资源简介 单元素养测评卷(五)1—5 BBBCC 6—10 AAACC 11—15 ACACA 16—20 BAABC21—25 CADBB 26—30 AAADC 31—35 BDBAA 36—40 GCEAF41—45 DBDAC 46—50 CACBC 51—55 ADBDB第一部分录音稿Text 1W: Are you still playing the football match this week M: Yes, but we’ve changed the day because of the bad weather. So it’s on Friday, instead of Tuesday.Text 2W: What about this two-bedroom apartment It’s right in the heart of the city.M: That’s very good. How much is the rent W: $1,600. But if you share it with another person, that’s only $800 per month.Text 3M: You have arranged to meet Mr Jackson on Friday. So I don’t have to call him, do I W: Yeah, there’s no need to call him.Text 4W: I need something for work.M: What about that blue dress W: I don’t like blue.M: How about the light green one over there They have it in your size, and look—it’s 30 per cent off.Text 5M: So, anyway, there I was, sitting in my boss’s office. All of a sudden, the phone rang and my boss said…W: Sorry to interrupt, honey, but I think the baby’s crying. Could you go and check on her And maybe give her the bottle Text 6M: What did you do last Saturday W: I went with my friend Molly to the mall. I bought some new shoes. I wanted a new dress, but I couldn’t find anything that looked good on me.M: What did Molly get W: She bought a new pair of pants. Then we went to see a movie, and after that, we ate ice cream. What did you do M: I went out to eat with my dad. Then we just came home and watched television. It was a nice, quiet evening.Text 7M: Hi, Lucy. What are you doing in the library W: Hi, Jim. I’m in a hurry to do a presentation, but the classroom is on the other side of the school. I have only 10 minutes left. I have to go now.M: It is raining outside. Did you bring an umbrella with you W: God, I left it at home before I went to school this morning. What should I do right now M: Don’t worry, Lucy. I have an umbrella in my gym locker. I can lend you my umbrella. Would you stay here and wait for me W: That’s very nice of you, Jim, but the gym is too far away from here. I can’t wait any longer, or else I will be late. Don’t bother. I’ll go at once.Text 8W: Do you still like reading newspapers or magazines, Mark M: No. Now I often read news on some famous news sites. It’s more convenient.W: Is there any impressive news today M: Yes. The news about a vending machine that bakes a pizza in three minutes.W: Baking a pizza in three minutes That’s really unbelievable. So is it in the US M: No. It’s in Rome. The machine is called “Mr Go Pizza”. It offers four different kinds of pizzas which cost between $5 and $7. There’s a small glass window that allows customers to watch as their pizza bakes.W: So what about the pizza Does it taste good M: Some people called the pizza “terrible”; others were kinder. They said the pizza was OK, but they also said it was not pizza.W: Well, Italy is well-known for its pizzas. There are so many restaurants that sell pizzas. I don’t think such a machine will be successful there.M: I doubt it, too. But the machine has an advantage.W: What is it M: It offers 24-hour service. It is very useful if you’re hungry late at night.Text 9W: What do you think of social media M: I have mixed feelings about it. I like it because I can keep in touch with people I don’t talk to very often. But I think that people use it too much. What about you W: I love it. I love posting photos and getting comments.M: Sometimes I think people use it just to get popular. I like it when my friends post articles about important issues, not just photos of themselves. Do you have a Twitter account W: Yes, I also have Instagram and Facebook accounts.M: I only have Facebook.I usually post links to what I think is interesting. But sometimes I post my writing.W: I only really post photos of myself. All of my friends do, too.M: I would have probably done that when I was 15 as well, but I didn’t have social media back then. When you’re 30 like me, you probably won’t want to post photos of yourself any more.W: Sarah does it and she is 29.Text 10M: Good morning, boys and girls. I’d like to welcome you all to Langley College to attend this speech. Our first classes are next Wednesday, but today you have a chance to visit the college. We’re very lucky to have a modern sports centre for you to use. It’s not expensive. You only pay 69 dollars to become a member of the sports centre for 12 months, or you can pay 7 dollars each time you go. We also have a cafe which is open on weekdays from 10:00 am to 3:00 pm. You’ll meet your teachers at 4 pm today to get more information about your course, but if you have any questions about the college, you can speak to Mrs Brown. She is here from Monday to Friday but if you can’t come in, you can call her on 99365412. When you come back on Wednesday, you’ll need to give us a photo. We need that for your student card. The card will be ready for you to collect next Friday. That’s all from me. Thank you for listening.