资源简介 单元素养测评卷(三)1—5 BABAC 6—10 CCBCB 11—15 ABCAB 16—20 CBBCA21—25 ACDBD 26—30 ABDDC 31—35 ACAAD 36—40 GEFDB41—45 CABDC 46—50 ADABC 51—55 DACDB第一部分录音稿Text 1M: Would you like a piece of cake or a coffee W: No, I’m on a diet. I’m only supposed to eat vegetables. I can’t even have fruit because it has too much sugar.Text 2M: So what do you think of Gina W: Well, she is a nurse, but she is a bit untidy. Before she moved in, she said she loved cleaning her old apartment.Text 3M: Hello, Sally. How about going for a meal this evening W: Good idea! I finish work at five. Why don’t we meet at a quarter to six M: OK, that sounds good. Let’s meet in front of the train station.Text 4M: I hope you can understand my reasons for deciding to leave, Mrs Harrison.W: Do I have to remind you that we have put a lot of time and money in your career here Text 5W: What are you going to do at the weekend M: I’m going to have music lessons, and I’m also going to see a film with my friends.W: Sounds good.Text 6M: Hello, Sarah. Good to see you again. Welcome to the company.W: Thank you. I know you asked me to come in a little later on my first day, but what time do I normally start work M: Well, the office opens at 8:30 and the team starts work at a 9 o’clock meeting.W: What happens after the meeting M: We take a break at 10:30. My assistant Mia makes coffee for us all. Then it’s time to call customers and make sales.W: That sounds good.Text 7M: It’s about a three-minute ride up to the top of the Mount Rock.W: This thing is safe, right M: Yes, you don’t have anything to worry about. We do about 100 trips a day up the mountain, and these tours have been going on for over ten years without any accidents.W: That’s a relief. What’s that lake down there M: That’s John Lake. It’s actually a man-made pond. During the 70’s there was a lot of clear cutting of forests in the area, and much of the wildlife was lost. Since John Lake was built, ducks, swans, and geese have returned to the area.Text 8W: So Mr Smith, why would you like to leave your current job M: Well, the sales position that you are offering would give me opportunities to work internationally. At the moment, I’m just based in Seattle.W: I see. But what makes you suitable for this job M: I’ve been very successful so far in sales and I think I can offer a good service to your customers.W: Interesting point. What is good customer service in your view M: The most important skill is the ability to listen to what customers have to say.W: Very true. But of course learning is a never-ending process for anybody in business. Now, what are your weaknesses, would you say M: I suppose I’m not very good at making sure all the paperwork in sales is completed quickly. You know, I prefer to be out there, going on to the next customer. But of course, I know it has to be done. I’m trying to improve.W: OK. Now, what are your salary requirements For this sales position, I mean.Text 9M: This is a long flight. Marina, are you OK W: Gee, I’m sleepy. What time is it now M: According to my watch it’s 3:30 am. We’ve been flying for eight hours. I set it at the airport. Do we have to set our watches back when we cross the International Date Line or do we move them up I can never remember which way it is.W: I have no idea, too. I think I’ll take a nap.M: Go ahead. Here is your blanket and your pillow.W: My ears feel funny. I can’t hear properly.M: Don’t worry. It’s because of the change in air pressure.W: Do you feel all right M: I’m OK. If you open and shut your mouth repeatedly, it will help.W: I will try chewing some gum.M: Listen to the announcement. The plane is taxiing on the runway and making a perfect landing.Text 10M: I’ll talk about the marathons I ran these years. My first marathon was in Okinawa, Japan. On the morning of the race, I was pretty nervous. But the weather was beautiful, the atmosphere was fantastic, and my training beforehand was just enough—I finished the race! It was an amazing feeling! My favourite marathon was the one in Reykjavik, Iceland. Iceland is a beautiful country and the scenery along the course was breathtaking. The most difficult race was in Kuala Lumpur. First of all, it was really hot. But, my biggest mistake was that I forgot to pack my running shoes! Can you believe it So, the day before the race, I had to buy new shoes and during the race, my feet were pretty painful! In St. Petersburg, which is in Russia, I managed to finish in third place! This was a real shock. After my last race in Bangkok, Thailand, I had completed my challenge. I still enjoy running. I’m currently preparing for a full marathon in Stockholm. And maybe I’ll try running 20 marathons in the new year!