资源简介 四川省绵阳市涪城区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题(2025九上·涪城开学考)根据短文内容,判断正误(正确"A",错误"B")。Singapore (新加坡) Night Safari is a special zoo in Singapore. It's the world's first night zoo. It opened in 1994. You can see over 2,500 animals. They are from 130 kinds, like tigers and deer. Many are endangered (濒危的).There are two ways to explore. Take a bus ride. It goes through six zones. Then you can watch animals move (移动) in the dark. Or walk on the special roads. You can see animals very close.Night is the best time to visit it, but remember to be quiet! Animals are active (活跃的) at night. It's a fun and exciting experience for e and enjoy the amazing night trip!1.Singapore Night Safari is the world's first night zoo.2.You can see over 2,500 kinds of animals in the zoo.3.Visitors can only take a bus to explore the zoo.4.Night is the best time to visit Night Safari.5.The passage mainly tells us about a special night zoo in Singapore.(2025九上·涪城开学考)"San Francisco is my favorite place to visit for several reasons," Jacob said aloud. He stood in the front of the classroom, giving his report."The city, first of all, has wonderful sights to see. You can see fishing boats of all sizes parked at the bank. One street, Lombard, is a tourist attraction. It is the most crooked (弯曲的) street in the world!San Francisco also has many different things you can do. Riding in a cable car (缆车) is exciting as you race up and down the narrow streets. People can ride bikes, walk along the ocean, or roller-blade. Tourists can do some shopping or eat fresh clam chowder (蛤蜊汤), a famous local dish, from bowls made of bread.San Francisco is a place I could talk about for hours, but these are just a few reasons to go there for a visit."Wow!" said my teacher. "Wow, wow, wow! Let's just get in the car and go to San Francisco!"We all cheered. Oh, if only we could.6.What was Jacob doing in class A.He was singing a song.B.He was giving a report.C.He was acting in a play.7.What did Jacob think of the sights in San Francisco A.Awful. B.Terrible. C.Wonderful.8.What is Lombard A.A street. B.A museum. C.A restaurant.9.Which of the following is NOT an activity that Jacob mentioned A.Riding in a cable car.B.Watching a baseball game.C.Eating clam chowder.10.When Jacob's report came to an end, what did the class want to do A.They wanted to listen to more reports.B.They wanted to play math games.C.They wanted to take a trip to San Francisco.(2025九上·涪城开学考)On July 28 local time, the final of the men's 10-meter air pistol shooting (气手枪射击) event of the Pairs Olympics began. Chinese player Xie Yu took part in the event and won the gold medal. This is the second gold medal won by China in shooting events at the Pairs Olympics.Xie Yu is 24 years peting in his first Olympics, the 24-year-old faced much pressure. He was the sixth after the qualification round (资格赛) . _____▲______ He had a not bad start, being third before the elimination stage (淘汰阶段). In the elimination stage, he rose to the top after 10 shots as the two leading Italian shooters both made some mistakes. Finally, Xie Yu won the gold medal with a total score of 240.9 rings.The process was hard, but the result made Xie happy. "I think the key is that I had a clear understanding of myself and managed to make adjustments quickly when I felt nervous," he said after winning China's first Olympic men's air pistol gold since 2008.Noting that he didn't have enough experience in international competitions, Xie said, "I didn't think too much about winning." "I was giving myself very simple mental cues(心理暗示), ‘just knock one out'," he added.Now as an Olympic champion(冠军), Xie hasn't planned a celebration and he has little time to do so. He thinks just moving on is pretty good.11.What is Paragraph 2 mainly about A.Xie Yu's feelings after winning the gold medalB.The difficulties Xie Yu met during the competitionC.The process of Xie Yu winning the gold medalD.The performance(表现) of Chinese shooters at the Pairs Olympics12.Which of the following can be missing part A.He trained a lot this year to achieve this gold medalB.He celebrated after the 10m air pistol men's final of shootingC.However, that didn't stop him from getting success.D.He was a little bit nervous but he was not afraid13.Which of the following is the closest in the meaning to the underlined "adjustments" A.Mistakes. B.Celebrations. C.Competitions. D.Changes.14.Which of the following is TRUE A.Xie Yu is too busy to prepare for a celebration.B.Xie Yu was leading the qualification round.C.Xie Yu has taken part in the Olympics several times.D.Xie Yuwon his second Olympic gold medal in Pairs.15.We may read this passage in the "________" part of a magazine A.health B.history C.sports D.culture(2025九上·涪城开学考)In order to know a foreign language thoroughly(彻底地), four things are necessary. Firstly, we must be able to understand the language when we hear it. Secondly, we must be able to speak it by ourselves correctly, with confidence and without hesitation(犹豫). Thirdly, we must be able to read the language. Fourthly, we must be able to make up sentences that are grammatically