【精品解析】广东省深圳市龙岗区宏扬学校2024-2025学年九年级下学期3月月考英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市龙岗区宏扬学校2024-2025学年九年级下学期3月月考英语试题

资源简介

广东省深圳市龙岗区宏扬学校2024-2025学年九年级下学期3月月考英语试题
一、听力题(25分)ⅰ)(4分)
(2025九下·龙岗月考) 听短文,请根据所听到的内容,完成下面的简述,每空一词。
John loved watching movies on his small tablet (平板电脑). He knew spending too much time looking at the  1.   wasn't good for his eyes. One day, his friend said, "Let's go outside instead." John was  2.   and admitted he needed a break. They decided to play football, which felt exciting but carried a small  3.   of falling. Wasn't playing outside more fun than staying indoors  4.   filled the air as they laughed together.
【答案】1.screen;2.honest;3.risk;4.Cheers
【知识点】短文理解;记叙文;日常活动
二、听选信息(6分)听三段对话。请根据所听到的内容, 选择正确信息。
(2025九下·龙岗月考) 听录音,回答问题。
5. Why does the father suggest not going to Japan
A.Because it is too expensive.
B.Because of a recent earthquake.
C.Because there is not much snow in Japan.
6.What places does the father suggest
A.Beijing and Shanghai.
B.Harbin and Jilin City.
C.Guangzhou and Shenzhen.
【答案】5.B
6.B
【知识点】长对话理解;旅游观光类
(2025九下·龙岗月考) 听录音,回答问题
7.What is Grandpa's advice for staying healthy
A.Eat fruits and vegetables.
B.Drink a lot of juice.
C.Sleep a lot at night.
8.Which of these does Lucy like to eat
A.Carrots and apples.
B.Bananas and grapes.
C.Chocolate and chips.
【答案】7.A
8.A
【知识点】长对话理解
(2025九下·龙岗月考) 听录音,回答问题。
9.What is Neil holding in his hand
A.A basketball. B.A football. C.A volleyball.
10.When is Neil's game against High Bridge School
A.This week. B.Next week. C.Next month.
【答案】9.A
10.B
【知识点】长对话理解;询问时间;介绍语
三、回答问题(4分)
(2025九下·龙岗月考) 听下面一段独白。请根据所听到的内容,回答四个问题。
11.What did Tony do to become stronger and healthier
12.Where did Tony spend most of his time before joining the badminton club
13.How does Tony feel after one year of playing badminton
14.Does Tony enjoy the excitement of playing badminton
【答案】11.He joined the badminton club.
12.He spent most of his time in the library.
13.He feels more confident and happy.
14.Yes.
【知识点】长对话理解;身体健康;学校生活
四、ⅳ) (11分)信息转述及询问 第一节 信息转述
15.(2025九下·龙岗月考) 你将听到Cindy介绍她哥哥的事迹,录音播放两遍。请根据所听到的内容,记录思维导图提示的信息,写一段话(至少6个句子)转述Cindy所讲的内容,包含六个要点的内容。现在你有15秒钟的时间阅读思维导图。
你的转述可以这样开始:
Cindy's brother is a
【答案】One possible version:
Cindy's brother is a fireman. Every year, he looks forward to coming home to celebrate the Spring Festival with their family. But this year, things are different. A big earthquake happened, and he's gone to help people in the disaster area. Cindy watched the news and saw many people working together to help. She even saw her brother being interviewed. He looked tired but determined. Cindy is so proud of him. Even though he can't be with them for the Spring Festival, she knows he's doing something important.
【知识点】短文理解;记叙文;家庭成员介绍
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求根据思维导图提示的信息,写一段话(至少6个句子)转述Cindy所讲的内容。写作内容包括Cindy哥哥的工作、回家的时间、发生的事件、去的地点、Cindy在电视上看到的事物和Cindy的感受。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时和一般过去时,人称主要为第三人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对Cindy哥哥的工作、回家的时间、发生的事件、去的地点、Cindy在电视上看到的事物和Cindy的感受进行了详细论述。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的让步状语从句Even though he can't be with them for the Spring Festival, she knows he's doing something important."尽管他不能和他们一起过春节,但她知道他在做重要的事情"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的 look forward to doing sth."期待做某事",see sb. doing sth."看见某人正在做某事"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
(2025九下·龙岗月考) 第二节 信息询问
16.你想知道Cindy的哥哥从事这份职业有多久了,你问Cindy:   
17.你想了解Cindy的哥哥是否跟她分享过工作上的事,你问Cindy:   
【答案】16.How long has your brother been a fireman
17.Has your brother ever shared stories about his work with you
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;过去开始发生的动作一直持续到现在;特殊疑问句;询问时间;询问意向
【解析】【点评】考查情景交际。注意熟记现在完成时的一般疑问句结构:助动词have/has+主语+动词过去分词+其他?以及特殊疑问句结构:特殊疑问词+助动词have/has+主语+过去分词+其他?
16.询问Cindy的哥哥从事这份职业有多久了,应用特殊疑问句: 你哥哥当消防员多久了?特殊疑问词为how long"多久";"当消防员"动词短语be a fireman,根据句意,可知动作过去发生持续到现在,句子时态为现在完成时:have/has+过去分词,主语"你哥哥"名词短语your brother为第三人称单数,助动词应用has,助动词置于主语前;动词be的过去分词为been。句首单词首字母大写。故答案为:How long has your brother been a fireman
17.询问 Cindy的哥哥是否跟她分享过工作上的事 ,应用特殊疑问句:你哥哥有没有和你分享过他的工作经历?主语"你哥哥"名词短语your brother,"和……分享"为固定搭配share sth. with sb.,此处为过去发生的动作对现在的影响,可知句子时态为现在完成时:have/has+过去分词,主语为第三人称单数,助动词应用has;助动词置于主语前,动词share的过去分词为shared;"过(曾经)"副词ever,置于动词过去分词shared前作状语;"故事"可数名词story,此处没有单数等限制,应用复数形式stories;"他工作的"介词短语about his work,置于名词stories后作后置定语;"你"代词宾格you,句首单词首字母大写。故答案为:Has your brother ever shared stories about his work with you
五、完形填空(10分)阅读下面短文, 从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。(共10小题, 每小题1分)
(2025九下·龙岗月考) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Tom had a bad toothache. His mother wanted to take him to the dentist's (牙科诊所), but he 18. . He was afraid of the 19. when the dentist had to extract (拔出) his tooth. Tom's mother told him that if he did not visit the dentist, the pain would get 20. . At last, Tom had to agree.
There were not many people at the dentist's. 21. , it was Tom's turn. He walked nervously into the room and sat down. The dentist looked 22. and said hello to him with a smile. He asked Tom to 23. his mouth. And then he told Tom that he had to extract the bad tooth. The dentist gave Tom an injection (注射) and 24. him that he would not feel any pain.
Tom really did not feel any pain. Then the dentist advised Tom to brush his teeth twice a day and taught him the 25. way of brushing his teeth. He also told Tom not to eat too many sweet things 26. his teeth would be healthy.
After that, Tom 27. how important it was to protect his teeth.