第二部分第一节A【文章大意】 本文是一篇应用文,主要介绍了世界上四处美丽的海域。21.C 细节理解题。根据第二段中“The Coral Sea is a dangerous place for sailors, and at the same time one of the most beautiful places for diving and all this is due to the unique coral reefs that are home to a wide range of creatures.”以及第三段“The Red Sea is a truly magnificent place. It has rich fish stocks, a huge number of amazing creatures live in it, and the underwater world is exceptionally rich, which makes it one of the most attractive destinations for divers around the world.”可知,如果你喜欢潜水或各种海洋生物,就应该到珊瑚海和红海,故选择C项。22.A 细节理解题。根据第四段中的最后一句“Many tourists come here, because rest here is inexpensive, and you can experience different cultural traditions.”可知,很多游客来加勒比海是因为可以以更低的成本欣赏不同的文化,故选择A项。23.D 细节理解题。根据最后一段中“This is another paradise(天堂)for relaxation, receiving many tourists every season. The sea has a warm climate, creating ideal conditions for relaxing on the islands of Java, Sulawesi, Sumbawa and Madura.”可知,巴厘海之所以成为度假天堂是因为这里的气候,故选择D项。B【文章大意】 本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者在厨房里切莴苣的时候突发奇想,尝试泡水种植莴苣根部,意外地观察到新生命的诞生。通过描述从一片小叶子的萌发到快速生长的过程,作者赋予这棵莴苣一个名字Monty。最后,作者从Monty的生长经历中领悟到,应该勇敢面对挑战,敢于重新开始。24.B 细节理解题。根据第一段“I was cutting up lettuce (莴苣) in the kitchen when I suddenly remembered watching a video about soaking the lettuce stub (残余部分) in water to grow a whole new vegetable. So I took out a wide-mouthed cup and placed the stub into it, gave it a little water, and placed it by the window.”可知,作者把莴苣残余部分泡在水中是希望能看到它生长。故选B项。25.B 推理判断题。根据第二段中“On a snowy morning I noticed the first sign. A first small leaf from its heart spread out. A tiny green flag of hope. Beaten, but not defeated. This lettuce was not done living! Within days, it was impossible to see the cuts where I had removed the leaves.”可知,这棵莴苣没有放弃生长,长出了小叶子,很快覆盖住原先的伤口。由此可知,这棵莴苣还在挣扎求生。故选B项。26.A 细节理解题。根据第三段中“If I were a lettuce in a similar condition, I’d want to sceptically assess where I found myself before committing to full growth.”可知,如果作者处于莴苣的状况之下,他会犹豫不决,在评估好环境后才会努力生长。故选A项。27.A 推理判断题。根据最后一段中“I have the same choice as he does: give in or start again. The prospect of starting again is discouraging. But my lettuce-friend, Monty, leads the way. I can only hope to be as brave as he is.”可知,作者认识到自己应该像莴苣朋友Monty一样勇敢,不畏惧重新开始可能遇到的令人沮丧的状况。由此可知,我们应该向Monty学习永远不要害怕重新开始。故选A项。C【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要讲述了在美国,观赏秋叶成为一种营利性的旅游方式,秋天的树木给我们带来无尽的欢乐,也是成长与变化之美的永恒象征。28.A 细节理解题。根据第二段的“What’s now known as ‘leaf-peeping’ has become a highly profitable form of tourism in the United States. Research shows that across states in the eastern half of the country, fall foliage(叶子) tourism contributes more than $30 billion to local economies.”可知,leaf-peeping指的是人们去看落叶的一种旅游方式。故选A。29.D 细节理解题。根据第三段的“Perhaps part of what makes the foliage so special is the belief that it’s temporary.”可知,人们觉得秋天的树叶如此特别是因为它只持续很短的时间。故选D。30.C 推理判断题。根据第四段的“Insects take up shelter in their bark, eventually becoming food for other wildlife seeking a place to nest.”可知,秋天的树虽然叶子落下了,但仍为野生动物提供食物和庇护。故选C。31.B 主旨大意题。通读全文,并根据第一段的“Change can be unsettling. Good or bad, exciting or unexpected, there’s an undeniable anxiety that accompanies seeing our lives shift. Thankfully, nature reminds us that entering a new season in our lives is nothing to fear but something to enjoy.”可知,文章介绍秋天的到来有着好的一面也有不好的一面,但不管怎样,生命的新陈代谢提醒人们要用心去拥抱和接受一切,因此B项(树木带来的启示:拥抱变化)能够概括文章内容,适合作为标题,故选B。D【文章大意】 本文是一篇议论文。文章探讨了现代社会中噪声干扰的问题以及人们使用降噪技术的现象。文章指出,虽然降噪技术在市场上大受欢迎,但过度使用可能带来身体和社会方面的负面影响。32.D 推理判断题。根据第一段中“Everywhere you go, it seems like people are using something to reduce the noise in their lives. They wear over-ear headphones on public transportation, during long flights, or in open-plan offices, or use coloured earplugs (耳塞) at concerts.”和第二段中“Noise-cancelling technology was first developed in the 1950s to reduce cockpit noise for pilots. The headphones today use technology known as active noise control.”可推知,降噪耳机用于减少生活中的噪声,在嘈杂的环境中创造一种安静的感觉。故选D项。33.B 细节理解题。根据第三段中“Moderate (适中的) background noise, around 70dB, has been found to advance performance on creative tasks, for example.”可知,适度的背景噪声可以提高创造性任务的表现。故选B项。34.A 词义猜测题。