【单元考点培优】Unit 5 What does he do?考点24:阅读理解-任务型-2025-2026学年人教PEP版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 5 What does he do?考点24:阅读理解-任务型-2025-2026学年人教PEP版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教PEP版六年级英语上册核心考点精练
Unit 5 What does he do?
考点24:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列任务。
1.阅读短文,将下列句子填入文中空白处。
Froggy’s father is a lifeguard (救生员) He doesn’t like the red life jacket. He doesn’t like sitting on the lifeguard’s chair all day and all night.
Froggy wants to be a pilot. He wants to fly a plane, but he is afraid of flying.
Froggy wants to be a singer. He wants to be a star. But he is not good at singing. He is sad.
Suddenly he hears a cry. A chick is in the lake! Froggy jumps into the lake, swims to the chick with his father and saves the chick.
“You’re brave!” says his father, “And you’re good at swimming too. Do you want to be a lifeguard ” “Yes, I do!” says Froggy.
He enjoys his new job very much.
A.Froggy becomes a lifeguard. B.But Froggy doesn’t want to be a lifeguard like his dad.
2.阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Froggy wants to fly in the sky, but he is afraid. ( )
(2) Froggy likes singing, and he is good at it. ( )
(3) Froggy is brave and good at swimming. ( )
阅读短文,完成表格。
Hi, I’m Liu Jun. There are five people in my family. My grandma is a farmer. She likes singing. My grandpa is a worker. He likes drawing pictures. My parents are doctors, but they have different hobbies. My father likes playing football. My mother likes swimming. I am a pupil. I like reading stories.
What does/do he/she/you do Hobby
1. Grandma 3 4
2. Grandpa 5 6
3. Father 7 8
4. Mother 9 10
5. Liu Jun 11 12
Read and finish the tasks. 阅读短文,并完成相应的任务。
Lianlian所在的城市杭州2023年成功举办了亚运会,这次盛会之所以如此有条不紊和引人入胜,正是因为来自不同职业领域人们的默契协作。
The 19th Asian Games (亚运会) is very exciting! There are many people doing different jobs. They make the Games wonderful. Let’s get to know some of the jobs!
Athletes(运动员) Athletes are the superstars (明星) of the Games! They run, jump, swim and do different sports at the Games. They need to be strong and fast. They want to win for their country. We are proud of them!
Coaches Coaches are like sports teachers. They help athletes every day and cheer(欢呼)for them during the Games. Referees Referees make sure everyone follows the rules. They often blow whistles(口哨). They keep the game fair(公平的).
Volunteers(志愿者) Volunteers are friendly helpers. They help people find their way and make sure everything is clean. They always wear a warm smile. Doctors Doctors wear white coats. They help if people get hurt. They make people feel better. They’re like super helpers!
Reporters They talk to athletes and coaches and share their stories with the world. They tell us the things at the Games. Chefs Chefs cook delicious food for everyone. They can make good meals and snacks. People around the world can taste Chinese food.
13.Read and match. 根据短文内容,将图片和对应的职业连线。
A. B. C.
(1) Reporter (2) Volunteer (3) Referee
14.Read and choose. 根据短文内容,选择正确的选项。
(1) How many jobs can you find in the text (文本) ( )
A.Six. B.Seven. C. Eight.
(2) What’s the meaning of the underlined word “proud” ( )
A.炫耀的 B.自豪的 C. 嫉妒的
(3) What does the text talk about ( )
A.Singers and dancers.
B.Helping people.