correct. We must know how to put sentences into paragraphs in order to write a good letter or article.There is no easy way to succeed in learning a foreign language. A good memory(记忆力)is of much help, but it is not enough to simply remember rules from a grammar book. It is no much use learning long words and their meanings by heart.We must learn not only words but also the use of them in sentences. We must learn by using the language. "Learn through using" is a good piece of advice for people to study a new language. Practice is very important. We must practice speaking and writing the language whenever we can.16.When we try to speak a foreign language, we must _________ ourselves.A.lost heart in B.give up C.believe in D.feel like17.According to the passage, _________ are necessary in order to know a foreign language thoroughlyA.three things B.four things C.five things D.two things18.________is very important. We must stick to doing it whenever we can.A.Practice B.Reading C.Speaking D.Writing19.Which of the following is TRUE according to the passage A.We mustn't learn a foreign language by using itB.The writer advises us to use a dictionary whenever we canC.Learn through using is good advice for those who are studying a new languageD.The passage is mainly about how to learn English20.When we learn a new language, we must know how to put sentences into paragraphs in order to write _______.A.a good letter B.a diary C.a good article D.A or C(2025九上·涪城开学考)As a housewife, I love watching TV. I love different kinds of sitcoms. I watched the popular program Where Are We Going, Dad last year. 21. similar show comes to us these days. It's Dad is Back. Four famous stars 22. the show at a time. They have to look after(照 顾)their children alone(独自)for 48 hours without other people's help. 23. , they need to cook for their children and help them take a shower. My favorite actor Chun Wu does a good job in the show. I think he looks after his daughter 24. of the four stars. Sometimes, these famous fathers' friends appear on the show. Many kids love the show, 25. the kids in the show are really lovely. Many parents love it, too, because they hardly stay alone with their children like this.21.A.Other B.Any C.One D.Another22.A.play B.join C.watch D.discuss23.A.For example B.Such as C.In fact D.So far24.A.best B.quietest C.worst D.most25.A.but B.although C.because D.if(2025九上·涪城开学考)As an exchange student from the UK, I was introduced to Xiaohongshu by my Chinese friend. And it opened a door to China's amazing 26. for me.When I first opened the app, I was 27. to the world of traditional Chinese art. There were so many videos about calligraphy (书法). I watched one video about writing the Chinese character (汉字) "he" and I was 28. at it. So I bought calligraphy tools and started 29. . When I finally finished a character, I felt a strong sense of 30. though it was far from perfect.The app also opened my eyes to the world of Chinese 31. . I was caught by the stories and traditions behind the Mid-Autumn Festival. I saw photos of families' getting together, enjoying the full moon, and sharing mooncakes. I decided to 32. it with my Chinese friends. We followed a video I found on the app to make mooncakes together. It was a wonderful experience, filled with 33. and delicious food.Another Chinese culture that I learned on Xiaohongshu was traditional 34. , especially Hanfu. I joined a local Hanfu-loving group and took part in a cultural event. In it, I met many 35. people who'd like to share their knowledge of Hanfu history.Xiaohongshu has been more than an app; it's been a cultural guide. Through it, I've not only learned about China's culture but also had the chance to experience it.26.A.food B.history C.views D.culture27.A.introduced B.refused C.trained D.warned28.A.bad B.good C.surprised D.weak29.A.teaching B.practising C.checking D.recording30.A.pride B.duty C.pain D.humor31.A.poems B.paintings C.festivals D.languages32.A.celebrate B.communicate C.share D.guard33.A.anger B.silence C.fear D.laughter34.A.medicine B.clothing C.art D.music35.A.lonely B.serious C.friendly D.shy(2025九上·涪城开学考)Hello, my name is Tony. Welcome to our school. It is 36. big school. We can do a lot of activities at school.Our last class 37. (finish) at 3:10 p.m. If you walk in the school after 3:10, you can see many 38. (student) in the music room, the library, the computer room and the Art Club. There aren't 39. (some) sports centres in our school, but the students can 40. (go) to the sports centre near our school and play basketball there.I usually draw pictures in the Art Club in my free time. My sister Amy 41. (be) in my school too. She likes singing and 42. (dance). Our Music teacher Erica likes 43. (she) very much.Sometimes, when she doesn't want to sing or dance, she 44. (come) to the Art Club and draws pictures with me. What 45. your school Can you tell me something interesting (2025九上·涪城开学考) Being a volunteer is a good way to make our society better. If you don't know what volunteer work you can do, here are 4 activities.First, you can go to the old people's homes to offer them your care. It is a