Unit 4 Humor期中考前限时练(含解析)2025-2026学年高二上学期英语北师大版(2019)选择性必修第二册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 4 Humor期中考前限时练(含解析)2025-2026学年高二上学期英语北师大版(2019)选择性必修第二册

资源简介

北师大版(2019)高中英语选择性必修二期中考前限时练
Unit 4 Humour
一、词形变化填空
1.The results of the experiment are not statistically __________ but the discovery from it is of great __________. (significant)
2.It made me so __________ that I was caught eating snacks in the English class.I have still remembered the __________ moment until now. (embarrass)
3.The __________ worked hard together day and night and eventually came to a __________ conclusion. (science)
4.I am __________ about the __________ question,which also __________ many of my classmates. In order to solve our __________, the teacher explains it to us patiently. (confuse)
5.The less you exercise,the less __________ you will be.A proper amount of exercise will __________ your entire body. (energy)
6.He got __________ with cholera,an __________ disease,and was afraid of dying of the __________. (infect)
7.To my __________,the boys were indifferent in the face of the __________ phenomenon and what __________ them was my __________ look. (astonish)
8.The animal he mentioned is not a __________ that exists in the world.It is a __________ of his mind and we all have to admit he is a __________ boy and admire his __________. (create)
二、阅读理解
A
One day in Bronx, a first-grade teacher sat down in a barbershop for a haircut and one of his students walked in, sat down, and started looking antsy. He thought to himself that it was a perfect opportunity to practice reading, a thought that changed Alvin Irby’s life, and he’s filling many barbershops around the US with free books to trim back childhood illiteracy (文盲). His non-profit, Barbershop Books, has delivered 50,000 free books to more than 200 barbershops in mainly black neighborhoods in 24 states, considering the fact that in Black American communities, barbershops are like community centers where people gather naturally.
“So many kids associate reading with something you do in or for school,” he said. “If the only place a kid practices the piano is during a lesson, the progress will be slow. Our program is about getting kids to say three words: ‘I’m a reader.’”
Irby’s program may seem straightforward but there’s a lot of thought behind it. He puts a colorful, kid-sized bookshelf in each shop, making it inviting to children. The books displayed are all carefully chosen based on recommendations from his target audience. The bookshelves display the covers of the books rather than the spines, helping kids who may be interested in reading seize the opportunity for themselves, whether they’re in the barber’s chair or they’re waiting on their dad or friend. And Irby involves the barbers in his mission — training them to engage kids about reading. “We want them to encourage kids to use the reading spaces,” he said. “Then they can talk to them about how they like reading, how funny a book was or tell them about another book another kid was reading.”
Denny Moe was the first barber to work with Irby. Moe had previously offered video games at his Harlem shop, to bring in extra income, but he was willing to quit that to help the community. “I decided to pay it forward by getting rid of the video games, putting books in here, just to get the kids’ minds going,” he said. “You want to make an impact.”
“These books, I would say, have power,” 8-year-old boy Chance said. That’s what keeps Irby motivated. “I’m just excited that we get to create a safe space for boys to do something that’s really life changing,” he said. “That’s what I really believe reading is. It unlocks potential.”
9.What does the underlined word in paragraph 1 most probably mean
A.Restless. B.Serious. C.Relieved. D.Joyful.
10.Why does the program appeal to children
A.Because it expresses children’s requirements. B.Because it shows children’s characteristics.
C.Because it protects children’s security. D.Because it considers children’s preferences.
11.What made Denny Moe give up the video games finally
A.That he wanted to attract more customers. B.That he wanted to make a difference.
C.That he wanted to bring in more money. D.That he wanted to meet different demands.
12.What is the best title for this passage
A.Black Kids, Potential Big Readers
B.Free Books, Good Way to Pay Back
C.Colourful Covers, Nice Try to Attract Kids
D.Small Barbershops, Treasure House to Start Reading
B
Researchers from the Technical University of Munich (TUM) and the University of Cologne (UC) in Germany have developed an AI-based learning system.