根据画线词所在句“Some people can work really effectively in buzzy cafes and even airports, and yet they can’t focus in the same way in an office.”中cafes(咖啡馆)和常识可推知,咖啡馆是喧闹的,故buzzy与lively同义,意为“热闹的”。故选A项。35.A 推理判断题。根据最后一段中“An over-dependence on noise-cancelling technology is not necessarily the solution, says McAlpine.”可推知,McAlpine对过度依赖降噪技术持否定态度。故选A项。第二节【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要说明了寒冷天气的一些好处。36.G 根据上文“There’s no doubt about it—cold weather can be pretty unpleasant.”以及后文“So if you’re feeling down about the cold temperatures outside, read on for a few reasons to be happy about them!”可知,后文提到了寒冷的天气也有理由开心,说明寒冷的天气也有好处。G项“虽然它使我们想待在室内,但寒冷的天气也有一些主要的好处。”符合语境,故选G。37.C 根据上文“It boosts your brain. Cold temperatures can excite your brain, allowing improved focus and greater clarity of thought. The cold climate increases oxygen flow to the brain.”可知,本句与上文构成因果关系,指出寒冷的气候增加了大脑的氧气流量所带来的积极影响。C项“因此,中枢神经系统可以更高效地工作。”符合语境,故选C。38.E 根据上文“It increases brown fat content. Cold weather has the unique ability to increase the number of brown fat cells.”以及后文“Not only do they help us stay comfortably warm in cold temperatures, but they may also even promote weight loss over time.”可知,本句承接上文,解释棕色脂肪细胞的作用,E项中they指代上文的brown fat cells。E项“它们很重要,通过产生热量来控制体温。”符合语境,故选E。39.A 根据本段内容“In cold weather, an even body temperature can be beneficial for a good night’s rest. As our bodies try to keep warm when it’s cold out, blood vessels get narrower and help control your sleep temperature for a more relaxed and restful sleep. People sleeping in colder environments generally wake up feeling more refreshed than those sleeping in warmer temperatures.”可知,本段的主旨是寒冷的天气有助于睡眠。故A选项“它有助于睡眠。”符合语境,故选A。40.F 根据后文“Low temperatures force us to dress warmly against the cold, leading to protection against environmental aspects that would otherwise remove water from our skin.”可知,后文提到低温会避免皮肤失去水分,即寒冷天气对皮肤有好处。F项“寒冷的天气可以使我们的皮肤看起来和感觉健康。”符合语境,故选F。第三部分第一节【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章讲述了虽然Thaan Singh小时候很穷,但是他一直记得学习的重要性,通过努力实现了他当警察的梦想,并因为注意到街头有很多浪费童年的孩子们而主动帮助他们,创建了免费的学校教育他们,改变了他们的生活。41.D 根据上文a poverty-stricken childhood和下文by growing on the streets and selling corn可推知,此处是描述贫穷的童年的具体情况,固定短语be marked by意为“以……为特征”,表示他童年的特征是在街头长大和卖玉米。故选D。record记录; follow跟随;plan计划;mark赋予特征。42.B 根据上文“Despite his daily struggles…”可知,虽然Singh在挣扎,但他没有忘记学习的重要性。故选B。stress强调;forget忘记; imagine想象;consider考虑。43.D 根据上文so和下文“…that he cleared the examination for the Delhi Police successfully…”可知,他成功地通过了德里警察的考试,由此推知,他非常努力。故选D。curious好奇的; experienced有经验的; confused困惑的; hard-working努力的。44.A 根据上文“…he cleared the examination for the Delhi Police successfully…”可知,他成功地通过了德里警察的考试,因此是实现了当警察的梦想。故选A。achieve实现; bury埋葬; quit放弃; share分享。45.C 根据上文“Thaan Singh is a Delhi police officer.”可知,Singh是警官,因此是在街上巡逻。故选C。clean清洁; explore探索; police巡查; paint涂漆。46.C 根据下文on streets和wasting their childhood可推知,这些孩子是在街上闲逛。故选C。watch over照看; pass out分发;hang out闲逛;pull over停车。47.A 根据上文wasting their childhood可知,Singh注意到这些孩子在浪费他们的童年,因此是意识到帮助他们的必要性。故选A。necessity必要性;creativity创造力;possibility可能性; emergency紧急情况。48.C 根据上文“Singh realized the…to help and give them a good environment to study.”可知,Singh是在意识到这件事后开始行动的,realization和上文的realized呼应。故选C。pressure压力;appreciation感激;realization认识;comparison比较。49.B 根据上文“He taught those children for free after work and developed good behaviour among them through education.”可知,Singh下班后免费教这些孩子,这所学校是公益性质的,由此推知,社会的各种捐赠可以帮助学校顺利地运行。故选B。activity活动;donation捐赠;request请求;technology技术。50.C 根据“This…led Singh to establish a school named ‘Thaan Singh Ki Pathshala’.”可知,Singh建立了这所学校,再结合下文the students’ basic needs可推知,作为建立者的Singh会设法满足学生们的基本需求。故选C。express表达; understand理解;meet满足;lose失去。51.A 根据下文“Some local drivers offer to give the children…home.”可知,一些当地司机送孩子们回家,故许多人加入Singh来帮忙。故选A。help帮忙;remove移动;transform使改变;monitor监视,检查。52.D 根据上文“Some local drivers…”可推知,这些当地司机提供的帮助是送孩子们回家,固定短语give sb a ride意为“让某人搭便车”。故选D。ticket票; bread面包;hand手; ride搭便车。53.B 根据上文17 students和下文“…the government-run schools, 10 of whom scored the highest in their class.”可推知,17名学生在Singh建立的学校接受教育后,上了公立学校,其中一些成绩优异,固定短语attend school意为“上学”。故选B。leave离开;attend定期去;rebuild重建; register登记。54.D 根据上文描述的Singh建立学校,免费教当地的孩子,并设法满足他们的需求可知,此处指“由于他的努力”。故选D。experiment实验;interest兴趣;order订单;effort努力。55.B 根据上文“…many children’s lives have been reshaped.”可知,许多孩子的生活被改变了,因此Singh所说的是产生影响,固定短语make a difference意为“产生影响,造成不同”。故选B。choice选择;difference差异;profit利润; lesson教训。第二节【文章大意】 本文是一篇说明文,主要讲述了最近四川广汉三星堆博物馆的一座新展览馆成为一个热门的旅游景点。这些展品展示了3000多年前的神秘文化。56.dating 考查现在分词。分析句子可知,date和the mysterious culture之间是主动关系,所以用现在分词作后置定语。故填dating。57.it 考查代词。make it表示“及时赶上参加”,是固定短语。故填it。58.based 考查非谓语动词。be based on意为“以……为基础”,base在句中为非谓语动词,与其逻辑主语exhibition为动宾关系。