广东省四会市实验中学2025-2026学年高二上学期期中考试英语试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省四会市实验中学2025-2026学年高二上学期期中考试英语试卷(含解析)

资源简介

四会市实验中学2025年度第一学期期中考试试卷
高二英语
(本试卷满分120分,考试时间120分钟)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The Student Essay Competition of Yorkshire
We are thrilled to announce the beginning of our annual student essay competition. This competition provides a fantastic opportunity for all of you to showcase your writing skills, express your creativity and win exciting prizes.
The theme for this year’s competition is “The Power of Education“. We want to hear your thoughts on how education has the power to make a difference to the world, transform lives, and create a better future for all. All high school students from Yorkshire can participate in the competition.
Essay Guidelines:
*The essay should be written in English.
*The word count should be between 500 and 1, 000.
*The essay should be different from anything that has existed before and not be previously published.
*Proper citation and referencing are required for any external sources used.
*Plagiarism (抄袭) will result in disqualification.
Submission Details:
Please submit your essays via email to YKSEC@ by 8th next month. The subject line of the email should read:“Student Essay Competition+your name”
Prizes:
We have exciting prizes lined up for the winners of this competition. The top ten winners will receive a trip to London. Additionally, the winning essays will be featured on our website and social media platforms, giving you a chance to showcase your work to a wider audience.
1. What is the text
A. An announcement. B. A guidebook. C. An application. D. A report.
2. Who is suitable to join in the competition of Yorkshire
A. A 16-year-old local student. B. A high school student from London.
C. A foreign exchange student. D. A primary school student in Yorkshire.
3. Which of the following is a rule of the competition
A. Any language is suitable for the judges. B. More than 1, 000 words can be accepted.
C. The written essay must be original. D. The essay should be sent by letters.
B
Amy Jandrisevits knows the value of a good doll. “Dolls have a power we don’t completely understand,” she says. It’s a conclusion she came to while working as a pediatric oncology (儿科肿瘤) social worker using dolls to help her young patients adapt to their changing medical situations. Many of the kids saw themselves in those good dolls, but for the kids who had lost their legs or hair, there were none they could relate to.
So, eight years ago, when a friend said that her child was disabled, Jandrisevits knew what might help the youth through the challenging period. “It’s hard to tell a kid, ‘You are perfect the way you are’, and it is important to build the kids’ self-confidence,” she says.
Jandrisevits went about changing that. She made a doll by hand, which looked like her friend’s child and sent it off. After the friend posted a photo of the happy child and doll on-line, another woman asked Jandrisevits to make a doll that looked like her baby, who had lost a leg.
Word spread, and soon Jandrisevits made dolls for children with different physical defects (缺陷) — in short, dolls that looked like them. She quit her job and started a nonprofit, A Doll Like Me. Working out of her home in Milwaukee, based on photos sent by kids’ parents or caregivers, Jandrisevits takes about seven hours to make each doll. A GoFundMe page helps her make up for costs and allows her to donate her services. She hasn’t charged for a doll since she began her nonprofit.
In all, she has made more than 400 dolls. The waiting list is long, but Jandrisevits is undefeated. As she explains on her GoFundMe page, “Every kid, regardless of age or body type, should look into the sweet face of a doll and see their own.”
4. What is the value of good dolls in the eyes of Jandrisevits
A. Helping patients learn to make the dolls.
B. Letting patients see themselves in the dolls.
C. Letting patients believe that they’re perfect.
D. Helping patients adapt to the new school life.
5. Who does Jandrisevits specially make dolls for
A. Disabled children. B. Adult patients.
C. Sick doctors. D. Patients’ parents
6. Which words can best describe Jandrisevits
A. Athletic and energetic. B. Romantic and funny
C. Frank and humorous. D. Helpful and skillful.
7. What is the text mainly about
A. Jandrisevits trained herself to serve patients better.
B. Jandrisevits made dolls to encourage the disabled kids.
C. Jandrisevits ran a company to earn a lot more money.
D. Jandrisevits created an online page to help patients.
C
“Long time no see.” is a very interesting sentence. When I first read this sentence from an American friend’s e-mail, I laughed. I thought it was a perfect example of Chinglish.
Obviously, it is a word-by-word literal translation (直译) of the Chinese greeting with wrong English grammar! Later on, my friend told me that it is a standard American greeting. I was too surprised to believe her. Her words were unbelievable at all. So I did research on . To my surprise, there are over 60 thousand web pages containing “Long time no see.” Though it is sort of informal, it is part of the language that Americans use daily. Interestingly, if you type this phrase in Microsoft Word, the software will tell you that the grammar needs to be corrected.