The idea is simple yet effective: a webcam (网络摄像头) tracks students’ eye movements. Maike Schindler, a math professor from the UC, and her team have designed hundreds of math tasks involving basic math skills. Depending on the task, specific patterns appear, which are shown digitally on a heat map, with red indicating areas where the children look frequently and green showing the areas where they look only briefly. Confident students quickly get to key problem areas, while struggling ones often look aimlessly.
“Tracking eye movements helps recognize different learning strategies through patterns and finally create detailed support reports for teachers,” says Maike Schindler. “The AI system sorts the patterns. On the basis, the software selects tailored learning videos and exercises for the pupil,” says robotics professor Achim Lilienthal from the TUM.
To develop the new eye-tracking technology, Professor Lilienthal has drawn on his robotics research experience. In that work, he used eye trackers with a small human-like robot named Nao. It enables better communication with humans. However, these advanced systems with high accuracy (准确) cost many thousands of euros.
To find a better solution for schools, the researchers cleverly mix technical experience with math knowledge. Instead of using high-end eye-trackers, their AI-driven approach uses regular webcams and makes up for low accuracy through AI improvements. “By focusing on problem areas, the AI adapts the eye-tracking with the webcam, achieving accuracy comparable to high-end tools,” professor Lilienthal says.
Germany’s Wulfen Comprehensive School is the first to introduce the system. A math test there showed that about one-third of the new students struggled with basic math. With the AI system, one teacher can now support five students at once — a significant improvement over traditional one-on-one teaching. “As education faces teacher shortages and increasing pressure to deal with individual learning styles, our system for promoting basic math skills is simply excellent support for schools,” says Schindler.
13.What is the function of the heat map
A.Measuring the difficulty of math tasks. B.Presenting students’ focus areas.
C.Tracking the students’ eye movements. D.Comparing students’ counting speeds.
14.What does paragraph 3 mainly talk about the system
A.Its challenges in tracking student behavior.
B.Its progress in upgrading specific patterns.
C.Its advantages in recognizing eye problems.
D.Its role in supporting personalized learning.
15.Which best describes the AI-driven eye-tracking technology
A.Affordable and effective. B.Helpful but slow.
C.Demanding and relaxing. D.Creative but costly.
16.What does Wulfen Comprehensive School get from the system
A.Reduction in teacher training. B.Inspiration for advanced math.
C.Adaptation to learning needs. D.Absence of human judgment.
三、阅读七选五
Currently, people from all over the world prefer to shop online. Experts predict our spending online over the next five years will grow by 129%. But how can you protect yourselves when shopping online
17 It should be protected by up-to-date anti-virus software, and you should also install a personal firewall, which will stop hackers attacking your system. Check that your firewall is open before you start shopping, and when you finish, be sure to log out.
Take a minute to look at the website before you buy anything. Check that the company has a geographical address as well as a telephone number. 18
Sellers should have a list of all your rights somewhere on their website, and you need to read this before you decide to shop there. 19 As a general rule, online companies usually give their customers seven days to cancel their order if they change their minds about their purchase.
20 It is a lock-shaped symbol and you can find it on the browser bar (浏览器栏) at the bottom of the screen. Another indication of a safe website is its address. The address should not begin with “http” but “https” — the letter “s” stands for secure.
The final stage of online shopping is the order confirmation. This is proof that you’ve bought a product from this company, and it contains the special reference number for your order. 21 You might need it if there’s a problem.
A.You should always print this information and keep it somewhere.
B.If this happens, your credit card will offer you the best protection.
C.A special icon (图标) will tell you if the website you are using is safe.
D.Make sure that your device, for example your laptop or tablet, is safe to use at all times.
E.When you buy things on the Internet, there’s no chance that something may go wrong.
F.If you can’t find the list, you should probably choose a different website.
G.It’s generally better to use sellers that you know about or ones that have been recommended to you.
四、完形填空
A few months ago, Chris Junior Anaekwe found the gutters (排水沟) in the local market choked with plastic bags, soda bottles and food containers.
The young man helped clear up the 22 . But recently, the gutters were 23 to witness again.
