Unit 5 Education期中考前限时练(含解析)2025-2026学年高二上学期英语北师大版(2019)选择性必修第二册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 5 Education期中考前限时练(含解析)2025-2026学年高二上学期英语北师大版(2019)选择性必修第二册

资源简介

北师大版(2019)高中英语选择性必修二期中考前练
Unit 5 Education
一、词形变化填空
1.From the audience’s __________ expression,we could tell that the film was very __________ and many people expressed __________ at it. (disappoint)
2.“Hi,here!I have __________ news for you!” my brother said in an __________ voice.On hearing the news,I jumped up in __________. (excite)
3.She is __________ about her work,so she __________ threw herself into her work and it is because of her __________ that she has won her peers’ praise. (enthusiastic)
4.Through TV,kids have regular __________ to sex and violence.It is bad to __________ kids to such things and we should make kids __________ to some good books. (expose)
5.A lot of children at the school do not live in the town,but come from the __________ countryside,where the __________ are very terrible. (surround)
6.The students __________ the hotter the water was,the more salt would be dissolved in it.But the teacher disagreed with the __________. (conclude)
7.Tom had hoped to meet with the manager’s __________ and from the manager’s __________ nod,he knew that his plan was __________. (approve)
8.This new railway __________ this area in many ways.It is __________ to the local people.For the __________ of more people,we should build more railways. (benefit)
二、阅读理解
A
Chinese Nobel Prize-winning physicist Zhen Ning Yang, one of the most influential scientists in modern physics, passed away in Beijing on October 18 due to illness at the age of 103.
Born in 1922, Yang was brought up surrounded by the Tsinghua campus, where his father was a math professor. After finishing his undergraduate degree, he obtained his master’s degree from Tsinghua. He enrolled in the University of Chicago in the United States to pursue a doctorate in 1946 and was strongly influenced by Italian-American physicist Enrico Fermi, who had won the same Nobel Prize in 1938. He later became a professor at the Institute for Advanced Study in Princeton.
Yang won the Nobel Prize in 1957 with Tsung-Dao Lee for their investigation of the so-called parity laws that led to “important discoveries regarding the elementary particles,” according to the Nobel Prize website. They were the first Chinese-born Nobel Prize winners in physics.
Professor Yang was deeply devoted to his homeland, making remarkable contributions to China’s scientific and educational developments. His visit to China in 1971 led to a wave of visits by overseas scholars, earning him recognition as the pioneer in building the bridge of academic exchange between China and the United States. He later proposed the restoration and strengthening of basic scientific research to China’s central leadership. He also raised funds to establish the “Committee on Educational Exchange with China”, which has continuously sponsored nearly 100Chinese scholars for advanced studies in the United States. These scholars later became the backbone of China’ s scientific and technological development. He undertook extensive work to promote China’s scientific and technological exchange and progress, offering advice and exercising significant influence on major Chinese scientific projects and the formulation (制定) of science and education policies.
After returning to Tsinghua University in 1999, he took on developing the Institute for Advanced Study as his new mission. He poured enormous effort into advancing fundamental disciplines like physics and cultivating talents at Tsinghua, making remarkable contributions that greatly impacted the reform and development of Chinese higher education.
Professor Yang’s life stands as a timeless chapter in human history — one that shines not only for China but for the global community of thinkers and innovators.
9.What is the article mainly about
A.Yang’s lifelong contributions to China. B.Yang’s research on elementary particles.
C.Yang’s influence on global science policy. D.Yang’s educational background in America.
10.Why was Yang’s 1971 visit significant
A.It focused on political dialogue.
B.It promoted cultural activities in China.
C.It aimed to win a Nobel Prize for China.
D.It initiated academic exchanges with the US.
11.What did Yang do for Chinese scholars
A.He funded their advanced studies abroad.
B.He helped them win international awards.
C.He taught them advanced physics personally.
D.He offered them jobs in American universities.
12.How does the author view Yang’s contributions
A.It is primarily for Chinese scientists. B.It belongs to the whole world.
C.It lies in his Nobel Prize achievement. D.It is mainly about educational reform.
B
Social media is taking over our lives: Facebook, Instagram, Twitter and now, TikTok (抖音). These social media platforms have transformed from a way to stay connected to an industry where even kids can make money off their posts. While this may seem like another opportunistic (机会主义) innovation, it’s really full of hidden false realities.