Nobody knows the origin of this Chinglish sentence. Some people believe that it came from Charlie Chan’s movies. In the 1930s, Hollywood moviemakers successfully created a worldwide famous Chinese detective named “Charlie Chan” on wide screens. Detective Chan liked to teach Americans some Chinese wisdom by quoting Confucius. “Long time no see.” was his symbol. Soon after Charlie Chan, “Long time no see.” became a popular expression in America thanks to the popularity of these movies.
Some scholars compare America to a huge melting pot. All kinds of cultures are mixed in the pot together and they change the color and taste of each other. Language is usually the first thing to be influenced in the mixed pot.
You can have some examples from other countries, such as pizza from Italian, sushi from Japanese, and déjà vu from French etc. There is a long list! Since Americans admire Chinese culture more and more nowadays, I believe more Chinese words will become American English in the future. In this way, the American’s melting pot keeps adding richness.
8. Why did the writer himself feel surprised
A. “Long time no see.” is a Chinglish expression.
B. He’s found Americans use the expression formally every day.
C. So many literal translations of expressions are used in America.
D. “Longtime no see.” is used as a standard American English greeting.
9. What do the underlined words “a huge melting pot” in paragraph 4 probably mean
A. A large boiling cooker. B. Cross-cultural mixture.
C. A kind of cooked dish. D. Confucius’s famous words.
10. What can be inferred from the passage
A. Detectives translated the phrase “Long time no see.”
B. Cultures cannot be changed in the huge melting pot.
C. Hollywood probably made “Longtime no see.” popular.
D. The huge melting pot greatly affects all kinds of languages.
11. What is the main idea of the passage
A. Some American expressions can be used in China.
B. Americans have a strong interest in Chinese culture.
C. American English keeps being enriched by different cultures.
D. Some Chinese daily expressions are introduced into English.
D
Children should do housework. That’s a controversial (有争议的) idea, though not everyone will admit it. A few parents will say that their children are too busy for housework. Many more of us assign (分派) housework, or say we believe in them, but the housework just doesn’t get done.
That’s a problem. For starters, housework is good for kids. Being a part of the routine work of running a household helps children develop an awareness of the needs of others, while at the same time contributing to their emotional well-being.
One small study, done over a period of 25 years, found that the best predictor (预测) for young adults’ success in their mid-20s was whether they participated in household tasks at age 3 or 4. Those early shared responsibilities extended to a sense of responsibility in other areas of their lives.
But for all that their help matters, few kids are doing much around the house at all. In a survey of 1,000 American adults, 75 percent said they believed regular housework made kids “more responsible”. Yet while 82 percent reported having had regular housework growing up, only 56 percent of those with children said they required them to do housework.
Sports and homework are not get-out-of-housework-free cards. The goal, after all, is to raise adults who can balance a caring role in their families and communities with whatever lifetime achievement goals they choose. Housework teaches that balance.
What should you do when getting children to do housework Accept no excuses. Don’t worry if you must repeat yourself again and again. If you’re spending more time getting the child to do this job than it would take to do it yourself, then you’re doing it right. Can a payment help Maybe. But if you’re trying to teach kids to share the responsibility of a home, paying them for routine housework is not the right message.
12. What can we infer from the first paragraph
A. Very few children get housework done. B. Children are very busy with housework.
C. Housework is a must-do for parents. D. Family members should respect each other.
13. What is found in the small study
A. Housework helps a man live a happy life. B. A man’s success depends on his housework.
C. Housework benefits a sense of responsibility. D. A child must start doing housework at Age 3.
14. What does the author advise parents to do in the last paragraph
A. Balance housework and study. B. Help the child do housework positively.
C. Do housework by themselves. D. Pay the child for housework.
15. What is the best title of the text
A. Adults Do Less Housework in the US B. Housework Matters to Children.
C. Parents Words Speak Louder D. Children Need More Care at Home
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Turn Your Goals into Habits
First we make our habits, then our habits make us. It’s such a simple concept, yet it’s something we don’t always do.
I believe that having ONE goal to focus on is much more powerful than having many goals. By putting the belief into practice, I have achieved a lot of personal goals over time. ____16____ My answer takes a little explaining. I try to turn my goals into habits, and in doing so, I put my goals on autopilot. Turning a goal into a habit means really focusing on it for at least a month. The more you can focus, the more it’ll be on autopilot. ____17____ You’ll still do it, but you only have to use minimal force to maintain it, and you can focus on your next goal or habit.