That’s why Anaekwe, 28, wants to 24 his own waste management company. After 25 a detailed plan, he’s currently trying to get it off the ground. “I have noticed that sanitation (卫生) is nobody’s business — even authorities don’t treat it 26 ,” said Anaekwe, adding that pollution is indeed a(n) 27 issue in his city. A study found high levels of heavy metal substances in the local water systems.
Meanwhile, he has also tried 28 government officials and investors for funding, but without 29 . “Little attention has been paid to the 30 ,” he says. “But I will keep 31 .”
On World Environment Day, June 5, he organized his first cleanup event in his city: About 50 volunteers took part and also marched to raise the public’s 32 . The event has been well 33 , which motivated him to regularly arrange cleanups at some public sites.
Anaekwe acknowledges this isn’t going to 34 the local sanitation problem completely. But that’s not the 35 . “What matters is that I want to make people around 36 to their environment, especially the children and younger ones,” he says. “As the saying goes, ‘Catch them young.’”
22.A.tension B.mess C.doubt D.difference
23.A.untypical B.unlikely C.unbearable D.unnecessary
24.A.establish B.relocate C.expand D.adjust
25.A.breaking down B.setting aside C.putting off D.drawing up
26.A.continually B.seriously C.casually D.objectively
27.A.enormous B.familiar C.slight D.personal
28.A.catching up with B.standing up for C.looking down upon D.reaching out to
29.A.reservation B.hesitation C.luck D.trouble
30.A.proposal B.failure C.mistake D.challenge
31.A.searching B.pushing C.practising D.complaining
32.A.confidence B.efficiency C.awareness D.dependence
33.A.received B.guaranteed C.predicted D.investigated
34.A.clarify B.evaluate C.address D.worsen
35.A.reason B.point C.tendency D.case
36.A.exposed B.adaptable C.resistant D.sensitive
五、语法填空
Shenzhen University offered pillows as a graduation gift to graduates on Sunday 37 the hope of reminding them of the importance of sleep and pursuing their dreams.
At the graduation ceremony, president of the university Mao Junfa encouraged the young graduates 38 (attach) importance to their health and avoid staying up late. He warned them not to wait until sleep becomes 39 luxury. The front of the pillow features four different designs that contain iconic building representing Shenzhen and the university. On the back, a message from the university 40 (read), “Look up at the starry sky at night to dream, 41 step solidly on the ground during the day to chase dreams.”
Mao said that instead of 42 (wake) up by an alarm clock in the morning, it is the problems they need to solve and the dreams they desire to achieve 43 get them out of bed
In previous years, the university gifted graduates items such as umbrellas with the meaning of breaking a path through troubles and backpacks symbolizing 44 (adventure) spirit.
In addition to the customized pillows, the university also prepared commemorative test tubes of soil and 45 (branch) from the university’s lychee garden. The materials were 46 (careful) selected, collected and sterilized for graduates to take away as part of their memories of the school.
