山东省菏泽市牡丹区2025-2026学年九年级上学期期中考试英语试卷(pdf版+word版,含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省菏泽市牡丹区2025-2026学年九年级上学期期中考试英语试卷(pdf版+word版,含解析,含听力原文及音频)

资源简介

2025-2026学年度初三英语期中考试模拟卷
第I卷(选择题)
评卷人得分
一、听力(1.5*20=30) 第一节:听录音,选择合适图片
1.
A.B. C.
2.
A. B. C.
3.
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.
A. B. C.
第二节:听录音,选答语
6.A.It’s fun. B.Thanks a lot. C.Sure, just go along this road.
7.A.By writing words. B.By making word cards. C.By listening to tapes.
8.A.Sure, there’s one on Center Street. B.Yes, there is. C.No, I can’t.
9.A.Ten minutes . B.In half an hour C.At 3 pm .
10.A.Cotton. B.Windows. C.Glass.
第三节:听5段短对话,选择合适答案
11.Which team did Steve use to be on
A.The swimming team. B.The soccer team. C.The tennis team.
12.What are the flowers made of
A.Plastic. B.Paper. C.Silk.
13.When was the telephone invented
A.In 1876. B.In 1885. C.In 1927.
14.What does Jenny look like now
A.Tall and thin. B.Short and thin. C.Heavy and tall.
15.The man think what is also important to do in each class
A.Read English. B.Think carefully. C.Take notes.
第四节:听短文,回答以下5个小题
请根据所听内容,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案,并将字母编号填写在前面的括号内。短文听两遍。
16.Who writes the letter
A.Mr. Hunt. B.Mary. C.Linda.
17.What does the girl do after finishing her homework
A.She plays computer games. B.She watches TV. C.She does some work.
18.What can the girl buy
A.Some clothes. B.School things. C.A computer.
19.What does the girl enjoy doing
A.Doing homework with her classmates. B.Doing housework with her parents. C.Doing schoolwork by herself.
20.What does the girl think of her mother
A.They are careless. B.They are unkind. C.They are strict.
评卷人得分
二、完形填空(1*10=10)
完形填空 分别通读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C 三个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
When I was in high school, I didn’t do well in my schoolwork at first. ________I wanted
to go to college. I went to talk with my favorite teacher. He told 21 that there might be no chance for me to go to college. It made me very 22
But I didn’t give up (放弃). I might not be able to get into 23 But I wouldn’t stop 24 Then I found that my 25 in the past was spending too much time on science. I was not good at my schoolwork, because I wasn’t working hard on all 26
So during the following semesters I 27 my plan. I spent more time in studying English, math and other subjects. I worked hard by 28 to the teachers carefully in class and doing more exercises after class. Now I am studying at college.
If you are not doing well at school at the moment, don’t 29 Forget the past years and restart (重新开始) now! I believe all your dreams can come true.
21.A.Or B.And C.But
22.A.her B.him C.me
23.A.upset B.tired C.glad
24.A.hospital B.college C.Trouble
25.A.speaking B.spending C.trying
26.A.hope B.opinion C.problem
27.A.sports B.subjects C.dreams
28.A.changed B.kept C.Exchanged
29.A.looking B.talking C.Listening
30.A.give up B.pick up C.look up
评卷人得分
三、阅读理解(2*15=30)
A
短文理解,阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。
The Lantern Festival falls on the 15th of the first month of the lunar calendar(阴历). This day is always the first full moon in the new year. Ancient people also called it Shangyuan Festival. Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代)and became popular in the Tang Dynasty.
Watching the red lanterns is one of the main traditions. Lanterns of different shapes and sizes are usually put on trees, or along river banks on show. It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble. Today, when the lanterns slowly rise into the air, people make wishes.
Another tradition is guessing lantern riddles. The riddles are usually short, wise, and sometimes humorous. The answer to a riddle can be a Chinese character(汉字),a famous person’s name, or a place name.
The most important thing is to eat sweet dumplings with different tastes. In northern China, they are called yuanxiao while in southern part they’re named tangyuan. Because making sweet dumplings is like a game or an activity, they are usually done happily by a group of friends or family members.
In old times, the Lantern Festival was also romantic(浪漫的). Watching lanterns gave young people a chance to meet each other. A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this:
Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly I turned, and there she stood, in the dim(昏暗的)light.
31.The traditional festival talked about in this passage is called “________” in Chinese.
A.春节 B.元宵节 C.端午节
32.When did celebrations and traditions of the Lantern Festival start from
A.The Han Dynasty. B.The Tang Dynasty. C.The Song Dynasty.