Take my marathon goal as an example. I was just starting running and had the brilliant idea to run a marathon within a year. So that was my goal. ____18____ First, I had to make running a daily habit. Second, I had to report to people in order to have accountability (负责) so that I could not quit easily. I focused on the daily running habit for about a month, and didn’t have any other goals or habits. When the running habit stuck, I started reporting to people I knew and blogging about my running every day.
_____19_____ I could focus on new goals without having to worry about the marathon. I still had to do the running, of course, but it didn’t require constant focus. _____20_____ I was able to achieve this because, all year long, I had daily running and accountability habits. I put my marathon goal into autopilot, so instead of struggling with it daily for an entire year, I focused on it for one month and was able to accomplish it while focusing on new habits and goals.
A. And eventually, I ran the first marathon in my life.
B. At the beginning, it was very difficult for me to achieve this goal.
C. But in order to achieve it, I broke it down into two habits.
D. With this accountability, there’s no way I could stop running.
E. Once you put it on autopilot, you don’t have to focus on it much.
F. My readers asked me how I was able to achieve them while working on different projects.
G. Once those two habits were established, my marathon goal was pretty much on autopilot.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
One day last summer, my 9-year-old son Ben and I were riding the waves at a popular ocean beach on outer Cape Cod. As we were playing happily with our surfboard, I suddenly noticed an astonishing ____21____—some whales were spouting (喷水) well within view of where we ____22____.
We stared and pointed in ____23____. “Ben, can you believe it ” I cried. “We’re swimming with the whales!” “Mom,” Ben said in reply, “we’re ____24____ swimming with the whales. This is their habitat, not ours!”
Ben’s words took my breath away, more than the dramatic waves and the amazing sight of the ____25____.
He was absolutely ____26____ of course. These whales live in the waters off Cape Cod. This is their ____27____—one that we visit, love and protect. So when we set foot into a ____28____ space, it’s meaningful and important to ____29____ that we are visiting something that is beautiful and enjoyable to us, but is not _____30_____ for us.
We each have a part to play in _____31_____ space. When we acknowledge our coexistence, as Ben _____32_____, we set ourselves up for success in how we interact with each other. This is as _____33_____ in the vastness of the ocean as it is in our _____34_____ where we live, work, play and serve.
How we _____35_____ and support each other in this vast ocean of life—that’s up to us.
21. A. show B. change C. sight D. sign
22. A. stood B. left C. started D. lay
23. A. fear B. amazement C. silence D. confusion
24. A. seldom B. never C. always D. again
25. A. beach B. ships C. swimmers D. whales
26. A. confident B. crazy C. smart D. right
27. A. home B. family C. performance D. stage
28. A. secret B. public C. natural D. native
29. A. ignore B. remember C. prove D. imagine
30. A. forever B. only C. once D. almost
31. A. sharing B. creating C. improving D. finding
32. A. required B. judged C. expected D. did
33. A. true B. easy C. funny D. powerful
34. A. researches B. dreams C. communities D. activities
35. A. compete with B. connect with C. hear from D. separate from
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Xuanyuan Mirror is a special ancient Chinese mirror made of bronze. It was created during the Han Dynasty, ____36____ lasted from 206 BCE to 220 CE. This mirror ___37___ (consider) one of China’s most important archaeological ____38____ (discovery) and can be seen at the Palace Museum in Beijing.
The Xuanyuan Miror is big and round, about 51 cm in diameter. It has a curved surface that bulges (凸起) outwards ____39____ (slight), making it look unique. The mirror is decorated ____40____many patterns and designs, such as dragons, phoenixes, and other imaginary creatures.
One thing that makes the Xuanyuan Mirror so interesting is its writing, called an inscription (铭文). It says “Xuanyuan” in ancient Chinese characters. People believe this refers to Emperor Wu of Han, who ____41____ (rule) from 141 BCE to 87 BCE. The mirror might have been made during his time _____42_____ (show) his power and authority.
Not only is the Xuanyuan Mirror important for history, but it is also ____43____ beautiful work of art. The detailed designs show how talented and ____44____ (create) ancient Chinese craftsmen were. Today, it remains one of the most popular exhibits at the Palace Museum, ____45____ (attract) visitors from all over the world who come to appreciate its beauty and learn about its exciting history.
