资源简介 吴忠中学 2024-2025 学年第一学期期中考试高 二 英 语 答 题 卡(姓名:__________________)(贴条形码区) ( 注意事项1、选择题请用 2B 铅笔填涂方框,如需改动, 必须用橡皮擦干净,不留痕迹。2、非选择题必须使用黑色签字笔书写。3、请按题号在对应的答题区域内作答,超出 答题区域、在草稿纸和试题上的答案均无效。4、请保持卷面清洁,不要折叠和弄破答题卡)(班 级:__________________)(考 籍 号:__________________)(缺考标记) (填涂样例)(座 位 号:__________________)(第一部分 选择题(共95分)(1-20 题,每题 1.5分;21-40 题,每题 2.5分;41-55题,每题 1分)16111627121738131849141951015202126313622273237232833382429343925303540414651424752434853444954455055)(第二部分 非选择题 (共55分)一、语法填空(每空 1.5分,共 15分)56.57.58.59.60.61.62.63.64.65.) (请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!)(二、应用文(15分)________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________) (三 、读后续写(满分25分)Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________A gentle touch on her hair called her mind back._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________) (请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!)请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!参考答案:第一部分 听力(共两节,满分30分)1—5 CBCAA 6—10 BBCCB 11—15 BCABC 16—20 ACCAA听力原文Text 1.W: I don’t know why, but my smoke alarm keeps making this beeping sound. It’s definitely not because of a fire or anything. I wonder if it’s broken.M: No, it just needs new batteries.Text 2.M: Excuse me. I need to cancel my newspaper delivery for next week.W: What’s the matter M: I’ll be out of town for a business meeting.W: No problem, sir. I’ll make sure to let the delivery boy know.Text 3.M: Do you know what time it is I left my watch at home this morning.W: Yes... it’s 2:30 p.m.M: Oh, that means I only have fifteen minutes before my appointment. Thanks!Text 4.W: I just saw a great deal for a vacation package to London. The only thing is that we have to book the trip in the next 48 hours.M: That’s out of the question.Text 5.M: Where is my brown jacket W: Check above those white shoes.M: I don’t see it. I guess I can wear my blue shirt.W: It’s hot out, anyway. You’ll be fine.Text 6.M: I’ve been wondering how to start running. I want to run a marathon, and I know you’re a good runner.W: Well, you need to start out slowly. See if you can run a mile without stopping, and then start increasing your distance.M: Okay. Do you think I should run on a running machine at the gym or outside W: Well, it depends on what you like. Running inside is nice because you can stay at a steady speed. But outside is nice, too, because you’re surrounded by nature and fresh air.M: Maybe I’ll try running outside first and see how it feels.Text 7.W: Hi, Tim. Are you doing some last-minute shopping for the weekend M: Hi, Shelley. Actually, I’m looking for supplies to create an emergency kit for everyone in my family.W: What’s an emergency kit M: It has supplies that you need in case of a disaster, like an earthquake.W: We haven’t had an earthquake in years!M: Well, you never know! There could also be a flood, or a hurricane...W: Yeah, or a house fire! It seems like you’re very prepared! Wow, I never thought about making an emergency kit.M: It’s almost like preparing to go camping. It’s a really good thing to have. Most people think about it after it’s already too late.Text 8.M: Molly, this drawing that you made for me is beautiful, but I have some questions about it.W: OK. Daddy, what’s up M: Well, I see that you’ve drawn our whole family. I recognize grandma and grandpa because they have gray hair, but who are the other people W: Mommy is the one with green hair and the purple dress. Bobby is the one sitting on the ground with the blue ball. Sally has her little yellow doll. And Max is here running after Joe!M: I see! Now, why did you give mommy green hair W: Because she is always trying to get me to eat green things, like cucumber! Then she eats all of it for me, so I thought her hair might turn green!M: That makes sense. And I must be the big person right in the center wearing the red jacket, right W: No, Daddy! You are looking out of the garage window. The big person in the middle is Uncle Charlie because he always gives me candy.Text 9.W: The sun here in Sardinia is so much hotter than I imagined. I’m already sunburned after lying on the beach for just 15 minutes.M: I guess because we’re so close to Africa.W: Let me check my guidebook. You’re right. We are only 120 miles from Africa. It says we are as close to Tunisia as we are to the coast of Italy. We should go there! I bet we could catch a boat there.M: We already took a boat ride from Italy to get here. Let’s just enjoy where we are. Check and see what we can do here first.W: It says if we go 10 miles south from here, we will be in Cagliari.M: Yeah, but are there any beaches there W: Yes, Poetto Beach is nearby. You have to pay to get there, but it has white sand.M: Sounds good to me!Text 10.W: Good morning, students! This is your principal, Mrs. Jenkins, wishing everyone a good day. I would like to make one student’s day extra special this sunny Friday morning. His name is Bobby Smith. Yeah, Bobby, this is for