18.A.relaxed B.refused C.nodded D.joked
19.A.pain B.trust C.success D.training
20.A.nicer B.smaller C.warmer D.worse
21.A.Sometimes B.Recently C.Soon D.Especially
22.A.dangerous B.friendly C.noisy D.careless
23.A.fill B.shut C.open D.cover
24.A.allowed B.asked C.warned D.promised
25.A.right B.brave C.weak D.rich
26.A.but B.so that C.or D.whether
27.A.regretted B.hoped C.realised D.guessed
【答案】18.B;19.A;20.D;21.C;22.B;23.C;24.D;25.A;26.B;27.C
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了汤姆去牙科诊所拔牙的经历。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
18.句意:他的妈妈想带他去看牙医,但他拒绝了。relaxed放松;refused拒绝;nodded点头;joked开玩笑。根据下文He was afraid. 他是害怕的。可知他很害怕,所以拒绝去看牙医,应用refused,故选B。
19.句意:他害怕牙医拔牙时会疼。pain疼痛;trust信任;success成功;training训练。根据空格后when the dentist had to extract(拔出)his tooth. 当牙医不得不拔他的牙时。可知他害怕拔牙会疼,应用pain,故选A。
20.句意:汤姆的妈妈告诉他,如果他不去看牙医,疼痛会加重。nicer更好;smaller更小;warmer更温暖;worse更糟糕。根据上文if he did not visit the dentist. 如果他不去看牙医。可知不去看牙医的话,情况会更糟糕,应用worse,故选D。
21.句意:很快,轮到了汤姆。Sometimes有时;Recently最近;Soon很快;Especially尤其。根据句子There were not many people at the dentist's. 看牙医的人不多。可知人不多,所以很快轮到了他,应用Soon,故选C。
22.句意:牙医看起来很友好,微笑着向他打招呼。dangerous危险的;friendly友好的;noisy吵闹的;careless粗心的。根据空格后said hello to him with a smile. 微笑着向他打招呼。可知牙医是友好的,应用friendly,故选B。
23.句意:他要求汤姆张开嘴。fill填满;shut合上;open打开;cover覆盖。根据his mouth,他的嘴,可知此处是指张开嘴,应用open,故选C。
24.句意:牙医给汤姆打了一针,并保证他不会感到任何疼痛。allowed允许;asked问;warned警告;promised承诺。根据空格后that he would not feel any pain. 他不会感到任何疼痛。可知此处是指承诺不会疼,应用promised,故选D。
25.句意:然后牙医建议汤姆每天刷牙两次,并教他正确的刷牙方法。right正确的;brave勇敢的;weak虚弱的;rich富有的。根据空格后way of brushing his teeth. 刷牙的方法。可知此处是指正确的方法,应用right,故选A。
26.句意:他还告诉汤姆不要吃太多甜食,这样他的牙齿才会健康。but但是;so that因此;or或者;whether是否。根据空格后his teeth would be healthy. 他的牙齿才会健康。可知此处是指为了牙齿的健康,表示目的,应用so that,故选B。
27.句意:在那之后,汤姆意识到保护自己的牙齿是多么重要。regretted后悔;hoped希望;realised意识到;guessed猜。根据空格后how important it waste protect his teeth. 保护自己的牙齿是多么重要。可知此处是指意识到要保护牙齿,应用realised,故选C。
六、阅读理解(40分)第一节 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共15小题, 每小题1.5分)
(2025九下·龙岗月考) 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Since our skin is the first thing people notice about us, we all want it to look good. When your skin is clear and healthy, it boosts your confidence. So, how can you achieve great skin Here are some tips.
Protect your skin from the sun
If you plan to be outside, especially in the sun, apply suncream before going outdoors. Wear a wide-brimmed hat to protect your face, ears, and neck. Seek shade whenever possible. Apply suncream at least 30 minutes before heading out.
How to care for your skin
Cleanse your body daily using warm water and a gentle soap. Be sure to rinse off all the soap, as it could irritate your skin. Wash your face with a facecloth, soap, or cleansing cream, then rinse with cool water. Twice a day is enough; excessive washing can irritate your skin.
Other tips for healthy skin
Remember to drink plenty of water; it helps keep your skin healthy. Regular exercise is also good for your skin. Eat a healthy diet to provide your skin with the nutrients it needs to stay strong and function properly.
28.What kind of water can you use to wash your body
A.Cool water. B. Cold water. C.Warm water. D.Hot water.
29.How often should you wash your face a day
A.Once. B.Twice. C.Three times. D.Four times.
30.Which of the following is NOT a good way to protect your skin when outside
A.Wearing a wide hat.
B.Staying in the shade.
C.Applying the suncream 10 minute before heading out.
D.Using your suncream.
31.Which of the following is NOT a good way to protect your skin in daily life
A.Drink lots of water.
B.Exercise regularly.
C.Have a nice meal.
D.Wash your face as frequently as you can.
32.What's the best title of the passage
A.Caring for your skin
B.How to wash your skin
C.How to stay healthy
D.Protecting your skin from the sun
【答案】28.C
29.B
30.C
31.D
32.A
【知识点】说明文;身体健康;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了呵护皮肤的一些技巧。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
28.细节理解题。根据第三段 Cleanse your body daily using warm water and a gentle soap. 每天用温水和温和的肥皂清洁身体,可知是温水。故选C。
29.细节理解题。根据 Wash your face with a facecloth, soap, or cleansing cream, then rinse with cool water. Twice a day is enough用面巾、肥皂或洗面奶洗脸,然后用冷水冲洗。一天两次就够了,可知一天洗脸两次即可。故选B。
30.推理判断题。根据,第二段 Apply suncream at least 30 minutes before heading out. 出门前至少30分钟涂抹防晒霜,可知不是出门十分钟前,而是三十分钟前,C表述错误。故选C。
31.推理判断题。根据Twice a day is enough; excessive washing can irritate your skin.一天两次就够了;过度洗涤会刺激你的皮肤,可知脸不是越洗多越好,D表述错误。故选D。
32.标题选择题。根据第一段So, how can you achieve great skin Here are some tips.那么,如何才能拥有好皮肤呢?这里有一些提示,可知文章是关于如何呵护皮肤的。故选A。
(2025九下·龙岗月考) 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
On November 6, 2024, McDonald's began dealing with a serious food safety problem linked to its Quarter Pounder burgers. A sudden rise in E. coli (大肠杆菌) infections (感染) has sickened nearly 50 people across 14 states, with one person who sadly died from the illness. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reported that most of those who got sick had eaten Quarter Pounders before falling ill, and many mentioned cut onions as the likely source of the problem.
In response to the problem, McDonald's quickly removed the affected burgers from its menu in several states and found a new supplier for the cut onions. The company stated that food safety is its top concern and is trying hard to being open about the situation. As of mid-November, health officials confirmed that the risk to public health remains very low, and there have been no new reported illnesses since McDonald's took action.
The CDC and the Food and Drug Administration (FDA) are still looking into how this happened. They believe that many more people might have been infected but did not seek medical attention. Signs of E. coli can include bad stomach pains and diarrhea (腹泻) which can be serious.
McDonald's is working hard to regain customer trust after this incident, learning from past food safety problems faced by other fast-food chains like Chipotle. The company aims to improve its safety measures to ensure similar problems do not happen again in the future. They are also working with health officials to ensure that all necessary actions are taken to protect customers.
33.When did McDonald's begin dealing with the food safety issue
A.November 6, 2024. B.Mid-November 2024.
C.January 1, 2024. D.December 6, 2024.
34.What was identified as the likely cause of the E. coli problem
A.Undercooked meat in Quarter Pounders.
B.Cut onions used in Quarter Pounders.
C.Dirtiness in the kitchen.
D.Expired buns in Quarter Pounders.
35.What action did McDonald's take to address the issue
A.Shut down stores in 14 states.
B.Change its supplier for cut onions.
C.Offer refunds to affected customers.
D.Release new menu items to replace the Quarter Pounder.
36.According to health officials, how serious is the current risk to public health
A.Very high. B.Still gentle.
C.Rather low. D.Unchanged.
37.What is McDonald's focus after the incident
A.Lowering food prices.
B.Improving food safety measures.
C.Launching new advertising campaigns.
D.Expanding into new markets.
【答案】33.A
34.B
35.B
36.C
37.B
【知识点】新闻报道类;记叙文;社会问题;细节理解
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了麦当劳出现食品安全问题后采取的措施,以及吸取的经验。
【点评】考查阅读选择。注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
33.细节理解题。根据第一段On November 6, 2024, McDonald's began dealing with a serious food safety problem linked to its Quarter Pounder burgers.2024年11月6日,麦当劳开始处理与其四分之一磅汉堡相关的严重食品安全问题,可知是2024年11月6日。故选A。
34.细节理解题。根据第一段The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reported that most of those who got sick had eaten Quarter Pounders before falling ill, and many mentioned cut onions as the likely source of the problem.美国疾病控制与预防中心(CDC)报告称,大多数生病的人在生病前都吃过大汉堡的洋葱,许多人提到切洋葱可能是问题的根源,可知大汉堡中使用的切过的洋葱可能是问题的根源。故选B。
35.细节理解题。根据第二段In response to the problem, McDonald's quickly removed the affected burgers from its menu in several states and found a new supplier for the cut onions. 为了应对这一问题,麦当劳迅速从几个州的菜单上删除了受影响的汉堡,并为切洋葱找到了新的供应商,可知麦当劳更换切洋葱的供应商。故选B。
36.细节理解题。根据第二段As of mid-November, health officials confirmed that the risk to public health remains very low, and there have been no new reported illnesses since McDonald's took action.截至11月中旬,卫生官员证实,对公众健康的风险仍然很低,自麦当劳采取行动以来,没有新的疾病报告,可知风险很低。故选C。
37.细节理解题。根据最后一段 The company aims to improve its safety measures to ensure similar problems do not happen again in the future. 该公司旨在改进其安全措施,以确保未来不再发生类似问题,可知是专注于改善安全措施。故选B。
(2025九下·龙岗月考) 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
In early 2008, it was still winter in the northern hemisphere, but because of the "La Ni a" phenomenon, southern China had a lot of humid (潮湿) air. This met with cold air from the north, especially south of the Yangtze River. Normally, in the spring, this mix of air can lead to heavy rains, but since it was winter, the humid air met the cold weather and caused a lot of snow and freezing temperatures in southern China.