【答案】1. A 2. A 3. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了约克郡学生征文比赛的相关信息。
【1题详解】
推理判断题。根据第一段“We are thrilled to announce the beginning of our annual student essay competition.(我们激动地宣布,一年一度的学生征文比赛开始了。)”以及下文的具体介绍可知,短文是一则公告。故选A。
2题详解】
细节理解题。根据第二段“All high school students from Yorkshire can participate in the competition.(所有来自约克郡的高中生都可以参加比赛。)”可知,一名17岁的当地学生适合参加比赛。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据Essay Guidelines:中的“*The essay should be different from anything that has existed before and not be previously published.(*这篇文章应该不同于以前存在的任何东西,以前没有发表过。)”可知,文章必须原创。故选C。
【答案】4. B 5. A 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是Amy Jandrisevits创办了非盈利组织A Doll Like Me,制作布娃娃帮助儿童度过艰难岁月。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Many of the kids saw themselves in those good dolls, but for the kids who had lost their legs or hair, there were none they could relate to.(许多孩子在这些好娃娃身上看到了自己,但对于那些失去了腿或头发的孩子来说,他们没有什么可以联系的。)”和第四段的“She made a doll by hand, which looked like her friend’s child and sent it off. (她亲手做了一个娃娃,看起来像她朋友的孩子,然后送了出去。)”可知,在Jandrisevits眼中,好娃娃的价值是让病人在娃娃身上看到自己。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据第四段的“Word spread, and soon Jandrisevits made dolls for children with different physical defects (缺陷) — in short, dolls that looked like them.(消息传开了,很快,Jandrisevits为不同身体缺陷的孩子制作了娃娃——简而言之,就是长得像他们自己的娃娃。)”可知,Jandrisevits专门给有残疾的孩子制作玩具娃娃。故选A。
【6题详解】
推理判断题。根据第二段“So, eight years ago, when a friend said that her child was disabled, Jandrisevits knew what might help the youth through the challenging period. “It’s hard to tell a kid, ‘You are perfect the way you are, and it is important to build the kids’ self-confidence,” she says.(所以,八年前,当一个朋友说她的孩子有残疾时,Jandrisevits知道什么可以帮助这个年轻人度过这段充满挑战的时期。她说:“很难告诉孩子,‘你现在这样就很完美了,建立孩子的自信很重要。”)”和第三段“She made a doll by hand, which looked like her friend’s child and sent it off. After the friend posted a photo of the happy child and doll on-line, another woman asked Jandrisevits to make a doll that looked like her baby, who had lost a leg.(她亲手做了一个娃娃,看起来像她朋友的孩子,然后送了出去。在这位朋友把这个快乐的孩子和娃娃的照片上传到网上后,另一位妇女要求詹德里塞维茨做一个像她失去一条腿的孩子的娃娃。)”可知,Jandrisevits听说朋友的孩子有残疾,就亲手制作了一个玩具娃娃鼓励她,帮她建立自信,此后还帮失去一条腿的孩子制作了玩具娃娃。由此推知,Jandrisevits乐于助人且心灵手巧,因此可用helpful和skillful来描述Jandrisevits。故选D。
【7题详解】
主旨大意题。根据第一段“Amy Jandrisevits knows the value of a good doll. “Dolls have a power we don’t completely understand,” she says. It’s a conclusion she came to while working as a pediatric oncology (儿科肿瘤) social worker using dolls to help her young patients adapt to their changing medical situations.(Amy Jandrisevits知道一个好娃娃的价值。“娃娃有一种我们无法完全理解的力量,”她说。这是她在做儿科肿瘤学社会工作者时得出的结论,她用娃娃来帮助她的小病人适应不断变化的医疗状况。)”以及倒数第二段“She quit her job and started a nonprofit, A Doll Like Me.(她辞掉了工作,创办了一个非营利组织,一个像我一样的娃娃。)”可知,本文主要介绍了Amy Jandrisevits在工作过程中发现布娃娃可以帮助孩子们适应不断变化的医疗状况,并付诸行动,创办了非盈利组织A Doll Like Me,制作和孩子们一样的玩具娃娃,帮助孩子们度过了人生中的艰难岁月。因此B项“Jandrisevits made dolls to encourage the disabled kids.(Jandrisevits制作娃娃来鼓励残疾儿童。)”可以作为本文的最佳标题。故选B。
【答案】8. D 9. B 10. C 11. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要通过“Long time no see”这一表达是标准的美式问候语,说明了美国的语言融合了不同的文化。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段“Later on, my friend told me that it is a standard American greeting. I was too surprised to believe her. Her words were unbelievable at all.(后来,我的朋友告诉我这是标准的美国问候语。我太惊讶了,不敢相信她)”可知,作者感到惊讶是因为发现“Longtime no see”是一句标准的美式问候语。故选D。