you! Bobby does great with his studies, and will probably graduate with honors, but that’s not why I’m celebrating him today. Two days ago, his science teacher, Ms. Green was having a bad day. Most of the students could tell something was up, but they didn’t know exactly what. Well, that morning, Ms. Green had learned that her uncle had passed away. She hadn’t seen him for years, but he had meant a lot to her when she was growing up. Realizing how sad she looked, Bobby had his mom, who runs a flower shop, deliver a bunch of flowers to Ms. Green on her lunch break. Ms. Green, who is now flying back to New York to be with her family, said she was so touched by what Bobby did that it allowed her to make it through the rest of the day. Thanks, Bobby! The lesson here is for us to be good to each other.第二部分 阅读:A21.A 22.D 23.B【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了美国四个最大的狗狗公园,它们为狗狗提供了充足的自由探索和玩乐空间,并提及了相关注意事项。21.细节理解题。根据Millie Bush Dog Park部分中的“Covering over 7, 800 acres, George Bush Park in Houston, Texas, is one of the largest parks in the country, and it has a big dog park inside. The Millie Bush Dog Park covers 15acres, with large grassy areas, ponds for swimming, and shaded spots for resting.(德克萨斯州休斯顿市的乔治·布什公园占地超过7800英亩,是美国最大的公园之一,园内设有一个大型狗公园。米莉·布什狗公园占地15英亩,拥有大片草坪、可供游泳的池塘以及供休息的阴凉区域。)”可知,米莉·布什狗公园位于德克萨斯州休斯顿市。故选A项。22.细节理解题。根据Point Isabel Regional Shoreline部分中的“Situated along the San Francisco Bay in Richmond, California, Point Isabel Regional Shoreline is one of the largest dog parks in the country, covering 23 acres. This park provides beautiful bay views and plenty of room for dogs to run and play freely. It also has a dog-friendly café and a washing station, making it a convenient and fun spot for a full day of activities.(伊莎贝尔角区域海岸线位于加利福尼亚州里士满市的旧金山湾沿岸,是美国最大的狗公园之一,占地23英亩。该公园拥有优美的海湾景色,为狗狗提供了充足的自由奔跑和玩耍空间。它还设有一家宠物友好型咖啡馆和一个清洗站,使其成为适合全天活动的便捷且有趣的场所。)”可知,伊莎贝尔角区域海岸线公园内有宠物友好型咖啡馆。故选D项。23.细节理解题。根据Cherry Creek State Park部分中的“Given its huge size, it’s essential to have reliable dog collars (项圈) with identification labels for your furry friends, as they might wander far and wide.(由于公园面积庞大,为你的毛茸茸的伙伴配备带有识别标签的可靠狗项圈至关重要,因为它们可能会四处游荡。)”、Millie Bush Dog Park部分中的“When visiting, bring a strong dog collar, as your pet will have plenty of space to explore and adventure.(参观时,请带上结实的狗项圈,因为你的宠物将有充足的空间去探索和冒险。)”、Point Isabel Regional Shoreline部分中的“The open environment means durable dog collars are a must to ensure your pet’s safety during their adventures.(开阔的环境意味着耐用的狗项圈是确保你的宠物在冒险过程中安全的必需品。)”以及Bear Creek Dog Park部分中的“With so much space to explore, a secure dog collar is very important to keep your dog safe while they enjoy the park.(有如此多的空间可供探索,一个安全的狗项圈对于确保你的狗在享受公园乐趣时的安全非常重要。)”可知,这四座公园的共同点是都建议使用狗项圈。故选B项。B24.B 25.C 26.A 27.D【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲的是圣诞节前作者的儿子马克去超市买礼物时发现钱丢了,一位女士及时帮助了他,而这位女士将帮助马克这件事当成了马克送给自己的一件礼物并希望马克能将这种善意传递下去。24.细节理解题。根据文章第一段“The third Saturday in December Mark said he had made his list and had twenty dollars in his pocket.(12月的第三个星期六,马克说他已经列好了清单,口袋里有20美元。)”可知故事发生在12月的第三个周六,即圣诞节之前。故选B项。25.细节理解题。根据文章第二段“Finally he came to the checkout counter and reached into his pocket for his money. It was not there! There was a hole in his pocket, but no money. Mark stood there holding his basket, tears falling down his face.(最后,他来到收银台,把手伸进口袋拿钱。它不在那儿!他的口袋有个洞,但没有钱。马克站在那里,手里拿着篮子,泪流满面。)”可知在超市里马克发现自己的钱丢了。故选C项。26.细节理解题。根据文章最后一段“I would like to say “thank you” to that very kind woman, and tell her that four years later, Mark went house to house collecting blankets and clothes for the homeless people in the fire. And I want to promise her that Mark will never forget to keep passing it on.(我想对这位非常善良的女士说声“谢谢”,并告诉她四年后,马克挨家挨户地为火灾中无家可归的人收集毯子和衣服。我想向她保证马克永远不会忘记把它传承下去。)”可知这位善良的女士教会了马克去帮助需要帮助的人,所以作者向她表示感谢。故选D项。27.主旨大意题。根据文章第三段“A woman came up to Mark and took him in her arms. “You would help me a lot if you let me pay for you,” said the woman. “It would be the most wonderful gift you could give me. I only ask that one day you will pass it on. When you grow up, I would like you to find someone you can help. When you help others, 1 know you will feel as good about it as I do now.”(一个女人走到马克跟前,把他抱在怀里。“如果你让我为你买单,你就帮了我大忙了,”女人说。“这将是你能给我的最好的礼物。我只希望有一天你能把它传递下去。当你长大了,我希望你能找到一个你能帮助的人。当你帮助别人时,我知道你会像我现在一样感到高兴。”)”以及文章其他段落的内容可知文章主要讲的是圣诞节前作者的儿子马克去超市买礼物时发现钱丢了,一位女士及时帮助了他,而这位女士将帮助马克这件事当成了马克送给自己的一件礼物并希望马克能将这种善意传递下去,由此可以推测文章主要围绕着一件美好的礼物来展开,所以D项A wonderful gift(一件美好的礼物)作为文章的标题最合适,故选D项。C28.B 29.A 30.A 31.C【导语】这是一篇说明文。本文探讨了金钱与幸福感之间的关系,指出相对财富对幸福感的影响远大于绝对财富,并分析了这种影响在不同国家的表现以及经济政策对幸福感的影响。28.细节理解题。根据第二段“Researchers analyzed 357 global surveys covering 2. 3 million people. Participants ranked themselves on a 10-level “status ladder (地位等级)” comparing their position to society. (研究人员分析了涵盖230万人的357项全球调查。参与者在一个10级的“地位等级”上对自己进行排名,将自己的地位与社会进行比较。)”可知,研究通过使用10级地位等级来衡量“相对财富”。故选B。29.推理判断题。根据第三段“Yet upward comparisons often backfire. As Mark Twain observed, “Comparison is the death of joy”. (然而,向上的比较往往会适得其反。