Snow is very rare in most parts of southern China, and people there usually worry about droughts (干旱) or floods, not snow or ice. But in early January 2008, snow started to fall in some southern areas. People were surprised at first, but when strong winds mixed with the snow, it turned into a disaster.
Starting in January, over 20 provinces in central and western China had heavy snow for nearly a month. The snow and ice caused serious problems with transportation, electricity, and communications. The snow was followed by ice, which was even worse. The ice built up, causing buildings to collapse, cars to freeze, and roads to block (封锁). In some areas, the power lines broke, and trains could not run.
Chenzhou in southern Hunan was one of the worst-hit places. The city lost electricity, and everything stopped. As the Spring Festival came, millions of people were stuck in trains or at train stations. The roads were blocked, and food and water were hard to find. The government quickly sent rescue teams to help, and people worked together to survive.
The snowstorm affected millions of people and caused great damage. But it led to big improvements in China's infrastructure (基建). It helped develop stronger power lines, more high-speed trains, and better weather forecasting. These changes have made disaster management easier and reduced the risk of future problems.
38.What caused the snowstorm in southern China in early 2008
A.The "La Ni a" phenomenon.
B.Heavy rains during the winter season.
C.Strong winds from the north.
D.A change in seasonal weather patterns.
39.What was unusual about the snowstorm in southern China
A.It happened in summer.
B.Snow is rare in southern China.
C.It mainly affected northern China.
D.It was caused by a typhoon.
40.What was the main impact of the snowstorm on transportation
A.Trains stopped running, and roads were blocked.
B.More trains were added to help with transportation.
C.Flights became more frequent in affected areas.
D.People could travel by bus more easily.
41.What improvements were made in China after the snowstorm
A.More high-speed trains, stronger power lines, and better weather forecasting.
B.Roads were built higher to prevent flooding and improve safety.
C.The government started building more schools to improve education.
D.Enough Food and water were well prepared in case of disasters.
42.What does the last paragraph teach us
A.Weather forecasting is not important for disaster management.
B.Snowstorms always cause very serious damage.
C.The government should focus on better healthcare.
D.Disasters can lead to positive changes and improvements.
【答案】38.A
39.B
40.A
41.A
42.D
【知识点】记叙文;自然灾害;自然灾害的防范措施;细节理解;段落大意
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了2008年因为"拉尼娜"现象导致的大雪灾的影响。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。
38.细节理解题。根据第一段In early 2008, it was still winter in the northern hemisphere, but because of the "La Ni a" phenomenon, southern China had a lot of humid (潮湿) air.2008年初,北半球还是冬天,但由于"拉尼娜"现象,中国南方有很多潮湿的空气,可知是由于"拉尼娜"现象。故选A。
39.细节理解题。根据第二段Snow is very rare in most parts of southern China, and people there usually worry about droughts (干旱) or floods, not snow or ice. But in early January 2008, snow started to fall in some southern areas.中国南方大部分地区很少下雪,那里的人们通常担心干旱或洪水,而不是雪或冰。但在2008年1月初,南部一些地区开始下雪,可知不寻常是因为中国南方很少下雪。故选B。
40.细节理解题。根据第三段The snow and ice caused serious problems with transportation, electricity, and communications. The snow was followed by ice, which was even worse. The ice built up, causing buildings to collapse, cars to freeze, and roads to block (封锁). 冰雪给交通、电力和通讯带来了严重问题。雪之后是冰,情况更糟。冰块堆积,导致建筑物倒塌,汽车结冰,道路堵塞,可知主要的影响是火车停了,道路也被封锁了。故选A。
41.细节理解题。根据最后一段But it led to big improvements in China's infrastructure (基建). It helped develop stronger power lines, more high-speed trains, and better weather forecasting. 但它给中国的基础设施带来了巨大的改善。它帮助发展了更强大的电力线、更多的高速列车和更好的天气预报,可知我国建设了更强大的电力线、更多的高速列车和更好的天气预报。故选A。
42.段落大意题。根据最后一段 The snowstorm affected millions of people and caused great damage. But it led to big improvements in China's infrastructure (基建). 暴风雪影响了数百万人,造成了巨大的破坏。但这导致了中国基础设施的大幅改善,可知最后一段想要告诉我们灾害可以带来积极的变化和改善。故选D。
七、阅读理解(40分)第二节 (共5小题, 每小题2分)
(2025九下·龙岗月考) 以下是一则短文,请阅读全文,并从下文后六个选项中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
From unfamiliar food to the foreign language, adjusting (调整) to life at an American university can be challenging for international students. But don't worry-culture shock, as it is known, is natural.  43.   Follow these tips on how to overcome culture shock when studying abroad.
Be prepared
The best way to deal with culture shock, homesickness, and loneliness is to be prepared for it.  44.   If you are expecting it, then there is no need to worry about it. It really won't take long for things to get better.
Get to know different kinds of students
Making friends with other international students can be easy since they have the same experience as you.  45.   However, don't only spend time with other international students.  46.  
Find ways to reduce stress
Adjusting to culture shock at university can be stressful. Exercising can help you burn off nervous energy while exploring your new home. 47.   Exploring new hobbies or joining a student club on campus can help you deal with culture shock.
A. Listening to music could help you relax. B. Adjusting to new environment will take time. C. You are probably going to experience one of them. D. Take the first step and start conversations with new people. E. Making friends with American students can help you learn more about and enjoy American culture. F. They can help you adjust to American culture, answer your questions and have fun while you are abroad.
【答案】43.C;44.B;45.F;46.E;47.A
【知识点】说明文;跨文化沟通与交流
【解析】【分析】大意:文章主要提出了应对文化冲击的一些建议。
选项意思:A.听音乐可以帮助你放松。
B.适应新环境需要时间。
C.你可能会经历其中之一。
D.迈出第一步,开始与新朋友交谈。
E.与美国学生交朋友可以帮助你更多地了解和享受美国文化。
F.他们可以帮助你适应美国文化,回答你的问题,在国外玩得开心。
【点评】考查阅读还原。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
43.根据上文But don't worry-culture shock, as it is known, is natural.但不用担心,众所周知,文化冲击是自然的,可知此处应是关于文化冲击的常见性:你可能会经历其中之一。故选C。
44.根据上文The best way to deal with culture shock, homesickness, and loneliness is to be prepared for it. 应对文化冲击、乡愁和孤独的最好方法是做好准备,可知此处强调准备的过程是需要时间的:适应新环境需要时间。故选B。
45.根据上文 Making friends with other international students can be easy since they have the same experience as you. 与其他国际学生交朋友很容易,因为他们和你有着相同的经历,可知此处应是指出和国际学生交朋友的好处:他们可以帮助你适应美国文化,回答你的问题,在国外玩得开心。故选F。
46.根据上文However, don't only spend time with other international students. 但是,不要只花时间和其他国际学生在一起,可知此处应是引出和美国学生交朋友的好处:与美国学生交朋友可以帮助你更多地了解和享受美国文化。故选E。
47.根据上文 Adjusting to culture shock at university can be stressful. 在大学里适应文化冲击可能会带来压力,可知此处应是介绍缓解压力的做法:听音乐可以帮助你放松。故选A。
八、阅读理解【答案】
(2025九下·龙岗月考) 下面的材料A~F分别介绍了六部电影。请根据Alice, Peter, Ben, Joey, Mr Johnson的需要,帮助他们找出对应的电影。
Alice is curious to find out how animals live in different parts of the world.  48.   Peter is wondering why we should allow wild animals to stay wild and free.  49.   Ben is a primary school student. He wants to watch a light-hearted environmental film with his parents.  50.   Joey is planning to see a sweet film about cute animals tonight.  51.   Mr Johnson is a science teacher. He wants to find a film to make his students interested in astronomy.  52.   A. Who doesn't love dogs Pick of the Litter follows five puppies from birth through their training to become guide dogs for the blind. The dogs are super cute, super sweet, and the film reminds us that dogs are our best friends. B. Got a kid who loves space They'll love A Beautiful Planet. The film explores our Earth, the daily lives of the astronauts, the technology of space, and tells about the international cooperation between astronauts. C. Planet Earth follows animals on each of the seven continents over the course of a year. Life for these animals can be hard and death is always present. D. Free Willy is the story of a whale that is captured and put in a park for the entertainment (娱乐) of humans. The story shows how wild animals suffer in a captured environment. E. Dr. Seuss' The Lorax introduces kids to the idea of what could happen if we don't protect our natural resources. With lots of humour and a great message, it's definitely worth a look! Recommended for all ages. F. March of the Penguins is one of the best documentaries made for kids and families. The film follows a year in the life of the emperor penguin. Kids will learn about the hardships penguins face. Some of the scenes might be heart-breaking for younger children.