good act to look after old people and you will find that they are much more talented and experienced than your friends and classmates. You will see that they will add value to your lives more than you will add to theirs.Second, a nursing home for patients is a good place to start your volunteer activities. You can look after them and make friends with them. In fact, having sick people around you will make you look at situations in a different way, and embrace (拥抱) the beauty and joy of life.Third, English is widely used. If you are fluent (流利的) in English, you can help those who would like to learn. They can be children, village students, adults, or anyone who wants to learn a new language. As for the places, it can be in an English club or the community service center.Fourth, if you are an animal lover, you'd better not buy dogs or cats from pet shops. You can adopt (收养) street dogs or cats. If you don't want to keep a pet, you can donate some money or look after the lovely animals in an animal shelter.There is no act better than lending a hand in helping build a better society. Choose one to do and you will find everyone can do much and make a great difference.46. 47. 48. 49. 50. 51.(2025九上·涪城开学考)假定你是李辉,你新结识的英国笔友 Jim来信询问你的爱好,请你写一封回信。内容包括:1.问候近况;2.介绍爱好;3.表达祝愿。注意:1.词数50词左右,开头和结尾已写好,不计入总词数;2.可以适当增加细节,使行文连贯。Dear Jim,I hope this letter finds you well ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hui答案解析部分【答案】1.A2.B3.B4.A5.A【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章大意:主要介绍了新加坡夜间动物园的特色和游览方式。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。1.细节理解题。根据"Singapore (新加坡) Night Safari is a special zoo in Singapore. It's the world's first night zoo."可知,新加坡夜间动物园是世界上第一个夜间动物园。故选A。2.细节理解题。根据"You can see over 2,500 animals. They are from 130 kinds"动物园有2500多只动物,而非2500种动物。故选B。3.细节理解题。根据"There are two ways to explore. Take a bus ride…Or walk on the special roads."可知,游客可以选择巴士或步行游览,而非只能乘坐巴士。故选B。4.细节理解题。根据"Night is the best time to visit it"可知,夜晚是游览夜间动物园的最佳时间。故选A。5.文章大意题。通读全文可知,文章主要介绍了新加坡夜间动物园的特色和游览方式。故选A。【答案】6.B7.C8.A9.B10.C【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解【解析】【分析】文章大意:讲述了Jacob在课堂上做的一份关于他最喜欢的旅游目的地——旧金山的报告。【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。6.细节理解题。根据文中"He stood in the front of the classroom, giving his report."可知Jacob在做报告。故选B。7.细节理解题。根据文中"The city, first of all, has wonderful sights to see."可知Jacob认为旧金山的景点很美妙。故选C。8.细节理解题。根据文中"One street, Lombard, is a tourist attraction."可知Lombard是一条街。故选A。9.细节理解题。根据文中"Riding in a cable car"、"People can ride bikes, walk along the ocean, or roller-blade"和"Tourists can do some shopping or eat fresh clam chowder"可知Jacob没有提到看棒球比赛。故选B。10.细节理解题。根据文中"Let's just get in the car and go to San Francisco!"可知做完报告后,全班都想去旧金山。故选C。【答案】11.C12.D13.D14.A15.C【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就;细节理解;词义猜测;段落大意【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国选手谢瑜在巴黎奥运会男子10米气手枪射击决赛中夺冠的经历,包括比赛过程、他对比赛的感受以及夺冠后的心态等。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。11.段落大意题。根据"Competing in his first Olympics, the 24-year-old faced much pressure. He was the sixth after the qualification round(资格赛)...In the elimination stage,...Finally, Xie Yu won the gold medal with a total score of 240.9 rings."可知,该段主要描述了谢瑜赢得金牌的过程。故选C。12.细节理解题。根据"He was the sixth after the qualification round(资格赛)."和"He had a not bad start, being third before the elimination stage(淘汰阶段)."可知,谢瑜在资格赛后排名第六,淘汰赛阶段开始表现不错,排名第三。可以推测资格赛第六的成绩可能会让他有点紧张但是不害怕。故选D。13.词义猜测题。根据"I think the key is that I had a clear understanding of myself and managed to make adjustments quickly when I felt nervous,"可知,我认为关键是我对自己有清晰的认识,并在感到紧张时迅速做出调整,change"改变"符合语境。故选D。14.细节理解题。根据"Now as an Olympic champion(冠军), Xie hasn't planned a celebration and he has little time to do so."可知,谢瑜没有时间去计划奥运冠军庆典。故选A。15.文章出处题。通读全文,本文主要介绍中国选手谢瑜在巴黎奥运会男子10米气手枪射击决赛中夺冠的经历。所以我们可以在杂志中的体育部分看到这篇文章。故选C。【答案】16.C17.B18.A19.C20.D【知识点】说明文;学会学习;细节理解;推理判断【解析】【分析】大意:文章主要讲述了如何学好一门外语的方法。【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要关注文章的结构和脉络,了解文章的段落和主题,有助于理解文章内容和回答问题。16.推理判断题。根据第一段Secondly, we must be able to speak it by ourselves correctly, with confidence and without hesitation(犹豫).其次,我们必须能够正确、自信、毫不犹豫地自己说出来, 可知当我们试着讲外语时,要信任自己。故选C。17.细节理解题。根据第一段In order to know a foreign language thoroughly(彻底地), four things are necessary.为了彻底懂得一门外语,有四件事是必须要知道的,可知是四件事。故选B。18.细节理解题。根据Practice is very important.,练习是非常重要的。故选A。19.推理判断题。根据最后一段We must learn by using the language. ‘Learn through using' is a good piece of advice for people to study a new language.我们必须用语言学习。"通过使用学习"是人们学习一门新语言的好建议,可知"学以致用"是人们学习一门新语言的一条好建议。故选C。20.细节理解题。根据第一段We must know how to put sentences into paragraphs in order to write a good letter or article.为了写一封好信或一篇好文章必须知道怎样把句子放在段落中,可知是为了写一封好信或一篇好文章。故选D。【答案】21.D;22.B;23.A;24.A;25.C【知识点】记叙文;业余活动【解析】【分析】文章大意:主要介绍了电视真人秀——《爸爸回来了》。【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。21.句意:另一个类似的真人秀这些天来到了我们身边。Other其他的,后加名词复数;Any任何一个;One一个;Another另一个。根据"similar show comes to us these days."可知,电视节目范围大于三者,且此处show是单数,结合选项,another"另一个"符合情景。故选D。22.句意:四个著名的明星同时加入了这个真人秀。play玩;join加入;watch观看;discuss讨论。根据"Four famous stars ... the show at a time. "可知,此处应用及物动词,排除AD选项,结合句意,join"加入"符合语境。