【单元考点培优】Unit 6 My clothes, my style 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优译林版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 6 My clothes, my style 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优译林版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优译林版(2024)Unit 6 My clothes, my style
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Colors are everywhere in our life. Different colors have different meanings. They can also change how we feel. Let’s learn about some colors and their meanings.
First, let’s talk about red. Red is a bright color. It usually means “excitement (兴奋)” and “warmth (温暖)”. For example, people often wear red clothes on happy days like festivals. When you see red, you may feel energetic (有活力的).
Then, there is blue. Blue is a calm color. It stands for “peace (平静)” and “relaxation (放松)”. Many bedrooms are painted blue because it helps people sleep well. If you feel busy or tired, looking at blue things can make you feel better.
Last, let’s look at green. Green is the color of grass and trees. It means “nature (自然)” and “happiness (开心)”. Our school playground has many green plants. When we play there, we often feel happy and relaxed.
These common colors make our life more colorful. And knowing their meanings can help us choose (选择) better colors in our daily life.
1.What does red usually mean
A.Peace and relaxation. B.Busy and tired.
C.Nature and happiness. D.Excitement and warmth.
2.Why do people paint bedrooms blue
A.Because blue helps people sleep well. B.Because blue is the color of grass.
C.Because blue makes people feel busy. D.Because blue is a bright and happy color.
3.Where can we see many green things in the school according to the passage (根据短文)
A.In the classroom. B.In the library. C.On the playground. D.In the office.
4.What is the best title (标题) of the passage
A.Let’s Love Red B.My Favorite Color
C.The Meaning of Green D.Colors and Their Meanings
Colors help a lot at school. In the classroom, colorful desks and chairs are good for students to study.
Warm colors can help students study well. Red, orange and yellow are warm colors. They make students happy. Yellow is good for science classes. Red is good for P.E. classes. These colors are good for students to study.
But if (如果) a teacher wants the students to think, a room with cool colors is good. Blue, purple and green are cool colors. They can make students quiet and calm (安静平和). Blue is great for desks and chairs of a library. Green is good for the art rooms.
5.What are warm colors
A.Blue and yellow. B.Red and purple. C.Red and orange.
6.What classes is red good for
A.Science classes. B.Art classes. C.P.E. classes.
7.What can cool colors help students do
A.Think. B.Be happy. C.Study.
8.Why is blue great for desks and chairs of a library
A.Because it is beautiful.
B.Because it can make people quiet and calm.
C.Because people like it.
9.What can be the best title (标题) for the text
A.The differences between colors
B.The kinds of colors
C.The functions (功能) of colors
Welcome back to the Tang Dynasty (唐朝). There are so many famous poets (著名诗人). Do you want to know them Here are three of the most famous poets in the Tang Dynasty.
Hello everyone, I’m Li Bai. I enjoy drinking and writing poetry (诗). Many people call me “Poet Immortal (诗仙)”. I think you must know my poem Jing Ye Si. If not, you may not listen carefully in your Chinese class. I have many friends, such as Du Fu and Meng Haoran. We all love writing poetry.
I am Meng Haoran. I’m 12 years older than Li Bai. I love nature and often write poems about rivers, mountains, and the beauty (美好) of life. People call me a “Poet of Nature” because of this. The poem Chun Xiao is one of my most famous poems. Both Li Bai and I love poetry and the beauty of nature. So we are good friends.
Hi. I’m Du Fu, a friend of Li Bai. I’m 11 years younger than Li Bai. I love writing poems about nature (自然), people and life. Chun Ye Xi Yu is one of my most famous poems. I write poems to record (记录) the real life and true feelings (感受) of poor people. So people call me “Poet-Sage (诗圣)”. Li Bai and I are good friends. I often write poems as gifts for him.
10.What do people call Li Bai
A.Poet of Nature. B.Poet Immortal. C.Poet Ghost. D.Poet-Sage.
11.Which of the following is Li Bai’s poem
A.Yong Liu. B.Chun Ye Xi Yu. C.Chun Xiao. D.Jing Ye Si.
12.What are Du Fu’s poems about
A.Nature, people and life. B.Rivers and mountains.
C.Drinking and traveling. D.The beauty of life.
13.Why do Li Bai and Meng Haoran become good friends
A.They are both poets. B.They love the same things.
C.They both like drinking. D.They live in the same place.
In China, there are 24 solar terms. Xiaoman is the eighth one. Its name means “a little full” in Chinese. During this solar term, we begin to find small changes in the environment. In the south of China, we can find the rising water levels because of more rainy days. Around the Jiangnan area, we can also see the flowering of plants. In the north of China, Xiaoman is an important time for the spring planted crops. The crops are growing-and-almost ready for harvest. So, this solar term is important to farmers.
In ancient times, people held different activities during Xiaoman. On the day of Xiaoman, farmers gathered around and rode on the waterwheels. Waterwheels were one of the most important tools for them to bring water to the fields. Also, farmers put water into their fields in the hope of a good harvest. What’s more, people believed that Xiaoman was the birthday of the Silkworm God. They would take good care of silkworms and cocoons to show their respect for the God.
Eating wild vegetables is also a tradition during Xiaoman. Bitter greens are the earliest wild vegetables. Chinese people like them. They are not tasty and are a little bitter. So, it is not usual for people to plant them in their own fields. But they can help our bodies in many ways.
Xiaoman is a time with many traditions. We can enjoy both something good in nature and something simple in life. There are also great meanings behind Xiaoman. Just as the name suggests, things are almost full but not quite there yet. The best life comes from finding happiness with little things, just like a moon not fully round. Besides, it also tells us to pay attention to environmental changes and follow the rules of nature.
14.What change usually happens during Xiaoman
A.It rains more often. B.It is getting colder.
C.People begin to collect crops. D.The flowers of the bitter herbs start to fall.