33.What were sky lanterns first used for by Zhuge Kongming in ancient times
A.Making wishes. B.Celebrating birthdays. C.Asking for help.
34.Which of the following is NOT true about sweet dumplings
A.They have different tastes. B.They are named “yuanxiao” all over the country.
C.People enjoy the process of making them.
35.The line from Xin Qiji in the passage shows the Lantern Festival was________ in old times.
A.boring B.humorous C.romantic
B
Some people have a very poor sense of direction.Unluckily, I am one of them.I have visited a place many times but I may still get lost there the next time.
When I was a little girl, I never dared to ask strangers the way.And so I used to walk around in circles and hope that by chance I would get to the place I was going to.
Now, I am no longer too shy to ask people for directions, but I often receive helpless or even wrong information.So I try to avoid giving people wrong directions.If anyone ever asks me the way somewhere, I would say, “Sorry, I am a stranger here.”
Once on my way to work I was stopped by a man.He asked me if I could tell him the way to the Friendship Building.I gave him my usual reply.But just as I walked on only a few steps, I realized that he had asked the way to my office building.However, I had no time to turn back and look for him.I was rushing to meet with someone at my office and I didn't want to keep him waiting.
When I just got to my office, the secretary(秘书) showed in the man who had asked me for directions.Imagine how embarrassed I was and how surprised he was when we saw each other at the first sight.
36.The writer always refuses to give people directions because________.
A.she is a stranger to the city
B.she doesn't know the people
C.she's afraid of giving wrong directions
37.A man stopped the writer on the way to ________.
A.sell her something B.ask her the time C.ask for the direction
38.The Friendship Building is the place where the writer ________.
A.lives B.studies C.works
39.The underlined word “embarrassed” in the last paragraph means “________”.
A.尴尬的 B.困惑的 C.激动的
40.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The writer is too shy to give others directions. B.The writer has a very poor sense of direction.
C.The writer never got lost when she was young.
C
The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 periods. Winter Solstice(冬至), the 22nd period of the year, began last year on Dec. 21st and ended on Jan. 4th this year.
On the first day of Winter Solstice, the sun shines directly at the Tropic of Capricorn(南回归线). As a result, the northern part of the world experiences the shortest day and the longest night in the year. From then on, the days become longer and the nights become shorter. Winter Solstice also marks the arrival of the coldest season in the year. Here are three things you should know about Winter Solstice.
Winter Solstice Festival
There was a saying that went in ancient China, “Winter Solstice is as important as the Spring Festival.” As early as the Zhou Dynasty, people honored the gods on the first day of Winter Solstice, which was also the first day of the new year. Winter Solstice became a winter festival during the Han Dynasty.
Eating dumplings
During Winter Solstice in North China, eating dumplings is necessary for almost everyone. There is a saying that goes “Have dumplings on the first day of Winter Solstice and noodles on the first day of Summer Solstice.”
Eating rice cakes
During Winter Solstice, people in Hangzhou traditionally eat rice cakes. In the past, people used to make rice cakes themselves to honor ancestors there. Today, though few families have home-made cakes, people there still buy rice cakes for Winter Solstice Festival.
41.The northern world experienced the shortest day on Dec. 21st last year because ________.
A.the days got longer and the nights got shorter B.the sun shone straightly at the Tropic of Capricorn
C.the southern part of the world enjoyed the longest days
42.What can we learn from the passage
A.Few families have home-made cakes during Winter Solstice now.
B.All Chinese eat dumplings during Winter Solstice.
C.People think Winter Solstice is as important as the Spring Festival.
43.During Winter Solstice, people ________.
A.memorize the ancestors all over China B.are supposed to eat the same kind of food
C.keep the tradition of eating rice cakes in Hangzhou
44.Which of the statements is TRUE about the passage
A.Winter Solstice lasts for less than 10 days. B.The first day of Winter Solstice means the start of a new year now.
C.People started the custom of Winter Solstice thousands of years ago.
45.What is the main idea of the passage
A.The customs on Winter Solstice. B.The importance of Winter Solstice. C.The introduction to Winter Solstice.
评卷人得分
四、六选五(2*5=10)
阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
Double-11 festival refers to an online activity that stimulates(刺激) people to buy things. 46
In many people’s eyes, Double-11 means lots of discounts(折扣). 47 So people usually buy the goods on that day to save money. However, does it really a kind of money-saving guide for people
To “save” money, you have to read the “rules of the games” carefully. 48 People have to spend too much of their time collecting coupons(优惠券) and watching live-streaming broadcasts.
49 In the past, the discounts were remarkable(显著的). But now the whole point of a shopping festival is to get people to spend more, not to help shoppers save money.