故选B。23.句意:例如,他们需要为他们的孩子做饭并且帮助他们洗澡。For example例如,后加一个例子;Such as例如,后加多个例子;In fact实际上;So far到现在为止。根据"they need to cook for their children and help them take a shower."可知,此处是举例说明,且是一个例子。故选A。24.句意:我认为在思维明星中他照顾自己的女儿照顾的最好。best最好;quietest最安静;worst最差;most最多。根据"My favorite actor Chun Wu does a good job in the show. "可知,此处指的是在四个明星中做的最好。故选A。25.句意:许多孩子喜欢这个真人秀,因为里面的孩子都非常可爱。but但是;although尽管;because因为;if如果。根据"the kids in the show are really lovely. "可知,空格后是孩子们喜欢这个节目的原因。故选C。【答案】26.D;27.A;28.C;29.B;30.A;31.C;32.A;33.D;34.B;35.C【知识点】记叙文;跨文化沟通与交流【解析】【分析】大意:本文讲述一位英国交换生通过小红书了解中国传统文化的经历,体现跨文化体验的收获。【点评】考查完形填空。注意瞻前顾后,寻找线索:在填空时,要注意前后文的联系,寻找线索,避免孤立地看待每个空格。26.句意:它为我打开了一扇通往中国神奇文化的大门。food食物;history历史;views视野;culture文化。根据下文There were so many videos about calligraphy (书法).关于书法的视频太多了,可知此处指中国文化。故选D。27.句意:当我第一次打开这款应用程序时,我被引入了中国传统艺术的世界。introduced介绍;refused拒绝;trained训练;warned警告。根据下文There were so many videos about calligraphy (书法).关于书法的视频太多了,可知此处指被引入了中国传统艺术的世界,应用固定搭配be introduced to"被介绍给,引入"。故选A。28.句意:我观看了一个关于书写汉字"和"的视频,对此感到十分惊讶。bad坏的;good好的;surprised惊讶的;weak虚弱的。根据下文So I bought calligraphy tools and started...于是我买了书法工具,开始练习,可知作者对写汉字感到惊讶,所以买了工具开始练习。故选C。29.句意:于是我买了书法工具,开始练习。teaching教;practising练习;checking检查;recording记录。根据So I bought calligraphy tools我买了书法工具,可知应是开始练习写汉字。故选B。30.句意:当我最终写完一个字时,尽管它还远远不够完美,我仍感受到了强烈的自豪感。pride自豪;duty义务;pain疼痛;humor幽默。根据When I finally finished a characte当我最终写完一个字时,可知第一次写完了一个汉字应是感到很自豪。故选A。31.句意:这个应用程序也让我看到了中国节日的世界。poems诗;paintings画;festivals节日;languages语言。根据下文I was caught by the stories and traditions behind the Mid-Autumn Festival.我被中秋节背后的故事和传统所吸引,可知此处指中国节日。故选C。32.句意:我决定和我的中国朋友们一起庆祝它。celebrate庆祝;communicate沟通;share分享;guard保卫。根据下文to make mooncakes together一起做月饼,可知此处指庆祝中秋节。故选A。33.句意:这是一次美妙的经历,充满了笑声和美味的食物。anger愤怒;silence沉默;fear恐惧;laughter笑声。根据"It was a wonderful experience这是一次美妙的经历,可知应是充满了欢声笑语和美食。故选D。34.句意:我在小红书上了解到的另一种中国文化是传统服饰,尤其是汉服。medicine医学;clothing服装;art艺术;music音乐。根据especially Hanfu尤其是汉服,可知此处指传统服饰。故选B。35.句意:在这当中,我结识了许多友好的人,他们乐于分享自己关于汉服历史的知识。lonely孤独的;serious严肃的;friendly友好的;shy害羞的。根据who'd like to share their knowledge of Hanfu history们乐于分享自己关于汉服历史的知识,可知是乐于分享的人,因此是很友好的。故选C。【答案】36.a;37.finishes;38.students;39.any;40.go;41.is;42.dancing;43.her;44.comes;45.about【知识点】记叙文;学校生活【解析】【分析】文章大意:主要介绍了Tony的学校生活,包括学校的规模、课程结束时间、课后活动场所,以及他和妹妹Amy的兴趣爱好。【点评】考查语法填空。首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。36.句意:这是一所很大的学校。根据句意可知,此处表示泛指,需要不定冠词修饰;big是以辅音音素开头的单词,因此用冠词a。故填a。37.句意:我们的最后一节课在下午3:10结束。根据句意可知,此处描述的是客观事实,需要用一般现在时;主语"last class"是单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填finishes。38.句意:如果你3:10后走进学校,你可以看到许多学生在音乐室、图书馆、电脑室和艺术俱乐部。空格前的"many"修饰可数名词复数,因此用students。故填students。39.句意:我们学校没有体育中心,但是学生们可以去学校附近的体育中心,在那里打篮球。此处是否定句,"some"在否定句中要变为any。故填any。40.句意:我们学校没有体育中心,但是学生们可以去学校附近的体育中心,在那里打篮球。情态动词"can"后用动词原形。故填go。41.句意:我的妹妹Amy也在我的学校。由全文可知,此处是一般现在时;主语"Amy"是第三人称单数,be动词用is。故填is。42.句意:她喜欢唱歌和跳舞。此处是"and"连接的并列结构,空格处需要与前面的"singing"形式一致,用动名词。故填dancing。43.句意:我们的音乐老师Erica非常喜欢她。此处作动词"like"的宾语,需要用宾格。故填her。44.句意:有时,当她不想唱歌或跳舞时,会来艺术俱乐部和我一起画画。根据"when she doesn't want to"可知,此处是一般现在时;主语"she"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填comes。45.句意:你的学校怎么样?根据句意可知,此处是"What about +名词",表示"……怎么样",询问某物的情况。故填about。【答案】46.the old47.an English teacher48.make friends49.an English club50.Donate some money【知识点】说明文;志愿服务与公共服务【解析】【分析】文章大意:主要介绍四种志愿活动的内容。【点评】考查任务型阅读,注意首先理解问题所问,带着问题从原文中找到答案。46.根据"First, you can go to the old people's homes to offer them your care. It is a good act to look after old people"可知,此处指帮助老人。故填the old。47.根据"Third, English is widely used. If you are fluent (流利的) in English, you can help those who would like to learn…"可知,此处应是作为一名英语老师来进行志愿服务。故填an English teacher。48.根据"You can look after them and make friends with them."可知,你可以照顾他们,和他们交朋友。故填make friends。49.根据"As for the places, it can be in an English club or the community service center."可知,地点可以是一个英语俱乐部或社区服务中心。故填an English club。50.根据"If you don't want to keep a pet, you can donate some money or look after the lovely animals in an animal shelter."可知,可以捐钱或在动物收容所照顾可爱的动物。故填Donate some money。51.【答案】范文:Dear Jim,I hope this letter finds you well. I have many hobbies. I like playing table tennis. I often play it with my friends on weekends. It helps me keep healthy. I also love listening to music. It makes me relaxed when I'm tired. What do you usually do in your free time Best wishes!Yours,Li Hui【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;自我认识;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一封回复英国笔友 Jim 的英文信件,需涵盖问候近况、介绍爱好、表达祝愿。写作思路为:以给定开头切入,先问候 Jim 近况;接着介绍爱好(如阅读,能增长知识;打篮球,可锻炼身体 、结交朋友);最后表达祝愿(希望 Jim 一切顺利,期待回信)。写作要点涵盖:所有内容要点、约 50 词、适当增细节;时态以一般现在时为主,用于陈述爱好等情况。要运用简洁语言和清晰结构,让 Jim 了解自己的爱好,契合笔友交流的需求。【点评】这篇 Li Hui 写给 Jim 的书信,格式规范、语气亲切,围绕 "分享个人爱好" 展开,内容简洁且情感真挚:开篇以友好问候切入,随后介绍自己的两大爱好 —— 周末和朋友打乒乓球(说明其能助力健康)、听音乐(提及疲惫时可带来放松),最后以问句询问 Jim 的空闲活动,既展现了自身生活乐趣,又自然开启进一步交流。文中亮点短语如 "many hobbies""playing table tennis""keep healthy""listening to music""in your free time" 精准贴合主题;高分句型 "It helps me keep healthy""It makes me relaxed when I'm tired" 用简洁句式点明爱好的益处,"What do you usually do in your free time " 以互动式问句收尾,让书信既传递了生活气息,又体现出对朋友的关注。1 / 1四川省绵阳市涪城区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题(2025九上·涪城开学考)根据短文内容,判断正误(正确"A",错误"B")。