15.What are the traditions during Xiaoman
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
16.What does “them” in paragraph 3 refer to (指代)
A.traditions of Xiaoman B.our bodies
C.bitter greens D.farmer’s fields
17.According to this article, what is the deep meaning behind Xiaoman
A.People should follow the traditions of Xiaoman.
B.Best life lies in having something rich.
C.People should respect nature.
D.Things need to be full and enough.
18.Where is this article most probably from
A.A storybook about ancient Chinese history.
B.A magazine introducing Chinese traditional culture.
C.A science report on modern agricultural technology.
D.A notice about school holiday arrangements.
What do you usually do on weekends For some children from Ruanjia Village (村) of Qufu, Shandong, they always come to the Confucius lecture hall (孔子讲堂) in their village.
Over 30 students take lessons about traditional Chinese culture at the lecture hall. ▲ They learn how to write, sing and make beautiful and useful artworks. The teachers also read ancient (古代的) books in China to the students. They tell stories about how people in ancient times treated (对待) their family and friends. In this way, those students can know what to do and not to do when meeting people.
The lessons are welcome Hu Wenzhe—a 10-year-old student, first studied in the Confucius lecture hall over three years ago. “I love the lessons here,” she says.
In Shandong, Ruanjia Village is not the only place with a Confucius lecture hall. Shandong now has over 22,000 Confucius lecture halls in villages, with over 120,000 cultural activities every year. Most of the villagers are happy to join in these activities.
19.The writer leads in the topic (引入话题) by ________.
A.playing a game B.telling a story C.asking a question D.using numbers
20.What can we put in “ ▲ ”
A.Their lessons are boring. B.Their favourite subject is art.
C.They can learn a lot of things there. D.They go to the hall on Monday morning.
21.The writer talks about Hu Wenzhe to let us know the children ________ in the lecture hall.
A.like taking lessons B.must study for three years
C.must be 10 years old to study D.can learn about Chinese culture
22.What is the passage mainly about
A.Ruanjia Village in Shandong. B.Rules in Confucius lecture halls.
C.Old people in Ruanjia Village. D.Shandong’s Confucius lecture halls.
①In ancient (古代的) China, people have three names: the family name, the given name, and the courtesy name (字). Do you know the famous poet (诗人) Li Bai His family name is Li. His given name is Bai and his courtesy name is Taibai.
②People use their given names when they are with their family or friends. And the elders like grandparents and parents call their given names at home. But in the workplace, people use their courtesy names.
③Men get their courtesy names when they are 20 years old. Women get their courtesy names after they get married (结婚).
④People’s courtesy names have something to do with (与……有关) their given names. For example, Zhuge Liang’s given name is Liang. It means “bright” (明亮的). His courtesy name is Kongming. And the meaning is “very bright”.
23.Ancient Chinese people have three names except (除……外) ______
A.the family name B.the middle name C.the given name D.the courtesy name
24.When may Li Bai get his courtesy name
A.When he is 15 years old. B.When he gets married.
C.When he gets his given name. D.When he is 20 years old.
25.What does the underlined word “elders” mean in Paragraph 2
A.Younger people. B.Smarter people. C.Older people. D.Taller people.
26.What can we know from the passage
A.People use their courtesy names at work.
B.Parents call kids their family names at home.
C.Women can’t have courtesy names.
D.Courtesy names have no relation (关系) with given names.
27.What’s the structure (结构) of this passage
A. B. C. D.
The 33rd Summer Olympic Games in 2024 was held in Paris from July 26th, 2024 to August 11th, 2024. This was the third time the Olympic Games was held in this city. The players from China brought us the wonderful games during the Olympic Games. They won 40 gold medals, 27 silver medals and 24 bronze medals. All the Chinese people are proud of them.
A Bite of China (舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV program featuring delicious Chinese food, has interested a lot of people. The program has become very popular since it was shown on TV. The documentary provides Chinese delicious food. “We made this documentary with our love for food. I hope it will help people learn more about Chinese food as well as Chinese culture,” said the director Mr. Chen.
Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the first prize of the Chinese Character Dictation Contest (中文汉字听写大赛). Lu is a hard-working girl and always comes top at school. “I like reading and I’m crazy about learning Chinese characters. I enjoy the contest and hope more and more people become interested in learning Chinese characters,” said Lu Jialei after winning the contest.
28.What kind of TV program is A Bite of China
A.A documentary. B.An action movie. C.A comedy.
29.Why does Lu Jialei come top at school
A.Because she won the championship.
B.Because she is crazy about Chinese characters.
C.Because she works hard in her studies.
30.Which picture is NOT mentioned in the passage
A. B. C.
31.Which is TRUE according to the passage
A.Lu Jialei hopes fewer people can take much interest in Chinese characters.
B.The Summer Olympic Games has been held in Paris three times.
C.Many people dislike watching the TV program A Bite of China.
32.Where may the articles probably come from
A.A story book. B.The Internet. C.A science report.
The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. Grain Rain, as the last term in spring, starts on April 19 and ends on May 4. Grain Rain comes from the old saying, “Rain brings up the growth of hundreds of grains”, which shows that this period of rainfall is very important for the growth of crops. Here’s something that you may not know about the Grain Rain.
1. ________
Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer, and the temperature rises much higher than it does in March. With dry soil and heavy winds, sandstorms may happen more often.
2. ________
There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain. Spring tea during Grain Rain is good for eyes. It is also said that drinking tea on this day would prevent bad luck.
3. ________
People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinensis during Grain Rain. An old Chinese saying goes “Toona sinensis before the rain is as tender (嫩的) as silk. The vegetable is good for the stomach and skin.”
4. ________
The Grain Rain Festival is celebrated by fishing villages in northern China. Grain Rain marks the start of the fishermen’s first voyage of the year. The custom dates back to more than two thousand years ago.
33.When Grain Rain ends, ________ starts.
A.spring B.summer C.autumn D.winter
34.The underlined word “crops” refers to ________.
A.plants in the field B.trees in the forest C.fishes in the sea D.birds in the sky
35.We can infer that “toona sinensis” must be a kind of vegetable which ________.