【答案】48.C;49.D;50.E;51.A;52.B
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值
【解析】【分析】大意: 材料A~F分别介绍了六部电影。
【点评】考查配对阅读。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
48.根据 Alice is curious to find out how animals live in different parts of the world. 爱丽丝很想知道动物在世界不同地区是如何生活的,可知C选项Planet Earth follows animals on each of the seven continents over the course of a year. 《地球》在一年中追踪七大洲的动物,符合需求。故选C。
49.根据 Peter is wondering why we should allow wild animals to stay wild and free. 彼得想知道为什么我们应该允许野生动物保持野生和自由,可知D选项Free Willy is the story of a whale that is captured and put in a park for the entertainment (娱乐) of humans. The story shows how wild animals suffer in a captured environment. 《自由威利》讲述了一只鲸鱼被捕获并放在公园里供人类娱乐的故事。这个故事展示了野生动物在被捕获的环境中是如何受苦的,符合需求。故选D。
50.根据He wants to watch a light-hearted environmental film with his parents.他想和父母一起看一部轻松的环保电影,可知E选项 Dr. Seuss' The Lorax introduces kids to the idea of what could happen if we don't protect our natural resources. 苏斯博士的《洛拉克斯》向孩子们介绍了如果我们不保护自然资源会发生什么的想法,符合需求。故选E。
51.根据Joey is planning to see a sweet film about cute animals tonight. 乔伊计划今晚看一部关于可爱动物的甜蜜电影,可知A选项The dogs are super cute, super sweet, and the film reminds us that dogs are our best friends.这些狗超级可爱,超级甜蜜,这部电影提醒我们,狗是我们最好的朋友,符合需求。故选A。
52.根据He wants to find a film to make his students interested in astronomy. 他想找一部电影,让他的学生对天文学感兴趣,可知B选项They'll love A Beautiful Planet. The film explores our Earth, the daily lives of the astronauts, the technology of space, and tells about the international cooperation between astronauts.他们会喜欢《美丽的星球》。这部电影探索了我们的地球、宇航员的日常生活、太空技术,并告诉了宇航员之间的国际合作,符合需求。故选B。
九、语法填空(10分)
(2025九下·龙岗月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A hurricane (飓风) is a huge storm that forms over warm ocean water. Hurricanes have winds that move in a circle. Hurricane winds are very powerful and can move at speeds from 120 km/h  53.   over 300 km/h.
The centre of hurricane winds  54.   (call) the eye. Winds in the eye are not very strong. Around the eye is an area called the eye wall, which is where winds are  55.   (strong) and rain is the heaviest.
Strong winds and heavy rain  56.   (does) a lot of damage when a hurricane moves overland.
Hurricane winds can be strong enough  57.   (break) windows into pieces. The winds can even knock over tall  58.   (tree), which might fall on buildings or cars. Strong winds can pick up objects and send  59.   (they) through the air, causing significant damage.
Heavy rain from a hurricane can cause floods in areas that are not close to a coast. The floodwater can be very deep. It sometimes  60.   (reach) almost up to the top of houses. Water goes into the houses  61.   (quick) and does a lot of damage. Wooden structures (结构) might not be safe after a flood.
 62.   there is no way to stop a hurricane, you can get prepared for it.
【答案】53.to;54.is called;55.the strongest;56.do;57.to break;58.trees;59.them;60.reaches;61.quickly;62.Although/Though
【知识点】说明文;天气与生活
【解析】【分析】大意: 文章主要介绍了飓风的速度、构成和对人类的伤害等。
【点评】考查语法填空。注意在填空完成后,要仔细复查每个空格的答案,确保它们符合文章的主题、结构和语法要求,避免出现低级错误。
53.句意:飓风风非常强大,可以以120公里/小时到300公里/小时的速度移动。根据介词短语from…to…"从……到……",可知应填介词to。故答案为:to。
54.句意:飓风中心被称为风眼。call称为,动词。根据主语centre"中心"和动词call之间的被动关系,以及句子陈述事实,可知句子应用一般现在时的被动语态:be+过去分词,主语为第三人称单数,be动词用is,动词call的过去分词为called。故答案为:is called。
55.句意:眼睛周围是一个叫做眼墙的区域,那里风最强,雨最大。strong强的,形容词。根据 rain is the heaviest. 雨最大,可知并列的风也是最强的,应用形容词最高级the strongest"最强的",作表语。故答案为:the strongest。
56.句意:当飓风从陆地移动时,强风和大雨会造成很大的破坏。does造成,动词三单形式。根据主语winds和rain为复数,可知谓语应用动词原形do。故答案为:do。
57.句意:飓风的风力可能会把窗户吹得粉碎。break打碎,动词。根据固定搭配 "形容词 + enough + to do sth.""足够……做某事",可知应填动词不定式to break作结果状语。故答案为:to break。
58.句意:风甚至会吹倒高大的树木,这些树木可能会砸到建筑物或汽车上。tree树,可数名词。根据空格前无不定冠词等单数限制,可知应用复数形式trees。故答案为:trees。
59.句意:强风可以卷起物体并将它们吹向空中,造成重大破坏。they它们,代词主格。根据空格前谓语send"送往",可知此处应填代词宾格them"它们",作宾语。故答案为:them。
60.句意:有时,它几乎能到达房屋的顶部。reach到达,动词。根据频度副词sometimes"有时",可知句子时态为一般现在时,主语it为第三人称单数,谓语应用动词三单形式reaches。故答案为:reaches。
61.句意:水很快就会进入房屋,造成很大的破坏。quick快的,形容词。根据副词作状语修饰动词,可知应用副词形式quickly"快速地",作状语修饰动词三单形式goes。故答案为:quickly。
62.句意:虽然没有办法阻止飓风,但你可以做好准备。根据 you can get prepared for it. 你可以做好准备,可知此处强调:虽然没有办法阻止飓风,应填副词although/though"虽然"引导让步状语从句,句首单词首字母大写。故答案为: Although/Though 。
十、书面表达(15分)
63.(2025九下·龙岗月考) 假定你是李华,你刚离开家到一所新的中学学习,已经跟父母近一个月没见面。你给父母写一封信,叮嘱他们要注意健康,提出一些建议。同时,简单告诉父母自己在校的一些情况。
要点:
1. 每周至少锻炼一次;
2. 不要工作太晚,要早点休息;
3. 在校情况, 如学习、与同学相处等。
要求:
1. 要点齐全,可适当发挥;
2. 条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范;
3. 不得出现真实姓名和校名;
4. 80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Dad and Mum,
I hope this letter finds you both in good health.
I look forward to seeing you soon. Take care!
With love,
Li Hua
【答案】One possible version:
范文1
Dear Dad and Mum,
I hope this letter finds you both in good health. Please remember to take care of yourselves. Try to exercise at least once a week, even if it's just a short walk, and don't work too late. Going to bed early will help you stay healthy and energetic. My school life is going well. I'm keeping up with my studies and finding the lessons interesting. I've also made some good friends, and my classmates are very friendly. We often help each other with homework. Don't worry about me; I'm getting used to everything here.
I look forward to seeing you soon. Take care!
With love,
Li Hua
范文2
Dear Dad and Mum,
I hope this letter finds you both in good health. It's been almost a month since I left home to study at my new school, and I miss you both very much.
I want to remind you to take care of your health. Please try to exercise at least once a week to stay active. Also, don't work too late at night. Make sure you go to bed early to get enough rest.
As for me, I am doing well at school. My classes are challenging, but I am working hard. I have made some new friends, and we get along very well. Everyone is kind, and we enjoy spending time together after class.
I look forward to seeing you soon. Take care!