故填based。59.educational 考查形容词。分析句子可知,此空作定语修饰名词,所以用形容词。故填educational。60.begins 考查动词时态、语态和主谓一致。分析句子可知,此空应填谓语动词。the journey 与begin为主动关系,且这里描述事实,所以用一般现在时,主语为单数,所以谓语用第三人称单数形式。故填begins。61.when 考查非限制性定语从句。分析句子可知,先行词为1920s,在非限制性定语从句中作时间状语,所以应用关系副词when引导。故填when。62.discoveries 考查名词复数。分析句子可知,空处作介词的宾语,所以用名词,表示不止一个发现,所以用名词复数。故填discoveries。63.to bring 考查动词不定式。分析句子可知,rely on sb to do sth表示“依靠某人做某事”,所以此空应用动词不定式作宾补。故填to bring。64.an 考查冠词。分析句子可知,这里泛指“一个”,所以用不定冠词,exhibition发音以元音音素开头。故填an。65.and 考查连词。分析句子可知,此空前后名词是并列关系,所以用并列连词and连接。故填and。第四部分第一节One possible version:Dear Andy, I am planning to have a winter travel to England, and that is why I am writing this letter to ask for some help from you.As you know, it is my first time that I have had such an opportunity to visit England, so can you introduce to me some famous and must-see sights I have heard so much about Big Ben, and will there be a lot of people crowding around Besides, I’d also like to know what the best time of the visit is. Is it cold in England this time of the year Nevertheless, I am still looking forward to travelling in England soon.Thank you so much for helping me. Please reply to me at your earliest convenience.Yours,Li Hua 第二节【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了作者喜欢写作,高中英语老师琳达·克里斯滕森注意到了作者的才能,关心和鼓励着作者,作者也由此获得了成为作家的力量。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“然后我遇到了克里斯滕森女士。”可知,第一段可描写老师给予作者鼓励,作者开始做自己。②由第二段首句内容“是克里斯滕森女士给了我成为一名作家的力量。”可知,第二段可描写作者对老师的感激之情。2.续写线索:遇到克里斯滕森女士—克里斯滕森女士给予作者鼓励—作者开始做自己—克里斯滕森女士注意到作者的潜力—作者感激和感悟。One possible version:And then I met Ms Christensen. She was different from any other teacher I had ever known. In her class, I found a safe place to express my thoughts and feelings. Her belief in me gave me the courage to stop trying to be someone else and start being myself. I remember the first time she praised my writing in front of the class. It was like a light bulb going off in my head. I realized that I had something unique to say, and people wanted to hear it.It was Ms Christensen that gave me the power to be an author. She saw potential in me that I didn’t even know existed. She taught me that writing was not just about grammar and punctuation, but about sharing a piece of myself with the world. To this day, when I sit down to write, I can still hear her voice in my head, urging me to be brave, to be honest, to be me. And for that, I will forever be grateful to Ms Christensen.单元素养测评卷(五)Unit 5(时间:120分钟 分值:150分) 第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。( )1.When will the football match take place A.On Tuesday. B.On Friday. C.On Sunday.( )2.How much is the rent of the apartment per month A.$800. B.$1,600. C.$2,400.( )3.What are the speakers talking about A.Where to meet Mr Jackson.B.Whether to call Mr Jackson.C.When to meet Mr Jackson.( )4.What is the woman not satisfied with about the blue dress A.The size. B.The price. C.The colour.( )5.What’s the possible relationship between the speakers A.Friends. B.Workmates. C.Couple.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。( )6.What did the woman buy in the mall A.Some shoes. B.A dress. C.A pair of pants.( )7.Where did the man probably go last Saturday A.A restaurant. B.A movie theatre.C.Molly’s house.听第7段材料,回答第8、9题。( )8.What does the man offer to do A.Lend his umbrella to the woman.B.Get the woman’s umbrella for her.C.Do the presentation for the woman.( )9.What is the woman probably going to do right away A.Wait for the man. B.Study in the library.C.Go for the presentation.听第8段材料,回答第10至13题。( )10.Where does Mark get news now A.From newspapers. B.From magazines.C.From news sites.( )11.Where is the vending machine that bakes a pizza in three minutes A.In Italy. B.In the US. C.In Britain.( )12.How much do the pizzas made by the vending machine cost A.Less than $5. B.More than $7.C.Between $5 and $7.( )13.What is the advantage of the vending machine A.It offers 24-hour service.B.It is very cheap.C.It makes tasty pizzas.听第9段材料,回答第14至17题。( )14.What does the man think of social media A.He likes posting photos.B.He likes getting comments.C.He likes keeping in touch with people.( )15.Which social media account does the man have A.Facebook. B.Telegram. C.Twitter.( )16.What does the woman post to social media A.Her writing. B.Photos of herself.C.Links she finds interesting.( )17.How old is the man A.30. B.29. C.15.听第10段材料,回答第18至20题。( )18.When will the listeners have their first classes A.Next Wednesday. B.Today.C.Next Friday.( )19.How much should one pay a year to become a member of the sports centre A.$12. B.