Singapore (新加坡) Night Safari is a special zoo in Singapore. It's the world's first night zoo. It opened in 1994. You can see over 2,500 animals. They are from 130 kinds, like tigers and deer. Many are endangered (濒危的).There are two ways to explore. Take a bus ride. It goes through six zones. Then you can watch animals move (移动) in the dark. Or walk on the special roads. You can see animals very close.Night is the best time to visit it, but remember to be quiet! Animals are active (活跃的) at night. It's a fun and exciting experience for e and enjoy the amazing night trip!1.Singapore Night Safari is the world's first night zoo.2.You can see over 2,500 kinds of animals in the zoo.3.Visitors can only take a bus to explore the zoo.4.Night is the best time to visit Night Safari.5.The passage mainly tells us about a special night zoo in Singapore.【答案】1.A2.B3.B4.A5.A【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章大意:主要介绍了新加坡夜间动物园的特色和游览方式。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。1.细节理解题。根据"Singapore (新加坡) Night Safari is a special zoo in Singapore. It's the world's first night zoo."可知,新加坡夜间动物园是世界上第一个夜间动物园。故选A。2.细节理解题。根据"You can see over 2,500 animals. They are from 130 kinds"动物园有2500多只动物,而非2500种动物。故选B。3.细节理解题。根据"There are two ways to explore. Take a bus ride…Or walk on the special roads."可知,游客可以选择巴士或步行游览,而非只能乘坐巴士。故选B。4.细节理解题。根据"Night is the best time to visit it"可知,夜晚是游览夜间动物园的最佳时间。故选A。5.文章大意题。通读全文可知,文章主要介绍了新加坡夜间动物园的特色和游览方式。故选A。(2025九上·涪城开学考)"San Francisco is my favorite place to visit for several reasons," Jacob said aloud. He stood in the front of the classroom, giving his report."The city, first of all, has wonderful sights to see. You can see fishing boats of all sizes parked at the bank. One street, Lombard, is a tourist attraction. It is the most crooked (弯曲的) street in the world!San Francisco also has many different things you can do. Riding in a cable car (缆车) is exciting as you race up and down the narrow streets. People can ride bikes, walk along the ocean, or roller-blade. Tourists can do some shopping or eat fresh clam chowder (蛤蜊汤), a famous local dish, from bowls made of bread.San Francisco is a place I could talk about for hours, but these are just a few reasons to go there for a visit."Wow!" said my teacher. "Wow, wow, wow! Let's just get in the car and go to San Francisco!"We all cheered. Oh, if only we could.6.What was Jacob doing in class A.He was singing a song.B.He was giving a report.C.He was acting in a play.7.What did Jacob think of the sights in San Francisco A.Awful. B.Terrible. C.Wonderful.8.What is Lombard A.A street. B.A museum. C.A restaurant.9.Which of the following is NOT an activity that Jacob mentioned A.Riding in a cable car.B.Watching a baseball game.C.Eating clam chowder.10.When Jacob's report came to an end, what did the class want to do A.They wanted to listen to more reports.B.They wanted to play math games.C.They wanted to take a trip to San Francisco.【答案】6.B7.C8.A9.B10.C【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解【解析】【分析】文章大意:讲述了Jacob在课堂上做的一份关于他最喜欢的旅游目的地——旧金山的报告。【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。6.细节理解题。根据文中"He stood in the front of the classroom, giving his report."可知Jacob在做报告。故选B。7.细节理解题。根据文中"The city, first of all, has wonderful sights to see."可知Jacob认为旧金山的景点很美妙。故选C。8.细节理解题。根据文中"One street, Lombard, is a tourist attraction."可知Lombard是一条街。故选A。9.细节理解题。根据文中"Riding in a cable car"、"People can ride bikes, walk along the ocean, or roller-blade"和"Tourists can do some shopping or eat fresh clam chowder"可知Jacob没有提到看棒球比赛。故选B。10.细节理解题。根据文中"Let's just get in the car and go to San Francisco!"可知做完报告后,全班都想去旧金山。故选C。(2025九上·涪城开学考)On July 28 local time, the final of the men's 10-meter air pistol shooting (气手枪射击) event of the Pairs Olympics began. Chinese player Xie Yu took part in the event and won the gold medal. This is the second gold medal won by China in shooting events at the Pairs Olympics.Xie Yu is 24 years peting in his first Olympics, the 24-year-old faced much pressure. He was the sixth after the qualification round (资格赛) . _____▲______ He had a not bad start, being third before the elimination stage (淘汰阶段). In the elimination stage, he rose to the top after 10 shots as the two leading Italian shooters both made some mistakes. Finally, Xie Yu won the gold medal with a total score of 240.9 rings.The process was hard, but the result made Xie happy. "I think the key is that I had a clear understanding of myself and managed to make adjustments quickly when I felt nervous," he said after winning China's first Olympic men's air pistol gold since 2008.Noting that he didn't have enough experience in international competitions, Xie said, "I didn't think too much about winning." "I was giving myself very simple mental cues(心理暗示), ‘just knock one out'," he added.Now as an Olympic champion(冠军), Xie hasn't planned a celebration and he has little time to do so. He thinks just moving on is pretty good.11.What is Paragraph 2 mainly about A.Xie Yu's feelings after winning the gold medalB.The difficulties Xie Yu met during the competitionC.The process of Xie Yu winning the