So, think twice before you click “buy” or ask your parents to buy something for you. 50 And most importantly, don’t let your attention to Double-11 take up too much of your time and affect your studies and normal life.
A.Many of the goods sell at a lower price than before.
B.Besides, the deals on Double-11 have changed a lot.
C.Make sure you have carefully thought out why you are buying it.
D.It’s one of China’s biggest online shopping seasons of a year.
E.For example, many online stores have been using live-streaming(视频直播) to attract customers.
第II卷(非选择题)
评卷人得分
五、任务型阅读(2*5=10)
阅读下面短文,并根据短文后的要求答题。
2021 is the year of the ox(牛). In March, a set of stamps about the famous Tang Dynasty painting, Five Oxen, came out. It allows more people to know better the great art of ancient China, as well as the importance of agriculture(农业)in history.
Han Huang (723-787) was the painter of Five Oxen. He worked as a government official in the Tang Dynasty. His paintings were loved by many people because the animals he painted were so alive. Unluckily, Five Oxen is probably his only painting left.
Five Oxen is one of the best animal paintings in China’s art history. In the painting, the five oxen are in a line. They are of different colors and shapes. And each has a different appearance, walking or standing, holding their heads high or low. With lively expressions and bright eyes, the oxen show the spirit of doing hard work without complaints. As the name suggests, the painting is of the Five Oxen with no special background. It makes people focus(关注)on the oxen themselves.
The painting was missing in 1900. Luckily, it returned to China during the early 1950s. However, it was terribly broken with many holes in it. Great efforts were made to save it. Now Five Oxen, probably the oldest Chinese painting on paper, is kept with care in the Palace Museum in Beijing.
51.The underlined word “It” in Paragraph 1 refers to “ ”.
52.What are the features(特点)of the five oxen in this painting (列出2条)
53.Translate the underlined sentence into Chinese. (将文中划线句子翻译成汉语)
54.How long has the painting of Five Oxen been missed
55.According to the passage, what do you think of the painting of Five Oxen (请用两个形容词表达)
评卷人得分
六、语法填空(0.5*10=5)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空。
Born in 701, Li Bai was one of the greatest poets of the Tang Dynasty. 56 the age of 24, he left home and started to travel around China. Throughout 57 (he) life, he wrote more than one thousand poems about nature
“To Wang Lun” was one of Li Bai’s poems, which was about his friendship with Wang Lun, 58 important person to him. It is said that Wang Lun respected Li Bai for his talent and dreamt of 59 (see) him. When he heard that Li Bai was travelling to a place nearby, he wrote a letter to Li Bai 60 invited him to visit his hometown. In the letter, Wang Lun pictured his hometown as having peach flowers extending ten li and ten thousand wine houses.
Li Bai couldn’t find the scenes described by Wang Lun 61 he arrived. Wang Lun explained that “peach flowers” was the name of a pool of water and Wang was the family name of the wine house 62 (own). Li Bai laughed about Wang Lun’s little trick. He understood that Wang Lun 63 (true) wanted to see him and the two became good friends.
It 64 (know) that Li Bai and the other poets of the Tang Dynasty have left many great poems to us. Together they created the “ 65 (gold) age” of classical Chinese poetry and they will always be remembered by Chinese people.
评卷人得分
七、选词填空(0.5*10=5)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
popular make student one they government many because hold send
English, as an official language, is the most widely spoken language in the world. The Chinese 66 all need to learn English. But do you know how Chinese has become popular among foreign kids
There are 67 than 300,000 Chinese learners in South Korea (韩国). Some South Korean students begin to learn the language on the 68 day at school. To help students learn Chinese, the speaking competitions (竞赛) for high schools are often 69 every year.
In America, Chinese is the second most 70 foreign language after Spanish. There are some Chinese classes in some middle schools. Students learn to 71 jiaozi and the Chinese knots. Some even try to write and draw in Chinese way.
People want to learn Chinese 72 China is becoming more and more important in the world. Foreign countries want to understand China better to help 73 business.
The Chinese government is also helping the world to learn Chinese. It has 74 over 200 Chinese teachers to more than 60 countries in the world. Till now, the Chinese 75 has opened many Confucius Colleges (孔子学院) around the world, which will play an important role in helping foreign students learn Chinese better.
评卷人 得分
情景运用(1*5=5)
根据图片或提示信息,用完整句子补全问答。
76.—How do you learn English — .
77.A: What do people usually do on Mid-autumn Festival B: .
78.— —Sure. Go along Main Street and then turn left.
79.—What did Kate use to do when she was a child — .
80.— —It’s made of used wood and glass.