The median income (中位收入) recorded in the United States of America was about $63,000 in 2018. TikTokers can make anywhere from $50,000 to $150,000 for a TikTok brand partnership, and TikTokers with over a million followers can make up to $30,000 a month - $360,000 a year. They are making more than the average person trying to feed their family and keep a roof over their heads, simply by posting a 15-second video.
This is mad in more ways than one. Not only is it an overpaid “job”, it promotes unworthy admiration from viewers and a false sense of reality. Many of these famous TikTokers are still teens, and the effects of fame at such an early stage in life might cause issues later in life, such as mental illness. Teens between the ages of 13 and 17 make up 27% of TikTok viewers, who can be easily influenced by what they are watching. They can put a false sense of self-value into who they look up to and what they represent: money, fame, being considered traditionally attractive.
While TikTok has become a great tool for marketing, it’s important to understand how this content affects young viewers. If we’re constantly consuming content that shows us all we need to do to be successful is be traditionally attractive and post a 15-second video featuring a new dance, it will challenge our knowledge of what really makes someone successful and will in turn affect our individual work ethics (伦理). What about the people who miss birthday and family holidays due to their jobs and aren’t getting paid nearly as much as these TikTokers
Richard Colyer, president and creator of Metaphor, Inc, had his own view on this issue. “It sounds great to make money for doing the latest dance moves in a 15-second video, but we should feed the minds of kids and not just their bank accounts. TikTok can be great if used properly. Money alone is not good, technology alone is not good and connectedness can be bad if it’s only online.”
Again, as a fellow consumer of TikTok, I do enjoy the app when I have some time to kill and need a good laugh. I’ m not against someone making a living on entertainment, but what does getting famous of a 15-second video teach young people
13.What does the underlined word “this” in Paragraph 1 refer to
A.Social networking. B.Making money on social media.
C.A job offered by TikTok. D.Staying connected to the Internet.
14.What do the numbers given in Paragraph 2 show
A.TikTokers are earning money easily.
B.All TikTokers are richer than average people.
C.Most TikTokers can become millionaires overnight.
D.TikTokers earn much more than ordinary workers.
15.Which is the possible influence of TikTok on its young users
A.They tend to live an adult life too soon.
B.They are forced to pay for certain services.
C.They may quit other social media.
D.They are likely to develop false value.
16.What can we infer from Richard Colyer’s comments
A.TikTok can be a positive influence if teens employ it wisely.
B.Young TikTokers should be banned from making money.
C.It is better to involve education on investment in TikTok videos.
D.Contents of videos need checking before their release online.
17.Which of the following might be the best title of the passage
A.Say No to Tik Tok B.Join Young TikTokers
C.TikTok - A Mine of Money D.A Job Vs An Entertainment
三、阅读七选五
Unusual weather this summer has hurt many gardens in the United States. For many, the problem is too much rain. 18 Do you still want to grow tomatoes or roses in that sunny place It can be done. We will look at three ways you can correct the problem of too much water.
One way is to drain the water away to some lower location. The simplest way is with a ditch, or, if your garden is large, a few ditches. Ditches crossing your garden need not be unpleasant to look at or troublesome. Picture a garden in which flat stones line ditches and form bridges across ditches that cross paths. 19 These waterways may look like a classic Persian garden.
20 Dig a ditch, as described above, then lay in black pipe that is about 10centimeters across its width. Available at home and building stores, the pipe is made to bend easily, and the holes in it let in water. Cover the pipe with a piece of cloth that water can pass through to keep out dirt and a layer of small stones. 21
A third way to give your plants more air is to raise them above the water. Trees and bushes can be planted on raised piles of soil, often called “heds.” The beds need to be wide enough to allow roots to spread. 22 If you want a bigger plant, give its roots more room to grow. To make a raised bed, build a box at least 15 centimeters high of wood or stone.
A.Then place the soil.
B.You have a variety of plants to choose from.
C.Do you want to keep your garden where it is
D.Do you know how to shelter your garden in the sun
E.The whole system can be a beautiful water “feature”.
F.How wide depends on the eventual size of the plant.
G.Another way is to bury pipes with small holes underground.
四、完形填空
Cars have become more than vehicles for moving things. They have stolen our American’s hearts. After the Second World War, middle-class white-collar workers 23 into the suburbs in large numbers, taking their cars with them.