gold medalD.The performance(表现) of Chinese shooters at the Pairs Olympics12.Which of the following can be missing part A.He trained a lot this year to achieve this gold medalB.He celebrated after the 10m air pistol men's final of shootingC.However, that didn't stop him from getting success.D.He was a little bit nervous but he was not afraid13.Which of the following is the closest in the meaning to the underlined "adjustments" A.Mistakes. B.Celebrations. C.Competitions. D.Changes.14.Which of the following is TRUE A.Xie Yu is too busy to prepare for a celebration.B.Xie Yu was leading the qualification round.C.Xie Yu has taken part in the Olympics several times.D.Xie Yuwon his second Olympic gold medal in Pairs.15.We may read this passage in the "________" part of a magazine A.health B.history C.sports D.culture【答案】11.C12.D13.D14.A15.C【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就;细节理解;词义猜测;段落大意【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国选手谢瑜在巴黎奥运会男子10米气手枪射击决赛中夺冠的经历,包括比赛过程、他对比赛的感受以及夺冠后的心态等。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。11.段落大意题。根据"Competing in his first Olympics, the 24-year-old faced much pressure. He was the sixth after the qualification round(资格赛)...In the elimination stage,...Finally, Xie Yu won the gold medal with a total score of 240.9 rings."可知,该段主要描述了谢瑜赢得金牌的过程。故选C。12.细节理解题。根据"He was the sixth after the qualification round(资格赛)."和"He had a not bad start, being third before the elimination stage(淘汰阶段)."可知,谢瑜在资格赛后排名第六,淘汰赛阶段开始表现不错,排名第三。可以推测资格赛第六的成绩可能会让他有点紧张但是不害怕。故选D。13.词义猜测题。根据"I think the key is that I had a clear understanding of myself and managed to make adjustments quickly when I felt nervous,"可知,我认为关键是我对自己有清晰的认识,并在感到紧张时迅速做出调整,change"改变"符合语境。故选D。14.细节理解题。根据"Now as an Olympic champion(冠军), Xie hasn't planned a celebration and he has little time to do so."可知,谢瑜没有时间去计划奥运冠军庆典。故选A。15.文章出处题。通读全文,本文主要介绍中国选手谢瑜在巴黎奥运会男子10米气手枪射击决赛中夺冠的经历。所以我们可以在杂志中的体育部分看到这篇文章。故选C。(2025九上·涪城开学考)In order to know a foreign language thoroughly(彻底地), four things are necessary. Firstly, we must be able to understand the language when we hear it. Secondly, we must be able to speak it by ourselves correctly, with confidence and without hesitation(犹豫). Thirdly, we must be able to read the language. Fourthly, we must be able to make up sentences that are grammatically correct. We must know how to put sentences into paragraphs in order to write a good letter or article.There is no easy way to succeed in learning a foreign language. A good memory(记忆力)is of much help, but it is not enough to simply remember rules from a grammar book. It is no much use learning long words and their meanings by heart.We must learn not only words but also the use of them in sentences. We must learn by using the language. "Learn through using" is a good piece of advice for people to study a new language. Practice is very important. We must practice speaking and writing the language whenever we can.16.When we try to speak a foreign language, we must _________ ourselves.A.lost heart in B.give up C.believe in D.feel like17.According to the passage, _________ are necessary in order to know a foreign language thoroughlyA.three things B.four things C.five things D.two things18.________is very important. We must stick to doing it whenever we can.A.Practice B.Reading C.Speaking D.Writing19.Which of the following is TRUE according to the passage A.We mustn't learn a foreign language by using itB.The writer advises us to use a dictionary whenever we canC.Learn through using is good advice for those who are studying a new languageD.The passage is mainly about how to learn English20.When we learn a new language, we must know how to put sentences into paragraphs in order to write _______.A.a good letter B.a diary C.a good article D.A or C【答案】16.C17.B18.A19.C20.D【知识点】说明文;学会学习;细节理解;推理判断【解析】【分析】大意:文章主要讲述了如何学好一门外语的方法。【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要关注文章的结构和脉络,了解文章的段落和主题,有助于理解文章内容和回答问题。16.推理判断题。根据第一段Secondly, we must be able to speak it by ourselves correctly, with confidence and without hesitation(犹豫).其次,我们必须能够正确、自信、毫不犹豫地自己说出来, 可知当我们试着讲外语时,要信任自己。故选C。17.细节理解题。根据第一段In order to know a foreign language thoroughly(彻底地), four things are necessary.为了彻底懂得一门外语,有四件事是必须要知道的,可知是四件事。故选B。18.细节理解题。根据Practice is very important.,练习是非常重要的。故选A。19.推理判断题。根据最后一段We must learn by using the language. ‘Learn through using' is a good piece of advice for people to study a new language.我们必须用语言学习。"通过使用学习"是人们学习一门新语言的好建议,可知"学以致用"是人们学习一门新语言的一条好建议。故选C。20.细节理解题。根据第一段We must know how to put sentences into paragraphs in order to write a good letter or article.为了写一封好信或一篇好文章必须知道怎样把句子放在段落中,可知是为了写一封好信或一篇好文章。故选D。