参考答案
一、词形变化填空答案
1.The results of the experiment are not statistically significant but the discovery from it is of great significance. (significant)
2.It made me so embarrassed that I was caught eating snacks in the English class.I have still remembered the embarrassing moment until now. (embarrass)
3.The scientists worked hard together day and night and eventually came to a scientific conclusion. (science)
4.I am confused about the confusing question,which also confuses many of my classmates. In order to solve our confusion,the teacher explains it to us patiently. (confuse)
5.The less you exercise,the less energetic you will be.A proper amount of exercise will energise your entire body. (energy)
6.He got infected with cholera,an infectious disease,and was afraid of dying of the infection. (infect)
7.To my astonishment,the boys were indifferent in the face of the astonishing phenomenon and what astonished them was my astonished look. (astonish)
8.The animal he mentioned is not a creature that exists in the world.It is a creation of his mind and we all have to admit he is a creative boy and admire his creativity. (create)
二、阅读理解答案
9.A 10.D 11.B 12.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了让孩子爱上阅读并不容易,但是阿尔文·艾尔比正在为此努力,他创建了理发店书屋以鼓励年轻孩子们去阅读,因为他知道阅读对于孩子的重要性。
9.词句猜测题。根据划线词上文“One day in Bronx, a first-grade teacher sat down in a barbershop for a haircut and one of his students walked in, sat down,(一天,在布朗克斯,一个一年级的老师坐在理发店里理发,他的一个学生走了进来,坐下)”及下文“He thought to himself that it was a perfect opportunity to practice reading, a thought that changed Alvin Irby’s life, and he’s filling many barbershops around the US with free books to trim back childhood illiteracy (文盲).(他对自己说,这是一个练习阅读的绝佳机会,这个想法改变了阿尔文·艾尔比的生活,他在美国各地的许多理发店里摆满了免费的书,以减少儿童文盲)”可推知,阿尔文·艾尔比想到在理发店里摆满了免费的书,是因为他看到这些来理发的学生无事可做。再结合常识可知,与老师在一个空间里,多少会有些紧张。由此可知,划线词antsy与restless“坐立不安的”意思接近。故选A。
10.细节理解题。根据第三段中的“He puts a colorful, kid-sized bookshelf in each shop, making it inviting to children. The books displayed are all carefully chosen based on recommendations from his target audience. The bookshelves display the covers of the books rather than the spines, helping kids who may be interested in reading seize the opportunity for themselves, whether they’re in the barber’s chair or they’re waiting on their dad or friend.(他在每家商店里都放了一个五颜六色的儿童书架,让孩子们喜欢。展出的书籍都是根据他的目标读者的推荐精心挑选的。书架上展示的是书的封面而不是书脊,帮助那些可能对阅读感兴趣的孩子们自己抓住机会,无论他们是坐在理发师的椅子上,还是在等爸爸或朋友)”可知,这个节目考虑到孩子们的喜好,所以很受孩子们的欢迎。故选D。
11.细节理解题。根据第四段中的““I decided to pay it forward by getting rid of the video games, putting books in here, just to get the kids’ minds going,” he said. “You want to make an impact.”(“我决定把它传递下去,把电子游戏扔掉,把书放在这里,只是为了让孩子们的思想活跃起来,”他说。“你想要产生影响。”)”可知,丹尼·莫想要有所作为,这让他最终放弃了电子游戏。故选B。