$69. C.$7.( )20.What may the listeners do at 2 pm on weekdays A.Meet their teachers. B.Take a course.C.Go to a cafe. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分 37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A [2024·湖北省荆州市高一期末]The most beautiful seas in the worldConsidering the most beautiful seas, it’s worth paying attention to the southern water bodies, although, without doubt, each sea is attractive and charming in its own way.The most beautiful sea in the world—Coral SeaIf we consider the beauty of the seas, and not their coasts, then the first place should be given to the Coral Sea. The Coral Sea is a dangerous place for sailors, and at the same time one of the most beautiful places for diving and all this is due to the unique coral reefs that are home to a wide range of creatures.The second place—Red SeaThe Red Sea is a truly magnificent place. It has rich fish stocks, a huge number of amazing creatures live in it, and the underwater world is exceptionally rich, which makes it one of the most attractive destinations for divers around the world.The third place—CaribbeanThis is the warmest exotic(异域风情的)place where not only the sea but also the plants on its coast please the eye. It’s located between North and South America, and on its shore there are a number of small countries. Many tourists come here, because rest here is inexpensive, and you can experience different cultural traditions.The fourth place—Bali SeaThe Bali Sea is located in the Pacific Ocean. This is another paradise(天堂)for relaxation, receiving many tourists every season. The sea has a warm climate, creating ideal conditions for relaxing on the islands of Java, Sulawesi, Sumbawa and Madura.( )21.Where should you go if you like diving and various sea creatures A.Red Sea and Bali Sea. B.Caribbean and Bali Sea.C.Coral Sea and Red Sea. D.Coral Sea and Caribbean.( )22.Why do many visitors come to the Caribbean A.To appreciate different cultures at a lower cost.B.To take a close look at a number of wild plants.C.To look for more corals and the best places to dive.D.To relax on the islands of Java, Sulawesi and so on.( )23.What makes Bali Sea a paradise A.Its coast. B.Its islands.C.Its tourists. D.Its climate.B [2024·浙江省杭州市学军中学高一期末]I was cutting up lettuce (莴苣) in the kitchen when I suddenly remembered watching a video about soaking the lettuce stub (残余部分) in water to grow a whole new vegetable. So I took out a wide-mouthed cup and placed the stub into it, gave it a little water, and placed it by the window.On a snowy morning I noticed the first sign. A first small leaf from its heart spread out. A tiny green flag of hope. Beaten, but not defeated. This lettuce was not done living! Within days, it was impossible to see the cuts where I had removed the leaves. The growth was explosive. And when I lifted the blossoming head out of the cup, tiny root threads fell down, seeking for the earth. What is growing here Lettuce or hope If I were a lettuce in a similar condition, I’d want to sceptically assess where I found myself before committing to full growth. Yet for this lettuce, my inadequate offering of water and a place by a window were enough for it to decide to reclaim itself again. It grew in a cup of water, in faith. This is the heart of this lettuce: alive, strong and fearless. It deserved a name. I decided to call it Monty.Monty wanted to grow, as we all do. I think I gave him a little love and freedom. Those two were all he needed to return to himself. I see joy in this lettuce. The return to self is always an expression of joy, which is life itself. This is the tendency of all living things.Monty still lives in a cup, but I’m going to transplant him outside. He deserves to become his full self. The only problem I see now is my ability to support Monty. I hope I have enough of a green finger.I’m surprised to find myself where I am. Maybe Monty is, too. I have the same choice as he does: give in or start again. The prospect of starting again is discouraging. But my lettuce-friend, Monty, leads the way. I can only hope to be as brave as he is.( )24.Why did the author soak the stub in water A.To decorate the nice cup.B.To hope that it would grow.C.To make a video in person.D.To remove kitchen rubbish.( )25.What can we infer from Paragraph 2 A.This lettuce showed no sign of recovery.B.This lettuce was still fighting to survive.C.Tiny root threads climbed out of the cup.D.The cuts can still be seen where there used to be leaves.( )26.How would the author feel if put in the lettuce’s situation A.Hesitant.B.Fearless.C.Aimless.D.Annoyed.