第二部分第一节A【文章大意】 本文是一篇应用文,介绍了四位著名的意大利作家和他们的著作。21.A 细节理解题。根据Ludovico Ariosto (1474—1533)部分中“The poem presents a rich variety of characters, which has been an encouragement for many paintings and musical works.”以及Italo Calvino (1923—1985)部分中“It has encouraged musicians like Sting to create their works.”可知,两部作品的共同点是都影响了音乐作品。故选A项。22.C 细节理解题。根据Umberto Eco (1932—2016)部分中“In the story, he skilfully applied the use of signs and symbols to it.”可知,读者在其中会发现对记号和符号的使用。故选C项。23.D 细节理解题。根据Alessandro Manzoni (1785—1873)部分中“The novel was regarded as connected with Risorgimento, the Italian unification movement(统一运动) in the 19th century. Probably we can say, without this great novelist and this masterpiece of world literature, Italy wouldn’t be Italy.”可知,与统一的国家的形成相关的作品就是Alessandro Manzoni所著的小说The Betrothed。故选D项。B【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候经历了一场洪灾,作者从洪水中打捞了妈妈非常珍惜的她的母亲传给她的瓷器,这个瓷器成为联系她们几代人的“传家宝”。24.B 推理判断题。通读全文,根据最后一段“It was just then that I realized how deeply that old gravy boat connected me to the people and places of my past, tying me to my mother as well as her life, her joy and her love.”可知,船形肉汁盘对作者的家人来说意义重大。故选B项。25.D 细节理解题。根据第二段中“My mother carefully packed the china in the study upstairs because it’d been her mother’s and was valuable to her.”和第三段中“One night, the floor of the study fell through and the china was on the first floor under the rising river. The loss really broke her heart. That night she sat on the top of the stairs and cried.”可知,因为母亲失去她所珍惜的瓷器,所以她那天晚上哭了。故选D项。26.A 推理判断题。通读全文,根据倒数第二段“When we had to leave as the water poured in, I tried for the last time. Suddenly I felt something and raised my catch. The gravy boat! The moment I took it out in front of my mother, she was in tears of joy.”可知,作者知道瓷器对妈妈来说是非常珍贵的,所以尽力从水中打捞,从而推知,作者是体贴人的。故选A项。27.B 推理判断题。根据第二段中“My mother carefully packed the china in the study upstairs because it’d been her mother’s and was valuable to her. She told me, ‘You must treasure the things people you love have treasured. It keeps you in touch with them.’”以及最后一段“It was just then that I realized how deeply that old gravy boat connected me to the people and places of my past, tying me to my mother as well as her life, her joy and her love.”可知,作者要表达的是“传家宝”联系了几代人。故选B项。C【文章大意】 本文是一篇新闻报道,主要讲的是Lloyd Black去年以90岁高龄成为亚拉巴马州塞姆斯Anytime Fitness的会员,他被评为1月份的月度会员,健身房总经理Ashley Seaman在Facebook上的一篇帖子中向他表示祝贺,这篇帖子在网上疯传,Lloyd Black从健身房的锻炼中获益很多。28.D 推理判断题。根据第二段“He says he is 91 years young and talks about how much his workout routine has helped him in his daily routine. Seeing someone like him encourages others to keep it up and include fitness in their life. Seeing him in the gym three times a week working out in his overalls brightens our day.”可知,Facebook上的帖子包含了Seaman的称赞,故选D。29.D 推理判断题。根据第四段“As a result of his work at the gym, Black finds it easier to cut the grass at his house and work in his woodworking shop. He experiences less daily discomfort and moves more easily.”可知,Black从健身房锻炼中受益匪浅。故选D。30.C 词义猜测题。根据最后一段“While Black is not a member of Facebook to see the reaction to the post, he has received local attention for his fitness journey.”可知,Black获得了很多关注,也就是变得出名了,画线短语in the limelight的意思是“出名的”,和well known意思相近。故选C。31.A 主旨大意题。通读全文,尤其根据第三段“I had reached the point where I could no longer do simple housework, so I started going to the gym and it has really helped…”和第四段“As a result of his work at the gym, Black finds it easier to cut the grass at his house and work in his woodworking shop. He experiences less daily discomfort and moves more easily.”可知,本文主要讲的是Lloyd Black去年以90岁高龄成为亚拉巴马州塞姆斯Anytime Fitness的会员,他被评为1月份的月度会员。从健身房的锻炼中,他获益很多,日常的不适感减少了,动作也更灵活了,因此本文最好的题目是A选项“Use it or lose it”(用进废退),故选A。D【文章大意】 本文是一篇说明文。文章介绍了一项关于“变色龙效应”的研究,告诉我们人们通过习得他人的行为来拉近彼此之间的距离,使互动顺畅。32.C 细节理解题。根据第二段“The chameleon effect is the unconscious imitation of another person’s gestures or behaviour. Just as a chameleon attempts to match any environment’s colour, people acquire the behaviour of others to bring them closer together and help make their interactions smooth.”可知,他们通过模仿他人的行为来让他们的距离变得更近。故选C项。33.A 细节理解题。根据第四段“In the first stage, participants increased their face touching by 20% and their foot movement by 50% while in conversation about a photograph with the experimenter. The individuals weren’t aware of what they were being studied for, and the photograph was used to catch their attention to insure unconscious acts.”