Our car culture really began to 24 in the fifties. More jobs and economic growth 25 the rapid development of driving. The idea spread that cars 26 freedom—hot, fast and good-looking. We were on the road. 27 by self-important fashions, we drove through the twentieth century, and into the harbor of twenty-first century.
We are a nation 28 our cars. Go to any small town in this country and count how many classic cars you see. Pull into a shopping mall parking lot and 29 the luxury(豪华) cars. Ask any teenager how 30 he or she wants to get a driver’s license, or any 31 citizen how long he or she would like to keep his/her own car.
My dad was particularly 32 to that national romance which has affected America for many years. In my childhood I often joked that I never knew what kind of car my dad might 33 the parking space with. I was half serious. My dad had a strange interest in trading cars. For a while, the bigger it was, the 34 . Some of my dad’s cars 35 little more than a month. Some lasted a couple of years. And at his very worst, late last year, he owned two Buicks, an Audi A6 and a truck. Somewhere among them, my mother 36 to find a place to park her little Fiat finally. Although we laugh at him a little, compared with those who love cars, my dad is not that 37 .
23.A.walked B.cycled C.flooded D.struggled
24.A.drop B.sail C.help D.divide
25.A.applied to B.contributed to C.responded to D.took to
26.A.equaled B.targeted C.matched D.favored
27.A.Driven B.Ignored C.Stopped D.Beaten
28.A.in touch with B.in love with C.in control with D.in line with
29.A.check B.recognize C.count D.record
30.A.hurriedly B.repeatedly C.simply D.badly
31.A.average B.free C.senior D.junior
32.A.accustomed B.friendly C.important D.devoted
33.A.push ahead B.pull into C.draw apart D.drag off
34.A.quieter B.easier C.faster D.better
35.A.conducted B.booked C.lasted D.froze
36.A.managed B.tried C.wanted D.decided
37.A.superb B.unusual C.typical D.sensitive
五、语法填空
Kuncan pinyin, also known as “Canyin” and 38 (consist) of three volumes, is a work on the pronunciation of Chinese characters. It got its name from a scholar named Kuncan in the late Tang Dynasty.
The three volumes are “Initials” “Finals” and “Tones”. The “Initials” volume 39 (detail) the initials of Chinese like b, p, m, f. The “Finals” volume collects the finals of the time, such as a, o, e, i, u and so on while the “Tones” volume provides a detailed 40 (classify) of the tones of that period.
Kuncan pinyin quickly drew the attention of linguists after 41 (discover) in a dusty book collection in the 20th century. The discovery has 42 (consider) academic value for studying the phonetics (语音学) 43 writing of the late Tang Dynasty. This work not only enriches the research content of Chinese character studies but also provides 44 new perspective for studying the culture and history of the late Tang Dynasty.