( )27.What can we learn from Monty A.Never being afraid to restart yourself.B.Believing in yourself when in trouble.C.Enjoying your own life to the fullest.D.Giving freedom to the heart in a way.C [2024·河南省百师联考高一期末]Change can be unsettling. Good or bad, exciting or unexpected, there’s an undeniable anxiety that accompanies seeing our lives shift. Thankfully, nature reminds us that entering a new season in our lives is nothing to fear but something to enjoy.What’s now known as “leaf-peeping” has become a highly profitable form of tourism in the United States. Research shows that across states in the eastern half of the country, fall foliage (叶子) tourism contributes more than $30 billion to local economies. And even though climate change has made it more difficult to predict when exactly foliage will peak, it hasn’t stopped people from trying to figure it out. Tourism leaders from the Smoky Mountains recently released their annual fall foliage prediction map which helps travellers plan out when they have the best chance to catch those beautiful autumn views.Perhaps part of what makes the foliage so special is the belief that it’s temporary. Eventually, branches will become bare, and we’ll stop taking photos for social media. And as the seasons change and we feel that familiar longing for what was, trees will once again embrace (欣然接受) their evolution.Even when they aren’t decorated with flashy fall colours and their internal systems slow down, trees are still supporting the ecosystem. Their fallen leaves are broken down by bacteria and fungi and provide the soil with nutrients the tree needs to grow. Insects take up shelter in their bark, eventually becoming food for other wildlife seeking a place to nest. Their strong roots stabilize the soil, preventing erosion (侵蚀) from winter snowmelt.Right now, trees around the country are already beginning to welcome their next chapter. During this time of the year, it feels like forests are just offering endless joy for free. And fall foliage is an everlasting reminder that the growth with changes is beautiful.( )28.What does “leaf-peeping” refer to A.A form of tourism where people go to see fall foliage.B.A measure taken by tourism leaders to protect trees.C.Research about the effects of climate change on trees.D.A method for predicting when fall foliage will peak.( )29.Why do people find fall foliage so special A.It brings change to daily life.B.It contributes to the local economy.C.It helps preserve ecosystems.D.It lasts only for a short time.( )30.What can we learn about trees in fall from Paragraph 4 A.They are easily damaged by bacteria.B.They stop rooting due to cold weather.C.They continue providing shelter for wildlife.D.They play a role in reducing snowfall.( )31.Which of the following is a suitable title for the text A.Trees supporting the ecosystemB.Lesson from trees: embracing changeC.Fall foliage tourism in the USD.Climate change in the season of fallD [2024·浙江省丽水市高一期末]Everywhere you go, it seems like people are using something to reduce the noise in their lives. They wear over-ear headphones on public transportation, during long flights, or in open-plan offices, or use coloured earplugs (耳塞) at concerts. Silence is now big business, with the global market for noise-cancelling headphones bringing $13.1 billion in 2021. Experts predict that this figure will triple by 2031. While these market-based solutions are becoming popular, they raise a question: Are there physical and social effects to shutting out the world around us Noise-cancelling technology was first developed in the 1950s to reduce cockpit noise for pilots. The headphones today use technology known as active noise control. However, too much of a good thing also has its downsides. Many studies have shown that constant earplug wearing, day and night, over just one week can lead to a condition known as tinnitus (耳鸣). “When you stop listening to outside sounds, your brain starts to turn up its ‘internal volume’ so that it can still pick up on things,” McAlpine says. “If you stop the sound going into your ears, it’s like messing with how your brain is supposed to work naturally.”When it comes to distraction (干扰), the type of noise may matter as much as volume. Moderate (适中的) background noise, around 70dB, has been found to advance performance on creative tasks, for example. “Some people can work really effectively in buzzy cafes and even airports, and yet they can’t focus in the same way in an office. Even if it isn’t as noisy,” McAlpine says. “Your brain in the office is automatically paying attention to all those other conversations—because they might be about something you need to know.”How, then, can we deal with all the loud distractions in our modern lives An over-dependence on noise-cancelling technology is not necessarily the solution, says McAlpine. “We have given more control to outside sources over our sound environment compared to our visual environment,” he says. “If people started wearing AR/VR goggles and living in their own virtual worlds instead of focusing on improving the physical environment, that would be problematic.”