Unit 3 My School 同主题阅读理解 强化练 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 3 My School 同主题阅读理解 强化练 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 3 My School 同主题阅读理解 强化练
2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册
一、阅读理解
Dear Mike,
How are you these days You know I’m in Changsha with my parents now. My new school is very beautiful, and I like it. I also like the teachers here, too. They are very friendly.
Here’s a picture of our new classroom. Look at the picture. You can see forty-eight desks and forty-eight chairs in it. They are for students. And there is a blue desk in the front of the classroom. It is for my teachers. And there is a bookcase near the front door. There are some books in it. Oh, you can see a clock on the wall. Next to the clock is a map. It’s a map of China. Please write to me and tell me about your school in Beijing.
Jack
1.Where is Jack now
A.In Changsha. B.In Beijing. C.In Xi’an. D.In Chongqing.
2.There are ________ desks and chairs for the students in the new classroom.
A.94 B.95 C.96 D.98
3.【新考法·代词指代】The underlined word “It” refers to ________.
A.the picture B.the map of China C.the blue desk D.the new classroom
4.What is on the wall of the classroom
A.A map and a picture. B.A clock and a map.
C.A picture and a clock. D.A map of Beijing.
5.The passage is about ________.
A.a family B.a school C.a classroom D.a building
【新考法·图文结合】Jessie is an eleven-year-old student in Star Primary School (小学). It is a big school with many trees and flowers. There are 220 teachers in it. Sixty classrooms are in the classroom building. And every class has 30 students.
Here is a map of her school. Let’s have a look!
(1) Sports hall (2) Science building (science labs and computer rooms) (3) Library (4) Classroom building (5) Teachers’ building (6) Art and music building (7) Sports field (8) Dining hall
Jessie likes her school very much. But she likes the music classroom best because it is very special. There are some desks in it, but there aren’t any chairs. Guess where they sit! They sit on yoga balls. Sitting on yoga balls is so fun. All the students like it very much. In every classroom there are many pictures on the wall and there are many flowers in the front of the classroom. They make the classroom very beautiful.
6.There are ________ dining halls in Jessie’s school.
A.five B.four C.three D.two
7.The computer rooms are in the ________.
A.library B.science building C.teachers’ building D.classroom building
8.The ________ is between the teachers’ building and the sports field.
A.sports hall B.science lab C.school gate D.art and music building
9.Jessie’s music classroom is special because ________.
A.there are many flowers B.there aren’t any chairs
C.there are many maps D.there are many computers
10.From the passage we know ________.
A.Jessie likes the dining hall best B.there are 3,000 students in the school
C.Jessie’s school is big and nice D.students sit on the desk in the music classroom
Hello, everyone. I’m John. I’m from America. I’m thirteen years old. I like my new school very much.
My new school is not big, but it’s very beautiful. There is a big playground. It’s in the middle of the school. The gym is next to the playground. In front of the gym is the dining hall. Teachers and students often have lunch there. Look! This is our classroom building. And there are thirty-five classrooms in it. In my class, there are forty-six students. Twenty-seven of them are boys. And the others are girls. On the right of the classroom building is the library. In the library, there are many books. I like reading books there. The office building is in front of our classroom building. What a nice place!
11.John’s school is ________.
A.big and beautiful B.not big but beautiful
C.big and clean D.small but clean
12.How many girls are there in John’s class
A.46. B.35. C.28. D.19.
13.Where is the gym
A.In front of the classroom building. B.Behind the dining hall.
C.On the right of the classroom building. D.In front of the dining hall.
14.Which of the following is RIGHT
A.John is an English boy and he is thirteen years old.
B.Teachers and students often have lunch at the hotel.
C.There is a classroom building with 34 classrooms in it.
D.The classroom building is on the left of the library.
15.What’s the best title (标题) for the text
A.Schools in America B.John’s New School Life
C.Classrooms in the School D.John’s New School
Do you know what an American school is like There are some buildings in it: the classroom building, the science building, the dining hall and the library. Every school has a big sports field too. There are a lot of trees and flowers in some schools, so they are very nice.
