资源简介 八年级英语(人教版)参考答案及评分标准第一部分 听力(共四大题,满分20分)Ⅰ. 1~5 CBBCAⅡ. 6~10 BAABBⅢ. 11~15 BBCACⅣ. 16. almost 17. pack 18. budget 19. Plan 20. bored评分标准:1——20题每小题1分。(16——20题中的单词拼写错误可酌情扣分。)第二部分 英语知识运用(共三大题,满分35分)V. 21~25 CBDDA 26~30 ACDBD评分标准:21——30题每小题1分。Ⅵ. 31~35 BCDBA 36~40 CBDAB 41~45 CBADC 46~50 DBADC评分标准:31——50题每小题1分。Ⅶ. 51~55 DGBEA评分标准:51——55题每小题1分。第三部分 阅读(共两节,满分40分)Ⅷ. 56~58 ADB 59~61 CAB 62~65 BDCD 66~68 BAD 69~72 CDDA73. He took it back to the forest and set it free.74. Because many(wild) animals were in danger.75. Even small efforts can make a big difference.(答案不唯一)评分标准:56——75题每小题2分。(73——75题答对要点即可酌情给分。)第四部分 写(共两大题,满分25分)Ⅸ. 76. direct 77. Perhaps 78. honey 79. planets 80. attended评分标准:76——80题每小题1分。X.【范文】One possible version:Dear Emma,I'm so happy to share with you that I made a new friend last week!Her name is Mia. We have some things in common. We both love reading and enjoy hiking in nature. It's great to share these interests!However, we are also different in some ways. Mia loves painting, while I enjoy playing the guitar. She's good at math, but I'm better at English. Mia often teaches me how to use colours to show feelings in my drawings, and I help her practise English by singing songs together. It's interesting how we can learn from each other's differences!I'd love to hear about your friends tooBest wishes,Zhang Hui一、评分原则:1.本题总分20分,分五个档次给分。2.评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其档次,然后以档次的要求来衡量,结合内容和语言表达,综合给定分数。3.考生可根据要点适当发挥,加入自己的观点。4.词数少于60个单词,在总分当中扣除一分。5.拼写错误多以及书写差影响表达,在所确定档次内扣除一分。二、各档次的划分以及给分要求:第五档(很好): (20~17分) 完全完成了试题规定的任务,涵盖了所有的内容要点,或在发挥时内容有新意有亮点,语言基本无错误,行文连贯,表达清楚。第四档(好): (16~13分) 完成了试题规定的任务,涵盖了基本的内容要点,语言有少量错误,行文基本连贯,表达基本清楚。第三档(一般): (12~9分) 基本完成了试题规定的任务,写出了一些内容,语言有一些错误,行文不够连贯。第二档 (较差): (8~5分) 未恰当完成试题规定的任务,只能写出个别观点,语言错误较多,未能清楚表达信息。第一档(差): (4~0分) 未能完成试题规定的任务,只能写出有关内容的一些单词,语法错误很多,未能清楚表达信息。听力部分录音文字稿Ⅰ.短对话理解你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话读两遍。1. W: Jack, do you usually play basketball in your spare time M: No. I always read some novels when I'm free.2. W: What a beautiful folding fan it is! Is it made of paper M: No, it's made of bamboo.3. W: You and David look very similar. Are you twins, Jack M: No, we' re cousins. He's one year older than me.4. W: Did you notice that everyone laughed at Peter's joke M: Yes. His jokes are always funny. He really has a good sense of humour.5. W: Jack, can you pass me the glue I'm busy now.M: I'm afraid we are out of it. I can go and buy some.Ⅱ.长对话理解你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6、7小题。W: John, you seem to be surprised to see me.M: To be honest, I am. I thought you were still in London.W: I came back last Friday. I didn't tell anyone. I wanted it to be a surprise.M: How was your trip Did you enjoy London W: Yes!I visited the London Eye and the Science Museum. It rained a lot there, but I still had a great time.听下面一段对话,回答第8 至10小题。M: Sally, I guess Edward must be angry with me.W: Why do you say that You two are the best friends.M: Well, he asked me to lend him a hand with decorating his new room, but I was busy studying for an exam and didn't go.W: Did you tell him why you couldn't help M: No, I just said I couldn't make it. And he didn't answer my message.W: Why don't you call him now You should explain the reason and say sorry.M: What if that doesn't work So I'm very worried now.W: Then show him you mean it! Maybe buy some cool posters for his room. Actions speak louder than words!Ⅲ.短文理解你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。