C. Different jobs at the Hangzhou Asian Games.
15.Read and answer. 根据短文内容,回答问题。
Which job at the Asian Games do you want to do Why
读短文,回答下列问题。
There are many jobs for us. Some jobs are good, and some jobs are bad. If you work hard, I think you can do them well. Mr. Wang is a football coach. He works in a football club (俱乐部). He lives in Shenzhen. He usually goes to work by car. Mrs Chen is a writer. She writes books for children. She often goes to the library and reads storybooks. She works in Guangzhou. She goes to work by subway. She works hard, and many children like to read her books. What are you going to be
16.What does Mr Wang do
17.Where does Mr Wang live
18.Is Mrs Chen a teacher
19.How does Mrs Chen go to work
20.What are you going to be
阅读短文,补全句子。
I’m Mary. I’m eleven years old. I’m a student. Every day, I walk to school. I like singing and drawing. I’m going to sing a song in the New Year’s Party next week. There are four people in my family, my parents, my brother and me. I love my family very much. My mother is a teacher. She hates (讨厌) smoking but she likes cooking. My father is a police officer. He works in the police station. He doesn’t like shopping. He likes playing football. My older brother is a pilot. He likes hiking. I love my family.
21.Mary likes .
22.Mary’s mother likes .
23.Mary’s father is a .
24.Mary’s father likes .
25.Mary’s older brother is a .
阅读短文,回答问题。
Alice is a good driver. She is twenty years old. She drives a car in a big factory. She works from Sunday to Friday. Her home isn’t near the factory. She gets up early at 6:00. She goes to work at 6:30. She must get there before 7:30. She has breakfast in the factory. She has lunch too. She leaves the factory at 5:00 in the afternoon. She cooks and then does housework in evening. She likes reading books very much. She likes watching TV, too. She goes to bed at about 10:00.
26.What does Alice do
27.How old is Alice
28.Is Alice’s home near the factory
29.Where does Alice have lunch
30.What is Alice’s hobby
Alice和她的朋友们在职业体验日谈论他们的兴趣爱好,请你阅读并选择合适的职业建议,将编号写在相应横线上。
A.If you like using computers, you can be a secretary. B.If you like music, you can be a music teacher or a singer. C. If you like playing sports, you can be a coach, a player or a PE teacher. D.If you like helping people, you can be a doctor, a nurse or a police officer.
31.Cindy: I like singing. I often sing songs and play the guitar with my friends on the weekend. Tip:
32.Mary: I am good at using computers. I can type quickly. I can speak English well. I want to work in an office. Tip:
33.James: My father works in a hospital. He helps people in need. He gets up early and works so hard. I want to help people when I grow up. Tip:
34.Ben: I often do exercises in the morning. I like playing ping-pong and football after school. I like running, too. Tip:
Title: __________________
Hu Bin likes sports. He is good at football, ping-pong and basketball.
He often goes running after school. He wants to work in a gym.
Sarah likes using computers, and (1) she can type very quickly. She wants to work in an office.
Robin wants to be a scientist like Wu Binbin’s grandfather. He studies very hard, and he wants to work in a science museum.
35.根据短文内容回答下列问题。
(1) What does Hu Bin often do after school
(2) Where does Sarah want to work
(3) What does Wu Binbin’s grandfather do
36.将划线句子 (1) 译成汉语。
37.Choose a title for the text. (给本文选标题) ( )
A.Hobbies and jobs B.People and their jobs
Mary is a good driver. She is thirty years old. She drives a car from Sunday to Friday. Her home is far from the factory. She gets up early at 5:00. She goes to work at 5:30. She must get there before 6:30. She has breakfast in the factory. She has lunch there, too. She leaves the factory at 6:00 in the afternoon. She cooks and then does housework in the evening. She likes listening to music very much. She likes going for a walk, too. She goes to bed at about 11:00.
38.What does Mary do
39.How old is Mary
40.Is Mary’s home near the factory
41.Where does Mary have lunch
42.What are Mary’s hobbies
Miss Song is young and tall. She lives in a big city. It’s modern and clean. She helps children learn. But she wants to live in a village and be a farmer. She says she loves the life in the village. She likes planting flowers and feeding animals.
43.What’s Miss Song like
44.Where does Miss Song live
45.What does Miss Song do
46.Does she want to be a farmer
47.Why does she want to live in a village
Hello, my name is Tony. I am from the USA.I am a student. I go to school by bike. I study Chinese in China now. I like doing word puzzles and going hiking. My father is a doctor. He works at a big hospital. He goes to work by car. He likes reading books. He has many good books. My mother is a teacher. She likes listening to music. My brother is strong. He is a coach. He works in a gym. He likes playing football and taking trips. I am going to see a film with my brother next Sunday. We are going there by bus.