【9题详解】
词句猜测题。根据划线词后文“All kinds of cultures are mixed in the pot together and they change the color and taste of each other. Language is usually the first thing to be influenced in the mixed pot.(各种文化混合在一起,它们改变了彼此的颜色和味道。语言通常是首先受到影响的东西)”可知,美国将各种文化混合在一起,导致语言受到影响,即它进行了跨文化融合。故划线词意思是“跨文化融合”。故选B。
【10题详解】
推理判断题。根据第三段“In the 1930s, Hollywood moviemakers successfully created a worldwide famous Chinese detective named “Charlie Chan” on wide screens. Detective Chan liked to teach Americans some Chinese wisdom by quoting Confucius. “Long time no see.” was his symbol. Soon after Charlie Chan, “Long time no see.” became a popular expression in America thanks to the popularity of these movies.(20世纪30年代,好莱坞电影制作人成功地在大银幕上塑造了一位享誉全球的华裔侦探“陈查理”。陈侦探喜欢引用孔子的话来教美国人一些中国智慧。“Longtime no see.”是他的象征。在陈查理说“Longtime no see.”后由于这些电影的流行,在美国成为一个流行的表达)”可推知,可能是好莱坞让“Longtime no see.”变得受欢迎。故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据最后一段“You can have some examples from other countries, such as pizza from Italian, sushi from Japanese, and déjà vu from French etc. There is a long list! Since Americans admire Chinese culture more and more nowadays, I believe more Chinese words will become American English in the future. In this way, the American’s melting pot keeps adding richness.(你可以从其他国家找到一些例子,比如意大利的披萨,日本的寿司,法国的déjà vu等等。名单很长!由于现在美国人越来越欣赏中国文化,我相信将来会有更多的汉语词汇成为美式英语。通过这种方式,美国的大熔炉不断增添丰富)”结合文章主要通过“Long time no see”这一表达是标准的美式问候语,说明了美国的语言融合了不同的文化。可知,这篇文章的主旨是不同的文化不断丰富着美国英语。故选C。
【答案】12. A 13. C 14. B 15. B
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。文章主要以“孩子要做家务”为话题,通过研究和事例,论证做家务对孩子成长的重要性,鼓励家长督促孩子多参与家务活,培养责任意识。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段“Many more of us assign (分派) housework, or say we believe in them, but the housework just doesn’t get done.(我们中有更多的人会分配家务,或者说我们相信家务,但家务只是没有被作。)”可推断,尽管分派了家务活,但是很少有孩子真正去做。故选A。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“Those early shared responsibilities extended to a sense of responsibility in other areas of their lives.(这些早期共同承担的责任延伸到了他们生活中其他领域的责任感。)”可知,该研究发现做家务活有助于孩子们培养责任意识。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段“What should you do when getting children to do housework Accept no excuses. Don’t worry if you must repeat yourself again and again. If you’re spending more time getting the child to do this job than it would take to do it yourself, then you’re doing it right.(当你让孩子做家务时,你应该怎么做?不要接受任何借口。如果你必须一遍又一遍地重复,也不要担心。如果你花在让孩子做这件事上的时间比你自己做这件事的时间还多,那么你做得对。)”可知,作者建议家长给孩子分派家务活时不接受孩子的任何托词,积极帮助孩子做家务。故选B。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文可知,第一段首句“Children should do housework.(孩子们应该做家务。)”为该文的核心话题,第二段“For starters, housework is good for kids. Being a part of the routine work of running a household helps children develop an awareness of the needs of others, while at the same time contributing to their emotional well-being.(首先,做家务对孩子有好处。作为日常家务的一部分,帮助孩子们培养对他人需求的认识,同时也有助于他们的情感健康。)”论述了做家务可以给孩子带来的好处,由此可知,本文主要论述做家务活对孩子成长的重要性,助力孩子的责任意识,因此最好的标题是B选项“Housework Matters to Children.(家务对孩子很重要。)”。故选B。