(2025九上·涪城开学考)As a housewife, I love watching TV. I love different kinds of sitcoms. I watched the popular program Where Are We Going, Dad last year. 21. similar show comes to us these days. It's Dad is Back. Four famous stars 22. the show at a time. They have to look after(照 顾)their children alone(独自)for 48 hours without other people's help. 23. , they need to cook for their children and help them take a shower. My favorite actor Chun Wu does a good job in the show. I think he looks after his daughter 24. of the four stars. Sometimes, these famous fathers' friends appear on the show. Many kids love the show, 25. the kids in the show are really lovely. Many parents love it, too, because they hardly stay alone with their children like this.21.A.Other B.Any C.One D.Another22.A.play B.join C.watch D.discuss23.A.For example B.Such as C.In fact D.So far24.A.best B.quietest C.worst D.most25.A.but B.although C.because D.if【答案】21.D;22.B;23.A;24.A;25.C【知识点】记叙文;业余活动【解析】【分析】文章大意:主要介绍了电视真人秀——《爸爸回来了》。【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。21.句意:另一个类似的真人秀这些天来到了我们身边。Other其他的,后加名词复数;Any任何一个;One一个;Another另一个。根据"similar show comes to us these days."可知,电视节目范围大于三者,且此处show是单数,结合选项,another"另一个"符合情景。故选D。22.句意:四个著名的明星同时加入了这个真人秀。play玩;join加入;watch观看;discuss讨论。根据"Four famous stars ... the show at a time. "可知,此处应用及物动词,排除AD选项,结合句意,join"加入"符合语境。故选B。23.句意:例如,他们需要为他们的孩子做饭并且帮助他们洗澡。For example例如,后加一个例子;Such as例如,后加多个例子;In fact实际上;So far到现在为止。根据"they need to cook for their children and help them take a shower."可知,此处是举例说明,且是一个例子。故选A。24.句意:我认为在思维明星中他照顾自己的女儿照顾的最好。best最好;quietest最安静;worst最差;most最多。根据"My favorite actor Chun Wu does a good job in the show. "可知,此处指的是在四个明星中做的最好。故选A。25.句意:许多孩子喜欢这个真人秀,因为里面的孩子都非常可爱。but但是;although尽管;because因为;if如果。根据"the kids in the show are really lovely. "可知,空格后是孩子们喜欢这个节目的原因。故选C。(2025九上·涪城开学考)As an exchange student from the UK, I was introduced to Xiaohongshu by my Chinese friend. And it opened a door to China's amazing 26. for me.When I first opened the app, I was 27. to the world of traditional Chinese art. There were so many videos about calligraphy (书法). I watched one video about writing the Chinese character (汉字) "he" and I was 28. at it. So I bought calligraphy tools and started 29. . When I finally finished a character, I felt a strong sense of 30. though it was far from perfect.The app also opened my eyes to the world of Chinese 31. . I was caught by the stories and traditions behind the Mid-Autumn Festival. I saw photos of families' getting together, enjoying the full moon, and sharing mooncakes. I decided to 32. it with my Chinese friends. We followed a video I found on the app to make mooncakes together. It was a wonderful experience, filled with 33. and delicious food.Another Chinese culture that I learned on Xiaohongshu was traditional 34. , especially Hanfu. I joined a local Hanfu-loving group and took part in a cultural event. In it, I met many 35. people who'd like to share their knowledge of Hanfu history.Xiaohongshu has been more than an app; it's been a cultural guide. Through it, I've not only learned about China's culture but also had the chance to experience it.26.A.food B.history C.views D.culture27.A.introduced B.refused C.trained D.warned28.A.bad B.good C.surprised D.weak29.A.teaching B.practising C.checking D.recording30.A.pride B.duty C.pain D.humor31.A.poems B.paintings C.festivals D.languages32.A.celebrate B.communicate C.share D.guard33.A.anger B.silence C.fear D.laughter34.A.medicine B.clothing C.art D.music35.A.lonely B.serious C.friendly D.shy【答案】26.D;27.A;28.C;29.B;30.A;31.C;32.A;33.D;34.B;35.C【知识点】记叙文;跨文化沟通与交流【解析】【分析】大意:本文讲述一位英国交换生通过小红书了解中国传统文化的经历,体现跨文化体验的收获。【点评】考查完形填空。注意瞻前顾后,寻找线索:在填空时,要注意前后文的联系,寻找线索,避免孤立地看待每个空格。26.句意:它为我打开了一扇通往中国神奇文化的大门。food食物;history历史;views视野;culture文化。根据下文There were so many videos about calligraphy (书法).关于书法的视频太多了,可知此处指中国文化。故选D。27.句意:当我第一次打开这款应用程序时,我被引入了中国传统艺术的世界。introduced介绍;refused拒绝;trained训练;warned警告。根据下文There were so many videos about calligraphy (书法).关于书法的视频太多了,可知此处指被引入了中国传统艺术的世界,应用固定搭配be introduced to"被介绍给,引入"。故选A。28.句意:我观看了一个关于书写汉字"和"的视频,对此感到十分惊讶。bad坏的;good好的;surprised惊讶的;weak虚弱的。根据下文So I bought calligraphy tools and started...于是我买了书法工具,开始练习,可知作者对写汉字感到惊讶,所以买了工具开始练习。故选C。29.句意:于是我买了书法工具,开始练习。teaching教;practising练习;checking检查;recording记录。根据So I bought calligraphy tools我买了书法工具,可知应是开始练习写汉字。故选B。30.句意:当我最终写完一个字时,尽管它还远远不够完美,我仍感受到了强烈的自豪感。pride自豪;duty义务;pain疼痛;humor幽默。根据When I finally finished a characte当我最终写完一个字时,可知第一次写完了一个汉字应是感到很自豪。故选A。31.句意:这个应用程序也让我看到了中国节日的世界。poems诗;paintings画;festivals节日;languages语言。根据下文I was caught by the stories and traditions behind the Mid-Autumn Festival.我被中秋节背后的故事和传统所吸引,可知此处指中国节日。故选C。32.句意:我决定和我的中国朋友们一起庆祝它。celebrate庆祝;communicate沟通;share分享;guard保卫。根据下文to make mooncakes together一起做月饼,可知此处指庆祝中秋节。故选A。33.句意:这是一次美妙的经历,充满了笑声和美味的食物。anger愤怒;silence沉默;fear恐惧;laughter笑声。根据"It was a wonderful experience这是一次美妙的经历,可知应是充满了欢声笑语和美食。故选D。34.句意:我在小红书上了解到的另一种中国文化是传统服饰,尤其是汉服。medicine医学;clothing服装;art艺术;music音乐。根据especially Hanfu尤其是汉服,可知此处指传统服饰。故选B。35.句意:在这当中,我结识了许多友好的人,他们乐于分享自己关于汉服历史的知识。lonely孤独的;serious严肃的;friendly友好的;shy害羞的。根据who'd like to share their knowledge of Hanfu history们乐于分享自己关于汉服历史的知识,可知是乐于分享的人,因此是很友好的。故选C。