12.主旨大意题。根据第一段中的“He thought to himself that it was a perfect opportunity to practice reading, a thought that changed Alvin Irby’s life, and he’s filling many barbershops around the US with free books to trim back childhood illiteracy (文盲).(他对自己说,这是一个练习阅读的绝佳机会,这个想法改变了阿尔文·艾尔比的生活,他在美国各地的许多理发店里摆满了免费的书,以减少儿童文盲)”及下文可知,文章讲述了阿尔文·艾尔比减少儿童文盲,他创建了理发店书屋以鼓励年轻孩子们去阅读,因为他知道阅读对于孩子的重要性,他希望孩子们爱上阅读,让阅读改变他们的人生。由此可知,D. Small Barbershops, Treasure House to Start Reading(小理发店,开始阅读的宝库)适合作本文最佳标题。故选D。
13.B 14.D 15.A 16.C
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍德国科研团队开发的基于AI的学习系统,包括其通过摄像头追踪眼动分析学习情况、助力个性化教学及在学校的应用效果。
13.细节理解题。根据第二段中“Depending on the task, specific patterns appear, which are shown digitally on a heat map, with red indicating areas where the children look frequently and green showing the areas where they look only briefly. (根据任务的不同,会出现特定的模式,这些模式会以数字形式显示在热图上,红色表示孩子们经常看的区域,绿色表示他们只是短暂看的区域)”可知,热图展示学生视线停留的先后与时长,即呈现其关注分布特点。故选B项。
14.主旨大意题。根据第三段““Tracking eye movements helps recognize different learning strategies through patterns and finally create detailed support reports for teachers,” says Maike Schindler. “The AI system sorts the patterns. On the basis, the software selects tailored learning videos and exercises for the pupil,” says robotics professor Achim Lilienthal from the TUM. (Maike Schindler说:“跟踪眼球运动有助于通过模式识别不同的学习策略,并最终为教师创建详细的支持报告。”。TUM的机器人学教授Achim Lilienthal说:“人工智能系统对模式进行排序。在此基础上,软件为学生选择量身定制的学习视频和练习。”)”可知,本段主要讲述如何通过眼动追踪技术收集学生的学习行为数据,然后用人工智能系统对这些数据进行模式识别和分类,最终为每个学生推荐量身定制的学习视频和练习。这体现了该人工智能系统可以支持个性化学习。故选D项。
15.推理判断题。根据第四段“To develop the new eye-tracking technology, Professor Lilienthal has drawn on his robotics research experience. In that work, he used eye trackers with a small human-like robot named Nao. It enables better communication with humans. However, these advanced systems with high accuracy (准确) cost many thousands of euros. (为了开发新的眼动追踪技术,Lilienthal教授利用了他的机器人研究经验。在那项工作中,他将眼动仪与一个名为Nao的小型类人机器人结合使用。它能够更好地与人类沟通。然而,这些高精度的先进系统花费了数千欧元)”以及第五段“Instead of using high-end eye-trackers, their AI-driven approach uses regular webcams and makes up for low accuracy through AI improvements. “By focusing on problem areas, the AI adapts the eye-tracking with the webcam, achieving accuracy comparable to high-end tools,” professor Lilienthal says. (他们的AI驱动方法没有使用高端眼球追踪器,而是使用普通网络摄像头,并通过AI改进弥补了精度低的不足。Lilienthal教授说:“通过专注于问题区域,人工智能通过网络摄像头适应眼球追踪,达到了与高端工具相当的精度。”)”可知,AI驱动的眼球追踪技术未使用昂贵的专业追踪系统,转而使用普通网络摄像头配合AI,仍能达到高精度结果,这说明该技术既经济又有效。故选A项。