In the past, only farmers grew vegetables and fruit. But now young people in the city also grow vegetables. Li Kai is one of them. He lived in the countryside with his grandfather when he was young. His grandfather taught him how to grow plants in their yard. Now Li Kai lives in the city and he grows strawberries and tomatoes on his balcony. He says it reminds him of the good old times.Nana is a student. She grows flowers on her balcony. Nana is usually very busy with her schoolwork. After finishing her homework, she likes to look after her flowers and take photos of them. She says it is a good way to relax.Ⅳ.信息转换你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。Camping is a great way to enjoy nature and have fun with friends or family. Planning a camping journey is easy if you follow some simple steps.First, choose a safe and beautiful place to camp, almost like a forest or near a lake. Next,pack the right things, such as a tent, food, water, and warm clothes.You don't need a big budget to go camping. Simple meals and a small tent can make the trip enjoyable. Plan a treasure hunt, tell stories, or explore the area, so no one feels bored.Everyone thinks camping is very meaningful.Camping is an exciting activity. Try it, and you' ll love it!试题解析21. C 考查介词辨析。由后面的从句含义“Tom那天生病了”推知, Tom没有参加艺术节。故选 except“除······之外”。其他 among“在······中”, with“和”, against“反对”均不符语境。故选C。22. B 考查副词辨析。根据答语“我喜欢很多运动, 篮球。它很有趣!”可知,此处表示对篮球的特别喜爱,需用 especially“尤其,特别”来强调。其他 really“真正地”, certainly“当然”, luckily“幸运地”均不符语境。故选 B。23. D 考查不定代词辨析。由答语中“我仔细看了,但发现里面 !”以及 but 表示的转折关系可知,书包里是空的,故用 nothing“什么也没有”。其他 something“某物”, anything“任何东西”(常用于疑问或否定), everything“一切”均不符语境。故选 D。24.D 考查固定句式。根据问句“公园里有很多人”及答语“我能看到一些孩子 足球”可知,此处描述正在发生的动作,以及固定结构 see sb. doing sth.“看见某人正在做某事”结构。故D。其他 play 为动词原形, to play 为不定式, played 为过去分词,均不符结构要求。故选 D。25. A 考查名词辨析。由答语“她快来了,见到她我很兴奋”可知,对话讨论新英语老师的“到来”,故用 arrival“到达”。其他 action“行动”, journey“旅程”, situation“情况”均不符语境。故选A。26. A 考查动词辨析。根据答语“听起来很棒”可知,前句是提议对方“想象”躺在沙滩上的情景,故用 Imagine“想象”。其他 Remember“记住”, Practice“练习”, Enjoy“享受”均不符语境。故选 A。27. C 考查动词短语辨析。由前句“笔记本在高书架上”和“我够不到”可知,空格处表示“伸手够到”的意思,故选 reach for“伸手去拿”。其他 look after“照顾”, find out“找出”, search for“搜寻”均不符语境。故选 C。28. D 考查形容词的比较级。由后句“但我从不说谎”可知,前句是比较“我”和 Bill 在“直率”程度上的差异,且空格后为形容词比较级 straightforward,需用副词修饰。结合句意,此处应表示“我不如他直率”,故用 less“更少”地构成比较级。其他 more“更多”, fewer“更少”(修饰可数名词), better“更好”均不符语法或语境。故选 D。29. B 考查一般过去时。由时间状语“last Sunday”可知,句子描述过去发生的事情,应用一般过去时,故填 expected“期望”。其他 expects 为一般现在时, is expecting 为现在进行时, will expect 为一般将来时,均与过去时间不符。故选 B。30. D 考查情景交际。对于他人的祝贺(Congratulations),应礼貌回应“Thank you(谢谢)”。其他 That's OK“没关系”, My pleasure“我的荣幸”(回应感谢), Of course Ican“我当然能”均不符交际习惯。故选 D。31. B 考查名词辨析。根据上下文内容可知, Trisha 和 Simi 是最要好的朋友,后来由于Trisha 上大学与那些很酷的新朋友交往而疏远了 Simi,打破了他们曾经的承诺,总是彼此在一起。故选 promist“承诺”。其他 mistake“错误”, habit“习惯”, change“改变”均不符上下文语境。故选 B。32. C 考查动词辨析。根据上文“They wore nice clothes”和“Trisha enjoyed that”可知,这些酷学生穿着漂亮,大家都注意到了他们。 noticed“注意到”符合语境。 hated“讨厌”, helped“帮助”, praised“表扬”均与上下文描述的受欢迎情况不符。故选 C。33.D 考查动词辨析。根据上文 Trisha 喜欢和酷学生在一起以及下文“She didn't answerSimi's texts”可知, Trisha 不再和 Simi 一起玩了。 stopped“停止”符合语境。 enjoyed“享受”, kept“保持”, finished“完成”均与上下文逻辑相反。故选 D。34. B 考查动词短语辨析。根据下文“though she knew it was from Simi's mum”可知,Trisha 有时会嘲笑 Simi 的旧包,表现出她对 Simi 的轻视。 laughed at“嘲笑”符合语境。 thought of“想起”, looked for“寻找”, compared“与······比较”均不符。故选 B。35. A 考查名词辨析。根据上文 Trisha 交了新朋友以及“but they were too busy”的转折可知,她生病时是向新朋友求助。 friends“朋友”符合语境。 teachers“老师”,neighbours“邻居”, guides“向导”均与前文逻辑不符。故选 A。36. C 考查形容词辨析。根据上文父母不在、新朋友太忙可知, Trisha 生病无人照顾,感到失望。 disappointed“失望”的符合语境。 excited“兴奋的”, free“自由的”,comfortable“舒适的”均与情境相反。故选 C。37. B 考查动词辨析。根据前文 Trisha 生病无人照顾以及 Simi 的安慰语句可知, Simi让Trisha 不要担心。 worry“担心”符合语境。 move“移动”, nod“点头”, sleep“睡觉”均与安慰情境不符。故选 B。38. D 考查副词辨析。根据上下文, Simi 细心照顾 Trisha,她甚至多次与医生交谈, even“甚至”表示递进,强调 Simi 的关心程度。 