正如马克·吐温所说,“比较是快乐的死敌”。)”可知,作者提到马克·吐温的话是为了批评社会比较,强调向上的比较会适得其反,带来不快乐,故选A。30.推理判断题。根据最后一段“Critically, economic growth sometimes fails to improve national happiness. Why The study suggests unequal progress makes many feel left behind despite personal gains. True well-being requires advancing both personally and relatively within society’s position ladder. (至关重要的是,经济增长有时并不能提高国民的幸福感。为什么?研究表明,尽管个人有所收获,但不平等的发展让许多人感到被落下了。真正的幸福需要在社会地位阶梯上实现个人和相对的进步。)”可以推断,传统经济政策高估了绝对收入增长的价值,而忽视了社会比较和相对进步对幸福感的影响。故选A。31.主旨大意题。文章主要探讨了相对财富对幸福感的影响,指出感觉比别人更富有比高收入或高教育水平本身更能带来幸福感,并分析了这种影响在不同国家的表现以及经济政策对幸福感的影响。文章强调了社会比较在金钱与幸福感关系中的重要作用,因此,选项C“相对财富比较的隐藏力量”最能概括文章的主旨,适合作标题。故选C。D32.C 33.B 34.A 35.D【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了武汉轻工大学团队受《哪吒2》启发,利用莲藕纤维开发出可3D打印的骨再生支架,相比传统钢钉植入物具有排异率低、免二次手术等优势,同时探索莲藕粉在功能性食品和3D打印创意食品中的应用。32.细节理解题。根据第二段中“A research team from Wuhan Polytechnic University’s School of Food Science and Engineering has pioneered a groundbreaking medical application using extracts from lotus root fibers. By employing 3D printing technology, they create customized bone scaffolds tailored to bone defect areas. (武汉轻工大学食品科学与工程学院的研究团队开创性地利用莲藕纤维提取物开发出一项突破性医疗应用。通过采用3D打印技术,他们能够制作出与骨缺损区域完美匹配的定制化骨支架)”可知,武汉轻工大学团队的研究重点是利用莲藕纤维重建骨骼。故选C项。33.细节理解题。根据第三段中“They also significantly reduce the risk of patient rejection. Crucially, the scaffold’s degradation perfectly corresponds with the rate of new bone growth, making secondary removal surgeries unnecessary. (此外,这种支架还能显著降低患者的排异反应风险。最关键的是,支架的降解速度与新骨生长速率完美匹配,从而避免了二次取出手术的必要性)”可知,莲藕纤维支架相比传统钢钉植入物的优势包括降低排异风险,避免二次手术。故选B项。34.细节理解题。根据最后一段中“The gelatinized (糊化) power also serves as a materials for 3D-printed foods, suggesting a future where imaginative treats shaped like Ne Zha or his Wind and Fire Wheels could be crafted on demand. (此外,糊化的莲藕粉还可作为3D打印食品的原料,这意味着未来或可按需定制出哪吒造型或风火轮形状的创意食品)”可知,糊化的莲藕粉的一项潜在未来应用是可3D打印成人物或物品造型的食品。故选A项。35.推理判断题。根据第二段中“pioneered a groundbreaking medical application (开创了一项突破性的医疗应用)”、第三段中“significantly reduce the risk of patient rejection (显著降低患者的排异反应风险)”和“perfectly corresponds with the rate of new bone growth (与新骨生长速率完美匹配)”可知,作者选用很多积极词汇,对团队成果给予正面评价,肯定研究的临床价值。由此可知,作者对该团队的工作是充满热情和支持的。故选D项。七选五 36.D 37.E 38.F 39.B 40.G【导语】这是一篇说明文。文章主要向青少年提出了如何为成功做好准备的建议。36.根据上文“Start thinking about careers you would like to be in, but make a good choice based on your interests and strengths.(开始思考你想从事的职业,但要根据你的兴趣和优势做出一个好的选择)”可知,上文提到要选择职业,选项D“这可能是你余生的工作”承接上文,强调了选择职业的重要性,即这个选择可能会影响一生。故选D。37.根据上文“Don’t get into any trouble, legal or otherwise. It could ruin your future plans. Avoid the peer pressure and keep away from the cigarettes, alcohol, and drugs.(不要惹上任何麻烦,无论是法律上的还是其他方面的。这可能会毁掉你的未来计划。避免同伴压力,远离香烟、酒精和毒品)”可知,上文提到不要惹麻烦或者做违法的事。选项E“遵守法律,避免最后坐在警车的后座上”承接上文,进一步强调了要遵守法律,避免麻烦。故选E。38.根据上文“Have good friends to help you out.(有好朋友帮助你)”可知,上文提到朋友的重要性,选项F“朋友是支持你和鼓舞你的人”承接上文,进一步解释了朋友的作用,即支持和鼓舞你。故选F。39.根据下文“Join a sports team at school or out of school. Take your dog for a nice, long walk. Join a yoga group, go swimming at the local recreation center, or do sit-ups during commercial breaks on TV! Just exercise.(参加校内或校外的运动队。带你的狗去散步。加入瑜伽小组,去当地的娱乐中心游泳,或者在电视广告时间做仰卧起坐!只是锻炼)”可知,本段主要讲的是要积极参加体育活动。选项B“积极起来”引领下文,概括了本段的主题。故选B。40.根据上文“Join a sports team at school or out of school. Take your dog for a nice, long walk. Join a yoga group, go swimming at the local recreation center, or do sit-ups during commercial breaks on TV! Just exercise.(参加校内或校外的运动队。带你的狗去散步。加入瑜伽小组,去当地的娱乐中心游泳,或者在电视广告时间做仰卧起坐!只是锻炼”)”可知,上文列举了一些日常的锻炼,选项G“它帮助你在精神上和身体上感觉更好”承接上文,解释了锻炼的好处,即让你在精神上和身体上感觉更好。故选G。完形填空: 【答案】41. D 42. C 43. D 44. C 45. A 46. D 47. A 48. D49. B 50. B 51. A 52. C 53. C 54. A 55. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要介绍了Jessica和丈夫通过当看房人来环球旅行的事情。在他们免费住在陌生人家里的过程中,他们会在房主不在的时候喂宠物、给植物浇水。这对夫妇被接受为看房人的成功率很高,他们总是超出房主的预期。【41题详解】考查形容词词义辨析。句意:与他们中的大多数人不同,这位25岁的年轻人全职从事这项工作。A. indoors室内;B. online在线的;C. single-handed单手的;D. full-time全职的。根据后文“She and her husband have spent the last two years traveling the world, stopping everywhere from Paris to Singapore. (在过去的两年里,她和她的丈夫周游世界,从巴黎到新加坡都在这里停留)”可知,这位25岁的年轻人全职从事这项工作。故选D。【42题详解】考查名词词义辨析。句意:这听起来像是一个漫长而昂贵的假期,但这对夫妇有一种不同寻常的方式让他们的旅行负担得起。A. game游戏;B. service服务;C. vacation假期;D. procedure手续。结合上文可知Jessica在环球旅行,所以是假期。故选C。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:这听起来像是一个漫长而昂贵的假期,但这对夫妇有一种不同寻常的方式让他们的旅行负担得起。A. safe安全的;B. busy忙碌的;C. helpful有帮助的;D. affordable买的起的。对应上文“It might sound like one long, expensive”指听起来昂贵,但这对夫妇有一种不同寻常的方式让他们的旅行负担得起。故选D。【44题详解】考查形容词词义辨析。句意:他们是共享经济新形式的一部分:在线看房者。A. local当地的;B. private私人的;C. sharing分享;D. agricultural农业的。根据后文“economy: an online group of house sitters”以及提到他们免费住在陌生人家里,可见是共享经济,故选C。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:在他们免费住在陌生人家里的过程中,他们会在房主不在的时候喂宠物、给植物浇水。A. strangers’陌生人的;B. parents’父母的;C. co-workers’同事的;D. neighbors’邻居的。根据上文可知他们在环球旅行,所以是住在陌生人的家里。故选A。【46题详解】考查名词词义辨析。句意:在他们免费住在陌生人家里的过程中,他们会在房主不在的时候喂宠物、给植物浇水。A. favor帮助;B. defense防御;C. honor荣誉;D. absence缺席。根据上文“they feed pets and water plants in the homeowner’s”指在房主不在的时候喂宠物、给植物浇水。