With love,
Li Hua
【知识点】提纲作文;议论文;身体健康;学校生活;学校课程
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写信给父母。写作内容包括自己在校的情况并提出关于健康的建议。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般过去时和现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对在校的情况和关于健康的建议两个方面进行了详细论述。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的动词原形开头的肯定祈使句句式 Try to exercise at least once a week / Make sure you go to bed early to get enough rest. 和Don't+动词原形的否定祈使句 Don't worry about me / don't work too late at night. 等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的keep up with"跟上",help each other"互相帮助" ,enjoy doing sth."享受做某事"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1广东省深圳市龙岗区宏扬学校2024-2025学年九年级下学期3月月考英语试题
一、听力题(25分)ⅰ)(4分)
(2025九下·龙岗月考) 听短文,请根据所听到的内容,完成下面的简述,每空一词。
John loved watching movies on his small tablet (平板电脑). He knew spending too much time looking at the  1.   wasn't good for his eyes. One day, his friend said, "Let's go outside instead." John was  2.   and admitted he needed a break. They decided to play football, which felt exciting but carried a small  3.   of falling. Wasn't playing outside more fun than staying indoors  4.   filled the air as they laughed together.
二、听选信息(6分)听三段对话。请根据所听到的内容, 选择正确信息。
(2025九下·龙岗月考) 听录音,回答问题。
5. Why does the father suggest not going to Japan
A.Because it is too expensive.
B.Because of a recent earthquake.
C.Because there is not much snow in Japan.
6.What places does the father suggest
A.Beijing and Shanghai.
B.Harbin and Jilin City.
C.Guangzhou and Shenzhen.
(2025九下·龙岗月考) 听录音,回答问题
7.What is Grandpa's advice for staying healthy
A.Eat fruits and vegetables.
B.Drink a lot of juice.
C.Sleep a lot at night.
8.Which of these does Lucy like to eat
A.Carrots and apples.
B.Bananas and grapes.
C.Chocolate and chips.
(2025九下·龙岗月考) 听录音,回答问题。
9.What is Neil holding in his hand
A.A basketball. B.A football. C.A volleyball.
10.When is Neil's game against High Bridge School
A.This week. B.Next week. C.Next month.
三、回答问题(4分)
(2025九下·龙岗月考) 听下面一段独白。请根据所听到的内容,回答四个问题。
11.What did Tony do to become stronger and healthier
12.Where did Tony spend most of his time before joining the badminton club
13.How does Tony feel after one year of playing badminton
14.Does Tony enjoy the excitement of playing badminton
四、ⅳ) (11分)信息转述及询问 第一节 信息转述
15.(2025九下·龙岗月考) 你将听到Cindy介绍她哥哥的事迹,录音播放两遍。请根据所听到的内容,记录思维导图提示的信息,写一段话(至少6个句子)转述Cindy所讲的内容,包含六个要点的内容。现在你有15秒钟的时间阅读思维导图。
你的转述可以这样开始:
Cindy's brother is a
(2025九下·龙岗月考) 第二节 信息询问
16.你想知道Cindy的哥哥从事这份职业有多久了,你问Cindy:   
17.你想了解Cindy的哥哥是否跟她分享过工作上的事,你问Cindy:   
五、完形填空(10分)阅读下面短文, 从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。(共10小题, 每小题1分)
(2025九下·龙岗月考) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Tom had a bad toothache. His mother wanted to take him to the dentist's (牙科诊所), but he 18. . He was afraid of the 19. when the dentist had to extract (拔出) his tooth. Tom's mother told him that if he did not visit the dentist, the pain would get 20. . At last, Tom had to agree.
There were not many people at the dentist's. 21. , it was Tom's turn. He walked nervously into the room and sat down. The dentist looked 22. and said hello to him with a smile. He asked Tom to 23. his mouth. And then he told Tom that he had to extract the bad tooth. The dentist gave Tom an injection (注射) and 24. him that he would not feel any pain.
Tom really did not feel any pain. Then the dentist advised Tom to brush his teeth twice a day and taught him the 25. way of brushing his teeth. He also told Tom not to eat too many sweet things 26. his teeth would be healthy.
After that, Tom 27. how important it was to protect his teeth.
18.A.relaxed B.refused C.nodded D.joked
19.A.pain B.trust C.success D.training
20.A.nicer B.smaller C.warmer D.worse
21.A.Sometimes B.Recently C.Soon D.Especially
22.A.dangerous B.friendly C.noisy D.careless
23.A.fill B.shut C.open D.cover
24.A.allowed B.asked C.warned D.promised
25.A.right B.brave C.weak D.rich
26.A.but B.so that C.or D.whether
27.A.regretted B.hoped C.realised D.guessed
六、阅读理解(40分)第一节 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共15小题, 每小题1.5分)
(2025九下·龙岗月考) 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Since our skin is the first thing people notice about us, we all want it to look good. When your skin is clear and healthy, it boosts your confidence. So, how can you achieve great skin Here are some tips.
Protect your skin from the sun
If you plan to be outside, especially in the sun, apply suncream before going outdoors. Wear a wide-brimmed hat to protect your face, ears, and neck. Seek shade whenever possible. Apply suncream at least 30 minutes before heading out.
How to care for your skin
Cleanse your body daily using warm water and a gentle soap. Be sure to rinse off all the soap, as it could irritate your skin. Wash your face with a facecloth, soap, or cleansing cream, then rinse with cool water. Twice a day is enough; excessive washing can irritate your skin.
Other tips for healthy skin
Remember to drink plenty of water; it helps keep your skin healthy. Regular exercise is also good for your skin. Eat a healthy diet to provide your skin with the nutrients it needs to stay strong and function properly.
28.What kind of water can you use to wash your body
A.Cool water. B. Cold water. C.Warm water. D.Hot water.
29.How often should you wash your face a day
A.Once. B.Twice. C.Three times. D.Four times.
30.Which of the following is NOT a good way to protect your skin when outside
A.Wearing a wide hat.
B.Staying in the shade.
C.Applying the suncream 10 minute before heading out.
D.Using your suncream.
31.Which of the following is NOT a good way to protect your skin in daily life
A.Drink lots of water.
B.Exercise regularly.
C.Have a nice meal.
D.Wash your face as frequently as you can.
32.What's the best title of the passage
A.Caring for your skin
B.How to wash your skin
C.How to stay healthy
D.Protecting your skin from the sun
(2025九下·龙岗月考) 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
On November 6, 2024, McDonald's began dealing with a serious food safety problem linked to its Quarter Pounder burgers. A sudden rise in E. coli (大肠杆菌) infections (感染) has sickened nearly 50 people across 14 states, with one person who sadly died from the illness. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reported that most of those who got sick had eaten Quarter Pounders before falling ill, and many mentioned cut onions as the likely source of the problem.
In response to the problem, McDonald's quickly removed the affected burgers from its menu in several states and found a new supplier for the cut onions. The company stated that food safety is its top concern and is trying hard to being open about the situation. As of mid-November, health officials confirmed that the risk to public health remains very low, and there have been no new reported illnesses since McDonald's took action.
The CDC and the Food and Drug Administration (FDA) are still looking into how this happened. They believe that many more people might have been infected but did not seek medical attention. Signs of E. coli can include bad stomach pains and diarrhea (腹泻) which can be serious.
McDonald's is working hard to regain customer trust after this incident, learning from past food safety problems faced by other fast-food chains like Chipotle. The company aims to improve its safety measures to ensure similar problems do not happen again in the future. They are also working with health officials to ensure that all necessary actions are taken to protect customers.
33.When did McDonald's begin dealing with the food safety issue
A.November 6, 2024. B.Mid-November 2024.
C.January 1, 2024. D.December 6, 2024.
34.What was identified as the likely cause of the E. coli problem
A.Undercooked meat in Quarter Pounders.
B.Cut onions used in Quarter Pounders.
C.Dirtiness in the kitchen.
D.Expired buns in Quarter Pounders.
35.What action did McDonald's take to address the issue
A.Shut down stores in 14 states.
B.Change its supplier for cut onions.
C.Offer refunds to affected customers.
D.Release new menu items to replace the Quarter Pounder.
36.According to health officials, how serious is the current risk to public health
A.Very high. B.Still gentle.
C.Rather low. D.Unchanged.
37.What is McDonald's focus after the incident
A.Lowering food prices.
B.Improving food safety measures.
C.Launching new advertising campaigns.
D.Expanding into new markets.
(2025九下·龙岗月考) 阅读下列短文, 从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
In early 2008, it was still winter in the northern hemisphere, but because of the "La Ni a" phenomenon, southern China had a lot of humid (潮湿) air. This met with cold air from the north, especially south of the Yangtze River. Normally, in the spring, this mix of air can lead to heavy rains, but since it was winter, the humid air met the cold weather and caused a lot of snow and freezing temperatures in southern China.
Snow is very rare in most parts of southern China, and people there usually worry about droughts (干旱) or floods, not snow or ice. But in early January 2008, snow started to fall in some southern areas. People were surprised at first, but when strong winds mixed with the snow, it turned into a disaster.