Kuncan pinyin also has a great impact on later scholars, many of 45 have conducted in-depth research on Chinese phonology based on this work, serving 46 a great help to the development of Chinese character studies. At the same time, the discovery of Kuncan pinyin has facilitated the international exchange of Chinese characters, enabling them to be more widely applied 47 (global).
参考答案
一、词形变化填空答案
1.From the audience’s disappointed expression,we could tell that the film was very disappointing and many people expressed disappointment at it. (disappoint)
2.“Hi,here!I have exciting news for you!” my brother said in an excited voice.On hearing the news,I jumped up in excitement. (excite)
3.She is enthusiastic about her work,so she enthusiastically threw herself into her work and it is because of her enthusiasm that she has won her peers’ praise. (enthusiastic)
4.Through TV,kids have regular exposure to sex and violence.It is bad to expose kids to such things and we should make kids exposed to some good books. (expose)
5.A lot of children at the school do not live in the town,but come from the surrounding countryside,where the surroundings are very terrible. (surround)
6.The students concluded the hotter the water was,the more salt would be dissolved in it.But the teacher disagreed with the conclusion. (conclude)
7.Tom had hoped to meet with the manager’s approval and from the manager’s approving nod,he knew that his plan was approved. (approve)
8.This new railway benefits this area in many ways.It is beneficial to the local people.For the benefit of more people,we should build more railways. (benefit)
二、阅读理解答案
9.A 10.D 11.A 12.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章记述了诺贝尔奖得主物理学家杨振宁的生平事迹及其对中外科学界与教育事业作出的卓越贡献。
9.主旨大意题。通读全文,特别是根据第四段中心句“Professor Yang was deeply devoted to his homeland, making remarkable contributions to China’s scientific and educational developments.(杨教授对祖国深怀热爱,为中国的科学和教育事业作出了卓越的贡献。)”和第五段中心句“After returning to Tsinghua University in 1999, he took on developing the Institute for Advanced Study as his new mission. (1999年回到清华大学后,他把发展高等研究院作为自己的新使命。)”可知,文章重点展现杨振宁教授毕生对祖国的奉献。故选A。
10.细节理解题。根据第四段中“His visit to China in 1971 led to a wave of visits by overseas scholars, earning him recognition as the pioneer in building the bridge of academic exchange between China and the United States.(1971年,他对中国的访问引发了一波海外学者的访问浪潮,他被公认为建立中美学术交流桥梁的先驱。)”可知,此次访问开创了中美学术交流。故选D。
11.细节理解题。根据第四段“ He also raised funds to establish the “Committee on Educational Exchange with China”, which has continuously sponsored nearly 100Chinese scholars for advanced studies in the United States.(他还筹集资金成立了“中美教育交流委员会”,该委员会已连续资助了近100名中国学者前往美国深造)”可知,他为学者提供海外研修资助。故选A。
12.推理判断题。根据末段作者评价“Professor Yang’s life stands as a timeless chapter in human history—one that shines not only for China but for the global community of thinkers and innovators.(杨教授的一生是人类历史上永恒的篇章,不仅为中国,也为全球的思想家和创新者闪耀着光辉。)”可知,其贡献具有世界意义。故选B。
13.B 14.A 15.D 16.A 17.D
【导语】本文是一篇议论文。本文阐述了社交媒体从单纯的社交软件变为赚钱工具的现象,并呼吁青少年用户群体正确使用社交媒体和树立正确的价值观。