评卷人得分
十一、书面表达
81.进入初三,初中的学习生活已经过去了两年。两年来,你在获取知识的同时,你的外貌、兴趣爱好、习惯等都有了一定的改变吧!请你以“How I’ve Changed”为题,写一篇短文,告诉大家你的变化。
(1)刚入学时,痴迷于电脑游戏,花大量时间玩游戏,父母很担心。
(2)那时不爱运动,又矮又胖,现在身体又高又壮。
(3)加入了足球俱乐部,放学后常常和同学一起踢足球。
(4)喜欢读书,业余时间还经常去图书馆做志愿者。
(5)你认为……
要求:
(1)词数:80~100个。
(2)要点齐全,行文连贯,可适当发挥。
(3)开头已给出,不计入总词数。
How I’ve Changed
My life has changed a lot in the past two years. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(
…………○…………内…………○…………装…………○…………订…………○…………线…………○……………………○…………内…………○…………装…………○…………订…………○…………线…………○…………
) (
※※请※※不※※要※※在※※装※※订※※线※※内※※答※※题※※
) (
…………○…………外…………○…………装…………○…………订…………○…………线…………○…………
)
第1页 共4页 ◎ 第2页 共4页
《2025-2026学年度初三英语期中考试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C C A B C C A B A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A B A A C B C B A C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C C A B C C B A C A
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B A C B C C C C A B
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B A C C C D A E B C
1.B
【原文】M: Do you know where the nearest post office is
W: It is on Main Street. It’s a ten-minute walk.
2.C
【原文】W: Where are you going, Simon
M: We will go to my grandparents’ home to spend the Mid-Autumn Festival with them.
3.C 4.A 5.B
6.C
【原文】Excuse me, could you please tell me how to get to the bookstore
7.C
【原文】How do you improve your listening skills
8.A 9.B
10.A 【原文】What is your jacket made of
11.A【原文】W: Steve used to be on the swimming team, but now he is interested in football.
M: Yes, and he is a good football player now.
12.B 【原文】M: What beautiful flowers! They look just like real ones. Are they made of silk or plastic
W: Neither. I used paper to make them.
M: You are so talented!
13.A
【原文】W: Hi, Allan, do you know the useful invention “telephone”
M: Of course, as far as I know, the telephone was invented by Alexander Bell in 1876.
14.A
【详解】M:Oh Jenny has changed a lot.
W:Yeah, she used to be heavy, but now she's tall and thin.
15.C
【详解】W: I think it necessary to read more in the morning.
M: I agree with you and it is also very important to take notes in each class.
16.B 17.C 18.B 19.A 20.C
【原文】Dear Mr. Hunt,
My parents are very strict with me, and there are many rules in my family. For example, I can’t play computer games, even in my free time on weekends. I hope I could be allowed to play computer games sometimes. It will make me relaxed. I have to do much homework. After finishing the homework, I have to do some work my mother gives me. I can’t watch TV on school nights. And I can’t buy my own clothes. But I can buy school things. I enjoy doing homework with my classmates. But my parents don’t allow me to do that, because they think we will talk instead of studying. I disagree. In fact, we learn a lot from each other.
Yours,
Mary
21.C 22.C 23.A 24.B 25.C 26.C 27.B 28.A 29.C 30.A
【分析】试题分析:这篇短文讲述作者在高中时学习成绩并不理想,老师也断定他将没有机会去大学学习。但是,他并没有放弃并坚持努力,最后取得了成功。作者以此文告诫人们遇到困难时不要放弃,坚持就是胜利。
21.C考查连词及语境的理解。句意:但是我想要上大学。A. Or“否则”;B. And“并且”;C. But“但是”。结合上句When I was in high school, I didn’t do well in my schoolwork at first.“我上高中时,起初成绩不好。”可知是转折关系,故选C。
22.C考查代词及语境的理解。句意:他告诉我可能没有机会去大学。A. her“形容词性物主代词,她的”;B. him“宾格,他”;C. them“宾格,他们”C. me“宾格,我”。 此处要用宾格做tell的宾语,结合语境,是我去找老师,所以老师告诉我。故选C。
23.A考查形容词及语境的理解。句意:这使我很难过。A. upset“心烦的”;B. tired“感到疲倦的”;C. glad“高兴的”;结合上文老师说我可能没有机会上大学,所以很心烦。故选A。
24.B考查名词及语境的理解。句意:我可能上不了大学。A. hospital“医院”;B. college“大学”;C. trouble“麻烦”。结合上一段老师说我可能没有机会去大学He told that there might be no chance for me to go to college.