故选D。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:这两位旅行者仔细地计划他们的旅行,围绕着有时很难取悦的宠物安排他们的日子。A. plan计划;B. explain解释;C. compare比较;D. complete完成。根据宾语“their trips”指计划旅行,应用plan。故选A。【48题详解】考查动词词义辨析。句意:这两位旅行者仔细地计划他们的旅行,围绕着有时很难取悦的宠物安排他们的日子。A. buy购买;B. transport运输;C. choose选择;D. please取悦。根据上文“the pets that are sometimes difficult to”指某些宠物很难照管,故选D。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:但照看房子也能提供一种在酒店里找不到的舒适感。A. support支持;B. comfort舒适,安慰;C. control控制;D. attention注意力。结合后文提到像住在朋友家,可见照看房子也能提供一种在酒店里找不到的舒适感。故选B。【50题详解】考查动词词义辨析。句意:“这就像住在朋友家一样,”Jessica说。A. cooking烹饪;B. staying停留;C. waiting等待;D. studying学习。根据后文“at a friend’s house”指像呆在朋友家,应用stay at。故选B。【51题详解】考查名词词义辨析。句意:这对夫妇被接受为看房人的成功率很高,他们总是超出房主的预期。A. success成功;B. survival存活;C. growth生长;D. unemployment失业。根据后文“rate in getting accepted as house sitters”可知此处指他们被接受为看房人的成功率,应用success。故选A。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:这对夫妇被接受为看房人的成功率很高,他们总是超出房主的预期。A. budget预算;B. abilities能力;C. expectations期待;D. understanding理解。上文提到这对夫妇被接受为看房人的成功率很高,是因为他们总是超出房主的预期,所以成功率才高。故选C。【53题详解】考查动词词义辨析。句意:对杰西卡来说,这意味着发送大量快乐宠物的照片,保持房子的清洁,在去下一个房子之前留下一份漂亮的小礼物。A. admiring钦佩;B. donating捐赠;C. sending发送;D. borrowing借来。根据后文“plenty of pictures of happy pets”指给房主发送宠物的照片。故选C。【54题详解】考查形容词词义辨析。句意:对杰西卡来说,这意味着发送大量快乐宠物的照片,保持房子的清洁,在去下一个房子之前留下一份漂亮的小礼物。A. clean干净的;B. open开放的;C. simple简单的;D. empty空的。根据上文可知,他们的职责就是照看房子,所以要保持房子的清洁。故选A。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:“你要让房主觉得他们做了正确的决定,”她说。A. guess猜测;B. decision决定;C. response反应;D. impression印象。是房主选择了他们当看房人,所以是房主做了正确的决定,故选B。语法填空scientist 57.admitted 58.in 59.graduation 60.the 61.discovering 62.which 63.was awarded 64.to win 65.ourselves66.Dear Jim,Thank you for your letter. I’m writing to share my ideas about students' using AI to assist learning with you.Regarding AI tools like ChatGPT and DeepSeek, I believe they can be beneficial for students. Firstly, they provide instant answers and explanations, helping us solve difficult problems efficiently. Besides, they offer abundant learning resources beyond textbooks. However, overreliance may weaken independent thinking. Moreover, AI-generated content is not always accurate, and some students might use it to complete assignments without learning. To make the best use of AI, I suggest that students should treat it as a study aid rather than a replacement. Always verify information with teachers and focus on developing critical thinking. Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于建议信。要求考生给英国笔友Jim写封回信,对于学生使用AI工具辅助学习发表一下看法,说明学生使用AI工具辅助学习的优势和可能带来的问题,并提出建议。【详解】1. 词汇积累:关于:regarding→as for提供:provide→offer立刻的:instant→immediate解决:solve→tackle准确的、精确的:accurate→precise完成:complete→finish2. 句式拓展:同义句转换:原句:Firstly, they provide instant answers and explanations, helping us solve difficult problems efficiently.拓展句:Firstly, they provide instant answers and explanations, which helps us solve difficult problems efficiently.【点睛】【高分句型1】Regarding AI tools like ChatGPT and DeepSeek, I believe they can be beneficial for students.(运用了省略了连接词that的宾语从句)【高分句型2】To make the best use of AI, I suggest that students should treat it as a study aid rather than a replacement.(运用了动词不定式作目的状语和以连接词that引导的宾语从句及虚拟语气)Approaching the doorway, Jenny took a deep breath. She could hear her own heart beating loudly in her ears. Her hand trembled slightly as she reached for the doorknob. As she entered, she saw her mother sitting in the dimly lit living room. Jenny walked slowly towards her, her steps heavy with guilt. “Mom,” she said softly, “I’m back. I’m so sorry for what I did. I was so blind and ungrateful. You’ve given me so much love and care all these years, and I repaid you with rudeness.”A gentle touch on her hair called her mind back. Jenny looked into her mother’s eyes, which were filled with a mixture of relief and love. Her mother cupped her face in her hands and said, “My dear, I was so worried about you. I’m just glad you’re safe.” They hugged each other tightly. Jenny realized that this was the place where she truly belonged, and that her mother’s love was an unbreakable bond. From then on, she made it a point to be more patient and understanding with her mother, knowing that every moment spent with her was a precious gift. Because in the end, it was the love of family that could heal all wounds and make one whole again.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Jenny和母亲争吵后,离家出走,她有点饿,想吃东西,但是她什么都没带,一个陌生人请她吃了一碗面,陌生人告诉Jenny妈妈其实为她付出了很多,Jenny下定决心一到家就为她的粗鲁向母亲道歉。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“走近门口,珍妮深吸了一口气。”可知,第一段可描写Jenny在到家门口时的紧张、愧疚心情以及她鼓起勇气向母亲道歉的场景。②由第二段首句内容“她的头发被轻轻地碰了一下,她的思绪又回来了。”可知,第二段可描写Jenny与母亲深情对视、拥抱,并意识到母爱的伟大,以及她决定以后更加珍惜与母亲相处的时光。2.续写线索:Jenny到家门口——紧张、愧疚地准备道歉——鼓起勇气向母亲表达歉意——母亲温柔回应——母女深情拥抱——决定珍惜与母亲的时光3.