13.词句猜测题。根据指代关系和第一段的“These social media platforms have transformed from a way to stay connected to an industry where even kids can make money off their posts. While this may seem like another opportunistic (机会主义) innovation, it’s really full of hidden false realities. (这些社交媒体平台已经从一种保持联系的方式转变为一个连孩子都可以从他们的帖子中赚钱的行业。虽然这看起来像是另一个机会主义的创新,但它实际上充满了隐藏的虚假现实。)”可知,this指代上文中“even kids can make money off their posts”这一现象,即“在社交媒体上赚钱”。故选B项。
14.细节理解题。根据第二段“TikTokers can make anywhere from $50,000 to $150,000 for a TikTok brand partnership, and TikTokers with over a million followers can make up to $30,000 a month - $360,000 a year. They are making more than the average person trying to feed their family and keep a roof over their heads, simply by posting a 15-second video. (TikTok品牌合作伙伴关系的TikTok用户可以赚取5万至15万美元的收入,拥有100多万粉丝的TikTok用户每月可以赚取3万美元,即每年36万美元。他们仅仅通过发布一段15秒的视频,就赚了比普通人更多的钱来养家糊口。)”可推知,TikToker很容易赚钱。故选A项。
15.细节理解题。根据第三段的“Teens between the ages of 13 and 17 make up 27% of TikTok viewers, who can be easily influenced by what they are watching. They can put a false sense of self-value into who they look up to and what they represent: money, fame, being considered traditionally attractive. (13至17岁的青少年占TikTok观众的27%,他们很容易受到所观看内容的影响。他们会把一种错误的自我价值感放在他们所崇拜的人和他们所代表的东西上:金钱、名誉、传统上被认为有吸引力。)”可知,孩子们很容易被观看的内容影响,他们可能会建立错误的自我价值观念,追求传统意义上更加吸引人的金钱和名誉,即年轻的用户可能会树立不正确的价值观。故选D项。
16.推理判断题。根据第五段Richard Colyer的话“TikTok can be great if used properly. (如果使用恰当的话,TikTok可能会是很棒的。)”可推知,在Richard Colyer看来,如果使用恰当的话,TikTok可能会对青少年有好的影响。故选A项。
17.主旨大意题。通读全文并结合最后一段“Again, as a fellow consumer of TikTok, I do enjoy the app when I have some time to kill and need a good laugh. I’ m not against someone making a living on entertainment, but what does getting famous of a 15-second video teach young people (而且,作为它的消费者,当我有时间消磨,需要大笑的时候,我的确喜欢这个软件。我并不反对某人靠娱乐谋生,但是一个15秒的视频教会了年轻人什么呢?)”可知,本文是观点对峙类议论文。文章主要阐述了社交媒体从单纯的社交软件变为赚钱工具的现象,并且很多用户的收入远高于普通人。作者认为抖音应被当作娱乐方式,而不是人们赚钱的工具,因为短短的15秒视频并不能教给青少年太多有价值的东西。因此推断D项A Job Vs An Entertainment (工作还是娱乐) 可以作为本文的最佳标题。故选D项。
三、阅读七选五答案
18.C 19.E 20.G 21.A 22.F
【导语】本文是一篇说明文。介绍夏季雨水过多的时候,在花园里如何排水和种植植物。
18.本空前提到“For many, the problem is too much rain. (大多数的花园现在面临的问题是积水太多。)”以及后文“Do you still want to grow tomatoes or roses in that sunny place It can be done.(你还想在那个阳光明媚的地方种西红柿或玫瑰吗?这是可以做到的。)”可知,本句与空后并列,是一个关于花园的问句,故C选项“你想把你的花园保留在原处吗?”符合语境,故选C。
19.根据上文“Picture a garden in which flat stones line ditches and form bridges across ditches that cross paths. (想象一个花园,平坦的石头沿着沟渠排列,在沟渠和小路之间架起桥梁。)”可知,上文主要是关于如何美化花园的沟渠,故E选项“整个系统可以是一个美丽的‘水景’。”符合语境,故选E。
20.根据后文“Dig a ditch, as described above, then lay in black pipe that is about 10centimeters across its width. Available at home and building stores, the pipe is made to bend easily, and the holes in it let in water. Cover the pipe with a piece of cloth that water can pass through to keep out dirt and a layer of small stones. (挖一条沟,如上所述,然后铺设宽约10厘米的黑色管道。在家里和建筑商店都可以买到,这种管道很容易弯曲,上面的洞可以让水进来。用一块布覆盖管道,水可以通过,以防止污垢和一层小石头。)”可知,本段主要内容是建议在地下埋置带有小孔的管道来排水,是文中提出的第二种方法,G选项中Another way呼应第二段开头的One way和第四段的 A third way。故G选项“另一种方法是在地下埋置带有小孔的管道。”符合语境,故选G。