【答案】16. F 17. E 18. C 19. G 20. A
【解析】
【分析】本文是一篇选句填空。当我们把目标变成习惯的时候,很容易地就可以实现自己的目标。文章讲述了具体的做法。
【16题详解】
横线后句“My answer takes a little explaining.”中的动词“answer”是关键词,由此可知横线句应该是一个问句,结合前句“By putting the belief into practice, I have achieved a lot of personal goals over time.”可知,人们对我取得如此多的成就的方法设问。F项:My readers asked me how I was able to achieve them while working on different projects.(我的读者问我,在做不同的项目时,我是如何做到这些的)承上启下,故选F。
【17题详解】
根据本段第四句I try to turn my goals into habits, and in doing so, I put my goals on autopilot.可知,把目标变成习惯,就会自动地努力去实现自己的目标,这就变成了一种自然的行为,不要再过多关注。E项:Once you put it on autopilot, you don’t have to focus on it much.(一旦你把它变成自动行动的,你就不必太关注它了。)符合本段文意,故选E。
【18题详解】
根据横线后两句First, I had to make running a daily habit. Second, I had to report to people in order to have accountability (负责) so that I could not quit easily.可知,作者首先把跑步变成日常的习惯,然后必须向人们汇报,这样作者就有了责任感,不会轻易放弃。C项:But in order to achieve it, I broke it down into two habits.(但为了达到这个目的,我把它分成了两个习惯。)也是讲述如何变成习惯,故选C。
【19题详解】
根据横线后句I could focus on new goals without having to worry about the marathon.可知,作者关注新的目标,不再考虑之前的马拉松了,因为马拉松已经成为作者的习惯了。G项:Once those two habits were established, my marathon goal was pretty much on autopilot.(一旦这两个习惯建立起来,我的马拉松目标几乎是自动行动的。)符合文意,目标变成自动行动的,作者才不会关注了,故选G。
【20题详解】
根据横线后句I was able to achieve this because, all year long, I had daily running and accountability habits.可知,作者实现了这个目标是因为她每天都在跑,让跑马拉松成为了作者的习惯。那么实现这个目标就是很自然的事情了,A项:And eventually, I ran the first marathon in my life.(我完成了第一个马拉松,实现了我的目标。)符合上下文文意,故选A。
【点睛】本文小题3可以根据文章中的数字信息得出答案,在横线后两句中出现了first和second,说明要把一个大目标拆分成两个小目标。得出C项答案。做题时很重要的一点是保持对一些线索词的敏感,最主要的线索特征词是空白前后的名词和动词,寻找答案时注意在选项中查找同义词、近义词、反义词或表示同一类事物的词语等。其次是代词、数词、表示时间/年代的词、地点/名称等专有名词等。尤其是在读不懂句子的情况下,利用这样的线索词寻找答案是很有效的方法。
【答案】21. C 22. A 23. B 24. B 25. D 26. D 27. A 28. C 29. B 30. B 31. A 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文为一篇夹叙夹议文。母子俩在科德角外的一个受欢迎的海滩上冲浪时看到鲸鱼喷水的景象而惊讶不已,儿子提醒作者,这片海域是鲸的家园,不属于人类,作者意识到只有当人类与自然共存时,才能彼此间有成功互动。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:正当我们愉快地玩着冲浪板时,我突然注意到一个惊人的景象——一些鲸鱼在我们视线范围内喷水。A. show显示;B. change改变;C. sight景象;D. sign标志。根据后半句“some whales were spouting (喷水) well within view of where we ____22____”,以及下文“Ben’s words took my breath away, more than the dramatic waves and the amazing sight of the ____25____. (本的话让我感到震惊,比起壮观的海浪和惊人的景象更让我震撼。)”,sight为复现词,作者在冲浪时,看到了有鲸在喷水的情景(sight)。故选C项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:正当我们愉快地玩着冲浪板时,我突然注意到一个惊人的景象——一些鲸鱼在我们所站的地方的视野范围之内喷水。A. stood站立;B. left离开;C. started开始;D. lay躺。根据句意,作者母子俩在玩冲浪板,一些鲸鱼在我们所站的地方的视野范围之内喷水。stood符合语境。故选A项。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们惊奇地凝视着,指指点点。A. fear恐惧;B. amazement惊奇;C. silence沉默;D. confusion困惑。根据上文“As we were playing happily with our surfboard, I suddenly noticed an astonishing ____21____—some whales were spouting (喷水) well within view of where we ____22____. (正当我们愉快地玩着冲浪板时,我突然注意到一个惊人的景象——一些鲸在我们所站的地方的视野范围内喷水。)”,句中astonishing为同义复现词,俩人看到鲸喷水,很惊奇(amazement)。故选B项。
【24题详解】