可知,实验人员使用了一张照片, 以吸引他们的注意力,并确保他们的无意识行为。故选A项。34.A 细节理解题。根据第四段“The results showed that those who were imitated scored the experimenter higher. It has shown that when someone copies our behaviour, we develop more positive feelings about them. These interactions could be a person unconsciously hoping to be liked, and forming a moment of connection.”可知,我们会对模仿我们行为的人产生积极的情绪,所以人们会喜欢那些模仿自己行为的人。故选A项。35.D 推理判断题。根据第二段“The chameleon effect is the unconscious imitation of another person’s gestures or behaviour. Just as a chameleon attempts to match any environment’s colour, people acquire the behaviour of others to bring them closer together and help make their interactions smooth.”可知,变色龙效应是指人们不自觉地模仿他人的姿势或行为,而丈夫和妻子随着时间的推移拥有相似的行为,是典型的变色龙效应的例子。故选D项。第二节【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了几种篮球的传球动作。36.G 根据前句“The pass calls for self-sacrifice for the greater good of the team.”及下文分别对传球动作做了分类介绍可知,本空是做总的介绍,介绍好的传球应具备的特征,并且正好承接上一句。选项G (一个有效的传球是好的时机、速度和准确性的结合。)符合上下文语境。故选G。37.E 根据前句“The chest pass is a quick and accurate pass from the chest of the passer to the receiver.”可知,胸前传球是最快、最有效的传球方式。选项E (这是最有效的传球和最快的运球方式。)符合语境。故选E。38.F 根据后文“It is relatively easy to steal, but an effective way of starting a fast break. Place your hands on both sides of the ball and bring the ball behind your head. Use your upper body strength to make the pass and follow-through.”可知,本段是介绍过顶传球。选项F (过顶传球是双手举过头顶的传球。)符合语境。故选F。39.D 根据前句“The ball should bounce from that spot to arrive at your receiver above the knee and below the chest.”可知,空处用另外一种方式说明球应该从地板反弹,到达接球者的位置。选项D (换句话说,球应该到达接球手的腰部。)符合语境。故选D。40.B 根据前句“A baseball pass is best used for long distance passes.”和常识可知,长距离传球缺乏准确性。选项B (因为距离,它牺牲了准确性。)符合语境。故选B。第三部分第一节【文章大意】 本文为一篇记叙文。文章主要讲述了Barthorpe在60岁时学习骑摩托车、申请加入国际女性摩托车协会以及参加世界女骑手接力赛的经历。41.C 根据下文by learning to ride a motorcycle at the age of 60以及常识可知,60岁时学习骑摩托车是对自己的挑战。故选C。protect保护; express表达; challenge挑战; educate教育。42.A 根据空前“After passing her driving test…”以及空后的her first solo (单独的) ride可知,通过驾驶考试后,她开始了第一次单独骑行。故选A。set out出发; catch up赶上; calm down冷静; show off炫耀。43.B 根据上文“After bringing up three children, Barthorpe decided to do something for herself. She planned to…herself by learning to ride a motorcycle at the age of 60.”可推测,骑摩托车是她想做的事情;由此可推测,第一次独自上路时,她应该感到兴奋。故选B。duty职责; excitement兴奋; risk风险; struggle奋斗。44.D 根据上文“…she contacted the Women’s International Motorcycle Association (WIMA)…”以及下文可知,她希望加入该协会。故选D。interview采访,面试; encourage鼓励; impress使……印象深刻; join加入。45.C 根据下文“The plan was to pass a baton (接力棒), rider to rider, all around the world. That was a test of the riders’ courage and…”可知,这对于她这个新手而言是一场冒险。故选C。lesson课程,教训; record记录;adventure冒险,探险;experiment实验。46.A 根据上文“The plan was to pass a baton (接力棒), rider to rider, all around the world.”可知,这个比赛需要一棒一棒传递下去,所以是对团队合作的考验。故选A。teamwork合作; friendship友谊; understanding理解; memory记忆。47.D 根据空后“…fell down and got injured.”以及她康复后继续参加比赛可知,她是意外摔倒受伤的。故选D。slowly缓慢地; strangely奇怪地; purposely故意地; accidentally意外地。48.A 根据常理可知,此时摔倒受伤是令人沮丧的;而根据上文however以及下文她的感触可知,她并不认为这件事令人沮丧。故选A。discouraging令人沮丧的; common普通的; practical实用的; pleasant舒适的。49.B 根据上文“But just after Barthorpe took on the role, she…fell down and got injured.”可知,刚接手比赛任务不久,她就受伤了,所以她由此应该开始重视安全。故选B。honour荣耀; safety安全; experience经历,经验; interest兴趣。50.C 根据上文可知,她不小心受伤了,由此可知,当她恢复后,再次骑摩托车从心理上来说是有压力的。故选C。doubtful怀疑的; peaceful平和的; stressful有压力的; meaningful有意义的。51.D 根据上文“…Barthorpe took extra training…”可知,经过训练后,她应该是进步了很多。故选D。lose失去;expect期待;notice注意到;improve提升。52.A 根据上文内容以及空后的“…rise to it, which offered an opportunity to grow.”可知,Barthorpe意识到失败是很正常的,这可以让我们成长。故选A。fail失败; recover恢复; wait等待;reply回复。53.C 根据下文“I can go anywhere I want and any time I like…”可知,对她而言,骑摩托车是自由的,可以随时去自己想去的地方。故选C。performance表现; competition竞争; freedom自由; independence独立。54.D 根据全文内容以及空后的teenager可知,60岁时Barthorpe学习骑摩托车,之后参加比赛,孩子们是认为妈妈似乎变成了一个勇敢的少女。故选D。careful仔细的,谨慎的; friendly友好的; serious严重的; brave勇敢的。55.B 根据上文“After bringing up three children, Barthorpe decided to do something for herself.”以及全文内容可知,Barthorpe认为通过骑摩托车可以看到自己的价值所在。故选B。choice选择; value价值; habit习惯; effort努力。第二节【文章大意】 本文是一篇说明文。文章对将在摩洛哥的马拉喀什举办的马拉松比赛进行了介绍。56.routes 考查名词复数。route意为“路线”,为可数名词,在one of后应用复数形式。故填routes。57.to run 考查动词不定式。句子已有谓语,空格处和谓语之间没有连词,分析句子可知,空格处应用to do不定式表示目的,explore为与之并列的第二个省略to的不定式。故填to run。58.from 考查介词。from…to意为“从……到”,为固定用法,所以应用介词from。故填from。59.which 考查定语从句。在非限制性定语从句中缺少介词during的宾语,且先行词为物,所以应用关系代词which。故填which。60.your 考查代词。修饰名词短语soul and stomach应用形容词性物主代词your,表示“你的”。故填your。61.in 考查介词。in the open air意为“在户外,露天”,为固定搭配,所以此处应用介词in。故填in。62.will enjoy 考查动词时态。根据前文“You will join expert guides…”可知,此处应用一般将来时。