【单元考点培优】Unit 5 What does he do?考点22:阅读理解-判断-2025-2026学年人教PEP版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 5 What does he do?考点22:阅读理解-判断-2025-2026学年人教PEP版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教PEP版六年级英语上册核心考点精练
Unit 5 What does he do?
考点22:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, I’m Jane. I’m a student. Today is Parents’ Day in our school. My father isn’t here. He is a businessman. He often goes to other countries by plane. He is so busy. My mother will come today. She’s a singer. She likes singing very much. I like dancing. I have a dancing class every Sunday morning. I want to be a dancer one day.
1.Jane’s father often goes to other countries. ( )
2.Jane’s father will be here for Parents’ Day today. ( )
3.Jane’s mother is a singer. ( )
4.Jane wants to be a singer, too. ( )
5.Jane has a dancing class every Saturday morning. ( )
阅读对话,判断句子的正(T)误(F)。
A: Hi, Lucy! Who is this woman
B: She is my aunt.
A: What does she do
B: She is a fisherwoman.
A: Where does she work
B: She works at sea. She can see lots of fish every day.
6.Lucy’s aunt is a fisherwoman. ( )
7.Lucy’s aunt works at sea. ( )
8.Lucy’s uncle is tall and thin. ( )
9.Lucy’s uncle walks to work. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, I’m Jane. Today is Parents’ Day. My father isn’t here. He is a businessman. He often goes to other countries. My mother will come today. She’s a singer. She likes singing very much. I like dancing. I want to be a dancer.
10.Jane’s father often goes to other countries. ( )
11.Jane’s father will be here today. ( )
12.Jane’s mother can’t come today. ( )
13.Jane’s mother is a singer. ( )
14.Jane wants to be a singer, too. ( )
根据短文内容判断下列句子与短文内容是(T)否(F)相符。
My name is Peter. I have a happy family. My grandpa is a doctor. He can help sick people. My grandma is a good cook. She can cook many delicious food. She likes cooking. My father is a head teacher. He works in a university. He likes writing. My mother is an engineer (工程师). She works in a big company and she likes doing some gardening (做些园艺工作) like a pupil. I like reading English stories. I want to be an English teacher one day.
15.There are six people in Peter’s family. ( )
16.Peter’s grandpa works in a hospital. ( )
17.Peter’s father is an engineer. ( )
18.Peter’s mother likes doing some gardening. ( )
19.Peter wants to be a teacher one day. ( )
根据短文内容判断下列句子与短文内容是(T)否(F)相符。
I have a busy father and a kind mother. My father is a businessman. He is 42 years old. He is short. He likes reading newspapers after meals. He watches TV in the evening. He has a nice black car. He goes to work by car. He often plays basketball with his friends on the weekend. My mother is a housewife. She is beautiful. She has long hair. She does housework in the morning. She often goes shopping in the afternoon. She is kind, but she is strict to my study. She likes reading. She watches TV at night, too. I love my parents. And they love me too.
20.I have a kind father and a busy mother. ( )
21.My father likes reading newspapers after meals. ( )
22.My parents are businessmen. ( )
23.My mother often goes shopping in the morning. ( )
24.My father goes to work by car. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
There is a beautiful forest. In the forest, there are many animals. The elephant is a worker. He works very hard to carry wood(木头). The bird likes singing. She is a good singer. Look, the duck is reading books. He is a teacher. He works in a school. What does the bear do He is a postman. He often goes to work by bike. The tiger is ill. He is going to see the doctor—monkey. The cat is a police officer. He goes to work by car. All the animals are very happy.
25.The elephant is a scientist. ( )
26.The bird likes singing. She is a good dancer. ( )
27.The bear goes to work by bike. ( )
28.The tiger is a doctor. ( )
29.The cat is a police officer. He goes to work by car. ( )
阅读对话,判断正(T)误(F)。
Mike: What are you going to be, John
John: I like math, so I’m going to be an accountant (会计).