Starting in January, over 20 provinces in central and western China had heavy snow for nearly a month. The snow and ice caused serious problems with transportation, electricity, and communications. The snow was followed by ice, which was even worse. The ice built up, causing buildings to collapse, cars to freeze, and roads to block (封锁). In some areas, the power lines broke, and trains could not run.
Chenzhou in southern Hunan was one of the worst-hit places. The city lost electricity, and everything stopped. As the Spring Festival came, millions of people were stuck in trains or at train stations. The roads were blocked, and food and water were hard to find. The government quickly sent rescue teams to help, and people worked together to survive.
The snowstorm affected millions of people and caused great damage. But it led to big improvements in China's infrastructure (基建). It helped develop stronger power lines, more high-speed trains, and better weather forecasting. These changes have made disaster management easier and reduced the risk of future problems.
38.What caused the snowstorm in southern China in early 2008
A.The "La Ni a" phenomenon.
B.Heavy rains during the winter season.
C.Strong winds from the north.
D.A change in seasonal weather patterns.
39.What was unusual about the snowstorm in southern China
A.It happened in summer.
B.Snow is rare in southern China.
C.It mainly affected northern China.
D.It was caused by a typhoon.
40.What was the main impact of the snowstorm on transportation
A.Trains stopped running, and roads were blocked.
B.More trains were added to help with transportation.
C.Flights became more frequent in affected areas.
D.People could travel by bus more easily.
41.What improvements were made in China after the snowstorm
A.More high-speed trains, stronger power lines, and better weather forecasting.
B.Roads were built higher to prevent flooding and improve safety.
C.The government started building more schools to improve education.
D.Enough Food and water were well prepared in case of disasters.
42.What does the last paragraph teach us
A.Weather forecasting is not important for disaster management.
B.Snowstorms always cause very serious damage.
C.The government should focus on better healthcare.
D.Disasters can lead to positive changes and improvements.
七、阅读理解(40分)第二节 (共5小题, 每小题2分)
(2025九下·龙岗月考) 以下是一则短文,请阅读全文,并从下文后六个选项中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
From unfamiliar food to the foreign language, adjusting (调整) to life at an American university can be challenging for international students. But don't worry-culture shock, as it is known, is natural.  43.   Follow these tips on how to overcome culture shock when studying abroad.
Be prepared
The best way to deal with culture shock, homesickness, and loneliness is to be prepared for it.  44.   If you are expecting it, then there is no need to worry about it. It really won't take long for things to get better.
Get to know different kinds of students
Making friends with other international students can be easy since they have the same experience as you.  45.   However, don't only spend time with other international students.  46.  
Find ways to reduce stress
Adjusting to culture shock at university can be stressful. Exercising can help you burn off nervous energy while exploring your new home. 47.   Exploring new hobbies or joining a student club on campus can help you deal with culture shock.
A. Listening to music could help you relax. B. Adjusting to new environment will take time. C. You are probably going to experience one of them. D. Take the first step and start conversations with new people. E. Making friends with American students can help you learn more about and enjoy American culture. F. They can help you adjust to American culture, answer your questions and have fun while you are abroad.
八、阅读理解【答案】
(2025九下·龙岗月考) 下面的材料A~F分别介绍了六部电影。请根据Alice, Peter, Ben, Joey, Mr Johnson的需要,帮助他们找出对应的电影。
Alice is curious to find out how animals live in different parts of the world.  48.   Peter is wondering why we should allow wild animals to stay wild and free.  49.   Ben is a primary school student. He wants to watch a light-hearted environmental film with his parents.  50.   Joey is planning to see a sweet film about cute animals tonight.  51.   Mr Johnson is a science teacher. He wants to find a film to make his students interested in astronomy.  52.   A. Who doesn't love dogs Pick of the Litter follows five puppies from birth through their training to become guide dogs for the blind. The dogs are super cute, super sweet, and the film reminds us that dogs are our best friends. B. Got a kid who loves space They'll love A Beautiful Planet. The film explores our Earth, the daily lives of the astronauts, the technology of space, and tells about the international cooperation between astronauts. C. Planet Earth follows animals on each of the seven continents over the course of a year. Life for these animals can be hard and death is always present. D. Free Willy is the story of a whale that is captured and put in a park for the entertainment (娱乐) of humans. The story shows how wild animals suffer in a captured environment. E. Dr. Seuss' The Lorax introduces kids to the idea of what could happen if we don't protect our natural resources. With lots of humour and a great message, it's definitely worth a look! Recommended for all ages. F. March of the Penguins is one of the best documentaries made for kids and families. The film follows a year in the life of the emperor penguin. Kids will learn about the hardships penguins face. Some of the scenes might be heart-breaking for younger children.
九、语法填空(10分)
(2025九下·龙岗月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A hurricane (飓风) is a huge storm that forms over warm ocean water. Hurricanes have winds that move in a circle. Hurricane winds are very powerful and can move at speeds from 120 km/h  53.   over 300 km/h.
The centre of hurricane winds  54.   (call) the eye. Winds in the eye are not very strong. Around the eye is an area called the eye wall, which is where winds are  55.   (strong) and rain is the heaviest.
Strong winds and heavy rain  56.   (does) a lot of damage when a hurricane moves overland.
Hurricane winds can be strong enough  57.   (break) windows into pieces. The winds can even knock over tall  58.   (tree), which might fall on buildings or cars. Strong winds can pick up objects and send  59.   (they) through the air, causing significant damage.
Heavy rain from a hurricane can cause floods in areas that are not close to a coast. The floodwater can be very deep. It sometimes  60.   (reach) almost up to the top of houses. Water goes into the houses  61.   (quick) and does a lot of damage. Wooden structures (结构) might not be safe after a flood.
 62.   there is no way to stop a hurricane, you can get prepared for it.
十、书面表达(15分)
63.(2025九下·龙岗月考) 假定你是李华,你刚离开家到一所新的中学学习,已经跟父母近一个月没见面。你给父母写一封信,叮嘱他们要注意健康,提出一些建议。同时,简单告诉父母自己在校的一些情况。
要点:
1. 每周至少锻炼一次;
2. 不要工作太晚,要早点休息;
3. 在校情况, 如学习、与同学相处等。
要求:
1. 要点齐全,可适当发挥;
2. 条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范;
3. 不得出现真实姓名和校名;
4. 80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Dad and Mum,
I hope this letter finds you both in good health.
I look forward to seeing you soon. Take care!
With love,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.screen;2.honest;3.risk;4.Cheers
【知识点】短文理解;记叙文;日常活动
【答案】5.B
6.B
【知识点】长对话理解;旅游观光类
【答案】7.A
8.A
【知识点】长对话理解
【答案】9.A
10.B
【知识点】长对话理解;询问时间;介绍语
【答案】11.He joined the badminton club.
12.He spent most of his time in the library.
13.He feels more confident and happy.
14.Yes.
【知识点】长对话理解;身体健康;学校生活
15.【答案】One possible version:
Cindy's brother is a fireman. Every year, he looks forward to coming home to celebrate the Spring Festival with their family. But this year, things are different. A big earthquake happened, and he's gone to help people in the disaster area. Cindy watched the news and saw many people working together to help. She even saw her brother being interviewed. He looked tired but determined. Cindy is so proud of him. Even though he can't be with them for the Spring Festival, she knows he's doing something important.
【知识点】短文理解;记叙文;家庭成员介绍
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求根据思维导图提示的信息,写一段话(至少6个句子)转述Cindy所讲的内容。写作内容包括Cindy哥哥的工作、回家的时间、发生的事件、去的地点、Cindy在电视上看到的事物和Cindy的感受。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时和一般过去时,人称主要为第三人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对Cindy哥哥的工作、回家的时间、发生的事件、去的地点、Cindy在电视上看到的事物和Cindy的感受进行了详细论述。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的让步状语从句Even though he can't be with them for the Spring Festival, she knows he's doing something important."尽管他不能和他们一起过春节,但她知道他在做重要的事情"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的 look forward to doing sth."期待做某事",see sb. doing sth."看见某人正在做某事"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
【答案】16.How long has your brother been a fireman
17.Has your brother ever shared stories about his work with you
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;过去开始发生的动作一直持续到现在;特殊疑问句;询问时间;询问意向
【解析】【点评】考查情景交际。注意熟记现在完成时的一般疑问句结构:助动词have/has+主语+动词过去分词+其他?以及特殊疑问句结构:特殊疑问词+助动词have/has+主语+过去分词+其他?