故填will enjoy。63.racing 考查非谓语动词。此处作主语,应用动名词形式。故填racing。64.really 考查副词。此处作状语,应用副词really,表示“确实”。故填really。65.impressive 考查形容词。修饰名词adventure应用形容词impressive,表示“令人印象深刻的”,作定语。故填impressive。第四部分第一节One possible version:A friendly football match between sister schoolsLast Friday, a friendly football match was held between our school and the British sister school.In the beginning, the captain of our school team kicked off and he soon inspired his players greatly with an early goal. The British team then followed, giving a shot about twenty minutes later. The audience kept cheering for both sides, especially when two of our players stopped to tend a British player who fell suddenly. It was a very close match, and our school narrowly won by 3-2.This activity serves as a window for us to have a glimpse of each other’s extra-curricular life. Both sides hope that more exchange activities like this will be held in the future to promote cultural communication.第二节【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了作者一开始对足球不感兴趣,结果某天被告知将在一个月后与冠军队进行一场比赛。作者担心可能会让全队失望,心里很难受。为了产生积极的影响,作者决定每天努力练习。最后作者所在的球队“雷霆队”取得了胜利,作者也喜欢上了这项运动。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“雷霆队赢了!”可知,第一段可描写获胜后队友和作者的反应。②由第二段首句内容“这场胜利之后,足球对我来说变得不同了。”可知,第二段可描写这场比赛对作者的影响以及作者的感悟。2.续写线索:比赛获胜—一起庆祝—关系更紧密—得到改变—喜欢足球—作者感悟。One possible version:The Thunder Strikers won! Cheers and laughter filled the air as the final whistle blew. In the middle of the celebration, my teammates surrounded me, offering high fives and hugs. The coach, once uncertain about including me, now wore an approving smile. We gathered in a tight circle, exchanging celebratory gestures. The doubts before the match were now replaced with pride. As the members of The Thunder Strikers, we celebrated this unexpected win, making our team bond stronger.After this win, football became different for me. I used to dislike football, but after this unexpected win, everything changed. Football became something I enjoyed, bringing me happiness and a sense of achievement. I discovered my hidden skills on the football court. The bond formed during the match made every practice and game more fun. What started as an unwilling duty changed into a journey of personal fulfillment. Now, with confidence, I continue to explore the details of the sport. Every practice is a chance for growth, and the football court has become a place for self-discovery and improvement.单元素养测评卷(三)Unit 3(时间:120分钟 分值:150分) 第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。( )1.What can the woman have A.Fruit. B.Vegetables. C.Coffee.( )2.What does the woman think of Gina A.Untidy. B.Unusual. C.Impolite.( )3.When will the speakers meet A.At 5:00. B.At 5:45. C.At 6:15.( )4.What does the woman think of the man’s leaving A.She is annoyed. B.She is excited.C.She is understanding.( )5.What are the speakers talking about A.The man’s friends. B.The man’s school life.C.The man’s weekend plan.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。( )6.When does the meeting end A.At 8:30. B.At 9:00. C.At 10:30.( )7.What do we know about the woman A.She was late for work today.B.She will be the man’s assistant.C.She is a new worker of the company.听第7段材料,回答第8、9题。( )8.Where are the speakers A.On top of a mountain.B.On the way up a mountain.C.At the foot of a mountain.( )9.Why was John Lake built A.To store more water. B.To attract more tourists.C.To restore the ecosystem.听第 8 段材料,回答第 10至 13 题。( )10.Why is the man interested in this job A.To challenge himself. B.To work abroad.C.To stay in Seattle.( )11.What is good customer service according to the man A.Being a good listener. B.Giving suitable suggestions.C.Visiting customers frequently.( )12.How can the man improve his work A.By being more patient.B.By doing paperwork quickly.C.By keeping learning new skills.( )13.What will the speakers talk about next A.Job responsibilities. B.The benefits.C.The pay.听第9段材料,回答第14至17题。( )14.What time is it now by the man’s watch A.3:30 am. B.8:00 am. C.7:30 pm.( )15.What does the woman want to do A.Set her watch. B.Sleep for a while.C.Ask for a blanket.( )16.Why can’t the woman hear properly A.Because of the loud noise made by passengers.B.Because of the loud noise made by the plane engine.C.Because of the change in air pressure.( )17.What can we learn from the conversation A.It’s a short flight. B.The speakers are landing now.C.The plane is going to take off soon.听第10 段材料,回答第18至20题。( )18.What does the speaker think of his first marathon A.Boring. B.Satisfying. C.Difficult.