16.细节理解题。根据最后一段“With the AI system, one teacher can now support five students at once — a significant improvement over traditional one-on-one teaching. (有了人工智能系统,一位老师现在可以同时支持五名学生,这比传统的一对一教学有了显著改进)”以及““As education faces teacher shortages and increasing pressure to deal with individual learning styles, our system for promoting basic math skills is simply excellent support for schools,” says Schindler. (Schindler说:“由于教育面临着教师短缺以及应对个性化学习风格的压力越来越大,我们的促进基本数学技能的系统对学校来说是一个极好的支持。”)”可知,该系统让教师能更高效地应对不同学生的辅导需求,且能应对不同学习风格学生的需求,即能适应多样化学习需求。故选C项。
三、阅读七选五答案
17.D 18.G 19.F 20.C 21.A
【导语】这是一篇说明文,文章讲述了全球网购趋势下如何保障网购安全。
17.上文“Currently, people from all over the world prefer to shop online. Experts predict our spending online over the next five years will grow by 129%. But how can you protect yourselves when shopping online (目前,世界各地的人们都更喜欢网购。专家预测,未来五年我们的线上消费将增长129%。但网购时如何保护自己呢?)”提出了“网购安全”这一核心问题;下文“It should be protected by up-to-date anti-virus software, and you should also install a personal firewall, which will stop hackers attacking your system. Check that your firewall is open before you start shopping, and when you finish, be sure to log out. (它应该配备最新的杀毒软件进行保护,你还应该安装个人防火墙,这能阻止黑客攻击你的系统。购物前要确认防火墙已开启,购物结束后务必退出登录。)”中的it指代某一物品,且内容围绕“防护软件、防火墙”等设备安全措施展开。需要一句引出“设备安全”且明确it所指的句子。选项D“确保你的设备,例如笔记本电脑或平板电脑,在任何时候都能安全使用。”既直接回应上文的“网购安全”问题,又明确了下文it指代的“设备”,且内容围绕“设备安全”展开,与下文的“杀毒软件、防火墙”等防护措施衔接紧密。故选D。
18.上文“Take a minute to look at the website before you buy anything. Check that the company has a geographical address as well as a telephone number. (购物前先花点时间查看网站。确认该公司有实际地址和电话号码。)”给出了“查看网站及公司信息”的网购安全建议;此处需要一句承接该建议,进一步补充“选择卖家”相关安全要点的句子。选项G“通常来说,最好选择你了解的卖家或他人推荐的卖家。”是对上文“查看网站信息”建议的补充,从“卖家选择”角度进一步强化网购安全,符合“网站核查”这一段落主题。故选G。
19.上文“Sellers should have a list of all your rights somewhere on their website, and you need to read this before you decide to shop there. (卖家应在其网站的某个位置列出你享有的所有权利,你在决定在该网站购物前需要阅读这些内容。)”强调了“查看卖家网站上的权利清单”的重要性;此处需要一句说明“若找不到权利清单”该如何做的句子,形成完整的建议逻辑。选项F“如果你找不到这份清单,或许应该选择另一个网站。”直接承接上文“查看权利清单”的要求,给出了“找不到清单”时的合理解决方案,确保建议的完整性和可操作性,契合段落逻辑。故选F。
20.下文“It is a lock-shaped symbol and you can find it on the browser bar (浏览器栏) at the bottom of the screen. Another indication of a safe website is its address. The address should not begin with “http” but “https” — the letter “s” stands for secure. (它是一个锁形图标,你可以在屏幕底部的浏览器栏中找到它。安全网站的另一个标识是其网址。网址不应以“http”开头,而应以“https”开头——字母“s”代表安全。)”具体介绍了“安全网站的两个标识:锁形图标和https网址”;需要一句引出“安全网站标识”的总起句。选项C“一个特殊的图标会告诉你正在使用的网站是否安全。”以“特殊图标”为切入点,引出下文对“锁形图标”和“https网址”两个安全标识的具体说明,起到承上启下的过渡作用,符合段落逻辑。故选C。
21.上文“The final stage of online shopping is the order confirmation. This is proof that you’ve bought a product from this company, and it contains the special reference number for your order. (网购的最后一步是订单确认。这是你从该公司购买产品的凭证,且包含订单的特殊参考编号。)”强调了“订单确认信息”的重要性(凭证作用、包含参考编号);下文“You might need it if there’s a problem. (如果出现问题,你可能会需要它。)”进一步说明其必要性。需要一句给出“处理订单确认信息”具体做法的句子。选项A“你应该始终打印这份信息并妥善保管。”其中this information指代上文的order confirmation,给出了“打印并保管”的具体做法,既承接上文的“凭证重要性”,又为下文“出现问题时使用”做了铺垫,逻辑连贯。故选A。