16.询问Cindy的哥哥从事这份职业有多久了,应用特殊疑问句: 你哥哥当消防员多久了?特殊疑问词为how long"多久";"当消防员"动词短语be a fireman,根据句意,可知动作过去发生持续到现在,句子时态为现在完成时:have/has+过去分词,主语"你哥哥"名词短语your brother为第三人称单数,助动词应用has,助动词置于主语前;动词be的过去分词为been。句首单词首字母大写。故答案为:How long has your brother been a fireman
17.询问 Cindy的哥哥是否跟她分享过工作上的事 ,应用特殊疑问句:你哥哥有没有和你分享过他的工作经历?主语"你哥哥"名词短语your brother,"和……分享"为固定搭配share sth. with sb.,此处为过去发生的动作对现在的影响,可知句子时态为现在完成时:have/has+过去分词,主语为第三人称单数,助动词应用has;助动词置于主语前,动词share的过去分词为shared;"过(曾经)"副词ever,置于动词过去分词shared前作状语;"故事"可数名词story,此处没有单数等限制,应用复数形式stories;"他工作的"介词短语about his work,置于名词stories后作后置定语;"你"代词宾格you,句首单词首字母大写。故答案为:Has your brother ever shared stories about his work with you
【答案】18.B;19.A;20.D;21.C;22.B;23.C;24.D;25.A;26.B;27.C
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了汤姆去牙科诊所拔牙的经历。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
18.句意:他的妈妈想带他去看牙医,但他拒绝了。relaxed放松;refused拒绝;nodded点头;joked开玩笑。根据下文He was afraid. 他是害怕的。可知他很害怕,所以拒绝去看牙医,应用refused,故选B。
19.句意:他害怕牙医拔牙时会疼。pain疼痛;trust信任;success成功;training训练。根据空格后when the dentist had to extract(拔出)his tooth. 当牙医不得不拔他的牙时。可知他害怕拔牙会疼,应用pain,故选A。
20.句意:汤姆的妈妈告诉他,如果他不去看牙医,疼痛会加重。nicer更好;smaller更小;warmer更温暖;worse更糟糕。根据上文if he did not visit the dentist. 如果他不去看牙医。可知不去看牙医的话,情况会更糟糕,应用worse,故选D。
21.句意:很快,轮到了汤姆。Sometimes有时;Recently最近;Soon很快;Especially尤其。根据句子There were not many people at the dentist's. 看牙医的人不多。可知人不多,所以很快轮到了他,应用Soon,故选C。
22.句意:牙医看起来很友好,微笑着向他打招呼。dangerous危险的;friendly友好的;noisy吵闹的;careless粗心的。根据空格后said hello to him with a smile. 微笑着向他打招呼。可知牙医是友好的,应用friendly,故选B。
23.句意:他要求汤姆张开嘴。fill填满;shut合上;open打开;cover覆盖。根据his mouth,他的嘴,可知此处是指张开嘴,应用open,故选C。
24.句意:牙医给汤姆打了一针,并保证他不会感到任何疼痛。allowed允许;asked问;warned警告;promised承诺。根据空格后that he would not feel any pain. 他不会感到任何疼痛。可知此处是指承诺不会疼,应用promised,故选D。
25.句意:然后牙医建议汤姆每天刷牙两次,并教他正确的刷牙方法。right正确的;brave勇敢的;weak虚弱的;rich富有的。根据空格后way of brushing his teeth. 刷牙的方法。可知此处是指正确的方法,应用right,故选A。
26.句意:他还告诉汤姆不要吃太多甜食,这样他的牙齿才会健康。but但是;so that因此;or或者;whether是否。根据空格后his teeth would be healthy. 他的牙齿才会健康。可知此处是指为了牙齿的健康,表示目的,应用so that,故选B。
27.句意:在那之后,汤姆意识到保护自己的牙齿是多么重要。regretted后悔;hoped希望;realised意识到;guessed猜。根据空格后how important it waste protect his teeth. 保护自己的牙齿是多么重要。可知此处是指意识到要保护牙齿,应用realised,故选C。
【答案】28.C
29.B
30.C
31.D
32.A
【知识点】说明文;身体健康;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了呵护皮肤的一些技巧。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
28.细节理解题。根据第三段 Cleanse your body daily using warm water and a gentle soap. 每天用温水和温和的肥皂清洁身体,可知是温水。故选C。
29.细节理解题。根据 Wash your face with a facecloth, soap, or cleansing cream, then rinse with cool water. Twice a day is enough用面巾、肥皂或洗面奶洗脸,然后用冷水冲洗。一天两次就够了,可知一天洗脸两次即可。故选B。
30.推理判断题。根据,第二段 Apply suncream at least 30 minutes before heading out. 出门前至少30分钟涂抹防晒霜,可知不是出门十分钟前,而是三十分钟前,C表述错误。故选C。
31.推理判断题。根据Twice a day is enough; excessive washing can irritate your skin.一天两次就够了;过度洗涤会刺激你的皮肤,可知脸不是越洗多越好,D表述错误。故选D。
32.标题选择题。根据第一段So, how can you achieve great skin Here are some tips.那么,如何才能拥有好皮肤呢?这里有一些提示,可知文章是关于如何呵护皮肤的。故选A。
【答案】33.A
34.B
35.B
36.C
37.B
【知识点】新闻报道类;记叙文;社会问题;细节理解
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了麦当劳出现食品安全问题后采取的措施,以及吸取的经验。
【点评】考查阅读选择。注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
33.细节理解题。根据第一段On November 6, 2024, McDonald's began dealing with a serious food safety problem linked to its Quarter Pounder burgers.2024年11月6日,麦当劳开始处理与其四分之一磅汉堡相关的严重食品安全问题,可知是2024年11月6日。故选A。
34.细节理解题。根据第一段The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reported that most of those who got sick had eaten Quarter Pounders before falling ill, and many mentioned cut onions as the likely source of the problem.美国疾病控制与预防中心(CDC)报告称,大多数生病的人在生病前都吃过大汉堡的洋葱,许多人提到切洋葱可能是问题的根源,可知大汉堡中使用的切过的洋葱可能是问题的根源。故选B。
35.细节理解题。根据第二段In response to the problem, McDonald's quickly removed the affected burgers from its menu in several states and found a new supplier for the cut onions. 为了应对这一问题,麦当劳迅速从几个州的菜单上删除了受影响的汉堡,并为切洋葱找到了新的供应商,可知麦当劳更换切洋葱的供应商。故选B。
36.细节理解题。根据第二段As of mid-November, health officials confirmed that the risk to public health remains very low, and there have been no new reported illnesses since McDonald's took action.截至11月中旬,卫生官员证实,对公众健康的风险仍然很低,自麦当劳采取行动以来,没有新的疾病报告,可知风险很低。故选C。
37.细节理解题。根据最后一段 The company aims to improve its safety measures to ensure similar problems do not happen again in the future. 该公司旨在改进其安全措施,以确保未来不再发生类似问题,可知是专注于改善安全措施。故选B。
【答案】38.A
39.B
40.A
41.A
42.D
【知识点】记叙文;自然灾害;自然灾害的防范措施;细节理解;段落大意
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了2008年因为"拉尼娜"现象导致的大雪灾的影响。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。
38.细节理解题。根据第一段In early 2008, it was still winter in the northern hemisphere, but because of the "La Ni a" phenomenon, southern China had a lot of humid (潮湿) air.2008年初,北半球还是冬天,但由于"拉尼娜"现象,中国南方有很多潮湿的空气,可知是由于"拉尼娜"现象。故选A。
39.细节理解题。根据第二段Snow is very rare in most parts of southern China, and people there usually worry about droughts (干旱) or floods, not snow or ice. But in early January 2008, snow started to fall in some southern areas.中国南方大部分地区很少下雪,那里的人们通常担心干旱或洪水,而不是雪或冰。但在2008年1月初,南部一些地区开始下雪,可知不寻常是因为中国南方很少下雪。故选B。
40.细节理解题。根据第三段The snow and ice caused serious problems with transportation, electricity, and communications. The snow was followed by ice, which was even worse. The ice built up, causing buildings to collapse, cars to freeze, and roads to block (封锁). 冰雪给交通、电力和通讯带来了严重问题。雪之后是冰,情况更糟。冰块堆积,导致建筑物倒塌,汽车结冰,道路堵塞,可知主要的影响是火车停了,道路也被封锁了。故选A。
41.细节理解题。根据最后一段But it led to big improvements in China's infrastructure (基建). It helped develop stronger power lines, more high-speed trains, and better weather forecasting. 但它给中国的基础设施带来了巨大的改善。它帮助发展了更强大的电力线、更多的高速列车和更好的天气预报,可知我国建设了更强大的电力线、更多的高速列车和更好的天气预报。故选A。
42.段落大意题。根据最后一段 The snowstorm affected millions of people and caused great damage. But it led to big improvements in China's infrastructure (基建). 暴风雪影响了数百万人,造成了巨大的破坏。但这导致了中国基础设施的大幅改善,可知最后一段想要告诉我们灾害可以带来积极的变化和改善。故选D。
【答案】43.C;44.B;45.F;46.E;47.A