词汇激活行为类①颤抖:tremble/shiver/shake②意识到:realize/recognize③拥抱:hug/embrace情绪类①不感激的:ungrateful/unthankful②担心的:worried/concerned 【点睛】【高分句型1】Her hand trembled slightly as she reached for the doorknob. (运用as引导的时间状语从句)【高分句型2】Jenny walked slowly towards her, her steps heavy with guilt. (运用了独立主格结构)答案第1页,共2页吴忠中学2025—2026学年第一学期期中考试高 二 英 语 试 卷考试时间:120分钟 满分150分注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上第一部分 听力(共两节;每题1.5分,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is wrong with her smoke alarm A. It is broken. B. It is on fire. C. Its batteries are flat.2. Why does the man want to cancel his newspaper delivery for next week A. He will move out of the town. B. He will be away on business. C. The delivery boy is ill.3. What time is the man’s appointment A. 2:15 p.m. B. 2:30 p.m. C. 2:45 p.m.4. What does the man mean A. The deal sounds impossible.B. He has some questions to ask.C. He approves of the woman’s idea.5. What will the man wear A. A blue shirt. B. white shoes. C. A brown jacket.第二节 (共15 小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What do we know about the woman A. She ran a marathon. B. She is good at running. C. She’s a beginner runner.7. What does the man decide to do in the end A. Go to the gym. B. Exercise outdoors. C. Run on a running machine.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. Where did the man and woman probably meet A. At the baker’s B. At the chemist’s. C. At the department store.9. What did the woman know about an emergency kit A. She thought it useful. B. She thought it prepared. C. She knew nothing about it.听下面一段较长对话,回答以下小题。10. How many people do they mention in the drawing A. Eight. B. Nine. C. Ten.11. What is Max doing A. Playing with a ball.B. Running after Joe.C. Sitting on the ground with Sally.12. What is the man doing in the drawing A. He is standing in the center.B. He is giving the children candy.C. He is possibly working in the garage.听下面一段较长对话,回答以下小题。13. What is wrong with the woman A. She gets sunburned. B. She is too tired. C. She is ill.14. Why is Sardinia much hotter than imagined A. It is on the coast of Italy. B. It is too close to Africa. C. It is near Cagliari.15. Where did the speakers take a boat A. From Tunisia. B. From India. C. From Italy.16. Where will they likely travel next A. To Cagliari. B. Still in Tunisia. C. To the coast of Italy.听下面一段独白,回答以下小题。17. Why is the speaker making this announcement A. To celebrate a graduation.B. To congratulate a prize winner.C. To thank Bobby Smith.18. Why is the speaker celebrating Bobby today A. He does well with his studies.B. He will probably graduate with honors.C. He is good to his science teacher, Ms. Green.19. What is Ms. Green doing now A. She is now flying back to New YorkB. She is having a bad day.C. She is with her family.20. What does the speaker want students to learn A. The importance of being nice.B. The benefits of working hard.C. The need to respect your elders.第二部分 阅读(共两节;每题2.5分,满分50分)第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AHere are four of the biggest dog parks in the U. S. that provide plenty of space for your four-legged friends to explore freely and have endless fun.Cherry Creek State ParkLocated in Aurora, Colorado, Cherry Creek State Park offers a big free running area of over 107 acres (英亩). It’s a perfect place for dogs that love to run and explore in a natural setting. The park features pathways, open fields, and even a pool where dogs can cool off during hot days. Given its huge size, it’s essential to have reliable dog collars (项圈) with identification labels for your furry friends, as they might wander far and wide.Millie Bush Dog ParkCovering over 7, 800 acres, George Bush Park in Houston, Texas, is one of the largest parks in the country, and it has a big dog park inside. The Millie Bush Dog Park covers 15acres, with large grassy areas, ponds for swimming, and shaded spots for resting. The park is divided into separate areas for large and small dogs, ensuring safety and comfort for all. When visiting, bring a strong dog collar, as your pet will have plenty of space to explore and adventure.Point Isabel Regional ShorelineSituated along the San Francisco Bay in Richmond, California, Point Isabel Regional Shoreline is one of the largest dog parks in the country, covering 23 acres. This park provides beautiful bay views and plenty of room for dogs to run and play freely. It also has a dog-friendly café and a washing station, making it a convenient and fun spot for a full day of activities. The open environment means durable dog collars are a must to ensure your pet’s safety during their adventures.Bear Creek Dog ParkIn Columbia, Missouri, Cosmo Park is home to one of the largest dog parks in the Midwest. Its Bear Creek Dog Park covers nearly 15 acres, offering wide-open spaces, trails, and a pool where dogs can play around. This park also features separate areas for large and small dogs, making it a flexible option for dog owners. With so much space to explore, a secure dog collar is very important to keep your dog safe while they enjoy the park.21.Where is the Millie Bush Dog Park located A.In Houston, Texas. B.In