Mike: What about you, Zhang Peng
Zhang Peng: I like helping people. I can work for the police. So I’m going to be a policeman. What about you, Sarah
Sarah: I like singing, so I’m going to be a singer. And you Wu Binbin
Wu Binbin: I’m here. I like cleaning the streets, so I’m going to be a cleaner.
30.John is going to be an accountant. ( )
31.Zhang Peng likes math. ( )
32.Sarah wants to be a singer. ( )
33.Wu Binbin doesn’t like cleaning the streets. ( )
34.Mike is going to be a policeman. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Mike. I’m eight years old. Welcome to my school. My school is very beautiful. I often play football on the big playground with my friends. My mother works in my school. Her students love her very much. After school, my mother and I go home together by taxi. My father drives us home. How interesting!
35.Mike is a student. ( )
36.Mike’s mother is a teacher. ( )
37.Mike’s mother and Mike go home on foot. ( )
38.Mike and his mother are in the same school. ( )
39.Mike’s father is a bus driver. ( )
根据短文内容,判断句子正误,正确的写(T)错误的写(F)。
Cheng Jie and Oliver are good friends. Olive’s mother is a head teacher. Olive’s father is a pilot, and he goes to work by car. Oliver is going to be a businessman. Cheng Jie’s mother works near the sea, and she is a fisherwoman. Cheng Jie’s father is a policeman, and he goes to work by bike. Cheng Jie is going to be a head teacher.
40.Cheng Jie and Oliver are good friends. ( )
41.Olive’s father is a head teacher. ( )
42.Cheng Jie’s mother is a fisherwoman. ( )
43.Cheng Jie is going to be a policeman. ( )
44.Cheng Jie’s father goes to work by bike. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Li Yang likes sports. He likes playing football very much. He often does sports after school. He wants to work in a TV station (电视台). He wants to be a sports reporter. Sarah likes dancing. She often dances on the weekend. She wants to be a dancer like Yang Liping. Peter likes using computers, and he can type very quickly. He wants to work in an office. He wants to be a secretary. I like cooking Chinese food. I wants to be a cook. I want to work in China.
45.Li Yang likes playing football. ( )
46.Sarah wants to be a dancer. ( )
47.Peter likes playing computer games. ( )
48.I like cooking Chinese food. ( )
49.There are three dream(梦想) jobs in the article. ( )
Cheng Jie and Oliver are good friends. Oliver’s mother is a head teacher. Oliver’s father is a pilot, and he goes to work by car. Oliver is going to be a businessman. Cheng Jie’s mother works near the sea, and she is a fisherwoman. Cheng Jie’s father is a policeman, and he goes to work by bike. Cheng Jie is going to be a head teacher.
50.Cheng Jie and Oliver are sister and brother. ( )
51.Oliver’s father is a pilot. ( )
52.Cheng Jie’s mother is a fisherwoman. ( )
53.Oliver is going to be a policeman. ( )
54.Cheng Jie’s father goes to work by car. ( )
Jim is eleven. He comes from London. He usually goes to school by subway. He is a baseball player. After school, he usually plays baseball. His father is a teacher. He goes to work early and gets back home late. He usually goes to work by bus. Sometimes he goes by bike. Jim and his father go to the nature every weekend.
55.Jim is 11. ( )
56.Jim is an American boy. ( )
57.Jim often plays baseball. ( )
58.Jim’s father works in a hospital. ( )
59.Jim usually goes to school by bus. ( )
Paul, Ted and Sally are friends. They have different jobs. Paul is a veterinarian(兽医). He loves saving animals very much. He works in a pet hospital. Every day he goes to work by bus. Ted likes sports. He is good at football, ping-pong and basketball. He is a PE teacher. He works in a school. He usually goes to work by bike. Sally works in a big company. She often goes to work by car. She is a businesswoman. She likes listening to music.
