it. Students often read books in it after school.
28 On the right of the playground near the school gate is a blue building. It is the dormitory (宿舍) building. It is for some teachers and students to live.
29 A yellow dining hall is next to it. Lots of students have lunch in it.
30 Behind these two buildings, it is our science building. It’s yellow too. There are ten labs for the students to do experiments. There are three computer rooms in it too. Many students like the labs and computers.
(a)根据短文内容,从方框中选出每段的主旨大意,其中有一个选项是多余的。
A.Dining hall B.Library C. Sports hall D.Science building E. Dormitory building F. Classroom building
(b)根据短文内容,补全下面的思维导图,每空一词。
31
32
33
34
35
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C C A C B B C B C C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A C D D C B C B C D
题号 21 22 23 24 25
答案 C C A C B
1.C 2.C 3.A 4.C 5.B
【导语】本文是一封电子邮件。Carvin写给Frank的。主要介绍了自己的学校以及课程安排等。
1.细节理解题。根据“Saturday, 22nd June, 2024”可知Carvin是在周六写的邮件,故选C。
2.细节理解题。根据“There is a small library”可知,图书馆很小,故选C。
3.细节理解题。根据“Of all the places, I like the gym best.”可知,在Carvin的学校里,他最喜欢体育馆。故选A。
4.词义猜测题。根据“The school timetable is good. Classes start at 8:30 a.m. and finish at 3:00 p.m”可知后文讲的是上课时间安排。故“timetable”是“课程表”的意思。故选C。
5.细节理解题。根据“There I can read English magazines, watch English movies and listen to English songs”可知,在英语俱乐部Carvin可以读英文杂志,看英语电影,听英语歌。故选B。
6.B 7.C 8.B 9.C 10.C
【导语】本文介绍了约翰的新学校。
6.细节理解题。根据“This is my new school. It’s not big, but it’s very beautiful.”可知,约翰的新学校不大但很漂亮。故选B。
7.细节理解题。根据“In my class, there are forty-six students. Twenty-eight of them are boys. And the others are girls.”可知,班里有四十六名学生,二十八个男孩,十八个女孩。故选C。
8.词义猜测题。根据“Next to the playground, there is a gym. We play sports here, and we often have PE class here.”可知,可以做运动并且上体育课的地方是体育馆。故选B。
9.细节理解题。根据“Look! This is our classroom building. And there are forty-eight classrooms in it.”可知,教学楼里有四十八个教室。故选C。
10.主旨大意题。根据“This is my new school. It’s not big, but it’s very beautiful.”可知,本文主要介绍的是约翰的新学校。故选C。
11.A 12.C 13.D 14.D 15.C
【导语】本文主要介绍了John的房间物品及摆放情况以及他弟弟Alan的房间物品及摆放情况,两个房间差异显著。
11.细节理解题。根据文中“In my room, the books are always in the bookcase. My computer games are always there too.”可知,John的电脑游戏放在书柜里。故选A。
12.词句猜测题。根据文中“His room is always in a mess. His books are everywhere.”及下文可知,Alan的房间是杂乱的。故选C。
13.细节理解题。根据文中“His books are everywhere. They are on the bed, on the sofa and under the desk. His computer games are on the bed.”可知,Alan的书和电脑游戏在床上。故选D。
14.推理判断题。根据文中“Our parents say, ‘Alan, come in. Look at your room. You must learn to be a tidy boy. ’ ”可知,父母正在Alan的房间里。故选D。
15.最佳标题题。通读全文可知,文中主要介绍了两个房间的物品及摆放情况,并形成了鲜明的对比。选项C“两个不同的房间”,符合题意。故选C。
16.B 17.C 18.B 19.C 20.D
【导语】本文主要介绍了John的新学校。
16.细节理解题。根据“It’s not big, but it’s very beautiful”可知,John的学校虽然不大但是很漂亮。故选B。
17.推理判断题。根据“there are forty-six students. Twenty-eight of them are boys”可知,班里总共46名学生,其中男生28名,那么剩下的就是女生,46-28=18。故选C。
18.细节理解题。根据“In front of the sports hall is the dining hall”可知,运动场在餐厅的后面。故选B。
19.细节理解题。根据“And there are forty-eight classrooms in it”可知,教学楼有48间教室。故选C。
20.主旨大意题。根据“Hello, everyone. My name is John. I’m from America. I’m thirteen years old. This is my new school”及通读全文可知,本文主要介绍John的新学校。故选D。
21.C 22.C 23.A 24.C 25.B
【导语】本文主要是Carvin在周六写给Frank的电子邮件,主要介绍了自己的学校以及课程安排等。
21.细节理解题。根据“Saturday, 29 June, 2024”可知,Carvin在周六给Frank写了这封电子邮件。故选C。
22.细节理解题。根据第二段“There is a small library and I can read and do my homework there.”可知,学校图书馆比较小。故填C。
23.细节理解题。根据第二段“Of all the places, I like the gym best.”可知,在所有的地方中,Carvin最喜欢体育馆。故选A。
24.词义猜测题。根据最后一段“The school timetable is good. Classes start at 8:30 a.m. and finish at 3:00 p.m.”可知,课程上午8:30开始,下午3:00结束,课程安排比较好;据此可以推断,划线单词timetable意为“课程表”。故选C。
25.细节理解题。根据最后一段“I go to the English club three times a week. There I can read English magazines, watch English movies and listen to English songs.”可知,在英语俱乐部,Carvin可以读英文杂志、看英文电影和听英文歌曲,不能写电子邮件。故选B。
26.F 27.B 28.E 29.A 30.D 31.left 32.classroom 33.right 34.lunch 35.thirteen
【导语】本文作者主要介绍了学校的设施情况。
26.根据“On the left of the school is the playground. Behind the playground is a white classroom building with twenty-four classrooms. The classrooms are bright and clean.”可知,本段主要介绍了学校教学楼,选项F“教学楼”符合语境。故选F。
27.根据“There is a library on the right of the classroom building.”可知,本段主要介绍了学校的图书馆,选项B“图书馆”符合语境。故选B。
28.根据“It is the dormitory (宿舍) building. It is for some teachers and students to live.”可知,本段主要介绍了学校宿舍楼,选项E“宿舍楼”符合语境。故选E。
29.根据“A yellow dining hall is next to it. Lots of students have lunch in it.”可知,本段介绍了学校餐厅,选项A“餐厅”符合语境。故选A。
30.根据“Behind these two buildings, it is our science building”可知,本段主要介绍了科学楼,选项D“科学楼”符合语境。故选D。
31.根据“On the left of the school is the playground.”可知,操场在学校的左边。故填left。
32.根据“Behind the playground is a white classroom building with twenty-four classrooms.”可知,白色建筑物是教学楼。故填classroom。
33.根据“On the right of the playground near the school gate is a blue building. It is the dormitory (宿舍) building.”可知,宿舍楼在操场的右边。故填right。
34.根据“Lots of students have lunch in it.”可知,许多学生在餐厅吃午饭。故填lunch。
35.根据“There are ten labs for the students to do experiments. There are three computer rooms in it too.”可知,科学楼有10个实验室以及3个电脑室,共有13个房间。故填thirteen。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览