yet“然而”, only“仅仅”, hardly“几乎不”均不符合逻辑。39. A 考查形容词辨析。根据上文 Trisha 喜欢酷学生以及“but I was wrong”的转折可知,她原以为受欢迎就是一切。 popular“受欢迎的”符合语境。 outgoing“外向的”,honest“诚实的”, lively“活泼的”均不是前文强调的重点。故选 A。40. B 考查动词辨析。根据 Trisha的道歉和认识到真友谊更重要可知,她决定珍惜与Simi的友谊。 treasure“珍惜”符合语境。 lose“失去”, describe“描述”, affect“影响”均与文章主旨不符。故选 B。41. C 考查动词辨析。由题干后的信息词 kg(公斤),暗示大雪豹重达 75公斤。故选weigh“重达”。其他 run(跑), live(生活), stand(站)均不符语境。故选C。42. B 考查副词辨析。由前文“Their fur helps them hide”可知,皮毛有助于它们在山上“轻松地”隐藏。故选 easily“轻松地”。其他 quietly(安静地), early(早地), hardly(几乎不)均不符语境。故选B。43. A 考查形容词辨析。由后文“because of the air and temperature”可知,由于空气和温度问题,它们可能在动物园“生病”。故选 sick“生病”。其他 strong(强壮的),hungry(饥饿的), angry(生气的)均不符语境。故选 A。44. D 考查连词辨析。根据前句“工人们和科学家曾经饲养了7只小雪豹”即后句“都死了”可知,前后句是转折关系。故选D。45. C 考查形容词辨析。由后文“It looked like the snow leopard's home of nature”可知,公园团队为它们建造了一个“舒适的”家。故选 comfortable“舒适的”。其他 modern(现代的), small(小的), dry(干燥的)均不符语境。故选 C。46. D 考查动词短语辨析。由后文“fed them carefully”可知,工人们“日夜照顾”这些幼崽。故选 looked after“照顾”。其他 thought of(想到), talked about(谈论), playedwith(玩耍)均不符语境。故选 D。47. B 考查名词辨析。由后文“improved the feeding plan”可知,团队使用了更“聪明的办法”来照顾它们。故选 ways“方法”。其他 houses(房子), reasons(原因), results(结果)均不符语境。故选 B。48. A 考查动词辨析。由后文“strong”可知,这些方法帮助它们“保持”强壮。故选 keep“保持”。其他 store(储存), touch(触摸), feel(感觉)均不符语境。故选A。49. D 考查动词辨析。由前文“hard work”和后文“care for animals”可知,公园团队很高兴在“保护”雪豹中发挥作用。故选 protecting“保护”。其他 hunting(狩猎), shooting(射击), disappointing(令人失望的)均不符语境。故选 D。50. C 考查名词辨析。由后文“to our planet's balance”可知,雪豹对地球平衡“至关重要”。故选 importance“重要性”。其他 interest(兴趣), difference(差异), danger(危险)均不符语境。故选 C。56. A 判断理解题。由表格“People: Students in Grade 8& their class teachers”信息可判断出,八年级学生可以参加这次旅游。故选 A。57.D 数字计算题。由表格中“Price: 40 per student”信息可知,每位学生费用为40元。32名学生参加,总费用计算为:32×40=1280元。但题目问的是“how much shouldthey pay for the tickets in total ”,即门票总价。价格明细中说明40元包含“¥35 forthe ticket and 5 for the mini-bus”,因此门票部分为每人35元。32名学生的门票总价为:32×35 = 1120元。故选 D。58. B 推理判断题。由表格中“Animals”部分列出了“Elephants, Tigers, Monkeys, Birds”四种动物,且用了“●”符号列举,表明不止三种。因此 B 选项“学生可以看到超过三种动物”是正确的。A选项,时间从9:00 am到3:00 pm,共6小时,而非5小时,错误。C选项,联系方式是打电话给 Ms. Brown或发邮件给 Mr. Green,并未提及去 Ms. Green的办公室,错误。D 选项,作业要求“Group work: Make a poster”,是以小组为单位制作海报,而非每个学生单独完成,错误。故选 B。59. C 推理判断题。由文章第三段作者看到父母合作做蛋糕,以及最后一段作者对 Sofia说“Can we work on a story together I have ideas, but I make mistakes,”和 Sofia的回应“Let's make a good team.”可判断出,他们是通过结合彼此的长处(作者有想法, Sofia写作好)来解决问题的。故选C。60.A 细节理解题。由文章第一段“I was nervous”可知作者起初是紧张的;第二段末尾发现 Sofia抄袭后,“I was angry”可知作者变得生气;最后一段两人和解并决定合作,“We hugged happily”可知作者最后是开心的。因此情感变化是 nervous→angry→happy。故选A。61.B 推理判断题。作者发现 Sofia抄袭后并没有当场揭穿或指责,而是回家思考后想出了合作的解决方案,这体现了作者的善良(Kind);作者从父母合作做蛋糕中得到启发,想出了与 Sofia合作写故事的好主意,这体现了作者的聪明(Smart)。故选B。62.B 细节理解题。有第二段中的“First, we thought that the walls looked a little old, sowe decided to paint them blue.”可知, Peter和他的父母认为墙很旧,所以才涂成蓝色。故选B。63.D 细节理解题。由第二段中的“After painting, we put up some photos ... Then, weused stickers...”可知,粉刷墙壁后,他们粘贴了一些照片和贴纸。故选D。64.C 代词指代题。划线词 them所在句子为“Then, we used stickers... to make the wallsinteresting. We put them all around the room.”,根据上下文, them指代前一句提到的 stickers(贴纸)。故选 C。65.D 判断理解题。根据信件开头“Welcome to my family as an exchange student.”以及全文描述 Peter一家精心为 Tom布置房间的细节,可以推断出 Peter一家非常欢迎Tom。故选 D。66.B 细节理解题。由第一段内容及尾句“It's all about living a simple and green life.”可知,文章核心是讲述年轻人通过回收再利用物品来过一种简单、环保的生活。故选 B。67.A 细节理解题。由第一段第三句“... because they plan to reuse them...”可知,年轻人收集奶茶杯等物品的目的是为了再次使用它们。故选A。68.D 判断理解题。由第二段 Luo Jiayi 的话“Saving isn't about spending a little money orbuying cheap things. It's about saying no to waste”可知,他认为节约的关键在于减少浪费,而不是少花钱或买便宜货。故选D。69.C 细节理解题。由第一段尾句“Because of its long history, the ginkgo tree is oftencalled a ' living fossil'.”可知,银杏树因为有着悠久的历史,也就是活的时间很长久,所以才叫做“活化石”。70.D 词义猜测题。