25.C考查动词及语境的理解。句意:但是我不会停止尝试。A. speaking“讲话”;B. spending“花费”;C. trying“尝试”;本句和上句是转折关系,因此我尽管可能没有机会上大学但是我不会放弃,故选C。
26.C考查名词及预警的理解。句意:然后我发现我过去的问题是我花费在科学上的时间太多。A. hope“希望”;B. opinion“观点”;C. problem“问题”。承接上文我成绩不好可能没办法去大学,所以是我学习出现的问题,故选D。
27.B考查名词及语境的理解。句意:我不擅长学习,是因为我所有都不够努力。A. sports“运动”;B. subjects“科目”;C. dreams“梦想”;学校课程和有关,故选B。
28.A考查动词及语境的理解。句意:所以接下来的几个学期我改变了我的计划。A. changed“改变”;B. kept“保持”;C.exchanged“交换”;因为之前的学习没有收到成果,因此要改变计划。故选A。
29.C考查动词及语境的理解。句意:我努力地学习,上课认真听讲,下课多加练习。A. looking“看”;B. talking“说话,讲话”;C. listening“听”。Listen to the teachers“听讲”,故选C。
30.A考查动词短语及语境的理解。句意:如果你此刻在学校成绩不好,不要放弃。A. give up“放弃”;B. pick up“拾起”;C. look up“查找”。结合上文作者讲述自己不放弃学习和下文,告诫人们可以重新开始并实现自己的梦想,可知我们应该做到不放弃,多努力。故选A。
考点:日常生活类短文
31.B 32.A 33.C 34.B 35.C
【分析】试题分析:本文叙述了中国传统的节日—元宵节的历史,元宵节的庆祝开始于汉朝,流行于唐朝,人们在这一天吃汤圆、放孔明灯,最初诸葛孔明使用孔明灯是为了求助。
31.B细节理解题。根据The Lantern Festival falls on the 15th of the first month of the lunar calendar(阴历).可知,这段叙述的是元宵节,故选B。
32.A细节理解题。根据Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代)可知,元宵节的庆祝开始于汉朝,故选A。
33.C细节理解题。根据It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble.可知,诸葛孔明使用孔明灯是为了求助,故选C。
34.B细节理解题。根据In northern China, they are called yuanxiao while in southern part they’re named tangyuan.可知,在中国的北部被称为元宵而在南方部分地区被称为汤圆,所以选项B不符合原文,故选B。
35.C细节理解题。根据In old times, the Lantern Festival was also romantic(浪漫的). Watching lanterns gave young people a chance to meet each other. A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this:可知,从辛弃疾的诗里可以看出有浪漫的味道,故选C。
考点:文化类短文阅读。
36.C 37.C 38.C 39.A 40.B
【分析】这篇短文讲述的是因为作者自己方向感很差,所以当有人向他问路时,他总是拒绝别人。有一次又有一个人向作者问路,作者像往常一样拒绝了他。但是他随后就意识到那个地方正是他工作的地方,可已经来不及了。当作者在办公室里见到那个陌生人时,作者感到非常尴尬。
36.细节理解题。根据短文开头“Some people have a very poor sense of direction. Unluckily, I am one of them”可知,作者的方向感很差,所以他不敢给别人指示方向。故选C。
37.细节理解题。根据第四段中“Once on my way to work I was stopped by a man. He asked me if I could tell him the way to the Friendship Building”,可知陌生人向作者询问怎样去友谊大厦,即在问路。故选C。
38.细节理解题。根据“I gave him my usual reply. But just as I walked on only a few steps. I realized that he had asked the way to my office building”,可知,当那个陌生人问路的时候,作者像往常一样拒绝回答,但是后来他突然想起来,友谊大厦就是自己的办公楼,故选C。
39.词义猜测题。根据前文内容可知,当那个陌生人问路的时候,作者像往常一样,没有为他指路。但是后来在作者的办公室里,作者又再次见到了那个陌生人,所以见面时,作者感到很尴尬。所以embarrassed“尴尬的”,故选A。
40.细节理解题。根据“Some people have a very poor sense of direction. Unluckily, I am one of them”,可知,作者方向感很差,选项B说法正确,故选B。
41.B 42.A 43.C 44.C 45.C
【导语】本文主要讲述了24节气中冬至的地理知识,以及在古代南北方的习俗。
41.细节理解题。根据“On the first day of Winter Solstice, the sun shines directly at the Tropic of Capricorn(南回归线). As a result, the northern part of the world experiences the shortest day and the longest night in the year. ”(冬至的第一天,太阳直射南回归线。因此,世界的北部地区经历着一年中最短的白天和最长的夜晚。)可知,去年12月21日是北半球白昼最短的一天,因为太阳直射南回归线。故选B。
42.细节理解题。根据“During Winter Solstice, people in Hangzhou traditionally eat rice cakes. In the past, people used to make rice cakes themselves to honor ancestors there. Today, though few families have home-made cakes, people there still buy rice cakes for Winter Solstice Festival.”(冬至期间,杭州人传统上吃年糕。过去,人们习惯自己做年糕来纪念祖先。今天,虽然很少有家庭有自制年糕,但那里的人们仍然为冬至节买年糕。)可知现在很少有家庭在冬至这天自制年糕了。故选A。