( )32.What is the purpose of noise-cancelling headphones A.To pick up the sounds.B.To reduce the rate of tinnitus.C.To improve performance on creative tasks.D.To create a sense of silence in noisy environments.( )33.Which statement is TRUE according to the article A.Wearing noise-cancelling headphones has no physical or social costs.B.Creative task performance can be improved by the moderate background noise.C.Noise-cancelling technology was first developed in the 1950s for concertgoers.D.The global market for noise-cancelling headphones is believed to drop by 2031.( )34.What does the underlined word “buzzy” mean in the third paragraph A.Lively. B.Advanced.C.Interesting. D.Quiet.( )35.What attitude does McAlpine hold towards the over-dependence on the technology A.Negative. B.Objective.C.Optimistic. D.Indifferent.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)[2024·广东省广州市高一期末]阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Benefits of cold weatherThere’s no doubt about it—cold weather can be pretty unpleasant. 36. So if you’re feeling down about the cold temperatures outside, read on for a few reasons to be happy about them! It boosts your brain. Cold temperatures can excite your brain, allowing improved focus and greater clarity of thought. The cold climate increases oxygen flow to the brain. 37. It increases brown fat content. Cold weather has the unique ability to increase the number of brown fat cells. 38. Not only do they help us stay comfortably warm in cold temperatures, but they may also even promote weight loss over time. 39. In cold weather, an even body temperature can be beneficial for a good night’s rest. As our bodies try to keep warm when it’s cold out, blood vessels get narrower and help control your sleep temperature for a more relaxed and restful sleep. People sleeping in colder environments generally wake up feeling more refreshed than those sleeping in warmer temperatures. It improves skin health. 40. Low temperatures force us to dress warmly against the cold, leading to protection against environmental aspects that would otherwise remove water from our skin. All in all there are many benefits of spending time outside in cold weather! Next time you want to stay inside and avoid the cold, keep these benefits in mind and consider getting outside for a few minutes!A.It helps you sleep.B.It raises health awareness.C.Thus, the central nervous system can perform at increased levels.D.Cold weather exposure is a helpful contribution to our well-being.E.They are important for controlling body temperature by producing heat.F.Cold weather can be good for keeping our skin looking and feeling healthy.G.While it makes us want to stay indoors, cold weather has some major benefits.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)[2024·山东省济宁市高一期末]阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Thaan Singh is a Delhi police officer. He had a poverty-stricken childhood, which was 41 by growing on the streets and selling corn. Despite his daily struggles, Singh never 42 the importance of studies. He was so 43 that he cleared the examination for the Delhi Police successfully, 44 his dream of being a policeman. Singh returned to where he had been raised. When he 45 the streets, Singh noticed many children 46 on streets, collecting plastic bottles, and wasting their childhood. Singh realized the 47 to help and give them a good environment to study. This 48 led Singh to establish a school named “Thaan Singh Ki Pathshala”. He taught those children for free after work and developed good behaviour among them through education. Starting with 4 children, today Singh teaches more than 80. And thanks to various 49 from society, the school runs smoothly. Singh managed to 50 the students’ basic needs, like books, pencils, and lunches. Besides, many people join him in 51 . Some local drivers offer to give the children 52 home. Last year, 17 students were able