【知识点】说明文;跨文化沟通与交流
【解析】【分析】大意:文章主要提出了应对文化冲击的一些建议。
选项意思:A.听音乐可以帮助你放松。
B.适应新环境需要时间。
C.你可能会经历其中之一。
D.迈出第一步,开始与新朋友交谈。
E.与美国学生交朋友可以帮助你更多地了解和享受美国文化。
F.他们可以帮助你适应美国文化,回答你的问题,在国外玩得开心。
【点评】考查阅读还原。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
43.根据上文But don't worry-culture shock, as it is known, is natural.但不用担心,众所周知,文化冲击是自然的,可知此处应是关于文化冲击的常见性:你可能会经历其中之一。故选C。
44.根据上文The best way to deal with culture shock, homesickness, and loneliness is to be prepared for it. 应对文化冲击、乡愁和孤独的最好方法是做好准备,可知此处强调准备的过程是需要时间的:适应新环境需要时间。故选B。
45.根据上文 Making friends with other international students can be easy since they have the same experience as you. 与其他国际学生交朋友很容易,因为他们和你有着相同的经历,可知此处应是指出和国际学生交朋友的好处:他们可以帮助你适应美国文化,回答你的问题,在国外玩得开心。故选F。
46.根据上文However, don't only spend time with other international students. 但是,不要只花时间和其他国际学生在一起,可知此处应是引出和美国学生交朋友的好处:与美国学生交朋友可以帮助你更多地了解和享受美国文化。故选E。
47.根据上文 Adjusting to culture shock at university can be stressful. 在大学里适应文化冲击可能会带来压力,可知此处应是介绍缓解压力的做法:听音乐可以帮助你放松。故选A。
【答案】48.C;49.D;50.E;51.A;52.B
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值
【解析】【分析】大意: 材料A~F分别介绍了六部电影。
【点评】考查配对阅读。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
48.根据 Alice is curious to find out how animals live in different parts of the world. 爱丽丝很想知道动物在世界不同地区是如何生活的,可知C选项Planet Earth follows animals on each of the seven continents over the course of a year. 《地球》在一年中追踪七大洲的动物,符合需求。故选C。
49.根据 Peter is wondering why we should allow wild animals to stay wild and free. 彼得想知道为什么我们应该允许野生动物保持野生和自由,可知D选项Free Willy is the story of a whale that is captured and put in a park for the entertainment (娱乐) of humans. The story shows how wild animals suffer in a captured environment. 《自由威利》讲述了一只鲸鱼被捕获并放在公园里供人类娱乐的故事。这个故事展示了野生动物在被捕获的环境中是如何受苦的,符合需求。故选D。
50.根据He wants to watch a light-hearted environmental film with his parents.他想和父母一起看一部轻松的环保电影,可知E选项 Dr. Seuss' The Lorax introduces kids to the idea of what could happen if we don't protect our natural resources. 苏斯博士的《洛拉克斯》向孩子们介绍了如果我们不保护自然资源会发生什么的想法,符合需求。故选E。
51.根据Joey is planning to see a sweet film about cute animals tonight. 乔伊计划今晚看一部关于可爱动物的甜蜜电影,可知A选项The dogs are super cute, super sweet, and the film reminds us that dogs are our best friends.这些狗超级可爱,超级甜蜜,这部电影提醒我们,狗是我们最好的朋友,符合需求。故选A。
52.根据He wants to find a film to make his students interested in astronomy. 他想找一部电影,让他的学生对天文学感兴趣,可知B选项They'll love A Beautiful Planet. The film explores our Earth, the daily lives of the astronauts, the technology of space, and tells about the international cooperation between astronauts.他们会喜欢《美丽的星球》。这部电影探索了我们的地球、宇航员的日常生活、太空技术,并告诉了宇航员之间的国际合作,符合需求。故选B。
【答案】53.to;54.is called;55.the strongest;56.do;57.to break;58.trees;59.them;60.reaches;61.quickly;62.Although/Though
【知识点】说明文;天气与生活
【解析】【分析】大意: 文章主要介绍了飓风的速度、构成和对人类的伤害等。
【点评】考查语法填空。注意在填空完成后,要仔细复查每个空格的答案,确保它们符合文章的主题、结构和语法要求,避免出现低级错误。
53.句意:飓风风非常强大,可以以120公里/小时到300公里/小时的速度移动。根据介词短语from…to…"从……到……",可知应填介词to。故答案为:to。
54.句意:飓风中心被称为风眼。call称为,动词。根据主语centre"中心"和动词call之间的被动关系,以及句子陈述事实,可知句子应用一般现在时的被动语态:be+过去分词,主语为第三人称单数,be动词用is,动词call的过去分词为called。故答案为:is called。
55.句意:眼睛周围是一个叫做眼墙的区域,那里风最强,雨最大。strong强的,形容词。根据 rain is the heaviest. 雨最大,可知并列的风也是最强的,应用形容词最高级the strongest"最强的",作表语。故答案为:the strongest。
56.句意:当飓风从陆地移动时,强风和大雨会造成很大的破坏。does造成,动词三单形式。根据主语winds和rain为复数,可知谓语应用动词原形do。故答案为:do。
57.句意:飓风的风力可能会把窗户吹得粉碎。break打碎,动词。根据固定搭配 "形容词 + enough + to do sth.""足够……做某事",可知应填动词不定式to break作结果状语。故答案为:to break。
58.句意:风甚至会吹倒高大的树木,这些树木可能会砸到建筑物或汽车上。tree树,可数名词。根据空格前无不定冠词等单数限制,可知应用复数形式trees。故答案为:trees。
59.句意:强风可以卷起物体并将它们吹向空中,造成重大破坏。they它们,代词主格。根据空格前谓语send"送往",可知此处应填代词宾格them"它们",作宾语。故答案为:them。
60.句意:有时,它几乎能到达房屋的顶部。reach到达,动词。根据频度副词sometimes"有时",可知句子时态为一般现在时,主语it为第三人称单数,谓语应用动词三单形式reaches。故答案为:reaches。
61.句意:水很快就会进入房屋,造成很大的破坏。quick快的,形容词。根据副词作状语修饰动词,可知应用副词形式quickly"快速地",作状语修饰动词三单形式goes。故答案为:quickly。
62.句意:虽然没有办法阻止飓风,但你可以做好准备。根据 you can get prepared for it. 你可以做好准备,可知此处强调:虽然没有办法阻止飓风,应填副词although/though"虽然"引导让步状语从句,句首单词首字母大写。故答案为: Although/Though 。
63.【答案】One possible version:
范文1
Dear Dad and Mum,
I hope this letter finds you both in good health. Please remember to take care of yourselves. Try to exercise at least once a week, even if it's just a short walk, and don't work too late. Going to bed early will help you stay healthy and energetic. My school life is going well. I'm keeping up with my studies and finding the lessons interesting. I've also made some good friends, and my classmates are very friendly. We often help each other with homework. Don't worry about me; I'm getting used to everything here.
I look forward to seeing you soon. Take care!
With love,
Li Hua
范文2
Dear Dad and Mum,
I hope this letter finds you both in good health. It's been almost a month since I left home to study at my new school, and I miss you both very much.
I want to remind you to take care of your health. Please try to exercise at least once a week to stay active. Also, don't work too late at night. Make sure you go to bed early to get enough rest.
As for me, I am doing well at school. My classes are challenging, but I am working hard. I have made some new friends, and we get along very well. Everyone is kind, and we enjoy spending time together after class.
I look forward to seeing you soon. Take care!
With love,
Li Hua
【知识点】提纲作文;议论文;身体健康;学校生活;学校课程
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写信给父母。写作内容包括自己在校的情况并提出关于健康的建议。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般过去时和现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对在校的情况和关于健康的建议两个方面进行了详细论述。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的动词原形开头的肯定祈使句句式 Try to exercise at least once a week / Make sure you go to bed early to get enough rest. 和Don't+动词原形的否定祈使句 Don't worry about me / don't work too late at night. 等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的keep up with"跟上",help each other"互相帮助" ,enjoy doing sth."享受做某事"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表