由第三段尾句“Today, scientists study ginkgo trees to help improvepeople's health and memory.”可知,科学家研究银杏树是为了帮助改善人们的健康和记忆。结合常识,“memory”在此处应指“记住事情的能力”。71.D 段落大意题。第四段首句“However, although ginkgo trees are strong, they still needprotection.”点明本段主题:银杏树虽然强壮,但仍需要保护。随后解释了需要保护的原因是其生存空间因城市建设而缩小。因此,本段主要讲银杏树面临危险需要保护。72.A 标题概况题。文章第一段介绍银杏树是古老的“活化石”,第二段描述其外形特征和强壮的生命力,第三段说明其药用价值,第四段提出保护的必要性,第五段总结保护的重要性。全文围绕银杏树“古老”和“强壮”这两个核心特点展开,因此最佳标题是“一种强壮而古老的树”。八年级英语(人教版)(试题卷)注意事项:1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。2.请务必在“答题卷”或“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。3.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卷”或“答题卡”一并交回。第一部分 听力(共四大题,满分20分)Ⅰ.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。1. How does Jack spend his spare time 2. What is the folding fan made of 3. Who is David A. Jack's brother. B. Jack's cousin. C. Jack's friend.4. What is Peter like A. He works hard. B. He's a serious person. C. He has a sense of humour.5. Where might the boy go next A. To the market. B. To the library. C. To the school.Ⅱ.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6、7小题。6. When did the girl come back A. Last Thursday. B. Last Friday. C. Last Saturday.7. How was the weather in London A. It was rainy. B. It was sunny. C. It was windy.听下面一段对话,回答第8至10小题。8. What did Edward need help with A. Decorationg the room. B. Cleaning the house. C. Preparing for the exam.9. What does Sally ask the boy to do first A. To send a message. B. To make a call. C. To buy some gifts.10. How does the boy feel now probably A. Happy. B. Worried. C. Angry.Ⅲ.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11. Who taught Li Kai to grow plants A. His mother. B. His grandfather. C. His father.12. Where does Li Kai grow plants now A. In a yard. B. On his balcony. C. On a farm.13. Why does Li Kai grow plants A. It helps him relax. B. It connects him to nature.C. It reminds him of the happy days.14. What does Nana grow A. Flowers. B. Tomatoes. C. Strawberries.15. What does Nana like doing after finishing her homework A. Reading books. B. Listening to music. C. Looking after her plants.Ⅳ.信息转换(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。Camping JourneySteps 1. First, choose a nice place to camp, 16 like a forest or near a lake.2. Next, 17 the right things.Advice 1. Don't need a big 18 to go camping. 2. 19 a treasure hunt, tell stories, or explore the area, so no one feels 20 .第二部分英语知 识运用(共三大题,满分35分)V.单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。21. All the students took part in the art festival Tom because he was sick that day.A. among B. with C. except D. against22.— Tom, what sports do you like —I like many sports, basketball. It's so fun!A. really B. especially C. certainly D. luckily23.— What's in your schoolbag, Peter —I looked at it carefully just now, but I found there's inside!A. something B. anything C. everything D. nothing24.— Look There are many people in the park.——Yes. I can see some children football.A. play B. to play C. played D. playing25.— Hi, Jane! Did you hear about the of the new English teacher — Yes! She's coming soon. I'm excited to meet her!A. arrival B. action C. journey D. situation26.— lying on a beach with sunshine and cool drinks!— That sounds wonderful!A. Imagine B. Remember C. Practice D. Enjoy27.—— Hey, Mark! The notebook is in the high bookcase, so I can't it. Could you help me —— No problem, I'm coming for it.A. look after B. find out C. reach for D. search for28.—— What do you think of your friend, Bill —I'm straightforward than he is, but I never tell a lie.A. more B. fewer C. better D. less29. Dale's birthday was last Sunday. He a wonderful party, but only a few friends came because the weather was bad.A. expects B. expected C. is expecting D. will expect30.