60.Paul works in a pet hospital and he goes to work by bike. ( )
61.Ted can play football, ping-pong and basketball well. ( )
62.Sally works in a big factory. ( )
63.Sally’s hobby is listening to music. ( )
64.Paul, Ted and Sally have different jobs. ( )
Hu Bin likes sports. He is good at football, ping-pong and basketball. He often goes running after school. He wants to work in a gym. Sarah likes using computers, and she can type very quickly. She wants to work in an office. Robin wants to be a scientist like Wu Binbin’s grandfather. He studies very hard, and he wants to work in a university.
65.Hu Bin is good at swimming. ( )
66.Hu Bin wants to work in an office. ( )
67.Sarah can type very quickly. ( )
68.Wu Binbin’s grandfather is a scientist. ( )
69.Robin wants to work in a university. ( )
Hello, I'm John. I have a happy family. My mother is a factory worker. She goes to work by bike. She comes home late everyday. My father is a businessman. He works in the office. He is busy, too. He goes to work by car. My grandpa is old but healthy. He is a farmer. My grandma is a cook in a restaurant. She walks to the restaurant. They are hard-working and helpful. I love my family.
70.John's mother is a factory worker. ( )
71.John's mother goes to work on foot. ( )
72.John's father works in the office. ( )
73.John's grandparents are both (都) farmers. ( )
74.John's family are hard-working and helpful. ( )
My favourite teacher is Ms. Black. She teaches us Chinese. She is tall and beautiful. She has two big eyes, a high nose and a little red mouth. There is always a smile on her face. Ms. Black likes singing and going hiking. She is good at playing the piano. She often plays the piano in the evening. She is good at dancing, too. Sometimes she teaches us dancing. Ms. Black likes dogs very much because the dog is very friendly and cute. Her favourite colour is blue. Because blue is the colour of the sky and the sea. This is my favourite teacher. Our classmates all like her very much.
75.Ms. Black is my favourite music teacher. ( )
76.Ms. Black’s hobbies are singing and going hiking. ( )
77.Ms. Black can play the piano and dance very well. ( )
78.Ms. Black likes yellow best. ( )
79.We all like Ms. Black. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.F
【导语】本文主要讲了简的父母的职业。
1.句意:简的爸爸经常去其他的国家。根据“My father isn’t here. He is a businessman. He often goes to other countries by plane.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
2.句意:简的爸爸今天将在这里过父母节。根据“My father isn’t here.”,可知简的爸爸不在这里,故答案为F。
3.句意:简的妈妈是一名歌手。根据“My mother will come today. She’s a singer.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