( )19.Why does the speaker find the race in Kuala Lumpur hardest A.He was too nervous.B.He lacked training beforehand.C.He didn’t take his running shoes.( )20.What made the speaker shocked in the race in Russia A.He got the third place.B.He completed his challenge.C.It took place in hot weather. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分 37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A [2024·吉林省吉林市普通高中高一期末]Four famous classic Italian writersWhen speaking of Italian literature, many people come up with Dante. But there are many other famous Italian authors. Below are four recommended writers and their masterpieces.Ludovico Ariosto (1474—1533)Ariosto is best known for his epic (史诗般的) poem Orlando Furioso, which was published in 1977. As a poet always with new ideas, Ariosto invented the way of “singing the poem to the audience”. The poem presents a rich variety of characters, which has been an encouragement for many paintings and musical works.Italo Calvino (1923—1985)Calvino was the author of If on a Winter’s Night a Traveller published in 1979. The novel differs from others for its unique description of a frame story—a unifying story within which several tales are related. It has encouraged musicians like Sting to create their works. At the time of his death in 1985, Calvino was one of the world’s most translated Italian writers.Umberto Eco (1932—2016)Eco wrote The Name of the Rose, a historical murder mystery (神秘) novel published in 1980. In the story, he skilfully applied the use of signs and symbols to it. A number of his books deal with the meaning and understanding of communication.Alessandro Manzoni (1785—1873)Manzoni is most famous for his novel The Betrothed published in 1827. The novel was regarded as connected with Risorgimento, the Italian unification movement(统一运动) in the 19th century. Probably we can say, without this great novelist and this masterpiece of world literature, Italy wouldn’t be Italy.( )21.What do Orlando Furioso and If on a Winter’s Night a Traveller have in common A.They both have influenced musical works.B.They both have related characters and stories.C.They were both published in the same year.D.They are both translated into many languages.( )22.What can readers probably find in The Name of the Rose A.A unique describing style.B.A mix of new ideas.C.The use of signs and symbols.D.The history of a movement.( )23.Whose work is related to the formation of a united country A.Ludovico Ariosto. B.Italo Calvino.C.Umberto Eco. D.Alessandro Manzoni.B [2024·福建省南平市高一期末]Not long ago when I had a dinner party, a guest noticed the gravy boat (船形肉汁盘)—a piece of china, “Is it a heirloom (传家宝) ” The boat is very old, matches nothing else, and has a V-shaped cut on it. But it is the one I will keep forever.Our history together began fifty years ago when I was seven. That December the river started to rise. We worked hard against the disaster and even kept a rowboat downstairs. My mother carefully packed the china in the study upstairs because it’d been her mother’s and was valuable to her. She told me, “You must treasure the things people you love have treasured. It keeps you in touch with them.” But then I didn’t really understand her concern.The water rose higher. One night, the floor of the study fell through and the china was on the first floor under the rising river. The loss really broke her heart. That night she sat on the top of the stairs and cried.The next morning I could tell how bad she still felt. Suddenly I saw the rowboat—yes, I could fish for the china. I put a hook (钩) onto a line, let it down until I felt it hit the bottom and slowly moved the rowboat back and forth, pulling my line, but time after time I pulled the line up empty.When we had to leave as the water poured in, I tried for the last time. Suddenly I felt something and raised my catch. The gravy boat! The moment I took it out in front of my mother, she was in tears of joy.It was just then that I realized how deeply that old gravy boat connected me to the people and places of my past, tying me to my mother as well as her life, her joy and her love.( )24.What can we learn about the gravy boat A.It is fifty years old.B.It means much to the author’s family.C.It is old but perfect.D.It matches the furniture well.( )25.What made the author’s mother cry that night A.Pain of the injury. B.Rise of the river.C.Damage of the study. D.Loss of the treasure.( )26.Which of the following can best describe the author A.Caring. B.Honest.C.Confident. D.Responsible.