A.can bring good luck B.is delicious and healthy
C.grows at the seaside D.is good for eyes
36.The right order of the title from 1 to 4 should be ________.
a. Eating toona sinensis b. Sandstorms happen c. Grain Rain Festival d. Drinking tea
A.b-a-d-c B.b-c-a-d C.b-d-a-c D.a-c-b-d
①Colors are everywhere in our life. They have different meanings in different countries (国家). Red is very important (重要的) in China. Chinese people think it is a colour of good luck and happiness. So in China, you can see many red things here and there.
②In the new year, Chinese parents always put some money in a red paper bag named hongbao. They give it to their children because they hope they can be healthy. People also write some good words on the red paper called chunlian as good wishes (愿望) for the new year.
③On birthdays, some Chinese people like wearing red clothes and eating red eggs. They hope they can be healthy and have a long life.
④For Chinese people, red is not just a name of the colour. In fact, it’s a colour of Chinese spirit (精神).
37.Chinese people think red is a colour of ________.
A.danger (危险) B.anger (愤怒)
C.love and beauty D.good luck and happiness
38.What do Chinese people like eating on birthdays
A.Red cakes. B.Red eggs. C.Red apples. D.Red bread.
39.What does the writer want to tell (告诉) us
A.The colour of good luck B.The colour of happiness
C.The meaning of hongbao in China D.The meaning of red in China
40.What’s the structure (结构) of this passage
A. B. C. D.
Chinese people write the word “family” as “家”. The “豕” in it means “pig”. In old times, Chinese families kept some animals for meat, sale, or helping with farm work. Pigs are one of them. The word “家” with a pig in a family may show those animals mean a lot to a family. Do you think this idea is special Let’s learn more about the Chinese family.
There is a strong relationship (关系)between parents, children and other family members in a Chinese family. Parents should set a good example for their children. Children should study hard and be good to each other. Every family member should do some things to make family life better.
Ancestors (祖先)also have a deep relationship with Chinese family. They bring families and family members together. Many people from different families live in different cities and even countries, but they still remember they have the same ancestors. This makes them supportive to each other. They are always ready to help each other. When they think of them, they feel stronger inside.
The idea of “making all the members of the family happy” is always a part of the “China dream”. There are a lot of families in China. When every family is happy, China becomes better and better.
41.Why did Chinese families keep some animals:
a. To eat their meat. b. To sell them for money. c. To keep them as pets. d. To help do farm work.
A.a, b, c B.a, b, d C.a, c, d D.b, c, d
42.What is Paragraph 2 mainly about
A.Parents’ work in a family. B.Some things to make family life better.
C.Children’s study at school. D.Relationship between family members.
43.What does the underlined word “supportive” mean in Paragraph 3
A.Polite. B.Helpful. C.Bad. D.Special.
44.We can learn from the last paragraph that ______.
A.China dream is not about families B.making families happy is very easy
C.happy families can make China better D.making families happy is a new idea
45.What is the best title for the passage
A.The Farm Animals B.The Special Ideas C.The China Dream D.The Chinese Families
In ancient (古代的) China, people had three names: their last name, first name, and courtesy name (字). Do you know Li Bai His last name is Li. His first name is Bai. And his courtesy name is Taibai.
People use their first names when they are with their family or friends. And your elders, like your grandparents and parents, call your first name at home. But people use their courtesy names when they work.
Boys get their courtesy names when they are 20 years old. Girls get their courtesy names after they get married (结婚).
People’s courtesy names have something to do with their first names. For example, Zhuge Liang’s first name is Liang. It means “bright”. His courtesy name is Kongming. And the meaning is “very bright”.
46.The three names of ancient Chinese people are ________.
a. last name b. middle name c. first name d. courtesy name
A.abc B.acd C.abd D.bcd
47.When does Li Bai probably get his courtesy name
A.When he is 15 years old. B.When he gets married.
C.When he gets his first name. D.When he is 20 years old.
48.What does the underlined word “It” in Paragraph 4 refer to
A.People’s courtesy names. B.People’s first names.
C.Zhuge Liang’s first name. D.Zhuge Liang’s courtesy name.
49.Which of the following shows the structure (结构) of the passage
A. B.
C. D.
根据短文内容,从短文后面的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
What is your favourite colour There are different colours in our life. And colours can affect (影响) our feelings. 50
Red is the colour of China. At Chinese Spring Festival, people always wear red clothes, put money into red paper and give it to children. But if your bedroom is red, you may not sleep well. 51
Purple usually makes people think of beautiful things. 52 Lots of women like to wear purple clothes. On Mother’s Day, you can buy your mom a purple dress.
53 If you are a student, ask your parents to colour your room yellow. Yellow can make you think faster and more carefully. When you write your homework in an orange room, you may feel comfortable and confident (自信的) about your study. Red, orange and yellow are warm colours. They often stand for happiness and excitement. However, 54 Green can make you feel peaceful. Blue can make you calm. And white is a symbol of purity.
A.It’s a welcome colour for women.
B.Let’s have a good look at these colours.
C.Warm colours can help students study well.
D.Cool colors such as blue, green and purple have a calming effect.
E.Because it makes us want to do sports.
The world has many colors. The basic (基本的) colors are red, green, blue, black and white. The sea is blue. The tree is green. The cloud is white.
Many countries in the world like green. But people from England and Japan don’t like it.
Red is a favorite color in China. Chinese people think it is a good color. They like to wear red clothes, put money into red paper.
In Thailand (泰国), red is a bad color. It means someone is dead.
In Australia, people like the black cat very much. People think it can bring good luck.
In America, people think the white cat is a good animal. People also think it can bring good luck.
55.Which one isn’t the basic color
A.Red B.Blue C.Yellow D.Green
56.Who doesn’t like green
A.People from England and Japan. B.People from England and Thailand.
C.People from Japan and Australia. D.People from Japan and America.
57.What’s the main idea of this passage
A.Different people in the world. B.Different colors in the world.