21.本段主要建议在地下埋置带有小孔的管道来排水,空格前提到“Cover the pipe with a piece of cloth that water can pass through to keep out dirt and a layer of small stones. (在管道上覆盖一层可以让水通过的织物,以防灰尘和小石块进入。)”可知,下文就应该开始埋置管子的收尾工作,故A选项“然后把土壤铺上”符合语境,故选A。
22.上文提到“The beds need to be wide enough to allow roots to spread. (植床必须足够宽,以便植物根系蔓延。)”以及后文提到“If you want a bigger plant, give its roots more room to grow. (如果你想要一棵更大的植物,给它的根更多的生长空间。)”可知,本句是在说明宽度对于植物生长的影响。故F选项“宽度取决于这个植物最终生长的规模。”符合语境,故选F。
四、完形填空答案
23.C 24.B 25.B 26.A 27.A 28.B 29.C 30.D 31.C 32.D 33.B 34.D 35.C 36.A 37.B
【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲述了作为交通工具的汽车在美国的“发展流行”。美国人热爱汽车,将其看作为自由的象征,从青少年到老年人无不表现出对于车的热爱。作者通过讲述了父亲的“换车史”生动讲述了美国人的这一民族浪漫主义。
23.考查动词词义辨析。句意:第二次世界大战后,中产阶级白领带着他们的汽车大量涌入郊区。A. walked走路;步行;B. cycled骑自行车;C. flooded淹没;大量涌入;D. struggled努力;艰难前进。根据后文“in large numbers”可知,大量的中产阶级白领在二战后来到郊区,“flood into”,意为“大量涌入”,符合语境搭配。故选C项。
24.考查动词词义辨析。句意:我们的汽车文化在五十年代真正开始蓬勃发展。A. drop滴落;下降;B. sail航海;启航;C. help帮助;D. divide分开;分配。根据后文“More jobs and economic growth _______ the rapid development of driving.”可知,更多的工作机会和经济发展促进了更多人开车,由此可知,汽车文化在这一时期开始发展(启航)。故选B项。
25.考查动词短语词义辨析。句意:更多的就业岗位和经济增长都促进了汽车业的快速发展。A. applied to适用于;应用于;B. contributed to有助于;促成;C. responded to回答;对……反应;D. took to开始喜欢;专心于。分析可知,“More jobs and economic growth(更多的就业机会和经济增长)”应是“the rapid development of driving(汽车业的快速发展)”产生的原因,即,更多的工作机会和经济发展促进了更多人开车。故选B项。
26.考查动词词义辨析。句意:认为汽车等同于自由的想法广为流传——流行、快、好看。A. equaled等于;比得上;B. targeted面向;对准;C. matched般配;相配;D. favored较喜欢;选择。结合“The idea spread that cars _____ freedom—hot, fast and good-looking.”句意可知,本句应是表达拥有汽车就是拥有了自由,汽车等同于自由。故选A项。
27.考查动词词义辨析。句意:在自负的时尚的驱使下,我们穿越了20世纪,进入了21世纪的港口。A. Driven开车;驱赶;驱使;B. Ignored忽略;不理睬;C. Stopped阻止;停止;D. Beaten打败;难倒。根据前文“The idea spread that cars ________ freedom—hot, fast and good-looking.”可知,“我们”普遍认为汽车等同于自由,这种理念应是与该句中的“self-important fashions”所指相同,正是这种理念驱使着人们开车在(时代发展的)路上,从一个世纪进入另一个世纪,且与后文“…that national romance which has affected America for many years”中“affect”相呼应,应是A项“Driven(驱使)”。故选A项。
28.考查介词短语词义辨析。句意:我们是一个热爱汽车的国家。A. in touch with同……有联系;和……有接触;B. in love with热爱;与……相爱;C. in control with在控制;D. in line with符合;与……一致。根据后文“Go to any small town in this country and count how many classic cars you see. Pull into a shopping mall parking lot and ________ the luxury cars. (去这个国家的任何一个小镇,数一数你看到了多少辆老爷车。把车开进一个购物中心的停车场……豪华轿车。)”可知,这里人们拥有很多车,热爱车。故选B项。
29.考查动词词义辨析。句意:把车开进一个购物中心的停车场,数一数豪华轿车。A. check检查;核对;B. recognize辨认;认出;承认;C. count数数;计算;D. record记录;记载。与前文“Go to any small town in this country and count how many classic cars you see.”中“count”相呼应,该空应是C项“count”。故选C项。
30.考查副词词义辨析。句意:问问任何一个青少年,他或她有多想拿到驾照,或者任何一个老年人,他或她想把自己的车保留多久。A. hurriedly匆忙地;仓促地;B. repeatedly反复地;再三地;C. simply简单地;仅仅;只是;D. badly拙劣地;很;非常。结合该句“Ask any teenager how ________ he or she wants to get a driver’s license”句意可知,所选副词应是程度副词表达“非常”含义,强调孩子对于车的急切渴望。故选D项。