— Congratulations on winning the drawing prize, Mary!A. That's OK B. My pleasure C. Of course I can D. Thank youⅥ.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。ATrisha and Simi are best friends. They were excited when they both got into the same college (大学)。 They made a 31 to always be there for one another.But as college life began, Trisha met some"cool"students and liked them a lot. She spent most of her time with them. They wore nice clothes and everyone 32 them. Trisha enjoyed that. Soon,Trisha 33 hanging out with Simi. She didn't answer Simi's texts. Sometimes, she 34 Simi's old bag, though she knew it was from Simi's mum.One day, Trisha was ill. With her parents away, she asked her new 35 for help, but they were too busy. Lying in bed, she felt very 36 . Just then, Simi showed up. She came to see what was wrong. “Don't 37 . I'm here,” Simi said softly.“Let's go to the doctor together.” At the hospital, Simi looked after Trisha carefully and 38 talked to the doctor several times to make sureTrisha would get better soon.“I'm sorry I treated you like that,” Trisha said to Simi with tears.“I thought being 39 was everything, but I was wrong.” Simi forgave (原谅) her. Trisha realized that true friendship was more important than any short-lived popularity, and she decided to always 40 her friendship with Simi.31. A. mistake B. promise C. habit D. change32. A. hated B. helped C. noticed D. praised33. A. enjoyed B. kept C. finished D. stopped34. A. thought of B. laughed at C. looked for D. compared with35. A. friends B. teachers C. neighbours D. guides36. A. excited B. free C. disappointed D. comfortable37. A. move B. worry C. nod D. sleep38. A. yet B. only C. hardly D. even39. A. popular B. outgoing C. honest D. lively40. A. lose B. treasure C. describe D. affectBAo Xue is a fantastic snow leopard (雪豹) from a wildlife park in Xining. This year, she celebrated her ninth birthday.Snow leopards are large animals. They' re over one meter long and can 41 up to 75 kg. Their fur helps them hide in the mountains 42 . These animals live in high and cold mountains. However, they might get 43 in the zoo because of the air and temperature.In the wildlife park, workers and scientists once tried raising seven baby snow leopards before AoXue, 44 all died. In 2016, Ao Xue and her twin sister were born. The park team built a 45 home for them. It looked like the snow leopard's home of nature. Workers 46 the babies day and night. Finally, only Ao Xue made it and grew well.In 2019, the park welcomed another pair of snow leopard twins, Shui Mo and You Hua. This time, the team used smarter 47 to care for them. They improved the feeding plan and checked(检查) their health every day. These helped them to 48 strong. Thanks to the hard work, the babies grew 30% heavier than Ao Xue did at the same age.The park team is happy to play a part in 49 snow leopards. Snow leopards are of great 50 to our planet's balance. With more love, snow leopards will keep living in our mountains.41. A. run B. live C. weigh D. stand42. A. quietly B. easily C. early D. hardly43. A. sick B. strong C. hungry D. angry44. A. although B. so C. when D. but45. A. modern B. small C. comfortable D. dry46. A. thought of B. talked about C. played with D. looked after47. A. houses B. ways C. reasons D. results48. A. keep B. store C. touch D. feel49. A. hunting B. shooting C. disappointing D. protecting50. A. interest B. difference C. importance D. dangerⅦ.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。A: Hi, Cindy! 