Aurora, Colorado.C.In Columbia, Missouri. D.In Richmond, California.22.Which park has a dog friendly café A.Cosmo Park. B.George Bush Park.C.Cherry Creek State Park. D.Point Isabel Regional Shoreline.23.What do the four parks have in common A.They cover more than 100 acres. B.They recommend using a dog collar. C.They have pools for dogs to swim in. D.They divide areas for big and small dogs.BWhen my son, Mark, was in the third grade, he saved all his pocket money for over three months to buy holiday presents. The third Saturday in December Mark said he had made his list and had twenty dollars in his pocket.I drove him to a nearby supermarket. Mark picked up a hand basket and went in while I waited and watched in the car. After choosing his presents, he came to the checkout counter and reached into his pocket for his money. It was not there! There was a hole in his pocket, but no money. Mark stood there holding his basket, tears falling down his face.Then a surprising thing happened. A woman came up to Mark and took him in her arms. “You would help me a lot if you let me pay for you,” said the woman. “It would be the most wonderful gift you could give me. I only ask that one day you will pass it on. When you grow up, I would like you to find someone you can help. When you help others, I know you will feel as good about it as I do now.”Mark took the money, dried his tears and ran back to the checkout counter as fast as he could. That year we all enjoyed our gifts almost as much as Mark enjoyed giving them to us. I would like to say "thank you" to that very kind woman, and tell her that four years later, Mark went house to house collecting blankets and clothes for the homeless people in the fire. And I want to promise her that Mark will never forget to keep passing it on.24.When they got to the supermarket, Mark went in________.with the writer B. by himselfC. with the woman D. with his friends25. What happened to Mark in the supermarket A. His gifts were stolen. B. He broke his basket.C. He lost his money. D.He lost his way.26. What did the woman ask Mark to do after paying for him A. To help others. B. To give her money.C. To say “thank you” to her. D. To forget the experience.27. What’s the best title for this passage A.A big supermarket B.A kind womanC.A happy family D.A wonderful giftCRecent research challenges decades of belief about money and happiness. While past studies claimed wealth weakly affects happiness in rich nations, new findings prove income comparison powerfully shapes joy. The key is “relative wealth” — feeling richer than others brings more happiness than high income or education alone.Researchers analyzed 357 global surveys covering 2.3 million people. Participants ranked themselves on a 10-level “status ladder (地位等级) ” comparing their position to society. Results revealed social comparison drives over 70% of money’s impact on happiness — far outweighing actual resources. “Money gains power when measured against others, ” explains lead researcher Dr. Lee.The researchers also found that the effect of social comparison was stronger in countries, such as Singapore. Resource competition forces constant social evaluation. Yet upward comparisons often backfire. As Mark Twain observed, “Comparison is the death of joy. ” Having just a little more money than your parents doesn’t bring much satisfaction, because nowadays the neighbors are clearly much wealthier.Critically, economic growth sometimes fails to improve national happiness. Why The study suggests unequal progress makes many feel left behind despite personal gains. True well-being requires advancing both personally and relatively within society’s position ladder. Lawmakers thus must balance wealth creation with fair competition policies.28.How does the study measure “relative wealth” A.By measuring education levels. B.By using a 10-level status ladder. C.By researching job satisfaction forms. D.By analyzing spending habits.29.Why does the author mention Mark Twain’s words A.To criticize social comparison. B.To claim historical wisdom is outdated. C.To emphasize Singapore’s uniqueness. D.To indicate money’s declining importance.30.What can be inferred about traditional economic policies in the last paragraph A.They overvalue absolute income growth. B.They effectively use social comparison. C.They prioritize education over wealth. D.They ignore resource competition.31.What can be a suitable title for the text A.Absolute Wealth: Real Path to Happiness. B.Why Money Fails to Buy Joy in Modern Society. C.The Hidden Power of Relative Wealth Comparison. D.Education vs. Income: New Research Findings.DInspired by the Chinese blockbuster film Ne Zha 2, where the immortal Taiyi Zhenren uses the Seven-Colored Lotus to reconstruct bodies, a scientific team in Wuhan, Hubei Province has spent a decade developing real-life bone regeneration technology using lotus.A research team from Wuhan Polytechnic University’s School