C.Different countries in the world. D.Different cultures in the world.
①Colors are everywhere in our life. They have different meanings (意义) in different countries. Red is very important (重要的) in China. Chinese people think it is a colour of good luck and happiness, so in China you can see many red things here and there.
②In the new year, Chinese parents always put some money in a red paper bag named hongbao. They give it to their children because they hope they can be healthy. People also write some good words on the red paper called chunlian as good wishes (愿望) for the new year.
③On birthdays, some Chinese people like wearing red clothes and eating red eggs. They hope they can be healthy and have a long life.
④For Chinese people, red is not just a name of the colour. In fact, it’s a colour of Chinese spirit (精神).
58.What does the writer think of (认为) “red” in China
A.important B.happy C.bad D.easy
59.In the new year, where do parents put the money
A.In a red sock. B.On red paper.
C.In a red paper bag. D.In a red schoolbag.
60.What do Chinese people like eating on birthdays
A.Red cakes. B.Red eggs. C.Red apples. D.Red noodles.
61.What does the writer want to tell us
A.The colour of good luck. B.The colour of happiness.
C.The meaning of red in China. D.The colour of love.
62.What is the structure (结构) of the passage
A.①②/③/④ B.①/②③④ C.①/②③/④ D.①/②/③④
Colours are everywhere in our life. People usually talk about two groups of colours: warm colours and cool colours. The warm colours are red, orange and yellow. The cool colours are green, blue and purple. People have different feelings about colours. Some people like warm colours while other people like cool colours.
Warm colours make people happy and hungry. A warm colour, such as red or orange, is a good colour for a living room or a restaurant.
Cool colours make people calm (平静的). School walls are always green because it makes students calm. It is also good for students’ eyes.
Warm colours let people think of warm days and cool colours remind them of cool days.
63.________ is a warm colour.
A.Green B.Blue C.Red D.Purple
64.Cool colours make people ________.
A.happy B.calm C.cold D.hungry
65.What is the best title for the passage
A.Two Groups of Colours B.Two Groups of People
C.Warm Colours D.Cool Colours
Chinese people don’t just love cooking delicious vegetable dishes. They also love planting vegetables. Chinese people grew vegetables in their gardens one hundred years ago. Now, they also grow vegetables in the Antarctic (南极), and even in space (太空)! Here is why.
With so much land, China is good for growing vegetables. Many places have the light, soil (土壤) and water that vegetables need.
Most of today’s vegetables were once wild (野生的) plants. Chinese people started to eat and plant them quite early. The Book of Songs (《诗经》), written 2,500 years ago, says something about vegetables. Chinese people were also open to vegetables from other countries.
Potatoes, peppers and tomatoes were all from other places. But Chinese people planted them, making them popular vegetables in China.
In the old times, poet Tao Yuanming lived in the countryside and did farm work. This surely included planting vegetables. He loved this peaceful life. Now, many videos of country life are very popular on TikTok (抖音). Planting vegetables is a good way to get away from the busy city life.
66.What does Paragraph 1 mainly tell us
A.Chinese people love planting vegetables.
B.People plant vegetables only in the gardens.
C.Chinese people don’t like cooking vegetables.
D.People began planting vegetables only years ago.
67.Why is China a good place for growing vegetables
A.Because vegetables are good for people’s health.
B.Because China is a big country with a long history.
C.Because places in China are perfect to grow vegetables.
D.Because Chinese people do well in growing vegetables.
68.The underlined word “peaceful” in Paragraph 5 probably means “________”.
A.helpful B.quiet C.strange D.important
69.Which of the following is TRUE according to the article
A.All today’s vegetables were once wild plants.
B.Only Chinese people like growing vegetables.
C.Planting vegetables is becoming popular in China.
D.Potatoes, peppers and tomatoes were all from China.
In ancient (古代的) China, people’s names had three parts: their family name, given name and courtesy name (字). Take Li Bai, a famous poet (诗人) in the Tang Dynasty (唐代), as an example. His family name is Li, his given name is Bai, and his courtesy name is Taibai.
People use their given names when they stay with their family members. But in social (社交的) life, they call their courtesy names to show respect (表示尊重).
Men can get their courtesy names when they are twenty. It means adulthood (成年). Women get their courtesy names after getting married (结婚).
One’s courtesy name often has something to do with one’s given name. For example, Mencius’ (孟子的) name is Meng Ke. His courtesy name is Ziyu. Ke and Ziyu mean (意思是) “carriage (马车)”. Zhuge Liang’s given name is Liang, and it means “bright (明亮的)”. His courtesy name is Kongming, and it means “very bright”.
So, ancient Chinese people had three parts to their names: family name, given name and courtesy name. Each part had its own use and meaning.
70.What is Li Bai’s courtesy name
A.Bai. B.Li. C.Taibai. D.Li Bai.
71.People use their ________ when they are with their family members.
A.family names B.given names C.courtesy names D.full names
72.Men can get their courtesy names when they are ________.
A.eighteenth B.nineteen C.twenty D.twenty-one
73.The underlined (画线的) words “has something to do with” mean “________” in Chinese.
A.和……有关 B.和……无关 C.和……不一样 D.和……完全一样
74.Which of the following shows the structure of the text (文章结构) (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2...)
A. B. C. D.
We see many colours every day— blue sky, yellow sun, green leaves.... What is your favorite colour Does it make you feel happy Colours may have something to do with feelings (与情感有关).
Blue is a cold colour. When people are not happy, they may say “I’m feeling blue”.
Yellow is the colour of the sun. When people sit in the sun, they feel warm. They also like orange. Because it is a warm colour, too. It can help them feel good.
Many young people don’t like black. They say black is boring (乏味的) .
What about green Green is good for our eyes. After class, I like to look at the green trees and feel good.
75.How many kinds of colours are mentioned (被提到) in this passage
A.Three. B.Four. C.Five. D.Two.
76.When do people say “I’m feeling blue”
A.When they are happy. B.When they are not happy.