( )27.What does the author want to express in the text A.Stay calm in the face of a disaster.B.Heirlooms connect generations.C.Suffering improves the parent-child tie.D.Mother’s love promotes her child’s growth.C [2024·江苏省盐城市高一期末]Lloyd Black, who became a member at Anytime Fitness in Semmes, Alabama, last year at age 90, was named as the club’s Member of the Month for January.Ashley Seaman, the gym’s general manager, congratulated Black in a Facebook post that went viral (走红). “We have seen nothing but inspiration from him since he started,” Seaman wrote in the post along with a photo of Black wearing his overalls (工装服). “He says he is 91 years young and talks about how much his workout routine has helped him in his daily routine. Seeing someone like him encourages others to keep it up and include fitness in their life. Seeing him in the gym three times a week working out in his overalls brightens our day.”Black said he started working out to keep up with his lifestyle. “I had reached the point where I could no longer do simple housework, so I started going to the gym and it has really helped,” said Black. “I’m also inspired by my dad who never gave up.”Black’s gym routine includes the running machine, upper body strength training and the leg press. As a result of his work at the gym, Black finds it easier to cut the grass at his house and work in his woodworking shop. He experiences less daily discomfort and moves more easily.According to Seaman, Black has become a valued member of the gym through his devotion to improving his personal fitness, his helpfulness and his warmth towards other members.While Black is not a member of Facebook to see the reaction to the post, he has received local attention for his fitness journey. “I don’t feel very comfortable being in the limelight, but if it encourages someone else, I’m willing to do it,” said Black. ( )28.What was included in the Facebook post A.Black’s basic information.B.Black’s gym routine.C.Seaman’s photo.D.Seaman’s praise.( )29.What can we learn about Black A.He likes wearing shorts to work out.B.He has been working out for three years.C.He started working out on his father’s advice.D.He benefited a lot from working out at the gym.( )30.What do the underlined words “in the limelight” in the last paragraph probably mean A.All alone. B.Out of date.C.Well known. D.Different from others.( )31.What is the best title for the text A.Use it or lose it B.Accept it or leave itC.Take life as it comes D.Use is second natureD [2024·福建省莆田一中高一期末]Have you ever been in mid-conversation with someone, when you look over and find them standing in the same position as you or holding the same facial expression It may seem like they have consciously copied you, but it is much more likely that it is the chameleon (变色龙) effect at play.The chameleon effect is the unconscious imitation of another person’s gestures or behaviour. Just as a chameleon attempts to match any environment’s colour, people acquire the behaviour of others to bring them closer together and help make their interactions smooth.The chameleon effect was confirmed in an experiment by psychologists John Bargh and Tanya Chartrand in 1999. The first part of their experiment included 78 people, who each spoke with an experimenter. During the test, Bargh and Chartrand studied whether participants would copy the actions of someone they hadn’t met before, like moving the foot and touching the face. The second part measured the impact that copying someone has on the person being imitated.In the first stage, participants increased their face touching by 20% and their foot movement by 50% while in conversation about a photograph with the experimenter. The individuals weren’t aware of what they were being studied for, and the photograph was used to catch their attention to insure unconscious acts. The second stage involved half of the participants being copied, and then rating the likability of the experimenter. The results showed that those who were imitated scored the experimenter higher. It has shown that when someone copies our behaviour, we develop more positive feelings about them. These interactions could be a person unconsciously hoping to be liked, and forming a moment of connection.The main reasons behind humans’ imitation are positive. However, when people carry this chameleon effect to the extreme, they can lose their sense of self. Those who change their entire personalities in different groups often go undetected. But more common signs of the chameleon effect are easier to notice. Next time you are in a social gathering, take a look around and you might just see some chameleons for yourself.