四、完形填空答案
22.B 23.C 24.A 25.D 26.B 27.A 28.D 29.C 30.A 31.B 32.C 33.A 34.C 35.B 36.D
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了Chris Junior Anaekwe看到当地市场排水沟被塑料袋、汽水瓶和食品容器堵塞后,决心成立自己的废物管理公司来解决这一问题,并为此付出诸多努力的故事。
22.考查名词词义辨析。句意:这位年轻人帮忙清理了这脏乱的场面。A. tension紧张;B. mess混乱,脏乱;C. doubt怀疑;D. difference不同。根据上文“Chris Junior Anaekwe found the gutters (排水沟) in the local market choked with plastic bags, soda bottles and food containers.”可知,排水沟被堵塞,现场一片脏乱,所以Anaekwe帮忙清理了这“脏乱”的场面。故选B项。
23.考查形容词词义辨析。句意:但最近,排水沟再次堵塞得让人难以忍受。A. untypical非典型的;B. unlikely不可能的;C. unbearable难以忍受的;D. unnecessary不必要的。根据空格前后的“the gutters were”和“to witness again”以及上文“the gutters (排水沟) in the local market choked with plastic bags, soda bottles and food containers”描述的排水沟被堵塞的脏乱场面可知,此处指排水沟再次堵塞得让人“难以忍受”。故选C项。
24.考查动词词义辨析。句意:这就是为什么28岁的Anaekwe想要创建自己的废物管理公司。A. establish建立,创建;B. relocate重新安置;C. expand扩大;D. adjust调整。根据下文“his own waste management company”以及“he’s now trying to get it off the ground”可知,Anaekwe想要“建立,创建”自己的废物管理公司。故选A项。
25.考查动词短语辨析。句意:在制定了详细的计划后,他现在正努力让它落地。A. breaking down出故障;B. setting aside留出;C. putting off推迟;D. drawing up起草,制定。根据下文“a detailed plan”和“he’s now trying to get it off the ground”可知,此处指“制定”了一个详细的计划。故选D项。
26.考查副词词义辨析。句意:“我发现环境卫生问题根本无人过问——就连政府也没把它当回事。”阿纳埃克韦说道,并补充说在他所在的这座城市,污染确实是一个极其严重的问题。A. continually不断地;B. seriously认真地,严肃地;C. casually随意地;D. objectively客观地。根据上文“sanitation (卫生) is nobody’s business”可知,卫生问题没人管,所以当局也没有“认真”对待。故选B项。
27.考查形容词词义辨析。句意:“我发现环境卫生问题根本无人过问——就连政府也没把它当回事。”阿纳埃克韦说道,并补充说在他所在的这座城市,污染确实是一个极其严重的问题。A. enormous巨大的;B. familiar熟悉的;C. slight轻微的;D. personal个人的。根据下文“A study found high levels of heavy metal substances in the local water systems.”可知,一项研究发现当地水系统中重金属物质含量很高,所以污染确实是一个“重大的”问题。故选A项。
28.考查动词短语辨析。句意:与此同时,他还试图联系政府官员和投资者寻求资金支持,但没有成功。A. catching up with赶上;B. standing up for支持;C. looking down upon看不起;D. reaching out to联系,接触。根据下文“government officials and investors for funding”可知,Anaekwe尝试“联系”政府官员和投资者寻求资金支持。故选D项。
29.考查名词词义辨析。句意同上。A. reservation预订;B. hesitation犹豫;C. luck运气;D. trouble麻烦。根据上文“but without any”和下文“Little attention has been paid to the ________”可知,Anaekwe的努力没有得到关注,所以此处指没有成功,without any luck“没有成功,运气不佳”符合语境。故选C项。
30.考查名词词义辨析。句意:“这个提议没有得到足够的重视,”他说。A. proposal提议;B. failure失败;C. mistake错误;D. challenge挑战。根据上文“That’s why Anaekwe, 28, wants to _______ his own waste management company.”以及“he has also tried ________ government officials and investors for funding, but without any ________ .”可知,Anaekwe想要成立公司治理污染,他向政府寻求资金支持,没有成功,因此推断他的提议得到了极少的关注。故选A项。
31.考查动词词义辨析。句意:但我会继续努力的。A. searching搜索;B. pushing推动,推进;C. practising练习;D. complaining抱怨。根据上文“Little attention has been paid to the ________”以及转折词“But”可知,尽管困难重重,但他仍会继续“努力推动提议进程”。故选B项。