48.阅读短文,完成表格。
Tony Tony’s father Tony’s mother Tony’s brother
Job student coach
Way by bike
Hobby Doing word puzzles & going hiking reading books
49.阅读短文,回答问题。
(1) Where does Tony’s father work
(2) What’s Tony’s brother like
(3) What is Tony going to do next Sunday
Different Jobs
Today is Parents’ Day. Listen! The children are talking about their parents’ jobs in the classroom.
“My father is a basketball coach. He’s good at basketball. He often teaches me how to play basketball in the gym. My mother is a housewife(家庭主妇). She looks after me at home. “Edward says happily.
Lily says proudly,” My father is a great man. He’s a pilot. He takes people to lots of different places. My mother is a secretary in a company. My parents are very busy. But they love me very much.”
“My parents are cleaners. Every morning they get outside early and clean the streets” Andy answers timidly, she is very sad.
Lily and Edward says together,” They are very hard. But they keep the city tidy and clean. “Lily is very happy now.
50.读短文,完成信息调查表。
Name Feeling Family Members Job Job’s address 工作地址
Edward happy father
mother a housewife at home
Lily proudly father plane
mother secretary
Andy timidly father streets
mother
51.读下面的表格信息,补充对话空白处。
Lily: What does your father do, Judy
Judy: My father is a . He works in a lab.
Lily: What about your mother
Judy: My mother is a in a . Hello, Sam. What about your parents
Sam: My father is a brave . He helps people in danger. My mother is . She works hard.
Name Family Members Job Job’s address
Judy father scientist lab
mother teacher middle school
Sam father police officer police office
mother factory worker factory
Peter is a Canadian(加拿大人). He lives in a tall building in Toronto(多伦多). Peter works in a factory. His factory is about ten kilometres(公里) from his home. The factory is next to the post office. Peter works very hard. He gets up early in the morning. Then he walks to the bus stop. The bus stop is in front of a police station(警察局). It’s about two hundred meters from his home. He often takes the No. 11 bus to work, but sometimes he goes by subway. His work starts at 8:30, and finishes at 4:30. He gets back home at 5:15. In the evening, he likes reading stories. He has a very busy life.
52.Where does Peter work
53.How does Peter go to work
54.What does Peter do
55.Where is Peter’s factory
56.Does Peter like reading stories in the evening
My name is Rose. I’m a 9-year-old girl. I’m Chinese, but I live in America with my parents. My parents are both English teachers. They work at Green School. My English and Chinese are very good. At home I speak Chinese, and at school I speak English. I like music. I can play the piano very well. I am in the Blue Sky Piano Club. I’m good with the children in the club. I only come to the club on Saturdays.
Name Information
Rose 1. She is Chinese, but she lives in 57 . 2. Her parents are both 58 59 . 3. She speaks 60 at home. 4. She likes 61 . 5. She comes to the Blue Sky Piano Club on 62 .
_________
There are many jobs in the world, and different jobs have different fun.
Li Ming is a writer. He likes reading books, so he often goes to the library and reads books. He works at an office in Shanghai. He goes to work by subway.
Wang Xiaohua is a police officer. She works at a police station. She likes climbing mountains. She goes to work on foot.
Wu Gang is an accountant (会计). He works in a bank (银行). He enjoys working with numbers. He goes to work by bus.
63.给短文选择一个最佳标题:( )
A.Different jobs B.Enjoy life
64.根据短文内容回答问题。
(1) What does Li Ming do
(2) Where does Wang Xiaohua work
(3) How does Wu Gang go to work
65.根据短文内容,完成下面的表格。
Name Job Workplace Hobby Way to work
Li Ming
Wang Xiaohua Police station
Wu Gang
阅读理解。
Shared Bikes (共享单车)
Do you like riding a bike Do your parents go to work by bike If you don’t have your own bikes, shared bikes can help you. There are so many shared bikes now such as Mobike and Hellobike. You can do more exercise if you go by shared bikes Shared bikes can also help you save (节省) your time.