There are 20 or 30 students in a class. In the classroom, students sit in groups (小组). There are 4 or 5 students in a group. In the classroom, every student has a locker. They often put their books and clothes in it.
Every weekday (工作日), students have six or seven classes. They study science, maths, English and other subjects. They go to different classrooms for every subject. That’s because every teacher has his/her classroom. The school day finishes (结束) early in the afternoon.
After school, most students join in different after-school activities, such as sports games and different kinds of clubs (俱乐部).
16.What can we find in an American school according to the passage
a. The classroom building. b. The science building. c. The dining hall. d. The library. e. The gym.
A.abcd B.abce C.abde D.bcde
17.How many students are there in a class
A.About fifty. B.Ten or fifteen.
C.Twenty or thirty. D.Four or five.
18.What do American students often put in the lockers
A.Their food. B.Their computers.
C.Their keys. D.Their books and clothes.
19.What is Paragraph 4 about
A.Important subjects. B.After-school activities.
C.Tall buildings in a school. D.Teachers in schools.
20.Which of the following about American students is NOT true
A.Students have six or seven classes every weekday.
B.They go to the same classroom on weekdays.
C.The school finishes early in the afternoon.
D.Every student has a locker in the classroom.
My name is Jenny. I’m from Canada and I live in China. My favourite sport is tennis. I have a friend, Tommy. We are in the same school but in different classes. Today I want to talk about our school. Our school is beautiful. It is behind a red building. There is a river near the school. In the school, first, you can see a big garden in front of you. There are two tall buildings on the two sides (边) of the road. The library is on the left and the teaching building is on the right. Our teachers teach us in the teaching building. Behind the teaching building, there is a big sports field. We often play football there. Next to the library is the science building. Near the science building, there are two buildings for teachers and students to live in. You can see many trees and flowers in our school.
21.Where is the school
A.Next to a shop. B.Behind a red building.
C.Across from the park. D.In front of a big garden.
22.What is on the right of the road
A.The library. B.The teaching building.
C.The big garden. D.The science building.
23.The underlined word “there” refers to “________”.
A.the teaching building B.the science building
C.the sports field D.the library
24.Which of the following is TRUE
A.Jenny is from Australia.
B.Jenny and Tommy are classmates.
C.There are three buildings for the teachers and students to live in.
D.We can see many trees and flowers in the school.
25.What can be the best title for the passage
A.My Friend B.My Teacher
C.My Favourite Sport D.My School
二、任务型阅读
I’m Sandy from Sunshine Middle School. This is a map of it. The building in the middle of the school is the classroom building with forty classrooms. On the left of the classroom building is the science building. There are eight science labs in it. Behind the science building is the dining hall. And the teachers’ building is between the dining hall and the playground. The gym is next to the playground. I like doing sports in the playground and in the gym. In front of the gym is the library. I can read a lot of books in it. I like my school.
A.Library B.Gym C. Dining hall D.Science building E. Classroom building
26.
27.
28.
29.
30.