43.细节理解题。根据“During Winter Solstice, people in Hangzhou traditionally eat rice cakes. In the past, people used to make rice cakes themselves to honor ancestors there. Today, though few families have home-made cakes, people there still buy rice cakes for Winter Solstice Festival.”(冬至期间,杭州人传统上吃年糕。过去,人们习惯自己做年糕来纪念祖先。今天,虽然很少有家庭有自制年糕,但那里的人们仍然为冬至节买年糕。)可知在冬至期间,杭州人保留着吃年糕的传统。故选C。
44.推理判断题。根据“As early as the Zhou Dynasty, people honored the gods on the first day of Winter Solstice, which was also the first day of the new year. Winter Solstice became a winter festival during the Han Dynasty.”(早在周朝,人们就在冬至的第一天,也就是新年的第一天祭祀诸神。冬至在汉朝成为一个冬季节日。)可知人们在几千年前就有了冬至的习俗。故选C。
45.主旨大意题。根据“The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 periods. Winter Solstice(冬至), the 22nd period of the year, began last year on Dec. 21st and ended on Jan. 4th this year.”(中国传统农历将一年分为24个节气。冬至是一年中第22个节气,从去年的12月21日开始,到今年的1月4日结束。)可知文章是对于冬至的介绍。故选C。
46.D 47.A 48.E 49.B 50.C
【导语】本文介绍“双十一购物节”的情况以及过去与现在对比发生的一些变化。
46.根据“Double-11 festival refers to an online activity that stimulates(刺激) people to buy things.”可知,此处继续介绍有关双十一的情况,选项D“。这是中国一年中最大的网上购物季之一。”符合,故选D。
47.根据“In many people’s eyes, Double-11 means lots of discounts.”以及“So people usually buy the goods on that day to save money.”可知,这里说的是双十一很多商品很便宜,选项A“许多商品的售价都比以前低。”
48.根据“People have to spend too much of their time collecting coupons(优惠券) and watching live-streaming broadcasts.”可知,这里说的是有关双十一直播吸引顾客的情况,选项E“例如,许多网上商店一直在使用直播来吸引顾客。”符合,故选E。
49.根据“In the past, the discounts were remarkable(显著的). But now the whole point of a shopping festival is to get people to spend more, not to help shoppers save money.”可知,这里说的是一些变化,双十一的一些改变,选项B“此外,双11的优惠也发生了很大变化。”
50.根据“So, think twice before you click “buy” or ask your parents to buy something for you.”可知,这里说的是购买之前要仔细考虑,选项C“一定要仔细想清楚你为什么要买它。”符合,故选C。
51.The set of stamps 52.The five oxen are of different colors and shapes./Each ox has a different appearance./With lively expressions and bright eyes, the oxen show the spirit of doing hard work without complaints.(任选两条即可) 53.他的绘画深受许多人的喜爱因为他画的动物栩栩如生。 54.About 50 years. 55.Valuable and meaningful.
【导语】本文主要介绍了现存最古老的纸本中国画——《五牛图》。
51.根据“In March, a set of stamps about the famous Tang Dynasty painting, Five Oxen, came out. It allows more people to know better the great art of ancient China”可知,这套关于《五牛图》的邮票让人更好地了解中国古代艺术,“It”指代“这套邮票”。故填The set of stamps。
52.根据“In the painting, the five oxen are in a line. They are of different colors and shapes. And each has a different appearance, walking or standing, holding their heads high or low. With lively expressions and bright eyes, the oxen show the spirit of doing hard work without complaints.”可知,画中五头牛的特点包括:它们有不同的颜色、形状和外表,有的走路,有的站着,有的抬头,有的低头。牛的表情活泼,眼睛明亮,表现出勤劳无怨的精神。故填The five oxen are of different colors and shapes./Each ox has a different appearance./With lively expressions and bright eyes, the oxen show the spirit of doing hard work without complaints.(任选两条即可)
53.句子时态为一般过去时,含because引导的原因状语从句。His paintings“他的绘画”;were loved by many people“深受许多人的喜爱”;because“因为”;the animals he painted“他画的动物”;were so alive“栩栩如生”。故填:他的绘画深受许多人的喜爱因为他画的动物栩栩如生。
54.根据“The painting was missing in 1900. Luckily, it returned to China during the early 1950s.”可知,《五牛图》1900年丢失,20世纪50年代初找回,共丢失约50年。故填About 50 years.