But now, a lot of shared bikes are broken. How do you feel What should you do for shared bikes Shared bikes are our good friends. Please be kind to them!
66.根据短文填空,完成下列句子。
(1) If you don't have your own bikes, can help you
(2) You can if you go by shared bikes.
(3) Shared bikes can also help you .
(4) Now many shared bikes are .
67.结合生活实际,回答问题。
(1) Do you like riding a bike
(2) Many shared bikes are broken. How do you feel
(3) What should you do for shared bikes
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B A 2.T F T
【导语】本文主要介绍了Froggy从不喜欢当救生员到成为救生员的故事。
1.根据下一句“He doesn’t like the red life jacket.”可知他不喜欢红色的救生衣,上一句介绍Froggy不想成为救生员,B选项“但是Froggy不想成为像他爸爸一样的救生员。”符合语境,故选B。
根据下一句“He enjoys his new job very much.”可知他非常喜欢他的新生活,上一句介绍他成了救生员,A选项“Froggy成为了救生员。”符合语境,故选A。
2.(1)句意:Froggy想要在天空飞,但是他害怕。根据“Froggy wants to be a pilot. He wants to fly a plane, but he is afraid of flying.”可知Froggy想要在天空飞,但是他害怕。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:Froggy喜欢唱歌,并且他擅长唱歌。根据“But he is not good at singing.”可知Froggy不擅长唱歌,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:Froggy是勇敢的并且擅长游泳。根据““You’re brave!” says his father, “And you’re good at swimming too. Do you want to be a lifeguard ””可知Froggy是勇敢的并且擅长游泳。句子和短文相符,故答案为T。
3.farmer 4.singing 5.worker 6.drawing pictures 7.doctor 8.playing football 9.doctor 10.swimming 11.pupil 12. reading stories
【导语】本文介绍了刘军一家人的职业和兴趣爱好。
3.根据“My grandma is a farmer.”,可知奶奶是农民,故答案为farmer。
4.根据“My grandma is a farmer. She likes singing.”,可知奶奶喜欢唱歌,故答案为singing。
5.根据“My grandpa is a worker.”,可知爷爷是工人,故答案为worker。
6.根据“My grandpa is a worker. He likes drawing pictures.”,可知爷爷喜欢画画,故答案为drawing pictures。
7.根据“My parents are doctors, but they have different hobbies.”,可知爸爸是医生,故答案为doctor。
8.根据“My father likes playing football.”,可知爸爸喜欢踢足球,故答案为playing football。
9.根据“My parents are doctors, but they have different hobbies.”,可知妈妈是医生,故答案为doctor。
10.根据“My mother likes swimming.”,可知妈妈喜欢游泳,故答案为swimming。
11.根据“I am a pupil.”,可知刘军是学生,故答案为pupil。
12.根据“I am a pupil. I like reading stories.”,可知刘军喜欢读故事,故答案为reading stories。
13.1-3BAC 14.B B C 15.I want to be a doctor. Because I want to help athletes.
【导语】本文主要讲述了不同职业的人们在杭州2023年亚运会中的作用。
13.(1) Reporter记者,图片B是一名记者,故连B。
(2) Volunteer志愿者,图片A是两名志愿者,故连A。
(3) Referee裁判,图片C是一名裁判,故连C。
14.(1) 句意:在短文中你能发现几种工作?A6种。B7种。C8种。通过阅读全文可知,全文一共介绍了Athletes运动员、Coaches教练、Referees裁判、Volunteers志愿者、Doctors医生、Reporter记者、Chefs厨师共7种工作,故选B。
(2) 句意:画线单词“proud”是什么意思?根据文中“They want to win for their country. We are proud of them!”可知运动员们想要为自己的国家争光,我们为他们感到自豪,故选B。
(3) 句意:文章讨论了什么?A歌唱家和舞蹈家。B帮助他人。C在杭州亚运会上不同职业的人们。通过阅读全文可知,全文主要讲述了不同职业的人们在杭州2023年亚运会中的作用,故选C。
15.问句句意:在亚运会上你想做哪项工作?为什么?时态是一般过去时,根据实际情况回答,答案不唯一,答语可为:我想当一名医生。因为我想要帮助运动员。want to想要, be成为,a doctor一名医生,help athletes帮助运动员,故答案为I want to be a doctor. Because I want to help athletes.