C.When they see the sun. D.When they see the sky.
77.What colour is good for eyes
A.Green. B.Blue. C.Yellow. D.Black.
78.What is the passage about
A.Feeling good. B.Many colours. C.People. D.Colours and feelings.
79.Where may this passage come from
A.Storybook. B.Math book. C.Newspaper. D.Notebook.
My name is David. I’m a student from China. Now I’m talking with my classmates about colors in our houses.
Anna lives with her grandparents and parents. In her house, there are many red things, like red desks and chairs. That’s because the old people in her family like red color. They want red things to bring (带来) good luck to them.
In Peter’s house, we can see blue color in different places. That’s his favorite color. His bed, computer, and bookcase are blue. Peter says blue makes him calm down (平静).
Kevin’s house is a little different. We can only see white things in it, like TV, bed and doors. White color looks clean.
Speaking of my house, I have a small room with soft yellow walls. There is a comfortable (舒适的) chair by the window and a warm, yellow light. On rainy days, I love to read there. I think my room is very cozy.
80.Where can we see many red things
A.In David’s house. B.In Peter’s house. C.In Anna’s house.
81.Why does Peter like blue
A.Because blue brings good luck to him.
B.Because blue makes him calm down.
C.Because blue makes his house clean.
82.What color of furniture (家具) would Kevin like
A.A red bookcase. B.A blue sofa. C.A white chair.
83.What does the underlined word (画线单词) “cozy” mean
A.令人紧张的 B.温暖舒适的 C.狭小闭塞的
①A Chinese name has a family name and a first name. Many family names are from ancient times (古代). They may come from the names of a place, a state ( 国家) or an official position (官位). Do you know Qi comes from the state name Qi, and Ouyang is the name of a township.
②English names also have first names and family names. But the order of English names is “first name(s)+family name”. Sometimes, people have second or third first names. And English people don’t use Mr., Mrs., Ms. or Miss before the first names. They use them before the family names.
③English family names may be from the places of their homes, their looks, or their jobs. A family living with many trees and plants may take the name Green. A man has brown hair. Then his family name may be Brown. A girl sings well, and her family name may be Singer.
④A first name, both in Chinese and in English, has good wishes. “Yong” in Chinese and “Andy” in English both mean “brave (勇敢的)”. “Li” in Chinese and “Lily” in English mean “beautiful”. “Yue” in Chinese and “Luna” in English mean “moon”.
84.The Chinese artist Qi Baishi’s family name may come from the name of the ________.
A.state B.colour C.place D.official position
85.Emily Helen Brown is a teacher. You can use Mrs before________ .
A.Emily B.Helen C.Brown D.Emily Helen
86.Which paragraph (自然段) tells us how English people get their family names
A.① B.② C.③ D.④
87.What does the first name “勇” mean
A.Beautiful. B.Brave. C.Interesting. D.Tidy.
88.What is the best title (标题) for the text
A.Names of English People B.How to Have a Good Name
C.The Meanings of English Names D.Names of Chinese and English People
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.A 3.C 4.D
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了红色、蓝色和绿色这三种颜色的不同含义以及它们如何影响我们的感受。
1.细节理解题。根据第二段中“Red is a bright color. It usually means ‘excitement’ and ‘warmth’.”可知,红色通常意味着“兴奋”和“温暖”。故选D。
2.细节理解题。根据第三段中“Many bedrooms are painted blue because it helps people sleep well.”可知,许多卧室被漆成蓝色是因为它有助于人们睡得好。故选A。
3.细节理解题。根据第四段中“Our school playground has many green plants.”可知,根据短文,我们可以在学校的操场上看到许多绿色的东西。故选C。
4.最佳标题题。通读全文,文章第一段引出主题“不同的颜色有不同的含义”,随后分别介绍了红色、蓝色和绿色的含义,最后一段总结。因此,最能概括全文内容的标题是“颜色及其含义”。故选D。
5.C 6.C 7.A 8.B 9.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了暖色和冷色在学校环境中的不同功能及其对学生学习和思考的影响。
5.细节理解题。根据文章第二段“Red, orange and yellow are warm colors.”可知,红色、橙色和黄色是暖色。选项中只有C项完全符合原文描述。故选C。
6.细节理解题。根据文章第二段“Red is good for P.E. classes.”可知,红色适合体育课。故选C。
7.细节理解题。根据文章第三段“if a teacher wants the students to think, a room with cool colors is good.”可知,冷色能帮助学生思考。故选A。