4.句意:简也想成为一名歌手。根据“I want to be a dancer one day.”,可知想成为一名舞蹈演员,故答案为F。
5.句意:简每周六上午有一节舞蹈课。根据“I have a dancing class every Sunday morning.”,可知每周日上午有一节舞蹈课,故答案为F。
6.T 7.T 8.F 9.F
【导语】本文是一段关于Lucy阿姨的职业和工作地点的对话。
6.句意:Lucy的阿姨是一名女渔民。根据文中句子“B: She is a fisherwoman.”,可知题干与对话内容相符,故答案为T。
7.句意:Lucy的阿姨在海上工作。根据文中句子“B: She works at sea.”,可知题干与对话内容相符,故答案为T。
8.句意:Lucy的叔叔又高又瘦。对话中未提及Lucy的叔叔,故答案为F。
9.句意:Lucy的叔叔步行上班。对话中未提及Lucy的叔叔,故答案为F。
10.T 11.F 12.F 13.T 14.F
【导语】本文主要讲述的是简在家长日介绍了父亲和母亲的职业,并表达了自己想成为舞者的愿望。
10.句意:简的父亲经常去其他国家。根据句子“My father isn’t here. He is a businessman. He often goes to other countries.”,可知简的父亲经常去其他国家,题干与短文相符,故答案为T。
11.句意:简的父亲今天会来。根据句子“My mother will come today.”,可知简的母亲今天会来,题干与短文不符,故答案为F。
12.句意:简的妈妈今天不能来。根据句子“My mother will come today.”,可知简的妈妈今天能来,题干与短文不符,故答案为F。
13.句意:简的妈妈是一名歌手。根据句子“She’s a singer.”,可知简的妈妈是一名歌手,题干与短文相符,故答案为T。
14.句意:简也想成为一名歌手。根据句子“I want to be a dancer.”,可知简想成为一名舞者,题干与短文不符,故答案为F。
15.F 16.T 17.F 18.T 19.T
【导语】本文介绍了彼得一家人的职业。
15.句意:彼得家有六口人。根据全文可知彼得家有五口人,故答案为F。
16.句意:彼得的爷爷在医院工作。根据“My grandpa is a doctor. He can help sick people.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
17.句意:彼得的爸爸是一名工程师。根据“My father is a head teacher.”,可知彼得的爸爸是校长,故答案为F。
18.句意:彼得的妈妈喜欢做园艺。根据“My mother is an engineer (工程师). She works in a big company and she likes doing some gardening (做些园艺工作) like a pupil.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:彼得想有一天当老师。根据“I want to be an English teacher one day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.F 21.T 22.F 23.F 24.T
【导语】本文介绍了作者的父母。
20.句意:我有一个善良的爸爸和一个忙碌的妈妈。根据“I have a busy father and a kind mother.”,可知有一个善良的妈妈,忙碌的爸爸,故答案为F。
21.句意:我爸爸喜欢饭后看报纸。根据“He likes reading newspapers after meals.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.句意:我父母是商人。根据“My mother is a housewife.”,可知妈妈不是商人,故答案为F。
23.句意:我妈妈经常在早上去购物。根据“She often goes shopping in the afternoon.”,可知妈妈经常下午去购物,故答案为F。 
24.句意:我爸爸开车上班。根据“He has a nice black car. He goes to work by car.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.F 26.T 27.T 28.F 29.T
【导语】本文讲了职业。
25.句意:大象是一名科学家。根据“The elephant is a worker.”,可知大象是一名工人,故答案为F。
26.句意:鸟喜欢唱歌。她是一名好的舞蹈演员。根据“The bird likes singing. She is a good singer.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
27.句意:熊骑自行车去上班。根据“What does the bear do He is a postman. He often goes to work by bike.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
28.句意:老虎是一名医生。根据“He is going to see the doctor—monkey.”,可知猴子是一名医生,故答案为F。
29.句意:猫是一名警察。他开车去上班。根据“The cat is a police officer. He goes to work by car.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
30.T 31.F 32.T 33.F 34.F
【导语】本文是谈论职业理想的一段对话。
30.句意:约翰将成为一名会计。根据“John: I like math, so I’m going to be an accountant (会计).”可知约翰将成为一名会计,故答案为T。