16.He’s a football coach. / A football coach. 17.He lives in Shenzhen. / Shenzhen. / In Shenzhen. 18.No, she isn’t. 19.She goes to work by subway. / By subway. / She goes by subway. 20.I’m going to be a teacher.
【导语】本文讲了职业和交通方式。
16.句意:王先生是做什么的?根据“Mr. Wang is a football coach.”,可知王先生是一名足球教练,故答案为He’s a football coach. / A football coach.
17.句意:王先生住在哪里?根据“Mr. Wang is a football coach. He works in a football club (俱乐部). He lives in Shenzhen.”,可知王先生住在深圳,故答案为He lives in Shenzhen. / Shenzhen. / In Shenzhen.
18.句意:陈夫人是一名老师吗?根据“Mrs Chen is a writer.”,可知陈夫人是一名作家,答语为否定回答,故答案为No, she isn’t.
19.句意:陈夫人怎么去上班?根据“She goes to work by subway.”,可知陈夫人乘地铁去上班,故答案为She goes to work by subway. / By subway. / She goes by subway.
20.句意:你要成为什么?答语可为:我要成为一名老师。一名老师a teacher,故答案为I’m going to be a teacher.
21.singing and drawing 22.cooking 23.police officer 24.playing football 25.pilot
【导语】本文介绍了玛丽的个人信息及家人。
21.句意:玛丽喜欢_______。根据“I like singing and drawing.”,可知玛丽喜欢唱歌和画画,故答案为singing and drawing。
22.句意:玛丽的妈妈喜欢_______。根据“My mother is a teacher. She hates (讨厌) smoking but she likes cooking.”,可知玛丽的妈妈喜欢做饭,故答案为cooking。
23.句意:玛丽的爸爸是一名_______。根据“My father is a police officer.”,可知玛丽的妈妈是一名警察,故答案为police officer。
24.句意:玛丽的爸爸喜欢_______。根据“He likes playing football.”,可知玛丽的爸爸喜欢踢足球,故答案为playing football。
25.句意:玛丽的哥哥是一名______。根据“ My older brother is a pilot.”可知玛丽的哥哥是一名飞行员,故答案为pilot。
26.She is a driver. 27.She is twenty years old. 28.No, it isn’t. 29.She has lunch in the factory. 30.She likes reading books and watching TV.
【导语】本文介绍了爱丽丝的日常生活。
26.句意:爱丽丝是做什么的?根据“Alice is a good driver. ”,可知爱丽丝是一名司机,故答案为She is a driver.
27.句意:爱丽丝多大了?根据“She is twenty years old.”,可知爱丽丝二十岁,故答案为She is twenty years old.
28.句意:爱丽丝的家离工厂近吗?根据“Her home isn’t near the factory.”,可知爱丽丝的家离工厂不近,答语为否定回答,故答案为No, it isn’t.
29.句意:爱丽丝在哪吃午饭?根据“She has breakfast in the factory. She has lunch too.”,可知爱丽丝在工厂吃午饭,故答案为She has lunch in the factory.
30.句意:爱丽丝的爱好是什么?根据“She likes reading books very much. She likes watching TV, too.”,可知爱丽丝喜欢看书和看电视,故答案为She likes reading books and watching TV.