8.细节理解题。根据文章第三段“Blue, purple and green are cool colors. They can make students quiet and calm. Blue is great for desks and chairs of a library.”可知,蓝色能使人安静平和,因此适合图书馆。故选B。
9.最佳标题题。全文围绕暖色和冷色在学校中的功能展开,如暖色促进学习,冷色帮助思考。C选项“颜色的功能”最能概括全文主旨。故选C。
10.B 11.D 12.A 13.B
【导语】本文主要介绍了唐朝三位著名诗人(李白、孟浩然和杜甫)的相关情况。
10.细节理解题。根据“Li Bai…Many people call me ‘Poet Immortal (诗仙)’.”可知,人们称李白是诗仙。故选B。
11.细节理解题。根据“Li Bai…I think you must know my poem Jing Ye Si.”可知,《静夜思》是李白的诗。故选D。
12.细节理解题。根据“Du Fu…I love writing poems about nature (自然), people and life”可知,他的诗歌主题是自然、人和生活。故选A。
13.细节理解题。根据“Both Li Bai and I love poetry and the beauty of nature. So we are good friends.”可知,两人成为好友的原因是热爱相同的事物(诗歌和自然之美)。故选B。
14.A 15.B 16.C 17.C 18.B
【导语】本文介绍小满节气的气候、传统习俗、文化内涵及深层意义。
14.细节理解题。根据文中“In the south of China, we can find the rising water levels because of more rainy days.”可知,小满期间降雨更频繁。故选A。
15.细节理解题。根据文中“On the day of Xiaoman, farmers gathered around and rode on the waterwheels. Waterwheels were one of the cocoon most important tools for them to bring water to the fields. Also, farmers put water into their fields in the hope of a good harvest. What’s more, people believed that Xiaoman was the birthday of the Silkworm God. They would take good care of silkworms and cocoons to show their respect for the God.”可知,小满的传统有踩水车、放水入田和照顾蚕和蚕茧。故选B。
16.词句猜测题。第三段中“Bitter greens are the earliest wild vegetables. Chinese people like them.”,“them”指代前文的bitter greens(苦菜)。故选C。
17.细节理解题。根据文中“Besides, it also tells us to pay attention to environmental changes and follow the rules of nature.”可知,小满的深层含义是人们应尊重自然,遵循自然规律。故选C。
18.推理判断题。文章介绍了小满节气的气候变化、传统习俗和文化内涵,属于中国传统文化范畴,最可能来自介绍中国传统文化的杂志。故选B。
19.C 20.C 21.A 22.D
【导语】本文是说明文。主要讲述了山东多地村庄开设孔子讲堂,学生们在讲堂学习中国传统文化,这类讲堂深受欢迎的情况。
19.细节理解题。根据“What do you usually do on weekends ”可知,文章通过提问引出话题。故选C。
20.推理判断题。根据上文“Over 30 students take lessons about traditional Chinese culture at the lecture hall.”及下文“They learn how to write, sing and make beautiful and useful artworks.”可推知,设空处应该说学生在讲堂上学到什么,C项符合。故选C。
21. 细节理解题。根据“Hu Wenzhe—a 10-year-old student, first studied ... ‘I love the lessons here,’ she says.”可知,作者举胡文哲的例子是为了让我们知道孩子们喜欢上课。故选A。
22.主旨大意题。文章先以阮家村孔子讲堂为例,介绍学生们的学习内容和反响,后扩展到山东全省22000多所乡村孔子讲堂的整体情况,核心围绕山东的孔子讲堂展开。故选D。
23.B 24.D 25.C 26.A 27.B
【导语】本文主要介绍了古代中国人的三个名字这一核心主题,从定义、实例、使用场景、获得时间、含义关联等方面层层展开。
23.细节理解题。根据“In ancient China, people have three names: the family name, the given name, and the courtesy name.”可知,古代中国人有三个名字:姓氏、名和字。故选B。
24.细节理解题。根据“Men get their courtesy names when they are 20 years old.”可知,当他们二十岁时,男人会得到他们的字。故选D。
25.词句猜测题。根据“And the elders like grandparents and parents call their given names at home.”可知,比如祖父母和父母这样的长辈在家里叫他们的名,因此elders表示年纪较长的人。故选C。
26.细节理解题。根据“But in the workplaces, people use their courtesy names.”可知,但在工作场所,人们使用字。故选A。
27.篇章结构题。根据文章可知,第①段为总述部分:开篇点明核心内容——古代中国人有三个名,姓氏、名、字,并以李白为例进行初步说明,引出主题。第②-④段为分述部分:从不同角度展开细节阐述。故选B。
28.A 29.C 30.A 31.B 32.B
【导语】本文主要讲述了2024年巴黎夏季奥运会、美食纪录片《舌尖上的中国》以及中国汉字听写大赛冠军陆佳蕾的相关情况。
28.细节理解题。根据“A Bite of China (舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV program featuring delicious Chinese food”可知,《舌尖上的中国》是一部纪录片。故选A。
29.细节理解题。根据“Lu is a hard-working girl and always comes top at school.”可知,陆佳蕾在学校总是名列前茅是因为她学习努力。故选C。
30.细节理解题。根据“...the Olympic Games ”和“A Bite of China...”可知,本文提到了2024年巴黎奥运会和《舌尖上的中国》。故选A。
31.细节理解题。根据“The 33rd Summer Olympic Games in 2024 was held in Paris from July 26th, 2024 to August 11th, 2024. This was the third time the Olympic Games was held in this city.”可知,夏季奥运会在巴黎举办过三次。故选B
32.推理判断题。文章包含奥运会、美食纪录片、中国汉字听写大赛冠军等内容,具有新闻性和综合性,最有可能来自互联网。故选B。
33.B 34.A 35.B 36.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统二十四节气中的“谷雨”,包括其时间、气候特点以及相关的习俗。
33.细节理解题。根据“Grain Rain, as the last term in spring, starts on April 19 and ends on May 4.”可知,谷雨结束后夏季开始。故选B。
34.词句猜测题。根据“Rain brings up the growth of hundreds of grains”可知,雨水促进百谷生长,可推知“crops”指田间的农作物。故选A。
35.推理判断题。根据“Toona sinensis before the rain is as tender (嫩的) as silk. The vegetable is good for the stomach and skin.”可知,雨前的香椿嫩如丝,这种蔬菜对胃和皮肤有益,可推知香椿是一种美味且健康的蔬菜。故选B。