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C C B C C B D B C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B D B D D A C D B B
题号 21 22 23 24 25
答案 B B C D D
1.A 2.C 3.C 4.B 5.C
【导语】本文介绍了Jack的新学校以及教室的布局。
1.细节理解题。根据第一段“You know I’m in Changsha with my parents now.可知,Jack现在在长沙。故选A。
2.细节理解题。根据第二段“You can see forty-eight desks and forty-eight chairs in it. They are for students.”你可以在教室里看到供学生使用的48张桌子和48把椅子;可知,共有96张桌椅子。故选C。
3.词义猜测题。根据第二段“And there is a blue desk in the front of the classroom” 教室前面有一张蓝色的桌子;可知,此处用“It”指代“the blue desk”。故选C。
4.细节理解题。根据第二段“you can see a clock on the wall. Next to the clock is a map.”可知,教室的墙上有一个时钟和一张地图。故选B。
5.主旨大意题。本文是Jack通过一张照片向Mike介绍了自己的新教室。故选C。
6.C 7.B 8.D 9.B 10.C
【导语】本文主要介绍了Jessie的学校。
6.细节理解题。根据地图可知,Jessie的学校有3个餐厅。故选C。
7.细节理解题。根据“(2) Science building (science labs and computer rooms)”可知,计算机教室在科学楼里。故选B。
8.细节理解题。根据地图可知,艺术与音乐楼在教师办公楼和运动场之间。故选D。
9.细节理解题。根据文中“But she likes the music classroom best because it is very special. There are some desks in it, but there aren’t any chairs.”可知,音乐教室很特别,是因为里面没有椅子。故选B。
10.推理判断题。根据文中“It is a big school with many trees and flowers.”可知,Jessie的学校又大又漂亮。故选C。
11.B 12.D 13.B 14.D 15.D
【导语】本文主要介绍了作者的新学校。
11.细节理解题。根据第二段中“My new school is not big, but it’s very beautiful.”可知,John的新学校不大,但很漂亮。故选B。
12.细节理解题。根据第二段中“In my class, there are forty-six students. Twenty-seven of them are boys. And the others are girls.”可知,John的班里有46名学生,其中27名是男孩,19名是女孩。故选D。
13.细节理解题。根据第二段中“In front of the gym is the dining hall.”可知,体育馆的前面是餐厅,即体育馆在餐厅的后面。故选B。
14.细节理解题。根据第二段中“On the right of the classroom building is the library.”可知,教学楼的右边是图书馆,即教学楼在图书馆的左边。故选D。
15.最佳标题题。根据第一段中“I like my new school very much.”以及通读全文可知,本文主要介绍了作者的新学校,D选项“John’s New School”为最佳标题。故选D。
16.A 17.C 18.D 19.B 20.B
【导语】本文主要介绍了美国的学校。
16.细节理解题。根据“There are some buildings in it: the classroom building, the science building, the dining hall and the library.”可知,在美国学校可以发现教学楼、科学楼、餐厅和图书馆。故选A。
17.细节理解题。根据“There are 20 or 30 students in a class.”可知,每个班有二十或三十个学生。故选C。
18.细节理解题。根据“In the classroom, every student has a locker. They often put their books and clothes in it.”可知,美国学生通常把书和衣服放在寄物柜里。故选D。
19.段落大意题。根据“After school, most students join in different after-school activities, such as sports games and different kinds of clubs”可知,此段主要介绍课外活动。故选B。
20.细节理解题。根据“They go to different classrooms for every subject.”可知,美国学生每门课去不同的教室。故选B。
21.B 22.B 23.C 24.D 25.D
【导语】本文主要介绍了Jenny的学校。
21.细节理解题。根据“Our school is beautiful. It is behind a red building”可知,它在一栋红色建筑后面,故选B。
22.细节理解题。根据“The library is on the left and the teaching building is on the right.”可知,教学楼在右边。故选B。
23.词义猜测题。根据“there is a big sports field. We often play football there”可知,有一个大运动场,我们经常在那里踢足球,所以there指的是sports field,故选C。
24.细节理解题。根据“You can see many trees and flowers in our school”可知,我们可以在学校里看到许多树和花。故选D。
25.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了Jenny的学校,所以D项“我的学校”符合,故选D。
26.E 27.D 28.C 29.B 30.A
【导语】本文介绍了阳光中学的建筑设施。
26.根据文中“The building in the middle of the school is the classroom building with forty classrooms. ”再结合地图内容可知,1处应是教学楼。故选E。
27.根据文中“On the left of the classroom building is the science building. ”再结合地图内容可知,2处应是科学楼。故选D。
28.根据文中“Behind the science building is the dining hall.”再结合地图内容可知,3处应是餐厅。故选C。
29.根据文中“And the teachers’ building is between the dining hall and the playground. The gym is next to the playground.”再结合地图内容可知,4处应是体育馆。故选B。
30.根据文中“In front of the gym is the library.”再结合地图内容可知,5处应是图书馆。故选A。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览