31.B 32.A 33.D 34.C
【导语】本文主要介绍爱丽丝和朋友们谈论他们的兴趣爱好,并根据兴趣爱好选择合适的职业建议。
31.句意:我喜欢唱歌。我经常在周末和我的朋友们一起唱歌和弹吉他。根据这个爱好可知将来可以做音乐老师或者歌手。选项B“如果你喜欢音乐,你可以做音乐老师或者歌手。”句子匹配。故选B。
32.句意:我擅长使用电脑。我打字速度非常快。我英语说得很好。我想在办公室里工作。根据这个爱好将来可以做秘书。选项A“如果你喜欢用电脑,你可以做一名秘书。”句子匹配。故选A。
33.句意:我爸爸在医院工作。他帮助有需要的人们。他起得很早工作很努力。我长大了也想帮助人们。根据这个兴趣爱好将来可以做医生,护士或者警察。选项D“如果你喜欢帮助人,你可以做一名医生,一名护士或者一名警察。”句子匹配。故选D。
34.句意:我经常在早晨锻炼。我放学后喜欢打乒乓球和踢足球。我喜欢跑步。根据这个爱好将来可以做教练,运动员或体育老师。选项C“如果你喜欢做运动,你可以做一名教练,一名运动员或者一名体育老师。”句子匹配。故选C。
35.He often goes running after school. She wants to work in an office. He is a scientist. 36.她打字非常快 37.A
【导语】本文介绍了爱好和工作。
35.(1)句意:胡斌放学后经常做什么?根据“He often goes running after school.”,可知胡斌放学后经常去跑步,故答案为He often goes running after school.
(2)句意:萨拉想去哪工作?根据“She wants to work in an office.”,可知萨拉想去办公室工作,故答案为She wants to work in an office.
(3)句意:吴彬彬的爷爷是做什么的?根据“Robin wants to be a scientist like Wu Binbin’s grandfather.”,可知吴彬彬的爷爷是一名科学家,故答案为He is a scientist.
36.she她,can能,type very quickly打字很快,故答案为她打字非常快。
37.A爱好和工作,B人们和他们的工作,根据全文可知标题是爱好和工作,故选A。
38.Mary is a driver. 39.She is thirty years old. 40.No, it isn’t. 41.She has lunch in the factory. 42.She likes listening to music and going for a walk.
【导语】本文介绍了玛丽的日常生活。
38.句意:玛丽是做什么的?根据“Mary is a good driver.”,可知玛丽是一名司机,故答案为Mary is a driver.
39.句意:玛丽多大了?根据“She is thirty years old.”,可知玛丽30岁,故答案为She is thirty years old.
40.句意:玛丽的家在工厂附近吗?根据“Her home is far from the factory.”,可知玛丽家离工厂很远,答语为否定回答,故答案为No, it isn’t.
41.句意:玛丽在哪里吃午饭?根据“She has breakfast in the factory. She has lunch there, too.”,可知玛丽在工厂吃午饭,故答案为She has lunch in the factory.
42.句意:玛丽的爱好是什么?根据“She likes listening to music very much. She likes going for a walk, too.”,可知玛丽的爱好是听音乐和去散步,故答案为She likes listening to music and going for a walk.
43.She is young and tall. 44.She lives in a big city. 45.She helps children learn. 46.Yes, she does. 47.Because she likes planting flowers and feeding animals there.
【导语】本文讲述了宋小姐的外貌,居住地,工作以及她的理想职业。
43.句意:宋小姐长得怎么样?根据“Miss Song is young and tall. ”可知她年轻又高。故答案为She is young and tall.
44.句意:宋小姐住在哪里?根据“She lives in a big city. ”可知她住在一个大城市里。故答案为She lives in a big city.
45.句意:宋小姐是做什么的?根据“She helps children learn.”可知她帮孩子们学习。故答案为She helps children learn.
46.句意:她想当农民吗?根据“But she wants to live in a village and be a farmer. ”可知她想当农民。故答案为Yes, she does.
47.句意:她为什么想住在农村?根据“She likes planting flowers and feeding animals.”可知她喜欢种花和喂动物。故答案为Because she likes planting flowers and feeding animals there.