55.根据“Now Five Oxen, probably the oldest Chinese painting on paper, is kept with care in the Palace Museum in Beijing.”可知,《五牛图》是最古老的纸本中国画,被保存在故宫博物馆,它是珍贵且有意义的。故填Valuable and meaningful.
56.At 57.his 58.an 59.seeing 60.and 61.when 62.owner 63.truly 64.is known 65.golden
【导语】本文主要介绍了汪伦对李白的崇敬之情以及他们的友谊。
56.句意:24岁时,他离开家,开始环游中国。固定短语at the age of“在……岁的时候”,故填At。
57.句意:他一生写了一千多首关于自然的诗。he是人称代词主格,此处应用其形容词性物主代词his修饰名词,故填his。
58.句意:《赠汪伦》是李白的一首诗,写的是他与汪伦的友谊,汪伦对他来说是一个重要的人。根据“important person to him”可知此处是指汪伦对李白来说是一个重要的人,且important是一个以元音因素开头的单词,应用an修饰,故填an。
59.句意:据说汪伦很尊敬李白的才能,并梦想见到他。of是介词,后加动名词作宾语,故填seeing。
60.句意:当他听说李白要到附近旅行时,他给李白写了一封信,邀请李白去他的家乡。根据“wrote a letter to Li Bai... invited him to visit his hometown”可知此处需要一个连词表示递进,and符合,故填and。
61.句意:当李白到达时,他找不到汪伦描述的场景。根据“find the scenes described by Wang Lun...he arrived”可知此处是指当他到达的时候,后面是一个句子,应用when引导时间状语从句。故填when。
62.句意:汪伦解释说,“桃花”是一潭水的名字,汪是酒庄老板的姓。根据“the family name of the wine house”可知此处是指酒庄的主人,owner“主人”,是名词,故填owner。
63.句意:他明白汪伦是真心想见他,两人成了好朋友。本文主要介绍了汪伦对李白的崇敬之情以及他们的友谊。true“真实的”,形容词,此处需用其副词修饰修饰动词,故填truly。
64.意:众所周知,李白和唐朝的其他诗人给我们留下了许多伟大的诗歌。It is known that...“众所周知”,是固定句型,故填is known。
65.句意:们共同开创了中国古典诗歌的“黄金时代”,他们将永远被中国人铭记。此处需用gold的形容词形式golden修饰名词age,故填golden。
66.students 67.more 68.first 69.held 70.popular 71.make 72.because 73.their 74.sent 75.government
【导语】本文运用数字及事例说明汉语在世界上许多国家都受到普遍欢迎。中国在世界上的地位越来越重要,各国从个人到政府都在积极了解中国文化。
66.句意:中国学生都需要学习英语。根据“all need to learn English”可推出是中国学生都需要学英语,student“学生”,结合“all”可知用复数形式。故填students。
67.句意:韩国有超过30万的中国学习者。根据“... than 300,000 Chinese learners”可知用many的比较级more,more than“多于”。故填more。
68.句意:一些韩国学生在上学的第一天就开始学习英语。根据“on the ... day”可知用one的序数词first,此处表示“在第一天”。故填first。
69.句意:为了帮助学生学习中文,每年都会举办高中演讲比赛。根据“the speaking competitions for high schools”可知是举办演讲比赛,主语与hold之间是动宾关系,are后接其过去分词形式held。故填held。
70.句意:在美国,汉语是仅次于西班牙语的第二受欢迎的外语。根据“In America, Chinese is the second most ... foreign language after Spanish.”可知是第二受欢迎的外国语言,用popular表示“受欢迎的”。故填popular。
71.句意:学生们学习做饺子和中国结。根据“jiaozi and the Chinese knots”可知是学习做饺子和中国结。make“制作”,learn to do sth.“学习做某事”。故填make。
72.句意:人们想学汉语是因为中国在世界上变得越来越重要。“China is becoming more and more important in the world”是人们想学汉语的原因,because“因为”,引导原因状语从句。故填because。
73.句意:外国希望更好地了解中国以帮助它们的业务。根据“Foreign countries want to understand China better to help ... business.”可知是帮助外国的业务,用they的形容词性物主代词their,意为“它们的”。故填their。
74.句意:向世界60多个国家派遣了200多名中国教师。根据“to more than 60 countries”可知是派遣200多名中国教师去其他国家,send sb. to sp.“派遣某人去某地”,has后接过去分词sent,构成现在完成时。故填sent。
75.句意:到目前为止,中国政府在世界各地开设了许多孔子学院,这对帮助外国学生更好地学习汉语起到了重要作用。根据“has opened many Confucius Colleges around the world”可推出是中国政府开设孔子学院,government“政府”,has前用其单数形式。故填government。
76.I learn English by listening to the radio 77.They usually watch the moon on Mid-autumn Festival。 78.Could you tell me how to get to the hospital 79.She used to draw when she was a child 80.What is this plane model made of
81.How I’ve Changed
My life has changed a lot in the past two years. When I came to the middle school, I was interested in computer games and I spent most of time on them. My parents were worried about me. At that time, I didn’t like sports. I was fat and short. Now I become taller and stronger than before. Because I joined the school football club. I often play football with my classmates after school. I like reading, too. I usually go to the library to read some interesting books and do volunteer work in the free time. Good habits help me to study better and keep healthier.