32.考查名词词义辨析。句意:大约50名志愿者参加了活动,还举行了游行以提高公众意识。A. confidence信心;B. efficiency效率;C. awareness意识;D. dependence依赖。根据上文“marched to raise the public’s”以及下文“The event has been well ________, which motivated him to regularly arrange cleanups at some public sites.”可知,志愿者们举行游行是为了提高公众对环境问题的“意识”。故选C项。
33.考查动词词义辨析。句意:这次活动反响很好,这激励他定期在一些公共场所安排清洁活动。A. received受到,对……作出反应;B. guaranteed保证;C. predicted预测;D. investigated调查。根据下文“which motivated him to regularly arrange cleanups at some public sites”可知,这次活动“反响”很好,所以激励Anaekwe定期在一些公共场所安排清洁活动,be well received是固定搭配,意为“受到好评,反响良好”,符合语境。故选A项。
34.考查动词词义辨析。句意:Anaekwe承认,这并不能完全解决当地卫生问题。A. clarify澄清;B. evaluate评估;C. address解决;D. worsen恶化。根据下文“the local sanitation problem completely”可知,此处指“解决”当地的卫生问题。故选C项。
35.考查名词词义辨析。句意:但那不是重点。A. reason原因;B. point重点;C. tendency趋势;D. case情况。根据下文“I want to make the people around me________to their environment, especially the children and younger ones”可知,Anaekwe真正目标是培养环保意识,所以解决问题本身不是“重点”。故选B项。
36.考查形容词词义辨析。句意:“我想让我周围的人对他们的环境敏感,尤其是孩子和年轻人,”他说。A. exposed暴露的;B. adaptable能适应的;C. resistant抵抗的;D. sensitive敏感的。根据下文“As the saying goes, ‘Catch them young.’”可知,Anaekwe想要让周围的人,尤其是孩子和年轻人对环境“敏感”,即关注环境。故选D项。
五、语法填空答案
37.in/with 38.to attach 39.a 40.reads 41.and 42.being woken 43.that 44.adventurous 45.branches 46.carefully
【导语】这是一篇新闻报道。文章主要报道了上周日,深圳大学向毕业生们赠送了枕头作为毕业礼物,希望以此提醒他们睡眠的重要性和追求梦想的重要性。
37.考查介词。句意:上周日,深圳大学向毕业生们赠送了枕头作为毕业礼物,希望以此提醒他们睡眠的重要性和追求梦想的重要性。此处为固定短语in/with the hope of“抱着……希望”,满足句意要求。故填in或with。
38.考查动词不定式。句意:在毕业典礼上,大学校长毛俊发鼓励年轻的毕业生重视健康,避免熬夜。句子中使用了固定短语encourage sb. to do sth.,表示“鼓励某人做某事”,所以需要用动词不定式to attach。故填to attach。
39.考查冠词。句意:他警告他们不要等到睡觉变成一种奢侈。根据句意以及空后luxury为单数名词可知,此处为表示泛指“一种奢侈”为泛指概念,结合luxury以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
40.考查动词时态和主谓一致。句意:背面是学校的留言:“晚上仰望星空做梦,白天脚踏实地追梦。”此处为谓语动词的填入,句子中描述的是一个客观事实,即枕头背面有一条来自大学的留言,因此应该使用一般现在时。又因为句子主语为第三人称单数形式,所以动词read应该用其第三人称单数形式reads。故填reads。
41.考查连词。句意:背面是学校的留言:“晚上仰望星空做梦,白天脚踏实地追梦。”根据句意可知,此处为连词and连接前后两个句子,保持并列关系。故填and。
42.考查非谓语动词。句意:毛说,叫醒他们的不是早上的闹钟,而是他们需要解决的问题和他们想要实现的梦想。由空前介词of可知,此处为动名词形式,结合wake up和逻辑主语they为被动关系,应用动名词的被动语态。故填being woken。
43.考查强调句型。句意:毛说,叫醒他们的不是早上的闹钟,而是他们需要解决的问题和他们想要实现的梦想。分析句子可知,此处为it is…that…的强调句型,被强调部分为“the problems they need to solve and the dreams they desire to achieve”,为强调句子的主语成分。故填that。
44.考查形容词。句意:前几年,该校曾向毕业生赠送象征着破除困难的雨伞和象征着冒险精神的背包等礼物。由空后spirit为名词可知,此处修饰名词spirit,应用形容词adventurous“有冒险精神的”,作定语。故填adventurous。
45.考查名词复数。句意:除了定制的枕头,学校还准备了纪念试管,试管是用学校荔枝园的土壤和树枝制成的。根据句意以及and连接的tubes可知,此处应用名词复数形式。故填branches。
46.考查副词。句意:这些材料经过精心挑选、收集和消毒,供毕业生带走,作为他们对学校记忆的一部分。由副词修饰动词可知,此处修饰动词selected、collected和sterilized,应用副词carefully,作状语。故填carefully。

展开更多......

收起↑

资源预览