48.doctor teacher by car listening to music playing football and taking trips 49.He works at a big hospital. His brother is strong.
He is going to see a film with his brother next Sunday.
【导语】本文主要讲述了托尼及其家人的职业、出行方式和爱好等情况。
48.根据文中“My father is a doctor.”可知托尼的父亲是一名医生,故答案为doctor。
根据文中“My mother is a teacher.”可知托尼的母亲是一名教师,故答案为teacher。
根据文中“He goes to work by car.”可知托尼的父亲开车去上班,故答案为by car。
根据文中“She likes listening to music.”可知托尼的母亲爱好是听音乐,故答案为listening to music。
根据文中“He likes playing football and taking trips.”可知托尼的哥哥喜欢踢足球和旅行,故答案为playing football and taking trips。
49.(1)句意:托尼的父亲在哪里工作?根据文中“He works at a big hospital.”可知托尼的父亲在一家大医院工作,故答案为He works at a big hospital.
(2)句意:托尼的哥哥长得什么样子?根据文中“He works at a big hospital.”可知托尼的哥哥很强壮,故答案为His brother is strong.
(3)句意:托尼下周日要做什么?根据文中“I am going to see a film with my brother next Sunday.”可知托尼下周日要和哥哥一起去看电影,故答案为He is going to see a film with his brother next Sunday.
50.a basketball coach in the gym pilot in a company cleaners 51.scientist teacher middle school police officer factory worker
【分析】本问介绍了莉莉,爱德华和朱蒂等人的父母亲的职业。
50.根据My father is a basketball coach. 可知Edward的爸爸是篮球教练。故答案为a basketball coach。
根据He often teaches me how to play basketball in the gym. 可知Judy的爸爸在体育馆工作。故答案为in the gym。
根据My father is a great man. He’s a pilot. 可知莉莉的爸爸是宇航员。故答案为pilot。
根据My mother is a secretary in a company. 可知莉莉的妈妈在公司工作。故答案为in a company。
根据My parents are cleaners. 可知Andy的父母是清洁工。故答案为cleaners。
51.句意:我爸爸是一名______。本句表格内容可知July的爸爸是科学家。故答案为scientist。
句意:我妈妈是一家_____的一名______。根据表格内容可知她妈妈是中学的一位老师。故答案为teacher;middle school。
句意:我爸爸是一位勇敢的______。根据表格内容可知他是警察。故答案为police officer。
句意:我妈妈是一位______。根据表格内容可知工厂的工人。故答案为factory worker。
52.He works in a factory. 53.He often takes the No. 11 bus to work, but sometimes he goes by subway. 54.He is a (factory) worker. 55.The / His / Peter’s factory is next to the post office. 56.Yes, he does.
【分析】该短文主要介绍了彼得的工作。
52.句意:彼得在哪里工作?根据句子Peter works in a factory.可知彼得在一家工厂工作。故答案为He works in a factory.
53.句意:彼得怎么去上班?根据句子He often takes the No. 11 bus to work, but sometimes he goes by subway.可知他经常乘11路公共汽车上班,但有时乘地铁。故答案为He often takes the No. 11 bus to work, but sometimes he goes by subway.
54.句意:彼得是干什么的?该句是询问彼得的职业,根据短文大意可知彼得是一名工人,故答案为He is a (factory) worker.
55.句意:彼得的工厂在哪里?根据句子The factory is next to the post office. 可知工厂在邮局旁边。故答案为The / His / Peter’s factory is next to the post office.
56.句意:彼得喜欢晚上读故事吗?根据句子In the evening, he likes reading stories. 可知晚上,他喜欢读故事。故答案为In the evening, he likes reading stories.