【详解】1.题干解读:该题目是材料类书面表达。根据题目要点提示,以“How I’ve Changed”为题完成短文,短文开头已经给出,补充剩余内容即可。
2.写作指导:该题目人称主要使用第一人称,时态以一般过去时和一般现在时为主;内容包含所有要点提示,可以适当发挥,要行文连贯,结构要清晰条理,做到无单词拼写和语法使用错误。
答案第1页,共2页2025-2026学年度初三英语期中考试模拟卷
A.In1876
B.In1885
C.n1927
14.What does Jenny look like now
第I卷(选择题)
A.Tall and thin.
B.Short and thin.
C.Heavy and tall.
评卷人
得分
15.The man think what is also important to do in each class
一、听力(1.5*20=30)

听力
A.Read English.
B.Think carefully
C.Take notes
第一节:听录音,选择合适图片
第四节:听短文,回答以下5个小题
请根据所听内容,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案,并将字母编号填写在前面的括号内。短文
听两遍。
16.Who writes the letter
C.
A.Mr.Hunt.
B.Mary.
C.Linda.
17.What does the girl do after finishing her homework
图书馆
A.She plays computer games
B.She watches TV.C.She does some work
O
18.What can the girl buy
A.Some clothes.
B.School things.
C.A computer.
19.What does the girl enjoy doing
A.Doing homework with her classmates.B.Doing housework with her parents.C.Doing schoolwork by herself
恭新春
20.What does the girl think of her mother
中秋节
A.They are careless.
B.They are unkind.
C.They are strict.
评卷人得分
完形填空(1*10=10)
完形填空分别通读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
When I was in high school,I didn't do well in my schoolwork at first.
I wanted
to go to college.I went to talk with my favorite teacher.He told 21 that there might be no chance for me to go
to college.It made me very
22
But I didn't give up )I might not be able to get into 23 But I wouldn't stop 24 Then I found that
my 25 in the past was spending too much time on science.I was not good at my schoolwork,because I wasn't
working hard on all 26
Soduring the following semesters I 27 my plan.I spent more time in studying English,math and other subjects.
I worked hard by 28 to the teachers carefully in class and doing more exercises after class.Now I am studying at
college.
If you are not doing well at school at the moment,don't 29 Forget the past years and restart (now!I
believe all your dreams can come true.
21.A.0r
B.And
C.But
第二节:听录音,选答语
22.A.her
B.him
C.me
6.A.It's fun.B.Thanks a lot.C.Sure,just go along this road.
23.A.upset
B.tired
C.glad
7.A.By writing words.B.By making word cards.C.By listening to tapes
24.A.hospital
B.college
C.Trouble
8.A.Sure,there's one on Center Street.B.Yes,there is.C.No,I can't.
25.A.speaking
B.spending
C.trying
9.A.Ten minutes.B.In halfan hour
C.At 3 pm.
26.A.hope
B.opinion
C.problem
10.A.Cotton.B.Windows.C.Glass.
27.A.sports
B.subjects
C.dreams
第三节:听5段短对话,选择合适答案
28.A.changed
B.kept
C.Exchanged
11.Which team did Steve use to be on
29.A.looking
B.talking
C.Listening
A.The swimming team.
B.The soccer team.C.The tennis team.
30.A.give up
B.pick up
C.look up
12.What are the flowers made of
评卷人得分
A.Plastic.
B.Paper
C.Silk
三、阅读理解(2*15=30)
13.When was the telephone invented
第1页共8页
第2页共8页

展开更多......

收起↑

资源列表