36.最佳标题题。根据“Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer, and the temperature rises much higher than it does in March. With dry soil and heavy winds, sandstorms may happen more often.”可知,此处描述谷雨期间气温升高、沙尘暴频发,对应b;“There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain. Spring tea during Grain Rain is good for eyes. It is also said that drinking tea on this day would prevent bad luck.”可知,此处介绍南方饮茶习俗,对应d;“People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinensis during Grain Rain.”可知,此处提及北方食用香椿的传统,对应a;“The Grain Rain Festival is celebrated by fishing villages in northern China. Grain Rain marks the start of the fishermen’s first voyage of the year. The custom dates back to more than two thousand years ago.”可知,此处说明谷雨节与渔民出航的关系,对应c,所以C符合。故选C。
37.D 38.B 39.D 40.D
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了红色在中国的特殊意义:象征好运和幸福,在春节、生日等场合广泛使用,并代表中国精神。
37.细节理解题。根据第一段中的“Chinese people think it is a colour of good luck and happiness.”可知,中国人认为红色是好运和幸福的颜色,故选D。
38.细节理解题。根据第三段中的“On birthdays, some Chinese people like wearing red clothes and eating red eggs.”可知,中国人过生日时喜欢吃红鸡蛋,故选B。
39.主旨大意题。文章主要讲述了红色在中国的意义,包括象征好运、幸福,以及在新年、生日等场合的体现,还有代表中国精神,故选D。
40.篇章结构题。第一段总述颜色在不同国家有不同意义,红色在中国很重要;第二、三段分别阐述红色在新年、生日时的体现;第四段总结红色是中国精神的颜色。属于“总-分-总”结构,故选D。
41.B 42.D 43.B 44.C 45.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国家庭的文化内涵,包括汉字“家”的构成意义、家庭成员之间的关系、祖先对家庭的纽带作用,以及家庭幸福与中国梦的联系。
41.细节理解题。根据文章第1段“In old times, Chinese families kept some animals for meat, sale, or helping with farm work.”可知,选项a(吃肉)、b(售卖)和d(协助农活)均符合原文,而c(当宠物养)未提及。故选B。
42.主旨大意题。根据文章第2段“There is a strong relationship between parents, children and other family members…”可知,本段重点讨论家庭成员间的关系。故选D。
43.词句猜测题。根据文章第3段“They are always ready to help each other.”(他们总是乐于互相帮助。)可知,“supportive”意为“乐于助人的”。故选B。
44.推理判断题。根据文章最后一段“When every family is happy, China becomes better and better.”(当每个家庭都幸福时,中国会变得越来越好。)可推知,家庭幸福能促进国家发展。故选C。
45.最佳标题题。全文围绕中国家庭的文化内涵展开,包括汉字“家”的象征、家庭成员关系、祖先纽带及家庭与国家的关系。选项D(中国家庭)最能概括主题。故选D。
46.B 47.D 48.C 49.A
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了中国古代人们拥有的三种名字——姓氏、名和字,以及它们的使用场合、取字年龄和名与字之间的意义关联。
46.细节理解题。根据“In ancient (古代的) China, people had three names: their last name, first name, and courtesy name (字).”可知,古代中国人的三种名字是姓氏、名和字。即acd正确。故选B。
47.细节理解题。根据“Boys get their courtesy names when they are 20 years old.”可知,男子在20岁时取字。李白是男子,因此他也是在20岁时取字。故选D。
48.词句猜测题。根据“For example, Zhuge Liang’s first name is Liang.”可知,诸葛亮的名——“亮”的意思是“明亮的”。“It”指代的是前一句中提到的“Liang”,即诸葛亮的“名”。故选C。
49.篇章结构题。通读全文可知,第1段引出古代中国人有三种名字;第2、3、4段分别介绍名和字的使用场合、取字的年龄以及名与字的意义关联。因此结构为①/②③④。故选A。
50.B 51.E 52.A 53.C 54.D
【导语】本文主要介绍了不同颜色对人的情绪和感受的影响,以及这些颜色在不同文化或场合中的象征意义和应用。
50.根据第一段“What is your favourite colour There are different colours in our life. And colours can affect (影响) our feelings.”可知,文章在描述颜色的影响,此处应该引出下文,讨论具体的颜色。选项B“让我们好好看一看这些颜色。”符合语境。故选B。
51.根据第二段“But if your bedroom is red, you may not sleep well.”可知,上文描述了红色的负面影响,此处应该解释红色影响睡眠的原因。选项E“因为它会让我们想要做运动。”符合语境。故选E。
52.根据第三段“Lots of women like to wear purple clothes.”可知,此处应该描述紫色对女性来说是很受欢迎的,与下文很多女性喜欢穿紫色的衣服衔接自然。选项A“这是一个受女性欢迎的颜色。”符合语境。故选A。
53.根据第四段“If you are a student, ask your parents to colour your room yellow.”可知,本段描述颜色对于学生的影响。选项C“温暖的颜色可以帮助学生们学得好。”符合语境。故选C。
54.根据上文“Red, orange and yellow are warm colours. They often stand for happiness and excitement.”可知,上文描述了暖色的效果,句子存在转折关系,所以此处描述冷色的效果。且根据空前“However,”可知,该句子无需大写。选项D“像蓝色、绿色和紫色这样的冷色有镇静效果。”符合语境。故选D。
55.C 56.A 57.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了世界上的基本颜色以及不同国家和地区对颜色的不同喜好和文化含义。
55.细节理解题。根据“The basic (基本的) colors are red, green, blue, black and white.”可知,黄色(yellow)并未被列为基本颜色。故选C。
56.细节理解题。根据“Many countries in the world like green. But people from England and Japan don’t like it.”可知,不喜欢绿色的是英国和日本人。故选A。
57.主旨大意题。通读全文可知,全文围绕颜色展开,介绍了基本颜色以及不同国家对颜色的文化偏好,B项符合。故选B。
58.A 59.C 60.B 61.C 62.C
【导语】本文介绍了红色在中国文化中的特殊意义,它象征着好运、幸福和健康,并体现在红包、春联、红衣服和红鸡蛋等传统习俗中。
58.细节理解题。根据“Red is very important (重要的) in China.”可知,在中国,红色很重要。故选A。
59.细节理解题。根据“In the new year, Chinese parents always put some money in a red paper bag named hongbao.”可知,春节时,家长把压岁钱装进一个红色的纸袋里。故选C。
60.细节理解题。根据“On birthdays, some Chinese people like wearing red clothes and eating red eggs.”可知,过生日时,一些中国人喜欢吃红鸡蛋。故选B。