51B: Every day. Everyone in my family shares housework.A: Can you tell me more B: Of course. I sweep the floor and walk our dog. My dad helps clean the room.A: 52B: My mum does. She cooks daily and does the laundry.A: 53B: I think washing the dishes is the hardest, especially after a big dinner.A: I agree! 54B: Sure! I learn to be patient(耐心的), because some chores take a long time to finish.A: That's true. 55B: Go for it! Start with something easy like watering plants.A. Maybe I should help more at home too. B. Which chore do you think is the hardest C. Don't forget to sweep your room. D. How often do you help with chores E. Do you learn anything from doing chores F. It's helpful to do chores at home. G. Who does the most chores in your home 第三部分阅读(共两节,满分40分)Ⅷ.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。AA School Field Trip to Nature World ZooLet's learn about different kinds of animals from the school trip!Place: Nature World ZooTime:9:00 am-3:00 pm, 27th Dec. (Saturday)People: Students in Grade 8 & their class teachersMeeting time: 8:15 am at the school gatePrice: 40 per student( 35 for the ticket and 5 for the mini-bus in the zoo)Animals· Elephants · Tigers · Monkeys · BirdsHomework:1. Write an 80-word diary entry.2. Group work: Make a poster about protecting animals.If you have any questions, please call Ms. Brown at 879-XXXX or email Mr. Green at green0908@ .56. WW ho can join the trip on 27th December A. Students in Grade 8. B. Biology teachers.C. Students’ parents. D. All students in the school.57. If 32 students in Class 8 take the trip, how much should they pay for the tickets in total A. 1,280. B. 1,250. C. 1,180. D. 1,120.58. What can we learn from the text A. Students will spend five hours visiting the zoo.B. Students can see more than three kinds of animals.C. To know more, students can go to Ms. Green's office.D. After the visit, each student needs to make a poster.BIn the writing club, Miss Johnson asked us to share stories with classmates and give them helpful advice. I was nervous(紧张的). I had great story ideas but often made mistakes. I handed mine toSofia quietly. However, Sofia was as nervous as I was. Why I read her story. “It's about a brave dog. The story is better than anything else I read!” I told her.“Yours too,” Sofia said without looking at me. Suddenly, I noticed a book. I read the title Sunny theBrave Dog and then looked inside. Sofia copied (抄袭) the story. I was angry.After I walked home, I wanted to ask Mum what I should do. I found Mum and Dad were making a cake. Dad was good at baking, and Mum liked decorating it. She could make the cake special. Irealised that Mum and Dad had different skills. Seeing them working together, I smiled and had a good idea.The next morning, Sofia said sorry to me. “I love writing, but I seldom have a great idea,” Sofia said. “Can we work on a story together I have ideas, but I make mistakes,” I said. “Of course. Let's make a good team. I believe we can create something great,” Sofia said. We hugged(拥抱) happily.59. How did the writer and Sofia solve their problem A. By asking Miss Johnson for help.B. By choosing an easier subject to write about.C. By bringing their strengths together.D. By writing the story again without others’ help.60. How do the writer's feelings change over time A. nervous→angry→happy B. excited→nervous→sadC. happy→nervous→bored D. nervous→happy→tired61. Which of the following can best describe the writer A. Shy and serious. B. Kind and smart.C. Honest and outgoing. D. Lazy and careless.CDear Tom,I'm the child of your host family(寄宿家庭) in Canada. Welcome to my family as an exchange(交换) student. I'm