31.句意:张鹏喜欢数学。根据“Zhang Peng: I like helping people.”可知张鹏喜欢帮助人们,故答案为F。
32.句意:萨拉想成为一名歌手。根据“Sarah: I like singing, so I’m going to be a singer.”可知萨拉想成为一名歌手,故答案为T。
33.句意:吴彬彬不喜欢打扫街道。根据“Wu Binbin: I’m here. I like cleaning the streets,”可知吴彬彬喜欢打扫街道,故答案为F。
34.句意:迈克将成为一名警察。根据“Zhang Peng: I like helping people. I can work for the police. So I’m going to be a policeman.”可知张鹏将成为一名警察,故答案为F。
35.T 36.T 37.F 38.T 39.F
【导语】本文介绍了迈克一家人的工作。
35.句意:迈克是一名学生。根据“Welcome to my school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
36.句意:迈克的妈妈是一名老师。根据“My mother works in my school. Her students love her very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
37.句意:迈克的妈妈和迈克步行回家。根据“After school, my mother and I go home together by taxi.”,可知迈克和妈妈坐出租车回家,故答案为F。
38.句意:迈克和他妈妈在同一所学校。根据“My mother works in my school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
39.句意:迈克的爸爸是一名公交车司机。根据“After school, my mother and I go home together by taxi. My father drives us home.”,可知迈克的爸爸是一名出租车司机,故答案为F。
40.T 41.F 42.T 43.F 44.T
【导语】本文主要介绍了程洁和奥利弗父母的职业。
40.句意:程洁和奥利弗是好朋友。根据“Cheng Jie and Oliver are good friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:奥利弗的爸爸是一名班主任。根据“Olive’s father is a pilot, and he goes to work by car.”,可知奥利弗的爸爸是一名飞行员,故答案为F。
42.句意:程洁的妈妈是个渔妇。根据“Cheng Jie’s mother works near the sea, and she is a fisherwoman.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
43.句意:程洁要当警察。根据“Cheng Jie is going to be a head teacher.”,可知程洁要当班主任,故答案为F。
44.句意:程洁的爸爸骑自行车去上班。根据“Cheng Jie’s father is a policeman, and he goes to work by bike.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
45.T 46.T 47.F 48.T 49.F
【导语】本文介绍了几个人的兴趣爱好和梦想的职业。
45.句意:李洋喜欢踢足球。根据“Li Yang likes sports. He likes playing football very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:莎拉想成为一名舞蹈演员。根据“Sarah likes dancing. She often dances on the weekend. She wants to be a dancer like Yang Liping.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
47.句意:彼得喜欢玩电脑游戏。根据“Peter likes using computers, and he can type very quickly.”,可知彼得喜欢使用电脑,故答案为F。
48.句意:我喜欢做中国菜。根据“I like cooking Chinese food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
49.句意:文章中有三个理想的工作。根据全文可知有四个理想的工作,故答案为F。
50.F 51.T 52.T 53.F 54.F
【导语】本文介绍了程洁和奥利弗的父母的职业和上班的交通方式。
50.句意:程洁和奥利弗是姐弟。根据“Cheng Jie and Oliver are good friends.”,可知程洁和奥利弗是好朋友,故答案为F。
51.句意:奥利弗的爸爸是一名飞行员。根据“Olive’s father is a pilot, and he goes to work by car.”,可知题干描述正确,故答案为T。
52.句意:程洁的妈妈是一名女渔民。根据“Cheng Jie’s mother works near the sea, and she is a fisherwoman.”,可知题干描述正确,故答案为T。
53.句意:奥利弗将成为一名警察。根据“Oliver is going to be a businessman.”,可知奥利弗将成为一名商人,故答案为F。
54.句意:程洁的爸爸开车去上班。根据“Cheng Jie’s father is a policeman, and he goes to work by bike.”,可知程洁的爸爸骑自行车去上班,故答案为F。