31.考查形容词词义辨析。句意:问问任何一个青少年,他或她有多想拿到驾照,或者任何一个老年人,他或她想把自己的车保留多久。A. average平均的;正常的;B. free自由的;免费的;C. senior级别高的;资深的;年长的;D. junior下级的;年轻人的。与前文“Ask any teenager how ________ he or she wants to get a driver’s license”句中“teenager”相呼应,该空应是表达与其“相对立”身份的年长的人。故选C项。
32.考查形容词词义辨析。句意:我父亲特别热衷于这种影响美国多年的民族浪漫。A. accustomed习惯于;惯常的;B. friendly友好的;C. important重要的;D. devoted忠诚的;全心全意的。根据后文“My dad had a strange interest in trading cars. For a while, the bigger it was, the ________ . Some of my dad’s cars ________ little more than a month.(我爸爸对汽车交易有奇怪的兴趣。在一段时间里,房子越大越好。我爸爸的一些车只用了一个多月。)”可知,父亲用自己的实际行动展示了对于“national romance”这一理念的热爱和忠诚。故选D项。
33.考查动词词组词义辨析。句意:在我的童年,我经常开玩笑说,我从来不知道我爸爸会把什么样的车开进停车位。A. push ahead推进;B. pull into 驶入……后停下;C. draw apart分离;拉开;D. drag off移到。根据后文“the parking space”可知,应是将车停在停车位上。故选B项。
34.考查形容词词义辨析。句意:在一段时间里,车越大越好。A. quieter更安静的;B. easier更简单的;更容易的;C. faster更快的;D. better更好的。根据前文“My dad had a strange interest in trading cars.”可知,作者的父亲“痴迷于”换车,自然是车越换越好,因此某个时期,对于他来说,越大越好。故选D项。
35.考查动词词义辨析。句意:我爸爸的一些车只用了一个多月。A. conducted组织;实施;B. booked预约;预定;C. lasted持续;D. froze(使)冻结;结冰。与后文“Some lasted a couple of years.”中“lasted”相呼应,此空应是C项“lasted”。故选C项。
36.考查动词词义辨析。句意:在这些车中,我妈妈终于找到了停放她那辆小菲亚特的地方。A. managed管理;设法(做成某事);B. tried努力;尝试;C. wanted想要;D. decided决定。根据后文“find a place to park her little Fiat finally”可知,作者的母亲成功地在父亲众多车的空隙中找到了“停车位”。故选A项。
37.考查形容词词义辨析。句意:虽然我们都有点嘲笑他,但是和那些爱车的人相比,我爸爸并不是那么不寻常。A. superb极好的;超凡的;B. unusual不同寻常的;C. typical典型的;D. sensitive敏感的;棘手的。根据前文“compared with those who love cars”可知,作者将父亲“频繁换车”的行为与其他爱车人相比,父亲的行为还算“正常的”,“not that unusual”可意为“不是不寻常的”。故选B项。
五、语法填空答案
38.consisting 39.details 40.classification 41.being discovered 42.considerable 43.and 44.a 45.whom 46.as 47.globally
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了《坤灿拼音》(又称“参音”)这部关于汉字发音的著作,包括其构成、内容分卷,以及在研究晚唐语音文字、丰富汉字研究内容、影响后世学者和促进汉字国际交流等方面的重要价值与意义。
38.考查非谓语动词。句意:坤灿拼音,又称“参音”,共三卷,是一部关于汉字读音的著作。此空考查非谓语,Kuncan pinyin与consist之间为主动关系,再由语境可知,这里应用现在分词作后置定语。故填consisting。
39.考查时态和主谓一致。句意:《声母》卷详细列出了b、p、m、f等汉语声母。此空考查谓语动词,主语The “Initials” volume与detail为主动关系,句子描述客观事实,应用一般现在时;主语The “Initials” volume为单数,detail的第三人称单数形式为details。故填details。
40.考查名词。句意:《韵母》卷收录了当时的韵母,如 a、o、e、i、u 等,而《声调》卷则对那个时期的声调进行了详细分类。所填空前有形容词detailed修饰,需用动词classify的名词形式classification,表“分类”,为不可数名词,符合语境。故填classification。
41.考查动名词的被动语态。句意:20世纪,坤灿拼音在一个尘封的藏书阁中被发现后,迅速引起了语言学家的关注。介词after后接动名词作宾语,表“被发现”,应用动名词的被动语态。故填being discovered。
42.考查形容词。句意:这一发现对研究晚唐时期的语音和文字具有重要的学术价值。所填空修饰名词academic value,需用动词consider的形容词形式considerable,表“相当大的、重要的”,符合语境。故填considerable。
43.考查连词。句意:这一发现对研究晚唐时期的语音和文字具有重要的学术价值。分析句子结构可知,phonetics与writing为并列关系,指“语音和文字”,应用连词and连接。故填and。
44.考查冠词。句意:这部著作不仅丰富了汉字研究的内容,也为研究晚唐文化历史提供了新的视角。分析句子结构可知,这里泛指“一个新视角”,且new以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
45.考查定语从句。句意:坤灿拼音对后世学者也产生了深远影响,许多学者在此基础上对汉语音韵学进行了深入研究。所填空引导非限制性定语从句,先行词是later scholars,指人,且关系词在从句中作介词of的宾语,应用关系代词whom。故填whom。
46.考查介词。句意:这对汉字研究的发展起到了很大的帮助作用。这里考查serve as,为固定搭配,意为“充当、作为”。故填as。
47.考查副词。句意:同时,坤灿拼音的发现促进了汉字的国际交流,使其在全球范围内得到更广泛的应用。所填空修饰动词applied,需用形容词global的副词形式globally,表“全球地”,符合语境。故填globally。

展开更多......

收起↑

资源预览