really happy to tell you how we decorated your room.Yesterday my parents and I spent one day making it look great. First, we thought that the walls looked a little old, so we decided to paint them blue. We went to the store near our house and chose the best blue paint. We also bought some paintbrushes. It took us a few hours, but the walls looked much better when we finished. After painting, we put up some photos. We found a few of your favourite pictures and stuck(粘贴) them on the walls. They made the room feel more like home. Then, we used stickers(贴纸), like cute animals and nice plants, to make the walls interesting. We put them all around the room. We also moved your desk close to the window so you could have more sunlight to study. And we put your books on the table and they are tidy. Now the room looks quite different.I hope you like what we did. If there's anything else you want to change, just let me know. I can't wait to see you. Best wishes!Your,Peter62. Why did Peter and his parents paint the walls blue A. Because they only had blue paint.B. Because the walls looked a little old.C. Because blue is Tom's favourite colour.D. Because the school asked them to do so.63. What did Peter and his parents do after painting the wall A. They cleaned the room.B. They bought a new table.C. They moved the bed to another place.D. They put up some photos and stickers.64. What does the underlined word“them” refer to A. Photos. B. Books. C. Stickers. D. Brushes.65. Which of the following is TRUE according to the text A. Peter doesn't like the new room. B. Tom helped Peter decorate rooms.C. Tom looks forward to living with Peter. D. Peter's family welcome Tom very much.DMany young people are helping out in a new way now. That's collecting“rubbish”! They collect some things like milk tea cups and takeout(外卖) bags, because they plan to reuse them just like their grandparents who always save things. Think of it like a new kind of treasure hunt—— turning“rubbish”into something useful! It's all about living a simple (朴素的) and green life.Some young people share good ways to reuse these everyday things online. Luo Jiayi, a 20-year-old student, collects many takeout bags from his favourite drinks and meals. He used a bag to wrap (包装)gifts, turned a bag into a trash bag and turned a milk tea cup into a pencil case. “Saving isn't about spending a little money or buying cheap things. It's about saying no to waste,” said Luo.Luo's classmate Lu Yunli shares the same hobby. She started collecting takeout bags in high school, and there are many takeout bags at her home. “I use beautiful takeout bags to carry my lunch to school. It brightens my day,” she said. “Who doesn't love beautiful things What's more, they help save the earth.”66. What kind of life do many young people live now A. A tiring life. B. A green life. C. A cool life. D. A healthy life.67. Why do young people collect things like milk tea cups A. To use them again. B. To sell them for money.C. To help their grandparents. D. To share the same hobby with others.68. What's saving about in Luo Jiayi's opinion A. Buying cheap things. B. Collecting many things.C. Spending a little money. D. Having little waste.EDo you know about the ginkgo tree It's one of the oldest trees in the world. Because of its long history, the ginkgo tree is often called a“living fossil (化石)”.Ginkgo trees are special for many reasons. They can grow very tall, up to 30 metres, and their leaves are like small fans. In autumn, the leaves turn bright yellow, making the trees look beautiful.Ginkgo trees are also very strong. They can live in the awful