of Food Science and Engineering has pioneered a groundbreaking medical application using extracts from lotus root fibers. By employing 3D printing technology, they create customized bone scaffolds tailored to bone defect areas. These scaffolds stabilize fractured skeletons while guiding cells to grow along the lotus fiber structures, accelerating bone tissue regeneration.Jiang Xueye, a lead researcher on the team, explained that compared to traditional steel nail implants, the lotus fiber scaffolds address issues such as poor adaptability and extensive surgical exposure. They also significantly reduce the risk of patient rejection. Crucially, the scaffold’s degradation perfectly corresponds with the rate of new bone growth, making secondary removal surgeries unnecessary.The technology is currently undergoing animal trials and, if successfully applied in clinical settings, could dramatically lower treatment costs and ease suffering for fracture patients, the school noted.Beyond medical breakthroughs, the team has made remarkable progress in developing functional food ingredients and health products from lotus roots. Their patented lotus root powder preserves nearly all nutrients and can be used to create instant drink mixes, fish cakes and cookies, high-activity probiotic products through lactic acid bacteria fermentation (乳酸菌发酵). The gelatinized (糊化) power also serves as a materials for 3D-printed foods, suggesting a future where imaginative treats shaped like Ne Zha or his Wind and Fire Wheels could be crafted on demand.32.What is the main focus of the research team from Wuhan Polytechnic University A.Developing new 3D printers.B.Creating traditional steel nail implants.C.Using lotus root fibers to rebuild bones.D.Producing functional foods from lotus roots.33.What advantage do lotus fiber scaffolds have over traditional steel nail implants A.They are cheaper to produce.B.They reduce the risk of patient rejection and avoid secondary surgeries.C.They immediately dissolve post-surgery to prevent infection.D.They have lower immune rejection rates.What is a potential future application of the gelatinized lotus root powder mentionedin the article A.3D-printed foods shaped like characters or objects.B.Construction materials for bridges.C.Fuel for vehicles.D.Clothing for athletes.35.What is the author’s attitude towards the research team’s work on lotus fiber scaffolds A.Skeptical and critical.B.Neutral and indifferent.C.Confused and uncertain.D.Enthusiastic and supportive.第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。How can a teen set themselves up for success Here are some important points that you may find helpful.Figure out your goals in life and work towards them. Start thinking about careers you would like to be in, but make a good choice based on your interests and strengths. 36 You could also work towards non-career related goals, such as creating your own fundraiser, getting good grades in school, joining in a team sport, etc. Challenge yourself and you’ll be surprised at what you can accomplish!Don’t get into any trouble, legal or otherwise. It could ruin your future plans. Avoid the peer pressure and keep away from the cigarettes, alcohol, and drugs. 37 If you’re being pressured into anything, walk away. If you can avoid these things during your teen years, they’re a lot easier to avoid once you’re out of high school and away from peer pressure.Have good friends to help you out! 38 Be with people who make you happy. Create a group of supportive, loving friends that can help you succeed in life and live your dreams. Find a few really good friends that will stick with you once you leave high school.39 Join a sports team at school or out of school. Take your dog for a nice, long walk. Join a yoga group, go swimming at the local recreation center, or do sit-ups during commercial breaks on TV! Just exercise! 40 Studies show that people who are actively involved in activities in their teen years will be more active when they’re adults.A.Go for a run around your neighborhood.B.Get active!C.You will start forming your own ideas in this way.D.This could be your job for the rest of your life!E.Obey the law and avoid ending up in the back of a police car.F.Friends are there to support you and lift your spirits.G.It helps you feel better, mentally and physically.