61.主旨大意题。根据末段“For Chinese people, red is not just a name of the colour. In fact, it’s a colour of Chinese spirit (精神).”可知,本文主要阐释红色在中国所代表的意义。故选C。
62.篇章结构题。根据首段“…so in China you can see many red things here and there.”可知,本段总说了红色在中国的重要性;根据第二段“In the new year,…”可知,本段分说了红色在春节的应用;根据第三段“On birthdays,…”可知,本段分说红色在生日时的应用,与第二段并列;根据“For Chinese people, red is not just a name of the colour. In fact,…”可知,本段总结红色的精神内涵;全文是总分总结构。故选C。
63.C 64.B 65.A
【导语】本文主要讲述了人们把颜色分为两种色系:暖色系和冷色系以及不同色系给人的感觉等。
63.细节理解题。根据“The warm colours are red, orange and yellow.”可知,暖色系是红色,橙色和黄色,故选C。
64.细节理解题。根据“Cool colours make people calm”可知,冷色使人冷静,故选B。
65.最佳标题题。根据整个文章的理解及“Colours are everywhere in our life. People usually talk about two groups of colours”可知,文章主要是介绍两组颜色的情况,故选A。
66.A 67.C 68.B 69.C
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述中国人热爱种植蔬菜的历史和现状,包括种植环境、蔬菜来源及文化意义。
66.主旨大意题。根据“Chinese people don’t just love cooking delicious vegetable dishes. They also love planting vegetables.”可知,第一段重点强调中国人对种植蔬菜的热爱。故选A。
67.细节理解题。根据“Many places have the light, soil (土壤) and water that vegetables need.”可知,许多地方拥有蔬菜所需的光照、土壤和水源。由此可知,中国的地理环境适合种植蔬菜。故选C。
68.词句猜测题。根据“Planting vegetables is a good way to get away from the busy city life.”可知,陶渊明热爱这种远离繁忙城市的宁静生活。“peaceful”意为“宁静的”,选项B意思相近。故选B。
69.推理判断题。根据“Now, many videos of country life are very popular on TikTok…Planting vegetables is a good way to get away from the busy city life.”可知,如今乡村生活的视频在抖音上很受欢迎且种植蔬菜是逃离繁忙城市生活的好方式。由此可推知,种植蔬菜在中国逐渐流行。故选C。
70.C 71.B 72.C 73.A 74.D
【导语】本文主要介绍了在中国古代,人名有三个部分:姓、名、字,一个人的字往往与其名有关。
70.细节理解题。根据“His family name is Li, his given name is Bai, and his courtesy name is Taibai.”可知,李白的字是太白。故选C。
71.细节理解题。根据“People use their given names when they stay with their family members.”可知,人们与家人住在一起时会使用自己的名。故选B。
72.细节理解题。根据“Men can get their courtesy names when they are twenty.”可知,男性20岁时取“字”。故选C。
73.词句猜测题。根据“One’s courtesy name often has something to do with one’s given name.”和本段内容可知,孟子的名字叫孟轲,字子舆,轲和子舆的意思是“马车”,所以一个人的字往往与他的名有关,划线部分意为“和……有关”。故选A。
74.篇章结构题。根据文章内容可知,第一段总起,指出古代中国人名包含“姓、名、字”三部分;第二至四段分别介绍“名”的使用场景、男女取“字”的时间、“名”与“字”的关联;第五段总结全文。所以本文属于“总—分—总”结构。故选D。
75.C 76.B 77.A 78.D 79.C
【导语】本文主要介绍了颜色与人们情感之间的关系,不同颜色会带给人不同的心理感受。
75.细节理解题。根据“Blue is a cold colour.”、“Yellow is the colour of the sun.”、“They also like orange.”、“Many young people don’t like black.”和“Green is good for our eyes.”可知文中提到的颜色有:blue、yellow、orange、black和green,共五种颜色。故选C。
76.细节理解题。根据第二段“When people are not happy, they may say ‘I’m feeling blue.’”可知,人们在不开心时会说“I’m feeling blue”。故选B。
77.细节理解题。根据最后一段“What about green Green is good for our eyes.”可知,绿色对眼睛有好处。故选A。
78.主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述颜色与情感之间的联系。故选D。
79.推理判断题。本文内容简短,介绍日常知识,语气轻松,最可能出自报纸上的科普或生活类栏目。故选C。
80.C 81.B 82.C 83.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了David与同学们讨论各自家中物品的颜色,并分别介绍了Anna、Peter、Kevin以及David自己家中物品的颜色选择及其背后的原因。
80.细节理解题。根据第二段“Anna lives with her grandparents and parents. In her house, there are many red things...”可知,Anna家中有许多红色物品。故选C。
81.细节理解题。根据第三段“Peter says blue makes him calm down.”可知,Peter喜欢蓝色是因为蓝色能让他平静下来。故选B。
82.
推理判断题。根据第四段“Kevin’s house is a little different. We can only see white things in it...”可知,Kevin家只有白色物品,因此他喜欢的家具颜色是白色。故选C。
83.词句猜测题。根据最后一段“There is a comfortable chair by the window and a warm, yellow light. On rainy days, I love to read there.”可知,David的房间有舒适的椅子和温暖的灯光,他喜欢在那里读书,因此“cozy”意为“温暖舒适的”。故选B。
84.A 85.C 86.C 87.B 88.D
【导语】本文介绍了中国人的姓名与英国人的姓名。
84.细节理解题。根据“Qi comes from the state name Qi,”可知,姓氏“齐”源自国名。故选A。
85.细节理解题。根据“And English people don’t use Mr., Mrs., Ms. or Miss before the first names. They use them before the family names.”可知,可以在姓的前面加Mrs.,即Brown的前面。故选C。
86.细节理解题。根据“English family names may be from the places of their homes, their looks, or their jobs.”可知,第三段介绍了英国人姓的来源。故选C。
87.细节理解题。根据“‘Yong’ in Chinese and ‘Andy’ in English both mean ‘brave (勇敢的)’.”可知,勇的意思是勇敢。故选B。
88.最佳标题题。根据“A Chinese name has a family name and a first name.”、“English names also have first names and family names.”以及通读全文可知,文章主要介绍了中国人的姓名和英国人的姓名。故选D。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览