(2025九上·涪城开学考)Hello, my name is Tony. Welcome to our school. It is 36. big school. We can do a lot of activities at school.Our last class 37. (finish) at 3:10 p.m. If you walk in the school after 3:10, you can see many 38. (student) in the music room, the library, the computer room and the Art Club. There aren't 39. (some) sports centres in our school, but the students can 40. (go) to the sports centre near our school and play basketball there.I usually draw pictures in the Art Club in my free time. My sister Amy 41. (be) in my school too. She likes singing and 42. (dance). Our Music teacher Erica likes 43. (she) very much.Sometimes, when she doesn't want to sing or dance, she 44. (come) to the Art Club and draws pictures with me. What 45. your school Can you tell me something interesting 【答案】36.a;37.finishes;38.students;39.any;40.go;41.is;42.dancing;43.her;44.comes;45.about【知识点】记叙文;学校生活【解析】【分析】文章大意:主要介绍了Tony的学校生活,包括学校的规模、课程结束时间、课后活动场所,以及他和妹妹Amy的兴趣爱好。【点评】考查语法填空。首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。36.句意:这是一所很大的学校。根据句意可知,此处表示泛指,需要不定冠词修饰;big是以辅音音素开头的单词,因此用冠词a。故填a。37.句意:我们的最后一节课在下午3:10结束。根据句意可知,此处描述的是客观事实,需要用一般现在时;主语"last class"是单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填finishes。38.句意:如果你3:10后走进学校,你可以看到许多学生在音乐室、图书馆、电脑室和艺术俱乐部。空格前的"many"修饰可数名词复数,因此用students。故填students。39.句意:我们学校没有体育中心,但是学生们可以去学校附近的体育中心,在那里打篮球。此处是否定句,"some"在否定句中要变为any。故填any。40.句意:我们学校没有体育中心,但是学生们可以去学校附近的体育中心,在那里打篮球。情态动词"can"后用动词原形。故填go。41.句意:我的妹妹Amy也在我的学校。由全文可知,此处是一般现在时;主语"Amy"是第三人称单数,be动词用is。故填is。42.句意:她喜欢唱歌和跳舞。此处是"and"连接的并列结构,空格处需要与前面的"singing"形式一致,用动名词。故填dancing。43.句意:我们的音乐老师Erica非常喜欢她。此处作动词"like"的宾语,需要用宾格。故填her。44.句意:有时,当她不想唱歌或跳舞时,会来艺术俱乐部和我一起画画。根据"when she doesn't want to"可知,此处是一般现在时;主语"she"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填comes。45.句意:你的学校怎么样?根据句意可知,此处是"What about +名词",表示"……怎么样",询问某物的情况。故填about。(2025九上·涪城开学考) Being a volunteer is a good way to make our society better. If you don't know what volunteer work you can do, here are 4 activities.First, you can go to the old people's homes to offer them your care. It is a good act to look after old people and you will find that they are much more talented and experienced than your friends and classmates. You will see that they will add value to your lives more than you will add to theirs.Second, a nursing home for patients is a good place to start your volunteer activities. You can look after them and make friends with them. In fact, having sick people around you will make you look at situations in a different way, and embrace (拥抱) the beauty and joy of life.Third, English is widely used. If you are fluent (流利的) in English, you can help those who would like to learn. They can be children, village students, adults, or anyone who wants to learn a new language. As for the places, it can be in an English club or the community service center.Fourth, if you are an animal lover, you'd better not buy dogs or cats from pet shops. You can adopt (收养) street dogs or cats. If you don't want to keep a pet, you can donate some money or look after the lovely animals in an animal shelter.There is no act better than lending a hand in helping build a better society. Choose one to do and you will find everyone can do much and make a great difference.46. 47. 48. 49. 50. 【答案】46.the old47.an English teacher48.make friends49.an English club50.Donate some money【知识点】说明文;志愿服务与公共服务【解析】【分析】文章大意:主要介绍四种志愿活动的内容。【点评】考查任务型阅读,注意首先理解问题所问,带着问题从原文中找到答案。46.根据"First, you can go to the old people's homes to offer them your care. It is a good act to look after old people"可知,此处指帮助老人。故填the old。47.根据"Third, English is widely used. If you are fluent (流利的) in English, you can help those who would like to learn…"可知,此处应是作为一名英语老师来进行志愿服务。故填an English teacher。48.根据"You can look after them and make friends with them."可知,你可以照顾他们,和他们交朋友。故填make friends。49.根据"As for the places, it can be in an English club or the community service center."可知,地点可以是一个英语俱乐部或社区服务中心。故填an English club。50.根据"If you don't want to keep a pet, you can donate some money or look after the lovely animals in an animal shelter."可知,可以捐钱或在动物收容所照顾可爱的动物。故填Donate some money。51.(2025九上·涪城开学考)假定你是李辉,你新结识的英国笔友 Jim来信询问你的爱好,请你写一封回信。内容包括:1.问候近况;2.介绍爱好;3.表达祝愿。注意:1.词数50词左右,开头和结尾已写好,不计入总词数;2.可以适当增加细节,使行文连贯。Dear Jim,I hope this letter finds you well ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hui【答案】范文:Dear Jim,I hope this letter finds you well. I have many hobbies. I like playing table tennis. I often play it with my friends on weekends. It helps me keep healthy. I also love listening to music. It makes me relaxed when I'm tired. What do you usually do in your free time Best wishes!Yours,Li Hui【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;自我认识;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一封回复英国笔友 Jim 的英文信件,需涵盖问候近况、介绍爱好、表达祝愿。写作思路为:以给定开头切入,先问候 Jim 近况;接着介绍爱好(如阅读,能增长知识;打篮球,可锻炼身体 、结交朋友);最后表达祝愿(希望 Jim 一切顺利,期待回信)。写作要点涵盖:所有内容要点、约 50 词、适当增细节;时态以一般现在时为主,用于陈述爱好等情况。要运用简洁语言和清晰结构,让 Jim 了解自己的爱好,契合笔友交流的需求。【点评】这篇 Li Hui 写给 Jim 的书信,格式规范、语气亲切,围绕 "分享个人爱好" 展开,内容简洁且情感真挚:开篇以友好问候切入,随后介绍自己的两大爱好 —— 周末和朋友打乒乓球(说明其能助力健康)、听音乐(提及疲惫时可带来放松),最后以问句询问 Jim 的空闲活动,既展现了自身生活乐趣,又自然开启进一步交流。文中亮点短语如 "many hobbies""playing table tennis""keep healthy""listening to music""in your free time" 精准贴合主题;高分句型 "It helps me keep healthy""It makes me relaxed when I'm tired" 用简洁句式点明爱好的益处,"What do you usually do in your free time " 以互动式问句收尾,让书信既传递了生活气息,又体现出对朋友的关注。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省绵阳市涪城区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题(学生版).docx 四川省绵阳市涪城区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题(教师版).docx