第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)第一节 完形填空 (每小题1分,满分15分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Like many young people, Jessica wants to travel the globe. Unlike most of them, this 25-year-old is doing it ___41___ . She and her husband have spent the last two years traveling the world, stopping everywhere from Paris to Singapore. It might sound like one long, expensive ___42___ , but the couple has an unusual way to make their travel ___43___ .They’re part of a new form of the ___44___ economy: an online group of house sitters. Throughout their no-cost stays in ___45___ homes, they feed pets and water plants in the homeowner’s ___46___ .It’s not all sightseeing. The two travelers carefully ___47___ their trips, scheduling their days around the pets that are sometimes difficult to ___48___ . But house sitting also offers a level of ___49___ they can’t find in a hotel. “It’s like ____50____ at a friend’s house,” Jessica says.The couple has a high ____51____ rate in getting accepted as house sitters and they always go beyond the homeowner’s ____52____ . For Jessica, that means ____53____ plenty of pictures of happy pets, keeping the house ____54____ and leaving a nice small gift before heading to the next house. “You want to make the homeowner feel that they made the right ____55____ ,” she says.41. A. indoors B. online C. single-handed D. full-time42. A. game B. service C. vacation D. procedure43. A. safe B. busy C. helpful D. affordable44. A. local B. private C. sharing D. agricultural45. A. strangers’ B. parents’ C. co-workers’ D. neighbors’46. A. favor B. defense C. honor D. absence47. A. plan B. explain C. compare D. complete48. A. buy B. transport C. choose D. please49. A. support B. comfort C. control D. attention50. A. cooking B. staying C. waiting D. studying51. A. success B. survival C. growth D. unemployment52. A. budget B. abilities C. expectations D. understanding53. A. admiring B. donating C. sending D. borrowing54. A. clean B. open C. simple D. empty55.A. guess B. decision C. response D. impression第二节 语法填空(每小题1.5分,满分15分)阅读下列材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Tu Youyou, a famous female chemist and 56 (scientific), was born in Ningbo,Zhejiang Province on 30 December 1930. In 1951, she was 57 (admit) into Beijing University, majoring 58 making medicine and graduated in 1955. She worked at the China Academy of Traditional Chinese Medicine in Beijing after 59 (graduate). In 1969, she became 60 head of the project and performed numerous tests. In 1971, Tu’s team succeeded in 61 (discover) and developing artemisinin to cure those patients of malaria in different places of the world,for 62 she won many big awards. To our excitement and delight, she 63 (award) the Nobel Prize for Medicine on October 5th, 2015, becoming the first Chinese woman 64 (win) the Nobel Prize. We are called on to learn from her and devoted 65 (we) to scientific research.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)66.假定你是李华,你的英国笔友Jim来信询问你对学生使用AI工具(如ChatGPT、DeepSeek等)辅助学习的看法,请你写一封回信,内容包括:1.学生使用AI工具辅助学习的优势;2.学生使用AI工具可能带来的问题;3.你的建议。注意:1.词数80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。Dear Jim,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours ,Li Hua第二节 读后续写(满分25分)67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为 150 左右。Jenny was the only child in her home. She had a quarrel (争吵) with her mother that afternoon and she ran out of the house angrily. She couldn’t help weeping (哭泣) sorrowfully when she thought of the scolding (责备) from her mother. Having wandered (闲逛) aimlessly in the street for hours, she felt a little hungry and wished for something to eat, but it was not even possible for her, since she had nothing with her. She stood beside a stand (摊位) for a while, watching the middle-aged seller busy doing his business. However, with no money in hand, she sighed and had to leave.The seller behind the stand noticed the young girl and asked, “Hey, girl, you want to have the noodles ”“Oh, yes… but I don’t have money on me” she replied.“That’s nothing. I’ll treat you today,”said the man, “come in.”The seller brought her a bowl of noodles, whose smell was so attractive. As she was eating, Jenny cried silently. “What is it ” asked the man kindly. “Nothing, actually I was just touched by your kindness!” said Jenny as she wiped her tears, “Even a stranger on the street will give me a bowl of noodles, while my mother, drove me out of the house. She showed no care for me. She is so merciless (无情的) compared to a stranger!”Hearing the words, the seller smiled “Girl, do you really think so I only gave you a bowl of noodles and you thanked me a lot. But it is your mother who has raised you since you were a baby. Can you number the times she cooked for you Have you expressed your gratitude to her ”Jenny sat there, speechless and numb (呆滞的)with shock; she remembered mother’s familiar face and weathered (饱经风霜的) hands. “Why did I not think of that A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted (感激的;蒙恩的), but I have never thanked my mum for what she has done for me.”On the way home, Jenny made up her mind to make an apology to her mother for her rudeness as soon as she arrived home.注意: 1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答.Paragraph1:Approaching the doorway, Jenny took a deep breath.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2: A gentle touch on her hair called her mind back.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 英语答题卡.docx 高二期中考试英语听力.mp3 高二英语期中考试答案.docx 高二英语期中试卷.docx