to 53 the government-run schools, 10 of whom scored the highest in their class. Due to Singh’s 54 , many children’s lives have been reshaped. Just as Singh said, “I feel honoured to make a 55 by getting them educated, so they can break the chain of poverty and aim big.” ( )41.A.recorded B.followedC.planned D.marked( )42.A.stressed B.forgotC.imagined D.considered( )43.A.curious B.experiencedC.confused D.hard-working( )44.A.achieving B.buryingC.quitting D.sharing( )45.A.cleaned B.exploredC.policed D.painted( )46.A.watching over B.passing outC.hanging out D.pulling over( )47.A.necessity B.creativityC.possibility D.emergency( )48.A.pressure B.appreciationC.realization D.comparison( )49.A.activities B.donationsC.requests D.technologies( )50.A.express B.understandC.meet D.lose( )51.A.helping B.removingC.transforming D.monitoring( )52.A.tickets B.breadC.hands D.rides( )53.A.leave B.attendC.rebuild D.register( )54.A.experiments B.interestsC.orders D.efforts( )55.A.choice B.differenceC.profit D.lesson第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)[2024·浙江省温州市高一期末]阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Recently, a new exhibition building at the Sanxingdui Museum in Guanghan, Sichuan Province, has become an immediate tourist hot spot. The exhibits show the mysterious culture 56. (date) back more than 3,000 years. For those who cannot make 57. to Guanghan, an exciting exhibition 58. (base) on digital technology, titled Hello Sanxingdui, provides them with a different chance. It is running at the Longfu Art Museum in Beijing until Feb. 29. It offers an 59. (education) and artistic time-travel experience. The journey 60. (begin) with a brief timeline of texts, photos and videos, showing how Sanxingdui was first discovered in the 1920s, 61. many objects were found by farmers. Tan Ping, one of the producers of Hello Sanxingdui, says it is of great importance to inform the public about archaeological 62. (discovery) and developments in relevant research, while it relies on new ideas and techniques 63. (bring) people new cultural experiences. He says 64. exhibition like Hello Sanxingdui will help visitors know the life 65. the creativity of the people in the Shu Kingdom. 第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)[2024·河北省保定市高一期末]假定你是李华,你寒假准备去英国旅行。请给你的英国朋友Andy写封邮件,向他咨询旅行计划,内容包括:1.写信目的;2.咨询的内容(旅行目的地、旅行最佳时间等);3.表达期待。注意:1.写作词数应为80个左右;2.格式已给出,不计入总词数。Dear Andy, Yours,Li Hua第二节(满分25分)[2024·湖北省黄冈市高一期末]阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I was used to correcting my school essays (作文) with some red-ink marks until I met my high school English teacher, Linda Christensen. For our final projects, Ms Christensen would write two-page letters with praise and professional comments. I had never had a teacher who was so thoughtful and careful with my writing.I loved writing. It was a hobby. But Ms Christensen was determined to make me an author. Her comments were more than just about fixing grammatical errors. She wrote questions to make my essays more detailed; she underlined passages that she agreed with. Her letters always started with how proud she was that I was brave enough to write the truth, how she saw potential in me. I would read her words over and over.I needed this care, this recognition. I was the last Watson child to attend Jefferson High School. My sister Cheryl was known for being one of the star writers of the school newspaper. Trisa, another sister, had participated in two study-abroad programmes. Dyan, another sister, was good at playing the piano. My sisters were involved in all types of after-school activities, while I was the little one following them like a shadow. No one noticed my existence except Ms Christensen.Adapting to high school was challenging, and I felt unconfident. On the first day of my high school, a teacher greeted me with a hug, saying, “You have some big shoes to fill.” Then she showed me the trophies (奖杯) in the hallway. I immediately recognized several: Cheryl, Trisa, and Dyan. I was inspired, yes, but mostly worried.My Spanish was so-so. I got good grades but was not a top student. I loved music, but I wasn’t good at playing any musical instrument. I tried to walk in my sisters’ shoes, but they didn’t fit. I tried to follow their steps, but it was too hard, really.注意:续写词数应为150个左右。Paragraph 1:And then I met Ms Christensen. Paragraph 2:It was Ms Christensen that gave me the power to be an author. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 05 单元素养测评卷(五) 【正文】正文.docx 05 单元素养测评卷(五) 【答案】答案.docx 5 单元素养测评卷(五).mp3