57.America 58.English 59.teachers 60.Chinese 61.music 62.Saturdays
【分析】57.句意:她是中国人,但是她住在______。由句子 I’m a 9-year-old girl. I’m Chinese, but I live in America with my parents. 可知她住在美国,故答案为America。
58.句意:她的父母都是_______。由句子 My parents are both English teachers. 可知父母都是英语老师,故答案为English。
59.由句子 My parents are both English teachers. 可知父母都是英语老师,故答案为teachers。
60.句意:她在家说______。由句子At home I speak Chinese.可知在家说中文。故答案为Chinese。
61.句意:她喜欢_____。由句子I like music. 可知她喜欢音乐,故答案为Music。
62.句意:她_________来到蓝天钢琴俱乐部。由句子I only come to the club on Saturdays.可知她周六去,故答案为Saturdays。
63.A 64.He is a writer. She works at a police station. He goes to work by bus. 65.Writer Office Reading books By subway Police officer Climbing mountains On foot Accountant Bank Working with numbers By bus
【分析】该短文讲述了李明、王晓华和吴刚的职业,喜好,上班方式等。
63.选项A不同的工作。选项B享受生活。根据短文大意可知此短文主要讲了不同的工作。故选A。
64.(1) 句意:李明是做什么的?根据句子Li Ming is a writer. 李明是一位作家。可知李明是作家,故答案为He is a writer.
(2) 句意:王晓华在哪里工作?根据句子 She works at a police station.她在警察局工作。可知王晓华在警察局工作,故答案为She works at a police station.
(3)句意:吴刚是怎么去上班的?根据句子He goes to work by bus.他乘公共汽车去上班。可知是乘公共汽车,故答案为He goes to work by bus.
65.根据句子Li Ming is a writer. He likes reading books, so he often goes to the library and reads books. He works at an office in Shanghai. He goes to work by sub-way.李明是一位作家。他喜欢读书,所以他经常去图书馆看书。他在上海的一家办公室工作。他乘地铁上班。可知李明的工作是Writer,工作的地方是office,爱好是Reading books,上班方式是 By subway。
根据句子Wang Xiaohua is a police officer. She works at a police station. She likes climbing mountains. She goes to work on foot.王晓华是一名警官。她在警察局工作。她喜欢爬山。她步行去上班。可知王晓华职业是Police officer,爱好是Climbing mountains,上班方式是On foot。
根据句子Wu Gang is an accountant. He works in a bank. He enjoys working with numbers. He goes to work by bus.吴刚是一名会计。他在一家银行工作。他喜欢与数字打交道。他乘公共汽车去上班。可知吴刚的职业是Accountant,工作地点是Bank,爱好是Working with numbers,上班方式 By bus。
故答案为Writer;Office;Reading books;By subway;Police officer;Climbing mountains;On foot;Accountant;Bank;Working with numbers;By bus。
66.shared bikes do more exercise save your time broken 67.Yes, I do. I feel sad. We should be kind to them.
【分析】短文大意:共享单车。
66.(1) 句意:假如你没有自己的自行车,____可以帮助你。由If you don't have your own bikes, shared bikes can help you.可知,故答案为 shared bikes。
(2)句意:假如你乘共享单车去你可以_____。由You can do more exercise if you go by shared bikes.可知,故答案为 do more exercise。
(3)句意:共享单车也可以帮助你_____。由Shared bikes can also help you save your time.可知,故答案为 save your time。
(4)句意:现在很多共享单车是_____。由But ne lot of shared bikes are broken.可知,故答案为 broken。
67.(1)问句句意:你喜欢骑自行车吗?问句为一般疑问句,根据实际情况做出肯定回答,答案不唯一可做肯定回答,如:Yes, I do.或否定回答,如:No, I don't.故答案为Yes, I do.
(2)问句句意:很多共享单车都坏了。你是什么感受?共享单车被破坏了,所以人的心情可能会是难过、担心等,故答案可为 I feel sad.或 I feel worried等。(答案合理即可)故答案为I feel sad.
(3)问句句意:你应该为共享单车做些什么?在生活中,我们应该爱护共享单车,文中也表达了这样的观点:Please be kind to them! (答案合理即可)。故答案可为We should be kind to them.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览