environment(环境) and it makes them perfect for planting in different places.Another important thing about ginkgo trees is that they are useful to humans. Their leaves and seeds(种子) have been used in medicine for thousands of years. Today, scientists study ginkgo trees to help improve people's health and memory.However, although ginkgo trees are strong, they still need protection. Now their living places are becoming smaller because people build cities. If we don't protect them, we may lose these amazing trees.Protecting ginkgo trees is important because they help us learn about the past and may give us new medicine in the future. By planting more ginkgo trees and protecting them, we can make sure they can go on living on earth.69. Why is the ginkgo tree called a“living fossil” A. Because it can live in cities.B. Because it can grow very tall.C. Because it has lived for a long time.D. Because its leaves turn yellow in autumn.70. What does the underlined word“memory” probably mean A. An interest in loving nature. B. An interest in loving studying.C. An ability to describe something. D. An ability to remember something.71. What's the main idea of paragraph 4 A. Ginkgo trees are useful in medicine.B. The places where ginkgo trees like living.C. The reasons why ginkgo trees are very strong.D. Ginkgo trees are in danger and need protection.72. What's the best title for the text A. A Strong and Ancient Tree B. How to Plant Ginkgo TreesC. The Tallest Trees in the World D. Why Ginkgo Trees Need Protection第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。FMr. Chen is a zookeeper. He has spent years protecting wild animals.One day, Mr. Chen was walking near a forest when he noticed a small bird on the ground. Its wing was hurt(受伤的), and it couldn't fly. He picked it up and took it home. Every day, he fed thebird and helped it grow stronger. After a few weeks, the bird could fly again. Mr. Chen took it back to the forest and set it free. Seeing the bird fly happily into the sky, he smiled.But Mr. Chen's kindness didn't stop there. He learned that many wild animals were in danger because of hunting and pollution(污染). He decided to do more. He joined a wildlife protection group and started teaching people about the importance of saving animals. He helped save other injured animals, and returned them to nature.Once he even saved a deer caught in a trap (陷阱). It was a difficult thing, but he worked carefully until the deer was free. The deer looked at him for a while before running back into the forest.“If we don't protect wild animals, our world will lose its beauty,” he says. His actions tell us even small efforts(努力) can make a big difference.73. How did Mr. Chen treat the bird in the end (不超过15个词)74. Why did Mr. Chen join a wildlife protection group (不超过10个词)75. What can we learn from the text (不超过10个词)第四部分 写(共两大题,满分25分)IX.单词拼写(共5小题,每小题1分,共5分)根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。76. Could you please give me a d (直接的) answer 77. P (或许) we can go to the park this weekend if the weather is nice.78. My grandma often adds some h (蜂蜜) to her tea because she thinks it's healthy.79. Our solar system has eight main p (行星), and Earth is one of them.80. All students in our class a (参加) the school meeting last month.X.书面表达(共1小题,每小题20分,共20分)假如你是张辉,上周结识了一位新朋友,你们相处得非常融洽。你想和你的笔友 Emma分享此事。请你根据以下思维导图,用英语写一封邮件给 Emma。提示:要求:1.习作须包括思维导图内容,可适当发挥;2.语言表达要准确,语句通顺、连贯;3.词数90左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。Dear Emma,I'm so happy to share with you that I made a new friend last week!Best wishes,Zhang Hui 展开更多...... 收起↑ 资源列表 八年级期中英语(人教)(25-26上)答案.docx 八年级英语(人教版).docx 八年级英语听力(人教).mp3