( )32.Why do people imitate others’ behaviour A.To show admiration for others.B.To adapt to the surroundings.C.To establish a connection with others.D.To attract others’ attention.( )33.How did the experimenter guarantee participants’ unconscious behaviours A.By directing their attention to a photo.B.By keeping an eye on their actions.C.By telling them the purpose of the study.D.By evaluating the impacts of imitation.( )34.What conclusion can be drawn from the experiment A.People tend to like those who imitate their behaviour.B.Too much of the chameleon effect can be beneficial.C.People imitating others are not easy to be detected.D.The copied movements help people to feel relaxed.( )35.Which of the following shows the chameleon effect according to the passage A.Students adopt teachers’ accents for fun after class.B.People change their habits to please others on purpose.C.A comedian copies a celebrity vividly on stage.D.A husband and his wife share similar behaviours over time.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)[2024·湖南省长沙市名校联考联合体高一联考]阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Basketball is a team sport, and a good pass is very important. The pass is the action of moving the ball to create scoring opportunities. The pass calls for self-sacrifice for the greater good of the team. 36. The following are some kinds of it. The chest pass is a quick and accurate pass from the chest of the passer to the receiver. 37. You should extend your arms in a quick motion to pass the ball with palms facing outwards and thumbs facing the player you pass to. This is called follow-through. 38. It is relatively easy to steal, but an effective way of starting a fast break. Place your hands on both sides of the ball and bring the ball behind your head. Use your upper body strength to make the pass and follow-through. In a bounce pass, the ball is bounced from the floor before reaching the receiver of the pass. The ball should bounce from that spot to arrive at your receiver above the knee and below the chest. 39. A baseball pass is best used for long distance passes. 40. It is especially useful during fast breaks. Place the ball high above the side of your head with your passing hand behind it and the other under the ball. Throw the ball with an overhand arm thrust(猛推). Practise these passes and you are sure to become an offensive threat on the court.A.Power comes from the legs.B.It sacrifices accuracy because of the distance.C.Passing also helps boost the spirit of your team.D.In other words, the ball should arrive at the receiver’s waist.E.It is the most effective pass and fastest way to move the ball.F.An overhead pass is a pass thrown with both hands over your head.G.An effective pass is a combination of good timing, speed and accuracy.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)[2024·辽宁省重点高中协作体高一期末]阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。After bringing up three children, Barthorpe decided to do something for herself. She planned to 41 herself by learning to ride a motorcycle at the age of 60. After passing her driving test, she soon 42 on her first solo (单独的) ride. She remembered the 43 of being on the road alone for the first time. Although Barthorpe preferred riding solo, she contacted the Women’s International Motorcycle Association (WIMA) in the hope of 44 it. It was the connection with the WIMA that led her to a(n) 45 —the Women Riders World Relay. The plan was to pass a baton (接力棒), rider to rider, all around the world. That was a test of the riders’ courage and 46 . But just after Barthorpe took on the role, she 47 fell down and got injured. She spent several months in hospital. However, Barthorpe didn’t see it as a 48 experience. She knew that she must pay much attention to 49 first. Getting on a motorcycle again was 50 , but Barthorpe took extra training and 51 a lot. And she pushed herself to take part in the race in Australia. Barthorpe then realized that it was normal to 52 and rise to it, which offered an opportunity to grow. What attracts Barthorpe most to a motorcycle is the 53 . “I can go anywhere I want and any time I like,” she said. “The kids said to me, ‘Mum, you seem to have turned into a 54 teenager.’ I just told them, ‘No, I’ve just found the field where I can see my 55 .’” ( )41.A.protect B.expressC.challenge D.educate( )42.A.set out B.caught upC.calmed down D.showed off( )43.A.duty B.excitementC.risk D.struggle( )44.A.interviewing B.encouragingC.impressing D.joining( )45.A.lesson B.recordC.adventure D.experiment( )46.A.teamwork B.friendshipC.understanding D.memory( )47.A.slowly B.strangelyC.purposely D.accidentally( )48.A.discouraging B.commonC.practical D.pleasant( )49.A.honour B.safetyC.experience D.interest( )50.A.doubtful B.peacefulC.stressful D.meaningful( )51.A.lost B.expectedC.noticed D.improved( )52.A.fail B.recoverC.wait D.reply( )53.A.performance B.competitionC.freedom D.independence( )54.A.careful B.friendlyC.serious D.brave( )55.A.choice B.valueC.habit D.effort第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)[2024·广东省汕头市澄海区高一期末]阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Runner’s World ChallengeIt’s hard to imagine a more inspirational place for a marathon or half marathon than Marrakech in Morocco. With one of the fastest 56. (route) in the world, this is a race not to be missed. You can be there 57. (run) and explore the city on this great Runner’s World holiday. We’ve teamed up with Intrepid Travel, 58. leading experts in small group holidays to the world’s most fascinating destination, to bring you a unique eight-day travel plan from January 24th to 31st, during 59. you will explore the ancient sites of Morocoo and take part in the 31st edition of the thrilling International Marathon of Marrakech. You will join expert guides and also feed 60. (you) soul and stomach on a foodie tour of the market of Marrakech 61. the open air, visit a vineyard, and spend time in the walled city of Essaouira, all in the company of other Runner’s World readers. After the race, you 62. (enjoy) a hammam (土耳其浴室) treatment and a relaxing massage (按摩) to help you regain energy. However, 63. (race) the Marrakech Marathon’s flat route, along narrow roads lined with palm trees, through lush orange and olive woods and past the 12th-century red-tinged city walls is 64. (real) the most attractive. You will remember this 65. (impress) adventure for a lifetime and form friendships that will last just as long. 第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)[2024·浙江省绍兴市高一期末]假设你是李华。上周五,来自英国友好学校的足球队与你校校队进行了一场友谊赛。请你给校园英文报写一篇报道,内容包括:1.活动简介;2.意义与反响。注意:1.词数80个左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。A friendly football match between sister schools 第二节(满分25分)[2024·河北省张家口市高一期末]阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。On a bright Saturday, my peaceful lunchtime was suddenly interrupted when my dad surprised me with an unplanned idea. I couldn’t hide my annoyance as what was supposed to be a relaxing Saturday turned into a day focused on football—a sport I wasn’t very excited about.Many of my friends loved sports, while I preferred to find comfort in the pages of a good book rather than run around on a football court. My lack of interest resulted in average performance on the team, and I often felt like I was a problem for both my coach and teammates.Things changed last week when our coach announced a coming match against the champions scheduled for a month later. The realization that this important game would have a big audience only made me more anxious. The fear of possibly letting down the team weighed on me.Determined to make a positive impact, I decided to practise hard every day. My motivation came from wanting to help the team and to overcome the self-doubt affecting my performance.As the match day approached, my teammates seemed unsure about including me in the line-up (阵容). I wouldn’t have minded sitting out the match, but the situations were different. With one player short, they reluctantly (不情愿地) included me, and The Thunder Strikers, our team, stepped onto the field to enjoy cheers from the crowd.The pressure was intense. The game started, and within the ten minutes, I received a warning. Before long, the referee showed me a second yellow card, forcing me to leave the field. When I got back into the game, the score was tied, and the next goal would decide the winner.As the ball came towards me, I felt a bit scared. My teammates seemed tired, and the other team really wanted to win. With great courage, I kicked the ball. The opponents (对手), maybe not expecting much from me because of my earlier struggles, were surprised when the ball went past the goalkeeper.注意:续写词数应为150个左右。Paragraph 1:The Thunder Strikers won! Paragraph 2:After this win, football became different for me. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 03 单元素养测评卷(三) 【正文】正文.docx 03 单元素养测评卷(三) 【答案】答案.docx 3 单元素养测评卷(三).mp3