考查副词词义辨析。句意:我们从来没和鲸鱼一起游泳。A. seldom很少;B. never从不;C. always总是,一直;D. again再次。根据上文“‘Ben, can you believe it ’ I cried. ‘We’re swimming with the whales!’ (‘本,你能相信吗?’我喊道。“我们在和鲸鱼一起游泳!’)”,以及下文“Ben’s words took my breath away, more than the dramatic waves and the amazing sight of the ____25____. (本的话让我感到震惊,比起壮观的海浪和惊人的景象更让我震撼。)”可知,本明确否定了作者的话,俩人现在冲浪的地方,即科德角这块水域,就是鲸的栖息地,鲸每天在这里游弋,而来冲浪的他们从来没有和鲸一起游过。never符合语境。故选B项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:本的话让我感到震惊,比起壮观的海浪和惊人的鲸的景象更让我震撼。A. beach海滩;B. ships船只;C. swimmers游泳者;D. whales鲸鱼。根据上文“As we were playing happily with our surfboard, I suddenly noticed an astonishing ____21____—some whales were spouting (喷水) well within view of where we ____22____. (正当我们愉快地玩着冲浪板时,我突然注意到一个惊人的景象——一些鲸鱼在我们视线范围内喷水。)”可知,母子俩看到的是鲸(whales)喷水的景象,故选D项。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当然,他是绝对正确的。A. confident自信的;B. crazy疯狂的;C. smart聪明的;D. right对的。根据上文“we’re ____24____ swimming with the whales.This is their habitat, not ours! (我们从来没和鲸鱼一起游泳。这是它们的栖息地,不是我们的!)”,以及下文“These whales live in the waters off Cape Cod. This is their ____27____—one that we visit, love and protect. (这些鲸生活在科德角附近的水域。这是它们的家——一个我们拜访、爱护和保护的家。)”可知,Ben的话是对的(right)。故选D项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:这是它们的家——一个我们拜访、爱护和保护的家。A. home家;B. family家庭;C. performance表演;D. stage舞台。根据上文“This is their habitat, not ours! (这是它们的栖息地,不是我们的!)”,以及“These whales live in the waters off Cape Cod (这些鲸鱼生活在科德角附近的水域。)”可知,科德角附近的水域是鲸的栖息地,即它们的家(home)。故选A项。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:因此,当我们踏入自然空间时,重要的是要记住,我们正在参观的地方对我们来说是美丽和愉快的,但它不仅仅是给我们的。A. secret秘密的;B. public大众的;C. natural天然的;D. native本地出生的。根据上文“One day last summer, my 9-year-old son Ben and I were riding the waves at a popular ocean beach on outer Cape Cod. (去年夏天的一天,我和我9岁的儿子本在科德角外的一个受欢迎的海滩上冲浪。)”可知,此处为一个天然的海滩,natural符合语境。故选C项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:因此,当我们踏入自然空间时,重要的是要记住,我们正在游览的地方对我们来说是美丽和愉快的,但它不仅仅是给我们的。A. ignore忽略;B. remember记住;C. prove证明;D. imagine想象。根据上文“This is their habitat, not ours! (这是它们的栖息地,不是我们的!)”,以及“These whales live in the waters off Cape Cod. This is their ____27____—one that we visit, love and protect.(这些鲸鱼生活在科德角附近的水域。这是它们的家——一个我们拜访、爱护和保护的家。)”可知,本的一席话令作者反思,游玩时要谨记(remember)那些自然美景并不是为了游客才存在,游客也应该爱护、保护这些地方。故选B项。
【30题详解】
考查副词词义辨析。句意:因此,当我们踏入自然空间时,重要的是要记住,我们正在游览的地方对我们来说是美丽和愉快的,但它不仅仅是给我们的。A. forever永远;B. only只;C. once一次;D. almost几乎。根据上文“This is their habitat, not ours! (这是它们的栖息地,不是我们的!)”可知,此处考查not only,意为“不仅”,这些自然水域,不仅仅提供给人们游玩,更是海洋生物的家园。only符合语境。故选B项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们每个人都有分享空间的责任。A. sharing分享;B. creating创造;C. improving改进;D. finding发现。根据下文“When we acknowledge our coexistence, as Ben ____32____, we set ourselves up for success in how we interact with each other. (正如本说的那样,当我们承认我们的共存时,我们就为彼此的互动方式取得成功做好了准备。)”可知,共存即分享(sharing)空间,故选A项。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:正如本说的那样,当我们承认我们的共存时,我们就为彼此的互动方式取得成功做好了准备。A. required要求;B. judged判断;C. expected期待;D. did做。根据上文“‘Mom,’ Ben said in reply, ‘we’re ____34____ swimming with the whales. This is their habitat, not ours!’ (‘妈妈,’本回答说,‘我们从不和鲸鱼一起游泳。这是它们的栖息地,不是我们的!’)”可知,本认为这个海域是鲸的家园,此处考查did的指代用法,在句中替代了上文中的动词said,句子更简洁明了。故选D项。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这在浩瀚的海洋中就像在我们生活、工作、娱乐和服务的社区中一样真实。A. true真实的;B. easy简单的;C. funny有趣的;D. powerful强大的。根据上文“We each have a part to play in ____31____ space. When we acknowledge our coexistence, as Ben ____32____, we set ourselves up for success in how we interact with each other. (我们每个人都有分享空间的责任。正如本说的那样,当我们承认我们的共存时,我们就为彼此的互动方式取得成功做好了准备。)”,本句中的This指代上文整句话,当我们人类与其他物种共享空间,在各司其职的情况下,相互间的互动就如同我们在社区中的交流互动那么真实,故选A项。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:这在浩瀚的海洋中就像在我们生活、工作、娱乐和服务的社区中一样真实。A. researches研究;B. dreams梦想;C. communities社区;D. activities活动。根据句中where we live, work, play and serve.可知,此处指我们生活工作的区域,communities符合语境。故选C项。