55.T 56.F 57.T 58.F 59.F
【导语】本文介绍的是吉姆和他爸爸的一些情况。
55.句意:吉姆十一岁。根据文章“Jim is eleven. ”得知吉姆十一岁。句意与原文意思相符,故答案为T。
56.句意:吉姆是一个美国的男孩。根据文章“He comes from London.”得知吉姆来自伦敦。伦敦属于英国,句意与原文意思不符,故答案为F。
57.句意:吉姆经常打棒球。根据文章“ After school, he usually plays baseball. ”得知吉姆经常打棒球。句意与原文意思相符,故答案为T。
58.句意:吉姆的爸爸在一所医院里工作。根据文章“His father is a teacher. ”得知吉姆的爸爸是一名老师。句意与原文意思不符,故答案为F。
59.句意:吉姆通常乘公交车去学校。根据文章“He usually goes to school by subway. ”得知吉姆通常乘地铁去学校。句意与原文不符,故答案为F。
60.F 61.T 62.F 63.T 64.T
【导语】本文介绍了保罗,泰德和莎莉的职业。
60.句意:保罗在一家宠物医院工作,他骑自行车上班。根据“Paul is a veterinarian(兽医). He loves saving animals very much. He works in a pet hospital. Every day he goes to work by bus.”,可知保罗坐公共汽车去上班,故答案为F。
61.句意:泰德踢足球,打乒乓球和打篮球都很好。根据“Ted likes sports. He is good at football, ping-pong and basketball.”,可知题干描述正确,故答案为T。
62.句意:莎莉在一家大工厂工作。根据“Sally works in a big company.”,可知莎莉在一家大公司工作,故答案为F。
63.句意:莎莉的爱好是听音乐。根据“She likes listening to music.”,可知题干描述正确,故答案为T。
64.句意:保罗、泰德和莎莉有不同的工作。根据“Paul, Ted and Sally are friends. They have different jobs.”,可知题干描述正确,故答案为T。
65.F 66.F 67.T 68.T 69.T
【导语】本文介绍了几个人想在哪工作,想做的工作。
65.句意:胡彬擅长游泳。根据“Hu Bin likes sports. He is good at football, ping-pong and basketball.”,可知胡彬擅长足球,乒乓球和篮球,故答案为F。
66.句意:胡彬想在办公室工作。根据“He wants to work in a gym.”,可知胡彬想在体育馆工作,故答案为F。
67.句意:莎拉打字很快。根据“Sarah likes using computers, and she can type very quickly.”,可知题干描述正确,故答案为T。
68.句意:吴斌斌的爷爷是一名科学家。根据“Robin wants to be a scientist like Wu Binbin’s grandfather.”,可知题干描述正确,故答案为T。
69.句意:罗宾想在一所大学工作。根据“Robin wants to be a scientist like Wu Binbin’s grandfather. He studies very hard, and he wants to work in a university.”,可知题干描述正确,故答案为T。
70.T 71.F 72.T 73.F 74.T
【导语】本文约翰介绍了家人的职业,工作地点及上班方式。
70.句意:约翰的妈妈是一名工厂工人。根据My mother is a factory worker. 我的妈妈是一名工厂工人。题干与原文相符,故答案为T。
71.句意:约翰的妈妈步行去上班。根据She goes to work by bike. 她骑自行车去上班。可知题干与原文不相符,故答案为F。
72.句意:约翰的爸爸在办公室工作。根据My father is a businessman. He works in the office. 我的爸爸是一名商人。他在办公室工作。可知题干与原文相符,故答案为T。
73.句意:约翰的(外)祖父母都是农民。根据My grandpa is old but healthy. He is a farmer. My grandma is a cook in a restaurant. 我的(外)祖父很老,但是很健康。他是一名农民。我的(外)祖母是一家饭店的厨师。可知题干与原文不相符,故答案为F。
74.句意:约翰的家人工作努力,乐于助人。根据They are hard-working and helpful. 它们工作努力,乐于助人。可知题干与原文相符,故答案为T。
75.F 76.T 77.T 78.F 79.T
【导语】本文介绍了作者最喜欢的老师。
75.句意:布莱克老师是我最喜欢的音乐老师。根据My favourite teacher is Ms. Black. She teaches us Chinese.,可知布莱克老师是语文老师,故答案为F。
76.句意:布莱克老师的爱好是唱歌和远足。根据Ms. Black likes singing and going hiking.,可知题干描述正确,故答案为T。
77.句意:布莱克老师钢琴弹得很好,舞跳得也很好。根据She is good at playing the piano. She is good at dancing, too.,可知题干描述正确,故答案为T。
78.句意:布莱克老师最喜欢黄色。根据Her favourite colour is blue.,可知布莱克老师最喜欢蓝色,故答案为F。
79.句意:我们都喜欢布莱克老师。根据Our classmates all like her very much.,可知题干描述正确,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览