【35题详解】
考查动词短语辨析。句意:在浩瀚的生命海洋中,我们如何相互联系、相互支持,这取决于我们自己。A. compete with与……竞争;B. connect with与……建立联系;C. hear from收到来信;D. separate from与……分离。根据上文“When we acknowledge our coexistence, as Ben ____32____, we set ourselves up for success in how we interact with each other.(正如本说的那样,当我们承认我们的共存时,我们就为彼此的互动方式取得成功做好了准备。)”可知,在共存中,人与自然环境中的其他物种进行互动,因此产生联系(connect with)。故选B项。
【答案】36. which
37. is considered
38. discoveries
39. slightly
40. with 41. ruled
42 to show
43. a 44. creative
45. attracting
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍的是轩辕镜的相关信息。
【36题详解】
考查定语从句。句意:它是在汉朝(公元前206年至公元220年)创建的。空格处引导的是非限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词Han Dynasty是一个朝代,因此空格处用关系代词which,故填which。
【37题详解】
考查时态,语态和主谓一致。句意:这面镜子被认为是中国最重要的考古文物之一。句子描述客观事实,且镜子是被认为是中国最重要的考古文物之一,因此空格处用一般现在时的被动语态,主语mirror是单数,因此空格处用is considered。故填is considered。
【38题详解】
考查名词的复数。句意:这面镜子被认为是中国最重要的考古发现之一,可以在北京故宫博物院看到。one of后跟名词的复数,因此空格处是复数discoveries。故填discoveries。
【39题详解】
考查副词。句意:它有一个略微向外凸起的曲面,使它看起来很独特。空格处用副词修饰动词bulges,slight的副词是slightly,意为“稍微”,故填slightly。
【40题详解】
考查介词。句意:镜子上装饰着许多图案和图案,如龙、凤凰和其他想象中的生物。be decorated with是固定短语,意为“装饰着”,因此空格处是介词with,故填with。
【41题详解】
考查时态。句意:人们认为这指的是公元前141年至公元前87年在位的汉武帝。句子描述过去的事情,时态用一般过去时,空格处用过去式,故填ruled。
【42题详解】
考查不定式。句意:这面镜子可能是在他的时代制造的,以显示他的权力和权威。根据语境可知,句子表示“这面镜子可能是在他的时代制造的,以显示他的权力和权威”,空格处用不定式表目的,故填to show。
【43题详解】
考查冠词。句意:轩辕镜不仅具有重要的历史意义,而且是一件精美的艺术品。work of art意为“艺术品”,是可数名词的单数形式,表泛指,前面要加不定冠词,beautiful是辅音音素开头,因此不定冠词用a,故填a。
【44题详解】
考查形容词。句意:这些详细的设计显示了中国古代工匠的才华和创造力。空格处用形容词作定语,修饰名词性短语ancient Chinese craftsmen,create的形容词是creative,意为“有创造力的”,故填creative。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:今天,它仍然是故宫博物院最受欢迎的展品之一,吸引着来自世界各地的游客前来欣赏它的美丽,了解它令人兴奋的历史。句中谓语是remains,空格处用非谓语动词,it和attract之间是主谓关系,因此空格处用现在分词表主动,故填attracting。
第三节(满分25分)
46. 假定你是李华,作为交流学生在美国某中学学习一年,寄住在 Mr. Brown 家。回国后发现英语词典遗忘在他家,给他写一封信,内容包括:
1.感谢他在美国期间的帮助(如辅导英语、介绍美国文化)。
2.询问词典是否找到并请求邮寄。
注意: 写作词数应为100左右。
Dear Mr. Brown,
_________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
Dear Mr. Brown,
I hope this email finds you well. I’m writing to express my sincere gratitude for your kind help during my one-year stay in the US as an exchange student.
Your guidance was incredibly valuable to me. You patiently helped me improve my English pronunciation and vocabulary, and you often shared interesting stories about American culture, which made my life there much more enjoyable and meaningful. I truly felt at home with your family’s warm care.
However, I just realized that I left my English dictionary at your place. Could you please check if it’s still there If you find it, would you mind sending it to me I’ll cover all the mailing costs.
Thank you again for everything you’ve done for me. I look forward to hearing from you soon.
Yours sincerely,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览